• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3779روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

تحقیقات جدید در انگلیس نشان داد مصرف مقدار زیاد امگا ۳ و روغن ماهی برای بهتر کردن یادگیری و حافظه کودکان مفید است.

خبرگزاری فارس: یادگیری کودکان با خوردن امگا ۳ بهبود می‌یابد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از یو‌پی‌آی، محققان انگلیسی دریافتند که مصرف مقدار زیاد امگا 3 و روغن ماهی برای بهتر کردن یادگیری و حافظه کودکان مفید است.

محققان دانشگاه آکسفورد در انگلستان گفتند که این یافته‌ها نشان داد افزایش مصرف امگا 3 در رژیم‌غذایی ممکن است برای کودکان سالم بین سنین 7 تا 9 سال که عملکرد ضعیفی در مدرسه داشتند، سودمند بوده است.

این تحقیقات روی 493 کودک سالم بین سنین 7 تا 9 سال از مدارس دولتی در «آکسفوردشایر» در خصوص مهارت‌های خواندن و نوشتن اما با تواناهایی‌های مختلف در محدوده نرمال، انجام‌ گرفت.

نتایج تحقیقات نشان داد که غلظت‌های پایین‌تر از DHA (اسید دوکوزاهگزانوییک) با توانایی‌های ضعیف خواندن و عملکرد حافظه در ارتباط بود.

مهم‌‌ترین اسیدهای چرب امگا -3 شامل اسید آلفالینولنیک، اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA)، اسید دکوزاپنتانوئیک (DPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) است.

محققان از والدین هر کودک در مورد خود و یا رژیم غذایی کودک آنها پرسیدند و متوجه شدند که 88.2 درصد از کودکان کمتر از دو بار در هفته ماهی نمی‌خورند و 9 درصد آنها  اصلا ماهی نخوردند.

جمعه 21/4/1392 - 16:59
رمضان

 

تا یکی دو سال پیش که ساعات میان افطار و سحر طولانی و فرصت کافی برای خوردن و آشامیدن وجود داشت به توصیه بیشتر متخصصان علوم غذایی بهتر آن بود که میان افطار تا شام دست‌کم دو ساعت فاصله بیفتد، ولی امسال که این زمان تقلیل یافته، بیشتر کارشناسان اتفاق نظر دارند که افطار و شام در یک نشست صرف شود؛ چرا که اگر دو ساعت پس از افطار شام خورده شود بدن فرصت کافی برای هضم و جذب غذا را نداشته و شخص آنقدر که باید نمی‌تواند سحری بخورد و احتمال بروز گرسنگی و تشنگی زود هنگام زیاد است.

اما از آنجا که بعد از 15 تا 16 ساعت لب نزدن به انواع خوراکی ها و نوشیدنی ها آماده خوردن وعده افطار می شویم، خیلی مهم به نظر می رسد که بدانیم با کدام مواد غذایی روزه مان را افطار کنیم تا سلامت مان به خطر نیفتد.

پیش غذاها یا نوشیدنی هایی که در ماه رمضان بیشتر بر سفره افطار دیده می شود، نان و پنیر، فرنی، شیربرنج، حلوا، کاچی، حلوا شکری، شله زرد و نوشیدنی هایی چون شیر و چای است، اما نکته مهمی که همه روزه داران در ماه مبارک باید به آن توجه کنند، استفاده از فرآورده های لبنی است که متاسفانه در این ماه بسیار مورد کم لطفی قرار می گیرد. پس مصرف شیر، پنیر، شیربرنج و فرنی کم شیرین را در اولویت قرار دهید و مصرف دیگر پیش غذاها را به حداقل رسانید.

البته یادمان باشد که با توجه به همزمانی وعده افطار و شام لزومی ندارد همه این پیش غذاها به یکباره و در وعده افطار خورده شود؛ چرا که پس از افطار، دیگر توان راه رفتن و تحمل انجام کارها برایمان غیرممکن می شود. پس بنابر توصیه های دینی در هنگام افطار، شکم خود را به سه بخش تقسیم کنیم یک سوم برای نوشیدنی ها، یک سوم برای غذا و یک سوم برای نفس کشیدن!

شیر جایگزین ندارد...

گرچه ما می توانیم پروتئین، کربوهیدرات و چربی شیر را از موادی همچون تخم مرغ، برنج، نان، ماکارونی و سیب زمینی دریافت کنیم، اما املاح و ویتامین های شیر، بویژه کلسیم را نمی توانیم از خوراکی های دیگر به دست آوریم. البته کلسیم در سبزیجات سبز تیره مانند کلم بروکلی به وفور یافت می شود، اما فیبر بالای آن از قدرت جذب املاح می کاهد.

همچنین مکمل های کلسیم هم نمی تواند جایگزین خوبی برای شیر باشد؛ بنابراین شیر در بین دیگر خوراکی ها جایگزین مناسبی ندارد و باید در فواصل میان افطار تا سحر به همراه دیگر فرآورده های لبنی مصرف و توصیه می شود که با یک لیوان شیر ولرم و دو عدد خرما روزه تان را باز کنید.

شیر برنج را پای ثابت سفره افطار کنید

خوردن چند قاشق شیر برنج به همراه شیره خرما و توت در وعده افطار می تواند به سرعت قند خون و تا حدود زیادی نیاز بدن به ریز مغذی ها بویژه کلسیم را تنظیم کند. شیر برنج غذایی سبک، سهل الهضم، رقیق و مغذی است و از همه مهم تر که می توان آن را بدون شکر و روغن تهیه کرد و مغذی ترین فرآورده لبنی برای دیابتی ها، افراد چاق و مبتلایان به سیلیاک (کسانی که به پروتئین گندم حساسیت دارند) است.

مهم ترین ویژگی این پیش غذا آن است که کربوهیدرات های پیچیده برنج در روده هضم و جذب آهسته تری داشته و نسبت به کربوهیدرات های ساده موجود در انواع شیرینی های قنادی، زولبیا بامیه، شله زرد، حلوا و کاچی از افت شدید قند خون که موجب بروز، سردرد، سرگیجه، گرسنگی و عوارض عصبی می شود، جلوگیری می کند. پس می توان از انواع کم شیرین این پیش غذا در وعده سحر هم استفاده کرد.

نکته مهم دیگر آن که با افزودن برنج به شیر از نفخ و مشکلات ناشی از هضم شیر کاسته می شود و همچنین در اثر تلفیق پروتئین حیوانی شیر با پروتئین گیاهی برنج ارزش پروتئینی این غذا به طور چشمگیری افزایش می یابد. استفاده از دارچین برای تقویت دستگاه گوارش و هل برای جلوگیری از سوزش و ترش کردن معده به همراه این پیش غذا توصیه می شود.

به فرنی ناخنک بزنید

فرنی برای توجه بچه ها به سفره افطار و تشویق روزه اولی ها به خوردن فرآورده های لبنی مفید است. فرنی می تواند تا حدود زیادی جلوی ناخنک زدن بچه ها و البته بزرگ ترها را به خوردن زولبیا بامیه بگیرد.

فرنی از مخلوط شیر و نشاسته یا آرد برنج به همراه شکر، گلاب و برخی مغزها تهیه می شود. البته خوب است بدانید در هر سه قاشق آرد برنج، 80 کیلوکالری انرژی نهفته است و به علت آن که بیشتر این آردها سبوس گرفته است و ارزش تغذیه ای چندانی ندارد، بهتر است مقداری سبوس آرد شده برنج نیز به آن بیفزایید تا علاوه بر مغذی شدن به لینت مزاج روزه دار هم کمک کند. این غذا را با شیر کم چرب تهیه کنید و بدانید پروتئین و کلسیم این شیر در مقایسه با شیرهای پرچرب بیشتر و بهتر جذب بدن می شود. به علت آن که در حین تهیه فرنی پروتئین های شیر در اثر حرارت همچون تخم مرغ منعقد می شود و به دیواره ظرف می چسبد، باید این غذا در حین تهیه خوب هم زده شود تا پروتئین ها درون فرنی معلق شود.

بهتر است برای شیرین کردن این پیش غذا به جای شکر از عسل استفاده کنید و به یاد داشته باشید که منظور از مصرف شیرینی های طبیعی، بهره بردن از خواص مغذی آنهاست و گرنه شیرینی ها چه طبیعی و چه مصنوعی کالری یکسانی دارد. استفاده از گلاب در این غذا باعث تقویت معده، قلب و اعصاب شده و آرامبخش قوی است.

نان و پنیر را با چای پر رنگ نخورید

مصرف چای پس از خوردن وعده های اصلی باعث اختلال در جذب آهن و روی غذا می شود. البته نان، پنیر و خامه در وعده افطار، آهن و روی چشمگیری ندارد و از طرفی چون میزان کلسیم پنیر بسیار بالاست مصرف چای کمرنگ به همراه آن تاثیر چندانی بر سوء جذب کلسیم ندارد؛ البته لازم است، بدانید اگر چای بیش از اندازه غلیظ باشد و در مصرف آن هم زیاده روی شود به دلیل اگزالات بالایی که دارد با کلسیم پنیر ترکیب شده و مانع جذب این ماده معدنی مفید می شود و از طرفی پروتئین موجود در پنیر با ترکیبات ضد سرطانی چای تداخل ایجاد کرده و از غلظت و قدرت تاثیر آن می کاهد؛ بنابراین بهتر است در همان ساعات اولیه افطار، پنیر را به همراه سبزی خوردن تازه یا برش های خیار و گوجه فرنگی یا مقداری گردو میل کنید و به اندازه نیم تا یک ساعت بین نوشیدن شیر و چای فاصله بیندازید.

این را هم بدانید شیرهای استریلیزه و پاستوریزه را در حد ولرم شدن گرم کنید و بدانید جوشاندن این شیرها از میزان پروتئین های قابل جذب و کلسیم آن می کاهد و ویتامین های حساس به حرارت را تخریب می کند. یک تا دو ساعت پس از افطار زمان مناسبی برای خوردن میوه است. پس بهتر آن که با میوه یا به همراه آبمیوه که منبع سرشار ویتامین C است و در جذب آهن و کلسیم به بدن کمک می کند یک لیوان شیر بنوشید.

شیر و ماست کم چرب در سفره افطار و سحر

به طور طبیعی چربی شیر 3.5 درصد است. شیر و ماست با چربی بالاتراز 2.5 درصد پرچرب و پایین تر از آن کم چرب محسوب شده و آن دسته از شیرهایی را که بین 0.5 ـ 0.1 درصد چربی دارند، در اصطلاح شیرخامه گرفته گویند. محصولاتی با 1.5 درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند و چربی خون بالا و بیماری زمینه ای ندارند، مناسب است.

محصولات 2.5 درصد برای کودکان، ورزشکاران و افرادی که پرتحرک هستند و شغل های سنگین دارند، توصیه می شود و شیر خامه گرفته و همچنین ماست آن به دلیل چربی اشباع صفر، نداشتن کلسترول و دارا بودن کلسیم و فسفر بالا مغذی ترین محصول لبنی بوده و میزان انرژی آن 10 تا 30 کالری از دیگر محصولات کم چرب پایین تر است و مصرف آن در وعده افطار و سحر پیشنهاد می شود.

فاخره بهبهانی / جام جم

پنج شنبه 20/4/1392 - 17:2
تغذیه و تناسب اندام
دكتر آزیتا حكمت دوست روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: مصرف كافی میوه و سبزی های تازه در وعده های غذایی افطار و سحر در ماه رمضان كمك می كند آب بیشتری در طول روز در بدن نگهداری شود و بدن دچار كمبود آب نشود.
حكمت دوست افزود: همچنین میزان استفاده فراوان از سبزی ها و میوه ها یكی از راه های اصلی مقابله با بروز مشكل یبوست در روزه داران در ماه رمضان است.
وی ادامه داد: علاوه بر این میوه ها و سبزی ها به علت دارابودن قندهای پیچیده، نقش به سزایی در كنترل سوخت و ساز (متابولیسم) قند، چربی و نیز تنظیم اشتها در افراد دارد.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه در سفره های افطاری علاوه بر سبزی بهتر است خرما، پنیر و چای شیرین و فرنی گنجانده شود، افزود: روزه دار بهتر است با شیر ولرم، خرما یا چای كمرنگ افطار كند و از نوشیدن آب سرد برای رفع تشنگی پرهیز كند.
حكمت دوست با بیان اینكه مصرف مواد قندی هنگام افطار كمك می كند قند خون به سرعت بالا رود، گفت: هنگام افطار از خوردن همزمان مواد چرب و بیش از اندازه قندی مانند زولبیا و بامیه، غذاهای سرخ كردنی و انواع آش باید پرهیز كرد؛ چراكه ورود قند بیش از نیاز بدن، تبدیل به چربی می شود و افزایش وزن را برای افراد به دنبال خواهد داشت.
متخصص تغذیه در مورد مواد غذایی مناسب در وعده سحر نیز اظهار داشت: در وعده سحر بهتر است مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی در غذاها گنجانده شود چون این مواد فرد را سیرتر نگه می دارد. همچنین خوردن خرما در این وعده به دلیل انرژی زا بودن مواد قندی می تواند به حفظ توان روزه دار كمك كند.
استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اظهار داشت: روزه داران برای اینكه هنگام روزه داری كمتر تشنه شوند باید از خوردن غذاهایی مانند انواع كوكو، بادمجان، سوسیس و كالباس، سس مایونز و همچنین غذاهای چرب و پرنمك در وعده سحری خودداری كنند.
حكمت دوست تاكید كرد: روزه داران وعده سحری را به هیچ عنوان حذف نكنند زیرا این امر سبب افت توان بدن و تحلیل عضلانی خواهد شد.
وی اظهار داشت: روزه داران در صورت رعایت اصول تغذیه ای، در پایان ماه رمضان نه تنها اضافه وزن نخواهند داشت بلكه آن دسته از افرادی كه بدن آنها در متابولسیم موادغذایی مشكل دارد و به بیماری هایی مانند قند خون و چربی خون بالا مبتلا و یا دارای اضافه وزن هستند، در پایان این ماه بهبود قابل توجهی در علایم بیماری آنها مشاهد خواهد شد و قند خون و چربی خون آنها به طور قابل توجهی كاهش خواهد یافت.
پنج شنبه 20/4/1392 - 17:1
رمضان

 

جام جم آنلاین: رمضان، این ماه شیرین الهی هم آداب دارد و هم ادب و به تبع این ادب و آداب می‌توان آن را کامل‌ترین و از زمره دیرینه‌ترین اشکال آیینی اسلام دانست که همچون گونه‌های مختلف رسوم آیینی حاوی منشی فرهنگی است؛ منشی که به بهترین شکل در ادب و ادبیات رمضانی تجلی یافته است، چرا که شعر صدای غالب رسانه‌ای در فرهنگ پیشینیان ما بوده و شعر رمضان و رمضانیه‌ها محملی گویا برای انتقال این فرهنگ تلقی می‌شده است.

با عنایت به اقبال مردمی به اسلام و مکتب اسلام اهل بیت علیهم السلام و تفکر شیعی از سوی مردم، شاعران نیز از ابتدا به پاسداشت سنن اسلامی پرداختند و ماه صیام و روزه از ابتدای شعر فارسی یعنی از زمان رودکی و فردوسی به شعر فارسی راه یافت:

همان بر دل هر کسی بوده دوست

نماز شب و روزه آیین اوست(فردوسی)

در میان شاعران نخستین دوره شعر فارسی یعنی شاعران مکتب خراسانی توجه به روزه و رمضان کاملا قابل مشاهده است، اما آنچنان که ساحت کلی شعر فارسی این دوران پذیرای گونه ای سادگی و بی پیرایگی است نقش رمضان در این اشعار نیز نقشی است که کاملا مابه ازای بیرونی دارد و صوم در شعر بیانگر احوال روزه و روزه داران است و کمتر می توان از کارکردهای استعاری برای این مفهوم نشان جست:

از جسم بهترین حرکاتی صلاه دان

وز نفس بهترین سکناتی صیام دان(خاقانی)

با این همه اندک اندک در دوره های بعد نگاه شاعران به رمضان وسعت بیشتری می یابد. مولانا که او را ستاینده ترین شاعر به رمضان خوانده اند وقتی می خواهد از حلول ماه رمضان سخن بگوید با وزنی ضربی و طرب انگیز سخن آغاز می کند که نشان از شور و نشاط درونی او دارد:

ماه رمضان آمد، ای یار قمر سیما

بر بند سر سفره، بگشا ره بالا

ای یاوه هر جایی، وقت است که بازآیی

بنگر سوی حلوایی، تاکی طلبی حلوا...

مولانا در اشعار خویش نگاهی متعالی به روزه دارد و از منظری عرفانی به روزه نگاه می کند، اما توامان با این نگاه عرفانی نظرگاه ادب دینی را نیز فراموش نمی کند وگرچه به شاعرانگی و تشبیه و استعاره می پردازد، اما بافت کلام و سخنش بافتی آیینی است:

سوی اطفال بیامد به کرم مادر روزه

مهل ای طفل به سستی طرف چادر روزه

بنگر روی ظریفش بخور آن شیر لطیفش

به همان کوی وطن کن، بنشین بر در روزه

او روزه را چون مادری می داند که اطفال را از کرم، سیراب از شیر لطیف معرفت می کند.

همین نگاه را به شیوه ای دیگر در شعر سایر شاعران مکتب عراقی می توان یافت. سعدی در گلستان و بوستان حکمت خویش چنین پند می دهد:

خورنده که خیرش برآید زدست

به از صائم الدهر دنیاپرست

مسلم کسی را بود روزه داشت

که درمانده ای را دهد نان و چاشت

وگرنه چه حاجت که زحمت بری

زخود بازداری و هم خودخوری

در این میان، حافظ همچون همیشه رندی پیشه می کند و در حالی که بنا به شمارش اهل فن مجموع دفعات استفاده او از عبارات روزه و روزه دار و رمضان و صیام اندکی بیش از انگشتان دو دست است، اما استفاده ای کاملا رندانه و استعاری از این مفهوم متعالی می کند:

زان باده که در میکده عشق فروشند

ما را دو سه ساغر بده و گو رمضان باش...

با این همه از آنجا که آداب رمضان، گستره ای وسیع داشته است در حوزه شعر نیز شاهد رویکردهای متنوعی به مفاهیم رمضانی بوده ایم.

شاعران ادب فارسی از گوشه گوشه گلستان رمضان خوشه چینی کرده اند و از این رو شاهد شعرهایی در باب استهلال، روزه، افطار، سحر، شب قدر، وداع با ماه مبارک و عید سعید فطر بوده ایم.

به این گونه شاعران از سطح گذشته و در عمق و ژرفای شعر به مفاهیم دینی پرداخته اند تا شعرشان صرفا واگویه رمضان به مثابه یک رویداد تقویمی نباشد.

سعدی در این شعر سراغ مفاهیمی می رود که صاحب نظران آن را متاثر از وداع حضرت سیدالساجدین امام زین العابدین(ع) با رمضان دانسته اند:

برگ تحویل می کند رمضان

بار تودیع بر دل اخوان

یار نادیده سرزود برفت

دیر ننشست نازنین مهمان

یا این شعر تودیعی از همام تبریزی که در آن به شب قدر اشارت دارد:

عمل ما اگر این است که ما می بینیم

نرود ماه مبارک ز بر ما خشنود

از شب قدر ندانیم نشانی جز نام

چشم آلوده ما محرم آن حال نبود

رندی برخی شاعران در کنار شادکامی اهل ایمان در ماه ضیافت الهی زمینه ساز فضایی بوده که شاعران را به سمت گونه ای طنازی کشانده است و آثاری از جنس آری افطار رطب در رمضان مستحب است شاطر عباس صبوحی و اتفاقا رمضان بود نمی دانستم اشرف مازندرانی را خلق کرده که برای این گونه اشعار تاویلاتی نیز ذکر شده است.

در پایان این نوشتار جا دارد اشارتی به شعر امروز کنیم. برخی شاعران امروز از جمله علیرضا قزوه که خود اشعاری در باب رمضان دارد، معتقدند ادبیات روزگار گذشته بیشتر توانسته است موضوعات ارزشی مثل روزه را انتقال دهد، اما ادبیات امروز ما از فضای معنویت و ارزشی دور شده است.

با این همه او خود از جمله شاعرانی است که میان شاعران معاصر به رمضان پرداخته و رمضانیه گفته است.

وی در استقبال از ماه رمضان سروده:

چند وقت است چراغ شب من کم سوست

رمضانی بوزان در دل من، یا دوست

یا چراغ رمضان! در من روشن باش

من کی ام غیرچراغی که شرارش اوست

و البته به سنت شعر فارسی شعر وداعی و تودیعی نیز دارد:

آمدیم از سفر دور و دراز رمضان

پی نبردیم به زیبایی راز رمضان

اما واقعیت این است که شعر معاصر فارسی کمتر شاعر پیگیری پرورش داده که به صورت جدی به رمضان و رمضانیه بپردازد و بتوان در کلیت و کلیات اشعارش رنگ و بوی رمضان و رمضانیه را یافت. هر چند شاعران مختلف شعرهایی را در این فضا تجربه کرده اند، اما اولا شاهد جریانی عمومی این حوزه در شعر این روزگار نبوده ایم و آثار خلق شده نیز در ادامه جریان عمومی رمضانیه ها بوده اند و کمتر شاهد شعری متفاوت با رنگ و بوی دغدغه های اهالی این روزگار بوده ایم. باشد که به قول علیرضا قزوه ادبیات امروز نیز روزه دار شود!

هاشم کرونی - شاعر و منتقد

پنج شنبه 20/4/1392 - 17:0
عقاید و احکام

آیت‌الله جوادی آملی می‌گوید: نماز خواندن و روزه گرفتن و وضو گرفتن و دیگر تکالیف جزو احکام الهی است، هر یک از احکام برای آن است که انسان به اسرار آن‌ها پی ببرد و آزاد شود.

خبرگزاری فارس: دلایل احکام الهی از منظر آیت‌الله جوادی آملی

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، نماز رابطه انسان با خداست و مایه صفای روح و پاکی دل و پیدایش روح تقوا و تربیت انسان و پرهیز از گناهان است. نماز مهم‌ترین عبادات است که طبق روایات اگر قبول درگاه خدا شود عبادات دیگر نیز قبول خواهد شد، با این وجود در آیات قرآن مجید و روایات اسلامی و وصایا و سفارش‌های پیغمبر اکرم(ص) و ائمه هدی(ع) از مهم‌ترین کارهایی که روی آن تأکید شده همین نماز است و لذا ترک نماز از بزرگ‌ترین گناهان کبیره محسوب می‌شود.

البته برپایی و اقامه نماز دارای اسراری است که مرکز تخصصی نماز در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است به آن پرداخته است:

*نظر آیت‌الله جوادی آملی درباره چرایی صدور احکام الهی

عبادت، هدف آفرینش انسان است[1]، اسراری دارد؛ اسرار عبادت غیر از آداب و احکام آن است. احکام عبادت، همین واجبات و مستحبات و مبطلات و... است که در کتاب‌های فقهی بیان شده است، آداب نماز مانند آهسته دعا کردن با حضور قلب خواندن و...، پاره‌ای از این آداب در کتاب‌های فقهی نیز آمده است و برخی در کتاب‌های اخلاقی، اما اسرار عبادات ارواح و باطن‌های عبادات هستند که با باطن انسان در ارتباط است و انسان با باطن عبادت محشور می‌شود، این گونه بحث‌ها در کتاب‌های عرفانی بیان شده است.

آیت‌الله جوادی آملی می‌فرماید: عبادات ظاهری دارند و باطنی و سری، به ما گفته‌اند که آن اسرار را فرا گیریم و بدان‌ها عمل کنیم، نماز خواندن و روزه گرفتن و وضو گرفتن و دیگر تکالیف جزو احکام الهی است، هر یک از احکام برای آن است که انسان به اسرار آن‌ها پی ببرد و آزاد شود.[2]

*لذت مناجات

نمازگزاری که با خدای خویش به نجوا می‌پردازد، خود را به زیور نماز می‌آراید و با صورت آن شکل می‌گیرد، نماز جز با مناجات با پروردگار و برای مناجات، حقیقتی جز وجه پایدار خدا نیست. لذا معصوم(ع) فرمود: قوام درونی نماز نجواست؛ زیرا «نمازگزار با پروردگارش مناجات می‌کند».[3]

پس برای نمازی که نمازگزار با آن عجین شده سهمی جز مشاهده وجه الله نمی‌ماند؛ وجه‌اللهی که شعاع آن همه حدود داخلی و حواشی خارجی نماز را زیر پوشش گرفته است. چنین نمازگزاری مدعی است که «اِنَّ صَلاَتِی وَ نُسُکِی وَ مَحیایَ وَ مَمَاتِی لِلّهِ رَبِّ العالمین».[4]

این بنده شایسته جز به «وجه الله» اهتمام نمی‌ورزد، زیرا او روح خداست، چنانچه پیامبر(ص)  فرمودند: «من أصبح من أمّتی و هَمُّه غیر الله، فلیس من الله»[5].

این حدیث دلالت دارد، هر که آهنگ او خدا باشد او از خداست، یعنی از وجه خاص اوست. پس این گفته معیاری دارد که هر سالکی باید خویش را با آن بسنجد تا بر او روشن شود از خداوند «باقی» است تا پایدار بماند یا از غیر او و فانی شدنی است؟

این میزان، همان سخن امام صادق(ع) است که فرمودند: «من أراد أن یعلم ما له عندالله فلینظر مالله عنده»؛ آن کس که می‌خواهد بداند برای او چه چیزی نزد خداوند است، باید بنگرد چه چیزی برای خدا نزد اوست.[6] چرا که دل، آیینه­ حضرت «مقلب القلوب» است، چنان که او نیز آیینه دل، بلکه برای همه کس جز خویش آیینه است، چون تنها با خداست که هر آنچه غیر اوست، کشف و نمودار می­شود.

قلب مؤمن آیینه خداوندی است که دارای اسماء شریفه مؤمن [المؤمن مرآة المؤمن] المؤمن، مهیمن، عزیز است. پس در آیینه دل او هر آنچه در آیینه پروردگارش تجلی یافته، منعکس می­شود و با این مقیاس و میزان پی می­برد که آیا شأن و مقامی دارد و نزد او آبرومند است یا نه؟

آری! دل مؤمن آیینه صدق و راستی است. سالک با این آیینه صفات خداوند را که نزد اوست می­بیند و صفات خود را نیز که نزد خداست می­نگرد. اینجاست که عشق به نماز و گفتگو با حضرت معبود، معیار سنجش قدر آدمی نزد خدا قرار می­گیرد که آگاهی از اسرار این عبادت که راز خلقت انسان بدان بستگی دارد، بلکه سر اعلای آن برابر با انسان کامل هست، برانگیزاننده و یاری رسان خوبی در این مسیر خواهد بود.

*پی‌نوشت‌ها:

[1]. قوله تعالى: ( وما خلقت الجن والإنس إلا لیعبدون (ذاریات 56)

[2]. برای اطلاع بیشتر، نک: اسرار عبادت، آیت‌الله جوادی آملی.

[3]. بحار الانوار71/215.

[4]. انعام، 162.

[5]. محاسن برقی،1/324.

[6]. محاسن برقی، 1/324.

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:59
رمضان

 

رمضان که به کوچه‌های شهر بیاید، همه چیز تغییر می‌کند. تهران خمیده و فرتوت رنگ و رویی نو به خود می‌گیرد. این را از نوشته‌هایی که به در و دیوار شهر آویزان می‌شود، می‌توان فهمید. با رمضان، سیمای خاکستری و چهره خسته شهر تغییر می‌کند؛ همه مهربان‌تر می‌شوند انگار. رمضان که پایش به روزهای گرم سال رسید، مردم روزه‌دار شهر تجربه تازه‌ای از رمضان را مزه‌مزه کردند، این را از سیمای شبانه شهر می‌توان فهمید.

چند سالی است رمضان با شب های تابستان گره خورده و شکل شهر در این شب های تماشایی تر شده است. تاریکی شب با چراغ ها روشن می شود و خیلی ها بساط سفره افطار را در پارک ها پهن می کنند، تفریحی برای گذران شب های این ماه عزیز. تمام فضاهای عمومی شهر تهران اعم از پارک ها و بوستان ها، شب ها پر ازدحام تر از همیشه خواهد شد و شور و اشتیاق در جای جای این پایتخت جاری می شود.

سینما، تئاتر، گریز زدن به فضاهای فرهنگی و تفریحی و فراغتی، سئانس های ویژه شبانه استخرها و سالن های ورزشی و برنامه های ویژه ختم قرآن برای زدودن رخوت از تن و البته لا به لای همه لذت ها، ترافیک که دم دم های افطار گریبانگیرمان می شود، بهانه خوبی است برای مرور کارهایی که می توانیم در شب ها و روزهایی که مهمان خدا هستیم، انجام دهیم.

چراغ سینما تا سحر روشن است

چندسالی است جعبه جادویی با نمایش فیلم های ویژه ماه رمضان خیلی ها را در مقابل خود میخکوب کرده است.

شاید هیچ چیز به اندازه لم دادن مقابل تلویزیون و تماشای سریال های جورواجور لذتبخش نباشد، اما اگر اهل این کار نیستید یا ترجیح می دهید بعد از افطار تجربه دیگری از تماشای فیلم یا تئاتر داشته باشید، نگران نباشید؛ در ایام ماه مبارک رمضان اجرای طرح افطار تا سحر در سالن های سینمایی برنامه ای است که چند سالی است اجرا می شود.

در این طرح، سالن های سینمایی که ساعت 21 پایان کارشان است، معمولا در نوبت های ویژه اقدام به نمایش فیلم های سینمایی می کنند تا به اصطلاح چراغ سینماها روشن باشد.

نکته قابل توجه این است که بلیت همه سینماهای کشور در ایام ماه مبارک رمضان نیم بهاست و سینماداران می توانند برای سئانس های پس از افطار با توجه به تعداد مخاطبان برنامه ریزی کنند و تا هر زمان که تماشاگر دارند به سئانس هایشان ادامه دهند حتی تا سئانس سحر.

درست است اجرای نمایش های محیطی تئاتر شهر همزمان با ماه رمضان تعطیل می شود، اما تالارهای نمایشی تهران برخلاف سال های گذشته نه تنها از فعالیت خود نخواهند کاست، بلکه با روی صحنه رفتن 18 نمایش میزبان علاقه مندان است.

زمان نمایش بسیاری از تئاترها با آغاز ماه رمضان تغییر کرده و تمامی تئاترها نیم ساعت بعد از اذان مغرب شروع خواهد شد.

ورزش را فراموش نکنید

بازار مسابقات بویژه مسابقات ورزشی در ماه رمضان داغ است، از لیگ شب های رمضان گرفته تا ورزش های انفرادی که می توانید به تنهایی آن را انجام دهید.

ماه رمضان فرصت خوبی برای کوه رفتن نیست، کوه رفتن در این ماه مشکلات خاصی دارد و برنامه ریزی برای آن با مواقع عادی فرق می کند.

اساسا روزه داری و گرما امکان هر نوع فعالیت سنگین را در طول روز از انسان سلب می کند و برای همین، مثل تمام افرادی که در این ماه خیلی از تفریحاتشان را به شب ها و ساعات پس از افطار موکول می کنند، این عده می توانند دوچرخه سواری را جایگزین کوهنوردی کنند.

پیست های دوچرخه سواری در برخی خیابان ها پیش بینی شده است؛ مثل پیست دوچرخه سواری چیتگر و از همه ساده تر پارک ها فضای مناسبی برای این ورزش کم دردسر است.

علاوه بر این، مجموعه های آبی شهرداری در ایام ماه مبارک رمضان پس از افطار تا سحر به ارائه خدمات می پردازند و ایستگاه های تندرستی نیز یک ساعت بعد از افطار فعال هستند.

سئانس های شبانه سالن های ورزشی مثل استخرها نیز وقت مناسب را در اختیار آن عده از شهروندان قرار می دهد که دوست دارند فعالیت های بدنی خود را در این ماه داشته باشند.

اگر هیچ کدام از این توصیه ها چشم شما را نگرفت، دست کم قدم زدن و پیاده روی خانوادگی در فضاهای سبز و خیابان های زنده شهر در شب های ماه رمضان شما را سر شوق خواهد آورد.

جشن های رمضان در انتظار شهروندان

علاوه بر این، در طول ماه مبارک رمضان بیش از صد عنوان برنامه در قالب برگزاری جشنواره های متنوع شهری، فعالیت فرهنگی، هنری و مذهبی توسط سراهای محله و باهدایت و نظارت مناطق 22گانه همچنین سازمان ها و شرکت های تابعه شهرداری تهران در سطح این کلانشهر پیش بینی شده است که شهروندان می توانند در آنها شرکت کنند.

تعمیق مفاهیم فرهنگ شهروندی با تکیه بر ارزش های دینی و مذهبی، ارتقای نشاط معنوی شهروندان با رویکرد تلطیف فضاهای دینی، ایجاد انس و الفت بین شهروندان با تکیه بر تقویت ارزش های دینی و اسلامی و پاسداشت مراسم و مناسبت های مذهبی، مهم ترین اهداف برنامه های این ماه است.

استفاده همه جانبه از ظرفیت جشنواره های شهری بویژه جشنواره آیینی شمسه در اجرای برنامه های ماه مبارک رمضان یکی از موضوعاتی بوده که در این زمینه پیش بینی شده است.

در این ماه آسمانی با توجه به شناخت مدیریت شهری از ظرفیت های مردمی جشنواره های مشکات، بام، شکوفا، شمسه، سلامت محله و تسنیم نیز برگزار می شود.

برگزاری 220 محفل انس با قرآن در مناطق شهر تهران با همکاری مرکز فعالیت های دینی شهرداری تهران و مناطق 22 گانه در هر منطقه با محوریت قدردانی از فعالان، پیشکسوتان و استعدادهای قرآنی، اهدای قرآن کریم به مساجد و هیات های مذهبی از دیگر برنامه هایی است که برای این ماه پیش بینی شده است. یادتان نرود محافل قرائت و ختم گروهی قرآن در فاصله اذان مغرب تا سحر گنجانده شده است.

ویژه برنامه های آیینی و مذهبی تکریم ماه مبارک رمضان از زمان افطار تا سحر تحت عنوان «نردبان آسمان» برنامه ای است که بهتر است از دست ندهید.

در این ویژه برنامه در کنار اقامه نماز جماعت، سفره های افطاری و اطعام، مراسم ختم گروهی قرآن مجید، ادعیه، سخنرانی و گفت وگو، پاسخ به شبهات، اجرای سرود و تواشیح، تجلیل و تشویق روزه اولی ها در مساجد، حسینیه ها، مراکز فرهنگی نظیر خانه های محله، خانه های فرهنگ و فرهنگسراها، بوستان های محلی و منطقه ای در طول ماه مبارک رمضان برگزار می شود و بخش متمرکز این برنامه در دو محل میدان امام حسین(ع) و برج میلاد به مدت 30شب قرار دارد.

سری به باغ موزه دفاع مقدس بزنید

در طول سال های اخیر، باغ موزه دفاع مقدس با برگزاری ویژه برنامه شب های شیدایی میزبان دائم شب های رمضان است؛ شهروندان چند سالی است به باغ موزه دفاع مقدس می روند تا شب های شیدایی را در رقص نورو رنگ و آب به مرور خاطرات گذشته بپردازند. چه خاطراتی که از روزگار دفاع مقدس به​جا مانده است و روایتگر حماسه هاست، چه داستان های شیدایی که بر زبان سنگرنشینان دیروز جاری است.

این برنامه به مدت 25 شب از نوزدهم تیر و هرشب ساعت 22 آغاز می شود و تا ساعت 24 به طول می انجامد و تنها در شب های احیا برگزار نمی شود.

در برنامه شب های شیدایی، هنرمندان عرصه تئاتر و سینما در حوزه دفاع مقدس حضور خواهند داشت و این برنامه از شبکه یک سیما هم پخش خواهد شد.

ماه رمضون ترون و ترونیا

وقتی حرف از خاطره می شود و تهران سال های دور، مرتضی احمدی کتاب شفاهی خاطره هاست. البته این هنرپیشه و دوبلور تلویزیون، کتاب هایی هم در این باره نوشته است؛ کتاب هایی که از عادت ها، آیین ها و رفتارهای ساکنان قدیمی تهران می گویند.

مرتضی احمدی در این نوشته ها لهجه تهرانی ها را هم رعایت کرده است؛ لهجه اهالی کوچه و بازار تهران را. بنابراین متنی از کتاب «پرسه در احوالات ترون و ترونیا» انتخاب شده که در احوالات ماه رمضان تهرانی هاست و باید با همان لهجه بخوانید:«نه رادیویی داشتیم، نه تلوزیونی، نه میکروفونی و نه بلن گویی، اما صداهامون به هم می رسید. تو این ماه یه ساعت مونده به سحر واسه آگاهی و بیدار شدن مردوم روزه بگیر می رفتیم بال پشتبون، تکیه می دادیم به خرپشته، یه تشت بزرگ مسی داشتیم که یه کفشو به کف پشتبون و لبه چپ و راسشو به کنده دو زانو می گرفتیم و با دو قطعه چوب گرد و با ریتم خاصی به وسطش می کوبیدیم که با صدای آشنای اون تو دل سیاهی شب یواش یواش چراغای خونه ها یکی یکی روشن می شد و زیبایی همه سالشو به کوچه و محله شهرمون می داد. بعد از این که همه بیدار می شدن نوبت به مناجات و سحری خوردن می رسید.

بعد غرش توپ، که تو سه نقطه ترون ـ میدون باغ شاه، میدون توپخونه و دوشون تپه شلیک می شد، و همین طور بعد صدای موذن و خوندن نماز، چراغ خونه ها دوباره خاموش و شهر بازم برای مدت کوتاهی به خواب می رف.

تو قلب زمسون با هر قدر سوز و سرما و برف و بارون حتی خود من برا نمونه یه دفه از تشت زدن و اذون گفتن و مناجات کردن غافل نشدم و همه ساله ادامه می دادم. این فقط عشق بود. موقه افطار که می شد مادر در کنار سمور زغالیش، که قل قل می کرد، چمبک می زد، با صدای غرش توپا و صدای لکوموتیوهای راه آهن که به چارگوشه ترون می رسید و رسم همه ساله بود، برا هر نفر نفص اسکام کمر باریک آب جوش می ریخ. پدر که بالای سفره می شس دعای مخصوصو می خوند و بش فوت می کرد و مام به تقلید ازون، افطارمونو وامی کردیم.»

آزاده بهشتی - جام​جم

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:57
رمضان
** خواب پس از سحرگاه
---------------------------
رییس مركز اختلالات خواب بهارلوگفت: خواب پس از سحرگاه ماه رمضان برای روزه دارانی كه نتوانسته اند خواب شبانه خود را تكمیل كنند، مفید است.دكتر خسرو صادق نیت در نخستین روز از ماه مبارك رمضان ۱۴۳۴ ه.ق در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود : خواب پس از سحری روزه داران نیاز بدن را به ساعت های مورد نیاز خواب جبران می كند و همین امر سبب می شود فرد در طول روز بدون خواب آلودگی به فعالیت ادامه دهند.
وی اظهارداشت: تغییر برنامه زندگی در ماه مبارك رمضان و بیداری هنگام سحرگاه، برنامه خواب بسیاری از افراد را مختل و طی روز آنان را دچارخواب آلودگی می كند. روزه داران به جهت اینكه این تاثیرات را به حداقل برسانند باید برنامه مناسبی برای خواب خود در این ایام در نظر بگیرند.
صادق نیت اضافه كرد :نیاز طبیعی برای خواب در افراد بزرگسالان حدود ۵/۷ تا ۸/۵ ( هفت و نیم تا هشت و نیم ) ساعت در شبانه ‌روز است تا در طول روز سرحال به فعالیت های روزانه خود ادامه دهند.
وی گفت: بهره مندی از خواب خوب و با كیفیت در ماه رمضان آن هم با برنامه ریزی مناسب و اصولی انسان را از مزایای معنوی این ماه بیشتر بهره مند خواهد كرد.
** گروه بندی سه گانه
--------------------------------
گروه اول:
صادق نیت خاطر نشان كرد : افراد به سه دسته تقسیم می شوند گروه اول كسانی هستند كه شبها زود می خوابند و صبح ها نیز زود بیدار می شوند كه این گروه افراد تنها با یك یا دوساعت جابه جایی خواب مشكلی در طول روز نخواهند داشت و در ماه رمضان این گروه می توانند با یك برنامه ریزی مناسب برای كمی زود تر خوابیدن حداقل خواب مورد نیاز خود را تامین كنند و طی روز سرحال باشند و خواب آلودگی در طی روز را نداشته باشند .
گروه دوم:
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: گروه دوم افرادی هستند كه معمولا دوست دارند شب ها دیرتر بخوابند و صبح دیرتر بیدار شوند. اغلب این افراد هم سحر سخت بیدار می‌شوند و هم كمبود خواب دارند.
گروه سوم:
وی افزود: گروه سوم آن دسته از افرادی هستند كه در حد وسط قراردارند یعنی حدود ساعت ۱۱تا ۱۲ شب می‌خوابند و حدود شش یا هفت صبح بیدار می‌شوند. این افراد می‌توانند ساعت خواب خود را با برنامه‌ریزی، یك یا دو ساعت جابه‌جا كنند تا سحر راحت بیدار شوند.
رییس مركز اختلالات خواب بهارلو به این گروه توصیه كرد : درایام ماه مبارك بعد از سحر فرصت مناسبی ست كه این گروه می توانند كمبود خواب خود را جبران كنند.

*** بهترین زمان خواب نیمروزی
------------------------------------
صادق نیت گفت: بهترین زمان برای خواب نیمروز، ساعات نزدیك به ظهر است. در واقع اگر كسی در نظر دارد ساعت سه و چهار بعدازظهر چرت كوتاهی بزند، بهتر است آن را به قبل از ساعت یك تا دو بعدازظهر موكول كند.
وی توصیه كرد: آن دسته از افرادی كه به نوعی از بی‌خوابی رنج می برند و به طور معمول به سختی به خواب می روند بهتر است ظهرها نخوابند.

** شرایط كلی خواب
------------------------
فلوشیب اختلالات خواب به افرادی كه پس از سحری خوابشان نمی‌برد توصیه كرد : استفاده ازحداقل روشنایی (نور لامپ در منزل ) كمك مناسبی برای بازگشت به خواب پس از ساعت سحرگاهی است، زیرا با كم كردن نور این امكان به بدن برای بازگشت به خواب داده می شود.
به گفته وی این افراد از نوشیدن چای یا قهوه هنگام سحری پرهیز نمایند.
صادق نیت یاد آور شد: انسان توان این را دارد كه برای چند روزی، یكی دو ساعت كمتر از نیاز خواب شبانه بخوابد و این كمبود، در عملكرد و راندمان كارهای روزانه وی بی‌اثر باشد، البته به شرط آنكه پس از چند روز متوالی، یك روز مثلا در آخر هفته فرصت جبران كمبود خواب به بدن داده شود.
وی اضافه كرد : در شب های احیای ماه مبارك، روزه داران عصر آن روز خوب بخوابند تا بتوانند شب بیدار باشند. علاوه براین می توان برای بیدار ماندن از موادی مانند قهوه و چای استفاده كرد.
وی درخاتمه برای داشتن خواب خوب توصیه كرد: به طور كلی هنگام خواب باید نور در اتاق وجود نداشته باشد، به همین دلیل استفاده از پرده های ضخیم مفید خواهد بود زیرا نور مانع از ورود مغز به مرحله خواب می شود، حتی اگر برخی از افراد عادت به استفاده از چراغ خواب دارند، باید نور آن بسیار كم باشد.
منبع : ایرنا
پنج شنبه 20/4/1392 - 16:56
رمضان

رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با اشاره به فلسفه نامتناهی ماه مبارک رمضان گفت: اهل عرفان، ماه رمضان را ماه سلوک الهی می‌پندازند.

خبرگزاری فارس: اهل عرفان ماه رمضان را ماه سلوک الهی می‌دانند

حجت‌الاسلام خسروپناه رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان درباره حکمت روزه‌داری به خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس گفت: شناخت حکمت احکام الهی کار ساده‌ای نیست، می‌توان از طریق آموزه‌های دینی و قرآن کریم به تمام حکمت‌های آن پی برد.

وی با اشاره به اینکه قرآن کریم، حکمت ماه مبارک رمضان را به تقوای الهی می‌داند، یادآور شد: بر اساس روایتی از امیرالمؤمنین (ع) در نهج‌البلاغه، ماه رمضان سپری در برابر عقاب الهی است و مهمترین کارکردی که می‌تواند روزه ماه مبارک داشته باشد، این است که انسان از رذایل پاک می‌شود و طهارت پیدا می‌کند.

خسروپناه با تاکید بر اینکه منظور از طهارت پیدا کردن در این ماه، همان سلوک معنوی، تقرب و مهمانی خدا را پیدا کردن است، افزود: بر این اساس اهل عرفان ماه رمضان را ماه سلوک الهی می‌دانند. بنابراین این ماه در عرفان اسلامی موقعیتی ویژه دارد، چرا که ماه مهمانی خداوند است و به تعبیر قرآن کریم «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن» است.

وی، هدف از روزه‌داری برای عارف را مهار نفس در راستای رسیدن به مقصود دانست و گفت: آن مقصود نیز تمام آفرینش و به تعبیری عشق به پادشاه عالمیان است.

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به فضای معنوی که در این ماه در جوامع حاکم می‌شود، توضیح داد: فرایض الهی در این موقعیت می‌تواند تحولی عظیم در نهاد انسان ایجاد کند.

خسروپناه تاکید کرد: از جمله نکاتی که در اهمیت این ماه مورد توجه است کاهش جرائم و افزایش انفاق و کمک مردم به انسان‌های نیازمند است که این نکته مهمی است که تقریبا همه مسلمانان شاملش می‌شوند.

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:55
تغذیه و تناسب اندام

 

کافی است در ساعت‌های نزدیک افطار به یکی از خیابان‌های شلوغ شهرتان بروید، در آن صورت بعید است که با انبوه مغازه‌های فروش آش و حلیم مواجه نشوید.

در ایام رمضان، بازار توزیع برخی مواد غذایی بسیار داغ می شود و بسیاری از فروشندگان مواد غذایی، بدشان نمی آید که برای کسب سود بیشتر در این ایام، آش و حلیم را هم در کنار دیگر مواد غذایی به فروش برسانند. این در حالی است که بیشتر آنها برای فروش و توزیع این محصولات مورد علاقه روزه داران، مجوزی ندارند.

مشکل تا آنجا پیش رفته که حسین محمدی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران در گفت وگو با جام جم گلایه می کند: هر ساله در ایام ماه رمضان، از ساندویچ فروشی گرفته تا خیاطی و تعویض روغنی، حلیم فروش می شوند و براحتی با جان و سلامت مردم بازی می کنند.

جدای از مغازه ها، بساط آش و حلیم فروشی در خیابان ها هم پررونق است و خیلی از دستفروشان ترجیح می دهند در این ماه به طور موقت، کار و کاسبی شان را تغییر دهند و آش و حلیم به مردم بفروشند؛ غذاهایی که معمولا در گوشه آشپزخانه ها پخته می شود و هیچ تضمینی هم برای سلامت محصولات توزیع شده نیست.

فروشندگان مجاز را معرفی کرده ایم

بدیهی است که بسیاری از شهروندان هم ترجیح می دهند برای سلامت خودشان هم که شده از مراکز مجاز فروش آش و حلیم خرید کنند، اما سوال اینجاست که مردم باید از کجا بدانند کدام یک از مراکز فروش این محصولات، مجاز و بهداشتی است و کدام یک از آنها غیرمجاز است.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران تاکید می کند در همه معابر اصلی پایتخت، تابلوهای اطلاع رسانی مراکز مجاز فروش این مواد غذایی نصب شده است و شهروندان می توانند در ایام ماه رمضان از این مراکز خرید کنند، همچنین مغازه های مجاز فروش آش و حلیم از سوی این اتحادیه مجوز رسمی دارند و مردم هنگام خرید می توانند این مجوزها را ببینند.

محمدی از تداخل صنفی که در زمینه فروش آش و حلیم وجود دارد نیز بسیار گلایه مند است و می گوید، شاید برخی همکاران ما که در کار فروش ساندویچ و غذاهای آماده هستند، مجوز فروش محصولات غذایی داشته باشند، اما این اصلا دلیل نمی شود که بخواهند بدون مجوز، آش و حلیم را هم بفروشند.

به گفته رئیس این اتحادیه، اکنون حدود 5000 کبابی مجاز در تهران وجود دارد که مجاز به فروش آش و حلیم هستند، اما شاید 2000 یا 3000 مغازه غیرمجاز نیز در سطح پایتخت وجود دارند که بدون مجوز، آش و حلیم در اختیار مردم قرار می دهند.

نظارت ها به کجا رسید؟

وقتی کار از حرف و توصیه می گذرد، اما همچنان برخی افراد حاضر می شوند بدون دریافت هیچ مجوزی، آش و حلیم بهداشتی یا غیربهداشتی را در ماه رمضان به شهروندان بفروشند، در این شرایط بحث نظارت شدیدتر بر این بازار پررونق، بیشتر از پیش احساس می شود.

البته این داستان، فقط به امسال یا چند سال قبل برنمی گردد، بلکه تقریبا هرساله شاهدیم که با فرا رسیدن ماه رمضان، عده ای بی مجوز آش و حلیم می فروشند و از سوی دیگر هم ناظران، تعدادی از این مغازه ها را تعطیل می کنند و سرانجام این مساله در سال های بعد هم تکرار می شود.

محسن فرهادی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت نیز در گفت وگو با جام جم می گوید: امسال نظارت های وزارت بهداشت بر مساله توزیع بهداشتی مواد غذایی ویژه ماه رمضان، بیشتر از سال های قبل خواهد بود و اکنون 2000 اکیپ سیار بازرسی بهداشت محیط با فعالیت بیش از 4000 کارشناس و کارشناس ارشد بهداشت محیط در سراسر کشور مشغول به کار هستند.

این مقام مسئول خاطر نشان می کند که در چند روز گذشته بخشنامه ای به معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شده است و از آنها خواسته ایم که در ماه رمضان، همه فعالیت هایشان را به کنترل سلامت مواد غذایی ویژه این ماه معطوف کنند و البته از دستگاه های اجرایی و قضایی هم انتظار داریم که امسال با قاطعیت بیشتری با متخلفانی که شناسایی می کنیم، برخورد کنند.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران تاکید دارد که امسال سطح نظارت ها را افزایش داده و اکنون حدود 400 بازرس متشکل از بازرسان اداره اماکن، وزارت بهداشت و بازرسان صنف، فعالیت های مراکز فروش آش و حلیم را رصد می کنند و با متخلفان، برخورد قانونی خواهد شد.

با وجود این که وزارت بهداشت می گوید حتی در ساعت های سحر هم بر مراکز فروش آش و حلیم نظارت خواهد کرد، اما انتظار می رود که صحبت از تشدید نظارت ها، تنها در حد حرف و شعار باقی نماند و البته در این بین، نقش مردم در کنترل این مساله، حائز اهمیت است؛ یعنی اگر مردم به طور خودجوش از مراکز غیر مجاز خرید نکنند و تقاضایی در این رابطه وجود نداشته باشد، به طور طبیعی، عرضه گسترده محصولات غیر بهداشتی هم در ماه رمضان وجود نخواهد داشت.

خطر توزیع شیرینی های آلوده

مطابق یافته های پزشکی، مصرف آش و حلیم آلوده می تواند بیماری های میکروبی، بیماری های روده ای، اسهال و مسمومیت های حاد غذایی را برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد، اما خطر مصرف شیرینی های ویژه ماه رمضان دست کمی از خطر آش و حلیم آلوده ندارد.

در ماه رمضان، مصرف زولبیا و بامیه نیز طرفداران زیادی دارد، اما بسیاری از این نوع شیرینی های عرضه شده در ماه رمضان با استانداردهای پذیرفته شده در حوزه سلامت و بهداشت، فاصله زیادی دارد.

به گفته رئیس اداره بهداشت مواد غذایی وزارت بهداشت، بسیاری از این گونه شیرینی ها از روغن های چندبار استفاده شده درست می شود که خطر شیوع بیماری های کبدی و سرطان ها را در مصرف کننده افزایش می دهد.

فرهادی به شهروندان توصیه می کند که در ماه رمضان فقط از شیرینی فروشی های دارای مجوز، زولبیا و بامیه بخرند و به هیچ وجه از خواربارفروشی یا دستفروش ها، این گونه محصولات غذایی حساس را خریداری نکنند.

وزارت بهداشت به منظور کنترل بیشتر بر سلامت بازار مواد غذایی در ماه رمضان، شماره ای چهار رقمی در اختیار شهروندان قرار داده است که هموطنان می توانند با شماره گیری 1490 نسبت به تخلف های مراکز غیرمجاز فروش محصولات غذایی به وزارت بهداشت گزارش دهند.

امین جلالوند - جام جم

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:53
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

«الهی پیر شی مادر!» حتما شما هم بارها و بارها این دعا را از زبان مادربزرگ‌ها و مادرها شنیده‌اید. همه دوست دارند که عمر طولانی و در سلامت کامل داشته باشند. اما هر کسی این بنیه را ندارد.

در مورد خودتان چه فکر می کنید؟ آیا تصور می کنید که می توانید تا صد سالگی عمر کنید؟ طبق گزارش ان بی سی، 11 علامت را عنوان می کنیم که دارندگانش عمر طولانی در پیش دارند و چه بسا صد سال یا بیشتر عمر کنند.

عاشق جشن و مهمانی هستید

افرادی که مدام جشن می گیرند و عاشق مهمانی هستند 50 درصد کمتر در معرض خطر دمانس یا همان زوال عقل قرار می گیرند. این را ما نمی گوییم بلکه نتایج یک پژوهش علمی سوئدی است که روی حدود 500 مرد و زن بالای 78 سال انجام شده است.

محققان معتقدند مغز این افراد مقاومت بیشتری در برابر استرس نشان می دهد. به علت این که میزان کورتیزول یا همان هورمون استرس آنها کمتر است.

نتایج پژوهش ها نشان می دهد ترشح زیاد این هورمون به ارتباط سلول های مغزی آسیب می رساند. توجه داشته باشید مدیتیشن، مصرف چای سیاه یا چرت بعد از ظهر نیز برای مقابله با استرس بسیار موثر است.

هر روز 40 دقیقه بدوید

محققان آمریکایی به این نتیجه رسیده اند افراد بزرگسالی که هر روز به مدت 40 دقیقه یا در هفته پنج ساعت می دوند عمر طولانی تر و جسم و روح جوان تری دارند.

محققان به مدت 21 سال روی کیفیت زندگی افرادی که می دوند و افرادی که خود را از این ورزش محروم کرده اند، بررسی هایی انجام دادند.

فکر می کنید نتیجه چه بود؟ محققان با شگفتی تمام مشاهده کردند این دونده ها نه تنها کمتر در معرض بیماری های قلبی قرار گرفته اند، بلکه کمتر هم دچار سرطان و بیماری های عصبی و عفونی شده اند. 

توجه داشته باشید ورزش های هوازی سیستم ایمنی بدن را جوان نگه می دارد. اگر از دویدن خوشتان نمی آید روزانه 20 دقیقه وقت برای ورزش های مورد علاقه تان اختصاص دهید و سلامتتان را تضمین کنید.

غذای فیبردار بخورید

بیشتر مردم روزانه بین 14 تا 17 گرم فیبر مصرف می کنند. اگر به این میزان فقط ده گرم دیگر اضافه شود، خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی به میزان 17 درصد کاهش می یابد.

فیبر غذایی، کلسترول بد خون را کاهش می دهد، حساسیت به انسولین را بیشتر کرده و به کاهش وزن کمک زیادی می کند. مصرف فیبر بیشتر کاری ندارد. کافی است میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید.

باید بدانید نصف فنجان غلات 8.8 گرم، یک فنجان  تمشک 8 گرم، نصف فنجان عدس پخته شده 7.8 گرم، نصف فنجان لوبیای پخته شده 7.5 گرم، یک عدد سیب زمینی 4.8 گرم و یک عدد گلابی کوچک 4.3 گرم فیبر دارد.

به روز باشید

آدم به روزی باشید و با تکنولوژی غریبه نباشید. عضو بودن در شبکه های اجتماعی و وب گردی باعث می شود سلول های مغزتان جوان تر و سالم تر بماند.

این روزها خیلی از آقایان و خانم های مسن ایمیل می زنند، در موتورهای جستجو گشت می زنند و حتی در شبکه های اجتماعی حضور فعالی دارند.

به گفته محققان استفاده از فناوری های جدید باعث می شود از نظر فکری و اجتماعی پیشرفت کنید. زمانی که با دوستان و فامیل در تماس باشید و خودتان را در جریان اتفاقات روزمره قرار دهید، احساس بهتری خواهید داشت و خبره تر خواهید شد.

بعد از 52 سالگی یائسه شده اید؟

نتایج پژوهش ها نشان می دهند خانم هایی که دیرتر یائسه می شوند، عمر طولانی تری دارند به علت این که کمتر در معرض بیماری های قلبی عروقی قرار می گیرند.

آمار کالری های دریافتی تان را داشته باشید

محققان آمریکایی ثابت کرده اند خانم ها و آقایانی که روزانه بیشتر از 1500 تا 2000 کالری مصرف نمی کنند قلب سالم تر و جوان تری دارند و همچنین 15 سال جوان تر از سن و سال شان به نظر می رسند. البته صحبت فقط سر کم خوردن نیست، بلکه باید بیشترین میزان موادمغذی را از کالری های مصرفی تان دریافت کنید.

بیشتر افرادی که زیاد عمر می کنند سبزیجات، دانه های کامل، شیر بدون چربی و گوشت های کم چرب مصرف می کنند. نان های تهیه شده از آرد سفید و بدون سبوس، نوشیدنی های گازدار و هله هوله ها جایی در برنامه غذایی این افراد ندارد.

مطمئن باشید اگر دریافت کالری های بیهوده را قطع کنید و مواد غذایی سرشار از ویتامین و فیبر میل کنید، بهبود زیادی در سلامتتان ایجاد خواهد شد و پا به دنیای صد ساله ها خواهید گذاشت.

در 44 سالگی یک بچه به دنیا آورده اید؟

اگر به طور طبیعی بعد از چهل و چهار سالگی باردار شوید در مقایسه با دوستانتان که قبل از چهل سالگی بچه دار شده اند، 15درصد کمتر امکان دارد که در سن پنجاه سالگی دارفانی را وداع بگویید. این گفته هم نتیجه یک پژوهش آمریکایی است که در دانشگاه یوتا انجام شده است.

اگر تخمدان های شما سالم باشند و بتوانید در این سن بچه به دنیا بیاورید، معنی اش این است صاحب ژنی هستید که به شما کمک می کند عمر طولانی داشته باشید.

نبض تان را بگیرید

یعنی این که نبض تان هر دقیقه 60 بار می زند که معادل ضربان یک قلب سالم در حال استراحت است. بیشتر افراد وقتی نبض شان را می گیرند، بین 60 تا صد بار می زند. توجه داشته باشید هر چه این عدد به 60 نزدیک تر باشد یعنی سالم تر هستید.

داشتن نبض کند نشان می دهد قلبتان مجبور نیست سخت کار کند و برای همین می تواند مدت زمان طولانی تری در سینه تان بتپد.

خرناس را جدی بگیرید

درست است که بیشتر آقایان به صدای خر و پف شان افتخار می کنند، اما این صداهای ناهنجار یکی از علائم آپنه محسوب می شود.

افرادی که آپنه دارند در طول خواب بیماری مشکل تنفسی می شوند یعنی مدت کوتاهی نفس شان قطع می شود. به دلیل این که بافت های گلو، مجاری تنفسی را مسدود می کنند.

در موارد جدی تر این حالت 60 تا 70 بار در ساعت اتفاق می افتد. آپنه خواب می تواند باعث مشکل فشار خون بالا، مشکلات حافظه، افزایش وزن و افسردگی شود.

نتایج پژوهش ها نشان می دهد شانس زندگی طولانی در افرادی که  آپنه خواب ندارند در مقایسه با افرادی که به این مشکل دچارند، سه برابر بیشتر است. اگر در شب خر و پف می کنید و در روز هم کسل و خواب آلود هستید یا دچار تغییرات خلق و خوی می شوید، به پزشک مراجعه کنید.

شکمتان را کوچک کنید

نتایج پژوهش های فرانسوی نشان می دهد زن هایی که چربی شکم زیادی دارند 20 درصد بیشتر در معرض مرگ و میر زودهنگام قرار می گیرند حتی اگر شاخص توده بدنی شان نرمال باشد. برای همین لازم است خانم ها در دوره یائسگی فعال تر باشند و شکمشان را کوچک تر کنند به دلیل این که تغییرات هورمونی باعث اضافه وزن می شود.

اگر اندازه دور شکمتان زیاد است، این توصیه ها را جدی بگیرید: دو یا سه جلسه 20 دقیقه ای بدنسازی به برنامه ورزشتان اضافه کنید و روی عضلات شکمی تان کار کنید. روزانه یک غذای حاوی امگا3 میل کنید. این اسیدهای چرب برای مقابله با التهاب فوق العاده است.

هر روز هفت واحد میوه و سبزیجات میل کنید. باک آنتی اکسیدان بدنتان را پر کنید، چون این مواد مغذی شما را از گزند بیماری ها در امان نگه می دارد. طوری برنامه غذایی تان را تنظیم کنید که 25 درصد کالری های دریافتی تان حاصل چربی های سالم مانند اسیدهای چرب غیراشباع مونو باشد که حافظ قلبتان خواهد بود و کمک می کند چربی کمی دور شکمتان جمع شود.

میزان ویتامین D بدن تان را بدانید

بدن ما برای این که براحتی از پس بیماری ها برآید، به ویتامین D کافی نیاز دارد. اما متاسفانه بیشتر مردم ویتامین D کافی دریافت نمی کنند.

این ویتامین نه تنها برای مقابله با پوکی استخوان مفید است، بلکه باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی و عفونی می شود.

اگر لازم باشد می توانید از مکمل استفاده کنید. برای همین لازم است به پزشک مراجعه کرده و میزان ویتامین D بدنتان را با یک آزمایش خون ساده بررسی کنید.

 سوادا مارکاریان / جام جم

پنج شنبه 20/4/1392 - 16:51
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته