• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 27021
تعداد نظرات : 2747
زمان آخرین مطلب : 3260روز قبل
ایرانگردی

 

یکی از حمام های قدیمی اصفهان که تا همین چند سال پیش هم مورد استفاده قرار می گرفت، حمام علیقلی خان است که در اواخر دوره صفویه حدود 310 سال پیش توسط شخصی به همین نام ساخته شد.

شهر اصفهان را همه می شناسند، شهر زیبایی که آوازه هنر و معماریش قرن هاست که نه تنها در ایران، بلکه در دورترین نقاط جهان پیچیده است.

هرچند نام سی وسه پل، پل خواجو، مسجد امام و میدان نقش جهان برای همه آشناست و شکوه و ظرافت از آنها موج می زند ولی نباید از سایر آثار معماری اصفهان غافل شویم. حمام ها، خانه های تاریخی، پل ها، بازارها، مدارس و مساجد زیادی در این شهر وجود دارند که همه و همه در کنار هم لقب نصف جهان را برازنده این شهر کرده اند.

در این میان حمام های قدیمی نقش بسیار مهمی در میراث تاریخی اصفهان دارند و نشانه ای از پیشرفته بودن شبکه های آبرسانی و اهمیت بهداشت در روزگار گذشته را نمایان می کند.

یکی از حمام های قدیمی اصفهان که تا همین چند سال پیش هم مورد استفاده قرار می گرفت، حمام علیقلی آقا است که در اواخر دوره صفویه حدود 310 سال پیش توسط شخصی به همین نام ساخته شد. این حمام با مساحت 1200 متر مربع یکی از چند گرمابه معروف اصفهان است که نشان می دهد ایرانیان تا چه حد در معماری پیشرفته بوده اند، تا جائیکه می بینیم حتی در ساخت این حمام نیز پا را از ساخت جائی که صرفا مخصوص نظافت باشد فراتر نهاده و بنای آن را با ظریفترین ابعاد هنری و معماری درآمیخته اند.

نقوش و گچبری های بجا مانده در طاق ها و دیوارهای حمام و نمایش آنها به صورتی که بیشتر به چشم بیایند، و جداسازی مناسب فضاها برای جلوگیری از هدر رفتن گرما نشان از ذوق و درایت سازندگان حمام دارد.

نحوه تقسیم گرما در بخشهای مختلف حمام و ترتیب قرار گرفتن فضاها از جمله رختکن، سربینه، چال حوض وگرمخانه نشان می دهد از لحظه ورود تا خروج برای مراجعین برنامه ریزی وجود داشته تا مردم با عبور از این فضاها علاوه بر نظافت، به ملاقات و گفتگو با یکدیگر و حتی تفریح و شنا نیز پرداخته باشند. مثلا در سربینه، حوضچه هایی وجود دارد که می بایست پاها را در آن شستشو می دادند، و یا در قسمت چال حوض حمام، استخری با قاعده مستطیل وجود دارد که با آب سرد پر می شده و برای شنا استفاده می شده است.

بر روی طاق ها و دیوارها نقاشی هایی مربوط به اواخر صفویه به چشم می خورد که بعضی از آنها در دوره پهلوی تراشیده شده و جای خود را به نقاشیهای رنگ روغن ساده ای داده است که شخصی گمنام از خود برجا گذاشته است. اما کاشی کاریهای ظریف حمام توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. رنگ بندی مناسب آنها در قسمت ورودی و رختکن، بسیار استادانه است ضمن اینکه تصویری در کنار استخر بزرگ حمام مشاهده می شود که منسوب به بانی حمام، علیقلی خان می باشد.

یکی از نکات جالب این گرمابه، سیستم نوردهی آن است. روشنایی از روزنه هایی تأمین می شود که بر روی سقف گنبدی شکل حمام تعبیه گردیده، دراین روزنه ها شیشه های محدبی و عدسی شکل وجود دارد. خاصیت محدبی این شیشه ها علاوه بر جلوگیری از اتلاف انرژی،باعث شکست نور شده و روشنایی را پخش می کند. در واقع مهندسان و معماران بنا از خاصیت ذره بین، برعکس استفاده نموده و براحتی فضای داخل حمام را روشن کرده اند. ویژگی جالب دیگر اینکه شیشه ها از یک طرف نور را عبور می دهند و کسی که در پشت بام باشد نمیتواند داخل حمام را ببیند.

استفاده از حمام برای همه مردم آزاد بوده و از سحرگاه تا نیم روز مردها، و از ظهر تا غروب زنان استحمام می کردند. البته در بعضی دوره ها مانند دوره قاجار، ثروتمندان و افراد با نفوذ ساعاتی گرمابه را قرق یا اجاره می کردند و اجازه ورود را تا زمانیکه خود مشغول استحمام بودند به مردم عادی نمی دادند.

مخزن حمام از سوختن چوب و زغال گرم می شد و حتی دود حاصل از آن را به داخل لوله هایی که در کف وجود دارد هدایت می کردند تا برای ضدعفونی و گرم کردن سایر قسمتها نیز مورد استفاده قرار بگیرد، بدین ترتیب ازکمترین انرژی موجود، به بهترین وجه استفاده می کردند.

در چند جای حمام در کنار حوضچه ها، سنگ های یک تکه و سفید رنگی به اندازه یک متر دیده می شود که سطح آنها آجدار و دارای برجستگی های ملایمی است. تعجب نکنید اگر بگوئیم که از این سنگها برای ماساژ دادن استفاده می کردند. این سنگها مانند تکیه گاه صندلی و عمود بر حوضچه ها طراحی شده اند و از حفره بالای آنها آب گرم بر سطح آجدار جاری می شد ونقش یک ماساژور را بازی می کردند.

آب به خاطر اختلاف سطح میان مخازن و حوضچه ها و فواره ها، به گردش در می آمده و برای به جریان انداختن آب، لوله ها را شیب دار طراحی کرده اند. یکی از مواردی که هنگام بازدید حمام توجه شما را به خود جلب خواهد کرد وجود تعداد زیادی فواره ها و جوی های آب است که تقریبا همه جا دیده می شوند. این فواره ها باعث میشوند تا صدای دلنشین آب در فضای بسته حمام بپیچد و در همه جا به گوش برسد تا کسانی که برای شستشو به گرمابه آمده اند، ساعتی به آرامش برسند و خاطر از دغدغه های روزمره بشویند. جالب است بدانیم از نظر روانشناسان صدای آب، تأثیر بسیار مثبتی بر اعصاب و روان انسان دارد و بسیاری از بیماری های روحی را درمان می کند. و جالب تر اینکه پدران ما در گذشته های دور و نزدیک بخوبی به این نکته واقف بودند به همین دلیل است که در بیشتر آثار معماری و تاریخی ایران مانند مساجد و باغ ها، آب به عنوان عنصری حیاتی و مقدس تلقی می شده وجوی ها و فواره ها، جزء جدانشدنی عمارت ها به شمار می آمدند.

حمام علیقلی خان اصفهان، پنجره ایست به گذشته پرافتخار ایران زمین که با زبانی گویا، جایگاه والای میهن مان را در آسمان هنر و معماری می ستاید. هم اکنون از این حمام بعنوان موزه استفاده می شود و گردشگران داخلی و خارجی زیادی از آن بازدید می کنند. این حمام در چهارراه تختی، خیابان مسجد سید، بعد از خیابان طیب اصفهان قرار دارد که براحتی می توانید آن را پیدا کنید و از آن دیدن کنید. پس در سفر آینده به نصف جهان بازدید از این بنای زیبا را فراموش نکنیم.

 

شنبه 22/4/1392 - 12:19
ایرانگردی

 

Friday Mosque - Yazd

مسجد جامع یزد

 

Abolfazl Mosque

مسجد ابوالفضل

 

Emarat e badgir baghe doolat abad

عمارت بادگیر باغ دولت آباد یزد

 

An alley in the old part of town

کوچه سنتی قدیمی با خانه ها و دیوارهای ساخته شده از لوم
 

 

Dolatabad Garden

 باغ دولت آباد

  

Holy Place Of Imamzade Jafar Yazd

امامزاده جعفر

 

Towers of Silence

برج خاموشان(شهرستان اردكان)

 

Towers of Silence

برج خاموشان(شهرستان اردكان)

 

emamzadeh abdollah bafq

امامزاده عبدالله (شهرستان بافق)

 

beheshtolhoseyn

قبرستان بهشت الحسین (بافق)

 

daryache ahanshahr bafq

دریاچه آهنشهر (بافق)

 

شنبه 22/4/1392 - 11:48
ایرانگردی

کوهی که گِل شفا بخش پرتاب می‌کند؛«ناف دریا» را در چابهار ببینید!

 

ایران از محدود نقاطی در دنیا است که دارای گل افشان است. درست در شمال جاده کهیر- تنگ، بزرگ‌ترین کوه گل افشان فعال ایران با ارتفاع حدود 30 متر آن از سطح زمین قرار دارد.
از حیرت انگیز‌ترین و دیدنی‌ترین پدیده‌های طبیعی جهان کوه‌های «گِل فشان» است که در چابهار هم وجود دارد. مهم‌ترین این گل افشان‌ها در نزدیکی کُنارک، بندر تنگ قرار دارد. گل افشان‌ها از شگفت انگیزترین پدیده‌های ژئوتوریسمی ‌هستند. این پدیده نادر مورد توجه زمین‌شناسان و علاقه مندان طبیعت است و تنها در چند نقطه از جهان وجود دارد.
 
گل افشان‌ها در در دو گونه رنگی و معمولی وجود دارند. در گل فشان‌های رنگی، گل‌های در رنگ‌های سفید، زرد و صورتی هستند و نشان دهنده ترکیب‌های آهن هستند. گل فشان‌های ساده گل‌های طوسی رنگ دارند.
ایران از محدود نقاطی در دنیا است که دارای گل افشان است. درست در شمال جاده کهیر- تنگ، جنوب جاده کهیر- زرآباد، بزرگ‌ترین کوه گل افشان فعال ایران با ارتفاع حدود 30 متر از سطح زمین قرار دارد. این کوه گل افشان مخروطی شکل و دارای دهانه‌هایی با قطر چندین سانتی متر است. از این دهانه‌ها گل خارج می‌شود و روی دامنه‌های کوه سرازیر می‌شود.

ناف دریا 
 

در فاصله‌ی 10 کیلومتری از ساحل دریا، در14 کیلومتری شمال شرقی بندر تنگ، سه گل افشان در وسط جلگه‌ی بزرگ کهیر- تنگ وجود دارد که هر سه فعال هستند. گل‌هایی که از این دهانه‌ها در زمانی در حدود 10 تا 15 دقیقه خارج می‌شود به رنگ‌های سبز و خاکستری است. خروج گل‌ها از دهانه‌ با لرزش همراه است. گل خارج شده از کوه سرد است.
مردم محلی این پدیده طبیعی نادر را "ناف دریا" یا "بولوبولو" می‌نامند. رسوب گذاری گل و سیال ماندن آب‌های درونی و البته فشار وارد شده از پایین موجب پرتاب شدن آب و گل به همراه گاز به بیرون می‌شود.
 
 
 
از این گل‌ها در کارهای سفال، کوزه گری، آجرپزی استفاده می‌شود. مردم بومی ‌و محلی منطقه، گاهی خود را در این گل‌ها فرو برده و به نماز و دعا و راز و نیاز می‌ایستند و دلیل این است که این مردم گل‌ها را شفا بخش می‌دانند و مقداری از این گل‌ها را همراه خود می‌برند.
البته اثرات شفا بخش این گل‌ها اثبات شده است و در درمان بیماری‌هایی مثل دردهای مفاصل، ستون فقرات، بیماری‌های عصبی، تنگی عروق، انقباض‌های عضلانی موثر است.

 
 

بومی‌های این منطقه معتقدند دریا آنچه را که گل افشان ببلعد، در چند کیلومتری آن پس می‌دهد. گاهی فعالیت گل افشان به چندین برابر افزایش پیدا می‌کند؛ زمان زلزله، طوفانی و مواج بودن دریا و وقت بارندگی فعالیت گل فشان چندین برابر می‌شود. در نزدیکی این پدیده تپه کوچک و کوتاهی قرار دارد که از دامنه اش گاز بیرون می‌آید و اگر کبریتی آتش بزنید شعله ور می‌شود.
بالا رفتن از کوه گل افشان این منطقه تقریبا راحت است،البته اگر فصل بارندگی نباشد. اگر بالای کوه بروید چاله ای را می‌بینید که در فواصل زمانی حدود یک دقیقه، گل‌ها با صدایی شبیه ترکیدن حباب از آن خارج و به اطراف پرتاب می‌شوند.

 

شنبه 22/4/1392 - 11:47
آلبوم تصاویر


 

The Naqshe Jahan Square

میدان امام (ره)  نقش جهان اصفهان

 

Naqshe Jahan Square

میدان نقش جهان اصفهان

 

Naein Jame Mosque 01

مسجد جامع نایین اصفهان

 

Naein Jame Mohammadieh

امامزاده محمدیه نایین اصفهان

 

Naein Cloak Weaving

کارگاه ریسندگی نایین اصفهان

 

Naein Narin Castel

نارین قلعه نایین اصفهان


 

Naein Hosseinieh

حسینیه نایین اصفهان

  

Naein Mohammadieh Sarkocheh Mosque

مسجد محمدیه سرخوش نایین

 

 

Iran Isfahan Zavare Hosseinieh Borozg

حسینیه بزرگ زواره

 

The House of Ebrahimi

خانه ابراهیمی

 

Iran Isfahan Ardestan Khosro Mosque

 مسجد خسرو اردستان

 

The Bazaar of Isfahan

بازار اصفهان

 

Bazaar of isfahan

بازار اصفهان

 

Bazzar Geysarieh

بازار قیصریه

  

Qeysariyeh

قیصریه

 

Hasan Sedighifard

حسن صدیقی فرد- یکی از معروفترین سازندگان پارچه های رومیزی در میدان نقش جهان

 

Hand Paint Shop(Ghalamkari)

فروشگاه قلمکاری برادران فخوری، بازار چیت سازها

 

Assarkhaneh Shahi (Oil Extracting House)

عصارخانه شاهی

  

Isfahan Zayande Rood River Park

رودخانه زاینده رود

 

The Zayandeh River Promenade

حاشیه رودخانه زاینده رود

شنبه 22/4/1392 - 11:44
ایرانگردی
 
بیرجند شهر نیمه بیابانی استان خراسان جنوبی باغ‌های سر سبز و بناهای تاریخی فراوانی دارد؛ برخی از این باغ‌ها در فهرست جهانی یونسكو نیز ثبت شده‌اند. شاید بتوان بیرجند را زیباترین شهر استان خراسان جنوبی نامید.
 
 
 
 
 
 
 
 
  شاید بتوان بیرجند را زیباترین شهر استان خراسان جنوبی نامید. شهر كوچكی كه تاریخی دیرین دارد و بزرگان بسیاری از جمله پروفسور محمدحسن گنجی، پدر علم جغرافیا و بنیانگذار سازمان هواشناسی کشور كه به تازگی دار فانی را وداع گفت در این شهر به دنیا آمدند و پرورش یافتند. همین‌طور كسانی مانند ملا عبدالعلی بیرجندی، ریاضیدان و منجم بزرگ سده دهم هجری قمری که یونسکو هم آیین نکوداشتش را برگزار کرد . بیرجند از سال 1382 و بعد از تقسیم خراسان به سه استان، به عنوان مرکز استان خراسان جنوبی انتخاب شد . این شهر با پایتخت 1217 کیلومتر و با مرکز استان‌های خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، کرمان و یزد حدود 500 کیلومتر فاصله دارد. این شهر دارای جاذبه‌های گردشگری زیادی است كه دیدن آنها از نزدیك خالی از لطف نیستند.

 باغ و عمارت اکبریه و موزه‌های بیرجند

 



باغ اكبریه با كاربرد مسكونى و حكومتى در اوایل حکومت قاجاریه در مساحتی در حدود 45 هزار متر ساخته شد که یکی از 9 باغ ایرانی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو است. عمارت حشمت‌الملك در واقع قدیمی‌ترین قسمت باغ اکبریه است. موزه‌های حیات وحش، باستان شناسی و مردم شناسی در این عمارت جای گرفته‌اند.

نشانی: انتهای خیابان معلم، میدان موزه

زمان بازدید: 8صبح تا یك بعدازظهر/ 4 بعدازظهر تا 8 شب (موزه‌ها روزهای دوشنبه و روزهای سوگواری رسمی ‌تعطیل است)

ورود به باغ رایگان، بازدید از موزه‌ها با تهیه بلیت

 قلعه بیرجند


قلعه بیرجند قدیمی‌ترین بنای تاریخی این شهر در وسعتی به اندازه سه هزار مترمربع است که قدمت آن به دوره صفویه برمی‌گردد و صرفا جنبه نظامی‌ داشته است. از فراز این قلعه می‌توانید نمای کاملی از شهر بیرجند را ببینید. قلعه بیرجند از خشت و گل و چینه ساخته شده و از دوره صفویه تا قاجاریه مردم این شهر را در مقابل تهاجم دشمنان به ویژه تركمن‌ها و ازبك‌ها محافظت می‌كرده است. قلعه بیرجند در دوره قاجاریه به طور كامل بازسازی و مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به شواهد موجود به وسیله نقب‌های زیرزمینی به نقاط مهم شهر مثل ارگ بهارستان، ارگ كلاه فرنگی و قنات قصبه مرتبط بوده است. سفره خانه و چایخانه‌ای نیز در این قلعه وجود دارد.

نشانی: خیابان جمهوری اسلامی، میدان امام حسین

 زمان بازدید: 8صبح تا 12 شب (قلعه بیرجند در حال حاضر کاربری سفره‌خانه دارد بنابراین ساعت بازدید از آن محدودیتی ندارد)

 ارگ کلاه فرنگی


این عمارت  نماد شهر بیرجند است. این بنا در دوره قاجار و بین سال‌های ۱۲۶۴ تا ۱۳۱۳ هجری قمری ساخته شد و در حال حاضر محل استانداری خراسان جنوبی است. این ارگ منسوب به امیر حسن خان شیبانی است و متعلق به امیر علم خزیمه بوده که او آن را به فرمانداری بیرجند اهدا كرد. سازمان میراث فرهنگی این بنا را به عنوان یک ساختمان قدیمی ‌و ارزشمند به ثبت رسانده‌ است. این ارگ به شکل شش ضلعی و در رأس به شکل مخروط و به رنگ سفید می‌باشد و مصالح این ساختمان از گل، آجر، آهک و ساروچ است.

نشانی: میدان طالقانی، خیابان مطهری

زمان بازدید: چهار بعدازظهر تا غروب آفتاب ( بعداز تعطیلی استانداری)

  باغ و عمارت رحیم‌آباد



 
عمارت رحیم‌آباد در سال 1315 قمری به فرمان اسماعیل‌خان احداث و به عنوان دارالحكومه مورد استفاده قرار گرفت. این بنا در سال 1380 توسط میراث فرهنگی از بنیاد مستضعفان و جانبازان خریداری و در بهار 1381 به یك مجموعه فرهنگی شامل سفره خانه سنتی، مجتمع كارگاه‌های ثابت هنرهای سنتی تبدیل شد. بازدید از این عمارت تنها به یکی از تالارهای گچبری شده آن محدود می‌شود.

نشانی: خیابان پاسداران، خیابان پانزده خرداد

زمان بازدید: ساعات اداری 8 – 14:30

  مدرسه شوکتیه و موزه وقف




مدرسه شوکتیه، از بناهای به جای مانده از دوره قاجار، سومین مدرسه ایرانی به شیوه جدید بعد از دارالفنون و رشدیه تبریز است. ساختمان مدرسه شوکتیه از محل موقوفات امیر اسماعیل خان معروف به شوکت الملک اول توسط محمد ابراهیم خان علم (شوکت الملک دوم)، پدر اسدالله علم در سال ۱۳۰۸ قمری به‌دست استادان و معماران یزدی شروع و در سال ۱۳۱۲ه‍.ق بنای آن به‌پایان رسید. موزه وقف نیز در بخشی از طبقه دوم مدرسه شوکتیه دایر است.

نشانی: خیابان منتظری، کوچه منتظری 3

زمان بازدید: بازدید از مدرسه شوکتیه با هماهنگی با پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری بیرجند که در مقابل مدرسه شوکتیه واقع شده، امکان‌پذیر است. بازدید از موزه وقف درتعطیلات عید نوروز و اعیاد مذهبی مقدور است. در سایر مواقع با هماهنگی با اداره اوقاف می‌توان از این موزه بازدید کرد.

  موزه مشاهیر


موزه مشاهیر در خانه تاریخی پردلی در بافت تاریخی شهر واقع شده است.

نشانی: خیابان منتظری، منتظری 3

زمان بازدید: بهار و تابستان 17 تا 20/ پاییز و زمستان 16 تا 19

  موزه میراث پهلوانی




موزه میراث پهلوانی در محل زورخانه قدیمی‌ بیرجند برپا شده و در حال حاضر در کنار آن، زورخانه جدیدی ساخته شده است که مورد استفاده باستانی کاران این شهر است.

نشانی:خیابان مطهری، مطهری 3، زورخانه امیرعرب

زمان بازدید: بهار و تابستان 17 تا 20 / پاییز و زمستان 16 تا 19

 مسجد چهاردرخت




مسجد جامع چهار درخت، از مکان‌های مذهبی مهم و مورد توجه مردم بیرجند است كه در سده ششم قمری بنا شده است.  این مسجد در محل میدان چهار درخت (قدیمی‌ترین میدان بیرجند) و در مجاورت مسجد عاشورا قرار دارد. این مسجد دارای دو در ورودی است که یک در از محل میدان به صحن مسجد راه دارد و ورودی دوم که در ضلع جنوب مسجد قرار گرفته مستقیما به شبستان ستون‌دار منتهی می‌شود. ورودی اول دارای تزئینات آجرکاری بوده و ساخت آن مربوط به اواخر دوره قاجار یا اوایل دوره پهلوی است ولی ورودی دوم که مستقیما به شبستان می‌رسد دارای طاق جناغی و تزئینات رسمی ‌بندی است و به زمان ساخت خود مسجد بر می‌گردد. ساخت این بنا مربوط به دوره صفویه است.

نشانی: خیابان مطهری، محله چهاردرخت، میدان چهاردرخت

  آرامگاه حکیم نزاری


آرامگاه سعدالدین نزاری قهستانی، ملقب به حکیم نزاری، سراینده و شاعر سده هفتم هجری، یکی از نقاط دیدنی و تاریخی شهر بیرجند است که در بافت قدیمی ‌شهر واقع شده است. حكیم نزاری یكی از بزرگان شعر پارسی بود كه سعدی چندین نوبت برای دیدار وی به بیرجند رهسپار شد. در بسیاری از اشعار حافظ و دیگر شاعران بنام ایران می‌توان ایده گرفتن از اشعار حكیم نزاری را ملاحظه كرد.

نشانی: میدان شهدا، خیابان حکیم نزاری

  بند دره




بند دره بزرگ‌ترین بند کوهستان بیرجند است که در میان رشته کوه باقران در جنوب بیرجند واقع است و در دوره قاجار ساخته شده.

نشانی: انتهای خیابان مدرس، پنج کیلومتری جنوب شهر بیرجند
شنبه 22/4/1392 - 11:39
آموزش و تحقيقات
ساعت مچی به عنوان قطب نما  
برای استفاده از ساعت مچی خود به عنوان قطب نما :
برای این کار ابتدا همانطور که در شکل می بینید ساعت خود را روی کف دست خود قرار دهید بطوریکه ساعت ۱۲ به سمت چپ باشد.حالا دست خود را چرخانده تا عقریه ساعت شمار رو به سمت خورشید قرار گیرد. اکنون مکانی بین عدد ساعت ۱۲ و عقربه ساعت شمار قطب جنوب را نشان می دهد.
اگر شما در نیمکره جنوبی هستید مکان بین عقربه ساعت شمار و عدد ساعت ۱۲ قطب شمال را نشان می دهد.
شنبه 22/4/1392 - 11:36
خواستگاری و نامزدی
در فاصله 1975 تا 1995 میلادی میزان تولید علم بشر برابر با تمامی علم و آگاهی انسان از ابتدای خلقت تا 1975 بوده و امروز هر پنج سال علم بشر دو برابر می‌شود و در آینده نزدیک هر دو سال این اتفاق خواهد افتاد.
در فاصله 1975 تا 1995 میلادی میزان تولید علم بشر برابر با تمامی علم و آگاهی انسان از ابتدای خلقت تا 1975 بوده و امروز هر پنج سال علم بشر دو برابر می‌شود و در آینده نزدیک هر دو سال این اتفاق خواهد افتاد.
 
تهرانی‌ها هم از این چالش فکری مصون نماندند و با گذشت فقط چندین دهه حال که به اعتقادات و تفکرات نیاکان خود که تا همین نزدیکی‌ها حاکم بر جامعه بود بر می‌خورند، اعجاب خویش را از آن رفتارها و باورها به نمایش می‌گذارند.
 
عروسی در تهران قدیم
 
یکی از اعتقادات تهرانیان قدیم، در بخت‌گشایی دختر، این بود که وقتی پنبه زنی را به خانه می‌آوردند، و مشغول کار می‌شد، پس از مدتی که کار می‌کرد، با تمهیدی از او می‌خواستند که دست از کار بکشد و برای صرف چای به داخل خانه آید، در این زمان به سرعت دختر دم بخت را می‌آوردند و به طوری که پنبه زن نبیند، دختر را از میان کمان پنبه زنی عبورش می‌دادند و اعتقاد داشتند که به زودی زه کمان هنگام کار پنبه‌زن پاره می‌شود و به این ترتیب بخت دخترشان هم باز می‌گردد.
 
یا عقیده دیگر این که هرگاه قرار بود، قصابی برای کشتن گوسفند نذری به خانه همسایه رود، مادر دختر چادر دخترش را برداشته، نزد قصاب می‌رفت و از او خواهش می‌کرد که پس از سر بریدن گوسفند، چادر دختر را از توی روده آن عبور دهد. با این امید که وقتی دختر چادر را سر کرد، به زودی بختش باز شود.
 
البته دستمزد قصاب هم در این ماموریت جدا از پول یک کله قند با ارزش بوده است.
 
کارهای زیادی در این زمینه انجام می‌شد که شرح مفصل همه آنها مدت‌ها زمان می‌خواهد که امکانش نیست، اما به قدر اشاره شنیدن آن‌ها خالی از لطف نیست. بنابراین فهرست وار اعتقادات تهرانی‌ها را در بخت گشایی دخترشان برمی‌شماریم:
 
1- سرکتاب باز کردن، مادر دختر بی خبر از او نزد رمال و دعانویس می‌رفت و از وی می‌خواست برای گشودن بخت دخترش یک سرکتاب باز کند.
 
2- تکان دادن سفره عقد بر سر دختر.
 
3- بردن دختر به حمام یهودی‌ها و داخل کردن وی در خزینه و پس از خروج از آن حمام دوباره بردن به حمام مسلمانان و شستن او از نجاست حمام یهودی.
 
 
 
4- گذراندن چادر نماز دختر از روده گوسفند که شرحش گذشت.
 
5- پیراهن مراد: تهیه پیراهن مراد از این قرار بود که روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان که روز قتل ابن ملجم است، زن‌ها آرایش می‌کردند و به مسجد می‌رفتند (تهرانی‌ها بیشترشان در مسجد شاه تجمع می‌کردند) و با پارچه‌هایی که از قبل تهیه کرده بودند، در بین دو نماز پیراهن مراد را می‌دوختند و معتقد بودند که با پوشیدن این پیراهن کلیه حاجات آن‌ها (از جمله بخت گشایی دخترشان) برآورده خواهد شد. اگر کسی این پیراهن را که با پول گدایی دوخته می شد، می پوشید تا سال دیگر حاجت و مرادش برآورده می شد. داستان از این قرار بود که دختران دم بخت از روز اول ماه رمضان دور کوچه و محله ها به راه می افتادند و از مردم گدایی می کردند و شب بیست وهفتم از صبح زود، چرخ خیاطی ها را به مسجد سپهسالار می بردند و با پارچه سفیدی که از آن پول می خریدند بین دو نماز ظهر و مغرب مشغول دوختن پیراهن می شدند و بعد از آن زمان، پیراهن مراد را می پوشیدند.
 
6- پلوی عروسی: پیر دخترها، قیمه پلوی می‌پختند و ته مانده پلوی عروسی را با آن قاطی می‌کردند و به فقرا می‌دادند که بختشان باز شود.
 
7- حنای سر عروس: از حنای سر عروس به قدر یک فندق برمی‌داشتند و با رنگ و حنا قاطی می‌کردند و سر دختر خانه مانده می‌بستند. مادران از حنای سر عروس در مراسم حنابندان، به اندازه ای کوچک برمی داشتند و با نیت آنکه دختران شان عروس شوند بر سر آنها می مالیدند.
 
8- وارونه سر کردن چادر نماز.
 
9- سبزه گره زدن که کمابیش امروزه انجام می‌شود. گره زدن سبزه در روز سیزدهم فروردین از جمله رسومی بود که تمام دختران دم بخت به آن پایبند بودند که حتی امروز نیز دیده می شود. دختران در این روز دو ساقه سبز را به هم هفت گره می زدند و نیت و حاجت شان را بیان می کردند. در هنگام گره زدن نیز دختران دلهره داشتند که مبادا گره پاره شود که در صورت پاره شدن، حاجت شان روا نمی شد.
 
10- گدایی کردن.
 
11- توسل به اماکن مقدس مسیحی
 
12- نذری مولودی. مادران تهرانی نذر می کردند که اگر دخترشان تا سال دیگر شوهر کرد، در ماه ربیع الاول که ماه جشن، سرور، ضیافت و عروسی هاست، جشنی به نام مولودی برای خشنودی حضرت زهرا(س) برپا کنند.
 
13- باز کردن قفل: دختر و پیرزنی از خویشان قفلی را می‌بستند و سه، چهار راه دورتر از خانه اش رفته پیرزن از مردی که اسمش محمد یا علی بود، می‌خواست با کلید قفل را باز کند.
 
14- آب هفت گری: آبی که مادر دختر یا کس دیگر از هفت دکان که نام شغل شان به «گری» پایان می‌یافت، می‌گرفت (آهنگری، سفیدگری، زرگری، شیشه گری، مسگری، ریخته گری و دواتگری) این آب‌ها را در شیشه‌ای جمع می‌کرد و روز جمعه پس از غسل و دو رکعت نماز واجب آب را با جام باطل سحر بر سرش می‌ریخت.
 
15- بیرون کردن دختر از خانه.
 
16- توسل به منار: در پای منار دختر خانه مانده شمع روشن می‌کرد.
 
17- توسل به توپ مروارید: استمداد از توپ مروارید برای مردادخواهی، ماجرای معروفی است که خود به تنهایی فضایی را برای حکایت می‌طلبد. فقط اشاره شود که غیر از بست نشینی متهمین در مجاورت توپ مروارید برای فرار از کیفر سیاسی و جرایم عمومی و موارد دیگر در دوران قاجاریه یکی دیگر از کارکرد اعتقادی توپ مروارید، در میان تهرانیان توسل دختران بدان بود تا با دخیل بستن به آن و عبور از زیر لوله توپ بختشان گشوده شود.توپ مروارید، توپ مفرغ بزرگی روی دو چرخ بر بالای سکویی در میدان توپخانه (سپه سابق) قرار داشت که دختران جهت بخت گشایی از زیر لوله توپ رد می شدند یا رویش سر می خوردند و برخی نیز در کنارش دخیل می بستند و اشعاری را زمزمه می کردند. توپ مروارید ماجراهای دیگری را نیز به خود اختصاص داده بوده که عده ای آن را منتسب به غنایم جنگی نادرشاه می دانستند که از هند به شیراز و سپس به تهران نقل مکان کرده. برخی نیز معتقد بودند این توپ، توپی است که در دوره صفویه، شاهان صفوی از پرتقالی ها غرامت گرفته اند، اما تاریخ ساخت آن توپ که رویش حک شده بود، زمان پادشاهی فتحعلی شاه قاجار را نشان می دهد.
 
18- یکی دیگر از رسم‌های تهرانی‌ها در بخت‌گشایی دختران و حاجت‌روایی، گرداندن دختر خانه مانده به گرد حوضچه پساب دباغخانه بود. این رسم تا دوران پهلوی هم که دباغخانه‌های تهران از داخل شهر خارج شده بود و به جایه رزم‌آرا (فدائیان اسلام) حوالی فرح‌آباد منتقل گردیده بود اعمال می‌شد.
 
***
 
مراسم ازدواج در تهران قدیم
 
در قدیم الایام، مراسم خواستگاری در تهران دارای رسم و رسوم خاص خود بوده است. آیین ازدواج به این صورت بوده که مادر فردی که تصمیم به ازدواج و همسرگزینی داشته به تنی چند از زنانی که کارشان پرس و جو و یافتن دختر مناسب و مورد نظر است، می سپرد. اگر دختری با شرایط مناسب سراغ دارند به وی معرفی نمایند. پس از مدتی یکی از این زنان دختری را انتخاب و به همراه یک یا چند نفر از زنان خانواده داماد سرزده به خانه او می رفتند تا دختر را ببینند.
 
دختر دم بخت و مورد نظر مدتی پس از ورود خواستگاران با کاسه ای آب وارد اتاقی که در آنجا خواستگاران نشسته بودند می شد و آب را به آنها تعارف می کرد و کناری می نشست، در این هنگام یکی از زنان خواستگار (که معمولاً مسن تر و با تجربه ترین بود) به نزد دختر رفته و چادر یا چارقد او را کنار می‌زد و دستی به سرش می‌کشید و موهایش را جابجا می‌کرد تا مطمئن شود دختر کم مو یا موهایش عاریتی نباشد. بعد از آن به نحوی زیرکانه از دهان، زیر بغل و بدنش، بو می‌کشید تا مطمئن شود آن دختر بوی بد نمی دهد.
 
پس از طی این تشریفات و مورد پسند واقع شدن دختر، خواستگاران به خانه برگشته و آنچه را دیده و مشاهده کرده بودند با جوانی که قصد ازدواج داشت در میان می گذاشتند در صورت موافقت وی، پدر داماد همراه با چند تن از بزرگان و ریش سفیدان فامیل به خانه دختر رفته و به اصطلاح شیرینی می خوردند.
 
فردای آن روز مادر، خاله، عمه و دیگر اقوام نزدیک داماد برای «بله برون» به خانه عروس رفته و راجع به مهریه و روز عقد و مسائلی از این قبیل صحبت می کردند. پس از چند روز از طرف خانواده داماد هدایایی که در چندین و چند مجمعه قرار داده شده بود به منزل عروس فرستاده می شد که از جمله هدایا می توان به شیرینی و میوه های فصل اشاره داشت.
 
پس از خواستگاری و پسند طرفین و انجام مراسم «بله برون» قرار خرید وسایل عروس، گذاشته می شد. برای این خرید یک یا دو نفر از خانواده عروس و داماد انتخاب می شدند. معمولاً مادر و خواهر عروس و داماد از جمله کسانی بودند که حق حضور در مراسم خرید را داشتند. لازم به توضیح است این خرید بدون حضور عروس و داماد انجام شده و در عوض نمایندگان آنان به سلیقه خود وسایل مورد نیازشان را خریداری می کردند ضمن اینکه تمامی خرج خریدها به عهده داماد بود.
 
چند روز قبل از سر گرفتن مراسم عروسی، مراسم جهازبران بود.
 
برای بردن جهیزیه چند نفر طبق کش به همراه چند قاطر اجیر شده تا جهیزیه عروس را به خانه داماد حمل کنند که عده ای نقاره زن نیز آنها را همراهی و در طول راه به هنرنمایی می پرداختند. قبل از رسیدن این گروه به خانه داماد، چند تن جلوتر به خانه داماد رفته و جاهایی از منزل داماد را که برای سکونت عروس در نظر گرفته شده بود نظافت و به اصطلاح آب و جارو می کردند.
 
هنگامی که جهیزیه به خانه داماد منتقل می شد فردی از طرف خانواده عروس صورت اسبابی را که آورده بودند به داماد نشان می داد و از وی رسید می گرفت علاوه بر آن دادن انعام به طبق کش ها و نقاره چی ها جزء وظایف داماد محسوب می شد طبق کش ها علاوه بر انعام مزبور اجازه داشتند نقل و پارچه های کف طبق ها را که به منظور تزیین، تدارک دیده شده بود برای خود بردارند. ضمن اینکه وسایل جهیزیه طبق توافقی که قبلاً میان خانواده های عروس و داماد صورت پذیرفته بود تهیه می شد.
 
منبع:ایسنا
شنبه 22/4/1392 - 11:30
ایرانگردی

دهکده مازیچال در ارتفاع ۲۶۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. در۵۰ کیلومتری شهر عباس و نزدیک کلاردشت که حدود یک ساعت زمان می‌برد تا بعد از گذر از ۱۷ کیلومتر جاده، به ارتفاعات دیدنی مازیچال برساند
چشم انداز بسیار زیبای روستای مازیچال با دیدی وسیع از رامسر تا چالوس، موقعیتی بی‌نظیر به این دهکده کوهستانی بخشیده است.
وجود تپه‌ها و کوه‌ها در این منطقه به گونه‌ای است که در هنگام بارندگی
مازیچال پر از ابرهایی می‌شود که هر لحظه شکل‌های زیبایی به خود می‌گیرند
می‌گویند نامگذاری مازیچال به دلیل وجود درخت بلوط در این منطقه بوده است.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
شنبه 22/4/1392 - 11:26
ایرانگردی


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


گروه اینترنتی پرشیـن استـار | www.Persian-Star.org


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.net


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس



www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس



www.iranfars.ir ایران فارس





www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس
شنبه 22/4/1392 - 9:30
ایرانگردی


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


گروه اینترنتی پرشیـن استار | www.Persian-Star.org

 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.net


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس


www.iranfars.ir ایران فارس

شنبه 22/4/1392 - 9:29
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته