• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1637
تعداد نظرات : 162
زمان آخرین مطلب : 3400روز قبل
ازدواج و همسرداری
از سوی دیگر، خانمها با درجه ی بالاتری از حساسیت ذاتی، نسبت به این موضوع واکنش نشان می دهند. ممکن است خود خانم در شبکه های مختلف اجتماعی عضو باشد و در طول روز بی آنکه همسرش در خانه حضور داشته باشد و با خیال راحت وقتش را صرف نت گردی و انواع شبکه های اجتماعی نماید.

عکس هایشان آزارش می داد، ادبیات و لحن شان روح و روان او را به هم می ریخت، مطالبی را که برای همسرش می نوشتند نمی پسندید. همسرش اما می گفت آنها را نمی شناسد، می گفت «آن ها فقط دوست های اینترنتی و فیس بوکی من هستند و در دنیای واقعی هیچ رابطه ای با آن ها ندارم». اما این حرف ها نمی توانست دل سمیرا را آرام کند، هر وقت وارد صفحه شخصی همسرش در فیس بوک می شد و عکس ها و نوشته های دخترانی را می دید که با شوهرش به اصطلاح «دوست» هستند، دوباره برآشفته می شد و به هم می ریخت…

چه بخواهیم و چه نخواهیم این روزها موج فیس بوک و شبکه های اجتماعی جمعیت قابل توجهی را همراه خود کرده است، حتی برای عده ای از نان شب هم واجب تر شده طوری که این سایت های اینترنتی قسمت جدایی ناپذیر زندگی شان شده است.

امروزه جوانان بسیاری هستند که با داشتن نقش همسری در یک خانواده، باز هم معتاد به شبکه های اجتماعی هستند و به همین دلیل گاهی غافل از نقش های مهم خود در خانه می شوند!

زن و شوهری از مهمترین نقش ها و می توان گفت از ابدی ترین نقش هایی است که انسان ها در زندگی می پذیرند و باید در قبال آن به تعهدات و اصول و خواسته های یکدیگر احترام بگذارند.

این مسئله یک امر کاملا بدیهی است که استفاده از شبکه های اجتماعی، به مرور زمان طرز فکر و روابط فرد را متحول می‌کند. اکثر روابطی از طریق شبکه های اجتماعی ایجاد می شود، پایه و اساسی ندارد زیرا مبنای واقعی ندارد. در این گونه روابط معمولاً افراد ناشناس هنگام توصیف خود در این شبکه ها، تصویر غیر واقعی از خود ارائه می کنند و به‌طور خودآگاه یا ناخودآگاه موجب فریب افکار دیگران می‌شوند.

آنچه در استفاده از این شبکه های اجتماعی برای خانواده ها و به خصوص زوج های جوان چالش ایجاد کرده است ارتباط با برخی از دوستان اینترنتی است که زنجیره وار با یکدیگر در ارتباط هستند.

این حلقه های دوستی ناخواسته ارتباط شما را با دوستان دوستان تان برقرار می سازد و ممکن است در این بین افرادی در صفحه شخصی شما عکس یا مطلبی منتشر کنند که از نظر فرهنگ و سبک زندگی هیچ سنخیتی با شما، همسر و خانواده تان ندارند و این جاست که مشکلات بروز می کنند.

در بسیاری از مراجعین این نکته را دیده ام که مثلا خانم، از این موضوع ناراحت است که همسرش، اصلا به او جملات محبت آمیز نمی گوید و او را عزیزم و جانم خطاب نمی کند؛ اما در فضای اینترنت و در شبکه های اجتماعی به خانم هایی که در اد لیستش دارد ؛ کلمات محبت آمیز بسیاری نثار می کند و با آنها بسیار متشخصانه و محترمانه برخورد می کند.

خروج از دنیای واقعی به سراب تخیلات

افرادی که به‌ طور مستمر از این شبکه ها استفاده می کنند و به نوعی به آن معتادند پس از مرور زمان غرق در رویا می‌شوند و از دنیای واقعی فاصله می‌گیرند.

افرادی که بیشتر از ۳ ساعت از وقت خود را صرف شبکه‌های اجتماعی می‌کنند، به جای حل مشکلات به دنبال روش های جایگزینی هستند که به دروغ در ذهنشان ایجادشده است.

و این یک حقیقت تلخ است که روابط خانوادگی اکثر کاربران معتاد به شبکه های اجتماعی متزلزل است و برخی نیز منجر به طلاق شده است.

زوجینی که نسبت به همسرشان حساس هستند و دوست ندارد که همسرشان با شخص دیگری صحبت خصوصی یا متن خصوصی و یا کامنت خصوصی داشته باشد . این مسئله ربطی به زن و مرد ندارد و در هر دو گروه زنان و مردان به طور طبیعی دیده می شود. برخی مردان علاوه بر اینکه خودشان در شبکه های اجتماعی عضو هستند و با تعدادی کاربر خانم بده بستان کلامی دارند؛ دوست ندارند که خانمشان در این فضا حضور داشته باشد، یا لا اقل دوست ندارند که همسرشان با آقایون حاضر در شبکه اجتماعی مراوده ای داشته باشند چه برسد به کامنت ها و پیام ها و نوت های خصوصی!

از سوی دیگر، خانمها با درجه ی بالاتری از حساسیت ذاتی، نسبت به این موضوع واکنش نشان می دهند. ممکن است خود خانم در شبکه های مختلف اجتماعی عضو باشد و در طول روز بی آنکه همسرش در خانه حضور داشته باشد و با خیال راحت وقتش را صرف نت گردی و انواع شبکه های اجتماعی نماید.

در این حالت طبیعتا همه افرادی که در صفحه اجتماعی ایشان رفت و آمد می کنند «خانم» نیستند و گاهی آقایون هم، چه به صورت گذری و چه به صورت همیشگی از پیج این خانم عبور می کنند. اما با این حال مشاهده می کنیم که خانم از اینکه در صفحه اجتماعی مربوط به همسرش نام چندین «مونث» را دیده یا از اینکه همسرش برای مطالب و نوت های دیگر خانم های فعال در شبکه کامنت می زند، ابراز ناراحتی می کند.

می توان به جرات گفت که همسران شاید در زندگی واقعی، بتوانند حساسیت هایشان در برابر شریک زندگی شان، کنترل کنند اما به هیچ عنوان نمی توانند این نوع از حساسیت و رنجش خاطرشان از سوی شبکه های اجتماعی را کنترل کرده و آن را بروز ندهند. بی شک این ناراحتی باعث خواهد شد که چه زن و چه مرد، واکنش هایی را در طول روز در مقابل یکدیگر به خرج بدهند.

واقعا چه کسی معتقد است که این رفتار ها آفت زندگی مشترک نیست؟
تاثیر عضویت در شبکه‌های اجتماعی اینترنتی بر هویت افراد؛ هم چنین تاثیر اینگونه شبکه ها در ارتباط با جنس مخالف بر سبک زندگی مجازی افراد به گونه ای است که به راحتی روابط میان محرم و نامحرم و شکسته شدن حریم ها در اینگونه صفحه ها قابل مشاهده است.

مسئله مهم دیگری که در رابطه با شبکه های اجتماعی به چشم می خورد این است که؛ امروزه بسیاری از زوج های جوان اگر روحیه خوبی نداشته باشند، به سراغ اینترنت و شبکه‌های اجتماعی می‌روند. باید توجه داشت که مراجعه به این سایت‌ها و خودآزاردهنده (مثل مقایسه‌های منفی) را در افراد تشدید می‌کند.

درواقع در اینگونه سایت‌ها این احساس به افراد دست می‌دهد که دیگران شادتر از آنها هستند و این باعث سرخوردگی و واکنش‌های نامناسب در فرد می‌شود.

باید در نظر داشت که در شبکه های اجتماعی فضایی آکنده از غیر واقعیت جاری است! افراد می توانند با هویت مجازی و چه بسا هویت جعلی عضو شوند و فعالیت نمایند. از دنیایی که پر از جعل و تقلب است چه انتظاری می رود بر اصلاح روابط و ایجاد همدلی میان زوجین؟

آیا غیر از این است که شبکه های اجتماعی سردی ِ احتمالی میان روابط زوجین را تشدید می کند و در رفع آن هم هیچگونه تلاشی ندارد؟ آیا غیر از این است که شبکه های اجتماعی وقت در کنار یکدیگر نشستن همسران را گرفته و آنها را معتاد به جدا نشستن و سرگرم غیر واقعیت شدن؛ می نماید؟
منابع: مهرخانه/خراسان/تبیان


دوشنبه 25/9/1392 - 8:40
بهداشت روانی
اختلال ریاضیات (مشکل و ضعف در محاسبه ذهنی عملیات حسابی)؛ این اختلال ناشی از بی معنا بودن ارقام و اعداد یا ناتوانی در انجام اعمال ریاضی است. این کودکان، مهارت های محاسبه ای ضعیفی دارند و چپ و راست را قاطی می کنند. آنهادر حل مسئله های حساب یا درک مفاهیم ریاضی مشکل دارند.
اگر فرزندتان فقط در ریاضی، خواندن یا نوشتن دارای مشکل است، شاید دچار یکی از انواع اختلالات یادگیری است. از عوامل بی شماری که ممکن است موجب بروز مشکلات درسی در مدرسه شود، اختلال های یادگیری است که البه پیچیدگی های خاص خود را نیز دارد. در واقع، آنها چیزی بیش از مشکلات تحصیلی هستند.

وقتی می گوییم فرد اختلال یادگیری دارد یعنی در مقایسه با فردی که از نظر هوشی با او همتراز است در موضوعی ضعیف تر است. بررسی های انجامش ده حاکی از آن است که برخی از دانش آ»وزان به رغم اینکه ظاهری طبیعی دارند، رشد جسمی آنان حاکی از بهنجار بودنشان است و هوش شان عادی است اما هنگامی که به مدرسه می روند در جریان یادگیری دچار مشکلات جدیدی می شوند و خود را متفاوت از دیگران می یابند.

تفاوت اختلالات یادگیری با عقب ماندگی چیست؟

اختلال یادگیری با عقب ماندگی تفاوت دارد. بسیاری از این کودکان، فقط در فراگیری یک درس خاص ناتوان هستند؛ در حالی که کودک عقب مانده در همه موارد عقب تر از سن خودش است. کودک مبتلا به اختلال یادگیری با وجود توانایی ذهنی کافی در چگونگی استفاده از حواس پنجگانه و عکس العمل های عاطفی در زمینه فهمیدن، تجزیه تحلیل کردن و بیان، نقایص خاصی دارد. نکته مهم این است که این نقص در کودکان محدود و فقط در یکی دو حوزه است و شامل همه عملکردهای آنها نمی شود.

انواع اختلالات یادگیری

 اختلالات یادگیری، با توجه به مهارت ها، گروه بندی می شوند؛ یعنی برای هر نوع مهارت اصلی یک نوع اختلال یادگیری وجود دارد.

1- اختلال خواندن: (اشکال در پردازش صداها، وارونه خوانی و ...)؛ در این اختلال،^ پیشرفت خواندن نسبت به سن و هوش، نارسایی و نقص شدید دارد. این دانش آموزان به علت مشکلی که در خواندن دارند نمی توانند کتاب های درس علوم، ریاضی و امثال آن را بخوانند و بنابراین در آن درس ها نیز با مشکلاتی روبرو می شوند. در واقع، آنها در فهم کلمات، جملات یا پاراگراف ها مشکل دارند. جابجاسازی و معکوس کردن حروف مثال های زنده ای از این اشکال هستند. بیش از 80 درصد دانش آموزان دچار اختلال یادگیری، مشکلاتی را در خواندن از خود نشان می دهند.

2- اختلال ریاضیات (مشکل و ضعف در محاسبه ذهنی عملیات حسابی)؛ این اختلال ناشی از بی معنا بودن ارقام و اعداد یا ناتوانی در انجام اعمال ریاضی است. این کودکان، مهارت های محاسبه ای ضعیفی دارند و چپ و راست را قاطی می کنند. آنهادر حل مسئله های حساب یا درک مفاهیم ریاضی مشکل دارند.

3- اختلال بیان نوشتاری و دیکته نویسی (مشکل در برگرداندن اطلاعات از وضعیت شنیداری – شفاهی به وضعیت دیداری – نوشتاری)؛ یکی از علامت های مهم اختلال املا عدم مهارت و انواع کاستی های مهارتی در نوشتن است. به گونه ای که فرد، نوشتن در یک فضای مشخص را مشکل می یابد. برخی علائمی که به تشخیص اختلال املا کمک می کنند عبارتند از: خوانا نبودن نوشته ها، اندازه غیرطبیعی آنها، مشکل در هجی کردن کلمات، وارونه بودن کلمات، حذف کلمات، گرفتن حالت های عجیب دست یا کاغذ در هنگام نوشتن.

سن شروع، میزان شیوع و تفاوت بین دو جنس

 آمار دانش آموزانی که اختلال یادگیری به معنای خاص دارند بین 4 تا 12 درصد گزارش شده است که نسبت پسران به دختران 2 به 1 تا 4 به 1 است. بی تردید شمار افرادی که دچار برخی مشکلات یادگیری هستند به مراتب بیش از این است؛ اما تخمین شیوع این اختلالات یکسان نیست و در دامنه 1 تا 30 درصد پژوهش های مختلف گزارش شده است. در ایران نیز میزان ابتلا به اختلال خواندن 11 درصد برآورد شده است. در بیشتر موارد شروع اختلال در فاصله زمانی پیش از دبستان تا کلاس دوم مشخص می شود.

شروع پیش از کلاس اول معمولا نشانگر نوعی تاخیر رشدی در زبان، تاخیر در یادگیری مفاهیم جدید در خانه یا تاخیر در عملکرد در مقایسه با همسالان پیش دبستانی و مهد کودکی است. شروع در اوایل ورود به مدرسه معمولا به شکل نمره های پایین، یادگیری ضعیف و اشکال در انجام تکالیف مدرسه مشخص می شود. با این وصف، تشخیص اختلال یادگیری در سال های قبل از ورود به مدرسه بسیار کار دشواری است. معمولا مشکلات یادگیری با درمان بهبود می یابند و در برخی موارد، مشکل با شدتی کمتر تا بزرگسالی ادامه می یابد.

آسیب های جسمانی و روانی مبتلایان

 اختلال یادگیری در اندام ظاهری کودک آشکار نیست. کودک مبتلا به این وضع می تواند دارای بدنی قدرتمند، چشمانی قوی، گوش های تیز و هوش بهنجار باشد؛ در عین حال، چنین کودکی در عملکرد ناتوان است. نارسایی او به همان اندازه واقعی است که ناتوانی پای فلج. معمولا والدین تا پیش از مدرسه رفتن این کودکان، با علائمی مانند دیر صحبت کردن، تا اندازه ای دست و پا چلفتی بودن و زیاد شلوغ کردن آنها متوجه این اشکال خواهند شد. اما مشکل واقعی از زمانی شروع می شود که کودک به کلاس اول می رود و سعی می کند خواندن و نوشتن بیاموزد.

چنین کودکی به دلیل داشتن هوش طبیعی وقتی وظایف درسی را مشکل می یابد و پیشرفت های همکلاسان خود را می بیند، احساس پریشانی و سردرگمی می کند. دانش آموزان مبتلا به این اختلالات، که در ترکیب با کلاس عادی درس می خوانند، بیشتر از همسالان سالم خود طرد و منزوی می شوند.

بنابراین، این کودکان از میزان خطر بالاتری برای داشتن مشکلات هیجانی و رفتاری برخوردارند. مشکلات درون فردی و بین فردی مانند انزوا، افسردگی، خودکشی و بزهکاری در میان این کودکان متداول است. این مشکلات موجب تشدید مسائلی خواهند شد که به وسیله اختلال یادگیری به وجود آمده و ممکن است به پیامدهای منفی جدی در بزرگسالی بینجامند.

در واقع، مشکلات آنها تنها به افت تحصیلی و اتلاف بودجه پایان نمی پذیرد بلکه به سرزنش و تحقیر دانش آموزان، تشکیل خودپنداره ضعیف و کاهش عزت نفس آنان می انجامد و سلامت روانشان را به مخاطره می اندازد. این مشکلات از دانش آموزان و مدرسه به خانه و خانواده راه می گشاید و اضطراب و ناخشنودی به بار می آورد. در نتیجه اختلالات یادگیری می تواند آسیب سختی را به بهداشت روانی جامعه وارد کند.

علل اختلالات یادگیری

 ثابت شده است علل بروز ناتوانی های یادگیری نسبتا مبهم است اما به طور کلی می توان در ارتتباط با علت این اختلال ها به عوامل فراوانی اشاره کرد، که البته شامل عوامل زیستی، ژنتیکی، روانی، محیطی و اجتماعی است. شواهد ژنتیکی نشان می دهد اختلالات یادگیری در برخی خانواده ها بیش از دیگران است. از نظر فیزیولوژیکی بسیاری از متخصصان بر این باورند علل اساسی و عمده اختلالات یادگیری ناشی از آسیب دیدگی مغزی شدید یا جزئی و صدمه وارده به دستگاه عصبی مرکزی است.

عوامل بیوشیمیایی اختلال های متابولیکی گوناگون نیز در حکم عواملی هستند که موجب اختلال های یادگیری می شوند؛ مثل هایپوگلیسمی، کم کاری تیروئید و غیره. ممکن است کودکان مبتلا به این اختلالات، در عملکردهای روانی پایه مانند ادراک، به یادآوری و شکل دادن به مفاهیم، با مشکلاتی روبرو باشند. گاهی تدریس ناکافی و ناصحیح یا طرح و برنامه ریزی آموزشی ضعیف موجب بسیاری از این اختلالات می شود. گاهی نیز انتظارات معلمان از کودکان (توقعات فوق العاده بالا یا فوق العاده پایین) در نحوه تدریس آنان اثر می گذارد.

درمان اختلال های یادگیری

 متاسفانه به بسیاری از دانش آ»وزان دارای اختلال یادگیری، برچسب کودن، کم ذهن، عقب مانده و امثال آن زده می شود، که هیچ کدام صحیح نیستند و با قاطعیت می توان گفت اگر این مشکلات به موقع و به جا تشخیص داده شوند. قابل درمان است.

بد نیست بدانید افرادی چون آلبرت انیشتین، نابغه ریاضی، توماس ادیسون، مخترع و مبتکر و نابغه آمریکایی، اگوست رودین، مجمسه ساز بزرگ فرانسه، لئوناردو داوینچی و بتهون همگی دچار اختلالات یادگیری بودند. با توجه به این که بنیادی ترین عامل در درمان این کودکان معلم است، لازم است معلم درصدد جستجو و کاربرد راهبردهای مورد نیاز این کودکان برآید.

یکی از موثرترین روش های تدریس به این دانش آموزان، روش تجزیه تحلیل و به عبارتی ساده سازی تکلیف درسی است. استفاده از این روش به این صورت است که معلم پس از انتخاب موضوع درسی مناسب و مشخص کردن هدف آن، هدف کلی را به اهداف جزئی تقسیم می نماید و برای هر یک، مراحل آموزشی از ساده به مشکل در نظر گرفته می شود. معلم همچنین می تواند برای برنامه آموزشی خود از حداکثر امکانات تکنولوژی آموزشی بهره گیرد. به دلیل اینکه این اختلال سه نوع عمده دارد؛ برای هر کدام از انواع اختلالات نکات ویژه ای وجود دارد، که باید در زمان درمان در نظر داشت.

درمان حسابی

اگر بخواهیم به گونه ای اختصاصی تر به راهکارهای درمانی کودکان دارای اختلال یادگیری بپردازیم بهتر است برای درمان اختلال ریاضیات، ابتدا نوع و الگوی خطاهای ریاضی کودک شناسایی شود. بدین ترتیب می توان تاکید اصلی را معطوف ترمیم حوزه ای کرد که کودکدر آن ضعف دارد. لازم است از موارد عینی و شبیه سازی برای نشان دادن مفاهیم انتزاعی استفاده و کودک ترغیب شود از مواد یادگیری معینی استفاده کند تا مفاهیم را به خوبی درک و به آنها تسلط پیدا کند. در این روش، اغلب آموزش اصول کمّی مانند ترتیب، اندازه، فضا و فاصله با استفاده از موارد قابل لمس و کلام شروع می شود و در نهایت به تقویت قوه استدلال و تفکر می انجامد. فلش کارت ها هم برای مشق ریاضی به کار می روند تا عملیات های ساده ریاضی به حافظه سپرده و خودکار شوند.

درمان خواندنی

 برای درمان اختلال خواندن از برنامه های متنوعی استفاده می شود، که آگاهی کودک را درباره حرکات لب و زبان و رابطه آنها با برخی حروف و صداها افزایش دهد. در کنار آن لازم است به دانش آموزان آموزش دهند به جای حفظ طوطی وار، از منطق استفاده کنند. از کتاب های درشت چاپ با فواصل زیاد بین حروف استفاده شود. همچنین ممکن است کودک گفتن حرف را به ترتیبی که آن را ردگیری و مشاهده می کند، تمرین کند. به علاوه، یادسپاری واژه هایی که کودکان مدرسه ای بیشتر با آنها سروکار دارند، برای خواندن دیداری بسیار مناسب هستند. سطح خواندن روان را می توان با استفاده از آموزش ریشه، پیشوند و پسوند کلمه های متداول به کودکان افزایش داد. بازی با واژه های آهنگین (مانند غاز – باز) نیز سودمند است.

درمان نوشتنی

 برای درمان اختلال دیکته نویسی لازم است کلاس های آموزشی هم راستا با پیشبرد مهارت های نوشتن برگزار شود. معلم این دانش آموزان باید به اندازه کافی به دانش آموزان وقت بدهد فعالیت های نوشتن را کامل کنند. همچنین می تواند امتحان آنها را به صورت شفاهی بگیرد.

راهکار درمانی دیگر عبارتند از: آزادی انتخاب موضوع توسط شاگرد، تمرین های کافی برای به آرامش رسیدن دست ها و بازوها، تمرین کردن حروف مشکل، برگزاری کارگاه های آموزشی نوشتن و تشویق آنها برای نامه نوشتن به دوستان و نزدیکان. البته لازم به ذکر است این مداخلات به دلیل علل متعدد اختلالات یادگیری، می تواند بسیار گسترده تر و متنوع تر باشد.


منبع: مجله سپیده دانایی

دوشنبه 25/9/1392 - 8:40
كودك
در نقاشی‌های کودکان، خانه بیش از هر چیز دیگری کشیده می‌شود. به‌طور معمول، کودک خانه‌ای معمولی و پیش‌پاافتاده را ترسیم می‌کند؛ ولی با رشد کودک، ساختمان خانه نیز تکامل می‌یابد.
بچه‌ها به نقاشی علاقه زیادی دارند و آنچه می‌کشند بازتاب دنیای درونی آنهاست. بیشتر بچه‌ها به کارهای هنری‌شان فکر نمی‌کنند یا حتی آن را سانسور نمی‌کنند. در طول 40 سال گذشته نقاشی کودکان به عنوان بخش مهمی از تشخیص‌های متخصصان اطفال به کار می‌رود.

نقاشی به آنها کمک می‌کند مراحل رشد کودک را در همان لحظه مشاهده کنند و درباره مشکل احتمالی آگاهی یابند. یک نقاشی ساده می‌تواند نگاهی اجمالی به جهان‌بینی کودک، نقش او در خانواده و روابطش با دیگر اعضای خانواده و البته اعتماد به نفس او باشد. این نقاشی همچنین می‌تواند میزان استحکام او و خانواده را نشان دهد که بسیار مهم است. نقاشی کودکان حتی می‌تواند اوضاع فرهنگی و نوع رفتارهای اعضای خانواده را با یکدیگر مشخص کند اما این هشدار را در نظر داشته باشید که اگر می‌خواهید معنای پنهان شده در نقاشی را بیابید نباید آنها را بیش از حد تفسیر کنید. نباید هر خطی که کودک می‌کشد را بخوانید، بهتر است نقاشی بچه‌ها را فرصتی برای صحبت کردن با فرزندتان تلقی کنید و درباره آنچه می‌خواسته بکشد با او حرف بزنید. سپس سؤال‌هایی از او بپرسید تا ارتباط‌تان را به این ترتیب با فرزندتان بیشتر کنید. حواس‌تان باشد بیش از حد بر او تاثیر نگذارید و او تحت‌تاثیر شما نباشد. مثلا بگویید: «درباره نقاشی‌ات برام تعریف کن. این آدما کین توی نقاشیت. چیکار دارن میکنن؟ چرا مامانو این شکلی کشیدی؟» حالا با هم برخی از نقاشی‌های معمول بچه‌ها را تحلیل می‌کنیم.

توجه داشته باشید که شما نباید موضوع نقاشی کودک خود را تعیین کنید و نباید بالای سر او بنشینید وبه او مدادرنگی به میل خودتان بدهید .

او در نقاشی کردن باید آزادی کامل داشته باشد .

در پایان نقاشی از کودک بخواهید که در مورد تصاویر کشیده شده برای شما حرف بزند . کودکان را به کشیدن تشویق کنید اما آنها را مجبور نکنید که همین الان برای شما نقاشی بکشند .
سر
معرف مرکز شخصیت، قدرت فکری و عامل اصلی کنترل فشارهای درونی است. کودکان، همیشه سرهای بزرگ ترسیم می‌کنند؛ ولی اگر سر، زیاد بزرگ باشد، نشانگر آن است که من کودک، بیش از حد طبیعی است.

صورت
چون بسیار اهمیت دارد، بیشتر تنها کشیده می‌شود. کودکان پرخاشگر، جزئیات آن را به حد اغراق‌آمیزی بزرگ، ترسیم می‌کند؛ در حالی که کودکان خجالتی، جزئیات را از نظر می‌اندازند و فقط دایرهٔ صورت را ترسیم می‌کنند.

دهان و دندان‌ها
ممکن است معنی نیاز به مواد خوراکی را نمایان سازد و نیز به معنی پرخاشگری است. اگر لب‌ها بسته باشند، نشان‌دهندهٔ تنش و فشار است. چانه نیز تمام قدرت مردانگی است.

چشم‌ها
اجتماعی بودن کودک را نشان می‌دهد. کودکان خودستا، چشم‌ها را با حالت‌های درنده و وحشی می‌کشند. چون چشم‌ها ارزش زیبائی نیز دارند؛ بنابراین دختران چشم‌ها را خیلی بزرگ می‌کشند.

دست‌ها و بازوها
 در دوران اولیهٔ زندگی کودک برای شناخت محیط اطراف زیاد به‌کار می‌رود. در مرحله بعد، به‌عنوان پیشرفت ”من" و سازگاری اجتماعی به‌کار می‌آید. کودکان ضعیف و درون‌گرا، بیشتر برای آدمک، پا نمی‌گذارند و یا او را به حالت نشسته، نقاشی می‌کنند.

بالاتنه
اگر باریک و لاغر کشیده شود، مشخص کننده این است که کودک از اندام خود ناراضی است و یا از چاقی و بزرگ شدن، می‌ترسد. بالاتنهٔ لاغر، ممکن است نشان‌دهندهٔ ضعف جسمانی واقعی باشد.

خانه
در نقاشی‌های کودکان، خانه بیش از هر چیز دیگری کشیده می‌شود. به‌طور معمول، کودک خانه‌ای معمولی و پیش‌پاافتاده را ترسیم می‌کند؛ ولی با رشد کودک، ساختمان خانه نیز تکامل می‌یابد.

خانه نماد پناهگاه و هسته اصلی و گرمی خانواد ه ایست که ممکن است مورد علاقه یا تنفر کودک باشد. هنگامی که پدر و مادر از هم جدا شده باشند. خانه به دو قسمت تقسیم می‌شود و بیشتر، دارای دو در ورودی است که یک قسمت از خانه نماد زندگی خانوادگی واقعی و قمست دیگر، نشانگر زندگی تحمیل‌شده بر کودک است.

درخت
بسیاری از روانشناسان از درخت به عنوان موضوعی جهت شناخت شخصیت کودک استفاده کرده اند. برای تجزیه و تحلیل نقاشی درخت باید سه قسمت اصلی آن را مشخص کرد که عبارتند از ریشه، تنه، شاخه و برگها.
ریشه‌هائی که در زمین فرو رفته و درخت از آن غذا دریافت می‌کند، نماد ناخودآگاه و فشارهای غریزی است. شاخه‌ها و برگ‌ها، بیانگر طریق ارتباطی با دنیای خارج است. ریشه، نسبت به بقیهٔ قسمت‌های درخت، اهمیت بیشتری دارد و نشانگر طبیعت عاشقانه و در عین حال، محاظفه‌کارانه کودک است، تنهٔ درخت ممکن است کوتاه یا بلند کشیده شود بچه‌ها در سنین قبل از مدرسه، تنهٔ درخت را بلند ترسیم می‌کنند؛ ولی بعد از این سن، باند بودن درخت، بیشتر نشانگر عقب‌ماندگی فکر و یا بیماری عصبی و یا آرزوی بازگشت به دنیای قبل از مدرسه است. اگر تنهٔ درخت، کوتاه کشیده شود، نشانر جاه‌طلبی و بلندپرواز بودن کودک است.

خورشید
خورشید به علت نقش مهمی که بر عهده دارد و نیز تلالو آن، در نقاشیهای بیشتر کودکان دیده می شود. تصویر خورشید بیانگر امنیت، خوشحالی، گرما، قدرت و به نظر بعضی پژوهشگران نماد پدر مطلوب است. وقتی رابطه پدر و کودک خوب است خورشید به طور کامل و در حال درخشیدن نمایش داده می‌شود هنگامی که این ارتباط مطلوب نیست خورشید در پشت کوه ناپدید است ویا به صورت قوسی در افق دیده می‌شود و اگر کودک از پدرش هراس داشته باشد، خورشید به رنگ قرمز تند یا سیاه که مضطرب کننده است ترسیم می شود. با وجود این نحوه نمایش خورشید – مانند سایر موضوعهای نقاشی ممکن است به حال و حوصله لحظه ای کودک و نه به تفاهم و عدم تفاهم بین کودک و پدر بستگی داشته باشد. بنابراین قبل از هر قضاوت و تعبیری دراین مورد، بهتر است چندین نقاشی یک کودک را مورد بررسی قرار داد تا معلوم شود آیا این پدیده مرتب تکرار می‌شود یا خیر. وآنگاه به تجزیه و تحلیل آن پرداخت.

حیوانات
اگر کودک به دلیلی جز اینکه، در محیط زندگی حیوانی دیده باشد یا خودش حیوانی داشته باشد یا اصولا حیوانات را دوست داشته باشد، حیوانی را نقاشی کند ( معمولاً حیوانات وحشی )ممکن است به دلیل احساس گناه وتقصیری باشد که کودک در موقعیت خاص حس کرده باشد و چون جرأت آن را ندارد که گناه خود را ترسیم کند ترجیح می دهد احساسات وعادات وتمایلات خود را در قا لب تصویر حیوانی نشان بدهد، درست مانند زمان بازی با عروسک هایش که برایش جالب وبسیار جذاب است.، زیرااو می تواند آزادانه هر چه دلش می خواهد از زبان عروسک‌ها یش بیان کند، بی آنکه خود احساس گناه کند.

اتومبیل
در جامعه‌های امروزی، ماشین، نماد قدرت است؛ به همین دلیل در نقاشی‌های کودکان به خصوص پسران، زیاد ماشین دیده می‌شود.

فاصلهٔ بین اشخاص نقاشی
 اعضاء یک خانواده هماهنگ، در نقاشی کودکان همیشه دست در دست هم نشان داده می‌شوند. نزدیک شدن دو یا چندین شخصیت، نشانگر انس و افت واقعی آنان و یا تمایل کودک به آنان است. ولی اگر کودکی فکر کند که خواهرش بیشتر از او مورد توجه پدر و مادر است، خواهرش را بین پدر و مادر خود را دورتر از آنان قرار می‌دهد. اگر یک کودک، نسبت به برادر کوچکش، احساس حسادت کند و از اینکه برادرش جای او را در گسترهٔ عواطف پدر و مادرش بگیرد وحشت داشته باشد، ممکن است در نقاشی خود او را حذف کند یا آنکه در موضع فرزند بزرگتر قرار دهد و خود را به شکل بچهٔ کوچکتر ترمیم کند و یا بالاخره به سادگی جای او را بگیرد.

جنسیت
مطالعه‌های زیادی به این نکته تأکید کرده‌اند که هنگامی‌که از کودکان درخواست می‌شود نقش یک انسان را بکشند، اول جنسیتی را می‌کشند که خود دارند.

نماد رنگ ها درنقاشی
انتخاب رنگ از نظر روان‌شناسی مفهومی بی چون وچرا دارد، ولی برای تجزیه وتحلیل ونتیجه گیری ازان حتماً باید عامل سن کودک رادر نظر داشت . در حالت کلی دو گروه رنگ وجود دارد : رنگهای گرم ، رنگهای سرد .

رنگهای گرم عبارتند از(قرمز، زرد، نارنجی) تحریک کننده سبب فعالیت وجنب وجوش، الهام دهندهٔ روشنی وشادی زندگی ومولد حرکتند، در حالی که رنگهای سرد (سبز، آبی، بنفش )موجد حالتهای انفعالی، سکون، بی حرکتی وتلقین کنندهٔ غم واندوه هستند .

به نظر کاندینسکی اگر رنگ زرد دریک شکل هندسی قرار گرفته باشد، وقتی به طور مستقیم به آن نگاه شود موجد هیجان، ناراحتی، کوفتگی وبرانگبزانندهٔ حالتی غضبناک می شود.اگر تونالیتهٔ این رنگ تشدید شود، ممکن است برای چشم ومغز غیر قابل تحمل باشد .

رنگ آبی، بر عکس، انسان را به سوی دقیق شدن در بی نهایت سوق می دهد واگر هر قدر بیشترروشن باشد، انعکاس موجی خودرابیشتر از دست می دهد تا آنجا که به آرامش خاموش رنگ سفید می رسد.
به نظر کاندینسکی رنگ سبز مطلق، آرام بخش‌ترین رنگهاست .این رنگ هیچ انعکاس موجی حاوی شادی ورنج ویا ترس نداردوبه هیچ طرفی درحرکت نیست، بلکه آرام وساکن وراضی از خود است .
رنگ قرمز، رنگی گرم ومنبسط است، بر خلاف رنگ زرد که سبک وسطحی است . قرمزرنگی زنده ودر عین حال پر نیرو ومصمم به نظر می رسد.
رنگ نارنجی، حرکت رنگ زرد وقدرت رنگ قرمز رادارد ورنگی زنده وچابک است .
بنفش، برعکس، قرمزی است سردشده، یعنی هوسی مهار شده یاانتهای یک رویا، در این رنگ یک احساس درونی غم وتنهایی نهفته است .
رنگ سفید، که مجوع رنگهاست، احساسسکوت می دهد، زیراهمه چیز درآن محو می‌شود .این رنگ در خود حاوی بی نهایت امکانات ورنگی معرف سکوت است، نه مرگ در واقع سفید نماد جوانی وعدمی است قبل از نیست شدن .
به نظر کاندینسکی رنگ سیاه بر عکس نشانگر عدم ونیستی ومانند سکوتی ابدی بدون آینده وامیدی است .بدین معنی که پایان راه یاآن توافقی را می نمایاند که در پایان کامل نطق پدید می اید.
تعادل بین سفید وسیاه در اصل رنگ خاکستری است که نه صداونه حرکتی دارد ودارای سکوتی تسلی ناپذیر است که با سکون سبز که از رنگها ی زنده بوجود آمده تفاوت دارد.

عامل‌های شناختی و ادراکی در نقاشی‌های کودک
در نقاشی‌های کودک، تفاوت بسیار گسترده‌ای میزان تفکر منطقی و آگاهانه و رفتار ناخودآگاه همچنین بین ظاهر و باطن اشیاء و خودمحوری و مردم‌دوستی کودک، به چشم می‌خورد. در سنین زیر ۷ سال، کودک چیزی را می‌کشد که فکر می‌کند باید باشد؛ بدون توجه به اینکه در عمل، آن را ببیند.

منابع:
-داداش زاده، کاوه، نقاشی ونوشته‌های کودکان، تهران1373، ص17
-فراری، انا(1378)نقاشی کودک ومفاهیم ان، ترجمهٔ عبدالرضا صرافان.ص120ـ125.
- سایت میگنا

دوشنبه 25/9/1392 - 8:39
خواستگاری و نامزدی
هرچند لازم است که شما با نامزدمان صادق باشید، اما هر انسانی در زندگی خود، اسراری دارد که باید در نگهداری آنها کوشا باشد. برخی از این اسرار، مربوط به خودتان و برخی مربوط به خانواده یا افراد دیگر است. پوشیده ماندن این اسرار به خاطر حساسیت و ضرر احتمالی صاحب راز، ضروری است.
تند و کند پیش نروید

قبل از آنکه به نامزد شدن با خواستگارتان فکر کنید، یک‌بار دیگر تعریف این دوره را در ذهن خود مرور کنید. از یاد نبرید که دوران نامزدی، دوران شناخت است، پس این دوره را با شتاب سپری نکنید.  بررسی‌ها نشان داده است که نحوه استفاده بهینه از این دوران می‌تواند تأثیر بسیار زیادی بر زندگی زناشویی داشته باشد و به همین دلیل است که گفته می‌شود مدت دوران نامزدی نباید خیلی کوتاه باشد. در این دوره قرار نیست تنها دلبستگی و وابستگی ای به فرد مقابل‌تان پیدا کنید، بلکه باید شما و نامزدتان به حد قابل قبولی از تعهد، مسئولیت‌پذیری، ثبات روانی و عاطفی و رضایت از ارتباط رسیده باشید تا بتوانید پرونده این دوره را ببندید و به خانه بخت بروید.

ماسک نزنید

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات جوانان این است که در برخورد با نامزد خود، سعی می‌کنند چهره‌ای از خود نشان دهند که بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر سعی می‌کنند، نقش فرد ایده‌آل نامزد خود را بازی کنند.

اگر از جمله کسانی هستید که سعی می‌کنند نقش بازی کنند و خود واقعی شان را نشان ندهند، به خود بی احترامی کرده اید. مثل این است که به روح و روان خود بگویید: «من از آنچه که هستم شرمسارم، بنابراین تا زمانی که این فرد را به چنگ آورم، خود واقعی ام را پنهان می‌کنم. بعد از آن خود را از آن اتاق بسته بیرون می‌آورم.» ممکن است با نشان ندادن خود واقعی‌تان، موقتاً عشق کسی را به‌دست آورید، اما با این کار، فرصت تجربه یک عشق واقعی را از خود خواهید گرفت.

خود بودن یکی از قدرتمندترین عواملی است که به شما کمک می‌کند فرد مناسب‌تان را جذب کنید. هر قدر بیشتر خودتان باشید، آرام‌تر و واقعی تر خواهید بود. هر قدر واقعی‌تر و آرام‌تر باشید، نامزد شما در کنارتان احساس راحتی و آرامش بیشتری می‌کند و می‌خواهد بیشتر در کنارتان باشد تا جایی که بدون شما نمی‌تواند زندگی کند.

 
از خط قرمز رد نشوید

دوران نامزدی دوره آشنایی است و پس از این دوره، با 2 گزینه منطقی روبرو هستید؛ یکی تایید و دیگری رد انتخاب. قرار نیست که در این دوران تنها به دنبال تأیید انتخاب‌تان باشید و با قطعی دانستن تصمیم تان، بیشتر از آنچه که برای شناخت فرد مقابل‌تان لازم است به او نزدیک شوید. قرار نیست در این دوره کوتاه، همه آنچه افراد در زندگی مشترک تجربه می‌کنند را تجربه کنند. پس مراقب خط قرمزها باشید تا در صورت ختم نشدن این دوره به زندگی مشترک، بیش از اندازه آسیب نبینید. کم نیستند دختر و پسرهایی که به‌خاطر بیش از حد گسترده کردن ارتباط‌شان در دوران نامزدی، فشار و اجبار بسیار زیادی را برای ازدواج احساس می‌کنند و با این فشار و اجبار، نامزدی را از حالت طبیعی انتخاب خارج می‌کنند.
 
او را تغییر ندهید

شما کسی را می‌توانید برای ازدواج انتخاب کنید که همان‌طور که هست برای‌تان قابل پذیرش باشد. گاهی با وجود آنکه متوجه ناهنجاری‌ها، تفاوت‌های اساسی و مشکلات رفتاری در طرف مقابل می‌شوید، فکر می‌کنید که می‌توانید او را تغییر دهید و این مسائل را نادیده می‌گیرید.

باید بدانید، مهم‌ترین شرط اساسی برای تغییر، خواست و اراده خود فرد است. گاهی اوقات شما با این تصور که در آینده می‌توانید نامزدتان را وادار به تغییر کنید، بعضی از جنبه‌های مهم رفتاری و شخصیتی وی را نادیده می‌گیرید. اما باید بدانید تغییر اتفاقی ارادی، تدریجی و دشوار است. مهم‌تر اینکه اگر نامزد شما تمایلی به تغییر رفتارش نداشته باشد تلاش شما بی‌نتیجه و ناراحت کننده است.
یکی از بهترین شیوه‌هایی که می‌تواند در دوران نامزدی باعث افزایش علاقه بین 2 فرد شود، خوب گوش دادن است. وقتی خوب گوش می‌دهید طرف مقابل‌تان را بهتر درک می‌کنید، با او همدل می‌شوید و از روابط خود بیشتر لذت می‌برید

با تردیدها شوخی نکنید

گرچه شما و نامزدتان تازه با هم آشنا شده‌اید و طبیعی است که در مورد بعضی از مسائل زندگی با هم کمی تعارض و اختلاف نظر داشته باشید اما نباید فراموش کنید که هیچ مشکلی با گذشت زمان خود به خود حل نمی‌شود. درست اســـت که شما با گذشت زمان با خصوصیات اخـــلاقی و روحیات نامزدتان بیشتر آشنا می‌شوید اما آشنایی به تنهایی برای حل مسائل کافی نیست، تنها در صورتی که شیوه‌های حل مشکل را بیاموزید و با نامزدتان تمرین کنید، می‌توانید به داشتن یک زندگی مشترک موفقیت آمیز امیدوار باشید.

گاهی هم دچار تردیدهایی در ازدواج می‌شوید اما به دلایلی، این تردیدها را نادیده گرفته و سریع تصمیم به ازدواج می‌گیرید. در چنین شرایطی تردیدها را بررسی و بر آنها غلبه کنید. با یک بررسی دقیق بفهمید که این تردیدها ناشی از حساسیت بی مورد و بیش از حد شماست یا از یک خطر جدی خبر می‌دهد؟ گاهی شما متوجه برخی مشکلات ارتباطی و رفتاری نامزدتان می‌شوید اما به دلیل این تصور غلط که دوران آشنایی پیش از ازدواج، باید بهترین دوران زندگی باشد و بدون کوچک‌ترین ناراحتی و جر و بحثی تمام شود، از این علائم نگران کننده به سادگی می‌گذرید یا به دلیل علاقه شدیدی که به نامزدتان دارید و دوست ندارید کوچک‌ترین ناراحتی را به او تحمیل کنید، اعتراضی نمی‌کنید . گاهی هم چون هنوز با او کاملاً راحت نیستید، ابراز ناراحتی نمی‌کنید، اما اینگونه واکنش‌ها نه تنها موجب بهبود رابطه شما نمی‌شود بلکه به مرور این رابطه را از هم می‌پاشد.

گوش‌های‌تان را نگیرید

منشا بسیاری از مشکلات دوران نامزدی، ناتوانی افراد در گوش دادن است. گاهی نامزد شما چیزی می‌گوید و برداشتی که شما از حرف او می‌کنید، آن قدر ناخوشایند است که تا چند شب خواب به چشم‌تان نیامده و حتی در مورد انتخاب‌تان دچار تردید می‌شوید، در صورتی که او هیچ منظوری نداشته است. بهترین راه برای رفع این سوء تفاهم، این است که زمانی که نامزدتان صحبتی می‌کند، به جای اینکه برداشت خاصی از گفته‌های او در ذهن خود بپرورانید، ذهنیت خود را با او در میان بگذارید تا بفهمید که آیا به خوبی متوجه منظور او شده اید یا خیر.

یکی از بهترین شیوه‌هایی که می‌تواند در دوران نامزدی باعث افزایش علاقه بین 2 فرد شود، خوب گوش دادن است. وقتی خوب گوش می‌دهید طرف مقابل‌تان را بهتر درک می‌کنید، با او همدل می‌شوید و از روابط خود بیشتر لذت می‌برید و به جای ذهن خوانی، می‌فهمید که نامزدتان چه منظوری از بیان آن مطالب داشت. گوش دادن نوعی تعهد برای فهمیدن و رسیدن به درک همدلانه است، پس از تعصبات، سلیقه‌ها و نیازهای خود بکاهید و از زاویه دید فرد مقابل به مسائل نگاه کنید تا بتوانید از این ارتباط بیشتر بهره ببرید.
اولین قرار ملاقات

رازهای‌تان را فاش نکنید

هرچند لازم است که شما با نامزدمان صادق باشید، اما هر انسانی در زندگی خود، اسراری دارد که باید در نگهداری آنها کوشا باشد. برخی از این اسرار، مربوط به خودتان و برخی مربوط به خانواده یا افراد دیگر است. پوشیده ماندن این اسرار به خاطر حساسیت و ضرر احتمالی صاحب راز، ضروری است.

یکی از نشانه‌های بلوغ فکری آن است که برای تداوم روابط زناشویی، تمامی اسرار خانوادگی خود را برای نامزدتان بازگو نکنید. بازگو کردن برخی مشکلات در دوران قبل از نامزدی تنها باعث مشوش شدن ذهن او می‌شود. گرچه گفتن برخی مسائل به نامزدتان ضروری است، مثلا اگر احتمالا تجربه نامزدی ناموفقی در گذشته داشته اید، بدون ذکر جزئیات به طرف مقابل‌تان بگویید، اما مشکلاتی که با خانواده داشتید که عنوان کردن آنها به دیدگاه نامزدتان نسبت به آنها خدشه وارد می‌کند، (مانند کمبودهای زندگی، رنج‌ها و سختی‌هایی را که متحمل شده‌اید و...) را بهتر است بازگو نکنید.

اگر از اشتباهات گذشته عبرت گرفته‌اید و تحول خاصی در رفتارتان ایجاد کرده‌اید، لزومی به بازگو کردن اشتباهات گذشته تان نیست چون ممکن است بر دیدگاه طرف مقابل شما اثر سوء بگذارد یا حتی برخی از قابلیت‌های فعلی‌تان از سوی نامزدتان نادیده گرفته شود. اگر گمان می‌کنید که مطرح کردن برخی از رازها ضروری است، آن را برای نامزدتان بازگو کنید اما سعی کنید وارد جزئیات نشوید و مسائل را برای او کاملا باز نکنید و نشکافید.
دوشنبه 25/9/1392 - 8:38
طنز و سرگرمی

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

در دنیایی که فشن و اینترنت ارتباط نزدیکی با هم دارند، هیروکو کوبوتا، هنرمند ژاپنی، از گربه هایی که در اینترنت محبوبیت زیادی دارند الهام گرفته و نقش آنها را به زیبایی روی پیراهن های سفید گلدوزی کرده است. این گربه های بانمک با مهارت فراوان به همراه تمام جزئیات روی پیراهن ها کار شده اند.
 
 
 
 
  برترین ها: در دنیایی که فشن و اینترنت ارتباط نزدیکی با هم دارند، هیروکو کوبوتا، هنرمند ژاپنی، از گربه هایی که در اینترنت محبوبیت زیادی دارند الهام گرفته و نقش آنها را به زیبایی روی پیراهن های سفید گلدوزی کرده است. این گربه های بانمک با مهارت فراوان به همراه تمام جزئیات روی پیراهن ها کار شده اند.

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

کوبوتا توضیح می دهد که این ایده را از پسرش گرفته است. چون لباس های آماده هیچ وقت اندازه پسرش نیستند، او همیشه خودش برای او لباس می دوزد و یک روز به درخواست پسرش، شروع به گلدوزی تصویر گربه روی جیب سینه پیراهن او کرد.

با انتشار تصاویر چند پیراهن، این تصاویر به سرعت در اینترنت پخش شدند و خیلی زود هر کدام به قیمت های 250 تا 300 دلار فروخته شدند. کوبوتا که در گلدوزی حرفه ای است، کارهای غیر گربه ای هم دارد، که همه آنها را می توانید در وبسایت معروف فروشگاه اینترنتی Etsy بیابید.

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس

خلاقیت بامزه و جالب خیاط ژاپنی +عکس




دوشنبه 18/9/1392 - 10:13
اخلاق

آثار صله رحم در سعادت خانواده‌ها

آثار صله رحم در سعادت خانواده‌ها

صله رحم از جمله آدابی است که در آیات و روایات تأکید ویژه‌ای بر آن شده است و باید دید چه آثار مثبتی بر زندگی اسلامی خانواده‌ها می‌گذارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از فارس، حضرت ابراهیم (ع) در مهمان نوازی نمونه بود. قبل از آمدن مهمان لب به غذا نمی‌زد. یک شبانه روز برای او مهمان نیامد، بیرون رفت تا مهمانی پیدا نماید در راه پیرمرد بت پرستی را دید با خود گفت: اگر با ایمان بود مهمانم می‌شد. پیرمرد از او گذشت. جبرئیل آمد وگفت: خدا سلام رساند و فرمود: این  پیر مرد هفتاد سال بت پرست بود یک روز از رزق او کم نگذاشتم. اما یک روز روزی او را به تو حواله کردم، به تهمت بیگانگی، طعام از او بازداشتی.  ابراهیم (ع) به دنبال پیرمرد رفت و جریان را به او اطلاع داد. پیرمرد گفت: نافرمانی کردن چنین خداوندی به دور از جوانمردی است و دین آن حضرت را پذیرفت. پیغمبر (ص) فرمود: چون خدا مردمی را دوست دارد به آن‌ها هدیه‌ای دهد، گفتند آن چه باشد؟ فرمود: مهمان که روزی خود آورد و گناهان خاندان را برد.

آداب معاشرت در قرآن

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلاَّ أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَ لا مُسْتَأْنِسِینَ لِحَدِیثٍ إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقِّ ... »(احزاب،53)

ای کسانی که ایمان آوردید! به خانه‌های پیغمبر در نیایید، مگر آنکه شما را به طعامی دعوت کنند، به شرطی که به انتظار طعام زودتر نروید، بلکه وقتی شما را خواندند، داخل شوید، و چون طعام خوردید، متفرق گردید، و آن جا را محل انس و گفتگو مکنید، که این، پیغمبر را ناراحت می‌کند، او از شما خجالت می‌کشد، ولی خدا از بیان حق خجالت نمی‌کشد، ... روی سخن در این آیه به مؤمنان است به خصوص آنچه مربوط به آداب معاشرت با پیامبر ص و خانواده نبوت بوده است ضمن جمله‌های کوتاه و گویا و صریح بیان می‌کند.

نخست می‌گوید:" ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هرگز در اطاق‌های پیامبر سر زده داخل نشوید، مگر اینکه برای صرف غذا به شما اجازه داده شود، آنهم مشروط به اینکه به موقع وارد شوید، نه اینکه از مدتی قبل بیائید و در انتظار وقت غذا بنشینید" (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلَّا أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ) و به این ترتیب یکی از آداب مهم معاشرت را در آن محیطی که این آداب کمتر رعایت میشد بیان می‌کند، گر چه سخن در به اره خانه پیامبر ص است، ولی مسلما این حکم اختصاص به او ندارد، در هیچ مورد بدون اجازه نباید وارد خانه کسی شد (چنان که در سوره نور آیه 27 نیز آمده است) حتی در حالات پیامبر ص می‌خوانیم که وقتی میخواست وارد خانه دخترش فاطمه ع شود بیرون در می‌ایستاد و اجازه میگرفت، و یک روز" جابر بن عبد اللَّه" با او بود پس از آنکه برای خود اجازه گرفت برای" جابر" نیز اجازه گرفت! (کافی، ج 5 ،ص 528.)

به علاوه به هنگامی که دعوت به طعام میشوند باید وقت شناس باشند و مزاحمت بیموقع برای صاحبخانه فراهم نکنند. سپس به دومین حکم پرداخته می‌گوید:" ولی هنگامی که دعوت شدید وارد شوید، و هنگامی که غذا خوردید پراکنده شوید" (وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا)

این حکم در حقیقت تاکید و تکمیلی بر حکم گذشته است، نه بی موقع به خانه‌ای که دعوت شده‌اید وارد شوید، و نه اجابت دعوت را نادیده بگیرید، و نه پس از صرف غذا برای مدتی طولانی درنگ کنید. (تفسیر نمونه، ج17، ص400) بدیهی است تخلف از این امور موجب زحمت و دردسر برای میزبان است و با اصول اخلاقی سازگار نیست.

در سومین حکم می‌فرماید:" پس از صرف غذا مجلس انس و گفتگو در خانه پیامبر (و هیچ میزبان دیگری) تشکیل ندهید" (و لا مستانسین لحدیث). البته ممکن است میزبان خواهان چنین مجلس انسی باشد در این صورت مستثناست، سخن از جایی است که تنها دعوت به صرف غذا شده، نه تشکیل مجلس انس، در چنین جایی باید پس از صرف غذا مجلس را ترک گفت، به خصوص اینکه خانه خانه‌ای همچون بیت پیامبر ص باشد که کانون انجام بزرگ‌ترین رسالت‌های الهی است و باید امور مزاحم، وقت او را اشغال نکند. سپس علت این حکم را چنین بیان می‌کند:" این کار پیامبر را آزار میداد، اما او از شما شرم می‌کرد، ولی خداوند از بیان حق شرم نمی‌کند و ابا ندارد" (إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقّ). البته پیامبر خدا نیز از بیان حق در مواردی که جنبه شخصی و خصوصی نداشت هیچ ابا نمی‌کرد ولی بیان حق اشخاص از ناحیه خودشان زیبا نیست اما از ناحیه کسان دیگر جالب و زیباست، و مورد آیه نیز از این قبیل است، اصول اخلاقی ایجاب می‌کرد پیامبر (ص) به دفاع از خود نپردازد، بلکه خداوند به دفاع از او پردازد.(تفسیر نمونه، ج17، ص401)

شرایط مهمانی دادن در خانواده اسلامی

بعضی از والدین فرزندان خود را بدون دعوت به مهمانی می‌برند از میزبان هم توقع احترام دارند. در صورتی که در سفارش‌های پیغمبر است (ص) که‌ای علی هشت کس اگر اهانت شوند جز خود را ملامت نکنند: آنکه بر سر خوانی رود که دعوت نشده و آنکه فرمانفرمائی کند بر میزبان صاحب خانه. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص291)

بعضی از خانواده‌ها در تهیه غذا چنان خود را به زحمت انداخته دیگر طاقت مهمانی دادن و یا رفتن به مهمانی برای دفعات بعدی را نخواهند داشت و کار به جایی خواهد رسید که از مهمانی دادن متنفر شوند. در صورتی که امام ششم  فرمود: اگر برادرت خود به نزد تو آمد هر چه داری به راش بیاور و اگرش دعوت کردی خوب پذیرایش شو. در این مورد ایشان در جای دیگر فرمود: اگر کسی هزار درهم برای خوراکی هزینه نهد و مؤمنی از آن بخورد اسراف نباشد. شخصی علی بن ابی طالب (ع) را به مهمانی خواند، حضرت فرمود: به شرط آنکه سه چیز را تضمین بدهی، گفت: آن سه چیز کدامند یا امیر المؤمنین؟ فرمود: اینکه از بیرون چیزی برای ما نیاوری و چیزی را که در خانه است از من مضایقه نکنی و به خانوادهات اجحاف نکنی، گفت: پذیرفتم، حضرت دعوت او را اجابت نمود. (خصال، ج1، ص 275) بعضی از خانواده‌ها برای به رخ کشیدن وسایل خانه به مهمان، مهمانی برپا می‌کنند در صورتی که  پیغمبر (ص) فرمود: هر که برای خودنمائی و شهرت اطعام کند خدا از صدید دوزخ به او بخوراند و آن خوراک را در شکمش آتش سازد تا دادگری مردم در روز قیامت به پایان برسد.

بعضی از خانواده‌ها نیز ملاحظه صاحب خانه را نمی‌کنند تا یک هفته خود را به صاحب خانه تحمیل کرده که با این کار برای آن‌ها مزاحمت ایجاد خواهد شد. در حالی که مهمانی تا سه روز است. پیامبر(ص) فرمود: پذیرایی از مهمان تا سه روز حق اوست، زائد بر آن در حکم صدقه‌ای است که میزبان به او می دهد آنگاه فرمود: چندان نزد میزبان نمانید که وی را گناه کار سازید. گفتند: چگونه؟ گفت: چندان مقام کنی که هزینه مهمانی نداشته باشد. .(خصال،ج1، ص 118) یا اینکه به وسواس دچار خواهد شد که به جای دید و بازدید و با خبری از حال هم، خود را به تکلف اندازد. در صورتی که با این روحیه فرسنگ‌ها از مهمانی اسلامی به دور است. امام ششم (ع) فرمود: مؤمن رو در بایستی از برادرش ندارد، ندانم کدام عجیب‌تر است: آنکه نزد برادر رود و او را برنج پذیرائی وادارد یا اینکه خود به خود به رنج افتد برای پذیرائی برادرش. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص292)

گاهی اوقات بعضی از خانواده‌ها چنان خود را از دیگری بالا دانسته که اگر میزبان در حد وسع خود غذایی مقابل آن‌ها بگذارد پشت سر میزبان شروع به بدگویی کرده که او به ما احترام نگذاشته است. در حالی که چنین نیست. رسول خدا(ص) فرمود: همین گناه برای آدمی بس که کم شمارد آنچه نزد برادرانش گزارد، و همین گناه برای مهمانان بس که آنچه برادرشان نزدشان نهد کم شمارند. حتی ارزش مهمانی به قدری مهم است که امام رضا(ع) فرمود: که صله کنید ارحامی را که از شما بریدهاند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص293) تمام حقوقی که برای مهمان در نظر گرفته شده است همه برای انتشار مهربانی و عطوفت بین خانواده‌ها است.امام ششم (ع) که فرمود: از آبروداری است نزد برادر که چون در سفره با او همخور شود پیش از او از خوردن دست بردارد، و فرمود: چون برادرت بر تو وارد شد به او مگو امروز چیزی خوردی ولی آنچه داری نزد او بیاور زیرا به راستی سخاوتمند کامل کسی است که آنچه دارد در بخشش گزارد. و این در زندگانی پیامبر(ص)هویداست چون پیامبر(ص) با مردمی میخورد اول کس بود که با آن‌ها دست به طعام می‌برد و آخر کسی که دست می‌کشید تا همه بخورند. رسول خدا فرمود صاحب خانه اول مهمانان بنوشد و آخر همه وضوء سازد. رسول خدا(ص) فرمود: حق مهمانست که او را بدرقه کنی در سرایت تا دم در. هم چنین ایشان در جای دیگر فرمود: حق مهمانست که به رایش خلال آماده کنند.

پاداش مهمانی

بعضی از خانواده‌ها از پاداش مهمانی غافلند. پیغمبر (ص) فرمود: هر کس به برادرش شیرینی خوراند خدا تلخی مرگ را از کامش ببرد و امام صادق (ع) فرمود: هر که گرسنه‌ای را سیر کند خدا به رایش در بهشت جوئی روان سازد.

پیغمبر (ص) گذر کرد به گوری که کنده می‌شد و آنکه می کندش خسته و مانده شده بود و آن حضرت به او فرمود: برای که این گور را می‌کنی؟ گفت: برای فلان بن فلان، فرمودش چرا بر تو سخت آمده اگر آنکه دانی خوش بر خورد و خوشخو بود زمین به رایش نرم می‌شد تا بسا با مشت میتوانست آن را بکند، سپس فرمود: که البته او دوست می‌داشت پذیرائی مهمان را و پذیرائی نکند از مهمان جز مؤمن پرهیزکار. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص29)

پیغمبر (ص) فرمود: هر که ایمان به خدا و روز جزا دارد باید مهمانش را گرامی دارد، و مهمانی تا سه شبانه روز است و بالاترش صدقه است و بخشش تا یک شبانه روز، و نشاید مهمان وارد بر قومی آن‌ها را دلتنگ کند تا آن‌ها را بیرون کند یا بیرونش کنند.(ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص297) امیر مؤمنان فرمود: مؤمنی مهمان دوست نباشد جز که از گورش برخیزد و رویش چون ماه شب چهارده باشد و اهل محشر نگرند و گویند این جز پیغمبر مرسل نیست، و فرشته‌ای گوید: این مؤمن مهماندوست است و پذیرائی مهمان و راهی ندارد جز که به بهشت رود. از پیغمبر است (ص) که مهمان داری در شب حق واجب بر هر مسلمانست و صبح که شد خواهد نگهش دارد و خواهد رهش کند، هر خانه که مهمان نیاید فرشتهها در آن نیایند. امام صادق از قول پیغمبر (ص) فرمود: برکت شتابان‌تر است به سوی کسی که اطعام می‌کند از کار به کوهان شتر.  هم چنین پیغمبر (ص) فرمود: مهمان روزی خود را نزد میزبان آورد و چون خارج شود همه گناهانشان را برد. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار،ج1،ص60 )   

امام حسین (ع) که فرمود: هر که شاد است که مرگش پس افتد، و روزش فزاید باید صله رحم کند.  پیغمبر (ص) فرمود: هر که یک چیز را برای من در عهده گیرد من چهار چیز به رایش در عهده گیرم صله رحم کند و خدا او را دوست دارد، و روزش را فراوان کند، و به عمرش افزاید، و بهشتی در آوردش که به او وعده داده. پیغمبر (ص) فرمود: مردی صله رحم کند که از عمرش سه سال مانده و خدا عز و جل آن را سی سال گرداند، و قطع رحم کند و از عمرش سی سال مانده و خدا آن را سه سال گرداند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج1، ص61)

کیفر قطع رحم و ناسازگاری

بعضی از خانواده‌ها به دلایل بی اساس با فامیل قطع رابطه دارند و از پیامد سوء آن غافلند.رسول خدا (ص)فرمود: هنگامی که علم، پدیدار، ولی از عمل به آن خودداری شود، و (نیز) زبان‌های مردم (به ظاهر) موافق و دل‌های آنان (در باطن) مخالف یک دیگر باشد، و قطع رحم رواج پیدا کند، در چنین روزی خداوند بر آن مردم لعنت می‌کند و آن‌ها را گنگ و نابینا میسازد (تا از دیدن و شنیدن حقایق محروم گردند). (بحار الانوار، ج2، ص294) در خانواده والدین با آگاهی دادن فرزندان خویش با آداب مهمانی آن‌ها را در طی مراحل کمال در زندگی خویش یاری می‌نمایند.

انتهای پیام/

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920603000664#sthash.5cuGDphA.dpuf

فارس، حضرت ابراهیم (ع) در مهمان نوازی نمونه بود. قبل از آمدن مهمان لب به غذا نمی‌زد. یک شبانه روز برای او مهمان نیامد، بیرون رفت تا مهمانی پیدا نماید در راه پیرمرد بت پرستی را دید با خود گفت: اگر با ایمان بود مهمانم می‌شد. پیرمرد از او گذشت. جبرئیل آمد وگفت: خدا سلام رساند و فرمود: این  پیر مرد هفتاد سال بت پرست بود یک روز از رزق او کم نگذاشتم. اما یک روز روزی او را به تو حواله کردم، به تهمت بیگانگی، طعام از او بازداشتی.  ابراهیم (ع) به دنبال پیرمرد رفت و جریان را به او اطلاع داد. پیرمرد گفت: نافرمانی کردن چنین خداوندی به دور از جوانمردی است و دین آن حضرت را پذیرفت. پیغمبر (ص) فرمود: چون خدا مردمی را دوست دارد به آن‌ها هدیه‌ای دهد، گفتند آن چه باشد؟ فرمود: مهمان که روزی خود آورد و گناهان خاندان را برد.

آداب معاشرت در قرآن

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلاَّ أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَ لا مُسْتَأْنِسِینَ لِحَدِیثٍ إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقِّ ... »(احزاب،53)

ای کسانی که ایمان آوردید! به خانه‌های پیغمبر در نیایید، مگر آنکه شما را به طعامی دعوت کنند، به شرطی که به انتظار طعام زودتر نروید، بلکه وقتی شما را خواندند، داخل شوید، و چون طعام خوردید، متفرق گردید، و آن جا را محل انس و گفتگو مکنید، که این، پیغمبر را ناراحت می‌کند، او از شما خجالت می‌کشد، ولی خدا از بیان حق خجالت نمی‌کشد، ... روی سخن در این آیه به مؤمنان است به خصوص آنچه مربوط به آداب معاشرت با پیامبر ص و خانواده نبوت بوده است ضمن جمله‌های کوتاه و گویا و صریح بیان می‌کند.

نخست می‌گوید:" ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هرگز در اطاق‌های پیامبر سر زده داخل نشوید، مگر اینکه برای صرف غذا به شما اجازه داده شود، آنهم مشروط به اینکه به موقع وارد شوید، نه اینکه از مدتی قبل بیائید و در انتظار وقت غذا بنشینید" (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلَّا أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ) و به این ترتیب یکی از آداب مهم معاشرت را در آن محیطی که این آداب کمتر رعایت میشد بیان می‌کند، گر چه سخن در به اره خانه پیامبر ص است، ولی مسلما این حکم اختصاص به او ندارد، در هیچ مورد بدون اجازه نباید وارد خانه کسی شد (چنان که در سوره نور آیه 27 نیز آمده است) حتی در حالات پیامبر ص می‌خوانیم که وقتی میخواست وارد خانه دخترش فاطمه ع شود بیرون در می‌ایستاد و اجازه میگرفت، و یک روز" جابر بن عبد اللَّه" با او بود پس از آنکه برای خود اجازه گرفت برای" جابر" نیز اجازه گرفت! (کافی، ج 5 ،ص 528.)

به علاوه به هنگامی که دعوت به طعام میشوند باید وقت شناس باشند و مزاحمت بیموقع برای صاحبخانه فراهم نکنند. سپس به دومین حکم پرداخته می‌گوید:" ولی هنگامی که دعوت شدید وارد شوید، و هنگامی که غذا خوردید پراکنده شوید" (وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا)

این حکم در حقیقت تاکید و تکمیلی بر حکم گذشته است، نه بی موقع به خانه‌ای که دعوت شده‌اید وارد شوید، و نه اجابت دعوت را نادیده بگیرید، و نه پس از صرف غذا برای مدتی طولانی درنگ کنید. (تفسیر نمونه، ج17، ص400) بدیهی است تخلف از این امور موجب زحمت و دردسر برای میزبان است و با اصول اخلاقی سازگار نیست.

در سومین حکم می‌فرماید:" پس از صرف غذا مجلس انس و گفتگو در خانه پیامبر (و هیچ میزبان دیگری) تشکیل ندهید" (و لا مستانسین لحدیث). البته ممکن است میزبان خواهان چنین مجلس انسی باشد در این صورت مستثناست، سخن از جایی است که تنها دعوت به صرف غذا شده، نه تشکیل مجلس انس، در چنین جایی باید پس از صرف غذا مجلس را ترک گفت، به خصوص اینکه خانه خانه‌ای همچون بیت پیامبر ص باشد که کانون انجام بزرگ‌ترین رسالت‌های الهی است و باید امور مزاحم، وقت او را اشغال نکند. سپس علت این حکم را چنین بیان می‌کند:" این کار پیامبر را آزار میداد، اما او از شما شرم می‌کرد، ولی خداوند از بیان حق شرم نمی‌کند و ابا ندارد" (إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقّ). البته پیامبر خدا نیز از بیان حق در مواردی که جنبه شخصی و خصوصی نداشت هیچ ابا نمی‌کرد ولی بیان حق اشخاص از ناحیه خودشان زیبا نیست اما از ناحیه کسان دیگر جالب و زیباست، و مورد آیه نیز از این قبیل است، اصول اخلاقی ایجاب می‌کرد پیامبر (ص) به دفاع از خود نپردازد، بلکه خداوند به دفاع از او پردازد.(تفسیر نمونه، ج17، ص401)

شرایط مهمانی دادن در خانواده اسلامی

بعضی از والدین فرزندان خود را بدون دعوت به مهمانی می‌برند از میزبان هم توقع احترام دارند. در صورتی که در سفارش‌های پیغمبر است (ص) که‌ای علی هشت کس اگر اهانت شوند جز خود را ملامت نکنند: آنکه بر سر خوانی رود که دعوت نشده و آنکه فرمانفرمائی کند بر میزبان صاحب خانه. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص291)

بعضی از خانواده‌ها در تهیه غذا چنان خود را به زحمت انداخته دیگر طاقت مهمانی دادن و یا رفتن به مهمانی برای دفعات بعدی را نخواهند داشت و کار به جایی خواهد رسید که از مهمانی دادن متنفر شوند. در صورتی که امام ششم  فرمود: اگر برادرت خود به نزد تو آمد هر چه داری به راش بیاور و اگرش دعوت کردی خوب پذیرایش شو. در این مورد ایشان در جای دیگر فرمود: اگر کسی هزار درهم برای خوراکی هزینه نهد و مؤمنی از آن بخورد اسراف نباشد. شخصی علی بن ابی طالب (ع) را به مهمانی خواند، حضرت فرمود: به شرط آنکه سه چیز را تضمین بدهی، گفت: آن سه چیز کدامند یا امیر المؤمنین؟ فرمود: اینکه از بیرون چیزی برای ما نیاوری و چیزی را که در خانه است از من مضایقه نکنی و به خانوادهات اجحاف نکنی، گفت: پذیرفتم، حضرت دعوت او را اجابت نمود. (خصال، ج1، ص 275) بعضی از خانواده‌ها برای به رخ کشیدن وسایل خانه به مهمان، مهمانی برپا می‌کنند در صورتی که  پیغمبر (ص) فرمود: هر که برای خودنمائی و شهرت اطعام کند خدا از صدید دوزخ به او بخوراند و آن خوراک را در شکمش آتش سازد تا دادگری مردم در روز قیامت به پایان برسد.

بعضی از خانواده‌ها نیز ملاحظه صاحب خانه را نمی‌کنند تا یک هفته خود را به صاحب خانه تحمیل کرده که با این کار برای آن‌ها مزاحمت ایجاد خواهد شد. در حالی که مهمانی تا سه روز است. پیامبر(ص) فرمود: پذیرایی از مهمان تا سه روز حق اوست، زائد بر آن در حکم صدقه‌ای است که میزبان به او می دهد آنگاه فرمود: چندان نزد میزبان نمانید که وی را گناه کار سازید. گفتند: چگونه؟ گفت: چندان مقام کنی که هزینه مهمانی نداشته باشد. .(خصال،ج1، ص 118) یا اینکه به وسواس دچار خواهد شد که به جای دید و بازدید و با خبری از حال هم، خود را به تکلف اندازد. در صورتی که با این روحیه فرسنگ‌ها از مهمانی اسلامی به دور است. امام ششم (ع) فرمود: مؤمن رو در بایستی از برادرش ندارد، ندانم کدام عجیب‌تر است: آنکه نزد برادر رود و او را برنج پذیرائی وادارد یا اینکه خود به خود به رنج افتد برای پذیرائی برادرش. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص292)

گاهی اوقات بعضی از خانواده‌ها چنان خود را از دیگری بالا دانسته که اگر میزبان در حد وسع خود غذایی مقابل آن‌ها بگذارد پشت سر میزبان شروع به بدگویی کرده که او به ما احترام نگذاشته است. در حالی که چنین نیست. رسول خدا(ص) فرمود: همین گناه برای آدمی بس که کم شمارد آنچه نزد برادرانش گزارد، و همین گناه برای مهمانان بس که آنچه برادرشان نزدشان نهد کم شمارند. حتی ارزش مهمانی به قدری مهم است که امام رضا(ع) فرمود: که صله کنید ارحامی را که از شما بریدهاند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص293) تمام حقوقی که برای مهمان در نظر گرفته شده است همه برای انتشار مهربانی و عطوفت بین خانواده‌ها است.امام ششم (ع) که فرمود: از آبروداری است نزد برادر که چون در سفره با او همخور شود پیش از او از خوردن دست بردارد، و فرمود: چون برادرت بر تو وارد شد به او مگو امروز چیزی خوردی ولی آنچه داری نزد او بیاور زیرا به راستی سخاوتمند کامل کسی است که آنچه دارد در بخشش گزارد. و این در زندگانی پیامبر(ص)هویداست چون پیامبر(ص) با مردمی میخورد اول کس بود که با آن‌ها دست به طعام می‌برد و آخر کسی که دست می‌کشید تا همه بخورند. رسول خدا فرمود صاحب خانه اول مهمانان بنوشد و آخر همه وضوء سازد. رسول خدا(ص) فرمود: حق مهمانست که او را بدرقه کنی در سرایت تا دم در. هم چنین ایشان در جای دیگر فرمود: حق مهمانست که به رایش خلال آماده کنند.

پاداش مهمانی

بعضی از خانواده‌ها از پاداش مهمانی غافلند. پیغمبر (ص) فرمود: هر کس به برادرش شیرینی خوراند خدا تلخی مرگ را از کامش ببرد و امام صادق (ع) فرمود: هر که گرسنه‌ای را سیر کند خدا به رایش در بهشت جوئی روان سازد.

پیغمبر (ص) گذر کرد به گوری که کنده می‌شد و آنکه می کندش خسته و مانده شده بود و آن حضرت به او فرمود: برای که این گور را می‌کنی؟ گفت: برای فلان بن فلان، فرمودش چرا بر تو سخت آمده اگر آنکه دانی خوش بر خورد و خوشخو بود زمین به رایش نرم می‌شد تا بسا با مشت میتوانست آن را بکند، سپس فرمود: که البته او دوست می‌داشت پذیرائی مهمان را و پذیرائی نکند از مهمان جز مؤمن پرهیزکار. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص29)

پیغمبر (ص) فرمود: هر که ایمان به خدا و روز جزا دارد باید مهمانش را گرامی دارد، و مهمانی تا سه شبانه روز است و بالاترش صدقه است و بخشش تا یک شبانه روز، و نشاید مهمان وارد بر قومی آن‌ها را دلتنگ کند تا آن‌ها را بیرون کند یا بیرونش کنند.(ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص297) امیر مؤمنان فرمود: مؤمنی مهمان دوست نباشد جز که از گورش برخیزد و رویش چون ماه شب چهارده باشد و اهل محشر نگرند و گویند این جز پیغمبر مرسل نیست، و فرشته‌ای گوید: این مؤمن مهماندوست است و پذیرائی مهمان و راهی ندارد جز که به بهشت رود. از پیغمبر است (ص) که مهمان داری در شب حق واجب بر هر مسلمانست و صبح که شد خواهد نگهش دارد و خواهد رهش کند، هر خانه که مهمان نیاید فرشتهها در آن نیایند. امام صادق از قول پیغمبر (ص) فرمود: برکت شتابان‌تر است به سوی کسی که اطعام می‌کند از کار به کوهان شتر.  هم چنین پیغمبر (ص) فرمود: مهمان روزی خود را نزد میزبان آورد و چون خارج شود همه گناهانشان را برد. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار،ج1،ص60 )   

امام حسین (ع) که فرمود: هر که شاد است که مرگش پس افتد، و روزش فزاید باید صله رحم کند.  پیغمبر (ص) فرمود: هر که یک چیز را برای من در عهده گیرد من چهار چیز به رایش در عهده گیرم صله رحم کند و خدا او را دوست دارد، و روزش را فراوان کند، و به عمرش افزاید، و بهشتی در آوردش که به او وعده داده. پیغمبر (ص) فرمود: مردی صله رحم کند که از عمرش سه سال مانده و خدا عز و جل آن را سی سال گرداند، و قطع رحم کند و از عمرش سی سال مانده و خدا آن را سه سال گرداند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج1، ص61)

کیفر قطع رحم و ناسازگاری

بعضی از خانواده‌ها به دلایل بی اساس با فامیل قطع رابطه دارند و از پیامد سوء آن غافلند.رسول خدا (ص)فرمود: هنگامی که علم، پدیدار، ولی از عمل به آن خودداری شود، و (نیز) زبان‌های مردم (به ظاهر) موافق و دل‌های آنان (در باطن) مخالف یک دیگر باشد، و قطع رحم رواج پیدا کند، در چنین روزی خداوند بر آن مردم لعنت می‌کند و آن‌ها را گنگ و نابینا میسازد (تا از دیدن و شنیدن حقایق محروم گردند). (بحار الانوار، ج2، ص294) در خانواده والدین با آگاهی دادن فرزندان خویش با آداب مهمانی آن‌ها را در طی مراحل کمال در زندگی خویش یاری می‌نمایند.

انتهای پیام/

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920603000664#sthash.5cuGDphA.dpuf

فارس، حضرت ابراهیم (ع) در مهمان نوازی نمونه بود. قبل از آمدن مهمان لب به غذا نمی‌زد. یک شبانه روز برای او مهمان نیامد، بیرون رفت تا مهمانی پیدا نماید در راه پیرمرد بت پرستی را دید با خود گفت: اگر با ایمان بود مهمانم می‌شد. پیرمرد از او گذشت. جبرئیل آمد وگفت: خدا سلام رساند و فرمود: این  پیر مرد هفتاد سال بت پرست بود یک روز از رزق او کم نگذاشتم. اما یک روز روزی او را به تو حواله کردم، به تهمت بیگانگی، طعام از او بازداشتی.  ابراهیم (ع) به دنبال پیرمرد رفت و جریان را به او اطلاع داد. پیرمرد گفت: نافرمانی کردن چنین خداوندی به دور از جوانمردی است و دین آن حضرت را پذیرفت. پیغمبر (ص) فرمود: چون خدا مردمی را دوست دارد به آن‌ها هدیه‌ای دهد، گفتند آن چه باشد؟ فرمود: مهمان که روزی خود آورد و گناهان خاندان را برد.

آداب معاشرت در قرآن

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلاَّ أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَ لا مُسْتَأْنِسِینَ لِحَدِیثٍ إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقِّ ... »(احزاب،53)

ای کسانی که ایمان آوردید! به خانه‌های پیغمبر در نیایید، مگر آنکه شما را به طعامی دعوت کنند، به شرطی که به انتظار طعام زودتر نروید، بلکه وقتی شما را خواندند، داخل شوید، و چون طعام خوردید، متفرق گردید، و آن جا را محل انس و گفتگو مکنید، که این، پیغمبر را ناراحت می‌کند، او از شما خجالت می‌کشد، ولی خدا از بیان حق خجالت نمی‌کشد، ... روی سخن در این آیه به مؤمنان است به خصوص آنچه مربوط به آداب معاشرت با پیامبر ص و خانواده نبوت بوده است ضمن جمله‌های کوتاه و گویا و صریح بیان می‌کند.

نخست می‌گوید:" ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هرگز در اطاق‌های پیامبر سر زده داخل نشوید، مگر اینکه برای صرف غذا به شما اجازه داده شود، آنهم مشروط به اینکه به موقع وارد شوید، نه اینکه از مدتی قبل بیائید و در انتظار وقت غذا بنشینید" (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلَّا أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ) و به این ترتیب یکی از آداب مهم معاشرت را در آن محیطی که این آداب کمتر رعایت میشد بیان می‌کند، گر چه سخن در به اره خانه پیامبر ص است، ولی مسلما این حکم اختصاص به او ندارد، در هیچ مورد بدون اجازه نباید وارد خانه کسی شد (چنان که در سوره نور آیه 27 نیز آمده است) حتی در حالات پیامبر ص می‌خوانیم که وقتی میخواست وارد خانه دخترش فاطمه ع شود بیرون در می‌ایستاد و اجازه میگرفت، و یک روز" جابر بن عبد اللَّه" با او بود پس از آنکه برای خود اجازه گرفت برای" جابر" نیز اجازه گرفت! (کافی، ج 5 ،ص 528.)

به علاوه به هنگامی که دعوت به طعام میشوند باید وقت شناس باشند و مزاحمت بیموقع برای صاحبخانه فراهم نکنند. سپس به دومین حکم پرداخته می‌گوید:" ولی هنگامی که دعوت شدید وارد شوید، و هنگامی که غذا خوردید پراکنده شوید" (وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا)

این حکم در حقیقت تاکید و تکمیلی بر حکم گذشته است، نه بی موقع به خانه‌ای که دعوت شده‌اید وارد شوید، و نه اجابت دعوت را نادیده بگیرید، و نه پس از صرف غذا برای مدتی طولانی درنگ کنید. (تفسیر نمونه، ج17، ص400) بدیهی است تخلف از این امور موجب زحمت و دردسر برای میزبان است و با اصول اخلاقی سازگار نیست.

در سومین حکم می‌فرماید:" پس از صرف غذا مجلس انس و گفتگو در خانه پیامبر (و هیچ میزبان دیگری) تشکیل ندهید" (و لا مستانسین لحدیث). البته ممکن است میزبان خواهان چنین مجلس انسی باشد در این صورت مستثناست، سخن از جایی است که تنها دعوت به صرف غذا شده، نه تشکیل مجلس انس، در چنین جایی باید پس از صرف غذا مجلس را ترک گفت، به خصوص اینکه خانه خانه‌ای همچون بیت پیامبر ص باشد که کانون انجام بزرگ‌ترین رسالت‌های الهی است و باید امور مزاحم، وقت او را اشغال نکند. سپس علت این حکم را چنین بیان می‌کند:" این کار پیامبر را آزار میداد، اما او از شما شرم می‌کرد، ولی خداوند از بیان حق شرم نمی‌کند و ابا ندارد" (إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقّ). البته پیامبر خدا نیز از بیان حق در مواردی که جنبه شخصی و خصوصی نداشت هیچ ابا نمی‌کرد ولی بیان حق اشخاص از ناحیه خودشان زیبا نیست اما از ناحیه کسان دیگر جالب و زیباست، و مورد آیه نیز از این قبیل است، اصول اخلاقی ایجاب می‌کرد پیامبر (ص) به دفاع از خود نپردازد، بلکه خداوند به دفاع از او پردازد.(تفسیر نمونه، ج17، ص401)

شرایط مهمانی دادن در خانواده اسلامی

بعضی از والدین فرزندان خود را بدون دعوت به مهمانی می‌برند از میزبان هم توقع احترام دارند. در صورتی که در سفارش‌های پیغمبر است (ص) که‌ای علی هشت کس اگر اهانت شوند جز خود را ملامت نکنند: آنکه بر سر خوانی رود که دعوت نشده و آنکه فرمانفرمائی کند بر میزبان صاحب خانه. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص291)

بعضی از خانواده‌ها در تهیه غذا چنان خود را به زحمت انداخته دیگر طاقت مهمانی دادن و یا رفتن به مهمانی برای دفعات بعدی را نخواهند داشت و کار به جایی خواهد رسید که از مهمانی دادن متنفر شوند. در صورتی که امام ششم  فرمود: اگر برادرت خود به نزد تو آمد هر چه داری به راش بیاور و اگرش دعوت کردی خوب پذیرایش شو. در این مورد ایشان در جای دیگر فرمود: اگر کسی هزار درهم برای خوراکی هزینه نهد و مؤمنی از آن بخورد اسراف نباشد. شخصی علی بن ابی طالب (ع) را به مهمانی خواند، حضرت فرمود: به شرط آنکه سه چیز را تضمین بدهی، گفت: آن سه چیز کدامند یا امیر المؤمنین؟ فرمود: اینکه از بیرون چیزی برای ما نیاوری و چیزی را که در خانه است از من مضایقه نکنی و به خانوادهات اجحاف نکنی، گفت: پذیرفتم، حضرت دعوت او را اجابت نمود. (خصال، ج1، ص 275) بعضی از خانواده‌ها برای به رخ کشیدن وسایل خانه به مهمان، مهمانی برپا می‌کنند در صورتی که  پیغمبر (ص) فرمود: هر که برای خودنمائی و شهرت اطعام کند خدا از صدید دوزخ به او بخوراند و آن خوراک را در شکمش آتش سازد تا دادگری مردم در روز قیامت به پایان برسد.

بعضی از خانواده‌ها نیز ملاحظه صاحب خانه را نمی‌کنند تا یک هفته خود را به صاحب خانه تحمیل کرده که با این کار برای آن‌ها مزاحمت ایجاد خواهد شد. در حالی که مهمانی تا سه روز است. پیامبر(ص) فرمود: پذیرایی از مهمان تا سه روز حق اوست، زائد بر آن در حکم صدقه‌ای است که میزبان به او می دهد آنگاه فرمود: چندان نزد میزبان نمانید که وی را گناه کار سازید. گفتند: چگونه؟ گفت: چندان مقام کنی که هزینه مهمانی نداشته باشد. .(خصال،ج1، ص 118) یا اینکه به وسواس دچار خواهد شد که به جای دید و بازدید و با خبری از حال هم، خود را به تکلف اندازد. در صورتی که با این روحیه فرسنگ‌ها از مهمانی اسلامی به دور است. امام ششم (ع) فرمود: مؤمن رو در بایستی از برادرش ندارد، ندانم کدام عجیب‌تر است: آنکه نزد برادر رود و او را برنج پذیرائی وادارد یا اینکه خود به خود به رنج افتد برای پذیرائی برادرش. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص292)

گاهی اوقات بعضی از خانواده‌ها چنان خود را از دیگری بالا دانسته که اگر میزبان در حد وسع خود غذایی مقابل آن‌ها بگذارد پشت سر میزبان شروع به بدگویی کرده که او به ما احترام نگذاشته است. در حالی که چنین نیست. رسول خدا(ص) فرمود: همین گناه برای آدمی بس که کم شمارد آنچه نزد برادرانش گزارد، و همین گناه برای مهمانان بس که آنچه برادرشان نزدشان نهد کم شمارند. حتی ارزش مهمانی به قدری مهم است که امام رضا(ع) فرمود: که صله کنید ارحامی را که از شما بریدهاند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص293) تمام حقوقی که برای مهمان در نظر گرفته شده است همه برای انتشار مهربانی و عطوفت بین خانواده‌ها است.امام ششم (ع) که فرمود: از آبروداری است نزد برادر که چون در سفره با او همخور شود پیش از او از خوردن دست بردارد، و فرمود: چون برادرت بر تو وارد شد به او مگو امروز چیزی خوردی ولی آنچه داری نزد او بیاور زیرا به راستی سخاوتمند کامل کسی است که آنچه دارد در بخشش گزارد. و این در زندگانی پیامبر(ص)هویداست چون پیامبر(ص) با مردمی میخورد اول کس بود که با آن‌ها دست به طعام می‌برد و آخر کسی که دست می‌کشید تا همه بخورند. رسول خدا فرمود صاحب خانه اول مهمانان بنوشد و آخر همه وضوء سازد. رسول خدا(ص) فرمود: حق مهمانست که او را بدرقه کنی در سرایت تا دم در. هم چنین ایشان در جای دیگر فرمود: حق مهمانست که به رایش خلال آماده کنند.

پاداش مهمانی

بعضی از خانواده‌ها از پاداش مهمانی غافلند. پیغمبر (ص) فرمود: هر کس به برادرش شیرینی خوراند خدا تلخی مرگ را از کامش ببرد و امام صادق (ع) فرمود: هر که گرسنه‌ای را سیر کند خدا به رایش در بهشت جوئی روان سازد.

پیغمبر (ص) گذر کرد به گوری که کنده می‌شد و آنکه می کندش خسته و مانده شده بود و آن حضرت به او فرمود: برای که این گور را می‌کنی؟ گفت: برای فلان بن فلان، فرمودش چرا بر تو سخت آمده اگر آنکه دانی خوش بر خورد و خوشخو بود زمین به رایش نرم می‌شد تا بسا با مشت میتوانست آن را بکند، سپس فرمود: که البته او دوست می‌داشت پذیرائی مهمان را و پذیرائی نکند از مهمان جز مؤمن پرهیزکار. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص29)

پیغمبر (ص) فرمود: هر که ایمان به خدا و روز جزا دارد باید مهمانش را گرامی دارد، و مهمانی تا سه شبانه روز است و بالاترش صدقه است و بخشش تا یک شبانه روز، و نشاید مهمان وارد بر قومی آن‌ها را دلتنگ کند تا آن‌ها را بیرون کند یا بیرونش کنند.(ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص297) امیر مؤمنان فرمود: مؤمنی مهمان دوست نباشد جز که از گورش برخیزد و رویش چون ماه شب چهارده باشد و اهل محشر نگرند و گویند این جز پیغمبر مرسل نیست، و فرشته‌ای گوید: این مؤمن مهماندوست است و پذیرائی مهمان و راهی ندارد جز که به بهشت رود. از پیغمبر است (ص) که مهمان داری در شب حق واجب بر هر مسلمانست و صبح که شد خواهد نگهش دارد و خواهد رهش کند، هر خانه که مهمان نیاید فرشتهها در آن نیایند. امام صادق از قول پیغمبر (ص) فرمود: برکت شتابان‌تر است به سوی کسی که اطعام می‌کند از کار به کوهان شتر.  هم چنین پیغمبر (ص) فرمود: مهمان روزی خود را نزد میزبان آورد و چون خارج شود همه گناهانشان را برد. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار،ج1،ص60 )   

امام حسین (ع) که فرمود: هر که شاد است که مرگش پس افتد، و روزش فزاید باید صله رحم کند.  پیغمبر (ص) فرمود: هر که یک چیز را برای من در عهده گیرد من چهار چیز به رایش در عهده گیرم صله رحم کند و خدا او را دوست دارد، و روزش را فراوان کند، و به عمرش افزاید، و بهشتی در آوردش که به او وعده داده. پیغمبر (ص) فرمود: مردی صله رحم کند که از عمرش سه سال مانده و خدا عز و جل آن را سی سال گرداند، و قطع رحم کند و از عمرش سی سال مانده و خدا آن را سه سال گرداند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج1، ص61)

کیفر قطع رحم و ناسازگاری

بعضی از خانواده‌ها به دلایل بی اساس با فامیل قطع رابطه دارند و از پیامد سوء آن غافلند.رسول خدا (ص)فرمود: هنگامی که علم، پدیدار، ولی از عمل به آن خودداری شود، و (نیز) زبان‌های مردم (به ظاهر) موافق و دل‌های آنان (در باطن) مخالف یک دیگر باشد، و قطع رحم رواج پیدا کند، در چنین روزی خداوند بر آن مردم لعنت می‌کند و آن‌ها را گنگ و نابینا میسازد (تا از دیدن و شنیدن حقایق محروم گردند). (بحار الانوار، ج2، ص294) در خانواده والدین با آگاهی دادن فرزندان خویش با آداب مهمانی آن‌ها را در طی مراحل کمال در زندگی خویش یاری می‌نمایند.

انتهای پیام/

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920603000664#sthash.5cuGDphA.dpuf

فارس، حضرت ابراهیم (ع) در مهمان نوازی نمونه بود. قبل از آمدن مهمان لب به غذا نمی‌زد. یک شبانه روز برای او مهمان نیامد، بیرون رفت تا مهمانی پیدا نماید در راه پیرمرد بت پرستی را دید با خود گفت: اگر با ایمان بود مهمانم می‌شد. پیرمرد از او گذشت. جبرئیل آمد وگفت: خدا سلام رساند و فرمود: این  پیر مرد هفتاد سال بت پرست بود یک روز از رزق او کم نگذاشتم. اما یک روز روزی او را به تو حواله کردم، به تهمت بیگانگی، طعام از او بازداشتیابراهیم (ع) به دنبال پیرمرد رفت و جریان را به او اطلاع داد. پیرمرد گفت: نافرمانی کردن چنین خداوندی به دور از جوانمردی است و دین آن حضرت را پذیرفت. پیغمبر (ص) فرمود: چون خدا مردمی را دوست دارد به آن‌ها هدیه‌ای دهد، گفتند آن چه باشد؟ فرمود: مهمان که روزی خود آورد و گناهان خاندان را برد.

آداب معاشرت در قرآن

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلاَّ أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَ لا مُسْتَأْنِسِینَ لِحَدِیثٍ إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقِّ ... »(احزاب،53)

ای کسانی که ایمان آوردید! به خانه‌های پیغمبر در نیایید، مگر آنکه شما را به طعامی دعوت کنند، به شرطی که به انتظار طعام زودتر نروید، بلکه وقتی شما را خواندند، داخل شوید، و چون طعام خوردید، متفرق گردید، و آن جا را محل انس و گفتگو مکنید، که این، پیغمبر را ناراحت می‌کند، او از شما خجالت می‌کشد، ولی خدا از بیان حق خجالت نمی‌کشد، ... روی سخن در این آیه به مؤمنان است به خصوص آنچه مربوط به آداب معاشرت با پیامبر ص و خانواده نبوت بوده است ضمن جمله‌های کوتاه و گویا و صریح بیان می‌کند.

نخست می‌گوید:" ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هرگز در اطاق‌های پیامبر سر زده داخل نشوید، مگر اینکه برای صرف غذا به شما اجازه داده شود، آنهم مشروط به اینکه به موقع وارد شوید، نه اینکه از مدتی قبل بیائید و در انتظار وقت غذا بنشینید" (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلَّا أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ إِلی طَعامٍ غَیْرَ ناظِرِینَ إِناهُ) و به این ترتیب یکی از آداب مهم معاشرت را در آن محیطی که این آداب کمتر رعایت میشد بیان می‌کند، گر چه سخن در به اره خانه پیامبر ص است، ولی مسلما این حکم اختصاص به او ندارد، در هیچ مورد بدون اجازه نباید وارد خانه کسی شد (چنان که در سوره نور آیه 27 نیز آمده است) حتی در حالات پیامبر ص می‌خوانیم که وقتی میخواست وارد خانه دخترش فاطمه ع شود بیرون در می‌ایستاد و اجازه میگرفت، و یک روز" جابر بن عبد اللَّه" با او بود پس از آنکه برای خود اجازه گرفت برای" جابر" نیز اجازه گرفت! (کافی، ج 5 ،ص 528.)

به علاوه به هنگامی که دعوت به طعام میشوند باید وقت شناس باشند و مزاحمت بیموقع برای صاحبخانه فراهم نکنند. سپس به دومین حکم پرداخته می‌گوید:" ولی هنگامی که دعوت شدید وارد شوید، و هنگامی که غذا خوردید پراکنده شوید" (وَ لکِنْ إِذا دُعِیتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا)

این حکم در حقیقت تاکید و تکمیلی بر حکم گذشته است، نه بی موقع به خانه‌ای که دعوت شده‌اید وارد شوید، و نه اجابت دعوت را نادیده بگیرید، و نه پس از صرف غذا برای مدتی طولانی درنگ کنید. (تفسیر نمونه، ج17، ص400) بدیهی است تخلف از این امور موجب زحمت و دردسر برای میزبان است و با اصول اخلاقی سازگار نیست.

در سومین حکم می‌فرماید:" پس از صرف غذا مجلس انس و گفتگو در خانه پیامبر (و هیچ میزبان دیگری) تشکیل ندهید" (و لا مستانسین لحدیث). البته ممکن است میزبان خواهان چنین مجلس انسی باشد در این صورت مستثناست، سخن از جایی است که تنها دعوت به صرف غذا شده، نه تشکیل مجلس انس، در چنین جایی باید پس از صرف غذا مجلس را ترک گفت، به خصوص اینکه خانه خانه‌ای همچون بیت پیامبر ص باشد که کانون انجام بزرگ‌ترین رسالت‌های الهی است و باید امور مزاحم، وقت او را اشغال نکند. سپس علت این حکم را چنین بیان می‌کند:" این کار پیامبر را آزار میداد، اما او از شما شرم می‌کرد، ولی خداوند از بیان حق شرم نمی‌کند و ابا ندارد" (إِنَّ ذلِکُمْ کانَ یُؤْذِی النَّبِیَّ فَیَسْتَحْیِی مِنْکُمْ وَ اللَّهُ لا یَسْتَحْیِی مِنَ الْحَقّ). البته پیامبر خدا نیز از بیان حق در مواردی که جنبه شخصی و خصوصی نداشت هیچ ابا نمی‌کرد ولی بیان حق اشخاص از ناحیه خودشان زیبا نیست اما از ناحیه کسان دیگر جالب و زیباست، و مورد آیه نیز از این قبیل است، اصول اخلاقی ایجاب می‌کرد پیامبر (ص) به دفاع از خود نپردازد، بلکه خداوند به دفاع از او پردازد.(تفسیر نمونه، ج17، ص401)

شرایط مهمانی دادن در خانواده اسلامی

بعضی از والدین فرزندان خود را بدون دعوت به مهمانی می‌برند از میزبان هم توقع احترام دارند. در صورتی که در سفارش‌های پیغمبر است (ص) که‌ای علی هشت کس اگر اهانت شوند جز خود را ملامت نکنند: آنکه بر سر خوانی رود که دعوت نشده و آنکه فرمانفرمائی کند بر میزبان صاحب خانه. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص291)

بعضی از خانواده‌ها در تهیه غذا چنان خود را به زحمت انداخته دیگر طاقت مهمانی دادن و یا رفتن به مهمانی برای دفعات بعدی را نخواهند داشت و کار به جایی خواهد رسید که از مهمانی دادن متنفر شوند. در صورتی که امام ششم  فرمود: اگر برادرت خود به نزد تو آمد هر چه داری به راش بیاور و اگرش دعوت کردی خوب پذیرایش شو. در این مورد ایشان در جای دیگر فرمود: اگر کسی هزار درهم برای خوراکی هزینه نهد و مؤمنی از آن بخورد اسراف نباشد. شخصی علی بن ابی طالب (ع) را به مهمانی خواند، حضرت فرمود: به شرط آنکه سه چیز را تضمین بدهی، گفت: آن سه چیز کدامند یا امیر المؤمنین؟ فرمود: اینکه از بیرون چیزی برای ما نیاوری و چیزی را که در خانه است از من مضایقه نکنی و به خانوادهات اجحاف نکنی، گفت: پذیرفتم، حضرت دعوت او را اجابت نمود. (خصال، ج1، ص 275) بعضی از خانواده‌ها برای به رخ کشیدن وسایل خانه به مهمان، مهمانی برپا می‌کنند در صورتی که  پیغمبر (ص) فرمود: هر که برای خودنمائی و شهرت اطعام کند خدا از صدید دوزخ به او بخوراند و آن خوراک را در شکمش آتش سازد تا دادگری مردم در روز قیامت به پایان برسد.

بعضی از خانواده‌ها نیز ملاحظه صاحب خانه را نمی‌کنند تا یک هفته خود را به صاحب خانه تحمیل کرده که با این کار برای آن‌ها مزاحمت ایجاد خواهد شد. در حالی که مهمانی تا سه روز است. پیامبر(ص) فرمود: پذیرایی از مهمان تا سه روز حق اوست، زائد بر آن در حکم صدقه‌ای است که میزبان به او می دهد آنگاه فرمود: چندان نزد میزبان نمانید که وی را گناه کار سازید. گفتند: چگونه؟ گفت: چندان مقام کنی که هزینه مهمانی نداشته باشد. .(خصال،ج1، ص 118) یا اینکه به وسواس دچار خواهد شد که به جای دید و بازدید و با خبری از حال هم، خود را به تکلف اندازد. در صورتی که با این روحیه فرسنگ‌ها از مهمانی اسلامی به دور است. امام ششم (ع) فرمود: مؤمن رو در بایستی از برادرش ندارد، ندانم کدام عجیب‌تر است: آنکه نزد برادر رود و او را برنج پذیرائی وادارد یا اینکه خود به خود به رنج افتد برای پذیرائی برادرش. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص292)

گاهی اوقات بعضی از خانواده‌ها چنان خود را از دیگری بالا دانسته که اگر میزبان در حد وسع خود غذایی مقابل آن‌ها بگذارد پشت سر میزبان شروع به بدگویی کرده که او به ما احترام نگذاشته است. در حالی که چنین نیست. رسول خدا(ص) فرمود: همین گناه برای آدمی بس که کم شمارد آنچه نزد برادرانش گزارد، و همین گناه برای مهمانان بس که آنچه برادرشان نزدشان نهد کم شمارند. حتی ارزش مهمانی به قدری مهم است که امام رضا(ع) فرمود: که صله کنید ارحامی را که از شما بریدهاند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص293) تمام حقوقی که برای مهمان در نظر گرفته شده است همه برای انتشار مهربانی و عطوفت بین خانواده‌ها است.امام ششم (ع) که فرمود: از آبروداری است نزد برادر که چون در سفره با او همخور شود پیش از او از خوردن دست بردارد، و فرمود: چون برادرت بر تو وارد شد به او مگو امروز چیزی خوردی ولی آنچه داری نزد او بیاور زیرا به راستی سخاوتمند کامل کسی است که آنچه دارد در بخشش گزارد. و این در زندگانی پیامبر(ص)هویداست چون پیامبر(ص) با مردمی میخورد اول کس بود که با آن‌ها دست به طعام می‌برد و آخر کسی که دست می‌کشید تا همه بخورند. رسول خدا فرمود صاحب خانه اول مهمانان بنوشد و آخر همه وضوء سازد. رسول خدا(ص) فرمود: حق مهمانست که او را بدرقه کنی در سرایت تا دم در. هم چنین ایشان در جای دیگر فرمود: حق مهمانست که به رایش خلال آماده کنند.

پاداش مهمانی

بعضی از خانواده‌ها از پاداش مهمانی غافلند. پیغمبر (ص) فرمود: هر کس به برادرش شیرینی خوراند خدا تلخی مرگ را از کامش ببرد و امام صادق (ع) فرمود: هر که گرسنه‌ای را سیر کند خدا به رایش در بهشت جوئی روان سازد.

پیغمبر (ص) گذر کرد به گوری که کنده می‌شد و آنکه می کندش خسته و مانده شده بود و آن حضرت به او فرمود: برای که این گور را می‌کنی؟ گفت: برای فلان بن فلان، فرمودش چرا بر تو سخت آمده اگر آنکه دانی خوش بر خورد و خوشخو بود زمین به رایش نرم می‌شد تا بسا با مشت میتوانست آن را بکند، سپس فرمود: که البته او دوست می‌داشت پذیرائی مهمان را و پذیرائی نکند از مهمان جز مؤمن پرهیزکار. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص29)

پیغمبر (ص) فرمود: هر که ایمان به خدا و روز جزا دارد باید مهمانش را گرامی دارد، و مهمانی تا سه شبانه روز است و بالاترش صدقه است و بخشش تا یک شبانه روز، و نشاید مهمان وارد بر قومی آن‌ها را دلتنگ کند تا آن‌ها را بیرون کند یا بیرونش کنند.(ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج2، ص297) امیر مؤمنان فرمود: مؤمنی مهمان دوست نباشد جز که از گورش برخیزد و رویش چون ماه شب چهارده باشد و اهل محشر نگرند و گویند این جز پیغمبر مرسل نیست، و فرشته‌ای گوید: این مؤمن مهماندوست است و پذیرائی مهمان و راهی ندارد جز که به بهشت رود. از پیغمبر است (ص) که مهمان داری در شب حق واجب بر هر مسلمانست و صبح که شد خواهد نگهش دارد و خواهد رهش کند، هر خانه که مهمان نیاید فرشتهها در آن نیایند. امام صادق از قول پیغمبر (ص) فرمود: برکت شتابان‌تر است به سوی کسی که اطعام می‌کند از کار به کوهان شتر.  هم چنین پیغمبر (ص) فرمود: مهمان روزی خود را نزد میزبان آورد و چون خارج شود همه گناهانشان را برد. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار،ج1،ص60 )   

امام حسین (ع) که فرمود: هر که شاد است که مرگش پس افتد، و روزش فزاید باید صله رحم کند.  پیغمبر (ص) فرمود: هر که یک چیز را برای من در عهده گیرد من چهار چیز به رایش در عهده گیرم صله رحم کند و خدا او را دوست دارد، و روزش را فراوان کند، و به عمرش افزاید، و بهشتی در آوردش که به او وعده داده. پیغمبر (ص) فرمود: مردی صله رحم کند که از عمرش سه سال مانده و خدا عز و جل آن را سی سال گرداند، و قطع رحم کند و از عمرش سی سال مانده و خدا آن را سه سال گرداند. (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج1، ص61)

کیفر قطع رحم و ناسازگاری

بعضی از خانواده‌ها به دلایل بی اساس با فامیل قطع رابطه دارند و از پیامد سوء آن غافلند.رسول خدا (ص)فرمود: هنگامی که علم، پدیدار، ولی از عمل به آن خودداری شود، و (نیز) زبان‌های مردم (به ظاهر) موافق و دل‌های آنان (در باطن) مخالف یک دیگر باشد، و قطع رحم رواج پیدا کند، در چنین روزی خداوند بر آن مردم لعنت می‌کند و آن‌ها را گنگ و نابینا میسازد (تا از دیدن و شنیدن حقایق محروم گردند). (بحار الانوار، ج2، ص294) در خانواده والدین با آگاهی دادن فرزندان خویش با آداب مهمانی آن‌ها را در طی مراحل کمال در زندگی خویش یاری می‌نمایند.

انتهای پیام/

يکشنبه 17/9/1392 - 9:31
تغذیه و تناسب اندام

دست اندازهای جاده لاغری

دست اندازهای جاده لاغری

بخش زیادی از چاقی که در جامعه شاهد آن هستیم، به دلیل عادات بد غذایی است. غذاهای چرب، میان‌وعده‌های پر کالری، شیرینی‌ها و نوشیدنی‌های چاق‌کننده و عجله کردن در خوردن غذا از عوامل اصلی گسترش چاقی در جامعه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از مجله سیب سبز، بخش زیادی از چاقی که در جامعه شاهد آن هستیم، به دلیل عادات بد غذایی است. غذاهای چرب، میان‌وعده‌های پر کالری، شیرینی‌ها و نوشیدنی‌های چاق‌کننده و عجله کردن در خوردن غذا از عوامل اصلی گسترش چاقی در جامعه است. عادت‌های خوراکی پرخطر که باعث اضافه وزن می‌شوند در جامعه بسیارند و بین افراد زیادی مشترک هستند. در اینجا بخشی از آنها را خواهید خواند. در مقابل هر عادت بد نحوه رفع آن آورده شده تا با اصلاح آن بتوانید تناسب اندام و سلامت خود را تضمین کنید. پس پیش به سوی یک کاهش وزن پایدار و ایمن با تغییر در نحوه خوردن غذا.

هنگام ناراحتی به غذا پناه می‌برید؟

راه‌حل:

لازم است بدانید هله هوله خوردن، هنگامی که حال‌تان خوب نیست فقط یک درمان موقتی است اما اگر به شکل یک عادت درآید می‌تواند باعث افزایش وزن شود. در عین حال می‌تواند باعث نارضایتی شما از خود و تشدید احساس بد در شما هم بشود. در این موارد به جای بازکردن در یخچال یا کمد خوراکی‌ها خودتان را عادت بدهید تا با چیزهایی دیگر سرتان را گرم کنید. در همان لحظه افکار بد را از مغزتان بیرون کنید. اگر نیاز دارید چیزی بخورید می‌توانید آن را با کار متفاوتی جایگزین کنید. مثلا فیلم ببینید، قدم بزنید یا برای دیدن یک دوست از خانه بیرون بروید. اگر با این کارها آرام نمی‌شوید، سعی کنید به‌جای خوردن خوراکی‌های پرکالری، از خوراکی‌هایی که کم‌کالری هستند و در عین حال سروتونین آزاد می‌کنند استفاده کنید. خوراکی‌هایی مثل ذرت، کاهو، هویج یا غلات سبک به شما کمک می‌کنند.

صبحانه نمی‌خورید؟

راه‌حل:

 


در طول شب قند خون کاهش پیدا می‌کند و تا وقتی که صبحانه نخورده ‌باشید مغز شما برای فعالیت‌های روزانه آماده نمی شود. کسانی که صبحانه می‌خورند طی ساعات صبح دچار گرسنگی بیش ‌از حد نمی‌شوند و در طول روز کمتر غذا می‌خورند. صبحانه خوردن به این شکل به کنترل وزن کمک می‌کند. صبحانه خوردن یک عادت است و شما باید این عادت را در خودتان تقویت کنید. کافی است چند روز خودتان را به خوردن صبحانه مجبور کنید تا روزهای بعد با اشتیاق بیشتری صبحانه بخورید. به علاوه اگر شام سبک‌تر بخورید آماده خوردن صبحانه می‌شوید. اگر برای خوردن صبحانه وقت ندارید، کورن فلکس یا غلاتی مانند آن زمانی برای آماده شدن نمی‌خواهند و به همراه شیر یک وعده کامل به شمار می‌روند. می‌توانید هر روز با اضافه کردن یک میوه یا آبمیوه در آن تنوع ایجاد کنید. اگر صبحانه سنتی دوست دارید، می‌توانید مقدمات آن را از شب پیش فراهم کنید تا با مشکل کمبود وقت مواجه نشوید.

در مهمانی​ها پرخوری می​کنید؟

راه‌حل:

«حالا که دور همیم اشکالی نداره» این جمله را بارها شنیده‌اید. همه فکر می‌کنند یک بار در هفته و هنگام غذا خوردن دسته جمعی اشکالی ندارد و با این بهانه تمام تلاش‌شان برای کاهش وزن را از بین خواهند برد. حتی یک روز در هفته زیاد غذا خوردن شما را چاق می‌کند. برای آخر هفته که اعضای خانواده همه دور هم هستند و دوست دارید غذای خوب و لذتبخش میل کنید، می‌توانید با کمی تغییر در پخت‌و‌پز، غذای کم‌کالری‌تری را درست کنید. برای مثال می‌توانید خورش را با روغن کمتری بپزید یا از ریختن روغن در برنج خودداری کنید. به‌جای پخت غذاهای چرب معمول از خوراک سبزیجات یا مرغ کبابی استفاده کنید و با این تغییر کوچک در روش تغذیه، خوش‌اندام‌تر و سالم‌تر باشید.

معتاد فست‌فود هستید؟

راه‌حل:

اکثر غذاهای آماده برای اینکه قیمت پایین‌تری داشته باشند با مواد اولیه‌ای با کیفیت بسیار پایین تولید می‌شوند. معمولا کنترلی بر آنها نیست و برای خوشمزه‌شدن سرشار از مواد چاق کننده هستند. اگر روزهایی در هفته وقت برای آشپزی ندارید، غذاهای آماده را با غذاهایی که در اصطلاح به آنها حاضری می‌گویند، جایگزین کنید. می‌توانید غذای پخته را به بخش‌های کوچک تقسیم کنید و در فریزر بگذارید. حتی می‌توانید مایه کتلت، همبرگر آماده یا کباب لقمه را خودتان درست کنید و در فریزر بگذارید. هر وقت از بیرون می‌رسید و فرصت پخت غذا ندارید، چند تا از آنها را از فریزر بیرون بیاورید و سرخ کنید.

مصرف شیرینی شما زیاد است؟

راه‌حل:

 


شیرینی بدترین خوراکی برای چاق‌هاست. این خوراکی مضر با میزان بالای چربی و قندی که دارد مهم‌ترین عامل چاق‌کننده در رژیم غذایی هر فردی محسوب می‌شود. شیرینی معده را پر نمی‌کند و فقط با دادن کالری زیاد باعث چاق‌شدن خواهد شد. لازم است برای سلامت بیشتر این شیرینی‌های قندی را با مواد دیگری جایگزین کنید. موادی طبیعی که علاوه‌ بر تامین‌ قند لازم روزانه، سالم و مفید هم باشند. اگر به خوردن شیرینی‌ تمایل دارید همیشه همراه خود توت خشک، کشمش یا انجیر داشته باشید. میوه‌های شیرین هم می‌توانند جایگزین خوبی برای شیرینی‌ باشند. اگر باز هم تمایل به شیرینی داشتید، می‌توانید از عسل یا خرما استفاده کنید.

هله هوله‌های چاق‌کننده دوست دارید؟

راه‌حل:

خیلی‌ها مقدار غذایی که می‌خورند زیاد نیست اما بین هر وعده غذایی عادت به خوردن چیزهای دیگر دارند. چیپس، پفک، بیسکویت و شیرینی از معمول‌ترین میان‌وعده‌هایی هستند که مخصوصا کسانی که سر کار می‌روند به خوردن آنها گرایش زیادی دارند. آنها را سر میز می‌گذارند و مرتب می‌خورند. اینها بیشتر از حدی که فکر می‌کنید شما را چاق می‌کنند. در واقع در بسیاری موارد اگر مجموع میان وعده‌ها را حساب کنید می‌بینید بسیار بیشتر از غذایی که در هر وعده می‌خورید مصرف می‌شوند. البته خوردن درست میان‌وعده‌ها می‌تواند مفید باشد. میان‌وعده‌ها قند خون شما را ثابت نگه می‌دارد و اجازه نمی‌دهد زیاد گرسنه شوید. فقط باید یاد بگیرید آنها را درست مصرف کنید. مثلا عصر‌ها از نان و پنیر و گوجه استفاده کنید که از خوراکی‌های محبوب ایرانی‌هاست. می‌توانید با انواع نان‌ها و پنیرها آن را متنوع کنید و در برنامه غذایی‌تان بگنجانید. هویج یا سبزیجات دیگری مثل کرفس هم برای میان‌وعده عالی هستند. هویج را پاک و خرد کنید و به همراه کمی سس ماست یا ماست چکیده یا کره بادام‌زمینی میل کنید. می‌توانید از ماست هم استفاده کنید. ماست به همراه کمی نمک و ادویه یک میان‌وعده عالی به شمار می‌رود. می‌توانید ماست را با نعناع، نمک، فلفل سیاه، پودر سیر و ادویه‌های دیگر مزه‌دار کنید.

برای غذا خوردن وقت نمی‌گذارید؟

راه‌حل:

عجله در غذاخوردن ضررهای بسیاری دارد. اول اینکه وقتی غذای خود را در حال رانندگی، راه رفتن یا کار می‌خورید هوای زیادی را به همراه غذا می‌بلعید و بعد از آن نفخ می‌کنید. دوم اینکه بزاق فرصت درست عمل‌کردن را پیدا نمی‌کند و تمام وظیفه هضم غذا به معده محول شده و باعث آسیب دیدن آن می‌شود. از همه مهم‌تر اینکه مغز پیغام سیری را درست به بقیه نقاط بدن منتقل نمی‌کند و شما برای سیرشدن ناخودآگاه بیشتر می‌خورید. پزشکان معتقدند غذا خوردن باید حداقل 20 دقیقه طول بکشد تا پیام سیری درست منتقل شود. بهتر است موقع غذاخوردن دست از کار بکشید و روی غذایی که می‌خورید تمرکز کنید. برای کم‌کردن سرعت خوردن غذا، می‌توانید کنار غذا از همراه‌هایی مثل سالاد، ماست یا چیزهای دیگر استفاده کنید. این همراه‌ها تا حدی سرعت غذا خوردن را کاهش خواهند داد.

انتهای پیام/ن
 

يکشنبه 17/9/1392 - 9:24
اطلاعات دارویی و پزشکی

زغال اخته بخورید تا دیابت نگیرید

زغال اخته بخورید تا دیابت نگیرید

تحقیقات جدید نشان می‌دهد: زغال اخته از بیماری‌های قلبی، دیابت و چاقی جلوگیری می‌کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از ایسنا ،مصرف منظم زغال اخته که غنی از ترکیباتی به نام پلی فنول‌هاست، بیش از یک دوره هشت هفته‌ای به پیشگیری و بهبود بیماری‌های مرتبط با سندرم متابولیسم کمک می‌کند.
سرپرست این تحقیق، دکتر کلیمیس زاکاس، استاد تغذیه بالینی دانشگاه ماین آمریکا اظهار کرد: سندرم متابولیسم گروهی از عوامل خطر شناخته شده در چاقی، فشارخون، التهاب، چربی خون، عدم تحمل گلوکز، مقاومت به انسولین و اختلال عملکرد اندوتلیال است.
 

محققان اظهار کردند: برخی مواد موجود در مواد غذایی در برابر سندرم متابولیسم از بدن محافظت می‌کنند. این ترکیبات به طور طبیعی وجود دارند و در نتیجه موجب کاهش درمان دارویی و معالجه پزشکی می‌شوند.

وی در ادامه افزود: تحقیقات پیشین ما بر روی موش‌ها نشان داد پلی فنول‌ها تاثیرات سودمندی بر سلامتی عروق و فشارخون بالا دارند و تحقیقات جدید حاکی از مزایای زغال اخته وحشی بر پیشگیری از سندرم متابولیسم در مدل انسانی است.

محققان دریافتند: تغذیه هشت هفته‌ای موش‌ها با زغال اخته موجب تنظیم، بهبود و تعادل بین شل شدن و جمع شدن دیواره رگ‌ها می‌شود و در موش‌های چاق مبتلا به سندرم متابولیسم نیز باعث بهبود فشار و جریان خون می‌شود.

وی در ادامه افزود: مصرف زغال اخته وحشی موجب کاهش التهاب مزمن، بهبود میزان چربی غیرطبیعی و ژن مرتبط با سندرم متابولیسم می‌شود.

نتایج این تحقیق در نشریه فیزیولوژی کاربردی، تغذیه و متابولیسم منتشر شده است.

يکشنبه 17/9/1392 - 9:23
تغذیه و تناسب اندام

دلایل رایج شکست رژیم های غذایی

دلایل رایج شکست رژیم های غذایی

بسیاری از ما واژه رژیم غذایی را با محرومیت کوتاه‌مدت یکسان فرض می‌کنیم و گاهی از آن پیروی کرده و در نهایت از زیر آن شانه خالی می‌کنیم. در بررسی‌ای که ماه گذشته منتشر شده است، کسانی که رژیم غذایی دارند، 40 درصد در همان هفت روز اول آن را رها می‌کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از مجله سیب سبز، بسیاری از ما واژه رژیم غذایی را با محرومیت کوتاه‌مدت یکسان فرض می‌کنیم و گاهی از آن پیروی کرده و در نهایت از زیر آن شانه خالی می‌کنیم. در بررسی‌ای که ماه گذشته منتشر شده است، یک کمپانی غذایی انگلیسی اعلام کرده که از کسانی که به طور منظم رژیم غذایی دارند، 40 درصد در همان هفت روز اول آن را رها می‌کنند، 20 درصد بعد از یک ماه و تنها 20 درصد آنها رژیم غذایی را تا 3 ماه ادامه می‌دهند. من خودم اغلب شاهد این الگو بوده‌ام. بیشتر مراجعان من پیش از کار کردن با من به طور مداوم رژیم غذایی داشتند، در حالی که تمام تلاش خود را برای کاهش وزن انجام می‌دادند اما در طولانی‌مدت شدنی نبود.

راه‌حل: با دقت به مخاطرات توجه کنید و استراتژی‌های ادراکی را برای تنظیم دقیق نگرش‌های‌تان تکمیل و اجرا کنید. 5ترفند زیر می‌تواند در زندگی واقعی شما را از تسلیم شدن دور نگاه دارد تا بتوانید در کاهش وزن عاقلانه و قابل تحمل موفق شوید.

شاید بدن‌تان سرکش باشد

رژیم غذایی سخت و بسیار شدید می‌تواند باعث ایجاد نوسانات خلقی، سردرد، خستگی جسمی و ذهنی، بدخلقی، ناراحتی های گوارشی و گیجی شود. به طوری که برخی از مراجعین من احساس گوشه‌گیری می‌کردند و بعضی دیگر فکر می‌کردند که زامبی هستند. هیچ کس دوست ندارد چنین حس‌هایی را تجربه کند و حقیقت این است که تغییر رژیم غذایی به یک رویه بهتر باید به شما احساس پرانرژی بودن، سبکی، هوشیاری و شادابی بدهد.

 


چگونگی تغییر

دوباره پیشینه خود را بررسی کرده و با خود عهد ببندید اشتباهات گذشته را تکرار نکنید. شما بهتر از هر کس دیگری بدن‌تان را می‌شناسید یعنی دقیقا می‌دانید در گذشته چه چیزی شمارا ناراحت می‌کرده است. بسیاری از افراد می‌گویند میان‌وعده‌های بیشتر، افزایش تعداد وعده‌های غذایی یا اضافه کردن مقداری میوه به رژیم غذایی مشکل‌ساز بوده اما وقتی با بدن خود صادق باشید شاید زیاد خوردن برای کاهش وزن کمی غیرمنطقی به نظر برسد. بله، شما باید برای کاهش وزن کمتر بخورید، اما کم کردن احتیاجات اصلی بدن می‌تواند سوخت‌وساز و سلامت شما را به مخاطره بیندازد. به همین دلیل می‌توانید سیگنال‌های متوقف کردن آن را با قدرت دریافت کنید. برای موفقیت، یک رویکرد طلایی را در پیش بگیرید که نه بسیار کم و نه بیش از اندازه باشد، بلکه در حد مناسب و کافی باشد.

همیشه حس گرسنگی دارید؟

احساس گرسنگی 5 دقیقه یا حتی یک ساعت پس از خوردن، الزاما باعث لاغر شدن نمی‌شود. در واقع، به طور کلی گرسنگی مزمن نشان می‌دهد که رژیم غذایی شما نامتعادل و ناکافی است و می‌تواند سبب تحلیل انرژی بدن و مقاوت بدنی شما در کاهش وزن شود.

چگونگی اصلاح آن

کم کردن وزن و سایز بدون تحمل گرسنگی شدید، یعنی خوردن غذاهای سالمی که زود سیر می‌کنند و مدت زمان بیشتری باعث سیر نگه داشتن شما می‌شوند. این گروه شامل مواد غذایی سرشار از پروتئین مثل تخم‌مرغ ارگانیک، مرغ خانگی، ماهی، لوبیا و عدس، فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات، گندم سبوس‌دار، لوبیا و عدس و چربی‌های خوب مانند آووکادو، آجیل‌ها، تخمه‌ها و روغن زیتون کاملا خالص و روغن نارگیل هستند. یک وعده غذایی 350 کالری که شامل سوپ لوبیا، یک‌چهارم آووکادو، 2 فنجان مارچوبه گریل شده باشد، به شما احساس سیری بیشتری نسبت به یک شام رژیمی فریز شده 350 کالری می‌دهد. یک استراتژی هوشمندانه دیگر این است که غذاها و خوراکی‌هایی را انتخاب کنید که بدون اینکه کالری اضافی به بدن برسانید، می‌توانید مقادیر بیشتری از آن بخورید مانند آب طعم‌دار شده با میوه‌ها یا سبزیجات تازه، خوراکی‌های نشاسته‌دار تفت داده شده مثل پاپ کورن و گندم سبوس‌دار بو داده شده. نصف فنجان ذرت ارگانیک دارای 15 گرم کربوهیدرات تقریبا معادل 3 فنجان پاپ کورن ارگانیک و نصف فنجان برنج قهوه‌ای حدود 22 گرم کربوهیدرات دارد که تقربا 8 برابر بیشتر از نصف فنجان برنج قهوه‌ای بوداده است.

هوس و اشتیاق به خوردن

اغلب از مراجعانم می‌خواهم خوراکی‌هایی که با اشتیاق دوست دارند یا آنهایی که به راحتی نمی‌توانند از آنها بگذرند را فهرست کنند. این یک موضوع بحرانی است چون کنترل وزن در طولانی‌مدت تعهدی مادام‌العمر است. نیافتن راهی برای جلوگیری از پرخوری و افراط عمده‌ترین علت برای افزایش و کاهش صعودی و نزولی افراد است. سعی در عالی بودن هفته به هفته غالبا منجر به ایجاد حس محرومیت، رنجش، حتی خشم یا افسردگی و به حداکثر رساندن افراط در خوردن یا ترک رژیم غذایی می‌شود.

چگونگی اصلاح

ذهن خود را از جمله «یا همه چیز یا هیچ چیز» خالی کنید. با این ذهنیت، افکار تحریک آمیز در انحراف در رژیم غذایی همچون «خب حالا که آن را شکست دادم می‌توانم از آن دست بکشم!» که شما را در آن موقعیت نگه می‌دارد، به وجود می‌آید. اگر شما نگران تکرار آن هستید، به خود اجازه دهید با روش‌هایی که شانس پرخوری را کاهش می‌دهد، شاد باشید. برای نمونه، هفته‌ای یک مرتبه در رستوران دسر بخورید یا به جای خرید یک بسته بیسکوییت یا کیک برای خانه از نانوایی یک تکه کیک بخرید. همچنین، از خوراکی‌های سرشار از مواد مغذی که برای کاهش وزن بسیار عالی هستند و احساس شادی بیشتری به شما می‌دهند مانند کره بادام، آووکادو و شکلات تلخ استفاده کنید.داشتن صبر برای چشیدن خوراکی‌ها یک دستورالعمل نتیجه‌بخش برای بروز این فاجعه است.

 


فشار اجتماعی دارید؟

تعداد بسیار زیادی از مراجعان به من می‌گویند زمانی که تصمیم می‌گیرند غذا یا نوشیدنی خود را کم کنند تا سالم‌تر بمانند، دوستان و اعضای خانواده آنها می‌گویند که تو نیازی به کاهش وزن نداری و هیکل خوبی داری و به آنها واکنش نشان می‌دهند. بسیاری از افراد گزارش داده‌اند که وقتی سعی در پرهیز غذایی دارند احساس گناه یا اغوا شدن می‌کنند که این مسئله را بررسی‌ها نیز تائید می‌کند. پژوهشی تازه نشان داده است که کسانی که با دوستان همراه می‌شوند در مقایسه با وقتی با غریبه‌ها بیرون می‌روند، بیشتر به خود اجازه می‌دهند پرخوری کنند.

چگونگی تغییر

عادت خوردن برای سرگرمی را ترک کنید. برنامه‌ریزی اجتماعی و با جمع بودن و خوشگذرانی را با شام بیرون و پرخوری اشتباه نگیرید. به جای سینما رفتن و خوردن پاپ کورن و شکلات در پارک به بازی بپردازید. برقصید تا بتوانید با این حرکات H2O بیشتری را در طول عصر دریافت کنید. اگر بازهم به رویه قبل بازگشتید، محکم و استوار اهداف مهم خود را تکرار کنید و در خواست حمایت کنید. مثلا به این بیندیشید که بهتر خوردن به خوب خوابیدن شما کمک می‌کند، کارایی شما در محل کار زیادتر می‌شود، سوزش معده‌تان از بین می‌رود، در مقابل میگرن‌تان مقاومت بیشتری نشان خواهید داد و...

انتهای پیام/

يکشنبه 17/9/1392 - 9:23
تغذیه و تناسب اندام

جنجال قهوه سبز و معجزه‌ای برای لاغری!

جنجال قهوه سبز و معجزه‌ای برای لاغری!

در اکتبر 3102 شایعه جنجال برانگیزی در خصوص عصاره قهوه سبز که در جنگ با برآمدگی شکم معجزه می‌کند، همه جا پخش شد.بعد از پخش آن از برنامه تلویزیونی دکتر اُوز، میلیون ها نفر آن را به عنوان قرص معجزه آسای قرن می‌شناسند و باعث خوشحالی بسیاری از افرادی شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از مجله زندگی ایده آل، در اکتبر 3102 شایعه جنجال برانگیزی در خصوص عصاره قهوه سبز که در جنگ با برآمدگی شکم معجزه می‌کند، همه جا پخش شد.بعد از پخش آن از برنامه تلویزیونی دکتر اُوز، میلیون ها نفر آن را به عنوان قرص معجزه آسای قرن می‌شناسند و باعث خوشحالی بسیاری از افرادی شد که هر روز با اضافه وزن خود دست به گریبانند.

 
چه انتظاری باید از دانه قهوه سبز داشته باشیم؟ 
 
مطمئن هستم که از قرص‌های مختلف لاغری خسته شده‌اید که حرف‌ها و قول‌های بسیاری به شما می‌دهند اما هیچ کدام را برآورده نمی‌کنند. پس به شما می‌گویم که چه انتظاراتی باید از دانه قهوه سبز داشته باشید: 
 
چربی سوزی قوی، کاهش اشتهای موثر،  سریع الاثر و نتیجه ثابت شده، کاهش وزن باور نکردنی،  انرژی دهنده در طول روز و بدون اثرات منفی. دانه قهوه سبز تاثیرگذارتر از دیگرمحصولات است. بیشترمحصولات موجود در بازار عصاره‌شان را از مواد دیگر شیمیایی می‌گیرند. این کار را برای کم کردن هزینه‌شان انجام می‌دهند اما تاثیر گذاری‌شان را نیز کاهش می‌دهند.
 
 
دانه قهوه سبز توسط پزشکان نیز توصیه می‌شود، به شرطی که به موارد زیر توجه کنید: 
 
1.بیشتر از 9کیلوگرم هر ماه وزن از دست ندهید.
 
2.غذا خوردن را فراموش نکنید. حداقل روزی 3 وعده غذا بخورید.
 
3.ورزش سبک خود را ادامه دهید و آن را زیاد نکنید.
 
فواید قهوه سبزبرای سلامت و تندرستی
 
قهوه سبز فواید بسیاری دارد. قهوه سبز برای کاهش وزن در روندی سالم و بدون مضرات کار خود را انجام می‌دهد.مقدار بالای کلوروژنیک اسید در قهوه سبز به کم شدن چربی بدن توسط افزایش سوخت و ساز بدن و استفاده از چربی ذخیره شده در بدن کمک می‌کند. تحقیقات بسیار زیادی روی عصاره قهوه سبز انجام شده است که به عنوان یک منبع مهم برای کاهش وزن شناخته می‌شود. این تحقیقات نشان دادند که کلوروژنیک اسید موجود در قهوه سبز 45درصد به کاهش جذب چربی‌ای که در غذای مصرفی وجود دارد و تحریک متابولیسم کمک می‌کند.آنتی اکسیدان اصلی در عصاره قهوه سبز یعنی اسید کلوروژنیک، در آزاد شدن آنزیم G6P به وجود می‌آید که به طور محسوسی در تعادل قند خون نقش اساسی ایفا می‌کند، در نتیجه برای دیابتی‌ها دریافت این مکمل می‌تواند مفید باشد. همچنین دیابتی‌ها می‌توانند از کاهش وزن‌شان که با استفاده از قهوه سبز به وجود می‌آید فواید زیادی ببرند. اسید کلوروژنیک، ترکیب اصلی قهوه سبز،یک آنتی اکسیدن طبیعی بسیار قوی است که با رادیکال‌های آزاد موجود در خون می‌جنگد. تاثیر آن روی روند پیری و بهتر شدن جریان خون و سفت شدن ماهیچه‌ها است. این تنها یکی از دلایلی است که این تحقیق بسیار جالب است. بر اساس تحقیقاتی که در مورد چاقی، بیماری دیابت و مشکل در سوخت وساز بدن انجام شده است، قهوه سبز اولین ماده‌ای است برای کاهش وزن که سر قول‌های خود ایستاده است. در یک تحقیق که اخیرا در روزنامه تایمز ایالات‌متحده به چاپ رسید، داوطلبانی که قهوه سبز را مصرف می‌کردند به مدت 12 هفته مورد بررسی قرار گرفتند.آنها به طور میانگین 5/8 کیلوگرم وزن کم کردند.این مقدار 16درصد از کل چربی بدن‌شان و5/10درصد از کل وزن​شان بود. اما بخش جالب توجه جریان این بود که این داوطلبان هیچ تغییری در روند زندگی و تغذیه روزانه‌شان ندادند. تکرار می‌کنم این افراد 5/8 کیلوگرم را بدون گرفتن رژیم و ورزش اضافه بر برنامه عادی‌شان، کم کردند. تا امروز، دانه‌های قهوه سبز، تاثیرگذارترین سلاح در مبارزه با چاقی و کمک به کاهش وزن هستند. امکان ندارد بتوانید راه حل دیگر بهتری برای کاهش وزن خود پیدا کنید.
 
چگونه عصاره قهوه سبز بر کاهش وزن تاثیر می‌گذارد؟
 
عصاره قهوه سبز از جذب شدن قند درون نشاسته غذاها جلوگیری می‌کند همچنین کالری دریافتی را به خصوص بعد از خوردن غذا کاهش می‌دهد. از طریق جلوگیری از جذب گلوکز، هم BMIو هم چربی بدن کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین اسید کلوروژنیک از جذب چربی در روده جلوگیری می‌کند و متابولیسم چربی را در کبد افزایش می‌دهد. دانه قهوه سبز اشتها را کم می‌کند، متابولیسم را افزایش می‌دهد و چربی سوزی را سریع‌تر می‌کند. با سوزاندن چربی، عضلات​تان به طور طبیعی بیشتر مشخص می‌شوند و البته قهوه سبز به دفع سموم بدن کمک می‌کند.
انتهای پیام/
يکشنبه 17/9/1392 - 9:23
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته