• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 14221
تعداد نظرات : 3204
زمان آخرین مطلب : 3657روز قبل
ایرانگردی

Esfahan is one of the oldest cities and was capital of Iran in Ale-ziyar, Ale-Bouyeh, Seljuken and Safavieh Periods.

Average height from sea level is 1620 m; Esfahan province is limited from north to Semnan, Markazi, Qom provinces, south Fars province, East Yazd and Khorasan provinces, West Chahar-Mahale-Bakhtiyari province.

The important river of center Iran is Zayandehrood which sources from Zardkuh - e – Bakhteyari mountains and from west to East flows to Gavkhoni swamp.

Famous historical buildings of Isfahan:

1. Friday mosque:

This mosque is a complex of architectures of periods after Islam, The interesting (worth seeing) parts of this mosque:

-Small platforms of right entrance passageway that have round columns with plats work decoration, they are from Deylamy period (century 4 hegira).

- Friday at left side of entrance passageway that is like seljukian building style.

- In south of mosque is khaje- e – nezam – ol – molk dome (yhe famous minister of malek shahe seljuken.)

- Forty columns both side of this dome belong to the second period of seljukian.

- Forty columns at end of west side are from shah Abas Safavi the first period.

- South veranda of mosque is saheb plat form.

- Tiling decoration round the courtyard is from Hassan beyk Torkaman as Uzun Hassan.

- The East veranda of mosque names Schagerd belongs to the seljukian period.

- The west vdranda names Ostad and belong to 6 century.

- In north of west veranda is small mosque from Uljayto-moslem mogul chieftain- period.

- In west of west veranda and Uljayto mosque is a port for sleeping, belongs to soltan mohammad Bysonghor.

- North veranda named sofeh Darvish, belong to 6 century.

- On the both sides of north Veranda, there are forty columns of 6 century and east forty columns have many arches with different brick designs.

- The north historical bulding of Friday mosque is Tajolmolk dome known khaki dome.

Naghsh Jahan square:

Before Esfahan was selected capital of Safavieh, in place of this square, there was a wide garden named Naghe Jahan. In shah Abass the first has been expended this garden to the current limitation, around it the most famous and excellent historical buildings of Esfahan such as Abassi Friday mosque, Sheykh Lotfollah mosque, Alighapu building and Gheysarieh portal.

The length of this square from north to south is 500m and the wide this about 165m, in 17 century this square was one of the biggest square in the world and in shah Abass and his successors this square was for game of polo, Army march and illumination and different shows, there are still 2 stone goal of polo in north and south of square that shows the old greatness.

سه شنبه 6/10/1390 - 7:54
سخنان ماندگار

 

بسم الله الرحمن الرحیم

السلام علیک یا صاحب الزمان

سلام

 

حضرت سجاد

 

قالَ الاْ مامُ عَلی بنُ الْحسَین، زَیْنُ الْعابدین عَلَیْهِ السَّلامُ:

إنَّ الْمَعْرِفَةَ، وَ كَمالَ دینِ الْمُسْلِمِ تَرْكُهُ الْكَلامَ فیما لایُغْنیهِ، وَ قِلَّةُ ریائِهِ، وَ حِلْمُهُ، ‏وَ صَبْرُهُ، وَ حُسْنُ خُلْقِهِ.

همانا معرفت و كمال دین مسلمان در گرو رها كردن سخنان و حرف‌هایی است كه به حالش ‏سودی ندارد.

همچنین از ریاء و خودنمایی دوری جستن و در برابر مشكلات زندگی بردبار و شكیبا بودن و نیز دارای اخلاق ‏پسندیده و نیك سیرت بودن است.‏

تحف العقول: ص 202، بحارالا نوار: ج 2، ص 129، ح 11.

 

اللهم عجل لولیک الفرج
سه شنبه 6/10/1390 - 7:53
موفقیت و مدیریت


راه سوم-احمد حلت-مجله موفقیت شماره225



اگر شما بودید کدام یک از اینها را انتخاب می‌کردید: چند بسته کوچک جایزه ارزان‌قیمت یا یک جایزه بزرگ و خیلی گران‌قیمت؟!
خیلی‌ها فورا دومی را انتخاب می‌کنند. حق هم دارند! آنها می‌گویند جوایز کوچک و کم‌ارزش فقط برای مدت کوتاهی آدم را شاد و سرحال نگه می‌دارند. بعد از آن دیگر مثل روز اول انرژی‌بخش و نشاط‌آور نیستند. اما جایزه‌های بسیار بزرگ و گران‌قیمت همیشه ارزش خود را حفظ می‌کنند. در واقع به خاطر ارزش بالایی که دارند کاری می‌کنند که قدر و قیمت صاحبان آنها نیز بالاتر رود.
ولی هستند کسانی که قید جایزه بزرگ را می‌زنند و جوایز کوچک و کم‌قیمت را فقط به خاطر این‌که زودتر به دست می‌آیند، با وجود موقتی بودن ترجیح می‌دهند. آنها شبیه معتادانی هستند که قادر نیستند لذت حاصل از چند ساعت ورزش و بدنسازی در هفته و اندام زیبای حاصل از آن را به مرور زمان درک کنند و در عوض متوسل به مواد مخدر مدهوش‌کننده می‌شوند تا به قیمت از دست دادن زیبایی و ریخت انسانی خود، چند لحظه‌ای در فکر و ذهن مدهوش خویش، لذتی گذرا و در واقع بدعاقبت را تجربه کنند.
شاید بگویید نشان این آدم‌های ساده‌نگر و کم‌خرد را فقط در بین علاقه‌مندان مواد افیونی و دودی می‌توان یافت، اما حقیقت این است که خیلی از آدم‌هایی که به ظاهر سالم‌اند و حتی دارای مدارج بالای علمی هم هستند، به وقت انتخاب اسیر احساس و هیجان و دچار سردرگمی می‌شوند و بیشتر اوقات پیروزی در چند نبرد موقتی و دم‌دست را به بهای شکست در جنگی بزرگ ترجیح می‌دهند و اتفاقا نه تنها متوجه خبط و خطای خود نیستند بلکه لجوجانه و با تعصبی کورکورانه، این روش اشتباه و نادرست خود را ادامه می‌دهند.
راه سوم این شماره به همین اشخاص اختصاص دارند. به آنهایی که شیرینی کم‌دوام کیک‌های قندی را به قیمت ابتلا به بیماری قند و دیابت می‌پذیرند و با این وجود حتی لحظه‌ای، از دله‌بازی و ناخنک‌زنی به شیرینی‌های مضر و آسیب‌رسان جان و جسمشان دست برنمی‌دارند. آنها مصداق کامل کسانی هستند که قابلیت تشخیص ارزش لذت‌ها و شادی‌ها را از دست داده‌اند و نمی‌توانند تشخیص دهند که برنده شدن در چند نبرد کوچک هرگز به اندازه پیروزی در جنگ بزرگ و سرنوشت‌ساز، تعیین‌کننده و ارزشمند نیست.
نمونه اشخاصی که راه سوم این شماره در مورد آنها صدق می‌کند را می‌توان همه جا دید. دانش‌آموزی که تماشای فیلم و کارتون‌های تکراری را به خواندن و مرور درس مدرسه ترجیح می‌دهد و مردودی و نمره پایین پایان سال را فدای خوشی موقتی و گذرا و بی‌ارزش تماشای فیلم و سریال می‌کند، از جمله کسانی هستند که برنده شدن در چالش‌های هیجانی کوچک را به باختن در کنکورهای بزرگ زندگی خود ترجیح می‌دهند.
مدیری که به خاطر بازدید سالانه مدیر بالاتر، فقط چند روز مانده به بازدید با رنگ و لعاب‌های نمایشی سعی می‌کند همه چیز را عالی بنمایاند و بعد از رفتن مدیر ارشد دیگر هیچ کاری به مجموعه تحت مدیریت خود ندارد، مصداق برنده نبرد کوچک و بازنده جنگ اصلی است.
همین طور نوجوانی که برای پذیرفته شدن در جمع دوستان خیابانی شکل و قیافه خود را عجیب و غریب می‌کند و عزت و احترام خود را برای همیشه بین فامیل وآشنا و محله و مدرسه به بهای کم می‌فروشد بازنده جنگ بزرگ زندگی و آینده خود است.
همان‌طوری که اول بحث گفتیم خیلی‌ها با وجودی که خوب می‌دانند از دست دادن گنجینه‌های ارزشمند در ازای به دست آوردن لذت و خوشی‌های گذرا و بی‌ارزش کاری اشتباه است و پشیمانی حتمی به همراه دارد باز هم این کار را انجام می‌دهند و در این میان سطح تحصیلات و یا جایگاه اجتماعی، بسیاری مواقع تاثیر چندانی ندارد و این افراد اگر نتوانند به شکلی مشخص اشتیاق خود در برنده شدن نبردهای خرد و ریز حتی به قیمت از دست دادن ارزشمندترین داشتنی‌ها و چالش‌های بزرگ زندگی را ابراز کنند، به طور قطع و یقین در اولین فرصتی که به دست آورند پا روی همه چیز می‌گذارند و رفتاری را به نمایش می‌گذارند که همه را بهت‌زده می‌نماید. این برندگان دعواهای کوچک گمان می‌کنند چون توانسته‌اند در یک جدال محدود برنده شوند پس فرقی با برندگان رزم‌های بزرگ ندارند، حال آن‌که توجه ندارند در همان لحظه‌ای که مشغول برنده شدن و درگیر کردن خود در چالش‌های ریز و کوچک بودند، همزمان با آن باختی بزرگ در ارزشمندترین کارزار زندگی را برای خود رقم زده‌اند.
در نظر بگیرید پدربزرگ خانواده‌ای در جمع نوه‌ها که مشتاق شنیدن جملات زیبا و پرمغز از بزرگ خاندان هستند، شروع به تعریف لطیفه‌های سبک و زشت كند و خود را مضحکه بچه‌ها سازد! شاید در جمع کوچک خانواده، جناب پدربزرگ بتواند با لودگی، برای مدتی عده‌ای را دور خود جمع کند، اما در حقیقت تمام آبرو و حیثیت پدربزرگی و ریش‌سفیدی خود را که یک عمر جمع کرده با این قبیل حرکات نابجا به باد داده است. به‌خصوص امروز که همه نوه‌ها موبایل دارند و موبایل‌های بیشترشان دوربین دارد و از امکان بلوتوث هم برخوردار است!
همین‌طور تصور کنید آدم باشخصیت و تحصیل‌کرده‌ای که مدیر یک شرکت بزرگ است در جمع کارمندان، با کارگر یا کارمند دون‌پایه‌ای به مجادله برخیزد و برای این‌که او را وادار به تسلیم کند اسرار خانوادگی و شخصی آن نگون‌بخت را که قبلا موقع استخدام در بخش اداری ثبت شده را جلوی جمع برملا سازد.
بدیهی است که کارمند برای این‌که حیثیث اجتماعی‌اش بیش از این از دست نرود، سکوت می‌کند و به ظاهر تسلیم می‌شود. اما همه حاضران خوب می‌دانند که برنده این جدال مختصر اصلا جناب مدیر نبوده است. آنها هوای کار دستشان می‌آید و سعی می‌کنند به هر طریقی که هست عمر ماندن آن مدیر را در جایگاه خود کوتاه سازند و دیگر به حرف‌های دلسوزانه او گوش دل نمی‌سپارند. مدیر پرده‌در و هتاک شاید از چنین جدال‌هایی کوچک در جمع زیردستان به ظاهر پیروز و سربلند بیرون آید، اما برای این پیروزی مقطعی، او تمام حرمت و اعتبار مدیریت خود را زیر سوال برده است و همه کارمندان هم به خوبی می‌دانند شکست‌خورده واقعی این چالش‌ها چه کسی است. شاید در این میان کسی از ترس قطع حقوق و اخراج چیزی نگوید اما همه در عمق وجود خود بازنده و برنده اصلی را خوب می‌شناسند و شک نداشته باشید که برنده نهایی هرگز جناب مدیر زشت‌سخن نیست.
راه سوم این شماره پیامی سرراست و روشن دارد. پیامی که باید آن را جدی گرفت و بر اساس آن بی‌جهت انرژی و هزینه و حیثیت و اعتبار و سابقه خود را روی درگیری‌ها و مشغولیت‌های کم‌ارزش و بی‌نتیجه سرمایه‌گذاری نکرد. راه سوم این شماره می‌گوید کسی که به خاطر حفظ ارزش‌های گران‌قدر زندگی خود، بعضی مواقع کوتاه می‌آید و خود را از درگیری کنار می‌کشد، اصلا شکست‌خورده و ناموفق نیست. بلکه برعکس جنگاوری است عاقل و خردمند که می‌داند کجا و چه موقع و به خاطر کدام ایده ارزشمند پا به صحنه کارزار نهد. کنار کشیدن خود از مجادله‌های بیهوده و به قول امروزی‌ها "کلاس پایین" باعث می‌شود کلاس و جایگاه اجتماعی شخص حفظ شود و فرد هتاک بددهن موفق نشود، سهم آنها در پیروزی بزرگ را از آنها بگیرد. درگیر نشدن و پای خود را از صحنه جدال‌های فرعی و حاشیه‌ای زندگی، مهارتی است که به درجه بالایی از شعور و کنترل نفس و احساس نیاز دارد و به همین دلیل در چنین نبردهای بی‌حاصل، همیشه جنگاور واقعی کسی است که پاپس می‌کشد و اجازه می‌دهد فرد هتاک با خودنمایی، ارج و قرب خویش نزد جمع را بیش از پیش از دست بدهد.
بنابراین نتیجه مستقیمی که از راه سوم این شماره می‌توان گرفت این است که جنگاور واقعی و برنده حقیقی نبردهای بزرگ هیچ وقت در دعواهای بیهوده حتی برای تماشا هم حضور ندارد. پس اگر امروز در خیابان با راننده بدزبانی روبه‌رو شدید که بی‌جهت به این و آن پرخاش می‌کند بهترین واکنش این است که به او محل نگذارید. اگر هم مجبور به برخورد شدید سعی کنید با قانع ساختن او به برنده شدن کاری کنید که از شما دور شود. هیچ کس شما را به خاطر درگیر نشدن با یک فرد عصبی و بیمار رهاشده در خیابان سرزنش نمی‌کند. بلکه برعکس همه خونسردی و وقار شما را تایید خواهند کرد و علیه آن فرد پرخاشگر بسیج خواهند شد. آیا تا به حال متوجه شده‌اید اهالی یک محله چقدر زیبا مغازه‌دار گران‌فروش و بی‌ادب را از محله خود بیرون می‌کنند؟! آنها به صورت دسته‌جمعی از او خرید نمی‌کنند. او ورشکست می‌شود و مغازه را جمع می‌کند و پی کار خود می‌رود. به همین سادگی. این همان جنگ بزرگی است که مغازه‌دار روز اول در آرزوی برنده شدن در آن اقدام به احداث مغازه و خرید جنس كرده بود. جنگی به نام سودآوری و امرار معاش و او اگر اصرار دارد از این هدف و آرزو غفلت کند و به جای آن به بگومگوهای جزیی با مشتریان بپردازد، طبیعی است که در گذر زمان باید تاوان این اشتباه را بپردازد.
خانم یا آقایی که در مجادلات خانوادگی از یک لحظه به بعد کوتاه می‌آید و دیگر بحث را ادامه نمی‌دهد، برنده واقعی است و کنترل نبض حیات پیوند زناشویی را به عهده دارد. نه آن طرفی که با زورگویی و پرخاشگری گمان می‌کند حرف آخر را او می‌زند.
البته راه سوم این شماره نمی‌گوید اگر مجبور به پذیرش شکست در نبردهای فرعی و جزیی شدید دست از هدف و ارزش‌های متعالی خود بردارید. شما باز هم مثل گذشته کار خودتان را انجام دهید. فقط به وقت درگیری هوشمندانه به طرف اجازه بدهید سرشار از توهم پیروزی شود و شما بی‌آن‌که ضرورتی به مطلع ساختن او از تلاش‌های خود كنید کار خودتان را انجام دهید. بد نیست بدانید بسیاری مواقع این نیازمندان پیروزی در نبردهای کوچک به محض این‌که در نبردی پیروز شدند دیگر سراغ آن نمی‌آیند. فراموش نکنید که آنها انسان‌های کوته‌فکری هستند که پیروزی در جدالی کوچک برایشان مهم‌تر از اهداف بلندمدت است و به همین خاطر به محض این‌که حس پیروزی کامشان را شیرین کرد پی کار خود می‌روند و برای مدت‌ها شما را به حال خود می‌گذارند. آنها پیروزی می‌خواهند نه رسیدن به هدف و همین بزرگ‌ترین نقطه ضعف آنهاست.
کسی که در جدال‌ها و منازعات جزیی و حاشیه‌ای، بلافاصله از هر حربه‌ای که بتواند استفاده می‌کند، بی‌آن‌که به زشتی برخورد خود فکر کند، چنین شخصی فقط و فقط کف زدن و هورا کشیدن و قهرمان نامیده شدن را طلب می‌کند. او اصلا برایش رسیدن به اهداف بزرگ و یا حفظ ارزش‌های متعالی خودش و صد البته دیگران مهم نیست. فقط دنبال مدال پیروزی است. خوب اگر چنین است مدال را به او بدهید و پیروزی در جنگ واقعی را شما بردارید. یک مدال، یک هورا کشیدن و مدتی گردن افراشتن او چیزی از شما کم نمی‌کند. در عوض باعث می‌شود یک مدعی خطرناک از کنار شما دور شود و به مدال‌های خود سرگرم شود. در این فاصله شما می‌توانید فارغ از هر نوع تنش و درگیری به استحکام مواضع خود و قوی‌تر ساختن خویش مشغول شوید.
همیشه پدربزرگم برایم خاطره فرمانده بزرگی را نقل می‌کرد که عاشق دستور دادن بود. این فرمانده یک گماشته داشت که دستورات فرمانده را اجرا می‌کرد. این گماشته در ساعات فراغت بنایی می‌کرد و از درآمد ساختمان‌سازی، صاحب‌ خانه و برج و باغ و مزرعه شده بود. پدربزرگ می‌گفت: "سال‌ها بعد همان فرمانده بزرگ که گمان می‌کرد فقط دستور دادن ثروت و خوشبختی می‌آورد بی‌خانمان شد و بعد از مدت‌ها آوارگی توانست مستاجر گماشته خودش شود. او دیگر جرات دستور دادن به گماشته را نداشت چون که خوب می‌دانست یا کرایه خانه زیاد می‌شود یا مجبور است دنبال خانه جدیدی بگردد. گماشته جنگ بزرگ را برده بود.
بنابراین اگر در جاده مشغول رانندگی بودید و متوجه شدید که جوانی سوار بر ماشین گران‌قیمتی با چراغ‌های فوق نورانی با عصبانیت به خودروی شما بیش از حد نزدیک شده و چراغ می‌دهد که از سر راهش کنار روید، بلافاصله این کار را انجام دهید. بگذارید قند این پیروزی کوچک در دلش آب شود. مطمئن باشید در یکی از ایستگاه‌های سر راه بعدی و در روزهای آینده، جواب این سرکشی و رانندگی بد خود را از صاحب جاده دریافت می‌کند. شما اگر به سلامت به مقصد برسید جنگ سفر را برده‌اید و این مهم‌تر از هر چالش فرعی در مسیر جاده است.
اگر در موسسه‌ای کار می‌کنید و یکی از مدیران بالاسر نسبت به شما حساس است و سعی می‌کند به نحوی قدرت خود را به رخ شما بکشد، بگذارید این کار را انجام دهد. شما کار خود را به نحو عالی انجام دهید. همیشه به خاطر داشته باشید که نیروی کاری زبده را همه مدیران می‌خواهند، اما همه موسسات جای خالی برای مدیر اضافی ندارند. شما عالی باشید وقتش که رسید همان مدیر حساس وقتی با شما روبه‌رو می‌شود راهش را کج می‌کند و از سمتی دیگر می‌رود. در مدت زمانی که او مشغول کیف و حظ از وهم شورانگیز بلندمرتبگی و مدیریت بوده، شما توانمندی‌های خود را توسعه بخشیده و افق‌های کاری جدیدی فراسوی خود باز کرده‌اید. آن مدیر بی‌آن‌که بداند و چه بخواهد و چه نخواهد برای شما بستر رشد و بلوغ فراهم کرده است. این اتفاقی است که در همه شرکت‌ها می‌افتد. کارمندان و کارگران زبده در همان شرکت‌هایی که کار می‌کنند به بلوغ کاری می‌رسند و استعدادهای خود را شکوفا می‌سازند. فقط به شرطی که بی‌جهت وقت خود رادرگیر مشاجرات لفظی آشکار و پنهان رایج در محیط‌های کاری نکنند.
کار خود را عالی انجام دهید. عالی می‌شوید و همین عالی شدن برای شما یک دایره امن ایجاد می‌کند که کسی از آن دایره عبور نمی‌کند. شما بعد از مدتی به خاطر خبرگی و توانمندی خود برای مجموعه شرکت، فوق‌العاده مثبت و موثر می‌شوید و کدام مدیر خردمند را می‌شناسید که مهره قوی و موثر خود را با مشاجرات فرعی و حاشیه‌ای ناراحت سازد؟!
راه سوم این شماره پیامی بس نغز و آموزنده دارد که فقط در درگیری‌های فیزیکی جامعه کاربرد ندارد بلکه هر چیزی که ذهن را از هدف اصلی‌اش دور سازد و مشغولیت اضافی برای ذهن ایجاد کند را نیز شامل می‌شود. خلاصه کلام این‌که اصلا مهم نیست در طول شبانه‌روز به چند فکر و خیال فرعی و نامهم پرداخته باشید و یا با چه تعداد از تصورات ذهنی کلنجار رفته باشید و برای چند سوال ذهنی طرح شده از سوی خودتان یا دیگران جواب پیدا کرده باشید. آن‌چه اهمیت دارد این است که بتوانید ذهن خود را از این درگیری‌های بیهوده خالی کنید و تمام قوای فکری خود را روی موضوع مفید و موثر برای زندگیتان متمرکز کنید. اگر تصورات ذهنی می‌خواهند به شما ثابت کنند که حق با آنهاست بگذارید حق با آنها باشد. آنها تصوری ذهنی بیش نیستند که به محض دریافت مدال برحق بودن، محو و نابود می‌شوند. به جایش فضای ذهن خود را برای کسب آرامش و سکوت مورد نیاز تمرکز صددرصد روی اهداف اصلی زندگی خالی کنید. بعد از گذشت مدت زمانی نه چندان زیاد وقتی توانستید در زندگی اولین قله‌های موفقیت را فتح کنید می‌بینید همان افکار پریشانی که تا پیش از این مدال برحق بودن از شما دریافت کرده‌اند، مدال‌ها را مقابل شما روی زمین می‌گذارند و برای همیشه از ذهن شما بیرون می‌روند. شما جنگ واقعی را برده‌اید و آنها خودشان خوب می‌دانند که در این پیروزی هیچ سهمی ندارند.


راه سوم این شماره می‌گوید کسی که به خاطر حفظ ارزش‌های گران‌قدر زندگی خود، بعضی مواقع کوتاه می‌آید و خود را از درگیری کنار می‌کشد، اصلا شکست‌خورده و ناموفق نیست

07:57:10               2011-12-27

سه شنبه 6/10/1390 - 7:53
سخنان ماندگار
امام سجّاد(سلام الله علیه): •

إنَّ عَمَّتی زَینَبَ مَعَ تِلكَ المَصائبَ و المِحَنِ النّازِلَةِ بِها فی طَرِیقِنا إلَى الشّامِ ما تَرَكَتْ [تَهَجُّدَها] لِلَیلَةٍ.
عمّه‏ ام زینب با وجود همه مصیبت‏ها و رنج‏هایى كه در مسیرمان به سوى شام به او روى آورد، حتّى یك شب اقامه نماز شب را فرو نگذاشت.

وفیات الأئمه - ص 441.
سه شنبه 6/10/1390 - 7:52
نوجوان و جوان


فریبا شكیبا-مجله موفقیت شماره226

!
چگونه از لجبازی نوجوانان جلوگیری كنیم؟

در شماره پیش گفتیم كه لجبازی و عصیانگری نوجوانان یكی ازمشكلات بزرگ خانواده‌ها است و والدین زیادی با آن دست به گریبان هستند به طوری که کل سیستم خانواده را درگیر كرده و آسایش و امنیت آنها را بر هم می‌زند. گفتیم كه از دیدگاه روان‌شناختی و جامعه‌شناختی، علل و انگیزه‌های عصیانگری در نوجوانان به سه عامل عاطفی، روانی و اجتماعی برمی‌گردد و برای بررسی این مشكلات نمی‌توان نقش هر كدام از آنها را نادیده گرفت. در شماره پیش به نقش عامل روانی پرداختیم، در این شماره نیز به ادامه همان بحث می‌پردازیم.
در واقع، یكی از عوامل بسیار عمده لجبازی و عصیانگری نوجوانان عدم شناخت والدین از ویژگی‌ها و تغییرات فیزیولوژیك و روانی و عدم آموزش مهارت‌های لازم جهت مقابله با این تغییرات در این دوران است. بنابراین برای شناخت دقیق، علمی و عمیق این ویژگی‌ها و تغییرات، ادامه گفت‌وگو با دكتر پیمان هاشمیان، استادیار دانشگاه علوم پزشكی مشهد، روان‌پزشك و فوق تخصص كودك و نوجوان را در اختیار شما قرار می‌دهیم.
• آقای دكتر، در شماره پیش به این موضوع پرداختیم كه یكی از ویژگی‌های نوجوانان، این است كه وقتی وارد این مرحله از زندگی می‌شوند دوست دارند به طورمستقل خودشان همه چیز را دوباره به دست آوردند. تمایل دارند خودشان باشند و همچنین دوست ندارند دیگران آنها را یك كودك فرض كنند، زیرا تصور می‌كنند بزرگ شده و می‌خواهند همانند بزرگسالان فكر كرده و عمل كنند؛ و در صورت شنیدن نصیحت مستقیم شروع می‌كنند به پرخاشگری و لجبازی. در این مواقع والدین چه عكس‌العملی باید نشان دهند؟
- بله چون آنها تصور می‌كنند بزرگ شده و دوست ندارند همانند یك كودك تحت كنترل و مراقبت قرار بگیرند به آنها برمی‌خورد و ناراحت و عصبی و پرخاشگر می‌شوند. در چنین مواردی والدین باید به فرزند خود بگویند این مشكل ماست نه مشكل شما. مشكل من این است كه نگرانم و چون ما داریم در یک خانواده زندگی می‌کنیم باید به حقوق و احساسات یكدیگر احترام بگذاریم. این حق توست كه با هر كس دوست داری بیرون بروی اما راهی را پیشنهاد كن كه من هم از نگرانی بیرون بیایم. آیا تو حاضری با دوستت بیرون بروی ولی من در خانه حرص و جوش بخورم و نگران باشم؟
* مسلما چون در این دوران نوجوان احساس استقلال می‌كند، دوست ندارد كسی آزادی‌اش را محدود كند، رفتار ما باید با آنها چگونه باشد؟
- نباید آزادی نوجوان را محدود کنیم. باید به آزادی و انتخاب نوجوان احترام بگذاریم. چون اگر او را آزاد نگذاریم نتیجه خوبی نخواهد داد.
* اما ممکن است جوان اشتباه کند، والدین برای جلوگیری از این اتفاق باید چگونه رفتار كنند؟
برای پیشگیری از این اشتباهات باید آزادی آنها در قالب مشروط باشد. مثلا می‌گوییم پسرم تو آزاد هستی مشروط به این‌که مرا از نگرانی دربیاوری. بنابراین نوجوان باید پدر و مادر را از نگرانی درآورد. فرض كنید فرزند شما با کسی دوست است اما شما تشخیص می‌دهید او فرد مناسبی نیست در این مواقع می‌توانید به او بگویید پسرم این فرد، دوست خوبی برای تو نیست. اما ممكن است فرزند شما اصرار کند که من حتما باید به دیدن او بروم. در این زمان می‌توانید به او بگویید، حالا که می‌خواهی با او رفت و آمد کنی اشکالی ندارد، اما مرا از نگرانی دربیاور، چون من خیلی نگرانم. بنابراین او باید با دادن یک راه‌حل شما را از نگرانی درآورد. ممکن است پیشنهادهای خوبی به شما بدهد. شاید به شما بگوید اگر نگرانید بیایید دنبالم، یا موبایلم را چک کنید. یعنی ما باید فرزند خود را برای رسیدن به خواسته‌هایش آزاد بگذاریم. البته همان‌طور که قبلا گفتم این آزادی باید مشروط باشد.
* علاوه بر تغییرات و تحولات روحی كه گفتید ممكن است باعث لجبازی و عصیانگری نوجوان شود چه تغییرات روانی دیگری در نوجوان ایجاد می‌شود؟
- از تحولات روانی دیگر نوجوانان این است كه معمولا زمانی که وارد دوره نوجوانی می‌شوند تفکرشان تبدیل به تفکر خلاق و انتقادی می‌شود. آنها علاقه شدیدی به اندیشیدن و استدلال كردن منطقی و استدلال امور و مسایل پیچیده پیدا می‌كنند. در واقع تفکر انتقادی به تفکری گفته می‌شود كه در آن همه چیز مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد. بنابراین آنها تمایل دارند همه چیز را با مدرك و دلیل كافی و قانع‌كننده بپذیرند. مثلا نوجوان دوست دارد اگر به او گفته می‌شود رشته‌ای را انتخاب كند دلیل آن را بداند كه چرا باید آن رشته را انتخاب كند، در نتیجه با خانواده لج می‌کند. اوهمه چیز را از زاویه دید خودش دیده و دوست دارد خودش اثبات كند كه این راه درست است یا نه. و در صورت اثبات می‌گوید من این راه را انتخاب می‌كنم. در این دوران كنجكاوی آنها تحریك شده و دیگر مایل نیستند هر چیزی را بدون چون و چرا قبول كنند.
* متاسفانه این نوع تفكر در مدرسه و خانواده تقویت و پرورش داده نمی‌شود، و گاهی پرسش كردن را نشانه نافرمانی و گستاخی نوجوان می‌پندارند. اما امروزه واقعا در فكر جوان ما چه چیزهایی می‌گذرد؟
- اگر امروز به رفتارهای نوجوان و جوانان خود دقت كنیم می‌بینیم عدم رشد و تقویت این نوع تفكر، باعث خطرات و آسیب‌های جبران‌ناپذیر زیادی از جمله گرایش به انواع اعتیاد شده است. همان‌طور كه در سطح جامعه می‌بینیم ضعف در آموزش تفكر نقاد و خلاق نه تنها در نوجوانان باعث آسیب‌های جدی می‌شود و گاه جبران‌ناپذیر به نظر می‌رسد، باعث مشكلات زیادی در بین افراد بزرگسال نیز می‌شود. مثلا ما با افراد زیادی مواجه شده‌ایم كه با تبلیغات و چرب‌زبانی باعث فریب و به دام انداختن مردم ساده شده‌اند.
* حال با توجه به این آسیب‌ها والدین چگونه می‌توانند باعث پرورش تفكر نقاد شوند؟
- خانواده‌ها برای پرورش و تقویت این تفكر باید به نوجوان اجازه نقد و بررسی و انتقاد كردن بدهند طوری كه آنها از انتقاد کردن خوشحال شوند. مثلا اگر نوجوان شما درباره موضوعی صحبت می‌كند كه شما با آن مخالفید از او بپرسید تا دلایلش را برایتان توضیح دهد. از او بپرسید اگر دو سال دیگر می‌خواهی انتخاب رشته کنی دلیلش را برای من توضیح بده که چرا می‌خواهی مثلا رشته انسانی را انتخاب كنی. اگر نوجوان دلیل قانع‌کننده‌ای آورد و دلیلش را اثبات کرد شما باید آن را بپذیرید و با لجبازی‌های نوجوان مقابله نکنید. در واقع از آن‌جا كه تفکر خلاق در این سن به منظور رشد نوجوان پایه‌ریزی شده، بنابراین خانواده‌ها به جای این‌که با فرزند خود درگیر شوند باید سعی کنند آن را رشد و پرورش دهند. در نتیجه، نوجوان وقتی احساس کند به فكر او ارزش داده می‌شود به ارایه فكر جدید تشویق می‌شود. نوجوان به هر مشكلی از دیدگاه حل مساله‌ای نگاه می‌كند و می‌گوید مشكل چیست برای رشد این نوع تفكر می‌توان از او پرسید، زندگی ما این مشکل را دارد چه راهی برای حل آن داری؟ ممكن است فرزندتان یک راه حل جدید و كارساز ارایه دهد. می‌توان از او پرسید برای زندگی آینده‌اش چه برنامه‌ای دارد. یک نوجوان باید بداند که برای آینده‌اش چه برنامه‌ای دارد و برای رسیدن به آن چگونه برنامه‌ریزی می‌كند. باید نوجوان را وادار کرد که همه چیز را از دیدگاه حل مساله ببیند و یاد بگیرد برای حل مشكلات خود، راه‌حل‌های زیادی پیدا كرده و از بین آن راه‌حل‌های مختلف، بهترین راه‌حل را برگزیند و بگوید چرا این راه‌حل بهتر از بقیه است. مثلا اگر می‌گوید من درس نمی‌خوانم اولا باید دلیل درس نخواندن خود را توضیح دهد و سپس برای حل مشكل خود راه‌حلی پیدا كند.
* یكی از ویژگی‌های دوران نوجوانی، تخیل و رویاپردازی است با این ویژگی نوجوان چگونه باید كنار آمد؟
- نوجوان تخیل را دوست دارد بنابراین والدین ضمن احترام باید اجازه دهند نوجوان این رویاپردازی و تخیل را تجربه كند و زندگی آینده خود را در تخیل بسازد. ولی ما باید سعی کنیم در حالی که دارد تخیل می‌کند واقعیت‌های زندگی را هم ببیند.
* موضوع دیگری كه خانواده‌ها را نگران كرده است، بیش از حد فكر كردن نوجوانان است، والدین با این رفتار، چگونه باید برخورد كنند؟
- فكر كردن بیش از حد باعث ناراحتی بعضی از والدین می‌شود. اما فکر کردن در نوجوانان در یک زمان محدودی خیلی خوب و سازنده است. نوجوانان دوست دارند درگذشته خود سیر كنند و ببینند چه خطایی کرده‌اند. خانواده‌ها باید سعی کنند شرایط زندگی را طوری بسازند که احساس استقلال در آنها شکل پیدا كند.
نكته‌ای را كه باید به آن توجه كنیم این است كه هر چند روان‌شناسان از دوران بلوغ یا همان دوره نوجوانی به دوران تب، بحران، استرس، اضطراب و... یاد می‌كنند، اما فراموش نكنیم كه در صورت به دست آوردن دانش و اطلاعات صحیح در زمینه مقابله با تغییرات و بحران‌های دوره نوجوانی و تربیت صحیح و همچنین رابطه دوستانه و درک تفاوت بین دنیای بزرگسالان و نوجوانان و متفاوت بودن ارزش‌های آنها، به راحتی می‌توان به رفع تعارض‌ها، تنش‌ها و لجبازی بین والدین و نوجوان کمک كرد و این دوره را به سلامتی پشت سر گذاشت. مثلا یكی از دلایلی كه نوجوان به سمت همسالان خود گرایش پیدا می‌كند این است كه، دوستان خود را در سطح خود می‌بیند زیرا هیچ دوستی او را از بالا نگاه نكرده و مدام او را نصیحت نمی‌كند. نوجوان از نصیحت كردن این برداشت را دارد كه والدینش او را هنوز كودك فرض كرده و هویت و استقلال او را ناچیز می‌شمارند. در حالی كه باید با احترام گذاشتن و به رسمیت شمردن احساسات، عقاید، افكار و اهدافشان به آنها اجازه داد تا هویت خود را کشف کنند. زیرا رفتارهای كودكانه، كنترل‌كننده و رییس‌مابانه اثری کاملا معکوس دارد و رفتار طغیان‌گرایانه نوجوانان را تحریک می‌کند. به طور كلی ارتباط والدین با نوجوانان در این دوره باید از حالت كنترلی و "والدـ کودکی" درآمده و جایگزین ارتباط بالغانه "بالغ‌ـ بالغ" شود. زیرا از جایی كه نوجوان در این سن احساس بزرگی و استقلال می‌كند، در صورت دیدن رفتار كودكانه بر اساس نصیحت مستقیم، پیام مخرب "من می‌دانم، تو نمی‌دانی" به آنها منتقل می‌شود آنها نصیحت را دوست ندارند، بنابراین شروع به لجبازی و پرخاشگری می‌كنند. اما در یك رابطه بالغانه كه یكی از اصول آن بر اساس نصیحت‌های غیرمستقیم است چون به افكار، احساسات و عقاید نوجوان احترام گذاشته می‌شود و احساس مخرب "من می‌دانم، تو نمی‌دانی، نمی‌فهمی" به احساس موثر و سازنده "من می‌دانم، تو هم می‌دانی و خوبی" تبدیل می‌شود، در نتیجه آنها احساس استقلال، بزرگی و ارزشمندی و مفید بودن كرده و بیشتر تحت‌تاثیر قرار گرفته و دست از عصیان و لجبازی برمی‌دارند. بنابراین بزرگسالان می‌توانند با فراهم کردن فرصت، باعث شوند نوجوانان بتوانند نقش‌ها و هویت خود را تجربه کنند و به کشف افکار، احساسات و نقش‌های خود بپردازند زیرا نوجوانی مرحله تلاش برای جست‌وجوی خویشتن و شکل‌دهی هویت فردی است. در این صورت نوجوانان می‌توانند رشد روانی و اجتماعی سالمی را تجربه کنند. فردی که در نوجوانی اجازه یافته تا به کشف هویت و شخصیت خود بپردازد در زندگی بزرگسالی بهتر می تواند با مشكلات، پیچیدگی‌ها و ناسازگاری‌های زندگی کنار بیاید و در برابر مشکلات از خود انعطاف‌پذیری بیشتری نشان می‌دهد.

نباید آزادی نوجوان را محدود کنیم. باید به آزادی و انتخاب نوجوان احترام بگذاریم. چون اگر او را آزاد نگذاریم نتیجه خوبی نخواهد داد

07:54:56                  2011-12-27

سه شنبه 6/10/1390 - 7:50
ایرانگردی
مسجد جامع عباسی(مسجد امام):

 

این مسجد در ضلع جنوبی میدان نقش جهان در سال ۱۰۲۰هجری به فرمان شاه عباس اول و در بیست و چهارمین سال سلطنت وی ساخته شده است.کتیبه سردر مسجد به خط ثلث علیرضاعباسی می باشد. این مسجد شاهکاری جاویدان از معماری و کاشیکاری و حجاری ایران در قرن یازدهم هجری است. کتیبه های آن کار خطاطان معروف عهد صفویه،علیرضا عباسی و عبدالباقی تبریزی و محمدرضا امامی و محمد صالح امامی است. ارتفاع گنبد عظیم آن ۵۲ متر و ارتفاع مناره های داخل آن ۴۸متر و ارتفاع مناره های سردر آن در میدان نقش جهان ۴۲ متر است.

این هم یه آواز تک نفره در مسجد امام که به دلیل انعکاس بالا بی شباهت به کنسرت نیست!

کنسرت کوتاه و زیبا در مسجد امام

مسجد شیخ لطف ا...:

این مسجد بی نظیر شاهکار دیگری از معماری و کاشیکاری قرن یازدهم هجری استکه به فرمان شاه عباس اول در مدت ۱۸ سال بنا شده است. کتیبه سردر آن به خط ثلث علیرضا عباسی است و معمار و بنای مسجد استاد محمدرضا اصفهانی بوده است.

شیخ لطف ا... از علمای بزرگ شیعه جبل عامل لبنان امروزی بوده است که به دعوت شاه عباس اول اصفهان را محل اقامت خود قرار داده است و این مسجد به منظور تجلیل از او بنا شده است که وجه تسمیه آن هم به همین علت است.

عمارت عالی قاپو:

این قصر که در عهد صفویه به دولتخانه مبارکه نقش جهان نام داشته است نمونه منحصر به فرد از معماری کاخهای عهد صفوی است. عالی قاپو دارای ۵ طبقه است که هر طبقه تزیینات مخصوص دارد.مینیاتورهای این کاخ کار هنرمند معروف عهد شاه عباسی،رضا عباسی است. از قسمتهای جالب این بنا نقاشیهای گل و بوته ، شاخ و برگ، اشکال وحوش و طیور و گچبریهای طبقه آخر آن است. از این عمارت برای پذیرایی از سفرا و شخصیتهای عالیقدر استفاده می شده است و همچنین شاه صفوی و مهمانان از تالار همین عمارت مناظر بازی چوگان و چراغانی و آتش بازیها و نمایشهای میدانی را تماشا می کرده اند.

کاخ چهلستون:

باغ چهلستون در دوره شاه عباس اول احداث شده و در وسط آن عمارتی ساخته شده است. در دوره شاه عباس دوم در ساختمان مرکزی تغییرات کلی داده شده است و تالار آیینه،تالار ۱۸ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آیینه،ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات و آیینه کاری و کاشیکاری دیوارها و سقفها افزوده شده است.

قسمتهای جالب و دیدنی کاخ چهلستون:

۱- سقف با شکوه نقاشی تالار ۱۸ ستون و سقف آیینه کاری تالار آیینه و مدخل آیینه کاری تالار جلوس شاه عباس دوم

۲- ستونهای عظیم تالارهای ۱۸ ستون و آیینه که هر یک از آنها تنه یک درخت چنار است.

۳- شیرهای سنگی چهارگوشه حوض مرکزی

۴- تزیینات عالی طلاکاری سالن پادشاهی و اطاقهای طرفین تالار آیینه

منارجنبان:

این بنا یکی از نمونه های ابنیه سبک مغولی ایران است و با حرکت دادن یکی از مناره ها دیگری نیز حرکت می کند اما نکته جالب در این بنای تاریخی آن است که با حرکت دادن یک مناره نه تنها مناره دیگر بلکه تمام ساختمان مرتعش می شود.

کاخ هشت بهشت:

عمارت تاریخی هشت بهشت نمونه ای از کاخهای محل سکونت آخرین سلاطین دوره صفویه است که در دوره شاه سلیمان در سال ۱۰۸۰ هجری بنا شده است. از آثار جالب این قصر،کاشیکاریهایی است که انواع حیوانات پرنده و درنده و خزنده را نشان می دهد و نماهای خارجی این قصر را تزیین کرده است.

آتشگاه:

آتشگاه در هشت کیلومتری مغرب اصفهان و در راه اصفهان به نجف آباد واقع شده است و کوهی تپه مانند است و طبق نوشته های مورخین یکی از آتشکده های معروف اصفهان بوده است. هر چند تعیین تاریخ قطعی ساختمان آن مشکل است ولی آنچه مسلم است از دوره ساسانی جدیدتر نیست.

ادامه دارد...

 

سه شنبه 6/10/1390 - 7:50
ایرانگردی
an or half of the world part two

Abassi Friday mosque

This mosque is in south side of Imam square, this mosque was established in 1020 hegira on the command of the first shah abass in 24 Th years of monarchy. The inscription of mosque portal was written by Reza Abassi

This mosque is eternal masterpiece of Architecture and tile work and stone-cutting of Iran in 11 century

The mosque inscriptions are calligraphies by famous calligraphers of Safavieh period such as Alireza Abassi, Abdolrazagh Tabrizi, Mohamad reza Emami and Mohamad saleh Emami. The hegira of great dome is 52m and the height of inside minaret is 48m and the height of portal minarets are 42m

Sheykh Lotfolah mosque

This incomparable mosque is another masterpiece of Architecture and tile working in 11 century that has been established to order of the first Shah Abass within 18 years

The portal inscription of mosque is in Sols writing of Alireza Abassi and its Architecture is Ostad Mohamadreza Esfahani.Sheykh Lotfolah was a great shtte scientist from Jabalamel of current Lebanon. He lived in Isfahan to invitation of the first Shah Abash and in order to honor him, this mosque has been established and the mosque denomination is for this reason

Alighpu Palace

This palace in Safavieh period named Naghsh-e- Jahan palace and this is a kind of unique architecture of Safavieh palace in that period. Alighpu has 5 floors, each floor has special decoration. The miniatures of this palace have been created by famous miniaturist REZA ABASS

40 columns palace

Forty columns garden has been established in SHAH ABASS the first and in the middle of garden was a palace. In SHAH ABASS the second period has been made general changes in following parts

Mirror hall , 18 columns hall ,two big north and south rooms , the verandas on the both sides of king hall, and big basin in front of hall with all decorations and mirror and tile working on walls and ceilings

Interesting and attractive parts of this palace

1- the excellent painting of 18 columns hall and mirror working ceiling of mirror hall and mirror working of entrance of SHAH ABASS (II) hall

2-The huge columns of 18 columns hall and mirror hall which every column is trunk of a plane- tree

3- Stone lion in 4 sides of central basin

4- The golden decoration of king hall and the rooms in both sides of mirror hall

Shaking Minaret

This building is one of sample of Mongol style in Iran and with shaking one minaret. Shake another, but the interesting point in this historical building is with shaking one minaret not only shake another minaret but also shakes al of building

Hasht Behesht Palace

The historical Hasht Behesht Palace is sample of palaces for residence of last safavieh kings that has been established in shah Solyman in 1080 Hejra

One of interesting and attractive parts of this palace is tile working that show different animals, birds, wild animals and reptiles

Fire-temple

Fire-temple locates in 8km west Isfahan to Najafabad and this fire-temple is mountain like as hill. Here is one of the famous fire-temple in Isfahan, although it is difficult to define the date of this temple but it is clear that it is not newer than Sassanid period

سه شنبه 6/10/1390 - 7:49
آلبوم تصاویر

بهترین تولیدات مرسدس بنز از سال 1937 تا به امروز

مرسدس بنز

 

مرسدس بنز

1937 540 K Special

مرسدس بنز

1954 300 SL Gullwing

مرسدس بنز

1955 300 SLR Racer

مرسدس بنز

1963 600 Pullman

مرسدس بنز

محصولات مرسدس بنز

1970 C111

مرسدس بنز

1979 Gelandewagen (G-Class)

مرسدس بنز

1983 190E Cosworth

مرسدس بنز

خودروی سواری مرسدس بنز

2004 CLS

مرسدس بنز

2010 E63 AMG

مرسدس بنز

2011 SLS AMG

مرسدس بنز

 

سه شنبه 6/10/1390 - 7:47
آموزش و تحقيقات

میوه‌های ضد‌ آلودگی هوا



یک متخصص تغذیه گفت: مصرف روزانه یک عدد سیب می‌تواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را کاهش داده و میوه‌هایی مانند پرتقال و توت‌فرنگی نیز سرشار از پکتین بوده و برای کاهش عوارض آلودگی هوا مفید هستند.

مرتضی صفوی در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: آلودگی هوا به صورت مستقیم سلامت بدن انسان را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.

وی گفت: افراد سعی کنند خود را در معرض آلودگی هوا قرار ندهند چرا که بین هوای سالم و بدن سالم رابطه مستقیمی وجود دارد و سرب موجود در هوا بر سلامتی انسان اثر می‌گذارد.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: آلاینده‌هایی که از ماشین‌های قدیمی وارد هوا می‌شود، بسیار مضرتر از آلاینده‌های ماشین‌های جدید است.

صفوی افزود: در هوای آلوده باید برخی مواد غذایی را مصرف کرد که خاصیت خنثی‌کنندگی مواد سمی موجود در هوا را داشته باشند.

وی عنوان کرد: مواد غذایی که سرشار از پکتین هستند، سرب موجود در هوا را می‌گیرند و مانع از نفوذ سرب به سلول‌های بدن می‌شوند.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه سیب و پرتقال نیز سرشار از پکتین است، بیان کرد: پکتین ضد سموم موجود در هوا است و سرب موجود در هوا را جذب کرده و مانع از رسیدن آسیب به سلول‌های بدن می‌شود.

 

سه شنبه 6/10/1390 - 7:45
شعر و قطعات ادبی
 یا امام رضا علیه السلام

زائری بارانی ام آقا بدادم میرسی؟

بی پناهم، خسته ام،تنهابدادم میرسی؟

گر چه آهو نیستم اماپراز دلتنگی ام

ضامن چشمان آهوهابه دادم میرسی؟

ازکبوترها که میپرسم نشانم میدهند

گنبد و گلدسته هایت رابه دادم میرسی؟

من دخیل التماس رابه چشمت بسته ام

هشتمین دردانه زهرابه دادم میرسی؟

عالم آل محمد، هشتمین حجت سرمد، نگین درخشان وطن، السلطان ابا الحسن، حضرت رضا (علیه السّلام)

سه شنبه 6/10/1390 - 7:45
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته