• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4133روز قبل
اخبار

تماشا: فیلمی مستند از زندگی روح الله داداشی به مناسبت اولین سالگرد درگذشت این پهلوان آماده پخش از سیماست. علی داداشی، برادر مرحوم روح الله داداشی با اعلام این خبر گفت: «طی ماه های گذشته گروهی فعال مراحل ساخت فیلم زندگی برادرم را پشت سر گذاشتند و این فیلم پس از اولین سالگرد روح الله پخش خواهد شد».

طبق صحبت های علی داداشی احتمال می رود مستندی با نام «پهلوان» به کارگردانی "نسیم کیوانفر" که چندی پیش به تهیه کنندگی "هایده رزوآور" ساخته شده روی آنتن می رود. نسیم کیوانفر کارگردان این اثر چندی پیش در رسانه ها اعلام کرد: «این مستند با عنوان موقت «پهلوان» درباره زنده یاد «روح الله دادادشی» است».


او افزود: «تولید کار 4 ماه به طول انجامید تا سرانجام به یک مستند 60 دقیقه ای تبدیل شد».

کیوانفر ادامه داد: «در این مستند دوران کودکی و نوجوانی، ورود به ورزش و عرصه حرفه ای ورزش، قهرمانی ایران و جهان و فوت «روح الله داداشی» به تصویر کشیده شده است».

«روح الله دادادشی» متولد 4 بهمن 1360، ورزشکار رشته بدنسازی و پرورش اندام بود که دارای مقام قوی ترین مرد ایران برای دو سال در سری مسابقات مردان آهنین بود. او در تاریخ 26 تیرماه امسال در پی یک درگیری خیابانی در غرب کرج به ضرب چاقو کشته و چندی پیش قاتل این ورزشکار در ملأ عام اعدام شد.

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:12
طنز و سرگرمی

فروردین
ایده های خوبتان را برای افرادی كه از شما حمایت می كنند، بیان كنید. می توانید نقشه های نیمه تمام خود را تمام كنید. نمی دانید كه یك نفر شما را قبول دارد یا نه اما تعریف و تمجید كافی است كه به این موضوع پی ببرید.

 اردیبهشت
بهتر است ذهنتان را تنها به یک موضوع خاص متمرکز کنید. در حقیقت امروز به کمک حرکات سیاره ای دید شما وسیع تر می شود و افراد جدیدی وارد زندگی تان می شوند. هم چنین فعالیت های جدیدی انجام می دهید. در انتظار اتفاقات خوب زیادی باشید.

خرداد
نباید از شما انتظار داشت رفتارهای عادی از خودتان نشان دهید. سایرین كمی گیج و بی حوصله هستند. زمانی كه نمی توانید به انگیزه های دیگران اعتماد كنید، احساساتی بودن هم كار آسانی نیست، اما مراقب باشید كه دیگران به شما تهمت كناره گیری نزنند.

تیر
امروز بیشتر در کنار همسرتان هستید.سعی نکنید رفتار دیروز آنها را جبران کنید،همه مردم روزهایی بی حوصله هستند،مطمئن ام که روزهایی هست که شما حوصله ندارید و کسل هستید!

مرداد
ستاره ها بیانگر این مسئله هستند كه كسی امروز شما را شگفت زده خواهد كرد. این شخص ممكن است پیشنهاداتی تخیلی بدهد كه حتی اگر در درجه اول به نظر شما نیاید، نیازمند فكر و احتیاط می باشد. اگر دعوت به جایی شدید كه اصلاً توقع آن را نداشتید قبل از این كه آن را رد كنید، یك بار دیگر راجع به آن فكر كنید. ممكن است برخلاف آن چه كه انتظار دارید، در آن جا بسیار به شما خوش بگذرد.

شهریور
به افراد غیرمعمول و عجیب جذب می شوید شاید با کسی ملاقات کنید که ناخودآگاه به او جذب شوید.

مهر
شما اشتیاق زیادی برای افراد و مکان های مختلفی دارید،وشانس این را دارید که از گذراندن یک سه شنبه معمولی خلاص شوید.بسیار اهمیت دارد که امروز کمی منعطف پذیرتر و تطبیق پذیرتر شوید،در غیر این صورت بزودی احساس کسلی و خستگی خواهید کرد.چشمان خود را باز نگاه دارید،چرا که ممکن است شخصی بسیار جذاب را ملاقات کنید و احساس کنید از درون به پرواز در آمده اید.

آبان
از اینکه می توانید زندگی را در کنترل خود بگیرید هیجان زده می شوید.بنابراین برای این که این اتفاق بیفتد سعی کنید هر کاری که لازم است انجام دهید.به اندازه کافی نگرانی های روزمره شما را خسته می کند.بنابراین مراقب باشید درگیر نگرانی های بی مورد نشوید.در هر صورت،می دانید که تمام تلاش های الان به موفقیت های آینده می ارزد.

آذر
به شما آذری عزیز نعمتی به اسم حس درونی ”اعتماد“ داده شده كه همیشه خیلی بدردتان می خورد. ولی مراقب باشید چون شخصی ممكن است از طبیعت خوب شما سوء استفاده كند. احتمالاً علائم آنرا قبلاً دیده بودید ولی خیلی آسان است كه دوباره بدام چنین موقعیتی بیفتید. با این وجود، اجازه ندهید كه دید مثبت شما رانسبت به بشریت عوض نماید.

دی
پیشرفت شما كاملاً به آگاهی و بصیرت و هدفمند بودن شما بستگی دارد. در حال حاضر تنها مانع دراین راه، ترس شما از شكست است. واقع بین باشید. شما به ندرت كاری بیش از توانتان را به عهده می گیرید. به رئیستان ثابت كنید كه شما كاملاً برای یك مبارزه جدید آماده هستید.

بهمن
اگر امروز می خواهید پیشرفت کنید آماده استفاده از سلولهای خاکستری مغزتان باشید . بهترین زمان برای برنامه ریزی آینده می باشد. همینطور از هر کاری که فکرتان را باز کند یا آنرا پرورش دهد لذت می برید. ستارگان امروز شما را به انجام کارهای جدید وادار می کنند . بنابراین با افرادی که با شما همفکر هستند مشورت کنید.

اسفند
ظهر طی ناهار یک شانس با شما ملاقات می کند. یا هنگام خرید بیرون که می تواند به بیشتر از یک گپ خلاصه منتهی شود.اطمینان پیدا کنید که شماره بگیرید یا بتوانید ارتباط خود را با این شخص حفظ کنید. شما حقیقتاً پی خواهید برد که در آینده نزدیک او حکم ها را مطرح خواهد کرد.

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:11
طنز و سرگرمی

فروردین
شاید مطمئن نیستید كه یك نفر از شما سوء استفاده میكند اما با دقت در موردش فكر می كنید. سعی نكنید خیلی زود تصمیم بگیرید، كمی صبر كنید.

 اردیبهشت
حق دارید ناراحت باشید زیرا بدون این که از حقایق با خبر باشید باید تصمیم بگیرید . اما به جای اینکه وقت تلف کنید تا از آن مطمئن شوید بهتر است قدم اول را بردارید تا به تدریج تجربه کسب می کنید.

خرداد
امروز آرامش خود را حفظ كنید سعی نكنید از خودتان دفاع كنید به جای این كه تسلیم شوید خودتان را به دست امواج بسپارید و ببینید شما را كجا می برند. زمانی كه نتیجه تلاش خود را دیدید تعجب می كنید كه چرا تاكنون شك و تردید داشته اید.

تیر
همسرتان امروز زیاد سرحال نیست.مهم نیست شما چه روشی در پیش بگیرید.آنها باز هم بی حوصله و کسل خواهند بود.شما هم آنها را به حال خودشان رها می کنید و به موضوعی که به آن علاقه دارید،می پردازید.

مرداد
این مهم است كه شما امروز شهامت محكوم كردن خود را دارید. شما پر از عقیده های خوب و سرشار از اشتیاق هستید و مایه تاسف است اگر فكر كنید، نمی توانید به دلایلی بهترین استفاده را از آنها ببرید. هم چنین شما در موقعیت خوبی قرار دارید و می توانید در مواقع ضروری روی پای خودتان بایستید.

شهریور
همیشه از اینکه به ذهن تان فعالیت بدهید،خوشحال می شوید،امروز دوست دارید جزئیات یک موضوع را تا جایی که می توانید بررسی کنید.در مورد مسائل دوستی،خانه و خانواده سردر گم هستید و تا از آن سر درنیاورید دست بردار نیستید.اما باید از زمان استراحت با خبر باشید و اگر نخ گیج و خسته می شوید.

مهر
امروز شما دارای چهارچوب ذهنی کاملاً درستی برای حل و مشکلات و نگرانی ها هستید و تا زمانی که ته قضایا را در نیاورید خیالتان راحت نمی شود.متاسفانه:این طور به نظر می رسد که شما نمی دانید چه زمانی باید دست از کار بکشید واز هیچ تلاشی مضایقه نکرده تا به حقیقت دست یابید.این ممکن است منجر به زمان هایی شود که شما ملاحظه و کاردانی مخصوص متولدین مهر را کنار گذاشته و در عوض در امور دیگر مردم دخالت می کنید.اجازه ندهید چنین اتفاقی رخ دهد،وگرنه زمانی که پی ببرید چه کاری انجام داده اید بسیار وحشت خواهید کرد.

آبان
امروز مسائل خصوصی و افکارتان اهمیت پیدا می کنند.سعی کنید معنی عمیق ترین را در زندگی تان پیدا کنید و آینده بهتری را برای خود بسازید.درس های زیادی گرفته اید و اکنون می توانید از آن ها استفاده کنید.از تجربیات تان استفاده کنید و اجازه ندهید که رقابت هایی که پیشرو دارید شما را ناامید کنند.

آذر
تعجبی نیست كه امروز با ذهن مثبتی كه شما دارید همه چیز طبق برنامه پیش می رود. هر كاری كه نیاز به نقشه و برنامه ریزی دارد شانس خوبی دارد. به شما نصیحت می شود كه جزئیات را فراموش نكنید گرچه به هیجان انگیزی كل مطالب نیستند.

دی
مدتی است كه تمامی فكر شما مشغول زندگی و برنامه های كاری تان است، ولی شما نیاز به فرصتی برای استراحت هم دارید، همان طور كه خودتان هم می دانید شما یكی از بلند همت ترین علائم هستید ولی گاه لازم است قبل از تمركز روی هدف بعدی یك قدم هم به عقب برگردید. هم اكنون ممكن است شور و اشتیاق بیش تری نسبت به سابق داشته و شم اقتصادی شما بر درك اجتماعی تان بچربد.

بهمن
ایده های بسیار خوبی در سر دارید افراد زیادی را می بینید تماس های تلفنی زیادی می گیرید و نامه های متعددی برای نوشتن خواهید داشت . چند لحظه ای استراحت کنید و میز تحریرتان را تمیز کنید حتی اگر چند دقیقه باشد والا ذهنتان را آشفته و خسته می کنید.دیگران ممکن است زودرنج یا حساس باشند بنابراین لازم است تنها به طریقی که خود می دانید جو را آرام کنید.

اسفند
برای بعضی ها از شما به واقعیت بر می گردیم. شما حقیقتاً‌ عملی ترین نشانه خساست نیستید و مخارج می تواند خارج از کنترل باشد. می دانم گفتنش خسته کننده است اما سعی کنید دستگیره سرمایه هاتان را کنترل کنید . اگر اخیراً‌ مروری روی کارت های اعتباریتان داشته باشید. شما بایستی از اشخاص خسیس راهنمایی بگیرید.

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:9
تاریخ

758م:بسیاری از مورخان، روز كشتار راوندیه در بغداد را «دهم مارس» درسال 758 میلادی (141 قمری) نوشته اند. عده مقتولان 600 تن ذكر شده است. این گروه در باطن برای گرفتن انتقام خون ابومسلم خراسانی از منصور ـ خلیفه عباسی، از ایران به بغداد كه هنوز كاملا ساخته نشده بود رفته بودند. آنان پس از ورود به بغداد خود را جان نثار خلیفه وانمود و درخواست ملاقات با وی را کرده بودند. راوندیه پیش از ورود به اقامتگاه خلیفه، شمشیر ها را در زیر لباس پنهان كرده بودند. درجریان ملاقات و هنگام حمله، به خلیفه آسیب نرسید ولی همه این جماعت به دست عمال او كشته شدند.

ابومسلم كه به حكومت امویان پایان داده و عباسیان را روی كار آورده بود بسال 754 میلادی به تصمیم منصور خلیفه عباسی كشته شد. پس از رسیدن این خبر به ایران، هواداران او به صورت گروههای جدا ازهم بپاخاستند كه یكی از آنها «سندباد» نیشابوری بود. منصور که همانند اشکانیان و ساسانیان می خواست که مرکز حکومت (خلافت) در کنار دجله و در بین النهرین باشد برای این منظور بغداد را كه یك روستا بود انتخاب و از سال 755 میلادی كار ساختن آن را آغاز كرده بود. وی مقداری از مصالح ساختمانی مورد نیاز را از تخریب ابنیه تیسفون كه حدود هشت قرن پایتخت ایران بود و در همان نزدیكی (شش فرسنگی = 36 کیلومتری) قراردارد به دست آورده و به بغداد منتقل کرده بود. وی نام پارسی بغدادرا (که مفهوم "هدیه خدا" دارد) تغییر نداد. در پارسی باستان "بغ" خدا و "داد" از مصدر دادن و هدیه کردن است.

 

1342ش:مجلس شورای ملی 19 اسفند 1342 كابینه حسنعلی منصور را كه دو روز پیش از آن و در پی كناره گیری امیر اسدالله علم مامور تشكیل دولت شده بود تایید كرد و اداره انتشارات و رادیو تبدیل به وزارت اطلاعات (انتشارات و مطبوعات ــ ارشاد ) شد كه بعدا سازمانهای دیگری از جمله جهانگردی بر آن اضافه گردید و نصرت الله معینیان روزنامه نگار معروف تصدی وزارت تازه را برعهده گرفت. قبلا امور مطبوعات از جمله صدور پروانه نشریات از اختیارات وزارت كشور و پیش از آن شورای عالی فرهنگ بود.

معینیان كه در شایستگی او در مدیریت، میهندوستی و پاكدامنی جای تردید وجود ندارد و از مردان بزرگی است كه ایران در تاریخ معاصر خود به وجود آورده است پیش ازقبول مدیریت انتشارات و رادیو، سردبیر روزنامه بود.

وی رادیو ایران و خبرگزاری پارس را كه دو موسسه تقریبا «مرده »بودند با كمترین هزینه و نیروی انسانی به صورتی در آورد كه با بهترین موسسات مشابه در كشورهای پیشرفته كوس برابری می زدند. برای رسیدن به این هدف، معینیان مقررات استخدامی جدا گانه ای را همراه با انضباط سخت و آموزش ضمن خدمت به اجرا در آورد كه در آن پرداخت دستمزدها به صورت روزانه صورت می گرفت. حتی از قلم افتادن یك «واو» در یك مطلب جریمه سنگین داشت و همین روش باعث پرورش نسلی شد كه تا سالها رسانه های كشور را با كیفیت خوب اداره می كرد.

معینیان با ابداع تلفن 27000 شخصا به نظرات مردم نسبت به برنامه های رادیو رسیدگی دقیق می كرد و اگر از یك موسسه دولتی دیگر شكوه و شكایت كرده بودند تا رسیدن به حصول نتیجه، كار را شخصا دنبال می كرد. در زیر دفتر ویژه تلفن 27000 اقدامهایی را كه درباره هر تماس تلفنی مخاطب صورت گرفته بود شخصا می نوشت و امضاء می كرد كه مطالعه آن برای هر پژوهشگر تاریخ می تواند جالب باشد.

معینیان نامه های وارده را در كمتر از 12 ساعت می خواند و پاسخ می داد و از دریافت پیشنهاد ها و طرحهای تازه استقبال می كرد و حتی آنها را می خرید. برای هر برنامه، یک شورا به وجود آورده بود و اتخاذ هرگونه تصمیم با نظر شورا بود که اعضای آن در کار خود استاد بودند.

در آن زمان كه برای دولت اشاره به كوچكترین ضعفی قابل تحمل نبود، معینیان اجازه پخش برنامه روزانه «در گوشه و كنار شهر» را در پرایم تایم (ساعت 4 و نیم بعد از ظهر) از رادیو ایران داده بود كه ضعفها و نارسایی های جامعه تهران را منعكس می كرد. خبرهای سایر كشور ها باید از چند منبع گرفته می شد تا مبادا یك منبع مغرض باشد و میهن ما هنوز نتوانسته معادل سردبیرانی كه او در دوران طولانی مدیریت خود بر خبر گزاری و رادیو پرورش داد تولید كند.

امیر اسدالله علم در بهمن ماه سال 1341 با برداشتن معینیان از سازمان انتشارات و رادیو و انتصاب او به وزارت راه اشتباه بزرگی را مرتكب شد كه در به وجود آمدن رویدادهای خرداد 1342 تاثیر فراوان داشت. برنامه های رادیو با مدیریت منصوب از جانب اسدالله علم تا حدی باعث تشدید وضعیت شد و فردی كه جانشین معینیان شده بود اجازه داده بود كه در بهار 1342 دستگاههای پخش ساز و آواز رادیو را به شهر قم ببرند و در میدانها و چهار راههای این شهر با صدای بلند ترانه پخش كنند ــ كاری كه قبلا سابقه نداشت. علم چند ماه بعد متوجه اشتباه خود مبنی بر تغییر معینیان از سازمان انتشارات و رادیو شد و او را با حفظ سمت وزارت راه بار دیگر به مدیریت آن سازمان باز گردانید كه حسنعلی منصور در اسفند همین سال انتشارات و رادیو و ادارات مربوط را در هم ادغام كرد و به صورت وزارتخانه در آورد.

معینیان سالها بعد با هدف خدمت به وطن و هموطنان پیشنهاد ریاست دفتر شاه (اصطلاحا دفتر مخصوص) را پذیرفت تا رابط اطمینان بخش و بی غرضی میان مردم و شاه باشد. ولی، روال كار در دربار طوری بود كه معینیان امكان كمك كردن به حل مسائل را به دست نمی آورد و در اینجا یك مدیر شایسته، بی نظر و میهندوست عملا خنثی شده بود و كار موثری نمی توانست انجام دهد. سپهبد نصیری هم با مخالفت با برنامه های اصلاحی معینیان کار را بر او دشوارتر ساخته بود. نصیری نمی خواست که شاه مستقیما و از دست اول (مردم) از مشکلات و مسائل آگاه شود. نصیری مایل بود که همانند سابق، مسائل پس از سانسور او به اطلاع شاه برسد و ارسال پاسخ ها نیز تحت کنترل او باشد. بسیاری از اندیشمندان وطن خارج ساختن معینیان از بخش اجرایی ایران و قراردادن او را در چهار دیواری یك دفتر در طول یك دهه بزرگترین آسیب به ایرانیان و به منزله یك توطئه می دانند. محروم كردن ایران از نیمه دهه 1340 از استعداد مدیریت، مهارتها و درستی و پاکدامنی خاص معینیان لطمه و نقصان بزرگی بود كه هرگز جبران نخواهد شد. معینیان از شهر اصفهان برخاسته است.

 

معینیان، روزی كه وزیر شد

 

1344ش:چند هفته پس از صدور حکم محکمه نظامی تهران، در این ماه در سال 1344 ، آكهی رسمی حاوی اسامی سران حزب كمونیست «توده» را كه غیابا به اعدام و یا حبس محكوم شده بودند درچند نوبت در روزنامه ها - من باب احضاریه! منتشر كرده بودند؛ از این قرار:

دكتر رضا راد منش، دكتر فریدون كشاورز، دكتر غلامحسین فروتن، احسان طبری، ایرج اسكندری، عبدالصمد كامبخش قزوینی، رضا روستا، آرداشس آوانسیان، یوسف جمارانی، پتروس شمعونی، علی امیر خیزی و محمود بقراطی به اعدام و مریم فیروز به حبس ابد. این عده قبلا با كمك سازمان نظامی حزب توده از زندان قصر فرار كرده و به خارج از كشور رفته بودند. قبلا قرار نبود كه محكمه نظامی به محاكمه این عده بپردازد، ولی بعدا پرونده از دادسرای تهران به دادرسی ارتش ارسال شده بود.

 

1994م:دهم مارس سال 1994 در تشییع جنازه و مراسم تدفین بانو ملینا مركوری وزیر فرهنگ یونان كه از بیماری سرطان در گذشته بود بیش از یك میلیون یونانی شركت كردند كه با توجه به جمعیت شهر آتن كاری بی سابقه و یك تشویق و دلگرمی برای همه كسانی بود كه برای خدمت صادقانه به وطن خود كمر همت می بندند. این تشییع جنازه در ردیف رویدادهای تاریخی اروپا مهم ثبت شده است.« ملینا» لقب قهرمان ملی یونان را به دست آورده بود.

وی كه یك بازیگر فیلم بود از نوجوانی به وطن خود یونان عشق می ورزید و با این كه با شوهرش در آمریكا زندگی می كرد از سال 1967 كه سرهنگها با كودتا بر یونان مسلط شدند در سطح جهان دست به یك مبارزه پیگیر بر ضد آنان زد كه هفت سال طول كشید . وی از شهری به شهر دیگر می رفت و ضمن برگزاری مصاحبه و جلسات سخنرانی ، با گریه و اشك از مقامات و مردم می خواست كه اجازه ندهند گهواره دمكراسی جهان و زادگاه فلسفه و حق درچنگ چند سرهنگ فرومایه اسیر باشد .

پس از بازگشت دمكراسی به یونان از جانب حزب سوسیالیست نامزد نمایندگی پارلمان شد و انتخاب گردید.

وی پس از هشت سال عضویت پارلمان تصدی وزارت فرهنگ یونا ن را برعهده و تلاش بسیار كرد كه آتن به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا شناخته شود. ملینا سپس مبارزه وسیعی را برای بازگرداندن اثار باستانی؛ مجسمه ها ، سنگهای مرمر یونان و... یونان باستان از موزه های سایر كشورها به ویژه انگلستان آغاز كرد و در جلسات یونسكو همه مساعی خود را بكار برد تا سرقت و تخریب و حتی بی اعتنایی به میراث فرهنگی یك ملت كه هویت ملی است به عنوان جرم بین المللی در آید.

ملینا كه 18 اكتبر 1923 در آتن متولد و در 6 مارس 1994 در یك بیمارستان نیویورك در گذشت در زندگی هنری خود هم كه پیش از ورود به سیاست به‌آن اشتغال داشت موفق بود و ستاره فیلمهای معروفی چون « یكشنبه ها ، هرگز » و « اتوبوسی به نام هوس » بود.

 

ملینا مركوری

 

1949م:دهم مارس1949 بانوی آمریكایی «میلدرد گیلارز Mildred Gillars» در یك دادگاه فدرال آمریكا به جرم خیانت به وطن به 12 سال زندان محكوم شد. جرم این بانو كه هنگام محاكمه 49 ساله بود این بود كه در دوران جنگ جهانی دوم، مدتی گوینده برنامه زبان انگلیسی رادیو آلمان (رادیو برلین) شده بود.

محاکمه پر سر و صدای میلدرد که در 1900 در شهر پورتلند ایالت مین Maine به دنیا آمده و در 25 ژوئن 1988 درگذشت شش هفته طول کشیده و هشتم مارس 1949 پایان یافته و دو روز بعد حکم مجازات وی صادر شده بود. میلدرد در سال 1948 و سه سال پس از سقوط برلین (برلن) و تقسیم و اشغال نظامی آلمان دستگیر و به آمریکا فرستاده شده بود. اتهام او کمک به دشمن و تضعیف روحیه آمریکائیان با پخش مطلب از رادیو برلین بود. میلدرد در جلسات دادگاه گفته بود که او تنها یک گوینده بود و کار گوینده خواندن مطالبی است که به دست او می دهند. نویسنده اخبار و مقالات؛ افراد دیگری بودند و این مطالب قبلا به زبان آلمانی پخش شده و سپس به انگلیسی برگردانده و برای پخش به بخش زبان انگلیسی سازمان رادیو داده می شد که در آنجا چندین نفر کار می کردند از جمله یک تبعه انگلستان.

میلدرد همچنین این مطلب دادیار دادگاه (نماینده دادستان و مدافع کیفرخواست) را که او در جریان تحصیل در یک مدرسه عالی نیویورک به همکلاسی آلمانی خود دلبستگی یافته و به دنبال او به آلمان رفته و ماندگار شده بود یک داستان تخیلی و ماجرای ساختگی جهت برانگیختن ضدیت در اذهان خواند. وی گفته بود که علاقه مندی به کار سینما و بازیگر شدن در فیلم داشت و چون تلاش او در نیویورک به پیروزی نیانجامید برای ادامه تحصیل به آلمان رفت. هنوز جنگی در کار نبود و او در دوسلدورف به تحصیل موسیقی و هنرهای دراماتیک پرداخت و برای تامین معاش، در ساعات فراغت زبان انگلیسی تدریس می کرد. در این کار بقدری ماهر و معروف شده بود که سازمان برلیتز ویژه آموزش زبانهای خارجی به آلمانی ها اورا استخدام کرد و به برلین برد. در آنجا، رسایی سخن و تکلم کامل کلمات و داشتن لهجه اصیل بر شهرت او افزود و در سال 1940 و 14 ـ 15 ماه پیش از ورود آمریکا به جنگ، در بخش اخبار به زبانهای دیگر به استخدام سازمان رادیو برلین درآمد. می دانید که در وضعیت جنگ، تصمیمگیری و کنترل حیات از دست فرد خارج می شود و جریان جنگ همانند سیل فرد را با خود می برد و گاهی هم به سنگ می کوبد و بنابراین، اراده فرد نقش ندارد.

میلدرد تنها آمریکایی نبود که متهم به چنان اتهامی شده باشد؛ رابرت هنری بست، داگلاس چاندلر، بانو «ایوا تگوری موگ (معروف توکیو رز)» و ... اتهاماتی از این دست داشتند و به زندان طولانی محکوم شدند. ایوا گوینده انگلیسی زبان رادیو ژاپن در طول مخاصمه دو دولت در یک دادگاه سانفرانسیسکو به تحمل یک زندان طولانی محکوم شده بود. وی یک بانوی آمریکایی ژاپنی تبار بود. یك دادگاه لندن نیز «ویلیام جویس» گوینده بریتانیایی بخش زبان انگلیسی رادیو برلین را به اعدام محكوم كرد و این حکم اجرا شد.

میلدرد پس از تحمل دوران محکومیت، مقیم ایالت اهایو شد و در یک مدرسه در حومه شهر کلمبوس به تدریس زبان آلمانی مشغول شد، در 65 سالگی بازنشسته و در 88 سالگی درگذشت. در سالهای اخیر، آمریکاییان همکار و یا در معرض سوء ظن به همکاری با القاعده گرفتار همین نوع اتهام شده اند.

 

Mildred Gillars

 

2003م:دركشورهایی كه رادیو ــ تلویزیونها غیردولتی هستند و به صورت تجاری عمل می كنند از جمله آمریكا اگر یگ برنامه هر قدر مهم از نظر فنی ومحتوا ، در ریتینگRating ( درصد بیننده و شنونده ) نمره كمی بیاورد تعطیل خواهد شد ، زیرا صاحبان آگهی اجازه نمی دهند اعلانشان در آن برنامه پخش شود .

« فیل دانهو» روزنامه نگار قدیمی كه یك برنامه میز گرد زنده همراه با پرسش و پاسخ تلفنی را در شبكه ام. ا س. ان. بی. سی.( نشنال برادكستینگ كورپوریش ــ آمریكا ) اداره می كرد و برای یك گروه آگاه با تحصیلات بالا جالب بود اعلام كرد كه چون در صد بینندگان برنامه او از نصاب معین پایین رفته ، ادامه آن برنامه برای شبكه مقدور نیست و از 28 فوریه 2003 تعطیل خواهد شد! . معنای این عمل این است كه شبكه ها به خاطر اعلان و در آمد ؛ مجبورند سلیقه اكثریت مخاطبان را ملاك قرار دهند و از برنامه های سنگین و مهم( فرهنگی ــ سیاسی ) ، صرف نظر از كیفیت تولید ، كه در خور فهم و مطابق سلیقه و پسند اكثریت نباشد صرفنظر كنند و افت كار را بپذیرند كه این ، یك ضعف بزرگ رسانه ها ی غیر دولتی در دهه های اخیر بوده است .

در بیشتر كشورها ، هنوز شبكه های رادیو ــ تلویزیونی دولتی ( عمومی ) هستندو هزینه های آنها از محل مالیاتها و عوارض تامین می شود . آمریكا هم یك شبكه عمومی ( بدون آگهی تجاری ) دارد كه غیر دولتی است و هزینه آن ازاعانات مردم و موسسات و كمك های آموزشی ــ فرهنگی دولت تامین می شود.

 

Danahue

241پیش ازمیلاد:روم در جنگ دریایی دهم مارس سال 241 پیش از میلاد نیروی دریایی كارتاژ ( قرطاجنه ــ شمال آفریقا ) را شكست داد و از آن پس نزدیك به هزار سال آقای مدیترانه بود. این نبرد كه به جنگ « ائوگوسا ( جزیره ای در مدیترانه ) » معروف شده است روم را به صورت یك ابر قدرت در آورد.ایران ابر قدرت دیگر جهان بود.

انگیزه جنگ ، دست اندازی كارتاژ Carthage به جزایر جنوبی ایتالیا از جمله سیسیل ( سیچیلیا ) بود . دولت روم در آغاز كار از دادن اعلان جنگ به كارتاژ كه برتری دریایی داشت هراس داشت.

بزرگان روم چاره كار را بر وضع مالیات تازه و دعوت از كشتی سازان فنیقی و یونانی برای ساختن كشتی جنگی برای آن دولت دیدند و طولی نكشید كه دویست كشتی نظامی از نوع كاملا تازه كه هر پاروی آنها را پنج مرد به حركت در می آوردند آماده شد .

جراثقالهای این كشتی ها می توانست سنگهای بزرگ و گوی های چرب ( آغشته به روغن ) شعله ور را به سوی كشتی های دشمن پرتاب كند و آنها را به آتش بكشد.

در سینه این كشتی ها همانند كشتی های تانك بر ( تانك لاندینگ ) امروز تخته های كشویی بلندی نصب می شد كه سربازان پیاده و سوار بتوانند سریعا در ساحل دشمن پیاده شوند و تعرض خود را آغاز كنند . این تخته ها ( پلهای تخته ای ) هنگام دریانوردی بر دو بدنه كشتی بسته می شد و پس از نزدیك شدن به ساحل به قسمت سینه كشتی انتقال می یافت كه در عین حال از اصابت تیر به سربازان تا توقف كشتی در آبهای كم عمق جلوگیری كند.

باید دانست كه بیشتر مردم كارتاژ را مهاجران فنیقی ( سوریه و لبنان امروز ) تشكیل می دادند.

 

1804م:دهم مارس 1804 و در شهر سن لوئی آمریکا، مراسم تحویل مالکیت دو میلیون و 147 هزار کیلومتر مربع از سرزمین آمریکای شمالی (تقریبا یک و نیم برابر وسعت ایران) از جانب دولت فرانسه به دولت واشنگتن برگزار شد. تا آن زمان بخش میانی آمریکای شمالی (طرفین رود می سی سی پی) متعلق به فرانسه و بخش غربی و فلوریدا (جنوب شرقی) وابسته به اسپانیا بود و دولت واشنگتن تنها مناطق 13 گانه انگلیسی نشین شرق آمریکا را در کنترل داشت. توماس جفرسون رئیس جمهور وقت که در جریان اوضاع فرانسه (به دلیل اقامت نسبتا طولانی قبلی در پاریس) قرارداشت و می دانست که ناپلئون برای ادامه جنگهایش به پول نیاز دارد آمادگی آمریکاییان برای دادن وام به فرانسه را به او اعلام کرده بود و چون این وامها از سه میلیون و 750 هزاردلار طلا گذشت به ناپلئون اشاره خرید متصرفات فرانسه در آمریکای شمالی را داد که در قرن هجدهم به نام لوئی چهاردهم پادشاه وقت فرانسه به «لوئیزیانا» اسمگذاری شده بودند. ناپلئون که توجه به متحد کردن اروپاییان قاره ای (بدون انگلستان) زیر پرچم خود داشت حاضر به فروش شد و پس از چانه زنی، لوئیزیانای فرانسه که اینک 14 ایالت آمریکا را از مونتانا و داکوتاها تا میسوری و اوکلاهما تشکیل می دهند به 15 میلیون دلار به دولت واشنگتن فروخته شد که پس از کسر بدهی، فرانسه 11 میلیون و 250 هزار دلار دریافت کرد و یکشبه وسعت ایالات متحده بیش از دو برابر شد که بعدا فلوریدا را از اسپانیا و الاسکا را از روسیه خریداری کرد و با یک رشته جنگ، مکزیک را از غرب و جنوب خود بیرون راند. پس از تحویل متصرفات فرانسه به دولت واشنگتن، این دولت برای راضی نگهداشتن فرانسویان ساکن نیوارلئان، نام لوئیزیانا را بر مناطق اطراف آن بندر بزرگ گذارد که یکی از ایالات آمریکاست.


1831م:دهم مارس 1831 لوئی فیلیپ رئیس وقت كشور فرانسه یك نیروی نظامی مركب از داوطلبان خارجی به نام لژیون خارجی فرانسه كه نوعی سپاه مرسنر (اصطلاحا؛ مزدور) است ایجاد كرد. «الجزایر» بعدا محل استقرار این لژیون تعیین شد. قراربود از این لژیون در مستعمرات و كار استعمار استفاده شود كه بعدا در جنگهای جهانی اول و دوم هم شركت داده شدند. برای ورود به این لژیون به «گذشته متقاضی ـ هرچه که بود» توجه نمی شد!.

تاریخ مرسنری طولانی است و از یونان باستان آغاز می شود. در قدیم، افراد با هدف غارت و چپاول مغلوبین و یا دریافت سهمی از غنیمت و در قرون معاصر صرفا به خاطر تامین معیشت و یا دریافت امتیازهایی از قبیل تبعه شدن و ... به استخدام ارتشهای خارجی درمی آیند. گارد واتیكان از مرسنرهای سویسی تشكیل شده است. در دهه های اخیر، در كشورهایی كه قانون نظام وظیفه عمومی ندارند و داوطلب برای در نیروهای مسلح کم است؛ استخدام شدن برای جنگیدن باردیگر رو به افزایش گذارده به عبارت دیگر مرسنری دوباره رونق گرفته و برای این كار (مقاطعه كاری جنگ) حتی كمپانی های بزرگ تاسیس شده است كه یكی از آنها كمپانی «بلك واتر» در آمریكاست كه داستانی طولانی دارد و افراد مسلح به عراق و افغانستان فرستاده است.

 

 یک گارد سویسی واتیکان


1862م:دهم مارس 1862 به تصمیم دولت فدرال آمریكا برای نخستین بار در این كشور دلار كاغذی رایج شد. در آن زمان آمریكا دارای دو دولت بود كه با هم در جنگ و ستیز بودند. دلارهای كاغذی كه به صورت اسكناسهای 5، 10، 20، 50، 100، 500 و 1000 دلاری انتشار یافته بود در ایالات شمالی (فدراسیون آمریكا) در اختیار مردم قرارگرفت و چون جنگ داخلی در جریان و حالت فوق العاده برقرار بود؛ مخالفت زیادی در برابر این اقدام دولت كه برای تامین هزینه جنگ نیاز به پول فراوان داشت و طلای كافی موجود نبود ابراز نشد. ایالات جنوبی (كنفدراسیون آمریكا) هم برای خود به انتشار دلار كاغذی دست زدند كه از 50 دلاری شروع می شد. دلار كاغذی پس از جنگ داخلی امریكا كه در 1965 پایان یافت اعتبار خود را از دست نداد و ادامه یافت كه با پایه محاسبات مالی قرار گرفتن آن پس از جنگ جهانی دوم، عامل قدرت آمریكا شده است. دولت آمریكا بعدا طلا را از پشتوانه دلار حذف كرد. دلار آمریكا در چند سال اخیر (سالهای منتهی به 2008) كه هزینه های دولتی درنتیجه عملیات نظامی درعراق و افغانستان افزایش یافته و دولت را مقروض ساخته ارزش برابری خود را در برابر پولهای دیگر از دست داده و در سراشیبی قرارگرفته است و .... مداخله نظامی شوروی در افغانستان در دهه 1980، این اتحادیه را هم به همین وضعیت افكنده بود.

 

1864م:ابراهام لینكلن رئیس جمهوری وقت آمریكا دهم مارس سال 1864 میلادی در جریان جنگ داخلی این كشور ژنرال یولیسس گرانت Ulysses Grant را به فرماندهی كل نیروهای اتحادیه ( فدراسیون آمریكا ) منصوب كرد و جنگ در اوریل 1865 با پیروزی نیروهای فدراسیون پایان یافت . ژنرال گرانت بعدا به ریاست جمهوری آمریكا هم انتخاب شد.

در پی جنگ خونین چهار ساله داخلی آمریكا كسی مجازات نشد و به همین دلیل كینه ها سریعا پایان فت .از این روش 130 سال بعد ، پس از انتقال قدرت در اتحادیه افریقای چنوبی به اكثریت سیاهیوست استفاده شد و در این كشور هم كسی به خاطر كارهای گذشته اش با اجرای برنامه « اعتراف كن ، پوزش بخواه و عفو شو » مجازات نشد.

در جنگ داخلی آمریكا فرماندهی نیروهای كنفدراسیون را ژنرال « لی » برعهده داشت كه پس از جنگ یك دانشگاه تاسیس كرد كه هنوز به نام او باقی است.

 

ژنرال گرانت

1890م:«ویاچسلاو مولوتوف» که در سه دهه حساس از قرن بیستم بازیگر اصلی صحنه سیاست جهان بود و طراحی قرارداد عدم تجاوز آلمان و روسیه، تقسیم لهستان، تعرض به فنلاند و ... ازجمله کارهای او بود نهم مارس 1890 در روسیه به دنیا آمد. وی که دهها سال رئیس دیپلماسی روسیه بود در کار خود به قدری خشن بود که فنلاندی ها بمب های دست ساز (عمدتا بنزینی) را کوکتل مولوتوف (مهمانی عصرانه مولوتوف) نام گذارده اند که جهانی و وارد لغتنامه ها شده است. خروشچف مولوتوف را از مقام دولتی و حزبی برکنار کرد ولی برژنف بازگردانید و چرننکو در دوران کوتاه رهبری خود با او مشورت می کرد. مولوتوف که از فعالان انقلاب بلشویکی 1917 بود در 96 سالگی در سال 1986 درگذشت و برخی از رسانه ها بمناسبت یکصد و بیستمین زادروز او چند مورد از اندرزها و نظراتش را منتشر کرده اند از جمله:

ـ بزرگترین شکست ما (روسها) که زیربنای شکست های دیگر است این بوده است که نتوانستیم روزنامه نگار خوب بوجود آوریم.

ـ چین (نه روسیه) تنها امید جهانیان است.

ـ سلاح اتمی مانع از جنگ جهانی دیگری خواهد شد ولی نه جنگهای محلی و حتی منطقه ای.

ـ سلاح اتمی بود که آمریکا را ابرقدرت و امپریالیست کرد.

ـ آمریکا که با جنگ ساخته شده بدون جنگ نمی تواند قدرت خودرا حفظ کند.

ـ بقای ایالات متحده در این بوده است که در اینجا، تفاوت ثروت زیاد ولی اختلاف طبقاتی و خودنمایی (افاده) بسیار کم است.

ـ هر فارغ التحصیل دانشگاه یک مخالف جامعه طبقاتی است و تا اختلاف طبقاتی وجود داشته باشد انسانها از آرامش برخوردار نخواهند شد.

ـ ادامه زورگویی و ستمگری باعث احیاء آنارشیسم (امروزه اصطلاحا: تروریسم) می شود.

 

2003م:جیمی كارتر رئیس جمهوری پیشین آمریكا از حزب دمكرات در اظهار نظر خود كه در شماره یكشنبه ، 9 مارس 2003 ، نیویورك تایمز به چاپ رسید گفته بود: «حمله یكجانبه نظامی به عراق با ملاك و ضوابط «جنگ عادلانه» همخوانی ندارد و اگر صورت گیرد ناقض موازین بین المللی و اصول ادیان است. وی گفته بود كه دولت بوش هنوز همه راههای حل مسالمت آمیز مسئله را طی نكرده است. به اظهار كارتر، اتهامات وارده از سوی دولت بوش به دولت عراق هنوز به ثبوت نرسیده و در وضعیت فعلی قانع كننده نیستند.

جورج دبلیو بوش به استدلال کارتر توجه نکرد و چند روز بعد دستور حمله نظامی به عراق را بدون مجوز سازمان ملل صادر کرد که اینک در باتلاق عراق گیر کرده وعراق بزرگترین مسئله برای آمریکا شده است.

 

Carter


418: امپراتوری روم یهودیان را از داشتن مشاغل دولتی محروم كرد.

1572: به دستور الیزابت اول دراین روز «توماس هووارد» امیر منطقه نورفك انگلستان به جرم خیانت گردن زده شد.

1624: انگلستان به امپراتوری اسپانیا اعلان جنگ داد.

1625: چارلز اول پادشاه وقت انگلستان به اعضای پارلمان این كشور كه حاضر به وضع مالیات تازه نبودند گفت بروید و یازده سال دیگر بیایید؛ تا آن زمان به شما نیازی تیست.

1945: امپراتوری ژاپن كه تمامی شبه جزیره هندوچین را تصرف كرده بود یكی پس از دیگری به كشورهای پنجگانه این منطقه كه قبلا مستعمره فرانسه و انگلستان بودند استقلال داد و این کار را از ویتنام شروع كرد.

1985: كنستانتین چرننكو Konstantin U. Chernenko رهبر 73 ساله شوروی پس از 13 ماه حكومت بر این کشور درگذشت.

منبع:iranianshistoryonthisday.com

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:6
تاریخ

نیمه دوم اسفند ماه یادآور بزرگداشت رادمردی از سرزمین قهرمان پرور ایران، سید جمال الدین اسدآبادی است، مبارزی كه با استعمارگران به ستیز برخاست و در دوران جدایی ها و تفرقه ها، با درایتی وصف ناشدنی مسلمانان را برای رهایی از ظلم و استبداد به وحدت و اتحاد فراخواند.

1390/12/17 - 15:10

سید جمال الدین اسد آبادی در سال 1217 هجری خورشیدی، در اسدآباد همدان در خانواده ای روحانی پا به عرصه گیتی نهاد. پدر وی سید صفدر و مادرش سكینه بیگم، دختر میرشرف الدین حسینی قاضی بود.

سید جمال الدین از پنج سالگی قرآن و كتاب های فارسی و قواعد عربی را نزد پدر فراگرفت و به خاطر هوش و ذكاوتی كه داشت، با تفسیر قرآن آشنا شد و برای تحصیل به شهرستان قزوین و سپس تهران رفت.

در سال 1228 خورشیدی به نجف عزیمت كرد و از محضر دو مرجع تقلید بزرگ زمان شیخ مرتضی انصاری در فقه و اصول و ملاحسینقلی درجزینی همدانی در اخلاق و عرفان بهره های علمی و معنوی فراوان برد.

وی بنا به دستور شیخ انصاری، عازم هند شد و در آن جا ضمن آشنایی با علوم جدید، كوشش كرد تا مردم و به ویژه مسلمانان آن دیار را علیه استعمار انگلیس به مبارزه وا دارد، اما به دلیل سلطه همه جانبه انگلیسی ها پس از یك سال و نیم اقامت در آن دیار، مجبور به ترك آن جا شد و به ممالك عثمانی رفت، اما آنجا نیز با حسادت علمای دربار عثمانی روبه رو شد و ناگزیر به مصر عزیمت كرد.

در مصر توانست یك نهضت فكری ضد استعمار و ضد انگلیس را پایه گذاری كند و تشكیلاتی به نام انجمن مخفی را شكل داد، اما باز هم با فشار انگلستان مجبور به ترك مصر شد.

حركت فكری او توسط شاگردش شیخ محمد عبده دنبال و در سال های بعد زمینه ساز قیام مردم مصر علیه استعمار انگلستان شد.

سیدجمال پس از ترك مصر، به هند رفت و از آنجا عازم اروپا شد. در پاریس با همكاری محمد عبده روزنامه "عروه الوثقی" را منتشر كرد.

چند سال بعد سید به دعوت ناصرالدین شاه به ایران آمد و گمان می كرد كه می تواند با نزدیك شدن به شاه اندیشه های خود را به اجرا بگذارد، اما چون ماهیت و طبع شاهانه با هیچ اصلاحی موافق نبود، سید نیز آشكارا شاه را عامل بدبختی های مردم معرفی كرد و ناصرالدین شاه نیز خشمگین و او را از ایران اخراج كرد.

سید جمال بعد از مدتی برای دومین بار به ایران آمد، اما به محض ورود؛ به آستانه حضرت عبدالعظیم در شهر ری تبعید شد و در آن جا با وجود كنترل مأموران به تشكیل جلسات مختلف اقدام و مردم را به قیام علیه بیدادگری های شاه تشویق كرد و شاه نیز كه وجود او را در ایران به زیان خود می دید، دستور داد مجدداً او را در حالی كه به شدت بیمار بود، از ایران اخراج كنند.

سید جمال پس از اخراج از ایران وارد بصره و در آن جا با همكاری یكی از مجتهدین و رهبران قیام مردمی (سید علی اكبر شیرازی) نامه ای به آیت الله العظمی سید حسن شیرازی نوشت و در این نامه ظلم های فراوان شاه به مردم ایران را متذكر شد. برخی معتقدند كه این نامه در صدور فتوای مشهور تحریم تنباكو از جانب آیت الله شیرازی و قیام حاصله از آن، تأثیر بسزایی داشته است.

اسد آبادی با حضور در عراق نقش مهمی در حیات فكری، سیاسی و اسلامی شهرهای شیعه نشین و گسترش تبلیغ در جامعه اسلامی ایفا كرد. او برای علما و محافل فرهنگی سایر شهرهای بزرگ عراق بویژه نجف و كربلا، شخصیتی شناخته شده بود.

همه او را به عنوان رهبر حركت "تجدید در اسلام" می شناختند و این شناخت را از طریق مطالب منتشره در روزنامه عروه الوثقی و مجله قانون كه در لندن به زبان فارسی منتشر می شد و سید نیز در نشر آن سهیم بود، كسب كرده بودند.

وی مهمترین دردهای جامعه اسلامی را استبداد حكام، جهالت و بی خبری توده مسمانان، عقب ماندن از كاروان علم و تمدن، نفوذ عقاید خرافی در اندیشه مسلمانان، دور افتادن آن ها از اسلام نخستین، جدایی و تفرقه میان مسلمانان با عناوین مذهبی و غیر مذهبی و نفوذ استعمار غربی می دانست.

سید درمان این دردها را در مبارزه با خودكامگی مستبدان، مجهز شدن به علوم و فنون جدید، بازگشت به اسلام نخستین و دور ریختن خرافه ها و پیرایه هایی كه به اسلام بسته شده است، ایمان و اعتماد به مكتب، مبارزه با استعمار خارجی، اتحاد مسلمانان ، دمیدن روح جهاد به كالبد نیمه جان جامعه اسلامی و مبارزه با خود باختگی در برابر غرب اعلام می كرد.

از آثار به یادگار مانده از این عالم فرزانه می توان به، تتمه البیان فی تاریخ الافغان، القضا و القدر، اسلام و علم، نیجریه یا ناتورالیسم، الوحده الاسلامیه و الواردات فی سر التجلیات اشاره كرد.

اسدآبادی در اواخر دوران حیاتش در تركیه و غیر مستقیم تحت نظر سلطان عبدالحمید، امپراتور عثمانی قرار داشت. وقتی خبر قتل ناصر الدین شاه قاجار توسط میرزا رضا كرمانی به استامبول رسید، به دستور امپراتور عثمانی، از بیشتر ایرانیان درباره ارتباط سید جمال و میرزا رضا تحقیق به عمل آمد و سرانجام پلیس عثمانی طی گزارشی نوشت:" سیدجمال الدین ایرانی است و میرزا رضا به تحریك او مرتكب قتل شده است."

سلطان عثمانی از حضور سید جمال به هراس افتاد و دستور قتل او را صادر كرد و سرانجام در 18 اسفند 1275 برابر با نهم مارس 1897میلادی ، او را مسموم كردند و پیكر او را در قبرستان "مشایخ "استامبول به خاك سپردند.

بنا به درخواست دولت افغانستان مبنی بر انتقال كالبد او، این درخواست از سوی دولت عثمانی مورد قبول واقع و پیكر سید جمال‌الدین از استامبول به كابل منتقل و در منطقه علی ‌آباد دفن شد.

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:2
تاریخ

امروز (چهارشنبه) برابر با هفدهم اسفند 1390 و چهاردهم ربیع الثانی1433 هجری قمری و هفتم مارس سال 2012 میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:

1390/12/17 - 15:10

17 اسفند 1377

آیت الله سید محمد صدر، فقیه بزرگ و عالم مجاهد توسط رژیم بعث عراق در نجف اشرف به شهادت رسید. او نخستین كسی بود كه در زمان دیكتاتوری حزب بعث عراق، در مسجد بزرگ كوفه، نماز جمعه را اقامه كرد و در خطبه‏هایش، به انتقاد از رژیم بعثی پرداخت. وی به توصیه دولتیان عراق مبنی بر دعا و حمایت از حكومت صدام وقعی ننهاد و در برابر تهدیدات مزدوران بعث ایستادگی كرد.

 

17 اسفند 1356

روزنامه "فایننشال تایمز" نوشت: اشاره "محمدرضا پهلوی" به اینكه ایران تحت شرایط خاصی حاضر است صدور نفت به رژیم صهیونیستی را محدود یا قطع كند، به این معناست كه وی تایید می‌كند كه كشورش اكنون نفت مصرفی آنها را تامین می‌كند.

 

17 اسفند 1352

سفارتخانه‌‌های ایران در استكهلم و بروكسل توسط دانشجویان ایرانی عضو كنفدراسیون دانشجویی، در حالیكه نقاب بر چهره داشتند، اشغال شد. این دانشجویان در اعتراض به دادگاه های نظامی و روند سركوب و اختناق در ایران بطور همزمان در چند شهر اروپا دست به این اقدام زدند.

 

اسفند 1345

آیت‌‌الله سید "حسن قمی" با ارسال تلگرامی از مشهد برای "هویدا" نخست‌وزیر نسبت به لایحه حمایت از خانواده اعتراض كرد. این لایحه شامل بندهایی بود كه مخالف شرع اسلام بود.

 

17 اسفند 1345

عده‌ای از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم در آستانه سفر "عبدالرحمان عارف" رییس جمهوری عراق به تهران وی را از موارد متعدد نقض حقوق بشر توسط دولت ایران آگاه ساختند. رییس جمهوری عراق قراربود در تاریخ 27 اسفند به ایران سفر كند.

 

17 اسفند 1342

كابینه "امیراسدالله علم" كه در 28 تیر 1341 تشكیل شده بود، به دستور "محمدرضا پهلوی" و با بركناری علم، سقوط كرد. در همین روز "حسنعلی منصور "دبیركل حزب ایران نوین مامور تشكیل كابینه شد.

 

17 اسفند 1337

موافقتنامه نظامی ایران و آمریكا به تصویب مجلس شورای ملی رسید. این موافقنامه كه در 14 اسفند به امضا رسیده بود، رابطه ساختاری ارتش ایران را با ماشین نظامی آمریكا و سیاست های منطقه ای آن كشور، مستحكم می كرد.

 

17 اسفند 1332

روزنامه اطلاعات نوشت: اختلاف آمریكا و انگلستان بر سر چهار درصد سهام، مانع اصلی پیشرفت مذاكرات نفت لندن بود. این مذاكرات از اواخر بهمن ۱۳۳۲ در لندن با حضور نمایندگان كمپانی‌های بزرگ نفت آمریكا، شركت نفت انگلیس و شركت‌های فرانسوی و هلندی و بدون حضور نماینده ایران جهت به جریان انداختن دوباره نفت ایران و تقسیم آن، در جریان بود.

 

17 اسفند 1329

اجتماع بزرگی در حمایت از اعدام انقلابی "رزم‌آرا " نخست وزیر وقت در میدان بهارستان برگزار و در آن اعلامیه "نواب صفوی" قرائت شد. در این اعلامیه تاكیده شده بود كه اگر "خلیل طهماسبی" آزاد نشود عده زیادی از مقامات حكومتی به سرنوشت "رزم‌آرا" دچار می‌شوند.

 

17 اسفند 1308

قانون تثبیت سكه رایج كشور و تبدیل واحد آن از نقره به طلا به تصویب مجلس شورای ملی رسید از این پس واحد پول ایران ریال و طلا پشتوانه آن اعلام شد.

 

17 اسفند 1300

دولت در اعلامیه شدید‌اللحنی مطبوعات مخالف و منتقد را به اشد مجازات تهدید كرد.

 

17 اسفند 1295

شیخ "محمد خیابانی" در تبریز حزب دمكرات آذربایجان را بنیان نهاد.

 

17 اسفند 1289

"میرزا حسن خان مستوفی‌الممالك" كه در 30 تیر گذشته مامور تشكیل كابینه شده بود، از سمت رییس‌الوزایی كناره‌گیری كرد.

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:1
ورزش و تحرک
جام جم آنلاین: آخرین بار 15 مرداد 1388 بود كه چهره‌های نامدار ورزش كشور به بهانه رونمایی از «كتاب سرآمدان ورزش ایران» كه تالیف و نگارشش را اسماعیل كدخدازاده انجام داده بود، گرد هم آمدند.

شش سال ریاضت برای گردآوری مطالبی جامع از زندگینامه 132 مدال آور تاریخ ورزش ایران در المپیك‌ها و مسابقات جهانی، چنان ارزشی به این كتاب قطور داده بود كه به احترامش از «مه خورشید پارینه»، پیشكسوت 94 ساله ورزش بانوان تا لیدا فریمان، اولین بانوی پرچمدار ایران در بازی های المپیك در مراسم معرفی آن حاضر شدند.

از نسل جدید قهرمانان، افتخارآفرینانی چون علیرضا دبیر، یوسف كرمی، مهدی بی باك و عباس جدیدی هم حضور داشتند تا كتابی را هدیه بگیرند كه ورق هایش با زندگینامه خودشان پر شده بود.

خلاصه آن روز به اندازه تمام صندلی‌های تالار تلاش، قهرمانان پیر و جوان آمده بودند تا هم مورد تقدیر قرار گیرند و هم تقدیر كنند از زحمات استاد اسماعیل كدخدازاده.

سال ها تمرین و حضور در مسابقات چندین رشته ورزشی در نوجوانی و جوانی، خدمت در فدراسیون‌های ملی و قاره‌ای و بین‌المللی و به موازات آن اشتغال به كارهای مطبوعاتی و انتشاراتی در پنج دهه گذشته، چكیده‌ای از زندگی این پیشكسوت قلم به دست جامعه ورزش بود.

كدخدازاده اولین ایرانی بود كه به عنوان دبیركل كنفدراسیون وزنه برداری آسیا منصوب شد. او همچنین اولین آسیایی بود كه پس از تاسیس جامعه بین‌المللی تاریخ نگاران المپیك، به عضویت آن درآمد.

در كنار این افتخارات، كدخدازاده در فدراسیون‌های فوتبال، وزنه‌برداری، مشت‌زنی، ژیمناستیك، بدمینتون و ناشنوایان هم خدمات ارزنده‌ای را به جامعه ورزش ارائه كرد.

كتاب‌های با ارزشی چون «تاریخ المپیك عهد باستان و دوره نوین»، «تاریخ جام جهانی فوتبال»، «یادگاری‌های ایران از بازی‌های تابستانی و زمستانی المپیك و آسیایی»، «سرآمدان ورزش ایران»، «وزنه‌برداری در بازی‌های آسیایی»، «فوتبال ایران در المپیك، جام جهانی و بازی‌های آسیایی» از آثار ماندگاری هستند كه همگی طی 20 سال گذشته توسط این محقق و تاریخ نویس ورزش كشور به رشته تحریر درآمده است.

مراسم تشییع پیكر اسماعیل كدخدازاده، این پیشكسوت گرانمایه عرصه ورزش و رسانه، با حضور گرم جمع كثیری از ورزشكاران، مربیان، پیشكسوتان و مسوولان ورزش كشور و همین​طور اصحاب رسانه، ساعت 9 صبح امروز (پنجشنبه) از ورزشگاه شهید شیرودی تهران برگزار می‌شود. روحش شاد و یادش گرامی باد.

پنج شنبه 18/12/1390 - 13:0
اخبار
جام جم آنلاین: در سال‌های آغازین دهه 80، جشنواره‌های ادبی را حال و روزی دیگر بود. در آن سال‌ها، جایگاه اصلی عرضه تجربه‌های نوین ادبی و خودنمایی جوانان، جشنواره‌های رنگارنگی بود كه با فاصله‌های كوتاه فریاد بلند خود را در گوش نه‌چندان سنگین تاریخ معاصر ادبی طنین‌انداز می‌كرد.

آن روزها حال و روز ادبیات نیز با این روزها متفاوت بود. جریان‌های مختلف ادبی پرشور و اشتیاق، بازی ادبیات را جدی گرفته بودند و هر روز این جدیت خود را در صفحه روزنامه‌ها، جراید، جوامع و نشریات مجازی فریاد می‌زدند.

شاعران و نویسندگان با انرژی فراوان دست به قلم می‌شدند و مطمئن بودند خیلی زود منتقدان ادبی، آثار ایشان را در بوته نقد می‌سنجند.

گاهی یك نقد منفی بر یك كتاب وقتی در یك روزنامه به چاپ می‌رسید جماعتی را به تكاپو می‌انداخت و موافقان آن جریان را می‌ترساند كه مبادا از اعتبار ایشان كم شود.

روزهای هفته سرشار بود از جلسات ثابت نقد ادبی كه توسط روزنامه‌های كثیرالانتشار پوششی مطلوب دریافت می‌كردند. در آن فضای پرانرژی، جوان‌ها بیشتر فعال بودند كه نام خود و جریان ادبی‌شان بیشتر و طولانی‌تر بر سر زبان‌ها باشد و یكی از آن كارها تلاش، رایزنی و خواهش برای برگزاری جشنواره‌های ادبی بود.

آنچه سبب می‌شد آن روزها جشنواره‌ها بیشتر، منظم‌تر و پرشورتر باشند، همین انرژی نسبتا ارزان‌قیمت جوانانی بود كه شاید هیچ چیز به جز یك سالن و چند لوح و جایزه ساده برای عرضه ادبی خود و همنسلان و همقطارانشان نداشتند.

از مهم‌ترین جایگاه‌های تجلی این انرژی‌ها، دانشگاه‌ها بود. دانشجویان كه از سال‌های میانی دهه 70 و با گسترش تحصیلات عالی قشر اعظم جوانان را تشكیل می‌دادند در كنار احساس وظیفه نسبت به تحولات تمام جنبه‌های فرهنگی، دریافته بودند كه اگر بناست جریان‌های عصیانگر و تازه ادبی جایگاهی برای بررسی داشته باشند چه جایگاهی بهتر از محیط علمی و دانشگاهی؛ و با این نگرش ِدرست بود كه جشنواره‌های ادبی دانشجویان كشور شكل گرفت.

در چنین شرایطی و در میان جشنواره‌های مختلف دانشجویی ادبی كشور، نام یك جشنواره از سال 81 و در پایتخت شعر و ادب ـ شیراز ـ خوش درخشید و نگاه صاحب‌نظران را به سمت خود فراخواند.

«مهرگان» نام جشنواره شعر و داستان دانشجویان علوم پزشكی كشور شد و این نام با تلاش دكتر كاووس حسنلی، دبیر علمی دوره نخست به بهانه‌ای برای گردهمایی شاعران، نویسندگان و صاحب‌نظرانی بدل شد كه هر كدام برای اعتبار یك جشنواره به تنهایی كافی بودند.

آنچه از روزهای نخست بر اقتدار مهرگان افزود، آن بود كه در نگاه اول بسیاری گمان می‌كردند دانشجویان علوم پزشكی بضاعت علمی و اجرایی مناسبی برای برگزاری یك جشنواره معتبر ادبی ندارند.

اما برگزاری موفق و ارائه آثار مثال‌زدنی در دوره‌های اول و دوم این جشنواره سبب شد نام مهرگان در صدر جدول جشنواره‌های ادبی دانشجویان كشور قرار بگیرد.

اغراق نیست اگر در جایگاه یكی از شركت‌كنندگان و برگزیدگان این جشنواره مدعی شوم اعتبار علمی این جشنواره به حدی بود كه دانشجویان وزارت علوم و دانشگاه آزاد بر آن غبطه می‌خوردند.

مهرگان دوره‌های اول، دوم و چهارم را در شیراز به دبیری علمی دكتر كاووس حسنلی، دوره سوم را در اصفهان به دبیری علمی علی خدایی و دوره پنجم را در تهران و دوره ششم را در اهواز با مسوولیت علمی نگارنده این سطور از سر گذراند و بحق كلكسیونی از نام‌ها را در خاطرات خود حك كرد كه شاید در ذهن هیچ جشنواره‌ای اینچنین تكرار نشدند.

هنوز هم كه هنوز است وقتی بزرگانی كه روزگاری مهمانان این جشنواره بودند را می‌بینم از من سراغ مهرگان و مهربانی‌اش را می‌گیرند.

نكته جالب توجه دیگر مهرگان، شاعرانی بود كه در مسیر معروفیت خود از پله‌های عناوین مهرگان بالا رفتند و روز اختتامیه را هنوز از بهترین خاطرات خود می‌دانند.

نام‌هایی چون سینا علی‌محمدی، فاطمه اختصاری، سیدمهدی نقبایی، مهدی ملك‌عابدی، سیدحمید سهرابی، علیرضا رجبعلی‌زاده، آرش منصور گرگانی، یاشا نهرینی و سیدحمید شریف‌نیا تنها نام‌هایی بودند از میان كسانی كه نام خود را در میان سیاهه برگزیدگان مهرگان به ثبت رساندند و به گمانم تكه‌ای از قلبشان را با مهربانی این جشنواره گره زده‌اند.

اما برگزاری این جشنواره از سال 87 و به نام برگزاری منسجم جشنواره‌های فرهنگی وزارت بهداشت در یك جشنواره متوقف شد.

جشنواره‌ای كه هر سال مدت‌ها بهانه شور و اشتیاق صدها دانشجو می‌شد و نهایتا با حضور 200 نویسنده و شاعر و همراهی حدود 20 داور و سخنران برگزار می‌شد، تبدیل به جزئی از یك جشنواره بزرگ شد.

آن روزها هر چه به عنوان نماینده منتخب دانشجویان خواهش كردم كه این سفره معنوی و پربركت را از ما نگیرید به گوش كسی نرفت و دیگر چند سال است كه خبری از آن شور و اشتیاق نبود و من هم امید چندانی به ادامه ماجرا و احیای آن نداشتم.

اما همین چند روز پیش در تالار ابن‌سینا دانشگاه علوم پزشكی تهران و با همكاری معاونت فرهنگی وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشكی تهران جرقه امیدی در هیات شب شعری دانشجویی با حضور دانشجویان علوم پزشكی سراسر كشور تجلی یافت.

در این همایش همچنین شاعران مهمانی چون ناصر فیض، سیداحمد حسینی، غزل تاجبخش و نرگس كاظمی‌زاده به شعرخوانی پرداختند.

در ابتدای این نشست همچنین رضا اسماعیلی از شاعران بنام و از متولیان فرهنگی وزارت بهداشت ابراز امیدواری كرد كه این نشست‌ها به صورت مستمر ماهانه برگزار شود و وعده داد كه در نشست آینده برگزیدگان نشست حاضر معرفی شوند.

این شب شعر كه با حال و هوای طنز هم آمیخته شده بود اگر چه چندان هزینه گزافی نبرده و با كمال سادگی به انجام رسیده بود، اما بهانه‌ای شد برای این كه چند سالی به عقب برگردیم و ابراز امیدواری كنیم كه شاید مدیران عالی فرهنگی وزارت بهداشت كمكی كنند تا باز هم در روزهای پاییز فضای فرهنگی دانشگاه‌های كشور سرشار شود از بوی مهر و باز هم دانشجویان زمزمه كنند كه «پادشاه فصل‌ها پاییز...».

تا باز هم ادیبان كشور باور كنند كه بحق دانشجویان علوم پزشكی می‌توانند بهترین باشند. حتی آن گاه كه تنهایند. ما شبی دست برآریم و دعایی بكنیم.

دو شعر از نیلوفر اعتمادی از دانشگاه علوم پزشكی گیلان

از فرطِ تو

در خیابان‌های یك طرفه دنبال تو می‌گردم

در بوقِ هر ماشینی كه زیر پایم می‌ایستد.

با راننده‌ها از تو حرف می‌زنم

با راننده‌ها كه تو را نمی‌شناسند

و برایشان فرقی نمی‌كند

چشم‌های تو چه رنگی ست

زیر همه مبل‌ها را نگاه می‌كنم

به دیوارهای خانه عكست را نشان می‌دهم

به فرش‌ها جای پایت را

دلم خوش است

به لباس‌های چركی كه روی هم انبار می‌شوند

تا با ماشین لباسشویی بروم دنبالِ عطر پیراهنت...

چرا تو نباید در كشوی كمد باشی

در چین‌های خسته پرده

و میزی كه هر صبح خودم برای صبحانه‌ات می‌چینم

خودم كه در آینه‌ها تمام قد می‌ایستم

خودم كه در آینه‌ها تمام قد گریه می‌كنم

فرقی نمی‌كند چطور آرایش كنم

شالم چه رنگی باشد لاكم چه رنگی

وقتی نیستی لعنتی

نیستی...

تهران

تهران با همه بزرگی‌اش در حقِ من پدری نكرد

تهران كه مردی چاق

با موهای جوگندمی بود

و هر وقت صدایش زدم

تنها تعداد ماشین‌هایش را به رخم كشید

و حلقه حلقه دود

از پیپِ چوبی‌اش نشانم داد

بی‌آن‌كه سهمی در سرفه‌هایم داشته باشد.

تهران، مردی با زیر شلواری راه راه بود

كه بارها روی پاهایش گریه كرده بودم

وقتی دلم می‌خواست زندگی كنم اما نشد

وقتی دلم می‌خواست بمیرم اما نشد

وقتی دلم تنگ بود

و مثل مانتویی از مُد رفته

از پشتِ ویترین مغازه‌ها جمع می‌شدم...

من در حالِ دور ریختن

و در حالِ دور شدن بودم

كسی صدای من را نمی‌شنید

تنها بوق بوق بوق

و شهر انگار فقط چشمی بود

كه از پشتِ یك جفت لنز خاكستری نگاهم می‌كرد!

پنج شنبه 18/12/1390 - 12:58
اخبار
جام جم آنلاین: اصغر دادبه، علی میرانصاری، سیروس شمیسا، میرجلال‌الدین کزازی و علی دهباشی، سخنرانان اصلی همایش بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی در 22 اسفند هستند.

نشست خبری نخستین همایش بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی صبح امروز چهارشنبه 17 اسفند با حضور اسدالله معظمی گودرزی دبیر علمی این همایش در محل انتشارات کلک سیمین برگزار شد.

به گفته معظمی گودرزی بانی این همایش، انتشارات کلک سیمین است که آن را با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، موسسه نوبهار بلخ، کتابخانه ملی ایران و برخی موسسات دیگر و با حضور جمعی از شاعران و نیز مسئولان فرهنگی کشور از ساعت 16 تا 20 دوشنبه هفته آینده 22 اسفند در تالار یوسف شریعت‌زاده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

وی هدف از برگزاری این همایش را بزرگداشت منزلت زن ایرانی عنوان کرد و گفت: برنامه‌ریزی برای برگزاری این همایش از شش ماه پیش آغاز شد و خوشبختانه اعضای هیات علمی دانشگاه‌های کشور و نیز مسئولان فرهنگی در این زمینه بسیار ما را یاری کردند.

دبیر نخستین همایش بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی در عین حال گفت: پروین زنی نیست که برای او دلسوزی کنیم، ولی متاسفانه عمدتاً در کنگره‌ها و جشنواره‌های مختلف با نگاهی رافت آمیز و مهربانانه با او برخورد می‌شود و اندیشه‌هایش در سایه این مسائل قرار می‌گیرد.

وی از تدوین کتاب «خوشه پربار پروین ادب» با موضوع شعر اجتماعی پروین اعتصامی از سوی عبدالعلی قاسمی پژوهشگر ادبیات و عضو سابق آکادمی علوم تاجیکستان و چاپ این اثر تا زمان برگزاری همایش از سوی انتشارات کلک سیمین و با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی خبر داد.

به گفته معظمی گودرزی حدود 70 مقاله از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های کشور و به ویژه زنان پژوهشگر به دبیرخانه این همایش ارسال شده که قرار است بخشی از آنها از سوی کتابخانه ملی ایران در قالب یک کتاب، چاپ و در روز همایش عرضه شود.

وی همچنین یادآور شد: ما تاریخ ارسال مقالات را تا 20 اسفند باز گذاشته‌ایم، اما مقالاتی که تا این تاریخ به دست ما برسد، در جلد دوم مجموعه مقالات و به احتمال زیاد تا پیش از آغاز نمایشگاه کتاب تهران چاپ خواهد شد.

دبیر این همایش گفت: استاد اسدالله آشتیانی سندپژوه کشورمان در یک کار تحقیقی کامل و جامع، اسناد خانوادگی، دست‌نوشته‌ها و نیز شجره‌نامه خاندان پروین اعتصامی را جمع‌آوری و تدوین کرده و آقای حبیب‌الله عظیمی معاون کتابخانه ملی وعده نمایش این اسناد و تصاویر را در حاشیه همایش و در یک سالن مجزا به ما داده است.

معظمی گودرزی درباره ویژگی‌های اسناد و تصاویر مذکور هم تاکید کرد: چند سند و تصویر که استاد آشتیانی و نیز چند سندی که استاد علی میرانصاری عضو شورای عالی دایره‌المعارف بزرگ اسلامی گردآوری کرده‌اند، تاکنون در معرض دید عموم درنیامده‌اند.

به گفته وی در نخستین همایش بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی، اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجواد ادبی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و دبیر علمی همایش (اسدالله معظمی گودرزی) مسئولان اجرایی همایش سخنرانی خواهند شد.

دبیر این همایش همچنین از سخنرانی چند تن از استادان برجسته زبان و ادبیات فارسی کشورمان در این برنامه خبر داد و گفت: اصغر دادبه با موضوع نگاهی به جهان‌بینی پروین، علی میرانصاری با موضوع پروین میان دو حلقه فکری مشروطه‌خواه، سیروس شمیسا با موضوع حوزه‌های سکوت در شعر پروین و علی دهباشی با موضوع عصر و زمانه پروین سخنرانی می‌کنند. موضوع سخنرانی استاد میرجلال‌الدین کزازی نیز هنوز مشخص نشده است.

معظمی گودرزی اضافه کرد: اسماعیل حاکیم والا، مظاهر مصفا و برخی دیگر از چهره‌های فرهنگی نیز در این همایش حضور خواهند داشت. همچنین از غلامعلی حداد عادل، رئیس و سایر اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای حضور در این برنامه دعوت شده است.

وی همچنین از برنامه انتشارات کلک سیمین برای برگزاری یک همایش بین‌المللی در اسفند سال آینده و همزمان با زادروز پروین اعتصامی خبر داد و گفت: برنامه‌ریزی برای برگزاری هر چه مطلوبتر این همایش از اردیبهشت ماه سال آینده آغاز خواهد شد. ضمن اینکه ما از هم اکنون برای ترجمه عربی و انگلیسی اشعار پروین به چند تن از متخصصین سفارش کار داده‌ایم.

دبیر نخستین همایش بزرگداشت یکصد و پنجمین سالروز تولد پروین اعتصامی افزود: خانم سهیلا صلاحی مقدم نیز در یک اثر پژوهشی به مطالعه تطبیقی اشعار پروین اعتصامی و نازک‌الملائکه پرداخته که این کتاب در آینده نه چندان دور از سوی انتشارات کلک سیمین منتشر خواهد شد.

مدیر انتشارات کلک سیمین، همچنین با اشاره به برنامه‌های آموزشی این بنگاه نشر برای آموزش نویسندگان جوان، از برگزاری مراسمی با عنوان «جشن قلمگیران» با هدف معرفی بیش از 250 نویسنده پرورش یافته در این مرکز در مهر ماه سال آینده خبر داد.(مهر)

پنج شنبه 18/12/1390 - 12:57
اخبار
جام جم آنلاین: «هیات داوران هیچ اثری را به عنوان اثر برگزیده شایسته تقدیر ندانست» این جمله‌ای است كه این روزها در بیانیه هیات داوران جشنواره‌های مختلف شنیده می‌شود و باعث كدورت خاطر بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر شده است.

چندی پیش با دوستی كه داور یكی از جشنواره‌های ادبی بود، درباره همین موضوع صحبت می‌كردم و از این سیاست گله كردم.

استدلال من این بود كه آثار راه یافته به هر جشنواره‌ای تمام بضاعت آن جشنواره است، پس طبیعتا داوران باید از میان بضاعت جشنواره (چه كم باشد و چه زیاد) در آن مقطع، بهترین‌ها را انتخاب كنند.

اما آن دوست محترم اعتقاد داشت كه در بسیاری از جشنواره‌ها آثار رسیده چندان قوی نیست و اگر ما اثری را به عنوان اثر برگزیده انتخاب و معرفی كنیم، از فردای اختتامیه، سواد و دانش گروه داوری زیر سوال خواهد رفت و همه گمان می‌كنند كه اثر ایده‌آل داوران همان اثر برگزیده بوده است و در دانش داوران تشكیك خواهد شد.

این نوع نگاه، آفتی است كه متاسفانه چند سالی است گریبان حوزه‌های مختلف ادب و هنر را گرفته است و بسیاری از جشنواره‌های ادبی هنری با چنین استدلالی اثر برگزیده انتخاب نمی‌كنند.

رویه ناصوابی كه آخرین مورد آن در جشنواره تجسمی فجر اجرایی شد.

در این جشنواره هیات داوران بخش بیداری اسلامی هیچ اثری را شایسته دریافت جایزه ویژه «پنجاه سكه‌ای» ندانست. سیاست و تصمیم غلطی كه باعث دلسرد شدن بسیاری از هنرمندان شده و اعتراض آنها به این رویه تا همین حالا هم ادامه دارد و درخبرگزاری‌ها منعكس می‌شود.

سیاست مذكور در صورت اجرایی نشدن، می‌توانست انگیزه بیشتری برای هنرمندان ایجاد و اشتیاق آنها را بیشتر كند.

و عجیب این كه این سیاست در بخشی اتفاق می‌افتد كه تقریبا ارزشی‌ترین بخش جشنواره امسال بوده و اهدای این جایزه می‌توانست تشویقی باشد برای هنرمندان تا با انگیزه بیشتری به موضوعات ارزشی بپردازند.

پنج شنبه 18/12/1390 - 12:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته