• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 258
تعداد نظرات : 4
زمان آخرین مطلب : 3584روز قبل
ایرانگردی
هتل یا هر مرکز اقامتی دیگر باید به حدی راحت و مناسب حال گردشگران باشد که به نوعی خانه‌ای دور از خانه آنها محسوب شود. انتخاب یک مرکز اقامتی مناسب شاید به آسانی و با یکی دو بار سفر کردن حاصل نشود.
 اقامت در هتل همچنین آدابی دارد که با رعایت آنها می‌توان مشکلات کمتری را متحمل شد. برای آن که در طول اقامت خود در یک هتل بتوانید حداقل آرامش و آسایشی را که به آن نیاز دارید به دست آورید، به این توصیه‌ها توجه کنید:

 

با محل اقامت خود آشنا شوید

بیشتر مسافران زمانی که اتاق خود را تحویل می‌گیرند یا بسرعت به استراحت می‌پردازند یا تنها بار و بنه خود را در اتاق گذارده و برای تفریح یا کار از اتاق خود خارج می‌شوند. بهتر است به محض تحویل گرفتن اتاق، تمام امکانات و تسهیلات موجود را شناسایی کنید تا از سالم بودن آنها اطمینان یابید. برای مثال بسیاری در ساعات پایانی شب و پس از بازگشت به اتاق متوجه خرابی کلیدهای برق، شیرهای آب یا نامناسب بودن تشک تخت می‌شوند. معمولا در تمام هتل‌های نسبتا خوب، یک راهنمای مهمان در اتاق وجود دارد. برخلاف سایر ملل که نخستین کار پس از ورود به اتاقشان، خواندن این راهنمای مهمان است، معمولا ما ایرانی‌ها حتی یک بار هم آن را ورق نمی‌زنیم. مطالعه این راهنما اطلاعات ارزشمندی چون مسیر پله‌های فرار، کلیدهای اضطراری، شماره تلفن درخواست کمک، ساعات کار رستوران و روم سرویس و بسیاری اطلاعات مفید دیگر را در اختیار مسافران قرار می‌دهد.

با موقعیت مکانی مرکز اقامتی خود آشنا شوید

پس از استقرار در هتل، بهتر است پیاده گشتی در خیابان‌های اطراف آن بزنید. این کار به شما کمک می‌کند، از امکاناتی که در مجاورت محل اقامتتان وجود دارد، آگاه شوید. در یک گشت کوتاه قادر خواهید بود از امکاناتی چون داروخانه، مراکز خرید، ورزشی و تفریحی، ایستگاه‌های تاکسی، مترو و اتوبوس باخبر شوید. شاید با وجود پذیرشگر و دربان، کسب این اطلاعات برای بسیاری مسافران غیرضروری و اتلاف وقت تلقی شود، اما فراموش نکنید کارمندان ناراضی حاضرند هر جور که می‌توانند، مهمانان محل کار خود را آزار داده تا به صاحب هتل ضربه بزنند.

بپرسید برای چه پول می‌دهید

زمانی که برای گرفتن اتاق به میز پذیرش مراجعه می‌کنید، از مسئول پذیرش بخواهید برایتان توضیح دهد هزینه‌ای که برای هر شب اقامت در هتل پرداخت می‌کنید شامل چه مواردی است. برخلاف گذشته، بسیاری از هتل‌ها به دلیل مشکلات مالی و بالا بودن هزینه‌ها، صبحانه را از قیمت اتاق حذف کرده‌اند و هزینه صبحانه جداگانه باید پرداخت شود. آگاهی از این که هزینه امکانات و تسهیلات موجود در هتل چون ارائه خدمات پزشکی، خشکشویی و سایر مراکز تفریحی روی هزینه اتاق است یا جداگانه حساب می‌شود بسیار مهم است، اما شاید مهم‌ترین نکته هنگام اقامت در یک هتل، هزینه مینی‌بار باشد. بهتر است قوانین مربوط به مینی بار داخل اتاق هتلی که در آن اقامت می‌کنید و قیمت‌های اجناس داخل آن را که معمولا چند برابر قیمت واقعیشان است، حتما بپرسید.

جمعه 24/8/1392 - 21:57
ایرانگردی
خستین‌آیین‌عزاداری ثبت‌شده در میراث معنوی را در زنجان ببینید
هر ساله اول تا سیزدهم محرم، مراسم عزاداری حسینی در حسینیه زنجان برگزار می‌شود، اما مهم‌ترین و باشکوه‌ترین روز برگزاری این ‌آیین سوگواری، مراسم هشتم محرم (‌شب تاسوعا) است که از سوی حسینیه زنجان برگزار می‌شود و در فهرست میراث معنوی ایران ثبت شده است.
 با این که زنجان از نظر وسعت شهر کوچکی است، اما حدود 250 هزار نفر در این مراسم سوگواری شرکت می‌کنند. هر ساله مردم از اقصی نقاط کشور و حتی برخی کشورهای خارجی برای شرکت در این سوگواری مذهبی به زنجان می‌آیند تا جایی که روابط عمومی این حسینیه تخمین می‌زند زنجان در شب تاسوعای حسینی میزبان ده هزار مهمان از شهرها و کشورهای دیگر باشد. زنجان یکی از مهم‌ترین شهرهای جذب گردشگر مذهبی در ماه محرم است و مراسم هشتم محرم آن از حیث جمعیتی که در زیر پرچم واحد یعنی پرچم حسینیه به سوگواری می‌پردازند، ‌بی‌نظیر است.

 

عزاداری با طعم قدیم

ایران سرزمین تنوع‌هاست، این تنوع در آیین‌های سوگواری محرم که همه ساله در گوشه و کنار ایران برگزار می‌شود هم نمود دارد، اما در این بین، مراسم سوگواری حسینیه اعظم زنجان به لحاظ جمعیت سوگوارانی که در یک منطقه گرد هم می‌آیند و به عزاداری می‌پردازند منحصر به فرد است.

در این مراسم هیچ گونه روش بدعت آلود سوگواری مانند استفاده از ادوات موسیقی، ‌علم‌گردانی، قمه‌زنی و... وجود ندارد و مردم فاصله بین حسینیه تا امامزاده ابراهیم شهر را که حدود چهار کیلومتر است، قدم می‌زنند و به روضه‌ها و نوحه‌های حسینی گوش داده و سینه‌زنی می‌کنند.‌ در روز هشتم محرم مردم بعد از اذان ظهر مقابل حسینیه گرد هم می‌آیند و تا اذان مغرب به سوگواری می‌پردازند. این مراسم با جمعیتی 300 هزار نفری برگزار می‌شود و سال 87 به‌عنوان‌ دهمین مورد از میراث معنوی ثبت شده در کشور و نخستین گونه از جنبه منحصر به فرد آیین‌های عزاداری در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید، اما این ثبت شدن هیچ تغییری در‌خصوص نوع برگزاری این مراسم ایجاد نکرد و هیات مدیره حسینیه بر برگزاری سنتی این مراسم نظارت دارد.

بزرگ‌ترین قربانگاه ایران

زنجان حالا سال‌هاست که به منای ایران شهرت دارد. تعداد زیاد قربانیان مراسم شب تاسوعا در زنجان، این شهر را دومین قربانگاه بزرگ مسلمین پس از سرزمین منا تبدیل کرده است. در عزاداری روزهای تاسوعا و عاشورا در مسیر دسته‌های عزاداری هزاران راس قربانی اعم از شتر، گاو و گوسفند ذبح می‌شود. هر ساله بجز گوسفندانی که قربانی می‌شوند تعداد زیادی از سوگواران حسینی هم وجه نقد گوسفند را به حسینیه زنجان اهدا می‌کنند.

از قرار معلوم تعداد احشام و پرندگان نذری در آن به بیش از 13 هزار راس می‌رسد که از این تعداد 1500 راس ذبح می‌شوند و مابقی احشام به صورت زنده به حسینیه اهدا می‌شود و حسینیه این نذورات را فروخته و درآمد ناشی از آن را صرف هزینه های حسینیه اعظم می‌کند. نذورات هر ساله این حسینیه بیش از یک میلیارد تومان است که این موضوع باعث می‌شود حسینیه از این نظر نیز منحصر به فرد باشد. این حجم از قربانی در دهه 40 وجود نداشته است. سال 47 تعداد گوسفندان قربانی در روز هشتم محرم چهار تا پنج راس بوده و سال 53 این تعداد به صد راس رسیده است و به مرور به تعداد نذرکنندگان افزوده شده است. جالب این که تعداد زیاد قربانی‌های این مراسم یکی از عوامل ثبت این عزاداری در فهرست میراث معنوی کشور بوده است.

بزرگ‌ترین دسته عزاداران زنان

حضور گسترده زنان در حاشیه این مراسم از دیگر امور منحصر به فرد این آیین است. البته در گذشته زنان فقط به‌عنوان تماشاگر در این مراسم حضور می‌یافتند، اما مدتی است زنان نیز می‌توانند به صورت یک دسته مجزا در پشت سر دسته حرکت کنند. دسته زنان زینبی حسینیه اعظم به عنوان الگوی زیبنده پرچمدار کربلا حضرت زینب(س) معنویت خاصی به این مراسم می‌دهند. البته به گفته روابط عمومی حسینیه زنجان، زنان در این دسته عزاداری حدود 10درصد جمعیت را تشکیل می‌دهند، اما با وجود این، این دسته رهروان زینبی جزو بزرگ‌ترین دسته‌های عزاداری زنان در ایران محسوب می‌شود.

گرمابه تاریخی حسینیه

حسینیه اعظم زنجان و گرمابه تاریخی آن در جنوبی‌ترین بخش بافت قدیم شهر زنجان و در محله‌ای معروف به همین نام واقع شده که در گذشته مشرف به دروازه جنوبی شهر ـ دروازه قلتوق ـ بوده است.

مسجد حسینیه اعظم زنجان یکی از بناهای قدیمی و تاریخی زنجان است که از قدیم مرکز تجمع عزاداران و حسینیان بوده است. البته این بنا در هجوم حوادث زمان چند بار تخریب و ویران شده، ولی به‌دلیل ارادت خاص مردم منطقه در مراحل مختلف بازسازی و مرمت شده است.‌ قدمت مسجد حسینیه اعظم زنجان به صورت دقیق مشخص نیست. قدمت تخمینی این مسجد از روی اسناد و کتیبه‌ها و آثار و وسایل باقیمانده در مسجد و نقل‌قول‌های شفاهی معتمدان‌ تخمین زده شده است.

بر مبنای مدارک تاریخی، بیشتر مساجد و تکایا دارای اسم وقف‌کننده،‌ سازنده و محله است و این مکان تنها مکانی است که فاقد اسم از نظر شخص و محله (در زمان گذشته) است، بنابراین با جرات می‌توان گفت تنها مکان اصلی به عنوان تکیه و حسینیه عزاداری در شهر زنجان در طول تاریخ بوده است.‌ منابع مستند و مشخصی از تاریخ بنا و بانیان این محل در دسترس نیست، اما اطلاعاتی که کارشناسان میراث فرهنگی از تاریخ و فرهنگ شفاهی به دست ‌آورده‌اند،‌ حاکی از آن است که قدمت تاریخی مسجد به اوایل دوران صفویه و حتی قبل از آن یعنی به دوران نخستین اسلامی می‌رسد که البته در آن زمان به صورت تکیه‌ای بوده که بعد از بازسازی در دوران قاجار بافت مسجد نیز اضافه شده است.

بر مبنای مدارک تاریخی، حسینیه اعظم زنجان تا سال 1316 تکیه بوده که با عنوان تکیه حسینیه برنامه‌های معمولی مثل عزاداری و سینه‌زنی در آن صورت می‌گرفته، اما مدتی بر اثر تهدیدهای حکومت رضاخان، تکیه تعطیل می‌شود.

بعد از تبعید رضاخان فعالیت‌های تکیه به حالت عادی برمی‌گردد، از این تاریخ به بعد این بنا به وسیله اهالی محل تعمیر و نگهداری می‌شود و به تدریج با یاری مردم، مسجد گسترش پیدا می‌کند و به حسینیه بزرگی تبدیل می‌شود.

حمام تاریخی حسینیه

حمام تاریخی حسینیه زنجان در محل قدیمی این شهر و در ضلع شرقی حسینیه اعظم این شهر است. همان‌طور که از نام این بنا پیداست، این گرمابه به‌عنوان یکی از متعلقات مجموعه حسینیه اعظم بوده و برای استفاده حسینیه هم ساخته شده است. این گرمابه تا همین چند سال پیش هم مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما مدتی بود که تبدیل به انباری شده بود. این حمام با توجه به ارزش تاریخی و فرهنگی آن و به دلیل معماری ویژه‌اش مهر 76 در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسید. گرمابه حسینیه همچون گرمابه‌های تاریخی دارای تاسیسات و متعلقات لازم با بهره‌گیری از معماری خاص آنهاست.

در این حمام، کتیبه یا سندی که زمان ساخت بنا را مشخص کند یا اطلاعات مدونی که قدمت بنا را نشان دهد وجود ندارد، اما بنا به اظهارات معتمدان شهر و همین طور با توجه به سبک و نوع معماری آن، کارشناسان تاسیس این بنا را اوایل دوره قاجار تخمین زده‌اند.

سوگواری در سادگی

مراسم سوگواری در زنجان فقط به یک گردهمایی بزرگ، سینه‌زنی و راهپیمایی حد فاصل حسینیه تا امامزاده ابراهیم است و این مراسم از هر نوع بدعتی دور است تا جایی که سرپرست سابق میراث فرهنگی زنجان مهم‌ترین عامل جهانی شدن مناسک محرم در زنجان را سادگی، بی‌آلایشی و دور بودن آن از هر نوع بدعت می‌داند. او در همان روزها به خبرگزاری ایسنا گفته بود : مردم، بهترین و تواناترین محافظان و مدافعان میراث فرهنگی هستند و می‌توانند به خوبی از این آثار پاسداری و حراست کنند و مردم زنجان توانسته‌اند با دوری جستن از بدعت‌ها از مراسم سوگواریشان که به عنوان میراث معنوی شهر ثبت شده است، صیانت کنند. نکته جالب توجه این که هیچ نوع آلات موسیقی ازجمله طبل و شیپور در عزاداری‌های زنجان استفاده نمی‌شود و همه شوری که در این دسته‌ها وجود دارد برگرفته از احساس پاک عاشقان حضرت است.
جمعه 24/8/1392 - 21:57
کنکور
امسال داوطلبان مجاز به انتخاب رشته در کنکور 92 می‌توانند 150 رشته محل را انتخاب کنند


داوطلبان مجاز به انتخاب رشته کنکور در سال‌های گذشته می‌توانستند حداکثر صد کدرشتهمحل را در فرم انتخاب رشته درج کنند، اما امسال برای اولین بار داوطلبان قبول شده در کنکور92 می‌توانند 150 رشته دانشگاهی را انتخاب کنند.

به گفته رئیس سازمان سنجش، در دفترچه‌ای که امسال برای انتخاب رشته آزمون سراسری سال ۱۳۹۲ منتشر می‌شود، رشته‌های انتخابی به دو بخش باآزمون و بدون آزمون (با احتساب سوابق تحصیلی) تقسیم شده است و داوطلبانی که در آزمون شرکت کرده‌اند، می‌توانند گزینه‌های مورد علاقه خود را از هر دو گروه رشته‌های با آزمون و بدون آزمون انتخاب کرده و حداکثر ۱۵۰ گزینه با آزمون و بدون آزمون را در فرم انتخاب رشته درج کنند.

ابراهیم خدایی در گفت و گو با ایرنا به این نکته مهم هم اشاره می‌کند که داوطلبان آزمون سراسری امسال به دو دسته تقسیم می‌شوند که گروه اول، داوطلبانی هستند که برای شرکت در آزمون ثبت‌نام و سپس در رقابت‌های کنکور شرکت کرده‌اند و گروه دوم، افرادی هستند که حتی در آزمون ثبت‌نام هم نکرده‌اند، اما برای اولین بار ترتیبی داده شده است تا بتوانند متقاضی پذیرش در رشته‌های بدون آزمون باشند.

یعنی در انتخاب رشته کنکور امسال، هر متقاضی که مدرک دیپلم دارد، می‌تواند در انتخاب رشته دانشگاه‌ها شرکت کند و مطابق اطلاعیه سازمان سنجش نیز مهلت انتخاب رشته داوطلبان آزمون سراسری سال ۹۲ از روز پنجشنبه هفدهم مرداد به صورت اینترنتی آغاز می‌شود و تا روز سه‌شنبه، بیست و دوم مرداد نیز ادامه دارد. البته قبل از شروع زمان انتخاب رشته هم نتایج اولیه کنکور 92 در قالب کارنامه روی سایت سازمان سنجش قرار می‌گیرد و یک میلیون و ۸۳ هزار و ۵۷۱ داوطلب می‌توانند در دوازدهم مرداد، کارنامه کنکور را دریافت کنند؛ همچنین پانزدهم مرداد هم دفترچه راهنمای انتخاب رشته روی همین سایت منتشر می‌شود.

150 انتخاب رشته، ترکیبی است

امسال داوطلبان مجاز به انتخاب رشته می‌توانند 150رشته‌محل باآزمون و بی‌آزمون را در فرم انتخاب رشته وارد کنند، اما پرسش مهم اینجاست که آیا برای هر کدام از رشته‌محل‌های بدون‌آزمون یا باآزمون، دو فرم جداگانه در اختیار کنکوری‌ها قرار می‌گیرد یا خیر؟

حسین توکلی، مشاور عالی سازمان سنجش در گفت و گو با جام‌جم توضیح می‌دهد که در کنکور امسال، برای افرادی که مجاز به انتخاب رشته شده‌اند، فقط یک فرم انتخاب رشته در اختیارشان قرار می‌گیرد و این گروه از متقاضیان می‌توانند هررشته محل باآزمون یا بی‌آزمونی را در فرم انتخاب رشته وارد کنند. به بیان دیگر، فردی که مجاز به انتخاب رشته در کنکور 92 شده است، 150 شانس انتخاب رشته دارد که حتی می‌تواند همه 150 رشته را در بین رشته محل‌های باآزمون انتخاب کند یا برعکس.

اما توکلی این نکته مهم را هم یادآور می‌شود: اگر داوطلبی 150 رشته محل را را به صورت ترکیبی از رشته محل‌های با آزمون و بی‌آزمون در فرم انتخاب رشته وارد کند، ولی به طور مثال در انتخاب دومش قبول شود، در چنین شرایطی، بقیه انتخاب رشته‌هایش، اعم از باآزمون و بی‌آزمون در نظر گرفته نمی‌شود.

100 شانس انتخاب رشته برای غایبان کنکور 92

برخلاف داوطلبان مجاز به انتخاب رشته کنکور 92 که می‌توانند 150 رشته محل را در فرم انتخاب رشته وارد کنند، آن گروه از داوطلبانی که در کنکور 92 ثبت‌نام کرده‌اند ولی در روز آزمون غایب بوده‌اند یا افرادی که اصلا در کنکور 92 شرکت نکرده‌اند، فقط می‌توانند صد رشته محل را از لیست رشته‌های بدون آزمون انتخاب کنند.

توکلی خاطرنشان می‌کند: امسال ده هزار کد رشته محل از دانشگاه‌های آزاد، پیام نور و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی در فهرست رشته‌های بدون آزمون قرار گرفته‌ است که البته این رشته‌ها، همان رشته‌های کم متقاضی است که در سال 91 هم به صورت بدون آزمون در معرض انتخاب داوطلبان قرار گرفت.

نحوه پذیرش این دانشجویان نیز بر اساس سوابق تحصیلی و معدل دیپلم خواهد بود، در حالی که معیار پذیرش افراد مجاز به انتخاب رشته در کنکور 92 بر اساس نتایج کنکور 92 با تاثیر 75 درصد و سوابق تحصیلی با تاثیر 25 درصد خواهد بود؛ البته معدل دیپلم در صورتی بر نتیجه پایانی کنکوری‌ها تاثیر می‌گذارد که نمره خوب و قابل قبولی باشد، اما درصورتی که معدل دیپلم پایین باشد، آن 25 درصد تاثیر هم خنثی می‌شود و گزینش آن داوطلب، فقط بر اساس رتبه و نمرات کنکور خواهد بود. به گفته سخنگوی سازمان سنجش، داوطلبانی که می‌خواهند در شیوه پذیرش بدون کنکور شرکت کنند، باید تا چند هفته دیگر صبر کنند تا دفترچه پذیرش بدون کنکور منتشر شود.

در واقع، این‌گونه نیست که اگر داوطلبی در کنکور 92 ثبت‌نام نکرده باشد، بتواند بدون طی کردن مراحل ثبت‌نام، انتخاب رشته کند، بلکه سازمان سنجش قبل از هفدهم مرداد که همان روز انتخاب رشته است، دفترچه‌های ثبت‌نام ویژه پذیرش بدون کنکور را توزیع می‌کند که البته زمان دقیق انتشار این دفترچه هنوز اعلام نشده است.
دوشنبه 17/4/1392 - 22:28
رمضان
4 شبکه رادیویی، نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم را پوشش خبری می‌دهند
 
شبکه‌های مختلف رادیو برای ایام ماه مبارک رمضان، لیالی قدر و عید سعید فطر برنامه‌های مختلفی با رویکرد ارشادی، تربیتی، اطلاع‌رسانی و آموزشی تولید و پخش می‌کنند.

به گزارش جام‌جم، شبکه‌های مختلف رادیو 62 مسابقه فرهنگی و مذهبی را برای پخش در ماه رمضان تدارک دیده‌اند. مسابقه آبی فیروزه‌ای با موضوع سوره حجرات و سبک زندگی در 30 قسمت از رادیو جوان پخش می‌شود. رادیو ایران مسابقه چهار فصل را با موضوع تاثیر ماه رمضان بر سلامتی انسان تدارک دیده است. مسابقه نسیم رمضان هم با محوریت پرسش از مباحث تفسیری آیت‌الله مکارم شیرازی از رادیو معارف پخش می‌شود.

407 ساعت تلاوت و ترتیل

رادیو قرآن از قاریانی همچون سبزعلی، سعیدیان و خلیل الحوصدی به مدت 121 ساعت تلاوت پخش می‌کند. رادیو صدای آشنا هم در 90 برنامه به مدت 45 ساعت ترتیل روی آنتن می‌فرستد. رادیو ورزش هم در قالب برنامه آوای وحی تلاوت محمد عباسی را به مدت 30 ساعت پخش می‌کند.

رادیو ایران، رادیو البرز و رادیو نوا هم در ایام رمضان ترتیل‌های گوناگون را پخش می‌کنند. تلاوت عباس امام جمعه از رادیو البرز و تلاوت قاسم رفیعی از رادیو نوا پخش می‌شود. رادیو فرهنگ هم ترتیل قرآن کریم را به مدت 30 ساعت پخش می‌کند.

ترتیل استاد احمد عامر هم از رادیو تهران پخش می‌شود. رادیو معارف هم ترتیل عباس امام جمعه را در نظر گرفته است. رادیو جوان هم هر روز تلاوت یک جزء قرآن کریم را با قرائت محمد جبرییل پخش می‌کند. رادیو فصلی در گفت‌وگو با قاریان جوان به صورت زنده قرائت پخش می‌کند.

شبکه‌های رادیویی در قالب 27 برنامه، مراسم احیا را پوشش می‌دهند. رادیو ایران این مراسم را در قالب برنامه نورباران از حسینیه همدانی‌ها، دانشگاه امام صادق(ع) و مدرسه عالی شهید مطهری‌ پخش می‌کند. رادیو تهران هم سه برنامه ویژه شب‌های قدر از حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) آماده کرده است.

رادیو فرهنگ برنامه سوره باران را در سه قسمت، رادیو جوان برنامه خدایی را که در این نزدیکی است در سه قسمت از حرم امامزاده صالح و حرم عبدالعظیم حسنی(ع) و رادیو معارف برنامه فیض حضور را از حرم حضرت معصومه(س) پخش می‌کنند.شنوندگان رادیو می‌توانند مراسم احیای شیخ حسن انصاری را از رادیو ورزش گوش کنند. رادیو فصلی همزمان ویژه برنامه رادیو ایران را به مناسبت شب‌های احیا پخش می‌کند.

28 برنامه ویژه عید فطر

رادیو برای عید فطر هم 28 عنوان برنامه تدارک دیده است. رادیو جوان برای این روز، پوشش نماز عید فطر به امامت رهبر معظم انقلاب، چی بگم؟، کارنامه صادر شد و عید است عاشقان را به مدت 11 ساعت در نظر گرفته است. صلای فطر و تاثیر یک ماه روزه‌داری بر انسان از دید قرآن و اهل بیت(ع) به مدت 5/2 ساعت از برنامه‌های رادیو قرآن به مناسبت این روز است. رادیو ایران هم برنامه‌های قنوت شکر، عیدانه، عصر جمعه، لبخند و کوی نشاط را پخش می‌کند.

پخش نماز عید فطر، ویژه عید فطر و طنز شادی به مدت 4 ساعت از رادیو تهران پخش می‌شود. رادیو معارف هم برنامه‌های عید بندگی، پخش نماز عید فطر و چگونگی حفظ دستاوردهای معنوی ماه مبارک رمضان را به مدت 5/3 ساعت پخش می‌کند.

رادیو ورزش در برنامه‌های یک عصر خوب با ورزش، صبح و ورزش، صدای ورزش، روز هفتم و رسم خوبان به مباحث ماه رمضان و عید فطر می‌پردازد. کوچه سلامت پلاک 102،‌ بیان نکات بهداشت فردی و اجتماعی به زبان طنز و بفرمایید سیب در روز عید فطر از رادیو سلامت پخش می‌شود. رادیو اقتصاد برنامه‌های عید بندگی، تاثیرات اقتصادی و زکات فطره را پخش می‌کند.

از برنامه‌های رادیو فصلی در روز عید فطر می‌توان به پخش نماز عید فطر، بخش‌های شاد و فرح‌انگیز و مسابقه شاد ویژه عید فطر اشاره کرد. برنامه‌های عید بندگی، اطلاع‌رسانی و پخش نماز عید سعید فطر و جشن رستگاری هم از رادیو فرهنگ پخش می‌شود.

94 ساعت نمایشگاه قرآن

معاونت صدا در قالب 120 برنامه و به مدت 94 ساعت، برنامه‌های نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم را پوشش می‌دهد. رادیو ایران، رادیو قرآن، رادیو کتاب و رادیو فصلی هر کدام به ترتیب 9 ساعت، 45 ساعت، 15 ساعت و 25 ساعت از نمایشگاه قرآن برنامه پخش می‌کنند.


دوشنبه 17/4/1392 - 22:28
خودرو
بی‌حوصلگی و کاهش آستانه تحمل، زمینه‌ای برای بروز برخی بی اخلاقی‌ها در میان رانندگان ایرانی شده است


وقتی دیگران را با چراغ‌ زدن‌های پی در پی، بوق‌های ممتد، سبقت غیرمجاز یا حرکات مارپیچ تحریک می‌کنی، وقتی پایت را محکم‌تر از همیشه روی پدال گاز فشار می‌دهی تا به راننده مقابل که در ورودی فرعی به اصلی منتظر است که شاید به او هم راه داده شود بفهمانی که حق جلو آمدن ندارد، وقتی در آخرین ثانیه‌های باقیمانده از چراغ سبز با بوق‌های پشت سر هم به راننده‌هایی که جلوتر از تو حرکت می‌کنند می‌خواهی بفهمانی به هر قیمتی شده باید از چراغ عبور کنی و... آیا برای لحظه‌ای هم که شده به این فکر کرده‌ای که شاید در خودرویی دیگر راننده‌ای پشت رل باشد که با هر کدام از این حرکات، دست و پایش را گم کند، تمرکزش را از دست بدهد و تصادفی مرگبار را رقم بزند ؟

رفتار غیراخلاقی شما در رانندگی، عواقب جبران‌ناپذیری دارد که گاه رانندگان دیگر محکوم به پرداختن بهای آن هستند، درحالی که شما در این زمینه مسئول هستی و باید با وجدانت کنار بیایی.

وقتی بی‌رحم می‌شویم

ما ایرانی‌ها به تعارف کردن معروف هستیم تا جایی که این موضوع حتی گاهی به شوخی هم می‌رسد. این‌که دو نفر هنگام رسیدن به ورودی مکانی آنقدر به هم تعارف می‌کنند که کار به هل دادن می‌کشد، اما همین افراد پشت فرمان برای زودتر داخل کردن جلوی ماشین به داخل یک خیابان فرعی چنان بیرحمانه نسبت به هم رفتار می‌کنند که گاه ممکن است کار به حرف‌های نامربوط یا درگیری فیزیکی هم بینجامد.

به‌راستی کدام شخصیت واقعی ماست؟ آن فرد مودب تعارف‌کننده پشت در ورودی ما هستیم یا آن راننده بد‌دهن پشت فرمان خودروی شخصی‌مان؟ متاسفانه این روزها خیلی از ما خیابان و بزرگراه را به عرصه‌ای برای نشان دادن حس برتری جویی خود نسبت به رانندگان دیگر تبدیل کرده‌ایم.

هرچند از گذشته نیز این‌طور جا افتاده بود که این خلق و خوی نادرست در برخی شغل‌ها بیشتر دیده می‌شده مانند رانندگان اتوبوس و تاکسی یا کامیون داران، البته با گذشت زمان و بر اثر ارتقای تدریجی فرهنگ رانندگی و سختگیری‌های پلیس به نظر می‌رسد این وضع کمی بهبود پیدا کرده و حالا این شرایط در گروه دیگری بیشتر نمود پیدا می‌کند.

مالکان خودروهای مدل بالای خارجی و گرانقیمت که در بزرگراه‌ها با زدن چراغ و داشتن سرعت بالای 140 کیلومتر در ساعت حق برتری خود را به اتومبیلی که با سرعت مجاز در خط سرعت می‌راند دیکته می‌کنند.

این فقط نمونه‌ای است از این‌که گاهی اوقات ارتکاب برخی بی‌اخلاقی‌ها در رانندگان ایرانی تا چه اندازه می‌تواند خطرآفرین باشد.

بی‌اخلاقی یا زرنگی؟

متاسفانه برخی از ما هنگام رانندگی به تنها چیزی که فکر نمی‌کنیم رانندگی اصولی و حرفه‌ای است و به جای آن ترجیح می‌دهیم با نادیده گرفتن اصول اخلاقی فقط به زودتر رسیدن به مقصد بیندیشیم حتی اگر این کار به بهای صدمه زدن به دیگران، زیر پا گذاشتن قوانین و به هم زدن نظم اجتماعی تمام شود، هرچند پیدا می‌شوند افرادی که زیر پا گذاشتن حقوق دیگران با رفتارهای غیراخلاقی را نوعی زرنگی و جسارت می‌دانند که لازمه رانندگی است!

بوق زدن‌های بیش از اندازه و بی‌دلیل، فریاد زدن، استفاده از کلمات توهین‌آمیز و تهدید راننده‌های دیگر با حرکت سر یا دست، حرکت با سرعت بسیار آرام جلوی خودروهای دیگر به منظور آزار دادن، نگهداشتن خودرو در محل نامناسب و درگیری فیزیکی با دیگر راننده‌ها، تغییر جهت ناگهانی خودرو بدون استفاده از راهنما یا رعایت حق تقدم، چراغ زدن یا بوق زدن به منظور اعتراض یا آزار دیگر راننده‌ها، ترمز کردن ناگهانی، بی‌دلیل و بدون علامت دادن، البته این فقط بخشی از بی‌اخلاقی‌هایی است که هر کدام از ما ممکن است هنگام رانندگی مرتکب آنها شویم و نمونه‌هایی از این دست‌کم نیستند، برای مثال اگر راننده‌ای هنگام سبقت گرفتن بیش از اندازه چراغ بزند و باعث ترس یا احساس ناخوشایند در راننده جلویی شود، مصداق خشونت در رانندگی است.

نمایش شخصیت واقعی هنگام رانندگی

در شرایطی که خیابان‌ها و بزرگراه‌های شهرمان از هزاران دستگاه خودرویی که شبانه روز در آن تردد می‌کنند، به حالت قفل درآمده و راه‌های فعلی دیگر ظرفیت پاسخگویی به تردد میلیون‌ها دستگاه خودروی موجود در کشور را ندارند، ترافیک، ناایمن بودن خودروهای داخلی و از استاندارد خارج شدن برخی جاده‌های کشور، همه دست به دست هم می‌دهد تا وقوع تصادفات و حوادث رانندگی را اجتناب ناپذیر کند. حال تصور کنید بها ندادن به فرهنگ صحیح رانندگی و زیر پا گذاشتن اصول اخلاق حرفه‌ای در رانندگی و برخی رفتار خشونت آمیز تا چه اندازه به بحران حوادث رانندگی دامن خواهد زد، اما آیا هیچ می‌دانستید رانندگی به شما امکان می‌دهد شخصیت واقعی خود را بروز دهید؟ دکتر شهریار شهیدی، روان‌شناس و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی در این باره به «جام‌جم» می‌گوید: اخلاقیات در فرهنگ راننده‌های ایرانی گرچه هنوز با ایده‌آل‌ها فاصله زیادی دارد، اما نسبت به دهه‌های گذشته در این زمینه حرکت رو به جلویی داشته‌ایم. با این حال هنوز موضوع فرهنگ رانندگی صحیح و نادیده گرفتن اخلاقیات در رانندگی همچنان به صورت یک معضل خودنمایی می‌کند.

وی معتقد است: همان‌طور که احترام به قوانین و مقررات رانندگی از سوی شهروندان یک شهر یا کشور نشان‌دهنده میزان قانونمداری افراد یک جامعه می‌تواند باشد، رعایت اصول اخلاقی و احترام گذاشتن به حقوق دیگر رانندگان نیز تا حد زیادی می‌تواند بازخوردی از میزان قانون‌پذیری شهروندان یک جامعه باشد.

دکتر شهیدی به نکته مهمی که عامل بروز برخی بی‌اخلاقی‌ها میان رانندگان ایرانی می‌شود، اشاره کرده و می‌گوید: موقعیتی که خودرو برای افراد ایجاد می‌کند می‌تواند زمینه زیر پا گذاشتن اخلاقیات و حتی ارتکاب برخی اعمال خشونت آمیز را در آنها ایجاد کند.

وی توضیح می‌دهد: خودرو یک محدوده شخصی را برای راننده ایجاد می‌کند که وی در این چارچوب احساس امنیت می‌کند و در نتیجه فردی که داخل خودروست در این فضای امن و شخصی است که می‌تواند بسادگی شخصیت واقعی خود را و تمام مکانیسم‌های دفاعی، پرخاشگری‌ها، لجبازی‌ها و حتی خشونت طلبی‌هایی که شاید در فضا و موقعیت‌های عادی نتواند از خود بروز دهد، اما در درون او وجود دارد و فقط به دلیل نبود حریم‌های محافظتی امکان ابراز این احساسات را نداشته است در خودرو از خود نشان دهد.

این روان‌شناس، این وضع را با شرایط کاربران در فضای مجازی در اینترنت تشبیه کرده و می‌گوید: در واقع فضای مجازی اینترنت و خودرو یک نوع سپر بلا محسوب می‌شود که فرد در آن بدون احساس تهدید شدن می‌تواند احساسات منفی خود را بروز دهد.

فردی که در رانندگی پرخاشگری می‌کند یا اصول اخلاقی را زیر پا می‌گذارد لزوما در جمع دوستان یا میان اعضای خانواده هم اینطور نیست، چراکه بر خلاف این وضع، او ممکن است در زندگی خانوادگی خود فردی کاملا آرام باشد.

این همان نکته مهمی است که دکتر شهیدی به آن اشاره کرده و می‌گوید: موقعیت خودرو شرایطی را برای فرد ایجاد می‌کند تا شخصیت واقعی خود را هنگام رانندگی به‌دلیل احساس امنیتی که دارد، از خود به نمایش بگذارد.

بی‌حوصلگی، خصلت رانندگان ایرانی

آنچه این روزها در رانندگی ایرانی‌ها دیده می‌شود برخی ادبیات و رفتارهای غیرمتعارف در رانندگی است که با فرهنگ مردم ما سازگاری ندارد و این موضوع هم برمی گردد به این‌که مردم ما هنگام رانندگی در معابر، توقف پشت چراغ قرمز، عبور از گذرگاه عابران پیاده، ورود از خیابان فرعی به اصلی و... با کم‌حوصلگی رانندگی می‌کنند و همین موضوع علاوه بر این‌که به ترافیک شهری دامن می‌زند زمینه بروز برخی ناهنجاری‌های اجتماعی را نیز فراهم می‌کند.

این تحلیل رئیس پلیس سابق راهنمایی و رانندگی تهران، از نحوه رانندگی مردم ماست که معتقد است رانندگی با نهایت بی‌حوصلگی و کم تحملی خصوصیت اصلی برخی رانندگان ایرانی است.

سرهنگ سیدهادی هاشمی، در گفت‌وگو با «جام‌جم» می‌گوید: همه شهروندان می‌دانند برخی رفتارها که هنگام رانندگی از آنها سر می‌زند جزو خصوصیات مثبت و پذیرفته‌شده در فرهنگ رانندگی در هیچ کجای دنیا نیست و این رفتارها، هم خودشان و هم دیگران را آزار می‌دهد، اما برخی شرایط دست به دست هم می‌دهد تا گاهی اوقات برخی رانندگان نتوانند کنترل درستی روی افکار و رفتارشان داشته باشند که این کار زمینه زیر پا گذاشتن قانون را نیز فراهم می‌کند.

پایین آمدن آستانه تحمل رانندگان

اینجا هم پای ترافیک در میان است. وقتی صحبت از برخی بی فرهنگی‌ها و بی اخلاقی‌ها در رانندگی می‌شود، ترافیک هم در این میان بی تقصیر نیست. هاشمی می‌گوید: در این میان نباید همه تقصیرها را هم متوجه شهروندان دانست، چراکه این ترافیک بیمار معابر ماست که شرایطی را به مردم تحمیل می‌کند تا آنها نتوانند با حوصله رانندگی کنند و آستانه تحمل‌شان پایین بیاید.

به گفته وی، نتایج یک تحقیق نشان داد مردم کشور ما آمادگی دارند در کمتر از 30 ثانیه با یکدیگر درگیری فیزیکی پیدا کنند و این موضوع در امر مهمی مانند رانندگی می‌تواند بسیار خطرساز و حادثه آفرین باشد.

عضو پژوهشکده حمل و نقل دانشگاه امیرکبیر، به نتایج مطالعات کارشناسی که در همین زمینه انجام شده اشاره می‌کند و می‌گوید: بررسی مطالعاتی که چندی پیش روی افسران راهنمایی و رانندگی مستقر در چهارراه‌ها انجام گرفته نشان می‌دهد فشار آلودگی هوا و ترافیک باعث افزایش غلظت خون این افراد شده و موجب می‌شود آنها پس از گذشت ساعاتی از روز به مرور دچار حالات عصبی شوند، آرامش خود را از دست بدهند و این حالت به مرور در آنها اختلالاتی به‌وجود می‌آورد.

رئیس پلیس سابق راهور تهران، قوانین کارآمد همراه با ضمانت اجرایی را در جلوگیری از بروز برخی بی‌اخلاقی‌ها در رانندگان موثر می‌داند و در این زمینه مثالی می‌زند: در بسیاری از کشورهای دنیا حتی برای بوق زدن غیرضروری رانندگان هم مجازات سنگین درنظر گرفته شده است، البته در قانون جرائم رانندگی کشور ما نیز چنین ماده‌ای گنجانده شده، اما متاسفانه آنقدر تخلفات رانندگی وسیع و متعدد است که این موضوع کمتر هنگام اعمال قانون پلیس مورد توجه و تاکید قرار می‌گیرد. ضمن این‌که شناسایی و برخورد با راننده متخلف نیز میان حجم انبوه خودروهای در حال تردد به این سادگی‌ها نیست.

رانندگی در خیابان‌های قفل شده، خودروهای به هم گره خورده با اعصاب‌های خرد و کلافگی در کنار آلودگی هوا، تلف شدن ساعت‌ها از عمر و ده‌ها مشکل دیگر به اندازه کافی سخت و طاقت‌فرساست، پس بهتر است با برخی بداخلاقی‌ها و رفتارهای خشونت آمیز عرصه را به رانندگان دیگر از این تنگ‌تر نکنیم.
دوشنبه 17/4/1392 - 22:27
رمضان
روزه رمضان و زکات اموال، عامل نزدیک کردن دل‌های اعضای جامعه اسلامی در عین تفاوت معیشتی و اقتصادی آنهاست


اعمال عبادی ـ اسلامی به طور کلی دارای دو جنبه است؛ جنبه فردی و جنبه اجتماعی. جنبه فردی اعمال، پایه و شالوده عمل را شکل می‌دهد و شرط اولیه صحت اعمال عبادی ما در صحت جنبه فردی آنهاست، اما بسیاری از اعمال عبادی ما دارای جنبه اجتماعی نیز است، چرا که شکل و شرط اجرای آن نمود خاصی در جامعه دارد و به‌واسطه همین نمود تاثیرگذار است.

روزه ماه مبارک رمضان، از جمله اعمالی است که در زندگی اجتماعی مسلمانان تاثیرگذار بوده و نمود خاصی را به ماه رمضان در کشورهای اسلامی می‌بخشد. اجتماعات انسانی معمولا در همه ادوار تاریخ از حیث رفاه و ثروت، دارای طبقات و تنوع بوده‌اند. در جوامع اسلامی نیز از بدو پیدایش همواره شاهد تفاوت در وضع معیشتی افراد بوده‌ایم. برخی ثروتمند و برخی فقیرند، برخی زمین دارند و برخی رعیت، برخی مالکند و برخی مستاجر. زندگی گروه دوم، همواره سرشار از ریاضت و سختی و اضطراب است و حال آن که زندگی گروه اول همیشه تامین بوده و در آسایش و رفاه هستند‌ (حداقل این چیزی است که گروه دوم درباره گروه اول می‌گویند).

در بعضی دوره‌های تاریخی، در حالی که برخی افراد حتی از تهیه اولیه‌ترین نیازها عاجز بوده‌اند، برخی دیگر بدون دغدغه کار و تلاش، از تامین امکانات تفریحی و رفاهی خود و چند نسل بعد از خود نیز مطمئن بوده‌اند.

بنابراین در عمده جوامع تاریخ، اعضای جامعه به دو قشر تقسیم شده‌اند؛ اکثریتی که ریاضت و سختی می‌دیدند و اقلیتی که همواره در رفاه و آسایش بوده‌اند. پس ریاضت در جوامع به یک قشر اختصاص می‌یافت و این قشر در کنار تمام دشواری‌های زندگی مخصوص به طبقه اجتماعی خود، یک ریاضت روانی را نیز ‌باید متحمل می‌شدند و آن نظاره کردن رفاه و آسایش اقلیت مرفه جامعه بود.

این دوگانگی و تضاد مالی در جامعه موجب تضادهای روحی و روانی می‌شود و نوعی دوگانگی هویتی بین اعضای جامعه ایجاد می‌کند. این دوگانگی‌های هویتی می‌تواند بتدریج درون جامعه را به تشویش و بحران بکشاند.

در هر جامعه‌ای برای غلبه بر این وضع، سازوکارهایی فراهم می‌شود. بسیاری از جوامع قدیم و جدید، برای مدیریت این تضاد، از عنصر قدرت استفاده می‌کردند. از آنجا که اقلیت مرفه در چنین جامعه‌ای صاحب قدرت‌های مدیریتی و سیاسی نیز بوده‌اند، صدای اعتراض اقلیت جامعه مساوات‌طلب را با قوه قهریه سرکوب می‌کردند. برخی جوامع نیز از حمایت‌های مالی و رفاهی برای کم کردن فاصله میان دو طرف این تضاد استفاده کرده‌اند.

از زمانی که پیامبر اسلام(ص)‌، اولین جامعه و نظام اسلامی را محقق کردند، با چنین مساله‌ای روبه‌رو بودند. ایشان به تبع جهان‌بینی و انسان‌شناسی اسلامی، تفاوت بین انسان‌ها را نه انکار می‌کردند و نه نهی. تفاوت بین افراد بشر، چه در استعدادهای طبیعی و خدادادی و چه در وضع و طبقه اجتماعی و اقتصادی، به نحو مشروط پذیرفته شده است. اما با وجود این تفاوت، تضاد بین طبقات مرفه و زحمتکش جامعه نیز در جامعه سیاسی‌ای که پیامبر(ص)‌ رهبری آن را به دست داشتند، مساله‌آفرین بود. از سوی دیگر، عمده افرادی که در بدو پیدایش اسلام، آن را یاری کرده و برای آن دشواری‌های بسیاری را متحمل شدند، از مردمان فقیر و تهیدست جامعه بودند. شاید اگر هر فردی به جای پیامبر(ص)‌ بود ولی از معارف وحیانی بهره‌ای نداشت و از بینش عمیق نسبت به جامعه بی‌نصیب بود، از همان ابتدا که صاحب قدرت شد، حکم به مصادره اموال ثروتمندان و تقسیم آنها بین پیروان خود می‌داد، اما جامعه نبوی، جامعه احساسی و عاطفی نیست بلکه روح قانونمداری در آن حاکم است.

نقش تعادل‌آفرین زکات در جامعه اسلامی

اسلام با محترم شمردن اموال و دارایی‌های همه طبقات جامعه، برای رسیدن به نقطه‌ای که بتوان بر تضادهای مادی جامعه غلبه کرد، سازوکارهای فردی و اجتماعی را فراهم کرد. سازوکارهای اجتماعی دین، مربوط به احکامی از اسلام است که در مصرف درصدی از درآمدهای سالانه افراد محدودیت ایجاد می‌کند و بر هر مسلمان واجب می‌گرداند بخشی از اموالش را به عنوان زکات یا خمس به مصرف‌های خاصی اختصاص دهد. با این شیوه (بویژه درباره زکات) فقرای جامعه در بخشی از درآمدها و سودهای جامعه سهیم شوند و تا حدی از شدت این دو گانگی و تضاد کاسته شود. در واقع زکات در اسلام، نوعی بازگرداندن آرامش اقتصادی به جامعه بعد از تشویش احتمالی حاصل از یک سودجویی و فعالیت اقتصادی است. در هر منفعت‌جویی و کسب درآمد، ولو این فعالیت از مسیری مشروع حاصل شده باشد، بخشی از افراد جامعه متضرر شده یا دست‌کم از فوایدی محروم می‌شوند. زکات موجب می‌شود این توازن از دست رفته در جامعه تا حد بسیاری جبران شود و سلامت اقتصادی آن که شرط تحقق سلامت معنوی است، به‌آن بازگردد و شاید همین یکی از علل همراهی مکرر نماز و زکات در آیات قرآن است: «مساجد خدا را تنها کسانی آباد می‏کنند که به خدا و روز بازپسین ایمان آورده و نماز برپا داشته و زکات داده و جز از خدا نترسیده‏اند. پس امید است که اینان از راه‌‏یافتگان باشند.» (توبه، آیه 18)

روزه و نقش آن در همبستگی جامعه اسلامی

اما راهکار دیگر اسلام برای غلبه بر تضادهای اجتماعی، عمل عبادی روزه است. البته فلسفه وجوب روزه در ماه رمضان را نمی‌توان به یک کارکرد اجتماعی صرف خلاصه کرد، چرا که روزه گرفتن دارای نتایج روحی و فردی خاصی است و از آن گذشته یکی از مهم‌ترین اعمال عبادی محسوب می‌شود که همه منافع و نتایج آن را ـ همانند همه عبادت‌ها ـ نمی‌توان به طور کامل برشمرد، اما یکی از کارکردهای روزه ماه رمضان را می‌توان نزدیک کردن قلوب اعضای جامعه اسلامی دانست.

در وجوب ماه رمضان، بین طبقات مختلف اجتماعی جامعه اسلامی تفاوتی وجود ندارد. همه افراد موظف به روزه‌داری هستند و چنین نیست که صرفا روزه بر ثروتمندان واجب باشد، تا آنها به وضع فقرا آگاهی یابند و نیز چنین نیست که روزه صرفا بر فقرا واجب باشد تا وضع مالی خود را به عنوان یک عبادت برای خود تحمل‌پذیر کنند، بلکه روزه برای همه افراد واجب است و این وجوب، هرچند امر به انجام ندادن یک عمل است، اما مشهود نبودن این عمل، در جامعه یک نمود ویژه دارد و به جامعه اسلامی در ماه رمضان، رنگ و بوی خاصی می‌بخشد، به گونه‌ای که گویی همه افراد و اعضای جامعه در انجام ندادن یک عمل با هم متعهد شده‌اند و تفاوت‌های مالی و معیشتی آنها رنگ باخته است.

از بین رفتن تفاوت‌های معیشتی در جامعه تحت تاثیر روزه ماه رمضان، نوعی آرامش خاطر را به بار می‌آورد که مختص یک عمل عبادی است. چرا که مشهود نبودن مظاهر فاصله‌های طبقاتی و معیشتی در ماه رمضان، در اصل با فرمانی الهی صورت می‌گیرد ‌ نه با دستور و آیین‌نامه بشری. بنابراین اعضای جامعه اسلامی، ریاضتی مشروع و الهی را به شکل جمعی تحمل می‌کنند. این ریاضت، ریاضت بسیار دشواری نیست و حتی براساس آموزه‌های دینی نباید به جسم فرد آسیب برساند، بلکه توافقی است برای بازداشتن خود از آنچه برایمان ضروری نیست و این بازداشتن خود و ممانعت نفس، ما را به درک شرایط افرادی از جامعه که حتی توان برآوردن اولیه‌ترین نیازها را ندارند، قادر خواهد ساخت.

در چنین شرایطی، اعضای جامعه به نوعی مساوات و برابری با هم نزدیک می‌شوند. این مساوات در مظاهر مالی و معیشتی جامعه نیست، چرا که تفاوت‌های مالی و معیشتی و ثروت افراد محفوظ است، اما در بین قلوب افراد به واسطه ممانعت از استمرار بر تظاهر و تفاخر حاصل شده است. احساس نزدیکی و مساوات در بین قلوب افراد جامعه، آنها را آماده پذیرش پیام‌های توحیدی و وحدانی می‌کند، زیرا همین تفاوت‌های معیشتی و دنیوی است که افراد را از یکدلی آنها در ایمان دور می‌کند: «چون که بیرنگی اسیر رنگ شد‌/‌ موسی‌ای با موسی‌ای در جنگ شد.» و زمانی که این رنگ‌ها هر چه بیشتر زایل شود، ایمان در جامعه نمود بیشتری می‌یابد و قلوب افراد برای پذیرش پیام ایمان آماده می‌شود و شاید همین است راز نزول قرآن در ماه مبارک رمضان.
دوشنبه 17/4/1392 - 21:51
رمضان
اگر امسال فرزند شما به سن تکلیف رسیده باشد، به میمنت و مبارکی، اولین سالی است که به خیل روزه‌داران می‌پیوندد.

 پس جشن تکلیف و شروع این مسئولیت سنگین، اما شیرین را به شما و فرزند دلبندتان تبریک می‌گوییم. اما یک پرسش. تا چه میزان فرزندتان را با تکالیف عبادی همچون نماز خواندن و روزه گرفتن آشنا کرده‌اید؟ آیا شما از آن دسته خانواده‌هایی هستید که تربیت دینی را مختص دوران بلوغ می‌دانید و معتقدید که چند روز قبل از ماه مبارک می‌توانید اعمال این ماه و فلسفه روزه‌داری را در چند جمله اجمالی به فرزندتان آموزش دهید؟ یا این‌که اعتقاد دارید تربیت دینی کودک از دوران خردسالی او شروع می‌شود و تا به حال فرزندتان را با تکالیف عبادی آشنا کرده‌اید؟

اما اگر می‌خواهید با مفهوم دقیق تربیت دینی آشنا شوید و بدانید از کی و چگونه فرزندتان را با فلسفه روزه گرفتن و تمرین روزه‌داری آشنا کنید حجت‌الاسلام والمسلمین نصیر عابدینی، کارشناس ارشد روانشناسی به این‌گونه پرسش‌ها پاسخ می‌دهد.

شروع تربیت دینی قبل از انعقاد نطفه

«تربیت دینی، تربیت فرد در سه حوزه اصلی یعنی حوزه شناختی، عاطفی و رفتاری براساس آموزه‌های دین است که فرد را در نظر و عمل به آن آموزه‌ها متعهد و پایبند می‌کند.» این را عابدینی می‌گوید و می‌افزاید: از یک منظر نقطه شروع تربیت دینی کودک را می‌توان حتی تا زمان قبل از انعقاد نطفه (که با مراقبت‌ها و خواندن یک سری از دعاها همراه است) عقب برد. بی‌شک انتخاب همسر مناسب هم یکی از ملاک‌های اصلی آن است. او ادامه می‌دهد خوانده شدن نوای ملکوتی اذان و اقامه در گوش نوزاد و شیر دادن او با وضو از دیگر مؤلفه‌های تربیت دینی است.

این روانشناس تاکید می‌کند: خداشناسی و پذیرش اعمال دینی به‌صورت فطری در نهاد همه کودکان وجود دارد؛ اما درجه پذیرش آن بسته به شیوه تربیتی پدر و مادر متفاوت است. او می‌گوید طبق برخی روایات با وجود آن که فرزند فطرت الهی دارد، اما والدین به عنوان یک عامل محیطی می‌توانند فرزند را به سمت ادیان دیگر همچون یهودی، نصرانی و... تغییر جهت دهند و صددرصد تاثیرگذار باشند.

دوره کودکی را مغتنم شمارید

گروهی معتقدند کودک تا به حد بلوغ نرسد، استعداد درک آموزش‌های دینی را ندارد. اما گروه دیگری عقیده دارند که اطفال، استعداد آن را دارند که تحت تربیت دینی قرار گیرند و مطالب دینی را در حد فهم خود درک کنند.

به گفته حجت‌الاسلام عابدینی درست است که پسر بعد از 15 سال و دختر بعد از 9 سال قمری به تکلیف می‌رسد، اما آموزش و تمرین تکالیف دینی را نمی‌توان تا سن بلوغ به تاخیر انداخت. او می‌افزاید: باید انسان از کودکی نسبت به ظرفیت پذیرش و زمینه مذهبی فراهم شده از سوی والدین (به نحو با نشاط و سرزنده) با عبادات و تکالیف دینی آشنا شود تا در سن بلوغ به انجام آن رغبت داشته باشد. در غیر این صورت انجام اعمالی چون خواندن نماز و روزه گرفتن در سن تکلیف برای نوجوان دشوار خواهد بود و چندان تقیدی به آن نخواهد داشت و با اندک بهانه‌ای ممکن است آن‌ را ترک کند.

عابدینی به موضوع مهمی اشاره می‌کند و می‌گوید: باید بکوشیم رغبت کودکان نسبت به انجام تکالیف عبادی را به انگیزه و خواست درونی آنها تبدیل کنیم؛ چرا که اگر این علاقه از درون و به اراده آنها نباشد، تربیت دینی موثر نخواهد بود. او می‌افزاید: والدین باید با بهره‌‌گیری از بُعد عاطفی و هیجانی کودک از ابتدا تصویری زیبا از خدا و تکالیف دینی برای او ترسیم کنند و با تشویق یا انتخاب همسالان تاثیرگذار مذهبی برای او، شور و انگیزه گرایش و عمل به تکالیف و مناسک عبادی و ارتباط با خدا را در کودک درونی کنند. به گفته عابدینی بیدار کردن انگیزه در کودک باعث پایدار ماندن گرایش‌های مذهبی‌اش می‌شود.

این کارشناس ارشد روانشناسی اظهار می‌کند: بیشتر کسانی که در سنین بالاتر وظایف عبادی خود را بخوبی انجام نمی‌دهند، بی‌اعتقاد به مبانی دینی نیستند. بلکه کوتاهی آنها به‌دلیل نبود زمینه مناسب و آمادگی دینی لازم در سنین کودکی است. او تاکید می‌کند به‌دلیل آن‌که امروزه ترویج آگاهی‌های مذهبی از طریق رسانه‌های عمومی زیاد شده است بر فرد واجب است که اعمال مذهبی خود را کامل کند و در غیر این صورت کوتاهی از جانب او خواهد بود.

وقتی کودک از خدا می‌پرسد...

حجت‌الاسلام عابدینی در پاسخ به این‌که چگونه می‌توان فرزند را به خدا متوجه کرد، می‌گوید: تصویر کودکان از خدا همپوشانی زیادی با تصویر فرزند از والدین بویژه پدر دارد. در حقیقت چهره مثبت مذهبی والدین می‌تواند در ناخودآگاه فرزند به صورت غیرمستقیم اثرگذار بوده و حس خداشناسی او را بیدار کند. اما پرسشی که بیشتر والدین می‌پرسند آن‌که وقتی کودک از پدر و مادر می‌پرسد که خدا کجاست؟ چرا ما او را نمی‌بینیم؟ او چگونه زندگی می‌کند؟ باید چه پاسخی به او بدهیم؟

نصیرعابدینی در این رابطه می‌گوید: خانواده‌ها باید بدانند کودک تا پیش از دوازده سالگی بیشتر آنچه را که می‌بیند یا لمس می‌کند، درک می‌کند. بر این اساس پدر و مادر باید با توجه به سن و ظرفیت پذیرش کودک به او پاسخ دهند و چون بیشتر والدین قادر به تشخیص درجه سطح شناختی کودک نیستند، باید از او کمک بگیرند و براساس دانسته‌هایش به او جواب دهند؛ یعنی از او بپرسند تو چه فکر می‌کنی؟ به نظر تو خدا کجاست؟ شاید او بگوید که خدا در زمین یا آسمان است بر این اساس والدین می‌توانند با توجه به جواب او پاسخی کامل‌تر دهند و مثلا بگویند خدا همه جا حضور دارد یا عبارت‌هایی مشابه؛ اما اگر کودک پرسید چرا ما خدا را نمی‌بینیم، چه باید بگوییم؟ این روان‌شناس مذهبی می‌گوید: با زبانی ساده بگویید همان‌طور که ما برق و هوا را نمی‌بینیم، خدا را هم نمی‌توانیم ببینیم؛ ولی او همیشه در کنار ما بوده و مراقب و پشتیبان ماست.

نکته‌ای که عابدینی به آن تاکید دارد آن است که شروع آشنایی کودک با خدا زمانی است که او درباره خدا می‌پرسد و شروع آن در کودکان متفاوت است و نباید والدین به پرسش یا بیداری دینی فرزند بی‌اعتنایی کنند یا به او جواب دروغ دهند یا بیشتر از نیاز او و آنچه که می‌داند به کودک پاسخ دهند؛ چرا که هنوز آمادگی لازم برای درک دقیق و بیشتر مفاهیم دینی را ندارد.

استفاده از بعد هیجانی کودک

اما چگونه فلسفه روزه گرفتن را به کودک آموزش دهیم؟ نصیرعابدینی در جواب این پرسش می‌گوید: اگر بخواهیم کودک را با بحث شناختی روزه آشنا کنیم و در این راه هم موفق شویم باید از بعد هیجانی کودک بهره بگیریم. به‌طور مثال وقتی کودک در فضای مذهبی شادی قرار دارد، ناخودآگاه هیجانات مثبت همچون نشاط و شادابی در او تقویت می‌شود و اینجاست که می‌توان بتدریج او را با فلسفه روزه گرفتن و نماز خواندن آشنا کرد. عابدینی ادامه می‌دهد: اگر یکی دو سال به همین سبک به کودک آموزش دهیم، ذهن او مانند آهن ربا شده و عطش مذهبی اش تحریک می‌شود. او تصریح می‌کند: خانواده‌ها نباید تکالیف دینی را یکباره و طوطی وار به بچه القا کنند؛ چرا که همین امر تکالیف را سخت و مشقت آور کرده و بشدت از روحیه دینداری و دین باوری کودک می‌کاهد.

چرا باید روزه بگیرم؟

اما در پاسخ به کودکی که می‌پرسد چرا روزه می‌گیریم چه باید بگوییم؟ حجت‌الاسلام عابدینی اظهار می‌کند: می‌توانیم کودک را با مفهوم صبر و گرسنگی محرومان آشنا کنیم و بگوییم با روزه گرفتن برثواب اعمال ما افزوده می‌شود و گناهان مان پاک می‌شود. برای تشویق او به شروع تمرین عملی روزه گرفتن نیز شور و شوق خود را به شروع ماه مبارک و اوقات افطارابراز کنیم. او را گاهی در وقت سحر بیدار کنیم. در کنار رمان‌های غیرمذهبی، گاهی برای او کتب داستان دینی بخریم. برای تقویت گرایشات مذهبی بویژه در ماه مبارک او را همراه خود به مجالس مذهبی، مساجد، مراسم نماز جماعت، مراسم تفسیر و ختم قرآن یا مهم‌تر آن‌که کودک را به همراه خود به مراسم افطار که بیشتر از سوی اقوام برگزار می‌شود، ببریم. به گفته عابدینی به‌دلیل آن‌که در این نوع مهمانی‌ها کودک بیشتر با همسالان روزه‌دار که از خویشاوند هستند، مجاورت دارد بعد هیجانی و عاطفی او تحریک شده و گرایش او به تکالیف دینی بیشتر می‌شود.

روزه کله گنجشکی

وقتی بچه به سن تمیز می‌رسد و آمادگی و توانایی روزه گرفتن را در او پیدا می​شود، لازم است او را تشویق کنیم که گاهی به مقدار توانایی‌اش ـ نصف روز، بیشتر یا کمتر ـ روزه بگیرد و اگر بی‌تاب شد وسط روز به او آب یا غذای مختصری بدهیم. این را عابدینی می‌گوید و می‌افزاید: هر چه توانایی کودک در تحمل گرسنگی و تشنگی بیشتر شود پس از مدتی اراده‌اش تقویت شده و می‌تواند روزه را کامل بگیرد. بتدریج که تعداد روزه‌های کودک زیادتر شد در آخر ماه رمضان می‌توانیم گاهی برای تشویق به او هدیه بدهیم. این هدیه می‌تواند یک تحسین کلامی تاثیرگذار در جمع خانواده یا اقوام یا یک هدیه مادی باشد. البته این روان‌شناس تاکید می‌کند: کودک را زیاد وابسته به مشوق‌های مادی نکنید، چرا که انگیزه مذهبی او ناپایدار خواهد ماند.

حجت‌الاسلام عابدینی با اشاره به این‌که حتی اگر کودک به سن تکلیف رسیده باشد باید توانایی او را در نظر بگیریم، می‌گوید: اگرنوجوان بویژه روزه اولی‌ها در هوای گرم امسال توان گرفتن روزه به‌طور مرتب را نداشته باشند باید برای آنان تدابیر و محمل شرعی در نظر بگیریم. به‌عنوان مثال در روزهایی از ماه مبارک او را به مسافرت ببریم و این همان رافت اسلام در انجام تکالیف الهی است که همیشه و هر کجا براساس ظرفیت و توانایی افراد درجه و میزان اعمال آنان را تعیین می‌کند.

روزه، دشمن هیجانات آسیب‌زا

نصیر عابدینی با تاکید بر این‌که روزه می‌تواند هیجانات جنسی، اضطراب و افسردگی احتمالی دوران بلوغ را تقلیل دهد، می‌افزاید روزه می‌تواند با تقلیل انرژی و تنظیم و متعادل کردن هورمون‌های جنسی از غلیان آن بکاهد و با ایجاد نظم در خواب شبانه و نشاط در سحرخیزی علائم افسردگی و تنش را تا حدود زیادی سرکوب کند. این روان‌شناس ادامه می‌دهد روزه با تقویت اراده و انسجام سامانه باورهای مذهبی، نوجوان را در برابر گرسنگی و تشنگی مقاوم کرده و باعث افزایش اعتماد به نفس و بهداشت روان او می‌شود. عابدینی با اشاره به این‌که مسئولیت اصلی تربیت دینی فرزند به عهده والدین است، خاطرنشان می‌کند خانواده‌ها باید فعال باشند و برای ایجاد عطش مذهبی، بستر و زمینه مناسبی را براساس ظرفیت فرزندان فراهم کرده و در این راه از مشاوران خبره و کارآمد دینی کمک بگیرند.


دوشنبه 17/4/1392 - 21:49
آشپزی و شیرینی پزی

چای سبز از گیاهانی است که فواید بسیار زیادی دارد و تاثیر مثبتی روی دستگاه‌های بدن می‌گذارد.

دم نوش چای سبز باعث کاهش کلسترول در خون شده و امراض و حمله‌های قلبی را کاهش می‌دهد. همچنین نوشیدن یک فنجان از این دم‌نوش در بین وعده‌های غذایی از جمع شدن سلول‌های چربی جلوگیری می‌کند. چای سبز خون را رقیق می‌کند و آرام بخش است.

همچنین روی سلول‌های مغزی اثر گذاشته و باعث تقویت حافظه می‌شود. این چای برای پیشگیری از پارکینسون و آلزایمر هم مفید است. اگر می‌خواهید خستگی یک روز کاری را از خودتان دور کرده و با استرس‌هایتان خداحافظی کنید این دم نوش پیشنهاد خوبی است. چرا که با مصرف دراز مدت چای سبز ورم مفاصل کم می‌شود و درد ناشی از روماتیسم کنترل می‌شود. متخصصان زیبایی این دم نوش را به دلیل این که مینای دندان را تقویت کرده و از افتادگی و چروک زود​رس پوست جلو گیری می‌کند، توصیه می‌کنند. اگر در حال رعایت کردن رژیم غذایی برای کاهش وزن هستید این دم نوش به علت بالا بردن سوخت و ساز بدن باعث می‌شود چربی‌های ذخیره شدن در بدن زودتر از بین بروند. در آخر می‌توانید از چای سبز برای شستن موی سر و جلو گیری از ریزش مو، همچنین کم شدن چربی مو و درمان شوره سر استفاده کنید.

طرز تهیه:یک قاشق مربا خوری چای سبز، همراه یک تکه چوب دارچین، و یک قاشق مربا خوری زیره سبز را با یک لیوان آب جوش درون قوری ریخته و مدت ده دقیقه صبر کنید تا دم نوش شما آماده شود. می‌توانید هنگام مصرف کمی شکر به آن اضافه کنید تا طعم بهتری داشته باشد.

 

جمعه 7/4/1392 - 22:55
آشپزی و شیرینی پزی
کدو از معدود صیفی‌جاتی است که تقریبا در تمام فصول سال یافت می​شود و خواص فراوانی دارد. افرادی که به خوردن بادمجان حساسیت دارند، می‌توانند از کدو استفاده کنند.

مواد لازم:

سیب زمینی 2 عدد

کدوی متوسط 4 عدد

تخم مرغ 2 عدد

شوید و پیازچه خرد شده 5 قاشق غذا خوری

آرد 2 قاشق غذا خوری

نمک و ادویه به میزان لازم

ماست برای تهیه سس یک لیوان

روغن برای سرخ کردن به میزان لازم

ابتدا سیب زمینی و کدو‌ها را آب پز کرده و سپس رنده کنید. آرد، تخم مرغ، فلفل و نمک و نیمی از پیازچه و شویدها را به مواد اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. روغن را در ماهی تابه ریخته پس از گرم شدن مواد را درون روغن سرخ کنید. بعد از این‌که یک طرف کو​کو سرخ شد آن را بر گردانید تا روی دیگر آن هم سرخ شود. از بقیه پیازچه و شوید برای تهیه سس این غذا استفاده کنید. به این ترتیب که آن‌ها را با ماست و مقداری نمک و نعنا خشک شده مخلوط کنید. کوکو را با سس آماده شده تزیین کنید و سر میز بیاورید.

 

جمعه 7/4/1392 - 22:54
آشپزی و شیرینی پزی
فصل بهار و صیفی‌جات متنوع آن فرصت خوبی را فراهم می‌کند تا با استفاده از آنها دسرهای لذیذی تهیه کنید.

یکی از سبزی‌های این فصل ریواس است که با توجه به خواص سرشار آن، خوب است​ بین برنامه غذایی‌تان جایی​ برای آن باز کنید.

مواد لازم برای تهیه این دسر:

ریواس 4 الی 5 ساقه

شکر 2 فنجان

آب 2 لیوان

زعفران و گلاب به مقدار لازم

ابتدا آب را در ظرفی ریخته و روی حرارت قرار دهید.

شکر را اضافه کنید و بگذارید​ جوش بیاید. ریواس‌ها را پوست بگیرید و به قطعه‌های دو سانتی برش بزنید. بعد از جوش آمدن شربت، مقداری زعفران به آن اضافه کنید.

سپس ریواس‌های خرد شده را درون شربت بریزید. دقت کنید​ زمان پخت ریواس‌ها طول نکشد. زیرا ریواس به علت بافت ظریفی که دارد زود می‌پزد و در صورت پخت بیش از حد ممکن است از هم جدا شود. بعد از چند جوش حرارت را کم کرده و گلاب را اضافه کنید. این دسر معمولا به صورت سرد سرو می‌شود بنابراین قبل از مصرف آن را در یخچال قرار دهید.

 

جمعه 7/4/1392 - 22:54
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته