• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1994
تعداد نظرات : 294
زمان آخرین مطلب : 4578روز قبل
رمضان

واژه رمضان و معناى اصطلاحى آن
رمضان از مصدر «رمض‏» به معناى شدت گرما، و تابش آفتاب بر رمل... معنا شده است، انتخاب چنين واژه‏اى براستى از دقت نظر و لطافت‏خاصى برخوردار است. چرا كه سخن از گداخته شدن است، و شايد به تعبيرى دگرگون شدن در زير آفتاب گرم و سوزان نفس و تحمل ضربات بى امانش،زيرا كه رمضان ماه تحمل شدائد و عطش مى‏باشد، عطشى ناشى از آفتاب سوزان يا گرماى شديد روزهاى طولانى تابستان.
و عطش ديگر حاصل از نفس سركشى كه پيوسته مى‏گدازد، و سوزشش براستى جبران ناپذير است.
در مقايسه اين دو سوزش، دقيقا رابطه عكس برقرار است، بدين مفهوم كه نفس سركش با چشيدن آب تشنه‏تر مى گردد، وهرگز به يك جرعه بسنده نمى‏كند، و پيوسته آدمى را در تلاش خستگى ناپذير جهت ارضاى تمايلات خود وا مى‏دارد. و در همين رابطه است كه مولوى با لطافت هرچه تمامتر اين تشبيه والا را به كار مى‏گيرد و مى‏گويد: آب كم جو تشنگى آور به دست تا بجوشد آبت از بالا و پست تا سقا هم ربهم آيد جواب تشنه باش الله اعلم بالصواب زين طلب بنده به كوى حق رسيد درد مريم را به خرما بن كشيد
. اما از سوى ديگر، عطش ناشى از آفتاب سوزان سيرى پذير است، و قانع كننده.

پى‏نوشت‏ها:
1- بحار جلد 96، ص 376، طبع اسلاميه
2- بحار، ج 96، ص 377
روزه، درمان بيماريهاى روح و جسم صفحه 22
سيد حسين موسوى راد لاهيجى

پنج شنبه 29/6/1386 - 17:17
دنیای گیاهان و حیوانات

سوسک؛ چندش آورترين موجود دنيا

امروزه سوسك‌ها از آفت بسيار مهم اماكن مختلف به شمار مي‌آيند.
اين حشرات در منازل، ادارات يا اماكن ديگر تخم‌ريزي مي‌كنند و در غذا و آب به‌ناگاه با انسان شريك مي‌شوند. آنها در فضاهاي داخلي در تمام طول سال فعالند.
سوسك‌ها از نوع جانداران همه چيزخوار هستند. وقتي در نظر بگيريد سوسكي از خلط مريض مبتلا به سل و يا مدفوع بيمار اسهالي مي‌خورد و دست و پا و بدنش به آن آلوده مي‌شود و بعد به آشپزخانه راه پيدا مي‌كند و روي ظروف و مواد غذايي راه مي‌رود، عمق فاجعه را درك خواهيد كرد.در جوامع پيشرفته اين حشرات به عنوان علامت مهمي در پايين بودن سطح بهداشت محيط، شرايط اجتماعي و اقتصادي به شمار مي‌روند. علاوه بر اين وجود سوسك‌ها در آشپزخانه، حمام، رستوران، بيمارستان و ساير اماكن مي‌تواند موقعيت اجتماعي و اقتصادي اين مكان‌ها را در نظر مردم پايين آورد.

با سوسك‌ها چه کنیم؟
مبارزه فيزيكي: اساسي‌ترين راه مبارزه با سوسك‌ها این است كه در اين روش لازم است پناهگاه‌هاي سوسك را از بين ببريم. براي اين كار لازم است:
1 - چارچوب‌ درهاي فرسوده عوض شود.
2 - كليه شكاف‌هاي ديوار‌ها، كف، سقف، درزهاي بين پله‌هاي و غيره با سيمان يا مصالح ديگر ساختماني دقيقا گرفته شود.
3 - بند كشي بين كاشي‌ها، بين ديوار و كف و حاشيه اطراف قرنيز‌ها تجديد شود.
4 - رعايت نظافت و بهداشت ساختمان‌‌ها، جمع‌آوري و حمل بهداشتي و دفع زباله.
5 - جلوگيري از ريخت و پاش مواد غذايي.
6 - پوشاندن مجاري فاضلاب با توري مناسب و استفاده از توري ريز در مدخل فاضلاب و دهانه لوله‌هاي فاضلاب.
مبارزه شيميايي: با استفاده از سموم حشره‌كش نيز مي‌توان به مبارزه با سوسك پرداخت كه استفاده از اين سموم به روش محلول پاشي، گردپاشي و طعمه‌گذاري انجام مي‌شود كه براي انتخاب سم و نحوه و زمان سم‌پاشي بهتر است با شركت‌هاي معتبر سم‌پاشي كه داراي مجوز صادره از وزارت بهداشت مي‌باشند مشاوره نمود.

شناسايي محل:
ابتدا بايد مشخص كرد محل اصلي آلودگي و زياد شدن سوسك‌ كجاست و در كدام قسمت‌ها امكان تخم‌گذاري اين حشره وجود دارد.
بررسي شكاف‌هاي موجود در گوشه و كنار ساختمان به خصوص در محل‌هاي گرم و مرطوب مثل دستشويي‌ها، آشپزخانه، مستراح، حمام، زيرزمين، كنار چارچوب‌ درها و پنجره‌ها، اطراف عايق‌بندي در يخچال‌ها و وسايل فرسوده و پشت موتور دستگاه‌ها كه معمولا داراي حشرات بيشتر است، به خصوص در هنگام شب كه سوسك‌ها فعال هستند راه يافتن به محل اصلي تخم‌ريزي اين حشره و مبارزه با آن را آسان ترا ست.
براي بيرون كشيدن سوسك‌ها از پناهگاه‌هايشان و پي بردن به ميزان آلودگي محل مي‌توان از يك اسپري كه داراي نوعی حشره‌كش به نام بيرتروم است استفاده کرد. زيرا اين تركيبات مي‌توانند سوسك‌ها را جلب كرده و از پناهگاه‌هايشان بيرون بكشند. وجود كپسول تخم، پوسته بدن و مدفوع آنها نيز مي‌تواند ما را به محل اصلي آلودگي راهنمايي كند.

سوسري‌ها ی مزاحم
احتمالاحس بد همزيستي با اين حشرات موذي شما را هم آزار مي‌دهد. شايد سوسك‌‌ حمام (يا همان سوسري) چندش‌آورترين موجودي باشد كه با آن برخورد كرده‌ايد. تجربياتي كه هركدام از ما در مواجهه با اين موجود زشت داشته‌ايم كم نبوده‌اند. ترس از اين هيولاي كوچك كه روانشناس‌ها به آن اصطلاحا فوبيا مي‌گويند ريشه در ناآگاهي ما دارد. بياييد با هم بيشتر با اين موجود آشنا شويم و سپس راه‌هاي مقابله با آن را ياد بگيريم:

مشخصات كلي
سوسري‌ها داراي 6 پاي مودار (خاردار) هستند. انتهاي پاها به چنگال ختم می شود كه به سوسري‌ها امكان مي‌دهند كه از ديوار بالا روند.
چشم‌هاي سوسري‌ها تنها اجسام در حال حركت را مي‌توانند ببينند.
در عقب بدن داراي يك جفت زائده به نام CECI هستند. اين دو پيش‌آمدگي در واقع دو حسگر حركتي هستند كه تغييرات جزئي جريان هوا و ارتعاشات زمين را در اطراف سوسري‌ها حس مي‌كند. به همين علت است كه شما نمي‌توانيد از عقب سوسري را غافلگير كنيد. اين دو زائده با احساس ارتعاش و تغيير فشار هوا مستقيما به پاها فرمان حركت مي‌دهند قبل از آنكه سيگنال‌هاي حسي به مغز برسد.
سيستم گردش‌خون ساده و حفره‌اي است. از آنجايي كه اكسيژن از طريق لوله‌هاي تنفسي به سلول‌هاي بدن مي‌رسد خون فاقد هموگلوبين است. بنابراين رنگ خون سوسري‌ها سفيد‌رنگ است.
سيستم عصبي سوسري‌ها از گره‌هاي (عقد‌ه‌ها) عصبي تشكيل يافته است. اين گره‌هاي عصبي در سر، شكم و هر 6 پاي سوسري وجود دارند. به همين علت است كه در صورت قطع شدن سر، سوسري‌ها قادرند به زندگي خود ادامه دهند.
سوسري‌ها داراي بال بوده و اغلب آنها قادر به پرواز هستند، اما به ندرت پرواز مي‌كنند چرا كه پرواز‌كننده‌هاي ماهري نيستند.

نكات جالب درباره سوسر‌ي‌ها
سوسري‌ها بسيار تنبل مي‌باشند به طوري كه 75 درصد شبانه‌روز (18 ساعت) را در استراحت به سر مي‌برند.
سوسري‌ها قادرند نفس خود را به مدت 40 دقيقه زير آب حبس كنند. پس فكر نكنيد كه اگر با آب فراوان آنها را به داخل فاضلاب فرستاديد، ديگر سروكله‌شان پيدا نخواهد شد!
سوسري‌ها درد را احساس مي‌كنند. پس وقتي قصد جان آنها را مي‌كنيد سعي كنيد با ضربه اول كار را تمام كنيد!
سوسري‌ها يكي از سريع‌ترين موجودات زمين مي‌باشند (نسبت به جثه‌شان) و سرعت آنها 5 كيلومتر در ساعت و يا يك متر در ثانيه است.
سرعت عكس‌العمل سوسري‌ها از انسان بيشتر است؛ در حدود يك‌صدم ثانيه. سوسري‌ها مي‌توانند در عرض يك ثانيه 25 بار تغيير مسير دهند.
چنانچه سر يك سوسري قطع گردد، سوسري قادر است تا يك هفته زنده بماند. پس از يك هفته تنها به علت بي‌آبي مي‌ميرد. چون دهاني ندارد كه با آن آب بنوشد.
چنانچه لوله جاروبرقي را سريع به عقب سوسري نزديك كنيد، سوسري با پاي خود به لوله جاروبرقي مي‌رود. از آنجايي كه باد حالت مكش داشته و از سمت سر به عقب سوسري جريان مي‌يابد، سوسري تصور مي‌كند مهاجم از روبه‌رو در حال حمله است بنابراين به عقب برمي‌گردد.
كوچك‌ترين سوسري 4 ميلي‌متر و بزرگ‌ترين آن 9 سانتي‌متر طول و 30 گرم وزن دارد.
سوسري‌هاي نر سبك‌تر از سوسري‌هاي ماده بوده و سريع‌تر فرار مي‌كنند.
سوسري‌ها قادرند از انفجار‌هاي بمب هسته‌اي جان سالم به در برند چرا كه نسبت به تشعشعات اتمي مقاوم مي‌باشند.

سوسري‌ها شب فعال هستند.
سوسري‌ها پنجمين عامل تصفيه هوا در كره زمين هستند.

انتشار سوسري‌ها
سوسري‌ها بيشتر در مناطق گرمسير و نيمه گرمسير زندگي مي‌كنند اما در قطب شمال و جنوب نيز مشاهده مي‌شوند. سوسري‌ها تا دماي صفر درجه را مي‌توانند تحمل كنند. سوسري‌ها از طريق كشتي‌ها، بسته‌بندي‌هاي مواد غذايي و همراه با اثاثيه منزل جابه‌جا مي‌شوند (پس هنگام اثاث‌كشي تمام كارتن‌ها را خوب نگاه كنيد تا مطمئن شويد كه هيچ سوسك يا تخم و لارو آن را با خود به خانه جديد نمي‌بريد.)

تغذيه سوسري‌ها
سوسري‌ها همه چيز خوارند. از غذاهاي انسان گرفته همچون گياهان، سبزيجات، برنج، هويج، نان، شير، مواد قندي، قهوه، روغن تجمع يافته اطراف اجاق گاز و يا مواد غير‌خوراكي نظير: كاغذ، مقوا، صابون، حشرات مرده (حتي سوسري‌هاي مرده)، پارچه، كتاب، مدفوع، خلط سينه، زخم‌هاي انساني، هرگونه موجود مرده، چسب، چرم، ته سيگار، خمير دندان، رنگ، مو و ناخن انسان.
سوسري‌ها به غير از غذا به آب نيز احتياج دارند اما تنها روزي يك قطره آب برايشان كفايت مي‌كند. سوسري‌ها اين ميزان آب را از اسفنج (ابر)‌هاي مرطوب و هرگونه تجمع رطوبت مثل چگالش (بخار) آب روي اجسام سرد مانند لوله‌هاي آب سرد مي‌توانند تامين كنند.
سوسري‌ها محيط‌هاي مرطوب، گرم و تاريك را ترجيح مي‌دهند.
عمر سوسري‌هاي بالغ از 6 ماه تا چندين سال متغير است. (بسته به گونه سوسري و شرايط محيط)

آلودگي‌هاي سوسري‌ها
1 - سوسري‌ها ناقلان مكانيكي 22 نوع از باكتري‌ها، قارچ‌ها، انگل‌هاي تك ياخته و ويروس‌ها هستند. نظير سالمونلا، عفونت‌هاي روده‌اي نظير اسهال معمولي و خوني. سوسري‌ها اين ميكروب‌ها را با قطعات دهاني، پاها و فضولات خود منتقل مي‌كنند.
2 - سوسري‌ها مي‌توانند موجب بروز آلرژي و حملات آسم شوند.
3 - سوسري‌ها مواد غذايي را با بزاق، برگرداندن بخشي از مواد خورده شده، فضولات و ترشحات غده‌اي خود آلوده مي‌سازند.
4 - سوسري‌ها با توليد ماده‌اي روغني باعث توليد بوي زننده و لكه‌دار شدن سطوح ازجمله پارچه مي‌شوند.

مخفيگاه‌هاي سوسري‌ها
مجاري فاضلاب، چاه توالت، زيرزمين، انباري‌ها، شوفاژ‌خانه‌ها، هرگونه اثاث ثابت و بدون استفاده در خانه، توده زباله، توده روزنامه و يا كتاب، زباله‌دان، كابينت‌ها، كشوها، دستشويي، حمام، پشت و زير يخچال و اجاق گاز، چاهك‌ها، پريز‌هاي برق، درزها و شكاف‌هاي ديوار، سقف، كفپوش، پشت كاغذ‌ديواري، زير كاشي‌ها و موزاييك‌هاي لق و پشت لوله‌هاي گاز و آب.
نكته: سوسري‌هاي نوزاد قادرند از شكافي به باريكي 5/0 ميلي‌متر عبور كرده و يا در آن مخفي شوند.
سوسري‌هاي نر بالغ مي‌توانند از شكافي به باريكي 2 ميلي‌متر و سوسري‌هاي ماده (به علت شكم بزرگ‌تر و بارداري) از شكافي به باريكي 5 ميلي‌متر عبور كرده و يا در ميان آن مخفي شوند.

تله ساده سوسري‌ها
يك كاسه و يا ظرف دهان گشاد با لبه‌هاي شيب‌دار انتخاب كنيد. سپس ديواره‌هاي داخلي آن را با وازلين و يا هرگونه روغن آغشته كنيد تا لغزنده گردد. سپس در درون آن يك هويج، خرده نان و چند تكه دستمال مرطوب قرار دهيد. سوسري‌ها براي تغذيه به درون آن خواهند آمد اما ديگر قادر به خارج شدن نيستند.

شكارچيان طبيعي سوسري‌ها
قورباغه‌ها، جوجه‌تيغي‌ها، لاك‌پشت‌ها، مارمولك‌ها، موش‌ها، هزارپايان و يك نوع زنبور انگل كه تخم‌هاي خود را درون كپسول سوسري‌ها قرار مي‌دهد.

پنج شنبه 29/6/1386 - 11:48
دعا و زیارت

تكرار در قرآن‌

تدوین: علی اصغر آخوندی

در ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن قرار داریم.در این ماه باید هر چه یشتر به تلاوت و تفکر و تدبر در قرآن بپردازیم.یکی از موضوعاتی که در قرائت و تلاوت قرآن جلب توجه می کند موضوع تکرار در قرآن است.این موضوع کمتر مورد بررسی مفسران و دانشمندان علوم قرآنی قرار گرفته و در تعداد اندکی از تفاسیر به این موضوع پرداخته شده است.
موضوع تکرار در قرآن در سه بخش قابل بررسی است که عبارتند از:
بخش‌ اول‌: تكرار در داستان‌ها و قصه‌هاي‌ قرآن‌.
بخش‌ دوم‌: تكرار جملات و آیات قرآن.
بخش‌ سوم‌: تكرار معني‌ واحد در الفاظ و کلمات مختلف‌.
اما آنچه در این مختصر به آن می پردازیم بخش دوم یعنی تکرار جملات و آیات قرآن است.بر اساس آنچه از سخنان بزرگان و مفسرین برداشت میشود اینکه تکرار آیه یا نکرار تعابیر(تکرار لفظی یا معنوی) هر یک به گونه ای ناظر به صنعت بلاغی است و علت اصلی تکرار در راستای هدایت، تعلیم و تزکیه انسان هاست.
شیخ طوسی در تفسیر تبیان در این باره این گونه بیان داشته اند:
اما وجه‌ تكرار در كلام‌ از يك‌ جنس‌، مانند تكرار در سوره‌ كافرون‌، سوره‌ مرسلات‌ و سوره‌ الرحمان‌ آن ‌است‌ كه‌ قرآن‌ به‌ زبان‌ قوم‌ عرب‌ نازل‌ شد و روش‌ عرب‌ در تكرار كلام‌ به خاطر تاكيد و تفهيم‌ معروف‌ است‌، همان گونه‌ كه‌ روش‌ عرب‌ در ايجاز و اختصار براي‌ تخفيف‌ كلام‌ مشهور است‌.
متكلم‌ و خطيب‌ اگر به‌ فنون‌ مختلف‌ كلام‌ بپردازد و از فني‌ به‌ فن‌ ديگر سير كند، بهتر از آن‌ است‌ كه‌ تنها به ‌يك‌ فن‌ اكتفا كند. گوينده‌ آنگاه‌ كه‌ اراده‌ تاكيد كلام‌ را دارد چنين‌ مي‌گويد: «والله‌ لأفعله‌ ثم‌ والله‌ لأفعله»( به خدا قسم این کار را انجام می دهم به خدا قسم این کار را انجام می دهم). و اگر اراده‌ ايجاز و اختصار داشته‌ باشد تنها مي‌گويد: «افعله» و «لام» آن‌ را نيز حذف‌ مي‌كند.
خداوند تعالي‌ نيز مي‌فرمايد: «كلا سوف‌ تعلمون‌ ثم‌ كلا سوف‌ تعلمون»(1) (حاشا، زودا كه‌ بدانيد، باز حاشاء زودا كه‌ بدانيد)، «فان‌ مع‌ العسر يسراً ان‌ مع‌ العسر يسراً»(2) (بيگمان‌ در جنب‌ دشواري‌، آساني‌ است‌.آري‌ در جنب‌ دشواري‌ آساني‌ است‌) و همچنين‌ «اولي‌ لك‌ فاولي ثم‌ اولي‌ لك‌ فأولي»(3) (واي‌ بر تو، باز هم ‌واي‌ بر تو. سپس‌ واي‌ بر تو، باز هم‌ واي‌ بر تو) و نيز آيات‌ «ما ادراك‌ ما يوم‌ الدين‌ ثم‌ ما ادراك‌ ما يوم‌الدين»(4) (چه‌ داني‌ روز جزا چيست‌؟ باز چه‌ داني‌ روز جزا چيست‌؟) كه‌ در تمام‌ آيات‌ تكرار به‌ جهت‌ اراده ‌تأكيد است‌.
انساني‌ به‌ انسان‌ ديگر مي‌گويد: «اعجل‌ اعجل» و يا كسي‌ به‌ تير اندازي‌ مي‌گويد «ارم‌ ارم». شاعر نيزدر اين‌ شعر تكرار را به‌ كار برده‌ است‌:
كم‌ نعمة‌ كانت‌ لكم‌ كم‌، كم‌ و كم‌
(چه‌ بسيار نعمتهايي‌ كه‌ از آنها بهره‌مند بوده‌ايد، چه‌ بسيار، چه‌ بسيار و چه‌ بسيار)
و يا ديگري‌ مي‌گويد:
هلا سألت‌ جموع‌ كن ده‌ يوم‌ ولوا اين‌ اينا
(آيا روزي‌ كه‌ گروههاي‌ قبيله‌ كنده‌ كوچ‌ كردند، از آنان‌ پرسيدي‌ به‌ كجا؟ به‌ كجا؟)
و عوف‌ بن‌ خزرج‌ نيز گفته‌ است‌:
و كادت‌ فزارةُ‌ تصلي‌ بنا فاولي‌ فزار فأولي‌ فزار
(ديري‌ نمانده‌ بود كه‌ قبيله‌ فزاره‌ در آتش‌ ما بسوزند، واي‌ بر فزاره‌، واي‌ بر فزاره‌)

تكرار در آيات‌ «و غشاها ما غشي»(5) (و آن‌ را چنان كه‌ بايد، پوشيده‌ داشت‌)، «فغشيهم‌ من‌ اليمّ‌ ما غشيهم»(6) (آب‌ دريا آنان‌ را فرا گرفت‌ و فرو پوشاند)، «و لا طائرٍ يطير بجناحيه»(7) (و هيچ‌ پرنده‌اي‌ نيست‌ كه ‌با دو بال‌ خويش‌ مي‌پرد)، همان گونه‌ كه‌ گفتيم‌ جهت‌ تأكيد مطلب‌ است‌. مانند اينكه‌ كسي‌ بگويد: «كلّمته‌ بلساني‌ و نظرت‌ اليه‌ بعيني» (با زبانم‌ به‌ او گفتم‌ و با چشم‌ به‌ او نگاه‌ كردم‌) و يا اينكه‌ گفته‌ شود: «بين‌ زيد و بين‌ عمرو» درحالي‌ كه‌ بين‌ واحد است‌ و مراد از آن‌ بين‌ زيد و عمرو است‌. همه‌ اينها نيز براي‌ تاكيد در كلام‌ است‌.
و شاعر اوس‌ بن‌ حجر سروده‌ است‌:
ألم‌ تكشف‌ الشمس‌ النها ر مع‌ النجم‌ و القمر الواجب‌
(آيا خورشيد، خورشيد روز كه‌ وجودش‌ ضروري‌ است‌، با بودن‌ ستاره‌ و ماه‌ كسوف‌ نكرده‌ است‌؟)
و اين‌ در حالي‌ است‌ كه‌ خورشيد فقط در روز بيرون‌ مي‌آيد، پس‌ با تكرار، آن‌ را تاكيد كرده‌ است‌.(8)
شيخ‌ ابوالفتوح‌ رازي‌ در تفسير آيه‌ «فباي‌ آلاء ربكما تكذبان» در سوره‌ الرحمان‌ وجه‌ تكرار را چنين ‌تشريح‌ كرده‌ است‌: «اگر گويند تكرار چه‌ معني‌ دارد؟ گوييم‌ از اين‌ چند جواب‌ گفته‌اند: يكي‌ آنكه‌ فراء گفت ‌تكرار در اين‌ و امثال‌ اين‌ براي‌ تأكيد باشد، جواب‌ ديگر آن‌ است‌ كه‌ تكرار براي‌ اختلاف‌ فوائد است‌ و چون‌ تقرير به‌ نعمتهاي‌ مختلف‌ كرد برای یادآوری هر نعمتي‌ تكرار كرد و غرض‌ از تكرار تقرير و تذكير و توبيخ‌ است. چنان كه‌ يكي‌ از ما گويد: «الم‌ احسن‌ اليك‌ بان‌ اعطيتك‌، الم‌ احسن‌ اليك‌ بأن‌ خلصتك‌، الم‌ احسن‌ اليك‌ بان‌ رفعتك‌، الم‌ احسن‌ اليك‌ بان‌ خلعت‌ عليك»‌ و برای یادآوری هر نعمتي‌ باز گويد الم‌ احسن‌ اليك‌ (آیا‌ با تو احسان‌ نكردم‌ بفلان‌ چيز و فلان‌ چيز) و اين‌ در كلام‌ عرب‌ و عجم‌ و اشعار ايشان‌ بسيار است».(9)
شیخ طبرسی نیز در تفسیر مجمع البیان در تقسیر آيه‌ «فباي‌ آلاء ربكما تكذبان» در سوره الرحمان گفته است: جهت تکرار این آیه اقرار گرفتن به آن نعمتهایی است که برشمرده و تأکید در تذکر به تمام آنهاست. پس هر کجا که خدای سبحان نعمتی را که انعام به آن نموده یاد می کند بر آن اقرار می گیرد و بر تکذیب آن توبیخ می کند . مثل آن در کلام عرب و اشعار آنها زیاد است.
در تفسیر نمونه نیز در مورد تکرار آیه «فباي‌ آلاء ربكما تكذبان» نوشته است: خداوند متعال از بندگانش بعد از ذکر نعمت ها نسبت به یک یک آنها اقرار می گیرد؛این تکرار نه تنها منافاتی با فصاحت ندارد بلکه خود یکی از فنون فصاحت است. این درست به آن می ماند که پدری فرزند فراموش کارش را مخاطب ساخته می گوید: آیا فراموش کردی کودکی خرد و ناتوان بودی؟ چه خون جگرها برای پرورش تو خوردم؟ آیا فراموش کردی بیمار شدی و بهترین طبیبان را برای تو حاضر ساخته و برای دارو و درمانت چه زحمتها که نکشیدم؟ آیا فراموش کردی ...... پس این سرکشی و طغیان و بی مهری و بی وفایی از چیست؟خداوند منان نیز نعمت های گوناگونش را به این بشر فرامو کار یادآور می شود و به دنبال هر بخش از این نعمت ها از او سوال می کند کدام یک از اینها را می توانی انکار کنی؟(10)

--------------------------------
1- تكاثر/3 و 4.
2- انشراح‌/5 و 6.
3- قيامت‌/34 و 35.
4- انفطار/17 و 18.
5- نجم/‌54.
6- طه/‌78.
7- انعام‌/38.
8- تبيان‌؛ ج‌ 1، ص‌ 14 ـ 16.
9- رازي‌، شيخ‌ ابوالفتوح‌؛ تفسير روح‌ الجنان‌ و روح‌ الجنان‌؛ ج‌ 10، ص‌ 409.
10- تفسیر نمونه؛ج 23،ص114 -115

پنج شنبه 29/6/1386 - 11:40
محبت و عاطفه

ماه را دوست دارم به خاطر نور زيبايش در شب تار زندگيم ! روز را دوست دارن به

خاطر زيبائي وجودش !

شب را دوست دارم به خاطر وجود ستارگان كه به جاي دلبري چشمك مي زنند !

بهار را دوست دارم به خاطر گلهايش و نسيم نازش !

و .... دوست دارم ! اما !!! تو را دوست دارم مانند تمام وجودم بي آنكه بدانم چرا ؟

.... و تو را مي پرستم

پنج شنبه 29/6/1386 - 9:34
محبت و عاطفه

كوچك كه بوديم چه دلهاي بزرگي داشتيم ...اكنون كه بزرگيم چه دلتنگيم ...كاش همان كودكي بوديم كه حرفهايش را ...مي توان از نگاهش خواند ...اما اكنون اگر فرياد هم بزنيم كسي نمي فهمد ...و دل خوش كرده ايم كه سكوت كرده ايم

پنج شنبه 29/6/1386 - 9:28
محبت و عاطفه
بي دلي در همه احوال خدا با او بود...او نمي ديدش و از دور خدايا مي کرد..........
پنج شنبه 29/6/1386 - 9:23
محبت و عاطفه
پازل دل يکي رو بهم ريختن هنر نيست ..... هر وقت با تيکه هاي شکسته ي دل يک نفر يک پازل دل جديد براش ساختي هنر کردي
پنج شنبه 29/6/1386 - 9:16
بیماری ها

 

سی‌پی‌آر به سبک ایرانی


EGHMA.jpg

در قسمت سوم سریال ایرانی «اغما» که در ماه رمضان هر روز از شبکه اول سیما پخش می‌شود ، شاهد یک صحنه احیای قلبی ریوی بودیم که بی‌شک دیدنش برای هر پزشکی می‌توانست جالب باشد.
در سریال اغما که به کارگردانی سیروس مقدم و نویسندگی داریوش مختاری تولید شده است ، امین تارخ نقش دکتر طه پژوهان ملقب به پنجه طلایی! را بازی می‌کند که همسرش ظاهرا دچار یک تومور مغزی شده است ، همسر دکتر پژوهان خواستار این است که عملش را همسرش انجام دهد ولی دکتر پژوهان مردد است و ترجیح می‌دهد عمل را همکارش انجام دهد.
نهایتا به خاطر وخامت ناگهانی حال همسر دکتر پژوهان ، وی مجبور می‌شود ، عمل را خودش انجام دهد. در حالی که به نظر می‌رسد همه چیز به خوبی پیش رفته به دلیلی نامعلوم در بخش ریکاوری ، همسر دکتر پژوهان دچار ایست قلبی می‌شود و از همینجاست که CPR کذایی شروع می‌شود!:
- دکتر بیهوشی (لعیا زنگنه) که قائدتا بیشترین صلاحیت را برای شروع و اداره CPR دارد ، منتظر ورود پزشک جراح برای شروع CPR‌ می‌شود ، وقت تلف می‌کند و به وضوح دست و پای خودش را گم کرده است.
- به دستور دکتر پژوهان در حالی که مانیتورینگ تعداد ضربان قلب را 76 نشان می داد ، آمپول آتروپین تزریق شد.
- بعد از شوک‌ ، سر و سینه بیمار به بالا پرتاب می‌شد.
- ظاهرا شوک از روی لباس داده می‌شد.
- دکتر پژوهان ناامید از برگشت حیات به صورت دیوانه‌وار شروع به شوک دادن می‌کند ، دستگاه شوک برای هر نوبت شوک باید شارژ شود و چند ثانیه‌ای باید صرف شارژ شدن دستگاه شود. در سریال هیچ فاصله‌ای بین شوک‌ها نبود.
- خبری از ماساژ قلبی هم نبود و ...
شاید بعضی از خوانندگان اعتقاد داشته باشند که نباید زیاد مته به خشخاش گذاشت و اصلا چه لزومی دارد در سریال‌های مناسبتی از این دست که غالبا با عجله تهیه می‌شوند همه جزئیات به تصویر کشیده شود.
من لزوم حساسیت در این مورد را در 3 مورد خلاصه می‌کنم:
1- در سینمای دنیا، مرحله تحقیق قبل از نوشتن فیلمنامه و سینمایی کردن فیلمنامه اهمیت زیادی دارد. هر فیلم بسته به ژانرش مشاورها و کارشناسان زیادی دارد ، اگر فیلمی تاریخی ساخته می‌شود امکان ندارد با یک تاریخ‌دان مشاوره نشود و مثلا در مورد لباس ، شیوه گویش و عادات عامه مردم تحقیق دقیقی انجام نشود. به طریق مشابه اگر فیلمی یا موضوع اصلی و یا حاشیه‌ای پزشکی ساخته شود ، امکان ندارد فیلم کارشناس پزشک نداشته باشد. شما فکر می‌کنید فیلم «ذهن زیبا» بدون کارشناسی ساخته شده است و کارگردان در مورد جان نش و کارهایش در ریاضیات و یا در مورد اسکیزوفرنی کارشناس پزشک و ریاضی‌دان نداشته است و یا فیلم آیریس به صورت تصادفی آلزایمر و پیامدهایش را آن طور هنرمندانه نشان داده است.
البته ظاهرا این سریال کارشناس پزشک داشته است!
از سوی دیگر ، تعهد فیلمسازان برای به تصویر کشیدن واقعیت چیز مهمی است و باید آن را نوعی احترام به شعور مخاطب محسوب کرد. کم بودن سرمایه فیلم و یا مخاطب عام داشتن آن نباید هیچگاه ، توجیهی برای کم‌کاری باشد.
ستارگان سینمای جهان رنج و مرارت زیادی برای وفق دادن با کارکترهای سینمایی‌شان می‌کشند. نیکول کیدمن برای ایفای نقش ویرجینیا ولف ، همه کتاب‌های وی را می‌خواند و چپ‌دست می‌شود ، رابرت دنیرو برای گاو خشمگین 25 کیلو وزن اضافه می‌کند ، تام کروز برای آخرین سامورایی ، مدتها هنرهای رزمی ژاپنی را تمرین می‌کند و در آن مهارت زیادی پیدا می‌کند و برای متولد چهارم جولای مدتها با معلولان در یک آسایشگاه سر می‌کند . ..
پس چرا نباید زحمت یک تحقیق مقدماتی را به خود ندهیم؟
2- ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که مردم با کتابخوانی بیگانه‌اند ، منابع اطلاعاتی سهل‌الوصولی برای دریافت اطلاعات پزشکی و سلامت ندارند و افسانه‌ها و خرافاتی در مورد پزشکی و بیماری‌ها و درمان آنها به طریقه سنتی در آن رواج دارد. درمان و ارتقای سطح بهداشت جامعه جز با آگاهی و مشارکت دو جانبه پزشکان و بیماران ممکن نیست.
احیای قلبی ریوی یا CPR در موارد ایست قلبی تنفسی بیماران یکی از موارد بسیار حساس در پزشکی است. تلویزیون یک منبع اطلاعاتی مهم درباره CPR است و قدرت و میزان تأثیرگذاری این رسانه بر کسی پوشیده نیست.
3- صحت و درستی برداشت‌های سینمایی از مقولات مرتبط با پزشکی و سلامت ، بارها از سوی مجلات معتبر پزشکی مورد بررسی قرار گرفته است. یک نمونه:

در جستجویی که انجام دادم ، یک مقاله جالب در مجله پزشکی NEJM دیدم که چگونگی به تصویر کشیده شدن CPR را در سریال‌های پزشکی محبوب در آمریکا بررسی می‌کرد.
 ‌محققان این پژوهش جالب در مجموع 97 قسمت از سریال‌های پزشکی را مشاهده کردند : 25 قسمت از سریال ER و 22 قسمت از سریال Chicago Hope و 50 قسمت از Rescue 911. مجموعا 60 مورد CPR در این قسمت ها رخ داده بود : 31 مورد در سریال ER و 11 مورد در سریال Chicago Hope و 18 مورد در
Rescue 911. بیشتر موارد CPR به علت تروما اتفاق افتاده بود و 28 درصد موارد به علت بیماری اولیه قلبی.
در قسمت نتیجه‌گیری مقاله تذکر داده شده بود که میزان موفقیت
CPRها در این سریال‌ها بسیار بالا بوده است و ممکن است باعث ایجاد تصورات و انتظارات غلط در مردم شود.
پنج شنبه 29/6/1386 - 9:16
دانستنی های علمی

اگر دنياي ما دنياي سنگ است بدان سنگيني سنگ هم قشنگ است اگر دنياي ما دنياي درد است بدان عاشق شدن از بحررنج است اگر عاشق شدن پس يک گناه است دل عاشق شکستن صد گناه است

پنج شنبه 29/6/1386 - 9:16
اخبار

خائنان جهان اسلام؛ ميهمانان افطاري وزير خارجه اسرائيل!

وزير خارجه اسرائيل در اقدامي تبليغاتي و نمايشي براي پوشاندن جنايات صهيونيست‌ها، افطاري داد و خود نيز روزه گرفت.
اجابت‌كنندگان دعوت خانم «تزيپي ليوني»، تنها سفراي سه كشوري بودند كه با خيانت به ديگر كشورهاي اسلامي و عربي در اسرائيل سفارتخانه برپا كرده‌اند.
علاوه بر سفراي مصر، اردن و موريتاني، «سلام فياض»، نخست‌وزير انتصابي «محمود عباس» نيز در اين افطاري شركت و روزه خود را در كنار خانم ليوني باز كرد. اين مراسم در هتل كينگ ديويد قدس اشغالي برگزار شد كه در آن، «سلام فياض»، نخست‌وزير حکومت خودگردان فلسطيني، «رياض المالکي»، وزير اطلاع‌رساني اين حکومت، «محمد عاصم ابراهيم- محمد» سفير مصر در اسرائيل، «علي الاياد» سفير اردن و «احمد اولد تگدي» سفير موريتانيا حضور داشتند.
ليوني به ميهمانان گفت: در اين روز، روزه گدليا گرفته است.

پنج شنبه 29/6/1386 - 9:11
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته