• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 551
تعداد نظرات : 968
زمان آخرین مطلب : 4652روز قبل
ایرانگردی

موقعیت جغرافیایی استان اردبیل

 

موقعیت جغرافیایی استان اردبیل

استان اردبیل بیشترین اثر را از ارتفاعات كوهستانی سبلان ،طالش و بزغوش گرفته است .رشته كوه سبلان با 4811 متر ارتفاع دراین استان واقع شده است وكوهستان سبلان در غرب اردبیل با آب های جاری وآثارفراوان آتش فشان به صورت چشمه های معدنی آبگرم سرعین وسردابه ،به سبب جذب انبوه مسافرین گردیده ویكی از زیباترین مناطق جهانگردی استان را پدیدآورده است .سه جریان آب وهوایی با ویژگیهای متفاوت اقلیم وآب وهوای استان راتحت تاثیر خود قرارمی دهد :

1- جریان مدیترانه ای با ماهیت معتدل كه بیشتربخارهای خود را در كوهستان های تركیه ،زاگرس وآذربایجان غربی از دست می دهد ،از غرب استان اردبیل راتحت تاثیر قرار میدهد .این جریان منشآ مهم واصلی بارش های جوی ایران است ورود آن به منطقه با تعدیل درجه حرارت ورطوبت هوا همراه است .

2-جریان هوای سیبری آسیای مركزی كه ماهیتی بری وسرد دارد،از شمال شرقی وارد می شود وپس از عبور از دریای خزر وجذب بخار آب استان اردبیل را تحت تاثیر قرار می دهد ودر تابستان باعث كاهش شدید گرما وخنك شدن هوا می شود.

3-جریان شمالی كه دارای ماهیتی سرد است ،ورود این جریان از شمال وشمال غرب با سرمای شدید و بارش سنگین در استان همراه است . به طور كلی میزان  بارش جوی در استان بین  250تا 600میلیمتر وفصل بهار و زمستان،فصل های بارندگی در منطقه می باشد. زبان تركی آذری ،زبان مادری عامه مردم این منطقه است ودین رسمی مردم استان اردبیل اسلام ومذهب آنان شیعه جعفری است . آثار باستانی استان شامل : تپه قره شیران ،تپه نادر ،تپه قنبر ،مجموعه بازار اردبیل ،قلعه كهنه وخانه حاج میرزا ابراهیم صادقی می باشد .

دمای هوا

توزیع دمای  هوادرسطح استان متناسب باتوپوگرافی وسایرویژگیهای طبیعی آن است نواحی پست واقع دردره رودخانه ارس ودشت مغان گرمترین وارتفاعات سبلان سردترین مناطق استان می باشند. میانگین سالانه دمای هوادربین  9/7 تا2/15   درجه سانتی گراددرنوسان می باشد.ومیانگین حداكثردرجه حرارت دربین  ایستگاههای استان بین 3/14 تا 5/20 درجه سانتی گرادمتغیراست ومیانگین حداقل درجه حرارت دربین این ایستگاههابین 5/1  تا 7/9  درجه سانتی گرادمتغیرمی باشدولی وجوددرجه حرارتهای مطلق بین 5/38- درجه سانتی گرادتا44درجه سانتی گرادبه ترتیب درایستگاههای فیروزآبادخلخال ومشیران است كه حاكی ازاختلاف شدیددمائی است .ودرجدول زیردمای سالانه تهیه گردیده است .

تعدادروزهای یخبندان

برحسب موقعیت وشرایط جغرافیایی مناطق ونواحی مختلف استان اردبیل ، تعدادروزهای یخبندان درسال بیشترازمناطق جلگه ای ودشت های استان است ودرنقاط مرتفع برفگیراستان، تعدادروزهای یخبندان به حدود6ماه درسال میرسد. برحسب آماربلند مدت جوی تعدادروزهای یخبندان شهرستان اردبیل 128روزومشگین شهر88روزوپارس آباد53روزومشیران 79روزوخلخال 154روزو سرعین147روزوفیروزآباد166روزاست .این آمارنشان میدهندكه باافزایش ارتفاع ازشمال استان به جنوب ونقاط مرتفع تعدادروزهای یخبندان افزایش می یابدودرارتفاعات بالای 2200مترازسطح دریاجزو اقلیم ارتفاعات فوقانی محسوب میشود.

توفان رعدوبرق

توفان رعدوبرق ازآن دسته پدیده های جوی است كه رخدادآن ممكن است باخسارت مالی یاحتی تلفات جانی همراه باشدواصولاوقوع این پدیده موجب ایجادترس ووحشت می شوددرمركزاستان اردبیل درهرسال تقریبا8تا9روزتوام باتوفان رعدوبرق است كه فراوانی آن درماههای اردیبهشت وخردادكه ماههای گذرفصل سرد به فصل گرم استان است، بیشترازسایرماههای سال میباشد.درمشگین شهرتعدادروزهای توفانی درسال درحدود6روزدرخلخال13روزدرپارس آبادمغان 11روزدرسال است .درمشگین شهرماههای بهار، درخلخال اردیبهشت وخردادودرپارس آبادمغان هم اردیبهشت وخردادبیشترازسایرماههای سال درمعرض توفان رعدوبرق قرارمی گیرند.

باد 

جریان هواهمیشه ازنقطه ای به نقطه دیگردرحال حركت می باشدباحركت این جریان كه ازسیسستم فشارزیادبه طرف سیستم فشاركم میباشدبادراتولیدمینمایددرهرمنطقه دونوع باد یافت میشودكه یكی بادهای محلی است ودیگری بادهای جبهای كه بانفوذجبهه به طرف منطقه شروع میشود.درحالت كلی بادهای عمومی استان عبارتنداز:

 

بادشرقی : درفصول مختلف سال كه به بادمه یابادخزری معروف است ازطرف شرق به طرف غرب میوزدوحداكثررطوبت دریای خزرراباخودبه مناطق مختلف می آوردوعلت آنرامیتوان اختلاف ارتفاع اردبیل ودریای خزر را ذكرنمود.

 

بادغربی : این بادنیزمیتوانددرفصول مختلف سال بوزدودراصطلاح محلی به بادگرمیچ معروف است ودراثرعبورتوده هوای مدیترانه ای ودریای سیاه اتفاق می افتدومعروفترین باددرمنطقه بشمارمی رودكه سبب تبخیروخشكاندن زمین كشاورزان می شود.

 

باد غالب : علاوه بربادهای ذكرشده بادهای دیگری نیزدراستان اردبیل مشاهده می شودكه به نامهای مختلفی موسوم هستندودرگلبادهای رسم شده مشخص میشود. جهت وزش بادغالب درشهرستان اردبیل طی ماههای دی وبهمن جنوب غربی كه سرعت آن دردی ماه 7/9ودربهمن 1/9متربرثانیه است ودراسفندماه باتغییرجهت ازجنوب غربی به شرقی سرعت آن نیزكاهش یافته وبه 8/6متربرثانیه می رسد.درتمام طول  فصل بهاروتابستان وماه اول پاییزجهت بادغالب دراردبیل ،شرقی وسرعت آن درفروردین ماه 1/7ودراردیبهشت 1/7درخردادماه 2/7درتیرماه 6/7درمرداد1/7درشهریورومهر6/6متربرثانیه است .ازماه دوم پاییزجهت وزش بادهای غالب جنوبغربی شده كه این جهت وزش درطول ماههای آذرودی وبهمن تداوم می یابد.سرعت بادغالب درآبان ماه 9 ودرآذرماه 6/8 متربرثانیه است .دراردبیل بیشترین سرعت بادغالب 7/9متربرثانیه دردیماه وكمترین سرعت 6/6متربرثانیه درماههای شهریورومهراست .وسرعت بادهای غالب بطورنسبی درفصول سردسال بیشترازماههای گرم سال میباشد. شدیدترین بادوزیده شده درطول دوره آماری بلندمدت اردبیل باجهت جنوبغربی وسرعت 34متربرثانیه بوده است . بادهای غالب مشگین شهركه درجدول نشان داده شده است 9ماه ازسال جنوبغربی وسه ماه شمالغربی میباشدوسرعت بادغالب بین 2/4تا2/8متربرثانیه درهرسال میباشد.وحداكثرسمت وسرعت باددرطول دوره آماری 29متربرثانیه ازسمت جنوب میباشد. بادهای غالب شهرستان خلخال 7ماه غربی و5ماه شرقی میباشدكه دربادغالب آن غربی باسرعت 3/4متربرثانیه است وحداكثرسرعت باداتفاق افتاده جنوبغربی با24متربرثانیه است درپارس آبادبادغالب شرقی با5متربرثانیه است وحداكثرسمت وسرعت اتفاق افتاده جنوبشرقی با23متربرثانیه است كه درسال 1989اتفاق افتاده است .

 

منبع:

تبیان اردبیل

سه شنبه 13/7/1389 - 13:42
ایرانگردی

داغ‌ترین چشمه جهان در استان اردبیل قرار دارد

داغ‌ترین چشمه جهان در استان اردبیل قرار دارد

چشمه آبگرم معدنی قینرجه با دمای ‪۸۶‬درجه سانتیگراد بعنوان داغ‌ترین چشمه آب معدنی جهان در دامنه‌های ییلاقی كوه سبلان در شهرستان مشگین‌شهر واقع است.

این آب گرم كه در ردیف آبهای كلرایدی جهان قرار دارد در فاصله ‪ ۱۲‬كیلومتری جنوب مشگین‌شهر و در منطقه بكری واقع شده كه خروجی آب گرم آن ‪ ۹‬لیتر در ثانیه برآورد می‌شود.

تفاوت دمای آب این چشمه با آب خنك رودخانه مجاور آن در فصل زمستان و خلق مناظر زیبایی از یخ ، برف و بخار انسان را درباره رازهای خلقت و قدرت خالق هستی انگشت به دهان می‌كند.

فرماندار مشگین شهر درباره اقدامات انجام یافته درباره این آب گرم گفت: در سال‌های اخیر با سرمایه‌گذاری، اجرای طرح‌های گردشگری و نیز احداث مجتمع آبدرمانی قینرجه استفاده از این چشمه از حالت سنتی خارج و به صورت مدرن انجام می‌شود.

علی حیدری افزود: مجتمع آب‌درمانی قینرجه مشگین‌شهر موفق به ‌اخذ گواهینامه ایزو ‪ ۹۰۰۲‬كیفیت مدیریت شده است.

وی گفت:در جریان سفر دوم رییس جمهوری و هیأت دولت به استان اردبیل رونق بخش گردشگری این منطقه نیز تسریع شده است.

وی افزود:به استناد آیین نامه‌ها و مصوبات سفر دولت ‪ ۲۶‬منطقه در استان اردبیل به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شد كه منطقه گردشگری قوتورسویی ، منطقه گردشگری قینرجه ، منطقه گردشگری ایلاندو و منطقه گردشگری شیروان دره‌سی در شهرستان مشگین شهر از جمله آنها است و طرح مطالعاتی و ایجاد زیرساخت‌های این مناطق سال آینده عملیاتی خواهد شد.

شهرستان مشگین شهر با داشتن بیش از ‪ ۲۰‬دهنه چشمه آب معدنی جایگاه ویژه‌ای از حیث گردشگری در استان اردبیل دارد.

همه ساله در فصول تابستان و زمستان گردشگران زیادی از مناطق مختلف كشور و جهان برای استفاده از زیبایی‌های بی‌بدیل این منطقه و شنا در آبگرم‌های آن به مشگین شهر سفر می‌كنند.

شهرستان مشگین شهر باحدود ‪ ۱۶۰‬هزارنفر جمعیت در شمال غرب اردبیل دارای آثار تاریخی متعدد از جمله قلعه قهقهه ، كاروانسرای قانلی بولاغ ، مقبره سیدسلیمان فخرآباد ، كهنه قلعه ، چند حمام قدیمی و آبهای گرم معدنی شابیل و قینرجه است.

منبع:

تبیان اردبیل

مطالب مربوط به استان:

جنگل فندقلو

معرفی استان اردبیل

سرعین، نگین گردشگری اردبیل

سه شنبه 13/7/1389 - 13:41
ایرانگردی

قلعه قهقهه

قلعه قهقهه در دهستان یافت از بخش هوراند شهرستان اهر، نزدیك روستای گنجویه و قره آغاجلو بوده و در فاصله 75 کیلومتری شمال مشکین شهر در استان اردبیل قرار دارد. این دژ به دلیل اینکه محل زندانی شدن افراد سیاسی مهمی، مانند شاهزادگان صفوی در زمان گذشته بوده، در تاریخ شهرت بسیاری دارد.

قلعه قهقهه

در زمان جنگ‌های ایرانی و عثمانی خزاین شاهان صفوی در این قلعه نگهداری و حفاظت می‌شده و اهمیت آن از اواخر دوره صفویه بتدریج کمتر شده و در دوره قاجاریه به یکباره متروکه شده است.

این قلعه در تپه سنگی به ارتفاع تقریبی هزار متر از زمین‌های اطراف قرار داشته و اطراف آن را با حصار مستحکم و غیر قابل نفوذ احداث نموده‌اند که با گذشت سالیان دراز هم اکنون نیز ورود به آن تقریباً غیر ممکن بوده و فقط در شرایط جوی مناسب امکان‌پذیر است.

قلعه قهقهه در منطقه قره داغ و با ارتفاع تقریبی 2500 متر از سطح دریا، دیوارهای بلند طبیعی و در میان صخره‌ها واقع شده است و دور تا دور قلعه پرتگاه خطرناک و عمودی شکلی وجود دارد.

قلعه قهقهه

طبق تحقیقات باستان شناسی به عمل آمده استقرار در این قلعه به دوران قبل از اسلام می‌رسد. در زمان بابك و صفویه از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و سال‌ها به‌ عنوان خزانه سلطنتی و مهم‌ترین زندان مورد استفاده قرار گرفته است.

این قلعه تبعیدگاه مجرمان سیاسی و به عنوان زندانی مهم در عصر صفویان مورد استفاده قرار می‌گرفته است.از نظر لغوی قهقهه به معنای آواز بلند در خنده‌ و نیز به معنای آواز كبك می‌باشد.

قهقهه‌، احتمالا نام برخی از مكان‌های دیگری نیز بوده است‌، چنان ‌كه دهی از دهستان میان ولایت حومه شهر مشهد نیز به همین نام است.

در كتاب تاریخ گیلان‌ اثر ملاعبداللّه فومنی گیلانی‌، از این قلعه به‌عنوان قلعه ماران ‌یاد شده است‌. این قلعه را کهندژ (قلعه قدیمی) نیز گفته‌اند.

قلعه قهقهه

قلعه قهقهه‌ همچون سایر قلاع ایران‌، دارای خصوصیات و ویژگی‌هایی است كه از بسیاری جنبه‌ها چون قرار گرفتن بر ارتفاع كوهی بلند، مصالح به كار برده شده در ساخت‌قلعه و مانند آن‌، مشابهت زیادی با قلعه‌های دیگر دارد.

راه ورودی این قلعه از ضلع شمالی آن می‌باشد که به عنوان یک قلعه نظامی مطرح بوده است.قلعه قهقهه از 3 حصار متداخل و حصارها بر تعیین حدود قلعه جهت تشكیل دیواره‌های سنگی كوه تعبیه شده است. هر حصار دارای دروازه است و حصار اصلی آن دارای 4 برج بوده و دروازه آن دو برج 5 ضلعی با طاق هلالی بعد از دروازه راهروی درازی به اتاق هلالی دارد.مصالح ساختمانی آن عبارتند از سنگ‌های رسوبی به رنگ‌های كرم و آجری با ملاط گچ و آهك‌.

زندان قلعه فضایی است در بدنه بالایی كوه كه 3 قسمت آن به پرتگاه و به‌ سوی دره ای 80 متری است. قلعه دارای 5 استخر است و دیده بانی 8 ضلعی در شمال غرب با برج 8 ضلعی دارد.

منبع: همشهری آنلاین

سه شنبه 13/7/1389 - 11:59
مصاحبه و گفتگو

ملاک گزینش راویان نور

گفت‌وگو با یوسف اوغلی، راوی كاروان‌های راهیان نور

راهیان نور

روایتگری یعنی دمیدن روح تازه در جسم انسان‌ها، به این نحو كه یك روایتگر كاروان‌های راهیان نور با استفاده از قرار گرفتن در فضای مقدس جبهه‌ها، با دادن اطلاعات و آگاهی به شنونده، تأثیر این محیط مقدس را دو چندان كرده و باعث تغییر نگرش زائر می‌‌شود

 


 

 

راوی باید دلسوز ارزش‌ها باشد

تماس برقرار شد و صدایی كه لهجه شیرین آذری در خود داشت، خبر از همصحبتی‌‌مان با یك راوی كاروان‌های راهیان نور را می‌‌داد. یوسف اوغلی، رزمنده‌ای از مشكین‌شهر استان اردبیل است، كه قرار بود در یك تماس تلفنی با هم از نقش راویان در این كاروان‌ها بگوییم و بشنویم آنچه را كه یك راوی در سینه داشت.

 معرفی خود راوی از زبان خودش

یوسف اوغلی هستم متولد 1345 در مشكین شهر، اولین بار سال 63 به جبهه رفتم و جسته و گریخته تا آخر جنگ در جبهه‌ها حضور داشتم. هم اكنون در زادگاهم زندگی می‌‌كنم و از سال 80-79 روایتگری جنگ را شروع كردم.

اگر اشتباه نكنم سال 79 كاروان‌های راهیان نور هنوز رونق نگرفته بودند، چطور از آن موقع روایتگری را آغاز كردید؟

بله. آن موقع هنوز زائران مناطق جنگی به صورت رسمی و در قالب كاروان‌های راهیان نور به منطقه اعزام نمی‌‌شدند. ما نیز به صورت خودجوش به همراه عده‌ای از دوستان و آشنایان برای بازدید از مناطق جنگی رفته بودیم كه طی راه سؤالاتی برای اعضای جوان‌تر كاروان پیش آمد و از همان موقع این احساس در من شكل گرفت كه باید پاسخی به این سؤالات بدهم. خوب یادم می‌‌آید كه در داخل اتوبوس 40-30 نفر نشسته و همگی منتظر بودند تا كسی برای‌شان توضیحاتی از مناطق بازدید شده بدهد، من هم برخاستم و كار روایتگری را از همان موقع شروع كردم.

به طور رسمی از كی راوی كاروان‌های راهیان نور شدید؟

از سال 84 كه كاروان‌های راهیان نور به صورت رسمی كار خود را آغاز كردند، من هم فرصت را مغتنم شمرده و راوی این كاروان‌ها شدم.

با توجه به حضور چندین ساله‌تان در این كاروان‌ها، كار راوی‌ها در طول زمان چه تغییراتی كرده است؟

عمده‌ترین تغییر در خصوص ماهیت سؤال‌هایی است كه از ما پرسیده می‌‌شود. اوایل سؤال‌ها بیشتر در مورد وقایع روی داده در عملیات‌ها بود و اكنون سؤال‌ها عمق و دامنه بیشتری یافته و مسائل اعتقادی و تحلیلی را نیز در بر می‌‌گیرند. به طور مثال سؤال پیرامون چرایی ادامه جنگ در بعد از فتح خرمشهر و مواردی از این دست از جمله سؤالاتی هستند كه غالباً جوان‌ها و قشر تحصیلكرده یعنی دانشجوها طرح می‌‌كنند. در این بین نیز عده‌‌ای بدون غرض در پی پاسخ سؤالات پیش آمده هستند و عده‌ای نیز با هدف تشویش فضا ایرادهای بی‌اساسی را طرح می‌‌كنند.

روایتگری یعنی دمیدن روح تازه در جسم انسان‌ها، به این نحو كه یك روایتگر كاروان‌های راهیان نور با استفاده از قرار گرفتن در فضای مقدس جبهه‌ها، با دادن اطلاعات و آگاهی به شنونده، تأثیر این محیط مقدس را دو چندان كرده و باعث تغییر نگرش زائر می‌‌شود

مورد خاصی هم از این افراد مغرض در ذهن دارید؟

بله، یك مورد همان موضوع چرایی ادامه جنگ بعد از سال 61 بود كه تقریباً از چند سال پیش باب شده بود و به طور مرتب از ما پرسیده می‌‌شد. به تجربه دریافته‌ام كه تكرار یك سؤال و جوی كه در زمانی خاص ایجاد می‌‌شود، هدایت شده است و از منشأ خاصی نشأت می‌‌گیرد. چنین سؤال‌ها و ایجاد تشكیكاتی هر از گاهی به وجود می‌‌آید و ما هم باید آمادگی خود را برای پاسخگویی به آنها حفظ كنیم.

این آمادگی چطور به دست می‌‌آید؟

مسلماً یك راوی باید با شرایط زمان پیش برود و با مطالعه و افزودن آگاهی خود برای مقابله با این گونه جوسازی‌ها و انحرافات فكری آماده باشد. البته این را هم بگویم كه خیلی از جوانان ما با شرایط زمان جنگ آشنایی ندارند و افراد مغرض نیز از همین عدم آگاهی آنها برای طرح شكیات خود استفاده می‌‌كنند. مسلماً وقتی ما به جوان‌ها توضیح می‌‌دهیم كه جبهه‌های جنگ تنها منحصر به مرز شلمچه نبود و بعد از سال 61 نیز نیروهای عراقی در قسمت‌های دیگری از مرز حضور داشتند، خود به خود جوان می‌‌فهمد كه اتمام جنگ در آن مقطع زمانی خیلی هم كار راحتی نبوده است.

در یك جمله تعریف روایتگری از منظر شما چیست؟

روایتگری یعنی دمیدن روح تازه در جسم انسان‌ها، به این نحو كه یك روایتگر كاروان‌های راهیان نور با استفاده از قرار گرفتن در فضای مقدس جبهه‌ها، با دادن اطلاعات و آگاهی به شنونده، تأثیر این محیط مقدس را دو چندان كرده و باعث تغییر نگرش زائر می‌‌شود. كار یك راوی به نوعی امر به معروف و نهی از منكر است. همه می‌‌دانیم كه امر كردن به كارهای خوب و نهی انسان از كارهای بد نتیجه‌ خوبی در بر خواهد داشت. پس كار یك راوی نیز در جهت سوق دادن جامعه به سوی كارهای نیك و نهی آن از كارهای بد است.

با چنین تعریفی از روایتگری، آیا كاستی‌هایی در این خصوص می‌‌بینید؟

یك ایراد مهم در بحث روایتگری عدم تداوم آن در طول سال است. اگر كار ما یك كار ارزشی و آگاه كردن جوانانمان است، پس چرا باید كاروان‌های راهیان نور در سال تنها یك ماه و آن هم از 15 اسفند تا 15 فروردین به مناطق عملیاتی اعزام شوند؟ پیشنهاد من این است كه از وجود راوی‌ها در اردوها، دانشگاه‌ها، مدارس، نشست‌ها و گردهمایی‌های مختلف استفاده شود و آن را محدود به زمان خاصی نكنیم.

به عنوان یك راوی با سابقه چه ویژگی‌هایی را برای یك راوی كاروان‌های راهیان نور در نظر می‌‌گیرید؟

به نظر من مهم‌ترین ویژگی یك روای این است كه دلسوز ارزش‌ها باشد و بتواند در انتقال و پاسداشت این ارزش‌ها نقش خوبی ایفا كند. با چنین خصوصیاتی یك راوی حتماً نباید خود در جنگ حضور داشته باشد، مهم این است كه معتقد به حفظ ارزش‌های دفاع مقدس و نظام اسلامی باشد و در این راه از جان مایه بگذارد. با توجه به اینكه با گذشت زمان احتیاج به ورود جوان‌ترها به این عرصه احساس می‌‌شود، هم اكنون جوانان خوبی داریم كه به نحو احسن از عهده روایتگری جنگ برمی‌‌آیند.

راوی باید از جنس جنگ باشد

آسیب شناسی اردوهای راهیان نور

شهید ضابط،راوی نور

جنگ به روایت یک راوی نام آشنا

جوان آنلاین

بخش هنرمردان خدا

سه شنبه 13/7/1389 - 11:56
ایرانگردی

مشكین شهر:

صنایع دستی استان اردبیل

از مهم ترین این صنایع می توان به قالی بافی، گلیم بافی و جاجیم بافی اشاره نمود. قالی های مشكین شهر شباهت زیادی به قالی های سراب دارد. در این منطقه قالی ها و كناره های بادوام و ضخیم با طرح های هندسی بافته می شوند. از مهم ترین طرح هایی كه در قالی بافی این شهرستان به كار می روند می توان به لچک، ترنج، كله قوچ، زرین، قلم و تک گل اشاره نمود. قالی از صادرات مهم این شهرستان به شمار می رود. صنایع پارچه بافی و صنایع كوچك محلی نیز در این شهرستان رواج دارد.

منبع:

تبیان اردبیل

 

 

 

 

مطالب مربوط به مشکین شهر

سه شنبه 13/7/1389 - 11:53
ایرانگردی

رود مشكین چای

رود مشكین چای از دامنه‌های شمالی كوه سبلان، در 23 كیلومتری جنوب باختری مشكین‌شهر سرچشمه می‌گیرد و با شیب تند به سوی شمال جریان می‌یابد. در یك كیلومتری شمال باختری روستای احمد بیگلو با ریزابه بزرگی كه آن نیز از دامنه‌های سبلان سرچشمه می‌گیرد، می‌آمیزد و هم چنان رو به سوی شمال باختری روان می‌گردد و سرانجام در 4.5 كیلومتری باختر كوه ایلانی داغ، به اهر چای وارد می‌شود.

رشته كوه صلوات‌داغی

دنباله رشته كوه تالش در شمال به توده كم ارتفاعی می‌پیوندد و به رشته كوه صلوات‌داغی سرشناس است كه ازكوه های كلانتر، سامان لو داغ، دنگوزگدوك و صلوات به وجود آمده و شهرستان های مشكین‌ شهر و مغان را از هم جدا می‌سازد.

بلندترین ستیغ این رشته كوه 2 هزار و 50 متر است. جهت آن شمال خاوری – جنوب باختری می‌باشد، كه گوشه شمالی آن به دره ارس می‌پیوندد و دره ارس و رود مرزی ارسباران این كوه ها قفقاز جدا می سازد. رود سامبورچای از دامنه‌های شمالی این رشته سرچشمه می گیرد و رودهای دامنه جنوبی آن به قره سو وارد می‌شوند. این رشته كوه كه از جنوب باختری به سوی شمال خاوری به درازای 46 كیلومتر كشیده شده از سوی باختر به وسیله رود قره‌سو از كوهستان ارسباران خاوری جدا می شود. گردنه‌های صلوات و آقیز، در این رشته كوه قرار دارند.

منبع: تبیان اردبیل

تهیه و تنظیم:زهره حضرتی

سه شنبه 13/7/1389 - 11:51
ایرانگردی

كهنه قلعه

 

این قلعه در منطقه‌ای روی تپه طبیعی در قسمت غرب رودخانه خیاو چای قرار دارد كهنه قلعه مشكین شهر از آثار دوره ساسانی است و از استحكام خاصی برخوردار بوده و در جنگ‌ها و تهاجم دشمنان به‌عنوان پناهگاه از آن نگهداری و استفاده می‌شده است.

این قلعه با مساحتی در حدود ۱۵ هزار متر مربع در قسمت ورودی مشكین شهر از طرف جاده اردبیل و روی تپه‌ای طبیعی با ۵۰ متر ارتفاع واقع شده و از 6 برجك با دیوارهای ضخیم خشتی و حجره‌های كوچك آخورمانند تشكیل شده است.

طراحی این حجره‌ها به صورتی است كه هر حجره برای اسكان یك سرباز به همراه اسب پیش بینی شده است. ارتفاع تقریبی این قلعه 1416 متر از سطح آب‌های آزاد است.

کهنه قلعه

بنای اولیه این قلعه در دوره شاپور دوم ساسانی در سال 337 میلادی به دستور نرسه هرمز حکمران ساسانی در خیاو به مدت 6 سال ساخته شده است.وجود سنگ نبشته‌ای به خط پهلوی ساسانی در جبهه شمالغربی این بنا در فاصله 150 متری در آبراهه خیاو قرار دارد.

سفالینه‌ها و مفرغ‌های به دست آمده، پیشینه این بنا را حتی به دوره ساسانیان می‌رساند. پلان قلعه به صورت ذوزنقه غیرمنظم در امتداد شمال غربی و جنوب غربی است.طول ضلع آن ۹۰ متر و ضلع جنبی آن ۲۳۷ متر و عرض این قلعه در سمت غربی ۱۱۵ متر و در شرق ۹۱ متر می‌باشد.

در دو گوشه شمال‌غربی و جنوب آثار برج مدور به قطرهای ۶ متر و ۱۰ متر وجود دارد. درمنتهی‌الیه شرقی ضلع شمالی آثار دو برج به قطرهای ۵/۷ و ۶ متر با ضلع بهتر از برج‌های دیگر به چشم می‌خورد.

کهنه قلعه

سازه‌های دیوارهای قلعه از سنگ، ملات گچ و آهک و بقیه از خشت و کنگره‌های آن از گل ساخته شده است.در كاوش‌های باستانشناختی در كهنه قلعه نشانه‌هایی از موارد فرهنگی، سفال‌های دست ساز و چرخ ساز به رنگ نخودی و خاكستری و فلز مفرغ مربوط به دوره آهن سه به دست آمده كه منسوب به اقوامی است مشهور به «اورارتو» كه در آستانه شكل گیری دولت ماد و در مواردی حتی پیش از آن در بیشتر نقاط آذربایجان نشانه‌هایی از فرهنگ و تمدن آنها مشاهده شده است.

این بنا در سال ۱۳۴۵ با شماره ۶۱۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. كاوش های فصل اول در سال ۱۳۶۶ در این قلعه انجام گرفته و در سال ۱۳۶۷ كاوش‌های فصل دوم صورت گرفت.

منبع: همشهری آنلاین

تهیه و تنظیم:زهره حضرتی

سه شنبه 13/7/1389 - 11:48
محبت و عاطفه

آبجی عزیزم سلام خوبی؟

آبجی اول شهادت امام جعفر صادق (ع) را بهت تسلیت میگم بعد اینکه آبجی فردا تعطیل است و چون از محل کارم مزاحم خونه گرم و پرمهرت میشدم فردا این مزاحم شر خود را از سرتون کم میکنه آبجی عزیزم شمارا تا روز سه شنبه به خدای لم یزل میسپارم آبجی تورو خدا مواظب خودت باش دلم برات یه ذره میشه با نوشتن این پیغام چشام پر از اشک شد اگه همکارم اینجا نبود زار زار میگریستم بخدا سپردمت آبجی نازنینم تا سه شنبه به امید دیدار دوستت دارم به اندازه بزرگی خدا یا علی مدد 

دوستدارت فوزیه کوچیکت

يکشنبه 11/7/1389 - 17:24
مصاحبه و گفتگو

بهترین راه نگهداری نان

نان سنگک

خسته و کوفته از کار روزانه به خانه برمی‌ گردید و سر راه هم یک نان سنگک داغ و برشته می‌ خرید و فکر می ‌کنید چه قدر به فکر سلامت خود‌تان و خانواده ‌تان هستید که این نان سنتی سبوس ‌دار را انتخاب کرده‌ اید؛ غافل از این که دست ‌های آلوده، صندلی ماشین یا روزنامه و نایلون کثیفی که دور نان پیچیده‌ اید، می ‌توانند ناقل آلودگی‌ های محیطی به نان شما باشند.

بحث درباره ی این که نان را چطور نگهداری کنیم تا دیرتر بیات شود یا چطور آن را سالم و عاری از هرگونه آلودگی به خانه برسانیم‌، موضوع گفتگوی هفته نامه سلامت با دکتر محمد حسین عزیزی، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، است.

آقای دکتر‍! خیلی ‌ها بعد از خرید نان، آن را توی روزنامه می ‌پیچند. این کار، درست است؟

به هیچ عنوان! روزنامه‌ های ما معمولا کیفیت چاپ خوبی ندارند و مرکب نوشته‌ ها روی کاغذ به سادگی جدا می‌ شوند و به موادی که کنارشان هستند، نفوذ می‌ کنند. اگر شما دست تان را روی کاغذ روزنامه بکشید، حتما خواهید دید که انگشتان تان سیاه می‌ شوند و این سیاهی،‌ ناشی از جدا شدن مرکب نوشته‌ ها است. حالا حسابش را بکنید که نان داغ، وقتی داخل روزنامه قرار بگیرد، کمی هم رطوبت ایجاد کرده و این رطوبت، کار انتقال جوهر نوشته‌ های روزنامه به نان را ساده ‌تر می‌ کند.

انتقال مُرکب نوشته ‌ها به نان چه مضراتی می ‌تواند داشته باشد؟

خب، مرکب چاپ حاوی سُرب و فلزات سنگین(کادمیوم و آرسنیک) است که تجمع آن ها در درازمدت می ‌تواند باعث بروز بیماری‌ ها و علایمی مانند احساس خستگی یا سردرد شود.

پس می‌ گویید آن هایی که می ‌خواهند صبح زود نان تازه بخورند، چه کار کنند؟

بهتر است تمام کسانی که می ‌خواهند به نانوایی بروند، یک پارچه ی نخی سفید و بدون چاپ و نوشته همراه خود ببرند و نان شان را درون آن قرار دهند. آن ها می‌ توانند از یک نایلون بدون رنگ و چاپ هم برای قرار دادن نان استفاده کنند.

مگر نمی ‌گویند غذاهای داغ را نباید توی کیسه پلاستیکی گذاشت؟

نه، اشتباه نکنید‍! منظور من این نبود که نان داغی که از تنور بیرون می ‌آید را داخل نایلون بگذارید. شما می‌ توانید نان خود را روی توری جلوی مغازه ی نانوایی کمی هوا بدهید و خنک کنید و سپس آن را درون نایلون بگذارید و بدون هیچ ‌گونه نگرانی آن را بخورید. در ضمن، شما می‌ توانید نان را از نانوایی تا خانه یا اداره توی یک کاغذ سفید و تمیز هم بپیچید.

بعضی‌ ها اعتقاد دارند که قرار دادن نان روی سفره‌ های پلاستیکی هم کار درستی نیست! نظر شما چیست؟

راستش را بخواهید، همان ‌طور که در سوال قبل اشاره کردم، نان تا رسیدن به مقصدتان خنک می ‌شود و قرار دادن آن روی سفره‌ های پلاستیکی نمی‌ تواند مشکلی را به وجود بیاورد؛ مگر این که سفره ی شما طرح یا چاپ داشته باشد که در این صورت، شما باید سفره ‌تان را برعکس و از روی ساده و بدون طرحش استفاده کنید تا چاپ روی سفره به نان نچسبد.

آقای دکتر! خیلی از ما یاد گرفته ‌ایم نان را توی یک نایلون داخل یخچال بگذاریم تا دیرتر بیات شود یا کپک بزند. این، روش مناسبی است؟

اتفاقا سرعت بیات شدن نان داخل یخچال بیشتر است. نشاسته ی داخل نان برای این که بیات شود، یا باید در محیط گرم باشد یا در محیطی کاملا سرد. فضای خنکی مثل یخچال، به کهنه شدن سریع‌ تر نان کمک می ‌کند.

خب، راه‌ حل چیست؟

راه‌ حل، نگهداری طولانی‌ مدت‌ نان در فریزر است. داخل محیط سرد فریزر، آب داخل نان منجمد می ‌شود و وقتی که شما از نان تان رفع انجماد کنید، این ماده ی غذایی بدون بیات شدن به حالت اولیه ‌‌اش برمی‌ گردد.

و بهترین راهی که شما برای رفع انجماد نان پیشنهاد می‌ کنید، چیست؟

بهترین راه این است که نان را چند دقیقه پیش از مصرف از فریزر خارج کنید و اجازه بدهید یخ آن در دمای محیط آب شود.

راه دیگر این است که نان را روی بخار آب کتری یا سماور بگذارید.

قرار دادن نان برای مدت کوتاهی توی مایکروفر هم می‌ تواند راه مناسبی برای یخ‌ زدایی از آن باشد.

اما به هیچ‌ وجه به‌ شما پیشنهاد نمی ‌کنم که نان را برای باز شدن یخ آن، روی حرارت مستقیم اجاق قرار دهید؛ زیرا ترکیب‌ های سوختی و دوده ی ناشی از شعله ی گازی که هنگام گرم شدن به نان تان می‌ چسبند، می ‌توانند برای سلامت ‌تان مُضر و حتی سرطان ‌زا باشند.

حالا اگر بخواهیم نان مان را برای مدت کوتاهی توی یخچال نگهداری کنیم باید چه نکاتی را مدنظر قرار بدهیم؟

بهتر است که برای مدت کوتاه، نان را درون یک پارچه نخی و سپس آن را داخل یخچال بگذارید. این طوری، نان دیرتر کپک می ‌زند ولی یکی‌ دو روزه بیات می ‌شود.

اگر می‌ خواهید نان را بیشتر از 2 روز نگه دارید، باید آن را به اندازه ی وعده‌ های خوراکی ‌تان تقسیم کنید و بعد داخل فریزر بگذارید.

نان ‌ها معمولا داخل هیچ پوششی قرار نمی‌ گیرند؛ پس چه کار کنیم که آلودگی دست‌ های مان به نانی که خریده‌ ایم، سرایت نکند؟

همه می ‌توانند برای پیشگیری از انتقال آلودگی‌ دست ‌های شان به نان، از خود نانوا بخواهند که نان را برای شان درون پارچه یا نایلون قرار دهد یا این که با چند دستمال کاغذی سفید و بدون طرح، نان را بگیرند و به منزل برسانند.

مصاحبه کننده: لیلی افروغ

اگر می خواهید با کارشناسان تغذیه ی سایت درباره رژیم های غذایی مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید. 

 

*مطالب مرتبط:

نان؛ برکت سفره های ایرانی(ویژه نامه)

نان‌ رژیمی و سبوس دار بخورید

ویژگی‌های یک نان خوب

نان خشك صنعتی

مشخصات نان خوب

نان سنتی یا صنعتی؟

بركت را بی‌حرمت نكنیم

اثرات مضر جوش شیرین که در پخت نان...

روش صحیح نگهداری نان

اگر نان ها فانتزی شوند

بخش تغذیه و سلامت تبیان

يکشنبه 11/7/1389 - 17:0
سلامت و بهداشت جامعه

شروع بهار ، شیوع آلرژی

 

اگر در فصل بهار با علائمی از قبیل عطسه های متوالی و شدید، آبریزش بینی و اشک، گرفتگی صدا و... روبرو هستید، احتمال دارد که مبتلا به حساسیت یا آلرژی باشید.

آلرژی واکنش و عکس العمل شدید سیستم ایمنی بدن نسبت به یک جسم خارجی است که در شرایط عادی به هیچ وجه مضر و زیان آور نیست. در واقع سیستم دفاعی بدن انسان به طور طبیعی از بدن در برابر ویروس ها و میکروب ها محافظت می کند. همین موادی که بعضی ها را به حساسیت دچار می کنند، ممکن است در شرایط مساوی، در بدن افراد دیگر هیچ گونه واکنشی را به دنبال نداشته باشند.

 

دردسرهای یک آلرژن:

آلرژن ماده ای است که باعث بروز واکنش های آلرژیک یا حساسیت زا در انسان می شود. سیسستم ایمنی بدن برخی افراد این مواد را به عنوان یک جسم خارجی و خطرناک شناسایی می کند و سریعاً نسبت به آن واکنش نشان می دهد. ازجمله متداول ترین آلرژن ها یا موادی که باعث بروز حساسیت می شوند می توان به برخی مواد شیمیایی مانند شوینده ها، گیاهان و گرده گل ها، برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها، برخی مواد غذایی مانند شیر،  شکلات توت فرنگی ، گندم و غلات، برخی دانه ها مانند  کنجد، باکتری ها و ویروس ها، مو و پشم حیوانات، گرد و غبار، عطریات، دود سیگار و یا عوامل فیزیکی مانند سرما، گرما، نور و اشعه رادیواکتیو اشاره کرد.

برخی بیماری ها مانند آسم و اگزمای پوستی ممکن است در اثر حاد شدن یک آلرژی ساده به وجود بیایند.

افرادی که مستعد بروزحساسیت هستند، هنگامی که برای اولین بار در معرض آلرژن قرارمی گیرند سیستم دفاعی بدن آنها جسم خارجی را شناسایی می کند و نسبت به آن حساس می شود و واکنش شدید نشان می دهد. در اثر واکنش مذکور، سلول های خاصی، ماده ای به نام هیستامین و چند ماده شیمیایی دیگر را آزاد می کنند که باعث بروز خارش و سوزش، التهابات پوستی، آبریزش بینی، اشک، جوش، کهیر و ... می شود. این علائم به نوع آلرژن بستگی دارد و در افراد مختلف متفاوت است. درصورتی که آلرژن یک ماده غذایی یا دارو باشد، ازطریق بلعیدن باعث بروز استفراغ ، حالت تهوع ، دل درد، انقباض و گرفتگی عضلات شکمی، اسهال و یبوست می شود. برخی بیماری ها ممکن است در اثر حاد شدن یک آلرژی ساده به وجود بیایند، مانند  آسم و اگزمای پوستی. این بیماری ها ممکن است در ابتدا یک حساسیت ساده بوده باشند که به مرور زمان تبدیل به یک مشکل حاد تنفسی و پوستی شده اند. گاهی اوقات نیش حشرات، استفاده از بدلی جات و زیور آلات و لوازم آرایشی باعث بروز واکنش های آلرژیک پوستی می شوند.

برای تشخیص نوع آلرژی ، آزمایش پوستی و آزمایش خون انجام می شود. خوشبختانه آلرژی با تشخیص به موقع و حذف آلرژن، به راحتی قابل درمان است. با این وجود برخی واکنش های آلرژیک بسیار جدی و خطرناک است و حتی می تواند زندگی فرد را به خطر بیاندازد. به عنوان مثال گاهی عکس العمل های بسیار شدید سیستم دفاعی بدن نسبت به ماده حساسیت زا، باعث بروز یک شوک آلرژیک می شود که می تواند در مدت 15 دقیقه فرد را از بین ببرد.

تلاش برای استرلیزه نگه داشتن محیط زندگی کودکان به منظور جلوگیری ازابتلا به آلرژی، کاری بی نتیجه است، زیرا بدن کودکی که مستعد ابتلا به آلرژی است حتی با کوچک ترین ذره گرد و غبار موجود در هوا یا یک ماده غذایی خاص، واکنش های آلرژیک نشان می دهد.

محققان عقیده دارند کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بسیار کمتر به آلرژی مبتلا می شوند و سیستم ایمنی بدن آنان نسبت به عوامل حساسیت زا مقاوم تر است . چنانچه مادران شیرده، در دوران شیردهی از خوردن برخی مواد غذایی و ادویه جات و داروها اجتناب کنند، احتمال بروز واکنش های آلرژیک درکودکان آنها نیز کمتر خواهد بود. درصورتی که بروز برخی بیماری های آلرژیک مانند آسم و تنگی نفس و اگزما در میان اعضای خانواده شایع باشد، حتماً موضوع را با پزشک معالج کودک در میان بگذارید تا حتی الامکان از بروز آن پیشگیری کنید.

نکته جالب این که تجربه نشان داده کودکانی که در محیط های استریل و با محدودیت های بهداشتی خیلی شدید رشد می کنند، بسیار بیشتر از کودکانی که از ابتدا با گرد و خاک و حیوانات مختلف سرو کار دارند به آلرژی مبتلا می شوند. بنابراین تلاش برای استرلیزه نگه داشتن محیط زندگی کودکان به منظور جلوگیری ازابتلا به آلرژی، کاری بی نتیجه است؛ زیرا بدن کودکی که مستعد ابتلا به آلرژی است، حتی با کوچک ترین ذره گرد و غبار موجود در هوا یا یک ماده غذایی خاص، واکنش های آلرژیک نشان می دهد.

شایع ترین نشانه های آلرژی و توصیه هایی به منظور رفع آنها :

به منظور کاهش ترشحات مخاط بینی، آب فراوان بنوشید و از دستگاه بُخور یا کتری درحال جوش در منزل استفاده کنید.

آبریزش بینی ممکن است در اثر سرماخوردگی یا آنفلوانزا بروز کند. در غیر این صورت آبریزش بینی قطعاً یکی از نشانه های آلرژی است. برای جلوگیری از آبریزش بینی بهتر است مرتب بینی خود را تخلیه کنید و با آب بشوئید و با مشورت پزشک از آنتی هیستامین استفاده کنید. این دارو با هیستامین های آزاد شده از سلول ها در اثر واکنش بدن به آلرژن مقابله می کند. اگر آبریزش بینی بیش از سه هفته ادامه پیدا کرد یا تنها از یکی از سوراخ های بینی آبریزش داشتید یا همراه ترشحات بینی، خون مشاهده کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید و به یاد داشته باشید اگرترشحات بینی تغییر رنگ داد و به رنگ سفید و خاکستری تبدیل شد، ممکن است ناشی ازعفونت باکتریایی سینوزیتی باشد.

گاهی اوقات و به دلایل مختلف، ترشحات مخاط بینی بیش از حد می شوند. برای کمک به حل این مشکل در این شرایط آب فراوان بنوشید و از دستگاه بُخور یا کتری در حال جوش در منزل استفاده کنید، زیرا هوای خشک باعث ضخامت و خشکی ترشحات بینی و گلو می شود و کار را مشکل ترمی کند . از کشیدن سیگار و قرارگرفتن در معرض دود سیگار خودداری کنید.

بالاخره برای درمان حساسیت، بسته به نوع آلرژن (ماده حساسیت زا) روش های مختلفی وجود دارد که در صورت اقدام به موقع و مراجعه به پزشک، به راحتی قابل درمان است. برخی ازاین حساسیت ها که ساده ترهستند با مصرف داروهای آنتی هیستامین به صورت دوره ای درمان می شوند؛ اما برخی دیگر نیاز به درمان های جدی تر و تزریق واکسن هایی دارد که توسط پزشک معالج توصیه می شود.

حسین خانی

يکشنبه 11/7/1389 - 16:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته