• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 48
تعداد نظرات : 7
زمان آخرین مطلب : 5720روز قبل
رمضان
مطالعات جدید نشان می دهد که روزه داری متناوب حتی اگر در میزان مصرف کالری تغییر بوجود نیاید می تواند به اندازه کم کردن میزان کالری مصرفی مفید باشد .
محققین در حال بررسی این نکته هستند که آیا نتایج بدست آمده در موشها در مورد انسانها هم صدق می کند یا خیر . مطالعات اخیر نشان داده اند که استفاده از رژیم های غذائی محدود باعث منافع متعدد از جمله طول عمر بیشتر ، عملکرد بهتر انسولین و مقاومت در برابر استرس می شود .
در یک مطالعه جدید نشان داده شده موشهائی که یک روز در میان تغذیه می شدند ولی در روز تغذیه مجاز بودند هر چه می خواستند بخورند به اندازه موشهائی که روزانه بصورت مداوم ۴۰  درصد کاهش مصرف غذائی داشتند نتایج مفیدی گرفتند .
علت بهبود سلامت در نتیجه کاهش مصرف مواد غذائی بطور دقیق مشخص نمی باشد . اگر چه بسیاری از محققین کاهش مصرف کالری در طولانی مدت را علت این امر می دانند .
در حال حاضر در بعضی از کشورها پرخوری یک مشکل بزرگ محسوب می شود . بخصوص اینکه تعداد زیادی از کودکان دچار افزایش وزن می باشند و هنوز روش مشخصی برای کم خوری وجود ندارد . البته یک راه پیشنهادی حذف یک وعده غذائی در روز می باشد .
مطالعات انجام شده نشان می دهد که موشهائی که یک روز در میان تغذیه می شوند طول عمر بیشتری داشته و همچنین آسیب های ناشی از دیابت و صدمه عصبی مغزی در بیماری آلزایمر در آنها کمتر مشاهده شده است .
این تصور وجود دارد که تأثیرات بی غذائی به شکل وارد شدن یک استرس ملایم به سلول ها و در نتیجه افزایش قدرت مقاومت سلولها در برابر استرس ها ی بیشتر است . این مکانیسم مشابه تأثیرات فیزیکی ورزش بر روی سلولهای عضلانی می باشد .
بطور تجربی دیده شده موشهائی که ۴۰ درصد کمتر از موش هائی که بطور معمول غذا می خورند ،‌ نیمی از وزن خود را از دست می دهند . در حالیکه موشهائی که یکروز در میان تغذیه می شوند فقط کمی از وزن بدنشان را از دست می دهند .
محققین بر این عقیده اند که موش هائی که یکروز در میان تغذیه می شوند و آنهائی که رژیم غذائی محدود دارند دارای سطح خونی قند و انسولین کمتری نسبت به موشهائی می باشند که اجازه دارند هر زمانی که می خواهند غذا بخورند . در حقیقت سطح انسولین در موشهائی که یک روز در میان تغذیه می شوند کمی کمتر از موش هائی است که رژیم غذائی محدود دارند .
چهارشنبه 20/6/1387 - 18:18
رمضان
در ماه مبارك رمضان توصیه كارشناسان تغذیه این است كه از افزودن زیاد ادویه‌های گوناگون به غذا خودداری كنید.

به همین دلیل این روز‌ها ادویه‌ها  فقط به میزان اندكی به غذا‌ها اضافه می‌شوند و همین مورد ممكن است برای مدت كوتاهی بازار ادویه‌ها را با كاهش تقاضا روبه‌رو كند اما باید این را نیز در نظر داشت در زمانی كه آگاهی مصرف‌كنندگان از مضرات زیاده‌روی در مصرف روغن و نمك بالاتر رفته است استفاده از ادویه‌ها (به میزان لازم) جایگزین خوبی برای این مواد شده تا طعم غذا زیاد هم به اصطلاح بی‌مزه نشود.

علاوه بر این، چندی پیش نیز انجمن ملی سرطان، ادویه‌هایی همچون پونه، آویشن،‌رزماری، رازیانه، زردچوبه، زیره سیاه، گشنیز و بالاخره  ترخون را به عنوان مواد ضدسرطان شناسایی و معرفی كرد.

بد نیست بدانیم ادویه را بخشی از یك گیاه معطر تشكیل می‌دهد كه می‌تواند تنه درخت(دارچین)، میوه(فلفل سیاه) یا دانه (جوز هندی) باشد و به صورت خرد یا پودر شده برای عطر و رنگ بخشیدن به غذا استفاده شود. فلفل سبز و زعفران سیستم ایمنی بدن را تحریك می‌كنند و جوز هندی و میخك خاصیت میكروب‌زدایی دارند.

زنجبیل و فلفل قرمز هم از تشكیل تومور‌ها جلوگیری می‌كنند و اثرات ضد سرماخوردگی فلفل سبز در حال بررسی است  اما مشكلی كه در مورد دارچین وجود دارد این است كه در رژیم غذایی ما ایرانی‌ها فقط در داخل شیرینی‌‌ها یافت می‌شود.

این در حالی است كه دارچین یك ادویه عالی برای طعم دادن به گوشت چرخ‌كرده و سبزیجات است.

اسفناج خرد شده را می‌توان با دارچین و كشمش تفت داد یا چوب دارچین را با چای دم كرده میل كنید.

دارچین ادویه خوبی برای طعم دادن به هلو، موز، سیب یا حتی ماست شیرین است. در هر صورت با مصرف ادویه‌ها، هم می‌توان از فواید آنها سود برد و هم بیشتر به غذاهای گیاهی تكیه كرد.

چهارشنبه 20/6/1387 - 18:17
رمضان

روزه فقط امساک از اکل و شرب نیست، بلکه شرائطی دیگر هم همراه آن است، تعهد و مسؤولیتهای انسان در برابر روزه، این فریضه الهی زیاد است.
 

روزه چهار گروه مقبول نیست

حضرت صادق ( علیه‏السلام) فرمود: لا صیام لمن عصی الامام، و لا صیام لعبد آبق حتی یرجع، و لا صیام لامراة ناشزة حتی تتوب، و لا صیام لولد عاق حتی یبر، (1) روزه نیست‏برای کسی که امام و پیشوای خود را نافرمانی کند و از او اطاعت ننماید، و صحیح نیست روزه عبد فراری، تا مراجعت کند و به خدمت ‏باز نگردد، و روزه زن ناشزه درست نمی‏باشد تا توبه کند و در اختیار همسرش قرار گیرد و همچنین روزه فرزند عاق شده پدر و مادر تا خوب نشود و اصلاح نگردد، مورد قبول قرار نمی‏گیرد، و روزه به حساب نمی‏آید، بلی یکی از ابعاد سیاسی این حدیث‏شریف، اطاعت و فرمانبری پیروان و رهروان مسلمان از راهبر و پیشوای مذهبی است. که امروز این واقعیت در حق رهبر کبیر انقلاب که این کشتی عظیم انقلاب را ناخدا است، و با امواج خروشان و سهمگین دریای پهناور گیتی در نبرد است.

تحقق پیدا کرده است. که بر ما تمامی اقشار ملت از روحانی و کارمند و کشاورز و کارگر و دیگر طبقات مردم واجب و فرض است که گوش به فرمان این رهبر بزرگ که خداوند بر ما منت نهاده باشیم، و از رهنمودهای پیامبر گونه‏اش اطاعت نمائیم و از هر گونه انتقاد غیر صحیح و اعتراضات نابجا که باعث تضعیف انقلاب و مقام رهبری است.

بپرهیزیم، و پر واضح است، که مخالفت‏با مقام رهبری و ولایت فقیه، مخالفت صریح با مقام والای امام زمان (ارواحناله الفداء) می‏باشد، و مخالفت‏با امام زمان ( علیه‏السلام) ، روزه و سایر عبادات مقبول حضرت حق تعالی نبوده و صحیح نمی‏باشد.
 

فاطمه (ع) در آداب صائم سخن می‏گوید

حضرت فاطمه (علیها السلام) سیده نسوان عالم در آداب روزه‏دار می‏فرماید: عن جعفر بن محمد عن آبائه عن فاطمه (علیهم السلام) : «انها قالت: ما یصنع الصائم بصیامه اذا لم یصن لسانه و سمعه و بصره و جوارحه‏» (2).

جعفر بن محمد (علیهما السلام) از آباء گرامش از فاطمه دخت گرام رسول الله (صلی الله علیهم اجمعین) روایت می‏نماید: که حضرت زهرا (علیها السلام) فرمود: صائم با روزه خویش کاری نکرده (یعنی حق روزه را ادا نکرده) هر گاه زبان و گوش و چشم و جوارحش را از (آنچه که بر آنها حرام است) حفظ نکرده باشد.

یعنی روزه یک مسمای واقعی از حفظ شکم از کل خوردنیها و نوشیدنیها و مبطلات دیگر و خلاصه‏ای از اجتناب از گناهان و معصیت‏خداوند می‏باشد، زیرا روزه‏دار بدون پرهیز از تمامی محرمات روزه واقعی را در خویش تحقق نبخشیده است.
 

پنج ‏خصلت موجب افطار روزه و بطلان وضوء
اگر چه امروز فقهای عالی مقام این موارد را مبطل روزه و وضوء نمی‏دانند زیرا کمتر کسی است در زمان ما و فرهنگ طاغوت زده و غرب زده ما از این اوصاف رذیله بپرهیزد، آن خصال پنج‏گانه از بیان پیامبر گرامی اسلام چنین است: «خمس خصال یفطرن الصائم، و ینقضن الوضوء الکذب، و الغیبة و النمیمة، و النظر بشهوة، و الیمین الکاذبة‏» (3)

پنج صفت است که روزه را باطل و وضوء را می‏شکند، دروغ و غیبت و سخن چینی و نظر شهوت انگیز، و قسم دروغ.

این اوصاف ذمیمه براستی اثر معنوی و روحانی روزه و وضوء که یک عبادت است در اسلام خنثی می‏کند، و اجر و ثواب روزه و وضوء را نابود می‏نماید.
 

کیفیت روزه داری از صحف ادریس علیه‏السلام
در صحف ادریس ( علیه‏السلام) است:

«اذا دخلتم فی الصیام فطهروا نفوسکم من کل دنس و نجس و صومو الله بقلوب خالصة صافیة منزهة عن الافکار السیئة و الهواجس المنکرة فان الله سیحبس القلوب اللطخة و النیات المدخولة و مع صیام افواهکم من الماکل، فلتصم جوارحکم من الماعم فان الله لا یرضی منکم ان تصوموا من المطاعم فقط لکن من المناکیر کلها و الفواحش باسرها» (4)

حضرت ادریس پیامبر ( علیه‏السلام) در صحف خویش فرمود: هر گاه وارد ماه صیام شدید، پس خویشتن را از هر پلیدی و ناپاکی پاک سازید، (درون خود را برای پذیرش عبادت ویژه خداوند پاکسازی نمائید) و روزه بگیرید برای خداوند با قلبی خالص و نورانی و پاک از فکرهای بد، و صداهای نامفهوم و بی‏معنی و زشت، زیرا خداوند حبس می‏نماید دلهای ناپاک و نیتهای غیر خالص شما را و دهنهای شما نباید فقط با امساک از خوردنیها صائم و روزه‏دار باشد. بلکه باید جوارح شما از گناهان نیز روزه باشد (یعنی اعضاء شما هم باید از معصیت‏خدا امساک نماید) و همانا خداوند راضی نمی‏گردد و خشنود نمی‏شود از شما به اینکه فقط از خوردنیها پرهیز کنید، بلکه از کل منکرات و زشتیها باید پرهیز نمائید تا آنجا که تغییر حالت پیدا کنید.
 

اثرات منفی غیبت و نمامی در روزه
امام رضا علیه‏السلام فرمود:

«اجتنبوا الغیبة غیبة المؤمن، و احذروا النمیمة، فانهما یفطران الصائم و لا غیبة الفاجر و شارب الخمر و اللاعب بالشطرنج و القمار» (5)

از غیبت مؤمن اجتناب کنید، و از نمامی بپرهیزید، براستی که غیبت و نمامی روزه صائم را باطل می‏نماید، (و اثرات و ثواب روزه را زایل می‏گرداند) ، ولی از فاجر و شارب الخمر و شطرنج‏باز و قمار باز غیبتی نیست، (یعنی آنان از خود هتک حرمت نموده‏اند، و آبرو از خویش برده‏اند) .

و اما اینکه جدا غیبت و نمامی روزه را باطل می‏نماید روزه کتیری از روزه‏داران باطل است ولی فقها فتوی به بطلان نداده‏اند.
 

روزه حجاب زبان و گوش و چشم از گناه است
از فقه الرضا ( علیه‏السلام) روایت‏شده که حضرت رضا ( علیه‏السلام) در رابطه با شرائط روزه و روزه‏داری چنین فرمود:

«و اعلم یرحمک الله ان الصوم حجاب ضربه الله عز و جل علی الالسن و الاسماع و الابصار و سائر الجوارح لما له فی عادة من شره و طهارة تلک الحقیقة حتی یستربه من النار، و قد جعل الله علی کل جارحة حقا للصیام فمن ادی حقها کان صائما و من ترک شیئا منها نقص من فضل صومه بحسب ما ترک منها» (6).

بدان (ای روزه‏دار) خدای رحمتت کند، که براستی روزه ستر و حجابی است، که خداوند او را بر زبانها و گوشها و چشمها و سائر جوارح زده است، هر گاه معتاد بر زشتیها و شر و فساد باشند، (چون زبان و گوش و چشم و سایر جوارح هر گاه تحت کنترل دقیق ایمان و دین شخص باشند، از شر آنان کاملا در امان می‏باشد) که طهارت (و حجاب صوم) بر اسماع و ابصار و غیره، او را از آتش جهنم می‏پوشاند و حجابی محکم از آتش برای او خواهند شد.

به تحقیق خداوند بر هر «آدم‏» خسته‏ای برای روزه گرفتن حقی مقرر فرموده است، پس اگر آن حق را اداء کند (و به خوبی حق روزه‏داری را به جای آورد) هر آینه صائم و روزه‏دار است، (یعنی به جای آورده حق روزه را) و هر کس بعضی از آن شرایط را ترک نموده، از فضیلت و ثواب روزه‏اش به قدر و بحسب آنچه ترک کرده کاسته است.

شاعر پارسی زبان چه نیکو گفت:

گوش بگشا لب فروبند از مقال

هفته هفته، ماه ماه و سال سال

صمت عادت کن که از یک گفتنک

می‏شود ذو النار این تحت الحنک

از یک سخن ناروا بر اثر پر گوئی، تحت الحنک مقدس به فضاحت ذو النار (کراوات) در می‏آید که حقا با مسما است‏یعنی صاحب آتش می‏شود.

از زنی که با زبان شوهرش را بیازارد هیچ عبادتی قبول نخواهد شد

از منهیات رسول گرامی خدا (صلی الله علیه و آله) می‏خوانیم:

«ایما امراة آذت زوجها بلسانها لم یقبل الله عز و جل منها صرفا، و لا عدلا، و لا حسنة من عملها حتی ترضیه، و ان صامت نهارها، و قامت لیلها، و اعتقت الرقاب، و حملت علی جیاد الخیل فی سبیل الله و کانت فی اول من یرد النار، و کذلک الرجل اذا کان لها ظالما» (7)

فرمود: هر زنی که شوی خویش را به زبان بیازارد، خداوند هیچ عمل و حسنه‏ای را از او قبول نکند، تا شوهر را راضی سازد، اگر چه در تمامی روزهای عمرش روزه باشد، و تمامی شبهای زندگیش را به نماز ایستاده باشد، و تمامی بندگان را آزاد سازد، و همیشه ملازم گردن اسبان (که حاکی از جهاد دائمی است) در راه خدا بوده باشد، اول کسی است که وارد آتش جهنم خواهد شد، و نیز اینچنین است اگر مرد به زوجه خویش ظلم نماید، (یعنی همه این عذابها برای آن مرد نیز جاری خواهد بود. )

از آنجائی که روزه، دانشگاه اخلاق و تزکیه نفس و وسیله خود سازیست، لذا روزه‏دار باید در این دانشگاه از کلیه آداب و برنامه‏های تربیتی برخوردار، و در قیقت‏خود باید یک معلم اخلاق بوده و بر اعضاء و جوارح خویش تسلط کامل داشته باشد.

چشم و گوش و زبان و. . . تو هم باید روزه باشند

در اینجا معلم واقعی اخلاق و پیشوای ششم حضرت جعفر بن محمد (علیهما السلام) می‏فرماید:

«اذا صمت فلیصم سمعک، و بصرک، و شعرک، و عدد اشیاء غیر هذا، و قال: لا یکونن یوم صومک کیوم فطرک‏» (8) آنگاه که روزه هستی، پس باید گوش و چشم و موی تو در حال امساک باشند (از گناهان و هر نوع معاصی که از آنها خواسته است پرهیز نمایند) امام چیزهای دیگری غیر از آنچه را نامبرده شمرد و سپس فرمود:

 البته نباید روز، روزه‏داریت همانند روز افطارت باشد. (یعنی این قدر آثار تربیتی روزه‏ات زود گذر نباشد، که هیچ گونه تفاوتی با روزهای قبل و بعد از روزه‏ات، جز امساک از خوردنیها و آشامیدنیها، نداشته باشی) .

در اینجا بی مناسبت نیست که از مفاد این شعر استفاده کنیم.

گوش تواند که همه عمر وی

نشنود آواز و دف و چنگ و نی

دیده شکیبد ز تماشای باغ

بی گل و نسرین بسر آرد دماغ

گر نبود بالش آکنده پر

خواب توان کرد حجر زیر سر

ور نبود دلبر همخوابه پیش

دست توان کرد در آغوش خویش

این شکم خیره سر پیچ پیچ

صبر ندارد که بسازد به هیچ

بنیان گزار اسلام حضرت ختمی مرتبت فرمود:

«ما من عبد صائم یشتم فیقول: انی صائم، سلام علیک لا اشتمک کما تشتمنی الا قال الرب تعالی استجار عبدی بالصوم من شر عبدی قد آجرته النار» (9)

نیست (بنده) روزه‏داری که مورد شماتت و ملامت قرار گیرد، و او به ملامت کننده بگوید: من روزه هستم سلام بر تو و من شماتت نمی‏کنم، آنچنان که تو شماتت می‏کنی، همچنان که خداوند تعالی می‏فرماید: پناهندگی جست‏بنده من به روزه از شر دیگر بنده من، به راستی پناه دادم او را از آتش جهنم و این کلاس تربیتی روزه است که آدمی را تربیت می‏نماید.
 

حقوقی که روزه از یک مسلمان دارد
در رساله حقوق، امام سجاد علیه‏السلام حقوق افعالی را برای انسان می‏شمرد، وقتی به روزه می‏رسد و حقی که روزه، این فریضه الهی از انسان متعهد و مسؤول دارد، اینگونه بیان می‏فرماید:

«و اما حق الصوم فان تعلم انه حجاب ضربه الله علی لسانک و سمعک و بصرک و فرجک و بطنک لیسترک به من النار. و هکذا جاء فی الحدیث: «الصوم جنة من النار» فان سکنت اطرافک فی حجبتها رجوت ان تکون محجوبا و ان انت ترکتها تضطرب فی حجابها و ترفع جنبات الحجاب فتطلع الی ما لیس لها بالنظرة الداعیة للشهوة و القوة الخارجة عن حد التقیة لله لم تامن ان تخرق الحجاب و تخرج منه، و لا قوة الا بالله‏» (10)

اما حق روزه آن است که بدانی این پرده‏ای است که خداوند در برابر زبان، گوش، چشم، فرج، و شکمت آویخته تا تو را از آتش بپوشاند، چنان که در حدیث آمده «روزه سپر آتش است‏» ، اگر اعضای خود را در پس این پرده نگاه داری (و آنها را از گناه حفظ کنی) امید است (از عذاب) محجوب و محفوظ باشی و اگر اعضاء پشت پرده آرام نگیرد، و گوشه و کنار آن بالا رود، و عضوها برای تجاوز از حدود سرکشد، چشم نگاه شهوت انگیز کند، نیروها که باید برای حفظ بدن بکار رود به راه دیگر مصرف شود، ممکن است، پرده پاره گشته بدن بیرون افتد (و طعمه آتش گردد) و لا قوة الا بالله، بلی روزه صحیح، سند شرافت، و معیار هوش، و نیروی اراده انسان است، از این جهت می‏توان کند ذهنی و ضعف اراده را متضاد با روزه دانست.
 

روزه‏ داران به سه درجه تقسیم می‏گردند
در آداب و شرائط روزه و صائمین و نحوه روزه‏داری مرحوم فیض کاشانی رحمة الله علیه در کتاب محجة البیضاء خویش تقسیماتی قائل است و روزه آنان را به سه درجه تقسیم نموده است.

1- صوم العموم

2- صوم الخصوص

3- صوم خصوص الخصوص

اما صوم العموم، و آن نگهداشتن شکم و فرج از حرام و شهوات نامشروع می‏باشد که آن امساک از تمامی خوردنیها و آشامیدنی‏ها و مفطرات دیگر است که از اذان صبح تا اذان مغرب کل چیزهائی که روزه را باطل می‏نماید اجتناب نموده، و روزه خویش را باطل نمی‏گرداند.

و اما صوم الخصوص، و آن نگهداشتن گوش و چشم و زبان و دست و پا و سایر جوارح از کل معاصی و گناهان است، در اینجا مرحوم فیض تکیه به روایاتی می‏فرمایند که ما در بخشهای خود آورده‏ایم و به طور اشاره متذکر می‏گردیم:
 

شرائط روزه‏دار از زبان امام صادق (ع)
اول بستن چشم و حفظ کردن آن از نگریستن طولانی به سوی هر چیزی که نهی یا مکروه شده.

امام صادق ( علیه‏السلام) فرمود: وقتی که روزه هستی باید گوش و چشم و مو و پوست و دیگر اعضای بدنت روزه باشند، یعنی از گناهانی که بر آن اعضاء حرام شده اجتناب نمایند و حتی چیزی که قلب را به خود مشغول می‏نماید و از ذکر خدا غافل می‏سازد، باید پرهیز کرد.

و یا در حدیث دیگر امام می‏فرماید: نباید روز روزه‏داریت‏با روز فطرت مساوی و برابر باشد، که پیامبر (صلی الله علیه و آله) می‏فرماید: نگاه تیر مسمومی از تیرهای ابلیس است، پس کسی که از لذت آن نگاه بگذرد، برای ترس از خدا، خداوند ایمانی به او مرحمت‏خواهد فرمود، که حلاوتش را در قلب خویش احساس نماید.

دوم حفظ زبان از هذیان، دروغ، و غیره است. مراء و جدال را رها کن، و خادم خویش را رنج نده و در حال روزه، با وقار و حلیم باش، که هرزگی و هرزه گوئی تو را در حال روزه به جهال و یاوه گویان ملحق نسازد، که پیامبر (صلی الله علیه و آله) شنید از زنی که بجاریه خویش فحش و ناسزا می‏گفت، در حالی که روزه‏دار هم بود، حضرت برای او دستور فرمود طعامی بیاورند، فرمود به آن زن که بخور، عرض کرد یا رسول الله من روزه دارم حضرت فرمود چگونه روزه‏داری و حال آنکه به جاریه‏ات نسبت ناسزا می‏دهی و فحاشی می‏کنی، و به راستی روزه فقط امساک از طعام و شراب نیست.
 

داستان دو زن روزه‏دار که غیبت مردم می‏کردند
روایت‏شده دو زن در عهد پیامبر (صلی الله علیه و آله) روزه‏دار بودند، در آخر روز حالشان از شدت گرسنگی و تشنگی وخیم شد و نزدیک بود که تلف گردند، پس فرستادند کسی را پیش رسول خدا (صلی الله علیه و آله) که تا از آن حضرت اذن افطار بگیرند، پیامبر (صلی الله علیه و آله) ظرفی را فرستاد برای آن زنان، فرمود: به ایشان بگو که در داخل این ظرف قی کنید آنچه که خوردید، پس یکی از آندو قی کرد نیمی از آن ظرف را از لخته‏های خون و گوشت‏خالص پر کرد، و آن دیگری نیز با قی و استفراق خویش بقیه ظرف را پر نمود، مردم از این ماجرا به شگفت درآمدند و تعجب کردند، پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: این دو زن از آنچه که بر آنها حلال بود امساک نمودند، و بر آنچه که بر آنان حرام بود روزه خویش را باطل نمودند، به این صورت که نشستند در کنار هم دیگر، از مردم غیبت کردند، و این است آنچه که پشت‏سر مردم گفتند که در این ظرف است، از گوشتهای آنان.

سوم- نگهداری گوش از شنیدن هر مکروهی، زیرا هر چیزی گفتنش حرام است، شنیدن و گوش فرا دادن به او نیز حرام است، و لذا به پیشگاه خداوند گناه شنونده دروغ و خورنده حرام یکسان است، که خداوند در قرآن می‏فرماید:

سماعون للکذب اکالون للسحت (11)

چهارم- نگهداشتن بقیه اعضاء و جوارح بدن است از قبیل دست و پا از مکاره و نگهداری شکم از شبهات و غذاهائی که مشتبه است در وقت افطار، پس معنی ندارد که صائم از غذای حلال پرهیز کند، سپس با فعل حرام افطار نماید روزه خویش را (با دروغ و نمامی و غیبت) پس مثال این صائم همانند کسی است که در یک شهر قصری بسازد و آنگاه شهر را خراب کند، که پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: چه بسا روزه‏داری است که از روزه‏اش جز گرسنگی و تشنگی چیزی عایدش نمی‏گردد.

پنجم- از غذای حلال وقت افطار آن قدر نخورد که معده پر شود که هیچ ظرفی مبغوضتر به پیشگاه خداوند از شکم پری نیست که از غذای حلال پر شده باشد، که در نتیجه قدرت هیچ گونه عبادتی و بهره برداری از شبهای پر فیض ماه رمضان نداشته باشد، و ثانیا این عمل با روزه‏داری و دستورات روحانی و معنوی روزه و اثرات آن منافات دارد.

ششم- اینکه قلبش بعد از افطار مضطرب و معلق بین خوف و رجا باشد، زیرا نمی‏داند که آیا روزه‏اش مقبول حضرت حق قرار گرفته یا خیر، آیا با قبولی روزه‏اش جزء مقربین است‏یا با عدم قبولی روزه جزء آنهائی که مشمول خشم خداوند هستند می‏باشد، پس این است معنی واقعی و باطنی روزه، که این نوع روزه در رتبه انبیاء و اولیاء گرامی خدا خواهد بود. (12)
 

پی‏ نوشت‏ها:
1- وقایع الایام خیابانی، ص 432.

2- بحار الانوار، ج 96، ص 295.

3- نهج الفصاحه، حدیث 1459.

4- نقل از وقایع الایام خیابانی، ص 431.

5- فقه الرضا ( علیه‏السلام) .

6- مستدرک الوسائل، نقل از وقایع الایام خیابانی، ص 432.

7- مکارم الاخلاق، ج 2، ص 368.

8- وافی ج 7، ص 33.

9- ماه مبارک رمضان، ص 173.

10- تحف العقول، رساله حقوق امام سجاد ( علیه‏السلام) ص 295.

11- سوره مائده، آیه 42.

12- از کتاب شریف محجة البیضاء، ج 2، ص 130

 

منابع مقاله:
روزه درمان بیماری‏های روح و جسم، موسوی راد لاهیجی،سید حسین؛

 

غذاهای پرچرب خودداری كنید.
چهارشنبه 20/6/1387 - 18:13
رمضان
1 – بیشتر انرژی بدن باید با خوردن سحری تامین شود. پس افطار را سبك بخورید تا شكم سنگین نشود.

2 – غذای افطار باید سبك و پركالری بوده و سریع هضم شود. مثل: خرما  ، شله زرد  ، مقداری كمی شیر و چای  كمرنگ. شما هم حتماً از غذاهای كم حجم استفاده كنید تا به معده فشاری وارد نشود.

3 – بهتر است با چای شیرین و خرما روزه خود را باز كنید و حتی المقدور از نوشیدن آب زیاد بپرهیزید؛ چون این كار باعث بی حالی، ضعف و درد معده خواهد شد.

 غذای افطار باید سبك و پركالری بوده و سریع هضم شود. مثل: خرما ، شله زرد ، مقداری كمی شیر و چای كمرنگ.
4 – موقع افطار مایعات زیادی مصرف نكنید؛ چرا كه مصرف مایعات در این زمان، سبب سوء هاضمه می شود، اگرچه در ساعات بعد از افطار نوشیدن آب زیاد مفید است.

5 – در زمان افطار و سحر از خوردن غذاهای پرچرب خودداری كنید.

چهارشنبه 20/6/1387 - 18:12
کامپیوتر و اینترنت

 این محصول در 2 ام سپتامبر امسال به 43 زبان منتشر شد و طبق اعلامیه گوگل نسخه های ویژه لینوکس و مک نیز به زودی به دست کاربران خواهد رسید . گوگل اعلام کرد که در این محصول جدید خود اهمیت زیادی به موضوعات سرعت , امنیت و پایداری داده است .مانند تمامی سرویس های شرکت گوگل انتظار داشتم با محصولی ساده و با کاربری آسان مواجه شوم که همین طور هم شد . ساختار متفاوت در نمایش Tab ها و منوی آدرس کاملا در بحث اینترفیس قابل مشاهده بود . با توجه به سابقه برخوردهای شرکت گوگل و ماکروسافت و نزدیکی انتشار نسخه نهایی مرور اینترنت اکسپلورر 8 شخصا بسیار علاقه مند بودم ببینم که محصول جدید گوگل چقدر توانایی رقابتی با اینترنت اکسپلورر دارد اما در مجموع آنرا  در سطح مرورگر فایرفاکس 3 دیدم.مخصوصا در زمینه پشتیبانی از جاوا اسکریپت . موتور جاوا اسکریپت کروم بنام V8  بسیار مورد توجه گوگل بود تا جایی که همچون سایر شرکت ها توسط یک تیم مجزای دانمارکی مدیریت و اجرا شده است.طبق بررسی های کارشناسی مشخص شده که سرعت این موتور جاوا حداقل 2 برابر فایرفاکس 3 و safari 4.0 بتا است در بررسی برخی شرکت ها با ابزار Sunspider JavaScript Benchmark  نتایجی که ذکر شد را تایید نموده اند و آنرا در سطح بالاتری از حتی اینترنت اکسپلورر 8 نیز دانسته اند.مرورگر اپرا (Opera) هنوز با Google Chrome مقایسه نشده است.در هر صورت به ظاهر سرعت درونی کروم بالاتر است . لازم به ذکر است کروم از واسط برنامه نویسی پلاگین نت اسکیپ (NPAPI) نیز پشتیبانی میکند .اما ActiveX را حمایت نمیکند .

 

 

مرورگر کروم گوگل با تکنولوژی چند پردازشی نیز برای tab ها بهره برده بطوری که هر Tab به عنوان یک پروسه مجزا عمل نموده وهیچکدام تداخلی در فرایند یکدیگر ندارند و به این ترتیب بر عکس سایر سیستم مرورگر ها به پایداری و امنیت بالاتری دست میابد.نفوذگری که به یک پروسه دسترسی پیدا میکند قادر به دسترسی به بقیه نیست و بروز اشکل در هر پروسه ای تنها مربوط به ان تب شده و دیگری را تحت الشعاع قرار نمیدهد . برعکس Internet Explorer که همه تحت تاثیر قرار میگیرند . تکنولوژی شبیه sad mac.

  محیط کاربری اصلی مرورگر Google Chrome دارای دکمه های برگشت به عقب , برگشت به جلو , رفرش , نشان دار کردن (bookmark) و انصراف است .این منو ها شبیه سافاری هستند اما محل تنظیمات همانند internet explorer 7/8 است . دکمه های بستن صفحه و فرستادن به پایین و یا بالا اوردن همانند ویندوز ویستا طراحی شدند .

نمایی از thumbnails  در گوگل کروم

در هنگام بازکردن تب جدید صفحه خانگی را به عنوان آدرس انتخاب میکند و قادر است  9 صفحه اینترنتی پر بییننده کاربر , صفحاتی که اخیررا بسته شدند و یا bookmark هستند  را  بصورت  thumbnails  نمایش دهد . در خصوص محیط کاربر شباهت های زیادی با مرورگر اپرا مشاهده کردم.در زمینه تکمیل اددرس ها نیز گوگل ادعا میکند که کروم شبیه ترین عناوین را به شما پیشنهاد خواهد داد . حتی صفحات پر بازدید توسط کاربر , محبوب ترین ها  نیز در این رده قرار میگیرند .

صفحات popup نیز تنها منتسب به خود تبی هستند که مربوط به انند و بیرون از ان باز نمیشوند که ویژگی جالبی است . پلاگین ها نیز در پروسه های مجزا با مبدا خود در ارتباطند که کمک بسیار زیادی به بالا بردن امنیت مرورگر کرده است.نکته دیگر در خصوص امنیت خاصیت Incognito است که به شما اجازه میدهد تا از صفحه مورد بازدید خود اثری در سیستم کامپیوتری به جا نگذارید ! همچنین با بروز رسانی دوره ای از دو لیست سیاه phishing و malware  شما رو از به دام افتادن در تور نفوذگران و وب سایت های آلوده به دور نگه میدارند .

خوب فکر میکنم برای شروع مقاله مختصر اما کاملی بود .بطور خلاصه به این محصول تازه متولد شده باید گفت : WOW!!!!

 

 

يکشنبه 17/6/1387 - 23:38
رمضان
 

رحلت همسر فداكار پیامبر اعظم (صلى الله علیه و آله)
10 ماه رمضان سال 10 بعثت
وفات حضرت خدیجه (سلام الله علیها) در چنین روزى واقع شد. خدیجه اولین همسر پیامبر و زن ثروتمند قریش بود. او اولین زنى است كه به رسول خدا (صلى الله علیه و آله) ایمان آورد. حتى گفته مى‏شود وى قبل از بعثت نیز پیامبرى ایشان را پیش‏بینى كرده بود. وفات خدیجه و رحلت ابوطالب كه بزرگ‏ترین حامیان پیامبر (صلى الله علیه و آله) بودند، بر ایشان بسیار دشوار آمد. حضرت خدیجه را در مكّه و در قبرستان معلّى دفن كردند، ولى دیگر همسران پیامبر در مدینه دفن شده‏اند.

معراج پیامبر (صلى الله علیه و آله)
شب شنبه 17 رمضان سال 12 بعثت
سفر آسمانى پیامبر اكرم (صلى الله علیه و آله) - كه البته در روز و ماه دقیق آن اختلاف است - واقع شد. برخى آن را در سال دهم بعثت مى‏دانند. این سفر از مكّه به بیت المقدس و مسجد الاقصى شروع شد و سپس از آنجا به آسمان پرواز نمود. آیه شریفه اول سوره اسرا به این واقعه اشاره دارد:

«سُبحانَ الذى أسْرَى بِعَبْدِهِ لَیلاً مِن المسجدِ الحرامِ إلَى المسجدِ الأقصا الذى بارَكْنا حَولهُ لِنُرِیَهُ مِن آیاتنا إنَّهُ هو السمیعُ البصیر».

سالروز عقد اخوت پیامبر (صلى الله علیه و آله) و امیر مؤمنان (علیه السلام)
12 رمضان سال اوّل هجرى
وقتى آیه (إنَّما المؤمِنونَ إخوَة) نازل شد پیامبر دو به دو بین یاران خود از مهاجر و انصار عقد اخوت بست، و فقط على مانده بود كه با چشمانى اشكبار خدمت پیامبر رسید و عرض كرد: یاران خود را با یكدیگر برادر كردید ولى مرا با كسى برادر نساختید؟ پیامبر اعظم (صلى الله علیه و آله) رو به على‏بن‏ابى‏طالب (علیه السلام) كرد و فرمود: تو در دنیا و آخرت برادر من هستى. در مورد جانشینى و برادرى پیامبر و امام على (علیه السلام) احادیث فراوانى وجود دارد كه مى‏توان به كتب حدیثى مراجعه كرد.

حركت پیامبر (صلى الله علیه و آله) به قصد غزوه بدر
8 رمضان سال دوم هجرى
در این روز حركت پیامبر اكرم (صلى الله علیه و آله) از مدینه به سوى منطقه بدر آغاز شد بر اساس دستور پیامبر (صلى الله علیه و آله) یكى از فرماندهان لشكر اسلام على بن ابى‏طالب (علیه السلام) بود. تعداد سپاه اسلام 313 نفر بود؛ 82 تن از مهاجرین، 17 تن از قبیله خزرنه و 61 تن اوسى. هدف آنان تعقیب كاروان تجارى قریش بود كه گزارش رسیده بود از سفر شام بر مى‏گردد و تمام‏اهل مكّه نیز در آن شریك هستند. لكن كاروان ابوسفیان متوجه این حركت شده، و با تغییر مسیر خود را به مكّه رساند. از آن طرف نیز وقتى قریش اموال خود را در خطر دیده بودند براى نجات كاروان حركت كردند.

میلاد نخستین نوه پیامبر (صلى الله علیه و آله)
15 رمضان سال دوم هجرى
نیمه رمضان روز تولد امام حسن مجتبى (علیه السلام) مى‏باشد! هفت روز بعد جبرئیل براى عرض تبریك خدمت پیامبر نازل شد و گفت براى او كنیه انتخاب كرده، سرش را بتراشند و برایش عقیقه كنند. رسول خدا (صلى الله علیه و آله) در گوش راست امام حسن (علیه السلام) اذان و در گوش چپش اقامه گفت. از آنجا كه فرزندان پسر پیامبر خدا (صلى الله علیه و آله) از دنیا رفته بودند، این تولد براى رسول خدا (صلى الله علیه و آله) و اهل‏بیت (علیهم السلام) بسیار مسرت بخش بود.

آغاز جنگ بدر
17 ماه رمضان سال دوم هجرى
در بامداد چنین روزى لشكر قریش به دشت بدر سرازیر شدند و جنگ بدر كه اولین و یكى از نبردهاى بزرگ صدر اسلام است، در چنین روزى واقع شد. لشكر اسلام 313 نفر و تجهیزات آنان 70 شتر و 3 اسب بود، ولى سپاه باطل سه برابر آنان بودند؛ یعنى حدود 900 تا 1000 نفر. شهداى اسلام 14 نفر و كشته شدگان از مشركانى 70 نفر كه بسیارى از آنان به قدرت و شجاعت امام على (علیه السلام) از پاى درآمدند و اسیران آنان نیز 70 نفر بود.

خبر پیروزى در جنگ بدر
ماه رمضان سال دوم هجرى
پیامبر اكرم (صلى الله علیه و آله) عبد ا... بن رواحه و زید بن حارثه را مأمور كرد تا خبر پیروزى مسلمانان و كشته شدن سران كفر را به مدینه برسانند. آنان وقتى به مدینه وارد شدند كه مردم از دفن دختر پیامبر، همسر عثمان بر مى‏گشتند. در این حال سرور پیروزى با غم و اندوه مرگ دختر پیامبر به هم آمیخت. خبر شكست مشركان مدینه لرزه بر اندام كفّار انداخت لذا سعى كردند آن را تكذیب كنند، لكن با ورود لشكر پیروز اسلام، همه چیز مسلّم شد.

سریه عبد اللّه بن عتیك
ماه رمضان سال ششم هجرى
سلاّم بن ربیع كه بازرگانى از اهالى حجاز بود، در فراهم ساختن لشكر بر ضد رسول خدا (صلى الله علیه و آله) تلاش فراوانى كرده بود، لذا پس از پایان یافتن غزوه خندق و بنى قریظه، قبیله خزرج از رسول خدا اجازه خواستند كه وى را به سزاى عملش برسانند. پیامبر هم عبداللّه بن عتیك را به فرماندهى آنان گماشت و فرمود: زن یا كودكى را نكشید. آنان وارد خیبر شدند و سلاّم را مجازات نمودند

سریه اوّل عبداللّه بن رواحه
ماه رمضان سال ششم هجرى
پس از كشته شدن سلام بن ابى الحقیق، یهودیان خیبر، اسیر بن زارم را فرمانده خود كردند. او در میان قبایل عظفان و... به راه افتاد و مردم را براى جنگ با مسلمانان ترغیب نمود. پیامبر (صلى الله علیه و آله) عبداللّه را با سه نفر دیگر براى تحقیق فرستاد. عبدا... رفت و گزارش تحقیق خود را خدمت پیامبر آورد.

سریه غالب بن عبداللّه لیثى
ماه رمضان سال هفتم هجرى
دو طایفه بنى عوال و بنى عبد بن ثعلبه از مشركان مزاحمى بودند كه در هشت منزلى مدینه سكنى داشتند. لذا پیامبر اكرم (صلى الله علیه و آله) براى رفع مزاحمتهاى آنان غالب بن عبدا... را با 130 نفر به طرف آنان گسیل داشت.

تجمع لشكر اسلام براى فتح مكّه
آغاز ماه رمضان سال هشتم هجرى
در چنین روزى مسلمانان كه بسیارى از آنها اهل مكه و سالها از شهر خویش دور مانده بودند جهت فتح مكه جمع شدند. استعداد نیروهاى سپاه اسلام از این قرار بود: مهاجران: 700 نفر با 300 اسب و سه پرچم؛ انصار چهار هزار نفر با 700 اسب و چند پرچم؛ قبیله حزینه هزار نفر با 100 اسب و سه پرچم؛ قبیله اسلم: 400 نفر با سى اسب و دو پرچم؛ قبیله جهنیه: 800 نفر با پنجاه اسب و چهار پرچم؛ قبیله بنى كعب؛ 500 نفر با سه پرچم؛ بقیه سپاه 10 هزار نفرى را افراد قبیله‏هاى دیگر تشكیل مى‏دادند.

حركت سپاه اسلام به طرف مكّه
10 ماه رمضان سال هشتم هجرى
سپاه هزاران نفرى اسلام، متشكل از انصار و مهاجران به فرماندهى پیامبر اسلام به طرف مكّه حركت كردند. گرچه براى رعایت اصل غافلگیرى، تا لحظه فرمان كسى از زمان و مسیر حركت خبر نداشت. البته قبلاً به تمام نیروهاى اطراف، اعلان آماده باش شده بود. پیامبر، «ابورهم» غفارى را نماینده خود در مدینه گذاشت و حركت كرد.

فتح مكّه
20 رمضان سال هشتم هجرى
در این روز، مكّه مكرمه توسط سپاه اسلام، بدون خونریزى فتح شد - فقط براى 10 نفر جنایت‏كار حكم قتل صادر شد - كه علّت این پیروزى، رعایت استتار و اصل غافلگیرى و كمك عبّاس در ترساندن ابو سفیان بود. رسول خدا وارد مسجد الحرام شد و پس از استلام حجر الاسود به شكستن بتها پرداخت كه حدود 360 بت در اطراف كعبه نصب شده بود. مردم مكّه و قریش و مشركان منتظر بودند كه پیامبر (صلى الله علیه و آله) چه حكمى خواهد كرد و ایشان فرمود: همه شما را آزاد كردم.

سریه خالد بن ولید
25 رمضان سال هشتم هجرى
پنج روز به آخر ماه رمضان مانده بود كه پیامبر، خالد را با 30 سوار براى ویران ساختن بتخانه عزّى كه بزرگ‏ترین بت‏هاى قریش در آن جا بود گسیل داشت. خادم سلمى چون از آمدن خالد با خبر شد شمشیرى به گردن عزّى آویخت و شعرى خواند كه مضمون آن چنین بود: اگر مى‏توانى خالد را بكش و از خود دفاع كن، و خودش به كوه فرار كرد.

غزوه حنین
29 ماه رمضان سال هشتم هجرى
بعد از فتح مكّه قبایل عرب از دیگر قبایل بیشتر مشتاق اسلام شدند، امّا قبیله هوازن و ثقیف نه. این غزوه در حوالى مكّه واقع شد، پس از فتح مكّه گروهى از قبایل اطراف شهر براى نبرد با مسلمانان متحد شده بودند. پیامبر سپاهى را روانه حُنین كرد. در این نبرد اگر چه مسلمانان با اتكا به امكانات و نیروهاى خود ابتدا شكست خوردند ولى با تدبیر و تلاش پیامبر و یاران به ویژه امام على (علیه السلام) دشمنان را شكست دادند و غنائم بسیارى به دست آوردند و براى تعقیب دشمن به سوى طایف حركت كردند.

پایان غزوه تبوك
3 ماه رمضان سال نهم هجرى
این غزوه به رهبرى و فرماندهى پیامبر اسلام میان مسلمانان و رومیان روى داد، اگر چه بدون آن كه منجر به درگیرى شود به صلح انجامید. هنگام برگشتن داستان اصحاب عقبه واقع شد كه در آن منافقانى كه قصد ترور پیامبر را داشتند رسوا شدند. تبوك آخرین غزوه پیامبر بود.

هیئت قبیله مُرّه
ماه رمضان سال نهم هجرى
بعد از بازگشت پیامبر از تبوك به مدینه، سیزده نفر از قبیله بنى مرّه خدمت رسول خدا (صلى الله علیه و آله) آمدند و درخواست كمك كردند؛ چون به قحطى و خشكسالى دچار شده بودند. پیامبر دعا فرمود و به آنان كمك كرد. وقتى به سرزمین خود برگشتند دیدند همان روزى كه پیامبر دعا كرده بود باران كافى باریده است.

  نجمه كرمانى

جمعه 15/6/1387 - 12:35
رمضان
 

روزه‌داری در ماه مبارک رمضان  می‌تواند به تغذیه‌ی مناسب بدن کمک شایانی کند. بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری چربی را به عنوان ذخیره‌ی انرژی در نقاط مختلف ذخیره می‌کند. این چربی‌ها به مرور ممکن است مقداری از کاروتنوئیدهای(رنگدانه های گیاهی) خورده شده توسط فرد را در خود ذخیره کنند و تغییر رنگ دهند. به علاوه اگر این چربی‌ها برای مدت طولانی در بدن باقی بمانند، به شکل توده ی فشرده در می‌آیند و چربی‌هایی که در مرکز این توده قرار می گیرند، ممکن است برای همیشه در بدن باقی بمانند و کم‌تر برای تولید انرژی بسوزند.

روزه‌داری حتی در کسانی که لاغر یا دارای وزن طبیعی هستند، باعث می شود بدن چربی‌های قبلی را بسوزاند و پس از پایان دوره‌ی روزه‌داری، به جای آن‌ها چربی تازه و مناسب‌تری را جایگزین نماید. برای افرادی هم که چربی ذخیره ای زیادی در بدن خود دارند، فرصت مغتنمی فراهم می‌شود تا مقداری از آن‌ها را برای تولید انرژی به مصرف رسانند و از اضافه وزن خود بکاهند.

البته ذکر این نکته در همین‌جا ضروری است کهاگر فرد بسیار لاغر یا دارای بیماری یا شرایط فیزیولوژیکی خاصی باشد که روزه‌داری منجر به صدمه به بدن او می‌شود و پزشک تشخیص داده است که نباید روزه بگیرد، دین اسلام در این موارد به فرد اجازه می دهد که روزه نگیرد.

به تغذیه‌ی نوجوانان و تحرک ‌آن‌ها در طول روز باید توجه خاص شود، چرا که دریافت ناکافی مواد غذایی می‌تواند به رشد و نمو آن‌ها لطمات جبران ناپذیری وارد کند. فعالیت شدید که منجر به مصرف انرژی زیاد و هم‌چنین تعریق فراوان در طی روز شود، می‌تواند به سوء تغذیه ی خفیف تا شدید منجر گردد. بنابراین به دختران خردسال (مثلاً 12- 9ساله) و حتی به نوجوانانی که در معرض خطر کم‌تری قرار دارند و به تمام بیماران و حتی افراد به ظاهر سالمی که روزه داری منجر به تشدید عوارض بدنی از جمله ضعف فراوان در آن‌ها می‌شود، توصیه‌ اکید می‌شود که با مشورت با پزشک اقدام به روزه‌داری نمایند.

بدن انسان علاوه بر نیاز به انرژی برای زنده ماندن و انجام فعالیت‌های روزمره، به پروتئین‌ها نیز برای ساخت سلول‌های جدید (جای گزین سلول‌های مرده و تولید سلول‌های اضافی در زمان رشد و نمو) نیاز دارد. اگر مقدار انرژی که از کربوهیدرات‌ها (اعم از کربوهیدرات‌های ساده مثل قند و شکر یا انواع پیچیده مثل نشاسته موجود در نان، برنج، سیب‌زمینی، ذرت و جو) و چربی‌ها (اعم از انواع حیوانی یا گیاهی شامل روغن‌های مایع و جامد نباتی) به بدن می‌رسد کافی نباشد، بدن به ناچار پروتئین‌ها را که برای ساخت عضله لازم هستند، می سوزاند و به قول معروف گوشت بدن را می‌سوزاند. افرادی که در اثر داشتن رژیم‌های غذایی نادرست وزن زیادی را در مدتی کوتاه از دست می‌دهند، در واقع تا حدودی عضلات خود را از دست می‌‌دهند.

لازم به ذکر است کهبرای جایگزینی پروتئینی که در بدن از بین می رود، ممکن است مدت‌ها وقت و غذای مناسب لازم باشد. به همین ترتیب، اگر روزه‌داری برای کسانی منجر به سوخت شدید پروتئین‌های بدن شود، لازم است رژیم غذایی این افراد به دقت مورد بازنگری و کنترل قرار گیرد.

در غذاها علاوه بر مواد سازنده‌ی بدن و مواد انرژی‌زا، مقادیری هم املاح و ویتامین‌های مختلف وجود دارند که جهت فعالیت مناسب و حفظ سلامت تک تک اندام‌های بدن لازم هستند. یک رژیم غذایی مناسب باید تمام این مواد را در حد کافی به بدن برساند.

در علم تغذیه جهت تعیین مقادیر مورد نیاز غذاهایی که لازم است روزانه دریافت شوند تا بتوانند تمام مواد مغذی مورد نیاز اعم از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها، پروتئین‌ها، عناصر معدنی و ویتامین‌ها و هم‌چنین آب را به بدن برسانند، از تصویر یک هرم که به هرم غذایی مشهور است کمک می‌گیرند. بر حسب این هرم، یک فرد بزرگسال روزانه به 11- 6 واحد غلات، 4- 3 واحد سبزی‌جات، 3- 2 واحد میوه‌ها، 3- 2 واحد گوشت‌ها و حبوبات و تخم‌مرغ، 3- 2 واحد شیر و لبنیات و کمی مواد غذایی دیگر از قبیل شیرینی‌ها و تنقلات و نوشیدنی‌ها نیاز دارد. توضیح کامل هرم غذایی و گروه های آن، در قسمت "مطالب مرتبط در این سایت" در پایین صفحه وجود دارد.

برای تامین نیازهای هر فرد، مقداری از این مواد غذایی به طور روزانه باید دریافت شوند.اگر روزه‌داری در برخی افراد منجر به کاهش دریافت سبزی‌جات یا لبنیات گردد، و یا اگر منتهی به دریافت اضافی شیرینی‌ها (مثلاً زولبیا و بامیه) گردد، تأثیر نامطلوبی بر وضع تغذیه‌ی او خواهد گذاشت.

دفعات غذا خوردن نیز اهمیت خاصی در سلامت انسان دارند. در روزهای معمولی و غیر روزه‌داری توصیه می‌شود که غذایی پر حجم و دارای مقدار زیادی گوشت در هنگام ظهر(ناهار) میل شود و صبحانه و شام از غذاهای سبک استفاده شود. خوردن یک میان وعده در صبح (یک عدد میوه) و عصر نیز کمک زیادی به کنترل اشتها و سوخت و ساز بدن می‌کند و از ایجاد اشتهای کاذب نیز می‌کاهد.

در طول افطاری تا سحری نیز رعایت دفعات غذا خوردن بسیار اهمیت دارد. وقتی ایام روزه‌داری با روزهای گرم و طولانی سال مصادف می‌شود، از آن جا که مدت زمان بین افطار و سحری کم است، دو وعده‌ی غذای اصلی (افطار و سحری) و یک میان وعده تا زمان قبل از خواب (مصرف میوه‌ و نوشیدنی‌) توصیه می‌شود. البته در تمام ساعات ما بین افطار و سحری، نوشیدن مایعات به مقدار فراوان توصیه می‌گردد.

هنگام روزه‌داری در ماه‌های سرد سال که شب‌ها طولانی هستند، می‌توان سه وعده غذا و یک میان وعده را داشت. به عنوان مثال شروع افطار با غذایی سبک مثل نان، پنیر، گردو، سبزی، خرما و شیر مناسب است. پس از 3- 2 ساعت (بسته به شرایط فیزیولوژیکی و اشتهای فرد) و زمانی که فرد حس می‌کند دوباره به حد کافی گرسنه شده است، خوردن شام مناسب خواهد بود.(البته حتما لازم نیست افطاری و شام را جدا از هم میل نمود، بلکه بسته به شرایط و عادت خانواده می توان روزه را با مصرف کمی آبجوش و غذاهای سبک در افطار باز کرد و بعد از آن غذای پخته مثل پلو و خورش را میل نمود). بین شام تا سحری هم صرف یک میان وعده‌ای که شامل کمی آجیل، میوه‌ و نوشیدنی‌ توصیه می شود. در نهایت مصرف سحری بسیار ضروری است که می‌تواند شامل غذاهای دارای کربوهیدرات های پیچیده و غیر سرخ کرده و عموماً حاوی غلات، لبنیات، کمی گوشت، سبزی‌جات و حبوبات باشد. (البته افراد چاق باید در مصرف غذا احتیاط کنند تا دچار اضافه وزن بیشتر نشوند).

روش تغذیه و منش زندگی نیز از دیگر نکات بسیار با اهمیت هستند. شروع افطاری با آب گرم و خرما و عدم استفاده از مایعات سرد، هم‌چنین عدم مصرف غذاهای سنگین مثل غذاهای چرب و سرخ‌کردنی‌ همواره مورد توصیه است.

در عین حال اگر غذا بسیار آبکی باشد و نان هم در آن تیلیت شود و یا نوشیدن مایعات فراوان در طول غذا خوردن، موجب کاهش اثر آنزیم‌های گوارشی بر غذا و بروز برخی بیماری‌ها و نارسایی‌های گوارشی می‌شود.

خوردن آهسته و جویدن کامل غذا، لذت بردن از غذا و دست کشیدن از صرف غذا هنگامی که کاملا سیر نشده ایم، همگی از توصیه‌های قابل توجه دین مبین اسلام و علم تغذیه است.

مصرف ادویه فراوان علاوه بر ایجاد ناراحتی‌های گوارشی، باعث افزایش تشنگی در طول روز می شود.

مصرف غذاهایی از قبیل کله پاچه ، سیرابی و شیردان به علت داشتن مقدار زیادی چربی، منجر به بروز مشکلات گوارشی و سلامتی و هم‌چنین تشنگی شدید در طول روز می‌گردند.

نوشیدن نوشابه‌های گازدار نیز منجر به سوء تغذیه، افزایش احتمال چاقی و افزایش بیماری‌های گوارشی منجر می‌شود.

کم‌خوری بیش از حد که می‌تواند به سوء تغذیه، سرگیجه، سردرد، اختلالات عصبی، لاغری مفرط، افت قند خون و ... منجر شود و پُرخوری بیش از حد و هم‌چنین ریزه خواری‌ همگی به سلامت فرد لطمه می‌زنند.

خواب مناسب و کافی نیز لازم است. طی تحقیقات مشخص شده که خواب دیرهنگام و نامنظم، به ویژه در کودکان و نوجوانان، می‌تواند منجر به کاهش قد، چاقی یا لاغری مفرط گردد. برای کودکان حداقل 8 ساعت و برای نوجوانان حداقل 7ساعت خواب در طول شب( که از اوایل شب شروع شود) توصیه شده است.

مصرف بسیار کم و هم‌چنین مصرف فراوان سبزی‌ها تشنگی در طول روز را افزایش می‌دهند.

عدم نوشیدن کافی مایعات ، نوشیدن چای و قهوه ی فراوان و غلیظ ، عدم مصرف یا مصرف ناکافی میوه‌ها و سبزی‌جات نیز همگی ممکن است منجر به یبوست شوند که با مصرف این مواد غذایی در حد مناسب، این مشکل از بین خواهد رفت. در زمان یبوست  علاوه بر مصرف میوه‌ها، سبزی‌جات و مایعات کافی، مصرف خیسانده‌ی آلو‌ بخارا، انجیرخشک و توت‌خشک نیز لازم است.

در خاتمه یادآوری می‌گردد کههنگام غذا خوردن و بعد از آن، خون فراوانی به سمت دستگاه گوارش سرازیر می‌گردد و به همین دلیل فرد دچار بی‌حالی و کاهش توان فعالیت فکری می شود. روزه‌داری با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون کافی به سراسر بدن به ویژه به دستگاه مغزی و عصبی (ایجاد فرصت کافی برای فعالیت فکری مناسب)، می تواند به حفظ سلامتی بدن کمک شایانی کند.

در عین حال نباید تصور کرد که روزه نباید منجر به بی‌حالی و احساس گرسنگی شود، بلکه این حالات به طور طبیعی در هنگام روزه‌داری در افراد سالم نیز ایجاد می‌شود که باید آن‌ها را تحمل نمود، ولی اگر حالات غیرعادی یا فشارهای غیرطبیعی بر بدن ایجاد شود، مشاوره با پزشک یا متخصص مربوطه کاملاً ضروری است.

 

دکتر احمدرضا درستی- متخصص تغذیه

جمعه 15/6/1387 - 12:33
رمضان

  روزه بدون سحری در ماه رمضان ؛ استقبال از بیماری ها   

آیا تاکنون به اینکه بدون سحری روزه بگیرید فکر نموده اید ؟  در جواب باید بگوییم که روزه بدون سحری سلامت شما را تهدید میکند ! روزه بدون سحری به هیچ وجه توصیه نمی شود چراكه ممكن است باعث افت قند خون و كاهش عملكرد فرد شود و ثانیا این امر باعث می شود تا فرد تمایل داشته باشد تا حجم زیادی غذا در وعده افطار مصرف كند كه این امر علاوه بر سنگین شدن ، ممكن است باعث برگشت اسید معده به مری و ترش كردن فرد شود.

 همه افراد در ماه مبارك رمضان دو وعده مجزای سحری و افطار را مصرف كنند و درصورت امكان افطار و شام با هم باشد تا فرد هنگام سحری تمایل به مصرف غذا داشته باشد.

  وعده سحری می تواند ویژگی یك صبحانه معمولی یا ناهار متوسط را داشته باشد و افرادی كه غذای سرد می خورند ، می توانند وعده ای مشابه صبحانه را میل كنندو كسانی كه به غذای گرم عادت دارند می توانند وعده ای مانند ناهار میل كنند و باید از مصرف غذاهای چرب و شور نظیر ته دیگ ، آش شور ، برنج چرب و ماكارونی در وعده سحری پرهیز كنند و افراد باید از كاهو و گوجه فرنگی و سالاد در وعده سحری استفاده كنند تا در طول روز كمتر احساس تشنگی بكنند.

  وعده غذایی افطار  كه روزه داران افطار خود را با یك ماده قندی كه به سرعت جذب می شود، مانند خرما شروع كنند كه باید با آب داغ یا چای مصرف شود و در كنار آن می توان از سوپ ، شیر یا آش رقیق هم استفاده كرد و اگر آش سنگین مانند آش رشته مصرف می شود باید آن را به عنوان غذا در نظر گرفت.

وی درخصوص افرادی كه پس از سحری می خوابند و صبح با حالت ترش كردن و تلخی دهان از خواب برمی خیزند ، توصیه كرد: این افراد باید از غذاهای سبك در وعده سحری استفاده كنند و پس از خوردن سحری برای مدت 20 دقیقه راه بروند و بلافاصله نخوابند.

  روزه گرفتن را تقریبا برای همه عملی است و توصیه میشود  بیماران پس از مشورت با پزشك معالج خود می توانند روزه بگیرند.

توجه کنید  مادران باردار و شیرده و مبتلایان به دیابت نوع یك بهتر است از روزه گرفتن اجتناب كنند و مبتلایان به آسم و به طور كلی همه افراد از مصرف غذاهای چرب پرهیز كنند.

دكتر كیمیاگر

جمعه 15/6/1387 - 12:32
ازدواج و همسرداری

 ضرب المثل های جالب ملل مختلف درباره ازدواج

از میان ضرب المثل های ملل مختلف و همین طور سخنان شخصیت های بزرگ جهان پیرامون ازدواج شصت مورد را انتخاب کرده ایم بسیاری از این حرف ها جنبه شوخی و مزاح دارد اما تعداد دیگری از آنها شاید وصف حال من وشما باشد ! همین طور قسمت دیگری از این گفته ها می تواند برای عده ای حکم کلید راهنما را داشته باشد .
1- هنگام ازدواج بیشتر با گوش هایت مشورت کن تا با چشم هایت ( ضرب المثل آلمانی)
2- مردی که به خاطر پول زن می گیرد به نوکری می رود ( ضرب المثل فرانسوی)
3- لیاقت داماد ، به قدرت بازوی اوست ( ضرب المثل چینی )
4- زنی سعادتمند است که مطیع شوهر باشد (ضرب المثل یونانی )
5- زن عاقل با داما بی پول خوب می سازد (ضرب المثل انگلیسی)
6- زن مطیع فرمانروای قلب شوهر است (ضرب المثل انگلیسی)

 


7- زن و شوهر اگر یکدیگر را بخواهند در کلبه ی خرابه هم زندگی می کنند . (ضرب المثل آلمانی)
8- داماد زشت و باشخصیت به از داماد خوش صورت و بی لیاقت . (ضرب المثل لهستانی)
9- دختر عاقل ، جوان فقیر را به پیرمرد ثروتمند ترجیح می دهد . (ضرب المثل ایتالیایی)
10- داماد که نشدی از یک شب شادمانی و عمری بداخلاقی محروم گشته ای (ضرب المثل فرانسوی)
11- دو نوع زن وجود دارد . با یکی ثروتمند می شوی و با دیگری فقیر (ضرب المثل ایتالیایی)
12- در موقع خرید پارچه حاشیه آن را خوب نگاه کن و در موقع ازدواج درباره مادرعروس تحقیق کن (ضرب المثل آذربایجانی)
13- برای بافتن زن می ارزد که یک کفش بیشتر پاره کنی (ضرب المثل چینی)
14- تاک را از خاک خوب و دختر را از مادر خوب و اصیل انتخاب کن (ضرب المثل چینی)
15-  با ازدواج ، مرد روی گذشته اش خط می کشد و زن روی آینده اش (سینکالویس)

16- اگر زنی خواست که تو به خاطر پول همسرش شوی با او ازدواج کن اما پولت را از او دور نگه دار (ضرب المثل ترکی )
17- ازدواج مقدس ترین قراردادها محسوب می شود ( ماری آمپر)
18- ازدواج مثل یک هندوانه است که گاهی خوب می شود و گاهی هم بسیار بد . (ضرب المثل اسپانیایی)
19- ازدواج ، زودش اشتباهی بزرگ و دیرش اشتباه بزرگتری است (ضرب المثل فرانسوی)

 


20- ازدواج کردن و ازدواج نکردن هر دو موجب پشیمانی است ( سقراط)
21- ازدواج مثل اجرای یک نقشه جنگی است که اگر در آن فقط یک اشتباه صورت گیرد ، جبرانش غیرممکن خواهد بود ( بورنز)
22- ازدواجی که به خاطر پول صورت گیرد ، برای پول هم از بین می رود ( رولاند)
23- ازدواج همیشه به عشق پایان داده است ( ناپلئون)
24- اگر کسی در انتخاب همسرش دقت نکند ، دو نفر را بدبخت کرده است ( محمد حجازی)
25- انتخاب پدر ومادر دست خود انسان نیست ، ولی می توانیم مادر شوهر و مادر زنمان را خودمان انتخاب کنیم ( خانم پرل باک)
26- با زنی ازدواج کنید که اگر مرد بود ، بهترین دوست شما می شد ( بردون)
27- با همسر خود مثل یک کتاب رفتار کنید وفصل های خسته کننده او را اصلاً نخوانید ( سوئی اسمارت)
28- برای یک زندگی سعادتمندانه ، مرد باید کر باشد وزن لال ( سروانتس)
29- ازواج بیشتر از رفتن به جنگ شجاعت می خواهد ( کریستین)
30- تا یک سال بعد از ازدواج ، مرد وزن زشتی های یکدیگر را نمی بینند ( اسمایلز)
31- پیش از ازدواج چشم هیتان را باز کنید و بعد از ازدواج آنها را روی هم بگذارید ( فرانکلین)
32- خانه بدون زن ، گورستان است ( بالزاک)
33- تنها علاج عشق ، ازدواج است . ( آرت بوخوالد)
34- ازدواج پیوندی است که از درختی به درخت دیگر بزنند ، اگر خوب گرفت هر دو زنده می شوند و اگر بد شد هر دو می میرند ( سعید نفیسی)
35- ازدواج عبارتست از سه هفته آشنایی ، سه ماه عاشقی ، سه سال جنگ و سی سال تحمل ! (تن )
36- شوهر مغز خانه است و زن قلب آن ( سیریوس)
37- عشق ، سپیده دم ازدواج است و ازدواج شامگاه عشق ( بالزاک )
38- قبل از ازدواج درباره تربیت اطفال شش نظریه داشتم اما حالا شش فرزند دارم و دارای هیچ نظریه ای نیستم ( لرد لوچستر)
39- مردانی که می کوشند زن ها را درک کنند ، فقط موفق می شوند که با آنها ازدواج کنند ( بن بیکر)

دوشنبه 11/6/1387 - 10:49
دعا و زیارت

 ای بیست ساله ها ......

قال رسول الله (ص) ان الله تعالی ملكا ینزل فی كل لیلة فینادی :

یا آبنا ء العشرین جدوا واجتهدوا .

پیامبر اكرم (ص) فرمود : خدای متعال را فرشته ای است كه هر شب فرود آمده ندا می دهد : ای جوانان بیست ساله  كو شش كنید و برای نیل به كمال و

سعادت خود مجاهده نمایید .

آری آغاز سنین جوانی ، بهار به دست آوردن فضیلتهای انسانی است .ای انسانی كه گل سرسبد آفرینش هستی به خودت  بیا خودت را پیدا كن . به قول بابا طاهر همدانی چه زیبا میگوید:

بود قدر تو افزون از ملائكه       تو قدر خود نمی دانی چه حاصل

البته جوانان عزیز ما انصافاً از همه ی جوانان دنیا با فضیلت ترند و در عرصه های علمی و اعتقادی حرف برای گفتن دارندو ما  بهترین  سلامها و درود های خود را نثار جوانهای پاك ایرانی می كنیم

دوشنبه 11/6/1387 - 10:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته