• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3779روز قبل
رمضان

 

با وجود آن که روزه داریم و در این روزهای گرم بیشترین تلاش خود را می‌کنیم تا آب باقیمانده در بدن را حفظ کنیم، می‌خواهیم بدون آن که تشنگی شما را برانگیزیم درباره انواعی از آب‌ها سخن بگوییم.

همان آب های خوش طعم یا گازداری که این روزها به خیل آب های معدنی پیوسته اند و جالب تر آب های اکسیژن داری است که در برخی مغازه ها و آبمیوه فروشی های مدرن به فروش می رسد، اما پرسشی که بیشتر افراد به دنبال جواب علمی و منطقی آن هستند، این که آیا می توان آب های گازدار و طعم دار را جایگزین نوشابه های صنعتی یا آب آشامیدنی کرد. آیا آب های اکسیژن داری که قیمت شان در مقایسه با آب های معدنی بالاتر است خاصیت درمانی دارند؟

به کودکان آب طعم دار ندهید

بیشتر خانواده ها بر این باورند که آب های طعم دار شیرین نیست و رنگ خاصی هم ندارد. پس بی ضرر بوده و می توان آنها را جایگزین آب آشامیدنی کرد، اما باید بدانید این آب ها به واسطه برخی اسانس های سنتزی با طعم های گیلاس، سیب، هلو، طالبی، لیمو و آلوئه ورا مزه دار می شود. این آب ها با وجود آن که بدون کالری است و رنگ خاصی ندارد، اما همچون نوشابه های صنعتی مضرات مواد طعم دهنده را دارد و نمی توان گفت که بی ضرر است.

معمولا اسانس ها از منابع طبیعی استخراج می شود و برای سلامت انسان مخاطره آمیز نیست، اما مشکل آنجاست که استخراج این مواد همیشه از منابع طبیعی امکان پذیر نیست و در صنعت برای ساخت سنتزی آنها از صدها ماده شیمیایی استفاده می شود. این نوع طعم دهنده ها ممکن است لحظاتی از زندگی ما را شیرین و دلچسب کند، اما ترکیبات نامطلوب آن در کوتاه مدت بویژه در کودکان حساسیت های شدید و بیماری های نامعلوم و در درازمدت اثرات سوئی بر کلیه و کبد گذاشته و به اختلال در عملکرد این دو عضو منجر می شود.

به همین دلیل متخصصان تغذیه مصرف این آب ها را برای کودکان زیر پنج سال توصیه نمی کنند؛ زیرا سیستم ایمنی و اعضای سم زدای کودکان در این سنین در حال کامل شدن بوده و بهتر است هیچ ماده مصنوعی در این دوران وارد بدن خردسال نشود.

 آب گازدار یک نوشیدنی اسیدی

آب گازدار، همچون آب طعم دار یک نوشیدنی مفید محسوب نمی شود اگرچه در مقایسه با نوشابه های رنگی و آبمیوه های سنتزی در اولویت قرار دارد، اما به دلیل آن که به واسطه گاز کربنیک و اسید فسفریک گازدار و طعم آن ترش و خصوصیات مواد اسیدی را می گیرد، همچون نوشابه های گازدار مضر می شود. متاسفانه اسید موجود در این آب ها می تواند باعث پوسیدگی دندان ها شده و بسرعت خون را اسیدی کند. با اسیدی شدن خون بناچار کلسیم که خاصیت قلیایی داشته از استخوان ها کشیده می شود تا بتواند اسید مازاد را خنثی کند وهمین عامل روند پوکی استخوان را تسریع می کند.

از سوی دیگر کلسیم آزادشده در کلیه رسوب و به بروز سنگ کلیه و ایجاد فشار مضاعف بر این عضو منجر می شود.

در ضمن آب های گازدار با رقابت با اسید هیدروکلریک معده عملکرد این عضو را تحت تاثیر قرار داده و بعد از گذشت مدت زمانی معده را ناکارآمد می کند. در نتیجه غذا گوارش نیافته باقیمانده و سبب سوءهاضمه و نفخ می شود و مصرف آن به کسانی که مشکلات گوارشی، زخم و ورم معده و سوزش سر دل دارند، توصیه نمی شود.

 آب اکسیژن دار درمانگر نیست

در مورد آب های آشامیدنی بطری شده ای که این روزها با نام آب غنی شده با اکسیژن در برخی کافی شاپ ها یا آبمیوه فروشی های مدرن عرضه می شود و در برخی سایت ها اطلاعاتی در مورد خواص درمانی آن مطرح شده است، باید بدانید که هنوز هیچ منبع معتبر علمی درباره خاصیت درمانی آن به طور دقیق اظهار نظر نکرده است.

در این رابطه اغلب متخصصان علوم غذایی اتفاق نظر دارند که جذب اکسیژن تنها از طریق دستگاه تنفس و ریه ها انجام می شود و دستگاه گوارش نمی تواند نقش موثری در این مورد داشته باشد. به گفته آنان، اکسیژن حلالیت چندانی در آب ندارد و نمی توان حجم زیادی از آن را در آب حل کرد و از طرفی با این کار ماده جدید آب اکسیژنه به دست می آید که برای انسان ضرر دارد، اما این که میزان کم اکسیژن حل شده در آب، در صورت جذب از طریق دستگاه گوارش تا چه میزان برای فرد بازده خواهد داشت، موضوعی است که باید بیشتر در مورد آن تحقیق شود.

بنابراین از این نوشیدنی فقط با اتکا به نام آن نمی توان انتظار چندانی داشت و افراد باید در انتخاب خود آگاهانه تر عمل کنند.

لطفا تگری ننوشید!

با این تفاسیر اگر آب ساده، طعم دار، گازدار یا حتی آب غنی شده با اکسیژن را برای تامین آب بدن خود انتخاب می کنید، سعی کنید که دمای آن پایین تر از چهار درجه سانتی گراد نباشد، چرا که اگر یخ زده و تگری باشد مدت زمان زیادی طول می کشد تا عطش شما را رفع کند.

نوشیدنی چه سرد باشد و چه گرم وقتی وارد معده می شود تا به 37 درجه سانتی گراد، یعنی دمای طبیعی بدن نرسد، نمی تواند از معده خارج و از طریق روده جذب شود.

به همین دلیل است که دمای آب مصرفی ورزشکاران بخصوص هنگام انجام مسابقات باید به دمای طبیعی بدن نزدیک تر باشد تا با کمترین اتلاف وقت آب جذب بدن شود تا ورزشکار در میدان مسابقه عملکرد بهتری داشته باشد.

پس در زمان افطار از نوشیدن آب یخ و تگری بپرهیزید و اگرهم می خواهید تشنگی تان سریع بر طرف شود و تعادل یونی داخل و خارج سلولی برقرار شود، آب آشامیدنی را با قدری نمک و آبلیمو مخلوط و نوش جان کنید.

فاخره بهبهانی - جام جم

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:50
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

جام جم آنلاین: کارگری افغان در محوطه کارگاه بیهوش افتاده بود. همسایه‌ای که در حال تعمیر کولر بوده متوجه می‌شود که فردی بی‌حرکت، زیر آفتاب روی زمین افتاده است. با توجه به گرمی هوا به این که این کارگر خوابیده، شک می‌کند و به اورژانس 115 خبر می‌دهد.

این نمونه ای از حملات گرمازدگی است که نیازمند اعزام فوری مصدوم به اورژانس است. اگر این همسایه از وضع مصدوم مطلع نمی شد، ممکن بود وی زیر گرما جان بسپارد.

سیر گرمازدگی بسته به پاسخ افراد متفاوت است. گاهی صرفا اثرات گرما موضعی است (ورم اندام ها، ضایعات پوستی یا گرفتگی عضلات). گاهی سیر بیماری پیشرفت کرده و ترکیبی از علائم غیراختصاصی گاهی با علائم مغزی (افت هوشیاری، گیجی و سنکوپ) بروز می کند.

حمله گرما: زمانی که دمای بدن از 40 درجه می گذرد، آسیب اعضا شروع می شود. حساس ترین جزء بدن به گرما دستگاه عصبی است.

رفتارهای عجیب از فرد سر می زند، پرخاشگر و بی قرار می شود، توهم بروز می کند و کم کم بیمار به حالت کما می رود. تعادل نداشتن و تشنج از دیگر یافته هایی است که در فرد گرمازده ممکن است دیده شود. در این مرحله با وجودی که دمای بدن بالاست، اما فرد توانایی تعریق ندارد.

حمله گرما شدیدترین شکل گرمازدگی است؛ یک اورژانس واقعی با میزان مرگ و میر 30 تا 80 درصد که اگر درمانی صورت نگیرد در صددرصد بیماران به مرگ می انجامد.

روشی برای تشخیص گرمازدگی در هیچ یک از مراحل آن نیست. معاینه در کنار شرحی از بروز علائم در فردی که بتازگی در محیط گرم قرار گرفته یا مبادرت به انجام فعالیت های سنگین ورزشی کرده است، می تواند ما را به این اختلال مشکوک کند. اغلب باید بیماری های دیگر مولد تب همچون عفونت ها را در نظر داشت. انواعی از مسمومیت ها دارای علائمی مشابه هستند که باید آنها را هم در نظر داشت.

درمان حمله گرمازدگی از محل یافتن مصدوم شروع می شود. باید در اولین اقدام فرد مبتلا به حمله گرمازدگی را از محیط گرم دور کرده و به محلی دارای تهویه مناسب انتقال داد. اگر آمبولانس یا ماشینی که دارای سیستم خنک کننده (کولر) باشد در دسترس است، باید بیمار را به داخل آن انتقال داد. لباس های بیمار را درآورده و آب روی بدن فرد پاشید. دو روش برای خنک سازی وجود دارد. در روش اول از باد خنک و آب ولرم استفاده می شود. در روش دوم از باد گرم و آب خنک استفاده می شود. دقت شود که فرد دچار لرز نشود که لرز خود عاملی برای افزایش دمای بدن است.

دقت داشته باشید که دمای بالای بدن در این افراد ناشی از گرمای زیاد است و با تب ناشی از عفونت متفاوت است. بنابراین استامینوفن، آسپیرین و دیگر داروهای کاهنده تب در این بیماران کاربرد نداشته و حتی می تواند مضر باشد.

بیماران گرمازده باید به بیمارستان منتقل شوند. اغلب آنها نیازی به بستری شدن طولانی مدت ندارند. عده ای که زمینه بیماری قلبی دارند، هوشیاری مناسبی با وجود درمان به دست نمی آورند یا گرما بر اعضای دیگر بدن نیز اثر می گذارد و باید در بخش مراقبت های ویژه بستری شوند.

دکتر بهروز هاشمی / متخصص طب اورژانس

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:48
رمضان

 

تو که ضعف کرده‌ای و نای راه رفتن نداری او هم ضعف دارد و ناله می‌کند، تو که دهانت خشک است و با زور رطوبت زبانت را به لب‌ها می‌رسانی، او هم گلویش خشک است از بس ناله کرده است. او گفته است آه و درد کشیده است و تو چشم به تیغ آفتاب دوخته‌ای که در روزهای داغ تابستان با تشنگی چه می‌شود کرد.

تو روزه داری و او بیمار، تو خون در رگ داری و او چشم به قطره های خون؛ امید او به توست اگر قرار باشد حالش خوب شود. شاید فکر کنی که چرا همیشه عده ای به خونت چشم دارند، شاید به این فکر کنی که در رمضان که روزهای بلند، نای روزه دار را می گیرد چرا باید دیگران برای قطره های خون تو تصمیم بگیرند، حتما به این فکر می کنی که خودت ضعیفی و جان خون دادن نداری، به این که در رمضان خودت به قطره قطره خونت نیاز داری و خون اضافه برای دادن به دیگری نداری، به این که کمبود خون مشکل دولت است نه مشکل تو!

ولی باور کن اشتباه می کنی. این که در ماه رمضان بویژه در هفته اول و آخر آن ذخایر خونی کشور به طرز چشمگیری کم می شود، مشکل همه ماست نه مشکل دولت. تصور کن آن روز را خدای ناکرده که خودت یا عزیزت بیمار شده اید و می گویند بیمارستان خون ندارد، آن وقت تو آرزو نمی کنی که ای کاش یک همخون پیدا شود و درد تو یا عزیزت را تسکین دهد؟

یا نه، اصلا چرا تو یا عزیزت مریض شوید، بیا به این فکر کنیم که چرا روزه می گیرم. مگر قرار نیست با سختی دادن به جسم، روح مان بزرگ شود، مگر قرار نیست با نگهداشتن چشم و دل و زبان و فکر به خدا نزدیک شویم، مگر قرار نیست درد مردم دردمند را بهتر درک کنیم و برای التیام دردهای آنها قدمی برداریم.

پس دیگر تردید نکن، ما هم تردید را کنار می گذاریم و با جرات می گوییم اهدای خون دست کمی از روزه داری ندارد. نگران سلامتی ات در این روزها هم نباش، پزشکان می گویند خانم ها سه بار در سال و آقایان هر سه ماه یکبار می توانند خون بدهند البته به این شرط که وزنشان بالای 50 کیلو باشد و سنشان بالای 17 و کمتر از 60 سال. برای اهدای خون، گرسنه هم نباید بود پس در طول روز کسی از تو انتظار خون دادن ندارد، ولی بعد از افطار زمان خوبی است اگر دلت می خواهد از همیشه به خدا نزدیک تر شوی.

مریم خباز / جام جم

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:47
رمضان

کنترل نیروهای نفسانی و مهار تمایلات و خواسته‌های درونی، حس خودکنترلی در افراد روزه‌دار را تقویت کرده و این امر موجب تقویت اعتماد به نفس شده و توان مهار استرس و خشم را در افراد، قوی‌تر می‌کند.

خبرگزاری فارس: روزه اعتماد به نفس را تقویت می‌کند

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت،معصومه افسری، کارشناس اداره روان وزارت بهداشت،‌ گفت: در ماه رمضان افراد بر هیجانات و وسوسه های درونی خود بیشتر کنترل دارند.

 

وی افزود: به علت اینکه در ماه رمضان افراد از انجام دادن یکسری اعمال خودداری کرده و بر گفتار و خشم خود بیشتر کنترل دارند، باعث می شود تعارضات اجتماعی نیز کاهش پیدا کند و به بهتر شدن روابط اجتماعی کمک زیادی می کند.

 

به گفته افسری، روزه عامل بازدارنده از گناه و شهوت، عامل تقویت اراده، صبر و استقامت، عامل نظم و انضباط و آموزش دهنده قناعت و درمان بیماری ها و ارتقا سلامت افراد است.

 

کارشناس اداره روان وزارت بهداشت تصریح کرد: ماه رمضان فرصت خوبی برای ترک رفتارهای نادرست مانند پرخاش کردن، ادای کلمات زشت و عادات نادرست مانند سیگار کشیدن است.

 

افسری خاطرنشان ساخت: در سایه تمرین یک ماهه که این اعمال و رفتارها در طول روز کنار گذاشته می شوند، آمادگی لازم برای ترک دائمی آنها نیز فراهم می‌شود و فرد می‌بیند که توان کافی برای ترک کامل این اعمال را در سایر ایام نیز دارد.

 

وی در خصوص اثرات جسمانی روزه گرفتن گفت: تحقیقات نشان داده است در طول روزه داری دستگاه گوارش برای حدود چندین ساعت خالی می ماند و در واقع این دستگاه و سیستم اعصاب مرکزی که در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند استراحت می‌کند و بعد از روزه داری به نحو بهتری اعمال خود را انجام می‌دهند و به عبارت دیگر متابولیسم بدن نرمال می‌شود.

 

کارشناس اداره روان وزارت بهداشت افزود: پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:46
رمضان
بارخدایا سالی دیگر از عمرمان گذشت، رمضانی دیگر از راه رسید و من هنوز در ایستگاه اول آدمیت جا مانده ام.
مهمانی دیگری ترتیب داده ای و من چونان گذشته با دستانی تهی از توشه خیر و چشمانی شرمسار بر در خانه ات آمده ام.
پروردگارا چه بر سرم آمده كه هر بار عهدی با تو می بندم باز می شكنم و تو چه رئوفانه از توبه ها و عهدهای شكسته ام در می گذری و با دستان مهربانت مرا از گردباد حوادث و گناهان می رهانی.
خدایا، در جسم خاكی ام محبوس گشته ام، با دم مسیحایی خود از قفس تن رهایم ساز تا در آسمان معرفتت بال گشایم و از چشمه رحمانیتت سیراب شوم.
چه روزها كه یك به یك می گذرد و تنها حسرت می ماند و كوله باری از پشیمانی!
می گویند در رمضان سفره كرم و بخشندگی ات گسترانیده می شود، مگر نه این است كه هر روز از فضل و بزرگی خود بر ما می بخشی و ما را مهمان مهربانی ات می كنی!
معبودا! هر ماهت رمضان است، هر سحرت نور و هر شبت لیله القدر؛ و این منم كه در ظلمات لیل این دنیا غوطه ور شده ام و قدر نعمت هایت را نداشته و ندارم.
هر روز دستم را گرفتی و از بیابان های بی انتهای دنیوی عبورم دادی و زمانی كه به منزل مقصود رسیدم مغرور شده و تو را از خاطر بردم.
به حق جلال و جبروتت قسم، از منیت ها و تكبرهای جاهلانه ام درگذر كه سخت نادم و ناتوانم.
تمام ماه های سال را سوار بر اسب سركش دروغ و تهمت می تازم و در شب قدرت فریاد« العفو » سر می دهیم.
با تازیانه نفرت و خودخواهی، بندگانت را هدف قرار می دهم و در رمضان مباركت خود را در زمره روزه داران واقعی ات می خوانم.
ای بصیر! تو از پیدا و پنهان زوایای زندگی ام آگاهی. خوب می دانی كه حق بندگانت را ضایع كرده ام، عبادتت را نكردم، در امور مادی و خوشگذرانی های دنیا غرق شدم و امروز با وجودی آكنده از آلودگی ها، در پیشگاهت سر به سجده می گذارم.
عمری با گناهان، خود را خوار كردم غافل از اینكه سجود در برابر پروردگارم صعود در پاكی ها و سیر در عالم خوبی هاست.
خدایا! با آب توبه وضو می سازم، فریاد تكبیر سر می دهم، متواضعانه حمدت را می گویم، قامت به ركوع عشق خم می كنم، پیشانی به خاك می سایم و جانم را در هوای ربانیتت به پرواز در می آورم.
معبودا! دستم را بگیر كه سخت نیازمند دستگیری توام ، مرا به حال خود رها نكن كه اسیری در كوی رب بی شك آزادگی از پلیدی هاست.
پس مرا اسیر عشق خود ساز تا از خود و دنیای خویش آزاد شوم و به ایستگاه نهایی انسانیت برسم.
بارالهی! رمضانت را بر ما مبارك گردان و توفیق عطا كن تا توشه ای شایسته برگیریم.
*آمین یا رب العالمین*
منبع : ایرنا
پنج شنبه 20/4/1392 - 16:45
اطلاعات دارویی و پزشکی

متخصص کودکان و نوزادان، میزان شیوع لکنت در جمعیت کلی را حدود یک درصد و وقوع این پدیده در پسران را سه برابر دختران دانست.

خبرگزاری فارس: پسران سه برابر دختران دچار لکنت زبان می‌‎شوند

محمد حسین سلطان زاده در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهار داشت: لکنت زبان نوعی اختلال گفتار است که مشکلاتی را در برقراری ارتباط با سرعت مناسب و به طور پیوسته و روان ایجاد می‌کند.

این متخصص کودکان و نوزادان تصریح کرد: در واقع لکنت عبارت است از تکرار، کشش یا قفل شدن غیر ارادی کلمه یا بخشی از کلمه که فرد قصد بیان آن را دارد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شروع لکنت را به طور شایع در سنین 7 – 2 سالگی دانست و افزود: معمولاً بعد از 12 سالگی ابتلا به لکنت زبان دیده نمی‌شود، مگر در مواردی که سانحه مغزی جدی اتفاق افتاده باشد بنابراین لکنت در زمانی که کودک با سرعت زیاد در حال یادگیری زبان است به شکل تدریجی شروع می‌شود.

متخصص کودکان و نوزادان، میزان شیوع لکنت در جمعیت کلی را حدود یک درصد و در پسران سه برابر دختران دانست و افزود: در خانواده هایی که پدر یا مادر سابقه لکنت داشته باشند، احتمال ابتلا در فرزندان سه تا پنج برابر بیشتر از خانواده هایی است که در آن ها مشکلی وجود ندارد.

سلطان زاده در پاسخ به پرسش فارس مبنی بر اینکه چرا کودکان دچار لکنت می شوند گفت: واقعیت آن است که لکنت زبان بر اساس متغیرهایی از جمله عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی که روی هم تاثیر متقابل دارند به وجود می آید البته بعضی کودکان برای ابتلا به لکنت زمینه آسیب پذیری موروثی نیز دارند.

متخصص کودکان و نوزادان ادامه داد: اضطراب و تنش باعث تشدید لکنت می‌شود ولی به نظر نمی‌رسد که در ایجاد آن نقشی داشته باشد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: 80-50 درصد کودکان مبتلا به لکنت و بیشتر موارد خفیف به طور خود بخودی بهبود می‌یابند.

وی افزود: از میان کودکانی که لکنت زبانشان تا بزرگسالی ادامه می یابد، فقط یک سوم موفقیت های شغلی و تحصیلی شان تحت تاثیر قرار می گیرد؛ البته در سنین دبستان نیز ممکن است کودک دچار اشکال در برقراری ارتباط با همسن و سالان و مشکلات تحصیلی در اثر اجتناب از صحبت کردن در جمع کلاس شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی متذکر شد: اگر کودک در محدوده سنین پیش دبستانی است و لکنت او به تازگی شروع شده، احتمال موفقیت و بهبودی بالاست ولی در کودکان سنین دبستانی که مدت زیادی است دچار اختلال هستند، احتمال کمی وجود دارد که روانی گفتار به طور کامل به حالت طبیعی برگردد. بنابراین شناسایی و مداخله زودرس در این اختلال اهمیت زیادی دارد.

این متخصص، نحوه تربیت این کودکان را همانند سایر کودکان دانست و افزود: تمام قوانین، مسئولیت ها، تشویق ها و محدودیت هایی را که در مورد سایر کودکان به کار می بریم باید برای فرزند مبتلا نیز اجرا کنیم چرا که این کودک نیز باید خود را مانند بقیه هم‌سن و سالان خود ببیند با این تفاوت که فقط گاهی لکنت پیدا می‌کند.

سلطان زاده ادامه داد: البته باید دقت داشت گاهی داشتن انتظار خارج از توان کودک باعث افزایش فشار و تنش و در نتیجه تشدید لکنت می شود بنابراین اختصاص دادن زمان کافی برای صحبت با کودک احساس بهتری را در وی ایجاد می کند و می تواند لکنت او را نیز کاهش دهد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به والدین پیشنهاد کرد: با آرامش کامل به آنچه که کودک می‌گوید گوش دهند نه به اینکه چگونه می گوید بعد هم بگذارند کودک حرفش را تمام کند، نه این که جمله او را کامل کنند.

سلطان زاده ادامه داد: هنگام صحبت کردن با کودک بهتر است تماس چشمی وجود داشته باشد و والدین در نظر داشته باشند که اگر کودک خودش آغاز به صحبت کند، راحت تر از زمانی است که از او سوالی پرسیده می شود، پس برای اینکه کودک خودبخود سر صحبت را باز کند با او در مورد فعالیت هایی که به آن ها علاقمند است صحبت کنید و در فواصل چند لحظه سکوت کنید تا اگر مطلبی دارد بیان کند و برای پاسخ دادن به سوال به کودک فشار نیاورید.

وی ادامه داد: والدین توجه کنند که هرگز هنگام صحبت کودک از عباراتی چون زودباش، الان صحبت نکن کار دارم استفاده نکنید.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: روزانه باید 15 دقیقه را به صحبت آرام با کودک اختصاص داد مثلاً برای او کتاب خواند و کودک را در فعالیت هایی که به خوبی از عهده آن ها بر می آید شرکت داد و توانایی های او را تشویق کرد.

سلطان زاده در ادامه، مداخله والدین را باعث تشدید لکنت زبان کودک دانست و افزود: کامل کردن جملات کودک، دستپاچه کردن و وادار کردن کودک برای تکمیل جملات، قطع کردن نابجای گفتار کودک، انتقاد مکرر و اصلاح تلفظ صداها و کلمات، شتاب زدگی در زندگی روزمره و درخواست از کودک برای این که در حضور دوستان، بستگان و یا همسایه ها چیزی را تعریف کند می‌تواند باعث تشدید لکنت کودک شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درمان لکنت زبان کودکان را از حوزه های تخصصی کار گفتار درمانگران دانست و افزود: درمان در موارد خفیف به خصوص در کودکان پیش دبستانی تنها چند هفته طول می‌کشد و در موارد شدید گاهی تا 18 ماه نیز به طول می انجامد.

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:43
رمضان

 

در دعای روز دوم ماه مبارك رمضان می خوانیم:‌ اللَّهُمَّ قَرِّبْنِی فِیهِ إِلَی مَرْضَاتِكَ وَجَنِّبْنِی فِیهِ مِنْ سَخَطِكَ وَنَقِمَاتِكَ‏ وَوَفِّقْنِی فِیِه لِقِرَاءَةِ آیَاتِكَ بِرَحْمَتِكَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین‏.
خدایا مرا در این روز به رضا و خشنودیت نزدیك ساز و از خشم و غضبت دور كن و بر قرائت آیات قرآنت موفق گردان، به حق رحمتت ای مهربانترین مهربانان عالم.
آیت‌الله مجتهدی تهرانی، شرح كوتاهی بر دعاهای روزانه ماه مبارك رمضان دارد. این عالم ربانی در بخشی از شرح دعای روز دوم می‌گوید: اگر كسی می‌خواهد زنگار دلش پاك بشود، هنگام سحر قرآن بخواند.

در دعای روز دوم ماه مبارك رمضان می‌خوانیم:
* چگونه بدانیم خدا از ما راضی است؟
مرحوم آیت‌الله مجتهدی تهرانی در شرح دعای روز دوم ماه مبارك رمضان با تاكید بر اینكه در این دعا از خداوند می‌خواهیم؛ در ماه رمضان كاری كند كه به رضایت و خشنودی او نزدیك بشویم‌، می‌گوید: در روایت وارد شده، اگر می‌خواهی بدانی خدا از تو راضی است، ببین كه تو از خدا راضی هستی یا نه ؟!
بعضی‌ها از خدا راضی نیستند و به درگاه الهی گله می‌كنند كه خدایا چرا همه دارا هستند و من چیزی ندارم، یا چرا همه سالمند و من مریضم؟ نباید این طور حالتی داشت، بلكه باید در هر حالتی كه هستی از خدا راضی باشی.
آیت‌الله مجتهدی تهرانی در مورد ملاك رضایت خدا با اشاره به صفحه ۱۸۶ جلد سوم تفسیر روض الجنان و روح الجنان گفت: یكی از اولیا الهی ۳۰ سال مریض بود، از ایشان سوال كردند آیا دوست نداری خوب شوی و از این مساله بیماری ناراحت نیستی؟ ایشان اصلا ابراز ناراحتی نكرده بود، چون رضایت خدا را ملاك قرار داده بود و نمی‌خواست خلاف خواست خدا بخواهد.
پس اگر می‌خواهی بدانی خدا از تو راضی است یا نه، به دلت مراجعه كن! ببین در زندگی از خدا راضی هستی؟ اگر راضی هستی؛ بدان كه خدا هم از تو راضی است و اگر در گوشه دلت از خدا ناراضی هستی. متوجه باش كه خدا هم از تو نا‌راضی است.

* خداوند از سه گروه تعجب می‌كند
آیت‌الله مجتهدی تهرانی با تاكید بر اینكه در روایات اسلامی آمده است كه خداوند از سه گروه تعجب می‌كند، در بیان این سه گروه گفت:
۱ـ كسی كه نماز می‌خواند و می‌داند مقابل چه خدایی ایستاده است، ولی در نماز حضور قلب ندارد و حواسش به نماز نیست.
۲ـ كسی كه عمری است روزی خدا را می‌خورد و غصه روزی فردا را دارد.
۳ـ كسی كه می‌خندد در حالی كه نمی‌داند خدا از او راضی هست یا نه!
وی در توضیح افعال این سه دسته گفت: در مورد دسته اول، استادی داشتیم كه معتقد بود؛ ما باید از نماز خواندن خود نیز استغفار كنیم. آنچنان كه در گلستان سعدی می‌خوانیم: عاصیان از گناه توبه كنند / عارفان ار عبادت استغفار
این استاد اخلاق در بیان حالات گروه دوم به خواندن یك بیت شعر اكتفا كرد: غم روزی مخور بر هم مزن اوراق دفتر را / كه قبل از طفل ایزد پر كند پستان مادر را.

* به نیت امام زمان (عج) یا پدر و مادر یا اموات، یك‌بار قرآن را ختم كنید
مرحوم آیت‌الله مجتهدی تهرانی در ادامه شرح دعای روز دوم ماه مبارك رمضان، در تبیین عبارت وَجَنِّبْنِی فِیهِ مِنْ سَخَطِكَ وَ نَقِمَاتِكَ گفت: خدایا یك كاری كن كه از غضب تو اجتناب كنم؛ و كاری نكنم كه در ماه رمضان از من ناراضی باشی.وَ وَفِّقْنِی فِیهِ لِقِرَاءَةِ آیاتِكَ بِرَحْمَتِكَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین یعنی؛ خدایا مرا موفق به خواندن قرآن كن.
در قدیم رسم بود كه در ماه مبارك رمضان چند ختم قرآن می‌كردند، ولی طلبه‌ها چون درس دارند، حداقل یك ختم قرآن به نیت امام زمان (‌عج) داشته باشند، یا به نیت پدر و مادر و امواتتان حداقل یك بار قرآن را ختم كنند.
كسی كه در ماه رمضان موفق به یك ختم قرآن نمی‌شود، دچار خسارت بزرگی می‌شود، ماه رمضان ماه قرآن است و باید قرآن خواند؛ اگر كسی می خواهد زنگار دلش پاك بشود، باید موقع سحر قرآن بخواند.
این استاد اخلاق، پاك كردن زنگار دل را از چند طریق امكان‌پذیر دانسته و گفت: با توجه به روایت همانا این دل‌ها زنگار می‌گیرد، همان‌طوری كه آهن زنگار می‌گیرد و همانا جلای دل‌ها، به‌خواندن قرآن است از رسول خدا (ص) كه در ارشاد القلوب آمده است، بنابراین باید در سحرها قرآن خواند.
وی یكی دیگر از عوامل از بین‌بردن زنگار دل را استغفار دانست و به حدیثی از پیامبر (ص) اشاره كرد كه می‌فرماید:پنج چیز دل را صفا دهد و سختی قلب را برطرف می‌كند: همنشینی علما، دست به سر یتیم كشیدن، نیمه‌شب استغفار كردن،كم خوابیدن در شب و روزه‌داری.
مرحوم آیت‌الله مجتهدی تهرانی در پایان گفت: خدایا در روز دوم ماه رمضان ما را موفق كن كه آیات تو را بخوانیم. ای خدایی كه از همه رحم‌كننده‌ها رحمتت بیشتر است!

منبع : ایرنا

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:42
كودك

محققان در جدیدترین تحقیقات خود دریافتند: کودکانی که شب‌ها دیر به رختخواب می‌روند در یادگیری با مشکل روبه‌رو می‌شوند.

خبرگزاری فارس: دیر خوابیدن اثر منفی بر یادگیری کودکان دارد
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از بی بی سی، بر اساس تحقیقاتی که بر روی 11 هزار کودک در انگلیس انجام گرفت. محققان دریافتند که کودکانی که دیر وقت (بعد از 9 شب) و در ساعت‌های متغیر می‌خوابند در خواندن و حساب کردن از کودکانی که به موقع و به اندازه کافی می‌خوابند عقب‌تر هستند.

به گفته محققان، خواب ناکافی ریتم طبیعی بدن را بر هم می‌زند و توانایی مغز را برای یادگیری اطلاعات تازه کاهش می‌دهد.

پژوهشگران اطلاعاتی را درباره کودکان، 3، 5 و 7 ساله جمع آوری کردند. تا ببیند که آیا یادگیری آنها با عادت خوابیدن آن‌ها در ارتباط است با خیر.

این تحقیقات نشان داد که نامنظم بودن ساعت خواب در کودکان 3 ساله بیشتر از سنین دیگر است و در 7 سالگی نیمی از کودکان به موقع یعنی بین 7 و نیم تا 8 شب می‌خوابند.

نتایج این تحقیقات همچنین نشان داد که تأثیر بدخوابی و کم‌خوابی در دختران بیشتر از پسران است و به مرور زمان نیز افزایش پیدا می‌کند.

«پروفسور آماندا ساکر»، استاد دانشگاه کالج لندن سرپرست این تحقیقات گفت: بی نظمی در خواب نشانه آشفتگی زندگی خانواده است و به نظر می‌رسد که تأثیر منفی در رشد مهارت‌های شناختی کودکان بیشتر محصول این بی‌نظمی در زندگی خانواده است تا اختلال خواب.

به گفته محققان، کودکان خانواده‌های محروم یا دچار مشکلات خانوادگی بیشتر مبتلا به بی‌نظمی در خواب شب هستند.

در این خانواده‌ها والدین کمتر ممکن است قبل از خواب برای کودکانشان کتاب بخوانند؛ این کودکان بیشتر تلویزیون نگاه می‌کنند و معمولاً پای تلویزیون می‌خوابند.

به گفته پروفسور ساکر، نتیجه این تحقیقات نشان داد که عادت دادن بچه‌ها به خواب مناسب از ابتدای کودکی بهترین گزینه است، اما هیچوقت برای شروع دیر نیست.

پژوهشگران گفتند که هیچ نشانه‌ای از اینکه خوابیدن زودتر از 7 و نیم شب در توانایی مغز کودکان تاثیر مثبت بگذارد، وجود ندارد.

دکتر «رابرت اسکات-جاپ»، استاد کالج سلطنتی بیماری‌ها و سلامت کودکان، در این باره گفت: در نگاه اول به نظر می‌رسد که خواب کمتر باعث کم شدن هوش کودکان می‌شود؛ اما عوامل اجتماعی و زیستی که در رشد مغز کودکان تأثیر می‌گذارند ارتباطی بسیار پیچیده با یکدیگر دارند.

وی افزود: با این حال به نظر من، تمام کودکان برای اینکه بهترین عملکرد را در مدرسه داشته باشند، صرفنظر از زمینه خانوادگی، باید شبها خوب بخوابند.

به گفته متخصصان حدود 10 ساعت خواب شبانه برای کودکان زیر 7 سال ضروری است.

 

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:38
رمضان

آن گاه، دل را صیقل و با آب توبه شست‌ و شو داد؛ تا همچون آینه، نور حق بر آن بتابد و صفات عالیه در آن انعكاس یابد ... .
رمضان، ماه نزول قرآن، ماه نزول فرشته‌ها و روح است. در این ماه اگر تمامی اعضا و جوارح روزه باشد؛ حتی خوابیدن و نفس كشیدن نیز عبادت و تسبیح است.
ماه غلبه بر شیطان درون و بیرون و بی‌اعتنایی و بی‌توجهی به جاذبه‌های دروغین و ظواهر فریبنده‌ای است كه توجه كردن به آنان، نورانیت درون را خاموش می‌كند!...
ماهی است كه در شب‌های قدر آن، باید دفترچه بیمه زندگی را با مهر تمدید اعتبار امام زمان (عج) اعتبار بخشید؛ زیرا در غیر این صورت، دیگر تحت پوشش ولایت نخواهیم بود!
رمضان، ماهی است كه ابتدایش رحمت، میانه‌اش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم است.
روزه گرفتن، بدون بازداشتن چشم و گوش و زبان از خطا و لغزش، فقط گرسنگی كشیدن است و بس!
اگر دل، در این ماه، بهاری نشد؛ همیشه سال پائیزی و سرد است. سالكان، این ماه را به رفع تكلیف نمی‌گذرانند ... آنجا كه می‌توان با قطره اشكی در نیمه‌های شب، انبوه آتشی را خاموش كرد؛
آنجا كه فرشتگان، به نزدیك‌ترین مدار زمین رسیده‌اند؛
آنجا كه شیاطین در بند هستند.
آنجا كه درهای جهنم بسته است و درهای رحمت، باز؛
آنجا كه خواندن یك آیه، با ختم قرآن برابری می‌كند؛
و ... آنجا كه روزه سپر از آتش!
چرا غفلت؟!
حال كه ایاما معدودات، بهترین فرصت برای تزكیه نفس و رسیدن به لعلكم تتقون است؛ چرا كسالت و تنبلی؟!
باید از لحظه لحظه این ماه استفاده كنیم و از روزها و شب‌هایش بهره‌ها بگیریم؛ تا موفق به دریافت كارنامه قبولی شویم!...
و باید قدر شب‌های قدر را بدانیم؛ میزبان منتظر ماست تا یارب یارب بشنود و آن گاه دریا دریا ببخشد... ..
شب خیز كه عاشقان به شب راز كنند گرد در و بام دوست پرواز كنند
هرجا كه دری بود، به شب می‌بندند الا در دوست را كه شب باز كنند
... و آنان كه عمر خود را صرف اطاعت از دستورهای الهی كرده‌‌اند، به همه شب‌های ماه رمضان توجه دارند و می‌گویند: هر شب، شب قدر است؛ اگر قدر بدانی!
* برگرفته از نوشته های مهدی محدثی نویسنده و محقق مذهبی

منبع : ایرنا

چهارشنبه 19/4/1392 - 2:17
آموزش و تحقيقات

محققان آمریکایی در جدیدترین تحقیقات خود دریافتند به منظور کاهش احتمال زوال عقل باید به فعالیت‌های ذهنی نظیر خواندن کتاب و نوشتن مطلب بپردازیم.

خبرگزاری فارس: خواندن کتاب زوال عقل را به تأخیر می‌اندازد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از روزنامه گاردین، یک تحقیق جدید نشان داده است که ورزش مغز در طول زندگی می‌تواند به کند شدن کاهش‌های شناختی و محافظت از مغز در برابر زوال عقل در سنین پیری منتهی شود.

محققان آمریکایی در مطالعه جدید دریافتند که فعالیت‌های ذهنی از قبیل خواندن کتاب یا نوشتن نامه به داشتن مغز باهوش کمک‌ می‌کند.

بر اساس مطالعات منتشر شده مغز و اعصاب حدود 300 نفر بالای سن 55 سالگی از نظر حافظه و تفکر به مدت 6 ماه آزمایش شدند.

شرکت‌کنندگان در مورد اینکه آیا آنها کتاب می‌خوانند، یا مطلب می‌نویسند و در مورد فعالیتهای مرتبط در زمان کودکی، نوجوانی و میانسالی که با زندگی آینده آنها مرتبط  بود،‌ پرسشنامه‌ای را پر کردند.

پس از مرگ نیز، مغز آنها در خصوص نشانه‌های فیزیکی از زوال عقل مانند ضایعات مغزی و پلاک مورد بررسی قرار گرفت.

دکتر «رابرت ویلسون» سرپرست این تیم تحقیقاتی از دانشگاه «راش» در شیکاگو گفت: ورزش مغز در سراسر طول عمر برای سلامت مغز در سالخوردگی حائز اهمیت است.

برای کاهش خطر ابتلا به زوال عقل در حال رشد، کارشناسان توصیه می‌کنند که برخی روش‌ها مانند یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، خواندن بیشتر و انجام جدول بسیار مفید است.

خطر بیماری آلزایمر در زنان 17 درصد است و برای مردان، یک در 10 است. انجمن آلزایمر تخمین می‌زند که شیوع زوال عقل با توجه به افزایش نسبت سالمندان در جامعه تا سال 2050 دو برابر خواهد شد.

زوال عقل، در پزشکی و روان‌پزشکی٬ اختلال مزمن و گاهی حاد فرایندهای روانی به علت بیماری عضوی مغز، که با تغییر شخصیت و موقعیت‌ناشناسی و اختلال در حافظه و داوری و اندیشه همراه است.

شایع‌ترین نوع دمانس٬ زوال عقل سالخوردگی یا آلزایمر است. از دیگر عوامل ایجاد دمانس می‌توان به سکته مغزی٬ دلیریوم ناشی از توکسیک شدن بدن بر اثر مواد مخدر و روانگردان و بیماری‌های ناشایع ولی معروف مانند جنون گاوی اشاره کرد.

چهارشنبه 19/4/1392 - 2:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته