• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 468
تعداد نظرات : 286
زمان آخرین مطلب : 3866روز قبل
ایرانگردی
کلیساى سنت استپانوس -جلفا - آذربایجان شرقی

 

 

کلیساى سنت استپانوس در ۱۶ کیلومترى غرب جلفا و به فاصله ۳ کیلومترى کرانه جنوبى ارس و در روستاى متروکه اى به نام دره شام قرار دارد. نام کلیسا برگرفته شده از نام استپانوس شهید اول راه مسیحیت مى باشد و به علت استقرار آن در روستاى دره شام به این نام نیز خوانده مى شود.درباره تاریخ بناى کلیسا، اظهارات گوناگونى ابراز شده است. عده اى آن را از بناهاى اوائل مسیحیت، مى دانند برخى چون تاورنیه بناى آن را به دوره صفویه نسبت مى دهند. در حالى که شیوه معمارى بنا،مصالح ساختمانى و تزئینات مفصل و زیباى آن مؤید این مطلب است که کلیسا همانند و هم زمان با کلیساهائى چون طاطائوس در بین قرن چهارم تا ششم هجرى (دهم تا دوازدهم میلادى) ساخته شده است و سبک معمارى آن تلفیقى از شیوه هاى مختلف معمارى اورارتو، اشکانى و رومى است که به شیوه ارمنى نیز معروف مى باشد.این کلیسا در محوطه اى محصور از درختان و دره سرسبزى واقع شده و حصارى سنگى که بنا را احاطه نموده باروئى است بلند با هفت برج نگهبانى و پنج پشت بند استوانه اى سنگى شبیه دژهاى مستحکم دوره ساسانى و قرون اولیه اسلام است.

دروازه این بارو در وسط دیوار غربى تعبیه شده و داراى درى چوبى و آهن کوبى شده مى باشد. در پایه هاى طرفین و طاق جناغى آن، سنگ تراش با حجارى هاى ظریف به کار رفته و نقش برجسته اى از حضرت مریم (ع) و کودکى حضرت عیسى (ع) که در پیشانى طاقنماى آن به چشم مى خورد. در کلیسا به راهرو باریک و تاریکى باز مى شود. که از جنوب به دیرها و از شمال به کلیسا و از شرق به اصطبل و انبار علوفه راه دارد. 

بناى کلیسا از سه قسمت تشکیل شده:

 برج ناقوس: بر روى ایوان دو طبقه اى متصل به دیوار جنوبى کلیسا قرار گرفته و داراى گنبدى هرمى شکل هشت ضلعى است که بر روى هشت ستون استوانه اى از سنگ سرخ با سرستونهاى زیبا استوار گردیده است.

پیشانى طاقهاى بین این ستونها که پا طاق گنبد برج محسوب مى شوند با نقوش برجسته فرشته، صلیب، ترنج، ستاره گل هشت پرزینت یافته است. این برج در زمان عباس میرزا نایب السلطنه مرمت شده است.

 نمازخانه: نمازخانه در زمینى به ابعاد ۱۶در۲۱ متر بنا گردیده است. در ورودى منبت کارى با تزئینات بسیار زیباى آن در وسط ضلع غربى تعبیه شده و از آثار نفیس اوایل دوره قاجاریه و احتمالاَ زمان عباس میرزا السلطنه به شماره مى آید.

حجارى پایه ها و طاقناها و نیم ستون ها و زنجیره هاى جوانب و مقرنس کارى ها و تزئینات طاق سردر به قدرى بدیع است که بى شک از شاهکارهاى هنر حجارى محسوب مى شود.

کتیبه اى از سنگ ماسه اى سرخ رنگ به خط نستعلیق بر بالاى در ورودى و زیر طاق مدخل کلیسا به چشم مى خورد  که مورخ به سال ۱۲۴۵ هجرى قمرى مبنى بر خرید قریه دره شام جلفا توسط عباس میرزا ناب السلطنه فرزند فتحعلیشاه از مجبعلى بیگ نخجوانى به مبلغ سیصد تومان و وقف آن به کلیساى سنت استپانوس است.

نقش برجسته هایى از حواریون و قدیسین و فرشتگان بر پیشانی طاقنماهاى اضلاع شانزده گانه گریو گنبد که در حقیقت پاطاق گنبد و زیباى نماز خانه کلیسا محسوب مى شود مشاهده مى گردد، پوشش این گنبد به صورت هرمى با سبک خیارى سى و دو پهلوئى است که بر روى یک پلان ستاره شکل شانزده پر قرار گرفته است. داخل طاقنماهاى گریوگنبد یک در میان پنجره اى تعبیه شده که طاق هلالى تودر توئى دارد و بالاتر از پنجره، تصویر برجسته یکى از حواریون در داخل قابى چهار گوش نماى بیرونى آن را زینت مى دهد. تصور نمى رود بتوان حق توصیف طرح هاى زیبا و جالب توجه این گنبد، نقش برجسته ها، سنگ نبشته ها، مجسمه ها، ظرائف هنرى و معمارى گنبد را در این مختصر ادا نمود.

فضاى داخل کلیسا به صورت صلیب مى باشد که از سه قسمت ایوان نمازخانه و محراب تشکیل شده است. ایوان بر روى دو ستون و دو نیم ستون قرار گرفته در پشت آن و زیر گنبد اصلى نمازخانه کلیسا واقع شده است. گوشه هاى مقرنس پاطاق گنبد داراى تصاویرى رنگى است که شیوه نقاش هاى مذهبى قرن ۱۶ و ۱۷ میلادى را به یاد مى آورد.

محراب در جانب شرقى نمازخانه قرار گرفته که ۹۶ سانتیمتر از کف نمازگاه بلندتر است. ازاره محراب از سنگ مرمر است و بالاى این ازاره ها را هفت طاقنماى جناعى دو طبقه زینت مى دهد. از جمله تزئینات شگرف درون معبد سه نمازگاه سنگى انفرادى با حجارى هاى زیباست یکى از این نمازگاهها را در وسط محراب قرار داده اند و دو تاى دیگر در طرفین شمالى و جنوبى و نمازخانه بزرگ و در محاذات همدیگر قرار گرفته اند. این نمازگاهها از آثار دوره قاجار به حساب مى آیند.

 اجاق دانیال: تالارى است متصل به دیوار شمالى کلیسا که ۶ متر عرض و قزیب ۲۰ متر طول دارد و به سه قسمت مساوى تقسیم مى شود:

۱- اجاق دانیال که به وسیله دیوار از تالار جدا شده و به نام دانیال از قدیسین قرن پنجم میلادى معروف است.

۲- تالار اجتماعات در وسط قرار گرفته.

۳- محل غسل تعمید در انتهاى شرقى تالار واقع است که در آن سکوى بلندى به چشم مى خورد که میز سنگى غسل تعمید در وسط آن نهاده شده است.

دیرى در کنار کلیسا وجود دارد که در چهار طرف آن اتاقهایى وجود داشته که طبقه فوقانى آن جهت استراحت مسافرین و زائرین و طبقه زیرین محل اصطبل چهار پایان آنان بوده است. این دیر فعلا در دست تعمیر است. درباره تاریخ بناى این کلیسا که یکى از شاهکارهاى معمارى است. مطالب مختلفى نوشته شده است. برخى بدون توجه به وقایع تاریخى و تاریخ تطور شیوه هاى معمارى بناى آن را تا نخستین سده هاى مسیحیت پیش برده اند در حالیکه شیوه بنا و مصالح ساختمانى و تزئینات هنرى نشان مى دهند که بناى این کلیسا همزمان با کلیساهاى آختارمار و طاطائوس احداث شده است.

صدها سنگ نبشته به زبان ارمنى در داخل و خارج بنا نصب شده است که اگر این سنگ نبشته ها به زبان فارسى ترجمه گردد بانى و معمار و تاریخ بناى کلیسا حتى قسمتهایى از تاریخ اقوامى که در این سرزمین مى زیسته اند. روشن خواهد شد. اخیراَ کارهاى مرمتى بسیارى جهت استحکام بخشى این بنا و آماده سازى آن براى بازدید جهانگردان توسط میراث فرهنگى آذربایجانشرقى صورت گرفته است و جاده سابق آن نیز به نحو مطلوبى تعریض و آسفالت گردیده است.

چهارشنبه 28/7/1389 - 15:45
ایرانگردی
9
قره کلیسا -چالدران -آذربایجان غربی

 

 

قره کلیسا در استان آذربایجان غربی از بناهای مذهبی متعلق به ارامنه بوده که در 20 کیلومتری شمال شرقی چالدران و هفت کیلومتری جاده چالدران _ قره ضیاء الدین در کنار روستایی به همین نام واقع شده است

قره کلیسا که در بین ارامنه به تاده مقدس معروف است،در قرون چهارم تا ششم میلادی بر روی آرامگاه طاطاوس مقدس، از حواریون حضرت مسیح که در سال 48 میلادی به خاطر تبلیغ مسیحیت به شهادت رسیده، بنا شده است. این کلیسا، در روستای قره کلیسا از توابع سیه چشمه شهرستان ماکو، ساخته شده و مزار تادی مقدس است.

 تاریخچه قره کلیسا  :

به استناد منابع تاریخی ارامنه، در دوره ساسانیان بخشی از ارامنه عمدتاً پیرو دین زرتشت بوده‌ و بخشی نیز آیین مهر پرستی داشته‌اند. برای نخستین بار در سال43 میلادی دو نفر از مبشرین حضرت مسیح به‌نام‌های طاطاوس و بارتلمیوس از شمال بین‌النهرین گذشته و برای تبلیغ در شهر ( آرداز) که مرکز پادشاهی ارامنه بود اقامت میکنند و بدون توجه به دستور سنادوک ( پادشاه زرتشتی ارمنستان) به تبلیغ آیین مسیح دست میزنند و در نتیجه 3500نفر از جمله دختر پادشاه به نام ( ساندوخت) به دین مسیح می‌گروند. پادشاه ارمنستان برای ممانعت از تبلیغ دین مسیح، در سال 66 میلادی فرمان قتل عام آنان را صادر میکنند و همه ارامنه مسیحی، از جمله دختر پادشاه به قتل می‌رسند و اجساد آنان را در محل فعلی قره کلیسا و حوالی آن مدفون می‌سازند. ارامنه مدعی هستند که کلیسای طاطاوس اولین کلیسایی است که به دستور مبشرین و حواریون مسیح در دنیا ساخته شده است وچون از نظر مذهبی شهادت را بزرگترین سعادت برای بشر میدانند، هر سال در روزهای آخر تیرماه و هفته اول مرداد ماه که مصادف با قتل تادی مقدس و پیروان مسیحی او است در قره کلیسا مراسم خاصی بر پا می‌دارند.

چهارشنبه 28/7/1389 - 15:44
عقاید و احکام
موسیقی از دیدگاه مراجع تقلید

موسیقی از منظر امام خمینی رحمه الله (1)

موسیقی است، فکر بکند.»

رهبر معظم انقلاب اسلامی:

«موسیقی اگر انسان را از یاد خدا و معنویت غافل کند و به ابتذال، گناه و بیکارگی بکشاند، حرام است.»

مقام معظم رهبری در پاسخ به سؤالی فرمودند: «این که ما بگوییم موسیقی بهترین راه مقابله با تهاجم فرهنگی است، نه، من به این معتقد نیستم که موسیقی یک چنین کششی داشته باشد.

بهتر است بگوییم موسیقی یکی از راه های مبارزه با تهاجم فرهنگی است. بله، یکی از راه هاست. البته با شرایطی می تواند باشد امّا این را، بهترین راه نمی دانم.

ببینید، در مورد موسیقی دو حرف وجود دارد: یکی این که ببینیم، اساسا مشخصه های موسیقی حلال و حرام چیست و دیگر این که بیاییم، در مصداق، مرزهایی را مشخص کنیم تا جوانان بدانند که این یکی حرام و این یکی حلال است.

البته این دومی کار آسانی نیست، کار دشواری است. که انسان از این اجراهای موسیقی های گوناگون ـ موسیقی خارجی، موسیقی ایرانی هم با انواع و اقسامش، با کلام، بی کلام ـ بخواهد، یکی یکی این ها را مشخص کند اما مشخصه های کلی یی دارد که آن را می شود، گفت.

البته من هم در جاهایی به بعضی از اشخاصی که دست اندر کار بودند، آنچه را که می توانستم و می دانستم، گفته ام. حالا هم مختصری برای شما عرض می کنم. ببینید. موسیقی اگر انسان را به بیکارگی و ابتذال و بی حالی و واخوردگی از واقعیّت های زندگی و امثال این ها بکشاند، این موسیقی، موسیقی حلال نیست، موسیقی حرام است.

موسیقی اگر چنانچه انسان را از معنویت، از خدا و از ذکر غافل کند، این موسیقی حرام است.

موسیقی اگر انسان را به گناه و شهوترانی تشویق کند، این موسیقی حرام است.

نظر اسلام این است.

موسیقی اگر این خصوصیات مضر و موجب حرمت را نداشته باشد، البته آن وقت حرام نیست. این هایی را که من گفتم، بعضی از آن ها در موسیقی بی کلام و در سازهاست، بعضی هم حتّی در کلمات است.

یعنی ممکن است فرضا یک موسیقی ساده ی بی ضرری را اجرا کنند لیکن شعری که در این موسیقی خوانده می شود، شعر گمراه کننده یی باشد. شعر تشویق کننده ی به بی بندوباری، به ولنگاری، به شهوترانی، به غفلت و این طور چیزها باشد، آن وقت حرام می شود.

بنابراین، آن چیزی که شاخص حرمت و حلّیت در موسیقی است ـ نظر شریف امام رحمه الله هم در اواخر حیات مبارکشان که آن نظریه را در باب موسیقی دادند، اشاره به همین مطلب بود ـ این است.

موسیقی لهوی داریم. ممکن است موسیقی ـ به اصطلاح فقهی اش ـ موسیقی لهوی باشد. لهو یعنی، غفلت یعنی، دور شدن از ذکر خدا، دور شدن از معنویت دور شدن از واقعیّت های زندگی، دور شدن از کار و تلاش و فرو غلتیدن در ابتذال و بی بندوباری این موسیقی می شود حرام.

اگر این با کیفیّت اجرا حاصل بشود، اگر با کلام حاصل بشود، فرقی نمی کند. شما می گویید زبان بین المللی. آن موسیقی یی که به قول خود شما مرزها را در نوردیده و در جاهایی پخش شده، آیا این لزوما موسیقی خوبی است؟ صرف این که یک موسیقی از مرز فلان کشور خارج شد و توانست به مثلاً کشورهای مختلف برود و یک عده طرفدار پیدا کند، مگر دلیل خوب بودن موسیقی است؟ نه، به هیچ وجه.

ممکن است یک موسیقی یی باشد که به شهوترانی و نشاط های شهوی جوانی تحریک می کند، طبیعی است که یک مشت جوانی که غفلت زده هستند، از این موسیقی خوششان می آید.

هر جایی که در دنیا دستشان به این نوار بیفتد، از آن نوار استفاده می کنند. این دلیل خوب بودن موسیقی نیست. من نمی توانم به طور مطلق بگویم که موسیقی اصیل ایرانی موسیقی حلال است، نه این طور نیست. بعضی خیال می کنند که مرز موسیقی حلال و حرام، موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی غیر سنتی است. نه این طوری نیست. آن موسیقی یی که منادیان دین و شرع همیشه در دوره های گذشته با آن مقابله می کردند و می گفتند حرام است، همان موسیقی سنتی ایرانی خودمان است که به شکل حرامی در دربارهای سلاطین، در نزد افراد بی بندوبار، در نزد افرادی که به شهوات تمایل داشتند و خوض در شهوات می کردند، اجرا می شده، این همان موسیقی حرام است. بنابراین، مرز موسیقی حرام و حلال، عبارت از ایرانی بودن، سنتی بودن، قدیمی بودن، کلاسیک بودن، غربی بودن یا شرقی بودن نیست. مرز آن چیزی است که من عرض کردم. این ملاک را می شود به دست شما بدهیم.»

نظر مقام معظم رهبری درباره ی

سؤال: با عرض سلام و آرزوی طول عمر با برکت برای حضرت عالی به عرض می رساند که یکی از مسابقاتی که در امور تربیتی بین دانش آموزان سراسر کشور برگزار می شود، مسابقه ی سرود است. در این مسابقه از ابزارهای موسیقی استفاده می شود و به تجربه ثابت شده که این ابزارها نه تنها اثر تربیتی مثبت ندارد، بلکه گاهی باعث جذب بعضی از دانش آموزان به این ابزارها شده و ترک تحصیل می نمایند. از باب نمونه در سمینار معاونین پرورشی کشور معاون پرورشی آذربایجان شرقی و ایلام ابراز داشتند که بعضی از محصلین که نواختن موسیقی را کاملاً یاد گرفته اند، ترک تحصیل نموده و در عروسی ها از آن استفاده نموده، پول می گیرند. اکنون با توجّه به مطالب فوق آیا حضرت عالی تجویز می فرمایند همچنان از ابزار موسیقی در مدارس و بین دانش آموزان استفاده شود و اصولاً این ابزارها را از مسائل تربیتی اسلامی می دانید یا نه؟ یا از همان قرآن و نهج البلاغه که جذابیتش نیز بیشتر است و خط و نقاشی و تئاتر استفاده شود، کافی است. ارشاد و راهنمائی آن جناب باعث امتنان و خوشبختی است.

جواب: «استعمال ابزار و آلات موسیقی در نواختن موسیقی مطرب لهوی حرام است و استفاده از این قبیل آلات در غیر موسیقی مطرب لهوی اگر مستلزم مفاسدی باشد جایز نیست و به طور کلی ترویج موسیقی و آلات آن با هدف های نظام اسلامی منافات دارد.»

نظرات علما و مراجع تقلید

سؤال: حکم استماع موسیقی های صدا وسیما یا اداره ی ارشاد، ساخت و تعلیم و خرید و فروش ابزار آلات موسیقی چیست؟

حضرت آیة الله سیستانی: «اگر موسیقی مناسب مجالس لهو و عیاشی نباشد حرام نیست.»

حضرت آیة الله تبریزی: «گوش دادن به موسیقی لهوی که مناسب مجالس خوش گذارنی می باشد، جایز نیست و همچنین ساخت و تعلیم و خرید و فروش ابزار آلات موسیقی لهوی جایز نیست.»

حضرت آیة الله خامنه ای: «هر گونه نوازندگی مطرب لهوی که متناسب با مجالس عیش و نوش باشد حرام است.»

حضرت آیة الله فاضل لنکرانی: «موسیقی اگر مطرب و مهیج و مناسب مجالس لهو و لعب باشد حرام است و در غیر این صورت مانعی ندارد و مرکز پخش تأثیری در حکم ندارد.»

حضرت آیة الله بهجت: «اگر موسیقی مطرب باشد، استماع و خرید و فروش آن حرام است.»

حضرت آیة الله صافی گلپایگانی: «آنچه را عرف مردم موسیقی می دانند،

ستماع آن و ساخت و تعلیم و تعلم و فروش آلات آن حرام است.»

حضرت آیة الله مکارم شیرازی: «کلیه صداها و آهنگ ها که مناسب لهو و فساد است، حرام و غیر آن حلال است و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف عام خواهد بود.»

حضرت آیة الله مظاهری: «اگر موسیقی لهوی و تحریک کننده باشد، حرام است.»

حضرت آیة الله گلپایگانی (رضوان الله تعالی علیه): «غنا کشیدن صدا و دور دادن آن به کیفیّت خاصه ی طرب آور است که مناسب با مجالس لهو و محافل انس و طرب و موافق با آلات لهو ولعب است و خواندن به نحو غنا و گوش دادن به آن و تکسب به آن حرام است و فرقی نمی کند که همراه با آلات لهو خوانده شود یا نه و در کلام باطل استعمال شود یا در قرآن یا دعا یا مرثیه یا شعر.»

تشکیل هنرستان های موسیقی

سؤال: طبق برنامه ریزی اعلام شده، بنابراین است که خانه های موسیقی و هنرستان هایی در این رابطه در شهرستان ها تشکیل شود که با عکس العمل مردم مواجه شده است، نظر حضرت عالی با رواج موسیقی چیست؟

حضرت آیة الله خامنه ای: «آموزش موسیقی و ترویج آن برای نوجوانان با اهداف نظام جمهوری اسلامی سازگار نیست.»

حضرت آیة الله مکارم شیرازی: «بدون شک تأسیس این گونه مراکز موجب گسترش فساد است و جایز نیست.»

حضرت آیة الله تبریزی: «موسیقی لهوی تعلیم و تعلم و اجرت گرفتن برای آن حرام است و این ها مظاهر فسادی است که به خاطر مسامحه بعضی از متصدّیان شروع شده است.»

حضرت آیة الله صافی گلپایگانی: «موسیقی و ترویج و تأسیس مراکز برای تعلیم آن حرام است.»

حضرت آیة الله بهجت: «موسیقی مطرب، شنیدن آن و تعلیم و تعلم آن و تعاون آن حرام است.»

حضرت آیة الله مظاهری: «باید احترام به افکار عمومی نهاد. باید از تشکیل مجالس گناه خودداری کرد.»

مسابقات مختلط

سؤال: اخیرا در سیمای جمهوری اسلامی مسابقاتی برگزار می شود که شرکت کنندگان در مسابقه، پسران و دختران به طور مختلط و تماشاچیان هم زنان و مردان هستند و برخی حرکات زننده ـ مانند دویدن دختران در حضور جوانان نامحرم ـ صورت می گیرد و مجری برنامه هم معمولاً زنان و دختران جوان می باشند. نظر حضرت عالی در برپایی چنین مسابقات و شرکت در آن ها و نمایش آن از تلویزیون که موجب عادی شدن روابط دختران و پسران و ریختن حُجب و حیای جامعه می شود، چیست؟

حضرت آیة الله مکارم شیرازی: «اگر منشأ مفاسد خاصّی گردد، جایز نیست.»

حضرت آیة الله صافی گلپایگانی: «مجالس مذکوره مشتمل بر خلاف شرع و معرض فساد است و جایز نیست. جای بسی تعجب و تأسّف است که سیمای جمهوری اسلامی که باید منادی اسلام باشد، هر روز برنامه های خلاف شرع جدیدی به معرض نمایش بگذارد و به اخلاق و عفت و عقیده ی جامعه اسلامی لطمه بزند. خداوند همه را از شرور و فتنه آخر الزمان حفظ فرماید.»

حضرت آیة الله تبریزی: «این هم یکی از مظاهر فساد است و هرچه موجب ترویج فساد در جامعه باشد جایز نیست.»

حضرت آیة الله بهجت: «اختلاط جایز نیست و تشخیص و تعیین موضوع با مکلّف است.»

چهارشنبه 28/7/1389 - 13:38
عقاید و احکام
نظر مراجع عظام تقلید در رابطه با دراویش، صوفیه، بهائیت و شرکت در مجالس ایشان
آیة الله خامنه ای: (مد ظله العالی)

 

از زمان بعثت پیامبر اکرم(صلّی الله علیه وآله) و عصر ائمه‌ی اطهار(علیهم‌السلام) تا زمان حاضر، همیشه مسجد ‌پایگاه اقامه‌ی نماز و شعائر دینی و تبلیغ معارف اسلامی بوده و خانقاه، اساس و ‌جایگاهی نداشته است. بنابراین، باید از شرکت در این‌گونه جلسات و هرگونه ‌عملی که باعث ترویج این‌گونه مراکز شود، اجتناب گردد.

ج

آیة الله صافی گلپایگانی: (مد ظله العالی)

شرکت در این گونه مجالس، حرام و ترویج بدعت است.

آیة الله سید صادق شیرازی: (مد ظله العالی)

خیر، شرکت در این مجالس جایز نیست.


آیة الله شاهرودی: (مد ظله العالی)عمل ایشان از صدر اسلام با مخالفت و نهی حضرت رسول روبرو شد و در ادامه اهل بیت(علیهم السلام) از فکر و مکتب آنها ممانعت فرموده اند در این مسئله می توانید به کتاب سفینة البحار مرحوم محدث قمی باب الصاد بعده الواو رجوع کنید اهل بیت(علیهم السلام) صوفیان را خلفاء شیطان و خراب کننده قوانین و قواعد دین معرفی می کنند.

حضرت هادی می فرمایید : «الصوفیة کلهم من مخالفینا و طریقهم مغایرة لطریقنا و ان هم الا نصاری و مجوس الامة اولئک الذین یجهدون فی اطفاء نورالله و الله یتم نوره و لو کره الکافرون» : صوفیان چه آنها که ادعای پیروی از امت هستند و چه از اهل تسنن، همه مخالفت ما هستند و روش آنها با روش ما مغایراست و آنها نصاری و مجوس این امت هستند که در خاموش کردن نور اللهی می کوشند .

هرطریقی غیر از راه معصومین علیهم السلام به غیر خدا ختم می شود و کلماتی چون «بنا عبد الله» «بنا عرف الله» «بکم یسئلک الی الرضوان»  «هم درجات عند الله»  «علی مع الحق والحق مع علی»  و ..... به وضوح براین معنا دلالت می کند کشف و کرامت و خبر از نادانسته ها بر فرض حقیقت داشتن دلالت بر حقانیت صاحب آنها نمی کند :  «و ان الشیطان لیوحون بعضهم الی بعض» بروز انواع فسادها، گناهان صغیره و کبیره، خود پرستی ها و تمجیدهای مختلف از خود از این طائفه شاهدی برکذب مدعیات ایشان است..  آیت الله نوری همدانی (مد ظله العالی): اسلام، دینی پرخروش و جهاد گر است در حالی كه صوفیان اسلام را در خرقه، خانقاه،‌سبیل و ... محصور كرده اند.2ـ یكی از مشكلات علمای ما از گذشته مساله‌ی صوفی‌گری بود.از زمان امام صادق(علیه السلام) عده‌ای به نام صوفیه پیدا شدند و امام صادق(علیه السلام) اعلام كردند این‌ها دشمنان ما هستند،اگر كسی به آنها گرایش بیابد از دشمنان ما به شمار می‌رود اما متاسفانه بعدها جریاناتی به وجود آمد كه این فرقه منحرف تقویت شدند.3ـ بسطامی و ابوالخیر را از جمله کسانی هستند که صوفی های به عنوان مشایخ خود از آنان شخصیت برجسته‌ای ساخته اند و مثلا در كتاب تذكرة ‌الاولیا نوشته شده است كه بارها خدا را در خواب دیده‌ام. فرق صوفیه که به هفتاد فرقه تقریبا بالغ می شوند کلا محکوم به بطلان و انحراف می باشند از آنجا که حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در حدیث ثقلین که از لحاظ سند متواتر و از جهت دلالت بسیار روشن است قرآن مجید و اهلبیت(علیهم السلام) را معیار تبیین معارف اسلام و میزان حق و باطل معرفی نمودند و اهلبیت عصمت(علیهم السلام) نیز مسلک صوفیگری را مسلک باطل و منحرف و صوفیه را دشمنان اسلام و اهل بیت(علیهم السلام) معرفی کرده اند و مردم را از گرایش به آنها و کمک به آنها جدا نهی نموده اند . حقیقت امر روشن گردید و لذا تردیدی در بطلان مذهب صوفی ها وجود ندارد.صوفیه با قطب سازیها و منقبت پردازی ها و ادعاهای گزاف و بی دلیل و تمسک به خرقه خانقاه و جعل عشریه و امثال آن راهی را پیش گرفتند که مورد پسند جباران روزگار و مستکبران گردید .جبارانی که فرهنگ اهلبیت عصمت(علیهم السلام) را بر نمی تافتند و تحمل نمی کردند . لذا صوفیه را تقویت کردند و در طول تاریخ یکی از گرفتاریهای علمای بزرگ صوفیه ها بوده اند .این مطلب روشن است که اسلام ناب محمدی(صلی الله علیه وآله و سلم) که اسلام پر خروش و فریاد گر در برابر ستمکاران است هرگز با صوفیگری همخوانی ندارد .

 باید این نکته را بدانیم که عرفان اسلامی با صوفیگری اصلا منافات دارد .

آیت الله بهجت(مد ظله العالی) : این فرقه ها مورد تایید نیستند و اینها عموما انحرافاتی دارند و باید از آنها اجتناب شود .سوال : معاشرت، غذا خوردن و رفت و آمد با فرقه بهاییّت چه حكمى دارد؟ جواب : آن ها كافر و نجس هستند.سوال : اهل حقّ یا على اللهى  ها پاك اند یا نجس؟ جواب : نجس اند. آیة الله مکارم شیرازی(مد ظله العالی) :سوال : با عرض سلام لطفا نظر خود را در مورد تخریب حسینیه این فرقه و شخص سلطان حسین تابنده بیان بفرمائید چون من یکی از مقلدان شما هستم و در این مورد ابهاماتی برایم بوجود آمدهجواب : متأسفانه بر اثر تحریکاتی از خارج قم این گروه اقدام به تظاهرات غیر قانونی نموده و درگیری با مردم پیدا کردند به گونه ای که حدود ۳۰۰ نفر بر اثر سنگ پرتابی آنها از پشت بام مجروح شدند و از عجائب اینکه طبق اطلاع دقیق مقدار قابل ملاحظه ای گاز اشک آور بسوی مردم پرتاب کردند و آرامش شهر را به کلّی بر هم زدند و مسئولین انتظامی و مردم ناچار در مقابل آنها ایستادند و با حدّاقل ضایعات آنها جمع آوری شدند. و اما در مورد تخریب حسینیه شهرداری مدّعی است که آنها بر طبق پروانه آن را ساخته بودند و طبق ماده ۱۰۰ تخریب شد.و امّا واقعیت مسئله در مورد تخریب چگونه است اطلاعی بیش از این نداریم در ضمن توجه داشته باشید که این فرقه انحرافات زیاد دینی دارند که با اصول و فروع اسلام ناسازگار است و نباید در کنار حوزه علمیه یا در مناطق دیگر به تبلیغ بپردازند.سوال : نظر حضرتعالى در مورد عرفانى كه قائل به «طریقت»، «وحدت وجود و موجود»، «حلول«،» اتّحاد»، «مهدویّت نوعیّه»، «صلح كل»، «ترك عبادت» و «اتیان محرّمات»(1) مى باشد، چیست؟ با توجّه به این كه داشتن این گونه عقاید، مستلزم انكار ضرورى دین مى باشد، آیا این گونه افراد در حكم بقیّه كفّارند؟ و اگر كسى قبلاً در سِلك مسلمان ها بوده ولى بعدها در اثر ارتباط با این فرق، داراى چنین عقایدى شده باشد و عقایدش را هم براى دیگران اظهار كند، آیا چنین كسى در حكم مرتد است؟ جواب : رَق صوفیّه عموماً گرفتار انحرافاتى هستند، بعضى بیشتر و بعضى كمتر، كسى كه عقاید فوق را داشته باشد، مانند «حلول» و «اتّحاد» و «وحدت موجود» (نه وحدت مفهوم وجود) و «ترك عبادت» و «انكار محرّمات»، به گونه اى كه مستلزم انكار توحید یا نبوّت شود در سلك كفّار است و اگر قبلاً مسلمان بوده و سپس به این عقائد معتقد شده، مرتد است و تا آنجا كه ممكن است باید در رفع شبهات آنها از طرق منطقى كوشید و اگر ممكن نشد باید از آنها دورى كرد.سوال : عدّه زیادى از اهالى یكى از شهرهاى فارس، از قدیم الایّام به فرقه تصوّف گرویده اند و همواره بر اساس رهنمود اقطاب و بزرگان این مسلك و روش هاى مختصّ خود عمل نموده اند; حقیقت این است كه رونق خانقاه در این محل بیش از یك مسجد است و كتاب هایى چون مثنوى، مولوى، دیوان حافظ، بوستان و گلستان سعدى، نیز بر قرآن و سایر كتابها برترى دارد، تا این كه پس از پیروزى انقلاب اسلامى و اعزام روحانیّون در ماه مبارك رمضان و محرّم الحرام، صحبت از بطلان این مسلك به میان آمد، مستدعى است نظر خود را نسبت به این گروه، كه از فرقه شاه نعمت الله ولى مى باشند، اعلام نمایید.جواب : تمام فرق صوفیه گرفتار اشتباهات و انحرافاتى هستند و اكنون كه به حمدالله اهالى محترم آن منطقه روشن شده اند، لازم است خانقاه را تبدیل به مسجد كنند و همانند سایر مسلمین و شیعیان خالص و مخلص على(علیه السلام) و یازده فرزند معصومش(علیهم السلام)، برنامه هاى دینى را انجام دهند و از گذشته خود توبه كنند. خداوند همه طرفداران حق را ثابت قدم نگهدارد و توفیق دهد.سوال : : آیا برنامه هایى كه دراویش در خانقاه دارند و با خواندن اشعار بعضى از شعراء و... و یا سر تكان دادن زنها و مردان به شكلى كه به حدّ سرگیجه و مستى مى رسند و مى گویند خدا را دیدیم، از نظر اسلام چه حكمى دارد؟جواب : این برنامه ها مشروع نیست، و ادّعاهاى مزبور خیال و اوهامى بیش نمى باشد.سوال : آیا درویش شدن  اشكالی دارد؟جواب : دراویش یعنی صوفیه دارای انحرافاتی هستند از آنها بپرهیزید.سوال : احتراما مستفتی هستم نسبت به اینكه اینجانب مقلد حضرتعالی میباشم و در اجتماع و گروهی از دوستان قرار گرفته ام كه دم از عرفان می زنند و معتقد به مساله ای بنام وحدت وجود هستند لطفااولا تعریف وحدت وجود را از نظر جنابعالی خواستارم,ثانیا نظر جنابعالی در این باره چیست,ثالثا آیا من اجازه شركت در مجالس چنین افرادی را دارم,رابعا آیا چنین افرادی كافر, نجس یا مشركند یا خیر؟جواب : وحدت وجود معانی متعددی دارد، آنچه به طور قطع باطل و به عقیده همه فقها موجب خروج از اسلام است این است كه كسی معتقد باشد خداوند عین موجودات این جهان است و خالق و مخلوق و عابد و معبودی وجود ندارد همان طور كه بهشت و دوزخ نیز عین وجود اوست و لازمه آن انكار بسیاری از مسلمات دین است ، هرگاه كسی ملتزم به لوازم آن بشود خارج از اسلام است و غالب فقهای معاصر - اعم از احیا و اموات (رض) - این موضوع را پذیرفته و در حواشی عروه به آن اشاره كرده اند.اگر آن گروه قائل به وحدت وجود از آن نوع باطل و كفر آمیز هستند در مجلسشان شركت نكنید.سوال : با عرض سلام خدمت شما . چند وقتی است که بنده در خصوص ماجراهایی و با توصیه یکی از دوستان به مجالس عرفا که شب جمعه تشکیل میشود کشیده شده ام....با وجودی که این مردان خدا و جلسات انان را فوق العاده محترم میدانم میخواستم نظر شما را با افرادی که به عرفان معتقدند بپرسم...ایا اصولا این نوع دین داری که با پوشیدن لباسهای سلوک و یک سری محرومیت ها است...قابل قبول است؟ نظر شما برای من اهمیت زیادی دارد...با ارزوی سلامتی.....یا حقجواب : در صورتی كه مجالس صوفیان بوده باشد شركت در آن جایز نیست زیرا آنها انحرافاتی از نظر عقاید و عمل دارند ولی اگر عرفای اسلامی و اهل سیر و سلوك شرعی باشند مانعی ندارد و ریاضت های مشروع جایز است.

j

آیت‌الله فاضل لنكرانی(رضوان الله تعالی علیه) :صوفیه و همه مذاهب منسوب به آن از فرقه‌های باطل است و ائمه(علیهم السلام) شدیدا از چنین مسلكی بیزاری جسته‌اند و اساسا تفكیك دو عنوان شریعت و طریقت از بدعتهایی است كه آنها احداث كرده‌اند.ما غیر از شریعت كه همان كتاب، سنت، اجماع و عقل است، چیز دیگری به نام طریقت نداریم و جعل این عنوان برای تضعیف اصلی شریعت و بی‌اعتنایی به آن است.

اسلام حقیقی و معرفت حق تعالی و قرب به او جز از طریق تمسك به قرآن و پیروی از ائمه(علیهم السلام) امكان ندارد، فهم این دو منبع نیز جز از طریق كسانی كه آشنا به آن هستند و عمر خود را در فهم آن سپری كرده‌اند، میسر نمی باشد از این رو در زمان غیبت مردم موظف شده‌اند با رجوع به علما و فقها گرفتار چنین مذاهب باطلی نشوند.

چهارشنبه 28/7/1389 - 13:31
جهانگردی

* معبد آسمانی *‌چین *

معبد آسمانی بزرگ ترین و کامل ترین قربانگان باستانی در چین به حساب می آید. پادشاهان سلسله های مینگ و چینگ ( از سال 1368تا سال 1911) هر سال در این معبد مراسم پرشکوهی برای آسمان و برکت محصولات فراوان بر پا کرده اند . شاه در چین فرزند آسمان نامیده می شده و با این هویت کشور را حکمفرمایی می کرده است . لذا برگزاری مراسم قربانی آسمان اختیار خاص شاه بوده است .

 

معبد آسمانی در جنوب شهر ممنوعه قرار دارد و مساحت آن 4 برابر شهر ممنوعه است . جنوبی ترین دیوار معبد آسمانی چهار گوشه ؛ نشانه زمین و شمال ترین ضلع دیوار نیم دایره نشانه آسمان است . این طراحی از ایده باستانی چین درباره آسمان گرد و زمین چهار گوشه سر چشمه گرفته است .معبد آسمانی به معبد داخلی و خارجی تقسیم می شود و دو دیوار گرد دوردور آن را فرا گرفته است . ساختمانهای اصلی در یک خط از جنوب تا شما معبد داخلی آرایش یافته است که شامل یوان چیو ؛ "خوان چون یو" و سالن" چی نیان" می باشد ." یوان چیو" یک سکوی سنگی دارای سه طبقه است ؛ قطعات سنگهای پله ای و نرده ها همگی با عدد 9در9 نصب شده است . زایراعدد 9 نماد آسمان ها می باشد سکوی" یوان چیو" محل اصلی برای نیایش آسمانی است . "خوان چون یو" سالن بزرگ دوار با ترکیبات چوبی است و از دیدنی های شگفت آور این قسمت ؛ شنیدن انعکاس صدای از دیوار سنگی است . اگر دو نفر جداگانه در دو طرف دیوار شرقی و غربی بایستند و به طرف شمال چهره به دیوار صحبت کنند؛ امواج صدای آنان به وضوح و دایما به گوش طرف مقابل می رسد . گویی یکدیگر تلفنی گفتگو می کنند . سالن "چی نیان" با شکوه ترین ساختمان معبد آسمانی است و ارتفاع آن 38متر و قطرآن 32ممیز 72متر است و بر پایه سنگی دوار قرار دارد . پادشاهان هر سال در این سالن مراسم برکت محصولات فراوان را برگزار می کردند. سال 1998معبد آسمانی در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید . کمیته میراث جهانی معبد آسمانی را این طور معرفی کرده است که معبد آسمانی بعنوان بزرگ ترین مجمع ساختمان های باستانی چین برای برگزاری مراسم قربانی با طراحی و ترکیب ؛ تزیینات ساختمانی بی نظیر و زیبا از شهرت جهانی برخوردار است ، معبد آسمانی نه تنها در تاریخ معماری چین دارای جایگاه مهمی است بلکه میراث گرانبهای هنری معماری جهان محسوب می شود .
چهارشنبه 28/7/1389 - 12:58
جهانگردی

کلیسای جامع * کیف* اکراین

کلیسای جامع کیف که کلیسای جامع صوفیا نامیده شده است متعلق به قرن 11 میلادی بوده و در مرکز شهر کیف واقع است .این کلیسا با معماری بیزانسی ( روم شرقی ) و تصاویر بی نظیرش یکی از بهترین ها در نوع خود می باشد و باستان شناسان آن را یک گنجینه باستانی می دانند زیرا در آن از هر دوره یعنی از قرن 11 تا 19 آثار هنری و نقاشیهای نفیسی به جای مانده است. در معماری داخل بنا از اجرائی مانند ستونها و طاق ها استفاده شده است. این کلیسا شامل 260 متر مکعب طرح های موزائیکی و 300 متر مکعب طرح های  نقاشی با تنوع رنگی بسیار زیاد یعنی 177 نوع رنگ می باشد که در نوع خود بی همتا و منحصر به فرد هستند. اکثر تصاویر نقشهائی مرتبط  با مضامین مقدسات مسیحیان می باشد اما  در این میان یکی از تصاویر مربوط به قرن 11متعلق به پادشاه محبوب روسیه بهمراه خانواده اش می باشد .این پادشاه که  Yaroslaw Mudriy نام داشته به علت وضع قانون عادلانه و گسترش روابط  کشورش با کشورهای اروپائی در نزد مردم آن زمان محبوبیت یافته است. تصاویر قرن 17 تا 19 همه تصاویر مذهبی و آئینی می باشد .

ناقوس کلیسای صوفیا نیز به علت داشتن تصاویرزیبا و باشکوه تاریخی دارای اهمیت است . تصاویر نقش شده بر ناقوس یاد آور جشنی بزرگ است که توسط پادشاه قسطنطنیه (  Konstantin Porfirogenet) برای احترام و بزگداشت پرنسس روسی , دختر پادشاه Yaroslaw  برگزارشده بوده است. تصاویر صحنه هائی از جشن را مثل نمایش خنده دار , تردستی , نوازندگان , رقاصان و مسابقات ارابه رانی نشان می دهد .

چهارشنبه 28/7/1389 - 12:57
جهانگردی
بناهای تاریخی بلغارستان                   ( ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ) 1-اسب سوار مادارا: مربوط به اوایل قرن هفتم                                      مجسمه سنگی اسب سوار، که با نیزه به شیری حمله ور شده و سمبل قدرت یک فرمانروا و حکومت اوست، در 20 کیلومتری شهر شومن Shoumen واقع شده است.                                       2- مقبره کازانلوک : مربوط به قرن سوم قبل از میلاد                                   منظره ای از سه ارابه ران و صحنه مراسم و تشریفات مذهبی تدفین در دوران باستان را نشان می دهد که در نزدیکی شهر کازانلوک در دره گل سرخ واقع شده است.                         3- مقبره نزدیک روستای سوشتوری: مربوط به نیمه اول قرن سوم قبل از میلاد مقبره ای ساخته شده از بلوکهای سنگی، حاوی کتیبه ای از تشریفات مذهبی که مجسمه ده زن با شکل های غیر معمولی را به تصویر کشیده است.              4- صومعه ریلا : این صومعه که در قرن دهم ساخته شد و تجدید ساختمان کنونی آن از اواسط قرن نوزدهم آغاز شد، بزرگترین و  مشهورترین بنای معماری- فرهنگی بلغارستان بازمانده و دوران احیای ملی با معماری بسیار عالی و نقشهای حکاکی شده بر روی دیوارها و کتیبه های قدیمی دوران رنسانس است.                5- کلیسای لویانا : در سال 1259 این کلیسا بازسازی و به سبک ایتالیایی طراحی گردید.  6-  کلیساهای صخره ای : مربوط به قرون وسطی، شامل چندین کلیسا و صومعه محصور بین صخره ها که در دره ای زیبا واقع شده است.          

7- پارک ملی پیرین: در بلندترین قسمت کوه پیرین واقع شده است. 60% کل این منطقه را جنگل های طبیعی تحت پوشش تشکیل داده اند و درختانی به قدمت 280 تا هزار سال در این پارک وجود دارند. از مناظر دیدنی این پارک می توان به دریاچه های یخی، غارها و آبشارها اشاره کرد. پیرین یکی از زیباترین کوههای بلغارستان است.    

چهارشنبه 28/7/1389 - 12:55
جهانگردی

چین * پکن * شهر ممنوعه *

شهر ممنوعه یکی از بزرگترین عمارتهای معماری جهان محسوب می شود و در آن شش قصر بزرگ چند سالن مراسم و تعداد بسیاری مجسمه وجود دارد .برای بازدید از این مجموعه حداقل نصف روز لازم است و هر روز بین ساعت 8:30 تا 16:30 می توانید برای بازدید مراجعه کنید. موزه گنجینه سلطنتی هم در یکی از عمارت ها وقع است که ساعت 15:00 تعطیل می شود.

شهر ممنوعه سال1987 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و در مرکز شهر بیجینگ واقع بوده و کاخ امپراتوری دو سلسله "مینگ " و "چینگ " چین است . 24 امپراتور در این ناحیه اقامت و زمانداری کرده اند.

این شهر در سال 1406 ساخته شد و ساخت آن 14 سال طول کشید و بارها مورد تعمیر و تجدید ساخت قرار گرفت. اما ساختار اصلی آن حفظ شده است. مساحت شهر ممنوعه 720 هزار متر مربع و دارای بیش از 9000 اتاق با مساحت کل معماری در حدود150 هزار متر مربع است و در جهان بزرگترین و کاملترین مجموعه معماری چوبی باستانی محسوب می شود.

دور شهر ممنوعه را دیواری بلند و ضخیم به طول سه کیلومتر در بر گرفته و در بیرون آن کانالی با عرض 52 متر در اطراف شهر به چشم می خورد. در واقع شهر دارای استحکامات سخت و محکم در داخل است. در جنوب آن دو میدان بزرگ وجود دارد و در درون آن حیاطها و قصر های بلندی ساخته گردیده است. قصر " تای خه " یکی از سه قصر بزرگ است .

این قصر, قصر بر پایی فعالیتهای مهم از جمله نشست امپراتور بر تخت ، مراسم روز تولد امپراتوران ، جشن ها و مراسم لشگرکشی است. این قصر بر روی سکوی سنگی مرمری سفید به بلندای دو متر ساخته شده و بلندای قصر بیش از 35 متر و عرض آن 63 متر است وپرعظمت ترین و بزرگترین قصر چوبی چین به شمار می آید قصر "تای خه " قصر طلایی نامیده می شود .

چهارشنبه 28/7/1389 - 12:53
جهانگردی

صومعه سنت آنتیمو * ایتالیا *

این صومعه زیبا در9 کیلومتری شهر مونتالسی نو (Montalci-no) در کشور ایتالیا قرار دارد. کلیسای سنت آنتیمو به سبک رومی ساخته شده است . احتمالا بر روی محلی که قبلا کلیسای کوچکی بوده و  به دستورچارله مگین (  (Charlemagne در سال 781 میلادی  ساخته شده بوده  است , بنا شده است .

این صومعه یک نمونه  فوق العاده زیبائی از معماری رومیان که در قرن 12 تا 13 میلادی   توسط آبوت آزو دل پرسری (Abbot Azzo dei Porcari) ساخته شده است .

به نظر می رسد نمای بیرونی کلیسا و ایوان این بنا هیچ وقت کامل نبوده است .ورودی این بنا طاق بلندی دارد و با نقش برجسته های زیبائی تزیین شده است. قسمت جالب سنت آنتیمو راهرو کوچک سمت چپ است که قدمت آن به قرن 9 میلادی بر می گردد و در انتهایش برج ناقوس کلیسا قرار دارد که شیشه های پنجره این برج تک رنگ  و دو رنگ است .

برج ناقوس نیز هیچگاه کامل نشده بوده است . یکی از ناقوسها دقیقا به سال 1219 میلادی برمی گردد . قبل از ساکن شدن , رومیان اولیه در این مکان کلیسای کوچکی درسمت راست سنت آنتیمو موجود بوده است .

در داخل کلیسای سنت آنتیمو سه سالن (صحن ) بزرگ وجود دارد ستونهای زیبا و بلندی ابهت و زیبائی خاصی به سالن بخشیده است . همچنین سنگ مرمری بزگ و زیبا هم به چشم می خورد که بر روی آن طرحهائی از انسان گل و اشکال هندسی حکاکی شده است.

 

Abbey of Sant" Antimo :

 Only 9 km from Montalci-no, one of the most beautiful Romanesque churches in Italy, the Abbey of Sant"Antimo, stands in solitary splendour.According to legend, it is on the site of an ancient chapel built to the orders of Charlemagne in 781.

In fact, the abbey, an extraordinary example of Romanesque architecture in French-Lombard style, was built in the 12th and 13th centuries by Abbot Azzo dei Porcari.

The facade, with remains of a portico, seems to be incomplete. The entrance has a high arch, and bas-relief decorations. Particularly interesting is the small doorway to the left; this dates back to the 9th century. Also on this side is the Bell Tower, with single-light and double-light windows.

The tower also seems never to have been completed. One of the bells dates back to 1219. The pre-Romanesque primitive chapel is visible on the right. The interior has three naves separated by high columns, alternated with pilasters in clusters in the lower part and twin lancet galleries above. The capitals in marble from the nearby Castelnuovo quarry are decorated with floral, human and geometric figures. The apse has radial chapels joined by an ambulatory, as in French

چهارشنبه 28/7/1389 - 12:53
اخبار
ساداتی فر مدیرکل آمریکای لاتین وزارت امور خارجه، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، از سفر هوگو چاوز رییس جمهور کشور ونزوئلا به شهر مقدس قم و دیدار وی با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی خبر داد.

 

وی تصریح کرد: رییس جمهور ونزوئلا فردا به شهر مقدس قم سفر خواهد کرد و در این شهر مذهبی با رهبر فرزانه انقلاب اسلامی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

ساداتی فر تصریح کرد: در این دیدار دکتر احمدی نژاد رییس جمهور و وزرای امور خارجه دو کشور ایران و ونزوئلا نیز هوگو چاوز را همراهی خواهند کرد.

مدیرکل آمریکای لاتین وزارت امور خارجه بیان داشت: طبق برنامه ریزی ها و هماهنگی های انجام شده، رییس جمهور ونزوئلا  چهارشنبه(۲۸ مهرماه) پیش از ظهر با رهبر معظم انقلاب اسلامی در شهر قم دیدار و گفت و گو خواهد کرد.

چهارشنبه 28/7/1389 - 12:49
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته