• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 440
تعداد نظرات : 464
زمان آخرین مطلب : 3983روز قبل
اخلاق

 

حجاب :

حجاب در لغت به معنای : حایل شدن ‍، پوشاندن ، مانع شدن است . الحجاب مفرد كلمة حجب به معنای : پرده ، پوشش ، لباس ، پارچه وهر چیزی كه چیز دیگر را بپوشاند یا هر مانع وحایل وفاصله میان دو یا چند چیز می باشد .

درونمایه حجاب را می توان ، عفاف نامید .

 در دهكده جهانی ، نظاره گر انسانهایی هستیم كه بنا بر منفعت خویش ، چهره ای بر خود برمی گزینند و چون نیاز رفع می شود ، به چهره مذهب دیگری در می آیند و نامش را می گذارند" رسالت " .

می بینید تا چه اندازه می توان از خود فاصله گرفت  و در تاریكی زیست !

واضح است در صورت كشف نكردن  زوایای تاریك جامعه و روشن ننمودن آنها با " مشعل بی فروغ آگاهی "، افراد بینا نمی گردنند .

هایدگر می گوید : " این تنها انسان است كه می داند وجود دارد "؛ پس با آگاه به بودنش می تواند در چگونه شدن و كیفیت  زیستن خویش دخل و تصرف كند و  فرد و جامعه  را از آنچه هست به آنچه باید باشد ، هدایت كند . به نظر ما ، آگاهی یعنی شناخت مادی و معنوی  فرهنگ خویش .

فردی كه به بیگانگی فرهنگی دچار است ، در هر فرهنگ دیگری فكر و رفتار می كند .

بر اساس سخن هایدگر : " هر چه را می شناسیم ، جزئی از وجود ما می شود . " از اینرو اگر آگاهی از فرهنگ خویش ، در مسیر ناصحیح سیروسیاق یابد ؛ منجر به متابعت فرد ، همرنگی ، باور ضد ارزش ها و درونی ساختن معیارهای غیر استاندارد فرهنگ ناسالم می گردد. انتهایی كه در آن كنشگران اجتماعی ، فاعل منفعل فرهنگ پذیر هستند .

اینطور می شود كه در بطن سرعت و آشفتگی جامعه در حال گذر ، تعادل درونی و سپس تعادل بیرونی انسانها بهم می خورد .ارزش های مقدس رنگ می بازند و ما را به انحطاط درون و سپس بیرون می رساند. چنین جامعه ای غرق در مصرف و ژست ارتباطات  است  كه در آن زن به عنوان جنس دوم , و فرودست ، نقش ابزارتبلیغاتی وکالا ی مصرفی را ایفا می کند  . برخلاف كشور های اسلامی (به معنای وسیع كلمه )، كه در آن ، زن ، فاعلی نیرومند در حفظ ارزش های معنوی محسوب می شود .

طبیعی است؛ فاعلی كه هدف سالمی برای روند زندگی خود نیابد ، به ناچار،بر هدفی نه چندان دور متمركزمی شود ، روزمرگی عادت وذائقه ها سطحی می شود . بی آنكه خو د بداند به درد بزرگی دچار است. راست گفته اند : " فقیر آن كسی است كه احساس فقر می كند . "

حال اگر مسیر درست را نیابیم ، این طاعون نیز مانند طاعون كامو درست از خانه هایی سر بیرون می آورد كه تصورش را نیز نمی كردیم . سپس دگردیسی می یابد و كفر را می زاید و در درون ما آرام آرام جای می گیرد و حاصل این فرزند نامشروع نشر می یابد ، دنیا را نامشروع فرا می گیرد ، نامشروع شرع می شود و...!

"همیشه باید آفریننده بود تا بتوان در هر زمان جدید آفریده شد ." ازخود به خود رسید تا بتوان با " هنرهای اخلاقی " فرهنگ سالم خودی هم سو شد و به آرامش درونی وآرامش بیرونی رسید.

 یكی از كوتاهترین و سالم ترین طرق ، جهت نیل به جامعه سالم ، وجود و سیالیت حجاب در بطن جامعه است . اگر چه رسالت بسیاری از رسانه ها ی دارای فرهنگ برهنگی ،  خلاف این نظر، فتوا دهند .

يکشنبه 4/2/1390 - 11:52
سخنان ماندگار

  سرآمد دشواری و سختی دانایست و دانا چشم خویش را بر بسیاری از زیبایی های زود گذر گیتی خواهد بست.

يکشنبه 4/2/1390 - 9:34
شعر و قطعات ادبی

هیچ دانی كه زهجران تو حالم چون شد

جگرم خون ودلم خون وِ  ِسرشكم خون شد

 

لب شیرین تو ای می زده فرهادم كرد 

جانم از هر دو جهان رسته شدو مجنون شد 

 

تاروپودم به هوا رفت و توانم بگسست 

تا به  تار سر زلف تو دل مفتون شد 

 

پنج شنبه 1/2/1390 - 12:57
شعر و قطعات ادبی

قامتت نازم كه از سرو سهی دلكش تراست 

نوك مژگانت همی ازخنجر   خو نریز تر است

 

 

پنج شنبه 1/2/1390 - 12:47
اخلاق

صله رحم، حفظ روابط خویشاوندی

یکی از راههای جدی و اساسی در راه کمال و تعالی انسان ارتباطات اجتماعی است. بسیاری از نیازهای عالی آدمی و شکوفا شدن استعدادها و خلاقیت های او فقط از طریق تعامل بین فردی اجتماعی تعریف می شود. ارتباط فرد با آفریننده این نظام، از سویی با رهبران دینی و ملی و از سوی دیگر با تمام جامعه انسانیت، بخصوص با اولویت های عاطفی مانند: پدر و مادر، خویشان و جامعه همواره برقرار بوده است.

این رابطه با خویشان و اقوام در تمامی ادیان آسمانی و نظریات اجتماعی تاکید شده و در اسلام این پدیده تحت عنوان «صله رحم» مطرح و ضرورت آن در روایات و آیات مورد تاکید قرار گرفته است. پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «سفارش می کنم حاضر و غائب امتم و آنانی که در اصلاب پدران و در رحم مادرانشان هستند تا روز قیامت که، صله رحم کنند اگر چه به فاصله یک سال راه باشد، زیرا صله رحم جزء دین است.»

آثار حفظ روابط خویشاوندی:

۱) احساس امنیت:

الف) احساس مورد علاقه نبودن، طردشدگی و مورد تنفر و خصومت دیگران واقع شدن

ب) حس تنهایی

ج) احساس در معرض خطر بودن

حفظ پیوندهای فامیلی می تواند تنها بودن را از شخص گرفته و احساس نماید مورد علاقه و عطوفت دیگران قرار دارد و در نتیجه در کاهش استرس او موثر خواهد بود. در دید و بازدیدها اطمینان می یابد که مورد پذیرش خویشاوندان است و می داند در مواقع بروز ناملایمات از پشتوانه محکم و استواری برخوردار می باشد، روانشناسان معتقدند«برخورد منفی [دعوا و برخورد خصمانه] بهتر از بی نوازشی و نادیده شدن است».در این صورت توان و مقاومت افراد به تقویت «من» می انجامد و با داشتن «من قوی» مشکلات زندگی کمتر نمود یافته و فشار روانی کاهش می یابد.

این مسئله در مورد افراد سالمند مصداق بیشتری دارد، زیر احساس ناامنی در این افراد بیشتر است و به دلیل عدم قدرت برای ادامه کار و از دست دادن موقعیت اجتماعی، زمینه طرد شدگی و تنهایی برای آنان بیشتر فراهم می شود. بنابراین ارتباط و تعظیم سالخوردگان در کاهش حس ناامنی آنان بسیار موثر است. پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: «تجلیل از پیران نوعی تجلیل از خداوند سبحان است.»

۲) احساس ارزش:

نیاز به ارزشمندی و عزت نفس یکی دیگر از عوامل موثر در بهداشت روانی فرد در جامعه است. این نیاز فقط در ارتباط با دیگران ارضا می شود. همراهی با جمع به نحو سالم و متعادل برای تعادل روانی و تکامل وجودی ضروری است.

حفظ روابط خویشاوندی به انسان اعتماد به نفس، توانایی و کفایت را القا کرده و او خود را موجودی مفید در دنیا می یابد. در غیر این صورت احساس حقارت و ضعف و یا حس خود بزرگبینی در فرد ایجاد می شود. یعنی شخص یا خود را کم و متزلزل تصور می کند و یا خود مدار و خودنما خواهد شد. هر دوی این قطب های احساسی نشان دهنده اختلال در درک واقعیات و واکنش های دیگران نسبت به خود است. روانشناسان معتقدند علت اصلی حس حقارت و خود بزرگ بینی را می توان در طرد شدن مداوم از طرف اطرافیان دانست که همین مسئله ریشه بسیاری از ناهنجاری های روانی است.

روابط اجتماعی چون بر اساس احترام متقابل و در فضایی از محبت و علاقه نسبت به یکدیگر صورت می گیرد و طرفین بر مبنای علاقه های عاطفی و فامیلی اقدام به دید و بازدید می کنند و جهت ابراز ارادت و نشان دادن محبت و احترام قلبی که برای طرف مقابل خود قائل هستند دست به چنین عملی می زنند، بنابراین فرد احساس می کند مورد تائید اطرافیان واقع گردیده است. به عبارتی معاشرت باعث می شود فرد در میان خانواده اش محبوب شود.

با احساس ارزش شخص به دیگران محبت می ورزد و به این باور می رسد که می تواند رضایت و خرسندی اطرافیان را فراهم سازد. با توجه به اینکه صله رحم یک تکلیف همگانی است، بنابراین باعث تامین احساس ارزشمندی و عزت نفس در طرفین می گردد.

۳) همانند سازی

اولین تجربه مهم کودک در همانندسازی معمولا با مادر آغاز می شود و با گذشت زمان با افراد دیگر خانواده و نزدیکان نیز مرتبط شده و روابط عاطفی، اجتماعی او گسترش می یابد و از همین راه «خود ایده آل» را بر اساس در هم آمیختن این روابط بخصوص با همانند سازی با والدین و اطرافیان همجنس خود بنا می نهد.

دکتر فرزام جامعه شناس می گوید: در زندگی های سنتی که خانواده گسترده است، محدوده ارتباطی طفل وسیعتر و تنوع همانند سازی او بیشتر بوده بنابراین اگر نتواند با پدر و مادر ارتباط برقرار نماید غالبا با پدربزرگ و مادربزرگ و حتی دایی و عمه و عمو و خاله ارتباط برقرار می کند و بسیاری از نیازهای خود را برآورده می نماید. در شهرهای بزرگ مثل تهران به علت شرایط زندگی شهری، خانواده گسترده کمیاب تر است و کودکان نیز از روابط عاطفی متنوع محرومند.

راه های موثرتری که می توان به عنوان الگو به بالا بردن رشد اجتماعی کودکان کمک کرد عبارتند از:

الف) داشتن دوره های هفتگی، ماهانه و... در خانواده و شرکت دادن فعال کودکان در آنها.

ب) احترام به دیگران و برخوردهای مودبانه بازدید کنندگان.

ج) ایجاد فضای صمیمی و گرم در دید و بازدیدهای فامیلی.

د)شرکت فعال همراه با کودکان در مراسم ملی، مذهبی، جشن ها و سوگواری های فامیلی و دوستان.

هر چه افق دید کودک وسیع تر می شود، فرصت های زیادتری برای مشاهده و تقلید از رفتارهای افرادی که در این مسیر با آنها روبرو می شود، می یابد. یک نظریه پرداز اجتماعی می گوید: «بخش مهمی از آنچه فرد یاد می گیرد از طریق تقلید و یا الگوپردازی است.»

خوش رفتاری، ادب و راه های مختلف واکنش نسبت به دیگران کمتر با آموزش مستقل ممکن می شود بلکه از طریق الگو مشاهده و حتی بدون آگاهی خود الگو و الگو گیرنده، کسب می شود. لذا یکی از آثار روابط اجتماعی آموزش غیرمستقیم خوش رفتاری و تعادل در معاشرت و پختگی است.

۴) کاهش اضطراب اجتماعی [کمرویی ]

اصولا انسان موجودی اجتماعی و نیازمند برقراری ارتباط با دیگران است در صورت قطع ارتباط کامل از مردم، فرد هیچ انگیزه ای برای خلق اثر چه در تولید و چه در دنیای علم، صنعت و هنر ندارد. روانشناسان معتقدند، بسیاری از نیازها و استعدادها و خلاقیت های آدمی فقط از طریق تعامل بین فردی و اجتماعی ارضاء می شود. در این میان کمرویی نوعی توجه غیر عادی و مضطربانه به خویشتن در یک موقعیت اجتماعی که در نتیجه فرد دچار تنش روانی- عضلانی شده و رفتارهای خام و ناسنجیده و واکنش های نامناسب بروز می کند.که ریشه «اضطراب اجتماعی» دارد تنها از طریق تقویت مهارت های ارتباطی قابل درمان است. پدران و مادران و نزدیکان به عنوان موثرترین و محبوب ترین الگوهای رفتاری در تعلیم و تربیت و تقویت این تکنیک ها محسوب می شوند.

والدین مستقیم یا غیر مستقیم الگوی فرزندان به حساب می آیند. بنابراین خود اولیاء باید ترتیب اجتماعی لازم و همچنین مهارت های ارتباطی با دیگران را داشته باشند تا بتوانند فرزندان خود را نیز اجتماعی تربیت کنند. زیرا در این تبادلات به دلیل بار عاطفی زیادی که در بر دارد بهتر می توان کودک را به محیط بیرون از خانه آشنا کرد و با قرار گرفتن کودک در چنین موقعیت هایی او را آماده نمود تا با افراد و وضعیت های جدید و غریبه راحت تر ارتباط برقرار کند.

و کمتر دچار اضطراب و ترس شود. بنابراین صله رحم در کاهش ترس و تقویت مهارت های اجتماعی نقش موثری می تواند داشته باشد.

۵) جلب حمایت های اجتماعی

شواهد نشان می دهد که افراد بهره مند از روابط اجتماعی، سالم تر از افرادی هستند که از این تعاملات اجتماعی محرومند. پژوهشگران در یافته اند هرچه تماس ها و پیوندهای گروهی افراد بیشتر شود عمر آنها طولانی تر خواهد شد.

حمایت اجتماعی از طرف دوستان، فامیل، همکاران، همسایگان و آشنایان به صورت های حمایت ملموس یا مادی مثل قرض دادن یا مراقبت از کودکان، حمایت اطلاعاتی، ارائه پیشنهادهای سودمند و همفکری کردن و حمایت عاطفی [القای اینکه شخص با ارزش و محترم و لایق مراقبت است] اعمال می گردد. این روابط فرد را از نگرش مثبت تری به زندگی و همچنین احساس عزت نفس بالاتری برخوردار می کند و با توزیع یا به حداقل رساندن آسیب های ابتدایی رویدادهای بالقوه فشارزا را بی خطرتر می کند در اسلام توصیه های موکد نسبت به نیکوکاری و احسان، اخوت و الفت و محبت، حسن خلق و ایجاد سرور در مومنین، صله رحم و عیادت از بیماران، ترغیب به جود و بخشش و سخاوت، تاکید بر جماعت و تعامل با دیگران شده است. ادیان الهی همه مومنین را اعضای یک خانواده می دانند که در یک شبکه اجتماعی گسترده روابط صمیمانه و منبعث از پیوند الهی با یکدیگر برقرار می سازند.

۶) تعادل روحی، روانی

بنیاد زندگی انسان در اجتماع دو بعد در هم تنیده شده است. اول اینکه هر فردی می خواهد همان گونه که هست و می خواهد باشد مورد تائید و احترام قرار گیرد. دوم اینکه به طور ذاتی و طبیعی همراهان خود را در همان راهی که هستند تائید کند.

دکتر رحمانی کارشناس روانشناسی می گوید: «فرد یاد نمی گیرد که اجتماعی باشد بلکه هست و این را خانواده، خویشان و جامعه شکوفا می کنند. میزان و سطح روابط منوط است به عوامل متعددی،اول اینکه ما یک سری نیازهایی داریم که در تقابل با دیگران شکل می گیرد و از طرف دیگر نیازهای متعدد روانشناختی هست که از طرف دیگران و محیط برآورده می شود و یکی از مولفه های تعریف از خود بر می گردد به تعلق ما به گروه و روابط داخل آن. هرچه سطح روابط عمیق تر و عاطفی باشد طبیعتا از اوضاع روانی رو به رشدی برخوردار خواهیم بود.»

هیزل برنر می گوید: «بزرگی انسان از این ناشی نمی شود که از خارج مقام والایی به او اعطا شود بلکه نشان آدمی در گرو این است که انسان خود خلا ق خویش است.»

روابط سالم اجتماعی و خویشاوندی دارای ویژگی هایی است که عبارتند از:

الف) در روابط بین فردی ارتباط به شکل طبیعی و ساده است و دیدگاه های یکدیگر را درک و لمس می کنند.

ب) انتظارات و خواسته هایشان از دیگری منطقی است.

ج) فعال نه به رشد و خشنودی دیگر توجه دارند.

د) هر یک آزادانه دیگری را در جهت خود بودن تامین می کنند و سعی در کنترل دیگری ندارند.

در روابط سالم هر یک از طرفین به اراده و اختیار همدیگر ارج نهاده و داشتن هدف و رشد در راستای خود شکوفایی را با ارزش و اهمیت می کنند                      

اصول کافی  ج2  صفحه 151الی 154
دوشنبه 29/1/1390 - 13:29
داستان و حکایت

می‌گویند زن‌ها در موفقیت و پیشرفت شوهرانشان نقش به سزایی دارند.

ساعد مراغه‌ای از نخست وزیران دوران پهلوی نقل کرده بود:

زمانی که نایب کنسول شدم با خوشحالی پیش زنم آمدم و این خبر داغ را به اطلاع سرکار خانم رساندم ...

اما وی با بی‌اعتنایی تمام سری جنباند و گفت «خاک بر سرت کنند؛ فلانی کنسول است؛ تو نایب کنسولی ؟!»

گذشت و چندی بعد کنسول شدیم و رفتیم پیش خانم؛ آن هم با قیافه‌ای حق به جانب...

باز خانم ما را تحویل نگرفت و گفت «خاک بر سرت کنند؛ فلانی معاون وزارت امور خارجه است و تو کنسولی ؟!»

شدیم معاون وزارت امور خارجه؛ که خانم باز گفت «خاک بر سرت؛ فلانی وزیر امور خارجه است و تو... ؟!»

شدیم وزیر امور خارجه گفت «فلانی نخست وزیر است... خاک بر سرت کنند !!!»

القصه آن که شدیم نخست وزیر و این بار با گام‌های مطمئن به خانه رفتم و منتظر بودم که خانم حسابی یکه بخورد و به عذر خواهی بیفتد.

تا این خبر را دادم به من نگاهی کرد؛ سری جنباند و آهی کشید و گفت:

«خاک بر سر ملتی که تو نخست وزیرش باشی !!!»

دوشنبه 29/1/1390 - 13:16
سخنان ماندگار

 

   انقدر شكست می خورم تا راه شكست دادن را بیاموزم و به پیروزی دست یابم. 

دوشنبه 29/1/1390 - 12:42
تاریخ

روز ارتش جمهوری اسلامی ایران گرامی باد  

بیست و نه فروردین، مصادف با روز ارتش جمهوری اسلامی ایران و بزرگداشت حماسه آفرینی های دلاور مردان نیروی زمینی ارتش است. همزمان با به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، ارتش رژیم شاهنشاهی كه پیكره اصلی آن را جوانان برومند خانواده های مسلمان و اغلب مستضعف ایرانی تشكیل می داد، به ندای آسمانی رهبر انقلاب لبیك گفت و در نتیجه همصدا و همراه با امت در براندازی رژیم ستمشاهی وستیز بی امان با دشمنان داخلی و خارجی انقلاب برخاست و به عنوان نخستین بازوی توانمند نظامی انقلاب در جهت تحقق اهداف جمهوری اسلامی ایران تلاشهای خستگی ناپذیر و مستمری را با فداكاری و ایثار و در ابعاد مختلف آغاز كرد.

دوشنبه 29/1/1390 - 12:24
تبریک و تسلیت

 با سلام به همه دوستان عزیز، اعضای محترم و كلیه دست اندركاران سایت موسسه فرهنگی واطلاع رسانی تبیان

 سال نو «سال جهاد اقتصادی» را تبریك و تهنیت گفته و ارزوی سلامتی و موفقیت برای شما مسئلت می نمایم   

شنبه 6/1/1390 - 11:27
سخنان ماندگار

 

   امام حسین علیه السلام می فرمایند:

   هركس دوست دارد مرگش به تاخیر بیفتد و روزیش افزایش یابد، صله رحم به جا آورد.                 

 

پنج شنبه 23/10/1389 - 12:10
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته