• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1288روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه


شرایط نامطلوب ساختمانی در بیمارستان‌های تهران

 

 

معاون اجتماعی وزیر بهداشت با اشاره به وضعیت نامطلوب سازه‌ای در بیمارستان‌های تهران، گفت: شهر تهران بر روی گسل‌های متفاوت زلزله قرار دارد و حوادث طبیعی و غیرطبیعی زیادی آن را تهدید می‌کند؛ این درحالیست که بیمارستان‌های ما از نظر وضعیت ساخت‌وساز، شرایط خوبی ندارد.
دکتر محمدهادی ایازی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت همکاری‌های وزارت بهداشت با شهرداری تهران برای رفع مشکلات سازه‌ای بیمارستان‌ها در شهر تهران، گفت: یکی از اقداماتی که معاونت اجتماعی وزارت بهداشت دنبال می‌کند، بحث ایجاد مشارکت‌های بین‌بخشی در حوزه سلامت است. در این زمینه کار گسترده‌ای با شهرداری تهران انجام دادیم و هفته گذشته هم با همراهی وزیر بهداشت و شهردار تهران شبانه بازدید پنج ساعته‌ای را از مراکز درمانی و بهداشتی در سه بیمارستان لقمان، امام خمینی(ره) و حضرت رسول(ص) داشتیم. همچنین تاکنون چندین اقدام بین‌بخشی مانند ایجاد یک پایگاه آتش‌نشانی و اورژانس و ساخت یک مرکز انتقال خون که زمینش از سوی شهرداری تهیه شده بود، در حوزه سلامت و با همکاری وزارت بهداشت و شهرداری تهران انجام شده است.

 

وی با بیان اینکه تاکنون ۱۰ کانون اجتماع‌محور سلامت مانند کانون معلولین، سالمندان، مادر و کودک، شهر عاری از دخانیات و... از سوی شهرداری تهران ایجاد شده است، افزود: قرار شده تا از تجربه خوب شهرداری تهران استفاده شود و این اقدامات را در شهرهای دیگر هم دنبال کنیم. اقدام دیگر شهرداری تهران در حوزه سلامت راه‌اندازی همراه‌سرا در مجاورت بیمارستان امام خمینی(ره) و مرکز طبی کودکان بوده است. بنابراین بر اساس بازدیدهایی که صورت گرفته از این مراکز، قرار شد تا جلسه‌ای را بین آقای دکتر هاشمی و دکتر نجفی طی دو هفته آینده برگزار کنیم و تفاهم‌نامه‌ای برای همکاری بیشتر میان وزارت بهداشت و شهرداری تهران امضا شود. ضمن اینکه مشکلات چهار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران و علوم بهزیستی با حضور شهردار و معاونین‌شان مورد بحث قرار گیرد.

 

ایازی با بیان اینکه امیدوارم با مذاکرات انجام شده شاهد اقداماتی خوبی از سوی شهرداری تهران در حوزه سلامت و در سطح شهر تهران باشیم، گفت: البته واقعیتی وجود دارد و آن این است که شهر تهران بر روی گسل‌های متفاوت زلزله قرار دارد و حوادث طبیعی و غیرطبیعی زیادی آن را تهدید می‌کند. این درحالیست که بیمارستان‌های ما از نظر وضعیت ساخت‌وساز، شرایط خوبی ندارد. از سوی دیگر متاسفانه تعداد تخت‌های بیمارستانی که بعد از انقلاب به حوزه بیمارستانی تهران اضافه کردیم، تعداد محدودی بوده است.

 

معاون اجتماعی وزیر بهداشت با بیان اینکه البته در حال حاضر اقدامات خوبی آغاز شده و بیمارستان‌های مختلفی در حال ساخت است، گفت: به عنوان مثال کلینیکی در مجاورت بیمارستان امام خمینی(ره) ساخته شده است. همچنین زمینی برای ساخت یک مجموعه ۸۰۰ تخت‌خوابی در مجاورت بیمارستان حضرت رسول (ص) پیش‌بینی شده است. بر این اساس امیدوارم با کمک شهرداری تهران بتوانیم کمبود تخت‌های بیمارستانی را در سطح شهر تهران رفع کنیم.

 

ایازی همچنین اظهار کرد: ما در وزارت بهداشت کمیته‌هایی برای همکاری با شهرداری تهران داریم، اما به دلیل محدودیت منابع در هر دو دستگاه نتوانسته‌ایم درخواست‌ها و نیازهای این حوزه را رفع کنیم، اما امیدواریم تا با مشارکت خیریه‌ها، بخش خصوصی و شهرداری این کمبودها را برطرف کنیم. 

 

شنبه 27/8/1396 - 16:22
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

محققان دریافتند که پیری قلب باعث کاهش حافظه می‌شود.
به گزارش ایسنا و به نقل از هلث‌دی، تحقیقات جدید نشان داده است که کاهش توانایی پمپاژ قلب افراد سالخورده می‌تواند جریان خون به مرکز حافظه مغز را کاهش دهد و در نتیجه عاملی برای اختلالات مغزی شود.

 

این مطالعه در بین 314 نفر که به طور متوسط 73 سال، سن داشتند و عاری از نشانه‌های نارسایی قلبی، سکته مغزی و یا زوال عقلی بودند، انجام شد البته 40 درصد از این افراد با اختلال شناختی خفیف، شناسایی شدند که می‌تواند خطر ابتلا به زوال عقل( بیماری آلزایمر) را افزایش دهد.

 

تمامی شرکت‌کنندگان، مورد آزمایش قرار گرفتند تا میزان خون پمپ‌شده قلب آنها نسبت به بدنشان اندازه‌گیری شود. همچنین اسکن MRI برای بررسی جریان خون در مغز هم انجام شد.

 

آنجلا جفرسون از دانشگاه واندربیلت امریکا و مجری مطالعه اظهار کرد: نتایج  این بررسی نشان داد زمانی که قلب، خون را به طور موثر پمپاژ نکند، منجر به کاهش جریان خون در لوب‌های گیجگاهی راست و چپ مغز می‌شود که مربوط به پردازش اطلاعات است.

 

درک این عوامل موثر، می‌تواند در پیشگیری و درمان این اختلالات موثر واقع شود.

 

این بررسی در نشریه Neurology منتشر شده است.

شنبه 27/8/1396 - 16:21
سلامت و بهداشت جامعه


 

 

مطالعات محققان دانشگاه کالیفرنیا نشان می‌دهد فعالیت فیزیکی خطر ابتلا به گلوکوم (آب سیاه) را به میزان 73 درصد کاهش می‌دهد.
به گزارش ایرنا از مدیکال ساینس، بر اساس این مطالعه، به ازای هر 10 دقیقه افزایش فعالیت فیزیکی در هفته، احتمال ابتلا به گلوکوم 25 درصد کاهش می‌یابد. محققان احتمال می دهند که ورزش و فعالیت فیزیکی از طریق تغییر جریان خون و فشار چشم بر گلوکوم تاثیر می‌گذارد؛ با این حال تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

 

اختلال آب سیاه به دلیل اختلال در جریان خون اعصاب بینایی بوجود می‌آید و با مرور زمان پیشرفت می‌کند.

 

این عارضه معمولا با افزایش فشار چشم مرتبط است. مطالعات نشان می‌دهد آب سیاه ریشه ژنتیکی دارد و ممکن است تا پایان عمر علامتی نداشته باشد. بر اثر افزایش فشار داخل چشم، اعصاب بینایی انتقال دهنده تصاویر به مغز آسیب می‌بینند و بینایی به مرور کاهش می‌یابد. این بیماری در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به نابینایی شود.

 

معمولا بیماری درمراحل اولیه بدون علامت و درد است، بنابراین به افرادی که در خانواده سابقه این بیماری را دارند و افراد میانسال و مسن توصیه می‌شود به طور دوره‌ای و حداقل سالی یک‌بار توسط چشم‌پزشک چکاپ شوند. علاوه بر سابقه خانوادگی، دیابت نیز یکی از مهمترین فاکتورهای خطر این عارضه است.

 

*** چه عواملی باعث بروز گلوکوم می‌شوند

آب سیاه زمانی اتفاق می افتد که فشار مایع داخل چشم افزایش یابد و این مایع آن طور که باید در چشم گردش ندارد. به طور طبیعی بین قرنیه و عدسی چشم مایعی به نام زلالیه وجود دارد که از مویرگ‌ها ترشح می‌شود و تامین‌کننده مواد غذایی و اکسیژن برای عدسی و قرنیه است و از طرفی مواد زاید را از طریق خون دفع می‌کند. زلالیه همراه با زجاجیه فشار درونی چشم را ثابت نگه می‌دارد و شکل کروی چشم را حفظ می‌کند. در صورتی‌که در تصفیه زلالیه اختلالی به‌وجود آید و مایع به همان سرعتی که ترشح می‌شود بازجذب نشود، فشار چشم افزایش می‌یابد و عارضه آب‌سیاه رخ می‌دهد.

 

علاوه بر عوامل ارثی، عفونت شدید چشم، مواد شیمیایی، بیماری‌های التهابی و انسداد عروق خونی داخل چشم نیز از عوامل غیر شایع آب سیاه هستند. بیماری آب سیاه معمولا هر دو چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ اما ممکن است در یک چشم شدید‌تر باشد.

 

** انواع گلوکوم

- گلوکوم زاویه باز

این حالت شایع‌ترین نوع بیماریست. در این حالت مکانیسم بازجذب مایع زلالیه کاملا طبیعی است؛ ولی گردش مایع در چشم طبیعی نیست.

 

- گلوکوم زاویه بسته

شیوع این حالت در آسیا بیشتر از غرب است. در این حالت بازجذب مایع چشم به دلیل باریک بودن بیش از اندازه زاویه عنبیه و قرنیه به درستی صورت نمی‌گیرد. این حالت علاوه بر آب سیاه، می تواند منجر به دوربینی و آب مروارید شود.

 

**چه افرادی بیشتر در معرض آب سیاه قرار دارند

-افراد بالای 40 سال

-بیماران مبتلا به دیابت

افرادی که در خانواده سابقه ابتلا به دیابت دارند

-استفاده از برخی داروهای استروئیدی مانند پردنیزولون

-ضربه ناگهانی به چشم

-افرادی با دید ضعیف

 

*** مهمترین علایم گلوکوم چیست

-کاهش یا از دست دادن بینایی

-دیدن هاله در اطراف نور متمرکز مانند چراغ

-قرمزی چشم

-چشم درد

-تهوع یا استفراغ

 

***آمار قابل تامل در مورد آب سیاه

- بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، گلوکوم دومین علت اصلی نابینایی در جهان است.

 

- بر اساس آمار، بیش از 60 میلیون نفر در سراسر جهان مشکوک به این عارضه هستند.

-گلوکوم زاویه باز رایج ترین شکل این بیماریست.

 

- بیش از سه میلیون نفر در آمریکا به این عارضه مبتلا هستند که نیمی از آنان از مشکل خود بی اطلاعند.

 

** مصرف سبزیجاتی که برگ پهن سبز رنگ دارند، احتمال ابتلا به آب سیاه را 30 درصد کاهش می دهد 

این مطالعه که به همت محققان دانشکده پزشکی هاروارد صورت گرفته نشان می دهد رژیم غذایی حاوی سبزیجات برگ پهن مانند کاهو و اسفناج، احتمال ابتلا به آب سیاه را 30 درصد کاهش می دهد. سبزیجات برگ پهن حاوی مقادیر بالای اکسید نیتریک هستند. اکسید نیتریک یک عامل مهم در تنظیم جریان خون چشم است. از طرفی، این سبزیجات حاوی دو آنتی اکسیدان قوی به نام های لوتئین و زیگزانتین هستند که احتمال ابتلا به بیماری های مزمن چشم از قبیل گلوکوم، آب مروارید و انحطاط ماکولا را کاهش می دهند.

 

محققان توصیه می کنند در صورتی که در خانواده سابقه بیماری آب سیاه وجود دارد، سبزیجاتی مانند اسفناج، کاهو، کرفس، کلم پیچ، کلم بروکلی، نخود فرنگی و جوانه کلم بروکسل، بیشتر مصرف شود. این مطالعه نشان می دهد نقش سبزیجات در بهبود بینایی، موثر تر از هویج است.

 

شنبه 27/8/1396 - 16:17
سلامت و بهداشت جامعه


آمار ایرانی‌های دیابتی

 

 

رئیس انجمن دیابت ایران آمار ابتلا به دیابت در میان جمعیت بالای ۱۸ سال در کشور را ۱۲ درصد اعلام و تاکید کرد که دیابت در میان زنان ایرانی فراگیرتر است. 
دکتر اسدالله رجب در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به ابتلای ۱۹۹ میلیون زن به دیابت در دنیا، بیان کرد: از هر ۱۰ زن یک نفر در دنیا دیابت دارد. در ایران نیز دیابت در میان زنان بیشتر است. همچنین آنها بیشتر در معرض عوامل خطر مانند فشار خون، افزایش وزن، چربی خون و ... قرار دارند، اما با این وجود مردان زودتر جان خود را از دست می‌دهند.

 

وی ادامه داد: در دنیا این آمار میان زنان و مردان تفاوتی ندارد؛ در حال حاضر ۴۱۸ میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند که ۲۰۰ میلیون نفر از این آمار را زنان تشکیل می‌دهند. در آمارهای جهانی از هر پنج زن مبتلا به دیابت، دو نفر در سنین باروری قرار دارند و از هر هفت تولد یک مورد متاثر از این بیماری است؛ این موضوع می‌تواند در آینده مشکلاتی برای کودک ایجاد کند.

 

رئیس انجمن دیابت ایران با بیان اینکه در کشور کمتر به موضوع پیشگیری پرداخته می‌شود، اظهار کرد: دیابت نوع یک پر سروصداست و در عرض مدت کوتاهی تشخیص داده می‌شود، اما دیابت نوع ۲ بسیار شایع است و بیش از ۹۰ درصد موارد ابتلا را تشکیل می‌دهد، اما دیرهنگام شناسایی می‌شود. ممکن است فردی  مبتلا به دیابت باشد، اما سال‌ها از آن بی‌خبر باشد. بسیاری از بیماران زمانی به پزشک مراجعه می‌کنند که یکی از عوارض دیابت بروز کرده باشد. در صورتی که با پیشگیری و تشخیص به موقع می‌توان از  ۸۰ درصد موارد ابتلا پیشگیری کرد. همچنین می‌توان از عوارض ناشی از بیماری پیشگیری کرد.

 

ابتلای ۱۲ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال ایران به دیابت 

وی ادامه داد: اگر بیمار بعد از ابتلا به عارضه‌ای به پزشک مراجعه کند فقط می‌توان کاری کرد که وضعیت او بدتر نشود. ما  زمانی متوجه می‌شویم سلامتی ارزش دارد که  در حال از دست آن هستیم. مردم باید آموزش ببینند، توانمند شوند و انگیزه داشته باشند. متاسفانه بیمه‌ها نیز برای این کار بودجه‌ای ندارند؛ به همین دلیل باید مدام تخت بیمارستانی ساخت. عوارض این بیماری هم هزینه‌های زیادی دارد. در کشور ما ۱۲ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال مبتلا به این نوع از دیابت هستند. بیشتر موارد ابتلا به این بیماری نیز  از سن  ۳۰ سالگی به بعد دیده می‌شود،  اما با توجه به تغییر فرهنگ زندگی، تغذیه نامناسب و کاهش فعالیت جسمی، ابتلا به این نوع دیابت در سنین ۱۳ یا ۱۴ سالگی هم دیده می‌شود. برای پیشگیری باید تغذیه سالم، فعالیت جسمی و مدیریت استرس داشت.

 

رجب با بیان اینکه پیشگیری از شیوع دیابت نیاز به عزمی ملی دارد، تصریح کرد:  وزارت بهداشت، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و شهرداری‌ها باید در این زمینه همکاری کنند. سازمان بهداشت جهانی می‌گوید کمتر از ۱۰ درصد از کالری روزانه باید از قندهای ساده تشکیل شوند، اما ممکن است این رقم در رژیم غذایی ما  به ۴۵ درصد نیز برسد. همچنین لازم است روزانه پنج تا شش واحد میوه مصرف کنیم، اما حدود ۹۰ درصد از ما این کار را انجام نمی‌دهیم.

 

به گفته وی، اگر قندخون بیماران دیابتی کنترل و بیماری نیز به موقع تشخیص داده شود، هیچ عارضه‌ای ایجاد نمی‌شود. اگر در خانواده‌ای بیماری دیابت وجود دارد اعضای آن خانواده باید از ۲۰ سالگی به بعد تحت نظر قرار بگیرند تا در صورت ابتلا، بیماری به موقع تشخیص داده شود.  بعضی بیماری‌ها مانند افزایش فشار خون و چاقی افراد را مستعد ابتلا به دیابت می‌کند. کلسترول بالا، مصرف سیگار، عدم فعالیت فیزیکی و تغذیه نامناسب نیز از عواملی است که در نهایت به دیابت ختم می‌شوند.

 

رئیس انجمن دیابت ایران با تاکید بر اینکه اگر بیماری دیابت به موقع تشخیص داده و قندخون کنترل شود، طول عمر بیماران مانند افراد سالم خواهد بود، افزود: اگر قند خون کنترل نشود، بیماران دچار عوارض چشمی، کلیوی، عروقی و قلبی و حتی قطع عضو می‌شوند. دیابت را باید جدی گرفت، نباید فقط به اطلاع رسانی در هفته دیابت اکتفا کنیم. اقتصاد کشور ما نمی‌تواند این هزینه‌ها را تامین کند. ۶۰ تا ۷۰ درصد بیماران در بخش قلب بیمارستان تهران، مبتلا به دیابت هستند. برای کاهش هزینه‌های آینده باید از حالا پیشگیری کنیم.

 

وی تصریح کرد: در کشور ما دیابت در بیش از ۹۰ درصد موارد به صورت نامطلوب کنترل می‌شود؛ یعنی طوری انجام نمی‌شود که عارضه ایجاد نشود؛ به همین دلیل باید به بیماران آموزش داد. دارو هم به اندازه کافی وجود دارد، اما نمی‌دانیم چگونه باید از آن استفاده کرد. هنوز نوارهای تست قندخون در اختیار بیماران قرار نمی‌گیرد و باید خودشان برای تهیه آن هزینه کنند.

 

۲۲درصد از مردم چاقی مفرط دارند 

رجب آمار ابتلا به فشار خون در کشور را ۲۷ درصداز جمعیت بالای ۱۸ سال اعلام کرد و گفت: ۲۲.۷۴  درصد از مردم دچار چاقی مفرط و بی. ام. آی بالای ۳۰ هستند. چاقی همراه با اضافه وزن نیز حدود ۶۰ درصد است. ۲۲.۱۹ درصد نیز کلسترول بالا دارند. ۱۴ درصد از جمعیت سیگار می‌کشند و ۹۰ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال فعالیت جسمی کافی ندارند.

 

وی تاکید کرد: مردم باید در هفته ۶۰۰ دقیقه فعالیت داشته باشند. این فعالیت به معنی فعالیت‌هایی است مانند پیاده‌روی حتی در مسیرهای کوتاه، از پله بالارفتن، کمتر پشت میزنشستن و ... است.  

 

به گفته رئیس انجمن دیابت ایران، تقریبا ۴۸.۵ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال رژیم غذایی ناسالم دارند. حدود ۳۰ درصد از زنان نیز اضافه وزن یا چاقی دارند؛ در صورتی که این رقم در مردان ۱۵.۲۹ درصد است.

 

شنبه 27/8/1396 - 16:4
سلامت و بهداشت جامعه

 

محققین دانشگاه پزشکی شیکاگو دریافتند که پپتید های مشابه گلوکاگون (GLP1)، که هورمونی با وظیفه تحریک پانکراس برای ترشح انسولین است در موش ها باعث کم شدن اشتها و همچنین کاهش قند خون می شود. این به معنای آن است که ممکن است روزی پیوند ساده پوست جایگزین تزریق انسولین برای کمک به بیماران دیابتی شود.
پیوند پوست، جایگزین تزریق انسولین برای بیماران دیابتی
پیوند پوست، جایگزین تزریق انسولین برای بیماران دیابتی به گزارش «تابناک باتو»؛ پیوند پوست کریسپر می تواند به کمک بیماری هایی نظیر دیابت نوع دوم، اضافه وزن و به طور بالقوه چندین بیماری دیگر بیاید و روند درمانی آنها را سرعت ببخشد.

روند درمانی کریسپر دستاورد مهم و بی نظیر محققین دانشگاه پزشکی مرکز شیکاگو، اکنون بهترین و مطمئن ترین روش برای درمان بیماری هایی از جمله چاقی، دیابت نوع دوم شناخته می شود. محققین دانشگاه پزشکی شیکاگو دریافتند که پپتید های مشابه گلوکاگون (GLP1)، که هورمونی با وظیفه تحریک پانکراس برای ترشح انسولین است در موش ها باعث کم شدن اشتها و همچنین کاهش قند خون می شود. این به معنای آن است که ممکن است روزی پیوند ساده پوست جایگزین تزریق انسولین برای کمک به بیماران دیابتی شود.

پیوند پوست، جایگزین تزریق انسولین برای بیماران دیابتی
این اتفاق پیشرفت بزرگی در علم پزشکی تلقی می شود و به دلیل این که روند درمانی آن نسبت به روش های دیگر بی خطرتر، ایمن تر، ارزان تر و کنترل کردن آن راحت تر است و همچنین بیمار کمترین مداخله را در روند بهبودی خواهد داشت، استقبال زیادی از این طرح شده است.

ژیائویانگ وو (Xiaoyang Wu) یکی از محققین فعال دانشگاه پزشکی شیکاگو که درحال حاضر مشغول مطالعه و آزمایش برروی این پروژه است اذعان کرد که پیوند پوست توسط سلول های بنیادی کشت شده به نسبت عمل راحتی به شمار می رود که دهه هاست برای درمان جراحات و سوختگی های پوستی مورد استفاده قرار می گیرد.وی افزود: در حین مطالعه و انجام آزمایشات مربوطه به کشف این نکته رسیدیم که از طریق روش پیوند پوست توسط سلول های بنیادی کشت شده می توانیم پروتئین های درمانی برای اضافه وزن و دیابت را نیز به بدن منتقل کنیم. همچنین نتایج آزمایشات برروی موش های آزمایشگاهی بیانگر این بود که این تکنولوژی قادر به مهار پیشرفت دیابت نوع دوم و همچنین کند کردن روند افزایش وزن است.

پیوند پوست، جایگزین تزریق انسولین برای بیماران دیابتی
در این آزمایش ابتدا موش ها به دو گروه تقسیم شدند. به موش های گروه اول پیوند پوست انجام گرفته بود و گروه دوم بدون هیچ گونه تغییری در آزمایش شرکت کردند. به تمامی موش ها غذایی با چربی بالا خورانده شد و سپس در نتایج مشخص شد موش های گروه اول تنها نصف موش های گروه دوم اضفه وزن پیدا کرده بودند و همچنین بدنشان در مقایسه با گروه دوم مقاومت کمتری نسبت به انسولین از خود نشان می داد. (مقاومت بدن در برابر انسولین یکی از نشانه های معمول تشخیص دیابت نوع دوم است).

پیوند پوست، جایگزین تزریق انسولین برای بیماران دیابتی
وی همچنین اضافه کرد: آزمایش هایی که ما برای اثبات این موضوع انجام دادیم باعث بوجود آمدن این احتمال شد که این روش درمانی برای بهبود بسیاری از بیماری های غیر پوستی نیز مفید و قابل استفاده باشد. انجام این گونه از عمل پیوند پوست مهندسی شده، باعث آزاد سازی مولکول های درمانی مختلفی شده که در بهبود برخی اختلالات ژنتیکی مانند اختلالات چرخه اوره و یا هموفیلی موثر خواهد بود.

پیوند پوست، جایگزین تزریق انسولین برای بیماران دیابتی
با توجه به سرمایه گذاری های کلان کشور های پیشرو در علم پزشکی جهان و انجام آزمایشات متعدد این چنینی برای درمان و پیشگیری بیماری هایی مانند دیابت می توان امیدوار بود که دانشمندان به زودی به روشی ساده تر و دائمی برای درمان این بیماری دست پیدا کرده و زندگی بهتری را برای چند صد میلیون انسان که با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند را فراهم کنند.

شنبه 27/8/1396 - 15:57
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

مدتی است در بسیاری از رستوران‌ها، اغذیه‌فروشی‌ها و فروشگاه‌های بزرگ، انواعی از سالادهای فصل بسته‌بندی شده کارخانه‌ای عرضه می‌شود که طرفداران زیادی دارد. حال پرسش اینجاست این سالادها چه مزیتی نسبت به سالادهای دست‌ساز و خانگی دارند و آیا متخصصان صنایع غذایی مصرف آنها را توصیه می‌کنند.
 
به گزارش جام جم، برای رسیدن به پاسخ سوالاتمان با دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش به گفت‌وگو نشستیم.

سالادهایی با کیفیت‌های خوب و بد

سالادهای بسته‌بندی شده کارخانه‌ای کیفیت‌های مختلفی دارند . برخی از انواع این سالادها با سیستم‌های تمام اتوماتیک و باکیفیت بسیار خوب تهیه و بسته‌بندی می‌شوند. ترکیبات این نوع سالادها زیر نظر مسئولان فنی کنترل و مراحل چهارگانه شست‌وشو شامل گل زدایی و انگل زدایی با حباب هوا و فشار شدید آب و ضدعفونی با کلر یا ازن و آبکشی را طی کرده و در نهایت در اتمسفر تغییر یافته (اصلاح شده) بسته‌بندی می‌شوند، اما برخی از این سالادها به روش‌های سنتی با کیفیت پایین‌تر و با هزینه کمتر تولید می‌شوند و مزیت چندانی ندارند.

اتمسفر اصلاح شده (MAP) چه مزیتی دارد؟

میکروارگانیسم‌ها برای رشد و نمو به مقدار مناسبی اکسیژن نیاز دارند. از این رو برخی تولیدکنندگان با تغییر درصد اکسیژن موجود در هوای داخل بسته بندی و با افزودن گاز ازت از میزان اشباع اکسیژن کاسته و به این روش با توقف رشد میکروارگانیسم‌ها بر ماندگاری و تازگی محصول می‌افزایند. سالادهای فصلی که در شرایط اتمسفر تغییر یافته بسته‌بندی می‌شوند بر طول ماندگاری‌شان افزوده شده و در دمای یخچال به مدت دو سه روز بخوبی کیفیت خود را حفظ می‌کنند و حتی در زمان سرو به مدت 2 تا 3ساعت در دمای محیط تازه می‌مانند.

علت باد کردن بسته‌بندی سالاد چیست؟

برخی از انوع سالادهای بسته‌بندی شده کارخانه‌ای که کیفیت پایینی داشته و در شریط اتمسفر تغییر یافته بسته‌بندی نمی‌شوند احتمال دارد زودتر از انقضای تاریخ مصرف دچار فساد و تغییر طعم و مزه شوند. در این شرایط میکروارگانیسم‌ها در داخل بسته‌بندی سالاد شروع به رشد و تکثیر می‌کنند و گازهای حاصل از متابولیسم آنها باعث تورم و بادکردگی بسته‌بندی و لزج و بدطعم شدن ترکیبات سالاد می‌شود. البته شرایط نامساعد نگهداری می‌تواند انواعی از سالادهایی را هم که در شرایط اتمسفر اصلاح شده بسته‌بندی شده‌اند دچار فساد زودرس کند. سالادهای بسته‌بندی شده باید در دمای یک تا چهار درجه سانتی‌گراد یخچال نگهداری شوند.

ضدعفونی با ازن به جای کلر

در بیشتر کشورهای توسعه یافته به دلیل استفاده از پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها و دانش روز در فرآیند کاشت و داشت و برداشت، میزان آلودگی سبزیجات را به کمترین میزان ممکن می‌رسانند تا در زمان مصرف، سبزیجات بدون نیاز به مراحل چهارگانه شست‌وشو مورد استفاده قرار گیرند. در واقع در این کشورها سبزیجات فقط با آب خالص شسته می‌شوند و دیگر اثری از باقیمانده مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده در آنها موجود نیست، اما در ایران به دلیل بار میکروبی و آلودگی زیادی که سبزیجات دارند نیاز به انجام مراحل چهارگانه شست‌وشو شامل پاکسازی اولیه، انگل‌زدایی با شوینده‌ها، میکروب‌زدایی با کلر و آبکشی نهایی وجود دارد. در این بین برخی کارخانجات تولیدکننده سالادهای بسته‌بندی برای ضدعفونی کردن سبزیجات به جای کلر از ازن به منظور حذف انواع باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و... استفاده می‌کنند.

سالادهای بسته‌بندی حاوی مواد نگهدارنده‌اند؟

دلیلی ندارد تولیدکنندگان بخواهند از مواد نگهدارنده در سالادهای بسته‌بندی استفاده کنند. خانواده‌ها باید در نظر داشته باشند نگهدارنده‌ها موادی ترکیبی هستند و باید با محصول مخلوط شوند تا با تغییر pH یا تولید نمک‌های شیمیایی جلوی رشد و تکثیر برخی از میکروارگانیسم‌ها را بگیرند. در حال حاضر بهترین ضدعفونی‌کننده و نگهدارنده سالادهای کارخانه‌ای همان کلری است که سبزیجات با آن شسته و ضدعفونی شده و از بار میکروبی آنها می‌کاهد.

سالادهای با بسته‌بندی متفرقه نخرید


برخی اغذیه‌فروشی‌ها و رستوران‌ها به دلیل استقبال زیادی که مشتریان نسبت به سالادهای بسته‌بندی دارند برای کاهش هزینه و سود بیشتر به صورت دست‌ساز سالاد تهیه و در ظروف بی‌نام و نشان بسته‌بندی می‌کنند و به جای سالادهای کارخانه‌ای دست مشتری می‌دهند. مصرف‌کنندگان باید به این موضوع توجه کنند سالادهایی قابل اعتمادند که دارای پروانه ساخت، علامت سازمان غذا و دارو و تاریخ تولید و انقضا باشند و با توجه به این که برخی سودجویان، سالادهای متفرقه را با چسباندن برچسب‌هایی که دارای علامت‌ها و شماره‌های تقلبی وزارت بهداشت است به مردم می‌فروشند، بهتر است سالادهایی را که نام و نشانی از کارخانه تولید‌کننده محصول روی بسته‌بندی درج شده انتخاب کنند.

سالادهای خانگی یا کارخانه‌ای؟

ترکیبات سالادهای خانگی اگر به روش صحیح و طی مراحل چهارگانه بخوبی شست‌وشو شوند مزیت و صرفه اقتصادی بیشتری نسبت به سالادهای کارخانه‌ای دارند، اما اگر ملاک شست‌وشو و ضدعفونی‌کردن سبزیجات سرکه و نمک باشد که کمترین خاصیت انگل‌زدایی و میکروب کشی را دارند بهتر است از سالادهای معتبر کارخانه‌ای که زیر نظر مسئولان فنی متخصص تهیه و تولید می‌شود استفاده کنند.

چهارشنبه 24/8/1396 - 16:12
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

موز سرشار از فیبر و آب است که فیبر موجود در آن از لحاظ متابولیکی، ساکاروز و فروکتوز را تعدیل می‌کند و آب موجود در موز نیز هضم قند را تسهیل می‌کند.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از تبیان، موز میوه‌ای بسیار خوشمزه و مغذی است و این ویژگی‌ها باعث می‌شوند میوه‌ای پرطرفدار باشد.

و اما در مورد قند موجود در موز چطور؟

ساکاروز و فروکتوز که قند طبیعی موجود در میوه‌هاست، به آن‌ها طعم شیرینی می‌دهد. برخی از افراد به خاطر قند موجود در موز از مصرف آن پرهیز می‌کنند اما نیازی نیست از مصرف متعادل میوه‌ها اجتناب کنید. مثلاً ساختار فروکتوز طبیعی و فروکتوز صنعتی بسیار متفاوت است. شواهد زیادی وجود دارد که مصرف زیاد فروکتوز می‌تواند مضر باشد. اما این بستگی به مقدار و ساختار فروکتوز دارد که شامل میوه‌ها نمی‌شود.

ضمناً، موز سرشار از فیبر و آب است که فیبر موجود در آن از لحاظ متابولیکی، ساکاروز و فروکتوز را تعدیل می‌کند و آب موجود در موز نیز هضم قند را تسهیل می‌کند.

۱. خواص ضد سرطانی

طبق مطالعات پژوهشگران ژاپنی، موزهای کاملاً رسیده (با پوست زرد و لکه‌های تیره)، حاوی مقادیر قابل توجهی عامل نکروز توموری آلفا (TNF) هستند. TNF، مولکول خاصی به نام سیتوکین است که موجب برانگیختگی واکنش ایمنی به هنگام کشف سلول‌های غیرطبیعی تومور می‌شود.

۲. کاهش فشارخون

داشتن رژیم غذایی کم سدیم و سرشار از پتاسیم به حفظ فشارخون سالم کمک می‌کند. پتاسیم، گشاد شدن رگ‌های خونی بدن را تنظیم می‌کند، که موجب کاهش فشارخون می‌شود. کارشناسان توصیه می‌کنند روزانه 4700 میلی‌گرم پتاسیم مصرف کنید. تخمین زده شده که تنها 2 درصد از آمریکایی‌ها این نیاز بدن را تأمین می‌کنند. یک عدد موز متوسط حاوی بیش از 460 میلی‌گرم پتاسیم بوده و تقریباً هیچ سدیمی ندارد.

۳. تقویت سلامت قلب

موز علاوه بر داشتن پتاسیم فراوان، دارای مقدار زیادی ویتامین B6 و ویتامین C و فیبر است. در مطالعه‌ای که در نشریه‌ی Today’s Dietitian منتشر شد، محققان استنباط کردند آن‌هایی که روزانه حداقل 4000 میلی‌گرم پتاسیم مصرف می‌کنند، در مقایسه با افرادی که 1000 میلی‌گرم پتاسیم در روز مصرف می‌کنند،49 درصد کمتر در معرض مرگ در اثر بیماری‌های قلبی هستند.

۴. تنظیم قند خون

به شواهد بیشتر نیاز دارید تا بپذیرید که قند موجود در موز، کاملاً سالم و بی‌خطر است؟ پس بخوانید؛ در مطالعات صورت گرفته مشخص شد، مبتلایان به دیابت نوع اول که رژیم غذایی سرشار از فیبر داشتند، نسبت به آن‌هایی که تحت این‌گونه رژیم نبودند، گلوکز خونشان پایین‌تر بود. مبتلایان به دیابت نوع دوم که فیبر فراوان مصرف می‌کردند نیز قند خون، لیپید و انسولین‌شان کنترل شده‌تر بود.

دو عدد موز متوسط حاوی تقریباً 6 گرم فیبر باکیفیت است.

۵. تسهیل گوارش

موز بخشی از رژیم BRAT است که شامل موز، برنج، سس سیب و نان تست می‌شود. گفتیم که موز حاوی مقدار مناسبی از فیبر باکیفیت است که به گوارش کمک می‌کند. ضمناً موز سرشار از الکترولیت‌هاست که می‌توانند به جایگزینی مایعات از دست رفته از بدن به‌واسطه‌ی تعریق و اسهال کمک کنند.
خوردن دو عدد موز در روز، به دلیل پتاسیم، فیبر و الکترولیت‌هایی که دارد، می‌تواند به حفظ عملکرد سالم سیستم گوارش کمک کند.

۶. کمک به اکسیژن‌دار شدن بدن

کمبود آهن، یکی از شایع‌ترین مشکلات در کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا است. کمبود آهن در درازمدت می‌تواند موجب کم‌خونی شود که باعث می‌شود بدن، اکسیژن کافی دریافت نکند. موز سرشار از آهن است؛ ترکیبی از هموگلوبین که به انتقال اکسیژن از ریه‌ها به سایر قسمت‌های بدن کمک می‌کند.

۷. بهبود قدرت ادراک و شناخت

موز، پتاسیم مورد نیاز مغز را تأمین می‌کند که در نتیجه سطح اکسیژن، نرمال مانده و سیگنال دهی بین نرون‌ها تقویت می‌شود. ضمناً موز، تریپتوفان هم دارد که ماده‌ی معدنی لازم جهت تولید سروتونین در مغز است. سروتونین، تثبیت‌کننده‌ی مغز ماست که نوسانات خلقی و مه آلودگی مغز را برطرف می‌کند.

چهارشنبه 24/8/1396 - 16:10
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

بر اساس مطالعات رانندگی در خستگی موجب آسیب به مغز می شود و تبعاتی را به دنبال دارد.
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، کارشناسان درجدیدترین پژوهش‌های خود دریافتند رانندگی در زمانی که احساس خستگی و خواب آلودگی می‌کنید برای سلامت مغز خطرناک است و افزون بر احتمال بروز تصادف و حادثه‌های ناگوار می‌تواند سلول‌های مغزی را نیز نابود کند.


براساس پژوهش‌ها درزمان خستگی ارتباط دقیق بین سلول‌های عصبی مغز و نورون‌ها به خوبی برقرار نمی‌شود و به همین دلیل امکان بروز خطا و تصمیم گیری اشتباه وجود دارد.


کارشناسان به ویژه قطع شدن ارتباط بین نورون‌های مغزی را در افراد شب کار و آن دسته از افراد که خواب منظم ندارند و تا دیروقت به کار می‌پردازند شناسایی کرده اند.


این یافته‌ها حاصل پژوهش دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس آمریکا برروی ۱۲ فرد داوطلب بوده است.

 

کارشناسان همچنین در پژوهشی همسو دریافتند گرسنگی نیز به مغز آسیب می‌رساند و سبب از بین رفتن سلول‌های مغزی و قطع ارتباط سلول‌های عصبی با همدیگر می‌شود.

 

در زمان خستگی واکنش مغز به محرک‌های خارجی کند‌تر از حد معمول می‌شود و نورون‌ها به آهستگی پیام‌های عصبی را منتقل می‌کنند به همین دلیل بروز اتفاق هایی، چون تصادف، سقوط، ازدست دادن تعادل، ناتوانی در حل مساله و کاهش تمرکز رخ می‌دهد.


برهمین اساس کارشناسان به افراد توصیه می‌کنند درطول شبانه روز به اندازه کافی استراحت کنند. میزان خواب کافی برای حفظ سلامت بدن بین ۷ الی ۸ ساعت است. همچنین چرت زدن کوتاه درحدود ۲۰ دقیقه درروز نیز می‌تواند سبب افزایش چشمگیر تمرکز و رفع خستگی در افراد شود.


اگر مجبور به بیدارماندن در شب برای رانندگی یا انجام کارهستید در بازه‌های زمانی معین اندکی استراحت کنید و با تقسیم کار مانع از صدمه دیدن سلول‌های مغزتان شوید.

 

آسیب دیدن سلول‌های مغزی در دراز مدت سبب ابتلای افراد به بیماری هایی، چون صرع، دمانس و حتی آلزایمر می‌شود.

 

از جمله دیگر بیماری‌های ناشی از کم خوابی و بد خوابی می‌توان افسردگی، چاقی، دیابت، حمله قلبی و سکته مغزی را نام برد.


نتیجه این پژوهش در نشریه طبیعت درمان (Nature Medicine) به چاپ رسیده است.

چهارشنبه 24/8/1396 - 16:9
سلامت و بهداشت جامعه

 


تا به حال سفت و دردناک شدن ماهیچه‌های گردن و شانه را پس از بیدار شدن از خواب تجربه کرده‌اید؟

 
به گزارش جام جم، در این حالت، هرحرکتی می‌تواند باعث شود درد تیر کشنده‌ای را در ناحیه پشت و کمر احساس کنید. چرا این اتفاق می‌افتد؟

عدم تعادل کلسیم و منیزیم

ماهیچه‌ها برای استراحت به منیزیم و برای انقباض به کلسیم نیاز دارند. نبود تعادل میان این دو ماده می‌تواند اسپاسم و گرفتگی ماهیچه‌ها را در پی داشته باشد.

کاهش آب بدن

ماهیچه‌ها، بافت‌های فعالی هستند و نیاز به آب زیادی دارند. الکترولیت‌های آب، به انتقال دستورات از سیستم عصبی به عضلات کمک می‌کنند. بدون آب کافی، عضلات توانایی خود را برای برقراری رابطه با مغز از دست می‌دهند.

سطح فعالیت بدنی

قرار داشتن ماهیچه‌ها در یک حالت به مدت طولانی می‌تواند باعث سفتی آنها شود. از سوی دیگر، ورزش کردن بعد از این که ماهیچه‌ها به مدت طولانی غیرفعال بوده‌اند باعث ایجاد پارگی‌های ریز و درد و سفتی در ماهیچه‌ها می‌شود.

استرس

استرس از آنجا که باعث می‌شود بدن خود را برای شرایط جنگ و گریز آماده کند انقباض ماهیچه‌ها و در صورت مداوم بودن، درد آنها را درپی دارد.

راه برطرف شدن سفتی ماهیچه

ورزش: 30 دقیقه ورزش در روز بسیاری از عوامل سفتی ماهیچه را از بین می‌برد، اما زیاده‌روی در ورزش نیز می‌تواند سفتی ماهیچه‌ها را به دنبال داشته باشد.

حمام جوش شیرین: شستن بدن با آب داغ مخلوط شده با جوش شیرین یا نمک فرنگی اصل، به بهبود سریع درد ماهیچه‌ای کمک می‌کند.

مصرف مکمل: ایجاد تعادل میان منیزیم و کلسیم از طریق مصرف مکمل یا ایجاد تغییرات در رژیم غذایی از عوامل برطرف شدن گرفتگی ماهیچه‌ای است.

گرما دادن: گرم کردن ماهیچه‌ها از طریق دوش گرفتن با آب داغ یا ماساژ دادن که باعث افزایش جریان خون در آن می‌شود.

استراحت و مدیتیشن: آرامش و کاهش استرس باعث می‌شود ماهیچه‌ها نیز آرامش یابند و استراحت کنند و احتمال سفت شدن آنها کاهش یابد.

مصرف دارو: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوبروفن، آسپرین و ناپروکسن بهترین گزینه‌ها هستند، اما بهتر است بیشتر از دو روز پی‌درپی مصرف نشوند.

آبرسانی: نوشیدن آب و مایعات کافی با حفظ سطح الکترولیت‌ها از گرفتگی ماهیچه‌ای جلوگیری می‌کند. مردان روزانه به سه لیتر و زنان به 2/2 لیتر آب نیاز دارند.

حرکات کششی: کشیدن ماهیچه‌ها هنگام بیدارشدن از خواب باعث افزایش جریان خون در بدن و آماده کردن عضلات برای حرکت‌های روزانه می‌شود و از سفت شدن آنها جلوگیری می‌کند.

چهارشنبه 24/8/1396 - 16:7
سلامت و بهداشت جامعه

 افسردگی چگونه به دیابت ختم می شود؟!

 


یک متخصص دیابت گفت : میزان قند خون بیش از 418 میلیون نفر در جهان بالاست و این افراد در معرض خطر سکته قلبی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی، نارسایی کلیه و قطع عضو هستند.
 
دکتر اسدالله رجب به مناسب هفته ملی دیابت در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد : 19 تا 23 آبان هفته ملی "دیابت" نام گذاری شده است. همچنین 14 نوامبر روز جهانی دیابت، سالروز تولد «دکتر بانتیگ» کاشف انسولین است. هدف از این روز علاوه بر بزرگداشت این دانشمند بزرگ، آگاه کردن هرچه بیشتر دنیا با اهمیت بیماری دیابت است. هر سال شعار خاصی برای این روز در نظر گرفته می‌شود، شعار امسال " دیابت و زنان: حق ما داشتن آینده ای سالم" است. دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمنی است که بشر را گرفتار کرده است.

وی افزود: امروزه حدود 418 میلیون نفر در جهان مبتلا به دیابت هستند که این آمار تا سال 2040 به بیش از 640 میلیون نفر افرایش پیدا می کند. در ایران 12 درصد افراد بالای 18 سال درگیر دیابت هستند. از هر 10 زن در دنیا 1 نفر به این بیماری دچار بوده و همچنین از هر 5 زن در دنیا 2 نفر به دیابت دوران بارداری گرفتار می شوند. آمار ابتلا به دیابت در سراسر جهان، نگران کننده است، خطر ابتلا به دیابت در حال افزایش است، چرا که مردم غذای سالم نمی‌خورند و به اندازه کافی فعالیت نمی‌کنند.

رئیس انجمن دیابت ایران تاکید کرد: بیماری های غیرواگیر زیادی وجود دارد که در زمان شروع اصلا بیماری نیستند، اما به مرور زمان تبدیل به بیماری می شود و بیمار درست زمانی برای درمان مراجعه می کند که ممکن است پزشک نتواند اقدام مثمر ثمری در جهت درمان آن ها انجام دهد و به همین دلیل تاکیدمان بر بحث پیشگیری بیش از درمان است. متاسفانه بیش از ۹۰ درصد خانواده های ایرانی تا زمانی که بیمار نشوند به پزشک مراجعه نمی کنند و اگر بیمار هم شوند، مراجعه به پزشک در اولویت آن ها نیست. حدود 87 درصد مرگ و میرها به دلیل بیماریهای غیر واگیر است.

رجب متذکر شد: در کشور ما عوامل خطر مانند چاقی، فشار خون و ... در زنان بیشتر دیده می شود اما مردان نسبت به زنان بیشتر در اثر بیماری های غیر واگیر جان خود را از دست می دهند.

این متخصص توصیه کرد: تمام افرادی که در معرض خطر دیابت قرار دارند مانند کسانی که سابقه بیماری در خانواده آن ها وجود دارد، افراد چاق و دارای اضافه وزن، زنانی که دارای استرس و تغذیه نامناسب و کم تحرکی هستند در همان ابتدا که متوجه دیابت بارداری خود شدند حتما بایستی به پزشک مراجعه کنند و از نظر دیابت بارداری بررسی شوند. همچنین تمام خانم های باردار در هفته 24 تا 28 باید از نظر دیابت چک شوند تا ما به موقع متوجه دیابت دوران بارداری شویم.

به گفته وی، قند خون در دوران بارداری باید پایین تر از قند طبیعی تنظیم شود. قند طبیعی ناشتا 100 و 2 ساعت بعد زیر 140 است در صورتی که در زنان باردار باید قند ناشتا زیر 92 باشد و 2 ساعت بعد زیر 120 باشد در غیر این صورت هم به مادر و هم به جنین آسیبات جدی وارد می شود در نتیجه زنان دیابت دوران بارداری را دست کم نگیرند. متاسفانه زنانی که در طول بارداری به این بیماری مبتلا می شوند زمانی به پزشک مراجعه می کنند که دیابت عوارض خود را آشکار کرده است. تشخیص دیابت تنها با آزمایش خون میسر است.

رجب در رابطه با عوارض دیابت دوران بارداری به جام جم آنلاین گفت: تغذیه نوزاد از طریق عبور خون مادر از بندناف تامین می شود. هنگامی که قند خون مادر بالا می ‌رود، موجب بالا رفتن قند خون جنین هم می ‌شود. به این ترتیب جنین انرژی بیشتری دریافت کرده که باعث افزایش ذخیره چربی و بالا رفتن وزن جنین می شود. همچنین دیابت بارداری می‌ تواند خطر ابتلا به فشارخون بالا و مسمومیت بارداری را بالا برده که این عارضه به شدت سلامت و زندگی مادر و جنین را تهدید می کند. اغلب مبتلایان به دیابت بارداری نیز فاقد علائم هستند لذا بررسی قند خون برای بیشتر خانم‌های باردار الزامی است این بررسی بین هفته های 24 تا 28 صورت می گیرد. ناگفته نماند احتمال بروز دیابت نوع2 در خانم هایی که سابقه دیابت بارداری دارند بالاتر است، بنابراین برای پیشگیری از بروز این امر باید ضمن رعایت رژیم غذایی درست و فعالیت ورزشی مناسب، افزایش وزن خود را کنترل کنند.

این متخصص گفت: علاوه بر درگیری بیماران دیابتی با فشارخون، مشکلات قلبی و عروقی، عارضه های کلیوی با بیماری هایی چون افسردگی، ناتوانی جنسی و ... نیز رو به رو هستند. معمولا کنترل ضعیف قند خون، سبب کاهش میل جنسی می‌شود. همچنین افسردگی که میان زنان از مردان بیشتر است علت دیگر کاهش میل جنسی است. برخی اوقات داروهای ضد افسردگی نیز می‌توانند سبب سرکوب میل جنسی شوند. به عبارتی می توان گفت افسردگی می تواند باعث دیابت شود و حتی برالعکس. نکته ای که در درمان بیماران دیابتی حائز اهمیت است آمادگی روحی و روانی بیمار در رابطه با این موضوع است چرا که قبل از نیاز بیمار به نسخه و دارو باید وی را از نظر روحی برای درمان آماده کنیم.

به گفته وی، دیابت دو عارضه اصلی دارد؛ عارضه عروقی و دیگری عارضه عصبی. هر 2 این مشکلات یعنی هم درگیری عروقی و هم درگیری عصبی می توانند باعث ضعف عصبی و جنسی شوند بنابراین در افراد دیابتی، قند خون باید به خوبی کنترل شود چون ثابت شده کنترل قند خون همان طور که جلوی عوارض چشمی و کلیوی را می گیرد از عوارض جنسی هم جلوگیری می کند.

رئیس انجمن دیابت ایران خاطرنشان کرد: متاسفانه کنترل دیابت در کشور ما مطلوب نیست و اکثر افراد عوارض شدید دیابت را تجربه می کنند در حالی که اگر یک بیمار قند خون معمولی داشته باشد عوارض دیابت به حداقل خود و گاهی به صفر می رسد لذا به همین دلیل می گویم بیمار دیابتی که قند خونش کنترل شود طول عمرش نیز بیشتر بوده و هم کیفیت زندگی مطلوبی را تجربه می کند.

چهارشنبه 24/8/1396 - 16:5
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته