• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 632
تعداد نظرات : 188
زمان آخرین مطلب : 4912روز قبل
كودك

بسیاری از والدین از دست فرزندان كوچك‌شان در عذاب‌ هستند، زیرا این فرزندان به طور مرتب ریخت‌وپاش ‌می‌كنند و تمایلی هم برای جمع‌وجور كردن آن ندارند. نام‌گذاری <زلزله> برای این كودكان چندان بی‌ربط نیست،‌اما راه‌هایی برای مطیع كردن این قبیل فرزندان نیز در فضای خانه وجود دارد.

‌فرزندان خردسال هر چه‌قدر وسایل بیشتری برای بازی كردن در ‌اطراف‌شان باشد، سرگرم‌تر می‌شوند و بیشتر لذت می‌برند، بنابراین آنها هرگز فكر نمی‌كنند ‌این وسایل را به هم ریخته‌اند و بعد از مدتی خانه‌تان شبیه بازارشام می‌شود و شما همیشه در حال ‌غر زدن سر كودك هستید تا وسایلی را كه ریخته است، جمع‌وجور كند و یا اینكه خودتان آنها را جمع ‌می‌كنید. در این صورت، شما باز هم مسئولیت دیگری را كه بر عهده فرد دیگری بوده، پذیرفته‌اید و ‌از همه بدتر اینكه كودك می‌فهمد كسی هست كه پشت‌سرش چیزهایی را كه به هم ریخته، جمع كند. ‌فراموش نكنیم كه هر فردی در خـانـه، مـسئول ریخت‌وپاش خودش است بنابراین به كودك خود اهمیت مراقبت از وسایل و گذاشتن آنها در محل مخصوص‌شان را یاد ‌دهید. او با پیدا كردن سریع وسایلش و غروری كه این مرتب بودن به او می‌دهد، در واقع خودش ‌جایزه‌اش را گرفته است. گاهی هم لازم است كه شما خیلی جدی بگویید: <این خانه باید این ‌طور باشد كه همه ما خودمان وسایلمان را جمع كنیم> و اگر چنین اتفاقی روی نداد، از ‌روش‌های زیر استفاده كنید. ‌

‌ برنامه‌ریزی قبلی ‌:


 مرتب بودن باعث صرفه‌جویی در وقت و جلوگیری از درگیری می‌شود و به شما اجازه می‌دهد ‌كه محیط اطراف‌تان را كنترل كنید، بنابراین با صرف كمی وقت، طوری محیط اطراف كودك را ‌تغییر دهید كه رعایت نظم برایش آسان‌تر شود.برای نگهداری لوازم كودك، مكان‌هایی را تعیین كنید. به او بگویید همان‌طور كه او خانه‌ای برای ‌زندگی كردن دارد، همه اشیا و لوازمش هم به خانه احتیاج دارند. محل‌های جداگانه‌ای را برای ‌اسباب‌بازی‌ها، لوازم ورزشی و هنری كودك‌تان تعیین كنید. ‌ محل اشیا را طوری قرار دهید كه در دسترس كودك باشد و مطمئن شوید كه طاقچه‌ها، كابینت‌ها، جارختی‌ها و طبقه‌های كمد طوری قرار گرفته است كه ‌كودك می‌تواند به آسانی به آنها دسترسی پیدا كند، محل هر چیز را با برچسب، حروف چسبان و یا حتی عكس ‌مشخص كنید. به این ترتیب كودك یكی از فایده‌های حروف الفبا را نیز یاد خواهد گرفت. ‌

‌ آموزش را فراموش نكنید ‌:


برای كودكان‌تان الگوی عملی باشید. شما خودتان باید مرتب و منظم باشید و بر كار آنها نیز ‌نظارت كنید. كودكانی كه هرگز در عمرشان مرتب نبوده‌اند، نمی‌توانند در یك چشم بر هم زدن ‌همه جا را مرتب كنند. همچنین آنها نمی‌دانند كه چه باید بكنند. تمام كودكان، بزرگ و یا ‌كوچك، باید بدانند كه انتظارات شما دقیقا چه هستند. آیا اتاق فقط باید جلوی چشم شما تمیز ‌باشد و یا اینكه حتی پشت درهای بسته هم باید اتاق تمیزی داشته باشند؟ به خاطر بسپاریم كه كودك ‌به تدریج یاد می‌گیرد كه شما چه می‌خواهید بنابراین شما باید در انتظارات‌تان واقع‌بین باشید.

‌ مهربان و قاطع ‌باشید:


 هنگامی كه می‌خواهید كودك‌تان وسایلش را جمع‌وجور كند، به روشنی و با كلمات ساده به او بگویید كه ‌دقیقا چه كاری را باید انجام دهد. به طور مثال به دخترتان بگویید: <لطفا تمام اسباب‌بازی‌ها را ‌جمع كن و آنها را مرتب داخل طبقه مخصوص اسباب‌بازی‌ها بگذار. > به یاد داشته باشیم ‌كه باید با لحن مهربان، اما قاطع این كلمات را ادا كنیم. اگر كودك پاسخ نداد، درخواست خودتان را ‌پنج ثانیه بعد دوباره تكرار كنید. اگر می‌دانید هر دو‌‌بار را شنیده است و هنوز واكنش نشان ‌نمی‌دهد، پیامدهای كارش را به او گوشزد كنید. ‌

‌ پیامدهای كار كودك ‌:


 برای اینكه دستورات شما معنی‌دار باشد، كودك باید بداند كه اگر او كاری را كه شما خواسته‌اید انجام ندهد، جای بحث ندارد. شما آن كار را به جای او انجام نخواهید داد و او پیامدهای كارش را ‌بلافاصله خواهد دید. این پیامدها می‌تواند به صورت محرومیت موقت، گرفتن دست كودك و مجبور ‌كردن او به انجام كارها باشد. همچنین اگر به خانه آمدید و متوجه شدید كودك وسایلش ‌را جمع نكرده است، به او به تدریج بفهمانید كه هر چیز را كه تا انتهای روز جمع نكند، برای ‌مدتی مثلا یك هفته مال شما خواهد شد. این وسایل را تا مدت معین در جعبه مخصوص ‌یا همان جعبه جریمه بگذارید و اطمینان حاصل كنید كه كودك می‌داند اگر این كار ‌ باز هم اتفاق بیفتد، دوباره جریمه خواهد شد. ‌

‌ تشویق فرزند ‌:


 تشویق در این‌باره نیز مفید خواهد بود. همیشه هنگامی كه رفتار كودك خوب است، او را ‌تحسین كنید. به او بگویید كه چقدر خوشحال هستید كه وسایلش را جمع می‌كند. بار ‌دیگر كه او به تنهایی این كار را انجام داد بگویید كه چه كار بزرگی انجام داده است. وقتی كودك بعد ‌از اینكه وسایلش را مرتب كرد و توانست به راحتی چیزی را كه به دنبالش می‌گردد پیدا كند، او را ‌تشویق كنید. به طور مثال بگویید: <آفرین كه بدون اینكه من بگویم، وسایلت را ‌جمع كردی. جایزه‌ات این است كه حالا بیایی بستنی بخوری.>‌

‌ پیشگیری كنید ‌:


 با استفاده از تخیل خود، احساس مرتب بودن را در كودكان تحریك كنید. با استفاده از ‌یك زمان‌سنج از كودك خود بخواهید كه <ركورد جهانی جمع‌وجور كردن> را بشكند یا از كودك ‌خود بخواهید كه شما را غافلگیر كند. به او بگویید برای پنج دقیقه اتاق را ترك می‌كنید و می‌خواهید ‌ببینید پس از پنج دقیقه مانند جادوگرها به سرعت تمام اسباب‌بازی‌ها سر جای خود هستند یا ‌نه؟شیوه دیگری كه می‌توانید در این راه به كار گیرید، استفاده از بازرسی است. وانمود ‌كنید كه كارآگاه‌ مشهوری هستید و به دنبال وسایلی می‌گردید كه سرجایشان ‌نیستند. یا اینكه نقش بازرسی را بازی‌كنید كه می‌خواهد بداند جای صحیح اشیا ‌كجاست. همچنین اگر كودك شما دوست دارد هر بار كه بازی می‌كند همه اسباب‌بازی‌هایش را ‌با هم بیرون بیاورد، به او بگویید كه قوانین تغییر كرده‌اند و از این به بعد اگر می‌خواهدیك ‌اسباب‌بازی را بردارد باید اسبا‌ب‌بازی قبلی را سرجایش بگذارد. این روش، زمانی كه چند كودك ‌در یك اتاق بازی می‌كنند نیز موثر است.  

دوشنبه 16/1/1389 - 11:1
كودك
۱- اگر دوروبرتان كودك شیرخواری دارید كه صدای ونگ ونگش همیشه توی گوشتان است. پس اولین نكته‌ای كه باید بدانید این است: بالا بروید، هر بچه‌ای گریه میكند و هیچ كاری هم نمی‌شود كرد. در چند ماه اول زندگی، شیرخواران به طور میانگین، روازنه 2/2 ساعت گریه میكند. از این نظر، 5‌‌1 ماهگی اوج بدبختی پدر و مادر است.

۲- پزشكان، برای توصیف گریههای كودكی كه هیچ دلیلی (مثل گرسنگی، گرما یا سرما یا سایر تحریكهای حسی، كثیف كردن و یا خدای ناكرده تب و درد و...) برای گریه‌اش یافت نمی‌شود، از واژه <كولیك> استفاده میكنند. كولیك از 50 سال قبل یك، تعریف آسان دارد كه به <قانون >3 معروف است: گریه بیش از 3 ساعت در روز، بیش از 3 روز در هفته، و به مدت بیش از 3 هفته در كودكی كه به خوبی تغذیه میشود و از همه نظر سالم است.

3-دقت كنید: جیغهای بلند گوشخراش، برافروختگی یا كبودی چهره هنگام گریه، چین خوردن پوست پیشانی، مشتهای گره كرده و كشیده شدن پاها به سمت شكم هنگام گریه، همه و همه ویژگیهای طبیعی گریههای شیرخواران هستند و نباید پدرو مادر را بترسانند. معمولاً كولیك شیرخواران از 2 ماهگی آغاز شده و تا 4 ماهیگی فروكش میكند. بیشترین میزان گریه، بعد از ظهر و نزدیك غروب است و ارتباطی هم با حوادث روزمره، الگوی تغذیه‌ای كودك یا هیچ چیز دیگری ندارد. در چنین وضعیتی شاید كودك را حتی با شیر دادن نشود ساكت كرد.

۴- تنها 5 درصد كودكانی كه زیاد گریه میكند، ممكن است واقعاً بیمار باشند. بعضی این بیماریها عبارتند از: عفونتهای ویروسی، عفونتهای ادراری، اوتیت میانی، یبوست، عدم تحمل پروتئین شیرگاو، رفلاكس (پس‌زنش معده به مری)، عدم تحمل لاكتوز موجود در شیر، میگرن شیرخواری

۵- با توجه وضعیت پاهای شیرخوار و علایم دیگر، معتقدند كه اختلالات گوارشی عامل اصلی ایجاد كولیك هستند. برخی نیز می‌گویند گریه بیش از حد باعث افزایش بلع هوا میشود، گازی كه در كلون ایجاد میشود هم شرایط را بدتر میكند و به این ترتیب، گریه كودك ناشی از نفخ است. اما به نظر نمی رسد این استدلال درستی باشد چرا كه تصویرهای رادیوگرافی گرفته شده در طی حملات گریه، نمای معده را طبیعی نشان داده اند. بعضی هم میگویند كولیك در نتیجه حساسیت به پروتئین شیر است. این فرضیه هم تایید نشده است.

۶- یك هورمون روده‌ای نقش اصلی را در ایجاد كولیك به عهده دارد. فرض بر این است كه گریههای شیرخواران كولیكی به علت دل پیچه یا كرامپهای شكمی است اما این كه چه عاملی باعث این كرامپها می‌شود، معلوم نیست.

۷- مطالعات نشان داده‌اند وقتی شیرخواران دچار كولیك تحت مراقبت پرستاران حرفه‌ای آموزش دیده قرار میگیرند، دو برابر كودكان غیركولیكی گریه می‌كنند. این یعنی اگر كودكی بخواهد كولیكی شود، می‌شود؛ فرقی ندارد كه چه كسی از او مراقبت میكند.

۸- هیچ مطالعه‌ای موجود نیست كه ادعا كند اضطراب یا استرسهای مادر به كودك منتقل می‌شود و باعث ایجاد كولیك می‌گردد.

۹- مهم ترین كاری كه یك پزشك در مواجهه با یك كودك دچار كولیك باید بكند این است كه بعد از آن كه مطمئن شد كودك بیمار نیست، به پدر و مادر اطمینان بدهد كه مشكلی نیست، آنها نباید نگران باشند و مشكل به خودی خود برطرف می‌شود. اگر وزن‌گیری كودك طبیعی باشد و در معاینه فیزیكی هم نكته‌ای وجود نداشته باشد، آزمایش و عكس و این جور چیزها ضرورتی ندارد.

۱۰- پدر و مادر هم نباید پزشك را وادار به انجام چنین كاری كند.

۱۱- از آنجا كه میزان بروز كولیك در شیرخواران تغذیه شده از شیرمادر و شیرخوارانی كه از شیشه تغذیه میشوند، مشابه است، مادرانی كه به كودكان شیر میدهند، باید این كار را ادامه بدهند. بالاخره كودك باید غذا بخورد و فایده هیچ نوع شیرخشكی هم برای تسكین كولیك شیرخواران به اثبات نرسیده است.

۱۲- بك نكته بسیار مهم : بعضی مطالعات نشان داده‌اند حذف لبنیات، تخم مرغ، گندم و آجیل از رژیم غذایی مادران شیرده، به تسكین گریههای كودكان كولیكی كمك میكند.

۱۳- سایمتیكون یك داروی بی‌خطر برای كاهش گاز درون مجرای روده است كه معمولاً بدون نسخه از داروخانهها قابل تهیه است. عده‌ای معتقدند این دارو و نظایر آن در درمان كولیك شیرخواران موِثر است اما مثل خیلی چیزهای دیگر در عالم پزشكی، هیچ كس نمی تواند در این باره قسم بخورد. در كشور ما، رایج‌ترین داروهایی كه برای درمان كولیك شیرخواران به كار میرود <گریپ میكسچر> و <دایمیتكون> است.

۱۴- ماساژ شیرخواران نمی‌تواند علایم كولیك را به شكل معنی‌داری كاهش دهد و بنابراین ماساژ برای درمان كولیك توجه نمی شود.

۱۵- مصرف جوشانده‌های گیاهی حاوی مخلوطی از بابونه، شاه پسند، شیرین بیان، رازیانه و بادرنجبویه توسط مادر گریه را در شیرخواران دچار كولیك كاهش میدهد. فراموش نكنید كه در استفاده از داروهای گیاهی به صورت سنتی همیشه خطر آلودگی و عفونت وجود دارد.

۱۶- توصیه هایی مثل در گهواره گذاشتن او و حركات آرام بخش ملایم، استفاده از پستانك، در آغوش گرفتن كودك ، اگر چه ممكن است در برخی موارد باعث تسكین موقت كودك شود اما احتمالاً مهم ترین فایده آنها احساس حمایت و اطمینان پدرو مادر است.

۱۷- در مطالعه ای كه برای ارزیابی فواید افزایش زمان در آغوش گرفتن شیرخوار دچار كولیك در زمانهای بدون گریه شد، معلوم شد این كار هم فایده معنا داری ندارد. یعنی حتی بغل كردن كودك برای پیشگیری از گریه هم سودی ندارد.

۱۸-روشهای دیگری هم پیشنهاد شده اند كه احتمالاً مكانیسم عملشان، پرت كردن حواس كودك و در نتیجه متوقف كردن گریههای او هستند: قرار دادن شیرخوار كولیكی نزدیك جاروبرقی یا وسیله‌ای شبیه آن، كه سروصدای یكنواخت ایجاد میكند، همین طور سوار كردن كودك در اتومبیل یا كالسكه برای گردش. حداقل این است كه میشود این روشهای بی ضرر را امتحان كرد.

۱۹- در كشورهای دیگر وسیله‌ای به نام <نگهدارنده كولیك> به بازار عرضه شده كه روی شكم شیرخوار فشار وارد میكنند. سازندگان ادعا میكنند این وسیله در درمان و پیشگیری از كولیك موِثر است.

۲۰- هیچ ارتباطی میان كولیك شیرخواران و بیماریهایی كه در آینده سلامت كودك را تهدید كنند، شناخته نشده است. حتی ارتباط میان كولیك شیرخواران و ابتلا به بیماریهای آلرژیك نیز یافت نشده است.

۲۱- كولیك شیرخواران بسیار بیش از آن برای خود كودك آزاردهنده یا خطرناك باشد، برای پدر و مادر آزاردهنده و حتی خطرناك است. پزشكان هم در چنین مواردی، شاید بیش از نوزاد باید به پدر و مادر نوزاد توجه كند. مادران هم باید مطمئن باشند اضطراب و افسردگی شان، بعد از طی شدن دوره گریههای كودك، بهبود می‌یابد
دوشنبه 16/1/1389 - 10:57
كودك

زمانی که کودکی می‌گرید، حتی حساس‌ترین پدر و مادرها نیز در یافتن دلیل گریه او دچار مشکل می‌شوند، مشکلی که به تازگی در صورت به همراه داشتن یک گوشی اپل می توان آن را رفع کرد.

این ابزار جدید گوشی آی فن که متناسب با شرایط پدرها و مادرهای جوان ساخته شده است می‌تواند رازهای نهفته در صدای گریه و فریاد نوزادان را رمزگشایی کند.

"مترجم گریه" نام ابزاری است که توسط شرکتی به نام Biloop در بارسلونا ارائه شده و می تواند با کمک گرفتن از فناوری آنالیز صدا یکی از حالتهای احساسی کودکان را از قبیل گرسنگی، خستگی، آزردگی، استرس و یا غمگینی تشخیص دهد.

به گفته خالق این ابزار تحقیقات متعدد در رابطه با کودکان نشان داده است کودکانی که به نیازها و درخواستهای آنها توجه به موقع شده کمتر گریسته و در این صورت می توانند مهارتهای شناختی و اجتماعی مستحکم تری را پرورش دهند.

مترجم گریه با صرف 10 ثانیه می تواند صدای کودک را ترجمه کرده و احساسی که در پس آن نهفته است را فاش کند و در عین حال برای آرام کردن کودک راهنمایی هایی را به پدر و مادر ارائه کند.

به گفته شرکت تولید کننده این ابزار، مترجم گریه در ترجمه خود از دقتی 96 درصدی برخوردار است و قادر است گریه هر کودکی را با هر نوع فرهنگ و زبانی ترجمه کند.

مهر

دوشنبه 16/1/1389 - 10:55
كودك
الگوی کودک سالم
الگوی کودک سالم

الگوی کودک سالم: بر اساس دید گاه های آلپورت، فرانکل، فروم و راجرز. تهیه شده در موسسه ی پژوهشی کودکان دنیا. تهران: نشر قطره، ۱۳۸۶. ۱۷۵ صفحه.  بها: ۲۰۰۰ تومان.

این کتاب در برگیرنده ی دیدگاه های پنج روان شناس کمال گرای نامدار: آلپورت، فرانکل، فروم و راجرز است.
نخست نظریه ی هر روان شناس، با زبانی ساده برای پدر ومادران توضیح داده شده است. سپس فعالیت هایی کاربردی برای ویژگی های مهم هر نظریه پیشنهاد شده است. تمام فعالیت های پیشنهادی را کارشناسان گروه دانش اجتماعی موسسه ی پژوهشی دنیا تمرین کرده، و در انجام آن ها به موفقیت دست یافته اند. این فعالیت ها سازگار با بافت فرهنگ ایرانی هستند.
دیدگاه های هر پنج روان شناس نام برده، بر پایه ی انسان گرایی و باور به ضرورت آموزش احترام
به حقوق دیگران از سال های اولیه ی تولد، به کودک است. از جمله اصول نظریه های این روان شناسان، وجود آزادی انتخاب برای انسان، ارزش امید برای دستیابی به زندگی بهتر، در نظر گرفتن اوضاع اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هر جامعه برای شناخت افرادی که در آن جامعه زندگی می کنند،
وابسته بودن سلامت روان به سلامت اجتماعی، وسهم هر انسان در بهتر کردن وضعیت دنیا است.
مخاطبان این کتاب از سوی موسسه ی پژوهشی دنیا: "والدین، مربیان مراکز آموزشی، مراقبین کودک، برنامه ریزان آموزشی و همه ی کسانی که با کودکان خردسال یا برای آنان کار می کنند" معرفی شده اند.
در آغاز هر فصل، زندگینامه ی کوتاهی از روان شناسی که آن فصل مربوط به نظریه های اوست، و در میانه ی فصل ها، نکات مهم در کادرهایی با عنوان های هشدار، بیشتر توجه کنیم و... آمده اند.
در پایان هر فصل نیز منابعی برای مطالعه ی بیشتر معرفی شده اند.
 

سه شنبه 27/11/1388 - 16:6
كودك
کتاب های لمسی
کتاب های لمسی
فریبا کیهانی

هر کودکی حق دارد کتاب بخواند و در دنیای پهناور کتاب ها زندگی کند، از آنها لذت ببرد و عناصر جدیدی را بشناسد. طراحی و ساخت کتاب های لمسی برای همه گروه های سنی کودکان و انواع کودکان با نیازهای ویژه، به خصوص کودکان کم توان ذهنی ضرورت دارد. کودکان باید بتوانند از منابع مناسب برای شناخت بهتر و بیشتر محیط پیرامون خود استفاده کنند و کتاب های لمسی چنین هدفی را دنبال می کنند.
کودک با لمس کتاب، با ادبیات و عناصر مختلف موجود در محیط خود آشنا می شود. او فرصت دارد تا با کتاب بازی کند، در آن به جست وجو بپردازد و از آن لذت ببرد. کتاب لمسی با تکیه بر تحریک حس لامسه و استفاده از تنوع جنس و بافت روی آن برای کودکان نابینا، کم بینا و سایر معلولیت های دیگر پیش بینی شده است. در این گونه کتاب ها کودک با لمس عناصر موجود در کتاب، حجم، اندازه، شکل و جنس را نیز می شناسد
کتاب های لمسی دارای تصاویر برجسته است و روش ها و مواد لازم برای ساخت این کتاب ها بسیار متنوع هستند.
در زمینه ساخت این کتاب ها باید نکات زیر را مورد بررسی قرارداد:
در انتخاب مواد سازنده کتاب، باید به موضوع آن توجه کرد و بهتر است از موادی استفاده شود که به جنس واقعی اشیاء و شخصیتها نزدیکتر باشد. به عنوان مثال اگر موضوع کتاب راجع به دریا، آب، یا حیوانات دریایی است، می توان از پلاستیک یا ماده ای که آب را به خود جذب نمی کند، استفاده نمود. به نکته دیگری نیز می توان اشاره کرد و آن مسئله "رنگ" است. البته برای کودک نابینا رنگ نقش اساسی ندارد. اما بطور کلی چون کتاب های لمسی، مورد استفاده بسیاری از کودکان است، بهتر است از ابتدا به مسئله رنگ نیز توجه نمود. قطع کتاب می تواند به اندازه کف دست یا کمی بزرگتر باشد. تعداد صفحات بهتر است محدود باشد و شکل و نوع ارائه کتاب در ارتباط با محتوا و موضوع کتاب باشد. حال به چند نمونه از روش های ساخت کتاب های لمسی اشاره می شود:
کلاژ رایج ترین روش، و به معنای چسباندن مواد روی یک زمینه است. برای تهیه کلاژ از مواد مختلفی استفاده می شود. کلاژ کاغذ، مقوا یا هرنوع کاغذ ضخیم روی زمینه کاغذی یا مقوایی روش ساده و آسانی است. البته از کاغذهای متنوع دیگری مثل کاغذ سنباده، کاغذ گلاسه، کاغذ بافت دار(مثل کاغذ کارتون) نیز می توان استفاده کرد. چوب، فلز، پوست، پر، پلاستیک و پارچه مواد دیگری هستند که در ساخت کتاب های لمسی کاربرد دارند. برای تهیه کلاژ از هرگونه ماده ای است که از نظر جنس بسیار متنوع است و جهت نشان دادن بعضی از موضوع ها مثل پوشش بدن حیوانات و بسیاری از مفاهیم مناسب است.       
شیوه دیگر، استفاده از تصاویر متحرک است. این روش یکی از لذت بخشترین تکنیک های تصویرگری کتاب کودک است. در این نوع کتاب، یک شی یا شخصیت طوری طراحی می شود، که قابلیت تحرک و جابه جایی داشته باشد. بدین سبب برای تمام بچه های بینا و نابینا شوق آفرین است. کودک از این طریق فرصت می یابد تا با کتاب بازی کند، به جای شخصیت ها حرف بزند و قصه را متناسب با نیاز خود، به نوعی دیگر بازسازی نماید.
دوخت در ایجاد تصاویر خطی و خطوط راست کاربرد دارد. در این روش با نخ کلفت روی خط طرح دوخته می شود. بخیه ها و طرح های مختلف چرخ خیاطی نیز قابل اجراست و به کار تنوع می دهد.
در حال حاضر در کشور ما، بیش از ۵۰ عنوان کتاب لمسی برای گروههای مختلف سنی، با موضوع های متفاوت ساخته شده است. تعداد انگشت شماری از این کتاب ها در حال تولید هستند. امید است در سال های آتی به کیفیت و کمیت بهتری در ساخت کتاب های لمسی دست یابیم.                                            
علاقمندان می توانند در کتابخانه تحقیقاتی شورا و در مؤسسه پژوهشی کودکان دنیا با مجموعه ای از این آثار آشنا شوند.

سه شنبه 27/11/1388 - 15:57
كودك
چه كنیم تا كودكان ناشنوا بتوانند بخوانند؟
How to Help a Deaf Child Learn to Read
چه كنیم تا كودكان ناشنوا بتوانند بخوانند؟

ناشنوایی، به معنای ناتوانی و ضعف در شنیدن است نه در هوش. بیشتر كودكان ناشنوا اشتیاق زیادی به یادگیری مهارت خواندن دارند، زیرا خواندن درهای دنیاهای جدیدی از ناشناخته ها را به روی شان می گشاید.

برخلاف كودكان معمولی كه با شنیدن و به كارگیری آواها، خواندن را می آموزند، كودكان ناشنوا میان واژه ها و شكل مربوط به هر كدام ارتباط برقرار می كنند. پیش از اینكه كودك ناشنوا بتواند خواندن بیاموزد، باید بتواند زبان اشاره و لب خوانی مربوط به هر آوا را یادبگیرد. آموختن این مهارت ها برای یادگیری خواندن بسیار ضروری است .
منابع مورد نیاز :

  • كتاب های تصویری
  • كارت واژ گان
  • مواد آموزش زبان اشاره

گام نخست :
هرچه زودتر آموزش های پیش- خواندن را که كودك ناشنوا برای یادگیری مهارت خواندن در آینده به آن ها نیاز خواهد داشت آغاز كنید، نوپای شنوا،‌ مفاهیم را با بهره گیری از شنیدن تلفظ آواها و واژه ها زودترشناسایی می كند. به كودكتان كمك كنید تا همان مفاهیم و واژه ها را با كمك زبان اشاره و لب خوانی بیاموزد. این اولین گام آموزش مهارت خواندن به كودكان ناشنوا است.

  • گام دوم

مهارت زبان اشاره ی خودتان را نیز در روند آموزش به كودك ناشنوای تان، تقویت کنید و گسترش دهید. زبان اشاره اشكال استانداردی از اشاره ها را به صورت برنامه های استاندارد اشاره با دست، ارائه داده كه یادگیری آن برای كودكان ناشنوا بسیار آسان است. زبان اشاره تان را کامل كنید تا هم به كودك تان آموزش دهید و هم بتوانید با دیگر كودكان ناشنوا كه فرزندتان بعدها در مدرسه با آن ها دوست یا همبازی خواهد شد، ‌ارتباط برقرار كنید.

  • گام سوم

از كتاب های تصویری استفاده كنید تا كودك بتواند میان تصویر و شکل نوشتاری واژه ها ارتباط برقرار كند. كتاب هایی با موضوع جانوران، رنگ ها و شكل ها که دارای شکل نوشتاری هر واژه است، برای خردسالان بسیار مناسب است. از كودك بخواهید نخست به تصویر نگاه كند، ‌بعد به شکل نوشتار كلمه و سپس به لبان شما كه آن واژه را آرام و مشخص بیان می كنید.

  • گام چهارم

 از زبان اشاره برای آموزش نوشتن واژگان کمک بگیرید.كودك ناشنوا باید بتواند میان زبان اشاره ی یك پدیده و شکل نوشتاری آن ارتباط برقرار كند.

  • گام پنجم

برای نشان دادن اینكه هر حرف دارای شكلی منحصر به فرد است، كارت واژه بسیار مناسب است. كودك ناشنوا به سرعت می آموزد چگونه حرف ها را سر جای خود قرار دهد.

  • گام ششم

تفاوت میان حرف های بی صدا و صدادار را با دسته بندی هر حرف در گروه بی صدا یا صدادار مشخص كنید و نشان دهید كه یك حرف صدادار به دنبال یك یا دوحرف بی صدا می آید. در این مرحله، كودك ناشنوا باید با واژگانی همچون"خواهر"، "خواندن"، "خواهش" كه در نوشتن و بیان، خاص هستند، آشنا شود. می توانید هر روز کودک را با یكی از این گروه های خاص آشنا کنید.

  • گام هفتم

توانایی نوشتن واژگان را با افزایش روزانه ی گنجینه ی لغات كودك،‌ بالا ببرید. تكرار و تاكید روی  واژه های كلیدی و به خاطر سپردن آن ها، رمز یادگیری مهارت خواندن برای هر كودك شنوا و ناشنواست. هنگام یاد دادن كلمه های جدید، زمانی را هم برای مرور و یادآوری آموزه های گذشته اختصاص دهید و گنجینه ای از كلمات نوشتاری درست كنید

سه شنبه 27/11/1388 - 15:55
كودك

چگونه با کودکان ناشنوا و کم شنوا ارتباط برقرار کنیم

  • هنگام صحبت با کودکان کم شنوا و نا شنوا از واژه ها و جمله های ساده استفاده کنید. از گزافه گویی و حاشیه پردازی پرهیز کنید.
  • پیش از آغاز صحبت با دست تکان دادن، ضربه زدن به میز و یا لمس کردن شانه های او به آهستگی توجه او را به خود جلب کنید.
  • هنگام صحبت با کودک ناشنوا چهره خود را به سمت او نگه دارید. در صورت امکان صورتتان هم سطح صورت کودک باشد.
  • تا جایی که امکان دارد از نشانه و علائم دیداری استفاده کنید. به هر آن چه درباره ی آن صحبت می کنید با دست اشاره کنید.
  • برای کودک روشن کنید درباره ی چه می خواهید صحبت کنید. اگر موضوع صحبت را تغییر دادید او را آگاه کنید.
  • هنگام صحبت رو به نور بایستید به گونه ای که نور چهره تان را روشن کند.
  • هنگام صحبت ازجمله های کامل استفاده کنید.
  • صحبت کردن گروهی برای کودکان ناشنوا مشکل است. در چنین شرایطی تلاش کنید کودکان یک به یک صحبت کنند و از صحبت کردن همزمان آن ها جلوگیری کنید.
  • چنانچه مطمئن نبودید که کودک سخن شما را فهمیده است از او بخواهید که آن چه را که شما گفته اید تکرار کند.
  • خیلی آهسته و یا با فریاد صحبت نکنید زیرا فرم حرکت  لبتان تغییر می کند و لب خوانی را مشکل می کند.
  • در هنگام صحبت کردن چهره ی خود را به اطراف نچرخانید و راه نروید.
  • مکان های آرام را برای صحبت با کودک انتخاب کنید. سمعک صدای تلویزیون یا ماشین لباسشویی را نیز همراه صدای شما تقویت می کند.
  • هنگام صحبت کردن با کودک ناشنوا از پوشاندن و یا قرار دادن چیزی در دهان پرهیز کنید. خوردن و یا سیگار کشیدن هنگام صحبت با این کودکان ممنوع است.
  • هنگام صحبت کردن با کودکان ناشنوا پشت به پنجره نایستید زیرا سایه چهره شما را می پوشاند و لب خوانی را دشوار می کند.
  • از وادار کردن کودک به لب خوانی برای طولانی مدت خوداری کنید. لب خوانی نیاز به تمرکز زیادی دارد و کودک احساس خستگی خواهد کرد.
  • هرگز به بهانه ی ناتوایی کودک ناشنوا در درک مطلب صحبت را نیمه رها نکنید.  تلاش کنید مطلب را به گونه ی دیگری توضیح دهید، روی کاغذ بنویسید یا اگر تلفن همراه دارید تایپ کنید.
  • به یاد داشته باشید کودکان با مشکلات ناشنوایی با هم متفاوت هستند و مشکلات ناشنوایی دامنه ی گسترده ای، از کم شنوایی تا ناشنوایی مطلق دارد. برخی از کودکان با مشکل شنوایی از زبان اشاره و برخی با لب خوانی استفاده می کنند. گروهی گوش می کنند و گروهی ممکن است صحبت کنند. گروهی نیز از همه ی این روش ها برای برقراری ارتباط استفاده می کنند. همیشه از آن ها بپرسید که کدام روش را برای ارتباط ترجیح می دهند
سه شنبه 27/11/1388 - 15:53
كودك
خواندن با کودکان ناشنوا و کم شنوا

کودکان ناشنوا در گرفتن اطلاعات به جای گوش از چشمان خود استفاده می کنند. دشواری ادای واژگان و دشواری همراه کردن نمادهای نوشتاری با صداها، کودک نا شنوا را در ارتباط گیری با متن کتاب و درک مطالب آن با مشکل رو به رو می کند. به همین سبب کودکان ناشنوا بیشتر از مهارت های کافی خواندن بی بهره اند. شماری از کارشناسان بر این باورند که حس بینایی در نبود حس شنوایی می تواند نماد های زبانی را به کودک ناشنوا منتقل کند. بنابراین شناخت این نشا نه ها نخستین زبانی است که این کودکان می آموزند ودر ضمن اساسی ترین وسیله ارتباطی آنان به شمار می رود. زبان اشاره یک زبان دیداری و حرکتی با ساختار دستوری و ریتم ویژه خود، متفاوت از زبان گفتاری است. زبان اشاره برای انتقال یک معنای دقیق به حرکت های بدنی، حالت های بیانی چهره ای و ایجاد علامت نیاز دارد. کودکان ناشنوا نیز مانند دیگر کودکان به کتاب های چاپی نیاز دارند. امروزه برای بهره مند شدن این کودکان از گونه های مختلف داستانی، در کنارمتن اصلی داستان نشانه های زبان اشاره نیز می آید. این گونه کتاب ها نه تنها سبب می شود که کودکان ناشنوا با متن کتاب بهتر ارتباط بر قرار کنند، بلکه کودکان غیر ناشنوا را نیز تشویق می کند که با آشنایی با این نشانه ها با دوستان ناشنوای خود ارتباط بهتری برقرار کنند. کتابک در این بخش کتاب هایی را که دارای زبان اشاره هستند به خانواده ها، آموزگاران و مروجان معرفی می کند، تا شوق خواندن در کودکان ناشنوا هر چه بیشتر برانگیخته شود

سه شنبه 27/11/1388 - 15:52
كودك
كمك های ساده به كودك ناشنوا (قسمت دوم)  تبادل عقاید از راه ارتباط برای رشد فكر و روان هر كودكی اهمیت دارد. اغلب كودكان ناشنوا به اندازه دیگر كودكان باهوشند. اما برای رشد كامل توانایی روان، ایجاد ارتباط از سنین پایین برای آنها ضروری است. اثر ناشنوایی روی كودك بستگی دارد به : 1-     زمانی كه كودك ناشنوا می شود. برای كودكی كه ناشنوا متولد شده یا قبل از شروع به صبحت ناشنوا شده، آموزش صبحت یا لب خوانی بسیار مشكل تر از كودكی است كه پس از شروع به حرف زدن ناشنوا شده است. 2-     حد شنوایی فعلی كودك. كودك هر چه بهتر بشنود، شانس یادگیری صبحت، درك صبحت های دیگران و لب خوانی بیشتر است.3-     معلولیت های دیگر. برخی كودكان ناشنوا اشكالات دیگری هم دارند. كودكی كه ذهنا" عقب افتاده، نابینا است یا معلولیت های چند گانه دارد. مشكل تر از كودكی كه تنها ناشنوا است ایجاد ارتباط راخواهد آموخت. دلایل ناشنوایی عبارتست از : وارثت ، سرخچه ، عامل RH، نارس بودن، فقد ید، برخی از داروها، تولد مشكل، كوتولگی و بیماری شكنندگی استخوان4-     زمان تشخیص ناشنوایی.5-     نحوه پذیرفته شدن كودك و تسریع در یادگیری راههای دیگر برقراری ارتباط6-     شیوه ارتباط تدریس شده به كودك
سه شنبه 27/11/1388 - 15:50
دعا و زیارت

در این بنرها و تابلوهای بزرگ که احساسات شیعیان کویت را جریحه دار کرده، نوشته
شده: "عاشورا، روز شادی و سرور". پرسش اصلی مطرح شده در این باره این است که چرا
این تابلوها در این زمان نصب شده و حامی اصلی و پشت پرده این اقدام فتنه انگیز چه
کسی و یا چه کشوری می تواند باشد؟


به گزارش شیعه آنلاین، در حالیکه در ایام محرم الحرام و در آستانه روز عاشورا به
سر می بریم،
مؤسسه "وذکّر" که ریاست آن را فردی به نام "فواد رفاعی" بر عهده دارد و
از مؤسسات وهابی در کشور کویت به شمار می رود،
تعداد زیادی بنر و پوستر در تابلوهای
شهرهای این کشور نصب کرده که موجب ناراحتی و خشم شدید شیعیان این کشور شده است. در
این بنرها و تابلوهای بزرگ که احساسات شیعیان کویت را جریحه دار کرده، نوشته شده:
"عاشورا، روز شادی و سرور".


شایان ذکر است این اقدام توهین آمیز و زمان انجام آن، پرسش های بسیار زیادی را
مطرح کرده و جنجال آن به مراکز سیاسی مختلف کویت و حتی پارلمان کویت نیز رسیده است.
پرسش اصلی مطرح شده در پارلمان کویت در این باره این است که چرا این تابلوها در این
زمان نصب شده و حامی اصلی و پشت پرده این اقدام فتنه انگیز چه کسی و یا چه کشوری می
تواند باشد؟






ناگفته نماند، این اقدام نگرانی شدید مقامات ارشد سیاسی کویت و حتی پادشاه این
کشور را نیز برانگیخته زیرا از وقوع اختلافات طایفه ای و مذهبی در این کشور کوچک
نگرانند به ویژه اینکه تعداد شیعیان کویت قابل توجه است و بسیاری از آنان از سرمایه
داران و ثروتمندان بسیار سرشناس این کشور به شمار می روند که در طول تاریخ این کشور
در کنار خاندان حاکم بوده و از "آل صباح" حمایت کرده اند از همین رو همیشه مورد
احترام آنان نیز بوده اند. اکنون مقامات ارشد سیاسی کویت نگرانند که مبادا اینگونه
اقدامات موجب دوری شیعیان کویت از خاندان حاکم در این کشور شود.


در همین راستا یک منبع آگاه به خبرنگار "شیعه آنلاین" گفت: تعدادی از نمایندگان
پارلمان کویت پیشنهاد کرده اند با هدف پیشگیری از افزایش اعتراضات شیعیان، "احمد
عبدالله" وزیر اطلاع رسانی کویت استیضاح شود و در مورد حامیان اصلی این مؤسسه وهابی
و دیگر مسائل مربوطه پاسخگو باشد.


در همین حال علامه "سید محمدباقر مهری" از علمای سرشناس شیعیان کویت طی اظهاراتی
ضمن انتقاد شدید از این اقدام ضدشیعی، گفت: روز عاشورا روز غم و اندوه پیامبر(ص)،
امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) است. این روز فقط نزد دشمنان امام حسین(ع) روز شادی به
شمار می رود. آنها دشمنان اهل بیت(ع) هستند. ما شیعیان خواستار برخورد فوری با
اقدام کنندگان این کار هستیم زیرا بدون شک باعث بروز اختلافات مذهبی خواهد شد و
روابط میان مسلمانان را تیره خواهد کرد. سکوت ما تا بدین لحظه هم برای حفظ ثبات و
امنیت کشور بوده است.






عاشورا واقعه حره

از سوی دیگر "سید حسین قلاف" نمایندگان شیعیان در پارلمان کویت در این باره گفت:
ابتدا به مناسبت ایام سوگواری شهادت سبط پیامبر اکرم(ص)، به امت اسلامی تسلیت می
گوییم و اعلام می داریم که فتنه اکنون خوابیده است، لعنت خداوند بر کسی که آن را
برمی انگیزد.


در همین حال "صالح عاشور" دیگر نماینده پارلمان کویت گفت: وزیر کشور و وزیر
اطلاع رسانی و نیز شهردار باید مسئولیت این اقدام توهین آمیز را بر عهده بگیرند و
با مؤسسه "وذکّر" برخورد کنند زیرا بدون شک اقدام این مؤسسه فتنه
برانگیز است از همین رو همه ما باید دست به دست هم بدهیم تا پیش از به ثمر رسیدن
این فتنه، جلوی آن را بگیریم و نباید به افراطییون اجازه دهیم که در کشورمان نقش
ایفا کنند.
همه می‌دانیم که روز عاشورا روز عزای آل محمد است و نه روز شادی
و سرور.



دوشنبه 19/11/1388 - 11:47
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته