• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1265روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


همزمان با افزایش سن تغییراتی دربدن به وجود می آید که یک نشانه جدی از احتمال بروز یک بیماری مرگبار و ناگهانی است.
 
 
 

 

به گزارش جام جم سرا ، کارشناسان به تازگی دریافتند که یک ارتباط مستقیم بین وجود مو در کانال گوش افراد سالمند و ابتلای آنها به انواع بیماری های قلبی بوِیژه بیماری عروق کرونر وجود دارد.

نتایج این پژوهش در جدیدترین شماره مجله پزشکی انگلستان به چاپ رسیده است و بر اساس آن وجود مو در نرمه و کانال گوش به خاطر ترشح بیش از حد هورمون های آندروژن و تستوسترون در بدن آقایان است که علت اصلی بروز لخته خونی و سکته قلبی به شمار می آید.
کارشناسان رابطه بین سکته قلبی و وجود مو در کانال مو را در بیش از 215 فرد مبتلابه بیماری های قلبی در کشور هند بدست آورده اند و اعلام کرده اند اکثر افراد مبتلابه مشکلات قلبی در لاله و کانال گوش خود موی زائد داشته اند.
در عین حال دسته ای دیگر از دانشمندان اعتقاد دارند وجود مو در گوش صرفاً علامت پیری و به دلیل افزایش هورمون تستوسترون در بدن است و رابطه مستقیم با بروز سکته قلبی ندارد و یک فرآیند طبیعی در اثر افزایش سن است.
سکته و بیماری های قلبی عروقی به دلایل مختلف از جمله تغذیه نامناسب، استعمال دخانیات، عدم تحرک و ورزش کافی، استرس ، بروز بیماری هایی چون آنفولانزا، سوابق ژنتیک، تصادفات، بالا بودن فشار خون و مواردی از این دست روی می دهد اما با این حال وجود مو در کانال گوش هم می تواند یک نشانه هشدار دهنده باشد و باید جدی گرفته شود همینطور ظاهر نازیبای آن می تواند از اعتماد به نفس سالمند در اجتماع بکاهد. 
سه شنبه 25/3/1395 - 15:14
رمضان

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی بروز سردرد ها در ماه رمضان را بیشتر ناشی از "افت قند" و نیز "افزایش کتون ها " دانست که با سوختن چربی ها برای تامین انرژی بدن ایجاد می شوند.

به گزارش جام جم سرا ، زهرا غلامپور افزود:درشرایط عادی، بدن از گلوکز ذخیره شده در کبد و عضلات به عنوان منبع اصلی تامین انرژی استفاده می کند اما در طی روزه داری ابتدا از ذخیره گلوکز برای تامین انرژی استفاده می کند و در اواخر روزه داری وقتی گلوکز به پایان رسید، سوختن چربی ها آغاز می شود.
 
 
 

وی با اشاره به اینکه هنگام روزه داری یک فرآیند سم زدایی در بدن اتفاق می افتد، گفت:با گذشت چند روز از روزه داری و با افزایش سطح آندورفین ها درخون احساس آرامش ذهنی و هوشیاری بیشتر می کنیم.

وی در خصوص فواید روزه داری با بیان اینکه در دوران روزه داری دریافت متعادل غذا و مایعات بسیار مهم است، گفت:کلیه ها در حفظ وضعیت آب و املاح بدن مثل سدیم و پتاسیم بسیار کارآمد هستند. برای جلوگیری از تحلیل عضلات، وعده های غذایی باید حاوی غذاهای پر کالری مثل کربوهیدرات ها و چربی ها باشد.

به گفته وی الگوی غذایی در ماه رمضان باید مشابه زمان های دیگر باشد و یک رژیم متعادل با همه گروه های غذایی را شامل شود.

غلامپوربا اشاره به اینکه در ماه رمضان، تغییرات فیزیولوژیک زیادی در بدن اتفاق می افتد، اظهار کرد:افزایش گلبول های قرمز و سفید خون، افزایش پلاکت ها، افزایش کلسترول خوب خون (HDL)، کاهش تری گلیسیرید، کاهش کلسترول تام(کلی) و کاهش کلسترول بد خون (LDL) همچنین وزن، دور کمر، نمایه توده بدنی (BMI)، قند خون، چربی خون ، فشار خون و همچنین سطح اضطراب نیز کاهش می یابند.

وی با بیان اینکه در افراد سالم هیچ عوارض جانبی ناشی از روزه داری بر روی مغز، قلب، ریه، کبد، کلیه و عملکرد غدد داخلی بدن مشاهده نشده است، گفت :روزه داری یک اقدام غیردارویی برای به حداقل رساندن عوامل خطرساز و بهبود سلامتی است.

غلامپورتوصیه کرد :روزه داری برای همه بزرگسالان سالم می تواند ایمن باشد اما افراد دارای مشکلات جدی از قبیل دیابت، بیماری قلبی، بیماری کلیوی و چشمی باید قبل از اقدام به روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنند.

**برای شروع افطار چه ماده غذایی پیشنهاد می شود

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی در باره اینکه برای شروع افطار چه ماده غذایی پیشنهاد می کند، توصیه کرد:به دلیل پایین بودن قند خون ، وعده افطار باید با یک ماده قندی مناسب مثل خرما، عسل و غلات شروع شود تا میزان قند خون به تدریج به حد طبیعی خود برسد.

وی ادامه داد:مصرف بالای قندهای ساده و غذاهای چرب سبب افزایش بیش از حد ترشح انسولین شده و در نتیجه افت قند خون اتفاق می افتد که عوارضی چون افزایش ضربان قلب، تعریق، رنگ پریدگی، دو بینی و گاهی اختلال عصبی را به همراه خواهد داشت.

غلامپور یاد آور شد :مصرف مایعات، شیر گرم، چای و خرما برای افزایش فشار خون بدن ضروری است البته باید متذکر شد این مواد برای شروع عملکرد دستگاه گوارش مناسب هستند و نان ، پنیر و سبزی نیز بهتر است در شروع افطار مصرف شود.

** حذف وعده سحری و عوارض آن بر بدن

غلامپور در باره حذف وعده سحری و عوارض آن توضیح داد:برخی معتقدند که اگر سحری نخورند مشکلی نداشته و به راحتی روزهای ماه مبارک را سپری می کنند. این افراد بهتر است بدانند که ممکن است از نظر گوارشی نخوردن سحری برای برخی افراد مشکل ظاهری ایجاد نکند، اما از نظر علم تغذیه تنها سیری شکمی مهم نبوده ، بلکه سیری سلولی بسیار اهمیت دارد.

وی اظهار کرد: فردی که سحری نمی خورد به بدن خود فشار بسیاری وارد می کند که در نهایت علاوه بر سوتغذیه، احتمال واکنش بدن برای مقابله با گرسنگی بسیار طولانی را به همراه دارد که این خود احتمالاً منجر به کاهش انرژی مورد نیاز شده و افراد ممکن است دچار حالت چاقی ظاهری (که گاه در اثر تورم بدن اتفاق می افتد) نیز شوند.

غلامپور همچنین گفت : با نخوردن سحری، مواد زائد حاصل از سوخت چربی در بدن تجمع یافته و باعث بروز حالت خستگی زیاد در انتهای روز می شود در واقع حذف وعده غذایی سحری منجر به افزایش زمان گرسنگی بین وعده افطار و شام تا وعده بعدی شده و این امر به هیچ عنوان برای سلامتی مناسب نیست.

وی توضیح داد:دسترسی نداشتن به منبع انرژی کافی در طول روز موجب اختلال در فعل و انفعالات بدن، از جمله روند ترشح اسید و آنزیم های گوارشی و عوارض گوارشی مثل سوزش سر دل، التهاب یا زخم معده و یا دسترسی نداشتن به آب سبب تمرکز فکری نداشتن ، سردرد ، سرگیجه ، ضعف عمومی و بی حالی، بی خوابی، عصبانیت، پرخاشگری و نهایتاً افت در میزان و کیفیت فعالیت اندام ها و توان کلی فرد می شود.

** روزه داری و تاثیر آن بر سلامتی افراد چاق یا لاغر

وی با اشاره به اینکه روزه داری سلامتی افراد چاق را تهدید نخواهد کرد مگر این که یک کاهش وزن خیلی سریع و زیاد روی دهد، گفت:افراد چاق اگر رژیم کم کالری متعادلی داشته باشند، می توانند کاهش تدریجی بافت چربی را داشته باشند زیرا افراد دارای اضافه وزن عادت به ریزه خواری و خوردن غذاهای فوری دارای انرژی زیاد دارند.

وی ادامه داد: هنگام روزه داری این ریزه خواری متوقف می شود و بدن فرد فرصتی پیدا می کند تا چربی های اضافه خود را آزاد سازد و بدین ترتیب وزن به خوبی کاهش می یابد .

غلامپور در مورد افراد خیلی لاغر نیز گفت :البته نمی توان به صراحت نظر داد که آیا روزه داری برای آنان ضرر دارد یا نه ، زیرا یک فرد خیلی لاغر ممکن است دارای بیماری خاصی باشد که نیاز به بررسی داشته باشد .

وی اضافه کرد: به طور کلی به فرد خیلی چاق می توان گفت که مشکلی پیش نخواهد آمد، ولی به فرد خیلی لاغر نمی توان چنین اطمینانی داد. افراد لاغر به علت کم اشتهایی، کاهش دریافت مواد غذایی و از دست دادن بیشتر توده عضلات، به تدریج ضعیف می شوند و در معرض آسیب قرار می گیرد.

غلامپور اظهار کرد: نکته مهم این است که افراد لاغر اغلب در خوردن و اشتها مشکل دارند و با روزه گرفتن ممکن است وضعیت تغذیه ای آنان بدتر بشود.افراد خیلی لاغر هرچه میزان چربی بدنشان کمتر باشد، از دست دادن پروتئین ها بیشتر است و در معرض آسیب بیشتری هستند.

**علت سردرد های ماه رمضان

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی در باره سردرد های ماه رمضان نیز اظهار کرد :بروز سردرد ها در ماه رمضان بیشتر ناشی از "افت قند" و نیز "افزایش کتون ها " است که با سوختن چربی ها برای تامین انرژی بدن ایجاد می شوند.

وی اضافه کرد:همچنین کاهش آب بدن و نمک ها نیز در بروز این سردرد ها مؤثر است. بنابراین، توصیه می شود برای تنظیم قند خون و جلوگیری از این مشکل در وعده های اصلی به ویژه سحر ازمیوه ها وغلات سبوس دار وحبوبات که حاوی قند مناسبی هستنداستفاده شود. قند اینگونه ترکیبات به آهستگی در طول روز آزاد می شود.

**میزان کاهش آب بدن در طول ماه رمضان

غلامپور افزود :میزان کاهش آب بدن در یک فرد روزه دار سالم، به دمای محیط، رطوبت، سطح فعالیت فیزیکی و مدت زمانی که از نوشیدن آب می گذرد بستگی دارد. بنابراین، وقتی که ماه رمضان به تابستان نزدیک می شود، انتظار می رود به دلیل افزایش دما و طول روز فشار بیشتری به علت کاهش آب، به بدن وارد شود.

*** نکاتی که روزداران باید رعایت کنند

* بهتراست افطار با مایعات گرم و یک ماده قندی مناسب و یا حجم کمی از سوپ غلات آغاز شود.
* توصیه می شود روزه داران برای حفظ آب بدن در وعده سحر از سبزیجات، مواد نشاسته ای کند هضم مثل نان های سبوس دار و میوه ها استفاده کنند.

* حذف وعده سحری سبب افت قند خون و بروز علائم آن مثل سردرد ، گیجی، و کاهش تمرکز می شود.
* محدود کردن مصرف پروتئین و نمک برای کاهش تشنگی مؤثر است و برای جلوگیری از گرسنگی باید از غذاهای پر پروتئین استفاده کرد.
* در وعده سحری غذاهای دارای پروتئین ها وکربوهیدرات های پیچیده و فیبرهای زیاد گنجانده شوند.
* در ماه رمضان افراد به مصرف انواع میوه ها، سبزیجات و همچنین لبنیات توجه داشته باشند.
* بهتر است هر سه وعده افطار ، شام و سحری در رژیم غذایی گنجانده شو ند تا بدن با کمبود مواد مورد نیاز مواجه نشود.
* وعده افطار خیلی سنگین نباشد.
* فاصله مناسب میان وعده شام تا زمان خواب (حدود ۳ ساعت) رعایت شود.
* مصرف یک باره مایعات در وعده سحر نه تنها باعث جلوگیری از تشنگی در طی روزه داری نمی شود، بلکه باعث دفع سریعتر آب از بدن و تشدید آن خواهد شد. بنابراین بهتر است مایعات در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به صورت تدریجی مصرف شود.

منبع: ایرنا
چهارشنبه 19/3/1395 - 15:40
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

 

 

دمای هوا در بیشتر کشورها به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است از این رو ضروریست که روزه داران با تناول سبزیجات و میوه های سرشار از آب در وعدۀ سحر به افزایش رطوبت بدن خود و مقاومت در برابر احساس تشنگی کمک کنند.

به گزارش جام جم سرا ، به گفته پژوهشگران این خوراکی ها بدن را در برابر تشنگی مقاوم می کنند:

پرتقال: علاوه بر آن که سرشار از آب است و به رطوبت بدن کمک می کند؛ احساس خستگی و استرس را نیز از شما دور خواهد کرد.

خیار: حدود 96.5% از وزن خیار را آب تشکیل می دهد.

کاهو: 95.6% از وزن کاهو را نیز آب تشکیل می دهد.

کرفس: 95.5% از وزن آن را آب تشکیل می دهد از این رو به رطوبت بدن کمک و احساس گرسنگی را محدود می کند.

گوجه فرنگی: از سبزی هایی است که حتما باید به بشقاب سالاد اضافه شود و حدود 94.5% از وزن آن را آب تشکیل می دهد.

فلفل سبز: 93.3% آن را آب تشکیل می دهد.

گل کلم: 92.1% وزن آن را آب تشکیل می دهد.

طالبی: حاوی 90.2% آب است.

اسفناج: 91.4% آن آب است.

توت فرنگی: 91% وزن آن را آب تشکیل می دهد.

کلم بروکلی: 90.7% وزن آن آب است.

گریپ فروت: 90.5% وزن آن آب است. البته بیماران باید این میوه را بعد از مشورت با پزشک مصرف کنند چون با بسیاری از داروها واکنش نشان می دهد.

هندوانه: 91.5% وزن آن آب است.

سه شنبه 18/3/1395 - 12:37
بیماری ها

 
 
 
 
 
کلیه ها در بدن نقش اساسی دارند که اختلال در آن می تواند نتایج زیانباری را موجب شود.
به گزارش جام جم سرا ، وظیفه کلیه ها تصفیه خون و دفع سموم از بدن و ترشح ویتامینها و آنزیمها است، و علاوه بر این توازن املاح معدنی داخل بدن را حفظ می کند. از اینرو باید به دقت از آن مراقبت کرد و مرتب مراقب سلامتی آنان بود.
نوشیدن مواد الکلی و کشیدن سیگار، چاقی، بالا رفتن سن، سوابق خانوادگی، استفاده بی رویه ازدارو، اختلال در مجاری ادراری (التهاب یا دیگر موارد)، تغذیه نادرست مواردی است که موجب اختلال در فعالیت کلیه ها می شود.
4 نشانه مهم اختلال در فعالیت کلیه ها عبارتند از:
- خستگی مداوم یکی از نشانه های اختلال در فعالیت کلیه ها است، زیرا موجب بروزاختلال هرمونی در تولید گلبولهای قرمز می شود که درانتقال اکسیژن به خون نقش دارند و گاهی کمبود اکسیژن در برخی اندامها، احساس خستگی و کلافگی را ایجاد می کند.
- زمانی که فعالیت کلیه ها مختل می شود، سموم در بدن متراکم شده و موجب خشکی بدن و پوست می شود.
- گاهی علت دردهای پشت کمر، التهاب مجاری ادراری یا سنگ گلیه است.
- تغییر رنگ ادرار، گاهی هشداری برای اختلال در کلیه هاست. اگر ادراربه رنگ پرتقالی، قرمز یا صورتی درآمد، باید بدون هیچ تردیدی به پزشک مراجعه کرد.
منبع: شبکه العالم 
يکشنبه 16/3/1395 - 9:32
اعتیاد و سیگار
هر سال روز 31 ماه می میلادی به عنوان روز جهانی بدون دخانیات در نظر گرفته می شود.

از سوی مرکز سلامت محیط وکار معاونت بهداشت عناوین روزهای هفته ملی بدون دخانیات سال1395 اعلام شد.
به گزارش آوای سلامت، مصرف بی رویه محصولات دخانی به ویژه قلیان در جوانان، نوجوانان، زنان و متاسفانه در برخی از محافل خانوادگی بزرگترین دغدغه متولیان سلامت در این زمینه را فراهم آورده است. همچنین با توجه به اینکه میزان مواجهه با دود در هر وعده مصرف قلیان معادل استعمال 100-80 نخ سیگار بوده و آلودگی تنباکوهای معطر به ترکیبات سرطان زای قطعی همچون بنزن، فلزات سنگین و نگران کننده تر، آلودگی تنباکو ها حین آماده سازی به برخی از مواد روانگردان این دغدغه را دو چندان ساخته است
بنا به همین گزارش از این رو مقرر گردیده فعالیت ها و اقدامات روز جهانی و هفته ملی بدون دخانیات در سال جاری بر موضوع قلیان، عوارض ناشی از مصرف و راهکارهای کنترل و کاهش این محصول متمرکز شود.
با توجه به اهمیت موضوع شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات با عنوان (قلیان، سمی برای سلامت خانواده) و روزهای هفته با عناوین زیر نامگذاری شده است
سه شنبه 4/3/1395: جوانان علیه قلیان
چهارشنبه 5/3/1395: قانون علیه قلیان
پنجشنبه 6/3/1395: قلیان و سرطان
جمعه 7/3/1395: آموزه های دینی علیه قلیان
شنبه 8/3/1395: اماکن عمومی عاری از قلیان
یکشنبه 9/3/1395: خانواده علیه قلیان
دوشنبه 10/3/1395: بسته بندی ساده محصولات دخانی (روز جهانی بدون دخانیات)
 
 
 
 
سه شنبه 11/3/1395 - 16:32
پوست و مو
 
 
شبکه خبری سی.بی.اس آمریکا به نقل از کارشناسان مرکز سرطان پوست در ایالت پنسیلوانیا می گوید اشعه های ماوراء بنفش همواره برای پوست انسان مضر است.
به گزارش جام جم سرا ، اثر فوری آسیب اشعه ماوراء بنفش بر پوست به شکل تیرگی پوست و آفتاب سوختگی نمایان می شود که می تواند منجر به طیفی از مشکلات پوستی شود؛ از چروک شدن تا سرطان پوست.
اما به گفته کولت پامیجر، متخصص مرکز تحقیقاتی پیشگیری از بیماری ها، انتخاب کرم ضدآفتاب مناسب می تواند جلوی بسیاری از آسیب ها را بگیرد که با وجود انواع و اقسام مختلف موجود در بازار سخت و پیچیده شده است.
او می گوید شماره اس.پی.اف که روی تمام کرم های ضدآفتاب دیده می شود، نشان دهنده طول مدتی است که فرد می تواند بدون سوختن در معرض آفتاب قرار گیرد.
به گفته این پزشک، کشف اس.پی.اف مناسب را افراد باید با در نظر گرفتن نوع پوست خود انتخاب کنند. هرچند می گوید اس.پی.اف ۳۰ عمدتا کافی است، اما اگر تا ۵۵ هم بالا برود ضرری ندارد. او توصیه می کند که کرم ضدآفتاب هر دو ساعت تمدید شود.
پامیجر به افرادی که میانه خوبی با کرم ضدآفتاب ندارند توصیه می کند که لباس های ضداشعه ماوراء بنفش بپوشند.
اس.پی.اف یک تیشرت معمولی سفید حدود سه است، اما این رقم در یک لباس ضداشعه ماوراء بنفش ۳۰ تا ۵۰ است.
پامیجر می گوید: بهترین ضدآفتاب پوشیدنی است، و لباس ضدآفتاب برعکس کرم احتیاج به تجدید ندارد.
سه شنبه 11/3/1395 - 10:56
دانستنی های علمی

جویدن گیاه مرموک تمرکز را برای درس خواندن در شب امتحان تحت تاثیر قرار می دهد.

به گزارش جام جم سرا ، گیاه مرموک از خانواده نعنا با برخورداری از ذخایر غنی آنتی‌اکسیدان می‌تواند در حفظ سلول‌های بدن در مقابل رادیکال‌های آزاد مفید واقع شود. آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد اغلب منجر به مرگ سلول‌ها، تضعیف سیستم دفاعی و بروز بیماری‌های مزمن می‌شوند.
برگ‌های خوراکی مرموک به رنگ سبز متمایل به خاکستری بوده و گل‌های آن با رنگ‌های متنوع آبی، بنفش و سفید یا صورتی در طبیعت یافت می‌شوند. این گیاه سابقه‌ای طولانی در کاربردهای پزشکی دارد که از جمله آن می‌توان به درمان اختلالات ذهنی و بیماری‌های گوارشی مرتبط با معده و روده اشاره کرد.
درمان احتمالی آلزایمر
در تحقیقی تاثیر استفاده از گیاه مرموک در بیماران دارای آلزایمر مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق دو گروه آزمودنی مورد بررسی قرار گرفتند. گروه اول شامل کسانی بود که این گیاه دارویی را مصرف کردند. گروه دیگر از گیاه مرموک استفاده نکرده و مواد دیگری به آنان داده شد تا تاثیر تلقین‌پذیری در آنان مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس نتایج این مطالعه، گروه اول، یعنی افرادی که به مدت چهار ماه از این گیاه خوراکی استفاده کردند، درک بهتری از مسائل و اضطراب کمتری نسبت به گروه دوم از خود نشان دادند.
تحقیقات دیگر نشان می‌دهد گیاه مرموک گیاهی جویدنی است و در تقویت حافظه جوانان بسیار مفید است و مصرف آن به صورت دمنوش یا جویدن تمرکز را برای درس خواندن تحت تاثیر قرار می دهد.
کاهش گلوکر و کلسترول خون
در تحقیقی بر روی 40 بیمار دارای دیابت و هایپر لیپیدمیا نشان داده شد افرادی که به مدت 3 ماه از عصاره برگ گیاه مرموک استفاده می‌کنند، مقدار کمتری از کلسترول‌های مضر، تری‌گلیسریدها و موادی نظیر HbA1c در خونشان مشاهده می‌شود. همچنین بررسی خون این افراد نشان‌دهنده مقدار بالاتری از کلسترول‌های مفید بوده است.
علاوه بر آن، خواص ضدالتهابی و تاثیرات ضدقارچی و ضدمیکروبی ادویه‌جات و گیاهان معطری مثل مرموک در بسیاری از تحقیقات مورد تایید قرار گرفته‌اند.
گفتنی است؛ از آنجا که این گیاه اغلب در مقادیر اندک مورد استفاده قرار می‌گیرد، دارای میزان کمی کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و کالری است.
 
 
منبع  :باشگاه خبرنگاران
دوشنبه 10/3/1395 - 8:31
سلامت و بهداشت جامعه

 
زانودرد در هر موقعیتی احتمال دارد سراغ تان بیاید. وقتی در حال بالا رفتن یا پایین آمدن از پله هستید، وقتی رانندگی می کنید و مدت هاست که پشت فرمان اتومبیل تان نشسته و زانوهای تان را حرکت نداده اید، زمانی که دویده اید و پس از چند ساعت درد زانو امان تان را می برد و...
 
 
 
 
 
 
 
 
به گزارش جام جم سرا ، در این میان بعضی دردهای زانو را باید جدی گرفت و برای درمان شان حتما به پزشک مراجعه کرد. اما بعضی دردها هم بدقلق نیستند و تنها با استراحت و انجام چند کار ساده برطرف می شوند.

دکتر رضا امید ظهور و دکتر عباس دقاق زاده، متخصصان ارتوپد، مفاصل، طب فیزیک و توانبخشی درباره هفت نشانه ای که می گویند زانوی شما بیماری است، توضیح می دهند.

1- واقعا زانویتان درد می کند؟

زانو از اجزای مختلفی تشکیل شده و برخلاف تصور عموم که فکر می کنند این عضو فقط همان چیزی است که می شناسند، نیست و شامل مجموعه عضلات اطراف ران، ساق پا و خود زانو است. زمانی که بحث درد زانو مطرح می شود، باید نگاه کلی تری به موضوع داشته باشیم تا بدانیم مشکل اصلی کجاست.

2- صدا می دهد؟

صدا دادن زانو به تنهایی مشکل زا نیست و علت خاصی هم ندارد. گاهی اوقات ممکن است هوا در ناحیه زانو گیر کند و با آزاد شدن هوا صدایی از آنجا شنیده می شود. بعضی وقت ها هم این صدا می تواند نشانه ساییده شدن دو استخوان به یکدیگر باشد، بنابراین نگران کننده نیست و با مصرف داروی مسکن و استراحت برطرف می شود. اما این صدا مانی شکل جدی تری به خود می گیرد که همراه با درد باشد. اگر فردی احساس کرد صدا زمانی شکل جدی تری به خود می گیرد که همراه با درد باشد. اگر فردی احساس کرد صدای زانویش همراه با درد است، بحث بیماری زانو مطرح می شود.

در کنار این مسئله دردهای ارجاعی از ناحیه ران، کمر یا مچ پا نیز مطرح هستند. موقع صدادادن زانو این امکان وجود دارد که مهره های سوم و چهارم کمر دچار مشکل شده باشند که در این صورت فرد حتما باید به پزشک مراجعه کند تا مشخص شود کدام ناحیه مشکل دارد و درمان مناسب تجویز شود.

3- وقتی می نشینید، درد می گیرد؟

زیر استخوان کشکک زانو، غضروفی وجود دارد که با زانو مفصل می شود. در حالت طبیعی، این غضروف شکل صاف و مسطحی دارد. اما بر اثر وجود عواملی ممکن است دچار ساییدگی شود. پیدایش این ساییدگی دو علت دارد؛ علت اول مربوط به افزایش سن است که وقتی بالا می رود، این غضروف دچار ساییدگی می شود.

نوع دوم ساییدگی در دخترانی که در سن رشد قرار دارند، دیده می شود، چون رشد سریعی در سنین جوانی وجود دارد، اختلاف قدرت عضلات دو طرف کشکک، باعث کشیده شدن کشکک به یک سمت می شود و با این کشیدگی، کشکک در مسیر طبیعی خود حرکت نکرده و فرد احساس درد در جلوی زانویش می کند و این درد با چمباتمه زدن یا نشستن بی حرکت، تشدید می شود. گاهی اوقات نیز این درد به پشت زانو تیر می کشد.
 
 
 
 
 
زمانی که درد در مراحل اولیه است، آسیب زیادی فرد را تهدید نمی کند و با تمرین ورزشی مشکل حل می شود. اما اگر این حالت ادامه پیدا کند، غضروف کم کم دچار ساییدگی می شود. تمرین های ورزشی را هم براساس نوع مشکل به بیمار تجویز می کنیم و بیشتر براساس تقویت عضلات داخلی ران و کشش عضلات خارجی متمرکز است. البته قبل از آن لازم است فرد بدنش را با استفاده از حرکات کششی گرم کند و درعین حال مراقب باشد تا از انجام حرکاتی مثل زانوزدن، بالا و پایین رفتن از پله، چمباتمه زدن، دویدن در سرازیری و سربالایی و دوچرخه سواری با ارتفاع کم زین خودداری کند. چرا که انجام این کارها وضعیت را بدتر می کند.

این بیماران باید از کفش مناسب استفاده کنند و در بعضی موارد خاص، کفی طبی تجویز می کنیم. در موارد بسیار کمی هم لازم است فرد جراحی شود. اما اغلب بیماران با انجام اقدامات توانبخشی بهبود پیدا می کنند.

4- زمستان ها بیشتر درد دارید؟

قبل از هر چیز بهتر است توضیحی درباره آرتروز داشته باشیم:

آرتروز نوعی بیماری است که سبب بروز درد و التهاب در مفاصلی مثل زانو، مچ و انگشتان دست می شود. آرتروز دلایل مختلفی دارد و با ساییدگی مفاصل همراه است. این بیماری همچنین ممکن است با افزایش سن خود را نشان دهد. آرتروزی که در اثر بالارفتن سن بروز می کند، شایع ترین نوع آرتروز است که به آن آرتروز استخوان نیز می گویند. نوع دیگری از آرتروز هم وجود دارد که در آن سیستم ایمنی بدن به غضروف های مفاصل حمله می کند و آنها را از بین می برد.

اما در اینکه تغییرات آب و هوایی و سرما در احساس درد در بیماران آرتروزی موثر است یا نه، باید گفت که بسیاری از یافته های تحقیقاتی بیانگر این نکته هستند که عواملی مثل کاهش فشار هوا و افزایش رطوبت، علایم آرتروز را بدتر می کنند. نظریه دیگری هم می گوید که کاهش فشار با رطوبت رابطه مستقیمی دارد و باعث ورم مفاصل شده و در نهایت سبب بروز درد در بیماران می شود. رطوبت نیز همین تاثیر را روی فرد آرتروزی دارد.

نشانه های آرتروز زمانی بدتر می شوند که ماهیچه هایی که دور مفاصل قرار دارند، به راحتی منقبض شوند. هوای سرد هم دقیقا همین کار را می کند و باعث سفت شدن ماهیچه ها شده و آرتروز را دردناک تر می کند. البته به این نکته نیز باید اشاره کنیم که تاثیر هوای سرد روی مفصل ها در همه افراد یکسان نیست و برخی افراد مبتلا به آرتروز، از بدتر شدن علایم در هوای بارانی یا بادی گله می کنند. این افراد با رعایت دو نکته می توانند از درد ناشی از سرما در امان باشند؛ اولی اینکه مفاصل خود را گرم نگه دارند و در هوای سرد، لباس های گرم بپوشند. دوم اینکه اگر بیماران حس می کنند علایم بیماری در آب و هوای خاصی بدتر می شود، فعالیت سنگین و طولانی مدت انجام ندهند.

5- قفل می کند؟

قفل کردن زانو یعنی اینکه روی زمین چهار زانو نشسته اید و یک دفعه می بینید نمی توانید از جای تان بلند شوید. این حالت بیشتر وقت ها در زمان نشستن روی زمین یا هنگام بالارفتن از پله ها و... رخ می دهد و سبب ترس و وحشت فرد می شود و همراه با درد نیز هست. در حالت عادی، زانو مثل لولای درب عمل می کند. اگر چیزی بین لولای در قرار دهید، طبیعتا دیگر کار نمی کند.

در مورد زانو نیز همین طور است و وقتی چیزی جلوی حرکت عادی زانو را بگیرد، اصطلاحا می گویند که زانو قفل کرده است. قفل شدن زانو معمولا بر اثر شکستن تکه ای غضروف یا احتمالا قطعه ای استخوان جداشده در نوعی التهاب استخوانی غضروفی بروز می کند. این قطعه استخوان یا غضروف در حفره زانو معلق است تا وقتی که بین دو سطح مفصلی گیر بیفتد و پس از آن است که توانایی حرکت را از زانو می گیرد. با اینکه قفل شدگی زانو ممکن است با کمی استراحت کردن برطرف شود، اما فکر نکنید به طور کامل درمان شده، چرا که اگر قطعه ای استخوان یا غضروف سبب قفل شدن زانو شده باشد، آسیب جدید به دنبال خواهدداشت. به همین علت اگر در حرکت زانوی تان با مشکلی مواجه شدید، بهتر است پزشک آن را بررسی کند.

گاهی اوقات آسیب دیدگی بر اثر قفل شدگی زانو به حدی است که ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشد، بنابراین اگر دیدید زانوی تان در حالت خمیده یا کشیده دچار قفل شدگی شده یا زانو کشیده یا خم نمی شود، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
 
 
 
 
 
 
 
6- وقت رانندگی درد می گیرد؟

چون در مسافرت ها فرد روی صندلی می نشیند و گاهی تا ساعت های متمادی، تغییر وضعیتی در او مشاهده نمی شود، بی حرکتی مفاصل روی تاندون ها، سبب بروز خستگی شده و ایجاد درد می کند؛ یعنی چون فرد در طول رانندگی حرکت ندارد و تغذیه سلولی به خوبی انجام نمی شود، بی حرکتی طولانی مدت، غضروف مفاصل را دچار مشکل می کنند. اما با انجام چند حرکت بدنی ساده می توان از بروز این درد در طول مسافرت جلوگیری کرد.

در مسافرت های طولانی هر 45 دقیقه تا یک ساعت یک بار، از ماشین پیاده شوید و چند قدم راه بروید. اگر راننده نیستید و ناچارید زمان زیادی را در ماشین بمایند، بهتر است هرچند دقیقه یک بار حالتی که نشسته اید را تغییر دهید. در طول رانندگی هم بهتر است تا جایی که امکان دارد صندلی راننده به فرمان نزدیک باشد، به شکلی که وقتی پا را روی ترمز یا کلاچ می گذارید، زانو هم سطح مفصل لگن یا کمی بالاتر از آن قرار بگیرد.

7- از پله بالا رفتن دردآور است؟

دردی که در بالا و پایین رفتن از پله احساس می شود، به سندرم پاتلوفمورال معروف است (پاتلوفمورال ساختاری است که شامل دو استخوان یعنی کشکک و استخوان ران می شود). علت احساس درد در چنین مواقعی را باید به قرار گرفتن اشتباه استخوان کشکک به لحاظ آناتومیکی روی استخوان ران، ضعف عضلات چهار سر ران یا سفتی زیاد در قسمت بیرونی زانو جست و جو کرد. هرچند بیشتر اوقات، استفاده از درمان های نگهدارنده ضددرد، انجام تمرینات قدرتی و حرکات کششی در بهتر شدن وضعیت این سندرم موثر است.

در حالت دیگر، اگر مشکل فرد حاد بود و در زمان کوتاهی درگیر این درد شد که تا به حال سابقه نداشته، بهتر است از کیسه یخ استفاده کند و اگر درد خیلی شدید و حاد نیست، می تواند با گرم کردن محل درد با استفاده از وسایلی مثل حوله گرم، درد را از بین ببرد.
منبع : ماهنامه پیام سلامتی
يکشنبه 9/3/1395 - 14:54
سلامت و بهداشت جامعه
به گزارش جام جم سرا ، از اولین علائم افزایش سن و پیری، افتادگی و چروک پوست گردن است و دلیل آن مستقل بودن پوست گردن از استخوان‌ها و رباط‌های بدن است. به همین دلیل این قسمت از بدن زودتر افتاده و چروک می‌شود و حالت انعطاف پذیری خود را از دست می‌دهد.
بیشتر افراد برای کاهش آثار پیری در این قسمت به روش‌های آرایشی بهداشتی و عمل‌های جراحی متوسل می‌شوند که اثری گذرا و مقطعی داشته و تا به حال نتوانسته موفقیتی چشمگیر بدست آورد و اثرهای جانبی مخربی در تشدید پیری دارد. در اینجا به معرفی موثرترین ترفندها برای جوان و زیبایی سازی پوست اشاره می‌کنیم:
1-مصرف ویتامین دی خود را افزایش دهید.
2-از قرار گرفتن طولانی در معرض نور خورشید پیشگیری کرده و حتما از کرم‌های ضد آفتاب برای پوست گردن خود استفاده کنید.
3-حرکت گردن به بالا، پایین، چپ و راست می‌تواند با تقویت عضلات و افزایش اکسیژن‌ رسانی به آن نواحی از چروک شدن پوست این نواحی پیشگیری کند. به طور کلی، همه ورزش‌ها می‌توانند با تقویت عضلات خاصیت ضد پیری داشته باشند.
4-سعی کنید بیشتر از مکمل‌های کلاژن استفاده کنید زیرا سبب بازسازی و ترمیم بافت‌های پوست می‌شود.
5-حدود 4 ساعت قبل از خواب سعی کنید مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب همچون ماهی سالمون، آواکادو، اسفناج، تخم کتان و دانه کدو حلوایی استفاده کنید. این مواد سبب تولید کلاژن و بازسازی سلول‌ها می‌شوند.
 
منبع: باشگاه خبرنگاران
 
 
 
 
شنبه 8/3/1395 - 8:57
سلامت و بهداشت جامعه


فصل گرما و تابستان به دلیل بالا بودن میزان اشعه‌ای که از خورشید به زمین می‌تابد یکی از خطرناک‌ترین فصل‌ها برای افراد در معرض خطر به شمار می‌رود. قرار گرفتن بدون‌محافظ در برابر نور مستقیم خورشید به مرور می‌تواند باعث رشد غیرطبیعی سلول‌های پوستی شود که خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد.
 
 
 
 
 
 
 
به گزارش جام جم سرا ، در واقع، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب یکی از دلایل اصلی مستعدکننده پوست بدن برای سرطانی شدن محسوب می‌شود.
نشانه‌های سرطان پوست
مراقبت از پوست و توجه به کوچک‌ترین تغییرات ایجاد شده روی پوست می‌تواند به تشخیص زودهنگام سرطان در مراحل ابتدایی کمک کند و همچنین احتمال درمان موفق نیز بالاتر می‌رود. سرطان پوست معمولا در نقاطی از پوست ایجاد می‌شود که بیشترین تماس را با نور خورشید دارد و می‌توان به پوست سر، صورت، لب‌ها، گوش‌ها، گردن، قفسه سینه، بازوها، دست‌ها و پاها اشاره کرد، اما گاهی در نقاط دیگری از پوست بدن که تماس کمی با نور خورشید دارد نیز مشاهده می‌شود. برجستگی‌های مرواریدمانند یا واکسی‌شکل؛ زخم‌های صاف و گوشتی یا قهوه‌ای‌رنگ روی پوست؛ برجستگی‌های قرمزرنگ و زخم‌های صاف با سطحی پوسته‌پوسته از علائم نوعی سرطان پوست است. اما در این میان، ملانوما، مهم‌ترین و مرگبارترین نوع سرطان پوست به شمار می‌رود که اغلب روی پوست صورت و تنه ظاهر می‌شود. از علائم آن می‌توان به نقاط بزرگ قهوه‌ای‌رنگ با لکه‌های تیره؛ خالی که رنگ و اندازه آن تغییر کرده و خونریزی می‌کند؛ زخم کوچکی با حاشیه‌های نامنظم و رنگ قرمز و سفید و آبی و سیاه‌آبی؛ زخم‌های سیاه‌رنگ روی کف دست، کف پا، نوک انگشتان یا انگشتان پا و پوشش داخلی دهان و بینی اشاره کرد.
افراد در معرض خطر
معمولا افرادی که پوست و موی سفید و بور دارند؛ تعداد زیادی خال روی پوست بدن خود دارند؛ سابقه ابتلا به سرطان پوست در خود یا خانواده خود داشته‌اند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار دارند.
ویتامین D و نور خورشید
بدن انسان برای تولید ویتامین D کافی به نور خورشید نیاز دارد تا استخوان‌های سالم و قوی داشته باشد. اما در کنار آن، باید برای جلوگیری از آسیب پوستی خود را از نور خورشید دور نگه دارد. با رعایت نکات ایمنی هنگام قرارگرفتن در نور خورشید، می‌توان تا حد امکان از ویتامین D موجود در نور خورشید نیز استفاده کرد و برای این کار نیازی به حمام آفتاب نیست که جز قرمز شدن و سوختگی پوست چیزی به دنبال ندارد. در واقع، قرار گرفتن هر چه بیشتر در زیر نور خورشید، به منزله دریافت ویتامین D بیشتر نیست و بدن در صورت جذب بیش از حد این ویتامین، آن را دفع می‌کند. بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند افراد بیشتر تمرکز خود را برای جذب ویتامین D روی مصرف انواع مواد غذایی حاوی ویتامین ‌D بگذارند.
محافظت از کودکان
پوست بدن کودکان به دلیل لطافت و نازکی که دارد، در برابر نور خورشید آسیب‌پذیرتر است و بسرعت آفتاب سوخته می‌شود. بنابراین پزشکان به والدین توصیه می‌کنند در فصول گرم سال، کودکان خود را با بدن نیمه‌برهنه و پوشاندن انواع لباس‌های نیمه‌باز از منزل خارج نکنند و تا حد امکان از لباس‌های پوشیده استفاده کنند.
پیشگیری را جدی بگیرید
بسیاری از انواع سرطان پوست قابل پیشگیری است و افراد با محافظت از پوست خود می‌توانند مانع از بروز سرطان شوند. رعایت نکاتی ساده و پیش‌پا افتاده می‌تواند در این امر مؤثر واقع شود.
از نور خورشید در میانه روز دوری کنید. معمولا بین ساعات 10 صبح تا 4 بعدازظهر، نور خورشید با شدیدترین حالت می‌تابد؛ بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند طوری برنامه‌ریزی کنید که تا حد امکان در این بازه زمانی از منزل خارج نشوید و فعالیت‌های خود را به قبل یا بعد از این زمان موکول کنید. این حالت حتی در روزهای ابری نیز مصداق دارد، زیرا ابرها محافظ خوبی در برابر اشعه فرابنفش خورشید نیستند و ممکن است به پوست آسیب وارد کنند. قرار گرفتن مداوم در معرض نور خورشید، به مرور باعث آسیب وارده به پوست و در نهایت بروز سرطان پوست می‌شود.
در طول سال از ضدآفتاب استفاده کنید. ضدآفتاب‌ها تمام تشعشعات مضر فرابنفش خورشید را جذب نمی‌کنند، اما نقش بسیار مؤثری در محافظت از پوست در برابر این اشعه‌های مضر و خطرناک ایفا می‌کنند. به خاطر داشته باشید که 15 دقیقه پیش از خروج از محیط بسته باید از ضدآفتاب استفاده کنید و هر دو ساعت یک بار آن را تجدید کنید تا بتواند محافظت لازم را از پوست به عمل آورد. روی قسمت آسیب‌دیده پوست حجم بیشتری ضد آفتاب استفاده کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری کند.
از لباس‌های محافظ استفاده کنید. از آنجا که ضدآفتاب‌ها محافظت کاملی در برابر نور خورشید به عمل نمی‌آورند، بهتر است از لباس‌های پوشیده استفاده کنید که بازوها و پاها و بدن را بپوشاند. حتی برای جلوگیری از رسیدن نور آفتاب به صورت می‌توانید از کلاه‌هایی با لبه‌های پهن استفاده کنید. استفاده از عینک‌های آفتابی را هم فراموش نکنید. البته هنگام خرید دنبال عینک‌هایی باشید که مسدودکننده انواع اشعه‌های مضر خورشید باشند.
از نورها و لامپ‌هایی که برای برنزه کردن استفاده می‌شود دوری کنید. این نورها، اشعه‌های فرابنفش ساطع می‌کنند که خطر بروز سرطان پوست را افزایش می‌دهد.
مراقب داروهایی که بدن را نسبت به نور خورشید حساس می‌کند، باشید. برخی داروهای تجویزی شامل آنتی‌بیوتیک‌ها پوست را در برابر نور خورشید حساس می‌کنند؛ بنابراین باید محافظت بیشتری از پوست در برابر نور خورشید به عمل آورید.
مراقب پوست خود و تغییرات ایجاد شده روی آن باشید و در صورت مشاهده برخی تغییراتی که اشاره کردیم، حتما به پزشک مراجعه کنید. تغییرات ایجاد شده در خال‌ها، جوش‌ها و لک‌های مادرزادی و برجستگی‌های پوستی از اهمیت بالایی برخوردارند.
هنگام قرار گرفتن در معرض آب، برف و شن مراقب باشید. این مواد بشدت نور خورشید را منعکس می‌کنند که می‌تواند آسیب جدی به پوست وارد کند و خطر آفتاب‌سوختگی را افزایش دهد.
چهارشنبه 29/2/1395 - 10:18
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته