• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3795روز قبل
بیماری ها

ام اس

جام جم آنلاین: بسیاری از افراد با شنیدن نام ام‌اس تصور می‌کنند، دنیا به آخر رسیده و تمام امید خود را از دست رفته می‌دانند؛ غافل از این که باوجود دشوار بودن علائم روحی و جسمی این بیماری، درمان‌های سریع و بموقع، تاثیر بسیار شگرفی بر کیفیت زندگی این افراد می‌گذارد. بنابراین، شناخت علائم ام‌اس در مراحل اولیه می‌تواند روند تشخیص و درمان بیماری را سرعت بخشیده، به پزشکان در درمان بیماری کمک کند.

ام اس نوعی بیماری غیرقابل پیش بینی است که با علائمی خفیف آغاز می شود و در صورتی که دیر شناسایی شود و اقدامات درمانی بموقع صورت نگیرد، تا سر حد ناتوان کردن بیمار پیش می رود. این بیماری 250 تا 350 هزار نفر را در آمریکا و 5 / 2 میلیون نفر را در سطح جهان مبتلا کرده است. بسیاری از محققان معتقدند، ام اس نوعی بیماری خودایمنی قلمداد می شود که در آن، بافت پوشش دهنده اعصاب، موسوم به میلین مورد حمله سیستم ایمنی بدن قرار می گیرد و از بین می رود. این حملات گاه با برخی محرک های محیطی از قبیل ویروس ها آغاز می شود و به دلیل آسیب وارد شده به مغز یا طناب نخاعی، سیگنال های عصبی را مختل می کند. در واقع آسیب عصبی به دلیل التهابی ایجاد می شود که با حمله سلول های ایمنی به سیستم عصبی رخ می دهد. معمولا علائم بیش از 24 ساعت طول می کشد و حداقل 30 روز پس از آخرین حمله بار دیگر رخ می دهد. این حملات در بخش های مختلفی از بدن مانند مغز، عصب بینایی و طناب نخاعی رخ می دهد.

بیشتر افراد بین 20 تا 40 سالگی با نخستین علائم بیماری مواجه می شوند، ولی به طور کلی در هر سنی می توان این بیماری را مشاهده کرد. علامت های اولیه ای که افراد باید نسبت به آنها آگاه باشند و با مشاهده آنها به پزشک مراجعه کنند، عبارتند از: تاری دید یا دوبینی، اشتباه در تشخیص رنگ ها یا حتی نابینایی در یک چشم، سوزن سوزن شدن انگشتان، بی حسی، گرفتگی عضلانی و مشکلات کنترل ادرار. بسیاری از مبتلایان این بیماری از ضعف عضلانی و نبود هماهنگی و تعادل در ناحیه پاها و بازوها رنج می برند. این علائم از خفیف شروع می شود و گاه به حدی می رسد که توان راه رفتن یا حتی ایستادن را از بیمار می گیرد و در مواردی باعث فلج نسبی یا کامل فرد می شود. برخی درد شدیدی را تحمل می کنند و برخی نیز از اشکال در تکلم، لرزش
و سرگیجه و گاه کاهش شنوایی رنج می برند.

مطالعات نشان می دهد، حدود نیمی از بیماران مبتلا به ام اس علائمی مانند نداشتن تمرکز و توجه و ضعف حافظه را تجربه می کنند. افسردگی و ضعف و سستی عضلات از شایع ترین علائم ام اس است چرا که آسیب وارد شده به بخش پوشش عصبی باعث ایجاد اختلال در سیگنال های ارسالی از مغز به سوی اندام ها می شود و آنها در مواقع لازم بدرستی عمل نمی کنند.

 

جنسیت و ام اس

محققان در بررسی های خود دریافته اند، ام اس در زنان بیش از مردان مشاهده شده و احتمال ابتلای آنها به این بیماری تقریبا دو تا سه برابر مردان است. مهم ترین علت بروز ام اس، ویروس یا نقص ژنتیک است. در این میان عوامل محیطی نیز نقش مؤثری ایفا می کنند. علائمی که بر اثر این بیماری در زنان ایجاد می شود، به طور تقریبی همانند علائمی است که مردان را درگیر می کند. البته علائم بسته به محل بیماری و شدت تخریب عصب، در مردان و زنان متفاوت است. از جمله علائم ام اس که در مردان و زنان دیده می شود، بروز اختلال جنسی است، به طوری که فرد مبتلا دچار کاهش تمایلات و برانگیختگی جنسی می شود. همچنین زنان علاوه بر این قبیل اختلالات، با کاهش ترشحات واژینال و تحمل درد در زمان برقراری روابط جنسی مواجه می شوند. البته با وجود این که زنان بیش از مردان به ام اس مبتلا می شوند، ولی شدت علائم به همان اندازه ای است که مردان با آن مواجه هستند.

 

نقش تغذیه در کنترل ام اس

متخصصان پس از سال ها تحقیق و مطالعه دریافتند، تغذیه سالم و مصرف مواد مغذی نقش بسیار مؤثری در بهبود شرایط جسمی و روحی بیماران مبتلا به ام اس و کنترل علائم آنها دارد. طبق بررسی های صورت گرفته، هیچ رژیم غذایی به تنهایی قادر به درمان ام اس نیست. به دلیل متغیر بودن علائم بیماری، نمی توان براحتی یک ماده غذایی خاص را بر بهبود کامل علائم آن موثر دانست. با وجود این، محققان معتقدند مصرف مواد غذایی کم چرب و سرشار از فیبر می تواند برای این بیماران مفید باشد. به گفته آنها، مصرف چربی های اشباع شده ـ که در فرآورده های حیوانی و برخی روغن ها وجود دارد ـ باعث تشدید علائم ام اس می شود. به عبارتی، همواره بین استفاده از چربی و پیشرفت این بیماری ارتباط مستقیمی وجود دارد، به طوری که حتی می تواند علائم آن را تشدید کند. بنابراین توصیه می شود برای کاهش علائم ام اس شیر، پنیر، ماست و سایر فرآورده های لبنی کم چرب مصرف شود.

نوشیدنی های حاوی آسپارتام (نوعی شیرین کننده مصنوعی) و کافئین تحریک کننده مثانه است و می تواند علائم مرتبط با مشکلات مثانه ای و دفع ادرار را در بیماران تشدید کند. با وجود این، متخصصان توصیه می کنند مصرف مواد غذایی سالم و ترغیب افراد مبتلا به رژیم سالم تغذیه ای، علائم بیماری را تحت کنترل در خواهد آورد.

همچنین ورزش کردن، سیگار نکشیدن و ننوشیدن مشروبات الکلی همراه درمان هایی که برای این بیماری از سوی پزشکان توصیه می شود، کمک زیادی به بهبود علائم و کنترل پیشرفت ام اس
می کند.

 

کنترل، بهترین درمان

تاکنون تمام محققان به این نتیجه رسیده اند که ام اس درمان قطعی ندارد و درمان هایی که از سوی پزشکان توصیه می شود، تنها به منظور کنترل و جلوگیری از تشدید و نیز مدیریت علائم بیماری و حملات ایجاد شده و نیز کاهش روند بیماری است. از معمول ترین درمان های ام اس، استفاده از کورتیکواستروئیدهاست که به منظور کاهش التهاب، به صورت خوراکی یا تزریقی تجویز می شود.

در روش درمانی دیگری موسوم به پلاسمافرز، پزشکان خون بدن بیمار را گرفته، سلول های خونی آن را از پلاسما جدا می کنند و سپس سلول های خونی را با محلول جایگزین ترکیب کرده، خون را به بدن بیمار تزریق می کنند. از این روش اغلب به منظور کاهش علائم بیماری ام اس در گروهی از بیمارانی که به درمان های تزریقی پاسخ مثبت نمی دهند، استفاده می شود. برخی شیوه های دارویی نیز تنها به منظور کاهش روند پیشرفت بیماری مورد استفاده قرار می گیرد.

برخی داروهای خوراکی نیز عملکرد عضلانی را بهبود می بخشد و در راه رفتن به بیماران کمک می کند. همچنین برخی شل کننده های عضلانی از قبیل باکوفن، سفتی و گرفتگی ماهیچه ای ایجاد شده بر اثر ابتلا به ام اس را بخصوص در ناحیه پاها کاهش می دهد. پزشکان داروهایی را به منظور کاهش خستگی ناشی از این بیماری و نیز داروهای مسکن تجویز می کنند. علاوه بر دارودرمانی، درمان های دیگری نیز برای بهبود علائم به کار می رود.

درمان جسمی از جمله راه هایی است که با آموزش حرکات و ورزش های کششی و استقامتی و آموزش استفاده از وسایل ورزشی خاص، انجام کارهای روزانه را برای بیماران آسان تر می کند. بتازگی محققان روی برخی شیوه های درمانی مشغول مطالعه هستند و امید است در سال های آینده روش های نوین بتواند درمان قطعی برای بیماران ام اس به ارمغان آورد. از این روش ها می توان به پیوند سلول های بنیادین اشاره کرد، به طوری که پزشکان در این روش سلول های بنیادین سالم را به بدن بیماران تزریق و آنها را جایگزین سلول های بیمار می کنند.

مترجم: ندا اظهری

منابع: NLM- Mayoclinic-Web Md- Healthline

جمعه 8/9/1392 - 16:32
اطلاعات دارویی و پزشکی

قدس آنلاین – حسینعلی پورافضلی: در آموزه های پزشکی اسلامی اصل بر پیشگیری و تقویت عمومی بدن نهاده شده تا از زمینه های ابتلا به بیماریها جلوگیری کرد. رعایت اعتدال، حجامت، میوه های فصل و... راههای تقویت سیستم ایمنی بدن می باشند.

در آموزه های پزشکی امام رضا (ع) آمده است که در تابستان به دلیل گرمای هوا چربی های بدن آب می شوند؛ از این رو در پاییز نیاز ضروری به ذخیره کردن مواد چربی که مولد حرارت هستند ،‌ پیدا می شود و باید با مصرف غذاهای مناسب آن را ذخیره کنید تا بدن خود را برای مقابله با سرمای زمستان مجهز کنید. بدن به انواع غذاهای اصلی و میوه هایی مانند انگور و انار نیاز دارد. همچنین استفاده از نوشیدنی هایی که از آنها تهیه می کنند،‌ مفید است . به طور کلی مصرف میوه های ترش قبل از غذا و میوه های شیرین بعد از غذا مفید است .
امام رضا (ع) همچنین توصیه می کنند که با شروع سرما باید غذاهای پر انرژی مصرف کرد و مالیدن روغن و ماساژ استخوان ها در حال استراحت با روغن های شب بو،‌ زیتون و گل سرخ به تقویت و استحکام کمک می کند. (1)
مطابق تعالیم طب اسلامی علت بیماری ورود میکروب ، ویروس یا باکتری به بدن نیست بلکه عامل اصلی بیماریها ضعف سیستم ایمنی و دفاعی بدن و پایین آمدن مقاومت بدن است. از این رو علت اصلی سرماخوردگی هم ضعف سیستم ایمنی می باشد.
امام رضا علیه السلام برای تقویت سیستم دفاعی بدن و حفط تندرستی دستورالعملهای مفیدی ارائه کرده اند که حجامت، رعایت اعتدال ، تدابیر ماهها و فصل ها و استفاده از میوه ها و غذاهای متناسب با زمان و مکان از این جمله اند.
کارشناسان هم پرهیز از غذاهای مضر که سیستم ایمنی را به شدت تضعیف می کند و زمینه را برای انواع بیماریها آماده می کند برای پیشگیری از سرماخوردگی توصیه می کنند. مثل: قند و شکر و هر ماده ای که در آن قند و شکر به کار رفته باشد، گوشت زیاد خصوصا گوشت مرغ ماشینی و گاو، سرخ کردنی، غذاهای ساندویچی، نوشانه، ماست غیر طبیعی، زیاده روی در مصرف غذاهای سرد و.... 
یکی از مواد بسیار مفید برای پیشگیری از سرماخوردگی عسل است. امام رضا علیه السلام به نقل از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند :خداوند برکت را در عسل قرار داده است . درمان دردها در آن است و هفتاد پیامبر دوام سودمندی آن را از خداوند خواسته اند .(2)
از این رو می بینم که در طب اسلامی سرماخوردگی قابل پیشگیری است و امام رضا (ع) برای آن توصیه هایی دارند و می فرمایند: کسی که بخواهد از سرماخوردگی و زکام در فصل زمستان جلوگیری کند روزی سه لقمه عسل بخورد.(3)
البته امام رضا (ع) در ادامه برای عسل مفید معیاری را مشخص کرده اند و می فرمایند: برای تشخیص عسل خوب از بد کافی است که مقداری از آن را مقابل بینی بگیرید، هر گاه بوی تندش ایجاد عطسه کند، یا اگر با خوردن کمی از آن عسل حالت سکر و مستی به شما دست بدهد، و یا زبان شما را بسوزاند، در شمار عسلهای خوب محسوب نمی‏شود و علاوه بر اینکه خاصیت ندارد، برای بدن نیز مضر است. (4)
امام رضا (ع) همچنین توصیه می کنند که در فصل زمستان غفلتا از اطاق گرم به هوای سرد و آزاد قدم نگذارید.
در توصیه ای دیگر برای مبتلا نشدن به سرماخوردگی در فصل زمستان امام رضا (ع) فرمودندگل نرگس ببویید، بوییدن این گل را به طور دائم انجام دهید تا از شرّ سرما خوردگی در امان بمانید. همچنین استشمام سیاه دانه آدمی را از سرما خوردگی ایمن می دارد .(5)
امام رضا (ع) همچنین برای رهایی از سردرد فرمودند : خوردن ماهی تازه را فراموش نکنید هرکس از درد شقیقه و شکم درد می ترسد نباید در زمستان و تابستان خوردن ماهی تازه را به تاخیر اندازد. (6)

پانوشتها:
1.رساله ذهبیه امام رضا (ع)
2.مکارم الاخلاق جلد 1 صفحه 359 حدیث 1173
3.دانش نامه احادیث پزشکی: 1 / 334
4. بحار الأنوار، جلد 62 ، صفحه 324 
5.طبّ الإمام الرضا علیه‏‌السلام، صفحه 37 وص 38
6. بحارالانوارج 62 ص 324

جمعه 8/9/1392 - 16:30
آموزش و تحقيقات

یک تیم تحقیقات بین‌المللی موفق شد با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) به مطالعه و تصویربرداری از رفتار اتم‌های سازنده شیشه در حین خم شدن بپردازد.

filereader1-1.JPG

به گزارش سرویس علمی ایسنا، شاید تا کنون این پرسش را مطرح کرده باشید که اگر نازک‌ترین شیشه جهان خم شود و بشکند، چه اتفاقی می‌افتد؟

 

چندی قبل یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه کرنل و دانشگاه اولم موفق به ساخت نازک‌ترین شیشه جهان شدند به طوری که این محصول در کتاب گینس به عنوان یک رکورد ثبت شد.

 

اکنون یک گروه تحقیقاتی به رهبری دیوید مولر از موسسه کاولی دانشگاه کرنل و اوت قیصر از دانشگاه اولم تصمیم گرفتند که این شیشه را تا حد امکان خم کنند و تا مرز شکستن، خم شدن را پیش ببرند.

 

آنها از میکروسکوپ الکترونی برای حرارت دادن، خم کردن و تغییر شکل دادن این شیشه استفاده کردند.

 

این گروه تحقیقاتی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، برای اولین بار، به صورت مستقیم از تغییر شکل شیشه و رقص اتم‌های سازنده شیشه تصویربرداری کردند. نتایج این پژوهش در نشریه Science به چاپ رسیده است.

 

شیشه دارای ساختار آمورف است؛ آمورف به ترکیبی گفته می‌شود که اتم‌هایی صلب شبیه بلورها دارد در حالی که چیدمان اتم‌ها بی‌نظم است، بنابراین مطالعه آنها بسیار دشوار است.

 

مولر نویسنده اول این مقاله می‌گوید: ما به جای مطالعه و مشاهده ساختار شیشه، دینامیک و چگونگی خم شدن و شکستن را تصویربرداری کردیم. این نازک‌ترین شیشه‌ای است که تاکنون ساخته شده‌ است، به طوری که ضخامت آن در حد یک اتم است. هیچ‌کس پیش از این شانس مشاهده این تغییر اتم‌ها را در شیشه نداشته است.

 

نظریه‌های پیچیده می‌تواند چگونگی رفتار اتم‌ها را در حالت خم شدن و شکستن توضیح دهد، اما این کار تنها با استفاده از شبیه‌سازی کامپیوتری قابل اجرا است. شبیه‌سازی امری است که هر کس می‌تواند انجام دهد اما ما به صورت عملی این موضوع را نمایش دادیم و چیزی را که مدت‌هاست پژوهشگران به دنبالش بودند ارائه کردیم.

 

برای انجام این پروژه دو نوع میکروسکوپ الکترونی عبوری مورد استفاده قرار گرفت. از پرتو الکترونی برای گرم کردن شیشه استفاده شد، با گرم کردن امکان مشاهده شیشه زیر میکروسکوپ فراهم می‌شود. این گروه از تئوری‌های مختلفی برای تحقیق روی این موضوع استفاده کردند.

جمعه 8/9/1392 - 16:28
اطلاعات دارویی و پزشکی

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت نسبت به تبلیغات برخی داروها به بهانه‌هایی همچون لاغری، افزایش تمرکز، اعتماد به نفس و ... هشدار داد و گفت: این داروها که به صورت غیرمجاز در آرایشگاه‌ها، سالن‌های بدنسازی و ... تبلیغ می‌شوند، حاوی آمفتامین بوده و فرد را در معرض خطر رفتارهای جنسی پرخطر قرار می‌دهد.

eids5-1.jpg

دکتر عباس صداقت در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نسبت به داروهای لاغری و تناسب اندام تبلیغی در شبکه‌های غیرمجاز و سالن‌های زیبایی و بدنسازی هشدار داد و گفت: جوان‌ها مخصوصا خانم‌ها باید مراقب باشند؛ چرا که بسیاری از داروهای زیبایی و لاغری غیراستاندارد ارایه شده در آرایشگاه‌ها و ... حاوی مواد آمفتامین بوده و نقش مواد محرک و روانگردان را بازی می‌کنند.

 

وی در این باره ادامه داد: عارضه مهم این مواد آن است که می‌تواند براحتی افراد را در معرض رفتارهای پرخطر و به دنبال آن، HIV/ایدز قرار دهد.

 

صداقت در عین حال افزایش ابتلای زنان از طریق ارتباطات جنسی محافظت نشده را مورد هشدار قرار داد و گفت: مصرف مواد محرک به اشکال و بهانه‌های مختلف مخصوصا میان جوانان و زنان رواج یافته است. این مواد بیشتر می‌تواند در آرایشگاه‌ها به بهانه‌های لاغری و تناسب اندام، در دانشجویان به بهانه افزایش تمرکز، در جوانان به بهانه افزایش اعتماد به نفس و قدرت مذاکره و به بهانه‌های مختلف در دیگر گروه‌های سنی ارایه می‌شود.

 

وی گفت: متاسفانه ممکن است این مواد در جمع‌های گروهی و نشست‌های جمعی جوانان با تبلیغ زیاد ارایه شود که یکی از عوارض آن افزایش کاذب مبادرت به رفتارهای جنسی است. به این ترتیب قدرت تصمیم گیری از فرد زایل می‌شود و فرد به راحتی در معرض رفتارهای پرخطر قرار می‌گیرد.

 

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت، در پایان گفت: در حال حاضر مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در سراسر کشور فعالند و وزارت بهداشت نهایت تلاش خود را انجام داده که دسترسی به مشاوره و آزمایش اچ آی وی را فراهم کند. افراد می‌توانند از طریق مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری به صورت حضوری یا تلفنی سئوالات خود را مطرح و خدمات را به صورت کاملا رایگان و محرمانه دریافت کنند. شماره تلفن این مراکز به 118 شهرستان‌ها اعلام شده و افراد می‌توانند از این طریق با این مراکز ارتباط برقرار کنند.

جمعه 8/9/1392 - 16:27
آموزش و تحقيقات

پزشکان از شناسایی یک جهش ژنتیکی خبر دادند که خطر بیماری پارکینسون مرتبط با قرار گرفتن در معرض حشره کش‌ها را افزایش می‌دهد.

 


2-1938.jpg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این جهش ژنتیکی موجب می‌شود سلول‌های عصبی که تولید کننده ماده دوپامین است ایمنی‌شان را از آسیب‌های حشره کش‌ها از دست می‌دهند.

 

بدن از دوپامین برای ارسال پیام به بخشی از مغز که کنترل حرکت را بر عهده دارد، استفاده می‌کند.

 

بیماری پارکینسون که موجب مشکلات حرکتی می‌شود زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های عصبی در مغز مقدار کافی دوپامین تولید نمی‌کنند.

 

«استوارت لیپتون» نویسنده ارشد این مطالعه از موسسه تحقیقات پزشکی «سانفورد-بورنهام» گفت: پیش از این تحقیقات انجام شده در مورد ارتباط بین بیماری پارکینسون و حشره کش‌ها بر اساس بررسی‌های آزمایشگاهی و بر روی حیوانات بوده‌ است.

 

پزشکان همچنین تاکید کردند: در حالی که این یافته‌ها به روشنی رابطه بین جهش ژنی، محیط زیست و آسیب رسانی به سلول‌های عصبی تولید کننده دوپامین را نشان می‌دهد جهش‌ها و عوامل دیگر نیز می‌توانند تاثیر مهمی داشته باشند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از هلث دی نیوز، همچنین قرار است در مورد چگونگی تاثیر فاکتورهای زیست محیطی و ژن‌ها در کمک به ابتلا به بیماری پارکینسون و بیماری‌های دیگر همچون آلزایمر بررسی‌هایی انجام شود.

جمعه 8/9/1392 - 16:23
هوا و فضا

ناسا قصد دارد تا سال 2015 بر روی ماه گیاهان و سبزیجاتی از جمله شلغم و ریحان به عمل آورد.

به گزارش خبرگزاری مهر، هدف از این کار بررسی امکان زندگی و کار انسان بر روی تنها قمر زمین است.

سازمان فضایی آمریکا این گیاهان را با استفاده از یک فضاپیمای تجاری ماه نورد طی دو سال آینده به سطح ماه خواهد برد.
این ابتکار توسط گروه زیستگاه رشد گیاهان ماه در ناسا مطرح شده است.

آنها قصد دارند از محفظه های به اندازه قوطی قهوه که برای حفاظت از گیاهان در برابر عناصر خشن اقلیم طراحی شده است استفاده کنند. همچنین دوربین، حسگر و تجهیزات الکترونیکی نیز به منظور تهیه و ارسال اطلاعات درباره چگونگی رشد گیاهان به زمین، به این محموله افزوده خواهد شد.

برنامه ناسا این است که محفظه رشد مهر و موم شده بسیار ساده ای بسازد تا از جوانه زدن گیاه در طول یک دوره پنج تا 10 روزه  در فضا پیما بر روی ماه پشتیبانی کند.

این محفظه های یک کیلوگرمی تلاش خواهند کرد تا شلغم، ریحان و آرابیدوپسیس (رشادی) را رشد دهند.

این پژوهشگران در مورد چگونگی ارسال این محموله ها به ماه می گویند در آینده نزدیک کاوشگرها و فضاپیماهای بسیاری عازم این قمر خواهند شد و شرکت های فضانوردی تجاری در تلاش برای به دست آوردن جایزه Lunar X-Prize گوگل در سال 2015 می توانند این ماموریت را نیز به انجام برسانند.

پس از فرود بر روی ماه، درون مودول فضاپیما، آب به این دانه ها افزوده خواهد شد. این آب دادن از طریق یک فیلتر کاغذی مرطوب به دانه صورت می گیرد و جوانه زدن دانه را منجر می شود.

هوا در این محفظه مهر و موم شده می تواند برای پنج روز رشد کافی داشته باشد. رشد این گیاهان به مدت پنج تا 10 روز نظارت و با کنترل های زمینی مقایسه می شود. در فواصل زمانی معین نیز از این نهال عکسبرداری می شود.

دانش پژوهان ناسا می گویند احتمالا از نور خورشید طبیعی بر روی ماه به عنوان منبع انرژی برای جوانه زدن گیاه استفاده می کنند.

دانشمندان معتقدند این تلاش می تواند از دو جنبه اهمیت داشته باشد: افزایش آگاهی درباره گیاهان و کسب دانش بیشتر در مورد احتمال ادامه حیات بر روی ماه.

اطلاعات در مورد گیاهان می تواند به دانشمندان ناسا کمک کند دریابند آیا انسان می تواند بر روی ماه زندگی و کار کند یا خیر.

سال گذشته دانشمندان چینی از برنامه های خود برای رشد سبزیجات تازه در پایگاه های اقماری ماه و مریخ خبر دادند تا بتوانند منبع غذایی و اکسیژن برای فضانوردان فراهم کنند.

جمعه 8/9/1392 - 16:20
اخلاق

ایرنا - حضرت امام خمینی(ره) با تاکید بر ضرورت توجه به اخلاق در حوزه های علمیه افزودند: اخلاق باید در همه جا و در همه دروس، مورد توجه قرار گیرد و اعتقادم بر این است که باید هر کس در حوزه درسی بزرگ یا کوچکی دارد، یکی دو دقیقه درس اخلاق بگوید.

من چنانچه سابقا نیز گفته‏ام، راجع به حوزه علمیه، عقیده‏ام بر این است که باید به آن بیشتر از همه چیز توجه کرد؛ چرا که حوزه علمیه اگر درست بشود، ایران درست می‏شود و اگر- خدای نخواسته- در حوزه علمیه فسادی به وجود آید- و لو در دراز مدت- در سرتاسر ایران آن فساد پیدا می‏شود و آنها که همیشه در فکر بوده‏اند که در حوزه علمیه نفوذ کنند، به همین خاطر است. 

نفوذ آنها، نفوذ ظاهری نیست که معلوم باشد فلان آقا نفوذی است. چه بسا بیشتر از شما اظهار دیانت بکند، مع ذلک، در موقع مناسب کارش را انجام دهد. اینها از مشکلات حوزه است و قضیه تحصیل هم باید به نحوی باشد که فقه سنتی فراموش نشود و آن چیزی که تا به حال اسلام را نگه داشته است، همان فقه سنتی بوده است و همه همت ها باید مصروف این بشود که فقه به همان وضعی که بوده است، محفوظ باشد. 

ممکن است اشخاصی بگویند که باید فقه تازه‏ای درست کرد که این آغاز هلاکت حوزه است و روی آن باید دقت بشود. 

البته من همه شما آقایان را می‏شناسم و از شما به خاطر زحمتتان در این امر، تشکر می‏کنم ولی باید خیلی متوجه باشید. در هر صورت، آن چیزی که برای حوزه‏ها خطر است، این است که ما این فقه را به نحوی که به دست ما رسیده است، به نسل آینده تحویل ندهیم. 

باید همان طور که مبانی اسلامی، مبانی فقهی را تحویل داده‏اند، ما هم به آینده‏ها تحویل بدهیم که اگر این افراد در آینده نتوانستند کار خودشان را انجام بدهند، تقصیر ما نباشد. 

دیگر اینکه اخلاق باید در همه جا و در همه دروس، مورد توجه قرار گیرد و اعتقادم بر این است که باید هر کس حوزه درسی بزرگ یا کوچکی دارد، یکی دو دقیقه- مقدمتا یا مؤخرتا- درس اخلاق بگوید که طلاب با اخلاق اسلامی بار بیایند. 

اجمالا من از شما مطمئنم که شما خوب کار می‏کنید و نظرات درستی دارید، لکن در هر کاری اشتباهاتی هم هست. گروه های مختلف به این حوزه نظر دارند؛ چون در دراز مدت می‏توانند کارهایی که ما می‏کنیم به هم بزنند و اینکه شما در رابطه با سابقه افراد تحقیق می‏کنید کار خوبی است؛ چرا که اگر کسی قبل از انقلاب یا بعد از آن کجروی داشته است و الآن می‏گوید من توبه کرده‏ام، ممکن است این توبه کردن مصلحتی باشد. باید توجه داشت که این افراد، حوزه را فاسد نکنند. 

* از بیانات امام خمینی در جمع شورای مدیریت حوزه علمیه قم در پنجم بهمن 1365

جمعه 8/9/1392 - 16:19
تغذیه و تناسب اندام

یک متخصص طب سنتی به افرادی که دچار یبوست شده‌اند توصیه کرد: شبها قبل از خواب یک قاشق مرباخوری روغن بادام شیرین مصرف کرده، از خوردن برنج،میوه، ترشی،ماست، دوغ و نوشابه پرهیز کنند.

خبرگزاری فارس: درمان یبوست با طب سنتی

علی حسینی در گفت وگو با خبرنگار بهداشت ودرمان فارس گفت:برای درمان یبوست به روش طب سنتی بهتر است از مصرف هر روز برنج خودداری شود. در غیر این صورت با روغن زیتون و زیره سبز یا زعفران مصرف شود.

وی ادامه داد: افرادی که دچار یبوست شده‌اند می‌توانند از غذاهای آبکی مانند آش و سوپ کمک بگیرند و به همراه هر وعده غذایی هفت عدد زیتون مصرف کنند،البته زیتون بهتر است شور و سرکه‌ای نباشد.

این متخصص طب سنتی گفت: این افراد روزانه تا ۲۰ عدد انجیر خشک باید مصرف کنند. از مصرف میوه و ترشی پرهیز کنند و در صورت مصرف هم بهتر است، مقداری عسل صرف شود.

حسینی همچنین مصرف یک لیوان آب انگور تازه را در روز برای درمان یبوست موثر دانست و گفت: همچنین بهتر است شبها قبل از خواب یک قاشق مرباخوری روغن بادام شیرین مصرف شود و در این ایام، ماست و دوغ و نوشابه کمتر خورده شود.

وی بر تحرک مناسب به مدت نیم ساعت در روز تأکید کرد و گفت: برای پیشگیری از ایجاد یبوست نیز مصرف آلو و انجیر خشک توصیه می‌شود.

جمعه 8/9/1392 - 16:17
مهدویت

شخصی از روستا خدمت شیخ مفید رسید و سؤال کرد: زنی حامله فوت کرده و حملش زنده است، آیا باید شکم زن را شکافت و طفل را بیرون آورد و یا به همان حالت او را دفن کنیم؟ فتوایی که شیخ داد اشتباه بود اما با عنایت امام زمان(عج) اصلاح شد.

خبرگزاری فارس: عنایت امام زمان(عج) به شیخ مفید در اصلاح فتوا

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، نهم آذر روز بزرگداشت «محمد بن محمد بن نعمان» (336 ـ 413) مشهور به شیخ مفید یکی از بزرگترین علمای شیعه و اسلام  است. 

به همین مناسبت عنایتی از امام زمان (عج) بر شیخ مفید را نقل می‌کنیم.

 

 

در زمان شیخ مفید، شخصی از روستایی به خدمت ایشان رسید و سوال کرد: زنی حامله فوت کرده و حملش زنده است، آیا باید شکم زن را شکافت و طفل را  بیرون آورد و یا به همان حالت او را دفن کنیم؟

شیخ فرمود: با همان حمل، زن را دفن کنید.

آن مرد برگشت. ولی متوجه شد، سواری از پشت سر می‌تازد و می‌آید، وقتی نزدیک او رسید، گفت: ای مرد! شیخ مفید می‌گوید: شکم آن زن را بشکافید و طفل را بیرون بیاورید، بعد او را دفن کنید.

مرد روستایی همان کار را کرد. پس از مدتی، ماجرای آن سوار را برای شیخ مفید نقل کردند.

شیخ فرمودند: من کسی را نفرستاده بودم. معلوم است آن شخص، نماینده حضرت صاحب الزمان علیه‌السّلام بوده‌اند، حال که ما در احکام شرعی اشتباه می‌کنیم، همان بهتر که دیگر فتوا ندهیم. لذا در خانه خود را بست و بیرون نیامد اما از ناحیه مقدسه حضرت صاحب الزمان علیه‌السّلام توقیعی برای شیخ صادر شد: بر شماست فتوا دادن و بر ماست که نگذاریم شما در خطا واقع شوید.

با صدور این توقیع، شیخ مفید بار دیگر به مسند فتوا نشست. (معلم، سید جواد، برکات حضرت ولی عصر(ع)، انتشارات تکسوار حجاز، چاپ یازدهم، 1383، ص216)

جمعه 8/9/1392 - 16:16
اهل بیت

شهید مطهری در بسیاری از سخنرانی‌هایش با موضوع ماه محرم و شهادت امام حسین(ع) و یاران با وفایش، بر یک نکته تأکید داشت و آن خدمتی بود که حضرت زینب و امام زین‌العابدین(ع) به قیام عاشورا کردند.

خبرگزاری فارس: امام سجاد(ع) در مجلس یزید از زبان شهید مطهری+صوت

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از بنیاد علمی و فرهنگی استاد مطهری، متن زیر که گزیده‌ای از سخنرانی ایشان در محرم سال 1390 قمری در حسینیه ارشاد است، روایتی مستند و واقعی از رودرویی حضرت زینب و امام زین العابدین(ع) با یزید است.

در روز جمعه‏اى در شام نماز جمعه است. ناچار خود یزید باید شرکت کند، و شاید امامت نماز را هم خود او به عهده داشت؛ این را الآن یقین ندارم. (در نماز جمعه خطیب باید اول دو خطابه که بسیار مفید و ارزنده است بخواند، بعد نماز شروع‏ مى‏شود. اصلًا این دو خطابه به جاى دو رکعتى است که از نماز ظهر در روز جمعه اسقاط و نماز جمعه تبدیل به دو رکعت مى‏شود.)

اول آن خطیبى که به اصطلاح دستورى بود، رفت و هرچه قبلًا به او گفته بودند گفت؛ تجلیل فراوان از یزید و معاویه کرد، هر صفت خوبى در دنیا بود براى اینها ذکر کرد و بعد شروع کرد به سبّ کردن و دشنام دادن على علیه السلام و امام حسین به عنوان اینکه اینها- العیاذبالله- از دین خدا خارج شدند، چنین کردند، چنان کردند.

زین العابدین از پاى منبر نهیب زد: «ایهَا الْخَطیبُ! اشْتَرَیتَ مَرْضاةَ الَمخْلوقِ بِسَخَطِ الْخالِق» تو براى رضاى یک مخلوق، سخط پروردگار را براى خودت خریدى.

بعد خطاب کرد به یزید که آیا به من اجازه مى‏دهى از این چوب‌ها بالا بروم؟ (نفرمود منبر. خیلى عجیب است! به قدرى اهل بیت پیغمبر مراقب و مواظب این چیزها بودند! مثلًا در مجلس یزید، نمى‏گوید: یا امیرالمؤمنین! یا ایها الخلیفة! یا حتى به کنیه هم نمى‏گوید: یا اباخالد! مى‏گوید: یا یزید! هم زین‌العابدین و هم زینب. در اینجا هم نفرمود که اجازه مى‏دهى من بروم روى این منبر؟ یعنى این که منبر نیست؛ این چوب‌هاى سه پله‏اى که در اینجا هست که چنین خطیبى مى‏رود بالاى آن و چنین سخنانى مى‏گوید، ما این را منبر نمى‏دانیم. این چهارتا چوب است.)

اجازه مى‏دهى من بروم بالاى این چوب‌ها دو کلمه حرف بزنم؟ یزید اجازه نداد. آنهایى که اطراف بودند، از باب اینکه على بن حسین، حجازى است، اهل حجاز است و سخن مردم حجاز شیرین و لطیف است، براى اینکه به اصطلاح سخنرانى‏اش را ببینند، گفتند: اجازه بدهید، مانعى ندارد. ولى یزید امتناع کرد. پسرش آمد و به او گفت: پدرجان! اجازه بدهید، ما مى‏خواهیم ببینیم این جوان حجازى چگونه سخنرانى مى‏کند. گفت: من از اینها مى‏ترسم. اینقدر فشار آوردند تا مجبور شد؛ یعنى دید دیگر بیش از این، اظهار عجز و ترس است؛ اجازه داد.

ببینید این زین العابدین که در آن وقت از یک طرف بیمار بود (منتها بعدها دیگر بیمارى نداشت، با ائمّه دیگر فرق نمى‏کرد) و از طرف دیگر اسیر، و به قول معروفِ اهل منبر چهل منزل با آن غُل و زنجیر تا شام آمده بود، وقتى بالاى منبر رفت چه کرد! چه ولوله‏اى ایجاد کرد! یزید دست و پایش را گم کرد. گفت الآن مردم مى‏ریزند و مرا مى‏کشند. دست به حیله‏اى زد. ظهر بود، یکدفعه به مؤذّن گفت: اذان! وقت نماز دیر مى‏شود. صداى مؤذّن بلند شد. زین العابدین خاموش شد. مؤذّن گفت: «اللَّهُ اکبَرُ، اللَّهُ اکبَرُ»، امام حکایت کرد: «اللَّهُ اکبَرُ، اللَّهُ اکبَرُ». مؤذّن گفت: «اشْهَدُ انْ لا الهَ الَّا اللَّهُ، اشْهَدُ انْ لا الهَ الَّا اللَّهُ»، باز امام حکایت کرد، تا رسید به شهادت به رسالت پیغمبر اکرم. تا به اینجا رسید، زین العابدین فریاد زد: مؤذّن! سکوت کن. رو کرد به یزید و فرمود: یزید! این که اینجا اسمش برده مى‏شود و گواهى به رسالت او مى‏دهید کیست؟ ایهاالناس! ما را که به اسارت آورده‏اید کیستیم؟ پدر مرا که شهید کردید که بود؟ و این کیست که شما به رسالت او شهادت مى‏دهید؟ تا آن وقت اصلًا مردم درست آگاه نبودند که چه کرده‏اند.

آن وقت شما مى‏شنوید که یزید بعدها اهل بیت پیغمبر را از آن خرابه بیرون آورد و بعد دستور داد که آنها را با احترام ببرند. نعمان بن بشیر را که آدم نرم‌تر و ملایم‌ترى بود، ملازم قرار داد و گفت: حداکثر مهربانى را با اینها از شام تا مدینه بکن.

این براى چه بود؟ آیا یزید نجیب شده بود؟ روحیه یزید فرق کرد؟ ابداً. دنیا و محیط یزید عوض شد. شما مى‏شنوید که یزید، دیگر پسر زیاد را لعنت مى‏کرد و مى‏گفت: تمام، گناه او بود. اصلًا منکر شد و گفت من چنین دستورى ندادم، ابن زیاد از پیش خود چنین کارى کرد. چرا؟ چون زین العابدین و زینب اوضاع و احوال را برگرداندند.

جمعه 8/9/1392 - 16:13
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته