• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 187
تعداد نظرات : 300
زمان آخرین مطلب : 4951روز قبل
ورزش و تحرک

مهارتی




يکشنبه 6/8/1386 - 17:33
ورزش و تحرک

رقابتی



يکشنبه 6/8/1386 - 17:32
ورزش و تحرک

رده بندی ورزش


دانستن یک روش برای یک گروه ورزشی هدف بسیار مهمی است و نشان دهنده ی یک نامزد جامع برای ورزش است :

مسابقه



يکشنبه 6/8/1386 - 17:31
ورزش و تحرک

اهمیت ورزش

امروزه ورزش یکی از اموری است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه زیادی به اشکال گوناگون با آن سرو کار دارند. برخی از مردم، ورزشکار حرفه ای اند و گروهی ورزشکار آماتور . گروهی طرفدار و علاقه مند به ورزش و دیدن برنامه ها، مسابقات و نمایش های ورزشی بوده، وعده ای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را می گذرانند.
وزارتخانه ها و ادارات ورزشی فراوانی تاسیس شده و مخارج زیادی صرف ورزش ، ساختن استادیوم ها، مجتمع ها و باشگاه های ورزشی و نیز تهیه وسائل و لباس های ورزشی و یا تماشای مسابقات ورزشی می شود. بخش های قابل توجهی از برنامه های تلویزیون ، رادیو، مجلات و سایر رسانه های گروهی، به ورزشی و اخبار ورزشی اختصاص دارد و خلاصه ورزش یکی از اموری است که در جهان به صورت جدّی مطرح بوده و از جهات مختلف دارای اهمیت می باشد، از جمله: توضیح بیشتر در اهمیت ورزش




يکشنبه 6/8/1386 - 17:31
ورزش و تحرک

تاریخچه ورزش

img/daneshnameh_up/c/cf/تاریخچه.jpg

تمدن ها در ورزش سراسر تاریخ ، توانستند یک معامله بزرگ که تغییر اجتماع و ماهیت در ورزش است را آموزش بدهند . آن ها چیزهای بسیار جدیدی از هنر را در فرانسه ، آفریقا و استرالیا ی ما قبل تاریخ که مدرک آن در مراسمات رسمی تهیه شد را کشف کنند .
این کسب مهارت ها وابسته به سفارش مردم است که برای یافتن معانی فعالیت ها در ورزش به صورت یک مروارید گران بها می درخشد . مثلا ورزش ژیمناستیک در میان چینی ها پیشینه‌ی زیادی دارد .
ورزش های دیگر شامل : پرتاب نیزه ، پرتاب دیسک و پرش بلند و کشتی است. رسوم سنت گرایی ورزش باستانی ایرانی ، هنر زورخانه ای بود که اکنون با این روش تماس اندکی دارند . در میان دیگر ورزش های ایرانی چوگان و پرتاب نیزه هم وجود داشت. دسترسی به ورزش های عمومی با تاسیس یونان قدیم ، ایجاد شد . کشتی ، دومیدانی ، بوکس ، پرتاب نیزه ، پرتاب دیسک و مسابقه ارابه سواری نیز در آن زمان متداول بود.
بازی های المپیک هر چهار سال یک بار در دهکده‌های کوچک مثل یونان باستانبرگزار می شد و مردم سراسر جهان به این المپیک ها فرا خوانده می شدند.
وجود ورزش های منظم برای موجودات زنده مطابق المپیک قرن قدیمی و قرن حاضر است. فعال شدن موجودات برای تنظیم غذا و خوراک خود موجب منظم انجام شدن فعالیت ها برای لذت بیشتر مسابقات و فعالیت هایی مثل ماهیگیری و باغبانی است . انقلاب صنعتی موجب زیاد شدن آلودگی و فرصت نداشتن تماشاگر ورزشی برای دسترسی و تمایل به بازی های جهانی شده است. محبوبیت و تمایل داشتن مانند ماشین افزایش گر، موجب ترقی‌های حرفه ای متداول ورزشی می شود . توضیح بیشتر در تاریخچه ورزش


يکشنبه 6/8/1386 - 17:30
ورزش و تحرک
img/daneshnameh_up/c/c1/w.jpg

ورزش

ورزش شامل فعالیت هر کس با یک منظور و در محیطی متفاوت از محیط روزانه برای مسابقه، لذت بردن ، برای کسب برتری، برای پیشرفت مهارت یا ترکیبی از تعدادی از این هاست. تفاوت منظور همراه با در نظر گرفتن مهارت فرد یا گروه یا دلیری علامت مشخصه ورزش است.
بنابر این پریدن از روی یک مانع در مقابل دیدگان هزاران نفر در یک میدان سر پوشیده ورزش است در حالی که پریدن از روی یک چشمه هنگام پیاده روی در روستا فقط تلاش برای خیس نشدن پای فرد است.
انواع مختلفی از ورزش وجود دارند و انسان ها قسمت مهمی از وقت، پولو دلبستگی خود را نه فقط به عنوان شرکت کننده بلکه به عنوان تماشاگر به آن ها اختصاص می دهند .
ورزش امروزه در جهان به وسیله ای مبدل شده که انسان ها را با هم متحد و آشنا کرده و بین آن ها پیوند اخوت و برادری برقرار می کند و مهمترین هدف و وظیفه ورزش همین است ایجاد مودت و دوستی بین ورزش کاران که هر چند در میدان رقیب هم هستند اما در خارج از میدان به عنوان رفیق همدیگر می باشند .
ورزش ترکیبی از فعالیت های فیزیکی عادی و معمول و مهارت های شخصی و به عنوان تفریح و یک سری از قوانین که برای مسابقه ، لذت بردن و رسیدن به برتری است. ترکیب شخصیت هایی با مهارت های متفاوت در یک ملت، شجاعت و دلاوری آن ملت را افزایش می دهد .



يکشنبه 6/8/1386 - 17:30
دانستنی های علمی
پليس 110



    
     گروه خبر : مديرعامل، اعضاي هيا ت مديره و تني چند از معاونان سازمان تامين اجتماعي به دعوت فرماندهي پليس 110 از سايت مركزي 110 در تهران بزرگ و ستاد مركزي فرماندهي 110 كشور بازديد كردند.
     به گزارش خبرنگار آتيه، اين بازديد با هدف آشنايي با امكانات تجهيزات فني ارتباطي و انفورماتيكي و طرح هاي سازماندهي فوريت هاي پليسي كشور كه در نوع خود ازكارآمدترين سيستم هاي خدماتي و ارتباطي در منطقه خاورميانه محسوب مي شود و توانسته است ظرف چند سال اخير، ضمن اعتمادسازي ميان پليس و مردم، تصوير متفاوتي از نيروي انتظامي به عنوان خدمتگزار و همراه مردم ارايه كند، انجام شد.
     براساس اين گزارش در جريان اين بازديد سردار محمد رويانيان، رئيس مركز فوريت هاي پليسي كشور، طرح هاي جديد نيروي انتظامي براي اعتمادسازي با مردم و ارايه خدمات پليسي سريع و مطلوب به اقشار مختلف جامعه را تشريح كرد.
     مديرعامل، اعضاي هيا ت مديره و تني چند از معاونان سازمان تامين اجتماعي همچنين در بازديد از مركز فرماندهي 110 تهران، با امكانات اين مركز و شيوه هاي برقراري ارتباط ميان مردم و پليس آشنا شدند.
     به گزارش خبرنگار آتيه، سرهنگ علي بيات رئيس مركز فوريت هاي پليسي تهران بزرگ در جريان اين بازديد، رويكرد اصلي مورد توجه نيروي انتظامي را حركت به سمت ارايه تصوير متفاوتي از پليس به عنوان همراه مردم و نه تهديد براي مردم و ترويج فرهنگ مردم محوري به جاي تهديدمحوري اعلام كرد و گفت:
ايجاد مركز فوريت هاي پليسي و ساير تلاش هاي صورت گرفته در سال هاي اخير براي تغيير ساختارها و سازوكارهاي خدمت رساني با هدف تسهيل ارتباط مردم با پليس و فراهم شدن امكان كنترل ونظارت مؤ ثر بر لايه هاي مختلف عملياتي و اجرايي پليس، انجام شده و مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
     وي افزود: كليه اطلاعات مربوط به تماس هاي تلفني مردم با 110 در سايت مركزي ثبت و ظرف دو دقيقه به واحدهاي انتظامي ابلاغ مي شود و واحدهاي عملياتي به طور متوسط ظرف 12 دقيقه از دريافت ابلاغ به محل وقوع جرم يا حادثه مي رسند.
     سرهنگ بيات با اشاره به اين كه به دليل پاره اي از محدوديت هاي فني و نيروي انساني و تجهيزاتي، حدود 25 درصد از عمليات ها در بيش از 12 دقيقه انجام مي شوند، گفت: كاركنان سايت مركزي 110 تهران بزرگ در سه شيفت براي ارايه خدمات به مردم فعال هستند و تعداد تماس ها با اين مركز در هر روز به طور متوسط بين 27 تا 31 هزار مورد است كه حدود 6000 مورد از آنها عملياتي مي شود و بقيه تماس گيرندگان، بر حسب مورد، راهنمايي مي شوند.
     وي با اشاره به كنترل تصادفي كار اپراتورهاي مركز فوريت هاي پليسي از طريق برقراري تماس مستقيم با مردم و شاكيان، گفت: در سايت مركزي 110، با بهره گيري از عده اي مشاور در امور مختلف، گروه صداي مشاور تشكيل شده است كه درصورت نياز به تماس گيرندگان، مشاوره مي دهند. علاوه بر اين يك گروه متمركز بازرسي هم در اين سايت مستقر است كه به بررسي و پيگيري شكايت هاي احتمالي از كاركنان 110 اشتغال دارد.
     براساس اين گزارش، سرهنگ بيات با اعلام آمادگي مركز فرماندهي پليس براي متصل شدن به سايت اطلاع رساني مراكز درماني و اورژانس ها براي ارايه اطلاعات مربوط به مجروحان گفت: كاركنان سايت مركزي 110 بايد به صورت مستمر تحت بازآموزي هاي رواني قرار گيرند تا با صبوري بيشتري به تماس گيرندگان پاسخ دهند. در حال حاضر تعداد مزاحمت هاي تلفني يا مراجعات غيرضرور براي 110 حدود 27 درصد تماس هاست، در حالي كه در ژاپن، اين نسبت زير 2 درصد تماس هاست.
     به گزارش خبرنگار آتيه، دكتر غلامرضا سليماني، رئيس هيا ت مديره و مديرعامل سازمان تامين اجتماعي و همراهان پس از بازديد از سايت مركزي 110 تهران بزرگ، در محل ستاد مركز 110 كشور با سردار رويانيان ديدار كردند. در اين ديدار، سردار رويانيان، اطلاعات جامعي از امكانات سخت افزاري و نرم افزاري و سازوكار نوين تعاملات مردم با 110 در سراسر كشور و تحولات ناشي از اين برنامه ها ارايه كرد. آن گاه دكتر سليماني مديرعامل سازمان تامين اجتماعي طي سخناني كوتاه با اشاره به عزم اين سازمان براي بازتعريف چگونگي ارتباط با گروه هاي مختلف مخاطبان گفت: خدمات و نحوه ساماندهي مركز فوريت هاي پليسي، مي تواند الگويي مناسب براي همه سازمان هايي باشد كه با گروه هاي مختلفي از مردم در تماس و ارتباط هستند.
     مديرعامل سازمان تامين اجتماعي همچنين از تلاش هاي مسئولان نيروي انتظامي و پليس 110 براي ارايه خدمات به مردم تقدير كرد.
     براساس اين گزارش، دكتر سليماني همچنين در پايان اين ديدار 3 ساعته و در متني كه در دفتر يادبود مركز فوريت هاي پليسي نوشت، امنيت را در هر كشور معيار توسعه يافتگي آن كشور اعلام كرد.
     در اين يادداشت آمده است: امنيت در هر كشور، معيار توسعه يافتگي آن كشور است و اين افتخاري بزرگ براي ملت ايران است كه پليس و نيروي انتظامي سعي كرده است كه اعتماد مردم را جلب كند.
     مديرعامل سازمان تامين اجتماعي همچنين نوشته است: سازمان تامين اجتماعي مايل است از تجربيات پليس 110 و نيروي انتظامي در ايجاد سامانه رايانه اي كارآمد، براي تسريع در اجراي طرح ساماندهي اطلاعات سوابق بيمه شدگان استفاده كند. 
    
    
يکشنبه 6/8/1386 - 17:25
دانستنی های علمی

15میلیون تلفن به پلیس 110

 


 


معاون انتظامی و رییس پلیس 110 ناجا از 15 میلیون تماس تلفنی طی 6ماه نخست امسال با پلیس 110 خبر داد و گفت تعداد تماس‌های ‌غیر قابل پیش بینی امسال نسبت به پارسال 20 در صد کاهش داشته است. 
به گزارش مهر، سردار اسکندر مومنی امروز با اعلام این مطلب در جمع خبر نگاران برخی  از نارساییها و ضعف‌های ‌پلیس 110را پذیرفت و گفت: علت تاخیر ها  به دلیل محدودیت ماموران و در بیشترموارد به خاطر ترافیک صورت می‏گیرد.

وی از راه اندازی سیستم جامع مکانیزه انتظامی در 330 کلانتری سراسر کشور خبر دادو تصریح کرد: با راه اندازی  این سیستم جامع اطلاع رسانی چرخه کار در کلانتری‌ها ‌مکانیزه خواهد شد.

وی گفت: درسراسر کشوربالغ بر  1100 کلانتری انتظامی  و 1500 پاسگاه انتظامی و 110 گلوگاه وجود دارد و این سیستم مکانیزه بیش از 80 درصد  جمعیت کشور را پوشش خواهد داد.

مومنی خاطر نشان ساخت: با اجرای این برنامه جامع نرم افزاری  330 کلانتری کشور به هم مرتبط  شده و شکل پی گیری پرونده‌ها ‌تغییریافته وچنانچه نام  هر فردی و به هر دلیلی در این سیستم وارد شود در مرکزنیز می‏توان  به این  اطلاعات  دست  یافت و تلاشمان بر این است که این سیستم را به پلیس 110 نیز وصل نماییم.

وی  گفت: 95 درصد کلانتری‌های ‌تهران تحت پوشش  سیستم جامع نرم افزاری هستند و  مطالعات  این طرح  از اول سال 80 آغاز شده و در حال حاضر این  طرح مراحل نهایی خود را می‏گذراند.

مومنی ضمن اشاره به به کاهش 30درصدی جرائم در ماه مبارک رمضان گفت: در 6ماهه نخست امسال جرائم به طور عمومی نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.

وی تصریح کرد : نرخ جرم و قتل در کشور ما به طورکلی پایین است و در مجموع نزاع و درگیری‌ها ‌بیشترین آمار جرائم را تشکیل می‏دهند.

وی  در خصوص نگهبان‌های ‌محله گفت: در سراسر کشور حدود 12 هزار نفر در غالب حدود 308شرکت خدمات مراقبتی جهت پیشگیری از جرم در نظر گرفته شده اند که این افراد حق دخالت در امور مربوط به پلیس را ندارند و تنها نقش آنان پیشگیری از جرم حفظ امنیت مکانهایی نظیر مراکز خرید و ساختمانها و... است و به عنوان کارگاه خصوصی مطرح نیستند و در صورت ارتکاب جرم از سوی پلیس تنبیه نیز خواهند شد.

معاون انتظامی و رییس پلیس 110 در این باره  افزود : طبق ماده 22برنامه 5 ساله چهارم موضوع شرکت‌های ‌خدمات حفاظتی و مراقبتی به صراحت تصویب  شده واصل آن در ماده 122 به ثبت رسیده است و آیین نامه اجرایی آن در حال تدوین است.  

يکشنبه 6/8/1386 - 17:23
دانستنی های علمی

اهم عناوين بعضى از دستاوردهاى سيستم 110 در كشور از 20/7/79 تاكنون
الف ـ در جامعه

1 ـ تقويت ارتباط و اعتماد مردم نسبت به پليس.
2 ـ ايجاد باور توان اجرايى پليس در جامعه و در نتيجه، بالا بردن ضريب امنيت و القاء احساس امنيت بيشتر در مردم.
3 ـ بهره‌گيرى از توان بالقوه مردمى به ويژه در امور (اطلاعاتي) و ساير ابعاد تأمين نظم و امنيت جامعه.
4 ـ ايجاد منزلت و جايگاه درخور شأن ناجا در جامعه به واسطه فرهنگ‌سازى و انعكاس گوشه‌هايى از فعاليت‌هاى پليس.
5 ـ استقبال روزافزون نيروهاى كارشناسى و تخصصى براى عضويت و همكارى با پليس.
ب ـ در كنترل بزهكاران
1 ـ از بين بردن قدرت مانور و آزادى عمل در بزهكاران با توجه به حضور سريع عوامل انتظامى در محل.
2 ـ ايجاد باور توان عملكرد و برخورد پليس در اذهان بزهكاران، در نتيجه كاهش جرأت و جسارت آنها براى ارتكاب به بزه.
3 ـ تقويت اضطراب و نگرانى از تكرار جرم به ويژه در بزهكاران با سابقه با توجه به ايجاد سابقه موردى براى هر تخلف.
4 ـ از بين بردن بستر آماده براى شروع به تخلف جوانان و افراد تازه كار (با بالا بردن ريسك تخلف در جامعه).
5 ـ افزايش اضطراب براى مجرمين، با توجه به اينكه حضور و مشاهده مردم را به عنوان عامل خبرى پليس تلقى مى‌كنند.
ج ـ در ناجا
1 ـ ايجاد تحول اساسى و زيربنايى در چرخه دريافت اجرا و كنترل مأموريت‌ها در پليس.
2 ـ ايجاد بستر مناسب براى تسلط فرماندهى بر عده و عده.
3 ـ امكان كنترل (قابل قبول) مكانيزه مأموريت‌هاى ورودى به ناجا (از مرحله ورود تا نتيجه نهايى اقدامات توسط رده‌هاى ذيربط).
4 ـ اصلاح آمارى و گزارشات وقايع به عنوان اصلى‌ترين زيربناى ريزى‌هاى پيشگيرى در ناجا.
5 ـ هدف‌مند شدن عمليات اجرايي، گشت‌زنى‌ها و بهره‌بردارى بهينه از توان اجرايى نيروها با آگاهى از واقعيت‌هاى موجود.
6 ـ هدف‌مند شدن توزيع امكانات و توانايى‌هاى بالقوه و بالفعل ناجا متناسب با نيازهاى هر منطقه جغرافيايي.
7 ـ امكان برنامه‌ريزى‌هاى پيشگيرانه از وقوع جرايم با تجزيه و تحليل داده‌هاى سيستم.
8 ـ اثر بخشى فوق‌العاده استقبال و قدر شناسى مردم از عملكرد نيروها در تقويت روحيه و انگيزه خدمتى كاركنان ناجا و در نتيجه افزايش بهره‌وري.
9 ـ ايجاد ارتباط و پيوستگى منطقى بين سيستم‌هاى (پيشگيري، پيگيرى و كشف جرائم، كنترل عملكرد و اخذ بازخورد).
10 ـ كاهش وقوع جرائم و تخلفات در كاركنان (در نتيجه وجود امكانات كنترلى سيستم 110).
 

پاره‌اى از مشكلات موجود در

يکشنبه 6/8/1386 - 17:21
دانستنی های علمی

افق‌هاى آينده براى سيستم 110

الف ـ در جامعه

فرهنگ‌سازى و تقويت هر چه بيشتر انگيزه و مشاركت عمومى در راستاى حفظ نظم و امنيت جامعه از طريق ذيل :
1 ـ فرهنگ‌سازى و تقويت اعتماد مردمى از طريق رسانه‌هاى جمعى (تلويزيون، راديو، مطبوعات و ساير امور تبليغاتي).

2 ـ برنامه‌ريزى‌هاى آموزشى و توجيهى براى دانش‌آموزان مدارس و آموزشگاه‌هاى كشور با همكارى وزارت آموزش و ساير ارگان‌هاى ذيربط به منظور نهادينه شدن فرهنگ همكارى با پليس در سطح نوجوان و جوانان.

3 ـ تهيه و تدوين ارائه طرح‌هاى تازه و نوآورى براى مردم به منظور زنده نگهداشتن باور و ارتباط مردم با پليس.

4 ـ تقويت عملكرد دفتر نظارت همگانى به منظور تحقق شعار پليس پاسخگو در جامعه.

5 ـ تبيين سهم و شغل هر يك از سازمان‌ها و نهادهاى كشورى و لشگرى به ويژه اقشار مختلف مردم در حفظ و تأمين نظم و انضباط اجتماعى در كشور و برنامه‌ريزى جهت ايجاد نظام جامع امنيتى و انتظامى تحت مديريت واحد انتظامى كشور.

6 ـ بهره‌گيرى از كليه امكانات و توان بالقوه نظام در راستاى همكارى با پليس در حفظ نظم و امنيت فردى و اجتماعي.

ب ـ در كنترل بزهكاران

1 ـ بهره‌گيرى از كليه امكانات هنرى و تبليغى به منظور هر چه كريه‌تر كردن چهره بزه و بزهكارى و معرفى و القاء آن به عنوان يك ضد ارزش در جامعه با هدف تهيج عمومى در مبارزه با مفاسد و جرائم.

2 ـ بزرگنمايى كراهت بزه و بزهكارى در سطح جامعه و ساماندهى و هدايت كليه امكانات فرهنگى و تبليغى به ويژه اعتقادات دينى و مذهبى اعم از ساخت و ارائه فيلم و سريال و نمايش‌نامه و سرودهاى هنرى با هدف زنده‌كردن روح توبه و بازگشت از مسير خلاف در جوانان، نوجوانان و ساير اقشار جامعه.

3 ـ ايجاد تقويت مراكز مطالعات و مشاوره نيروى انتظامى به منظور ريشه‌يابى و شناخت علل و انگيزه‌هاى ارتكاب جرائم در اقشار سطوح مختلف نسبى جامعه و پيگيرى و برطرف نموده خلاء‌هاى شناسايى شده از طريق مبادى ذيربط به منظور از بين بردن زمينه‌هاى وقوع بزه و بزهكارى در سطح كشور.

4 ـ برنامه‌ريزى براى تبيين و اجرا گذاشتن مراقبت‌هاى ويژه با همكارى خانواده‌هاى مجرمين و بزهكارانى كه از محاكم و مراجع قضايى و قانونى آزاد گرديده و دوباره به آغوش جامعه باز مى‌گردند، با هدف سهيم كردن خانواده‌هاى آنها در نظام كنترل و پيگيرى مجرمين و بزهكاران جامعه.

ج ـ در ناجا

1 ـ آموزش و به روز نگهداشتن سطح تخصصى نيروها.

2 ـ محور قرار گرفتن سيستم 110 در برنامه‌ريزى‌هاى ستادى و اجرايى ناجا به منظور نهادينه‌شدن اين سيستم در نيروى انتظامي.

3 ـ توزيع امكانات، نيروى انساني، پشتيبانى و فنى به منظور تقويت اين سيستم در برنامه‌هاى ساليانه ناجا.

4 ـ ايجاد هماهنگى تنگاتنگ با ساير مراكز خدماتى و امدادى كشور به عنوان محوريت عمليات اجرايي.

5 ـ برنامه‌ريزى براى تقويت سيستم كنترل مكانيزه عملكرد 110 در سطح كشور و در هر يك از سطوح مديريتى ناجا در مركز و استان‌ها به منظور تحقق اهداف پيش‌بينى شده در سيستم و دستاوردهاى آن.

6 ـ دعوت به همكارى از اساتيد، خبرگان و اهل علم و فن‌آورى به منظور بهره‌گيرى از آخرين فن‌آورى‌هاى موجود براى ارتقاء كيفى عمليات پليس در كشور.

يکشنبه 6/8/1386 - 17:20
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته