• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 439
تعداد نظرات : 89
زمان آخرین مطلب : 4663روز قبل
طنز و سرگرمی
خانمی وارد داروخانه می شه و به دکتر داروساز میگه که به سیانور احتیاج داره!
داروسازه میگه واسه چی سیانور می‌‌خوای؟
خانمه توضیح می ده که لازمه شوهرش را مسموم کنه.
چشم‌های داروسازه چهارتا می شه و میگه: خدا رحم کنه،
خانوم من نمی‌تونم به شما سیانور بدم که برید و شوهرتان را بکُشید!
این بر خلاف قوانینه! من مجوز کارم را از دست خواهم داد...
هر دوی ما را زندانی خواهند کرد و دیگه بدتر از این نمی شه! نه خانوم، نـــه!
 شما حق ندارید سیانور داشته باشید و حداقل من به شما سیانور نخواهم داد.
 بعد از این حرف خانمه دستش رو می بره داخل کیفش و از اون یه عکس میاره بیرون؛
 عکسی که در اون شوهرش و زن داروسازه توی یه رستوران داشتند شام می‌خوردند.
داروسازه به عکسه نگاه می کنه و می گه: چرا به من نگفته بودید که نسخه دارید؟!

نتیجه‌ی اخلاقی: وقتی به داروخانه می‌روید، اول نسخه‌ی خود را نشان بدهید!
يکشنبه 9/1/1388 - 15:42
دانستنی های علمی

وقتی دخترها ....

وقتی یک دختر حرفی نمیزند
میلیونها فکر در سرش می گذرد

وقتی یک دختربحث نمیکند

عمیقا مشغول فکر کردن است

وقتی یک دختر بعد از چند لحظه در جواب احوالپرسی تو می گوید: خوبم
یعنی اصلا حال خوبی ندارد

وقتی یک دختر به تو خیره می شود
شگفت زده شده که به چه دلیل دروغ می گویی

وقتی پسرها ....


وقتی یک پسر حرفی نمی زند
حرفی برای گفتن ندارد

وقتی یک پسر بحث نمی کند
حال وحوصله بحث کردن ندارد

وقتی یک پسر با چشمانی پر از سوال به تو نگاه می کند

یعنی واقعا گیج شده است

وقتی یک پسر پس از چند لحظه در جواب احوالپرسی تومی گوید: خوبم
یعنی واقعا حالش خوبه

وقتی یک پسر به تو خیره می شود
دو حالت داره یا شگفت زده است یا عصبانی

يکشنبه 9/1/1388 - 15:40
طنز و سرگرمی
f3su4o
شروع ترم
2vuc754
یک هفته بعد از شروع ترم
2anww4
دو هفته بعد از شروع ترم
2q8rivqقبل از میان ترم
143fjty
در طول امتحان میان ترم
20959mr
بعد از امتحان میان ترم
344cd5l
قبل از امتحان پایان ترم
ehesxt
اطلاع از برنامه پایان ترم
9r3q8i
7 روز قبل از پایان ترم
122osw6
6 روز قبل از پایان ترم
ogjree
5 روز قبل از پایان ترم
iy0hkz
4 روز قبل از پایان ترم
167429v
2 روز قبل از پایان ترم
2lj6nna
1 روز قبل از پایان ترم
xm1xe8
شب قبل از امتحان
iwrdwy
1 ساعت قبل از امتحان
69j7yx
در طول امتحان
4hqjar
هنگام خروج از سالن امتحان
20959mr
بعد از امتحان
يکشنبه 9/1/1388 - 15:37
بیماری ها

تشخیص علایم درد در کودکان می تواند نوعی چالش تلقی شود. آیا کودک واقعاً دچار مشکل شده است یا من بیش از حد حساس هستم؟ آیا او واقعاً سردرد دارد؟ این سوألی است که والدین اغلب از خود می پرسند.
درد یک تجربه بسیار شخصی و پیچیده است. آن چه در زیر می آید، توصیه های پزشکان برای فهم علایم درد در کودکان است.
● علایم در نوزادان
بر خلاف کودکان بزرگ تر که درد دارند، گریه همیشه نمی تواند یک مشخصه قابل اعتماد برای درد نوزادان باشد. چرا که گریه راه کاری است که نوزاد به کمک آن تمام نیازهایش را بیان می کند. در این جا برخی علایمی که نشان از وجود درد در نوزاد هستند را ذکر می کنیم.
تغییر در الگوی گریه کردن. صدای گریه ناشی از درد گاهی اوقات اما نه همیشه با گریه های معمول متفاوت است. تغییر در رفتار نوزاد نیز می تواند یک هشدار باشد. به عنوان مثال، گریه کردنی که با دادن شیشه شیر به نوزاد، تعویض کهنه بچه یا در آغوش گرفتن او آرام نشود، می تواند نشان دهنده درد باشد. هم چنین، یک بچه آرام که به صورت غیرمعمول بهانه گیر شود نیز ممکن است درد داشته باشد.
گریه کردن در حال شیر خوردن. مکیدن سینه می تواند سبب ایجاد فشار در گوش ها شود. کودکی که در حال شیر خوردن گریه می کند، به احتمال بسیار زیاد به عفونت گوشی مبتلا است.
گریه طولانی و شدید، اغلب در یک زمان خاص در هر روز. این رفتار با کولیک شایع است که به واسطه درد شکمی در نوزادان رخ می دهد. این حالت اغلب در هفته دوم زندگی آغاز می شود، در هفته ششم به اوج خود می رسد و به تدریج کاهش می یابد.
گریه کردن و کشیدن پاها به طرف شکم. کودک ممکن است به کولیک یا یک بیماری جدی مانند آپاندیسیت مبتلا باشد.
کناره گیری و انزوا طلبی. درد مزمن می تواند کودک را از رمق بیاندازد و انرژی او را تخلیه کند. این حالت سبب آرام و ساکت شدن و اجتناب او از برقراری تماس چشمی می شود.
● علایم درد در کودکان نوپا.
خوشبختانه، در این سن کودکان یاد می گیرند که صحبت کنند. و اگر تنها بگویند اوی اوی ! کافی است. آنان اغلب بخشی را که درد دارد محکم می چسبند. کشیدن یا مالیدن گوش در کودکان نوپایی که به آسیب گوش مبتلا هستند معمول است. این حالت اغلب ناشی از وجود عفونت گوشی است.
● علایم درد در کودکان و نوجوانان
درد مزمن و راجعه در کودکان و نوجوانان شایع است. تحقیقات نشان داده است که ۳۰% تا ۴۰% کودکان حداقل یک بار در هفته از درد شکایت دارند. به منظور تشخیص علت و دسترسی به درمان با پزشک کودک مشورت کنید.
درد شکمی حاد. کودک ممکن است آپاندیسیت داشته باشد.
دردهای شکمی و سردردهای راجعه. درد شکمی که اغلب پس از اجابت مزاج برطرف می شود می تواند ناشی از یبوست باشد. سردرد اغلب با بیماری ویروسی ارتباط دارد. سردردهای راجعه ممکن است به واسطه میگرن نیز باشد.
دردهای راجعه که معمولاً با اشکال در به خواب رفتن یا ابقاء خواب همراه هستند، می توانند نشان دهند که کودک شما افسرده یا مضطرب است. این دو بیماری اغلب در کودکان تشخیص داده نشده باقی می ماند و مشخص شده است که درد را تحریک کرده یا افزایش می دهد.
درد قفسه سینه. درد قفسه سینه دوره‌ای می تواند پس از انجام ورزش جدید، افزایش فعالیت فیزیکی یا کشیدگی عضله به واسطه استرس احساسی رخ دهد. درد قفسه سینه که به دنبال بروز آسیب ایجاد می شود، نشان دهنده شکستگی دنده یا جمع شدن ریه ها است. درد سینه مزمن شیوع کمتری دارد و می تواند نشان دهنده عفونتی مانند پنومونی باشد.
● واکنش نشان دادن به درد کودکان
بدانید که حتی اگر پزشک هیچ علت فیزیکی برای درد کودک پیدا نکند، هنوز چیزی در این میان مشکل دارد. اگر درد تنها در روزهای مدرسه رخ می دهد دقت کنید که در کلاس درس یا زمین بازی مدرسه چه اتفاقی می افتد.
اگر درد زمانی رخ می دهد که شما به کودکتان توجه می کنید، هر روز زمان خاصی را به او اختصاص دهید: با او بازی کنید، قدم بزنید یا قبل از خواب برای او کتاب بخوانید.
در نهایت، درد مزمن کودک را نادیده نگیرید. کودک شما ممکن است برای کنترل و درمان درد به کمک یک گروه از پزشکان نیاز داشته باشد. این گروه ممکن است شامل متخصص درد اطفال، روان شناس، پرستار و فیزیوتراپ باشد. با متخصص اطفال کودکتان مشورت کنید.

پنج شنبه 24/11/1387 - 12:17
بیماری ها

هپاتیت C از طریق خون سرایت می کند و در بیش از ۷۰ درصد موارد آلودگی، ویروس در خون باقی مانده و افراد به صورت مزمن یا طولانی مدت حامل ویروس می شوند. تصور می شود که حداقل ۲۰ درصد ناقلین مزمن به طرف سیروز که بیماری پیشرفته کبدی است، پیش می روند.

هپاتیت نامی کلی برای بیماری های مختلفی است که باعث بروز التهاب کبدی می شود. کبد ارگانی حیاتی است و عملکرد نامطلوب آن می تواند منجر به بیماری شدید وحتی مرگ شود.
نوشیدن الکل که در شرع مقدس حرام است یا مصرف برخی داروها می تواند باعث ایجاد هپاتیت شود، شایع ترین علت این بیماری عفونت ویروسی است. چند نوع هپاتیت ویروسی شامل: A. B. C .D .E وجود دارد. همه این ویروس ها مشکلات مشابهی را ایجاد می کنند اما به روش های متفاوتی سرایت می یابند. در این مقاله بیماری هپاتیت C و A مورد بحث قرار می گیرد.
هپاتیت C از طریق خون سرایت می کند و در بیش از ۷۰ درصد موارد آلودگی، ویروس در خون باقی مانده و افراد به صورت مزمن یا طولانی مدت حامل ویروس می شوند. تصور می شود که حداقل ۲۰ درصد ناقلین مزمن به طرف سیروز که بیماری پیشرفته کبدی است، پیش می روند. ممکن است رسیدن به این مرحله ۲۰ سال به طول انجامد و احتمال دارد تعداد کمی از مبتلایان به سیروز بعد از چند سال به سرطان کبد دچا شوند. مساله مهمی که در مورد مبتلایان به هپاتیت C باید در نظر گرفت تعداد بسیار زیاد مبتلایان بدون علامت بالینی است. برخی ممکن است به یک بیماری خفیف شبیه سرماخوردگی که احتیاجی به درمان ندارد، مبتلا شوند. در برخی دیگر از افراد ممکن است در ابتدای آلودگی ادرار تیره شده، چشم ها و پوست به رنگ زرد متمایل گردد (زردی) علائم هپاتیت در طول چند هفته ناپدید می گردد اما این لزوما به معنای ناپدید شدن عفونت نیست. آزمایش خون می تواند وضعیت آلودگی فرد را مشخص نماید. زمانی که التهاب ناپدید شدن عفونت نیست. آزمایش خون می تواند وضعیت آلودگی فرد را مشخص نماید. زمانی که التهاب کبد بیش از ۶ ماه طول بکشد بیماری به عنوان هپاتیت C مزمن شناخته می شود. هپاتیت C مزمن می تواند علائم زیر را داشته باشد:
▪ سستی و رخوت خفیف تا شدید
▪ کاهش اشتها
▪ تهوع و استفراغ
▪ دردناک بودن قسمت فوقانی و راست شکم (زیر دنده ها)
▪ تب
▪ درد در ناحیه مفاصل
آنچه در پیش رو دارید مروری بر بیماری هپاتیت C است. این مجموعه بیماران مبتلا به هپاتیت C را در شرایط خاصی همچون بارداری، مراقبت های دندانپزشکی، تغذیه، مصرف تزریقی مواد مخدر و آزمایش های مورد نیاز راهنمایی نموده و پزشکان و پرسنل بهداشتی -درمانی را در مورد نکاتی که لازم است به این دسته بیماران آموزش داده شود، یاری کند.
هپاتیت C نوعی بیماری کبدی است که به وسیله ویروس هپاتیت (HCV) ایجاد می گردد. ویروس در خون افراد مبتلا به این بیماری یافت می شود. عفونت از طریق تماس با خون فرد آلوده به سایر افراد، سرایت می کند.
البته همه مردم در معرض خطر ابتلا به هپاتیت C نیستند. بیشتر افراد مبتلا به هپاتیت C برای تمام عمر ناقل ویروس باقی می مانند. اکثر آنها دچار آسیب های کبدی می شوند، اما تعدادی از افراد اصلا بیمار نمی شوند. بعضی از افرادی که به علت هپاتیت C، دچار آسیب کبدی شده اند، احتمال دارد به عارضه سیروز (جوشگاهی) کبدی و نارسائی کبدی مبتلا شوند که ممکن است چندین سال طول بکشد.
اما چگونه می توان خود را از ابتلا به هپاتیت C و سایر بیماری هایی که از طریق تماس با خون انسان سرایت می یابند، محافظت نمود؟
▪ هرگز مواد مخدر را تزریق ننمایید و در صورت وابستگی به تزریق، آن را متوقف کنید و یک برنامه درمانی رابرای ترک در پیش گیرید. اگر قادر به قطع تزریق مواد مخدر نیستید، از سرنگ و آب به طور مشترک یا مکرر، استفاده نکنید و در مقابل هپاتیت B واکسینه شوید.
▪ مسواک، ریش تراش یا سایر اقلام نظافت شخصی را به طور مشترک استفاده نکنید زیرا احتمال دارد، روی سطح آنها، خون وجود داشته باشد.
▪ در صورتی که کارمند سیستم بهداشتی - درمانی هستید، همیشه وسایل حفاظتی متداول را به کار ببرید و از سوزن ها و سایر وسایل تیز با احتیاط استفاده کنید و در برابر هپاتیت B، واکسینه شوید.
▪ اگر به فکر انجام خالکوبی یا هر اقدامی که منجر به سوراخ شدن پوست می شود هستید، خطرات بهداشتی آن را در نظر بگیرید. شما ممکن است آلوده شوید:
اگر:
۱) بر روی وسایل استفاده شده شما، خون فرد دیگری وجود داشته باشد.
۲) فردی که اقدام به سوراخ کردن پوست به منظور سوراخ کردن گوش یا خالکوبی و... می کند، این کار را به صورت بهداشتی (با شستن دست ها و استفاده از دستکش یک بار مصرف) انجام ندهد.
واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد.
هپاتیت از طریق زیر سرایت نمی کند:
۱) تغذیه با شیر مادر
۲) در آغوش گرفتن
۳) غذا یا آب
۴) استفاده از ظروف به طور مشترک در هنگام خوردن و آشامیدن
۵) عطسه
۶) سرفه
۷) تماس اتفاقی
برخی افراد که در معرض خطر هپاتیت C هستند در مورد ابتلا به هپاتیت های A و B نیز در معرض خطر قرار دارند، با پزشک خود در مورد نیاز به دریافت واکسن هپاتیت B مشورت نمایند.
اما هپاتیت A یک بیماری کبدی است. هپاتیت باعث تورم کبد و توقف کار طبیعی آن می شود.
شما نیاز به یک کبد سالم دارید. کبد کارهای بسیاری برای زنده نگاه داشتن شما انجام می دهد. کبد با عفونت ها مبارزه می کند و باعث می شود خونریزی ها متوقف شوند. کبد داروها و سایر سموم را از بدن خارج می کند. در ضمن انرژی را برای زمان مورد نیاز ذخیره می کند.
هپاتیت A به وسیله یک ویروس ایجاد می شود.
ویروس نوعی میکروب است که ایجاد بیماری می کند. (مثلا آنفلوانزا به وسیله یک ویروس ایجاد می شود.) افراد می توانند ویروس را به هم منتقل کنند. ویروسی که باعث بیماری هپاتیت A می شود. ویروس هپاتیت A نامیده می شود.
هپاتیت A به وسیله تماس نزدیک فردی با فرد دیگری که دارای عفونت است گسترش می یابد. شما از راههای زیر ممکن است به هپاتیت A دچار شوید:
خوردن غذایی که به وسیه فرد مبتلا به هپاتیت A تهیه شده است. نوشیدنی آبی که به وسیله هپاتیت A آلوده شده است (در مناطقی از جهان با وضعیت بهداشتی پایین).
چه کسانی ممکن است به هپاتیت A مبتلا شوند. هر فردی می تواند به این بیماری دچار شود. اما بعضی افراد بیش از دیگران احتمال ابتلا دارند:
▪ افرادی که با فرد مبتلا به هپاتیت A زندگی می کنند.
▪ بچه هایی که به مهدکودک و سایر مراکز مراقبتی روزانه می روند.
▪ افرادی که در این مراکز کار می کنند.
▪ افرادی که به کشورهای دیگر که هپاتیت A شایع است مسافرت می کنند.
هپاتیت A می تواند باعث شود احساس ابتلا به آنفلوانزا پیدا کنید.
ممکن است:
▪ احساس خستگی کنید.
▪ احساس ناراحتی در معده کنید.
▪ تب کنید.
▪ بی اشتها شوید.
▪ دچار درد معده شوید.
▪ دچار اسهال شوید.
بعضی افراد ممکن است موارد زیر را داشته باشند:
▪ ادرار زرد تیره
▪ مدفوع رنگ روشن
▪ پوست و چشم زرد
برخی افراد ممکن است هیچ نشانه ای نداشته باشند. اگر نشانه های مذکور را دارید یا فکر می کنید ممکن است هپاتیت A داشته باشید به پزشک مراجعه کنید. پزشک خون شما را آزمایش خواهد کرد.
اکثر افرادی که به هپاتیت A دچار می شوند خود به خود در عرض چند هفته بهبود پیدا می کنند. ممکن است نیاز به استراحت در بستر برای چند روز تا چند هفته داشته باشید پزشک ممکن است داروهایی برای بهبود علا ئمتان تجویز کند.
شما می توانید واکسن هپاتیت A دریافت کنید. واکسن دارویی است که در زمان سلا متی استفاده می کنید و شما را از ابتلا به بیماری محافظت می کند. واکسن ها به بدن شما یاد می دهند که به ویروس های خاص مانند هپاتیت A حمله کند. واکسن هپاتیت A از طریق تزریق داده می شود. بچه ها می توانند بعد از ۲ سالگی این واکسن را بگیرند. بچه های سن ۲ تا ۱۸ ساله به سه تزریق نیاز دارند. این تزریق ها در طی یک سال صورت می گیرد. بالغین ۲ تا ۳ تزریق را در طول ۶ ماه تا یک سال دریافت می کنند. واکسن ها از شما در برابر ابتلا به هپاتیت A محافظت می کنند. شما به تمام تزریق ها برای محافظت شدن نیاز دارید.
اگر به کشور دیگری مسافرت می کنید حتما تمام تزریق ها را قبل از مسافرت بگیرید. اگر یک مورد تزریق را دریافت نکردید بلا فاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
از راههای زیر می توانید از خود و دیگران در برابر هپاتیت A محافظت کنید:
▪ همیشه دست های خود را پس از توالت و قبل از پخت غذا یا قبل از غذا خوردن بشویید.
▪ اگر مجبور به دست زدن به مدفوع دیگران هستید از دستکش استفاده کنید. پس از آن نیز دست های خود را بشویید.
▪ وقتی به کشور دیگری مسافرت می کنید از آبهای بطری بنوشید. (یا ازقطعات یخ استفاده نکنید و میوه و سبزی را در آب فراوان بشویید.)

پنج شنبه 24/11/1387 - 12:14
بیماری ها
 

كلسترول بالاى خون یكى از مهمترین عوامل خطر در ایجاد بیمارى هاى قلبى است. در واقع به هر میزان كه كلسترول خون بالاتر مى باشد احتمال ابتلا به بیمارى هاى قلبى - عروقى بیشتر است. بیمارى هاى قلبى به عنوان اولین عامل مرگ و میر شناخته شده اند. سالیانه، حدود یك میلیون نفر در ایالات متحده دچار حمله قلبى مى شوند و حدود نیم میلیون نفر در اثر بیمارى هاى قلبى مى میرند.

 زمانى كه كلسترول خون از حد طبیعى بالاتر رود، در دیواره عروق رسوب مى كند. در دراز مدت رسوبات ایجاد شده باعث سختى دیواره شریان ها و باریك شدن جریان خون عروق قلبى و كاهش خون رسانى به آن مى شوند و در نتیجه قلب دچار كاهش و ایست حركت مى گردد. با كاهش جریان خون به عضلات قلب شخص دچار درد سینه مى شود. حال اگر جریان خون به طور كامل متوقف شود حمله قلبى عارض مى گردد.

كلسترول بالاى خون به خودى خود باعث ایجاد علایم نمى شود و لذا بسیارى از مبتلایان به این عارضه، علامت مشخصى ندارند. آگاهى از سطح كلسترول خون بسیار مهم و حیاتى است، چرا كه كاهش سطح كلسترول خون مى تواند به طور چشمگیرى میزان ابتلا به بیمارى هاى قلبى - عروقى و احتمال سكته هاى قلبى را كاهش دهد. كاهش سطح كلسترول در تمامى رده هاى سنى اهمیت دارد. جوانان، میانسالان و افراد مسن، زنان و مردان و حتى افرادى كه بیمارى قلبى ندارند باید به طور جدى در كاهش سطح كلسترول تلاش نمایند.

هر فرد ۲۰ ساله یا مسن تر باید كلسترول خون خود را حداقل هر پنج سال یك بار اندازه گیرى نماید.

معمولاً میزان كلسترول خون پس از حدود ۹ تا ۱۲ ساعت ناشتا بودن اندازه گیرى مى شود و مى توان همزمان معیارهاى زیر را اندازه گیرى كرد:

  1. میزان كلسترول تام خون
  2. میزان LDL كه همان كلسترول بد مى باشد و عامل اصلى در تخریب دیواره عروق مى باشد.
  3. میزان HDL كه در واقع به عنوان كلسترول خوب است و عامل جلوگیرى كننده از تخریب دیواره عروقى مى باشد.
  4. ترى گلیسیریدها: نوع دیگرى از چربى خون مى باشد.

اگر میزان كلسترول خون بیش از ۲۰۰ میلى گرم باشد و یا HDL كمتر از ۴۰ میلى گرم در دسى لیتر باشد باید مورد ارزیابى بیشترى از نظر چربى هاى خون قرار بگیرد.
HDL بدن را در مقابل بیمارى قلبى محافظت مى نماید لذا هرچه بیشتر باشد بهتر است. مقادیر كمتر از ۴۰ میلى گرم در دسى لیتر، احتمال ابتلا به بیمارى هاى قلبى را افزایش مى دهد.
عوامل مختلفى بر سطح كلسترول خون تاثیر مى گذارند:

رژیم غذایى :
چربى هاى اشباع شده موجود در غذاها میزان كلسترول خون را بالا مى برند. در واقع چربى هاى اشباع شده عامل اصلى افزایش كلسترول مى باشد. لیكن كلسترول موجود در غذاها نیز عامل مهمى مى باشد. لذا كاهش این دو عامل در غذاهاى مصرفى نقش بسیار مهمى در كاهش كلسترول خون دارد.

وزن :
بالا بودن وزن نقش مهمى در ابتلا به بیمارى هاى قلبى دارد. ضمناً افزایش وزن مى تواند میزان كلسترول خون را افزایش دهد. كاهش وزن نیز مى تواند در كاهش LDL و كلسترول خون موثر واقع شود.

فعالیت هاى بدنى:
عدم تحرك بدنى مى تواند به عنوان یك عامل ابتلا به بیمارى هاى قلبى به حساب آید. فعالیت بدنى منظم مى تواند میزان كلسترول بد را كاهش داده و میزان كلسترول خوب را افزایش دهد. ضمناً باعث كاهش وزن بدن نیز مى شود. فاكتورهاى بالا قابل تغییر مى باشند و هر شخصى مى تواند آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. لیكن فاكتورهاى زیر قابل تغییر نمى باشند:

۱- سن و جنس:
با افزایش سن سطح كلسترول افزایش مى یابد. قبل از یائسگى، زنان سطح كلسترول پایین ترى نسبت به مردان هم سن و سال خود دارند. لیكن بعد از یائسگى LDLدر خانم ها افزایش مى یابد.

2-وراثت:
كلسترول خون در بعضى از خانواده ها بیشتر از حد مى باشد:
به طور كلى، هرچه LDL خون بالاتر باشد و عوامل خطر بیمارى هاى قلبى بیشتر در شخص باشد، احتمال ابتلا به بیمارى هاى قلبى - عروقى و سكته هاى مغزى را افزایش مى دهد. یكى از مهمترین عوامل خطر، دیابت (مرض قند) مى باشد.

مهمترین عوامل خطرى كه میزان LDL و اثرات آن راتحت تاثیر قرار مى دهد:

  1. استعمال دخانیات
  2. فشار خون بالا (۱۴۰ بر روى ۹۰ میلى متر جیوه تا بالاتر از آن )
  3. میزان HDLپایین (پایین تر از ۴۰ میلى گرم در دسى لیتر خون)

سابقه خانوادگى ابتلا به بیمارى هاى قلبى - عروقى در سنین پایین ،منظور بیمارى قلبى - عروقى در پدر یا برادر در سن پایین تر از ۵۵ سال و یا بیمارى قلبى - عروقى در مادر یا خواهر در سن كمتر از ۶۵ سال مى باشد. سن ۴۵ سال یا بالاتر در مردان و ۵۵ سال یا بالاتر در زنان .
با كمك معادلات زیر مى توانید تا حدودى از ریسك ابتلاى خود به بیمارى هاى قلبى -عروقى آگاه شوید:

نكته (۱) : اگر HDL كلسترول خون شما ۶۰ یا بالاتر باشد یك نمره از جمع نمرات خود كم كنید.
نكته (۲): اگر چه چاقى و عدم تحرك بدنى در فهرست بالا اشاره نشده است، لیكن همواره باید مورد توجه باشند تا در حد مطلوب قرار گیرند. چه تعدادى از عوامل خطر فوق را دارا هستید؟
صفر یا یك عامل خطر را دارا هستید
احتمال بیمارى قلبى كم یا متوسط مى باشد
دو یا تعداد بیشترى عامل خطر دارید
احتمال خطر متوسط مى باشد
دو یا تعداد بیشترى عامل خطر دارید وجزو بیماران با خطر بسیار بالا هستید دیابت نیز همراه باشد

درمان:
مهمترین هدف درمان كلسترول در واقع كاهش میزان LDL خون مى باشد كه منجر به كاهش احتمال ابتلا به بیمارى قلبى - عروقى خواهد بود.
دو راه عمده براى كاهش كلسترول مطرح مى باشد:
تغییر فرهنگ زندگى كه عبارتند از: رژیم غذایى مناسب، افزایش فعالیت بدنى و كنترل وزن.

درمان دارویى:
البته در صورت لزوم حتماً باید با روش اول آمیخته شود. البته شایان ذكر است پزشكان در مورد نوع درمان، با توجه به میزان وجود عوامل خطر تصمیم گیرى خواهند نمود. به عنوان مثال شخصى كه در جدول فوق در بین افراد «با احتمال خطر بالا» قرار گرفته باشد.

پنج شنبه 24/11/1387 - 12:12
بیماری ها

«دانشمندان ایرانی واكسن ضد ایدز ساختند»، «خبر خوشی كه دنیا را تكان می‌دهد»، «پایان كابوس ایدز توسط دانشمندان ایرانی»، ...

شماری از روزنامه‌های كشور اوایل هفته گذشته با این تیترها به استقبال خبر خوشی رفتند كه وزیر بهداشت از یك هفته پیش تر در گفت و گو با خبرنگاران وعده اعلام آن را داده بود و گمانه زنی‌های برخی منابع خبر از موفقیت تكان دهنده پژوهشگران كشورمان در كشف «دارو» – و به قول برخی رسانه‌ها كه فرق چندانی بین واكسن و دارو ندیده بودند، «واكسن» – این بیماری مهلك داده بود.
به گزارش سرویس «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، نحوه انتشار خبر موفقیت علمی پژوهشگران كشورمان در ابداع راه و روش جدید درمان ایدز - كه همانند بسیاری از طرح‌های علمی بزرگ دنیا با همكاری محققان بیش از یك كشور انجام شده - شر ایطی را ایجاد كرد كه از حلاوت این موفقیت نه تنها در كام پژوهشگرانی كه قریب پنج سال برای به ثمر نشستن آن تلاش كرده بودند و نیز علاقمندان اعلام خبرهای خوش كه در كام جامعه علمی كشور نیز كاست و بار دیگر كاستی‌ها و ضعف‌های نظام رسانه‌یی كشور و آسیب‌پذیری آن را به رخ كشید.
در خبری كه برخی روزنامه‌ها به نقل از یك سایت اینترنتی درج كرده بودند و حتی تیتر یك یكی از روزنامه‌های سراسری را به خود اختصاص داده بود از قول «منابع نزدیك به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی» آمده بود كه «پزشكان ایرانی به دارویی دست یافته‌اند كه بیماری ایدز را درمان می‌كند. بیش از بیست سال از تلاش دانشمندان جهان برای دست یافتن به راه حلی جهت درمان یا پیشگیری از بیماری ایدز می‌گذرد و تقریبا نجات از این بیماری به یك آرزو برای بشر تبدیل «شده بود» مدت دو سال است كه پزشكان ایرانی بر روی این پروژه تحقیقاتی كار می‌كنند و اكنون به واكسن و درمان ایدز دست یافته‌اند.»
زمان اعلام خبر خوشی كه وزیر بهداشت وعده داده و برخی رسانه‌ها را به طرح گمانه زنی‌ها و اخبار غیر موثق و مبالغه آمیز سوق داد، خوشبختانه چندان طولانی نشد و اواسط هفته و پیش از برگزاری مراسم رسمی اعلام شده این خبر از سوی برخی اعضای تیم تحقیقاتی پروژه اعلام شد.
اعلام ظاهرا زودتر از موعد و شاید ناگزیر این خبر، حداقل این حسن را داشت كه از گسترش انتشار مطالب اغراق‌آمیز و بی اساس درباره این طرح جلوگیری كرد؛ اگرچه این نگرانی نیز وجود داشت كه اعلام رسمی این دستاورد پژوهشی در فضایی غیر علمی آن هم با توجه به موج شایعات و مطالب اغراق آمیز مطرح شده و شائبه بهره‌برداری تبلیغاتی و غیرعلمی از این دستاورد بزرگ علمی كه به صراحت از سوی برخی منابع مطرح شد، تبعاتی به مراتب ناخوشایندتر داشته و شكوه این موفقیت شیرین علمی را بیش از پیش كم‌رنگ كند.
همچنان كه دكتر كامران باقری لنكرانی، وزیر بهداشت نیز این هفته در گفت‌و‌گویی با خبرنگاران با اذعان به این كه خبر خوش وعده داده شده همین خبر كشف داروی ایدز بود كه هفته پیش از سوی برخی همكاران وی اعلام شد، از نحوه اعلام این خبر ابراز ناخرسندی كرد و در خصوص تبلیغاتی كه در مورد كشف این دارو در دولت فعلی به میان آمده اظهار كرد: كسانی كه روند پژوهش‌های علمی در كشور را دنبال می‌كنند می‌دانند همه پژوهش‌ها شروع و پایانی دارد و هر كاری كه در كشور اتفاق می‌افتد افتخاری برای همه مردم كشور است و لذا این امر بسیار بد است كه كسی بخواهد این كار را به اسم و یا گروه خود منتسب كرده و در جهت ابزار سیاسی از آن استفاده كند.

وی افزود: همان طور كه در بحث هسته‌یی افتخار آن برای همه ایرانیان وجود دارد بنابراین فضای غرور و خودباوری ملی را نیز نباید به فضای سیاسی و تبلیغاتی گروه‌ها آلوده كنیم و هر دستاورد علمی كه در كشور به دست می‌آید افتخار آن برای همه ماست.
با این حال برخی رسانه‌ها حتی پس از آشكار شدن ماهیت طرح و گفت و گو با مجریان آن هم، پیش از آن كه بیان صادقانه واقعیت و انتشار ابعاد علمی این طرح بپردازند، گرفتار حاشیه‌های غیر علمی شدند و به رغم گفت و گوی مستقیم با سرپرست طرح در بزرگ نمایی و مبالغه گویی پیرامون این طرح علمی با تعابیری چون «پایان كابوس ایدز»، «دستیابی به درمان قطعی و نه توقف گسترش بیماری بر خلاف روش‌های درمانی موجود»‌ و «یكی از بزرگترین رویدادهای تاریخ پزشكی جهان»، گوی سبقت را از رسانه‌هایی كه در خبرهایشان به منابع آگاه! و غیر رسمی استناد می‌كردند ربودند!
دكتر محمد فرهادی، سرپرست این طرح روز سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس «علمی – پژوهشی» ایسنا اظهار داشت كه پژوهشگران پزشكی كشورمان در طرحی پنج ساله با ساخت تركیبات دارویی جدید به روش نوینی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در بیماران دست یافته‌اند كه به درمان بیماری ایدز و سایر بیماری‌های ناشی از ضعف ایمنی بدن منجر می‌شود.
وی خاطرنشان كرد: «این یافته علمی كه حاصل حدود پنج سال تلاش بیش از 60 نفر از پژوهشگران و متخصصان داخلی و همكاری جمعی از محققان خارجی است، یك روش جدید همراه با تركیب دارویی جدید است كه به تقویت سیستم ایمنی بدن مبتلایان به بیماری‌هایی كه سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌كنند منجر می‌شود.»
فرهادی تصریح كرد: «در نتیجه تقویت سیستم دفاعی بدن در بیماران مبتلاء به ایدز و سایر بیماری‌های ضعف ایمنی، قدرت دفاعی بدن در برابر عامل بیماری افزایش یافته و توان فعال شدن ویروس یا سایر عوامل بیماری‌زا به شدت كاهش یافته و در نتیجه علائم كشنده بیماری بروز نمی‌كند و به تدریج عامل بیماری نابود می‌شوند.»
وی با اشاره به این كه این روش جدید درمانی در مرحله ثبت بین‌المللی است به ایسنا گفت: «دارو و روش جدید تقویت سیستم ایمنی با موفقیت در مراحل تحقیقاتی قبلی، در حال حاضر در فاز سه مطالعه بالینی بر روی تعدادی از بیماران در حال آزمایش است و پس از ثبت نهایی جزئیات بیشتری از طرح اعلام خواهد شد.»
استاد دانشگاه علوم پزشكی ایران در پایان با اشاره به وجود روش‌ها و داروهای مختلف برای درمان ایدز در كشورهای دیگر تصریح كرد: «در روش ابداعی از مسیر دیگری برای درمان ایدز و سایر بیماری‌های نقص ایمنی استفاده شده كه مزایا و برتری‌هایی نسبت به روش‌های موجود دارد.»
به گزارش ایسنا، انتشار مطالب مبالغه آمیز و دور از واقعیت به عنوان خبر موفقیت‌های علمی داخل كشور البته پدیده‌ای بی سابقه نیست و پیش از این نیز بارها شاهد موارد متعددی از این گونه خبرها بوده‌ایم.
خبرهایی كه در مواردی به رسانه‌های خارجی نیز راه یافته و به نوعی حیثیت جامعه علمی و رسانه‌یی كشور را مخدوش كرده است با این حال این قبیل ماجراها را باید به عنوان تجربیاتی ناگزیر در مسیر رنسانس علمی كشور و مواجهه با فضایی جدید در برخورد جامعه در حال گذار ایران با مفهوم علم جدید، پژوهش و دانشگران در نبود اجتماع علمی ارزیابی كرد.
تجربه‌ای كه مطمئنا سایر كشورهای در حال توسعه و حتی كشورهای پیشرفته نیز كمابیش با آنها مواجه بوده و هستند.
تبعات نامطلوب ناشی از نحوه انتشار خبر موفقیت علمی اخیر پژوهشگران پزشكی كشورمان كه به گفته بسیاری از صاحب‌نظران و مسئولان غیر علمی و شتابزده بوده است از ابعاد مختلف قابل بررسی است اما شاید جدی ترین تبعات منفی این جریان را باید در مخدوش شدن جایگاه علم و پژوهش در اذهان عمومی، كم ارج شدن جایگاه پژوهشگران و موفقیت‌های علمی ارزشمند آن‌ها و ایجاد انتظارات بیش از حد و غیر واقعی از جامعه علمی نوپای كشور جست و جو كرد كه به تبع آن به تحمیل فشاری مضاعف بر جامعه علمی كشور و دلسردی و بی‌انگیزگی آنها منجر می‌شود؛ نتیجه‌ای كه مطمئنا در تضادی آشكار با اهداف تلاش‌های خیر خواهانه - ولی در برخی از موارد بی تدبیرانه و غیر اصولی - است كه از سوی برخی سیاستگزاران و مدیران اجرایی با نیت آشنا كردن مردم با تلاش‌ها و موفقیت‌های علمی كشور و جلب حمایت آنها از این فعالیت‌ها صورت می‌گیرد؛ بر این اساس بررسی عوامل و زمینه‌های بروز چنین بی تدبیری‌ها و نتایج و تبعات كوتاه مدت و بلند مدت آنها، مسئولیتی سترگ بر دوش جامعه علمی، سیاستگزاران و برنامه ریزان كشور، فعالان رسانه‌یی و تمامی دست اندركاران،‌ مسئولان و علاقمندان توسعه علمی كشور است كه می‌باید در كنار تلاش برای گسترش فعالیت‌های پژوهشی و سرمایه‌گذاری دولتی و خصوصی در این حوزه از ضرورت توجه به ترویج علمی و گسترش گفتمان علمی به لایه‌های مختلف جامعه غفلت نكنند.
دكتر رضا منصوری، استاد فیزیك دانشگاه صنعتی شریف و عضو شورای پنج نفره فرهنگستان علوم كشورهای در حال توسعه (TWAS) كه از معدود صاحبنظران توسعه علمی است كه ضمن تاكید بر لزوم تحقق بودجه و امكانات پژوهشی در سطح كلان كشور بر ضرورت بازشناسی مفهوم علم و فن آوری نوین و ترویج آن تاكید دارد طرح مطالب و ادعاهای بی پایه اساس در حوزه علم و دستاوردهای علمی، بروز پدیده «دانشمندان رسانه‌یی!»، انواع «مرد علمی سال و قرن» و ... را از ناهنجاری‌های اجتناب ناپذیر در كشورهای فاقد اجتماع علمی می‌داند كه در آنها به دلیل رابطه بی واسطه دانشگران و پژوهشگران با جامعه،‌ اختلالات ناخوشایندی میان دانشگران و نادانشگران و مدیران و سیاستگذاران روی می‌دهد كه فرایند رشد علم را در جامعه نابسامان می‌كند.
مولف كتاب «ساماندهی و نابسامانی‌های توسعه علمی» در فصلی از این كتاب آنجا كه به تبیین سیاستگذاری علمی در جامعه‌های فاقد اجتماع علمی می‌پردازد در تشریح جایگاه دانشگران در چنین جوامعی و دخالت نهادهای غیر علمی در علم می‌گوید: « مدیران جامعه، نهادهای مدنی غیر علمی و سیاستمداران همه در غیاب اجتماع علمی وسوسه یا مجبور می‌شوند در امور علمی مداخله كنند كه منظور مداخله از جنس سیاستگذاری نیست؛ مثلا پاداشی كه دانشگر در داد و ستد علمی باید از اجتماع علمی انتظار داشته باشد در غیاب اجتماع علمی از مدیران، نهادها، رسانه‌ها و سیاستمداران جامعه طلب می‌كند و سیاستمداران در یك كنش بخردانه به این تقاضا پاسخ می‌دهند؛ هم دانشگر را راضی كرده‌اند و هم خودشان پاداشی از جامعه گرفته‌اند و جامعه هم كه می‌بیند سیاستمداران ارج و قرب دانشگران را حفظ می‌كنند از سیاستمداران احساس رضایت بیشتری می‌كند و به این ترتیب یك چرخه پذیرفتگی كاذب نه در اجتماع علمی كه میان دانشگر – سیاستمدار - جامعه روی می‌دهد.
سیاستمداران دانشمند تعریف می‌كنند و متخصصان به فرموده دولت و به فرموده مدیران ارشد سیاسی، فیلسوف و فاضل و دانشمند می‌شوند.
محقق برجسته را اجتماع علمی تعیین نمی‌كند و سیاستمداران یا رسانه‌ها این نقش را بر عهده می‌گیرند ... .»
به زعم این استاد دانشگاه،« جامعه باید همواره به كسانی كه بر مبنای چنین ساز و كاری محقق برجسته و دانشمند خوانده شده‌اند به چشم تردید نگاه كند. سیاستمداران هم در تعیین این كه چه كسی محقق برجسته، دانشمند و فیلسوف است دخالت نكرده و این امر را به اجتماع علمی داخل كشور - اگر وجود دارد و هرچه قدر هم كه ضعیف باشد - و یا به اجتماع علمی بین المللی واگذار كنند. دانشگران هم بكوشند به دنبال كسب اعتبار علمی از طریق سیاستمداران و رسانه‌ها نروند و صد البته سیاستگذاران هم باید از این گام‌ها حمایت كنند.»
عضو شورای پنج نفره فرهنگستان علوم جهان سوم پدیده‌های دیگری مثل مدرك گرایی، مصادره سیاسی مدارك دانشگاهی و تلقی سیاسی – و نه حتی مدیریتی – از سمت‌های علمی همانند ریاست دانشگاه و مراكز پژوهشی را از دیگر ناهنجاری‌های تشخیصی در علم و فن آوری در كشورهای فاقد اجتماع علمی می‌داند و می‌افزاید: « وقتی اجتماع علمی در كشوری حضور ندارد، دانشگران یا باید به فكر اعتبار در اجتماع علمی بین المللی باشند و یا به این سو متمایل شوند كه اعتبار را از نهادهای غیر علمی داخل كشور كسب كنند پس برای كسب اعتبار روش‌هایی ابداع می‌شود كه در اجتماعی علمی پیشرفته بیگانه است مثلا احساس عقب ماندگی تاریخی كشور باعث شده بسیاری ادعاهای عجیب و ناسالم علمی كنند و از طریق رسانه‌ها یا مدیران ارشد اعتبار علمی كسب كنند.»
دكتر منصور وصالی، مدیر گروه پژوهش‌های ترویج علم مركز تحقیقات سیاست علمی كشور نیز در گفت‌و‌گو با ایسنا با تقدیر از موفقیت پژوهشگران ایرانی در زمینه درمان ایدز از آن به عنوان موفقیتی بسیار ارزشمند یاد كرد و اظهار داشت: «متاسفانه مشكل رسانه‌های ما این است كه به تعبیر یكی از اساتید «اگر كسی در حوزه علمی آجری روی آجر بگذارد كسی ارزشی برای آن قائل نیست و حتما باید توچال را روی دماوند بگذارد تا كار مهم و قابل تقدیری كرده باشد! » این طرز تلقی ناشی از درك نادرست از مفهوم علم و توسعه نایافتگی است چون وقتی مفهوم واقعی علم را نمی‌دانیم ارزش موفقیت‌های علمی را هم متوجه نمی‌شویم.»
وی افزود: «هر تلاش و موفقیت پژوهشی در روند توسعه علمی كشور ارزشمند است و این كه مثلا بتوانیم دارویی را در كشور بسازیم ولو این كه دیگران هم ساخته باشند به این معنا نیست كه امروز تصمیم گرفته باشیم و این كار را كرده باشیم بلكه نشان دهنده روندی طولانی از پژوهش و تحقیق و زحمات طاقت فرساست كه پا گرفتن و جدی گرفته شدن پژوهش را در كشور نشان می‌دهد و این اصلا چیز كمی نیست ولی متاسفانه خودناباوری ما باعث می‌شود كه ارزش و جایگاه این قبیل موفقیت‌ها را در نیافته و فكر كنیم كه حتما باید داروی درمان قطعی ایدز را كشف كنیم تا بگوییم كار مهمی كرده‌ایم.»
دكتر وصالی با ابراز تاسف از تبعات نامطلوب انتشار برخی مطالب و تعابیر غیر واقعی و اغراق آمیز در زمینه موفقیت ارزشمند تیم تحقیقاتی پروژه «درمان بیماریهای ضعف ایمنی» خاطر نشان كرد: «تبعات انتشار این قبیل مطالب بر پژوهش كشور وحشتناك است زیرا نه تنها اعتماد مردم نسبت به رسانه‌ها سلب می‌شود بلكه وقتی با بزرگ نمایی از موفقیت ارزشمند پژوهشگران كشورمان به عنوان دستیابی به درمان قطعی بیماری ایدز و موفقیتی بی سابقه و حیرت انگیز در زمینه پزشكی یاد می‌شود پس از مشخص شدن واقعیت و این كه داروی كشف شده چنین ویژگی‌های اغراق آمیزی را نداشته، این موفقیت با ارزش در ذهن مردم كم ارج شده و باعث می شود از پژوهش حمایت و پشتیبانی نكنند و بگویند‌ در نهایت همان كاری را می‌كنید كه دیگران كرده‌اند! در حالی كه اگر محققان ما بتوانند به موفقیت‌هایی كه پژوهشگران خارجی به آن دست یافته‌اند برسند گام بسیار بزرگی است كه متاسفانه با چنین اقدامات غلطی ارزش این قبیل موفقیت‌ها و جایگاه پژوهش‌ و پژوهشگران در اذهان عمومی به شدت خدشه دار می‌شود.»
دكتر وصالی در ادامه به ایسنا گفت: «‌وزارتخانه‌ها و بخش‌های دولتی از جمله وزارت بهداشت به عنوان متولیان اصلی علم كشور كه نظریات آنها نظر رسمی و دولتی محسوب می‌شود باید به این ظرافت‌ها و شرایط خاص جامعه ما به عنوان كشوری كه در مسیر توسعه یافتگی حركت می‌كند توجه داشته باشند.
توسعه و پیشرفت كشور چیزی نیست كه یك شبه و با چند پژوهش حاصل شود و شاید مهمترین درسی كه بتوانیم از ماجرای اخیر بگیریم این است كه تنها كار پژوهشی در محیط‌های آكادمیك كافی نیست و نهادینه كردن و ترویج علم در جامعه برای نشان دادن و انتقال درست نتایج علمی و پژوهشی به مردم ضروری است.»
وی افزود: «پژوهشگرانی كه چنین طرح‌های تحقیقاتی را اجرا می‌كنند خودشان به اهمیت و ارزش كارشان واقفند ولی وقتی بازخورد آن را در جامعه می‌بینند كه به دلیل تبلیغ غلط و توقعات نادرست مردم كه انتظار چنان كارهای عظیمی دارند كه مردم كشورهای پیشرفته هم چنین توقعاتی ندارند و متوجه اهمیت چنین موفقیت‌های علمی نمی‌شوند، متقابلا آنها هم دلسرد می‌شوند.
این وظیفه دولت، وزارتخانه‌های ذیربط و حتی انجمن‌های علمی است كه بخشی از فعالیت‌های خود را به ترویج و همگانی كردن علم و ارتقای درك عمومی نسبت به علم اختصاص دهند چون اگر مردم متوجه اهمیت فعالیت‌های پژوهشی نشوند حمایت لازم را - كه البته صرفا حمایت مادی نیست و ارزش حمایت معنوی و احترام آنها به شان محقق به مراتب بیشتر هم هست - نسبت به پژوهشگران نخواهد داشت.»
دكتر وصالی در ادامه در پاسخ به خبرنگار ایسنا كه با اشاره به نحوه اعلام دستاورد اخیر محققان پزشكی كشور كه از حدود یك هفته قبل از اعلام آن خبر داده شده بود و نظر وی را درباره شیوه‌ها و رویكردهای جدید در بزرگ‌نمایی و تاكید بر دستاوردهای پژوهشی و تلاش‌های پژوهشگران جوان كشور با هدف افزایش توجه جامعه به پیشرفت‌های علمی سا‌ل‌های اخیر جویا شده بود اظهار كرد: «صرف این نیت كه می‌خواهیم مردم را امیدوار كرده و به این باور برسانیم كه «ما می‌توانیم» كافی نیست. علم توالی و تسلسلی دارد و از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود. این دانشمندان جوانی كه دائما بر آنها تاكید می‌شود خود به خود دانشمند نشده‌اند و مطمئنا متكی بر مجموعه تلاش‌های افرادی دلسوزند كه سال‌ها با تحمل انواع مشكلات برای ایجاد این باور ساده كه «پژوهش اهمیت دارد» تلاش كرده‌اند و در سایه همان كوشش‌هاست كه دانشمندان كنونی ما می‌توانند خیلی ساده برای انجام تحقیقاتشان بودجه طلب كنند. زمانی حتی فرق بین تحقیق و ترجمه در كشور مشخص نبود و بسیاری از دانشگاهیان واقعا نمی دانستند كه پژوهش چیست. اگر امروز به تلاش‌هایی كه پیشگامان این عرصه برای نهادینه كردن مفاهیمی مثل پژوهش انجام داده‌اند نگاه كنیم شاید كارها و كوشش‌های آنها كه می‌گفتند می‌خواهیم پژوهش كنیم با توجه به شرایط كنونی در نظر بعضی، بی اهمیت باشد این مساله در مورد تمام پدیده‌ها مصداق دارد كه با رشد و تحول در هر زمینه‌ای وقتی به گذشته نگاه می‌كنیم كارهای ابتدایی ساده و بی اهمیت به نظر می‌رسند همچنان كه مثلا وقتی امروز به وسایل الكترونیكی مثل تلویزیون‌های 70 اینچ كنونی را با تلویزیون‌های ابتدایی شصت، هفتاد سال پیش مقایسه می‌كنیم به نظر بسیار عقب مانده می‌آیند در حالی كه ارزش آن تلویزیون‌های به تعبیر امروزی عقب مانده به این است كه كسی آن زمان به تلویزیون فكر نمی‌كرد و اگر آن كار و خلاقیت ابتدایی نبود، تلویزیون‌های پیشرفته امروزی را نداشتیم، بنابراین این نوع تاكیدات و بزرگ نمایی‌های بی مورد و خارج از استانداردهای دنیا به هیچ وجه درست نیست.»
وی در گفت‌و‌گو با ایسنا خاطرنشان كرد: «یكی از وجوه ترویج علم این است كه علم و دستاوردهای آن را دقیقا همان طور كه هست به جامعه منتقل كنیم و در غیر این صورت نمی‌توانیم به نهادینه شدن علم در كشور امیدوار باشیم. البته این بحث مختص كشور ما نیست و حتی در كشورهای پیشرفته هم این مسائل مطرح بوده و ترویج علم برای درك درست مردم از علم بخش مهمی از فعالیت جامعه علمی آنهاست و محافل آكادمیك و دانشمندان حتی در پیشرفته ترین كشورها هم این نگرانی را دارند كه برخی از رسانه‌ها به دلیل جلب مشتری با توجه به رقابت شدیدی كه بین آنها وجود دارد، دستاوردهای علمی را بر خلاف نظر آنها منعكس كنند و در نتیجه انتظار مردم را بالا ببرند و دیگر از پژوهش‌های بنیادی و تحقیقاتی كه نتایج آنها در دراز مدت حاصل می‌شود حمایت نكنند.»
عضو هیات علمی دانشگاه شهید رجایی با اشاره به این كه در بیشتر كشورها برای دانشمندان و پژوهشگران احترام خاصی قائل هستند اظهار داشت: «با این حال در هیچ كشور توسعه یافته دانشمندان را قهرمان نمی‌كنند و همانند قهرمانان ورزشی با آنها برخورد نمی‌كنند حال آنكه شاید نوع برخورد ما با قهرمانان ورزشی‌مان و انتظاراتی كه از آنها داریم هم درست نباشد. این كه فقط به نتیجه نگاه كنیم نه روندی كه باید طی شود و با ورزشكارانمان طوری رفتار كنیم كه فقط در صورتی كه به نتیجه برسند قهرمان هستند و اگر نرسیدند لیاقت و شایستگی نداشته‌اند درست نیست. در عرصه علم هم می‌بینیم در مراكز تحقیقاتی بزرگی مثل «سرن» (مركز تحقیقات هسته‌یی اروپا) به ازای هر صد شكستی كه متحمل می‌شوند و طبعا آنها را گزارش نمی‌كنند به یك موفقیت بزرگ می‌رسند.»
دكتر وصالی در گفت‌و‌گو با ایسنا تصریح كرد: «اگر در فعالیت‌های علمی صرفا به نتیجه نگاه كنیم از محققان انتظار خواهیم داشت كه هر پروژه‌ای را كه اجرا می‌كنند حتما به نتیجه برسد در حالی كه علم اصلا این طور نیست و بسیار متفاوت است. فعالیت‌های علمی نیاز به محیطی آرام و دور از جنجال و تبلیغات معمول برای سایر حوزه‌ها دارد بنابراین وقتی به یك كشف ارزشمند دانشمندان كشور به صرف این كه نمی‌فهمیم یا قصد فهماندن آن به دیگران را داریم نسبت‌هایی می‌دهیم كه خود مجریان طرح هم قبول ندارند و مطمئنا شخص وزیر بهداشت هم چنین دیدگاهی ندارد، باعث می‌شود كه انتظارات جامعه نسبت به فعالیت‌های علمی بالا برود. یعنی این نگاهی كه ما در انتشار خبر موفقیت‌های علمی پژوهشگران كشورمان داریم با نگاهی كه در كشورهای دیگر وجود دارد بسیار متفاوت است كه یكی از علل آن نبود اجتماع علمی در كشور ماست.»

پنج شنبه 24/11/1387 - 12:8
طنز و سرگرمی
یارو خواب می بینه تو بازی كامپیوتری زنشو كشته؛ از خواب كه پا می شه می بینه زنش كنارشه ؛ میگه : اه ! باز  سیو نكردم !
پنج شنبه 24/11/1387 - 12:4
بیماری ها

قرآن كریم به ذكرگوش و چشم به عنوان دو حس اصلی از ابزارهای شناخت و ارتباط با جهان خارج، اكتفا كرده و این به جهت اهمیت بسیار زیاد این دو حس در كار ادراك حسی است .

وَلَقَدْ مَكَّنَّا هُمْ فیمَآ اِنْ مَكَّنَّكُمْ فِیهِ وَ جَعَلْنَا لَهُمْ سَمْعاً وَ أَبْصَارًا وَ أًفْئدَةً فَمَآ أَغْنَی عَنْهُمْ سَمْعُهُمْ وَ لآأَبْصَارُهُمْ فِیهِ وَ جَعَلْنَا لَهُمْ وَ لَآ أَفئدَتُهُم مِنْ شیءٍ إِذْ كَانوُا

یَجْحَدوُنَ بِأَیَاتِ اللهِ وَحَاقَ بِهِمْ مَا كَانوُا بِهِ یَسْتَهْزِؤنَ؛[1]

 

وبه آن قوم (عاد ) تمكین و قوتی دادیم كه شما امت را چنان نیروی بدنی ندادیم و با آنكه بر آنها گوش و چشم و قلب مدرك قرار دادیم ،‌ هیچ این قوای مدركه آنها را از عذاب نرهانید. بدین جهت كه آیات خدا را انكار می‌كردند و آنچه را كه استهزا كردند به آنها فرا رسید.

And certainly we had established them in what we have not established in , and we han given them ears and eyes and hearts, but nither their ears, nor their eyes, nor their hearts availed them aught, since they denied the communicastions of Allah, and that which they mocked encompassed them. (The Sandhills/26)

 

پیشرفت علم جنین شناسی پرده از چهرة یكی دیگر از موارد اعجاز قرآن برداشته و آن هم ترتیب حواس در آیات قرآن می‌باشد.

قرآن كریم به ذكرگوش و چشم به عنوان دو حس اصلی از ابزارهای شناخت و ارتباط با جهان خارج، اكتفا كرده و این به جهت اهمیت بسیار زیاد این دو حس در كار ادراك حسی است . اما نكتة بسیار جالب و شگفت‌انگیز، تقدم گوش بر چشم در آیات قرآن است . در قرآن كریم نوزده مورد به لفظ گوش (سَمْع) و چشم (بَصَر) اشاره شده كه از این نوزده مورد، هفده بار واژة « سَمْع » بر « بَصَر» مقدم شمرده شده، به طوری كه ابتدا ازگوش و سپس از چشم صحبت به میان رفته است . حال می‌خواهیم ببینیم ، از نظر علمی دلیل تقدّم گوش بر چشم در آیات قرآن چیست؟

 

1ـ حس شنوایی از جمله حواسی است كه بلافاصله پس از تولد شروع به كار می‌كند . زیرا نوزاد به محض تولد می‌تواند صداها را بشنود كه این خود یكی از رفلكس‌های طبیعی نوزادان است به این صورت كه در هنگام تولد، نوزاد با شنیدن صدای شدید پلك زده و حركت می‌كند و شروع به گریه می‌كند. این در حالی است كه برای دیدن اشیاء به طور واضح نیاز به زمان داریم .

تحقیقات جدید علمی فیزیولوژیست‌ها ثابت كرده است كه حساسیت شبكیة چشم انسان در مقابل نور به هنگام تولد ضعیف است و رشد ساختمان شبكیة چشم، تقریباً در پایان شش ماهة اول تولد كامل می‌شود. به طوری كه نوزاد در شش ماه دوم عمر بوضوح قادر به رویت اشیاء است .

لازم به ذكر است كه نوزاد در بدو تولد، نمی‌تواند در برابر صداهای ضعیف و كوتاه واكنش نشان دهد،‌اما در برابر صداهای بلند و شدید می‌تواند واكنش نشان دهد و پس از پشت سرگذاشتن مراحل رشد، می‌تواند بین صداهای متفاوت با فركانس‌های مختلف تفاوت قایل شود. این تكامل در رشد شنوایی از سال سوم تولد شروع می‌شود و حدود 13 تا 14 سالگی به كمال رشد خود می‌رسد.

 

2 ـ حس شنوایی همیشه و در همه حال می‌تواند وظیفه خود را بدون حتی اندكی توقف انجام دهد،‌در حالی كه این در مورد بینایی صادق نیست . یعنی در برخی شرایط انسان قادر به دیدن نیست . مثلاً در تاریكی، حتی با وجود چشمهای باز قادر به رویت واضح اشیاء نیستیم اما می‌توانیم به خوبی بشنویم، همچنین در هنگام خواب كه انسان چشمانش را می‌بندند و می‌خوابد. اما اگر در محیط سروصدا ایجاد شود، فرد از خواب بیدار می‌شود. چرا كه تحقیقات جدید فیزیولوژیست‌ها ثابت كرده آخرین حسی كه در هنگام خواب حساسیت خود را از دست می‌دهد، حس شنوایی است و این خود یكی دیگر از دلایل قاطع اعجاز قرآن است . زیرا خداوند متعال در داستان اصحاف كهف و در بیان خواب چند صد سالة ایشان، به طور شگف‌انگیزی می‌فرماید:
 

فَضَرَبْنا عَلَی ءَاذَانِهِمْ فِی اُلْكَهْفِ سِنیِنَ عَدَدًا؛[2]
 

پس ما بر گوش آنها (در آن غار ) تا چند سالی پردة بیهوشی زدیم .

 

3 ـ گوش در كار ادراك حسی و امر یادگیری و تحصیل دانش از چشم مهمتر است . زیرا یادگیری زبان و تحصیل علوم در صورت از دست دادن بینایی برای انسان، امكان پذیر است ولی، اگر شنوایی را از دست بدهیم یادگیری زبان و تحصیل دانش برایمان امری مشكل خواهد بود.

یكی از دلایل مهمی كه نشان دهندة اهمیت تأثیر گوش در ادراك و آموزش ست، این است كه قرآن آن را به تنهایی در كنار عقل ذكر كرده است تا بفهماند میان گوش و عقل رابطة محكمی وجود دارد[3].
 

خداوند در قرآن كریم می‌فرماید:
 

وَقَالوُا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ مَاكُنَّا فِی أَصْحَابِ السَّعیرِ[4].

 

و آنگاه (اهل دوزخ با تأسف و حیرت باهم ) می‌گویند كه اگر ما (در دنیا) سخن انبیاء را می‌شنیدیم یا به دستور عقل رفتار می‌كردیم امروز از دوزخیان نبودیم.

همچنین در بسیاری از آیات قرآن واژة سَمْع به معنای فهم و تدبّر و تعقّل به كار رفته است كه در این مورد به آیة زیر اشاره می‌كنیم:
 

وَإِذَا سَمِعُوا مَآ أُنزِلَ إِلَی الرَّسولِ تَرَی أَعْیُنَهُمْ تَفِیضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفوُاْ مِنَ الْحَقِّ یَقوُلُونَ رَبَّنَاءَ امَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ اٌلشَّاهِدینَ ؛[5]

 

و چون آیاتی را كه به رسول فرستاده شد بشنوند اشك از دیدة آنها جاری می‌شود،‌زیرا حقانیت آن را شناخته و گویند: بار الها ما (به رسول تو،‌محمد صلی

الله علیه و اله وصلم و كتاب آسمانی او ، قرآن ) ایمان آوردیم ، ما را در زمرة گواهان صدیق او بنویس.

 

4 ـ یكی دیگر از دلایل اهمیت فوق‌العاده گوش و چشم كه در ابتدای بحث از آن صحبت شد، نقش هر یك از این اعضاء در تعادل بدن است .

اطلاعات ارسالی از چشم‌ها و سیستم دهلیزی (Vestibular) واقع در گوش داخلی همراه با اطلاعات حس عمقی (Proprioceptive) از گردن و اندامها به سمت سیستم عصبی مركزی آمده و پس از هماهنگی‌های لازم به طرف مراكز بالاتر مغزی می‌روند و احساس تعادل را ایجاد می‌كنند.

جالب است بدانیم، اگر عملكرد یكی از این اجزاء از بین برود، دو جزء دیگر می‌توانند بتدریج حس تعادل را ایجاد كنند، ولی اگر دو جزء از بین بروند یك جزء بتنهایی نمی‌تواند این فقدان را جبران كند و حس تعادل از بین می‌رود.

5 ـ نكته جالب این است كه قرآن ، گوش را به صورت مفرد ذكر می‌كند ولی چشم (بَصر) را در اكثر آیات به صورت جمع (أًبصَار) می‌آورد . این خود یكی از نشانه‌های اعجاز در روش قرآن است ، به این دلیل كه حس شنوایی صداهایی را كه از تمام جات می‌رسد، دریافت می‌كند . در حالی كه چشم ، فقط وقتی می‌تواند ببیند كه انسان خواسته باشد چشم را به طرف چیزی كه می‌خواهد به آن بنگرد، برگرداند و اگر در مكانی افرادی جمع باشند و صدایی به وجود آید، همگی تقریباً همان صدا را به طور یكسان می‌شنوند. در صورتی كه، همین عده یك چیز را اززوایای مختلف می‌بینند و به همین دلیل، دیدشان نسبت به آن شیءِ كاملاً یكسان و شبیه به هم نخواهد بود،‌كما این كه ممكن است آنها در همان لحظه به تبع سمتی كه به آن می‌نگرند، اشیای مختلف دیگر را نیز ببینند. علاوه بر این ، هر گاه صدایی كه مستقیماً از جایی به سمت ما می‌آید، امواج صوتی آن در یك زمان به هر دو گوش می‌رسد و شدت تأثیرش بر پرده هر دو گوش یكسان است . اما اگر چیزی كه در برابر ما قرار گرفته بنگریم، صورتی كه در شبكیه چشم راست نقش می‌بندد با شكل همان چیزی كه در شبكیه چشم چپ نقش می‌بندد،‌فرق دارد . زیرا چشم راست ، اشیاء را از طرف راستشان می‌بیند، در حالی كه چشم چپ آنها را از طرف چپشان می‌نگرد[6].

اكنون با دانستن این همه شگفتی و نظم و هماهنگی در هر یك از این اعضای بدن انسان،‌ می‌توان به اهمیت سایر حواس نیز پی برد و دانست كه هیچ نظمی در خلقت انسان بدون علت نیست . خلقتی كه خالق انسان مرحله به مرحله آن را در كتاب خود بیان داشته و این از دلایل اعجاز این كتاب آسمانی است . پس به حقیقت باید گفت،‌آفرین بر قدرت كامل بهترین آفریننده.

ولز ( از دانشمندان برجستة انگلستان ) می‌گوید : [7]

هر كس بخواهد دینی را اختیار كند كه سیر آن با تمدن بشر پیشرفت داشته باشد، باید كه دین اسلام را اختیار كند و اگر بخواهد كه معنی این دین را بیابد به قرآن مراجعه كند. قرآن ، بهترین راهنمای یك عقیده قلبی یعنی توحید و اخلاق فاضله است . اسلوب فصاحت و بلاغت آن به حدی زیباست كه عقول عقلا را حیران ساخته است . قرآن كتابی است ابدی و جهانی.

پنج شنبه 24/11/1387 - 12:2
دعا و زیارت

كسی كه جز به روزی زیاد قناعت نكند ، جز عمل بسیار بسش نباشد ، و هركه روزی اندك كفایتش كند ، عمل كند هم كافیش باشد. حضرت امام رضا (ع)

پنج شنبه 24/11/1387 - 12:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته