• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1265روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

اگر جرم دندان برطرف نشود، به مرور به بافت‌های عمقی لثه نفوذ کرده و در نهایت به تحلیل لثه و از بین رفتن زیبایی دندان منجر می‌شود.
 
 
 
 
 رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باعث ایجاد جرم دندانی و بیماری‌های دهان می‌شود و مشکلات ناشی از آن نیز تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی افراد گذاشته و می‌تواند آنها را دچار گرفتاری و ناراحتی زیادی کند و درمان آن نیز معمولا نیازمند هزینه‌های گزاف، مواد و تجهیزات دندانپزشکی و نیروی انسانی است.

بنابراین پیشگیری از این بیماری یکی از نیازهای جامعه است و داشتن اطلاعاتی در مورد عامل ایجاد‌کننده جرم دندانی می‌تواند بسیار موثر باشد. در محیط دهان، میکروارگانیسم‌های مختلفی وجود دارد. پس از صرف هر وعده غذایی، این میکروارگانیسم‌ها همراه با مواد قندی روی سطح دندان تجمع می‌کنند و باعث تشکیل لایه‌ای چسبنده و بی‌رنگ به نام پلاک میکروبی می‌شوند که براحتی و با استفاده از مسواک و نخ‌دندان برداشته می‌شود.

اگر پلاک میکروبی به مدت طولانی روی سطح دندان باقی بماند و با رعایت بهداشت مناسب از سطح دندان برداشته نشود، به لایه‌ای سخت با رنگ زرد قهوه‌ای به نام جرم دندانی تبدیل می‌شود. در صورت درمان نشدن، لثه و استخوان اطراف دندان تحلیل می‌رود و در نهایت باعث لقی و از دست رفتن دندان می‌شود.

خیلی اوقات می‌شنویم فرد می‌گوید دندانم سالم بود، ولی لق شد و افتاد که این موضوع به بافت نگهدارنده اطراف دندان مربوط می‌شود که جرم آن را از بین برده است بنابراین بهتر است افراد با مشاهده علائمی مانند التهاب و خونریزی از لثه، به دندانپزشک مراجعه کنند.

دندانپزشک ابتدا به بررسی‌های کلینیکی و رادیوگرافی می‌پردازد و در صورتی که بیماری در مراحل اولیه خود باشد، جرم‌گیری را توصیه می‌کند.

جرم در دهان به علل مختلف به وجود می‌آید که با رعایت بهداشت مناسب قابل پیشگیری است، اما اگر به دلایل مختلف به وجود آید، حتما باید برداشته شود تا لثه‌ها به حالت طبیعی و سالم خود برگردند. توجه داشته باشید بوی بد، خونریزی و التهاب لثه‌ها و تمیز نکردن بین دندان‌ها از مشکلات جرم‌گیری نکردن بموقع است .

خوب است بدانید حساسیت‌های جرم‌گیری دندان‌ها گذراست. چرا که لایه جرم دندانی، دندان را از تحریک‌های سرما و گرما حفظ می‌کند. با برداشتن جرم‌ها از سطح، دندان در معرض سرما و گرما قرار می‌گیرد و به‌طور موقت دچار حساسیت می‌شود. این حساسیت گذراست و پس از مدت کوتاهی از بین می‌رود. در ضمن استفاده از خمیردندان ضدحساسیت نیز می‌تواند به رفع سریع‌تر حساسیت پس از جرم‌گیری کمک کند.

در‌خصوص جرم‌گیری دو نکته حائز اهمیت است، یکی این که این درمان در سال بیش از دو بار با بازده زمانی شش ماهه بیشتر نباید انجام شود و دوم این که این درمان روشی برای سفید کردن دندان‌ها نیست.

این تصور که برای سفید شدن دندان‌ها هر ماه باید جرم‌گیری انجام شود، متاسفانه از افکار اشتباه ناشی می‌شود و انجام زیاد این درمان کمتر از شش ماه باعث حساسیت و آسیب به دندان‌ها می‌شود. البته در خصوص ناراحتی‌های لثه‌ای باید زیر نظر دندانپزشک این موارد درمان شود و از نظر زمان، معمولا سالی یک‌بار با نظر دندانپزشک توصیه می‌شود.

دکتر کیوان ساعتی - متخصص دندانپزشکی ترمیم

 
 
 
دوشنبه 4/5/1395 - 10:13
سلامت و بهداشت جامعه

 
 سلامت نیوز: خشک کردن لباس در خانه باعث این بیماری خطرناک میشود!
 
 
 
 
 سلامت نیوز: تحقیقات حاکی از آن است که بخار ناشی از خشک کردن لباس ها در داخل خانه برای سلامتی افراد مضر است. به همین دلیل خشک کردن لباس ها در داخل خانه به هیچ وجه توصیه نمی شود.

 


به گزارش سلامت نیوز به نقل از تبیان، پهن کردن لباس های خیس داخل خانه باعث افزایش رطوبت هوا شده و محیط را آماده ی تکثیر هر چه بیشتر مایت ها و حشرات موذی می کند.

در محیط هایی که رطوبت آن بیش از حد طبیعی است، قارچی به نام آسپرژیلوس فلاووس فرصت رشد پیدا می کند.

این قارچ در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باعث بروز عفونت های ریوی شده و تنفس را برای مبتلایان به آسم سخت می کند.

پس می توان گفت خشک کردن لباس ها در داخل خانه باعث ابتلای انسان به بیماری ریوی بسیار خطرناکی به نام آسپرژیلوس می شود.
پزشکان هشدار می دهند که خشک کردن لباس در داخل خانه می تواند خطر جدی برای افراد مبتلا به آسم یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، داشته باشد

بیماری آسپرژیلوس نوعی بیماری قارچی است که از استشمام گردوخاک و میکروب ها ناشی می شود.

این بیماری می تواند سینوس ها، ریه ها و سلول های خونی را درگیر کرده و گاهی در برخی موارد بسیار سریع در خون منتشر می شود و بر مغز، قلب، کبد و کلیه ها تاثیر می گذارد.

بیماری در این مرحله آسپرژیلوس گازی نامیده می شود که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند.

لازم به ذکر است خشک کردن لباس ها در داخل خانه نسبت رطوبت را 30 درصد بیشتر افزایش می دهد.

پزشکان هشدار می دهند که خشک کردن لباس در داخل خانه می تواند خطر جدی برای افراد مبتلا به آسم یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، داشته باشد.

 

 


خشک کردن لباس جلوی نور آفتاب

لباس هایی که بر روی شوفاژ و یا رخت آویز در داخل خانه خشک می شوند، می توانند سطح رطوبت را در داخل خانه تا 30 درصد افزایش دهند که این شرایط مطلوبی برای پرورش قارچ ها فراهم می کند.

بیشتر افراد در برابر این قارچ ها که در شرایط مرطوب رشد می کنند یا ایمن هستند و یا سیستم سالمی برای مبارزه با آن دارند. اما در افراد مبتلا به آسم این شرایط می تواند موجب بروز سرفه و خس خس سینه شود.

همچنین در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف و یا آسیب دیده دارند مانند بیماران سرطانی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند، بیماران مبتلا به ایدز و افراد مبتلا به بیماری خود ایمنی، این قارچ ها می توانند موجب ابتلا به بیماری آسپرژیلوس ریوی شود.

لذا محققان به مردم توصیه می کنند که لباس های شسته شده را تا حد امکان در خارج از خانه خشک کنند.

گزارش شده است که یکی از افرادی که این هشدار را نادیده گرفته است به عفونت ریه مبتلا شده است و به علت دچار شدن به قارچ هایی که به سبب خشک کردن لباس روی شوفاژ در اتاق پذیرایی در بدن او بوجود آمده اند او را با مشکلات ریوی شدیدی روبه رو شده است.

پزشک معالج او گفته است که اگر هرچه سریع تر خشک کردن لباس ها را در داخل خانه متوقف نکند، بیماری او بدتر از این خواهد شد. به این علت او به مدت دوازده ماه با کنار گذاشتن این کار و تغییر روش خشک کردن لباس ها، توانسته است پیشرفت های بسیار خوبی را در روند درمان بیماری خود تجربه کند.

این فرد نمونه ای از هزاران هزار نفر است که به علت خشک کردن لباس هایشان در فضای داخلی خانه دچار مشکلات متعددی شده است.

منابع:
العالم
ایرنا
باشگاه خبرنگاران

 



دوشنبه 4/5/1395 - 10:7
سلامت و بهداشت جامعه

 
 آشنایی با انواع دردهای حاد، مزمن و شایع و نحوه برخورد با آن ها ضروری و لازم است.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 به گزارش جام جم آنلاین به نقل از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، انواع مختلف دردهای حاد و مزمن، شامل حال میلیون ها نفر از افراد می شود و اثرات درد، هر سال هزینه های زیاد درمانی و توانبخشی را به جوامع تحمیل می کند.

شانه منجمد

این وضعیت نه تنها بسیار دردناک است بلکه می تواند چندین سال در صورت عدم درمان درست طول بکشد. درد شانه منجمد منجر به سفتی مفاصل شده و حتی ساده ترین حرکات مانند بالا بردن بازو را غیر ممکن می کند.

فعالیت های روزانه مانند پوشیدن لباس، بلند کردن اجسام نه چندان سنگین، و حتی شانه کردن موها با این درد به سختی انجام می شود.

هنوز مشخص نشده که چه علتی باعث بروز شانه منجمد می شود اما این عارضه پس از یک آسیب به شانه یا بازو و یا در افراد دیابتی بسیار شایع است. شانه منجمد می تواند هر دو شانه را گرفتار کند اما اغلب در یک شانه ظاهر می شود. استفاده از برخی مسکن ها همراه با تمرینات شانه برای کاهش درد ناشی از این عارضه مفید است.

استخوان شکسته

شکستگی یا ترک خوردگی استخوان مچ پا، لگن، بازو و بینی درد وخیمی به دنبال دارد. اگر شکستگی کوچک است ممکن است هیچ دردی را احساس نکنید اما به طور کلی، به استخوان شکسته لطمه می زند به ویژه هنگامی که شما سعی به حرکت کردن می کنید، درد اغلب به صورت احساس درد عمیق توصیف می شود.

شکستگی استخوان التیام می یابد اما ممکن است نیاز به نگه داشتن استخوان در موقعیت ثابت داشته باشند. به عنوان یک قاعده کلی، در مسن ترها، شگستگی بزرگتر و التیام، طولانی تر است.

سندرم درد پیچیده منطقه ای

مبتلایان به این سندرم درد شدیدی را در اثر صدمه دیدن استخوان و بافت نرم دارند. این سندرم در هر سنی می تواند رخ دهد اما بیشتر در زنان بالای ۴۰ تا ۵۰ سال بروز می کند.

درد این عارضه مستمر و شدید است و بیشتر بازو، پاها و دست ها را گرفتار می کند. در حال حاضر درمان قطعی برای این سندرم وجود ندارد اما فیزیوتراپی و برخی درمان های دارویی، می تواند کمک کننده باشد.

سکته قلبی

اگر شما دچار حمله قلبی باشید شما معمولا درد در مرکز قفسه سینه خود دارید اغلب توصیف درد به عنوان یک احساس سنگینی، سفتی و یا فشردن است که می تواند خیلی بد باشد و باعث سقوط شما شود.

درد می تواند مانند سوء هاضمه واقعا بد احساس شود و گاهی اوقات به فک، گردن، پشت، بازوها و یا معده شما گسترش یابد. اگر شما شما یا شخص دیگری گمان است به داشتن یک حمله قلبی، برای کمک اضطراری با مرکز اورژانس تماس بگیرید.

دیسک کمر

کمردرد از هر ۱۰ نفر، ۸ نفر را درگیر خود می کند و یکی از شایع ترین علل آن دیسک کمر است که ناشی از بلند کردن اجسام یا پیچش کمر رخ می دهد.

در این وضعیت پزشکی یکی از دیسک ها پارگی پیدا کرده و مایع درون آن نشت می کند. بسیاری از افراد معمولا در اثر سرفه یا عطسه یا بد حرکت کردن دچار این عارضه می شوند.

کمر درد ناشی از دیسک کمر می تواند به ساق پا نیز منتشر شود. دیسک کمر در اغلب موارد در عرض چند هفته بهبود می بابد و درمان های مسکن نیز در برخی مواد کمک کننده است.

سرطان

اگر چه درد ناشی از سرطان می تواند بسیار شدید باشد ولی آن همیشه به این معنی نیست که این بیماری در حال رشد است.

یک تومور بسیار کوچک که بر روی یک عصب فشار وارد کند می تواند دردناک باشد در حالی که یک تومور بزرگ در جایی دیگر ممکن است کم و یا هیچ درد نداشته باشد.

درد سرطان می تواند در احساس، مدت و شدت بسته به نوع سرطان و مرحله آن متفاوت باشد اما ممکن است برای کاهش آن مسکن تجویز شود.

آرتریت

درد مفاصل معمولا در مفصل ران، زانو، مچ دست یا انگشتان است. درد می تواند به طور ناگهانی و یا در طول زمان بوجود آید.

انواع مختلف آرتریت از جمله آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت و لوپوس می تواند سبب آسیب مفاصل شود.

ورزش یکی از بهترین راه ها برای کاهش درد مفصل است دکتر شما یا یک فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند یک برنامه ورزشی مناسب را انتخاب کنید.

میگرن

یک سردرد میگرنی در بدترین حالت تا سه روز یا بیشتر ادامه می یابد. از آنجا که میگرن می تواند باعث استفراغ و به نور و صدا حساسیت شدید دارد و همچنین درد ضرباندار و شدید شود تمام یا بسیاری از مبتلایان به میگرن می توانند در یک مکان تاریک و آرام دراز بکشند تا سردرد آنها پایان یابد. داروها می تواند به کاهش تعداد و شدت میگرن کمک کند اگر درمان برای شما در گذشته موثر بوده است با دکتر خود در مورد آن داروی میگرن صحبت کنید.

سنگ کلیه

شامل درد ناگهانی، فوق العاده تیز، درد کرامپی در پایین و پشت یا کنار شکم و یا گاهی اوقات در کشاله ران، است که ممکن است برای چند دقیقه یا ساعت باشد و برای مدتی بدون درد و مجددا شروع شود.

بسیاری از سنگ کلیه ها به اندازه کافی کوچک هستند و در ادرار دفع می شوند و پس از دفع خوشبختانه درد از بین می رود.

آپاندیسیت

این درد بیشتر در کودکان، که به طور معمول از درد در وسط شکم خود شکایت می کنند شایع است پس از آن درد به سمت راست پایین شکم شیفت یافته و بسیار بدتر می شود.

آپاندیسیت یک اورژانس است و اکثر کودکان در عرض چند روز بعد از برداشتن آپاندیس بهبودی پیدا می کنند.

پانکراتیت

ناشی از التهاب لوزالمعده بوده و شایع ترین علامت آن درد شدید شکمی به صورت حاد یا مزمن است. پانکراتیت حاد یک اورژانس است و نیاز به درمان در بیمارستان دارد.

زخم معده

در پوشش داخلی معده تشکیل می شود. یک نفر از ۱۰ نفر دارای زخم معده است که باعث درد سوزشی در شکم، اغلب بین وعده های غذایی و در ساعات اولیه صبح می شود. درد زخم معده با خوردن و یا گرفتن یک نوع دارو به نام آنتی اسید رها می شود.

فیبرومیالژیا

علت ابتلا به آن ناشناخته است اما می تواند سبب درد گسترده در تمام بدن بخصوص در پشت گردن، شانه، کمر، باسن، ساق پا، آرنج و زانو شود. در حالی که فیبرومیالژیا یک بیماری مادام العمر است درمان از جمله مسکن و ورزش، می تواند ناراحتی را سهولت بخشد.

 
 
 
دوشنبه 4/5/1395 - 9:59
سلامت و بهداشت جامعه

با توجه به تغییر مزاج بدن در سنین مختلف، از تدابیر غذایی مناسب پیروی کنید.

 

گاهی از برخی افراد شنیده می‌شود تا پیش از این که به فلان دوره سنی وارد شوند، مزاج بدنی‌شان به گونه‌ای دیگر بوده و بعضی غذاهایی که قبلا با مزاج‌شان سازگار بوده را دیگر نمی‌توانند بخورند. حال سوال اینجاست آیا با تغییر سن، مزاج بدن تغییر می‌کند؟

 

 

 

 

 

 

 

دکتر سید مهدی میرغضنفری، مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در این خصوص به جام‌جممی‌گوید: از دیدگاه طب سنتی ـ اسلامی مزاج بدنی افراد در سنین مختلف تغییر می‌کند و برای ایجاد سازگاری، باید از تدابیر غذایی متناسب با آن سن پیروی کرد. در نتیجه با توجه به نوع مزاج، نوع تغذیه یک کودک با یک جوان 30 ساله یا یک شخص مسن 60 یا 70 ساله باید متفاوت باشد.

به گفته این متخصص، در طب سنتی از زمان تولد تا سن 30 ـ 25 سالگی را سن رشد می‌‌نامند و برای حفظ سلامت کودک و نوجوان در این سنین بهتر است از غذاهای گرم و تر استفاده شود. افراد در این گروه سنی بهتر است از نان‌های با غلات کامل، گوشت، برنج بخصوص نوع سبوس‌دار، میوه‌ها بخصوص سیب و گاهی موز، به مقدار کافی استفاده کنند و مراقب باشند حرارت بدنشان زیاد از حد نشود. به گفته دکتر میرغضنفری از آنجا که این دوره، دوره رشد است، نیاز افراد به غذا بیشتر از هر دوره دیگر در زندگی است و مقدار مصرف غذا، تنوع و کیفیت آن نیز باید در نظر گرفته شود .

در دوران جوانی حرارت بدن بیشتر می‌شود

30 تا 40 سالگی سن جوانی است و به گفته دکتر میرغضنفری در این دوره سنی مقداری از رطوبت‌های بدن کاسته می‌شود و حرارت بدن بیشتر خود را نشان می‌‌دهد.

بنابراین در این دوره زمانی ممکن است جوان احساس حرارت بیشتری در بدن خود کند. این دوره از نظر مزاجی، گرم و خشک است و بدیهی است که در این دوره باید از زیاده‌روی در مصرف غذاهای دارای مزاج گرم و خشک که خلط صفرا را افزایش می‌‌دهند پرهیز شود.

بسیاری از افراد در این دوران جوش می‌‌زنند، عصبی و تند خو شده و خوابشان کم می‌شود‌. این افراد باید از مصرف زیاد ادویه‌ بخصوص انواع تند آن همچون فلفل و شیرینی، شوری و سرخ‌‌کردنی‌ها پرهیز نمایند و بیشتر از خنکی‌ها مانند انار، آب آنار، آلبالو، هلو، شلیل، لیمو، آبلیمو، اب زرشک،‌ آب‌غوره، کاهو، سکنجبین و آش‌ها و سوپ‌های سبزیجات و لبنیات مانند ماست و دوغ استفاده کنند تا صفرا را کم کند و فرو بنشاند و بتواند باعث تعدیل گرمی و خشکی بدن شود.

به گفته این متخصص افراد در سنین رشد و جوانی، قدرت هضم بالایی دارند و در نتیجه می‌‌توانند گوشت‌ها و غذاهای سنگین را بخوبی هضم کنند.

افزایش سردی مزاج در میانسالی و سالمندی

در طب سنتی به 40 تا 60 سالگی دوران میانسالی گفته می‌‌شود و مزاج آن رو به سردی و خشکی است و بالای 60 سالگی را پیری می‌‌نامند که سردی و تری بر بدن غلبه دارد.

دکتر میرغضنفری ضمن اشاره به این موضوع می‌گوید باید توجه داشت از 40 سال به بعد باید تدابیر مربوط به سنین بالا آغاز شود و از 60 سال به بعد این امر باید خیلی جدی گرفته شود.

این متخصص تصریح می‌کند افراد بویژه بالای 60 سال باید مراقب سردی و تری مزاج باشند و معمولا در این سن است که سالمندان بوضوح متوجه تغییر مزاجی شان می‌شوند و به ناسازگاری بدنشان با آنچه قبلا می‌خوردند یا می‌آشامیدند پی می‌برند.

این استاد دانشگاه می‌افزاید در دوران پیری بر میزان رطوبت‌های زائد بدن افزوده می‌شود و گاهی مشاهده می‌‌شود برخی افراد مسن دچار پف‌ آلودگی در ناحیه صورت بخصوص زیر چشم‌ها، شلی و آویزان شدن بافت‌ها، پوست و عضلات، خواب ‌آلودگی و ‌ضعیف شدن حافظه می‌شوند که دلیل بروز همه این علائم می‌تواند وجود رطوبت زائد در بدن این افراد باشد.

دکتر میرغضنفری در پاسخ به این پرسش که باید و نبایدهای تغذیه‌ای در این رده سنی شامل چه مواردی است می‌گوید باید تدابیر تغذیه‌ای که برای افراد سرد مزاج با غلبه خلط بلغم و سودا وجود دارد تا حدودی اجرا شود. به این ترتیب که این افراد باید از زیاده‌‌روی در مصرف ترشی‌‌جات، آب، لبنیات و میوه‌های سرد بپرهیزند و مصرف خوردنی‌های رو به گرم مانند نان‌ تازه، غلات، گوشت گوسفندی تازه یا عصاره گوشت، گوشت پرندگانی مثل کبک و بلدرچین را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

به گفته این استاد دانشگاه، گوشت‌های نام برده شده در گروه غذاهای خونساز، سهل‌الهضم و پرانرژی، اما کم‌‌حجمی هستند که اغلب سالمندان به دلیل ضعیف بودن قدرت هاضمه‌شان باید بیشتر از آنها مصرف کنند. همچنین در میان تنقلات بادام، پسته و نارگیل یا عصاره آن مفید است و چون در اغلب سالمندان یبوست بروز می‌کند مصرف میوه‌هایی مانند سیب شیرین، سیب گلاب، انگور و بویژه انجیر توصیه می‌شود.

الگوی غذایی متناسب با مزاج انتخاب کنید

دکتر میرغضنفری می‌گوید انسان‌ها در هر سنی با هر مزاجی که باشند، بهترین حالت سلامت برایشان وقتی است که در مزاجشان تعادل ایجاد کنند و یکی از راه‌‌های اصلی حفظ تعادل مزاج همین رعایت خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها متناسب با مزاج است که سبب سلامت و بروز عملکرد‌های جسمانی و روانی مطلوب می‌شود.

به عنوان مثال اگر افراد گرم مزاج، گرمی زیاد بخورند، از تعادل مزاج خارج شده و دچار گرمی و علائمی مانند تپش قلب، بی‌‌خوابی، یبوست، عصبانیت و پرخاشگری می‌‌شوند که این به معنای سوء مزاج و درجاتی از بیماری است که باید جلوی آن هرچه سریع‌تر گرفته شود و از مصرف زیاد گرمی پرهیز کنند و این اتفاق ممکن است برای تمام افراد با هر مزاج دیگری رخ دهد. 

 

 

دوشنبه 4/5/1395 - 9:54
سلامت و بهداشت جامعه

 
 اگر علاقمند به طالع بینی باشید، حتما انواع آن را می شناسید. خیلی ها به این مسئله به چشم سرگرمی نگاه می کنند، اما نتایج برخی از پژوهش ها از تاثیر ماه تولد بر سلامت فرد و حتی بیماری های احتمالی آنها خبر می دهد. به همین دلیل به نظر می رسد مسئله ی ماه تولد روی کارکرد اعضای بدن تاثیر دارد. 

 

 

 

 

به گزارش جام جم سرا به نقل از تبیان ، اگر شما هم جزو افرادی هستید که می خواهید ورزشی را به تازگی شروع کنید، یا اینکه جزو طرفداران و معتادین به ورزش هستید، این مطلب برایتان جالب خواهد بود. باید بدانید که برخی ورزش ها برای متولدین برخی از ماه های سال مناسب تر است. در نتیجه می توانید این مسئله را نیز مد نظر داشته باشید.

متولدین ماه های مختلف چه ورزشی باید انجام دهند تا به تناسب اندام برسند؟

ورزش کردن یکی از فعالیت های مهم برای سلامتی انسان است. بهترین ورزش متولدین ماه های مختلف چیست؟

متولدین برج حمل (فروردین)

متولدین ماه فروردین افراد پرانرژی و پرشوری هستند که اگر هدفی برای خود تعیین کنند تا رسیدن به آن، تمام تلاششان را به کار خواهند بست. اما اگر با سرعت زیادی به نتیجه ی دلخواه نرسند نباید دست از تلاش بردارند. راه موفقیت، مقاومت است.

ورزش مناسب

ورزش روزانه ی منظم برای متولدین برج حمل مناسب تر است. اگر متولد برج حمل هستید، در حالت عادی دوچرخه سواری، تنیس، دوی آهسته، وزنه برداری از ورزش های مناسب با شرایط بدنی شما است.

البته اگر دچار مشکل خاصی در سلامتی تان هستید و یا از بیماری خاصی رنج می برید، بهتر است قبل از شروع و انتخاب ورزشی خاص، با پزشک خود مشورت کنید.



متولدین برج ثور (اردیبهشت)

ورزش های آبی مانند شنا و قایق رانی، مناسب ترین ورزش ها است. برخی از متولدین برج ثور نیاز به تلنگری دارند تا از زیر لحاف بیرون بیایند، چون امکان دارد خیلی زود قید ورزش و تحرک بدنی را بزنند و ورزش در اولویت کارهای روزمره شان نیست.

اگر متولد برج ثور هستید برای پیشگیری از دلزگی، ورزش های متنوعی انتخاب کنید تا هم سالم تر بمانید و هم روحیه تان حفظ شود.

ورزش مناسب

ورزش هایی مانند پیاده روی آرام، تنیس، اسکی و موج سواری با روحیه ی شما سازگارتر است. می توانید با انتخاب ورزش های متنوع خودتان را به ورزش عادت دهید و سپس ورزشی که بیش از همه جذبتان کرده است را به طور منظم ادامه دهید.


متولدین برج جوزا (خرداد)

خردادی ها به سختی به برنامه ی ورزشی پایبند می مانند. در واقع متولدین این ماه به سرعت صبر و حوصله شان سر می آید و همیشه به دنبال انگیزه و کار جدیدی هستند تا روحیه شان بهتر شود.

ورزش مناسب

سمبل دو پیکر متولدین برج جوزا، میل به ورزش های گروهی را در وجودشان بیشتر می کند. ورزش هایی مانند بدمینتون، والیبال، فوتبال، یوگا و پیلاتس برای متولدین این ماه مناسب تر است.



متولدین برج سرطان (تیر)

متولدین برج سرطان عادت های منظمی دارند. البته متولدین این ماه استعداد افتادن در دام ریزه خواری را نیز دارند. بنابراین به سادگی امکان چاق شدنشان هست.

ورزش مناسب

ورزش های آبی مانند شنا و قایق رانی، مناسب ترین ورزش ها برای متولدین برج سرطان هستند. البته پیاده روی در ساحل نیز انتخاب خوبی محسوب می شود.



متولدین برج اسد (مرداد)

برای شیرها زیبا بودن و روحیه ی خوب داشتن بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل امکان دارد متولدین این ماه ساعت ها جلوی آینه باشند. این شخصیت جالب باعث می شود که این افراد به ورزش های روزانه و جدی تمایل بیشتری نشان دهند.

ورزش مناسب

متولدین برج اسد علاقه ی زیادی به ورزش های قدرتی مانند کینک بوکسینگ، بدنسازی و همچنین یوگای قدرتی نشان می دهند.



متولدین برج سنبله (شهریور)

متولدین برج سنبله افرادی دقیق و وسواسی هستند و قبل از شروع ورزش، جزئیات دقیق آن را بررسی می کنند. این افراد به خوبی می دانند که چه نوع تغذیه ای مناسب بدن آنهاست و هر رژیمی را بدون سختی در پیش می گیرند.

ورزش مناسب

شهریوری ها خود را با هر نوع ورزشی تطبیق می دهند، به شرط اینکه قبل از شروع به خوبی در خصوص آن مطالعه کرده باشند.

پیلاتس، یوگا، دوچرخه سواری، فوتبال و هاکی جزو مناسب ترین ورزش ها برای این افراد هستند.



متولدین برج میزان (مهر)

متولدین برج میزان افرادی منطقی هستند. بنابراین طبیعی است که با مسئله ی انتخاب ورزش نیز منطقی عمل کنند. این افراد ورزش هایی را انتخاب می کنند که بتوانند از عهده ی آن بر بیایند و با جان و دل انجام دهند.

ورزش مناسب

ورزش هایی که با یک فرد دیگر انجام می شود، برای متولدین این ماه مناسب تر و جذاب تر است بنابراین ورزش هایی مانند تنیس پیشنهاد می شود. علاوه بر این، ژیمناستیک نیز برای متولدین مهر مناسب است.



متولدین برج عقرب (آبان)

متولدین برج عقرب همه چیز را سفید یا سیاه می بینند. افراد سختکوشی هستند و به خود فشار می آورند.

ورزش مناسب

بوکس، دوی استقامت و هنرهای رزمی جزو ورزش های مناسب برای افراد سختکوش متولد برج عقرب محسوب می شوند.

 



متولدین برج قوس (آذر)

متولدین برج قوس تمایل دارند که ورزش را به عشق به مسافرت گره بزنند. آزادی ذهنی متولدین این برج باعث می شود که به راحتی کارهای جدید را بدون وقت کشی طولانی بپذیرند و انجام دهند.

ورزش مناسب

برای متولدین برج قوس ورزش هایی مانند گشت و گذار طولانی در طبیعت، دوچرخه سواری، اسکی، پیاده روی تند و اسب سواری ورزش های مناسبی هستند.



متولدین برج جدی (دی)

متولدین این برج افرادی کاری و اهل عمل هستند و هیچ وقت از صرف کردن زمان بیشتر برای رسیدن به اهداف خود کوتاهی نمی کنند.

ورزش مناسب

با توجه به خصوصیات فردی، متولدین دی ماه می توانند همه ی ورزش ها را در پیش گرفته و موفق شوند.



متولدین برج دلو (بهمن)

متولدین برج دلو تا حد امکان خود را از مسائل تکراری دور نگه می دارند. این تنوع طلبی آنها را به ورزش هایی متنوع سوق می دهد.

ورزش مناسب

ورزش هایی متنوع مانند اسکی، حرکات موزون، چتربازی، دوی آهسته و همچنین شنا برای این افراد مناسب است.

 



متولدین برج حوت(ماهی)

متولدین برج حوت کمی دمدمی مزاج هستند و این خصلت باعث می شود که ورزش ها و فعالیت های سخت را تا آخر ادامه ندهند. بهتر است که این افراد ورزش های ساده و ملایم را انتخاب کنند.

ورزش مناسب

تای چی، یوگا، پیلاتس و برخی از ورزش ها جدیدتر مانند زومبا برای این افراد مناسب تر است. ورزش های آبی مانند شنا و قایق رانی نیز به این افراد توصیه می شود. 
دوشنبه 4/5/1395 - 9:50
سلامت و بهداشت جامعه

روزهای داغ، آفتاب تند و تشنگی شدید تجربه تکراری این روزهای ماست، تجربه ای کلافه کننده که ناخودآگاه ما را به سمت نوشیدنی های خنک می کشاند؛ اما مسأله اینجاست که بهترین انتخاب برای رفع این عطش چیست؟ چه نوشیدنی هایی را باید از دایره انتخاب خود حذف کنیم؟

 

 

به گزارش جام جم سرا به نقل از شفقنا ، اغلب ما در روزهای گرم تابستان بدون اختیار از هر نوشیدنی خنک یا گاهی گرم به هوای تأمین آب مورد نیاز بدن استقبال می کنیم، غافل از اینکه برخی نوشیدنی ها تهدیدی برای سلامت جسم مت محسوب می شوند. از آنجایی که این مسئله یکی از اشتباهات تکرار شونده زندگی ماست در این گزارش شما را با نوشیدنی هایی که باید در تابستان های گرم و هنگام تشنگی خط قرمزی دورشان کشید آشنا کنیم:

نوشابه

همه می دانیم که نوشابه احتمال خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی و پوکی استخوان را افزایش می دهد؛ اما فارغ از همه این مشکلات نوشابه به سرعت و در مدت زمان کوتاهی موجب خشکی بدن می شود. در واقع، انتخاب نوشابه در هنگام تشنگی شدید اشتباه ترین گزینه ممکن برای بازگرداندن آبی است که بدن از دست داده است.

انتخابی که آسیب فراوانی به کلیه ها می رساند و با گذشت زمان موجب از کار افتادگی آنها می شود. بنابراین، اگر جزء افرادی هستید که به هنگام تشنگی مصرف یک نوشیدنی شیرین را ترجیح می دهید، قدری عسل را به آب داغ اضافه کنید و بگذارید در یخچال تا خنک شود. این نوشیدنی نه تنها تشنگی شما را رفع می کند بلکه نیاز شما به قند را هم بر طرف می کند.

چای یا قهوه

برای برخی افراد مصرف مقدار مشخصی کافئین در طول روز به عادتی همیشگی بدل شده است؛ اما ترک نکردن این عادت در روزهای گرم تابستان به شدت برای بدن مضر است. این آسیب از آنجا ناشی می شود که کافئین خطر خشک شدن و از دست رفتن آب بدن را افزایش می دهد. با این حال، اگر از علاقه مندان پر و پاقرص کافئین به حساب می آیید بهتر آن است که در روزهای گرم چای یخ را تجربه کنید؛ چرا که چای و قهوه داغ در طول روزهای طولانی تابستان روند خشک شدن بدن را تسریع می کند. 

يکشنبه 3/5/1395 - 11:2
سلامت و بهداشت جامعه

خواب ناکافی با اضافه شدن وزن ارتباط دارد، انحراف هورمونی، احساس گرسنگی روز بعد و مشکلات قند خون و انسولین مواردی از تاثیر خواب روی افزایش وزن است.

 

 

 

به گزارش جام جم سرا به نقل از سلامت نیوز ، برای اینکه خوب بخوابید باید حواستان به آنچه قبل از خواب می نوشید باشد. با اینکه می دانید دریافت کافئین و قند قبل از رفتن به رختخواب می تواند برای خوابتان مشکل ایجاد کند، دیگر مواد مغذی می توانند در ساخت عضله، بهبود ثبات قند خون و چربی سوزی کمکتان کنند.

اگر به دنبال کاهش وزن و خوابی راحت هستید قبل از خواب این نوشیدنی ها را میل کنید.

شیر

یک لیوان شیر ( چه گرم چه سرد ) به لطف دوز سالمی از تریپتوفان و کلسیم می تواند به آرام خوابیدنتان کمک کند.

خواب بیشتر به معنای احساس گرسنگی کمتر در روز بعد ( بسیاری از افراد کمبود خواب خود را با بیشتر غذا خوردن جبران می کنند ). پروتئین کازئین شیر دیر هضم می شود، بنابراین در تمام طول شب به ساخت عضله کمک می کند. در نتیجه شیر خوردن یعنی سوخت و ساز سریعتر و کاهش وزنی ساده تر.

آب انگور

یک لیوان کوچک آب انگور 100 درصد طبیعی کمکتان می کند خوب بخوابید و در طول رویا دیدن چربی بسوزانید.

تحقیقات نشان داده ترشح انسولین در شب ( به علت دریافت کربوهیدرات های ساده مانند آب میوه ) ریتم شبانه روزی بدن را تنظیم می کند.

همچنین یک تحقیق در سال 2015 نشان داد، رسوراترول آنتی اکسیدانی که در انگور است، چربی های سفید ذخیره کننده کالری را تبدیل به چربی های قهوه ای سوزاننده کالری می کند.

چای بابونه

یک فنجان از این چای آرامش بخش به افزایش سطح گلیسین بدن کمک می کند. گیلیسین یک انتقال دهنده عصبی است که به آرام کردن عصب ها کمک می کند و مانند یک آرام بخش عمل می کند.

یکی دیگر از تاثیرات بابونه: دمای مرکزی بدن را پایین می آورد، بنابراین حرارت بدن افت می کند و خوابیدن برایتان ساده تر می شود.

فقط مطمئن شوید هر چایی که قبل از خواب می نوشید بدون کافئین باشد.

کفیر

از شیر تخمیر شده درست می شود. این نوشیدنی سرشار از پروتئین روی میکروبیوم روده تان کار می کند تا سطح باکتری های خوب را افزایش دهد، گوارش را بهبود ببخشد، و کمک کند که ویتامین ها و مواد معدنی را بهتر جذب کنید.

حتی تحقیقات نشان داده نوشیدنی های ماست شکل مانند کفیر به بهبود خواب و عملکرد در ورزش نیز کمک می کند. 

يکشنبه 3/5/1395 - 10:58
سلامت و بهداشت جامعه

تیروئید، غده‌ای کوچک در ناحیه گردن انسان است که علی‌رغم کوچکی، به واسطه ترشح هورمونی به‌نام تیروکسین، کارهای بزرگی در بدن بر عهده ‌دارد. یکی از بیماری‌های مرتبط با غده تیروئید، هایپوتیروئید یا کم‌کاری تیروئید است که خود به دسته‌های مختلف تقسیم شده و بسته به علت و زمان بروز و تاثیراتی که بر فرد دارد. شیوه‌های مواجهه با آن و درمان، متفاوت است. اما هایپوتیروئید مادرزادی، به واسطه تاثیرات وسیع، می‌تواند بسیار با اهمیت باشد.

 

 

 به گزارش جام جم آنلاین، نازیلا رحیمی، کارشناس ژنتیک معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با یادآوری اینکه کار اصلی تیروئید که در جلوی گردن قرار دارد، ترشح تیروکسین است، گفت: اگر به هر دلیل تیروکسین در خون نوزاد کم شده یا عملکرد طبیعی نداشته باشد، فرد به کم‌کاری تیروئید مادرزادی دچار است.

رحیمی با اشاره به این مطلب که عنصر "ید" از عناصر و املاح لازم برای بدن و میزان آن در خون بین ۱۵ تا ۲۰ میلی‌گرم است، گفت: کمبود ید می‌تواند بر تولید هورمون‌های تیروئید تاثیرگذار باشد. از طرفی هورمون تیرویید نقش عمده‌ای در رشد و تکامل تمام اعضای بدن بویژه سیستم عصبی مرکزی هر فرد بازی می‌کند.

این کارشناس ژنتیک با بیان اینکه نقش تاثیرگذار تیروکسین از هفته یازدهم دوران جنینی در هر انسان آغاز می‌شود و تا آخر دوران رشد بلوغ جسمی، فیزیکی و روانی ادامه دارد، ‌ خاطرنشان کرد: کم‌کاری مادرزادی تیروئید به دو دسته "هایپوتیروئید گذرا" و "هایپوتیروئید دائمی" تقسیم می‌شود.

رحیمی با اشاره به اینکه کمبود ید شایع‌ترین علت کم کاری مادرزادی تیروئید است و در میزان بروز بیماری تاثیر زیادی دارد، اضافه کرد: نوزاد نارس و مصرف موضعی بتادین یا داروها می‌تواند در ایجاد هایپوتیروئید گذرا نقش داشته باشد. در نوع دایمی نیز شایع‌ترین علت کم کاری مادرزادی، اختلال در تکامل غده تیرویید یا جایگزینی نامناسب تیروئید در دوران جنینی است.

وی در معرفی نشانه‌های نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید، گفت: تولد بعد از هفته ۴۲ بارداری، یرقان(زردی) طولانی مدت، مک‌زدن ضعیف و کاهش حرارت بدن، اتساع شکم، کبودی انگشتان دست یا مشکلات تنفسی، وزن نگرفتن، یبوست، فتق نافی، پوست خشک، زبان بزرگ و صدای گریه خشن از جمله این نشانه‌هاست. البته این نشانه‌ها در روزهای نخست تولد کم و نادر است؛ به‌طوریکه تنها در پنج درصد نوزادان مبتلا به کم‌کاری مادرزادی تیروئید، این بیماری را براساس نشانه‌های بالینی هفته نخست می‌توان تشخیص داد.

کارشناس ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: این بیماری آسیب‌های جبران ناپذیری بر رشد و تکامل مغز و اعصاب مرکزی دارد. رشد طولی و قد نوزاد نیز تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته و کند می‌شود. در نتیجه آسیب‌های این بیماری همراه با عقب ماندگی ذهنی، کوتاهی قد و کاهش شنوایی است.

وی افزود: این آسیب‌ها در صورت نبود تشخیص زودرس و شروع نشدن به موقع درمان، جبران ناپذیر است. بنابراین با غربالگری به هنگام نوزادان در سنین سه تا پنج روزگی و شناسایی نوزادان مشکوک و تشخیص و درمان مناسب می‌توان از آسیب‌های بیماری جلوگیری کرد.

رحیمی گفت: با مراجعه به موقع (سه تا پنج روزگی) به مراکز غربالگری نوزادان در سراسر استان و گرفتن چند قطره خون از پاشنه پای نوزادان می‌توان نوزادان مشکوک را تشخیص داد. در صورتی که لازم باشد، دوباره از پاشنه پا نمونه‌گیری و بعد از نوبت دوم برای انجام آزمایش‌های تکمیلی ارجاع داده می‌شود.

این کارشناس ژنتیک ادامه داد: نوزادان نارس در ۲، ۶ و ۱۰هفتگی نمونه‌گیری می‌شوند. نوزادانی که بعد از انجام آزمایش‌های وریدی، بیمار تشخیص داده شوند به مدت سه سال در فاصله‌های سنی مختلف به پزشک فوکال پوینت در هر شهرستان ارجاع می‌شوند و درمان با قرص لووتیروکسین آغاز می‌شود. بعد از سه سال، دو تا چهار هفته دارو قطع و آزمایش‌ها تکرار می‌شود و اگر اندکس‌ها طبیعی نبود، درمان‌ها تا پایان عمر ادامه می‌یابد.

رحیمی یادآور شد: زمان در جلوگیری از عقب ماندگی ذهنی نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید نقش مهمی دارد. کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از علت‌های مهم عقب ماندگی ذهنی در نوزادان است. در استان فارس هر سال بیش از ۲۵۰ نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در بدو تولد تشخیص داده شده و با انجام درمان مناسب و به‌موقع از بروز عوارض این بیماری در آنان جلوگیری می‌شود.

با توجه به پیشرفت‌های علم پزشکی، بسیاری از بیماری‌ها امروزه قابل تشخیص و درمان تلقی می‌شوند. حتی بیماری‌هایی که تحت عنوان صعب‌العلاج شناخته شده‌اند، اگر به‌موقع تشخیص داده شوند، در اغلب موارد قابل درمان خواهند بود و هم هزینه‌های مادی و هم رنج بیماری کاسته می‌شود.

 

يکشنبه 3/5/1395 - 10:56
سلامت و بهداشت جامعه

افراد شاغل مجبورند ساعت ورزش خود را به صبح زود یا ساعات پایانی روز منتقل کنند. آیا بدن در این ساعت‌ها آماده‌ی ورزش است؟ بهترین گزینه: ورزش بر اساس ساعت درونی بدن.

 

 

 

 

به گزارش جام جم سرا به نقل از دویچه وله، بدن ما فعالیت‌های خود را بر اساس ساعت درونی خود تنظیم می‌کند. آمادگی برای ورزش هم از این قاعده مستثنی نیست. صبح زود زمان نامناسبی برای ورزش نیست اما با توجه به این‌که بدن اصطلاحا هنوز به طور کامل از خواب بیدار نشده، توصیه می‌شود ورزش به ساعت دیگری منتقل شود.

پیش از ظهر بهترین زمان برای ورزش‌های استقامتی است؛ دویدن، ایروبیک یا ورزش روی تردمیل؛ البته به شرط این‌که صبحانه مفصلی سرو نشده باشد. هرچند معده در هنگام ورزش نباید خالی هم باشد.

هنگام ظهر بدن دست‌کم به دو ساعت زمان نیاز دارد تا غذا را هضم کند. ساعت ۱۶ تا ۱۹ زمان مناسبی برای ورزش است.

به گفته‌ی دکتر اینگو فروبوزه از دانشگاه تربیت بدنی آلمان، در این برهه زمانی قسمت‌های مختلف بدن با تمام توان کار می‌کنند یا آمادگی آن را دارند. به همین دلیل در این ساعات روز ورزش سنگین ساده‌تر به نظر می‌رسد.

بعدازظهر تا عصر زمان مناسبی برای پرداختن به ورزش‌های قدرتی، ورزش‌های استقامتی سنگین یا ورزش‌هایی است که نیاز به تمرکز روی تکنیک دارند؛ مانند تنیس یا ورزش‌های رزمی.

این روند تا حدود ساعت ۲۰ که بدن رفته رفته آماده خواب می‌شود، می‌تواند ادامه یابد. 

يکشنبه 3/5/1395 - 10:54
سلامت و بهداشت جامعه

اغلب بیماران قلبی که تحت جراحی بای پس، تعویض دریچه قلب یا گذاشتن باتری قلبی قرار گرفته‌اند، پس‌ از ترخیص‌ از بیمارستان احساس‌ تنهایی‌ و اضطراب‌ می‌کنند. به همین دلیل لازم‌ است‌ برای بازتوانی فیزیکی و روانی و اطمینان از این که دوباره می‌توانند به روند معمول زندگی و فعالیت بازگردند، کمک تخصصی دریافت کنند. بخشی از این گونه کمک‌ها از طریق ارائه‌ جزوه‌های ‌راهنما، نوار و مشاوره‌ تلفنی‌ یا حضوری‌ ممکن است.

 

 

 

آنچه بیش از این روش‌ها در این دسته از بیماران برای بازگشت به روال معمول زندگی موثر است، توانبخشی قلبی است؛ توانبخشی قلبی به معنای بهره‌گیری از روش‌های تمرین درمانی برای احیای انرژی و توان قلبی از دست رفته بیمار پس از جراحی است.

فیزیوتراپی نامی آشنا، اما رشته‌ای تقریبا ناشناخته در کشور ما تلقی می‌شود، حتی اگر دوم مرداد به عنوان روز ملی این رشته درمانی نامگذاری شده باشد. بسیاری از ما فیزیوتراپی را یک روش درمانی برای آسیب‌های استخوانی و اسکلتی می‌شناسیم و نسبت به ضرورت آن در تکمیل فرآیند درمان بی‌توجه هستیم. در صورتی که این رشته تاریخی که قدمت آن به قرن 14 میلادی بر می‌گردد، امروزه برای درمان انواع بیماری‌ها کاربرد دارد.

فیزیوتراپی (physiotherapy) شیوه‌ای از درمان بیماری‌ها و اختلالات عصبی ـ ماهیچه‌ای ـ اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریان‌های الکتریکی، آب‌درمانی، درمان دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روش‌ها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده می‌شود که هدف آن پیشگیری از بیماری‌ها، درمان، توانبخشی و بالا بردن سطح سلامت است.این رشته پزشکی به گفته انجمن فیزیوتراپی آمریکا جزو 10 شغل برتر دنیا از لحاظ درآمد، جایگاه اجتماعی و محتوای علمی معرفی شده است.

کاربرد فیزیوتراپی در بیماری‌ها

دکتر مهدی شیروی، دارای دکتری حرفه‌ای فیزیوتراپی ازدانشگاه ملی علوم پزشکی اسپانیا در گفت‌وگو با جام‌جم درباره اهمیت و جایگاه فیزیوتراپی در درمان بیماری‌ها می‌گوید: فیزیوتراپی یک روش درمانی غیردارویی است که در بسیاری از بیماری‌ها همچون قلبی وعروقی، مغزو اعصاب، زنان و زایمان، پوست، سوختگی و ارتوپدی تاثیر دارد.

وی ادامه می‌دهد: هدف از فیزیوتراپی، افزایش عملکرد جسمانی است. به دلیل وجود ارتباط تنگاتنگ میان سلامت جسمی و روحی بدن انسان، این درمان نقش بسزایی در سلامت روانی بیماران مخصوصا بعد از اعمال جراحی دارد.

دکتر شیروی معتقد است، عمل جراحی تعداد سال‌های عمر انسان را کاهش داده، اما درمان فیزیوتراپی کیفیت سال‌های عمر را افزایش می‌دهد. بنابراین فیزیوتراپی نقش کلیدی در بهبود کیفیت زندگی افراد، تسریع در روند بازگشت به فعالیت روزمره و کاهش دوره و هزینه درمان دارد.

ضرورت فیزیوتراپی قلبی

مرگ و میر بالای ناشی از بیماری‌های قلبی، متخصصان را واداشت تا سراغ قابلیت‌های درمانی رشته فیزیوتراپی بروند و با کمک آن میزان‌ قابل‌ توجهی‌ از عوارض و درد قبل و بعد از جراحی‌های قلبی را کاهش دهند. آمار بالای مرگ و میر ناشی از بیمارهای قلبی و عروقی در کشورمان ما را بر آن داشت تا درباره اهمیت فیزیوتراپی قلب بیشتر بگوییم.

دکتر شیروی، توانبخشی قلب را یکی از زیر شاخه‌های بسیار مهم فیزیوتراپی عنوان می‌کند و می‌گوید: بازتوانی سیستم قلبی ـ ریوی و سیستم حرکتی بیمار به دنبال اعمال جراحی قلب باز در پیشگیری از مرگ و میر، عود مجدد بیماری و ارتقای سطح سلامت جسمی وروانی بیمار نقش بسزایی دارد.

وی ادامه می‌دهد: در عمل جراحی قلب باز، رگ‌های تغذیه‌کننده بافت قلب (عروق کرونر) که دچار گرفتگی شدید شده و قادر به اکسیژن‌رسانی کامل به سلول‌های بافت قلب نیستند، با رگ‌های سالم گرفته شده از سایر قسمت‌های بدن بخصوص عروق ساق پا جایگزین می‌شوند. پس از جراحی ترمیمی، برقراری جریان طبیعی خون در این عروق، ضامن موفقیت عمل و برگشت بیمار به زندگی عادی است که در توانبخشی قلب با استفاده از روش‌های مختلف به این مهم پرداخته می‌شود.

به گفته این متخصص فیزیوتراپی، انجام تنفس موثر و کامل، جلوگیری از تجمع ترشحات در ریه‌ها به دنبال بیهوشی و دوران بستری، حرکت‌پذیری قفسه سینه با وجود خط عمل گسترده در جلوی سینه، کاهش درد ناحیه عمل و دنده‌ها، خروج هر چه سریع‌تر بیمار از تخت و حرکت مستقل و کنترل ورم اندام‌ها بخصوص اندام‌های تحتانی به دنبال عمل از اهداف مهم فیزیوتراپی قلب است.

دکتر شیروی خاطرنشان می‌کند: در گذشته تصور پزشکان و بخصوص بیماران بر این بود که انجام توانبخشی قلب و تمرینات درمانی در دوران پس از عمل جراحی با مخاطرات جدی همراه است و شاید اثر چندانی در ارتقای سلامت بیمار نداشته باشد، اما امروزه با پیشرفت علم فیزیوتراپی و پایش و کنترل دقیق شرایط بیمار حین درمان، این روش به صورت کاملا امن در بسیاری از بیماری‌های قلبی ـ عروقی و در تمام سنین استفاده می‌شود. وی در پاسخ این پرسش که آیا تمام بیماران قلبی نیازمند استفاده از فیزیوتراپی هستند، می‌گوید: این روش درمانی تنها برای بیماران قلبی که دچار گرفتگی عروق کرونر (آنژین)، سکته قلبی، عمل جراحی قلب باز، آنژیوبلاستی، دردهای قفسه سینه، گرفتگی عروق محیطی، پیوند قلب، نارسایی قلبی و عمل جراحی دریچه‌های قلبی شده باشد، موثر است.

دکتر شیروی تأکید می‌کند: این روش درمانی 15 تا 25 درصد، خطر مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد، همچنین باعث بهبود کیفیت زندگی، افزایش آمار ترک سیگار، کاهش وزن، کاهش چربی خون، کاهش افسردگی و افزایش سطح عملکردی بیمار می‌شود.

گام‌های توانبخشی قلبی

به گفته متخصصان، جراحی زمانی نتیجه بخش خواهد بود که بیمار دوران نقاهت خود را با خود مراقبتی درست بگذراند. این موضوع درباره بیماران قلبی بیشتر صدق می‌کند. در این مرحله فیزیوتراپیست‌ بر نحوه اجرای‌ تمرینات‌، قدم‌ زدن‌ و بالا رفتن‌ از پله‌ها نظارت‌ دارد و تمام علائم‌ بیمار را ثبت‌ و سطح‌ فعالیت فرد را مشخص می‌کند و راهنمای فعالیت برای شش هفته‌ آینده‌ را به بیمار می‌گوید. البته بعد از آن که بیمار دوره توانبخشی قلب خود را با کمک ورزش سپری کرد، باید یک دوره طولانی تحت کنترل باشد تا نه‌تنها دچار کاهش‌ سطح‌ فعالیت‌ نشود بلکه ورزش‌ درمانی‌ ادامه‌ یابد و فرآیند پیشگیری از بازگشت بیماری سپری شود. 

يکشنبه 3/5/1395 - 10:53
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته