• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 14564
تعداد نظرات : 49
زمان آخرین مطلب : 1258روز قبل
ایرانگردی

 

معاون خدمات شهری و محیط زیست منطقه 21 از شناسایی ساختمان های دوستدار محیط زیست (ساختمان سبز) در محدوده این منطقه خبر داد .

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 21 ، مهرداد زنگنه فر معاون خدمات شهری و محیط زیست این منطقه ضمن اعلام خبر فوق گفت : در راستای اجرای تدابیر ابلاغی ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران مبنی بر شناسایی ساختمان های دوستدار محیط زیست ( ساختمان سبز ) در سطح منطقه ؛ کارشناسان اداره محیط زیست این معاونت نسبت به شناسایی ساختمان هایی با ویژگی های مدّنظر ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران اقدام کردند .

به گفته ی این مقام مسئول : شناسایی ساختمان های دوستدار محیط زیست بر اساس مدل ارائه شده ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران و بر اساس مولفه هایی نظیر مدیریت انرژی ، مدیریت آب ، مدیریت پسماند ، فضای سبز و کاربرد مصالح انجام می گیرد .

زنگنه فر در پایان خاطر نشان کرد : در این راستا شناسایی ساختمانهای سبز با همکاری کارشناسان محیط زیست نواحی و دبیران کانون های محیط زیست محلات در این منطقه انجام گرفته و پس از شناسایی ، فرم های ارزیابی ساختمان های مذکور جهت بررسی به ستاد محیط زیست ارسال شد .

شایان ذکر است ؛ این اقدام با هدف جلب مشارکت عمومی در ساخت بناهای پایدار با استهلاک کمینه و استفاده بهینه از منابع و انرژی انجام می گیرد .

 

 

چهارشنبه 10/6/1395 - 12:26
ایرانگردی

 

معاون امور خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه 6 با اشاره به اینکه مدیریت فضای سبز قلب تهران در وضعیت مناسبی قرار دارد، گفت: با تلاش های صورت گرفته جمعیت پشه های سفید نسبت به سال گذشته بسیار کاهش یافته و توانسته ایم آن را کنترل کنیم.

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 6، افشین خدامی با اشاره به اینکه سم پاشی درختان منطقه طی سال گذشته به صورت متناوب صورت گرفته است، گفت: اگر چند سال وضعیت رشد و نمو پشه های سفید را کنترل کرده و سمپاشی در فصل زمستان صورت گرفته و تمام برگ های آفت زده سوزانده شوند پیش بینی می شود تا چند سال دیگر جمعیت پشه های سفید از بین رود.

او با بیان اینکه تا انتهای فصل تابستان و باشروع فصل پاییز رشد و نمو پشه های سفید غیرفعال شده و دیگر در سطح شهر دیده نمی شوند گفت: شهرداری طی این سال ها تلاش های بسیاری برای کنترل جمعیت پشه های سفید داشته و وزارت جهاد و کشاورزی نیز باید بیش از پیش وارد ماجرا شده و سمپاشی و کنترل باغات و مزارع اطراف تهران را دستور کار قرار دهد تا پشه های سفید اطراف تهران نیز نابوده شده و به شهر تهران وارد نشوند.

خدامی تصریح کرد: درختان توت باغات اطراف تهران محل مناسبی برای رشد و نمو پشه های سفید است و باید در فصل زمستان سمپاشی شود تا راه ورود این پشه ها به داخل تهران بسته شود.

چهارشنبه 10/6/1395 - 12:23
ایرانگردی

معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه 4 از شناسایی و پایش معضلات زیست محیطی در سطح منطقه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 4 حسین سیگارودی در این باره گفت: در راستای طرح آسمان آبی زمین پاک و ارتقای سلامت و آراستگی شهری و به منظور شناسایی معضلات محیط زیست در سطح منطقه، طی بازدیدهای میدانی به صورت پلاک به پلاک معضلات زیست محیطی شناسایی می شوند.
وی افزود: در این عملیات که با همکاری نیروهای اداره محیط زیست منطقه و نواحی نه گانه انجام می شود، در مرحله اول مشکلات محلات شمیران نو و گلشن مشخص شد.
سیگارودی با بیان این مطلب گفت : هدف اصلی از انجام این بازدیدها بهبود وضعیت کیفیت محیط زیست شهری در سطح منطقه و افزایش سطح رضایتمندی شهروندان می باشد.
وی خاطر نشان  کرد: در این راستا اهدافی مشخص و شناسایی می گردد که به نوعی منجر به آلودگی محیط زیست (هوا ، صوت ، آب ، خاک و منظر شهری) ، نقص در چرخه مدیریت پسماند و بازیافت ، ناهماهنگی در کاربری اراضی و فضاهای بی دفاع شهری شود و نیاز به توسعه و یا بهبود در نگهداشت فضاهای سبز شهری و عوامل مخاطره آمیز در حیطه محیط زیست ، ایمنی و بهداشتی برای شهروندان داشته باشد.
سیگارودی در ادامه گفت: گزارشات مربوط به این بازدیدها به طور مرتب تهیه و در اداره محیط زیست جمع بندی می گردد. با توجه به معایب و نقایص شناسایی شده در سطح هر محله ، سهم هر یک از معایب و نقایص مطروحه تعیین و نمودارهای تحلیلی آن ترسیم می شود.
وی در پایان متذکر شد : به منظور اعمال دیدگاهها و نقطه نظرات شهروندان در بهبود وضعیت محیط زیست شهری، آمار پیام های 137 منطقه به تفکیک موضوعات شاخص محیط زیستی در سطح هر محله مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
چهارشنبه 10/6/1395 - 12:21
ایرانگردی

 

معاون فنی و عمران شهرداری منطقه دو از احداث رسوبگیر جلال آل احمد و افزایش ظرفیت هیدرولیكی كانال سیل برگردان غرب در تقاطع پل شهید آریافر در منطقه دو  خبر داد .  

          به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه دو ، "یوسف متقی" با اعلام این خبر گفت : یكی از اهداف مهم شهرداری در حوزه زیر ساخت ها معطوف به مدیریت هدایت و جمع آوری آبهای سطحی ناشی از بارش های متوازن و طبیعی در حوزه شهری از طریق احداث و گسترش شبكه های فرعی و نیز كنترل سیلابهای مخرب و شرایط ناپایدار بعد از بارش های سنگین و نامتوازن با احداث حوضچه های رسوبگیر و مخازن تعدیل كننده دبی اوج سیلاب و احداث شبكه های اصلی یا كمكی است و در همین راستا و براساس مطالعات طرح جامع آبهای سطحی تهران ، 21 واحد رسوبگیر درون شهری و برون شهری برای كنترل و مهار رسوبات ورودی به شبكه اصلی در حوزه آبریز سیل برگردان غرب پیشنهاد شده است ، كه تعداد 8 عدد آن در حال بهره برداری بوده و 5 عدد نیز طراحی شده است .
متقی گفت :  با توجه به عدم وجود حوضچه رسوبگیر حدفاصل بوستان گفتگو تا فلكه دوم صادقیه یكی از رسوبگیرهای پیشنهاد شده در طرح جامع در محدوده خیابان آریافر و اتوبان یادگار امام ( ره )  در دستور كار قرار گرفته و عملیات اجرایی به پیمانكار واگذار شده است.
وی افزود : یكی از مشكلات دیگر در این محدوده اجرای پل تقاطع آریافر بروی كانال سیل برگردان غرب و ایجاد كاهش ظرفیت هیدرولیكی در این قسمت بوده است و با توجه به نزدیكی قرار گیری حوضچه و این نقطه مطالعه باز طراحی حوضچه رسوبگیر و افزایش ظرفیت هیدرولیكی مجددا در دستوركار قرار گرفت و مقررشد كانال ورودی به حوضچه رسوبگیر به قبل از پل آریافر به سیل برگردان متصل گردد ، و مشكل كاهش ظرفیت هیدرولیكی این مقطع نیز مرتفع گردد .
 وی در ادامه تصریح کرد : در خصوص عملیات اجرایی با توجه به اینكه حوضچه و كانال ارتباطی در مجاورت اتوبان جلال آل احمد و كانال سیل برگردان قرار گرفته و نظر به عمق گودبرداری جهت پایداری دیواره های گود در سرتاسر مسیر شمع های بتنی به ارتفاع 12 متر اجرا شده است و در حال حاضر عملیات اجرایی كانال در دست اجرا میباشد و از پیشرفت قابل توجهی برخوردار میباشد.

چهارشنبه 10/6/1395 - 12:20
ایرانگردی

با هدف حفاظت از میراث فرهنگی ،معماری و هنری حصار ناصری؛ از سوی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری منطقه 11 تسهیلات ویژه ای برای مرمت و ساماندهی نما ، جداره و پلاک املاک مسکونی و صنفی  در اختیار شهروندان قرار می گیرد.
نصراله آبادیان شهردار منطقه 11 با اشاره به موقعیت جغرافیایی این منطقه و قرار گیری 4 کیلومتر از آن در محدوده حصار ناصری گفت: خانه ها و واحدهای صنفی بسیاری در بافت تاریخی منطقه قرار دارند که با توجه به اهمیت حفاظت از میراث تاریخی پایتخت ؛ طرح تشویقی مالکان این واحدها برای مرمت و ساماندهی نما،جداره و پلاک از ابتدای سال آغاز شده است.
به گفته شهردار منطقه 11 ؛ حفظ چهره تاریخی پایتخت ایران و منظر شهری سنتی که در محله های قدیمی این منطقه وجود دارد؛ به ما کمک می کند تا میراث ارزشمند هنری ، معماری و تاریخی شهرمان را به آیندگان نشان دهیم .به همین منظور طرح مشارکت مدیریت شهری با مالکین واحدهای مسکونی و صنفی خیابان های ولی عصر (عج) ، کارگر و وحدت اسلامی از سوی معاونت شهرسازی و معماری این منطقه به اجرا در آمده است.
آبادیان افزود: در این طرح شهروندانی که تمایل به تعمیرات ملک مسکونی و یا واحد صنفی خود داشته باشند می توانند از تخفیف های ویژه ساماندهی پلاک های تاریخی برای مرمت نما ،جداره و پلاک سر درمغازه بهره مند شوند. البته باید الگوی ارائه شده از سوی معاونت شهرسازی و معماری منطقه را که بر اساس مدل سنتی ایرانی و استفاده از آجر و تابلوی کاشی به رنگ آبی فیروزه ای است ؛ رعایت کنند.
او از مالکین املاک قدیمی در بافت تاریخی حصار ناصری دعوت کرد تا با بهره مندی از تسهیلات این طرح علاوه بر بهسازی و مرمت ملک خود ؛ به حفظ چهره سنتی ایرانی در منظر شهری پایتخت کمک کنند.
چهارشنبه 10/6/1395 - 12:19
ایرانگردی

 

رییس سازمان تاکسیرانی شهر تهران در بازدید میدانی از سطح منطقه 17، ضمن ارزیابی عملکرد ناوگان تاکسیرانی این منطقه از راه اندازی پایانه تاکسی زمزم در آینده نزدیک خبر داد.

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 17،  میثم مظفر در بازدید از سطح منطقه 17 با اشاره به وجود ایستگاه متروی زمزم در محدوده منطقه گفت: با توجه به میزان ترددی که از این ایستگاه شاهد هستیم و نیازی که برای رفت و آمد شهروندان با ناوگان حمل و نقل عمومی احساس می شود، بر آن شدیم تا پایانه تاکسیرانی زمزم را تا پایان شهریورماه راه اندازی کنیم که در محور مترو میدان ابوذر به شهروندان سرویس ارائه کنند.

رییس سازمان تاکسیرانی دسترسی به موقعیتهای تجاری و گردشگری سطح منطقه را ضروری دانست و افزود: برای اینکه دسترسی شهروندان به بازار مبل یافت آباد و آستان مقدس امامزاده حسن(ع) به سهولت انجام شود، بررسی های کارشناسی انجام شده تا خطوط تاکسی تلفنی در این محدوده اضافه شود .همچنین از مبداء پایانه تاکسیرانی متروی زمزم هم برای بازار مبل یافت آباد خط تاکسی راه اندازی می شود و به شهروندان خدمات ارائه کند.

مهندس میثم مظفر با تقدیر از توجه شهردار منطقه 17 به ارتقای فرهنگ ترافیکی شهروندان گفت: در بازدیدی که به همراه شهردار محترم و سایر مدیران مرتبط با حوزه از سطح منطقه داشتیم، پهلوگاه های تاکسی،آرم و خطوط و علائم مربوط به تاکسی ها به دقت رصد شد و منطقه در این زمینه توانست از نمره خوبی در حوزه ترافیکی برخوردار شود.شهردار محترم هم بر این حوزه تاکید داشتند و خرسندیم که ایشان در این خصوص عزم جدی دارند.

نوسازی ناوگان فرسوده تاکسیرانی یکی دیگر از موارد مورد تاکید رییس سازمان تاکسی رانی در نظارت دوره ایی بر عملکرد این سازمان بود که مظفر با اشاره به آن گفت:  تمهیداتی اندیشیده شده که در آینده نزدیک ناوگان تاکسیرانی منطقه 17 نوسازی و بهسازی شده و تمامی تاکسی های پیکان از خطوط تابعه این منطقه جمع آوری شده و خودروری نوساز شده به ناوگان اضافه شود.

مطابق با مصوبات جلسه ارزیابی عملکرد ناوگان تاکسیرانی منطقه 17، به زودی پایانه تاکسیرانی متروی زمزم به بهره برداری خواهد رسید.

چهارشنبه 10/6/1395 - 12:18
ایرانگردی

 

خدمات پزشکی رایگان به کودکان زیر 14 سال منطقه 10 به مدت دو روز ارائه می شود.

 

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 10، طرح ارائه خدمات درمانی به کودکان نیازمند محلات به منظور حفظ سلامت و شادابی کودکان زیر 14 سال خانواده های بی بضاعت طی روزهای دهم و یازدهم شهریور ماه اجرا می شود. در این طرح کودکان زیر 14 سال که از طریق سرای محلات شناسایی شده اند برای معاینه و چکاپ توسط تیم پزشکی تک تخصصی در روزهای دهم و یازدهم شهریور از ساعت 8:30 تا 15 در مدرسه دخترانه زهرا مردانی آذر واقع در میدان بریانک تحت معاینه قرار می گیرند و در صورت نیاز به ادامه پیگیری به مراکز درمانی معرفی خواهند شد.
چهارشنبه 10/6/1395 - 12:17
ایرانگردی

 

 


وثوقی سرپرست اجتماعی و فرهنگی منطقه 22 از میزبانی اداره ورزش منطقه از پنجمین دوره مسابقات اسکیت مناطق بیست و دوگانه شهرداری تهران در پیست اسکیت مجموعه ورزشی آزادی تهران خبر داد.


به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 22، وثوقی سرپرست معاونت اجتماعی و فرهنگی منطقه ضمن اعلام این خبر خاطرنشان کرد: در راستای توسعه وترویج رشته مفرح اسکیت در سطوح پایه، این دوره از مسابقات روزجمعه ۱۲ شهریورماه در محل پیست اسکیت مجموعه ورزشی آزادی ساعت۸ با حضور برگزیدگان و برترین های اسکیت محله های مناطق شهرداری تهران برگزار خواهد شد و شرکت کنندگان در این مسابقات در شش رده سنی۶،۷،۸،۹،۱۰،۱۱سال در ماده سرعت و  سنین ۸تا۹سال و۱۰و۱۱ سال دو رده سنی در ماده اسلالوم با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.

گفتنی است پنجمین دوره مسابقات اسکیت شهر تهران با حضور 300ورزشکار برگزار و در پایان از سوی هیئت اسکیت استان تهران به نفرات برتر حکم قهرمانی، مدال و جوایز نقدی اهدا خواهد شد.

چهارشنبه 10/6/1395 - 12:16
ایرانگردی

تشکری هاشمی معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران در بازدید از منطقه 8، با حضور در جمع کارکنان شاغل در این منطقه؛ گفت: شایسته سالاری از منظر کارکنان یعنی هر یک از کارکنان مسیر ارتقاء شغلی خود را شفاف بداند و ببیند.
به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه هشت، تشکری هاشمی معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران به منظور بررسی و رسیدگی وضعیت معاونت توسعه منابع انسانی و دیدار با پرسنل در منطقه 8 ، طی جلسه ای با حضور مدیران ارشد منطقه ای از نزدیک در جریان وضعیت فعالیت های این منطقه در حوزه منابع انسانی قرار گرفت.
بنا بر این گزارش در ابتدای این جلسه مهندس بهمن نوری  شهردار منطقه 8 ضمن خیر مقدم ، از نظارت های دقیق و دوره ای معاونت توسعه منابع انسانی از سطح مناطق ۲۲گانه تقدیر کرد .
وی در سخنانی ابراز امیدواری کرد که با تشکیل معاونت توسعه منابع انسانی و تاکیدات شهردار تهران شاهد ارتقاء سطح خدمات رسانی به کارکنان شهرداری تهران و توجه بیش از پیش به اخلاق مداری باشیم.
در ادامه ی این جلسه وحید رخدوست معاون توسعه ی منابع انسانی منطقه 8 ، گزارشی از فعالیت های انجام گرفته ادارات و واحدهای زیر مجموعه این معاونت ارائه و تهیه و تدوین مدل شایستگی برای نخستین بار در شهرداری تهران توسط معاونت توسعه منابع انسانی این منطقه را از مهمترین اقدامات انجام گرفته ظرف مدت یک سال گذشته در این منطقه عنوان کرد.
همچنین  تشکری هاشمی از اقدامات مثبت صورت گرفته در این منطقه ابراز خشنودی کرده و افزود : هدف نهایی همه ما در معاونت توسعه منابع انسانی شهرداری تهران باید ایجاد همدلی و رضایت مندی باشد.
وی در باب اهمیت رضایت مندی شغلی افزود : احصاء مشکلات و رفع موانع موجود بر سر راه پیشبرد کارها ، تنها از طریق ایجاد حس مودت و همدلی گروهی و سازمانی و درگیر کردن تک تک اعضای سازمان در مسیر پر فراز و نشیب نیل به اهداف میسر خواهد بود.
معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران، در این مراسم ضمن قدردانی از زحمات مدیران و کارکنان منطقه  به سخنان دکتر قالیباف در خصوص توجه به درون سازمان و  اهمیت نیروی انسانی به عنوان بالاترین سرمایه شهرداری در دوره جدید خدمت اشاره کرد و گفت: انتظارات من از معاونین منابع انسانی بسیار جدی و مسئولیت آنان بسیار سنگین است چرا که پایه گذاری و مدیریت یک ساختار، بسیار مهم تر و سخت تر از مدیریت ساختاری شکل گرفته است.
اقامه نماز و ظهر و عصر با حضور معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران
همچنین پس از پایان این جلسه نماز ظهر و عصر با حضور معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران، شهردار، مدیران ارشد و کارکنان شهرداری منطقه 8 در نماز خانه این منطقه اقامه شد.
لازم به ذکر است، در جلسه صمیمانه ای نیز ، جمعی از کارکنان منطقه 8 به بیان مسائل و مشکلات خود در حوزه منابع انسانی پرداختند و راهنمایی و دستورات لازم برای رفع مشکلات آنها، از سوی معاون توسعه منابع انسانی صادر شد.
دیدار معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران با خانواده شهید "اسد ا... مهران پور"
تشکری هاشمی در این دیدار  ضمن تجلیل از مقام شامخ شهدا دیدار با خانواده های معزز آنها را توفیقی برای مسئولین دانست و گفت: همه ما مدیون و مرهون ایثارگری شهدا و جانبازان سرافراز در طول دوران دفاع مقدس هستیم و افتخارات امروز ما در عرصه های مختلف مرهون خون پاک شهداست.
وی در ادامه گفت: در خصوص این شهید گرامی نکته مهم این است که
فرزند این شهید بزرگوار  با ما همکار بوده و ما موظف به تکریم  این پدر شهید هستیم و خانواده این شهید بزرگوار نیز هم بر گردن ما حق دارند.
 تشکری هاشمی افزود:  من امروز به نمایندگی از شهردار تهران به منزل  این شهید آمده ام، خانواده شهید پادیاو و بازماندگان آن شهید والامقام، عزیز ما هستند و از هیچ کوششی برای آنها کوتاهی نخواهیم کرد..
چهارشنبه 10/6/1395 - 12:15
ایرانگردی

 

 

به گفته عابد ملكی، شهردار منطقه 12 تهران بعد از مرمت كالبد بازار عودلاجان در دو سال گذشته این بار به سراغ روح حاكم از این محله تاریخی رفتیم و قرار است با همكاری معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری این گذر تاریخی به بازار صنایع دستی و پاتوقی برای صنعتگران هنرمند تبدیل شد.

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 12 ، عودلاجان 100 ساله بود كه بازار تهران شكل گرفت و در كنار قدیمی‌ترین بازار تهران دوران شكوفایی خود را همزمان با انتخاب تهران به عنوان پایتخت ایران طی ‌كرد. هرچقدر كه نماد اقتصادی تهران پا می گرفت و بزرگ می شد ؛ عودلاجان پیرمرد خمیده ای می‌شد كه حتی برای نیم قرن ، در ذهن پایتخت نشینان مرد و زیر خرابه‌های خانه‌ها و مغازه‌هایی كه زمانی زندگی را میان مردم تهران قدیم تقسیم می‌كردند ؛ دفن شد.

این محله هم مانند راسته خیابان سی تیر محل زندگی پیروان ادیان الهی بود و و در طول تاریخ نیز شخصیت‌های تاثیرگذار تاریخ معاصر مانند نخستین وزیر فرهنگ دوره پهلوی ، خاندان قوام الدوله ، خاندان مستوفی ، نصیرالدوله بدر (تاجر ثروتمند) ، سید حسن مدرس نماینده مجلس و چهره نامدار مشروطیت در این محله زندگی می‌كردند.

عودلاجان محله فاخری بود در دوره قاجاریه ، به مرور این محله اعیان ‌نشین تبدیل شد به خانه‌های مخروبه ای كه تك تك آجرهایش خاطره‌ای بود در ذهن عودلاجان پیر ، وقتی تهرانی‌ها خبر مرگ این محله را با فراموش كردنش رسما اعلام كردند ؛ تنها معتادان بودند كه بر این سنگ قبر می‌نشستند و نشئگی خود را برای روح جاودلانه عودلاجان خیرات می‌كردند ؛ خیلی از مسئولان اعتقاد داشتند كه از پنجره محله عودلاجان دیگر چیزی برای دیدن وجود ندارد و به همین دلیل در یك دوره تاریخی خیلی از خانه‌های قدیمی این محل تخریب شد تا معتادان هم از این محل بروند.

در سال‌های بی‌خبری ؛ اما تهرانی‌ها هرگز به این فكر نكردند عودلاجان ققنوسی است كه زیر خاكستر خوابیده ، كافی بود تا مرور خاطرات بازار و محله عودلاجان تبدیل به راهكاری برای مخروبه‌های این محل شود ؛ كافی بود تا اولین تیشه مرمت بازار عودلاجان مانند تیشه فرهاد بر پیكره بی جان این محله برخورد كند تا ققنوس از خواب 50 ساله خود بیدار شود و بال‌هایش را به نشانه ادامه زندگی از هم بگشاید.

 

مروری بر یك تاریخ 300 ساله در حصار صفوی

محله عودلاجان سال 40 بود كه به خواب رفت ، محله‌ای كه در اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی اول ، باغات و خانه‌های باشکوه بسیارش زبانزد خاص و عام بود ، هنوز هم می توان ردپای این خانه‌ها را در این محله تاریخی پیدا كرد مانند خانه مدرس ، باغ ملک‌الشعرا ، کاخ گلستان و عمارت مسعودیه ، در ان زمان عودلاجان 20 گذر و محله داشت: گذر باغ نظام‌الدوله ، گذر حمام نواب ، گذر شتر گلو ، گذر مسجد حوض ، گذر در مدرسه و کوچه‌های نظام العلما ، سردار ، سپهدار ، شاهبیاتی ، معین‌الملک ، حاجی علی ، آقا موسی تاجر ، میرزا آقاجان ، خدابنده‌لو ، حاجی آقا بابا ، آقا محمد محمود ، سهراب خان ، نقاره‌چی‌ها ، هادی خان و محمدخان امیرتومان.

در طول این سال‌ها سازمان میراث فرهنگی تنها توانست با ثبت تیمچه اكبریان در فهرست آثار ملی و مرمت آن و تبدیلش به «سفره خانه سنتی طهرون قدیم» از فراموش شدن كامل این محله جلوگیری كند.

4 سال پیش بود كه شهرداری تهران با همكاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای بازگشت هویت به منطقه 12 ، تصمیم گرفتند تا در ابتدا بازارچه عودلاجان را احیا كنند ، هر چند در طول نیم قرن اخیر این بازارچه 300 ساله تخریب شده بود و گنبدهای زیادی كه در طول  این راسته ، عودلاجان را به یك بازارچه كاملا مسقف تبدیل كرده بود ؛ تخریب شده بود اما توجه به كالبد این محله قدیمی و آسیب دیده ، زندگی دوباره به آن بخشید.

شهردار منطقه 12 در این باره توضیح می دهد: 4 سال پیش بود كه شهرداری تهران تصمیم گرفت با همكاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ، كالبد مخروبه بازار عودلاجان را مرمت كند و این اقدام با مشارکت اهالی محله پیگری شد.

به گفته عابد ملكی ؛ برای جلب مشاركت مردم در اجرای این طرح،  تصمیم بر این شد تا با تعیین هیات امنا ، كار مرمت بازارچه و همكاری كسبه در این مساله پیگیری شود.

آنطور كه شهردار منطقه 12 توضیح می دهد اكنون كار مرمت قسمت مسقف بازارچه عودلاجان كامل شده است و با مطالعاتی كه روی مساله مرمت این بازارچه انجام گرفت ؛ سعی شد تا حجره‌های عودلاجان به مانند آنچه در دوره تاریخی بود ؛ بازگردانده شود ، درهای چوبی با قفل‌های بزرگ ، محصول مرور تاریخی كالبد بازار عودلاجان توسط محققان بود كه به طور كامل اجرا شد.

وی درباره حیات اقتصادی این بازار هم بیان می‌كند: از سال گذشته بود كه با صحبت هایی كه با هیات امنا و كسبه بازار عودلاجان داشتیم ، تصمیم بر این شد تا حجره‌های این بازار به محلی برای فروش صنایع دستی تبدیل شود ، این اعتقاد وجود دارد كه وجود یك راسته بازار مختص به صنایع دستی ، برای گردشگرانی كه به منطقه بازار می آیند ؛ ضروری بود به همین دلیل با همكاری معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری وارد مذاکره شدیم تا صنعتگران و هنرمندان صنایع دستی برای عرضه مستقیم محصولات خود به این بازار بیایند.

عابد ملكی تاكید می‌كند كه بعد از پرداختن به كالبد و جسم بازار عودلاجان ، لازم بود تا طراجی جدیدی بر روح حاكم بر این بازار انجام شود ، به همین دلیل به جای اصنافی كه قبلا در این محدوده فعالیت می‌كردند و عمدتا فروشندگان فلزات سنگین ، تراشكارهای فلزات و پلاستیك فروش‌ها بودند ؛ فعالیتهایی در سطح  بالا و كیفیت بالاتر كه هماهنگ‌ با بافت تاریخی این محله است انجام پذیرد.

 

دمیدن روحی جدید در كالبد مرمت شده عودلاجان

همكاری شهرداری تهران با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای احیا و مرمت بازار عودلاجان باعث شد ، تا برای دمیدن روح زندگی به این محدوده ، بار دیگر این دو سازمان با هم همكاری كنند.

قائم مقام شهردار منطقه 12 تهران در این باره بیان می‌كند: با توجه به همكاری شهرداری منطقه با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در اجرای طرح مرمت بازارچه عودلاجان ؛ قرار شد به صورت پایلوت و با ایجاد نمایشگاه عرضه محصولات هنری فیروزه‌ كوبی ؛ مقدمات تبدیل این راسته بازار را به بازار صنایع دستی و گردشگری انجام داده و شكل جدید بازارچه به صورت نمادین افتتاح شود.

علی محمد سعادتی تبدیل بازارچه عودلاجان را به راسته بازار صنایع دستی ، مشمول همكاری كسبه این بازار می داند و توضیح می‌دهد: بعد از افتتاح نمایشگاه و بازارچه فروش محصولات فیروزه‌ كاری در بازارچه عودلان ، ظرفیت‌ها ، امكانات و شرایطی فراهم می شود تا كسبه بازارچه و افرادی كه قبلا در این محدوده مستقر بودند ، از طریق تغییر شغل ، بتوانند فعالیت‌های اقتصادی بازارچه عودلاجان را در یك كیفیت بالاتری داشته و این محدوده به پاتوقی برای حضور گردشگران داخلی ، خارجی و شهروندان تهرانی كه به هنرهای تاریخی و ملی علاقه دارند ؛ شود.

وی درباره برنامه‌های شهرداری منطقه 12 برای معرفی دوباره بازارچه عودلاجان به مردم یادآور می شود: زمانی كه بازارچه عودلاجان از نظر كالبدی احیاء شد ؛ زمینه حضور مراجعه كننده و گردشگر به مرور فراهم می شود ، این در حالی است كه وقتی این بازارچه و محله قدیمی مخروبه ای بیش نبود و حضور معتادان در این مخروبه این محدوده را نا امن كرده بود ؛ حضور مردم در این محدوده نیز كمرنگ‌تر شده بود.

 

 

عابد ملكی شهردار منطقه 12 نیز درباره راهكارهای پیش‌بینی شده برای حضور مجدد مردم در بازارچه عودلاجان می‌گوید: با توجه به اینكه امتداد كف‌سازی و پیاده راه‌سازی راسته 15 خرداد تا چهارراه سیروس پیش رفته است ؛ ورودی بازارچه در مسیر این پیاده راه قرار گرفته و همین مساله امكان حضور مردم و مخاطبان بازار تهران را به بازارچه عودلاجان فراهم می‌كند.

وی ادامه حیات بازارچه از طریق انطباق مشاغل كسبه عودلاجان با شخصیت جدید بازارچه را عامل دیگری در استقبال مردم از این محله می‌داند و بیان می‌كند: در حال حاضر برخی از  مغازه‌های بازارچه عودلاجان به دنبال تغییر كاربری هستند ، به عنوان مثال یكی از مغازه‌های این محله به یك شربتخانه كه جذابیت خاصی را در این محل به وجود آورده ؛ تبدیل شده است.

قائم مقام شهردار منطقه 12 نیز امتداد مرمت و مناسب‌سازی بازارچه عودلاجان را از گذر حاجی‌ها ، یكی دیگر از عوامل تاثیرگذار در استقبال مردم می‌داند و در این باره توضیح می‌دهد: با سنگ فرش شدن محور حاجی‌ها ، عملا پیاده راه بازارچه مروی تا محور عودلاجان ادامه می‌یابد ، به همین دلیل بازدید كنندگان ، گردشگران و افرادی كه در بازار تهران حضور دارد ؛ می‌توانند در مسیر خود در محور ناصرخسرو و بازارچه مروی به محور پامنار رسیده و از محور حاجی‌ها به بازارچه عودلاجان متصل شوند.

علی محمد سعادتی تاكید می‌كند: مسیرهای پیاده‌راه و مرمت بازار ، باعث تقویت حضور مردم به این محدوده می شود و به هر حال باید به این مساله توجه كرد كه موضوع حضور و پاخور و استفاده از یك محیط ، مساله‌ای است كه به مرور اتفاق می‌افتد.

وی درباره برنامه تبدیل بازارچه عودلاجان به راسته بازار صنایع دستی نیز می گوید: خوشبختانه سازمان میراث فرهنگی در حوزه صنایع دستی برنامه‌های خوبی را برای احیاء دوباره فعالیت اقتصادی بازارچه عودلاجان تهیه كرده ، همچنین با اتحادیه‌ها و عرضه كنندگان محصولات صنایع دستی وارد مذاكره شده تا بازارچه عودلاجان در قلب تاریخی تهران به پاتوق صنعت و هنر تبدیل شود.

 

دوشنبه 8/6/1395 - 15:44
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته