• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
    • عبارت :
      تعداد درصفحه :
کد سوال : 40294
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : براى خودسازى مطالعه چه كتاب هايى مفيد است؟
پاسخ : كتاب هاى زير مفيد است: 1- خودشناسى براى خودسازى‏محمد تقى مصباح يزدى 2- پرواز در ملكوت(يا آداب الصلاة)امام خمينى 3- چهل حديث‏امام خمينى 4- اخلاق اسلامى (ترجمه العادات)دكتر مجتبوى 5- رساله لقاءالله‏ميرزا جواد ملكى تبريزى‏
کد سوال : 40295
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : آيا ايران در ساختن بمب اتمى، فعاليت نمى‏كند؟
پاسخ : شايد قانع كردن شما قدرى مشكل باشد، وقتى مسؤولان كشور و نيز آژانس انرژى اتمى كه ناظر بر فعاليت اتمى كشورهاست تعقيب بمب اتمى را در ايران نفى كرده و بر صلح‏آميز بودن فعاليت‏هاى هسته‏اى ايران تأكيد دارند چه دليل و مدرك ديگرى بر مسأله لازم است!!!؟
کد سوال : 40296
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : همسرم به حجابش زياد توجهى ندارد. چگونه مى توانم او را اصلاح كنم؟
پاسخ : هر انسانى قابل اصلاح است و از راه مناسب مى‏توان او را تربيت كرد. همسر شما چون مدتى طولانى در محيطى بوده كه نسبت به اين مسائل تقيد ندارند رفتارش همانند آنان است. براى تغيير در رفتار ايشان: اولاً؛ بايستى بسيار با مدارا و نرمى برخورد كنيد. ثانياً؛ انتظار تغيير سريع نداشته باشيد. ثالثاً؛ با بيان فلسفه حجاب و نتايج دنيوى و اخروى ايشان را نسبت به اين موضوع متقاعد كنيد. ضمناً اگر اين تذكرات به صورت غير مستقيم و يا توسط شخص ديگرى باشد احتمال تأثير بيشتر است. در مورد حجاب همان گونه كه مى‏دانيد زمانى مى‏توان با آرامش و اعتماد به نفس كافى احكام الهى را مراعات نمود كه زيربناى عقيده فرد استوار باشد و با ادله كافى به اين نتيجه رسيده باشد كه تسليم شدن در برابر احكام خداوند صراط مستقيم هدايت و شاهراه رسيدن به كمال است. اين مقوله جز با اتقان بخشيدن به مبانى فكرى آن گاه صفاى دل و باطن ميسور نخواهد شد. اما فلسفه حجاب: اولا: چون ما درعقايد خويش براى وحى جايگاهى ويژه قائل هستيم آنچه را كه از اين طريق به ما برسد با منت مى‏پذيريم؛ زيرا مى‏دانيم كه خداوند جز به مصلحت بندگان خويش فرمان نمى‏راند. ثانيا: بسيارى از حكمت ها و فلسفه‏هاى حجاب امروزه روشن شده است: الف) پوشش امرى غريزى و فطرى براى بشر است. كاوش‏هاى باستان شناسى نشان مى‏دهد كه از دير زمان بشر در حد امكان نسبت به مساله پوشش اهتمام ورزيده است وهمه صاحبان اديان نيز آن را سرلوحه عمل قرار داده‏اند. ب ) مستور بودن زيباييها و جذبه‏هاى جنسى زن و مرد آنها را از معرض ديد و طمع ورزى شهوت پرستان هرزه محافظت مى‏كند و امنيت و بهداشت روانى جسمى آنان را تامين مى‏نمايد. ج ) برهنگى راهبر به سوى بى‏بند و بارى و لجام گسيختگى جنسى است كه عواقب شوم و زيانبارى دارد؛ از جمله: 1- گسترش فساد و ناهنجارى‏هاى اجتماعى. 2- شيوع بيمارى‏هايى چون سفليس، سوزاك، ايدز و... . 3- سست شدن پيمان مقدس خانواده گسترش آمار طلاق و بالا گرفتن عقده‏هاى روحى در كودكان. 4- زياد شدن فرزندان نامشروع. اينها و ده ها مشكل اجتماعى ديگر عواقب شومى است كه جهان غرب را سخت برآشفته و ستاره تمدنش را به افول مى‏كشاند تا آن جا كه حتى فرياد متفكرين ماترياليستى چون راسل را برآورده و جهان را سخت بر آنان تنگ كرده است. ولى مكتب گرانقدر اسلام در پرتو هدايت‏هاى نورانى‏اش همچون حجاب از اساس با اين جريان ويرانگر به مبارزه برخاسته و حجاب را دژى استوار براى صيانت فرد وجامعه از آسيب هاى بيشمار قرار داده است. از همين‏رو است كه استعمارگران براى تخدير جوانان، در بند كشيدن آنان وگسترش اهداف ظالمانه خويش از بى حجابى و برهنگى به عنوان ابزارى قوى سود مى‏جويند. براى آگاهى بيشتر ر.ك: «فلسفه حجاب» شهيد مرتضى‏مطهرى.
کد سوال : 40297
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : اين كه مى‏گويند ظهور امام زمان(عج) نزديك است، وظيفه ما چيست؟ آيابايد اقدام به يادگيرى معارف اسلامى بكنيم؟
پاسخ : در ابتدا گفتنى است كه زمان ظهور حضرت ولى‏عصر(عج) و زود يا دير بودن آن را كسى جز ذات اقدس الهى نمى‏داند؛ گرچه با مراجعه به روايات، مى‏توان به بعضى از نشانه‏هاى آن پى برد. البته آنچه بيان شد، فقط يك نشانه است نه علت ظهور امام زمان(عج). نكته ديگر اين كه دير يا زود بودن زمان ظهور امام زمان(عج)، ارتباطى با چگونگى وظيفه من و شما ندارد و نبايد در شناخت وظيفه يا انجام دادن فعاليت‏هاى مطابق آن تأثيرى بگذارد و يا تغييرى ايجاد كند؛ زيرا هر كس در هر موقعيت و شرايطى كه قرار دارد و با توجه به امكانات، توانايى‏ها و آگاهى‏هايش، وظيفه‏اى خاص و متناسب با توانمندى‏هاى خود دارد. حال هر شخصى داراى توانمندى‏ها، استعدادها و علايق ويژه‏اى است كه او را از ديگران متمايز مى‏سازد و او بايد براساس آنها و نيز تكليف شرعى، زمينه فعاليت‏هاى شغل، علمى و تحصيلى خويش را تشخيص دهد و بر طبق آن عمل كند. خداوند نيز تنها متناسب با توانايى‏ها و استعدادهايى كه به افراد عطا فرموده است، از آنها مسؤوليت مى‏خواهد و نه بيشتر؛ مثلاً كسى كه ذوق علمى و يا توانايى تحصيل علم در رشته‏اى خاص را دارد، ايد در آن زمينه تلاش كند و كسى كه توان علمى بالايى ندارد و فقط داراى نيروى جسمانى زيادى است، خداوند نيز در همان محدوده و به همان اندازه از او تكليف خواسته و فرد نيز در آن زمينه بايد به فعاليت بپردازد و... لازم به ذكر است يادگيرى معارف الهى براى شناخت كلى جهان (خدا، انسان و طبيعت) و فهم دستورات دين و وظايف عملى خويش و حلال و حرام خداوند، براى هر انسانى لازم و ضرورى است و شخص بايد اصول دين و اعتقادات را متناسب با سطح آگاهى و درك خويش و به طور استدلالى بشناسد و در فروع دين و دستورات عملى آن به كارشناسان دين و فقهاى اسلامى مراجعه كند. اما اگر كسى بخواهد به يادگيرى معارف الهى از راه ورود به حوزه‏هاى علميه و در سطح يك كارشناس و متخصص بپردازد؛ لازم است در ابتدا هدف، توانايى، استعداد و علاقه خود را ارزيابى كند و متناسب با آن تصميم بگيرد. در واقع جامعه امروز ما، هم به روحانيان روشنفكر و با سواد نياز دارد و هم به كارشناسان در ديگر حوزه‏هاى تخصصى و فنى. هم بايد دين، فرهنگ، ارزش‏هاى اخلاقى و دينى جامعه به وسيله انسان‏هاى وارسته و كارشناس حفظ و نگه‏دارى شود و هم بايد با پيشرفت‏هاى تجربى و علمى روز آشنا شد تا از قافله پيشرفت و تكنولوژى امروزى عقب نماند. آنچه كه وظيفه شما و ديگران را تعيين مى‏كند، ميزان توانايى است؛ يعنى، مشخص كنيد كه استعداد شما در چه زمينه‏اى است؛ ذوق و علاقه شما به چه حوزه و دايره‏اى تعلق دارد؛ زمينه‏هاى خانوادگى، اجتماعى شما چگونه است و... سپس براساس اين مطالب، هدف و راه خود را تشخيص داده، با جديت آن را طى نماييد. براى رسيدن به اين تشخيص چه خوب است علاوه بر فكر كردن با برخى از افراد با تجربه و دلسوز - از جمله با يكى از روحانيان مورد اعتماد خود - به مشورت بپردازيد تا با بصيرتى بيشتر از وضعيت كنونى و آينده، به يك تصميم خوبى دست يابيد.
کد سوال : 40298
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : با توجه به اختلاف ساعات و تاريخ در كشورهاى مختلف اسلام شب‏هاى قدرچگونه تعيين مى‏شود؟
پاسخ : شب قدر يك شب بيش نيست، امّا در كل كره زمين يك شب كامل 24 ساعت مى‏باشد. همچنان كه يك روز كامل 24 ساعت است و هر زمان مفروضى، حدود نيمى از كره زمين را پاره‏هاى روز و نيمكره ديگر را پاره‏هاى شب مى‏پوشانند. بنابراين زمانى كه در عربستان شب قدر مى‏شود، بخشى از ليلةالقدر است كه امتداد آن تا شبى كه در ايران مراسم شب قدر انجام مى‏شود، استمرار مى‏يابد. به عبارت ديگر همه شب‏ها و روزها همين حالت را دارند كه در عرض 24 ساعت به صورت متخالف و تدريجى كل زمين را پوشش مى‏دهند. از همين‏رو در روايات وارد شده كه فضيلت روز قدر، كمتر از شب قدر نيست. همچنين شب قدر را مردّد بين سه شب دانسته‏اند تا هوشمندان با مراقبت بر آن بتوانند فضيلت شب قدر را درك كنند.
کد سوال : 40299
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : علاقه زيادى به علوم حوزوى علم الحديث دارم و چگونه مى‏توانم در ضمن‏تحصيل دانشگاهى به اين علم دسترسى پيدا كنم‏
پاسخ : علم حديث، گوشه‏اى از علوم حوزوى و وابسته به آن است. اگر شما تنها مايل به كسب اطلاعاتى در اين زمينه هستيد به كتاب‏هاى زير مراجعه كنيد؛ ولى اگر خواهان تحقيق و تعمق در اين رشته هستيد، مى‏بايستى پايه‏هاى علوم حوزوى را گذرانده و سپس به رشته حديث بپردازيد. اين كار نيز بدون استاد امرى دشوار است. شما مى‏توانيد در محل خود با مراجعه به حوزه‏هاى علميه، از برنامه‏هاى آنان و يا از نوارهاى درسى در اين زمينه تحت نظر استاد استفاده كنيد: 1- علم الحديث و دراية الحديث‏شانه چى 2- علم الحديث‏كاظم عصار 3- نقش ائمه در احياء دين‏علامه عسكرى 4- سير حديث در اسلام‏مير خانى 5- تحول علم حديث‏اوليائى 6- روايت و درايت‏امين‏
کد سوال : 40300
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : معناى پرهيز از پرحرفى چيست؟
پاسخ : اين روش درست نيست، زياد حرف نزدن به معنى خوددارى از پرگويى و عادت به گفتگوهاى پوچ و عبث است. بنابر اين به طور عادى از نعمت بزرگ زبان استفاده كنيد، ولى از زدن حرف‏هاى نادرست و وقت تلف‏كن بپرهيزيد.
کد سوال : 40301
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : يك برهان تحت چه شرايطى، عقلى و=منطقى است؟ پذيرش افراد و=عدم =آن=در=صحت=برهان=آيا=تاثيرى دارد؟ نيافتن=دليل=عقلى=براى=اثبات =مساله‏اى،دليل=بر=رد=آن=است؟
پاسخ : برهان در صورتى كه تمامى شرايط برهان را از نظر ماده و صورت دارا باشد منطقى است. اين شرايط برخى صورى است كه در منطق صورى دربحث شرايط قياس مورد بحث قرار مى‏گيرد. طبيعى است كه براى فهم درست آن شرايط بايد به كتاب‏هاى منطق مراجعه و چه بسا كه آنها را نزد استاد خواند تا كاربرد آن به خوبى معلوم شود. شرط ديگر قياس صحت آن از نظر مواد است. قياسى كه مواد آن از مقدمات يقينى گرفته شده باشد نتيجه آن نيز يقينى خواهد بود. براى شرح و بسط بيشتر ر . ك : منطق صورى (دكتر خوانسارى). نپذيرفتن برهان از سوى يك يا چند نفر دليل بطلان آن نمى‏شود. همان گونه كه پذيرش چند نفر برهان موجب صحت آن نمى‏شود. ولى مجموعه عقلا و دانايان عالم از آغاز تاكنون بر اصولى مشترك پاى فشرده‏اند. از آن جمله قوانين منطق است. بديهى است آنچه كه مورد پذيرش اين مجموعه باشد نشانه منطقى بودن آن است. در غير اين صورت ما با شكاكيت و ناپايدارى در همه يافته‏ها و دانش‏هاى خود روبه رو خواهيم شد كه بطلان آن آشكار است.
کد سوال : 40302
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : آيا همه پيامبران و امامان براى اثبات حقانيت خود معجزه دارند؟
پاسخ : راه شناختن پيامبران از ديگران و مدعيان دروغين همين معجزه است و همه پيامبران الهى، به مقتضاى زمان خود معجزه داشته؛ يعنى، كارى را كه ديگران از انجام آن عاجز بودند، انجام مى‏دادند. اما درباره امامان بايد عرض كنيم از نظر ما (شيعه) آنها هم معجزات و كراماتى داشته‏اند كه در كتاب‏هاى معتبرى كه شرح حال آنهاذكر شده، آن معجزات ذكر شده است. البته حضرت امام خمينى(ره) گرچه فرد برجسته و به تعبير بعضى از بزرگان تالى تِلوْ معصوم بودند، ولى معصوم نبودند. امامان معصوم همان 12 نفر بيشتر نبودند و تا قيامت امام معصومى غير از آنها نخواهيم داشت كه البته آخرين آنها حضرت مهدى(عج) است. معجزه از شرائط امام معصوم است، اما افراد ديگر (از بندگان برجسته خدا) ممكن است داراى كرامت باشند، يعنى به خاطر آبرويى كه نزد خدا و ائمه دارند، مثلاً اگر از خداوند شفاى بيمارى را بخواهند، ممكن است شفا پيدا كند و اين غير از معجزه است.
کد سوال : 40303
موضوع : گنجینه مذهبی>مركزفرهنگي نهاد نما يندگي ولي فقيه در دانشگاهها
پرسش : كتاب‏هايى در مورد زندگانى چهارده معصوم(ع) معرفى نماييد.
پاسخ : و كتاب معرفى مى‏شود: 1- كليدهاى فهم زبان قرآن ج 1 - 3مرتضى شجاعى 2- قاموس قرآن‏سيد على اكبر قرشى