• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3827روز قبل
آموزش و تحقيقات

خاطره جمعی همه ما از ساعت، برمی‌گردد به فروردین و شهریور هر سال. در فروردین باید یک ساعتی، ساعت‌ها را جلو می‌کشیدیم تا خیال کنیم که به وقت روز بیفزاییم و اندکی از میزان ساعت شب بکاهیم تا در نتیجه مصرف برق آن هم در اوج مصرف وسایل خنک‌کننده تابستان افزوده شود و در شهریور باید ساعت را به جای اول خود برگردانیم.

 

علاوه بر این ساعت سال تحویل هم برای خود خاطره‌ساز است، اما فارغ از خاطره و نوستالژی، این پرسش هنوز جای پرسیدن دارد که چرا ساعت، در روزگار ماشیء بااهمیتی است؟

آیا ساعت شیء مهمی است؟

برای پاسخ به این پرسش ابتدا باید ادعای نهفته در آن را ثابت کنیم؛ یعنی ثابت کنیم ساعت اهمیت دارد تا پس از آن به دنبال دلیل اهمیت برویم. نشانه اهمیت پیدا کردن ساعت در روزگار ما اولا حجم بزرگ تکیه ما در زندگی روزمره به ساعت است (فلان ساعت بیا! ساعت 2 باید اخبار را ببینم، ساعت 4 پرواز دارم و...) و ثانیا صنعت بزرگی که هر روز با یک امتیاز جدید بر امتیازهای قبلی (از تزئین با الماس و طلا گرفته تا ساعت‌های هوشمند) به سراغ مشتریان می‌آید و با وجود همه مخاطرات بر سر اقتصاد این کالا به تبلیغات گسترده و البته فروش خود ادامه می‌دهد. به نظر، همین دو موضوع که هر آدمی در زندگی روزمره خود آن را می‌بیند، می‌تواند شاهد خوبی بر آن مدعا باشد و اکنون باید سراغ دلایل آن رفت.

زندگی اجتماعی؛ نقطه شروع

دلیل اول اهمیت ساعت در زندگی آدمیان، همین زندگی اجتماعی است. تصور کنید که اگر آدمی به تنهایی در جزیره زندگی می‌کرد؛ او احتمالا به ساعت هیچ نیازی نداشت. زمان به طور عام و ساعت به طور خاص وقتی اهمیت پیدا می‌کند که قرار باشد با دیگران تعامل داشته باشیم. سر قراری برویم. تعهدی را انجام بدهیم. از خدمتی چون قطار یا هواپیما استفاده کنیم، در مصرف برق صرفه‌جویی کنیم و... با نبود اجتماع، کارکرد ساعت در بسیاری از موارد از بین می‌رود. جالب است که بدانید با پیچیده‌تر شدن زندگی اجتماعی آدمیان، اهمیت ساعت و نیاز به آن افزایش پیدا می‌کند. همین اواخر بود که سرورهای یک شرکت تامین‌کننده خدمات اینترنتی در کشور به دلیل تغییر ساعات رسمی، ده ساعت خدمت‌رسانی را متوقف کرده بود. موضوعی که در گذشته وجود نداشت. مثال دیگر در این زمینه مساله ساعت کاری کارمندان بود که در ابتدای سال تحصیلی جاری دردسرساز شد و به افزایش ترافیک در تهران دامن زد.

فناوری‌ها و کارهای جدید

دلیل دوم اهمیت ساعت که بی‌ارتباط با پیچیده شدن زندگی اجتماعی آدمیان نیست؛ نیاز به دقت در فناوری‌ها و کارهای جدید بین‌المللی است. در حالی که در قدیم‌الایام انسان‌ها با استفاده از وقت تخمینی و حدودی به دست آمده از اوضاع آسمان امور خود (چون کشاورزی و حتی امور با اهمیت مردم چون اوقات شرعی) را رتق‌وفتق می‌کردند در زندگی امروزین آدمیان مسائلی چون وضع پرتاب و قرارگیری ماهواره‌ها، پرواز هواپیما و حرکت قطارها و حتی مسابقات ورزشی در سطح قهرمانی جهان و المپیک نیازمند دقت است و این دقت باعث اهمیت مساله زمان و ساعت می‌شود.

کمبود وقت و گرانبها شدن ساعت

پیچیده شدن زندگی آدمیان از زاویه دیگری هم باعث اهمیت پیدا کردن زمان و ساعت شده است. زندگی امروزه آدمیان سرشار از وظایفی است که هر فرد باید در تعامل با خود، نزدیکان، محیط کاری و اجتماع خود انجام دهد. این موضوع بویژه در محیط‌های شهری و با وجود مشکلاتی چون ترافیک باعث می‌شود انسان‌ها به کمبود وقت دچار شوند. کمبود وقت مثل کمبود هر چیز دیگر باعث گرانبها شدن آن است. موضوعی که در ضرب‌المثل مشهور «وقت، طلا است» هم نمود پیدا کرده است.

انسان‌ها در این شرایط برای این که به اصطلاح به همه کارهای خود برسند باید ساعتی در اختیار داشته باشند تا بتوانند برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند. کمبود وقت البته مساله جدید و مدرن زندگی انسان‌ها هم نیست و بودند کسانی که در گذشته هم آرزوی وقت بیشتری می‌کردند؛ البته این موضوع در گذشته بیشتر برای انسان‌های فاضل و بزرگی چون دانشمندان و عرفا مطرح بوده است.

تعامل بین‌المللی

تعامل بین‌المللی چهارمین دلیل اهمیت پیدا کردن زمان و ساعت است. خوب می‌دانیم که به دلایل طبیعی، وضع روز و شب در نقاط مختلف جهان متفاوت است. در گذشته که تعاملات بین‌المللی اندک بود این تفاوت زمانی اهمیت خاصی نداشت، ولی در زندگی امروزه این تفاوت اهمیت پیدا کرده است. از مسائل ساده‌ای چون تماس با آشنایان در ساعات غیراداری و غیر استراحت آنان گرفته تا مواردی چون معاملات بین‌المللی در بورس‌های جهانی و صرافی ارز گرفته تا حمل‌ونقل بین‌المللی، همه چیز با تطابق ساعت‌ها ممکن است. نمود بارز این اهمیت را باید در تحریریه‌های خبری، هتل‌های بین‌المللی و صرافی‌ها دید؛ جایی که ساعت‌های متعددی در کنار هم نشان می‌دهد که ساعت شهرهای مهم جهان اکنون چند است.

اهمیت دینی و آیینی

ساعت البته از نظر آیینی و سنتی هم اهمیت دارد. بسیاری از مناسک و آداب مذهبی را باید در وقت مشخصی انجام داد. مثلا نماز را در آیین اسلام باید در وقت مشخصی خواند یا وقت آغاز و پایان روزه هنگام مشخصی است. این وقت مشخص تا جایی مهم است که اکنون سایت‌های اینترنتی بسیاری به اعلام اوقات شرعی می‌پردازند و در اغلب شهرهای ایران یک شماره سه رقمی، این اوقات را به مردم اعلام می‌کند. از نظر سنتی هم مثلا در آیین ایرانی، لحظه تحویل ساعت حتی به دقیقه و ثانیه برای مردم اهمیت خاصی دارد. در ابتدای تقویم‌ها این لحظه درج می‌شود و اغلب ایرانیان برای پاسداشت این لحظه، اهمیت خاصی قائلند.

اهمیت اقتصادی و شغلی

مسلما یکی دیگر از دلایل اهمیت پیدا کردن ساعت در روزگار ما، صنف ساعت ساز و ساعت فروش است. هر چقدر هم که بگویند و ببینیم بازارشان کساد شده و اگرچه بدانیم ساعت تولید داخلی و ملی ندارد؛ باید پذیرفت هنوز هم کسانی هستند که در مغازه‌هایی از زیر پله گرفته تا مغازه‌های بزرگ و مجلل در شمال شهر، به فروش یا تعمیر ساعت مشغولند و از این کار ارتزاق می‌کنند. از سوی دیگر در بخش کلان، واردکنندگان قانونی و غیرقانونی این کالا هم هستند و در نهایت باید چشم‌ها را به آن سوی آب‌های ایران و بویژه کشور آرام سوئیس دوخت؛ جایی که قطب صنعت تولید ساعت در جهان است.

خاطره نوستالژیک فردی

از زاویه دیگری هم می‌توان اهمیت ساعت را بررسی کرد. در کنار حلقه انگشتری و جواهرات، ساعت هم یکی از کالاهایی است که عروس و داماد هنگام ازدواج خریداری می‌کنند. این موضوع نه​تنها یک رسم در ایران که یک رسم در بیشتر کشورهای جهان است و شرکت‌های ساعت‌سازی و جواهرسازی هم با اطلاع از این موضوع سعی می‌کنند با تهیه ست‌ها یا نمونه‌های همسان و نیز تنوع دادن به محصولات خود سهم خوبی از این بازار را از آن خود کنند. برای بسیاری از انسان‌ها هم این کالاها حکم یک یادگار و یادآور خاطرات شیرین (یا حتی تلخ) این روزهاست.

ساعت به مثابه تاریخ میراث فرهنگی و المان شهری

ساعت از یک زاویه دیگر می‌تواند بعدی تاریخی یا میراث فرهنگی داشته باشد. مثلا ساعت به کار رفته در شمس‌العماره تهران یا ساعت بیگ بن در لندن از این زاویه اهمیت دارد که به عنوان یک میراث فرهنگی مهم کشورهای خود شناخته می‌شود. علاوه بر این ساعت‌های بزرگ و عمومی ساعت‌های کوچک افراد مهم هم ارزش‌های فر، مادی دارد و در موزه‌های جهان به عنوان یک کالای با ارزش نگهداری می‌شوند.

در کنار این موضوع باید در ذهن داشت در بیشتر شهرهای جهان ساعت به عنوان یک المان شهری مهم هم شناخته می‌شود و از ساعت‌های مختلف در گوشه و کنار شهر برای زینت‌بخشی به آن و نیز سودمندی برای شهروندان استفاده می‌شود؛ اتفاقی که در کشور خودمان نیز در مواردی افتاده و حتی بزرگ‌ترین ساعت جهان هم در تهران نصب شد، اما متأسفانه مثل برخی کارهای دیگر هیچ پیگیری قابل توجهی برای تدقیق یا نگهداری این ساعت‌ها انجام نمی‌گیرد در حالی که گفته می‌شود در کشورهای اروپایی زمان همه ساعت‌های شهری با یکدیگر همسان و البته منطبق بر ساعت رسمی کشور است.

البته ایرانیان در سال‌های اخیر از وجه دیگری هم پی به اهمیت ساعت بردند. محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور سابق علاقه خاصی به تغییر فرم‌های قانونی ساعت در ایران داشت و از این رو ابتدا طرح ساعت تابستانی و زمستانی را لغو کرد که با اعتراض کارشناسان و مجلس و قانونگذاری برای این موضوع، دوباره این طرح برقرار شد و بعد از آن هم ساعت کاری کارمندان تغییر کرد که البته این کار دوم با استقبال روبه‌رو شده بود، اما دولت بعدی با هدف افزایش ساعت کاری آن را تغییر داد، اما در نهایت مجبور به تجدیدنظر در تصمیم خود شد.

مسلما به این مسائل می‌توان رویکردهای دیگری را هم اضافه کرد و بر اهمیت زمان و زمان‌نگاری و به تبع آن ساعت افزود. با این حال بهتر است به سخنی که در میانه این گزارش گفته شد برگردیم. روز به روز بر اهمیت زمان و ساعت افزوده می‌شود. اگرچه وجود و بازار ساعت با ورود موبایل به خطر افتاده است، اما هنوز که هنوز است ساعت به معنای نمود زمان اهمیت خاص خود را دارد. این موضوع فقط یک ادعا نیست. بررسی کلماتی چون Time (انگلیسی)، heure (فرانسوی) و زمان، ساعت و وقت (عربی و فارسی) در سامانه بررسی جستجوی کاربران اینترنتی در گوگل نشانگر این است که با فراز و نشیب‌هایی در بستر زمان، میزان جستجوی این کلمات در ده سال اخیر رشد داشته و این شاید بهترین دلیل در جهان مجازی شده امروز برای اهمیت ساعت باشد. وقت اگر طلا باشد؛ ساعت ترازوی زرگری است.

مصطفی مسجدی آرانی / جام​جم

چهارشنبه 1/8/1392 - 14:37
خواص خوراکی ها

دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران، پیشگیری از بروز سکته‌های قلبی و مغزی و همچنین کاهش فشارخون را از جمله خواص مصرف انار و آب انار اعلام کرد.

خبرگزاری فارس: خواص انار در پیشگیری از بروز سکته‌های قلبی و مغزی

به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از دومین جشنواره انار میوه قرآنی محمد هاشمی به خواص انار اشاره کرد و افزود: انار در گروه میوه‌هایی قرار دارد و از آن دسته میوه هایی است که جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی و مصرفی مردم دارد. به طوری که برای آن خواص متعددی حتی در متون دینی و احادیث ما ذکر شده است.

 

وی با اشاره به جایگاه انار در طب سنتی ما، اظهارداشت: انار جزو میوه‌هایی با رنگ دانه‌های قرمز است که آنتی اکسیدان فراوانی در ترکیبات این میوه وجود دارد که خواص زیادی به همراه دارند.

 

هاشمی ادامه داد: وجود این آنتی اکسیدانها در دانه‌های انار، از بروز سکته‌های قلبی و مغزی پیشگیری می‌کند و باعث می‌شود کلسترول بد پایین بیاید. در واقع می‌توان گفت که خوردن انار از بروز انواع سکته‌ها جلوگیری می‌کند.

 

این کارشناس تغذیه همچنین به اثر تخریبی سلولهای سرطانی میوه انار اشاره کرد و گفت: خوردن انار در پیشگیری از بروز سرطان موثر است.

 

هاشمی به مزایا و خواص آب انار اشاره کرد و افزود: خوردن آب انار در کاهش فشارخون و همچنین افسردگی و مشکلات خلقی موثر است.

 

دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران با اعلام اینکه انار پتاسیم و ویتامین ث قابل ملاحظه‌ای دارد، تأکید کرد: نباید از این نکته غافل شد که بیماران به صرف خوردن انار و آب انار، نباید از پیگیری روند درمان و مصرف داروهای خودشان غفلت کنند. به عنوان مثال، کسی که بیمار قلبی است یا فشارخون بالا دارد، تنها به خوردن انار اکتفا نکند. هرچند مصرف این میوه، در بهبود وضعیت جسمی افراد موثر است.

 

جشنواره انار، میوه قرآنی از یکم تا دهم آبان در مصلای تهران پذیرای عموم مردم خواهد بود. در این جشنواره علاوه بر عرضه فرآورده‌های طبیعی انار چون آب انار، رب انار، لواشک، آلوی انار و آش انار؛ چهار میوه قرآنی انگور، انجیر، زیتون و خرما نیز به همراه فرآورده‌هایشان در این جشنواره حضور پررنگ دارند.

 

ساعت بازدید از جشنواره انار، میوه قرآنی، از 10 صبح تا 9 شب اعلام شده است.

سه شنبه 30/7/1392 - 0:17
تغذیه و تناسب اندام

یک فوق‌تخصص گوارش می‌گوید: برای پیشگیری از سرطان‌های دستگاه گوارش باید از خوردن غذای سوخته، خیارشور و ترشی‌هایی که در سرکه خوابانده می‌شود، خودداری کرد.

خبرگزاری فارس: مایع ظرفشویی بلای جان دستگاه گوارش/ خیارشور و ترشی عامل ایجاد سرطان معده

اکرم پورشمس در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس به دلایل ایجاد سرطان دستگاه گوارش اشاره کرد و گفت: سرطان دستگاه گوارش بیشتر از آنکه زمینه ژنتیک داشته باشد به عوامل محیطی مانند آلودگی هوا و آب و غذا وابسته است.

وی ادامه داد: امروزه استفاده از مواد شیمیایی، جزئی از زندگی ما شده است و از طرفی کودهای شیمیایی در تولیدات کشاورزی در همه جای دنیا از جمله کشور ما بی‌رویه مصرف می‌شود که زمینه‌ساز ایجاد سرطان‌های مختلف است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: 50 سال پیش چیزی به اسم غذای آماده و فرآوری شده وجود نداشت ولی اکنون اکثر مواد غذایی آماده حاوی مواد نگهدارنده است که سوسیس، کالباس، سالاد الویه و سایر مواد غذایی از جنس مواد گوشتی برای پیشگیری از کپک زدن بیشتر حاوی مواد نگهدارنده مانند نیترات هستند.

عضو مرکز تحقیقات گوارش و کبد علوم پزشکی تهران به این نکته اشاره کرد که مادربزرگ‌های ما برای شست‌وشوی ظرف‌ها از خاک سنگ استفاده می‌کردند ولی اکنون مواد شیمیایی جایگزین آن شده که در صورت آبکشی نشدن درست ظرف و باقیماندن مواد شیمیایی روی ظرف زمینه ایجاد سرطان به وجود می‌آید.

پورشمس استفاده از اسپری‌های خوش‌بو‌کننده‌های هوا را در محیط‌های خانه و کار یکی دیگر از مشکلات دانست و گفت: می‌توان از گل‌های تازه خوش‌بو مانند گل مریم به جای این مواد استفاده کرد.

این فوق تخصص گوارش و کبد با تأکید بر اینکه مصرف بی‌رویه لوازم آرایشی از جمله رژ لب نیز به دلیل وجود سرب در این مواد به ایجاد سرطان کمک می‌کند گفت: افرادی که به طور مداوم از لوازم آرایشی استفاده می‌کنند به مرور زمان بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان از جمله سرطان گوارش قرار دارند.

وی توصیه کرد: تا هنگام پخت کباب، گوشت و گوجه فرنگی از خوردن قسمت‌های سوخته خودداری شود چرا که قسمت‌های سوخته حاوی مقدار زیادی پلی‌امید و هیدروکربن است که ماده سرطان‌زای قوی محسوب می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران چاقی را یکی دیگر از عوامل دخیل در ایجاد سرطان دانست و گفت: افراد چاق بیشتر در معرض ابتلا به سرطان روده بزرگ، سینه، رحم و تخمدان قرار دارند.

پورشمس تصریح کرد: استفاده از ترشی و شور جزو فرهنگ ماست،در صورتی که مصرف بیش از حد نمک و موادی مانند خیارشور یا در سرکه خواباندن مواد غذایی  عاملی برای افزایش سرطان معده است ولی در عین حال فعالیت‌های فیزیکی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.

سه شنبه 30/7/1392 - 0:16
اطلاعات دارویی و پزشکی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی گفت: ضربات وارده به مفصل و استفاده نادرست از مفاصل - مثل دوزانو و چهارزانو نشستن، استفاده از توالت ایرانی، عفونت‌ و روماتیسم مفصلی، پاضربدری و پاپرانتزی، همگی در تشدید و تسریع روند بروز آرتروز مؤثر هستند.

خبرگزاری فارس: دوزانو و چهارزانو نشستن موجب تسریع آرتروز می‌شود

محمدرضا برزگری بافقی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان  فارس،‌ اظهار داشت: آرتروز ناشی از روند فرسودگی است که به طور طبیعی با بالا رفتن سن ایجاد می‌شود.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی گفت‌: در طول ‌روز به علت فعالیت‌های بدنی مفاصل در معرض ضربه قرار می‌گیرند و این ضربه‌ها آسیب‌هایی را به آنها و به ویژه به غضروف مفصلی وارد می‌کند که بدن تا آنجایی که می تواند آن آسیب‌ها را ترمیم می‌‌کند.

برزگری تصریح کرد: گاهی شدت آسیب‌های وارده به مفصل بیش از قدرت ترمیم بدن است یا اینکه به عللی خاص قدرت ترمیمی بدن کاهش می‌یابد و نمی‌تواند آسیب‌های معمولی را ترمیم کند.

وی افزود: در این موارد غضروف مفصلی به تدریج خراب‌تر می‌شود که این شروع آرتروز است.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ادامه داد: در ابتدای آرتروز سطح غضروف ریش ریش و لایه لایه می‌شود و با وارد شدن هر آسیب، مقداری از روی غضروف برداشته می‌شود تا اینکه به تدریج از کلفتی غضروف کم می‌شود.

برزگری گفت: کم شدن ضخامت غضروف که در رادیولوژی به صورت کاهش فاصله مفصلی دیده می‌شود از علائم اولیه شروع ساییدگی مفصل است.

متخصص طب فیزیکی بیمارستان آیت‌الله طالقانی تصریح کرد: درد زانو، خشکی صبحگاهی، ورم مفصل، کاهش دامنه حرکتی مفصل - که در مراحل پیشرفته بیماری ایجاد می‌شود- ضعف و کوتاهی عضلات اطراف مفصل و گاهی وجود صدا در حرکات مفصل و ایجاد پا پرانتزی از علائم آرتروز است.

برزگری در پاسخ به پرسش فارس، درباره دلایل ابتلا به آرتروز گفت: شایع‌ترین عامل چاقی است،‌البته چاقی فقط در مفاصلی که وزن بدن را تحمل می‌‌کند، مثل زانو، اثر سوء دارد.

وی افزود: ضربات وارده به مفصل و استفاده نادرست از مفاصل - مثل دو زانو و چهار زانو نشستن، استفاده از توالت ایرانی- عفونت‌های مفصلی‌، روماتیسم مفصلی و انحرافات استخوان ران و پای ضربدری و پرانتزی، همگی در تسریع روند آرتروز مؤثر است.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تصریح کرد: شایع‌ترین مفصلی که دچار آرتروز می‌شود زانو است و آرتروز زانو در زنان چاق و مسن شایع‌تر است.

برزگری ادامه داد: ‌40 درصد افراد 40 ساله و 60 درصد افراد 60 ساله آرتروز زانو را به درجات مختلف دارند.

متخصص طب فیزیکی بیمارستان آیت‌الله طالقانی، به تمام افرادی که دارای نشانه‌های آرتروز هستند، توصیه کرد: یک رژیم غذایی مناسب، سالم و مفید داشته باشند؛ همچنین کسانی که در مفصل ران یا زانو دچار مشکل هستند، در صورت صلاحدید پزشک از عصا هنگام راه رفتن استفاده کنند.

برزگری، ورزش درمانی را از جمله اقداماتی دانست که در جهت تقویت عضلات اطراف مفاصل و برگرداندن انعطاف و دامنه حرکتی مفصل نقش بسزایی دارد.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی افزود: فیزیوتراپی، تزریق داخل مفصل و جراحی بر حسب مورد در درمان نقش خواهند داشت.

سه شنبه 30/7/1392 - 0:15
آموزش و تحقيقات

دانشمندان انگلیسی موفق به کشف یک ساعت بیولوژیکی دی‌ان‌ای شده‌اند که امید دارند بتوانند از آن برای کاهش روند پیری و مبارزه با سرطان استفاده کنند.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این ساعت دی‌ان‌ای به مقایسه سن بیولوژیکی بافت بدن با سن عادی انسان می‌پردازد.

 

این ساعت در درون ژنوم‌هایی کشف شده که ساختار کامل ژنتیکی فرد هستند و ممکن است بتواند به دانشمندان در کشف دلیل پیری انسان و شناسایی روشی برای کندتر کردن آن کمک کند.

 

بر اساس یافته‌های دانشمندان، بافت سالم پستان زنان دو تا سه سال پیرتر از سایر بافتهای بدن است. این در حالیست که بافت نزدیک به تومورها 12 سال پیرتر و خود بافت تومور 36 سال پیرتر بودند.

 

این یافته‌ها می‌تواند به کشف دلیل رایج بودن سرطان پستان در زنان و اهمیت زیاد سن به عنوان عامل اصلی خطر برای بسیاری از سرطانها در هر دو جنسیت کمک کند.

سه شنبه 30/7/1392 - 0:13
سخنان ماندگار

به مناسبت فرارسیدن سالروز میلاد فرخنده امام علی النقی(ع) ۴۰ حدیث نورانی از آن حضرت با موضوعاتی نظیر خداترسی، فروتنی، شکرگزاری، پرهیز از تملق، صله رحم و ... منتشر می‌شود.

خبرگزاری فارس: ۴۰ حدیث نورانی از امام علی النقی(ع)

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، ابوالحسن امام علی النقی الهادی علیه‌‌السلام پیشوای دهم شیعیان، در نیمه ذی حجه سال 212 هجری قمری در اطراف مدینه در محلی به نام «صُریا» به دنیا آمد. پدرش پیشوای نهم، امام جواد علیه‌‌السّلام و مادرش بانوی گرامی سمانه است که کنیزی با فضیلت و با تقوا بود. مشهورترین القاب امام دهم، نقی و هادی است و به آن حضرت ابوالحسن الثالث نیز می‌‌گویند. امام هادی علیه‌السّلام در سال 220هجری پس از شهادت پدر گرامیشان که هنوز بیش از هشت سال نداشت، به امامت رسید.

به مناسبت سالروز میلاد آن امام همام، 40 حدیث نورانی تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود:

1. یگانگی خدا

لَمْ یزَلِ اللهَ وَحْدَهُ لاشیء معه ثُمَّ خَلَقَ الاشیاء بدیعاً و اختار لِنَفْسِهِ اَحْسَنَ الاَسماءِ؛ (بحارالانوار، ج54، ص83.)

خداوند از ازل تنها بود و چیزی با او نبود. سپس اشیا را به صورت نو ظهور آفرید و برای خودش بهترین نام‌ها را برگزید.

2. فروتنی

التواضع اَن تعطی الناس ما تُحِبُّ ان تُعطاهُ؛ (الکافی، ج2، ص124)

فروتنی آن است که با مردم چنان رفتار کنی که دوست داری با تو چنان باشند.

3. نقد پذیری

لبعض موالیه: عاتِبْ فلاناً و قل له ان الله اذا اراد بِعَبْدٍ خیراً اذا عُوتِبَ قَبِلَ (وسائل الشیعه، ج2، ص18)

امام هادی(ع) به یکی از دوستانش فرمود: فلانی را توبیخ کن و به او بگو: خداوند چون خیر بنده‌ای خواهد، هر گاه توبیخ شود، بپذیرد (و در صد جبران نقص براید).

4. جایگاه اجابت دعا

اِنَّ للهِ بقاعاً یحِبُّ اَن یدْعی فیها فَیستَجیبَ لِمَن دَعاهُ و الحَیرُ منها؛ (بحارالانوار، ج98، ص113.)

همانا برای خداوند بقعه‌های است که دوست دارد در آنها به درگاه او دعا شود و دعای دعا کننده را به اجابت برساند، و حائر حسین(ع) یکی از آنهاست.

5. دنیا جایگاه آزمایش

ان الله جَعَلَ الدنیا دار بلوی و الآخره دار عقبی، و جَعَلَ بَلْوَی الدنیا لِثوابِ الاخرهِ سَبَباً و ثوابَ الاخرهِ مِنْ بَلْوی الدنیا عِوَضاً (بحارالانوار، ج75، ص356.)

همانا که خداوند دنیا را سرای امتحان و آزمایش، و آخرت را سرای رسیدگی، و بلای دنیا را وسیله ثواب آخرت، و ثواب آخرت را عوض بلای دنیا قرار داده است.

6. ستمکار بردبار

اِنَّ الظالِمَ الحالِمَ یکادُ اَنْ یعضی علیه بِحِلْمِهِ، و انَّ المُحِقَّ السَّفیه یکادُ ان یطْفِیءَ نُورَ حَقِّهِ بِسَفهِهِ (تحف العقول، ص298.)

به راستی ستمکار بردبار، بسا که به وسیله حلم و بردباری خود از ستمش گذشت شود و حق‌دار نابخرد، بسا که به سفاهت خود نور حق خویش را خاموش کند.

7. انسان بی‌شخصیت

مَنْ هانَتْ علیه نَفْسَهُ فلاتَأمَنْ شَرَّهُ (بحارالانوار، ج72، ص300.)

کسی که خود را پست شمارد، از شر او در امان مباش.

8. حکمت ناپذیری دل فاسد

اَلْحِکْمَهُ لا تَنْجَعُ فی الطّباع الفاسِدَهِ (بحارالانوار، ج75، ص370.)

حکمت، اثری در دل‌های فاسد نمی‌گذارد.

9. خدا ترسی

مَنْ اتَّقی الله یتَّقی، وَ مَنْ اطاعَ لله یطاع، و من اطاعَ الخالق لم یبال سَخَطَ المَخْلُوقین، و مَنْ اَسْخَطَ الخالق فَلییقَنَ ان یحِلَّ به سَخَطَ المَخلوقین؛ (بحارالانوار، ج68، ص182)

هر کسی از خدا بترسد، مردم از او بترسند، هر که خدا را اطاعت کند، از او اطاعت کنند، و هرکه مطیع آفریدگار باشد، باکی از خشم آفریدگار ندارد، و هر که خالق را به خشم آورد، باید یقین کند که به خشم مخلوق دچار می‌شود.

10. اطاعت خیرخواه

مَنْ جَمَعَ لَکَ وَدَّهُ وَ رایهُ فَاجْمَعْ له طاعَتَکَ؛ (تحف العقول، ص483.)

هر که دوستی و نظر نهایی‌اش را برای تو همه جانبه گرداند، طاعتت را برای او همه جانبه گردان.

11. اوصاف پروردگار

اِنَّ اللهَ لا یوصَفُ اِلاَّ بِما وَصَفَ به نَفْسَهُ وَ اَنّی یوصَفُ الذَّی تَعجِزُ الحَواسُّ اَنْ تُدْرِکَهُ وَ الاَوْهامُ اَنْ تَنالُهُ وَ الخَطَراتِ اَنْ تَحُدَّهُ وَ الاَبْصارُ عَنِ الاحاطَهِ بِه نَای فی قُرْبِهِ وَ قَرُبَ فِی نَایهِ، کَیفَ الکَیفَ بِغَیر اَنْ یقال: کَیفَ، وَ اینَ اْلاینَ بِلا أن یقالَ: اینَ هُو، مُنْقَطِعُ الکَیفِیهِ وَ الاینیهِ الواحِدُ الاَحَدُ، جَلَّ جَلالُهُ و تَقَدَّسَتْ اسْماؤُهُ؛ (بحارالانوار، ج4، ص303)

به راستی که خدا جز بدانچه خودش را وصف کرده است، وصف نشود. کجا وصف شود آن که حواس از درکش عاجز است، و تصورات به کنه او پی نبرند، و در دیده‌ها نگنجد، او با همه نزدیکی‌اش دور است و با همه دوری‌اش نزدیک، کیفیت و چگونگی را پدید آورده، بدون اینکه خود کیفیت و چگونگی داشته باشد. مکان را آفریده، بدون این که خود مکانی داشته باشد. او از چگونگی و مکان برکنار است، یکتای یکتاست، شکوهش بزرگ و نام‌هایش پاکیزه است.

12. رذایل اخلاقی

اَلْحَسَدُ ماحِقُ الحَسَناتِ، وَ الزَّهْوُ جالِبُ المَقتِ، وَالعُجْبُ صارِفُ عَنْ طَلَبَ الِعِلْمِ داعٍ اِلی الغَمْطِ وَ الجَهْلِ، وَ البُخْلُ اَذَمُّ اْلاَخْلاقِ وَ الَّطَمَعُ سَجیهٌ سَیئَهٌ؛ (بحارالانوار، ج69، ص199.)

حسد نیکویی‌ها را نابود سازد، و فخر فروشی دشمنی آورد، و خودپسندی مانع از طلب دانش است و به سوی خواری و جهل فرامی‌خواند، و بخل ناپسندیده‌ترین خلق و خوی است، و طمع خصلتی ناروا و ناشایست است.

13. خدا، آری. روزگار، نه!

روزی یکی از یاران امام هادی(ع) که بر اثر تصادف با حیوانی صدمه دیده بود، بر آن حضرت وارد شد و با اشاره به زخم‌هایی که برداشته بود، به روزگار بد می‌گفت. آن حضرت، خطاب به او سخنی به این مضمون فرمودند: روزگار را ملامت نکن؛ زیرا همه حوادث عالم به دست خداوند است و روزگار هیچ نقشی در پیدایش امور ندارد و غیر خداوند به گونه مستقل در زندگی مردم مؤثر نیستند و نیز فرمودند: «لاتَعُدْ و لاتَجْعَل للایام صنعاً فی حکم الله؛ یعنی برای روزگار اثر و نقشی در حکم خداوند، به حساب نیاور و قرار مده.».

آن شخص با شنیدن سخنان امام، به واقعیت امر، آگاه شد و توبه کرد. (وسائل الشیعه، ج7، ص509)

14. نتیجه بی اعتنایی به مکر خدا

من اَمِنَ مَکرَ الله و الْیمَ اَخْذِهِ، تَکَبَّرَ حَتی یحِلَّ به قضاؤه و نافَذَ اَمْرُهُ، وَ مَنْ کان علی بینَهِ مِنْ رَبَّهِ هانَتْ علیه مَصائِبُ الدنیا و لو قُرِضَ و نُشِرَ؛ (تحف العقول، ص483.)

هر که از مکر خدا و مؤاخذه دردناکش آسوده باشد، تکبر پیشه کند تا قضای خدا و امر نافذش او را فراگیرد، و هر که بر طریق خدا پرستی محکم و استوار باشد، مصائب دنیا بر وی سبک اآد؛ اگر چه (بدنش) قیچی شود و ریز ریز گردد.

15. تقیه

لو قلتُ اِنَّ تارِکَ التَّقیهِ کتارک الصَّلاهِ لَکُنْتُ صادقاً؛ (وسائل الشیعه، ج16، ص211.)

اگر بگویم: هر کس تقیه را ترک کند، مانند کسی است که نماز را ترک کرده، هر آینه راست گفته‌ام.

16. شکرگزار و شکر

اَلشَّاکِرُ اَسْعَدُ بِالشُّکْرِ مِنْهُ بِالنِّعْمَهِ الَّتِی اَوْجَبَتِ الشُّکْرَ لِاَنَّ النِّعَمَ مَتاعٌ وَ الشُّکْرَ نِعَمٌ وَ عُقْبی؛ (بحارالانوار، ج71، ص417.)

شخص شکرگزار به سبب شکر، سعادتمند‌تر است تا به سبب نعمتی که باعث شکر شده است؛ زیرا نعمت کالای دنیاست و شکرگزاری، نعمت دنیا و آخرت است.

17. دنیا جایگاه سود و زیان

اَلدُّنْیا سُوقٌ رَبِحَ فیها قَوْمٌ وَ خَسِرَ آخَروُنَ؛ (بحارالانوار، ج75، ص366)

دنیا بازاری است که گروهی در آن سود برند و دسته‌ای زیان بینند.

18. پرهیز از تملق

قال ابوالحسن الثالثُ(ع) لِرَجُلٍ و قَدْ اَکْثَرَ مِنْ اِفْراطِ الثَّناءِ علیه اَقْبِلْ علی شَأنِکَ، فَاِنَّ کَثْرَهَ المَلَقِ یهْجُمُ علی الظِّنَّهِ و اذا حَلَلْتَ مِنْ اَخِیکَ فی مَحَلِّ الثَّقَهِ، فَاعْدِلْ عَنِ المَلَقِ الی حُسْنِ النِّیهِ؛ (بحارالانوار، ج70، ص295.)

امام هادی(ع) به کسی که در ستایش از ایشان افراط کرده بود، فرمودند: از این کار خودداری کن؛ زیرا تملّق بسیار، بدگمانی به بار می‌آورد هنگامی که در نزد برادر مؤمنت مورد اعتماد و وثوق هستی، از تملق او دست بردار و حسن نیت نشان بده.

19. جایگاه حسن ظن و سوءظن

اذا کان زَمانٌ العَدْلُ فیه اَغْلَبُ مِنَ الجَوْرِ فَحَرامٌ اَنْ تَظُنَّ بِاَحَدٍ سُوءاً حتی یعْلَمَ ذلک منه، و اذا کان زمانٌ الجَوْرُ اَغْلَبُ فیه من العدل فلیس لِاَحَدٍ اَنْ یظُنَّ بِاَحَدٍ خیراً مالم یعْلَمْ ذلِکَ مِنْهُ؛ (بحارالانوار، ج75، ص370)

هر گاه در زمانه‌ای عدل بیش از ظلم رایج باشد، بدگمانی به دیگری حرام است، مگر آنکه (آدمی) بدی از کسی ببیند. و هر گاه در زمانی ظلم بیش از عدل باشد، نباید به کسی خوش‌بین باشد، مگر اینکه به نیکی او یقین کند.

 

20. زیباتر از زیبایی

خَیرٌ مِنْ الخیر فاعِلُهُ، و اَجْمَلُ من الجمیل قائِلُهُ، و اَرْجَحُ من العلم حامِلُهُ، وَ شَرٌّ مِنَ الشَرِّ جالِبُه، وَ اَهُوَلَ مِنَ الهَوْلِ راکِبُهُ؛ (بحارالانوار، ج75، ص370)

بهتر از نیکی، نیکوکاری است، و زیباتر از زیبایی، گوینده آن است، و برتر از علم، حامل آن است، و بدتر از بدی، عامل آن است، و وحشتناک‌تر از وحشت، آورنده آن است.

21. توقع بی‌جا

لاتَطْلُبِ الصَّفا مِمَّنُ کَدَرْتَ علیه، وَلاَ الْوَفَاء لِمَنْ غَدَرْتَ به، و لا النُّصحَ مِمَّنْ صَرَفْتَ سُوءَ ظَنِّکَ الیه، فَاِنَّها قَلْبُ غَیرِکَ کَقَلْبِکَ له؛ (بحارالانوار، ج75، ص370)

از کسی که بر او خشم گرفته‌ای، صفا و صمیمیت مخواه، و از کسی که به وی خیانت کرده‌ای، وفا طلب نکن، و از کسی که به او بدبین شده‌ای، انتظار خیرخواهی نداشته باش که دل دیگران برای تو همچون دل تو برای آنهاست.

22. برداشت خوب از نعمت‌ها

اَلْقُوا النِّعَمَ بِحُسْنِ مُجاوَرَتِها وَ التَمِسُوا الزِّیادَهَ فیها بِالشُّکْرِ علیها، وَاعْلَمُوا اَنَّ النَّفْسَ اَقْبَلُ شَیءٍ لِما اُعْطِِتْ وَ اَمْنَعَ شَیءٍ لِما مُنِعَتْ؛22

نعمت‌ها را با برداشت خوب از آنها به دیگران ارائه دهید و با شکرگزاری افزون کنید، و بدانید که نفس آدمی روآورنده‌ترین چیز است به آنچه به آن بدهی، و باز دارنده‌ترین چیز است، از آنچه آن را بازداری.

23. خشم بر زیردستان

اَلْغَضَبُ علی مَنْ تَمْلِکُ لَوْمٌ؛ (بحارالانوار، ج75، ص370)

خشم به زیردستان از پستی است.

24. عاق والدین

اَلْعُقُوقُ ثُکْلُ مَنْ لَمْ یثْکَلْ؛ (مستدرک، ج15، ص194.)

نافرمانی(فرزند از پدر و مادر) مصیبت مصیبت نادیدگان است.

25. تأثیر صله رحم در طول عمر

اِنَّ الرَّجُلَ لَیکُونَ قَدْ بَقِی مِنْ ثَلاثون سَنَهً فَیکُونَ وُصُولاً لِقَرابَته وُصُولاً لِرَحِمِهِ، فَیجْعَلُها الله ثَلاثه و ثلاثین سَنَهً، وَ إنَّهُ لَیکُونَ قَد بَقِی مِنْ أََجْلِهِِ ثَلاثٌ و ثلاثون سَنَهً فیکون عاقّاً لِقَرابَتِهِ قاطِعاً لِرَحِمِهِ، فَیجْعَلُها الله ثلاثَ سنینَ؛ (بحارالانوار، ج71، ص103.)

چه بسا شخصی که مدت عمرش سی سال مقدّر شده باشد، اما به خاطر صله رحم و پیوند با خویشاوندانش، خداوند عمرش را به 33سال برساند، و چه بسا کسی که مدت عمرش 33سال مقدر شده باشد، ولی به سبب آزردن خویشاوندان و قطع رحمش، خداوند عمرش را به سه سال برساند.

26. نتیجه عاق والدین

اَلعُقُوقُ یعَقِّبُ القِلَّهَ اِلَی الذِّلَّه؛ (بحارالانوار،، ج75، ص318)

نارضایتی پدر و مادر، کمی روزی را به دنبال دارد و آدمی را به ذلت می‌کشاند.

27. بی‌طاقتی در مصیبت

اَلْمُصِیبَهُ للِصّابِرِ واحِدَهٌ وَ لِلْجازِعِ اِثْنَتانِ؛ (مستدرک، ج2، ص445)

مصیبت برای صابر یکی است و برای کسی که بی‌طاقتی می‌کند، دوتاست.

28. همراهان دنیا و آخرت

اَلَنَّاسُ فی الدنیا بالاموالِ و فی‌الاخره بالاعمال؛ (بحارالانوار، ج75، ص368.)

میزان ارزیابی مردم در دنیا با اموالشان و در آخرت با اعمالشان است.

29. شوخی بیهوده

اَلْهَزْلُ فُکاهَهُ السُّفَهاءِ وَصَناعَهُ الْجُهّالِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص369)

مسخرگی، تفریح سفیهان و هنر جاهلان است.

30. زمان جان دادن

اَذُکُرُ مَصْرَعَکَ بَینَ یدَی اَهْلِکَ و لا طَبِیبٌ یمْنَعُکَ و لا حَبیبٌ ینْفَعُکَ؛ (بحارالانوار، ج75، ص 370)

وقت جان دادنت را نزد خانواده‌ات یاد کن که در آن هنگام طبیبی نیست که جلوی مرگت را بگیرد و نه دوستی که به تو نفع رساند.

31. نتیجه جدال

اَلمِراءُ یفْسِدُ الصَّداقَهَ القَدِیمَهَ وَ یحِلِّلُ العُقْدَهَ الوَثیقَهَ وَ اَقَلُّ ما فیه اَنْ تَکُونَ فیها الْمُغالَبَهُ وَ الْمُغالَبَهُ اُسُّ اَسْبابِ القَطِیعَهِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص 369)

جدال، دوستی قدیمی را تباه می‌کند و پیوند اعتماد را می‌گشاید و کمترین چیزی که در آن است، غلبه بر دیگری است که آن هم سبب جدایی است.

32. درک لذت در کاستی

اَلسَّهَرُ اَلَذُّ لِلْمَنامِ وَ الجُوعُ یزِیدُ فی طِیبِ الطَّعامِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص 379)

شب بیداری، خواب را لذت بخش‌تر، و گرسنگی گوارایی غذا را زیاد می‌کند.

33. اسیر زبان

راکِبُ الحَروُنِ اَسیرُ نَفْسِهِ، وَ الجاهِلُ اَسِیرُ لِسانِهِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص 369)

کسی که بر اسب سرکش سوار است، اسیر هوای نفس خویش و نادان اسیر زبان خودش است.

34. تصمیم قاطع

اَذْکُرْ حَسَراتِ التَّفْرِیطِ بِاَخْذِ تَقْدیمِ الْحَزْمِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص 370)

افسوس خوردن کوتاهی در انجام دادن کار را، با تصمیم‌گیری قاطع جبران کن.

35. خشم و کینه‌توزی

اَلْعِتابُ مِفْتاحُ الثِّقالِ وَ العِتابُ خَیرٌ مِنَ الحِقدِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص 369)

سرزنش و تندی کلید کم مهری است، و سرزنش بهتر از کینه توزی است.

36. ظهور مقدّرات

المقادیرُ تُرِیکَ ما لم یخْطُرْ بِبالِکَ؛ (اعلام الدین، ص311)

مقدرات چیزهایی را بر تو نمایان می‌سازد که به فکرت خطور نکرده است.

37. خودخواهان مغضوب

مَنْ رَضِی عَنْ نَفْسِهِ کَثُرَ السَّاخِطُونَ علیه؛ (بحارالانوار، ج75، ص 368)

هر که از خود راضی باشد، خشم‌گیران بر او زیاد خواهند بود.

38. تباهی فقر

اَلْفَقْرُ شِرَّهُ النَّفْسِ وَ شِدَّهُ الْقُنُوطِ؛ (بحارالانوار، ج75، ص368.)

فقر مایه آزمندی نفس و سبب ناامیدی زیاد است.

39. راه پرستش

لو سَلَکَ النّاسُ وادِیاً وسیعاً لَسَلَکْتُ وادِی رَجُلٍ عَبَدَ اللهَ وَحْدَهُ خالصاً؛ (بحارالانوار،ج67، ص112)

اگر مردم به راه‌های گوناگون روند، من به راه کسی که تنها خدا را خالصانه می‌پرستد، خواهم رفت.

40. آشکار نکردن برنامه‌ها

اِظْهارُ الشی قبل اَنْ یسْتَحْکِمَ مُفْسِدَهٌ له؛ (تحف العقول، ص457)

آشکار کردن هر کاری پیش از آنکه به سامان برسد، آفت آن کار است.

دوشنبه 29/7/1392 - 23:40
اطلاعات دارویی و پزشکی

« به درد فکر می کنند و به همین خاطر درد می کشند.» این را مریم کاشانیان، استاد دانشگاه و مدیر گروه زنان دانشگاه علوم ایران درباره خانم های بارداری می گوید که از کودکی طرح‌واره دردی بینهایت در زایمان روی صفحه سپید ذهن شان هک می شود و آنوقت شنیده های ترسناک شان را از همجنس های شان که زجر می‌کشند، در ناخودآگاه شان انبار می کنند تا در زایمان، همه شان را بیاد بیاورند و ترس و دردی وصف نشدنی را تجربه کنند.

هرچند این متخصص زنان و زایمان اعتقاد دارد بخشی از درد زایمان به تلقین مربوط است اما می پذیرد که هر زنی حتی بدون تلقین های منفی هم ممکن است به هزار و یک دلیل مقداری درد را تجربه کند و به همین علت او و همکارانش، در بیمارستان اکبرآبادی که ریاستش را به عهده دارد، از روش های علمی و منطبق بر دانش روز دنیا برای کاهش این نوع دردها استفاده می کنند.

کاشانیان توضیح می دهد شمار بیمارستان هایی که از روش های کاهش درد در زایمان استفاده می کنند یا دوره های آموزشی برای زنان باردار برگزار می کنند در کشورمان کم نیست اما هنوز وزارت بهداشت فهرستی از این بیمارستان ها منتشر نکرده است و به همین علت  خانم های باردار، این بیمارستان ها را نمی شناسند.

زایمان پدیده ای فیزیولوژیک است پس چرا درد دارد در حالی که پدیده های فیزیولوژیک دیگر همچون خوردن یا آشامیدن درد ندارد؟

من معتقدم بخش عمده ای از درد زایمان، تلقینی و حاصل بازتاب تربیتی مغز ماست برخی زنان حتی از دوران کودکی می آموزند زایمان پدیده ای دردناک است با این حساب چگونه می شود از آنها انتظار داشت زایمان شان را بی درد بگذرانند؟

عکس این ماجرا هم صادق است. در میان برخی اقوام، زنانی که باور ندارند زایمان درد شدیدی دارد، بدون درد یا با دردی بسیار اندک زایمان می کنند برای مثال زنان عشایر ممکن است در حال کوچ از نقطه ای به نقطه ای دیگر، مدتی کوتاه در محلی اتراق کنند، همانجا فرزندشان را به دنیا بیاورند و پس از استراحتی کوتاه به دنبال ایل راه بیفتند.

البته انواعی از زایمان شکل طبیعی ندارد و مسیر فیزیولوژیکش را طی نمی کند اما حرف من درباره این نوع زایمان ها نیست. بحثم درباره زایمان های طبیعی است که باید  درد در آنها بسیار کم باشد اما بر عکس است چون خانم ها در ناخودآگاه شان ایمان دارند که زایمان باید با درد شدید توام باشد. وقتی ما انتظار درد داریم، بیشتر حسش می کنیم.

شما در صحبت های تان اشاره کردید که گرچه درد شدید زایمان حاصل تلقین است اما هیچ زایمانی هم کاملاً بی درد نیست و حتی اگر هیچ نادرستی درباره زایمان وجود نداشته باشد، درد تا حدی احساس خواهد شد. علت این درد طبیعی چیست؟

کشش سفاق روی رحم، هنگام به دنیا آوردن بچه باعث درد می شود. با انقباض های عضله ای در زمان زایمان، اکسیژن کمتری به عضلات می رسد که یکی از عوارضش احساس درد است.  با این حال به طور کلی باید بگویم علت دقیق درد زایمان هنوز به طور کامل مشخص نشده است.

حتی اگر بخشی از این دردها تحت تأثیر تلقین باشد خانم های باردار آن را احساس می کنند. برای از بین بردن این دردها در ایران چه روش هایی استفاده می شود؟

به یاد داشته باشید که زایمان کاملا بدون درد وجود ندارد اما زایمان کم درد وجود دارد. روش های گوناگونی در دنیا برای کاهش درد زایمان ابداع شده است که همه آنها در ایران هم به کار می رود.

این روش ها به دو گروه تقسیم می شود: گروه اول روش های دارویی و گروه دوم روش های غیر دارویی .

مواد بی حس کننده ای که در روش دارویی مورد استفاده قرار می گیرد یا با آمپول به  کنار نخاع یا عضلات تزریق می شود و یا استنشاقی است یعنی خانم باردار، گاز بی حس کننده را، از طریق ماسک تنفس می کند.

روش های غیر دارویی اما بسیار متنوع است؛ به آنها درمان های کمکی نیز گفته می شود و نسبت به روش های دارویی اثرگذاری کمتری دارد.  

اگر اثرگذاری روش های غیردارویی کمتر است چرا معمولا پزشکان این روش ها را ترجیح می دهند؟  

توجه داشته باشید که تزریق دارو به مادر یک روش تهاجمی است و او  هنگام تزریق اذیت می شود و درد می کشد. به همین علت  ما در جستجوی روش هایی هستیم که هم ارزان و کم درد باشد و هم عوارض جانبی کمتری داشته باشد. روش های غیردارویی این گونه است.

گفتید که طیف روش های غیردارویی بسیار متنوع است. درباره رایج ترین شان توضیح می دهید؟

این روش ها از زایمان در آب تا هیپنوتیزم و طب سوزنی و فشاری تا رایحه درمانی و ماساژ درمانی را در بر می گیرد.

حتی برخی از آنها در این خلاصه می شود که  برای خانم در حال زایمان، نوای قرآن یا موسیقی ملایم و آرامبخش پخش شود. از دیگر روش های غیردارویی بسیار تاثیرگذار برای کاهش درد این است که یکی از بستگان نزدیک خانم مثلا خواهر یا مادرش هنگام زایمان کنارش باشند.  

پژوهش های علمی در دنیا ثابت کرده است وقتی یکی از بستگان نزدیک خانم باردار کنارش باشد، زایمان راحت تر، کوتاه تر و کم درد تر می شود و خانم در حال زایمان احساس رضایت بیشتری می کند.

این روش ها صرفا بر کاهش اضطراب خانم ها متمرکز است ؟  

هرچند هدف اصلی برخی از این روش ها مانند پخش موسیقی یا حضور بستگان نزدیک در محل زایمان،  کاهش میزان استرس خانم باردار است اما در برخی روش های دیگر، عوامل بیشتری در کاهش درد دخیل است.  

در این باره مثال می زنید ؟

برای نمونه،  درست است که در روش زایمان در آب، مادر  با نشستن در وان آبی که هم دمای بدنش است، احساس آرامش می کند و نگرانی اش کم می شود اما عامل اصلی تاثیرگذار در کاهش درد زایمان، فشار لنفی است که آب بر شکم و رحم وارد می کند.  

در روش زایمان در آب، مادر تا به دنیا آمدن نوزاد باید در آب باقی بماند؟

دو روش برای زایمان در آب وجود دارد. در روش اول، مادر  مدتی را در آب می ماند و دردش کم می شود اما برای زایمان از آب خارج می شود و در روش دوم، مادر در آب زایمان می کند. البته او در هر دو روش باید از پیش آموزش دیده باشد تا مضطرب نشود.

در روش دوم،  نوزاد از داخل رحم مادر ناگهان وارد آب می شود. به نظرتان این کار به او آسیب نمی زند؟

بچه در شکم مادر هم در مایع شناور است پس ورودش به آب، به محض بیرون آمدن از رحم هم آسیبی به او نخواهد زد. البته استفاده از این روش زایمان، نیاز به ماماهای ورزیده و پزشک زنان آموزش دیده در این حوزه دارد تا کودک را به درستی از رحم و سپس از آب خارج کنند.

هزینه این روش چقدر با هزینه زایمان های عادی تفاوت دارد؟

هیچ فرقی با زایمان عادی ندارد.

خانم ها چگونه می توانند از این روش برای زایمان استفاده کنند؟

خودشان باید تقاضای استفاده از این روش را با پزشک معالج مطرح کنند. در ایران، شماری از بیمارستان های خصوصی و دولتی از روش زایمان در آب استفاده می کنند.

شما گفتید که خانم ها باید پیش از زایمان در آب دوره های آموزشی بگذرانند. این دوره ها کجا برگزار می شود؟

بیمارستان هایی که روش زایمان در آب را ارائه می دهند، دوره های آموزشی پیش از آن را هم برگزار می کنند اما گمان نکنید که فقط کسانی که می خواهند با این شیوه فرزندی به دنیا بیاورند، باید دوره آموزشی بگذرانند. هر خانم بارداری لازم است دوره های آموزشی را برای آشنایی با زایمان و شیوه وضع حمل بگذراند. نکاتی که در این کلاس ها گفته می شود واقعاً ضروری است برای نمونه هر خانم بارداری بهتر است نرمش هایی را برای افزایش توان بدنی اش انجام دهد.

برگزاری چنین دوره های آموزشی در بیمارستان ها از اهداف توسعه هزاره است و هم اکنون برخی بیمارستان ها برگزاری این دوره ها را شروع کرده اند، هرچند هنوز شمار زیادی از آنها هم کار را آغاز نکرده اند.

ما در بیمارستان اکبرآبادی تهران که دولتی است، حدود 8  هفته به خانم های باردار آموزش می دهیم چون ایمان داریم آگاهی، میزان استرس خانم ها و در نتیجه دردشان را کم می کند.

از دیدگاه من وزارت بهداشت باید فهرستی از بیمارستان هایی که از روش های کمکی در زایمان استفاده می کنند، تهیه کند و آن را در اختیار مردم بگذارد اما متأسفانه هنوز چنین فهرستی را ارائه نداده است و خانم ها باید از بیمارستان ها بپرسند که آیا از چنین روش هایی استفاده می کنند یا نه .

از زایمان در آب صحبت کردیم اما هنوز درباره بقیه روش های کمکی توضیح نداده اید. برای در رایحه درمانی دقیقا چه اتفاقی می افتد؟

از نظر علمی ثابت شده است که بوی برخی گیاهان مانند اسطوخودوس، آرام بخش است و باعث کاهش درد خانم های در حال زایمان می شود. در روش رایحه درمانی این نوع بوها یا به صورت بخور در اتاق عمل پخش می شود و یا خانم در حال زایمان آنها را از طریق ماسک استنشاق می کند و آرام می شود.

کاهش درد با طب سوزنی و فشاری و هیپنوتیزم هم صرفاً به علت تلقین است یا برهان علمی دیگری هم دارد ؟

در کاهش درد با هیپنوتیزم که برای خانم هایی با قابلیت هیپنوتیزم شدن متوسط و خوب مؤثر است، اضطراب مادر با رفتن به خلسه هیپنوتیزم کاهش پیدا می کند و در نتیجه کمتر درد می کشد.

در طب سنتی و فشاری اعتقاد بر این است که قسمت هایی از بدن کانال های درد است و درد را به مغز منتقل می کند. در طب سوزنی با استفاده از سوزن های مخصوص و در طب فشاری با کمک فشار آوردن، این مناطق تحریک می شود تا میزان درد کمتری را به مغز منتقل کند یا اصلا پیام درد را به مغز نفرستد.

مریم یوشی زاده - خبرنگار جام جم آنلاین

دوشنبه 29/7/1392 - 23:39
آموزش و تحقيقات
تحقیقات یک گروه بهداشت عمومی در بریتانیا نشان می دهد به رغم باورهای عمومی که کار کردن در خانه و امورات منزل را نوعی ورزش تلقی می کنند، این فعالیت چندان هم که مردم تصور می کنند نمی تواند جایگزین ورزش شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، نتایج تحقیقات نشان می دهد افرادی که فعالیت فیزیکی خود در کار خانه را متوسط تا شدید توصیف کرده اند سنگین تر از افرادی هستند که به نوعی وقت خود را صرف سایر اشکال ورزش و فعالیت جسمانی می کنند.

وزارت بهداشت بریتانیا انجام 150 دقیقه فعالیت جسمانی متوسط تا شدید در هفته را توصیه کرده است. اما در نظر سنجی های انجام شده تنها 43 درصد اظهار داشتند که از این توصیه پیروی کرده و دو سوم از افراد دست کم 10 دقیقه کار در خانه در کل هفته انجام می دهند.

تحلیل اطلاعات بدست آمده از نظر سنجی فعالیتهای ورزشی و فیزیکی که توسط دانشگاه الستر انجام شده نشان می دهد ، افرادی که کار در خانه را به عنوان فعالیت هفته ای خود در نظر گرفته اند چاق تر از سایرین هستند.

ماری مورفی به عنوان رئیس این گروه تحقیقاتی اظهار داشت: کار در خانه یک فعالیت فیزیکی است و هر فعالیت فیزیکی به طور نظری باید حجم کالریهای مصرفی را افزایش دهد اما ما به این نتیجه رسیدیم که کار در خانه به طور عکس ارتباطی با لاغری ندارد به این معنا که افراد درباره شدت فعالیت فیزیکی خود اغراق می کنند و یا براساس این تصورات حجم غذایی خود را افزایش می دهند.

برای مثال اگر کار روزانه و فعالیت روزانه زنان را در نظر بگیریم آنها تنها 20 درصد از توصیه 150 دقیقه فعالیت فیزیکی در هفته را انجام داده اند.

وی افزود: بنابراین وقتی از افراد خواسته می شود که حجم فعالیتی خود افزایش دهند تا سالم بمانند باید مشخص کرد که کار روزانه در منزل کافی نیست و باید فعالیتهای جسمانی شدیدتری به آن اضافه شود.

دوشنبه 29/7/1392 - 23:37
آموزش و تحقيقات
پژوهشگران کره ای شیوه نوینی برای عرضه یک تصویر پانورامیک 270 درجه ای ارائه کرده اند که می تواند دیوار های سینما را برای نمایش بهتر تصویر به پرده اصلی بیافزاید.

به گزارش خبرگزاری مهر، این شیوه که Screen X نام دارد توسط یک سینمای زنجیره ای در کره جنوبی ارائه و در فستیوال بین المللی فیلم بوسان در هفته گذشته عرضه شد.

متخصصان می گویند این فناوری تجربه همه جانبه تری را به سینما می آورد.

این فناوری به نسخه افقی شده IMAX تشبیه شده – فرمتی که اندازه بزرگ تر و شفافیت بیشتری نسبت به فلیم های معمولی دارد.

در این شیوه فیلم سازان به طور همزمان از سه دوربین برای تصویربرداری از یک صحنه از زوایای مختلف استفاده می کنند تا  اثر "فراگیر" وسیع تری ایجاد کنند.

به گفته طراحان این صفحه نمایش، فضای رو به روی فرد در سینما کاملا پر می شود و عمق جدیدی از تصویر را برای تماشاگر فراهم می کند.

این در حالی است که وقتی که این نمایشگر جدید برای تماشاچیان فستیوال بوسان عرضه شد مردم نمی دانستند به چپ، راست یا مستقیم نگاه کنند.

برخی از تماشاگران می گویند:" با این صفحه نمایش احساس می کنی درون فیلم هستی."

گفته می شود هر سالن نمایش برای این نمایشگر حدود 139 هزار و 300 تا 185 هزار و 800 دلار هزینه برمی دارد.

تا پایان اکتبر این سیستم در 31 سینمای کره جنوبی نصب و راه اندازی می شود.

دوشنبه 29/7/1392 - 23:35
بهداشت روانی

مدیر انجمن روانپزشکان ایران گفت: بهداشت روانی نیز همچون سایر بخش‌ها تنها در صورتی محقق خواهد شد که پیشگیری در سه سطح اصلی خود انجام شود.

004623.jpg

دکتر غلامرضا میرسپاسی در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: پیشگیری و رعایت بهداشت در سه سطح انجام می‌شود که سطح اول با آموزش از طریق رسانه‌های گروهی به افراد و ارائه آگاهی که بیماری‌های روانی چه شرایطی دارند و چه زمانی افراد نیاز دارند به روانپزشک مراجعه کنند، عملی خواهد شد.

 

وی ادامه داد: سطح دوم پیشگیری روانی در نظام سلامتی شناسایی بیماران و اقدام به درمان آن است که در صورت عدم اجرای آن بهداشت روان فرد مختل خواهد شد.

 

این روانپزشک در رابطه با سطح سوم پیشگیری بیماری‌های روانی، تشریح کرد: ایجاد امکاناتی برای درمان بیماران مزمن و بازتوانی آنها شامل سطح سوم سلامت روان می‌شود که برای تحقق آن نیاز به کلینیک‌ها و بیمارستان‌های روزانه است.

 

وی افزود: اگر پیشگیری در این سه سطح به صورت مطلوب انجام شود، سلامت روان به میزان زیادی در کشور بهبود پیدا خواهد کرد.

 

وی در رابطه با شعار امسال در هفته بهداشت روان که «بهداشت روان و سالمندی است» گفت: ویژگی خاصی در سالمندان وجود دارد که به دلیل شرایط سالمندی و محدودیت‌های آن است و این شرایط ویژه باعث اهمیت برخورد مناسب با آن‌ها می‌شود.

 

میرسپاسی ادامه داد: انجمن روانپزشکان ایران می‌تواند آموزش لازم را برای روانپزشکان ارائه دهند تا انجمن‌ها، از فاکتورهای تاثیرگذار بر بهداشت روانی سالمندان و اهمیت موضوع آگاه شوند.

 

وی در ادامه اظهار کرد: جمعیت سالمند هر ساله بیشتر می‌شود و برای فراهم شدن سلامتی در جامعه نیاز به رعایت بهداشت روانی هر چه بیشتر داریم.

يکشنبه 28/7/1392 - 21:38
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته