• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2200
تعداد نظرات : 159
زمان آخرین مطلب : 3891روز قبل
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

19 ـ تصحیح و تعلیق شرح اشارات
كتاب مستطاب[الاشارات و التنبیهات] تصنیف فیلسوف توانا و حكیم بى نظیر حسین بن عبدالله بن سینا معروف به شیخ الرئیس رضوان الله تعالى علیه یكى از متون فشرده و محكم منطقى و فلسفى است كه بر ظرایف و دقایق عجیب و مطالب و مباحث غریب , مشتمل است . مباحث منطقى این كتاب در ده منهج و مباحث فلسفى آن در ده نمط مرتب گردیده است و از آن رو كه كتاب یاد شده بر اساس ایجاز و اختصار تصنیف شده , فهمش بر كثیرى از طالبین مشكل بود . لذا بسیارى از شارحان و محققان بر آن شدند كه مقاصد و مطالب آن را تشریح و از این طریق كار را براى دانش پژوهان علاقه مند تسهیل كنند .
یكى از كسانى كه به عمل مزبور موفق شد و نیز به خوبى از عهده آن برآمد , محقق بارع و حكیم فاضل ناصر الاسلام و المسلمین , نصیر الملة و الدین ابوجعفر محمد بن محمد بن حسن طوسى قدس سره القدوسى است كه به حق مى توان ادعا نمود , وزان این شرح كه به[ حل مشكلات الارشارات]موسوم است , در مقایسه با دیگر شروح وزان خود اشارات است , در مقایسه با دیگر كتب فلسفى و منطقى .
در هر صورت شرح یاد شده به خاطر كثرت فواید و وفور مطالبش همواره در حوزه هاى علوم عقلى و اسلامى مورد تدریس و تدرس بوده و نیز هست . لذا حضرت استاد حسن زاده آملى دام بقاءه علاو بر اینكه بسیارى از نمطهاى آن را[ نمطهاى 3 , 8 , 9 و] 10 مكرر و به طور مستقل و جداگانه تدریس كرده , به تدریس چهار دوره كامل آن[ قسمت فلسفه ] موفق گردیده است . معظم له در طول سالیانى كه به تدریس كتاب مزبور اشتغال داشته , علاوه بر تصحیح , تعلیقه ها و حواشى بسیارى را كه خود به منزله شرح است بر آن نگاشته و بدین ترتیب بر فواید و عواید كتاب افزوده است .
شرح اشارات مصحح به تصحیح استاد همراه با تعلیقه هاى یاد شده هم اكنون نزد ایشان محفوظ است و امیدواریم به زودى مقدمات طبع و نشر آن فراهم آید و در آینده اى نه چندان دور در اختیار دانش پژوهان و محققان قرار گیرد .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:57
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

20 ـ ترجمه و شرح سه نمط آخر اشارات
این كتاب ترجمه و شرحى است فارسى بر سه نمط آخر اشارات[ بهجت و سعادت , مقامات العارفین , اسرار الایات] كه حضرت استاد دام بقائه آن را در شهرستان آمل , حین تدریس نمطهاى یاد شده بر جمعى از مشتاقان علوم و معارف , املاء نمود . این شرح هم اكنون به صورت مخطوط نزد استاد محفوظ است كه امید است مقدمات طبع و نشرش فراهم آید و مورد استفاده همگان واقع شود .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:56
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

21 ـ رساله اعتقادات
این رساله كه نیز از جمله آثار منتشر نشده استاد حسن زاده است , بر حقایق و معارفى مشتمل است كه جناب ایشان طى عمرى تحقیق و تدریس به آنها دست یافته و از صمیم دل و با تمام وجود بدانها اعتقاد پیدا نموده است . حقایق و معارف یاد شده یكى پس از دیگرى به صورت اعتقاد من این است كه به رشته تحریر در آمده اند كه اینك به نمونه هایى از آنها اشاره مى شود .
الف ) اعتقاد من این است كه وجود أحد صمد است اعنى یكتاى همه است كه در نظام هستى یكپارچه خدا دارد خدایى مى كند و در عین حال حق حق است و خلق خلق و هو هو و نحن نحن .
ب ) اعتقاد من این است كه وجود اعنى حق , ازلى و ابدى اعنى واجب الوجود بالذات است .
ج ) اعتقاد من این است كه واجب تعالى خیر محض و عدل محض است , لذا بالعدل قامت السموات و الارض .
د ) اعتقاد من این است كه دین حق دین خاتم انبیاء محمد مصطفى صلى الله علیه و آله و سلم است .
ه ) اعتقاد من این است كه قرآن و عرفان و برهان از هم جدایى ندارند , و عرفان تفسیر انفسى قرآن است , و برهان لسان عرفان است . و ) اعتقاد من این است كه علم و واهب آن و متهب آن هر سه فوق طبیعتند .
ز ) اعتقاد من این است كه قرآن كریم , كشف أتم صاحب مقام ختمى صلى الله علیه و آله و سلم است .
ج ) اعتقاد من این است كه جزا نفس عمل است .
ط ) اعتقاد من این است كه قضا خزائن الهى است و قدر تنزیل خزائن است .
ى ) اعتقاد من این است كه قرآن و سنت رموزند و أوحدى هر عصر به حل آنها مرزوقند .
 
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:56
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

22 ـ الاصول الحكمیة
رساله الاصول الحكمیة مجموعه اى است مختصر ولى وزین كه مطالب و مباحثى را از عرفان و حكمت متعالیه به صورت اصول و امهاتى به پیشگاه اهل فضل دانش تقدیم مى كند . اینك به نمونه هایى از آنها اشاره مى شود .
الف ) توحید حقیقى رسیدن به وجود صمدى و اعتقاد بدان است .
ب ) انسان در هیچ نشئة بى بدن نیست و بدن هر نشئة به وفق اقتضاى آن نشئة است و تفاوت ابدان بكمال و نقص است .
ج ) در راه كسب معارف هم منطق و برهان مى باید و هم شهود و عرفان . د ) هر موجودى جدولى از بحر بیكران وجود صمدى است .
ه ) تمیز محیط از محاط به تعین احاطى است , نه به تعین تقابلى . و ) نزول ملك تمثل صور ارواح و قواى عالم بدون تجافى در صقع نفس انسان مستعد است .
ز ) هر موجودى در حد خود تام و كامل است , تام و أتم و كامل و اكمل از قیاس پیش مىآید .
ح ) انسان موجود ممتدى است كه از مرحله اعلى تا به انزل مراتبش همه یك شخصیتند .
ط ) فصول حقیقى موجودات انحاء وجودات خاصه آنهایند و تعریف آنها به جنس و فصل لفظى مثل تعریف به حیوان ناطق در حقیقت تعریف به رسم است و چون فصول حقیقة انحاء وجودات خاصه اشیانید پس فصول حقیقیة فوق مقوله اند .
ى ) تجرد خیال در فهم مسئله معاد جسمانى جدا نافع است .
لازم به ذكر است این رساله نیز تا كنون منتشر نشده است .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:55
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
 
مجموعه آثار فلسفى


23 ـ تصحیح و تعلیق شفا
كتاب عظیم الشأن و بى نظیر شفا كه در حقیقت دایرة المعارف كاملى از فلسفه مشاء است . بزرگترین و جامعترین اثر فیلسوف بزرگ شرق شیخ الرئیس ابوعلى حسین بن عبدالله بن سیناست كه بر جمیع علوم عقلى و نظرى اعم از منطقیات و ریاضیات و طبیعیات و الهیات مشتمل است . این كتاب به خاطر شرافت و اهمیت خاصى كه داشته و دارد از زمان تصنیف آن تا كنون كه هزار و اندى سال مى گذرد , همواره منبع شناخت فلسفه مشاء و از جمله متون درسى در حوزه هاى علوم عقلى و اسلامى بوده و نیز هست .
حضرت استاد حسن زاده ادام الله ظله على رؤسنا , قسمتهاى عمده كتاب یاد شده را نزد بزرگوارانى , چون علامه میرزا ابوالحسن شعرانى , میرزا احمد آشتیانى , استاد محمد حسین فاضل تونى , علامه طباطبایى قدس الله اسرارهم فرا گرفت و خود قسمت طبیعیات و الهیات آن را در قم طى هشت سال براى عده اى از طلاب فاضل تدریس نمود . جناب ایشان در خلال مدتى كه به تدریس و تدرس این كتاب اشتغال داشت , علاوه بر اینكه بر تصحیح طبیعیات و الهیات آن توفیق یافت و بر قسمتهاى نفس و الهیات آن تعلیقات ارزنده و مفیدى را نگاشت . قسمت طبیعیات شفا كه مصحح به تصحیح استاد است , در حدود دوازده سال پیش توسط انتشارات بیدار منتشر گردید . ولى قسمت نفس و الهیات آن كه نیز مصحح به تصحیح ایشان است , همراه با تعلیقات معظم له هم اكنون در اختیار مركز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم است و مراحل نهایى چاپ را مى گذراند كه امید است به زودى كار چاپ آن به اتمام رسد و مورد استفاده علاقمندان واقع شود .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:55
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

24 ـ ترجمه و تعلیق الجمع بین الرأیین
رساله[ الجمع بین الرأیین] وجیزه اى است شریف كه آن را معلم ثانى حكیم ابونصر فارابى قدس سره در جمع میان آراء منسوب به افلاطون و ارسطو كه به ظاهر در كثیرى از امور چون حدوث و قدم عالم , حدوث و قدم ارواح , صور و مثل الهیه , اخلاقیات و طبایع , اخلاقیات و عادات , كیفیت ابصار و . . . متخالف مى نمایند , نگاشته است . آن جناب در این اثر گرانقدر خویش كوشیده است : اولا منشاء توهم تخالف آراء این دو حكیم الهى را در موارد یاد شده و غیره بررسى كند و ثانیا با بررسى كردن منشاء توهم مزبور به رفع اختلاف و ایجاد تصالح و ارجاع هر دو نظر به یك نظر بپردازد .
حضرت استاد حسن زاده حفظه الله تعالى براى این رساله اهمیت خاصى قائل است و كرارا اینجانب از معظم له شنیده است كه مى فرمود : همان گونه كه معلم ثانى ابونصر فارابى جمع بین رایین نوشت و با این كار توهمات و اختلافات آنچنانى را بر طرف نمود , در زمینه هاى دیگر , راجع به شخصیتها و بزرگان دیگر كه اقوال و نظریات منسوب بدانها به طاهر متخالف است , نیز باید جمع بین آراء نوشت . چرا كه بنابر فرمایش مرحوم حاج ملا هادى سبزوارى در اسرار الحكم فهمیدن حرف مردم هنر است , نه سعى در رد آن . بارى جناب ایشان رساله مزبور را كه در اصل عربى است از بدو تا ختم به فارسى ترجمه كرده و بر آن تعلیقاتى را نگاشته است كه هنوز به حلیت طبع آراسته نگشته است .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:54
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

25 ـ رساله رؤیا
این رساله از رؤیا و اهمیت رؤیا و امورى كه مربوط به رؤیاست بحث مى كند . حضرت استاد دام مجده در این رساله با توجه به آیات قرآنى و روایات صادره از اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و اقوال بزرگان عالم علم , از حكماء گرفته تا عرفاى عالى مقام , رؤیاى صالحه را در حقیقت ارتباط نفس با مبادى عالیه و خواب راست را به عنوان دریچه اى كه انسان را به عالم غیب هدایت مى كند , معرفى مى نماید . در میان مباحث موجود , در رساله مزبور دو مبحث از اهمیت خاصى برخوردار است و سزاوار است مورد توجه بیشتر اندیشمندان گرامى قرار گیرد

الف ) بیان سر بروز رؤیا و ملاك عمده در گرفتن تمثلات برزخى و ادراك صور مثالى .
ب ) بیان موطن اصلى تمثل صور برزخى .

خلاصه نظر استاد در مورد اول این است كه گرچه در حالت خواب یا تنویم مغناطیسى و یا حالت احتضار , انسان حقایقى را از عالم غیب درك مى كند و صورى را مى بیند و یا اصواتى را مى شنود , لكن باید توجه داشت كه در گرفتن تمثلات و ادراك صور برزخى , هیچ كدام از حالات یاد شده موضوعیت ندارد , بلكه ملاك اساسى و عمده , انصراف از نشئه عنصرى و عالم طبیعت است و اگر این انصراف در حالت بیدارى براى انسان حاصل گردد , آنچه را كه دیگران در خواب مى بینند , او در بیدارى خواهد دید . و لب و چكیده فرمایش ایشان در مورد دوم این است كه موطن اصلى تحقق و تمثل صور معانى چه در خواب و چه در بیدارى همه در صقع نفس ناطقه انسانى , ولى در مرحله قوه متخیله آن است , و بلكه به بیانى بالاتر و شریفتر , قیام صور برزخیه به نفس , قیام فعل به فاعل است , نه حال به محل .
گفتنى است این رساله جزء آثار مخطوط استاد است و هنوز به طبع نرسیده است .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:54
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

26 ـ جزوه : من كیستم
این جزوه مختصر ولى بسیار مفید , محصول حالتى است كه در اثر تفكر و تأمل در حقیقت نفس ناطقه انسانى و احوال و اطوار آن بر حضرت استاد عارض گشته و به دنبال آن حالت , قلم معظم له به نگارش[ ( من كیستم ) ] رقم زده است .
ابتدایى ترین و در عین حال مهمترین فایده این جزوه این است كه آدمى را از غفلت همیشگى خود بدر آورده و در حیرتى فوق تصور , كه آن هم براى خود عالمى و لذتى دارد , فرو مى برد .
اینك مناسب مى نماید كه پاره اى از جزوه مزبور را با هم مرور كنیم : [من كیستم , من كجا بودم ؟ من كجا هستم ؟ من به كجا مى روم ؟ آیا كسى هست بگوید من كیستم ؟ آیا همیشه در اینجا بودم كه نبودم . آیا همیشه در اینجا هستم كه نیستم , آیا به اختیار خود آمدم كه نیامدم , آیا به اختیار خود هستم كه نیستم . آیا به اختیار خودم مى روم كه نمى روم . از كجا آمدم ؟ به كجا مى روم ؟ و كیست این گره را بگشاید ؟ چرا گاهى شاد و گاهى نا شادم ؟ از امرى خندان و از دیگرى گریانم ؟ شادى چیست و اندوه چیست ؟ خنده چیست و گریه چیست ؟
مى بینم , مى شنوم , حرف مى زنم , حفظ مى كنم , یاد مى گیرم فراموش مى شود , به یاد مىآورم , ضبط مى شود , احساسات گوناگون دارم , ادراكات جور و اجور دارم , مى بویم , مى جویم مى پویم . رد مى كنم , طلب مى كنم , اینها چیست ؟ چرا این حالات به من دست مى دهد ؟ از كجا مىآید و چرا مىآید ؟ كیست این معما را حل كند ؟
چرا خوابم مىآید , خواب چیست ؟ بیدار مى شوم بیدارى چیست ؟ چرا بیدار مى شوم چرا خوابم مىآید ؟ نه آن از دست من است و نه این . خواب صفحه : 73
مى بینم , خواب دیدن چیست ؟ تشنه مى شوم آب مى خواهم , تشنگى چیست ؟ آب چیست ؟
اكنون كه دارم مى نویسم به فكر فرو رفتم كه من كیستم ؟ این كیست كه اینجا نشسته و مى نویسد ؟ نطفه بود و رشد كرد و بدین صورت درآمد . آن نطفه از كجا بود ؟ چرا به این صورت درآمد ؟ صورتى حیرت آور ! در آن نطفه چه بود تا بدینجا رسید ؟ درچه كارخانه اى صورتگرى شد و صورتگر چه كسى بود ؟ آیا موزونتر از این اندام و صورت مى شد ؟ یا بهتر از این و زیباتر از یان نمى شود ؟ این نقشه از كیست ؟ و خود آن نقاش چیره دست كیست ؟ و چگونه بر آبى به نام نطفه این چنین صورتگرى كرد , آن هم صورت و نقشه اى كه اگر بنا و ساختمان آن و غرفه ها و طبقات اتاقهاى آن و قوا و عمال وى و ساكنان در اتاقها و غرفه هایش و دستگاه گوارش و بینیش و طرح نقشه و پیاده شدن آن و عروض احوال و اطوار و شؤون گوناگون آن شرح داده شود هزاران هزار و یكشب مى شود ولى آن افسانه اى ست و این حقیقت] . گفتنى است كه این اثر نیز هنوز به طبع نرسیده است .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:53
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

27 ـ رسالة فى التضاد
این رساله كه هنوز تألیفش به اتمام نرسیده و ناتمام است , درباره[تضاد] كه هم در حكمت , اعم از حكمت مشاء و حكمت متعالیه و هم در عرفان , از آن بحث مى شود , سخن مى گوید .
حضرت استاد دام ظله در نكته 948 از هزار و یك نكته كه خود عصاره اى است از رساله مزبور چنین آورده است :
[شیخ در فصل هفتم فن دوم طبیعیات شفا نقل كرده است : تضاد مبدأ فیض وجود است , و نیز در فصل ششم مقاله سوم الهیات شفا كه بحث تقابل است , به مضاده اولى اشارتى نموده است آنجا كه گوید : و اما القدماء فقوم جعلوا هذا التقابل من العدم الملكه و جعلوها هى المضادة الاولى . و محشیان شفاء , در بیان مضاده اولى كه تضاد بسبب فیض وجود است , بیاناتى مفید دارند . ملا صدرا در فصل چهارم موقف هشتم الهیات اسفار گوید : لولا التضاد ما صح حدوث الحادثات , و در فصل پنجم موقف یاد شده گوید : لولا التضاد لم صح الكون و الفساد و نیز لولا التضاد ما صح دوام الفیض من المبدا الجواد .
و عارفان فرموده اند : اسماء حق تعالى جمالى است كه جنت مظهر آن است , و جلالى است كه نار مظهر آن است . لذا دار آخرت به جنت و نار قسمت شده است و شئون حق اقتضاى هدایت و ضلالت دارد .
[ فص ابراهیمى فصوص الحكم و شرح قیصرى بر آن ص 178 ط] 1 حال از مضاده اولى در آدم و شیطان و از بحث تضاد مطلقا در نور و ظلمت و خیر و شر و سعادت و شقاوت و نكاح سارى در اشیاء و لطف و قهر و وجود و عدم و از این گونه مسایل تدبر بنما . رساله اى در این موضوع اعنى تضاد در دست است . خداوند متعال توفیق اتمام آن را مرحمت فرماید] .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:53
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار فلسفى

28 ـ معرفت نفس
معرفت نفس كتابى است شامل یكصد و پنجاه درس در سیر مراحل ابتدایى معرفت نفس , كه انفع معارف و محور جمیع مسائل علوم عقلیة و نقلیة و اساس همه خیرات و سعادات است .
استاد حسن زاده , دروس یاد شده را سالیانى دراز روزهایى كه دروس حوزه تعطیل بود , در مسجد سبزه میدان آمل براى قشر جوان اعم از تحصیل كرده دانشجو و دیگران تدریس و در نهایت به صورت كتابى كه شامل سه دفتر است , در دست نشر قرار داد و خود در مقدمه كوتاه آن نگاشته است : [ این صد و پنجاه درس در سیر مراحل ابتدایى معرفت نفس است . مرجو از خداوند سبحان اینكه توفیق ادامه و تكمیل آن را مرحمت بفرماید . امید است كه این دورس نفس مستعده را معدى براى اعتلاى به معارج عالیه معرفت نفس انسانى و ممدى در راه ارتقاى به مدارج سامیه منزلت قرب رحمانى گردد] .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 1:52
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته