• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3779روز قبل
اعتیاد و سیگار

افرادی که مواد دخانی و مخدر مصرف می‌کنند به دلیل خاصیت اعتیادآوری و ایجاد وابستگی در شرایط عادی نمی‌توانند آن را ترک کنند و اغلب به دنبال راهی‌اند تا از دست آن خلاص شوند.۳۰ روز روزه‌داری فرصتی برای بازگشت این افراد به سلامت است.

خبرگزاری فارس: ماه رمضان، فرصت استثنایی برای ترک اعتیاد

به گزارش خبرنگار بهداشت ودرمان فارس،کارشناسان سلامت می‌گویند هر چند هر روز برای ترک سیگار مناسب است اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که ماه رمضان از این نظر فرصت مغتنمی برای سیگاری‌ها است چون در این ماه، ترک سیگار بسیار آسان‌تر می‌شود.

نتایج تحقیقات مختلف حاکی از آن است که 70 درصد افراد سیگاری به ترک سیگار تمایل دارند اما به دلیل اعتیاد به نیکوتین قادر به انجام این کار نیستند.

کاهش مصرف دخانیات در ماه رمضان

همچنین علی عطا طاهری، مدیر اجرایی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز گفت: مصرف دخانیات در ماه رمضان همزمان با روزه داری در سطح جامعه کاهش می یابد.

وی افزود: افرادی که در اماکن عمومی به راحتی سیگار و قلیان مصرف می‌کردند به دلیل تحریم شدن در ماه رمضان مصرفشان کاهش می‌یابد و می‌توانیم نتیجه بگیریم که مصرف سیگار به طور کلی در این ماه کم می شود.

طاهری گفت: ترک سیگار تا حد زیادی به قدرت اراده فرد بستگی دارد و در ماه رمضان که افراد به واسطه روزه‌داری به سطح مطلوبی از سلامت جسم و روان دست پیدا می‌کنند خیلی راحت‌تر می‌توانند سیگار را ترک کنند. 

بر اساس تحقیقات موجود،فقط 20 دقیقه‌ پس از ترک سیگار، ضربان قلب آرام می‌شود و 12 ساعت پس از عملی کردن این تصمیم، میزان منواکسیدکربن در خون فرد به حد طبیعی می‌رسد و با گذشت زمان بیشتر احتمال حمله قلبی در فرد به طور چشمگیر کاهش می‌یابد. 

آنزیم‌های کبدی در افراد سیگاری روزه‌دار تحریک نمی‌شوند

 وحید موسوی،کارشناس واحد پژوهش جمعیت مبارزه با دخانیات گفت:در ماه‌های غیر از رمضان، آنزیم های کبدی بیشتر تحریک می شوند و بعضی از هورمون های بدن زودتر متابولیسم و سوخت و ساز می‌شوند.

وی افزود: بنابراین سیستم بدن به دنبال جایگزین کردن محرک جدید است و بنابراین میل به سیگار در افراد تازه می‌شود.در ماه رمضان فرد به واسطه این که حدود 17 ساعت از سحر تا افطار سیگار نمی کشد یعنی محرکی مانند سیگار، آنزیم های کبدی شخص را تحریک نمی‌کند و نیاز جدیدی نیز تولید نمی کند. در این مدت، سیستم مغز به طور طبیعی مسکن های داخلی ترشح می‌کند تا جایگزین محرک کاذب سیگار شود.

این کارشناس واحد پژوهش جمعیت مبارزه با دخانیات گفت: پس از 30 روز روزه داری مواد سرخوشی‌زا تولید شد در کبد، کاملاً در بدن موجود است و فرد سیگاری با توجه به رحمت خداوند در این ماه که همه چیز را آرام و لطیف می‌کند می تواند با کمی همت دست به ترک سیگار بزند چون شرایط ترک راحت تری برای او فراهم شده است.

در حال‌ حاضر بر اساس آمارها 14 درصد جمعیت ایران سیگار می‌کشند.در زنان حدود سه درصد و در مردان حدود 28 درصد!

طبق برآوردها ایرانی‌ها در روز حدود 10 میلیارد تومان سیگار می‌خرند. در حالی که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است، هر کشور دو برابر هزینه‌ای که مردمش برای خرید سیگار صرف می‌کنند، برای درمان بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار هزینه می‌کنند. در واقع در کشور سالانه 7200 میلیارد تومان برای درمان بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار و سایر مواد دخانی می‌پردازند. این میزان معادل کل بودجه وزارت بهداشت است.

افزایش تمایل به روزه‌داری در معتادانی که ترک می‌کنند

علی رغم اینکه تاکنون تحقیقی در مورد کاهش مصرف دخانیات و موادمخدر در ماه رمضان انجام نشده اما به گفته محمد اسماعیل علیپور، رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران،میزان گرایش مذهبی در معتادانی که اقدام به ترک می کنند بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: بر اساس اظهارات معتادانی که برای درمان به کلینیک‌های ترک اعتیاد مراجعه کرده اند پس از دریافت خدمات و تحت پوشش قرار گرفتن آنها،آمار روزه داری در این افراد بیشتر شده است.

رئیس مرکز ترک اعتیاد تهران گفت: این افراد قبل از مراجعه اغلب افرادی بوده‌اند که از نظر اعتقادی و دینی در سطحی قرار داشته‌اند که تمایلی به روزه گرفتن نداشته‌اند اما پس از اقدام به درمان آنها،آمار روزه داری بیشتر شده است.

علیپور افزود: گرایش مذهبی این افراد در مراکز ترک اعتیاد بیشتر می‌شود و زمانی که این افراد موادمخدر مصرف می‌کنند از مسائل معنوی و اعتقادی دور می‌شوند چرا که از نظر جسمی و روانی به موادمخدر وابستگی دارند و نمی توانند روزه بگیرند.اما پس از اینکه تحت درمان قرار می گیرند شرایط روانی آنها به گونه‌ای می‌شود که اعتقادات در آنها قوی می‌شود.

وی گفت: این افراد پس از شروع مراحل درمانی توان و تمایلشان به روزه داری افزایش می‌یابد.

با توجه به مضرات مصرف سیگار و دخانیات بسیاری از افراد سیگاری می‌توانند به بهانه روزه گرفتن در این ماه علاوه بر نجات خود،سلامت خانواده و اطرافیان خود را نیز تضمین کنند.

گزارش از مرضیه سعادت

سه شنبه 1/5/1392 - 19:11
اطلاعات دارویی و پزشکی

فوق تخصص گوارش کودکان گفت: اسهال و استفراغ از شایع‌ترین بیماری‌های تابستانی کودکان است که عفونت ویروسی و همچنین عفونت میکروبی دستگاه گوارش می‌تواند باعث این بیماری شود.

خبرگزاری فارس: اسهال و استفراغ شایع‌ترین بیماری‌ تابستانی کودکان

مهری نجفی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهارداشت: اسهال و استفراغ از شایع‌ترین بیماری‌های تابستانی کودکان است که عفونت ویروسی و همچنین عفونت میکروبی دستگاه گوارش می‌تواند باعث این بیماری شود.

فوق تخصص گوارش کودکان گفت: در هر دو فرم ویروسی و میکروبی، کودک تب می‌کند و به دنبال آن دچار اسهال و استفراغ می‌شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: اگر کودک عفونت ویروسی گرفته باشد مبتلا به اسهال آبکی و حجیم می‌شود به طوری‌که شیرخوار دچار کم آبی می‌شود.

وی ادامه داد: بر اثر ابتلا به عفونت میکروبی دستگاه گوارش، اسهال به صورت شل و کش‌دار است که به آن اسهال بلغمی می‌گویند که همراه با خون است و معمولاً در هنگام ابتلا به این عفونت، قبل از دفع مدفوع ، دل‌درد در کودک پدیدار می شود.

رئیس بخش گوارش مرکز طبی کودکان تأکید کرد: در صورت بروز اسهال در شیرخواران به مجرد پیداشدن علائم برای جلوگیری از کم‌آبی کودک باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه شود.

نجفی ادامه داد: در مواردی که اسهال خونی همراه با تب بالا در شیرخوار وجود داشت فوراً باید نوزاد را به درمانگاه یا بیمارستان مجهز برد.

رئیس بخش گوارش مرکز طبی کودکان افزود: مصرف شیر مادر در شیرخواران کمک زیادی به جلوگیری از ابتلا به اسهال و استفراغ می‌کند و اگر شیرخواری که شیر مادر می‌خورد دچار اسهال و استفراغ شود شدت بیماری به مراتب خفیف‌تر از نوزادی است که شیرخشک می‌خورد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: درمان این بیماری استفاده از محلول‌های الکترولیک خوراکی - ORS ـ است؛ باید توجه داشت که هر پاکت ORS در یک لیتر آب خنک حل شود و فقط برای 24 ساعت مناسب است و برای 24 ساعت بعدی باید پاکت دیگری را آماده کرد.

رئیس بخش گوارش مرکز طبی کودکان، میزان استفاده از ORS را به ازاء هر نوبت مدفوع آبکی 10 سی‌سی به ازاء هر کیلو گرم وزن شیرخوار دانست و افزود: در این ایام، شیرخواران باید تغذیه خود با شیر مصرفی‌شان ـ چه شیر مادر چه شیر خشک ـ را ادامه دهند و غذاهای کمکی‌شان فاقد فیبر(سبزیجات، نخود فرنگی، لوبیا سبز) و چربی باشد.

نجفی با بیان این مطلب که وجود هویج و سیب‌زمینی در سوپ شیرخواران اشکالی ندارد، گفت: میوه‌ مجاز در این ایام موز نیم‌رس است و در مواردی که اسهال تخفیف یافته بود سیب‌پوست کنده نیز مجاز است.

رئیس بخش گوارش مرکز طبی کودکان تأکید کرد: استفاده از نوشابه و کولاها به‌خاطر قند و غلظت بالا و میزان املاح پایین هیچ کمکی به شیرخوار نمی‌کند بلکه باعث بدتر شدن اسهال نوزاد می‌شود.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:10
آموزش و تحقيقات

ترامادول به علت خاصیت سرخوشی، ضد افسردگی و بی‌خوابی به شدت مورد سوءمصرف قرار می‌گیرد و در میان جوانان این مخدر به اشتباه مصرف می‌شود و خطر اعتیاد به آن در نظر گرفته نمی‌شود.

خبرگزاری فارس: از ترامادول چه می‌دانید؟

به گزارش خبرنگار بهداشت ودرمان فارس،ترامادول که به نامهای تجاری ترامال، ترامدو بایومادول نیز شناخته می‌شود. یک داروی مسکن شبه تریاک است.

این دارو برای تسکین دردهای متوسط تا شدید تجویز می‌شود.  خاصیت تسکین درد در ترامادول حدود 10 برابر ضعیف تر از مرفین است. علاوه بر این ترامادول باعث جلوگیری از بازجذب "نورآدرنالین" شده و این امر باعث ایجاد نوعی خاصیت، مانند داروهای ضدافسردگی و همچنین هوشیاری می‌شود و برعکس مرفین، فرد مصرف کننده را فعال‌تر می‌کند، حتی در برخی از مصرف‌کنندگان احتمال گرفتگی عضلانی نیز کاهش می یابد.

با خوردن 100 میلی گرم ترامادول سطح خونی دارو در دو ساعت به حداکثر می‌رسد. حدود 20 درصد ترامادول به پروتئین خون بسته می‌شود. 30 درصد ترامادول بصورت تغییر نیافته و 60 درصد آن بصورت متابولیتهای شکسته شده در کبد از راه ادرار دفع می‌شود.

مدت زمان تاثیر ترامادول 4 تا 6 ساعت است و موارد مصرف آن برای تسکین درد معمولا به مدت کمتر از 5 روز و به مقدار 50 تا 100 میلی گرم هر 8 ساعت تجویز می‌شود، همچنین این دارو جهت درمان سندروم پای بی‌قرار نیز تجویز می‌شود.

این دارو نخستین بار توسط شرکت آلمانی گروننتال (Grünenthal) در دهه 1970 با نام تجاری ترامال (®Tramal) ساخته شد. گروننتال در سالهای بعد حق تولید ترامادول را به شرکتهای متعددی در سراسر دنیا واگذار کرد.

ترامادول معمولاً به شکل نمک هیدروکلراید تولید شده و به دو شکل خوراکی (بیشتر کپسول و قرص) و آمپول به بازار عرضه می‌شود. مقدار جذب و تأثیر فرم تزریقی ترامادول بسیار بیشتر از فرم خوراکی است.

ترکیب ترامادول و استامینوفن نیز در بازار موجود است که البته در کشور عرضه نمی‌شود اما در خارج از ایران به صورت قرص، آمپول، کپسول و قطره موجود است. مصرف قطره خوراکی آن رایج‌تر است و برعکس اکثر داروهای اپیوئیدی شامل قوانین داروهای مخدر نمی‌شود و با نسخه عادی پزشک قابل تهیه‌ است.

مصرف ترامادول موجب وابستگی روانی و جسمی شبیه اعتیاد به تریاک می‌شود و با قطع ناگهانی دارو علائم اضطراب، تعریق، بی‌خوابی، تهوع و لرز، اسهال، درد عضلانی، سندروم پای بی‌قرار (RLS)، ترس و بیقراری، گرگرفتگی و گزگز پیش می‌آید.

ترامادول به علت خاصیت سرخوشی، نعشگی و ضدافسردگی به شدت مورد سوءمصرف قرار می‌گیرد و اکثراً در میان جوانان این مخدر به اشتباه حدس زده می‌شود و خطر اعتیاد به آن در نظر گرفته نمی‌شود.

ترامادول با نسخه پزشک قابل تهیه است و در اکثر کشورها شامل قوانین داروهای مخدر نمی‌شود با این وجود خاصیت اعتیاد آور آن کمتر از دیگر مواد اپیوئیدی نیست.

علائم جسمی ترک ترامادول احتمالاً به علت خواص ضدافسردگی این دارو (جلوگیری از بازجذب سروتونین و نورآدرنالین) شدیدتر از علائم ترک مخدرهایی مانند تریاک است، حتی بعد از قطع مصرف کوتاه مدت ترامادول علائمی مانند بی خوابی، سندروم پای بی‌قرار (RLS) و افسردگی بروز می‌کند.

مصرف بدون وقفه آن در طولانی مدت باعث ایجاد مقاومت بدنی نسبت به مواد اپیوییدی شده و دوز مصرف آن باید افزایش یابد تا اثری مشابه مقدار مصرف اولیه را ایجاد کند، مدتی بعد از قطع مصرف دارو مقاومت بدنی نسبت به ترامادول و دیگر مواد اپیوئیدی به حالت اولیه بر می‌گردد.

 

عوارض جانبی

عوارض مشابه دیگر داروهای شبه‌تریاک (تهوع، سرگیجه، خواب آلودگی، خشکی دهان،یبوست، افت فشار خون، تعریق، خارش) در ترامادول هم دیده می‌شود اما احتمال بروز دپرسیون تنفسی که کشنده‌ترین عارضه این گروه داروهاست، با ترامادول خوراکی نسبت به مرفین کمتر است.

مصرف این دارو به علت افزایش سطح سروتونین، بیشتر از دیگر مواد اپیوئیدی ایجاد حالت تهوع می‌کند، همچین باعث بی خوابی می‌شود. مصرف بیشتر از 400 میلی گرم ترامادول برای افراد بدون مقاومت بدنی در مقابل مواد اپیوئیدی خطرناک است.

یکی از عوارض نادر ولی خطرناک مصرف ترامادول تشنج است. تشنج معمولا در اثر مصرف زیاد این دارو یا مصرف دارو در بیماران صرعی یا بیمارانی که دچار آسیب مغزی شده‌اند با بیمارانی که مشکلات کبدی کلیوی (دفع دارو دچار اختلال گشته و افزایش مقدار دارو در خون) دارند و یا معتادان به الکل ایجاد می‌شود. همچنین احتمال وابستگی دارویی و بروز علائم ترک مشابه دیگر ترکیبات شبه تریاک هم وجود دارد.

یکی دیگر از عوارض نادر ترامادول (چهار تا پنج ساعت پس از مصرف) افزایش فشار خون به همراه سردرد شدید است.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:9
اعتیاد و سیگار

تحقیقات جدید محققان آمریکایی نشان داد که سیگار کشیدن در دوران بارداری با چاقی و دیابت دختران متولد شده ارتباط دارد.

خبرگزاری فارس: سیگار کشیدن زنان باردار با تولد دختران چاق و دیابتی مرتبط است

به گزارش خبرنگار فارس به نقل از یوپی‌آی، محققان آمریکایی گفتند که زنانی در دوران بارداری سیگار می‌کشند دختران آنها با افزایش خطر ابتلا به چاقی مواجه می‌شوند.

«متیو لانگ‌نیکر» پژوهشگر موسسه بهداشت ملی از داده‌های پرونده‌های پزشکی زنان سوئدی به این ارتباط پی برده است.

علاوه بر این وی متوجه شد دخترانی که از مادران سیگاری به دنیا آمدند در معرض بیشتری از ابتلا به دیابت روبه‌رو بودند.

وی در یک بیانیه افزود: دختران متولد شده از مادران سیگاری 50 درصد بیشتر در معرض چاقی و دیابت قرار می‌گیرند.

لانگ‌نیکر معتقد است که مواد شیمیایی داخل محصولات تنباکو و توتون ممکن است باعث توسعه سلول‌های جنینی و احتمالاً تبدیل به سلول‌های چربی بزرگ که در رشد لوزالمعده که کار ساخت انسولین را برعهده دارد آسیب دائمی وارد می‌کند.

بیماری دیابت یک اختلال مزمن متابولیک (سوخت و سازی) در بدن است که بر اثر آن سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می‌یابد. از این‌رو میزان قند خون افزایش می‌یابد.

در تعریف سازمان بهداشت جهانی٬ دیابت یک بیماری است که در آن بدن یا دچار کمبود انسولین است یا انسولین تولیدی را به درستی مصرف نمی‌کند.

انسولین هورمونی است که برای ورود گلوکز به بیشتر سلول‌های بدن ضروری است.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:7
رمضان

برخی هنگام افطار به یکباره انواع مواد غذایی از آش گرفته تا انواع نوشیدنی و غذاها را به معده خالی خود تحمیل می‌کنند. این کار علاوه بر فشار بر دستگاه گوارش، سردرد، سرگیجه و تهوع ایجاد می‌کند.

خبرگزاری فارس: روزه را با چای کمرنگ و عسل باز کنید/ خرما اشتها را کنترل می‌کند

سید هدایت حسینی، معاون پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیه وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: در وعده افطار دستگاه گوارش بعد از چند ساعت طولانی که در حال استراحت بوده، دوباره باید فعال شود. در نتیجه افطاری باید به گونه‌ای باشد که به دستگاه گوارش فشاری نیاید.

این متخصص تغذیه، چای شیرین کمرنگ که ترجیحاً با عسل شیرین شده باشد و در عین حال خیلی هم داغ نباشد را مناسبت‌ترین نوشیدنی برای باز کردن افطار دانست و افزود: بهتر است 10 دقیقه قبل از افطار چای را ریخته تا هنگام خوردن کمی خنک شده باشد. البته یک لیوان شیر نسبتاً گرم هم برای باز کردن افطار و پذیرش دستگاه گوارش برای غذا بسیار مناسب است.

این متخصص تغذیه خرما را جزو مواد غذایی برشمرد که به دلیل داشتن قند ساده سبب کنترل اشتها می‌شود و افزود: خرما سرشار از ویتامین و منابع معدنی برای بدن است ولی در عین حال نباید در خوردن آن افراط شود چرا که هر یک گرم قند ساده در خرما معادل 4 کیلو کالری انرژی است.

معاون پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای وزارت بهداشت بر این نکته تأکید کرد که در صورت خوردن غذای سنگین و حجیم در وعده افطار ممکن است با سردرد، سرگیجه و تهوع مواجه شویم.

حسینی گفت: چای، نان و پنیر، گردو، سبزی و خرما بهترین افطاری محسوب می‌شود و حتی آش و سوپ را نیز باید به همراه غذای اصلی با فاصله یک تا دو ساعت پس از افطار میل کرد.

وی همچنین به آنهایی که از عارضه یبوست در ایام روزه‌داری رنج می‌برند توصیه کرد: پس از افطار حدود نیم ساعت ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی را انجام دهند تا روده امکان حرکت و دفع مواد را به سمت خارج بدن داشته باشد.

سه شنبه 1/5/1392 - 19:7
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

مسلما عقل و درایت شما به رویش دندان‌هایتان بستگی ندارد، بخصوص آن که دندان عقل در بیش از 50 درصد افراد ماندنی نیست، یعنی به علت مشکلاتی که ایجاد می‌کند، کشیده می‌شود.

اگر دندان عقل که در هجده تا بیست و پنج سالگی می روید، به علت های ژنتیک یا اکتسابی طی این زمان رشد نکند یا به صورت نیمه نهفته رشد پیدا کند، باید مورد بررسی جدی قرار بگیرد.

دکتر عباس کمالی، جراح لثه می گوید: بسیاری از دندان های عقل نهفته یا نیمه نهفته که در آن قسمتی از تاج دندان از لثه بیرون زده است ظرفیت های بدی برای ایجاد کیست های دندانی، عفونت، ایجاد ناهنجاری در دیگر دندان ها و حتی تبدیل شدن به سرطان های مهاجم را دارد. بر این اساس حتی در صورتی که این دندان ها برای شخص مشکل خاصی ایجاد نکند، باید هر سال یا دو سال یک بار از طریق عکس رادیوگرافی مورد بررسی قرار گیرد و در صورت مشکل ساز بودن نیز باید از طریق عمل جراحی از لثه خارج شود.

مراقب وضع دندان عقل تان باشید

اگر مسیر رویش آخرین دندانی که در حفره دهان رویش پیدا می کند، طبیعی باشد، نیازی به انجام مراحل درمانی آن وجود ندارد، اما دندانی که بعضی از تاج های آن در محیط دندان رویش یابد و بقیه نهفته بماند نیازمند ملاحظات پزشکی است.

دکتر کمالی با اشاره به این که گاهی نیز دندان عقل به طور کامل در استخوان فک نهفته است، می گوید: اگر این نوع دندان باعث فشار به سایر دندان ها نشود، عارضه خاصی را به همراه ندارد. در این صورت نیازی به جراحی و درآوردن دندان نیست و فقط باید وضع دندان، به طور مرتب با معاینات پزشکی و رادیوگرافی، مورد بررسی قرار گیرد، اما در موارد معدودی این دندان های نهفته به ایجاد کیست های بزرگ و تخریب استخوان فک منجر می شود و حتی ممکن است قابلیت تبدیل شدن به سرطان های مهاجم را پیدا کند. به این علت هرگز نباید از دندان های عقل نهفته غافل شد.

دندان های عقلی که عفونی می شود

دندان های عقل آخرین دندان هایی است که در هجده تا بیست و پنج سالگی می روید. در بسیاری مواد، بخشی از تاج دندان عقل از لثه بیرون می آید، اما بقیه دندان داخل لثه باقی می ماند. دندان های عقل نیمه نهفته گاهی باعث بروز مشکلاتی در دهان می شود و باید با جراحی آن را درآورد.

به گفته دکتر جلالی دندان عقل نیمه نهفته در فضایی که برای رشدش کافی نیست، استعداد عفونی شدن پیدا می کند. در واقع لثه ای که دور تا دور تاج دندان را فراگرفته در چنین حالتی در معرض خطر عفونت قرار می گیرد؛ عفونتی که با درد و تورم در ناحیه حلق و بروز مشکلاتی در بلع غذا همراه است. همچنین این دندان ها در خطر پوسیدگی قرار دارند و پوسیدگی در ناحیه مجاور خود را نیز به دنبال خواهند داشت. حتی ممکن است ریشه های این دندان ها وارد کانال عصبی صورت شود و به از دست رفتن حس لامسه بیمار در فک پایین اش منجر بشود.

این جراح فک تاکید می کند: خانم های جوانی که قصد باردار شدن دارند باید بشدت نسبت به وضع دندان عقل خود حساس باشند، چرا که طی بارداری به علت تغییرات خاصی که در بدن اتفاق می افتد دندان های عقل در خطر عفونی شدن قرار می گیرند. همچنین کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی یا بیماری دیابت هستند، بهداشت دهان و دندان شان ضعیف است یا مشکل استخوانی دارند، باید نسبت به وضع دندان عقلشان بسیار پیگیر باشند.

جراحی ممنوع

جراحی دندان عقل نیز با مشکلات و پیچیدگی های خاص خود همراه است زیرا گاهی ریشه دندان در وضع خاصی نسبت به اعصاب صورت قرار دارد که خارج کردن آن با مخاطراتی برای بیمار همراه است. حتی جراحی دندان های عقل ممکن است با بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی یا تزریق وریدی داروهای تسکین دهنده همراه باشد. در واقع پیچیدگی جراحی به موقعیت دندان های عقل بستگی دارد.

بر این اساس دکتر جلالی توصیه می کند افرادی که بیماری های نقص سیستم ایمنی یا قند کنترل نشده دارند، از این نوع جراحی اجتناب کنند مگر در موارد اورژانس که دندان عقل بسیار خطرساز شود. البته نباید فراموش کرد که برای افراد در سنین بالا نیز درآوردن دندان به وسیله جراحی توصیه نمی شود.

با این حال توجه داشته باشید که دندان عقل نهفته پدیده ای بسیار متداول است، ولی برای نیمی از افراد هیچ وقت مشکل ایجاد نمی کند، اما این مساله نباید باعث شود که نسبت به ایجاد درد، تورم، حساس شدن لثه ها، کرم خوردگی و بوی بد دهان خود که نشانه ای از خطرساز شدن دندان عقل است، بی توجه باشید.

پونه شیرازی / جام جم

يکشنبه 30/4/1392 - 19:32
رمضان

روزه داشتن و امساک از خوردن و آشامیدن در زمانی معلوم از روز یکی از ریاضت‌های شرعی دین اسلام است که یک ماه از سال را بر مومن واجب می‌دارد که در کنار امساک جسمی به پرورش روحی خویش اهتمام ورزد.

 

اما این ریاضت‌های شرعی که باعث تهذیب نفس و قوت روحی می‌گردد از طلوع تا غروب آفتاب به طول می‌انجامد که مسلمان باید در این ساعات خود را از ارتکاب به اعمال باطل شدن روزه (چه آنها که ظاهرا روزه را باطل می‌گرداند و چه اعمالی که باطن آن روزه را باطل می‌کند) باز دارد و فرایض خویش را به نحو احسن و در حد توان بجای آورد، از این‌رو وقت افطار، روزه‌دار حقیقی بعد از یک روز فرمانبرداری و اطاعت از پروردگار خویش که در ریاضت شرعی و تهذیب نفس کوشیده است، حال مسرور از این حسن طاعت و عمل به فریضه حقه پای سفره افطار می‌نشیند تا پایان یک روز سختی و رنج روزه‌داری را با شادمانی فرمانبرداری به انجام رساند. حال روحی روزه‌دار در این اوقات به زیبایی تمام است که جسم ضعیف شده از روزه‌داری را با روحی آکنده از شعف بندگی و شور عمل به دستورات حضرت احدیت که این سختی و مشقت روزه روی وی را به ملکوت خداوندی جلب و جذب کرده است به افطار می‌نشیند و شکستن ریاضت به دستور خداوندی را عامل می‌گردد، از این رو در این زمان و حال مومن را در بشارت به لقای خداوند است که پس از سختی بسیار به شیرینی مضاعف می‌رسد، چنان‌که در حدیث نبوی آمده است که فرمود: «خدا می‌فرماید: روزه روزه‌دار برای من است و من پاداش آن را می‌دهم. برای روزه‌دار دو شادمانی هست: هنگامی که افطار کرد شادمان می‌شود و هنگامی که خدا را دیدار کرد به پاداش کارش شادمان می‌شود.»

آیت‌الله عباسعلی کیوان قزوینی در تفسیر آیه 186 سوره بقره می‌نویسد: «پس می‌توان حدس زد که مراد از عبادت روزه‌داران به روزه کامل است که گویا روزه‌داران به زبان حال سوال از خدا می‌کنند که کجاست این خدایی که ما به قدم ریاضت رو به او می‌رویم؟

ساربانا جمال کعبه کجاست/ که بمردیم در بیابانش

جمال کعبه افطار است و بیابان مشقتِ روزه، در اخبار رسیده که روزه‌دار را وقت افطار بشارت است به لقاء‌الله.»

از این روست که در سنت نبوی(ص) خدمت به شخص روزه‌دار از نیکوترین اعمال است، تا جایی که حتی با دانه‌ای خرما یا جرعه‌ای آب از وی پذیرایی شود که این اجری معنوی خواهد داشت و نشان از عزمت روزه‌داری و اطعام شخص روزه‌دار دارد که فرد اطعام‌کننده در ثواب روزه‌داری و شوق لقای شخص روزه‌دار به حضرت احدیت، شریک و از لطایف معنوی آن بهره‌مند می‌گردد.

امیر هاشم‌پور / جام‌جم

يکشنبه 30/4/1392 - 19:30
تاریخ

 

جام جم آنلاین: شاید برای بسیاری جالب باشد که بدانند افتخار ابداع روش درمان بیمارستانی تا اندازه زیادی از آن ایرانیان است. اگر به ایران باستان بازگردیم در دوره ساسانیان علوم مختلف رشد چشمگیری یافت.

در میان پادشاهان ساسانی از زمان اردشیر بابکان و شاپور به بعد زمینه آشنایی ایرانیان با علوم مختلف بیشتر فراهم شد و در این دوره حتی کتاب های یونانی و پهلوی در کتابخانه ها یا آتشکده ها نگهداری می شده است.

در این دوره شهرهای بسیاری ساخته شد و یکی از این شهرهای مهم جندی شاپور یا گندی شاپور بود که در جنوب غربی ایران درخوزستان و نزدیک شوشتر واقع شده است که دراین شهر دانشگاهی نیز ساخته شد که می توان گفت در نوع خود از مهم ترین مراکز علمی و تحقیقی آن دوران بوده است.

این دانشگاه گرچه از زمان شاپور اول پایه ریزی شده بود، اما توسط انوشیروان گسترش یافت و تعداد زیادی دانشمند و پزشک در آن مشغول به تدریس، تحصیل و طبابت بودند.

در این مرکز علاوه بر کتب تالیف شده دانشمندان ایرانی بسیاری از کتاب های یونانی و هندی را به پهلوی ترجمه کرده و آنها را تعلیم می دادند.

به گفته مورخان در این دانشگاه همه گونه امکانات برای دانشمندان بدون توجه به عقاید و افکارشان فراهم بود، علمایی در طب، ریاضی، فلسفه، نجوم و فیزیک از نقاط مختلف به آنجا مهاجرت کردند.

سختگیری امپراتوری قرون وسطایی روم نسبت به برخی فرقه های مسیحی غیرکاتولیک مانند نسطوریان و یعقوبیان و همچنین مخالفت کلیسای کاتولیک با فلاسفه دارای افکار نو افلاطونی در قلمرو امپراتوری روم و تسامحی که در زمان شاپور دوم ساسانی و بعدها در زمان انوشیروان نسبت به عقاید دانشمندان رومی و هندی و چینی و یونانی به عمل آمد، موجب مهاجرت عده زیادی از آنها به شهر جندی شاپور در خوزستان شد و زمینه شکوفایی علمی این شهر و دانشگاه در جهان آن روز را فراهم آورد. وجود پزشکان زبردست در بیمارستان این شهر نیز موجب رونق آن شد.

پزشکانی که از قلمرو روم شرقی و یونان و همچنین از سوریه و مصر راهی این دیار شدند و مهارتی که برخی موبدان زرتشتی در پزشکی داشتند باعث شد تا این بیمارستان به اوج شهرت خود برسد.

به طوری که در منابع ذکر شده است فردی به نام حارث فرزند کلده از پزشکان تربیت شده این شهر بوده است که بعد ها پزشک ویژه پیامبر(ص) شد و نیز در دوران بعد از اسلام در زمان خلفای عباسی از خدمات پزشکی این بیمارستان استفاده می شده است.

انوشیروان حتی عده ای را به هندوستان فرستاد تا به فراگیری علوم بپردازند. طب یونان در مدرسه جندی شاپور رواج یافت.

فلسفه ارسطو و افلاطون در زمان انوشیروان به فارسی ترجمه شد. برزویه طبیب نیز در زمان انوشیروان به هند رفت و با تنی چند از دانشمندان و کتب هند به ایران بازگشت.

دانشگاه جندی شاپور در علم کیمیا (شیمی)، زیست شناسی و علوم پزشکی نقش مهمی داشته است. در این مرکز آموزش و گفت و گو به زبان سریانی بود.

از آنجا که زبان سریانی به زبان عربی نزدیک بود این امر خود باعث انتقال سریع و ساده تر علوم عهد باستان به دوره اسلامی شد.

پیوستگی بزرگ میان طب اسلامی و یونانی را باید در پزشکی اواخر دوره ساسانی، بویژه در مدرسه جندی شاپور جستجو کرد.

گفتنی است، هنگام ظهور اسلام جندی شاپور مهم ترین دوران خود را می گذرانید. جندی شاپور که مهم ترین مرکز پزشکی عصر به شمار می رفت، محیطی برای مرکز تجمع دانشمندان با ملیت های گوناگون بود. در این مدرسه دانشمندان سنت های پزشکی یونانی، هندی و ایرانی را با هم در آمیخته و زمینه را برای پزشکی اسلامی آماده می کردند.

افتخار ابداع روش درمان بیمارستانی را باید تا اندازه زیادی از آن ایرانیان دانست. بیمـــارستان های دوره اسلامی اغلب براساس نمونه ها و اصول بیمارستانی جندی شاپور ساخته شده بودند.

بیمارستان های معروف عضدالدوله در شیراز و بغداد، بیمارستان های متاخر دمشق و رفاهی براساس نمونه جندی شاپور بنا گردیده بودند.

نخستین فرآورده دارویی اسلامی نیز از این مرکز بزرگ پزشکی جهان بوده است. در این میان نقش دانشگاه جندی شاپور را در انتقال علم کیمیا نیز به هیچ وجه نمی توان نادیده گرفت.

جندی شاپور هنگام فتوحات اعراب مهم ترین مرکز پزشکی جهان بوده است. این دانشگاه تا قرن ها از مشهورترین دانشگاه های جهان بود.

در جندی شاپور علاوه بر دانشگاه، بیمارستانی نیز تاسیس شد. این شهر بعد از تصرف شوشتر به تسخیر اعراب مسلمان درآمد که دانشگاه آن تا قرن سوم هجری بر جای مانده بود.

جندی شاپور در قرون اول اسلامی پناهگاه معارف و علوم عقلی به شمار می آمد و در آنجا نه فقط معارف یونانی، بلکه علوم هندی نیز تدریس می شد.

پزشکان ترسایی که از جندی شاپور به بغداد می آمدند، گذشته از اشتغال به طبابت، کتاب های مهم طبی را نیز از یونانی یا سریانی به عربی ترجمه می کردند.

علوم پزشکی و زیست شناسی به وجود مدرسه جندی شاپور که در آنها سنت های طب بقراطی و جالینوسی حفظ می شد، وابستگی دارند و به دلیل این که در زمان خلافت عباسیان بسیاری از اطبا و دانشمندان به سوی مرکز خلافت و بیمارستان بغداد شتافتند، این مدرسه رفته رفته از بین رفت.

بعدها تمام مدرسه جندی شاپور به بغداد انتقال یافت که به این ترتیب طب اسلامی از آن زمان آغاز شد. در دوران خلافت عباسیان بزرگ ترین اطبای عالم اسلامی ایرانیان بوده اند. مامون، خلیفه مشهور عباسی نیز بیت الحکمه را در بغداد به تقلید از جندی شاپور ساخت.

يکشنبه 30/4/1392 - 19:27
رمضان

مدیر حوزه علمیه امام مهدی(عج) درباره معنی خوابتان عبادت است، گفت: چون گفتند خوابتان عبادت است، پس حالا من سیزده ساعت هم بخوابم دارم عبادت می‌کنم؟! خیر بلکه یعنی خوابتان هم همان عبادت باشد و از این ماه رمضان بهره ببرید.

خبرگزاری فارس: «خوابتان در ماه رمضان عبادت است» به چه معناست

به گزارش خبرگزاری فارس، آیت‌الله روح‌الله قرهی مدیر مدرسه علمیه امام مهدی(عج) حکیمیه تهران به مناسبت آغاز ماه بهار قرآن به شرح دعای ابوحمزه ثمالی می‌پردازد که بخش نخست آن در ادامه می‌آید:  

*ربیع الشهور، ربیع الایّام و اللیالی

این ماه شریف و ماه با برکت، اسماء مختلفی دارد که یکی از آن‌ها همان شهرالله است که در خطبه شعبانیّه نیز بیان شده است. این ماه آن ‌قدر با عظمت است که فرمودند: رمضان نگویید و حداقل شهر (ماه) رمضان بگویید. اولیاء خدا هم که همیشه به کرامت و با عظمت از این ماه یاد می‌کردند و یاد می‌کنند، به آن، شهرالله یا ماه مبارک می‌گویند و یکی از اسامی دیگر این ماه با عظمت، ربیع است. این ماه، ربیع الایام و اللیالی، عند الاولیاء است، همان‌گونه که ربیع القرآن هم است. یعنی بهار قرآن، بهار ایّام و لیالی است.

پس از اسمائی که عند الاولیاء، برای شهرالله تبیین شده، ربیع است، ربیع الشهور، ربیع الایّام و اللیالی. می‌خواهم این مقدّمه را عرض کنم تا به فضل الهی، ادامه بحث شرح دعای ابوحمزه را که در سنوات گذشته داشتیم، عرض کنیم.

*خصایص بهار

می‌دانید یکی از خصایص بهار، حیات‌ بخشی است . در بهار ظاهری که در دنیا است، درختان جان می‌گیرند، رودها جاری می‌شوند و حتّی بدن زنده‌ها، زنده می‌شود. لذا در روایت داریم: ابدانتان را از باد بهاری دور نکنید و این خلاف باد پاییزی است که بیان می‌کنند: خودتان را از باد پاییز بپوشانید، امّا بیان می‌فرمایند: خودتان را در معرض باد بهاری قرار بدهید.

پس بهار، زنده را زنده می‌کند. سلول‌های بافت‌های پوستی که چروک شده، در بهار، زنده می‌‌شود. شیخ ‌الرّئیس، ابوعلی‌ سینا، آن فقیه صمدانی که طبیب و پزشک است، نکته عجیبی را بیان می‌کنند. ایشان وقتی راجع به امراض، در کتاب قانون خودشان - که در موضوع طبّ و بسیار مفصّل است - نکاتی را بیان می‌کنند، می‌فرمایند: اگر مریضی توانست خودش را در زمستان نگاه بدارد و به بهار رسید، از آن‌ جا به بعد، دیگر بهار او را زنده نگاه می‌دارد، مگر مرگی که مقدّر است «لا یَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا یَسْتَقْدِمُون‏» و به تعبیر قرآن مجید الهی، نه جلو می‌افتد و نه عقب؛ یعنی در آن مرگ حتمی، ذوالجلال و الاکرام برای هر کسی رقم زده باشد، تأخیری نیست و بحث آن جداست.

پس بهار، زنده را زنده و مرده را هم زنده می‌کند و این خصوصیّت بهار است. در باب مسئله جسم، در ربیع، نکاتی است که نمی‌خواهم ورود به آن مباحث داشته باشم، امّا پروفسور رجحان - که در پزشکی و بافت‌ شناسی، استاد الاساتید است - بیان می‌کردند: در هر ثانیه، پانصد میلیون سلول می‌میرد و پانصد میلیون سلول دیگر جایگزین آن می‌شود. این جایگزینی، ربیع است؛ پس بهار، زنده‌کننده است.

*هدایت ‌پذیری از قرآن در ربیع القرآن 

امّا چرا اولیاء خدا برای این ماه مبارک رمضان، شهرالله که اسماء مختلفی دارد، عنوان ربیع را اسم‌گذاری کرده‌اند؟

اوّلاً یک سند روایی دارد که در باب کتاب‌الله (قرآن، کلام پروردگار عالم، آنچه که عامل حیات روح و جسم انسان است) هست. فرمودند: ماه مبارک رمضان، بهار قرآن است. از این مطلب شروع کنیم تا ببینیم شهر الله را که اولیاء خدا، ربیع‌الشّهور و ربیع‌الایّام و اللّیالی بیان کردند، یعنی چه؟ این‌ها، نکاتی است که عرفای عظیم‌الشّأن به زیبایی به آن‌ها پرداختند.

کتاب‌الله، «هُدىً لِلنَّاسِ وَ بَیِّناتٍ مِنَ الْهُدى‏ وَ الْفُرْقانِ» است. قرآن کریم و مجید الهی هم در سوره بقره همین را بیان می‌فرماید که اصلاً ماه رمضان، ماه نزول قرآن، کتاب ‌الله است که برای همه انسان‌ها، هدایت‌گر است، «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذی أُنْزِلَ فیهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنَّاسِ وَ بَیِّناتٍ مِنَ الْهُدى‏ وَ الْفُرْقانِ‏». امّا سؤال اساسی این است که اگر «هُدىً لِلنَّاسِ» است، پس چرا همه، از این قرآن هدایت نمی‌شوند؟

ذوالجلال و الاکرام فرمود: «ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فیهِ هُدىً لِلْمُتَّقین‏» این قرآن بدون هیچ شک و شبهه، بدون کوچترین ریبی، فقط برای متّقین هدایت‌گر می‌شود. لام، لام تعلقیّه است؛ یعنی فقط متعلّق به متّقین است. لذا فقط و فقط متّقین عالم، هدایت می‌شوند. حال، این ماه، بهار قرآن است؛ چون وقتی انسان در این ماه وارد می‌شود - إلّا آن که اصلاً نفهمد ورودش برای این ماه چیست - شمّه‌ای از تقوا را در این ماه به دست می‌آورد. لذا روح انسان در بهار قرار می‌گیرد. آن بهاری که عرض کردم عامل برای حیات می‌شود. چون وقتی دستش دیگر روزه‌دار شد؛ یعنی با دست خطا نکرد؛ قلمش نعوذبالله، نستجیربالله کار خلافی نکرد؛ نعوذبالله، نستجیربالله اختلاس و تمام آن گناهان که مرتبط با ید است، مرتکب نشد، یا با عین و چشمش گناه نکرد؛ یا با لسان و زبانش گناه نکرد؛ یا با رجل و پایش گناه نکرد؛ یا با سمع و گوشش گناه نکرد و اصلاً با هیچ‌کدام از اعضاء و جوارحش گناه نکرد، دیگر حالا این بدن و این روح آماده است که خودش را در معرض باد بهار قرآن قرار بدهد.

لذا این یک معنای ربیع بودن ماه مبارک است؛ یعنی دیگر این روح آماده می‌شود. برای همین است که فرمودند: یک آیه می‌خوانی، یک ختم قرآن می‌شود. نه اینکه بخواهند پای انسان را نعوذبالله، نستجیربالله قفل کنند. ابوالعرفا، آیت‌الله العظمی ادیب می‌فرمودند: آقاجان! آنکه به ربیع متّصل شد، به یک میوه اکتفا نمی‌کند. آنکه به ربیع متّصل شد، به یک لحظه و یک روز اکتفا نمی‌کند.

دیدید در بهار، اصلاً حیوان هم یک طور دیگری می‌شود. هر چند خیلی نمی‌خواهم در باب جسمانی وارد شوم و آن مقدّمه‌ای که در باب جسمانی گفتم، برای این است که به این مسئله برسم، امّا عیبی ندارد عرض می‌کنم که حتّی بالاترین نطفه، نطفه بهاری است که قوّه و قدرت دارد. یعنی اگر در بهار نطفه‌ای بسته شود، قوّت دارد. مرحوم رازی، کاشف الکل، راجع به این موضوع مطالبی را دارد و اصلاً همه کسانی که دستی به طب دارند، این را تأیید می‌کنند که بهترین لحظات برای انعقاد نطفه که هم از لحاظ جسمی و هم روحی، قوی باشد؛ لحظات بهار است.

پس بهار، این خصوصیّات را دارد. لذا این ماه، ماه قرآن و بهار قرآن است. چون فقط نفرمود ماه قرآن، بلکه ربیع قرآن هم فرمود. برای اینکه این جسم وقتی دیگر گناه نکرد، آماده پذیرش آیات الهی می‌شود؛ چون اگر روح، اسیر جسم شد، گرفتار می‌شود، جسم، سوار روح است و روح مرکب می‌شود و جسم، راکب. امّا جسم که گناه نکرد، اعضاء و جوارح که گناه نکرد؛ دیگر مرکب می‌شود، راکب، روح است و او سوار بر این جسم است. اگر این طور شد، آن ‌وقت است که دیگر آیات الهی را می‌پذیرد، چون شمّه‌ای از تقوا را به دست آورده است. «ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فیهِ هُدىً لِلْمُتَّقین‏»، دیگر حالا هدایت‌پذیری او از قرآن زیاد می‌شود و قرآن را می‌پذیرد.

*حصول قرب و اتّصال در ربیع‌ الشهور

این مطالبی که بیان شد راجع به قرآن کریم و مجید الهی بود، امّا این‌ها مقدّمه شد برای اینکه عرض کنیم: چرا اولیاء عظیم‌الشّأن و عرفای بزرگ بیان کرده‌اند: یکی از اسماء این ماه مبارک، ربیع‌الشّهور و ربیع‌الایّام و اللّیالی است؟

با این مقدّمه، به‌ خودی‌ خود معلوم شد که چون در ماه مبارک رمضان، انسان خودش را در معرض رسیدن به قرب الی الله قرار می‌دهد، انسانی می‌شود که همه وجودش به واسطه اعمال ماه مبارک رمضان، الهی می‌شود و قرب حاصل می‌شود.

بعضی از عرفا یک تعبیر زیبایی را بیان کرده‌اند که خیلی عالی است. می‌گویند: یک عمر ولو به ذهن می‌گفتیم - که اگر به زبان هم جاری شود، خیلی عالی است - : دو رکعت نماز صبح می‌خوانم قربةً الی الله، چهار رکعت نماز ظهر می‌خوانم قربةً الی الله، چهار رکعت نماز عصر می‌خوانم قربةً الی الله، و ...، امّا قرب حقیقی در ماه مبارک رمضان و در این ربیع‌الشّهور و ربیع‌الایّام و اللّیالی محقّق می‌شود؛ چون انسان خودش را در معرض قرار می‌دهد و از دنیا کنده می‌شود.

چرا از دنیا کنده می‌شود؟ چون همین که اذان صبح را گفتند، ما نه فقط دست از حرام و مکروه، بلکه دست از حلال می‌کشیم؛ یعنی لقمه حلال را هم دیگر الآن نمی‌خورم؛ چون منع شده است. لذا حلال ، حرام می‌شود! مگر بنا نبود حلال الی یوم القیامه، حلال باشد و حرام هم حرام باشد، پس چرا حلال، حرام می‌شود؟ حرام؛ یعنی آن چه که پروردگارعالم برای انسان منع کرده، ولو درخت در بهشت باشد، «فَأَزَلَّهُمَا الشَّیْطانُ عَنْها». شاید بگویید: مگر می‌شود در عالم جنّت، آن هم در عرش کبریای الهی، چیز مضرّی باشد ؟ اصلاً آیا در آن جنّت، چیزی غیر از طهارت بود؟ خیر، امّا چون خدا گفت: نه، باید نه، نه باشد.

حکمت دارد که خیلی از حکمت‌هایش را اولیاء فهمیدند. البته آن هم به این علّت است که خودشان عنایت و بزرگواری کرده‌اند و می‌شود به آن حکمت ها هم رسید که همه با تقواست. تقوا که باشد، همه چیز مرحمت می‌کنند، «إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ‏». بارها عرض کردم نفرمود: «ان اکرمکم عند اللّه علمائکم» یا «ان اکرمکم عند اللّه امرائکم» و یا «ان اکرمکم عند اللّه امنائکم» و قس علی هذا، چرا؟ عزیزم! دلیل این است: چون که صد آمد، نود هم پیش ماست. متّقی بشویم، علمش هست. متّقی بشویم، گرچه امیر به جایی نباشیم، امیر قلوبیم. گرچه اولیاء خدا اصلاً امیر قلوب بودن را هم نمی‌خواهند.

عرض کردیم آن‌ها اصلاً خودش را می‌خواهند و دیگران را نمی‌خواهند. آن‌ها وقتی متّصل شدند، از یک طرف منفصل می‌شوند. یعنی وقتی به پروردگار عالم متّصل شدند، از طرف دیگر، از همه عالم، منفصل می‌شوند و دیگر اتّصال به کسی ندارند و از همه چیز می‌برند. آن‌ها حتّی امیر قلوب بودن را هم نمی‌خواهند و از همه عالم بریدند.

حالا با توجّه به این قضیّه، اگر کسی بخواهد آن اتّصال باشد، راه، این است. یک عمر قربةً الی الله می‌گفتیم، امّا این‌جا چون اعضاء و جوارح از دنیا منفصل شد، حلال را نخوردیم، یا همسرم حلال بود، امّا دیگر نباید همبستر شوم، معلوم است که دیگر نعوذبالله، نستجیربالله، نباید چشمم خطا برود و حرام ببینم. وقتی دیگر این‌ طور شد، دیگر زبانم، گوشم، چشمم خطا نمی‌کند و این همان است که عامل می‌شود قرب حاصل شود و این بهار اتّصال به وجود ‌آید.

لذا یکی از مطالبش هم دعاست. پروردگار عالم می‌گوید: دیگر حالا که فهمیدی باید به من متّصل بشوی، ربیع الشّهور است، باید خودت را در معرض من قرار بدهی، معلوم است دیگر از کسی نباید بخواهی، إلّا از من.

*ربیع الدّعاء

یک روایتی بخوانم که این روایت خیلی عجیب است. إن‌شاءالله مباحث امشب، مقدّمه باشد برای اینکه فردا همان ادامه بحث دعای ابوحمزه را داشته باشیم. پیغمبر اکرم، خاتم رسل، محمّد مصطفی(ص) فرمودند: «رَحِمَ اللَّهُ عَبْداً طَلَبَ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ حَاجَةً فَأَلَحَّ فِی الدُّعَاءِ اسْتُجِیبَ لَهُ أَوْ لَمْ یُسْتَجَبْ لَهُ» .

وقتی انسان بداند اتّصال در بهار به وجود می‌آید، خودش را در معرض پروردگار عالم قرار می‌دهد و یکی از این در معرض قرار دادن‌ها، دعا است؛ یعنی از پروردگار عالم مسئلت می‌کند.

دعا چیست؟ جلساتی راجع به این که دعا چیست، صحبت کردیم. یک موردش این بود که دعا؛ یعنی این که انسان، دائم از او بخواهد. دعا یعنی خواستن از پروردگار عالم. یعنی به تعبیر اولیاء خدا به حقیقت بگوید: «إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ إِیَّاکَ نَسْتَعِینُ‏»؛ یعنی بداند جز او کسی دهنده نیست، پس مسئلت از او می‌کنند و این معنی دعاست. دعا؛ یعنی اینکه او صدای من را می‌شنود. دعا؛ یعنی اینکه پروردگار عالم خودش فرمود: بخوانید مرا، من شما را اجابت می‌کنم «ادعونی استجب لکم» و عرض کردیم اجابت عندالاولیاء یعنی این‌که خدا اجازه داده است با او سخن بگوییم.

خدا گواه است، بعضی‌ها این‌قدر خدا آن‌ها را رها می‌کند، همان که قرآن می‌فرماید: «و امهلهم رویدا» که در عمرشان، یک بار هم از پروردگار عالم درخواست نمی‌کنند؛ یعنی یله و رها می‌شوند و به حال خودشان واگذار می‌شوند.

اصلاً خود دعا؛ یعنی همین خواستن از پروردگار عالم، عندالاولیاء شیرین است. اصلاً دنبال این نیستند که ببینند چه می‌دهد و چه نمی‌دهد. عرفای عظیم‌الشّأن می‌گویند: هر چند خود خدا فرمود: ریز و درشت را از من بخواهید و فرمود: موسی! بگو نمک غذایتان را هم از من بخواهید؛ امّا این‌ها یعنی حواستان باشد که همه چیز متعلّق به من است، فکر نکنید که حالا خودم می‌توانم! این را هم خودت نمی‌توانی، این را هم خدا لطف کرده و محبّت و بزرگواری خداست، ولی حواست نیست و فکر می‌کنی چون این چیز کوچکی است، من خودم توانسته‌ام! در حالی که این‌ طور نیست.

امّا عرفای عظیم‌الشّأن می‌رسند به جایی که می‌گویند: اگر کسی دعا ‌کند که از پرودگار عالم چیزی بخواهد، این اجحاف به خود دعاست. ما نمی‌فهمیم یعنی چه؟! مگر دعا، خواستن نیست؟! اگر دعا، خواستن است؛ پس چطور اگر کسی در دعا کردن بگوید: خدا! مثلاً خانه می‌خواهم، همسر چنین می‌خواهم و ...؛ بد است؟! مگر این‌ها را در روایات نداریم؟! چرا داریم، امّا این چیست که اولیاء خدا می‌گویند: وقتی انسان در محضر پروردگار عالم توفیق دعا خواندن را پیدا کرد، دیگر حتّی درخواست امور مادّی اجحاف به دعاست! این یعنی چه؟ این از همان مطالبی است که به قول اولیاء خدا، انسان باید به آن برسد تا بفهمد و بعضی چیزها هست که هر چقدر هم شرحش بدهند، ما نمی‌فهمیم و باید به آن برسیم تا بفهمیم یعنی چه که انسان دیگر نخواهد ولی می‌خواهد!

برای همین است اولیاء خدا، مانند آیت الله العظمی شاه آبادی، امام راحل، آن امام العارفین و دیگر بزرگان می‌فرمودند: کتاب ‌الله، قرآن نازل است، امّا دعا، قرآن صاعد است و صعود می‌کند. اصلاً این‌ها دنبال همین هستند که خود دعا را می-خواهند.

پیغمبر اکرم(ص) در این روایت می‌فرمایند: «رَحِمَ اللَّهُ عَبْداً طَلَبَ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ حَاجَةً فَأَلَحَّ فِی الدُّعَاءِ اسْتُجِیبَ لَهُ أَوْ لَمْ یُسْتَجَبْ لَهُ» با عنوان رحمت بیان می‌کنند؛ در این‌جا رحمت کند؛ یعنی می‌فهمد. خدا رحمت کند  - چه کسی را؟ آن کسی را که می‌فهمد - آن بنده‌ای را که از خداوند عزّوجلّ حاجتی را بخواهد و در دعا پافشاری بکند، خواه این دعایش اجابت بشود، خواه اجابت نشود.

یعنی چه؟! یعنی تو اصرار به دعا داشته باش. اصلاً ربیعی که این همه توضیح دادیم، یکی از مواردش همین است. لذا این ماه را ربیع الدّعاء هم می‌گویند، ربیع الشّهور، ربیع الایّام و اللّیالی، ربیع القرآن، ربیع الدّعاء!

ببینید در این ماه، چقدر دعا دارد؟! ببینیم دیگر! تازه حاج شیخ عباس قمی، آن مخلَص عظیم‌الشّأن فقط یک مقدارش را در مفاتیح بیان فرموده، امّا همان هم چقدر دعاست؟! این همه ادعیّه، چه خبر است؟! غوغاست! محشر است! ما خودمان را در معرض دعا قرار بدهیم. این ربیع است.

*تقسیم بندی اولیاء برای دعا و قرآن در ماه مبارک

قرآن هم خیلی باید بخوانیم و زیرک هم همان است که وقتی یک آیه گفتند، چون ربیع است، دیگر مدام می‌خواند، امّا فراموش نشود که دعا هم زیاد بخوانیم. یک موقع من حالا پیش خودم فکر می‌کردم توفیقی پیدا کردم که مثلاً دو جزء قرآن در هر روز ماه مبارک خواندم، امّا یکی از اولیاء خدا به من فرمودند: آقا جان! دو جزء خوب است، بعضی از اولیاء سه جزء هم خواندند که این‌ طور هم خوب است، امّا عزیزم! اگر بناست قرآن زیاد بخوانی و دیگر دعا نخوانی، همان یک جزء، کافی است. تعجّب کردم، گفتم: آقا! چطور؟! فرمودند: برای اینکه من از آیت‌الله العظمی شاه آبادی شنیدم که فرمودند: روزها بیشتر قرآن بخوانید، امّا در شب، به خصوص دل شب، دعا زیاد بخوانید. لذا همین ‌طور است دعای شب‌ها را ببینید! دعای ابوحمزه را ببینید، دعایی به این طولانی است، امّا معمولاً دعای روزها خیلی کوتاه‌تر است.

*خوابتان، عبادت است؛ از دیدگاه یعنی چه؟

حالا در اوّل ماه مبارک چطور با این دعا، دعای ابوحمزه، دعای افتتاح و ... برخورد می‌کنیم؟ چطور باید خودمان را در این ربیع قرار دهیم؟ غوغاست، اتّفاقاً دعاهای این ماه هم یک مزه دیگری دارد. همین دعای افتتاحی که تلاوت کردند، واقعاً عجیب است، فرازهایی دارد که در دعاهای دیگر خیلی کم است و در ایّام دیگر این‌ طور نیست. در این دعاها تأمّل کنیم، غوغاست. دائم مشغول به دعا و مناجات باشید.

ماه مبارک رمضان حیف است، ما که متوجّه نمی‌شویم؛ چون پیامبر فرمودند: اگر می‌دانستید ماه مبارک رمضان چیست، از پروردگار عالم می‌خواستید همه سال، ماه مبارک رمضان باشد. از دیدگاه اولیاء خدا، این یعنی اینکه شما نمی‌دانید چه خبر است و هر چه هم تلاش کنید، نمی‌فهمید چه خبر است. که اگر می‌دانستید چه خبر است، دائم می‌گفتید: خدا! کلّ سال، ماه مبارک بشود؛ یعنی کلّ عمر، ماه مبارک باشد؛ چون سال تمام می‌شود و دوباره سال دیگر. کلّ عمرانسان، شهرالله، ماه خدا، ماه مبارک رمضان شود. غوغایی است. برای همین است لحظه به لحظه‌اش برکت دارد. کجا داریم که غیر از ماه مبارک رمضان بگویند: «انفاسکم فیه تسبیح»؟! کجا داریم غیر از ماه مبارک رمضان بگویند: «دعائکم فیه مستجاب»؟! کجا داریم غیر از ماه مبارک رمضان بگویند: «نومکم فیه عبادة»؟! کجا داریم؟!

یک نکته بگویم که خیلی قشنگ و عجیب است. آیت‌الله مولوی قندهاری می‌فرمود: آیت‌الله العظمی سیّد ابوالحسن اصفهانی معنی «نومکم فیه عبادة» را این ‌طور می‌فرمودند که یعنی خواب نکنید، خواب هم می‌خواهید بکنید، عبادت باشد.

نه اینکه بخوابیم و بگوییم: چون گفتند خوابتان، عبادت است، پس من حالا دوازده ساعت، سیزده ساعت هم بخوابم، دارم عبادت می‌کنم. ایشان می‌فرمودند: «نومکم فیه عبادة»، یعنی خوابتان هم همان عبادت باشد و از این ماه مبارک رمضان بهره ببرید.

به مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی عرض کردم: آقا! ایشان این مطلب را فرمودند. فرمود: اتّفاقاً همین است. برای همین اولیاء خدا در ماه مبارک بسیار کم می‌خوابند. خود پیامبر عظیم‌الشّأن، در دهه آخر ماه مبارک رمضان، حسب روایات شریفه که حاج شیخ عباس قمی در مفاتیح هم آورده، بستر را جمع می‌کرد. لذا اولیاء خدا می‌فرمودند: اگر پیامبر عظیم‌الشّأن که پیامبر است، حبیب ‌الله است، رفیق پروردگار عالم است، اصلاً لولاک لما خلقت الافلاک در مورد ایشان بیان شده و اصلاً همه چیز به واسطه آن حضرت است؛ در دهه آخر، بستر را جمع می‌کردند، یعنی دیگر اصلاً نمی‌خوابیدند؛ آیا جا ندارد که ما در کلّ این ماه مبارک اصلاً نخوابیم؟!

آقا! به خدا قسم هم می‌شود. من نمی‌گویم حالا ما آن ‌طوری باشیم که عدّه‌ای هم بگویند: آقا! این‌ها به زهدهای بیجا وادار می‌کنند، عرض کردم: ما حرف‌های اولیاء را نمی‌فهمیم، ولی می‌شود که بیان کرد، وصف العیش نصف العیش، نمی‌گویم ما اصلاً نخوابیم، نه، هر کسی اندازه‌ای دارد، مگر ما می‌توانیم به آن‌ها برسیم؟! امّا به خدا قسم، به این ماه مبارک رمضان، به چشم خود دیدم که در طی شبانه ‌روز نیم ساعت بیشتر نمی‌خوابیدند! خدا گواه است بعضی مواقع، بیست دقیقه و نهایت نیم ساعت می‌خوابیدند. قبراق هم بودند، حال هم داشتند، نه اینکه بگویی مریض می‌شدند، آن مریضی هم که این بزرگان می‌شوند به خاطر همان قضایای لقمه‌ها است که مرحوم زاهد به آیت‌الله حقّ شناس بیان فرموده بودند و إلّا اصلاً به خاطر اینکه نخوابیدند، مریض نمی‌شدند. البته خواب بد نیست، «نومکم فیه سباتا»، خواب سبوت بدن است و ...، امّا آن‌ها با نیم ساعت هم جبران می‌کنند، آن‌ها بلدند چگونه رفع خستگی کنند، آن‌ها با یک دقیقه سکوت و به یک نقطه نگاه کردن، به خوبی به بدن خود استراحت می‌دهند.

امتحان کنید، سکوت باشد، برای من و شما پنج دقیقه خوب است، ولی فکرمان هیچ جا نرود، چون اگر فکرمان این طرف و آن طرف برود، خراب می‌شود. پنج دقیقه دراز بکشید، به یک نقطه به سقف خیره شوید و بدون اینکه به هیچ جا تفکّر کنید، فقط استراحت کنید. این‌ گونه، تمام خستگی بدن رفع می‌شود. پس اولیاء خدا بلدند چه کار کنند.

خدایا! توفیق درک این ماه را به ما مرحمت بفرما.

جمعه 21/4/1392 - 17:16
بهداشت روانی

افسردگی محرک‌های زیادی دارد، ضربه‌روحی، مشکلات مالی، از دست دادن عزیزان و بیماری نمونه‌هایی از این عوامل هستند. اگر افسرده هستید و هیچ کدام از اینها در مورد شما صدق نمی‌کند، تعیین دلیل خاص برای افسردگی کمی دشوار است.

خبرگزاری فارس: ۷ علت تعجب‌‌آور افسردگی

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در واقع، ممکن است افسردگی‌تان دلیل خاص و مشخصی نداشته باشد.

در زیر به برخی از علت‌های تعجب‌آور افسردگی اشاره می‌کنیم.

1. فعالیت بیش از حد در فیس‌بوک

وقت زیادی را در اتاق های گفت‌وگو و وب سایت‌های اجتماعی می‌گذرانید؟ نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که فعالیت در این اتاق ها و شبکه های اجتماعی می‌تواند با افسردگی مرتبط باشد.

معتادان به اینترنت با ارتباطات انسانی واقعی در کشمکش هستند و معمولا نگاه شان به دنیا غیر واقعی است. برخی متخصصین حتی آن را " افسردگی فیس بوکی " می‌نامند.

در یک تحقیق که در سال 2010 انجام گرفت، محققان دریافتند که حدود دو درصد از افراد بین 16 تا 51 سال بیش از اندازه در اینترنت حضور دارند و در معرض افسردگی قرار دارند.

2. اتمام برنامه تلویزیونی یا فیلم

وقتی چیز مهمی تمام می‌شود، مثل یک برنامه تلویزیونی، فیلم یا بازسازی خانه، می‌تواند در برخی افراد سبب ابتلا به افسردگی شود.

در سال 2009 برخی طرفداران فیلم آواتار احساس افسردگی و حتی میل به خودکشی داشتند، چون دنیای ساختگی فیلم واقعی نبوده است. واکنش مشابهی نیز در مورد تماشاگران فیلم های هری‌‌پاتر نیز گزارش شده است.

3. استعمال سیگار

خیلی وقت است سیگار کشیدن یکی از عوامل افسردگی معرفی شده است. افرادی که در معرض افسردگی قرار دارند بیشتر به دود کردن سیگار روی می‌آورند.

اما گفته می‌شود نیکوتین بر فعالیت انتقال ‌دهنده‌های عصبی در مغز اثر می‌گذارد و موجب بالا بردن سطح دوپامین و سروتونین (که مکانیزم عمل داروهای ضدافسردگی نیز هست) می‌شود.

این امر، ذات اعتیادآور دارو و تغییرات خلق‌ و خو که با آن همراه است و هم چنین اینکه چرا افسردگی با ترک سیگار همراه است را توضیح می‌دهد. خودداری از کشیدن سیگار و ترک آن می‌تواند به متوازن کردن مواد شیمیایی مغز کمک کند.

4. بیماری تیروئید

وقتی غده تیروئید نتواند هورمون تیروئید کافی تولید کند، به آن کم‌کاری تیروئید گفته می‌شود که افسردگی یکی از علائم آن است.

این هورمون چند کاره است اما یکی از مهمترین وظایف آن انتقال ‌دادن پیام های عصبی و تنظیم سطح سروتونین بدن است.

اگر علائم جدیدی از افسردگی را در خود مشاهده می‌کنید - مخصوصا اگر همراه با حساسیت به سرما، یبوست و خستگی باشد - بد نیست عملکرد تیروئید تان را بررسی کنید.

5. اختلالات خواب

تعجب آور نیست کمبود خواب می‌تواند منجر به آسیب ‌پذیری شود اما می‌تواند احتمال بروز افسردگی را نیز افزایش دهد.

در یک تحقیق که در سال 2007 انجام گرفت مشخص شد وقتی شرکت ‌کننده‌های سالم تصاویر ناراحت‌ کننده مشاهده کردند، فعالیت  مغزی شان بیشتر شد و بی خواب شدند.

این واکنش درست شبیه واکنشی است که افراد افسرده نشان می دهند. اگر به اندازه کافی نخوابید، وقت کافی برای استراحت کردن و ترمیم شدن دوباره سلول‌های مغزی نداشته و مغز خوب کار نخواهد کرد و افسردگی نمایان می شود.

6. هوای گرم تابستان

اختلال عاطفی فصلی بیشتر با افسردگی زمستانی شناخته شده است که افراد را تحت‌ تاثیر قرار می‌دهد. اما برای تعدادی از این افراد، این نوع افسردگی در تابستان اتفاق می‌افتد.

افسردگی هوای گرم زمانی اتفاق می‌افتد که بدن برای هماهنگ شدن با فصل جدید با تاخیر وارد عمل می‌شود. این می‌تواند به‌ خاطر عدم توازن در شیمی مغز و هورمون ملاتونین باشد.

7. محل زندگی

بحث بر سر این که زندگی شهری بهتر است یا روستایی بحثی بی‌پایان است اما تحقیقات نشان داده افرادی که در شهر زندگی می‌کنند تا 39 درصد بیشتر در معرض اختلالات روحی هستند تا آنها که در نواحی روستایی زندگی می‌کنند.

تحقیقی که در سال 2011 انجام گرفت، برای این مسئله توضیح ارائه می‌دهد که شهرنشینان در بخشی از مغز که اضطراب را تنظیم و تعدیل می‌کند فعالیت بیشتری دارند.

مقدار بیشتر اضطراب می‌تواند موجب اختلالات روانی شود. میزان افسردگی در کشورها و شهرهای مختلف نیز متفاوت است. افسردگی در برخی کشورها شایع‌تر است.

جمعه 21/4/1392 - 17:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته