• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 439
تعداد نظرات : 89
زمان آخرین مطلب : 4639روز قبل
اخبار

شهر تاریخی «سیرن» در لیبی به دلیل درگیری‌های نظامی در آستانه نابودی کامل قرار دارد.

به گزارش ایسنا، در شرایطی که در تاریخ 11 آوریل دکتر ایرینا بوکووا دبیرکل سازمان یونسکو در پیامی خواستار توقف درگیریهای نظامی در محوطه‌های تاریخی لیبی شده و از طرفین درگیری خواست با احترام به کنوانسیون حفاظت ازمیراث فرهنگی در زمان درگیریهای نظامی، نیروهای خود را از محوطه‌های تاریخی این کشور دور نگه داشته و منابع خبری نیز خبر داده‌اند که نیروهای سرهنگ قذافی از آثار تاریخی این کشور به عنوان انبار اسلحه استفاده می‌کنند، کارشناسان شرایط شهر تاریخی «سیرن» را بحرانی اعلام کرده‌اند.

شهر تاریخی «سیرن»، یکی از غنی‌ترین و زیباترین شهرهای تاریخی جهان است که بقایای آن در سال 1981 میلادی کشف شد. این شهر که حدود 2400 سال پیش بنا نهاده شده، شهری زیباست که آثاری را از سه تمدن مصر باستان، رم باستان و یونان باستان در خود جا داده و در روزهای اخیر اخبار زیادی از غارت آن به گوش رسیده که این شهر را در آستانه نابودی کامل قرار داده است.

سیرن در سالهای دور یکی از زیباترین شهرهای جهان باستان بوده و نقش زیادی در اعتلای فرهنگی جهان و توسعه فرهنگ شهرنشینی داشته است. هرچند در سال 365 پس از میلاد مسیح (ع) به دلیل وقوع زلزله‌ای سهمگین به شدت آسیب دید، ولی دوباره رونق خود را بازیافت.

دوشنبه 14/6/1390 - 23:36
اخبار

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد از مرمت و بازسازی دخمه زرتشتیان یزد خبر داد.

ذات ‌الله نیکزاد در گفتگو با مهر اظهار داشت: کار مرمت این بنا از اسفند 89 با اختصاص 110 میلیون ریال آغاز شده و تا خرداد ماه امسال بخش مهمی از آن مرمت و سازماندهی شد.

وی عملیات بهسازی را شامل تراشیدن اندوده فرسوده بدنه‌ های خیله‌ ها، اندود کاهگل ته کش و روکش داخل بنا، حیاط و پشت بام، اجرای سقف فیل پوش خیله، کندن کانال آب و برق کشی و نصب در و پنجره اعلام کرد.

نیکزاد افزود: دخمه زرتشتیان که در خارج از محدوده شهری واقع شده است، گرچه امروز به سبب توسعه شهر در جوار واحدهای مسکونی جدید الاحداث قرار گرفته اما موقعیت مکانی و شهری سازه‌ های این‌ چنینی در خارج از حصار شهر یا مجاورت آن بوده و عناصر پیرامونی آن عمدتا خیله و آب انبار است.

وی عنوان کرد: فضای گرد سرباز با استوانه ای در وسط آن که بستری صخره ای و سنگی دارد، تیپولوژی این بنا را تشکیل می ‌دهد.

نیکزاد همچنین بیان داشت: اتاقکی در جنب ورودی دخمه، پایین صخره و بر روی سطح زمین خیله ‌ها که شامل ساختمانهای شبیه چهار طاقی است بنا شده و با وجود اتاقی در چهار گوش و پلان چلیپایی بین اتاقها طرح و معماری کاملا ایرانی دارد.

وی یادآور شد: مصالح ساختمانی مورد استفاده در برج بالای بنا سنگ، ملات، ماسه و آهک است اما در ساختمان خیله‌ ها خشت، گل و آجر به کار رفته است.

نیکزاد با بیان اینکه تناسب، ابعاد و اندازه‌ های بنا تحت تاثیر اقلیم، مذهب و شرایط مکانی و ساختاری آن شکل گرفته است، افزود: دیوار برج از داخل به ارتفاع دو متر به نظر می‌رسد کف سازی داخل برج و استودان وسط آن سنگی است و ساحتمان برج و خیله‌ها مزین به هیچ آرایش و تزئینی نیست و این به سبب ماهیت بنا و عملکرد آن است.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با اشاره به کاربرد دخمه‌ ها عنوان داشت: دخمه‌ها در گذشته‌های دور به آیین ویژه‌ای از دفن مردگان زرتشتیان اختصاص داشته است.

دوشنبه 14/6/1390 - 23:33
اخبار

طبیعت زیبای پارک چاله باغ واقع در مرکز شهر گرگان این بوستان را به محلی برای تفرج و مکانی برای طبیعت گردی عروس و دامادها تبدیل کرده است.

به گزارش مهر، طبیعت زیبا و رویایی این بوستان دست کاشت، موجب شده تا زوج‌های جوان از این بوستان برای گرفتن عکس‌های یادگاری و فیلمبرداری انتخاب کنند و برگی از زندگی مشترکشان را در این باغ زیبا رقم زنند.

این پارک زیبایی و رویایی که بهشتی برای زوج‌های جوان و خانواده‌های گلستانی است در مرکز شهر گرگان واقع شده است.

این بوستان از سوی به 5 آذر، از سوی دیگر به گرگان پارس و از سویی نیز به کوی ویلا منتهی می‌شود و حدود یک هکتار وسعت دارد.

کاشت و غرس انواع گونه‌های درختی، درختچه‌ای و گیاهی، گل‌های زیبا و رنگارنگ فصلی و دائمی این بوستان زیبا را به تفرجگاهی منحصر بفرد در مرکز شهر گرگان مبدل کرده است.

پستی و بلندی این پارک، وجود پله‌های سنگی، چمن کاری زیبا، وجود فضاهای ورزشی، نشیمن گاههایی برای خانواده‌ها موجب شده تا استقبال خانواده‌های گرگانی از این بوستان افزایش یابد.

انواع درختان بید مجنون، کاج، نخل، گل‌های زیبا و رنگارنگ، فضایی رویایی و تماشایی را در این بوستان رقم زده است و مکانی مناسب برای خانواده هاست تا پس از گذراندن یک روز کاری، ساعتی در آن به استراحت بپردازند.

دور تا دور این پارک زیبا گل کاری شده است و در قسمتی از پارک چاله باغ، یک باغچه به ابعاد 15 در 15 وجود دارد که انواع گل‌های بهشتی و زیبا در آن خودنمایی می‌کند.

همچنین در قسمتی از پارک نیز کانون و خانه‌ای برای بازنشستگان و سالمندان به چشم می‌خورد و هر صبح و غروب، افراد زیادی به این مکان مراجعه و از برنامه‌های آن استفاده می‌کنند.

فضای اسکیت و اسکواش بخشی دیگری از پارک چاله باغ را تشکیل می‌دهد و کودکان و جوانان در این بوستان به ورزش و مسابقه می‌پردازند.

علاوه بر این در قسمتهای مختلف پارک وسایل ورزشی مختلفی وجود دارد و سنین مختلف اعم از خردسال و بزرگسال با استفاده از این وسایل به ورزش می‌پردازند.

 همچنین در گوشه‌ای از بوستان، پارک کودک و وسایل بازی کودک وجود دارد و کودکان فارغ از دغدغه‌های زندگی به تفریح و شادی مشغول هستند.

 جاذبه‌های بکر و رویایی این پارک موجب شده تا گروههای مختلف سنی برای استفاده از طبیعت به این پارک مراجعه کنند و ساعتها را در آن به استراحت بپردازند.

 همچنین بسیاری از زوج‌های جوان در ایام تعطیل و غیر تعطیل و در جشن عروسی و آغاز زندگی شان به این پارک می‌روند تا بخشی از طبیعت زیبای آن را در برگ زندگی شان تصویر و قاب کنند.

 وجود چنین پارک زیبایی در مرکز شهر و در میان برج و باروهای سیمانی و آپارتمانهایی که روبه فلک کشیده شدند، یک فرصت و غنیمت است و نیاز است تا چنین فضاهایی در استان گسترش یابد.

 پارک شهر، پارک ناهارخوران وگرگان جدید، ویلا شهر و پارک فجر و... از دیگر پارکهای شهر گرگان هستند.

دوشنبه 14/6/1390 - 23:32
ایرانگردی

باغ ارم شیراز به‌عنوان یکی از زیباترین باغ‌های ایران که حتا سرونازهای آن شهرت جهانی دارد، با ثبت در فهرست میراث جهانی، نمونه ویژه‌ای از باغ‌های تاریخی و گیاه‌شناسی را به جهانیان معرفی می‌کند.

به گزارش ایسنا،‌ باغ ارم شیراز یکی از 9 باغی است که به‌تازگی در پرونده «باغ ایرانی» در فهرست میراث جهانی ثبت شده است.

باغ ارم که یکی از زیباترین باغ‌های ایران در شمال غربی شیراز است، در خیابان ارم قرار دارد و مساحت آن 110هزار و 380 مترمربع و زیربنای آن، 1869 مترمربع است. مورخان تاریخ ساخت این باغ را به سده پنجم هجری قمری، یعنی دوران حکومت اتابک قراچه سلجوقی نسبت داده‌اند و برخی حافظ پژوهان و مورخان نیز با استناد به ابیاتی از غزل‌ها و قصیدهای حافظ شیرازی که در مدح شاه شیخ ابواسحاق اینجو سروده است، این باغ را به شیخ متعلق و در دوران او آباد می‌دانند.

در زمان تیموریان، باغ ارم الهام‌بخش تیمور برای ساخت باغی به همین نام در سمرقند بود، البته از وضعیت باغ ارم در دوره صفویه‌، افشاریه و زندیه اطلاع دقیقی در دست نیست. در اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه نیز سران ایل قشقایی این باغ را محل ایل خود ساختند و جانی‌خان نخستین ایل‌خان قشقایی و پسرش محمدقلی‌خان،‌ حصار و نخستین بنای باغ را ساختند. در دوره ناصرالدین‌شاه، حاج حسنعلی‌خان نصیرالملک از بزرگان شیراز این باغ را از سران ایل قشقایی خرید و ساختمان زیبای کنونی را در آن بنا کرد.

در این کتاب همچنین آمده است: این باغ مدتی در اختیار قشقایی‌ها بود تا این‌که در زمان استانداری معتصم‌الدوله فرخ، برای بدهی مالکان آن و مطالبات دولت به تصرف دولت درآمد و در سال 1345 به دانشگاه شیراز واگذار شد و اکنون نیز در اختیار این دانشگاه است.

در سال‌های 1345 تا 1350 تعمیرات اساسی در این باغ انجام شد و زمین وسیعی در حاشیه بلوار ارم کنونی و بلوار آسیاب سه‌تایی به آن افزوده شد. دانشگاه شیراز از این مجموعه تا پیروزی انقلاب اسلامی به‌عنوان باشگاه دانشگاه و پس از انقلاب به‌عنوان دانشکده حقوق‌ و کتابخانه استفاده می‌کرد و از سال 1359 به‌عنوان باغ گیاه‌شناسی از آن استفاده می‌شود.

درباره عمارت اصلی باغ نیز در این کتاب توضیح داده شده است: عمارت اصلی باغ که رو به مشرق ساخته شده، از نظر معماری، نقاشی‌، حجاری‌، کاشی‌کاری،‌ گچ‌بری‌، خوش‌نویسی و آجرکاری از بناهای ماندگار دوره قاجار است. اگرچه سبک معماری آن، آمیزه‌ای از سبک معماری صفویه‌، زندیه و قاجاریه با نگاهی به معماری و تزیینات تخت جمشید است. این ساختمان سه طبقه دارد که طبقه زیرین آن حوضخانه‌ای برای استراحت در روزهای گرم تابستان دارد و تاق آن با کاشی‌های هفت‌رنگ مزین شده است.

این باغ علاوه بر در اصلی و ورودی خود، یک در قدیمی در انتهای باغ، یعنی در گوشه شرقی باغ دارد که سال 1315 هجری قمری ساخته شده است. سردر قدیمی، آجرکاری شده و بر پیشانی آن کتیبه‌ای از سنگ مرمر به‌کار رفته و دو کتیبه کاشی‌کاری نیز در دو سوی آن نصب شده است. کتیبه سنگ مرمر به خط نستعلیق بوده و روی آن نوشته شده است: «از وزیر شه نصیرالملک راد دایما باغ ارم آباد باد».

دوشنبه 14/6/1390 - 23:28
اخلاق

حجاب و پوشش در تمام ادیان و مذاهب است. از آن جهت که تحت هیچ آموزش یا فرمانی از جانب خداوند یا فرشته وحی و یا تذکر هریک به دیگری صورت گرفته است، بیانگر فطری بودن پوشش در انسان است و ثابت می کند که لباس و پوشش، به تدریج و بر اثر تمدن ها ایجاد نشده است، بلکه انسان های نخستین، یا به تعبیر بهتر، نخستین انسان ها، به طور فطری بدان گرایش داشته اند. و بنا به گواهی متون تاریخی، در اکثر قریب به اتفاق ملت ها و آیین های جهان، حجاب در بین زنان، معمول بوده است. . اگر به لباس ملی کشورهای جهان بنگریم، به خوبی حجاب و پوشش زن را در آن می بینیم. دقت در لباس ملی کشورها ما را از ورق زدن کتب تاریخی برای یافتن ملل و اقوامی که زنان آنها دارای حجاب بوده اند، بی نیاز می سازد و به خوبی اثبات می کند که حجاب در میان اکثر ملت های جهان، معمول بوده و اختصاص به مذهب یا ملت خاصی نداشته است. تمام ادیان آسمانی، حجاب و پوشش زن را واجب و لازم شمرده اند و جامعه بشری را به سوی آن دعوت کرده اند؛ زیرا لزوم پوشش و حجاب به طور طبیعی در فطرت زنان به ودیعت نهاده شده است و احکام و دستورهای ادیان الهی هماهنگ و همسو با فطرت انسانی تشریع شده است، پس در همه ادیان الهی پوشش و حجاب زن واجب گشته است. در ادیان زرتشت، یهودیت، مسیحیت و اسلام، حجاب زنان امری لازم بوده است .   

در شریعت زرتشت: «آشو زرتشت» با توصیه ها و اندرزهای خود، کوشیده است تا پایه های حجابی را که زنان ایرانی به عنوان یک فرهنگ ملی در ظاهر عرف خود رعایت می کنند، در عمق روح آنان مستحکم نماید و از این راه، ضمانت اجرای قانون حجاب را در آینده نیز تامین نماید و بدین سان، جامعه خویش را در مقابل امکان انحرافهای اخلاقی پنهان، بیمه کند.

. در کتاب «حجاب در اسلام»، آمده است: «گرچه پوشش در بین عرب مرسوم نبود و اسلام آن را به وجود آورد، ولی در ملل غیر عرب، به شدیدترین شکل، رواج داشت. در ایران و در بین یهود و مللی که از فکر یهود پیروی می کردند، حجاب به مراتب شدیدتر از آنچه اسلام می خواست وجود داشت. در بین این ملتها وجه و کفین (صورت و کف دستها) هم پوشیده می شد. حتی در بعضی از ملتها سخن از پوشیدن زن و چهره زن نبود، بلکه سخن از قایم کردن زن بود و این فکر را به صورت یک عادت سفت و سخت درآورده بودند.

16 حجاب در مسیحیت: همان طور که اشاره شد، ادیان الهی، به خاطر تناسبشان با فطرت و احکام کلی، جهت و شیوه واحدی دارند. در مسیحیت، همانند دین زرتشتت و یهود، حجاب زنان امری واجب به شمار می آمده است. «جرجی زیدان»، دانشمند مسیحی در این باره می گوید: «اگر مقصود از حجاب، پوشانیدن تن و بدن است، این وضع، قبل از اسلام و حتی پیش از ظهور دین مسیح، معمول بوده است و آثار آن هنوز در خود اروپا باقی مانده است.

 دو مرجع مسیحیت و دو اسقف بزرگ میگویند:زن باید کاملا در حجاب و پوشیده باشد، الا آن که در خانه خود باشد، زیرا فقط لباسی که او را می پوشاند، می تواند از خیره شدن چشم ها به سوی او مانع گردد. زن نباید صورت خود را عریان ارائه دهد تا دیگری را با نگاه کردن به صورتش وادار به گناه نماید. برای زن مؤمن عیسوی، در نظر خداوند، پسندیده نیست که نزد بیگانگان به زیور آراسته گردد و حتی زیبایی طبیعی آن نیز باید مخفی گردد، زیرا برای بینندگان خطرناک است .تصویرهایی که از پوشاک مسیحیان و مردم اروپا انتشار یافته است، به وضوح نشان می دهد که حجاب در بین زنان، کاملا رعایت می شده است. «براون و اشنایدر»، در کتاب «پوشاک اقوام مختلف»، برخی از تصاویر مربوط به زنان مسیحی را آورده اند که نشان می دهد همگی آنها دارای لباسی بلند و پوشش سر می باشند.

. حجاب اسلامی آن گونه که غرب تبلیغ می کند، به معنای حبس زن در خانه یا پرده نشینی و دوری از شرکت در مسائل اجتماعی نیست، بلکه بدین معناست که زن در معاشرت خود با مردان بیگانه، موی سر و اندام خود را بپوشاند و به جلوه گری و خود نمایی نپردازد. با توجه به غریزه قدرتمند جنسی، احکام و دستورهای اسلام، تدابیری است که خداوند برای تعدیل و رام کردن و همچنین ارضای صحیح این غریزه، تشریح فرموده است. در قرآن کریم، آیاتی چند به طور صریح، در مورد وجوب حجاب و حد و کیفیت آن نازل شده است. در سوره نور، طی آیه مفصلی آمده است: « ... و به مردان مؤمن بگو که چشم های خود را فرو پوشند و نیز دامان خویش را، که برای ایشان پاکیزه تراست. همانا خداوند به آنچه انجام می دهند، آگاه است. و به بانوان با ایمان بگو چشمهای خود را فرو پوشند و عورتهای خود را از نگاه دیگران پوشیده نگاه دارند و زینت های خود را جز آن مقداری که ظاهر است، ننمایند و زینت های خود را آشکار نسازند، مگر برای شوهرانشان، پدرانشان، پدر شوهرانشان، پسران همسرانشان، برادرانشان، پسر برادرانشان، زنان هم کیششان، کنیزانشان، مردان سفیهی که تمایلی به زنان ندارند، و یا کودکانی که از امور جنسی بی اطلاع اند (غیرممیز). و پاهای خود را بر زمین نکوبند تا زینتهای پنهانشان آشکار شود. و همگی به سوی خداوند باز گردید، ای مؤمنان! باشد که رستگار شوید.

بررسی نهایی: از بررسی و مقایسه حد و کیفیت حجاب در ادیان چهارگانه، استنباط می گردد که حجاب در ادیان دیگر، نسبت به اسلام از شدت بیشتری برخوردار بوده است.. بنابراین، نه تنها اسلام واضع قانون حجاب نبوده است، بلکه در جهت جلوگیری از افراط و تفریط هایی که در طول تاریخ در مورد حجاب به وجودآمده بود، به قانونمند کردن و تنظیم آن همت گماشته است و آن را به صورتی متعادل، صحیح و متناسب با فطرت انسانی زن و غیرتمندی مرد، ارائه نموده است.

دوشنبه 14/6/1390 - 23:13
عقاید و احکام

یک خانم اندونزیایی «خانم هیراواتی ویدودو» مقنعه ی مغناطیسی را طراحی و ساخته است که علاوه بر دارا بودن خاصیت درمان بیماری‌های مغزی،‌در بهبود سایر دردهای بدن و نیز درمان کم‌خونی زنان نیز مفید است.

از آنجا که درماه رمضان حجاب در میان بانوان اندونزیایی فراگیرتر می‌شود،‌ لذا این نوع تازه از پوشش با استقبال خوبی مواجه شده است.

در دوخت این مقنعه از نخ‌هایی با خاصیت مغناطیس استفاده شده که برای درمان انواع سردردها مفید است.‌ غیر از نخ‌های مغناطیسی، نوع دوخت این پوشش هیچ تفاوت دیگری با انواع مشابه آن در بازار ندارد.

به گفته سازنده مقنعه مغناطیسی، این نوع پوشش در اندونزی، مالزی و خاورمیانه توزیع شده و به فروش رفته است.

نتیجه اینکه برای جوامعی مثل ایران که مبحث حجاب بعنوان یک دغدغه مطرح می باشد علاوه بر ترویج تئوری فرهنگ حجاب و عفاف و نهادینه شدن آن، طراحی مدل های جذاب ، رنگهای روشن و کیفیت پارچه و الیافی که در تهیه ی اجناس مورد نظر بکار برده می شود از عوامل ایجاد رغبت در زمینه ی پوشش می باش

دوشنبه 14/6/1390 - 23:13
عقاید و احکام

حجاب به معناى پوشاندن بدن زن در برابر نامحرم از احکام ضرورى دین اسلام است. در ادیان الهى دیگر از جمله آئین زرتشت، یهود و مسیحیت نیز این حکم با تفاوتهایى وجود دارد. در سرزمینى که اسلام در آن ظهور کرد زنان با صورتى گشاده و گریبانى چاک در معابر آمد و شد مى کردند. برخى نویسندگان چنین اظهار نظر کرده اند که پوشش اسلامى نتیجه تعامل فرهنگى بین اعراب و ایرانیان و رومیان است و در نتیجه، اسلام نسبت به چگونگى حضور زن در برابر نامحرم قانونى خاص ندارد و آن چه امروز به صورت دستورى شرعى در آمده، مستندى شرعى ندارد. این مقاله به تحقیق درباره صحت و سقم این نظر مى پردازد.

 به گفته اهل لغت این واژه به صورت متعدى و به معناى در پرده قرار دادن به کار مى رود. ابن درید مى گوید: «حجبت الشىء. .. اذا سترته، و الحجاب: السِّتر...، احتجبت الشمس فى السحاب اذا تستترت فیه.4 حجاب، پوششى است که روى شىء را فرا مى گیرد و حجاب یعنى پرده...، زمانى که خورشید در ابر فرو مى رود عرب مى گوید: احتجبت الشمس فى السحاب». فیومى این واژه را چنین توضیح مى دهد:

حجب فعلى متعدى است و به معناى مانع شدن به کار مى رود. به پرده، حجاب مى گویند، زیرا مانع از دیدن است، و به دربان، حاجب گفته مى شود، زیرا وى مانع از ورود افراد است. این واژه در اصل بر موانع جسمانى اطلاق مى گردد، ولى برخى مواقع به موانع معنوى نیز حجاب گفته مى شود.5

از گفتار اهل لغت مى توان نتیجه گرفت که در زبان عرب، حجاب به پوششى گفته مى شود که مانع از دیدن شیئى پوشانده شده مى شود. شهید مطهرى نتیجه تحقیقات لغوى خود را درباره این واژه، چنین بیان مى کند:

کلمه حجاب هم به معنى پوشیدن است و هم به معنى پرده و حاجب، بیشتر استعمالش به معنى پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش مى دهد که پرده وسیله پوشش است و شاید بتوان گفت که به حسب اصل لغت هر پوشش حجاب نیست; آن پوشش حجاب نامیده مى شود که از طریق پشت پرده واقع شدن صورت گیرد

این واژه در قرآن و حدیث نیز با عنایت به همین معناى لغوى به کار رفته و معناى خاصى پیدا نکرده است.7 شهید مطهرى مى فرماید:

در قرآن کریم در داستان سلیمان غروب خورشید را این طور توصیف مى کند: «حتى توارت بالحجاب» یعنى تا آن وقتى که خورشید در پشت پرده مخفى شد. تعبیر حجاب با همین معنا در آیه 51 سوره شورى و نیز در آیه 53 سوره احزاب به کار برده شده است... . در دستورى که امیر المومنین(علیه السلام) به مالک اشتر نوشته است مى فرماید: «فلا تطولن احتجابک عن رعیتک» یعنى در میان مردم باش کمتر خود را در اندرون خانه از مردم پنهان کن. حاجب و دربان تو را از مردم جدا نکند بلکه خودت را در معرض ملاقات و تماس مردم قرار ده.

معناى اصطلاحى جدید این واژه، عبارت است از پوششى که زن در برابر نامحرمان باید استفاده کند و از جلوه گرى و خود نمایى بپرهیزد. در این نوشتار نیز همین معناى اصطلاحى مورد نظر است، نه پرده نشینى زنان. تردیدى نیست که حجاب در این اندازه یکى از احکام مشترک ادیان ابراهیمى13 و از احکام ضرورى اسلام بوده و همه طوایف اسلامى بر آن اتفاق نظر دارند.

دوشنبه 14/6/1390 - 23:13
قرآن

مسئله حجاب در دو سوره از سوره هاى قرآن مطرح شده است. ابتدا این نکته به طور اجمال در سوره احزاب آیه 59 مطرح شده، و سپس با تفصیل بیشتر در سوره نور آمده است:

و َقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ یغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَیحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا یبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْیضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُیوبِهِنَّ وَلَا یبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِى إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِى أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِینَ غَیرِ أُوْلِى الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِینَ لَمْ یظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا یضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیعْلَمَ مَا یخْفِینَ مِن زِینَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِیعًا أَیهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ;

و به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را [از هر نامحرمى] فرو بندند و پاکدامنى ورزند و زیورهاى خود را آشکار نگردانند مگر آن چه طبعاً از آن پیداست، و باید روسرى خود را بر گردن خویش [فرو] اندازند و زیورهایشان را جز براى شوهرانشان یا پدرانشان یا پدران شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران شوهرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان یا پسران خواهرانشان یا زنان [همکیش] خود یا کنیزانشان یا خدمت کاران مرد که [از زن ]بى نیازند یا کودکانى که بر عورت هاى زنان وقوف حاصل نکرده اند آشکار نکنند و پاهاى خود را [به گونه اى به زمین ]نکوبند تا آنچه از زینت شان نهفته مى دارند معلوم گردد. اى مؤمنان!همگى [از مرد و زن ]به درگاه خدا توبه کنید امید که رستگار شوید.

 وَ الْقَوَاعِدُ مِنَ النِّسَاء اللَّاتِى لَا یرْجُونَ نِکَاحًا فَلَیسَ عَلَیهِنَّ جُنَاحٌ أَن یضَعْنَ ثِیابَهُنَّ غَیرَ مُتَبَرِّجَات بِزِینَة وَ أَن یسْتَعْفِفْنَ خَیرٌ لَّهُنَّ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ;

و بر زنان از کار افتاده اى که [دیگر ]امید زناشویى ندارند گناهى نیست که پوشش خود را کنار نهند [به شرطى که] زینتى را آشکار نکنند، و عفت ورزیدن براى آن ها بهتر است و خدا شنواى داناست.

در شأن نزول آیه 30 سوره نور « قل للمؤمنین یغضوا من أبصارهم ویحفظوا فروجهم...» جناب کلینى به سند خویش از سعد اسکاف نقل مى کند که امام باقر(علیه السلام)فرمود:

جوانى از جماعت انصار در شهر مدینه با زنى روبه رو شد. در آن زمان زنان پوشش سر خود را پشت گوش هاى خود مى انداختند [در نتیجه، بنا گوش و گردن ایشان هویدا بود. ]وقتى زن از کنار وى گذشت جوان سر را به عقب برگرداند و هم چنان که راه مى رفت وى را نظاره مى کرد و وارد کوچه اى شد و در حالى که به پشت سر خود نگاه مى کرد به راه خود ادامه داد که صورتش به استخوان یا تکه شیشه اى که از دیوار بیرون زده بود برخورد کرد و شکست. وقتى آن زن از نظرش محو شد نگاه کرد و دید که بدن و لباسش خونین شد. [به خود آمد] و گفت: به خدا سوگند خدمت رسول خدا مى رسم و او را از این مسئله خبر دار مى کنم. پس خدمت رسول خدا شرفیاب شد. پیامبر از حال وى جویا شد و او جریان را به اطلاع آن جناب رساند. پس جبرئیل نازل شد و این آیه را آورد: قل للمؤمنین یغضّوا من أبصارهم ویحفظوا فروجهم ذلک أزکى لهم إنّ الله خبیرٌ بما یصنعون.21

سیوطى نیز این شأن نزول را به نقل از ابن مردویه از امام على(علیه السلام)نقل کرده است.22 از این شأن نزول مى توان استنباط کرد که اولین آیاتى که در تشریع حجاب و بیان محدوده نظر نازل شده، همین آیات سوره نور است.

گزارش هاى تاریخى حاکى از آن است که مسلمانان بعد از نزول این آیات، رویه متفاوتى را پیش گرفتند و با شنیدن این آیات به ضرورت ایجاد تغییرات و دگرگونى هایى در چگونگى پوشش زنان پى بردند و به همین دلیل بعد از نزول این آیات، زنان با پوشش هاى متفاوتى در اجتماع حاضر مى شدند. مثلا طبرى (244ـ310 ق) در تفسیر خود آورده است:

عن عائشه زوج النبى(صلى الله علیه وآله) انّها قالت یرحم الله النساء المهاجرات الاول لما انزل الله«ولیضربنّ بخمرهنّ...» شققن اکثف مروطهن فاختمرن به;23رحمت خدا بر زنان مهاجر پیشگام باد که هنگامى که خداوند فرمان حجاب را نازل فرمود، ضخیم ترین پوشش هاى پشمین خود را برش داده و با آن سر و گردن خود را پوشاندند.

دوشنبه 14/6/1390 - 22:56
دعا و زیارت
رئیس جمهور رحلت آیت الله بهجت را تسلیت گفت

 

رئیس جمهور، رحلت جانگداز عالم ربانی و فقیه عرفانی حضرت آیت الله العظمی بهجت را به محضر حضرت ولی عصر (عج)، رهبر معظم انقلاب اسلامی و همه دوستداران ارزش های الهی و انسانی و ملت بزرگوار ایران تسلیت گفت.

به گزارش واحد مرکزی خبر، آقای احمدی نژاد در جلسه عصر امروز هیات دولت با ابراز تاسف از رحلت جانگداز این عالم ربانی، ایشان را مظهر خودسازی توصیف و تصریح کرد: حضرت آیت الله العظمی بهجت مظهر طهارت روح، معنویت و عرفان و اخلاق بود.

رئیس جمهور با بیان اینکه حضرت آیت الله بهجت عمری طولانی را در خدمت به مردم گذراند افزود: ایشان با عمری پربرکت و نفسی گرم و معنوی همواره درمیان مردم بود و عمر خود را در خدمت بشر گذراند و امیدواریم ایشان با اولیای الهی محشور شوند.

احمدی نژاد با اشاره به درجه و مقام علمی، معنوی و عرفانی این عالم ربانی تصریح کرد : امید آن است که خدای تبارک و تعالی به علمای ما و دلسوزان کشور توفیق خدمت بیشتر و قدرشناسی فرصت ها را عنایت فرماید و همه آنان را در مسیر معنوی و عرفانی و الهی این عالم ربانی قرار دهد.

هیات وزیران نیز در این جلسه این مصیبت بزرگ را خدمت حضرت ولی عصر (عج)، رهبر معظم انقلاب اسلامی و ملت بزرگوار ایران تسلیت گفت.

يکشنبه 27/2/1388 - 21:21
طنز و سرگرمی

یکی تو راست میگی             یکی پینوکیو

یکی تو مهربونی          یکی خرس مهربون

یکی تو خونتون قشنگه     یکی خونه مادر بزرگه

یکی توسفیدی                       یکی سفید برفی

یکی گوشای تو قشنگه         یکی گوشای زیزی گولو

یکی توخشکلی             یکی پلنگ صورتی

یکی توزبلی               یکی ملوان زبل

یکی ما دو با هم خوبیم              یکی تامو جری

یکی موهای تو قشنگه        یکی هم موهای انشرلی

یکی تو سره کاری یکی هم اون که می خوای اینو تو برش سند کنی

يکشنبه 9/1/1388 - 16:0
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته