• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 227
تعداد نظرات : 6
زمان آخرین مطلب : 4099روز قبل
دانستنی های علمی
توصیه‌های پلیس راهنمایی و رانندگی برای سفرهای نوروزی
 
 

توصیه‌های پلیس راهنمایی و رانندگی برای سفرهای نوروزی

پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از همه رانندگان وسایل نقلیه شخصی و عمومی خواست، در ایام تعطیلات نوروزی و با هدف كاهش آمار تصادفات و تخلفات رانندگی به پیام‌های آموزشی و ترافیكی پلیس توجه كنند.
پلیس راهنمایی و رانندگی همه توان خود را با حضور بیش از 40هزار نفر از مأموران خود در حوزه‌های درون و برون‌شهری به كار گرفته تا نوروز امسال كمترین تخلف و تصادف رانندگی در سطح كشور بوجود آید.
پلیس راهنمایی و رانندگی ضمن دعوت همه رانندگان به رعایت قوانین و مقررات و پرهیز از هرگونه شتاب در سفرهای نوروزی از آنان خواست تا توصیه‌های پلیس را جدی بگیرند.
در توصیه‌های نوروزی پلیس راهنمایی و رانندگی تأكید شده است:

*‌رانندگان، آیا هیچگاه فكر كرده‌اید كه چرا برای مسائل غیر‌ضروری با هم تعارف می‌كنیم ولی در هنگام رانندگی حق تقدم یكدیگر را رعایت نمی‌كنیم؟
*‌خط ممتد وسط جاده حكم دیوار قانون است، از آن عبور نكنید.
*‌با پرهیز از تخلف رانندگی، سفر ایمن و خوشی را برای خود و همسفران مهیا كنیم.
*‌جاده همیشه تسلیم راننده با احتیاط است.
*‌رعایت مقررات رانندگی مساوی با پیشگیری از حواث، سفری سالم.
*‌همیشه قبل از سفر از سلامت فنی و وجود تجهیزات ایمنی در وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل كنید.
* رانندگان، لذت سفر خود را با سرعت غیر‌مجاز به خاطره تلخ مبدل نكنید.
*‌راننده، عدم توجه به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز و انحراف به چپ از مهم‌ترین علل سوانح رانندگی است.
*‌رانندگان، خط ممتد به منزله دیوار قانون است كه عبور كردن، سبقت گرفتن و دور زدن بر روی آن ممنوع است.
*‌راننده عزیز تمام خیابان متعلق به شماست، این چند متر خط‌كشی شده را برای عابران بگذارید.
*‌راننده گرامی، اگر شما به جای پلیس راهنمایی بودید با افراد متخلف و مخل نظم و آسایش عمومی چه برخوردی می‌كردید؟
* رانندگان محترم بزرگترین حوادث رانندگی همیشه در اثر كوچكترین بی‌احتیاطی‌ها اتفاق می‌افتد.
* راننده عزیز، هیچ تصادفی صورت نمی‌پذیرد مگر اینكه قبل از آن تخلفی صورت پذیرفته باشد.
*‌رانندگان، بستن كمربند ایمنی هنگام رانندگی میزان صدمات وارده به سر و تنه را تا حدود 70 درصد كاهش می‌دهد.
*‌بلافاصله پس از استقرار در خودرو، كمربند ایمنی را ببندید، چه بسا ممكن است حادثه همان لحظه در كمین باشد.
* كمربند ایمنی بهترین ابزار دفاعی برای مقابله با حركات غیر‌قابل پیش‌بینی سایر رانندگان بخصوص رانندگان كم‌تجربه است.
*‌استفاده از كلاه ایمنی درصد بالایی از میزان مرگ و میر و آسیب‌های جدی به ناحیه سر موتورسواران را كاهش می‌دهد.
*‌راننده عزیز با اولین احساس خستگی و خواب‌آلودگی از ادامه رانندگی اجتناب ورزید.

پلیس راهور نیروی انتظامی اعلام كرد: بی‌توجهی به جلو هنگام رانندگی از جانب راننده وسیله نقلیه از جمله موارد قابل ملاحظه‌ای است كه باعث بروز تصادف در رانندگی می‌شود.
ماده 180 آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی اشاره می‌كند‌ كه استفاده از هرگونه وسایل و تجهیزات مانند تلفن همراه كه باعث انحراف ذهنی و رفتاری راننده شود، ممنوع است.
رانندگان موظفند در هر حال به‌طور كامل در زمان حركت به جلو توجه داشته باشند، با توجه به اینكه اصل حركت منوط به رؤیت و دیدن و ایمنی در حركت، مستلزم دقت و توجه است.
مفهوم مفاد بند قانونی مذكور شامل هرگونه عملی است كه فرد راننده را هنگام رانندگی از توجه به جلو و اطراف باز داشته و در نهایت باعث بروز خطر شود، صحبت كردن با تلفن همراه یكی از مصادیق بارز و ملموس این موضوع است كه در بیشتر موارد باعث بروز تصادفات خطرناك می‌شود.

 

پنج شنبه 1/1/1392 - 12:0
دانستنی های علمی

چطور بدون قطب‌نما گم نشویم؟

سفر > جاده‌ای- همشهری آنلاین-زهرا رفیعی:
فرض کنید شما گم شده‌اید و وسط ناکجا آباد ایستاده‌اید و نمی‌دانید چه باید بکنید. دو نکته مهم را در لحظه‌ای که احساس می‌کنید گم شده‌اید فراموش نکنید:

اول این که آرامش خودتان را حفظ کنید و دیگر این که عاقلانه فکر کنید. شما می‌توانید مدت‌ها بدون غذا زندگی کنید. فقط باید آب پیدا کنید. 

اقدامات اولیه
در این مطلب بیشتر از این که بخواهیم بدانیم چه مهارت‌هایی برای زنده ماندن لازم است، سعی می‌شود نحوه یافتن راه بدون استفاده ازقطب‌نما را یاد بگیریم.

برای شروع بد نیست از یک ارتفاع بالا بروید و خوب اطراف را ببینید. سعی کنید تا ردی از عبور انسان را در حوالی خود پیدا کنید. اگر چیزی پیدا نکردید بهتر است تصمیم بگیرید که در کدام مسیر باید حرکت کنید.

اگر نقشه‌ای در دست ندارید سعی کنید عوارض طبیعی اطرافتان را بر روی یک کاغذ بکشید. شمال و جنوب را همان‌طور که کمی پایین‌تر خواهیم گفت روی آن مشخص کنید. اگر هم نقشه دارید مکان خود را تعیین کنید.

یادتان باشد قرار نیست یبشتر از تواناییتان از ارتفاع بالا برود. اگر خسته بودید باید کمی استراحت کنید و با کمی فکر کردن راه دیگری را برای جمع آوری اطلاعات جهت نجات بدست بیاورید.

آسمان آبی و ابر سفید

با یک روش بسیار دقیق شروع می‌کنیم. این روش نیاز به آسمان صاف و زمان زیاد دارد. یکی از محاسن این روش این است که احتیاج به هیچ وسیله‌ خاصی (که در طبیعت نیست) ندارد. یک شاخه درخت یک متری، دو قلوه سنگ یک اندازه و یک سنگ بزرگتر و چیزی که شبیه به ریسمان برایتان عمل کند همه وسایلی است که نیاز دارید.

در طول روز قبل از ظهر شاخه یک متری را به صورت عمودی درون زمین فرو ببرید. زمین مورد استفاده برای این روش باید کاملا صاف باشد. در مرحله بعد در انتهای سایه شاخه یک متری یکی از قلوه سنگ‌ها را قرار دهید. ریسمان را در انتهای دیگر چوب جایی که به زمین فرو رفته است ببندید. سنگ بزرگتر را به ریسمان گره بزنید و از این طریق یک دایره روی خاک ترسیم کنید.

حالا نوبت صبر کردن است. آنقدر صبر کنید که هوا رو به تاریکی برود. در طول روز سایه‌ شاخه درخت بلند است هر چه به سمت ظهر می‌روید سایه‌ها کوتاهتر می‌شود و بعد از ظهر روند بلند شدن سایه‌ها باز هم تکرار می‌شود.

وقتی سایه در کوتاهترین حد خود قرار دارد باید با یکی از قلوه سنگ‌ها در انتهای سایه شاخه درخت نشانه(ظهر) قرار دهید. سمتی که شاخه سایه‌اش کوتاهتر است در نیم کره شمالی زمین، شمال را نشان می‌دهد. به راحتی می‌توان جنوب و شرق و غرب را پیدا کنید. با تقسیم بندی مناطق بدست آمده می‌توان ساعت درست کرد. این روش بسیار سریع است و همه چیز را به صورت تقریبی به شما نشان می‌دهد.

ستاره‌ای از سرزمین‌ سرد

در طول شب می‌توانید از طریق ستاره‌ها مسیر خود را پیدا کنید و در عین حال مواظب راه رفتن خود در تاریکی باشید چرا که هم ممکن است لیز بخورید هم این که ستاره‌ها را گم کنید و بی‌جهت دور خود بچرخید.

وقتی در نیم کره شمالی گم شده‌اید ستاره قطبی اولین چیزی است که باید پیدایش کنید. یکی از ساده‌ترین راه‌های پیدا کردن آن، دیدن صورت فلکی دب اکبر(خرس بزرگ) است.

آن را به صورت یک ملاقه هم می‌توان در آسمان یافت. اگر فاصله دو ستاره آخر این صورت فلکی را 5 برابر کنید به ستاره قطبی می‌رسید. ستاره قطبی خود اولین ستاره صورت فلکی دب اصغر یا خرس کوچک است. در نیم کره جنوبی باید صورت فلکی صلیب جنوبی را پیدا کیند از آنجایی که من هرگز پایین‌تر از خط استوا نرفته‌ام نمی‌توانم در پیدا کردن آن توضیحی بدهم.

دیجیتال بهتر است یا آنالوگ

راه دیگر استفاده از ساعت مچی آنالوگ است. با استفاده از زمان می‌توانید جهت شمال یا جنوب را پیدا کنید. ساعت را دقیقا روبروی خود نگه دارید. و عقربه ساعت شمار ( عقربه کوچکتر) همانی که با رنگ قرمز در تصویر نشان داده شده است را به طرف خورشید نشانه بگیرید. زاویه بین ساعت 12 و یک را به دو قسمت تقسیم کنید. امتداد این میانه جنوب است. این روش برای زمانی خوب است که در حوالی نیمروز قرار دارید.

این روزها خیلی‌ها ساعت دیجیتال استفاده می‌کنند. اگر شما هم مثل من ساعت آنالوگ ندارید، روی کاغذ یک ساعت عقربه‌دار نقاشی کنید و طبق روش بالا عمل کنید.

از روشی که گفته شد می‌توان در روز‌های ابری هم استفاده کرد. مهم پیدا کردن مکان خورشید در آسمان است.

قطب نمای سوزنی

اگر بخواهید برای خود قطب‌نما درست کنید احتیاج به یک سوزن نازک و یک لیوان آب دارید. سوزن می‌تواند روی آب شناور باشد اگر آن را به آرامی روی سطح آب قرار دهید فقط باید کمی صبوری به خرج بدهید.

سه راه برای قرار دادن سوزن بر روی آب وجود دارد: سوزن را روی یک تک کاغذ قرار دهید. چه کاغذ شناور بماند یا فرو برود هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد. اگر کاغذ در آب فرو برود سوزن روی آب شناور می‌ماند. اگر روی سوزن کمی روغن بمالید کار برایتان آسان‌تر می‌شود. سوزن را با جنگال هم می‌توان به آرامی وارد آب کرد طوری که غرق نشود.

چگونه یک قطب‌نمای سوزنی بسازیم

قبل از این که سوزن را در آب بیندازید با مالش دادن آن در یک جهت به آهن‌ربا، چاقو و یا مالیدن آن فقط در یک جهت به پارچه‌ ابریشمی یا پنبه‌ای، سوزنْ مغناطیسی یا قطبی درست کنید. مانند سوزن قطب‌نما.

مثلاً با 30 بار مالش دادن سوزن به آهنربا از طرف خودتان به سمت بیرون، سوزن به اندازه‌ کافی خاصیت آهنربایی پیدا می‌کند. همچنین مالش سر سوزن از پایین به بالا بر پارچه‌ ابریشمی باعث می‌شود که سر سوزن نقطه شمال را نشان دهد). حتی می‌توانید آن ‌را در یک جهت میان موهای سر خود بکشید. توجه کنید که همیشه فقط در یک جهت مالش دهید.

حال اگر آن‌ را روی یک چوب‌ پنبه یا پوشال کوچک قرار دهید (سوزن را به چوب‌پنبه چسب بزنید، یا درون آن فرو کنید؛ یا در دو طرف سوزن چوب‌پنبه‌هایی کوچک فرو کنید)، و روی آب (آب راکد یا ظرفی پر از آب) شناور کنید، مانند یک قطب‌نما عمل می‌کند، و سر سوزن رو به شمال می‌چرخد.

بدون سایه بالا سر

اما اگر سایه‌ای در کار نبود با نشانه‌هایی که در طبیعت است نیز می‌توان راه را پیدا کرد.
اولین راه در جایی به دردتان خواهد خود که تعداد زیادی درخت و گیاه وجود داشته باشد.

شاخه‌های درختان بیشتر رو به جنوب که آفتاب بیشتری دارد رشد می‌کنند . البته در یک نگاه کلی می‌توان پی به این موضوع برد بنابراین درختان را به صورت تکی برانداز نکنید.

خزه‌هایی که روی تنه درختان رشد می‌کند بیشتر گرایش به سمت شمالی درخت دارند تا سمت جنوب آن؛ پس سمت شمالی درخت رطوبت بیشتری دارد.

اگر با تنه بردیده یک درخت مواجه شدید به خط‌های درون تنه توجه کنید. سمت جنوب درخت که بیشتر از آفتاب بهره‌مند است، بیشتر رشد می‌کند.

در بهار برف سمت جنوبی کوه‌ها زود‌تر از سمت شمالی آنها آب می‌شود. همچنین گیاهانی که سمت جنوبی کوهستان رشد می‌کنند از گیاهان سمت شمال ساقه‌های کلفت‌تری دارند. میوه‌های سمت شمال دیرتر از سمت جنوب کوهستان می‌رسند.

نشانه‌های موجود در طبیعت به تنهایی نباید مورد استفاده قرار گیرد چرا که این نشانه‌‌ها با عوامل دیگر مثل باد تغییر می‌کند.

حیوانات هم می‌توانند در یافتن شمال و جنوب به ما کمک کنند. مثلا مورچه‌‌ها خاک لانه‌هایشان را در سمت جنوبی لانه می‌ریزند تا شاید بعد از ظهر‌ها از سایه آن تل خاک استفاده کنند و سنجاب و دارکوب لانه‌هایشان را در سمت شرقی درخت می‌سازند.

 

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:56
دانستنی های علمی

آشنایی با توصیه‌های ایمنی برای حضور در طبیعت


برای ایمنی بیشتر خود و نیز حفظ محیط زیست هنگام حضور در طبیعت موارد ذیل را به کار ببندید:

- هنگام سفر و استراحت درجنگل‌ها و بوستان‌های شهری، درختان و گیاهان را حفظ و از ایجاد آتش‌سوزی در این مکان‌ها خودداری کنید تا این سرمایه‌های ارزشمند ملی حفظ شود.

- از افروختن آتش درمناطق جنگلی و باغی بوسیله کودکان خودداری شود.

- در صورت استفاده از چراغ نفتی برای پخت غذا، از ظروف در بسته و ایمن برای حمل نفت استفاده کنید.

- ته سیگار روشن و چوب نیم سوخته و ذغال را کاملا خاموش و زیر خاک مدفون کنید.

- در همه نقاط پارک‌های تفریحی و پارک‌های جنگلی برافروختن آتش ممنوع است مگر در قسمت‌هایی که تحت عنوان اجاقخانه با تجهیزات لازم ایجاد شده چرا که محوطه اجاقخانه بدون درخت با کفسازی شن ساخته شده است.

- مکان استقرار در پارک‌های تفریحی و پارک‌های جنگلی و محل کمپ‌ها با راهنما مشخص شده و تجهیزات لازم برای استقرار طولانی مدت و کوتاه مدت مراجعه کنندگان موجود است.

- به تابلوهای هشداردهنده آموزشی در مناطق پارک‌های تفریحی و پارک‌های جنگلی توجه شود.

- در صورت برپاکردن خیمه و چادر باید توجه داشت که محل استقرار اجاق‌ها و چراغ‌های خوراک‌پزی دورتر از خیمه و یا خارج خیمه و با در نظر گرفتن مسیر باد باشد.

- روشنائی‌های گازی و شعله‌ای در نقطه‌ای مصون از برخورد افراد و به ویژه کودکان مستقر شود.

- هنگام ترک جنگل، ضایعات و زباله‌ها را داخل کیسه مخصوص بریزید و درمحل جمع آوری زباله بگذارید.

- محل استقرار خود را حداقل تا فاصله ده متری از شاخ و برگ درختان خشک و خش و خاشاک پاکسازی کنید چون بر اثر گرما و کوچکترین حرارت و جرقه، سریعأ آتش سوزی به‌وجود می‏آید.

- در زمان صاعقه در محل امنی توقف کنید. اگر داخل اتومبیل هستید باقی ماندن در آن ایمن‌تر از خارج شدن است. (محل امن جایی است که نزدیک لوله‌های آب، دکل برق و اسکلت فلزی و دودکش‌های فلزی، پست فشار قوی برق، ‌سیم خاردار و تک درخت یا در ارتفاعات نباشد).

- از شکستن شاخ و برگ درختان خودداری کنید.

- چنانچه  قصد رفتن به کنار رودخانه‌ها و نهرهای پرآب را دارید حتماً به اندازه کافی از جریان شدید رودخانه‌ها فاصله بگیرید و مراقب فرزندان خود باشید.

- از روشن کردن آتش در زیر دکل‌های فشار قوی برق خودداری کنید.

- مراقب چاه‌های روبازی که در اطراف شهرها وجود دارد باشید.

- همیشه در فکر ایمنی و پیشگیری از خطرها باشید

سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:55
دانستنی های علمی

آشنایی با نکاتی مهم برای لذت بیشتر از خوراکی‌های سفر

 

تغذیه > توصیه‌ها و آداب- ‌صدف کوهکن:
خوردن غذاهای سالم و متنوع، مواردی است که لذت سفر را چند برابر می‌کند و گاهی اساسا دلیل سفرهای کوتاه خارج شهری است.

اگر به موارد یاد شده، لزوم غذا خوردن در بین راه برای سفر‌های طولانی یا وسوسه چشیدن طعم‌های تازه در سفر به مناطق محلی را هم اضافه کنیم، در می‌یابیم که غذا و غذا خوردن، جزء لاینفک سفر است اما از آنجایی که همین غذای لذت بخش، درصورت آلوده بودن می‌تواند خطرات زیادی را برای سلامت مسافران به همراه آورده و تبدیل به یکی از خطرات سفر شود، ذکر نکاتی برای تشخیص کیفیت مناسب غذاها ضروری است تا شاید به‌این وسیله در گذراندن تعطیلاتی سالم و خوش، به شما کمک شده باشد.

افزایش اشتها در طول سفر سبب می‌شود تا اشتیاق   مسافران برای خوردن  مواد غذایی بیشتر  شود. برای دوری از مشکلات احتمالی به‌وجود آمده از خوردن غذاهای گوناگون بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:

1 - درست است که بهترین گزینه برای غذا خوردن در سفر این است که مواداولیه سالم و تازه را تهیه کرده و شخصا طبخ کنید اما در همین مورد هم باید توجه داشته باشید که از خریداری مواد غذایی در کنار جاده پرهیز کنید چرا که این مواد غذایی معمولا مدت زمان زیادی رادر خارج از یخچال مانده‌اند، اغلب فله‌ای بوده و از کیفیت آنها اطلاع کافی ندارید. در همین راستا بد نیست بدانید که مواد حاوی پروتئین، فساد پذیری بالایی دارند بنابراین گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌‏مرغ را فقط از مراکز مجاز که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه کنید.

2 - در طول سفر، نوع غذایی که می‌خورید هم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است با توجه به اینکه رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروب‌ها را بیشتر می‌کند، باید سعی کنید از غذاهای نیمه خشک با رطوبت کم استفاده کنید، در این میان، غذاهای کاملا داغ و تازه، میوه‌های تازه پوست کنده، انواع کنسروها، بستنی‌‏های پاستوریزه، غذاهای خشک و نان تازه جزو غذاهای سالم تلقی می‌‏شوند. اما سالاد‌ها به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غداخوری‌‏های بین راهی مناسب نیستند.

3 - بهترین میوه‌هایی که برای مسافرت می‌‏توان همراه داشت، میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شود.

4 - از خوردن میان وعده‌های بین راهی مثل لواشک‌های محلی، فلافل، سمبوسه و پیراشکی به‌دلیل عدم‌نظارت بهداشتی خودداری کنید.

5 - با توجه به‌مدت تعطیلات و احتمالاً تعجیل در ساعت حرکت، ممکن است در تهیه غذا کوتاهی شود اما هر چقدر هم عجله داشتید، سعی کنید غذا به شکل کامل پخته شود چراکه غذا، به ویژه گوشت‌ها اگر به‌طور کامل پخته نشوند، آلودگی و فساد آنها افزایش می‌یابد. در مورد کباب‌ها هم این تفکر عامه که چون گوشت روی شعله مستقیم قرار گرفته، بنابراین قسمت درونی آن پخته می‌شود، اشتباه است چرا که بارها دیده شده که روی ( سطح) کباب به حالت سوخته درآمده اما درون آن همچنان نپخته مانده است. همچنین از خوردن تخم مرغ نیم پز (عسلی) نیز به‌طور جدی بپرهیزید.

6 - زمانی که در بیرون از منزل کباب می‌پزید، از ظروف تمیز برای کباب‌های پخته استفاده کنید و هیچوقت ظروفی را که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است برای کباب‌های پخته استفاده نکنید.

7 - در سفر به مناطق محلی و روستاها، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا بستنی و پنیر محلی و کلا محصولات لبنی تازه خودداری کنید چرا که قرارگرفتن تحت این تفکر که غذاهای روستایی، طبیعی و نتیجتا سالم هستند، ممکن است شما را در آستانه ابتلا به بیماری‌هایی نظیر تب مالت قراردهد.

8 - هنگام استفاده از غذاهای محلی یا برای یافتن رستوران‌های معتبر در شهرستان‌ها، ازافراد بومی راهنمایی بخواهید چرا که استفاده ازغذاهای محلی، نیاز به شناخت کیفیت آن دارد. به‌عنوان مثال، اگر به استان‌های شمالی کشور سفر می‌کنید، هنگام خوردن ماهی و... از افراد بومی راهنمایی بخواهید.

9 - چنانچه به مناطق کوهستانی مسافرت می‌کنید از خوردن قارچ به‌طور جدی خودداری کنید.

10 - در طول سفر آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده یا از آب‌های معدنی استفاده کنید و اگردرکنار جوی آبی توقف کرده‌اید تا غذا را در آن جا میل کنید. به هیچ وجه به فکر استفاه ازآب نیفتید. مصرف آب‌‏های سطحی، چشمه‌ها و دریاچه‌ها به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.در مواردی هم که به سلامت آب مشکوک هستید یا برای کودکان غذا تهیه می‌کنید، جوشاندن آب به‌مدت 5 دقیقه یا استفاده از قرص‌‏های هالوژن طبق دستورالعمل سازنده، به سلامت آب کمک می‌کند.

11 -یخ را از مراکز مطمئن تهیه کرده و از مصرف یخ‌‏هایی که در شرایط غیربهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌‏شوند، خودداری کنید.

12 - در سفر ممکن است برای بازدید چرخ‌های ماشین به آنها دست بزنید یا اگر از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس یا قطار استفاده می‌کنید به صندلی‌ها، پنجره و... دست بزنید اما فراموش نکنید که قبل از خوردن غذا، دست‌های خود را بشویید. به‌طور کلی پس از استفاده از سرویس‌های بهداشتی، برداشتن گوشت‌خام، سیگار کشیدن، دست زدن به حیوانات و دست زدن به زباله یا چمن حتما دست‌های خود را بشویید.

13 - باید به کسانی که از غذا در رستوران‌های بین راهی استفاده می‌کنند یادآوری کنیم که در بین رستوران‌های بین راهی، رستوران‌های غیراستاندارد زیادی وجود دارد که متأسفانه سطح نظارت و بهداشت در این واحدها ابتدایی است. چنانچه مجبور به خوردن غذا در رستوران‌های بین راهی شدید، درصورت امکان از رستوران‌های معتبر و مورد اطمینان استفاده کنید. برای ارزیابی سطح (رعایت) بهداشت در اینگونه واحدها باید به وضعیت دستشویی‌ها، لباس کارگران ِ نظافت میزها، حضورمگس ها و سایر حشرات، وسایل صرف غذا مانند چنگال، قاشق، لیوان، پارچ آب و غیره توجه کرد. همچنین دراین واحدها برای تشخیص سالم بودن غذا باید از حواس خوداستفاده کنید، مانند استفاده از حس بینایی برای تشخیص رنگ و کیفیت غذا، حس بویایی برای بوی غذا و حس چشایی برای طعم غذا!

14 - تا حد امکان از خوردن انواع خورش‌ها، کباب کوبیده، سالاد الویه و همبرگر خودداری کنید. از انواع غذاهایی که می‌توان آن را چندین بار گرم کرد و ماندگی آن به سختی قابل تشخیص است خورش‌ها هستند. از مصرف کباب کوبیده و همبرگر به‌دلیل عدم‌اطلاع از کیفیت گوشت به کار برده شده، عدم‌اطلاع از ماندگی چندروزه گوشت چرخ شده و به کاربردن مواداولیه مختلف از جمله خرده نان، ادویه جات و غیره، از مصرف سالاد الویه به‌دلیل خام بودن مواداولیه موجود درسس مایونز مانند تخم مرغ و...، همچنین عدم‌نظارت بر چگونگی تهیه الویه (به‌صورت دستی تهیه می‌شود) در رستوران‌های غیرمعتبر بین راهی به‌طور جدی خودداری کنید.

15 - دستور طلایی پیشگیری از مسمومیت غذایی، پختن غذا و خوردن آن در همان روز است. طی سفر برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی، از یخدان مناسب استفاده کنید، هرگز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت (اگر هوای اتاق گرم است، بیش از یک ساعت) در دمای محیط رها نکنید. برای دوباره گرم کردن غذاها باقیمانده آنهارا تا 74 درجه سانتی گرادگرما دهید وهمچنین غذاهایی که بیش از سه روز حتی در یخچال باقی‌مانده‌اند را مصرف نکنید.

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:54
دانستنی های علمی

آشنایی با راه‌های پیشگیری از ماشین‌زدگی

 

 
سلامت > آموزش- همشهری آنلاین:
ماشین‌زدگی یا بیماری حرکت، می‌تواند به سرعت باعث خراب شدن تعطیلاتی که مدتها در انتظارش بودید یا سفر کاری شما شود.

اختلالات گوش داخلی بر حس تعادل و حفظ تعادل اثر می‌گذارند، و به سرگیجه، تهوع و استفراغ می‌انجامند.

این نکات راهنما می‌تواند به شما کمک کند تا از بیماری حرکت در امان بمانید:

  • اگر به ماشین‌زدگی حساس هستید، در یک وسیله نقلیه در حال حرکت چیزی نخوانید.
  • پیش از مسافرت به اندازه کافی بخوابید.
  • از خوردن غذاهای ترش یا چرب خودداری کنید.
  • در طول سفر مقدار زیادی آب بنوشید، اما از مصرف الکل پرهیز کنید.
  • از سیگار کشیدن و استنشاق دود سیگار محیطی اجتناب کنید، و در نزدیکی افراد دیگری که ماشین‌زدگی دارند، ننشینید.
  • سرتان را به پشتی صندلی‌تان تکیه دهید.
  • اگر مسافر ماشین هستید، به مناظر دوردست نگاه کنید؛ اگر راننده هستنید، همیشه بر جاده تمرکز داشته باشید، اما چشم‌های‌تان را اندکی جابه‌‌جا کنید تا همیشه بر یک نقطه متمرکز نباشید.
پنج شنبه 1/1/1392 - 11:53
دانستنی های علمی

آشنایی با بهداشت غذایی در سفر

تغذیه > توصیه‌ها و آداب- همشهری آنلاین - شهره فرجی:

بسیاری از خانواده ‌ها تعطیلات عید را مغتنم شمرده و به مسافرت می‌روند.

یکی از لذت‌های سفر، خوردن غذاست. چون در طول سفر به امکانات خوب بهداشتی دسترسی نداریم پس لازم است چند نکته بهداشتی را رعایت کنیم تا خاطره خوبی از سفر در دهنمان داشته باشیم.

• سعی کنید در طول سفر از لبنیات و مواد پروتئینی تازه و حتی الامکان استاندارد استفاده کنید و از خرید مواد غذایی که از کیفیت آن‌ها اطلاعی ندارید خودداری کنید.

• از خرید میان وعده‌های غذایی مانند لواشک، باقلا، لبو، پیراشکی و سمبوسه خودداری کنید.

• آب اشامیدنی را از منابع مطمئن تامین کنید و تا حد امکان از بطری‌های آماده آب استفاده کنید.

• برای خرید مواد غذایی بسته بندی شده به تاریخ انقضای آن توجه کنید.

• اگر از غذاهای کنسرو شده استفاده می‌کنید حتما 20 دقیقه قبل از مصرف آن‌ها را بجوشانید.

• غذاهای سفر را تا حدامکان، خودتان تهیه کنید.

• از مصرف سالاد و سبزی‌جات در رستوران‌ها پرهیز کنید.

• ظروف و وسایل پخت و پز را درون نایلون‌های تمیز و دربسته نگه‌داری کنید تا در طول سفر آلوده نشوند.

• در هنگام توقف برای صرف غذا، غذا را به طور کامل حرارت دهید، زیرا در زمان نگه‌داری غذا در سفر( فاصله بین خوردن و صرف غذا) میکروب‌ها در مواد غذایی رشد می‌کنند. پس غذا را در حد داغ شدن حرارت دهید تا کاملا میکروب‌های آن از بین بروند.

• قبل از خوردن غذا دست‌های خود را  بشویید.

• ظرف‌های غذا را در آب رودخانه نشویید چراکه آلودگی را بیشتر می‌کند.

• نوع غذا در طول سفر مهم است. چون رطوبت زیاد محل مناسبی برای تکثیر میکروب است پس بهتر است غذاهای نیمه مرطوب مانند عدس پلو، لوبیا پلو و ماکارونی را انتخاب کنید.

• زمان پخت غذاها را کامل کنید و از خوردن تخم‌مرغ عسلی پرهیز کنید.

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:53
دانستنی های علمی

آشنایی با توصیه‌هایی که ناخوشی سفر را می‌گیرند


در روزهای آغازین بهار، بسیاری از خانواده‌هایی که قصد گشت و‌گذار و سیر و سیاحت دارند، در تلاش هستند که تجهیزات و وسایل مورد نیاز برای سفر نوروزی را مهیا کنند.

 تهیه و آماده‌سازی مواد غذایی مناسب سفر، به همراه داشتن داروهای ضروری و رعایت نکات بهداشتی از مهم‌ترین نکاتی هستند که خانواده‌ها باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند و در این راستا باید  اصول و قواعد خاصی را رعایت کنند تا سفری خوش و به سلامت را تجربه کنند.

از هر10 نفر 9 نفر در طول زندگی خود دچار بیماری مسافرتی می‌شوند. این بیماری که در کودکان شایع‌تر است موجب تهوع، استفراغ و سردرد در افراد حساس می‌شود.اگر به حرکت حساس هستید و به بیماری مسافرت دچار می‌شوید، سعی کنید در طول مسیر کاملاً به صندلی خودرو تکیه دهید و صندلی را به حال نیمه خوابیده قرار دهید.

بهتر است در قسمتی از وسیله نقلیه قرار بگیرید که کمترین تکان را دارد؛ مثلاً در میانه اتوبوس، صندلی جلوی خودرو و کنار بال هواپیما. اگر به بیماری مسافرت مبتلا هستید از درون خودرو به مناظر نگاه نکنید یا اگر در قایق یا کشتی هستید به موج‌ها ننگرید و فقط به افق چشم بدوزید. بهتر است از بوهای تحریک‌کننده مانند سیگار دوری کنید. همچنین سعی کنید از شب قبل از مسافرت، کمتر غذا و نوشیدنی بخورید و در طول راه نیز شکم خود را نسبتاً خالی نگه دارید.

داروهای پرمصرف را قبل از سفر تهیه کنید

درصورتی که فردی که قصد مسافرت دارد دچار بیماری خاصی بوده و مثلا به‌علت دیابت از انسولین استفاده می‌کند یا اینکه به‌علت بیماری مزمن مجبور است به مدت طولانی از دارو استفاده کند باید به اندازه کافی داروهای مصرفی را به همراه ببرد زیرا ممکن است داروها تحت عناوین تجارتی مختلف و در دوزاژی متفاوت از کشورمان تهیه شده باشد و لذا مصرف آنها منجر به بیش مصرفی یا سایر عوارض شود.

بارعایت نکات بهداشتی از اسهال مسافرتی پیشگیری کنید

اسهال 20 تا 50‌درصد مسافران را مبتلا می‌کند. برای پیشگیری از اسهال در مسافرت از غذاخوری‌های غیربهداشتی استفاده نکنید و در تهیه و مصرف غذا و میوه، نکات بهداشتی را به دقت رعایت کنید. مصرف میوه و سبزی باید پس از شست و شوی کامل، به حد کافی انگل زدایی و گندزدایی شود.

در مناطق با سطح بهداشت نامناسب تنها نوشیدنی‌های زیر جهت آشامیدن بی‌خطر هستند: آب جوشیده شده، نوشابه‌های گرم که از آب جوشیده شده تهیه شده باشند مانند چای و قهوه، نوشابه‌های گازدار داخل بطری یا قوطی‌های مناسب. یخ ممکن است از منابع آلوده تهیه شده باشد و نباید استفاده شود. در این مناطق همچنین نباید از آب معمولی جهت مسواک زدن استفاده کرد.

غذاهای خانگی مطمئن‌ترین غذا

اگر مجبور به صرف غذا در اغذیه‌فروشی‌ها و رستوران‌های بین راه هستید، از تهیه بهداشتی غذاها مطمئن شوید، در غیراین صورت از مصرف غذا در اماکن غیربهداشتی دوری کنید. همچنین از غذاهای بسته‌بندی شده استفاده کنید.  قبل از خرید موادغذایی بسته بندی شده حتماً به پروانه ساخت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تاریخ تولید و انقضای محصول توجه کنید. همین طور کنسروها را قبل از مصرف حتماً بجوشانید.

طی مسافرت از مصرف شیر و فراورده‌های لبنی غیرپاستوریزه از جمله خامه، کره، پنیر و کشک غیرپاستوریزه خودداری کنید. اگر در مسافرت مجبور به استفاده از شیرخام غیرپاستوریزه شدید حتماً آن را جوشانده و10 دقیقه در حال جوش به هم بزنید.

این وسایل را فراموش نکنید

سعی کنید در مسافرت یک کیف مخصوص وسایل و اقلام بهداشتی به همراه داشته باشید. در این کیف کارت یا دفترچه بیمه خدمات درمانی خود و همسفران‌تان و آخرین نسخه‌های پزشکی‌تان را بگذارید. همچنین اگرعینک اضافی دارید آن را همراه خود ببرید. بیماران قلبی هنگام مسافرت آخرین نوار قلب و نسخه خود را همراه داشته باشند. اگر داروهایی را به‌طور مرتب مصرف می‌کنید به مقدار کافی آنها را به همراه ببرید.

اگر مبتلا به آسم، حساسیت، تشنج صرعی، بیماری‌های قلبی، بیماری قند یا بیماری خاص دیگری هستید، هنگام مسافرت برچسب هشداردهنده روی پیراهن، گردنبند یا مچ‌بند داشته باشید.

در مسافرت مقداری داروهای اولیه مانند مسکن‌های ساده، پماد سوختگی، قرص مسافرت، محلول‌های ضدعفونی و وسایل زخم بندی در کیف بهداشتی خود همراه ببرید. هنگام مسافرت در کیف بهداشتی خود نام و نشانی نزدیک‌ترین اقوام و آشنایان خود را بگذارید. در موقع مسافرت، کودکان را تنها نگذارید و بهتر است برگه‌ای شامل نام و نشانی کامل در جیب آنان قرار دهید.

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:53
دانستنی های علمی

آشنایی با توصیه‌های بهداشتی برای سفر

سلامت > خانواده- همشهری آنلاین:
گرچه مسافرت‌های خانوادگی می‌توانند مایه آرامش و تفریح باشند، در صورتی که مشکلات پزشکی غیرمنتظری در حین آنها رخ دهد، ممکن است بسیار تنش‌زا شوند.

والدین باید در حین سفر آمادگی‌های لازم برای مشکلات بهداشتی احتمالی در طراحی برنامه تعطیلات خورد بگنجانند.

به رعایت این نکات در مورد ٱمادگی‌های بهداشتی در سفر توجه داشته باشید:

اول یک کیت بهداشتی سفر ایجاد کنید حاوی داروهایی که اعضای خانواده به طور مرتب مصرف می‌کنند و نیز داروهایی برای بیماری‌های ناگهانی مانند گرفتگی بینی یا دانه‌های پوستی.

در این بسته دارویی یک داروی تب‌بر، یک داروی آنتی‌هیستامین،باند و یک پماد آنتی‌بیوتیک موضعی هم قرار دهید؛  داروی ضداسهال  برای موارد اسهال مسافرتی توصیه نمی‌شود.

والدین همچنین مشخصات خاص سفر تعطیلاتی‌شان هم توجه داشته باشند،مثلا اگر به نقاط آفتابی سفر می‌کنید، کرم ضدآفتاب با خود ببرید یا برای تسکین درد آفتاب‌سوختگی ژل ٱلوئه ورا همراه داشته باشید. [کرم ضدآفتاب بزنید]

اگر در حین سفر مدت درازی را در محیط‌های سرباز و طبیعی می‌گذرانید، پشه‌بند و کرم‌های دافع حشرات و داروهای تسکین‌دهنده آسیب ناشی از گزنه به همراه داشته باشید.

در مورد موضوعات بهداشتی مورد وسیله سفر خود هم فکر کنید. مثلا اگر با هواپیما سفر می‌کنید، ممکن است به علت تغییر فشار هوا دچار درد گوش شوید. شیردادن به یک کودک کمسن در حین بلندشدن و فرودٱمدن هواپیما با ایجاد حالت مکیدن و فرودادن در او می‌تواند به تسکین درد گوش کمک کند و در کودکان بزرگتر جویدن آدامس یا بادکردن آدامس بادکنکی می‌تواند این درد را رفع کند.

اگر کودک شما  به "بیماری حرکت" (motion sickness) حساس است، او را در وسط هواپیما روی بال‌ها ننشانید.

اگر با ماشین سفر می‌کنید، برای جلوگیری از بیماری حرکت نگذارید کودکان در ماشین مطالعه کنند یا به پایین نگاه نکنند. اگر آنها احساس ناخوشی کردند، باید به نقطه‌ای در جلوی‌شان خیره شوند.

هنگامی که جایی را برای اقامت در محل سفرتان رزرو می‌کنید، بهتر است محلی را انتخاب کنید که نزدیک‌ترین فاصله را با یک درمانگاه اورژانس داشته باشد.

شماره تلفن دکترتان را همراه داشته باشید تا در صورتی که سوال پزشکی داشته باشید، بتوانید با او تماس بگیرید.

بالاخره اینکه توجه داشته باشید که مسافرت روال عادی زندگی‌تان را به هم می‌ریزد، و در نتیجه ممکن است کودکان بدخلق و بهانه‌گیر شوند. بنابراین آرامش خود را حفظ کنید و انتظار داشته باشید که رفتارهای فرزندانتان مثل همیشه نباشد.

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:52
دانستنی های علمی

آشنایی با آداب غذا خوردن در سفرهای جاده‌ای

 
 

آیا در سفر‌های دور و دراز جاده‌ای زمان را با خوردن غذاهای حاضری ناسالم می‌گذرانید؟

اگر این چنین است ممکن است زمان تجدید نظر در مورد غذاهایی که با  خود بر می‌دارید فرا رسیده باشد.
با ٱماده کردن مناسب و کمی خلاقیت می‌توانید سبک زندگی سالمی را در جاده داشته باشید.
قبل از سفر این نکات را در نظر داشته باشید:
• مدت زمانی که سفرتان طول می‌کشد را تعیین کنید تا  بتوانید مقدار لازم مواد غذایی را با خود بردارید.
• با خود یک کولمن همراه داشته باشید، و هر روز مواد غذایی درون آن را تجدید کنید.
برای بردن ساندویچ  با خود به این نکات توجه کنید:
• از نان گندم کامل استفاده کنید.
• به جای کره یا مارگارین از خردل یا چاشنی‌های مشابه استفاده کنید.
• برای مواد درون ساندویچ از گوشت لخم گوسفند یا گاو یا گوشت مرغ استفاده کنید.
• از سبزی‌های خرد‌شده یا میوه‌های تازه به عنوان دسر و غذای حاضری استفاده کنید.
• مقدار کافی آب با خود همراه داشته باشید.

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:52
دانستنی های علمی

چطور با خودروی شخصی سفر امن داشته باشیم؟


مسافرت‌های تابستانی غالبا با خودروهای شخصی انجام می‌گیرد...

خودروهایی که عمر بیشتر آنها بیشتر از 20 سال است و مسلما مدت زمانی از عمر مفید آنها گذشته و ایمنی کافی برای یک مسافرت بی‌خطر یا بی‌دردسر را ندارند. اگر به جمع این خودروها، خودروهای ارزان‌قیمت تولید داخل را (!) اضافه کنیم، خواهیم دید متأسفانه آنها هم به‌دلیل نامرغوب‌بودن برخی قطعات استفاده شده در تولیدشان از برخی خودروهای دارای سن 15 -10 سال و بیشتر نامطمئن‌تر هستند.

سفر در جاده‌هایی پر پیچ و شیب با مشکل کلاچ  همراه شده و یا لنت ترمز آنقدر داغ می‌کند که دیگر ترمز خودرو به درستی عمل نخواهد کرد.اگر به این ماجراها نحوه رانندگی و برخورد با سایر وسایل نقلیه را اضافه کنیم که هزینه حمل‌ونقل و تعمیر هم به آن اضافه می‌شود، خواهیم دید چه مشکلات، اضطراب‌ها و ناراحتی‌هایی برای مسافران رقم می‌خورد.اما راه‌حل چیست و چگونه می‌توان مسافرت‌هایی رقم زد که مشکلات ناشی از کارکرد وسیله نقلیه، لذت سفر را از بین نبرد؟

کافی‌است با بازدید به موقع خودرو قبل از سفر درصد بسیار بالایی از این مشکلات را بکاهیم. این بازدیدها را می‌توان در چند اقدام مشخص فهرست کرد.

- بازدید لاستیک‌ها: در فصل تابستان به‌دلیل گرم شدن هوا و داغ شدن سطح آسفالت جاده‌ها و خیابان‌ها لاستیک‌های فرسوده بیشتر از هر زمان دیگری دچار ترکیدگی می‌شوند.

- بازدید سیستم خنک‌کننده موتور: لوله‌های آب مرتبط از رادیاتور به موتور و تسمه‌های لاستیکی نیز از دیگر قطعاتی هستند که به‌دلیل نوع جنس آنها در گرمای این فصل ضعف خود را بیشتر نشان می‌دهند. از دیگر بخش‌های خودرو که باید در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد رادیاتور است. علاوه بر رادیاتور در اتومبیل‌هایی که دارای فن‌های اتوماتیک هستند باید سوئیچ قطع و وصل اتوماتیک فن نیز مورد بازبینی قرار بگیرد و از سلامت آن اطمینان حاصل شود.

- تنظیم موتور: گرمای هوا خود باعث می‌شود که موتور اتومبیل در این شرایط زیر فشار بیشتری کار کند. بنابراین تنظیم نبودن موتور، ‌فرسوده بودن شمع‌ها و وایرشمع‌ها و همین‌طور سیستم برق خودرو باعث گرم‌ کردن موتور و ایجاد اشکال خواهد شد.

- سیستم ترمز: استفاده از لنت‌ ترمزهای نامرغوب و غیراستاندارد باعث می‌شود تا در هنگام گرم‌شدن، ترمزها فاقد کارایی لازم بوده و خطر‌آفرین باشند. این نکته هم به سایر بازدیدها باید اضافه شود.

- شیشه‌شور و برف‌پاک‌کن: بدیهی‌است در تابستان با برف سر و کاری ندارید اما شاید در مسیر به نقطه‌ای برسید که احتمال بارندگی در آن باشد و یا حتی اگر این موقعیت پیش‌رویتان قرار نگیرد ممکن است عبور از تونل‌ها و ریزش آب از آنها شیشه جلوی خودرو را برای دید تار و کدر کند.

در این موقع اگر شیشه‌شور خودروی شما فعال نباشد با مشکل در دید هر اتفاقی ممکن است برایتان رقم بخورد، ضمن آنکه پاشیده شدن آب از کف جاده نیز همین وضع را برایتان رقم می‌زند. بارش‌های ناگهانی در مسیر، شما را به داشتن تیغه‌های مناسب برف‌پاک‌کن ملزم می‌کند.به خاطر داشته باشید ما تنها رهگذران جاده‌ها و خیابان‌ها نیستیم. با رعایت نکات ایمنی و قوانین راهنمایی و رانندگی به حقوق دیگران احترام گذاشته و محیطی فراهم می‌کنیم که همه از رانندگی، سفر و گردش با خودرو لذت ببرند، زیرا این حق همه است و نه فقط شخص شما.

پنج شنبه 1/1/1392 - 11:51
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته