• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 791
تعداد نظرات : 47
زمان آخرین مطلب : 3604روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


آنچه درباره مغز یک مادر نمی دانید
انگیزه قوی برای مراقبت و پرورش نوزاد و احساس مادری یک واکنش غریزی نیست و تا حد زیادی ناشی از ساختار مغز می باشد.

تحقیقات نشان می دهند که مادر شدن موجب رشد مغز در زنان می شود. بر اساس مطالعه ای که توسط انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است، همزمان با مادر شدن حجم مغزدر بخش هایی که به انگیزه و رفتار مرتبط است، افزایش می یابد. همچنین مشخص شد در مادرانی که احساسات بسیار زیادی نسبت به نوزاد خود دارند، بیشترین رشد مغزی در بخش های کلیدی قسمت میانی مغز اتفاق می افتد. 
محققان معتقدند که تغییرات هورمونی پس از زایمان از جمله افزایش استروژن، اکسی توسین و پرولاکتین موجب تغییرات مغزی و سازگاری مادر برای نگهداری از نوزاد می شود. به عقیده محققان انگیزه قوی برای مراقبت و پرورش نوزاد و احساس مادری یک واکنش غریزی نیست و تا حد زیادی ناشی از ساختار مغز می باشد.

برای انجام این مطالعه مغز 19 زن که به تازگی زایمان کرده بودند مورد بررسی دقیق قرار گرفت. (10 نوزاد پسر و 9 نوزاد دختر) .از مغز این زنان ‌ 2 تا 4 هفته پیش از زایمان و 3 تا 4 ماه پس از آن تصویربرداری شد. ارزیابی این تصاویر مغزی نشان داد حجم بخش خاکستری مغز به میزان قابل ملاحظه ای در بخش های مختلف مغز افزایش می یابد. بخش های تغییر یافته در مادران شامل قسمت های مربوط به انگیزه، کنترل عواطف، حمایت، استدلال و قضاوت است. این رشد مغزی نتیجه رشد سلول های عصبی، افزایش و پیچیده شدن ارتباطات بین این سلول ها و گسترش شبکه عصبی می باشد.
نکته جالب در این بررسی این بود که رشد بخش خاکستری مغز بزرگسالان  آن‌هم در مدت چند ماه  پدیده نادری است که بر اساس تحقیقات مورد مشابهی ندارد. این مطالعه این فرضیه را برای محققان ایجاد کرده است که احتمالا افسردگی پس از زایمان به دلیل عدم رشد بخش های ذکر شده در مغز می باشد.
دوشنبه 12/3/1393 - 0:43
سلامت و بهداشت جامعه


از دست چپ فشارخون بگیریم یا دست راست؟
برای اندازه‌گیری فشارخون دستگاه‌های مختلفی وجود دارد.

همه ما با واژه «فشارخون» آشنایی داریم و می‌دانیم که فشار خون بالا چه آسیب‌هایی به بدن وارد می‌كند، اما شاید درمورد روش صحیح اندازه‌گیری آن اطلاعات کافی نداشته باشیم. اگر به سلامت‌تان اهمیت می‌دهید حتما یک دستگاه دیجیتال یا جیوه‌ای فشارخون در خانه داشته باشید و هر چند وقت یک بار فشار خون خود را با آن اندازه بگیرید. اما آیا می‌دانید قبل از گرفتن فشار چه کارهایی را نباید انجام دهید و هنگام اندازه‌گیری آن باید در چه حالتی قرار بگیرید؟ آیا می‌دانید فشارخون طبیعی برای شما چقدر است و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

بازویی‌ها بهتر از مچی‌ها هستند
برای اندازه‌گیری فشارخون دستگاه‌های مختلفی وجود دارد. برخی از این دستگاه‌ها به بازو و برخی دیگر به مچ دست بسته می‌شوند. البته دستگاه‌هایی که به مچ بسته می‌شوند خیلی دقیق نیستند و پزشکان معمولا استفاده از آنها را توصیه نمی‌کنند. اما آنهایی که به بازو بسته می‌شوند تقریبا معادل دستگاه‌های فشارخونی هستند که در مطب استفاده می‌شوند. یکی از نکات مهم در رابطه با این دستگاه‌ها مطابقت آن با بازوی فرد است. اگر سایز آن مطابق با سایز بازو نباشد فشارخون را به صورت کاذب بالاتر یا پایین‌تر نشان خواهد داد. یعنی اگر فرد چاقی از دستگاهی استفاده کند که کوچک‌تر از سایز بازویش باشد فشارش به طور کاذب بالاتر نشان داده می‌شود و اگر فرد لاغر باشد و دستگاه برایش بزرگ باشد فشارخونش به طور کاذب پایین‌تر نشان داده می‌شود.

از کدام دست باید فشارخون بگیریم؟
در حالت خوابیده باید دست خود را در کنار بدن قرار دهید و در حالت نشسته روبه‌روی یک میز هم سطح با قلب‌تان قرار بگیرید و دست‌تان را روی آن بگذارید. پزشکان معمولا در ویزیت اول از هر دو دست فشارخون می‌گیرند زیرا گاهی اوقات مشکلاتی در قلب وجود دارد که باعث می‌شود فشار یک دست پایین‌تر از دیگری باشد. رگی که داخل دست راست یا چپ می‌رود ممکن است تنگی و پلاک‌های آترواسکلروتیک داشته باشد. این پلاک‌ها فشار را به صورت کاذب پایین‌تر نشان می‌دهند، بنابراین در ویزیت اول از هر دو دست فشار گرفته می‌شود و اگر فشار هر دو دست خوب باشد دیگر تفاوتی نمی‌کند که دفعات بعد از کدام دست فشار گرفته شود. در غیر این صورت فشار دستی که بیشتر است فشارخون اصلی شما محسوب می‌شود.

حتی اگر  یک بارفشارتان بالا باشد...
اگر دلیل فشارخون استرس نباشد حتی یک بار بالا بودن فشار نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر در یک نوبت دیگر هم فشار بالا باشد باید حتما به پزشک مراجعه شود. البته همان‌طور که گفته شد برخی افراد با دیدن پزشک استرس می‌گیرند و فشارشان بالا می‌رود. برخی دیگر نیز ممکن است هنگام مراجعه به مطب استرس‌های کاری خود را برای مدت کوتاهی فراموش کنند و فشارشان دقیق‌تر اندازه‌گیری شود بنابراین بهتر است در زمان و مکانی فشار خود را اندازه بگیرید که استرس کمتری دارید. فشارخون بالا ممکن است به قلب و ارگان‌های دیگر آسیب وارد سازد، بنابراین اگر با یک بار اندازه‌گیری فشارتان بالا بود باید در عرض یک هفته به طور مرتب فشارتان را اندازه بگیرید. اگر این فشار در هر بار اندازه‌گیری بیشتر از 13.5 روی 8.5 باشد شما یک فرد مبتلا به فشارخون محسوب می‌شوید و باید تحت درمان قرار بگیرید. فشارخون طبیعی برای بیشتر افراد باید کمتر از 13.5 روی 8.5 باشد. اما در افرادی که خطر بیماری‌های قلبی بالاتر است یا دیابت و مشکلات کلیوی دارند فشارخون باید کمتر از 13 روی 8 باشد.

12 روی 8 یعنی چه؟!
فشارخون به دو نوع سیستولی و دیاستولی تقسیم و نامگذاری می‌شود که گاهی با نام ماکزیمم و مینیمم نیز شناخته می‌شود. درواقع زمانی که قلب خون را پمپاژ می‌کند جریان خونی که وارد رگ‌ها می‌شود فشار ماکزیمم را ایجاد می‌کند. سپس با متوقف شدن این پمپاژ، عروق خود را شل می‌کنند تا فشار را به حد مینیمم برسانند، بنابراین بالا بودن فشار مینیمم نشان‌دهنده این است که عروق سفت هستند و نمی‌توانند خود را شل کنند.  نتیجه اندازه‌گیری فشارخون معمولا به صورت فشار ماکزیمم روی فشار مینیمم اعلام می‌شود. برای مثال در فشار 12 روی 8، عدد 12 همان فشار ماکزیمم و عدد 8 فشار مینیمم است. اگر فشار ماکزیمم بالای 14 و فشار مینیمم بالای 9 باشد تقریبا می‌توان گفت که فرد فشارخون دارد. فشارخون در آقایان قبل از 50سالگی بسیار شایع است. خانم‌ها نیز بعد از یائسگی تقریبا به اندازه آقایان درخطر ابتلا قرار می‌گیرند. جالب است بدانید تقریبا 90 درصد از افراد بعد از 70 سالگی فشارشان از حد عادی بالاتر می‌رود.

چای، قهوه و سیگار فشار را بالاتر نشان می‌دهند
یک ربع قبل از گرفتن فشارخون بهتر است در حالت استراحت قرار بگیرید. مصرف چای، قهوه و سیگار از یک ساعت قبل و انجام فعالیت‌های فیزیکی و خوردن غذاهای سنگین فشارخون  را به صورت کاذب بالاتر نشان می‌دهند. البته این موضوع دلیل نمی‌شود بگوییم اگر چای و قهوه بخوریم فشارخون می‌گیریم زیرا این مواد تنها برای مدت کوتاهی به صورت موقت فشار را بالاتر نشان می‌دهند. لباس‌های خیلی تنگ نیز می‌توانند در نتیجه فشارخون تاثیرگذار باشند اما بستن کمربند تاثیر چندانی نخواهد گذاشت. علاوه براین خندیدن، حرف زدن، استرس، پربودن مثانه و سایر حالت‌های هیجانی حین گرفتن فشار قطعا روی نتیجه تاثیرگذار خواهند بود. مصرف زیاد نمک نیز فشار را بالا می‌برد البته این موضوع در همه افراد مطلق نیست و برخی‌ها با مصرف نمک فشارشان خیلی بالا نمی‌رود. با این حال از آنجایی که تشخیص حساسیت به نمک مشکل است توصیه می‌شود روزی که می‌خواهید فشارتان را اندازه بگیرید نمک زیاد مصرف نکنید. مصرف قرص‌های ضدبارداری نیز یکی از دلایل اصلی فشارخون در خانم‌های جوان است. البته باقطع این قرص‌ها فشارخون بلافاصله پایین نمی‌آید و چند ماه طول می‌کشد تا اثر قرص برطرف شود.

هم صبح اندازه بگیرید هم شب
فشارخون معمولا صبح‌ها بالاتر و عصرها پایین‌تر است. برای اطمینان بیشتر بهتر است در هفته اول هم صبح‌ها و هم شب‌ها فشارتان را اندازه بگیرید. اما اگر فشارخون‌تان طبیعی است لزومی به انجام این کار نیست. گاهی اوقات ممکن است فرد علائم افزایش فشارخون داشته باشد اما با یک بار اندازه‌گیری نزد پزشک فشارش طبیعی باشد. در این مواقع پزشک برای اطمینان به او دستگاه هولتر مانیتورینگ وصل می‌کند تا در عرض 24 ساعت از صبح تا شب و شب تا صبح به طور مرتب فشارش اندازه‌گیری شود. 

منبع : مجله سیب سبز
دوشنبه 12/3/1393 - 0:18
سلامت و بهداشت جامعه


خانم های سیگاری بخوانند
احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم در زنان سیگاری بیشتر است.

تحقیقات دانشمندان دانشگاه آكسفورد نشان می دهد كشیدن سیگار به ویژه در سنین كم و به تعداد زیاد احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم را در زنان افزایش می دهد. 

این دانشمندان با بررسی 23 تحقیق انجام شده در زمینه تاثیر سیگار در ابتلا به سرطان گردن رحم دریافتند که احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم در زنان سیگاری بیشتر است. نتایج این تحقیق كه در نشریه بین المللی سرطان منتشر شده، نشان داد، احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم در زنانی كه در حال حاضر سیگاری هستند نسبت به زنانی كه اصلا سیگار نكشیده‌اند، 60 درصد بیشتر است. 

 سیمرغ
دوشنبه 12/3/1393 - 0:16
سلامت و بهداشت جامعه


10 راه پیشگیری از بیماری خاموش
لازم نیست شما یکی از قهرمانان المپیک باشید تا از این فایده ورزش بهره‌مند شوید...

اگر از آن دسته افراد خوشبختی هستید که تاکنون هرگز استخوان‌هایتان نشکسته، حتما کسانی را می‌شناسید که متاسفانه دستی وبال گردنشان شده یا زمانی طولانی مجبور بوده‌اند، با عصای زیربغل راه بروند. اگر کمی دقت کنید، حتما به خاطر خواهید آورد بیشتر این افراد از میان خانم‌ها بوده‌اند. آمارها در کشور آمریکا حکایت از این دارند که 50 درصد خانم‌ها پس از پنجاه سالگی دست‌کم یکی از استخوان‌هایشان به دلیل پوکی استخوان می‌شکند، اما این همه ماجرا نیست.
این شکستگی‌ها تبعات ناگواری به همراه دارند: دوره درمانشان طولانی است، هزینه‌های بالایی در پی دارد، ممکن است به ناتوانی جسمانی منجر شود، حتی بدتر از همه می‌تواند سبب مرگ زودهنگام شود. در ادامه نکاتی را از مجله پریونشن می‌خوانید که به شما خواهد گفت چگونه مسیر میانسالی و سالمندی را با استخوان‌های قوی و سالم بپیمایید.

1ـ لبنیات کم‌چرب بخورید
میزان هورمون استروژن بدن زنان در دوره یائسگی به طور طبیعی کاهش می‌یابد. این مساله بر بسیاری روندهای طبیعی بدن تاثیر می‌گذارد، از جمله این‌که استخوان‌های شما را از کلسیم تهی می‌کند و نقش مهمی در بروز ضعف استخوان‌ها بازی خواهد کرد. اگر خانم‌ها می‌خواهند بر اثرات نامطلوب کاهش استروژن غلبه کنند و استخوان‌های قوی داشته باشند، در دوران یائسگی باید روزانه 1200 میلی‌گرم کلسیم دریافت کنند. در دوره پیش از یائسگی، دریافت روزی هزار میلی‌گرم کلسیم توصیه می‌شود. بهترین منبع غذایی برای تامین کلسیم لبنیات کم‌چرب است. منظور از لبنیات در اینجا دقیقا ماست، شیر و پنیر کم‌چرب است. علاوه بر این منابع غنی از کلسیم، می‌توانید از سبزیجات برگ سبز، ماهی ساردین و آبمیوه‌های غنی شده استفاده کنید. اگر فکر می‌کنید رژیم غذایی‌تان نمی‌تواند کلسیم مورد نیاز شما را تامین کند، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا درصورت لزوم برایتان مکمل‌های خوراکی کلسیم تجویز کند.

2ـ از خورشید نترسید
ویتامین D نیز از مواد ضروری و لازم برای سلامت استخوان‌هاست؛ زیرا به آنها کمک می‌کند کلسیم بیشتری جذب کنند، اما براساس گزارش موسسه ملی سلامت آمریکا بیش از نیمی از بزرگسالان ممکن است گرفتار فقر یا کمبود ویتامین D باشند. متخصصان می‌گویند هر فرد تا پیش از پنجاه سالگی باید روزانه 600 IU ویتامین D دریافت کند. (IU که مخفف عبارت واحد بین‌المللی است، واحدی است که برای میزان دریافت ویتامین D و برخی ویتامنی های دیگر به کار می‌رود.) به توصیه همین متخصصان، زنان سالم یائسه به روزانه 800 IU ویتامین D نیاز دارند، اما به زنانی که در دوران یائسگی با مشکلات استخوان مواجهند، توصیه می‌شود روزانه بین هزار IU تا 2000 IU ویتامین D دریافت کنند تا مطمئن شوند گرفتار بلای شکستگی استخوان ناشی از پوکی نخواهند شد.

بدن انسان ویتامین D مورد نیازش را خودش تولید می‌کند، مشروط بر آن‌که نور خورشید مستقیما به پوست بتابد. منظور از مستقیما بدون هیچ واسطه‌ای حتی شیشه شفاف پنجره است، اما این راه، تنها راه تامین ویتامین D بدن نیست؛ زیرا شما می‌توانید از طریق مصرف غذاهای طبیعی یا مکمل‌های خوراکی نیز مقداری از ویتامین D مورد نیاز بدنتان را تامین کنید. مثلا 85 گرم ماهی سالمون حدود 447 IU ویتامین D و یک عدد تخم‌مرغ بزرگ البته اگر با زرده مصرف شود، 44 IU از این ویتامین را به بدن شما می‌رساند، اما فراموش نکنید که بدنتان شاید نیاز به مصرف مکمل‌های خوراکی ویتامین D داشته باشد. در این زمینه حتما با پزشکتان مشورت کنید.

3ـ قهوه نخورید
برخی پژوهش‌ها نشان داده‌ است مصرف زیاد قهوه، سبب افزایش خطر شکستگی استخوان لگن در زنان سالمند می‌شود. کارشناسان توصیه می‌کنند بیش از 300 میلی‌گرم در روز کافئین مصرف نکنید. این میزان کافئین، معادل مصرف دو یا سه لیوان قهوه در روز است اما دریافت کافئین فقط به خوردن قهوه خلاصه نمی‌شود. برخی خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های دیگر و حتی برخی داروها حاوی کافئین هستند. به همین دلیل به برچسب روی بسته موادی که می‌خورید، کاملا دقت کنید تا بیش از اندازه کافئین وارد بدن خود نکنید.

4ـ مواظب باشید نیفتید
مطابق پژوهشی در زمینه شکستگی استخوان‌ها، نیمی از شکستگی‌های دست بیشتر در نواحی انتهایی استخوان‌های بازو رخ می‌دهد که اغلب مرتبط با افتادن و زمین خوردن است و بیشترین تعداد این شکستگی‌ها میان زنان و مردان 45 سال به بالا گزارش شده است. در همین حال، زنان دو برابر مردان در معرض خطر این‌گونه شکستگی‌ها قرار دارند، احتمالا به این دلیل که آنها بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند.
وقتی پا به سن می‌گذاریم؛ تراکم استخوان‌هایمان کاهش می‌یابد و کاهش تراکم استخوان سبب می‌شود بیشتر در معرض شکستگی استخوان قرار بگیریم. برای پیشگیری از هرگونه شکستگی استخوان، همیشه سطوح کف منزل را خشک نگه‌ دارید و هرگز روی سطح خیس پا نگذارید؛ زیرا سر خوردن براحتی در سنین بالا سبب شکستگی می‌شود یا مثلا از چراغ خواب مناسب در فضاهای عمومی منزل استفاده کنید تا نیمه شب هنگام رفتن به دستشویی، ایمن و مطمئن مسیرتان را طی کنید. در سنین بالای 45 سال به یک نکته کلیدی توجه داشته باشید: همیشه و همه‌جا بسیار مراقب باشید و زمین نخورید.

5ـ در مصرف دارو دقت کنید
بسیاری از داروهایی که از سوی پزشکان تجویز می‌شود، سبب کاهش تراکم استخوان خواهد شد؛ به همین دلیل راجع به داروهایی که مصرف می‌کنید با پزشک معالجتان مشورت کنید. اگر داروهای شما از آن دسته‌ای است که سبب کاهش تراکم استخوان می‌شود، پزشکتان می‌تواند روش‌هایی را پیشنهاد کند که با اجرای آنها، این اثرات جانبی را تا حد ممکن کم کنید.

6ـ آزمایش بدهید
مطالعه‌ای که سال 2008 میلادی منتشر شده، نشان می‌دهد تنها 30 درصد خانم‌ها تا حدود شصت‌و پنج سالگی آزمایش تراکم استخوان داده‌اند. به عبارت دیگر، 70 درصد خانم‌ها در این سن نمی‌دانند در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند یا نه. یک قاعده مهم را به یاد داشته باشید: اگر بالای50 سال هستید و به دلیل افتادن یا زمین خوردن دچار شکستگی استخوان شده‌اید، احساس خطر کنید و بلافاصله آزمایش تراکم استخوان بدهید، اما اگر در این سنین سابقه شکستگی استخوان به‌طریق فوق را نداشته‌اید، می‌توانید انجام آزمایش تراکم را تا شصت و پنج سالگی به تاخیر بیندازید. فراموش نکنید هیچ خانمی نباید آزمایش تراکم استخوان را به بعد از شصت و پنج سالگی موکول کند؛ چه سابقه شکستگی استخوان داشته باشد، چه نداشته باشد.

7ـ خیلی لاغر نمانید
لاغری مفرط یا اختلال در خوردن و گوارش، می‌تواند استخوان‌هایتان را با مشکل مواجه کند؛ زیرا ممکن است آنها را از پروتئین محروم کند. مشکلات تغذیه در طولانی‌مدت براحتی سبب بروز پوکی استخوان خواهد شد. به همین دلیل اگر خیلی لاغر هستید و هرچه می‌خورید به وزنتان اضافه نمی‌شود یا حتی اگر احتمال می‌دهید گرفتار اختلالات گوارشی هستید، با پزشک متخصص مشورت کنید.

8ـ رژیم مدیترانه‌ای داشته باشید
همه می‌دانیم که انواع روغن‌های امگا 3 و نیز روغن‌های غیراشباع برای سلامت قلب بسیار مفیدند، اما آیا این خوراکی‌ها می‌توانند سبب تقویت استخوان‌هایمان شوند؟ پژوهشگران در آتن به بررسی این مساله پرداخته‌اند و به این منظور رژیم‌غذایی 220 زن یونانی را تحت نظر گرفته‌اند و در نهایت به این نتیجه رسیده‌اند خانم‌هایی که برنامه غذایی‌شان بیش از هر چیز شامل اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانه‌ای است، یعنی مقادیر بسیار زیادی ماهی و روغن زیتون مصرف می‌کنند و گوشت قرمز بسیار کمی می‌خورند، بیشترین تراکم استخوان را دارند. برای آن‌که مانند یک یونانی غذا بخورید، باید روغن‌ها و چربی‌هایی را که معمولا در غذا مورد استفاده قرار می‌دهید، کنار بگذارید و به جای آن روزانه حدود هشت تا ده قاشق چایخوری روغن زیتون مصرف کنید، هفته‌ای دو یا سه وعده ماهی بخورید که البته هر وعده باید دست‌کم شامل 60 تا 90 گرم ماهی باشد و مصرف گوشت قرمز را به یک وعده 30 تا 90 گرمی در هفته محدود کنید؛ البته یادتان باشد برای تغییر مصرف میزان پروتئین حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

9ـ سیگارتان را خاموش کنید
نیکوتین و رادیکال‌های آزاد می‌توانند به سلول‌های استخوان‌ساز بدن شما آسیب برسانند، به همین دلیل استعمال دخانیات خطر شکستگی استخوان را افزایش می‌دهد، اما اگر سیگار می‌کشید، گمان نکنید دیر شده و کار از کار گذشته است. مطابق مطالعه‌ای که در مجله سلامت بانوان منتشر شده، خانم‌های یائسه‌ای که تنها به مدت یک سال سیگار نکشیدند، تراکم استخوانشان در مقایسه با خانم‌هایی که سیگار را کنار نگذاشته بودند به مراتب بالاتر بوده است.

10ـ ورزش کنید
ورزش می‌تواند استخوان‌های شما را تقویت کند، بویژه ورزشکاران حرفه‌ای از تراکم استخوان بالاتری نسبت به دیگران برخوردارند، اما لازم نیست شما یکی از قهرمانان المپیک باشید تا از این فایده ورزش بهره‌مند شوید. پژوهش‌ها نشان می‌دهد انجام حرکات ورزشی با شدت متوسط مانند وزنه زدن یا پیاده‌روی سریع می‌تواند بر اثرات نامطلوب سالخوردگی بر استخوان‌ها غلبه کند. ورزش منظم، ماهیچه‌های شما را قوی و سرحال نگاه می‌دارد و از زمین خوردن که عامل اصلی شکستگی استخوان است تا حد زیادی جلوگیری خواهد کرد.

منبع : جام جم آنلاین
دوشنبه 12/3/1393 - 0:15
سلامت و بهداشت جامعه


آیا استفاده از سونا در بارداری مجاز است؟
هنگام استفاده از سونا باید از نشستن در نزدیکی مجرای خروجی آب که آب‌ گرم تازه وارد حوضچه می‌کند به شدت پرهیز شود.

یک جراح و متخصص زنان با اشاره به اینکه هر گونه افزایش دمای بدن برای زن باردار خطرناک است، گفت: استفاده از سونا در بارداری با نقایص لوله‌ ‌عصبی همراه است. دکتر صبا زرگرزاده با بیان اینکه رفتن به سونا در دوران بارداری خطرناک است، گفت: قرار گرفتن به‌ مدت 10 ‌دقیقه یا بیشتر در آب‌ گرم و سونا سبب افزایش درجه حرارت بدن تا حد 39‌ درجه می‌شود که برای جنین خطرناک است.

وی گفت: تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که در زنانی که در هفته‌ 4 تا 6 نخست بارداری، دمای بالا را تجربه کرده‌اند، افزایش خطر بروز سقط جنین و نقایص لوله‌ عصبی جنین از جمله ناهنجاری‌های وخیم مغز یا نخاع بروز می‌کند. زرگرزاده گفت: در ‌صورتی‌ که زن بارداری برای استفاده از سونا برنامه‌ریزی کرده باشد و یا بخواهد در دوران بارداری از سونا استفاده کند، برای کاهش خطرات باید زمان ماندن در جکوزی را به کمتر از 10 دقیقه کاهش دهد. وی یادآور شد: هنگام استفاده از سونا باید از نشستن در نزدیکی مجرای خروجی آب که آب‌ گرم تازه وارد حوضچه می‌کند به شدت پرهیز شود.

این جراح و متخصص زنان با تاکید بر اینکه زن باردار نباید بیش ‌از یک‌ نوبت درهفته از سونا استفاده کند، گفت: وی باید به ‌محض عرق‌ کردن یا احساس هر‌ نوع ناراحتی از محیط خارج شود. زرگرزاده یادآور شد: در صورت مناسب ‌نبودن حال یا افزایش دمای بدن در اثر تب و نرمش یا استفاده‌ قبلی از سونا، نباید از سونا استفاده شود. وی گفت: اگر زنی در اوایل بارداری به‌ مدت طولانی از سونا استفاده کرده باشد، باید در ‌مورد راه‌های تشخیص نقایص لوله‌ ‌عصبی در دوران بارداری با پزشک معالج مشورت کند.

منبع : ایسنا
دوشنبه 12/3/1393 - 0:12
سلامت و بهداشت جامعه


معضلی هولناک تر از شیشه و کراک
تنباکو حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است.

فصل تابستان که می رسد قلیان به عنوان وسیله ای تفریحی تبدیل می شود و آن را بیشتر در دست جوان هایی می بینی که در پارک ها و نفرجگاهها به کشیدن قلیان مشغول هستند. باور این جوانان که اغلب تحصیل کرده نیز هستند این است که قلیان میوه ای می کشند و خاصیت دارد غافل از آنکه آنچه به این تنباکوی میوه ای اضافه شده بدتر از کراک و شیشه و هرویین بوده و اعتیاد آور است.

بسیاری از افرادی که درگذشته از قلیانهای میوه ای استفاده می کرده اند و دچار افت فشار و سردردهای چند روزه می شدند ،امروز بر این باورند که کشیدن قلیان میوه ای در یک سال اخیر موجب سردرد، عدم تمرکز و به هم خوردن تعادل بدن آنها می شود. این افراد می گویند: از زمانی که این حالتها به هنگام استفاده از قلیان میوه ای به ما دست می دهد قلیان راکنار گذاشته و باور مان شده که این تنباکو آغشته به مواد خطرناک دیگری شده که اگر کراک و شیشه نباشد بدون شک هرویین و یا دیگر مواد مخدر است.
اسانس ها و عطرهای مورد استفاده در تنباکوها، حاصل هزاران نوع مواد سمی و کشنده است که هم مصرف کنندگان و هم افراد در معرض دود آن را به عوارض ناشی از آن گرفتار می کند. کشیدن قلیان، با تنباکوهای میوه ای که امروزه از آن استفاده می شود، از بدترین و پست ترین نوع توتون تهیه می شود و فرد را در معرض ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و حملات تنفسی قرار می دهد و مصرف کنندگان قلیان بیش از سایر افراد، مستعد مصرف مواد مخدر هستند.

تحقیقات علمی نشان می دهد برخلاف باورهای افراد قدیمی که قلیان را بدون ضرر می دانند دود ناشی از قلیان دارای مواد سمی است که عامل اصلی بیماری سرطان ریه و بیماری قلبی و عروقی شناخته شده است. قلیان می تواند زمینه ساز مصرف دیگر مواد دخانی باشد، علاوه بر آن استفاده از قلیان هایی که با ترکیبی از اسانس میوه ای هستند معمولا فرد را در طولانی مدت در معرض دود بیشتری نسبت به سیگار قرار می دهند. کشیدن قلیان یکی از عواملی است که به انتقال بیماری های عفونی نظیر سل و هپاتیت منجر می شود و علت آن استفاده مشترک از قلیان در بین افراد است. با مصرف قلیان بیش از 600 ماده سمی و مهلک وارد ریه فرد مصرف کننده و اطرافیان خواهد شد.

در صنعت تنباکو، مرغوب ترین آن در اختیار کارخانه های سیگارسازی قرار می گیرد و تفاله های تنباکو جهت قلیان مورد استفاده قرار می گیرد. مقدار تنباکوی مصرفی در یک وعده قلیان معادل مصرف 20 تا 50 نخ سیگار است و به همین دلیل با افزایش سطح نیکوتین خون مصرف کننده به ظاهر تفننی برای رفع نیاز خود به روش سهل تری که همان مصرف سیگار است، روی می آورد. بنابراین اعتیاد در قلیان کشی با روی آوردن به استعمال سیگار و اعتیاد به مصرف سیگار نمایان می شود.

تنباکوهای تحت عناوین میوه ای، عطری و اسانس دار نه تنها بی ضرر نیستند بلکه عوارض به مراتب بیشتری نسبت به تنباکوی ساده دارند زیرا مواد آروماتیک ( ترکیبات حلقه ای) موجود در آن ها بر اثر حرارت زیاد خاصیت سرطان زایی و سمی فوق العاده ای پیدا می کنند. به علاوه مزه و طعم مناسب و سهولت مصرف این گونه تنباکوها نسبت به تنباکوهای معمولی باعث افزایش گرایش بیشتر نوجوانان و جوانان به مصرف و ایجاد وابستگی به آن ها خواهد شد.

مصرف قلیان در اماکن سربسته مثل سفره خانه های سنتی یا قهوه خانه ها عوارض آن را دو چندان می کند و سلامت اطرافیان به ویژه کودکان و نوجوانان را در معرض خطر جدی قرار می دهد

مسوول امور بیماریهای بهداشت ودرمان بروجرد دراین باره گفت: اسانس های مواد معطر استفاده شده در تنباکوهای معطر یا میوه ای حاوی هزاران ماده سمی و کشنده است و از آنجا که تنباکو حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است در اثر حرارت دیدن آن در مجاورت ذغال، مقادیر زیادی از این فلزات سنگین آزاد می شود که سبب بروز بیماری های مزمن و خطرناک می شوند.

ˈ شهرام ممدوحی ˈ گفت: مصرف این تنباکوها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می شوند که علایم آلرژیک و سرفه های مزمن همراه با خلط را برای فرد مصرف کننده به همراه دارد. وی اضافه کرد: تنباکو میوه ای به دلیل داشتن رطوبت موجب رشد انواع قارچ ها و میکروب های کشنده در آن می شود و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیانهای میوه ای از دیگر خطرات استعمال این قلیانها به شمار می رود. وی در مورد افرادی که قلیان نمی کشند و در معرض دود آن قرار گرفته اند، گفت: در طولانی مدت مصرف کنندگان قلیان و اطرافیان آنها که در معرض دود تحمیلی آن قرار دارند همچون مصرف کنندگان آن مبتلاء به انواع سرطان ها، بیماری قلبی و عروقی و تنفسی خواهند شد. وی همچنین اضافه کرد: دود حاصل از مصرف قلیان ترکیبی از مواد دخانی و سوختی است که خطر جدی برای اطرافیان خصوصاً کودکان محسوب می شود و یک ساعت درمعرض دود قلیان ماندن معادل مصرف 6 تا 8 نخ سیگار است. ممدوحی افزود: استعمال دخانیات تنها به معنی مصرف سیگار نیست و توتون و تنباکو، پیپ و قلیان نیز دخانیات محسوب می شوند که دود ناشی از مواد دخانی بیش از 4000 ماده سمی و 70 ماده سرطان زا دارد.

منبع : ایرنا
دوشنبه 12/3/1393 - 0:11
سلامت و بهداشت جامعه


چرا میوه‌های قدیم خوشمزه‌تر بودند؟
نمی‌توانیم ادعا کنیم میوه‌های درشت‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری دارند...

هرچه میوه‌ها و سبزی‌ها بیشتر بمانند، ریزمغذی‌هایشان کمتر می‌شود اما حجم سموم موجود در آنها کاهش نمی‌یابد. به‌ همین دلیل توصیه می‌شود میوه‌ها و سبزی‌ها را روزانه و نه هفتگی و ماهیانه بخرید. به‌عبارت ساده‌تر،‌ میوه باید در حجم کم و در دفعات زیاد خریداری شود». اینها بخشی از گفته‌های دکتر عباس یداللهی، متخصص بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس درباره خوب و بد میوه‌ها بود. در ادامه این گفت‌وگو، اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست می‌آورید.

چرا میوه‌های امروزی، عطر و طعم کمتری در مقایسه با میوه‌های قدیمی دارند؟
کاهش عطر و طعم میوه‌ها و صیفی‌های امروزی در مقایسه با میوه‌ها و صیفی‌های قدیم، به‌‌دلیل ورود گونه‌های جدید آنها به بازار است؛ مثلا خیارهایی که در حال حاضر در بازار وجود دارد، انواع اصلاح‌شده‌ای هستند که عطر و بوی چندانی ندارند، یعنی ژن تولید بو یا آروما در آنها یا وجود ندارد یا بسیار کم است. زمانی که میوه یا صیفی، بوی کمی داشته باشد، طعم آن هم تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد و از نظر مصرف‌کننده، چندان مطلوب به نظر نمی‌رسد. به‌طور کلی، بسیاری از میوه‌های امروزی مانند انواع مرکبات یا برخی از سبزی‌ها و صیفی‌ها، جزو گونه‌های اصلاح‌شده هستند و با اینکه درشت‌تر، شکیل‌تر و متقارن‌تر از میوه‌های قدیمی‌اند، عطر کمتری دارند و طعم آنها هم تغییر كرده است.

آیا این ادعا که میوه‌ها و صیفی‌های درشت‌تر و شکیل‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری هم دارند، درست است؟
نه، نمی‌توانیم ادعا کنیم میوه‌های درشت‌تر، ارزش تغذیه‌ای کمتری دارند. این روزها در تمام بازارهای جهانی، میوه‌هایی که ظاهر و رنگ بهتری داشته باشند، پسندیده می‌شوند و توجه به عطر و طعم میوه‌ها، بیشتر در ایران مطرح است.

آیا باور استفاده از کود و سم بیشتر برای تولید میوه‌های درشت‌تر، صحت دارد؟
معمولا اینطور نیست. در میان میوه‌های مختلف، برخی از ارقام آنها جزو ارقام درشت هستند و شکل ظاهری آنها ربط چندانی به نوع پرورششان ندارد. مثلا پاملو که از خانواده مرکبات و شبیه پرتقال است، گونه درشتی است و امکان دارد وزن هر یک عدد از آن به 2 کیلوگرم هم برسد و این مساله ربطی به استفاده از کود و سم ندارد. معمولا رسیدگی بهتری به میوه‌های درشت‌تر در زمان پرورش آنها شده است.

پس شما نظریه استفاده از هورمون برای پرورش میوه‌های درشت‌تر را هم رد می‌کنید؟
امکان استفاده از هورمون فقط برای پرورش كیوی و انگور، وجود دارد. گاهی از هورمون سایتوکینین برای تولید کیوی‌هایی درشت‌تر استفاده می‌کنند که البته استفاده از این هورمون براساس قوانین بهداشتی کشور ما، مجاز و قانونی نیست. برخی از ارقام انگور را هم با استفاده از هورمون جیبرلین، در اندازه‌های درشت‌تری پرورش می‌دهند.

استفاده از جیبرلین هم غیرمجاز است؟
نه، این هورمون در سایر کشورهای جهان هم برای پرورش برخی انگورها استفاده می‌شود و مصرف آن در ایران هم منع قانونی ندارد.

استفاده از این هورمون‌ها باعث به خطر افتادن سلامت مصرف‌کننده نمی‌شود؟
جیبرلین که مشکلی ندارد اما هورمون سایتوکینین ممکن است خطرهایی را برای سلامت مصرف‌کننده ایجاد کند.

آیا مصرف‌کننده‌ها می‌توانند آلوده بودن کیوی‌ را به هورمون سایتوکینین تشخیص دهند؟
نه ولی نباید کیوی‌های خیلی بزرگ را بخرند چون امکان آلوده بودن آنها به هورمون وجود دارد.

کمی هم در مورد میوه‌های پیوندی توضیح می‌دهید؟
بیشتر مردم گمان می‌کنند برخی میوه‌های جدید مانند شلیل بشقابی، پرتقال قرمز یا هلو انجیری که در حجم انبوه تولید و روانه بازار می‌شوند، پیوند بین دو میوه مختلف است اما اینها خودشان نوع خاصی از میوه هستند. چنین محصولاتی،‌ حاصل اصلاح ژنتیکی‌اند و این اصلاح ژنتیک هم لزوما مصنوعی نبوده است. از طرف دیگر، اصلاح ژنتیکی میوه‌ها، به‌هیچ‌عنوان مشکلی برای مصرف‌کننده ایجاد نمی‌کند چون این اصلاحات، در بیشتر موارد طبیعی است. به‌طور کلی بهتر است بدانید در این دوره و زمانه، ‌ناچار به استفاده از میوه‌های اصلاح‌شده هستیم چون ارقام قدیمی،‌ نمی‌توانند نیاز بازار را تامین کنند.

حرف آخر؟
از آنجا که ضایعات میوه در کشور ما زیاد است،‌ توصیه می‌شود به محض خرید میوه و انتقال آن به منزل، حتما آنها را دسته‌بندی‌ و آنهایی که خراب و دارای زدگی هستند، جدا کنید. مدت زمان ماندگاری بیشتر میوه‌ها در اثر شستن، پایین می‌آید بنابراین بهتر است که آنها را نشسته اما در نایلون یا ظرف‌های دربسته‌ای داخل یخچال بگذارید. فراموش نکنید که هیچ‌گاه به خاطر وجود احتمالی بقایای سموم و آفت‌کش‌ها، دور مصرف میوه‌ها، سبزی‌ها و صیفی‌ها را خط نکشید. این گروه از موادغذایی باید همیشه در سبد کالای خانواده‌ها جای داشته باشند. استفاده از انواع سبزی‌ها و صیفی‌ها در فصل‌های گرم سال برای پیشگیری از کم‌آب شدن بدن، به‌شدت توصیه می‌شود. بد نیست بدانید که در میان انواع میوه‌ها و صیفی‌های حال‌حاضر بازار ما،‌ هندوانه،‌ خربزه و طالبی، جزو بهترین‌ها هستند و باز هم در میان آنها، هندوانه از سلامت بیشتری برخوردار است. معمولا برای پرورش هندوانه به‌‌دلیل رشد سریعی که دارد، از سموم کمتری استفاده می‌شود و از طرفی هم این صیفی آبدار، ویتامین‌ها،‌ آنتی‌اکسیدان‌ها و املاح فراوانی دارد بنابراین گنجاندن آن در سبد خرید میوه‌ها و صیفی‌ها در فصل‌های گرم سال به همه خانواده‌ها توصیه می‌شود.


منبع : هفته نامه سلامت
دوشنبه 12/3/1393 - 0:10
سلامت و بهداشت جامعه



زنی که پیش از بارداری به آبله مرغان دچار شده در زمان حاملگی مصونیت بیشتری در برابر این بیماری دارد.

آبله مرغان یک بیماری ویروسی است که برای اکثر مردم چندان خطرناک نیست، اما می‌تواند برای یک زن باردار خطرناک و دارای عوارض جدی برای جنین باشد.

متخصصان معتقدند اگر زنی باردار است، حتما باید از هر گونه تماس با فرد مبتلا به آبله مرغان جدا خودداری کند. جنین قبل از تولد و نوزاد پس از به دنیا آمدن در هر دو حالت در صورت ابتلای مادر به آبله مرغان، در معرض خطر بیماری‌های مختلف و نارسایی ها خواهد بود.

لازم است بدانید زنی که پیش از بارداری به آبله مرغان دچار شده در زمان حاملگی مصونیت بیشتری در برابر این بیماری دارد و همین ایمنی را هم از طریق جفت و بعد از طریق شیردهی به نوزاد خود منتقل می‌کند.

 سیمرغ
دوشنبه 12/3/1393 - 0:9
سلامت و بهداشت جامعه


روزهای خطرناک برای زنان!
سیکل جنسی زنان معمولا 28 روز است و از اولین روزقاعدگی محاسبه می شود.

زنان در زمان تخمک گذاری، بیشتر در معرض خطر عفونت قرار می گیرند. بر اساس تحقیقی که اخیرا در مجله بیولوژی گلبول های سفید به چاپ رسیده است، افزایش سطح هورمون استروژن  که قبل از تخمک گذاری ایجاد می شود، کارایی سیستم ایمنی را کاهش داده و موجب بروز عفونت می شود.

بر اساس این مطالعه، سیکل جنسی زنان نقش مهمی در استعداد آنها به عفونت ایفا می کند. پژوهش های محققان اسپانیایی و اتریشی نشان داد که زنان در زمانتخمک گذاری بیشتر از هر زمان دیگری از سیکل جنسی خود، در معرض خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی هستند. این افت طبیعی در سطح ایمنی بدن به دلیل حفظ و بقای اسپرم در برابر واکنش ایمنی بدن زن و در نهایت کمک به بارور نمودن موفق تخمک توسط سلول اسپرم می باشد.

این رخداد فیزیولوژیک سبب می شود که زنان در زمان تخمک گذاری در معرض خطر ابتلا به عفونت و بیماری های مقاربتی مانند ایدز (ویروس HIV) و زگیل تناسلی (ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV) قرار گیرند. متخصصان معتقدند که هورمون جنسی زنانه استروژن همچنین با افزایش احتمال عفونت های قارچی و کاهش پاسخ ایمنی بدن همراه است.

سیکل جنسی  زنان معمولا 28 روز است و از اولین روزقاعدگی محاسبه می شود. تخمک گذاری در نیمه سیکل جنسی و تقریبا در روز 14 سیکل انجام می گیرد.

سیمرغ
دوشنبه 12/3/1393 - 0:8
سلامت و بهداشت جامعه


همه چیز درباره شایع‌ترین بیماری دخترانه
کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین نوع کم خونی تغذیه ای است.

کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین انواع کم خونی تغذیه‌ای در دختران و زنان محسوب می‌شود. کم خونی وضعیتی است که در آن تعداد گلبول های قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن بین خون و سلول ها دچار اختلال می شود. از علل ایجادکننده کم خونی می توان کمبودهای تغذیه ای، خونریزی، ناهنجاری های ژنتیکی، بیماری های مزمن و یا مسمومیت های دارویی را نام برد.

کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین نوع کم خونی تغذیه ای در دختران و زنان محسوب می شود. اگر پس از استراحت کافی برای فعالیت های عادی انرژی ندارید و خسته می شوید، ممکن است به کم خونی مبتلا شده باشید. ابتلا به کم خونی می تواند از عوامل اصلی بروز مشکلات روحی روانی باشد. پس موارد زیر را مطالعه کنید.

علل کم خونی
مصرف کم آهن: پیروی کردن از رژیم غذایی فاقد آهن می تواند علت ابتلا به کم خونی باشد.آهنی که در گیاهان و مکمل های دارویی وجود دارد به اندازه آهن موجود در گوشت قرمز نیست. بیماری های گوارشی یا جراحی بای پس معده می توانند سبب کم خونی شوند.
مواد غذایی و داروهای زیر اگر همراه مواد غذایی سرشار از آهن مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری می کنند: - لبنیات - مواد غذایی سرشار از کلسیم - مکمل های دارویی کلسیم - آنتی اسیدها - قهوه – چای

بعضی از علائم کم خونی و فقر آهن عبارتند از:
– رنگ پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
– خستگی زود رس
– بی تفاوتی
– سرگیجه و سردرد
– خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
– حالت تهوع
– در کم خونی های شدید گودشدن روی ناخن

راه های درمان این بیماری کدام است؟
منظور از کم خونی های تغذیه ای، کم خونی هایی است که در اثر دریافت کم مواد مغذی ایجاد می شوند. از مهم ترین مواد غذایی جهت خون سازی، که کمبود آن در خون بدن موجب بروز کم خونی می شود می توان به آهن، ویتامین B۱۲ و اسیدفولیک اشاره کرد که از بین آنها کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین نوع کم خونی تغذیه ای است.

برای درمان بیماری کم خونی فقر آهن تجویز داروهای حاوی آهن لازم است و معمولاً فقط مصرف غذاهای آهن دار مانند گوشت قرمز، گوشت سفید و سبزیجات سبز تیره برای درمان کافی نمی باشد.
البته لازم است به اندازه کافی از این مواد غذایی به خصوص گوشت قرمز استفاده شود، چون اگر افراد در مدت طولانی از گوشت قرمز استفاده نکنند، دچار کم خونی فقر آهن خواهند شد. غذاهای غنی از آهن عبارتند از: گوشت قرمز- ماهی - مرغ- زرده تخم مرغ - سبزی های دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج تازه و جعفری- حبوبات مثل عدس و لوبیا.

عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها
اسیدسیتریک و اسید اسکوربیک (ویتامینC ) موجود در آلو، گلابی، طالبی، گل کلم، سبزی ها، آب پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، سیب و آناناس می توانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند و همچنین اسید مالیک و اسید تارتاریک موجود در هویج، سیب زمینی، چغندر، کدوتنبل، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم، سبب افزایش جذب آهن می شود البته محصولاتی همچون سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می شوند.


منبع : جام جم آنلاین
دوشنبه 12/3/1393 - 0:7
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته