• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 381
تعداد نظرات : 107
زمان آخرین مطلب : 5980روز قبل
آموزش و تحقيقات

LED ها منابع نور آینده:

منبع اصلی نور در آینده مطمئنا یك لامپ یا یك چراغ حبابدار نخواهد بود بلكه می تواند یك میز یا یك دیوار و یا هر چیز دیگری باشد.
نشریه اینترنتی لایوسانس نوشت : كشف تصادفی اخیر تولید نور از LED  ها یا دیود نورانی را به مرز جدیدی رساند.بزودیLED  خواهد توانست جایگزین ار زانتر و با دوام تری برای لامپهای حبابدار كنونی شود .
مایكل بوئرز دانشجوی دانشگاه وندر بلیت تلاش میكرد ذرات بسیار كوچك كوانتومی بسازدكه این ذرات كوانتومی كریستالهایی هستند كه ابعادشان چند نانو متر بیشتر نیست كه می توانند از 100 تا 1000 الكترون را در خود جای دهند.
 این ذرات به آسانی از خود بسته های انرژی منتشر می كنند و هر قدر كوچكتر باشند بیشتر تحریك می شوند . هر ذره در مجموعه ویژه بو ئرز بطور استثنایی كو چك و تنها شامل 33 یا 34 جفت اتم بود . هنگامیكه نور روی ذرات كوانتومی تابانده شده یا جریان برق به آنها وصل می شوند آنها با تولید نور از خود واكنش نشان می دهند و رنگها متغییر و متنوعی ایجاد می كنند.
اما هنگامیكه بوئرز یك پرتوی لیزری روی مجموعه ای از این ذرات كوانتومی تاباند اتفاق غیر منتظره ای رخ داد . وی گفت : ناگهان نور سفیدی تمامی میز را پو شاند و بسیار شگفت زده شدم. زیرا وی انتظار داشت ذرات كوانتومی نور آبی منتشر كند ولی این نور نور بسیار زیبای سفیدی بود.
بوئرز بهمراه دانشجوی دیگری این ذرات را با پلی اورتان مخلوط نمود و سطح بیرونی یك حباب لامپ  led   آبی را با آن پو شاند . هر چند ظاهر این حباب زیبا نبود ولی نور سفید ی مانند لامپهای معمولی منتشر می كرد كه شدت آن دو برابر و دوام آن 50 برابر یك لامپ معمولی 60 وات بود.
این فعالیت علمی در شماره 18 اكتبر نشریه انجمن شیمی آمریكا منتشر شده است .
Led ها تا اواخر دهه  گذشته فقط میتوانستند سه نور آبی و سبز وقرمز تولید كنند كه به همین علت كاربردشان محدود بود.
سپس led     هایی با رنگ آبی به بازار آمدندكه می توانستندنور سفید با ها له ای از رنگ آبی روشن كنند .
Led   ها دو برابر یك لامپ حباب دار 60 وات نور تولید كرده و 50 هزار ساعت كار می كنند و گرما وحرارت تولید نمی كنند و بسختی می شكنند .
بالا خره روزی فرا می رسد كهLED  جایگزین لامپهای معمولی شود و دیگر نور تنها از چراغ های حبابدار پخش نخواهد شد (انشا الله) 
منبع : برق و الكترونیك
جمعه 30/9/1386 - 18:53
آموزش و تحقيقات
سیستم AIS چگونه كار میكند ؟

این سیستم مشتمل بر یك فرستنده VHF ، دو گیرنده VHF TDMA (Time Division Muktiple Access) ، یك گیرنده VHF DSC ، سیستم های استاندارد ارتباطات مخابرات الكترونیكی دریایی و سنسورهای مربوطه میباشد . موقعیت و اطلاعات زمانی عموماً توسط یك گیرنده سیستم كمك ناوبری ماهواره ای نظیر GPS ( مشتمل بر یك گیرنده GNSSفركانس متوسط جهت دستیابی به موقعیت دقیق در آبهای ساحلی و سرزمینی) به سیستم اعمال میگردد . دیگر اطلاعاتی كه توسط سیستم AIS پخش میگردد ، بصورت الكترونیكی از دیگر تجهیزات موجود در روی كشتی و از طریق سیستمهای ارتباطی استاندارد موجود دریافت میگردد . اطلاعات هدینگ ، مسیر و سرعت نسبت به كف عموماً در تمام كشتیهای مجهز به سیستم AIS وجود دارد . اطلاعات دیگری نظیرزوایای رول ، پیچ و هیل ، سرعت چرخش ، مقصد و ETA نیز باید به سیستم تغذیه گردد .

فرستنده صوتی AIS صرف نظر از اینكه كشتی در آبهای ساحلی ، سرزمینی و یا آبهای آزاد باشد بصورت داخلی و بطور مداوم كار میكند . فرستنده ها از مدولاسیون 9.6 kb GMSK FM روی كانالهای 25 و یا 5/12 كیلو هرتز استفاده میكنند . هرچند تنها یك كانال رادیو برای این منظور مورد نیاز میباشد ولی هر ایستگاه روی دو كانال رادیویی اقدام به ارسال و دریافت مینماید و این امر بمنظور جلوگیری از مشكلات ناشی از تداخل و همچنین جهت امكان پذیر شدن انتقال بین كانالها جهت جلوگیری از ازدست دادن ارتباط با دیگر كشتیها میباشد .

برد این سیستم مشابه دیگر تجهیزات كه در باند فركانسی VHF كار میكنند میباشد و ذاتاً بستگی به ارتفاع آنتن دارد . با توجه به آنچه ذكر گردید انتظار میرود برد این دستگاه بین 20 الی 30 مایل باشد كه با بهره گیری از ایستگاههای تكرار كننده میتوان این برد را افزایش داد .

سیستم شناسائی اتوماتیك
یكی از مواردی كه در آئین نامه سولاس بمنظور ایمنی جان انسان در دریا ، ایمنی ناوبری و حفظ محیط زیست دریایی بر آن تاكید گردیده است ، تجهیز شناورهای دریایی به سیستم شناسائی اتوماتیك یا AIS میباشد . وظیفه اصلی این سیستم تبادل اطلاعات میان یگانهای شناور با یكدیگر و با ساحل میباشد . از مزایای نصب این سیستم میتوان موارد زیر را برشمرد :

- سهولت بیشتر در شناسائی یگانها

- سهولت در رهگیری شناورهای سطحی

- مبادله اطلاعات ضروری میان كشتیها بدون دخالت انسان و بصورت خودكار

- كاهش ترافیك بر روی مدارهای VHF

- افزایش اطلاعات فرمانده و افسران نگهبان پل فرماندهی از وضعیت پیرامونی خود

دستگاه AIS نصب شده بر كشتی قادر است اطلاعات تعیین شده را بصورت دائمی به سایر شناورها و ایستگاههای كنترل ترافیك ساحلی (VTS) ارسال نموده و همچنین اطلاعات ارسالی از سایر شناورها را دریافت نماید . اطلاعات دریافتی میتوانند بر روی صفحه نمایشگر كامپیوترهای شخصی ، Laptop ها ، صفحه نمایشگر سیستمهای ECDIS( نمایشگر نقشه و داده های الكترونیكی) و یا رادار نمایش داده شوند . بر اساس قوانین سولاس كلیه كشتیهای مسافربری ، نفت كشها و سایر كشتیها میبایست قبل از تاریخ 1 جولای 2007 به این سیستم مجهز گردند . بر اساس همین قوانین كلیه شناورهای تردد كننده در آبهای داخلی نیز میبایست تا قبل از 1 جولای 2008 به سیستم AIS مجهز شوند .

اطلاعاتی كه توسط این سیستم ارسال میگردد به سه دسته تقسیم میشوند :

الف – اطلاعات ثابت : این اطلاعات پس از نصب دستگاه در آن ثبت شده و تنها در صورت ایجاد تغییرات در ساختار كشتی و یا نحوه ثبت آن در IMO میبایست اصلاح گردد . این اطلاعات عبارتند از :

كد MMIS

نام و Call Sign

شماره IMO

طول و عرض شناور

محل نصب آنتن GPS بر روی كشتی

ب- اطلاعات متغییر و یا دینامیك .این اطلاعات بطور مدام و در خلال روشن بودن دستگاه تصحیح گردیده و شامل موارد زیر میباشد :

موقعیت یگان

زمان جهانی UTC

مسیر حركت نسبت به كف دریا (COG)

سرعت حركت نسبت به كف دریا (SOG)

هدینگ(راه جایرو)

وضعیت كشتی از نظر قوانین راه (در حال حركت ، در لنگر، خارج از كنترل ، محدودیت در مانور ، متصل به بویه ، محدودیت بدلیل آبخور، در حال ماهیگیری و ....)

سرعت و یا نواخت گردش شناور(ROT)

ج- اطلاعات مرتبط با برنامه حركت كشتی . این اطلاعات عبارتند از :

آبخور كشتی

كالا و مواد خطرناك در كشتی (كالای خطرناك DG ، كالای زیان رسان HG ، كالای مضر برای محیط دریاهاMP)

مقصد شناور و زمان رسیدن به آن

مسیرهای حركت و نقاط چرخش

علاوه بر اطلاعات ذكر شده در فوق ، در صورت مشاهده موارد مرتبط با ایمنی در دریا میتوان یك پیام كوتاه ( حداكثر 158 كاراكتر) به یگان مشخص و یا كلیه یگانها ارسال نمود .

 
جمعه 30/9/1386 - 18:40
آموزش و تحقيقات
حسگر - سنسور
حسگر یك وسیله الكتریكی است كه تغییرات فیزیكی یا شیمیایی را اندازه گیری می كند و آن را به سیگنال الكتریكی تبدیل می نماید.حسگرها در واقع ابزار ارتباط ربات با دنیای خارج و كسب اطلاعات محیطی و نیز داخلی می باشند. انتخاب درست حسگرها تأثیر بسیار زیادی در میزان كارایی ربات دارد. بسته به نوع اطلاعاتی كه ربات نیاز دارد از حسگرهای مختلفی می توان استفاده نمود:
فاصله
– رنگ
– نور
– صدا
حركت و لرزش
– دما
– دود
– و...

اما چرا از حسگرها استفاده می كنیم ؟ همانطور كه در ابتدای این گفتار اشاره شد حسگرها اطلاعات مورد نیاز ربات را در اختیار آن قرار می دهند و كمیتهای فیزیكی یا شیمیایی موردنظر را به سیگنالهای الكتریكی تبدیل می كنند.مزایای سیگنالهای الكتریكی را می توان بصورت زیر دسته بندی كرد:
پردازش راحتتر و ارزانتر
انتقال آسان
دقت بالا
سرعت بالا
و...
حسگرهای مورد استفاده در رباتیك:
در یك دسته بندی كلی حسگرهای مورد استفاده در رباتها را می توان در یك دسته خلاصه كرد:
حسگرهای تماسی ( Contact )
مهمترین كاربردهای این حسگرها به این شرح می باشد:
آشكارسازی تماس دو جسم
اندازه گیری نیروها و گشتاورهایی كه حین حركت ربات بین اجزای مختلف آن ایجاد می شود .

در شكل یك میكرو سوئیچ یا حسگر تماسی نشان داده شده است. در صورت برخورد تیغه فلزی به مانع و فشرده شدن كلید زیر تیغه همانند قطع و وصل شدن یك كلید ولتاژ خروجی سوئیچ تغییر می كند.
حسگرهای هم جواری (Proximity )
آشكارسازی اشیا نزدیك به روبات مهمترین كاربرد این حسگرها می باشد. انواع مختلفی از حسگرهای هم جواری در بازار موجود است از جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
القایی
اثرهال
خازنی
اولتراسونیك
نوری

حسگرهای دوربرد ( Far away)
كاربرد اصلی این حسگرها به شرح زیر می باشد:
فاصله سنج (لیزو و اولتراسونیك)
بینایی (دوربینCCD)

در شكل یك زوج گیرنده و فرستنده اولتراسونیك (ماورا صوت) نشان داده شده است. اساس كار این حسگرها بر مبنای پدیده داپلر می باشد.
- حسگر نوری (گیرنده-فرستنده)
یكی از پركاربردترین حسگرهای مورد استفاده در ساخت رباتها حسگرهای نوری هستند. حسگر نوری گیرنده- فرستنده از یك دیود نورانی (فرستنده) و یك ترانزیستور نوری (گیرنده) تشكیل شده است.
خروجی این حسگر در صورتیكه مقابل سطح سفید قرار بگیرد 5 ولت و در صورتی كه در مقابل یك سطح تیره قرار گیرد صفر ولت می باشد. البته این وضعیت می تواند در مدلهای مختلف حسگر برعكس باشد. در هر حال این حسگر در مواجهه با دو سطح نوری مختلف ولتاژ متفاوتی تولید می كند.

در زیر یك نمونه مدار راه انداز زوج حسگر نوری گیرنده فرستنده نشان داده شده است. مقادیر مقاوتهای نشان داده شده در مدلهای متفاوت متغییر است و با مطالعه دیتا شیت آنها می توان مقدار بهینه مقاومت را بدست آورد.

 

جمعه 30/9/1386 - 18:24
آموزش و تحقيقات
فیبرنوری چگونه كار میكند؟
هرجا كه صحبت از سیستم های جدید مخابراتی، سیستم های تلویزیون كابلی و اینترنت باشد، در مورد فیبر نوری هم چیزهایی میشنوید.
فیبرهای نوری از شیشه شفاف و خالص ساخته میشوند و با ضخامتی به نازكی یك تار موی انسان، میتوانند اطلاعات دیجیتال را در فواصل دور انتقال دهند. از آنها همچنین برای عكسبرداری پزشكی و معاینه های فنی در مهندسی مكانیك استفاده میشود. 

یك رشته فیبر نوری

فیبرنوری چیست؟

فیبرهای نوری رشته های بلند و نازكی از شیشه بسیار خالصند كه ضخامتی در حدود قطر موی انسان دارند. آنها در بسته هایی بنام كابلهای نوری كنار هم قرار داده میشوند و برای انتقال سیگنالهای نوری در فواصل دور مورد استفاده قرار میگیرند.

اگر با دقت به یك رشته فیبر نوری نگاه كنید، می بینید كه از قسمتهای زیر ساخته شده :

قسمتهای مختلف یك رشته فیبر نوری  

• هسته _ هسته بخش مركزی فیبر است كه از شیشه ساخته شده و نور در این قسمت سیر میكند.       

• لایه روكش _ واسطه شفافی كه هسته مركزی فیبر نوری را احاطه میكند وباعث انعكاس نور به داخل هسته میشود.
• روكش محافظ _ روكشی پلاستیكی كه فیبر نوری در برابر رطوبت و آسیب دیدن محافظت میكند.

صدها یا هزاران عدد از این رشته های فیبر نوری بصورت بسته ای در كنار هم قرار داده میشوند كه به آن كابل نوری گویند. این دسته از رشته های فیبر نوری با یك پوشش خارجی موسوم به ژاكت یا غلاف محافظت میشوند.

فیبرهای نوری دو نوعند :

• فیبرهای نوری تك وجهی _ این نوع از فیبرها هسته های كوچكی دارند ( قطری در حدود inch (4-) 10x 5/3  یا   9 میكرون ) و میتوانند نور لیزر مادون قرمز ( با طول موج 1300 تا 1550 نانومتر ) را درون خود هدایت كنند.
• فیبرهای نوری چند وجهی _ این نوع از فیبرها هسته های بزرگتری دارند ( قطری در حدود inch (3-) 10x 5/2 یا  5/62  میكرون ) و نور مادون قرمز گسیل شده از دیودهای نوری موسوم به LEDها را ( با طول موج 850 تا 1300 نانومتر ) درون خود هدایت میكنند.

برخی از فیبرهای نوری از پلاستیك ساخته میشوند. این فیبرها هسته بزرگی ( با قطر 4 صدم inch یا یك میلیمتر ) دارند و نور مرئی قرمزی را كه از LEDها گسیل میشود ( و طول موجی برابر با 650 نانومتر دارد ) هدایت میكنند.

یك فیبر نوری چگونه نور را هدایت میكند؟

فرض كنید میخواهید یك باریكه نور را بطور مستقیم و در امتداد یك كریدور بتابانید. نور براحتی در خطوط راست سیر میكند و مشكلی ازین جهت نیست. حال اگر كریدور مستقیم نباشد و در طول خود خمیدگی داشته باشد چگونه نور را به انتهای آن میرسانید؟
برای این منظور میتوانید از یك آینه استفاده كنید كه در محل خمیدگی راهرو قرار میگیرد و نور را در جهت مناسب منحرف میكند. اگر راهرو خیلی پیچ در پیچ باشد و خمهای زیادی داشته باشد چه؟ میتوانید دیوارها را با آینه بپوشانید و نور را به دام بیندازید بطوریكه در طول راهرو از یك گوشه به گوشه دیگر بپرد. این دقیقا همان چیزی است كه در یك فیبرنوری اتفاق می افتد.
نور در یك كابل فیبرنوری، بر اساس قاعده ای موسوم به بازتابش داخلی، مرتبا بوسیله دیواره آینه پوش لایه ای كه هسته را فراگرفته، به این سو و آن سو پرش میكند و در طول هسته پیش میرود.
 

تصویری از بازتابش كلی نور در یك فیبر نوری

از آنجا كه لایه آینه پوش اطراف هسته هیچ نوری را جذب نمیكند، موج نور میتواند فواصل طولانی را طی كند. به هر حال، برخی از سیگنالهای نوری در حین حركت در طول فیبر، ضعیف میشوند كه علت عمده آن وجود برخی ناخالصیها داخل شیشه است. میزان ضعیف شدن سیگنال به درجه خلوص شیشه بكار رفته در داخل فیبر و نیز طول موج نوری كه درون فیبر سیر میكند بستگی دارد (بعنوان مثال
850 نانومتر = 60 تا 75 درصد در هر یك كیلومتر
1300 نانومتر = 50 تا 60 درصد در هر یك كیلومتر
1550 نانومتر = بیش از 50 درصد در هر یك كیلومتر ).
برخی از فیبرهای نوری هم هستند كه سیگنال در داخل آنها خیلی كم تضعیف میشود. (كمتر از 10 درصد در هر یك كیلومتر برای 1550 نانومتر ).

سیستم ارتباط بوسیله فیبرنوری

برای پی بردن به اینكه فیبرهای نوری چگونه در سیستم های ارتباطی مورد استفاده قرار میگیرند، اجازه دهید نگاهی بیاندازیم به فیلم یا سندی كه مربوط به جنگ جهانی دوم است. دو كشتی نیروی دریایی را درنظر بگیرید كه از كنار یكدیگر عبور میكنند و لازم است باهم ارتباط برقرار كنند درحالی كه امكان استفاده از رادیو وجود ندارد و یا دریا طوفانی است. كاپیتان یكی از كشتی ها پیامی را برای یك ملوان كه روی عرشه است میفرستد. ملوان آن پیام را به كد مورس ترجمه میكند و از نورافكنی ویژه كه یك پنجره كركره جلو آن است برای ارسال پیام به كشتی مقابل استفاده میكند. ملوانی كه در كشتی مقابل است این پیام مورس را میگیرد، ترجمه میكند و به كاپیتان میدهد. (ملوان كشتی دوم عكس عملی را انجام میدهد كه ملوان كشتی اول انجام داد.)

حالا فرض كنید این دو كشتی هر یك در گوشه ای از اقیانوسند و هزاران مایل فاصله دارند و در فاصله بین آنها یك سیستم ارتباطی فیبرنوری وجود دارد.


سیستم های ارتباط بوسیله فیبرنوری، شامل این قسمت هاست:

• فرستنده _ سیگنالهای نور را تولید میكند و به رمز در میاورد.
• فیبرنوری _ سیگنالهای نور را تا فواصل دور هدایت میكند.
• تقویت كننده نوری _ ممكن است برای تقویت سیگنالهای نوری لازم باشد. (برای ارسال سیگنال به فواصل خیلی دور)
• گیرنده نوری _ سیگنالهای نور را دریافت و رمزگشائی میكند.


فرستنده

نقش فرستنده شبیه ملوانی است كه روی عرشه كشتی فرستنده پیام ایستاده و پیام را ارسال میكند. فرستنده ابزار تولید نور را در فواصل زمانی مناسب خاموش یا روشن میكند.
فرستنده درعمل به فیبر نوری متصل میشود و حتی ممكن است دارای لنزی برای متمركز كردن نور به داخل فیبر هم باشد. قدرت اشعه لیزر بیش از LEDهاست اما با كم و زیاد شدن دما شدت نورشان تغییر میكند و گرانتر هم هستند. متداول ترین طول موجهایی كه استفاده میشود عبارتند از: 850 نانومتر، 1300 نانومتر و 1550 نانومتر. (مادون قرمز و طول موجهای نامرئی طیف )

تقویت كننده نوری

همانطور كه قبلا هم به آن اشاره شد، نور حین عبور از فیبر ضعیف میشود. (مخصوصا در فواصل طولانی بیش از نیم مایل یا حدود یك كیلومتر مثلا در كابلهای زیر دریا) بنابرین یك یا بیش از یك تقویت كننده نوری در طول كابل بسته میشوند تا نور ضعیف شده را تقویت كنند.
یك تقویت كننده نوری دارای فیبرهای نوری با پوشش ویژه ای است. نور ضعیف شده پس از ورود به این تقویت كننده تحت تاثیر این پوشش خاص و نیز نور لیزری كه به این پوشش تابیده میشود تقویت میشود. ملكولهای موجود در این پوشش ویژه با تابش لیزر به آنها، سیگنال نوری جدید و قوی تولید میكنند كه مشخصات آن مشابه نور ورودی به تقویت كننده است. درواقع تقویت كننده نوری یك آمپلی فایر لیزری برای نور ورودی به آن است. گیرنده نوری مشابه ملوانی كه روی عرشه كشتی گیرنده پیام بود عمل میكند. این گیرنده سیگنالهای نوری ورودی را میگیرد، رمزگشائی میكند و سیگنالهای الكتریكی مناسب را برای ارسال به كامپیوتر، تلویزیون یا تلفن كاربر تولید و به آنها ارسال میكند. این گیرنده برای دریافت و آشكارسازی نور ورودی از فتوسل یا فتودیود استفاده میكند./

گیرنده نوری

گیرنده نوری مشابه ملوانی كه روی عرشه كشتی گیرنده پیام بود عمل میكند. این گیرنده سیگنالهای نوری ورودی را میگیرد، رمزگشائی میكند و سیگنالهای الكتریكی مناسب را برای ارسال به كامپیوتر، تلویزیون یا تلفن كاربر تولید و به آنها ارسال میكند. این گیرنده برای دریافت و آشكارسازی نور ورودی از فتوسل یا فتودیود استفاده میكند

 

جمعه 30/9/1386 - 18:16
دعا و زیارت
 

آغاز امامت امام مهدى (عج)

 

(مَن یُعَظِّمْ شَعائِراللّه فَاِنَّها مِن تَقْوى القُلوبِ . . .)

خوشا به حال كسى كه شعائر دین خدا را بزرگ و محترم شمارد; زیرا این صفت، ویژگى دل هاى پرهیزگار است.

هشتم ربیع الاول شهادت مظلومانه ى امام حسن عسكرى (علیه السلام)آغاز دوره ى امامت امام مهدى (عج)، از حوادث مهم و حساس تاریخ تشیع به شمار مى رود. با گرامى داشت خاطره ى این روز باشكوه، مطلب زیر را با هدف آشنایى بیشتر با شخصیت آخرین حجت خدا در روى زمین و اظهار ارادت به پیشگاه آن حضرت تقدیم مى داریم. امید است همیشه یاد آن عزیز پنهان در پس پرده ى غیبت را در دل هایمان زنده داریم و از وظایف خطیر خویش در این دوره ى سرنوشت ساز غافل نباشیم.


 

اصل امامت:

مقوله ى امامت و جانشینى پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم)، همواره به عنوان یكى از مباحث مهم اعتقادى مسلمانان در طول تاریخ مطرح بوده است. در دیدگاه شیعه، اهداف نزول كتاب هاى آسمانى و ارسال پیامبران الهى، هنگامى به طور كامل تحقق مى یابد كه ختم نبوت با نصب امام معصوم همراه باشد. امام همه ى ویژگى هاى پیامبر به جز دریافت وحى را داراست كه با ولایت تكوینى (قدرت بر تصرف در نظام هستى) و ولایت تشریعى (تبیین و تفسیر آیات و احكام الهى) و از بین بردن نارسایى هاى موجود، زمینه را براى رسیدن انسان به كمال معنوى فراهم مى كند.

پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم)، در سال دهم هجرى، هنگام بازگشت از حجة الوداع، با نازل شدن آیه ى «الیوم اكملت لكم دینكم واتممت علیكم نعمتى»() از سوى خداوند مأمور شدند در محلى به نام «غدیر خم»، انتصاب على بن ابى طالب (علیه السلام)به مقام امامت را به آگاهى مردم برسانند. ابو جعفر محمّد بن جریر طبرى; تفسیرگر و تاریخ نگار نام دار اهل سنت در اشاره به این واقعه مى نویسد:

«پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم) ]در منطقه ى غدیر خم[ فرمودند: جبرییل از سوى خداوند دستور آورد كه در این جایگاه بایستم و به سفید و سیاه اعلام كنم كه على بن ابى طالب (علیه السلام)، برادر من، وصى من، جانشین من و امام پس از من است»().

البته آن چه گفته شد به اعلام همگانى و رسمى و بیعت گرفتن از مردم مربوط است; زیرا رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در دوران رسالت، بارها با بیان تعداد امامان و نام بردن از آنان، مسأله ى امامت را تبیین كرده بودند. هنگامى كه آیه ى «یا ایها الذین امنوا اطیعواللّه و اطیعوالرسول واولى الامر منكم»() نازل شد، جابر بن عبداللّه انصارى از پیامبر پرسید: «اولى الامر» كه اطاعت شان در ردیف اطاعت شما به حساب آمده است، چه كسانى هستند؟ پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم)در پاسخ فرمودند: «آنان جانشینان من و پیشوایان مسلمانان هستند. نخستین آنان، على بن ابى طالب و پس از او فرزندش، حسن و . . . به این ترتیب یكایك ائمه ى اطهار (علیهم السلام) را نام بردند. هنگامى كه به امام دوازدهم رسیدند، با این تعبیر از ایشان یاد كردند كه: «ثم سّمى محمّد و كنیّى حجة اللّه فى ارضه و بقیّة فى عباده ابن الحسن بن على . . .; سپس هم نام محمّد، هم كنیه ى من، حجة اللّه و بقیة اللّه در بین مردمان، فرزند حسن به على (علیه السلام)هستند . . .».


 

ویژگى هاى حضرت مهدى (عج):

تحصیل كمال واقعى انسان، پس از ختم نبوت، به پیروى از رهنمودهاى امام هر عصر وابسته است كه پیروى نیز بدون معرفت و شناخت امام ممكن نیست. از این رو، شناخت ویژگى ها و اوصاف ائمه ى اطهار(علیهم السلام)در سیر تكامل فردى و اجتماعى افراد و تحقق ایمان صحیح اهمیت دارد. به گونه اى كه با تعابیر گوناگون از پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم)روایت شده است:

من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتة جاهلیة.()

هر كس بمیرد و امام زمان خود را نشناسد، به مرگ جاهلیت مرده است.

بدیهى است شناخت امام، مراتبى دارد كه هر مرتبه از آن، به بخشى از نیازهاى افراد در زمینه هاى خاص پاسخ مى گوید و آنان را به معرفت و كمال رهنمون مى سازد.

الف) نسب حضرت مهدى (علیه السلام):

پدر بزرگوار ایشان، امام حسن عسكرى (علیه السلام)، امام یازدهم شیعیان است كه در سال 232 هـ ق. در شهر مدینه متولد شد و در سال 260 هـ ق در سامرا به شهادت رسید.

مادر امام زمان (علیه السلام)، نرجس خاتون از طرف پدر، دختر یشوعا پسر قیصر روم شرقى و از طرف مادر، از نوادگان شمعون یكى از حواریون حضرت عیسى (علیه السلام) است كه در واقعه ى معجزه مانندى، از روم به مدینه منتقل و سپس در خانه ى امام هادى (علیه السلام)، تحت نظر حكیمه خاتون، دختر امام جواد (علیه السلام)، با احكام اسلام آشنا مى شود. آن گاه امام هادى (علیه السلام)، او را به همسرى حضرت عسكرى (علیه السلام) در مى آورند و بدین ترتیب، این بانوى پاك دامن به افتخار مادرى مهدى آل محمّد (علیه السلام) نایل مى گردد. این بانوى پرهیزكار به روایتى در سال 261 هجرى و بنابر نقل دیگر، یك سال پیش از شهادت امام عسكرى (علیه السلام)، از دنیا رفته اند. قبر شریف این بانوى پرهیزگار، در كنار مرقد مطهر امام یازدهم (علیه السلام)در سامرا قرار دارد.

ب) ولادت حضرت مهدى (علیه السلام):

خلفاى عباسى از طریق روایات زیادى كه از پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم) و ائمه ى اطهار (علیهم السلام) در باره ى امام مهدى (علیه السلام)نقل شده بود، بر این حقیقت كاملا آگاه بودند كه به زودى در خاندان اهل بیت (علیهم السلام)، نوزادى چشم به جهان خواهد گشود كه بساط ظلم و فساد نظام هاى خود كامه را از جوامع بشرى برخواهد چید. بر این اساس، دستگاه حاكم از زمان امام نهم (علیه السلام) به بعد، آن بزرگواران را بیش از پیش زیر نظر گرفته بود. حتى امام هادى (علیه السلام) و فرزندش امام عسكرى را از مدینه به سامرا (مركز خلافت عباسى) انتقال دادند تا اعمال و رفتار آنان را كنترل كنند. این فشارها در زمان امامت امام یازدهم به اوج خود رسید و ارتباط آن حضرت را با شیعیان به حداقل رساند. سردمداران حكومت عباسى، بارها او را به زندان منتقل مى كردند و گاه و بى گاه به خانه اش یورش مى بردند و به بازرسى مى پرداختند تا بلكه به آن نوزاد دست یابند. اما مشیّت خداوند آن بود كه به مصداق «یریدون لیطفوا نورالله بافواههم والله متم نوره و لوكره الكافرین»،() این مولود مبارك در این خاندان وحى و نبوت، چشم به جهان گشاید.

در شب نیمه ى شعبان سال 255 هـ ق، در حالى كه اصلا آثار حمل در مادر بزرگوارشان دیده نمى شد، آن امام همام، به عرصه ى وجود گام نهادند. به این ترتیب در آن شرایط بسیار سخت و آكنده از رعب و وحشت، وعده ى خداوند تحقق یافت و دوازدهمین ستاره ى بر حق امامت با طلوع خویش، افول حاكمیت ستم گران را نوید داد.

با وجود مخفى بودن تولد این مولود، امام عسكرى (علیه السلام) براى اتمام حجت و پیش گیرى از انحراف هاى بعدى، خبر تولد امام دوازدهم را به دوستان و خویشاوندان و شیعیان خاص رساندند و حتى به برخى از آنان، امام (علیه السلام) را نشان دادند. براى مثال، احمد بن اسحاق قمى یكى از بزرگان شیعه مى گوید: خدمت امام عسكرى (علیه السلام) شرفیاب شدم و خواستم در باره ى جانشین آن حضرت پرسش كنم. وقتى به حضور آن حضرت رسیدم، بى آن كه من، پرسش خود را مطرح كنم، به من فرمودند:

«اى احمد! خداى متعال از هنگامى كه آدم را آفرید، زمین را از حجت، خالى نگذاشته است و تا قیامت نیز آن را از حجت خالى نخواهد گذاشت. براى وجود حجت خداست كه بلاها از اهل زمین، دفع مى شود و نعمت هایى چون باران بر آنان نازل مى شود و زمین، بركت و نعمت هاى موجود در خود را به انسان ها ارزانى مى دارد».

اسحاق بن احمد قمى مى پرسد: مولاى من! امام پس از شما كیست؟ به دنبال این پرسش، امام به اندرون خانه وارد شدند. سپس در حالى كه پسرى در حدود سه ساله و هم چون ماه نورانى شب چهارده را در بغل داشتند، بیرون آمدند. آن گاه به من فرمودند:

«اى احمد! اگر تو نزد خداى متعال و حجت هاى او گرامى نبودى، پسرم را به تو نشان نمى دادم; همانا او هم نام رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) و هم كنیه ى اوست. او همان كسى است كه زمین را از عدل و داد پر خواهد ساخت. مَثل او در این امت، مَثل حضرت خضر (علیه السلام) است. به خداسوگند! او به زودى غایب خواهد شدو دوره ى غیبت او به اندازه اى طول مى كشد كه بیشتر مردم به گمراهى و هلاكت گرفتار مى شوند. تنها كسانى كه خداوند توفیق پایدارى در امامت را به آنان ارزانى داشته است، نجات مى یابند».

احمد بن اسحاق مى گوید: سرورم! آیا نشانه اى هم وجود دارد تا به كمك آن، بیشتر اطمینان قلبى پیدا كنم؟ در این هنگام آن پسر بچه ى زیبا و نورانى، با لهجه ى عربى بسیار فصیح به آرامى فرمودند:

«منم بقیة الله در زمین; همان كسى كه از دشمنان خدا انتقام مى گیرد. اى احمد بن اسحاق! پس از آن كه خود او را زیارت كردى، در پى اثر و نشانه ى دیگرى نگرد...».()

ج) امامت حضرت مهدى (علیه السلام):

پیش تر اشاره شد كه پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم) و ائمه ى اطهار(علیهم السلام)، با تعابیر گوناگون به مسأله ى امامت حضرت مهدى (علیه السلام)اشاره كرده و تقریباً اطلاعات لازم را در باره ى چگونگى تولد، وقایع زندگى و ویژگى هاى حكومت آن حضرت در اختیار مردم قرار داده بودند. براى مثال، در یك مورد، پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم) خطاب به على (علیه السلام) فرمودند:

«امامان پس از من دوازده نفرند كه اولى آن ها تو هستى و آخر آن ها قائمى است كه خداوند به دست او، شرق و غرب عالم را خواهد گشود»().

و یا در جاى دیگر مى فرمایند:

«... نهمین نفر از امامان، قائم اهل بیت من و مهدى این امت است كه در رفتار و گفتار و كردار، شبیه ترین مردم به من است. او پس از یك غیبت طولانى و حیرت و سرگردانى ظهور خواهد كرد و دین خدا را در سرتاسر عالم، حاكمیت خواهد بخشید. او با نصرت و تأییدهاى پى در پى خداوند متعال، زمین را پر از عدل و داد خواهد ساخت همان گونه كه پیش از آن، از ظلم و ستم پر شده است».()

بنابراین به دلیل شرایط خفقان بارى كه خلفاى عباسى ایجاد كرده بودند، حضرت مهدى (علیه السلام) پس از تولد، یك دوره زندگى نیمه مخفى را آغاز كردند. در این دوره كه تا شهادت امام عسكرى (علیه السلام)، ادامه داشت، تعداد بسیار اندكى از شیعیان، به دیدار ایشان نایل شدند از آن پس، دوره ى امامت امام دوازدهم (علیه السلام) و مرحله ى خطیر زندگى آن حضرت كه به دوره ى غیبت معروف است، آغاز مى شود.

مسأله ى اقامه ى نماز بر پیكر مطهر امام عسكرى (علیه السلام) توسط حضرت مهدى (علیه السلام)، سبب روشنگرى مردم شد و از انحراف هاى بعدى در مسأله ى امامت جلوگیرى كرد. این كار بر همه ى شیعیان آشكار ساخت كه پس از امام عسكرى (علیه السلام)، فرزند ایشان عهده دار منصب امامت هستند. بدین ترتیب توطئه ى خطرناكى كه خلفاى عباسى، براى نابودى اساس مكتب تشیع طرح ریزى كرده بودند، خنثى شد.

باید دانست عوامل حكومت عباسى پس از شهادت امام عسكرى (علیه السلام)، در صدد برآمدند تا كسى را از سوى خلیفه، مأمور نماز خواندن بر جنازه ى آن حضرت كنند و به پندار باطل خود، با این كار، پایان دوره ى امامت را اعلام و خلیفه ى غاصب عباسى را وارث امامت شیعه معرفى كنند; اما با وجود مقدمه چینى هاى بسیارى كه انجام داده بودند، نقشه ى آنان عملى نشد. هنگامى كه فرد مورد نظر حكومت، آماده ى نماز خواندن بر پیكر امام یازدهم (علیه السلام)بود، ناگهان كودكى در حدود پنج ساله، با وقار و طمأنینه پیش آمد، آن فرد را كنار زد و خود به اقامه ى نماز پرداخت. این در حالى بود كه به عنایت خداوند متعال، مأموران حكومتى نتوانستند حتى كوچك ترین عكس العملى از خود نشان دهند. با پایان نماز نیز، پیش از آن كه مأموران حكومتى بتوانند كارى بكنند، آن حضرت از دیدگان غایب شدند. بدین ترتیب، دوره ى امامت حضرت مهدى (علیه السلام)آغاز شد.

آغاز امامت آن حضرت، به مشیّت الهى و برخى مصالح دیگر، با غیبت همراه بود كه به «غیبت صغرا» مشهور است و تا سال 329 هجرى قمرى به طول انجامید. پس از آن، مرحله ى جدیدى از غیبت كه به دوره ى «غیبت كبرا» معروف است، آغاز شد كه تاكنون نیز ادامه دارد. این دوران، سخت ترین دوره ى امتحان مردم است; زیرا ارتباط مستقیم با امام (علیه السلام)براى همگان میسر نیست و نایب خاصى نیز وجود ندارد تا مردم به وسیله ى او بتوانند از آن حضرت، كسب تكلیف و پاسخ پرسش هاى شان را دریافت كنند.

در توصیف این برهه از زمان، تعبیرهاى بسیارى در روایات وارد شده است كه از وجود فتنه هاى بسیار خطرناك حكایت دارد. بشر در این دوره، به دلیل بى توجهى به ارزش هاى اصیل الهى و انسانى، با وجود برخوردارى از زندگى به ظاهر زیبا، آراسته و مدرن به زندگى نكبت بارى دچار مى شود. بدین معنا كه هر چند شكم ها سیر و زندگى پر زرق و برق خواهد بود، ولى روح ها مضطرب، نگران و سرگشته است و از دست دادن هدف و فلسفه ى درست زندگى، یكایك افراد بشر را به یأس و ناامیدى كشنده اى دچار مى سازد.

در فرهنگ اصیل اسلامى، براى پیش گیرى از دچار شدن به چنین وضعى، تحت عنوان «وظایف دوران غیبت»، رهنمودهاى بسیار مهمى از سوى پیامبر اكرم (صلى الله علیه وآله وسلم) وائمه ى اطهار(علیهم السلام) ارایه شده است. رعایت این موارد، سبب در امان ماندن از خطر انحراف است; زیرا پاى بند نبودن به احكام الهى و از دست دادن ثبات فكرى و اعتقادى صحیح، سبب آلودگى به فتنه هاى آخر الزمان خواهد شد.

امید است با انجام وظایف و تكالیف مربوط به دوره ى غیبت، بتوانیم در شمار منتظران واقعى آن حضرت باشیم و هنگام ظهور مهدى موعود (عج)، شایستگى هم گامى با آن سوار سبزپوش را به دست آوریم.

بقیة الله خیر الكم ان كنتم مؤمنین

جمعه 30/9/1386 - 11:2
دعا و زیارت

 راه شناخت حضرت مهدى(عج)

براى شناخت حضرت مهدى (علیه السلام) و ویژگىهاى شخصى و كیفیت غیبت و ظهور او هیچ وسیلهاى بهتر از آیات شریفه قرآن كریم و روایات معصومین (علیهم السلام)نیست. با اینكه در این زمینه و با اتكاى به همین آیات و روایات، بیش از هزار كتاب و رساله نوشته شده است بازهم به طور یقین مىتوان گفت كه در تمامى آنها، جز بخش كوچكى از معارف مربوط به این آخرین ذخیره الهى، تبیین نشده است. زیرا ابعاد وجودى او را ـ همچنان كه در باره امیرالمؤمنین (علیه السلام)فرمودهاند ـ كسى جز خدا و پیامبر(صلى الله علیه وآله وسلم)به تمام و كمال نشناسد. و باز كلام خدا و پیامبر و اهلبیت را هركسى به درستى فهم نتواند كرد.

علاوه بر این، خاصیت دوران غیبت است كه نمىتوان مطمئن بود كه همه فرمایشات آنان به ما رسیده باشد.

با این همه، آنچه در پى مىآید تنها مرورى بر پارهاى عناوین و ذكر نمونههایى در هر باب است. بسان بر گرفتن قطرههایى از دریایى بىكرانه، كه گفتهاند:

آب دریا را اگر نتوان كشید***هم به قدر تشنگى باید چشید

جمعه 30/9/1386 - 10:29
دعا و زیارت

حکمت 5
شناخت ارزش‏هاى اخلاقى
(اخلاقى، سیاسى، اجتماعى) و درود خدا بر او، فرمود: دانش، میراثى گرانبها، و آداب، زیورهاى همیشه تازه، و اندیشه، آیینه‏اى شفّاف است.

جمعه 30/9/1386 - 7:53
دعا و زیارت

حکمت 4
ارزش‏هاى اخلاقى و ضدّ ارزش‏ها
(اخلاقى، تربیتى) و درود خدا بر او، فرمود: ناتوانى، آفت و شکیبایى، شجاعت و زهد ثروت و پرهیزکارى سپر نگه دارنده است: و چه همنشین خوبى است راضى بودن و خرسندى.

جمعه 30/9/1386 - 7:51
دعا و زیارت

حکمت 3
شناخت ضدّ ارزش‏ها
(اخلاقى) و درود خدا بر او، فرمود: بخل ننگ و ترس نقصان است. و تهیدستى مرد زیرک را در برهان کند مى‏سازد، و انسان تهیدست در شهر خویش نیز بیگانه است.

جمعه 30/9/1386 - 7:49
دعا و زیارت

حکمت 2
شناخت ضدّ ارزش‏ها
(اخلاقى) و درود خدا بر او، فرمود: آن که جان را با طمع ورزى بپوشاند خود را پست کرده، و آن که راز سختى‏هاى خود را آشکار سازد خود را خوار کرده، و آن که زبان را بر خود حاکم کند خود را بى‏ارزش کرده است.

جمعه 30/9/1386 - 7:47
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته