• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1028
تعداد نظرات : 105
زمان آخرین مطلب : 3408روز قبل
مهدویت

برخی بر این گمان‏اند که طرح و بررسی موضوع مهدویت در این زمان امری بی‏فایده است، زیرا این موضوع مربوط به آینده بشریت است و آینده و اتفاقات آن امری است مجمل و مبهم، امّا آنچه وظیفه ماست اینکه به تکالیف خود در عصر و زمان خود عمل کنیم؛ زیرا هر عصر و زمانی مقتضیات خود را می‏طلبد... 1
پاسخ: بحث از مهدویت در این عصر و زمان آثار و فوایدی دارد که به برخی از آنها اشاره می‏کنیم:

1 - آرمان قیام و انقلاب مهدی‏علیه السلام یک فلسفه بزرگ اجتماعی، اسلامی است. این آرمان بزرگ گذشته از اینکه الهام بخش ایده و راه‏گشای به سوی آینده است، آینه بسیار مناسبی است برای شناخت آرمان‏های اسلامی. 2

2 - نوید به برپایی حکومتی جهانی و اسلامی ارکان و عناصر مختلفی دارد که برخی فلسفی و جهانی است و جزئی از جهان بینی اسلامی است، و برخی فرهنگی و تربیتی است، برخی سیاسی است و برخی اقتصادی و برخی اجتماعی است. و برخی انسانی یا انسانی، طبیعی می‏باشد. 3

انسان می‏تواند با الگوپذیری از برنامه‏های جامع و فراگیر حضرت در عصر ظهور به آرمان‏های واقعی اسلام نزدیک شود.

3 - در طول تاریخ و در سطح جهان، انقلاب‏های گوناگونی از قبیل فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و... صورت گرفته است، ولی اکثر این انقلاب‏ها یا در شروع موفق نبوده و یا اینکه در مواجهه با مشکلات فراوان و مقابله با دشمنان خود نتوانسته است دوام بیاورد... و تنها نگاه سبزی که شیعه به مهدویت دارد می‏تواند با ایجاد روحیه امید در جامعه، مردم را از ناامیدی و یأس برهاند. شیعه معتقد به امام زمانی زنده و حاضر و ناظر بر اعمال خود است که او را در مواقع حساس کمک کار خواهد بود. این اعتقاد از جهت روان‏شناسی آثار عمیقی را در روحیه شیعیان خواهد گذاشت.

4 - از آن جهت که وقت تشکیل حکومت امام زمان‏علیه السلام مشخص نیست و هر لحظه می‏تواند زمان ظهور باشد، لذا وظیفه داریم که نظری به مباحث مهدویت و ظهور کرده و خصوصیات عصر ظهور و وظایف خود در آن عصر را بدانیم.

5 - رسیدن به حکومت جهانی توحیدی در عصر ظهور، شرایطی دارد که برخی از آنها به دست خود بشر حاصل می‏گردد، از آن جمله رسیدن بشر به تکامل همه جانبه و رسیدن به مستوای عالی فکری است. لذا بر ماست که آرمان‏های اصیل اسلامی در عصر ظهور را بدانیم تا بتوانیم هر چه بهتر در نزدیک شدن آن سهیم بوده و زمینه ساز ظهور حضرت باشیم.

6 - بحث از مهدویت تنها بحث از اموری نیست که مربوط به آینده بشریّت باشد، بلکه بحث از امامت و مهدویت است، بحث از اینکه در هر زمانی باید امام معصومی موجود باشد، خواه حاضر و مشهور و خواه غایب و پنهان تا حجت‏ها و بینات خداوند باطل نگردد.

و لذا در روایات اسلامی از رسول خداصلی الله علیه وآله می‏خوانیم: «من مات ولم یعرف إمام زمانه مات میتة جاهلیّة» ؛ 4 «هر کس بمیرد و پیشوای زمان خود را نشناسد مرده است از نوع مردن زمان جاهلیت.»

بحث از مهدویت، بحث از غیبت و فلسفه آن و آثار و برکات وجود امام در این عصر غیبت است.

و لذا بحث از مهدویت از وظایف و تکالیف شیعه در عصر غیبت است.

  • 1. المهدی المنتظر، دکتر عداب محمود محش، ص 214.
  • 2. قیام و انقلاب مهدی از دیدگاه فلسفه تاریخ، شهید مطهری‏رحمه الله، ص 57.
  • 3. همان.
  • 4. شرح مقاصد، ج 5، ص 239.
چهارشنبه 25/2/1392 - 23:6
مهدویت

یکی از مسایل و اموری که همه‏ی مسلمانان به پیروی از کلام خدا و حدیث پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم بر آن اتّفاق دارند، این است که «پیش از برپایی قیامت، یکی از فرزندان رسول خاتم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم قیام می‏کند و بر تمام زمین فرمانروا می‏گردد. او زمین را که از ظلم و جور پرگشته، آکنده از عدل و داد خواهد کرد.»
از اعتقاد به این موعود آینده‏ساز، در فرهنگ اسلامی با نام «مهدویت» یاد می‏شود.
انتظار ظهور مهدی موعود، از حساس‏ترین فرازهای عقیدتی اسلام و از ضروریات دین به شمار آمده و ائمّه علیهم‏السلام همواره مردم را به این چشم به راهی می‏خواندند. در روایات، از انتظار فرج به عنوان برترین عبادت یادشده است.
رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم فرموده‏اند:
«افضل العبادة انتظار الفرج.»1
«برترین عبادت، انتظار فرج است.»
تنها کسانی از این نعمت بزرگ برخوردار می‏گردند که فهم کامل و معرفت عمیقی نسبت به امام علیه‏السلام و غیبت ایشان داشته باشند و مانند دیگران، ظاهربین و سطحی‏نگر نباشند، که در این صورت بهتر از اهل هر زمانی خواهند بود؛ چنان‏که امام زین‏العابدین علیه‏السلام می‏فرمایند:
«یا أباخالد، إنّ اهل زمان غیبة القائلین بإمامته و المنتظرین لظهوره أفضل من أهل کلّ زمان»2
«ای اباخالد، مردم زمان غیبت آن امام‏ـ حضرت مهدی عجل‏اللّه‏فرجه‏ـ که معتقد به امامت و منتظر ظهور او هستند، از مردم هر زمانی برترند.»
در احادیث متعددی از معصومین علیهم‏السلام انتظار ظهور واجب به شمار آمده است. به عنوان نمونه از حضرت جوادالأئمّه علیه‏السلام نقل شده است که فرمودند:
«إنَّ القائم منّا هو المهدی الَّذی یجب ان ینتظر فی غیبته.»3
«همانا قیام‏کننده از ماـ اهل البیت علیهم‏السلام ـ مهدی علیه‏السلام است که انتظار او در زمان غیبتش واجب است.»
تعبیر وجوب، در فرمایش حضرت جواد علیه‏السلام نشان‏دهنده‏ی ضرورت حال انتظار در زمان پنهانی امام علیه‏السلام می‏باشد و هم‏چنین تکلیف و وظیفه‏ای را می‏نمایاند که برای تربیت افراد با اخلاص و آزمایش‏شده‏ی دوران فتنه و انحراف ضرورت دارد. در سایه‏ی همین اعتقاد است که انسان می‏تواند در مقابل ناملایمات و آشفتگی‏ها و هرج و مرج آن روزگار، پایداری و صبر پیشه کند از مسیر حق و حقیقت منحرف نشود، از این امتحان سخت الاهی موفّق بیرون آید و شایستگی و
آمادگی پذیرش رهبری جهان در آن روز موعود را بیابد.
باید دانست که برپایی ظهور و تقدیر زمان قیام مهدی علیه‏السلام ، وابسته به اراده‏ی خداوند متعال است؛ چنان‏که حضرت مهدی علیه‏السلام خود فرموده‏اند:
«فَلا ظهور إلاّ بإذن اللّه‏»4
«ظهور فقط به اجازه‏ی پروردگار می‏باشد.»
امّا زمینه‏ساز ظهور، آمادگی و خواست مردم می‏باشد، که هدف آزمایش‏های دقیق الاهی هم دست‏یابی به همین آمادگی است.
لذا شیعه در عصر غیبت، باید با قرار دادن خود در مسیر اهل بیت و کسب معرفت لازم در ایجاد این آمادگی، نهایت تلاش خود را نشان دهد. ظهور امام عصر علیه‏السلام ، سنّت الهی است که اصالت آن ریشه در قرآن دارد. برای بررسی این سنّت، به چند نکته‏ی قرآنی با تبیین معصومان علیهم‏السلام و توضیح مفسّران، توجّه می‏کنیم.

 

1ـ استخلاف در نگاه قرآن

خداوند در قرآن مجید در آیات کریمه‏ی متعددی، اشاره به غلبه‏ی نهایی حق بر باطل در پهنه‏ی زمین دارد. در این آیات به این مضامین اشاره شده که:
«در نهایت، خداوند متعال زمین راـ که در اصل، از آنِ او و برای دوستان اوست‏ـ به دست مؤمنان و بندگان صالحش خواهد سپرد و بهترین‏ها را که در روزگاران گذشته، در اثر ظلم ظالمان، ضعیف شده بودند، وارث زمین گردانیده، به حکومت و پیشوایی می‏رساند.»
اینک به آیاتی اشاره می‏شود که حاوی همین مطالب است.

 

1ـ1. آیه‏ی اوّل

خدای متعال در سوره‏ی مبارکه‏ی انبیاء آیه‏ی 105 می‏فرماید:
«وَ لَقَد کَتبنا فِی الزّبور مِن بَعدِ الذِّکر انّ الأرض یَرِثُها عِبادی الصّالِحون»
«و به تحقیق در زبورـ داوودـ پس از ذکرـ تورات‏ـ نوشتیم که زمین را بندگان صالح من به ارث خواهند برد.»
موضوع حکومت افراد نیکوکار در روی زمین، تحقّق‏بخش وعده‏ای است که خداوند متعال در کتب آسمانی به صالحان و متّقیان داده است. این معنی نشان می‏دهد که حکم مزبور یک حکم همیشگی، و لازمه‏ی سازمان اجتماع بشری است و بدون تحقّق آن جامعه‏ی انسانی دارای کمال نخواهد بود.
روایات و احادیث عامّه و خاصّه نیز این موضوع را کاملاً تأیید می‏کند و عصر تکامل همه‏جانبه و دوران طلایی و درخشان موعود را عصر ظهور و حکومت مقتدر و دادگستر حضرت ولی‏عصر عجّل‏اللّه‏فرجه می‏داند، وارثان نهایی زمین را یاران و پیروان آن حضرت معرّفی می‏کند.
در بعضی روایات، صریحا این آیه به قیام حضرت مهدی علیه‏السلام و یاران او تفسیر شده است. امام باقر علیه‏السلام در تفسیر آیه‏ی مزبور فرموده‏اند:
«هُم أصحاب المهدی مِن آخرالزّمان»5
«اینان‏ـ بندگان صالح‏ـ اصحاب مهدی علیه‏السلام در آخرالزّمان می‏باشند.»
قریب به همین مضمون در کتب حدیث عامّه از امام باقر و امام صادق علیهماالسلام نقل شده است که فرموده‏اند: «هُم القائم و أصحابُهُ.»6
مؤیّد دیگر، حدیث مشهوری است که شیعه و سنّی از پیامبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم روایت کرده‏اند:
«لَوْ لَم یَبق مِن الدُّنیا إلاّ یَوم لطوّل اللّه‏ُ ذلِکَ الیوم حتّی یأتی رجل مِن عترتی اسمهُ اسمی یَملاءُ الأرضِ قِسطا وَ عَدلاً کَما مُلِئَت ظلما وَ جَورا»7
«اگر از عمر دنیا یک روز بیشتر نمانده باشد، خدای بزرگ آن را چنان طولانی کند تا مردی از دودمان مرا که همنام من است برانگیزاند و زمین را از عدالت و داد پُر سازد، همان‏گونه که از ستم و بیداد آکنده باشد.»
در واقع، چنین اعتقادی نظر اسلام به آینده‏ی بشر را نشان می‏دهد. انسان، همواره نسبت به آینده‏ی خویش نگران بوده و از این‏که به سرنوشت تلخ و ناگواری دچار گردد، اندیشناک زیسته است. مکاتب مختلف، به ناچار در این زمینه به پاسخ‏گویی پرداخته‏اند. دسته‏ای فرجام کار انسان را تاریک و مرگبار دیده و با بدبینی و نومیدی از آن یاد کرده‏اند؛ گروهی دیگر با خوش‏بینی به آینده‏ی بشر نگریسته، نوید پیروزی و نیک‏بختی داده‏اند، که اسلام از این دسته است.
در حدیث دیگر فرموده‏اند:
«هذِهِ الاْءُمَّة مرحومة فمنها نبیّها و منها مهدیّها. بنا فتح هذا الاْءمر و بنا یختم و لنا ملک مؤجل و لیس بعد ملک لامنا اهل العاقبة للمتّقین.»8
«این امّت، امّت مرحومه است که پیامبرش از خود او، و مهدیش نیز از خود اوست، این امر به وسیله‏ی ما آغاز شده و به وسیله‏ی ما پایان می‏پذیرد. برای ما دولتی هست که در آینده‏ی مقدّر است و پس از دولت ما، دیگر دولتی نخواهد بود؛ زیرا ما اهل عاقبت هستیم و عاقبت از آن پرهیزکاران خواهد بود.»

 

1ـ2. آیه‏ی دوم

پروردگار عزَّوَجَلَّ در سوره‏ی اعراف آیه‏ی 128 می‏فرماید:
«إنَّ الاْءرض لِلّهِ یُورِثُها مَن یَشاءُ مِنْ عِبادِهِ وَ العاقِبَة لِلمتَّقین»
«همانا زمین از آن خداست و آن را به هر کس از بندگانش که بخواهد ارث می‏دهد و سرانجام از آن پرهیزکاران خواهد بود.»
امام باقر علیه‏السلام ذیل آیه می‏فرماید:
«أنا و أهل بیتی الَّذینَ أورثنا اللّه‏ الارض وَ نحن المتّقون، وَ الاْءرض کلّها لنا... حتّی یظهر القائم من أهل بیتی بالسّیف، فیحوزها....»9
«من و خاندانم کسانی هستیم که خدا زمین را به ما واگذار کرده و ما پرهیزکاران هستیم، و همه‏ی زمین از آن ماست... تا زمانی که قائم از خاندان ما با شمشیر قیام کند، و زمین را تصرّف کند.»

 

1ـ 3. آیه‏ی سوم

سوره‏ی مبارکه قصص آیه 5، دلالت دارد بر این‏که اراده‏ی الاهی به این تعلّق گرفته که مستضعفان، پیشوایان و وارثان زمین شوند:
«و نرید أن نَمُنَّ عَلی الَّذین استضعفوا فی الاْءرض و نجعلهم ائمّة و نجعلهم الوارثین.»
«و اراده‏ی ما چنین است که بر آنان که در زمین به استضعاف کشیده شدند، منّت گذاریم و ایشان را امامان و وارثان زمین گردانیم.»
این آیه در قرآن ضمن داستان بنی‏اسرائیل آمده است، ولی چنان‏چه حضرت امیرالمؤمنین علیه‏السلام در تفسیر آیة شریفه فرموده‏اند، اشاره به اهل بیت علیهم‏السلام و پیروان ایشان دارد:
«هم آل محمّد علیهم‏السلام یبعث اللّه‏ مهدیّهم بعد جهدهم فیعزّهم و یذلّ عدوّهم.»10
«مستضعفین در آیه، آل محمّد علیهم‏السلام هستند که خداوند مهدی ایشان را پس از ـ گذشت دوران‏ـ سختی و مشتقّت آن‏ها مبعوث می‏فرماید، سپس او آن‏ها را عزّت داده و دشمن آن‏ها را ذلیل و خوار می‏شمارد.»
در کتب عامّه نیز از حضرت علی علیه‏السلام نقل شده که فرمودند: «این آیه درباره‏ی ما نازل شده.»11

 

1ـ 4. آیه‏ی چهارم

خداوند کریم در سوره‏ی مبارکه‏ی نور آیه‏ی 55 تصریح می‏فرماید که استخلاف مؤمنان نیکوکردار در امّت اسلام نیز به طور حتم صورت می‏پذیرد:
«وَعد اللّه‏ الَّذینَ آمنوا مِنکم و عَملوا الصّالحات لیَستخلفنَّهم فِی الاْءرض کما استخلَفَ الَّذین مِن قبلهم و لَیُمکننَّ لهم دینهم الَّذی ارتضی لهم وَ لَیبدِّلنَّهُم مِن بَعد خوفهم امنا یعبدوننی لایُشرکون بی شیئا»
«خداوند وعده فرموده به آن دسته از شما، که ایمان آوردند و کارهای نیکو کردند، که قطعا ایشان را در زمین خلافت خواهد بخشید، همان‏طور که در مورد گذشتگان چنین کرد. و عمل به آیینی را که برای ایشان برگزیده است، بر آن‏ها بسیار آسان و ممکن خواهد کرد. و به جهت آن‏ها ناامنی را به آرامش و امنیت مبدّل خواهد ساخت، تا مرا بپرستند و برای من شریکی قرار ندهند.»
خلافت به معنای نیابت و جانشینی به جای دیگری است، به چند دلیل: یا در غیاب و نبودن کسی است، یا به خاطر مرگ کسی است که دیگری جانشین او می‏شود، یا به علّت ناتوانی کسی است و یا به خاطر بزرگی و شرافت است که دیگری جانشین او می‏شود. در معنی اخیر، خداوند به اولیاء خود در زمین، خلافت و نمایندگی می‏دهد. چنان‏که خدای متعال در سوره‏ی ص آیه‏ی 26 می‏فرماید:
«یا داوُد إنّا جعلناکَ خلیفة فی الاْءرض.»12
خداوند عزّوجلّ پیش از خلقت و آفرینش، سخن از خلیفه می‏گوید، آن‏جا که به ملائکه می‏فرماید:
«وَ إذ قالَ ربُّکَ لِلمَلائِکَةِ إنّی جاعِل فِی الاْءرضِ خلیفة»13
«و هنگامی که پروردگارت به ملائکه فرمود که من در زمین قراردهنده‏ی خلیفه هستم.»
این نکته دلالت دارد که حکمت در خلیفه، بر حکمت در آفرینش مقدّم است و اگر خداوند خلقی را بیافریند در حالی که خلیفه‏ای در زمین نباشد، ایشان را در معرض تباهی قرار داده است و این با حکمت الاهی منافات دارد. حال آن‏که خدای بزرگ حکیم است و هرگز کار عبث و بیهوده انجام نمی‏دهد.
بنابراین جهان لحظه‏ای بدون خلیفه نخواهد بود و خلافت تا روز قیامت
استمرار دارد. در کتب حدیثی به مضامین متعدد، از ائمّه‏ی معصومین علیهم‏السلام وارد شده:
«و إنَّ الاْءرض لاتخلوا من حجّة‏اللّه‏ تعالی علی خلقه فی کلّ عصر و أوان.»14
«زمین در هیچ زمانی، از حجّت خداوند بر خلق او در هر عصر و زمانی خالی نمی‏ماند.»
امام سجّاد علیه‏السلام در تفسیر این آیه‏ی شریفه فرمودند:
«هُم وَ اللّه‏ُ شیعَتُنا أهل البیت، یفعَلُ اللّه‏ُ ذلِکَ بِهِم عَلَی یدی رجل منّا و هُوَ مهدیّ هذِهِ الاْءُمَّة...»15
«آن‏ها به خدا سوگند، شیعیان ما اهل بیت هستند. خداوند این کار را به دست مردی از ما انجام خواهد داد، و اوست مهدی این امّت...»
ابابصیر از امام صادق در مورد معنی آیه پرسید، امام علیه‏السلام پاسخ داد:
«نَزلت فِی القائِم وَ أصحابه»16
امام صادق علیه‏السلام حضرت مهدی عجّل‏اللّه‏فرجه و یارانش را در این آیه همان کسانی معرّفی می‏کند که به استخلاف آنان وعده داده شده است.
از آیه چنین برمی‏آید که خداوند بر گروهی از مسلمانان که دارای صفت ایمان و عمل صالح هستند، سه نوید داده است:
1ـ استخلاف و حکومت روی زمین؛
2ـ نشر آیین حق به طور اساسی و ریشه‏دار در همه‏جا؛
3ـ از میان رفتن تمام اسباب خوف و ناامنی.17
امّا در این‏که این گروه از نظر مصداقی چه اشخاصی هستند، در میان مفسّران بحث و گفت‏وگو است: بعضی آن را مخصوص صحابه‏ی پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم دانسته‏اند که با پیروزی اسلام در عصر پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم صاحب حکومت در زمین شدند.
بعضی از مفسّرین عامّه آن را اشاره به خلفای چهارگانه بعد از رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم می‏دانند. بعضی این وعده را شامل تمام مسلمانانی که دارای این صفت هستند می‏دانند. و گروهی آن را اشاره به حکومت مهدی عجّل‏اللّه‏فرجه می‏دانند، که اخبار متواتر از ظهورش خبر داده است و این‏که زمین را پر از عدل و داد می‏کند، بعد از آن‏که ظلم و جور همه جا را گرفته باشد.
از سیاق آیه‏ی شریفه به دست می‏آید که بدون شک آیه درباره‏ی بعضی از افراد امّت است (به دلیل کلمه‏ی مِن) در جمله «وعد اللّه‏ الَّذینَ آمنوا منکم و عملوا الصّالحات» که «مِن» تبعیضی است نه بیانی، یعنی وعده‏ای که در آیه آمده مخصوص کسانی است که هم ایمان داشته باشند و هم اعمالشان صالح باشد. و هیچ دلیلی نیست، نه در الفاظ آیه و نه از نظر عقلی که بگوییم مقصود از آنان تنها صحابه یا خلفا یا عموم امّت باشد. هم‏چنین بحث تمکین دین در آیه‏ی: «وَ لیمکنّن لهم دینهم الَّذی ارتضی لهُم» عبارت است از این که آن را در جامعه مورد عمل قرار دهد و هیچ مانعی جلوی تأثیر آن را نگیرد، یعنی هیچ کفری جلوگیرش نشود، اصول معارفش مورد اعتقاد همه باشد، درباره‏ی آن اختلاف و تخاصمی نباشد و از لکّه‏ی ننگ کفر و نفاق و فسق پاک باشد، ایمن زندگی کنند و ترسی از دشمن نداشته باشند و در واقع یک جامعه به تمام معنی صالح برپا گردد. چنین جامعه‏ای با این صفات، از روزی که پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم مبعوث به رسالت گشته تاکنون در دنیا منعقد نشده است. افزون بر آن، هنوز مسلمانان و مؤمنین در روی زمین قدرت کامل پیدا نکرده‏اند. بنابراین باید در انتظار روزی بود که خداوند به این وعده‏ی خود جامه‏ی عمل بپوشاند؛ زیرا خداوند خلف وعده نمی‏کند.18
با تدبّر در این‏گونه آیات و با مراجعه به اخبار و احادیث اسلامی که نمونه‏هایی از آن ذکر شد، درمی‏یابیم که تحقّق این وعده‏های دل‏انگیز، در حکومت جهان‏گیر مهدوی و دوران شکوهمند پس از آن صورت می‏پذیرد.
چیره ساختن نهایی مؤمنان صالح بر ظالمان، سنّت پایدار خداوند در تمام امّت‏ها است. از آن‏جا که استخلاف دوستان خداوند در زمین، فقط مربوط به آینده
نیست و در گذشته هم نمونه‏هایی وجود داشته، خداوند اصول کلّی مربوط به استخلاف را در ضمن داستان‏های مربوط به اقوام گذشته آورده است. به عنوان مثال، در روزگار حضرت نوح علیه‏السلام چنین شد، دشمنان ایشان نابود شدند و خود آن حضرت و شیعیانشان زمین خدا را به ارث بردند. آن‏ها زمانی طولانی در زمین زندگی کردند و در آن، شهرها و حکومت‏ها بنا نهادند.
«وَ لَقد أرسَلنا نوحا إلی قومه.... فَکذّبوهُ فانجیناهُ وَ الَّذینَ معهُ فِی الفُلک وَ اغرقنا الَّذینَ کذَّبوا بآیاتنا أنّهم کانوا قوما عمین»(1)
«ما نوح را به سوی قومش فرستادیم... امّا سرانجام او را تکذیب کردند. ما او و کسانی را که با وی در کشتی بودند، رهایی بخشیدیم و آن‏ها که آیات ما را دروغ پنداشتند، غرق کردیم، زیرا آن‏ها مردمی بودند کوردل و کورباطن.»
سرگذشت حضرت نوح علیه‏السلام در سوره‏های مختلفی از قرآن مانند سوره‏ی هود، انبیا، مؤمنون و شعرا آمده است.
در دوران حضرت موسی علیه‏السلام نیز این اراده‏ی خداوند تحقّق یافت. فرعون و هامان و لشکریان آن دو پس از سال‏ها سرکشی، به ذلّت و خواری افتادند و امّت حضرت موسی علیه‏السلام وارث تخت ایشان گشتند.
«نتلوا علیک من نبأ موسی و فرعون... و نرید أن نمنّ عَلی الَّذین استضعفوا فِی الأرض و نجعلهم أئمّة وَ نجعَلهُمُ الوارثین»19
«ما از داستان موسی و فرعون، به حق بر تو می‏خوانیم... اراده و مشیت ما بر این قرار گرفته است که بر مستضعفان در زمین منّت گذاریم، و آن‏ها را پیشوایان و وارثان روی زمین قرار دهیم.»
سرگذشت عبرت‏انگیز دیگر پیامبران الاهی و قوم آن‏ها مانند ثمود، هود، صالح و عاد، در آیاتی از قرآن بیان شده است، از جمله در: سوره‏ی یونس آیات 71 تا 75، هود آیات 25 تا 96، شعرا آیات 65 تا 190، انبیاء آیات 69 تا 90، قمر آیات 8 تا 46.
آری؛ این اراده‏ی حتمی خداوند، همان‏طور که در مورد امّت‏های گذشته
تحقّق یافت، در این امّت نیز به واقعیّت خواهد پیوست؛ چنان‏که پیامبر بزرگ اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم فرموده‏اند:
«لترکبنّ سنن من کان قبلکم شبرا بشبر و ذراعا بذراع»20
«آن‏چه در میان اقوام گذشته واقع شده، طابق النعل بالنعل اجرا خواهد شد، از هر راهی که آن‏ها رفته‏اند شما نیز قدم به قدم از آن راه خواهید رفت.»
امّا این‏که چه وقت این زمینه مهیّا خواهد شد، به مشیّت خدا بستگی دارد که جز خدا کسی از آن آگاه نیست.
توجّه به این نکته لازم است که یکی از شیوه‏های قرآن، بیان قواعد کلّی و اجمالی به جای مصادیق جزئی تفصیلی است و توضیح و تبیین آن حقایق و مصادیق کلّی را به پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم و اهل بیت گرام او وامی‏گذارد. موارد بسیاری را در قرآن می‏توان ذکر کرد که به جای توضیح مفصّل یک اصل، به اجمال به آن پرداخته شده است. به عنوان نمونه‏ی آیه‏ی «أطیعوا اللّه‏ و أطیعوا الرَّسول و أولی الأمر منکم» .
قرآن در این آیه، همین شیوه را در بیان اصل اطاعت از ائمّه به کار برده است. اصل اطاعت از ولیّ به صراحت در قرآن آمده است؛ امّا بیان این‏که مصادیق ولیّ چیست به پیامبر ارجاع داده می‏شود.21
خداوند در قرآن همین شیوه را برای بیان «حکومت صالحان» به کار برده است. در اصطلاح قرآن، هلاکت کافران سرکش و جایگزین گشتن و به قدرت رسیدن مؤمنان صالح، «استخلاف» نامیده می‏شود. ولی مصادیق آن را پیامبر صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم و اهل بیت او علیهم‏السلام مشخّص کرده‏اند.
چنان‏که گذشت، استخلاف در امم قبل اتّفاق افتاده، ولی غلبه‏ی صالحان تا دامنه‏ی قیامت ادامه پیدا نکرد؛ امّا در امّت پیامبر اسلام با ظهور حضرت مهدی عجّل‏اللّه‏فرجه این امر واقع خواهد شد و پس از ایشان در دوره‏ی رجعت نیز ادامه خواهد داشت. پس از آن حکومت صالحان به قیامت متّصل خواهد شد و افراد فاسق و فاسد دیگر غلبه پیدا نخواهند کرد.

1ـ 5 . نگاهی کلّی به آیات

1ـ آیات ذکر شده هرگز سخن از یک برنامه‏ی موضعی و خصوصی مربوط به یک قوم را بیان نمی‏کند، بلکه بیانگر یک قانون کلّی است برای همه‏ی اعصار و قرون و همه‏ی اقوام؛ زیرا «وعد اللّه‏» بیان حتمی و قطعی‏بودن است.
2ـ حکومت بنی‏اسرائیل و زوال حکومت فرعونیان، نمونه‏ای از تحقّق مشیت الاهی است. حکومت پیامبر اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم و یارانش بعد از ظهور اسلام و قیام شکوهمند فرزندش مهدی عجلّ‏اللّه‏فرجه نمونه کامل‏تر آن است.
3ـ عبارت «الَّذینَ آمنوا منکم و عملوا الصّالحات» تأکید بر این است که ایمان و عمل صالح برای برخورداری از وعده‏های خداوند ضرورت دارد، چنان که در عبارات «العاقبة للمتّقین» و «عبادی الصّالحون» نیز این مسأله مشهود است.
4ـ واژه‏ی «منکم» در «وعد اللّه‏ الّذین آمنوا منکم و عملوا الصّالحات» و عبارت «من قبلهم» در «کما استخلف الّذین من قبلهم» تأکید بر این است که استخلافی که در امّت‏های گذشته روی داده، قطعا در این امّت هم تکرار می‏شود.
5ـ حکومت شکوهمند مهدوی عجّل‏اللّه‏فرجه، سرآغاز حکومت جهانی بندگان صالح خداوند در زمین، و پایان دادن به همه‏ی نابرابری‏ها و نابسامانی‏ها خواهد بود.

نویسنده : فرهمند، مهناز

  • 1. لطف‏اللّه‏ صافی گلپایگانی، منتخب‏الأثر، ف 10، باب 2، ح 16
  • 2. شیخ صدوق، کمال‏الدّین و تمام‏النعمه، ترجمه‏ی منصور پهلوان، قم سازمان چاپ و نشر دارالحدیث، باب 31، ح 2
  • 3. همان، باب 36، ح 1
  • 4. شیخ طوسی، غیبت، تهران: نینوی الحدیثه / 243
  • 5. شیخ طوسی، تفسیر مجمع‏البیان، ترجمه‏ی احمد بهشتی 16 / 172
  • 6. قندوزی حنفی، ینابیع‏المودّه، قم انتشارات بصیرتی 3 / 243
  • 7. همان / 426
  • 8. سیّدبن‏طاووس، الملاحم و الفتن / 59، نقل از: کامل سلیمان، روزگار رهایی، ترجمه‏ی علی‏اکبر مهدی‏پور، نشر آفاق 2 / 593
  • 9. عیاشی، تفسیر العیاشی، بیروت، مؤسّسه الاعلمی للمطبوعات 2 / 28، ح 66؛ فیض کاشانی، تفسیر الصافی، تهران، کتاب‏فروشی اسلامی 1 / 604
  • 10. شیخ طوسی، غیبت، تهران، کتاب‏فروشی اسلامی 1 / 604
  • 11. حاکم حسکانی، شواهدالتنزیل، مجمع احیاء الثقافه الاسلامیه 1 / 557
  • 12. راغب اصفهانی، مفردات الفاظ قرآن، انتشارات مرتضوی، ذیل ماده‏ی خلف
  • 13. بقره/ 30
  • 14. شیخ صدوق، عیون اخبارالرّضا، بیروت، مؤسسه‏ی الاعلمی للمطبوعات 2 / 58
  • 15. عروسی، الحویزی، تفسیر نورالثّقلین، بیروت مؤسسه التاریخ العربی 3 / 620
  • 16. سید هاشم بحرانی، سیمای حضرت مهدی در قرآن، ترجمه‏ی سیدمهدی حائری قزوینی، نشر آفاق / 263
  • 17. ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، دارالکتب الاسلامیه 14 / 528
  • 18. سیّدمحمّد حسین طباطبایی، المیزان، بنیاد علمی و فکری علاّمه طباطبایی، ترجمه‏ی محمّدباقر موسوی همدانی 15 / 215
  • 19. قصص / 1ـ6
  • 20. کامل سلیمان، روزگار رهایی، ترجمه علی‏اکبر مهدی‏پور، نشر آفاق 2 / 715
  • 21. برای روشن شدن مطلب مذکور به روایت امام صادق علیه‏السلام در تفسیر نورالثّقلین 1 / 502 ح 343 مراجعه شود
  • http://www.yaraneentezar.com/book/%D9%85%D9%87%D8%AF%D9%88%D8%AF%DB%8C%D8%AA-%D9%88-%D8%B3%D9%86%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D9%84%D9%87%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86
چهارشنبه 25/2/1392 - 23:5
مهدویت

الف) همپاى قرآن

این که پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم) در سفارش مشهور خویش فرمود: انى تارک فیکم الثقلین کتاب اللّه و عترتى ما ان تمسّکتم بهما لن تضلّوا ابداً(1) و بدین سان بر همپایى و همراهى خاندان خویش سلام اللّه علیهم با قرآن کریم، تأکید نمود، دلالت بر این دارد که در زمان ما، کتاب خدا قرآن کریم جز در کنار مهدى آل محمد (صلى الله علیه وآله وسلم) که یگانه ذخیره و باقیمانده این دودمان پاک است، کتاب هدایت انسانها نتواند بود و از گمراهى و سرگردانى مردم، جلوگیرى نتواند کرد.
و نیز اینکه رسولخدا (صلى الله علیه وآله وسلم) فرمود: علىّ مع القرآن و القرآن مع علىّ لایفترقان حتى یردا على الحوض(2) با توجه به اینکه در این عصر، وصایت و وراثت حضرت على(علیه السلام) در همه مقامات ولایتى و شئونات هدایتى اش تنها از آن حضرت مهدى (علیه السلام)مى باشد، بر چنین همراهى و همپایى و معیّتى، بین او و قرآن نیز دلالت دارد.

 

ب) شریک قرآن

همه ائمه بزرگوار، شرکاء قرآن کریم شمرده شده اند(3) چنانکه بطور ویژه در یکى از زیارتهاى مخصوصه حضرت مهدى (علیه السلام) با تعبیر السلام علیک یا شریک القرآن از ایشان یاد شده است.

 

ج) تلاوت کننده و ترجمان قرآن

از آن رو که تلاوت آیات کتاب خدا بهترین وسیله انس باخداست، و براى مقرّبان درگاه حق هیچ لذّتى بالاتر از خواندن قرآن و تدبّر در آن نیست، حضرت مهدى (علیه السلام) که در این دوران والاترین درجات انس و بالاترین مقامات قرب الى اللّه را داراست، شایسته ترین کسى است که به عنوانِ یا تالِىَ کتابِ اللّه و ترجمانَه(4) مى تواند مورد خطاب قرار گیرد.

 

د) قرائت کننده و تفسیرگر قرآن

براى قرائت و تفسیر قرآن کریم چه کسى شایسته تر از حضرت مهدى(علیه السلام)است که در این زمان چراغ هدایت و حامل علوم قرآن و نگاهبان گنجینه دانش الهى و حافظ سرّ خدا تنها اوست و امانات نبوّت و ودیعت هاى رسالت در این عصر تنها به او سپرده شده است؟( 5 ) اوست که قرآن را چونان که پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم) و على (علیه السلام)قرائت مى کردند، قرائت مى کند و آنچنان که خداى محمد و على (علیهما السلام)مى پسندد و مقرر فرموده است، تفسیر مى نماید.
السلام علیک حین تقرء و تبیّن(6).
چه خوش است صوت قرآن زتو دلربا شنیدن***به رخت نظاره کردن، سخن خدا شنیدن

 

هـ ) تعلیم دهنده احکام قرآن

... صاحب الزّمان و مُظهر الایمان و مُلقِّن احکام القرآن...( 7)
سلام خدا بر صاحب الزمان و آشکار کننده ایمان و تلقین و تعلیم دهنده احکام قرآن.

 

و) احیاگر قرآن

در آخر الزمان که سنّت هاى قرآنى به فراموشى سپرده شده و بسیارى از معارف این کتاب الهى از سوى کژ اندیشان به تحریف و تبدیل کشیده شده و حیات و حیات آفرینى آیاتش، در حصار جهل و هوس دنیا پرستان نادیده گرفته شده است، مهدى (علیه السلام)مى آید تا احیاگر این معجزه جاوید باشد و اسلام و مسلمین را در پرتو انوار فروزان آن جانى تازه بخشد.
اللهمّ جدّد به ما امتحى من دینک و أحىِ به ما بُدّلَ من کتابک و أظهر به غُیّر من حکمک.(8)
خدایا از دینت آنچه به نابودى گراییده بوسیله او تجدید فرما. و از کتابت آنچه دگرگونى و تبدیل پذیرفته بوسیله او احیا کن. و از احکامت آنچه را که تغییر یافته بوسیله او آشکار گردان.

 

پی نوشت  :

1. کنزل العمال ج ۱ ص ۴۴ ـ مسند احمد بن حنبل ج ۵ ـ ص ۸۹ و ۱۸۲: من در بین شما دو ودیعت گرانبها باقى مى گذارم تا زمانى که به آن دو چنگ زده باشید هرگز گمراه نخواهید شد.
2. ینابیع الموده صفحه ۹۰: على(علیه السلام) با قرآن است و قرآن باعلى است، هرگز از یکدیگر جدا نشوند تا آن زمان که در حوض کوثر بر من وارد شوند.
3. زیارت جامعه از ملحقات مفاتیح الجنان: السلام علیکم ائمّه المؤمنین... و عباد الرحمن و شرکاء القرآن...
4. مفاتیج الجنان، زیارت آل یس ـ روایت شده از ناحیه مقدسه امام زمان(علیه السلام) ـ .
5. تعابیرى برگرفته از زیارت جامعه مندرج در زیارت سوم از ملحقات مفاتیح الجنان.
6. مفاتیح الجنان، زیارت آل یس.
7. بخشى از زیارت سلام اللّه الکامل التام در استغاثه به حضرت صاحب الزمان(علیه السلام).
8. صلوات ابوالحسن ضرّاب اصفهانى، وارد شده از ناحیه مقدسه امام زمان(علیه السلام) در اعمال روز جمعه.

 

چهارشنبه 25/2/1392 - 23:4
تغذیه و تناسب اندام

سئوالی كه این روزها بیش از هر زمان دیگری شنیده می شود . متخصصین ورزشی در جواب این نكته را ذكر می كنند كه اگر بخواهید شكمی صاف داشته باشید باید روی آن كار كنید
شكم لاغر نیازمند تركیبی از تغذیه خوب ، سلامت قلب و عروق و ورزشهای شكمی می باشد . كسانیكه این سه را تركیب كنند بهترین نتایج را خواهند گرفت .
تغذیه خوب برای سلامت كلی بدن یك جزء بسیار ضروری است . در صورتیكه اكثریت كالری مصرفی خود را از غذاهای آماده بدست بیاورید دارای بدنی ناسالم و فاقد مواد مغذی خواهید بود . از سوی دیگر انتخاب غذای مناسب باعث لاغر شدن خواهد بود . اگر غذای كامل و طبیعی بخورید می توانید به نسبت زمانیكه از غذاهای آماده استفاده می كنید غذای بیشتری بخورید .
اگر چه تعادل كالری های مصرف شده یا كالری های استفاده شده مهم است ولی فقط محاسبه ها كافی نیست . توصیه می شود كه در روز پنج تا شش وعده غذا ولی با حجم كم مصرف كنید . به این ترتیب متابولیسم شما در تمام روز حفظ شده و به شما انرژی می دهد . و همچنین مانع پرخوری شما خواهد شد .
ورزش به تنهایی برای مصرف كالری ها خوب است ولی بدون كنترل رژیم غذایی فقط تكیه به ورزش یك راه طولانی و كند رسیدن به نتیجه است .
تحرك قلبی - عروقی به شكل دویدن ،‌ پیاده روی ، دوچرخه سواری می تواند به سوزاندن كالری ها كمك كند . ورزش آئروبیك همراه با یك رژیم غذایی متعادل می تواند به شما در كاهش چربی روی عضلات كمك كند .
● بیشتر بهتر نیست
شما نمی توانید میزان چربی خود را كاهش دهید مگر با میزان زیادی ورزش شكم ( و یا انواعی از ورزشهای آئروبیك ) كه غیرضروری و اتلاف وقت است .
عضلات شكمی از سه لایه تشكیل شده اند . عمیقترین لایه عضله ترانسورسوس ابدومینیس است كه بعنوان كمربند بدن عمل كرده و حمایت و ثبات بدن را فراهم آورده و نقش مهمی در بازدم دارد . در وسط عضله ركتوس ابدومینیس است كه باعث خم شدن ستوان فقرات به جلو می شود . سطحی ترین عضلات نیز مایل داخلی و خارجی هستند كه تنه را چرخانده و برای بدن حركات چرخشی و جانبی را ایجاد می كنند .
ورزش های زیر عمدتاً برای افراد در دهه دوم و سوم زندگی طراحی شده و هر چقدر سن بالاتر می رود این ورزش ها مشكل تر می شود زیرا چربی زیرجلدی بیشتری تجمع می یابد . اگر چه با برنامه ریزی دقیق حتی افراد در دهه چهارم و پنجم زندگی خود نیز می توانند به هدف مطلوب برسند .
از لحاظ ژنتیكی زنان نسبت به مردان دارای یك نكته منفی می باشند . بدن آنها چربی بیشتری از مردان ذخیره می كند . علت این مسئله این است كه بدن زنان برای بارداری و تغذیه كودك طراحی شده و چربی منبع انرژی اولیه برای حمایت از تكامل جنین است . بعلاوه مردان با تمرینات مرتب سریعتر وزن خود را كاهش می دهند . كاهش شدید چربی بدن در زنان حتی ممكن است منجر به نامنظمی سیكل قاعدگی آنان شود .
اگر چه داشتن شكم كاملاً تخت و صاف یك هدف بسیار مشكل می باشد كه نیازمند صرف وقت زیادی است ولی با این وجود دلایل مهم دیگری نیز برای ورزش شكم وجود دارد . عضلات شكم باعث بهبود وضعیت بدن ،‌ كاهش كمردرد و كاهش صدمات می شوند .
مؤثرترین ورزشهای شكم به شرح ذیل می باشد . این ورزش ها باید ۲ تا ۳ بار در هفته انجام شوند . ( برای مبتدیان دوبار در هفته برای شروع كافی است ) هر ورزش باید تا آخرین لحظه قدرت عضلات انجام شود كه معمولاً بین ۹۰-۳۰ ثانیه طول می كشد . همچنین هر بار نباید بیش از ۲۰-۱۵ بار این حركات را تكرار كرد . بین حركات برای ۳۰ تا ۶۰ ثانیه استراحت كنید . روی انجام هر ورزش به شكل مناسب تمركز كنید .
 

۱) روی زمین دراز كشیده و زانوها را ۹۰ درجه خم كنید . كف پاها از همدیگر و از سطح زمین چند سانتیمتر فاصله داشته باشد . دست ها را كنار بدن بگذارید ( اگر تجربه بیشتری دارید دست ها را پشت گوش ها قرار دهید ) روی انقباض شكم تمركز كنید و لگن خود را بالا آورده و به سمت قفسه سینه خود نزدیك كنید . در زمان انقباض عضلات ، نفس خود را خارج كنید . هنگام برگشت به وضعیت شروع هوا را بداخل بكشید .
 

۲) این ورزش باعث فعالیت تمام تنه بخصوص عضله ترانسورسوس ابدومینیس می شود روی شكم خود دراز كشیده و سپس خود را روی انگشتان پا و ساعد بالا ببرید ( ساعد موازی شانه ها و روی زمین ) در حالیكه عضلات شكم را منقبض كرده و پشت خود را صاف نگه می دارید . این وضعیت را برای ۵ ثانبه حفظ كرده ، سپس استراحت كرده و تكرار كنید . نهایتاً سعی كنید كه این وضعیت را برای ۹۰ ثانیه بدون استراحت برای یكبار حفظ كنید . اگر با تجربه تر باشید می توانید این ورزش را بجای ساعد روی دستها انجام دهید ( بعنوان یك مبتدی روی دستان و زانوها با ستون فقرات صاف شروع كرده و فقط عضلات شكم را هنگام بازدم منقبض كنید بدون اینكه پشت خود را حركت دهید .
 

۳) ( دوچرخه ) این ورزش روی عضلات مایل وركتوس ابدومینیس مؤثر است . به پشت دراز كشیده در حالیه مفصل لگن و زانوها در حالت ۹۰ درجه خم شده باشند و سینه به بالا كشیده شده باشد و دستها پشت سر باشد پای چپ را بطرف جلو داده و در همان زمان زانوی راست را به سمت سینه كشیده و شانه چپ را به سمت زانوی راست بچرخانید مراقب باشید كه بازو بصورت نچسبد . حركات آهسته و كنترل شده بدون حركت لگن داشته باشید .
در صورتیكه ورزشهای فوق بصورت منظم انجام شوند تغییر واضح در قدرت و توان تمام بدن ظرف شش هفته ملاحظه خواهد شد . صبور باشید و معتقد باشید كه شكم تخت امكان پذیر است .

1391/10/12
چهارشنبه 25/2/1392 - 22:59
تغذیه و تناسب اندام
نتایج یك مطالعه جدید نشان داده است كودكانی كه مرتب شیر می‌خورند در سنین بزرگسالی بویژه در دوران سالمندی شرایط جسمی مطلوب‌تری خواهند داشت. 
به گزارش ایسنا، در این آزمایشات معلوم شد كه مصرف مداوم شیر در دوران خردسالی می‌تواند منجر به حفظ تناسب اندام در سالهای پیری و سالخوردگی شود.
متخصصان علوم پزشكی دانشگاه بریستول در این مطالعه دریافته‌اند افراد بزرگسالی كه در سنین كودكی خود بیشتر از شیر و فرآورده‌های لبنی دیگر مصرف كرده‌اند دردوران سالمندی قادر هستند سریعتر راه بروند و كمتر نیز با مشكلات و اختلالات تعادلی مواجه می‌شوند.
به گزارش روزنامه دیلی میل، این متخصصان می‌گویند: این مطالعه برای نخستین بار ارتباط مثبت بین مصرف شیر در دوران كودكی و تناسب جسمی در سنین سالخوردگی را نشان می‌دهد.
آنها تاكید كردند: كشف این ارتباط می‌تواند حائز اهمیت باشد چون بروز اختلالات و مشكلات تعادلی كه در دوران سالمندی شایع است می‌تواند خطر زمین خوردن و شكستگی‌های استخوانی را در این گروه سنی افزایش دهد.
چهارشنبه 25/2/1392 - 22:51
تغذیه و تناسب اندام
راهکارهای غذایی برای شکم های برآمده
چاقی یك اختلال متابولیكی است كه در دو نوع دسته‌بندی می‌شود، چاقی عمومی كه از طریق محاسبه شاخص توده بدنی یا BMI مشخص می‌شود و چاقی شكمی. در بسیاری از افراد چاقی عمومی و چاقی شكمی همراه یكدیگر وجود دارد، ولی ممكن است فرد توده بدنی بالای 25 تا 30 نداشته باشد و از این نظر چاق نباشد، اما دچار تجمع چربی در ناحیه شكمی باشد كه این مسئله خطر بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد.
چاقی شكمی ‌مهم‌ترین و شایع‌ترین نوع چاقی‌های موضعی می‌باشد. شكم انسان دارای عضلات قوی است كه از امعا و احشاء بدن مراقبت می‌كند و به عنوان یك منبع ذخیره چربی، برای بدن محسوب می‌شود. تجمع چربی در منطقه شكم خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت را افزایش می‌دهد. امروزه به دلیل داشتن شیوه زندگی نادرست، افزایش مصرف فست‌فود و كاهش فعالیت بدنی، شیوع چاقی شكمی‌ در بین افراد افزایش یافته است و تحقیقات نیز نشان داده‌اند كه چاقی شكمی ‌حتی در كسانی كه وزن طبیعی دارند، می‌تواند عامل بروز بیماری‌های متابولیك در آنها شود.


عوامل موثر در ایجاد چاقی موضعی
افرادی كه به صورت بی‌رویه از قرص‌های ضد بارداری، آرامبخش، مسكن و قرص‌های ضد اشتها استفاده می‌كنند، پس از مدتی ممكن است دچار چاقی موضعی شوند. همچنین با خوردن غذاهایی كه محتوای كالری آنها بیش از نیاز بدن باشد، این كالری اضافی به صورت چربی در مناطق سینه، شكم، باسن و ران‌ها جمع شده و گاه به صورت گره‌هایی در زیر پوست احساس می‌شود.


روش‌های درمان
باید در نظر داشته باشید كه كاهش وزن فقط در یك قسمت از بدن در واقع غیرممكن است. با رعایت كردن رژیم غذایی مناسب و ورزش، كاهش چربی طبق یك قاعده كلی صورت می‌گیرد و چربی در تمام قسمت‌های بدن كم می‌شود. لازم به ذكر است كه قسمتی از بدن كه سریع‌تر چاق می‌شود، به ‌همان نسبت دیرتر از سایر قسمت‌های بدن نیز لاغرمی‌شود. این مسئله به ساختمان ژنتیكی افراد مربوط است؛ مثل رنگ چشم، رنگ مو و ...، یعنی نمی‌توان آن را تغییر داد، مثلا در یك فرد ران‌ها چاق‌‌تر از سایر قسمت‌ها و در فرد دیگری باسن چاق‌تر است و هنگام كاهش وزن این قسمت‌ها دیرتر از بقیه قسمت‌های بدن لاغر می‌شوند.
داشتن رژیم غذایی منظم كه حاوی سه وعده اصلی و دو تا سه میان وعده است، در تنظیم متابولیسم (سوخت و ساز) طبیعی بدن اهمیت فراوان دارد و از پراشتهایی كاذب در فرد جلوگیری می‌نماید. با داشتن یك رژیم غذایی اصولی كه همراه با كاهش تدریجی در انرژی دریافتی و اصلاح الگوی تغذیه‌ای باشد، قطعا بعد از مدت كوتاهی بیشترین حجم بافت چربی از ناحیه مورد نظر از دست خواهد رفت، بدون آنكه عوارض نامطلوبی در فرد ایجاد نماید.



در نتیجه
رژیم كاهش وزن با كالری معین + حذف مواد غذایی مضر+
فعالیت بدنی مناسب یكی از راه‌های درمان چاقی شكمی‌است.


توصیه‌ها
از مصرف گوشت‌های پر چرب و پر نمك (مثل سوسیس و كالباس) اجتناب نمایید.
از مصرف مواد قندی و شیرین نیز بپرهیزید.
رژیم‌های غذایی به تنهایی باعث موفقیت در كاهش وزن موضعی نمی‌شوند، لذا برای رسیدن به وزن دلخواه بصورت دائمی، ورزش به اضافه تغذیه مناسب از طریق ارتقاء رفتارهای تغذیه‌ای اهمیت ویژه‌ای دارد.
متخصصان تغذیه استفاده از مواد غذایی حاوی كربوهیدرات‌های پیچیده را توصیه می‌كنند و در مقابل استفاده نكردن از شیرینی‌جات یا مواد قندی كه سریع جذب بدن می‌شوند و در متابولیسم بدن تبدیل به بافت چربی ‌شده و در ناحیه شكم ذخیره می‌شوند توصیه می‌شود.
كاهش مصرف فست‌فودها و نوشابه‌های معمولی و رژیمی ‌برای مبارزه با چاقی شكمی‌توصیه می‌شود.
سبزیجات دارای كمترین میزان كالری هستند و كالری آنها حتی یك سوم میوه‌ها است، در نتیجه مصرف زیاد آنها علاوه بر فواید بسیار تغذیه‌ای، موجب سیری و كاهش دریافت غذا می‌شود.
ورزش خصوصاً پیاده‌روی یكی از راه‌های مفید سوزاندن انرژی است، روزانه نیم‌ساعت الی یكساعت ورزش هوازی و مخصوصا پیاده‌روی توصیه می‌شود.
تا حد امكان از خوردن غذاهای آماده در خارج از منزل بپرهیزید، محتوای كالری و ریز مغذی‌های آنها نامشخص است.
بهترین راه پخت گوشت و مرغ برای كسانی كه رژیم كاهش وزن دارند، كباب كردن و بریان كردن در فر یا مایكروویو است. بدین طریق برای پخت، روغن اضافه نمی‌كنید.
در مورد تخم‌مرغ نیز آبپز و سفت كردن، بهترین طریقه پخت آن است.
سبزیجات متنوعی در ایران در دسترس ما قرار دارد. افرادی كه در كنار غذا سبزی خوردن میل می‌كنند، همیشه میزان بالایی ویتامین، املاح و فیبر دریافت می‌كنند. دریافت فیبر موجب كاهش جذب چربی غذا می‌شود، پس سعی كنید این عادت خوب را ترك نكنید.
در بین روغن‌های خوراكی، روغن مایع ذرت و آفتابگردان از بهترین روغن‌ها هستند، البته در صورتی كه در برابر حرارت زیاد قرار نگیرند.
روغن حیوانی دارای كلسترول و روغن‌های اشباع است كه موجب افزایش كلسترول خون و گرفتگی عروق خواهد شد، پس از مصرف آن بپرهیزید.
مصرف نمك را به حداقل برسانید، و روزانه حداقل 8 لیوان آب مصرف كنید.


بهترین راه برای سوزاندن چربی شكم انجام ورزش‌های هوازی است. ورزش‌های هوازی مثل پیاد‌ه‌روی، دویدن، دوچرخه‌سواری، شنا و كوهنوردی مقدار زیادی از چربی‌های بدن را می‌سوزانند. به هنگام ورزش، 10 دقیقه اول، گلیكوژن (ذخیره قندی در كبد) بدن می‌سوزد. اگر فقط 20 دقیقه ورزش كنید، نیمی از عمل سوزاندن چربی را انجام داده‌اید كه برای حفظ سلامتی قلب مفید است، ولی چربی زیادی از بین نمی‌رود، زیرا تا وقتی كه كاملاً ذخایر گلیكوژنی كبد از بین نرود، چربی‌های زیادی نمی‌سوزد، بنابراین برای از بین بردن چربی شكم،4-3 بار در هفته و هر بار باید 30 تا 60 دقیقه پشت سرهم ورزش هوازی را انجام دهید. مثلاً یكساعت در روز پیاده‌روی كنید، البته این پیاده‌‌روی باید به قصد ورزش باشد و با سرعتی انجام گیرد كه درجه حرارت بدن افزایش یابد.
انجام ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و شنا در كاهش چربی شكمی‌ خیلی موثر است. برخی افراد برای داشتن ماهیچه‌های شكمی‌ سفت، ورزش دراز و نشست را انجام می‌دهند. از طرف دیگر توجه به این نكته مهم است كه این ورزش به تنهایی برای كاهش وزن موضعی موثر نیست و در صورتی كه نادرست انجام گیرد باعث بروز كمردرد در برخی افراد می‌شود.

نمونه غذایی یك روزه بر اساس 1500كیلو كالری انرژی
صبحانه: 1 لیوان شیر+ 2 كف دست نان سنگك + 30 گرم پنیر (یك قوطی كبریت) + 2 عدد گردو + چای بدون قند
ساعت 10: 1عدد سیب+ 1 عدد خیار (یا 2 عدد میوه فصل) + چای و چند عدد توت خشك
ناهار: یك سیخ جوجه كباب كه دارای 5 تا 6 تكه گوشت است+ 10 قاشق برنج كه بدون روغن پخته شده است+ 1 لیوان دوغ+ 1 پیش‌دستی سبزی‌خوردن+ 1 كاسه ماست
عصرانه: چای و 2 عدد بیسكویت ساقه طلایی (سبوسدار)
شام: 1 عدد تخم‌مرغ پخته به همراه 1 قاشق مربا خوری كره+ 1 كف دست نان+ سالاد یك كاسه بزرگ+ 1 قاشق مربا‌خوری روغن‌زیتون، آبلیمو، فلفل و نمك خیلی كم+ 1 كاسه ماست یا 1 لیوان دوغ


یك نكته
برخی مطالعات نشان داده اند كه مصرف منابع غذایی ید می‌تواند در رفع چربی‌های موضعی كمك كننده باشد. منابع غذایی ید عبارتند از:
ماهی و میگو، تربچه، هویج، گوجه‌فرنگی، اسفناج، نخود‌فرنگی، توت‌فرنگی، قارچ، ترب، كاهو، سیب زمینی، موز، كلم، زرده تخم‌مرغ، سیر، پیاز، لوبیا، تره‌فرنگی، انگور، گلابی و چای.

نوشته شده توسط : بهارك آقاپور دانشجوی كارشناسی ارشد تغ
چهارشنبه 25/2/1392 - 22:50
تغذیه و تناسب اندام

شك نكنید كه حفظ تناسب اندام، نیاز به اراده قوی دارد. اول از همه، شما باید واقعا بخواهید موفق شوید، بدون این میل، پیش از آن‌كه فرصت استفاده از انگیزه را داشته باشید، نابود می‌شود. اگر تجربه اسب‌سواری داشته باشید، حتما می‌دانید كه این شما هستید كه باید او را كنترل كنید، وگرنه حیوان به هر سمتی كه بخواهد، شما را می‌برد؛ زیرا زورش از شما خیلی بیشتر است و اگر به او اجازه دهید كه راه خودش را برود، ممكن است نتوانید او را برگردانید. این همان اتفاقی است كه در مورد مهار‌كردن انگیزه شما رخ می‌دهد.

این انگیزه خیلی بزرگ‌تر از آن است كه شما تصور كنید و اگر بگذارید راه خودش را برود، ممكن است برای همیشه شما را ترك كند! برای مهار قدرت و دستیابی به موفقیت، باید انگیزه خود را در دست بگیرید و برنامه‌ای بچینید كه جرقه محرك را برای شما به یك موتور قوی تبدیل كند.

 

 


مهار قدرت برای موفقیت
هر انگیزه‌ای كه برای تناسب اندام داشته باشید، باید آن را در معرض آزمایش قرار دهید. واقعا برای دستیابی به هدف، چقدر حاضرید پیش بروید؟ چه انتظاری از خود دارید و فكر می‌كنید دستیابی به این هدف، چقدر طول می‌كشد؟مهار قدرت برای موفقیت غیر‌ممكن نیست؛ آدم‌های موفق همیشه همین كار را انجام می‌دهند. آن‌ها یك ایده را مطرح می‌كنند، آن را در ذهن می‌پرورانند، برنامه‌ریزی می‌كنند، امكان اجرایی شدنش را بررسی كرده و برای دستیابی به آن با سرعت هرچه تمام‌تر حركت می‌كنند. این همان كاری است كه باید برای تناسب اندام‌تان انجام دهید. بهترین شیوه برای كاهش وزن، برنامه‌ غذایی است كه برای همه عمر بتوانید از آن پیروی كنید، البته برنامه‌ ورزشی هم لازم دارید كه اجرای همیشگی‌اش برای‌تان امكان‌پذیر باشد. انگیزه‌تان را جمع كنید و با یك برنامه جامع تناسب اندام كه با توجه به جنسیت شما تنظیم شده، پیش بروید.

 

 


خودتان را تشویق كنید
وقتی به یك برنامه غذایی موفقیت‌آمیز دست پیدا كردید، تشویق و تایید بهترین پیش‌غذا برای مغز شما به شمار می‌آید. همه ما می‌دانیم كه مغز نقش بسیار بزرگی در بیشتر عادات ما به پرخوری یا خوردن غذاهای ناسالم بازی می‌كند. برای همین است كه تصدیق موفقیت، نقش بزرگی در برنامه تناسب اندام بازی می‌كند. وقتی سر‌سپرده بدن‌تان باشید، اعلام موفقیت می‌تواند شما را به اهداف تناسب اندام و كاهش وزن بیش از پیش نزدیك كند. اگر هر روز در مورد موفقیت خود صحبت كرده و به بدن‌تان انرژی مثبت بدهید، بهترین كمك را به پیشرفت خود كرده‌اید. وقتی می‌خواهید وزن كم كنید یا هر كار دیگری برای بهبود سبك‌زندگی خود انجام دهید، تصدیق و تایید می‌تواند مسیر و آهنگ حركت را برای پیروی ذهن تنظیم كند.


معجزه جمله‌های تاكیدی در تناسب اندام!
یك راهكار ساده كه كوچك‌ترین خرجی هم برای‌تان ندارد، جمله‌های تاكیدی است كه نتیجه‌ای چند برابر به شما باز می‌گرداند.البته همه این حرف‌ها به شرطی موثر است كه شما به آن ایمان داشته باشید. قبل از انتخاب جمله تاكیدی كه می‌خواهید بگویید، به احساس‌تان فكر كنید. تنها گفتن یك جمله تاكیدی نمی‌تواند مفید واقع شود، شما باید به قدرت آن اطمینان كامل داشته باشید تا اتفاق بیفتد. باید مصمم باشید كه با یك جمله، واقعیت را بسازید.در صورتی‌كه به خوردن غذاهای ناسالم و چرب عادت كرده‌اید یا همیشه پرخوری می‌كنید، سعی كنید به مرور زمان این موارد غذایی را از برنامه غذایی خود حذف كنید. از جمله‌های تاكیدی استفاده كنید تا بتوانید بر این هوس‌ها غلبه كنید!باور كنید كه مصرف غذاهای سالم اصلا سخت نیست و اساس موفقیت شما در برنامه تناسب اندام و كاهش وزن، همین است.



از این به بعد، این‌ها اصول غیرقابل تغییر شما هستند:
• از خوردن غذاهای سالم لذت می‌برم.
• وقتی سیر می‌شوم، دست از خوردن می‌كشم.
• در مصرف نمك زیاده‌روی نمی‌كنم.
• در هر وعده غذایی‌ام از پروتئین‌ها استفاده می‌كنم.
• مراقب مقدار مصرفی قندوشكرم هستم.
• غذاهای سرخ‌كردنی نمی‌خورم.
• چربی غذاهای سرخ‌كردنی برای من، اصلا لذت‌بخش نیست.
• نوشیدنی‌های بدون شكر و بدون گاز برای من بی‌نظیر هستند.
• من مصرف نان، برنج و سایر مواد نشاسته‌ای را به حداقل می‌رسانم.


5 راز برای برنامه غذایی صحیح
شما در صورتی می‌توانید برنامه غذایی صحیحی داشته باشید كه غذاهای سالمی انتخاب كنید. این روزها، فست‌فودها و غذاهای حاضر و آماده بی‌فایده، بیشترین مصرف را دارند؛ غذاهایی كه كمترین ارزش غذایی را داشته و چند برابر غذاهای دیگر چربی، قند و نمك دارند. از مواد غذایی داخل یخچال و كابینت‌های آشپزخانه یك فهرست تهیه كنید. چه غذاهایی را به بدن‌تان می‌رسانید؟ هر روز غذاهای مصرفی همان روزتان را یادداشت كنید تا ببینید رژیم غذایی فعلی شما از چه نوع موادی تشكیل شده است.

قدم اول: سعی كنید مواد غذایی پر‌كالری را با كم‌كالری‌ها جایگزین كنید. مثلا به جای شیر پرچرب، از شیر بدون چربی یا كم‌چرب استفاده كنید و یك لیوان با چند قطره آبلیموی تازه را جایگزین نوشابه‌های شیرین و پركالری كنید. به جای این‌كه سر میز شام، یك تكه بیشتر گوشت بخورید، یك كاسه سالاد میل كنید. سالاد میوه را جایگزین اسنك‌ها و چیپس‌ها كنید. چنین تغییرات كوچكی می‌تواند تغییر زیادی در میزان كالری دریافتی شما داشته باشد.

قدم دوم: بر این میل كه بشقاب را لبالب از غذا پر كنید، غلبه كرده و وعده‌های غذایی‌تان را كوچك‌تر كنید. سعی كنید كمی كمتر از آنچه همیشه می‌خورید، در بشقاب بكشید. اگر همچنان گرسنه باشید، همیشه فرصت هست كه برای بار دوم بشقاب‌تان را پر كنید.

قدم سوم: هیچ‌وقت در یك ظرف بزرگ (قابلمه، تابه، دیس و...) غذا نخورید؛ شما نه‌تنها باید ببینید كه چه می‌خورید بلكه باید متوجه باشید كه چه مقدار غذا هم میل می‌كنید. دیدن غذا در بشقاب یا كاسه، بسیار اشتها‌برانگیزتر است و شما هم ساده‌تر متوجه سیری خود می‌شوید. 

قدم چهارم: حتما هنگام خرید مواد غذایی، به برچسب روی آن توجه كرده و میزان ارزش غذایی و كالری آن را مطالعه كنید.

قدم پنجم: قبل از آن‌كه احساس سیری كنید، از خوردن غذا دست بكشید. حتی بعد از احساس سیری، یك قاشق اضافه‌تر هم نخورید. یادتان باشد فقط چند ساعت با وعده بعدی غذا فاصله دارید!

اگر از حساب كردن كالری غذاها خوش‌تان می‌آید، یادتان باشد كه كالری چاشنی‌ها، میان‌وعده‌ها و نوشیدنی‌های مصرفی روزانه‌تان را هم حساب كنید.

 

 


قدرت ذهن را دست‌ كم نگیرید

وقتی بزرگ‌ترین ورزشكارها وارد گود می‌شوند، بسیاری از آن‌ها یك بازی تمرینی موفقیت‌آمیز را در ذهن‌شان پشت سر گذاشته‌‌اند. وقتی آن‌ها از قبل حركات و عكس‌العمل‌های احتمالی خود را حسابی تمرین كرده باشند، قدرت ذهن به آن‌ها، این امكان را می‌دهد كه با نتیجه‌ای خیره‌كننده از پس تمام فشارها بر بیایند. این همان اتفاقی است كه در مورد تناسب اندام و كاهش وزن برای هر فردی می‌تواند رخ دهد. 
وقتی شما هنر تصور و تجسم ذهنی را تمرین كنید، می‌توانید تمرین‌های ورزشی‌تان را با سرعت بیشتری پیش ببرید.
وقتی ورزش تازه‌ای را شروع می‌كنید، مجموعه ماهیچه‌هایی را كه برای این حركت جدید فعال می‌شوند، در ذهن مجسم كنید.
همان‌طور كه تمرین می‌كنید، مغز شما این پیام را به ماهیچه‌های شما می‌رساند و در نتیجه آن‌ها عكس‌العمل نشان می‌دهند. راز این كار در آن است كه در طول تجسم ذهنی‌، با خودتان روراست باشید. همزمان با انجام حركاتی كه با توجه به توانایی و قدرت خود انجام می‌دهید، همان را در ذهن‌تان مجسم كنید.
این كار برای مغز، درست مثل این است كه شما واقعا همین حركات را قبلا انجام داده‌اید. بنابراین بعد از مدتی، می‌توانید خود را در حال انجام حركات بیشتر تصور كنید و قدرت و توان بدنی‌تان را افزایش دهید. شما یك حركت را تجسم كرده و ماهیچه‌هایی كه برای انجامش لازم هستند، متصور می‌شوید. اگر پیش از صعود فیزیكی به مراحل بعدی حركات ورزشی، هر‌كدام را یك به یك در ذهن مجسم كنید، سرعت پیشرفت واقعی‌تان به‌شدت افزایش می‌یابد. البته از این روش می‌توان برای پایبند ماندن به رژیم غذایی هم استفاده كرد؛ هدف‌تان از رژیم گرفتن را در ذهن متصور شوید و ببینید كه این كار تا چه حد می‌تواند در سلامت، ظاهر، قدرت و شادابی شما تاثیرگذار باشد. این كار را امتحان كنید و مطمئن باشید كه رژیم گرفتن برای شما، دیگر مشكل نیست! با این تمرین، شما مغزتان را مجاب می‌كنید كه رژیم غذایی را بپذیرد و به این ترتیب نیمی از راه را رفته‌اید!
هنر تجسم ذهنی و استفاده روزانه از جمله‌های تاكیدی، ابزار بی‌نظیری هستند كه می‌توانند شما را در زمینه تناسب اندام پیش ببرند. 

چهارشنبه 25/2/1392 - 22:48
تغذیه و تناسب اندام

آغاز یک برنامه تناسب اندام شاید از بهترین کارهایی باشد که می‌توانید برای سلامتی خود انجام دهید. تحرکات مداوم می‌توانند ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن را در شما کاهش دهد و تعادل بدن شما را برقرار کند و در نهایت به شما کمک کند تا وزنتان را کاهش دهید و به وزن ایده‌آل برسید. انجام تمرینات روزانه حس بهتری را در شما القا می‌کند و تمامی مزایا بدون در نظر گرفتن سن، جنس و توانایی جسمی از آن شما خواهد بود.
محققان و پژوهشگران نهادهای بهداشتی پیشنهاد می‌کنند بزرگسالان در برنامه تناسب اندامشان میزان ورزشهای ایروبیک و کششی قرار دهند:
- تمرینات ایروبیک متوسط، حداقل به میزان ۱۵۰ دقیقه در هفته و یا ۷۵ دقیقه تمرینات پر تحرک و شدید ایروبیک برای همین بازه زمانی.
- تمرینات کششی حداقل دو بار در هفته.

تمرینات مداوم بدنی کمک می‌کند وزنتان را کنترل کنید. این دست از تمرینات ساده ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را در شما کاهش می‌دهند و استخوان‌ها و ماهیچه‌های شما را قوی می‌کنند. چنانچه برای مدت طولانی ورزش نکرده‌اید و یا با مشکلات سلامتی دست و پنجه نرم می‌کنید، بهتر است قبل از هر کار با پزشکتان مشورت کنید.
زمانی که خودتان برنامه تناسب اندامتان را تنظیم می‌کنید، فراموش نکنید تا برای خودتان اهدافی در تناسب اندام تعیین کنید. راجع به نکات خوب و بد در تناسب اندامتان فکر کنید و برنامه خود را برای دستیابی به نقاط خوب و از دست دادن نقاط بد یادداشت کنید. فراموش نکنید که برنامه سنگینی تنظیم نکنید؛ چرا که پس از چند روز از اجرای آن سر باز می‌زنید.
شروع یک برنامه مرتب برای تناسب اندام تصمیم مهمی است، اما نیازی نیست که لزوما کامل باشد. با برنامه ریزی و حرکت دقیق به سمت هدف، می‌توانید تمرینات ورزشی را به عادتی سالم تبدیل کنید که تا پایان عمر شما را از گزند بیماری‌ها در امان نگه دارد.

چهارشنبه 25/2/1392 - 22:47
تغذیه و تناسب اندام

کارشناس پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی گفت مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه، نوشابه های کولا و شکلات سبب افزایش فشار خون می شوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند. 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت دکتر نسرین آژنگ با بیان این مطلب اظهار داشت: کاهش وزن و حفظ وزن طبیعی از ارکان اساسی هر برنامه طراحی شده برای مقابله با فشار خون بالا هستند.
دکتر نسرین آژنگ با بیان این که پتاسیم و کلسیم می تواند به کاهش فشار خون کمک کند، افزود: موز، زردآلو، انجیر، گریب فروت، هلو، انگور و آبلیمو میوه هایی سرشار از پتاسیم هستند که در کاهش فشار خون بالا موثرند.
وی تصریح کرد: حبوبات، سیب زمینی، سیر، کلم بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجه فرنگی و سبزی نیز سرشار از پتاسیم هستند.

این کارشناس افزود: مرکبات، توت ها و سبزی های دارای برگ سبز منابع خوب ویتامین ث هستند دریافت کم این ویتامین با فشار خون بالا ارتباط داردو خوردن گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی طبخ شده بدون نمک برای افراد دچار فشار خون بالا توصیه می‌شود. دکتر آژنگ خاطرنشان کرد: افرادی که از فشارخون بالا رنج می برند باید از خوردن غذاهایی مانند سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، ماهی دودی یا کنسرو شده، سس ها و کنسرو لوبیا که سرشار از سدیم هستند پرهیز کنند.

   1392/2/22 15:56
چهارشنبه 25/2/1392 - 22:45
دعا و زیارت

دعا,ذکر,ذکر و دعا

 

 

 

تاثیر ذکر«لاحول و لا قوه الا بالله» در رفع غم و اندوه

 

امام صادق (ع) فرموده است: «هرگاه از قدرتمند، یا چیز دیگری ناراحت و اندوهناک شدید، ذکر «لاحول و لا قوه الا بالله» را زیاد تکرار کنید، زیرا این ذکر کلید گشایش هرگونه گرفتاری و ناراحتی است، و گنجی است از گنجهای بهشت.»و نیز فرمود:....

 

 

«هرگاه غم و اندوه فراوان و پی در پی به شما روی آورد، باید جمله «لا حول و لا قوه الا بالله» را تکرار کنید.»


 

رسول اکرم (ص) فرمود: «ذکر «لا حول و لا قوه الا بالله» نود و نه درد را شفا می دهد که ساده ترین آنها اندوه است.»

 

 

و نیز فرمود: «در شب معراج ابراهیم خلیل بر من گذر کرد، و گفت: به امتت امر کن در بهشت، بسیار درخت نمایید که زمینش وسیع و خاکش پاک است.»

 

 

گفتم «نشاء بهشت» چیست؟

 

پاسخ داد: «لا حول و لا قوه الا بالله»

 

منبع:persianv.com

چهارشنبه 25/2/1392 - 19:23
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته