• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 195
تعداد نظرات : 55
زمان آخرین مطلب : 3708روز قبل
سينمای ایران و جهان
گاهی به پشت سرت نگاه كن
می‌گویند حافظه ناهوشیار ما پر است از خاطره‌ها‌ و تجربه‌ها‌ و نشانه‌ها‌ی قدیمی كه ممكن است آنها را به یاد نیاوریم، ولی تاثیرشان بر رفتار و كلام و روابط ما غالب است. بعضی خاطرات آنقدر پررنگ و لعاب در یادها می‌مانند كه به این راحتی‌ها‌ حافظه هوشیار ما را ترك نمی‌كنند، مثل فیلم‌هایی كه روزگاری ما را به دنیای خیالی و وسوسه‌كننده خودشان می‌بردند.

فیلم‌ها‌یی كه در روزگار جوانی و نوجوانی می‌شدند تمام رویای ما، واقعیت ما و آرزوهای ما و حالا بخشی از خاطرات ما شده‌اند. ‌حالا از تماشای هر كدام آنها 10 تا 15 یا حتی 20 سال می‌گذرد، اما شخصیت‌ها‌ی آنها هنوز برای ما زنده‌اند. ‌هنوز تكیه‌كلام‌هایشان را تكرار می‌كنیم و جزئیاتشان برایمان پررنگ است. ‌گاهی فكر می‌كنیم نسل جوان و نوجوان امروز ما نیز 20 ـ 15 یا حتی 10 سال بعد فیلم‌هایی خواهند داشت كه با یادآوری نامشان ذوق كنند و دلشان غنج برود؟! این گزارش گشت و‌گذاری است در گنجینه خاطرات سینمایی نسل سومی‌های قدیم.‌

روزی روزگاری مهرجویی

سال 1368 اتفاقی در سینمای ایران رخ داد كه هرگز از تاریخ سینمای ما پاك نخواهد شد. ‌در كنار شاهكارهایی چون مادر حاتمی، ‌خانه دوست كجاست كیارستمی، دندان مار كیمیایی و مسافران بیضایی، ‌این ها‌مون مهرجویی بود كه توفانی در میان منتقدان به پا كرد. فیلمی كه از دوران خمودی و ساده‌انگاری مخاطب گذر كرد و پا به دوران جدید گذاشت. ‌هامون نماد نسلی بود كه رفتارهایش با نسل زمان خودش بسیار تفاوت داشت. ‌نسلی كه ادعای روشنفكری داشت و نسل دیگر برعكس پز ضدروشنفكری می‌داد.

‌كابوس‌زدگی‌ ها‌مون، ‌هذیان گویی‌های او، ‌شلختگی پلان‌ها، به‌هم ریختگی لوكیشن و... ‌همه بازتاب تناقض‌ها‌ی شخصیتی و رفتاری نسل بحران‌زده جامعه بعد از جنگ بود. ‌ملغمه‌ای از عرفان، عشق، عقل، مرید و مراد و.... ‌نماد نسلی كه دار و ندارش را خرج آرمان‌هایش كرده بود و حالا نمی‌دانست باید از چه پیروی كند. ‌حفره‌ها‌ی روحی و سوال‌های ذهنی‌ ها‌مون آنقدر به زبان مخاطب نزدیك بود كه حالا بعد از گذشت 20 سال از ساخت آن، در شرایطی كه كمدی‌ها‌ی نازل روی پرده با تمام جلوه‌گری‌ها‌ی سخیفی كه برای فتح گیشه انجام می‌دهند، نمی‌توانند انتظار مخاطب را برآورده كنند و در عوض اكران تك‌سئانس‌ ها‌مون در ایام ماه مبارك رمضان، سال قبل با چنان استقبالی از سوی 3 نسل روبه‌رو شد كه فیلمسازهای ما را به فكر فرو برد. ‌هامون چندین نسل را شیفته خود كرده. دهه پنجاهی‌ها، شصتی‌ها و حالا هفتادی‌ها، همه‌شان انگار كه خودشان را در آینه فیلم می‌بینند. اتفاقی كه مهرجویی هرگز نتوانست بار دیگر چه با سنتوری و چه با آسمان محبوبش برای نسل حاضر تكرار كند. ‌

ضیافتی برپا بود

دعوای مخالفان و موافقان كیمیایی را كه بسپاریم به مباحث تخصصی سینمایی، ناگزیریم اعتراف كنیم كیمیایی یك حق بزرگ به گردن سینمای ما دارد. ‌او همیشه در روزگار نارفیقی یادمان می‌اندازد كه یك رفیق خوب در زندگی، ‌می‌تواند چه معجزه‌ای باشد یا در زمانی كه هر كس بهتر فحش بدهد و گنده‌گویی كند، بالاتر از بقیه می‌ایستد و یادمان می‌دهد عزت، شرف و افتخار در چیست. ‌به هر حال قطعا ضیافت را به لحاظ ساختار فیلم و تكنیك‌های سینمایی نمی‌توان جزو برترین فیلم‌های كارگردان آن به حساب آورد كه قیصر، گوزن‌ها، رضا موتوری و دندان مار و سلطان را در كارنامه كاری‌اش دارد، ‌اما رنگ و بوی رفاقت در «ضیافت» پررنگ‌تر از دیگر فیلم‌ها‌ی كیمیایی بود. ‌ضیافت یك قهرمان نداشت، 7 قهرمان داشت. 7 دوست كه سال‌ها پیش قرار گذاشته‌اند چند سال بعد در روز مشخصی بار دیگر در پاتوق همیشگی‌شان گرد هم بیایند. ‌ضیافت جوان‌های هم‌نسل خودش را آنقدر ذوق‌زده كرد كه یادمان می‌آید عهد و پیمان جوان‌های فیلم، الگویی شد برای رفقای دبیرستانی و هم‌مدرسه‌ای آن روزگار كه در آخرین روز مدرسه به رسم ضیافت، ‌عهدی ببندند كه چندین سال بعد دور هم جمع شوند و ضیافتی به راه بیندازند.

كدامشان اما این قرار را به یاد سپردند و عملی كردند، اما چندان مشخص نیست.

امروز كدام فیلم!؟

زمانی ریاضی، دوره‌ای فیزیك، برهه‌ای پزشكی و خلاصه هرعلمی‌كه بگویید در فصلی، علم روز محسوب می‌شده و می‌شود. امروز هم می‌گویند جامعه‌شناسی علم روز است و رد‌پای آن بیش از همیشه در مباحث، عملكردها و تصمیم‌گیری‌ها هویداست و بخصوص در هنر. وقتی رمز و راز ماندگاری یك فیلم را از دكتر «حمیدرضا صدر»، منتقد و جامعه‌شناس می‌پرسیم، می‌گوید: «فیلم‌های مورد اشاره شما چند ویژگی دارند كه آنها را تبدیل به فیلم‌های جنجال‌برانگیز زمان خود كرده یا از مسائلی گفته‌اند كه نیاز آن روز بوده یا به گونه‌ای گفته‌اند كه مورد طلب و قبول مخاطب آن روز بوده یا گفتن آن به طور كلی ایجاد سوال كرده. این فیلم‌ها در دوره خود می‌آیند و بنا به اقتضا، شرایط و تب و تاب آن روز مورد استقبال نسل جوان قرار می‌گیرند و بعد از اتمام تاریخ انقضایشان، از یاد می‌روند، اما فیلمی ‌كه با گذشت زمان رنگ كهنگی نمی‌گیرد و تاریخ مصرف ندارد فقط یك ویژگی دارد كه آن را ماندگار می‌كند: پر كردن خلأ روحی و روانی مخاطب و ایجاد یك جریان یا موج نو. شما می‌بینید كه بعد از نمایش یك فیلم پرطرفدار چه در اینجا و چه در‌هالیوود بسیاری از جوان‌ها پیرو آموزه‌های آن فیلم می‌شوند. مدل مو، لباس، تكیه‌كلام‌ها، موسیقی‌هایی كه گوش می‌دهند و هر آنچه كه در فیلم اتفاق می‌افتد. خیلی از كتاب‌هایی كه در ‌هامون به آنها اشاره شد به چاپ چندم رسید. خیلی از جوان‌ها برای اولین‌بار نام كی یركه گور را در این فیلم شنیدند، خیلی‌ها كه در كهنه‌فروشی‌های میدان انقلاب دنبال كتاب ذن وفن نگاهداشت موتورسیكلت می‌گشتند، تعریف آن را از حمید‌ هامون شنیده بودند و.... اینها همه پركردن همان حفره‌هاست و آبی كه برای رفع تشنگی به دست مخاطب داده می‌شود. به‌همین خاطر اگر این خلأ‌ها درست شناسایی شوند و از روی شانس و باری به هر جهت در فیلم اتفاق نیفتاده باشند، سال‌ها بعد هم می‌توانند همان تاثیر را داشته باشند. سال‌ها بعد جامعه‌شناس‌ها با نقد این فیلم می‌توانند به دریافت‌های جامعه‌شناختی از یك دوره برسند. اما شما بگویید امروز كدام فیلم است كه به ‌واقع براساس نیاز روحی مخاطب امروز ساخته شده باشد؟!»

عروس افخمی

سال 1370 بهروز افخمی با فیلم عروس كاری با سینمای ایران كرد كه خیلی‌ها‌ معتقدند باید تاریخ سینمای ایران را به 2 دوره قبل و بعد از ساخت عروس تقسیم كرد.

‌در پی سنت‌شكنی افخمی در روزهای بی‌ستاره سینمای ما كه سوپراستار در آن تعریفی نداشت، برای اولین بار كلوزآپ‌هایی از چهره دختری جوان‌ (نیكی كریمی) و سر ‌و ‌صورت اصلاح شده و مرتب ابوالفضل پور‌عرب، نوید تولد اولین سوپراستارهای سینمای بعد از انقلاب را ‌داد. ‌اتفاقی كه به تسخیر گیشه‌ها‌ و صف‌ها‌ی طولانی پشت در سینماهای نمایش‌دهنده فیلم انجامید. ‌جدا از بحث ستاره‌سازی، افخمی در داستان نیز هوشمندانه عمل كرده بود.‌ او همان داستان تكراری، اما جذاب و رویایی پسر فقیر و دختر پولدار را با رنگ و بویی از مسائل اجتماعی آن دوران روایت كرد. ‌اگرچه داستان گوشزد می‌كرد كه جریان طبیعی زندگی انسانی، معصومیت او را به هم می‌ریزد، اما مخاطب در تمام طول فیلم احساس نمی‌كند، دارد نصیحت می‌شنود. ‌به هر حال افخمی توانست با عروسش، شوق یادآوری روزهای اكران و تماشای آن را برای سینما‌ دوستان زنده نگه دارد.

شوكران، مرسدس و چند داستان دیگر... ‌

بعد از اینها، در سال 1377 بار دیگر افخمی توانست با شوكران تبدیل به پدیده دهه 70 سینمای ایران شود. ‌عبور از خط قرمزها، ‌ورود به چالش‌ها‌ی اخلاقی و گذر از محدوده‌ها‌ی مگو، فیلم را تبدیل به یكی از جنجال‌برانگیزترین فیلم‌های سینمای ایران كرد و از طرفی روایت كلاسیك فیلم، ایجاد تعلیق و پرداخت یك درام قدرتمند اجتماعی، توانست شوكران را از قالب یك فیلم تاریخ مصرف‌دار در‌بیاورد.

‌بعد از آن دختران انتظار، ‌شیدا، ‌مرسدس، ‌سگ‌كشی، ‌اعتراض، ‌شام آخر و... هر كدام با استقبال خوبی از طرف نسل جوان روزگار خودشان روبه‌رو شدند و آوازه بسیاری از آنها آنقدر پیچید كه حتی جوان‌های امروز هم به دنبال نسخه‌ها‌ی كپی شده آنها می‌گردند.

هر‌چه از دهه 70،‌ فاصله می‌گیریم و به دهه 90 نزدیك می‌شویم، غیر از یكی دو فیلم از اصغر فرهادی نام دیگری به ذهنمان نمی‌رسد كه برای نسل‌های بعد ماندگار شود و خاطره‌انگیز. ‌همان‌طور كه مجید مجیدی در جایی گفته است: «پدر و مادرهای ما به ما چیز‌ها‌ی زیادی می‌آموختند، اما واقعیت این است كه ما چیز زیادی به فرزندانمان نیاموخته‌ایم كه حالا از آنها توقع زیادی داشته باشیم.»

مرسده بابایی

دوشنبه 10/5/1390 - 16:19
سينمای ایران و جهان
نگاهی به فیلم جاده ؛ اگر شما در جهان تنها بودید چه می‌كردید؟
پرسه در ‌قیامت
سینمای آمریكا مملو از اقتباس‌های ادبی است كه اغلب هم شاهكارهای بزرگ و ماندگاری از كار درآمده‌اند. این اقتباس‌ها معمولا ژانرهای مختلف فیلمسازی را هم در بر‌می‌گیرد. چند نمونه خوبش فیلم‌هایی نظیر سری هفت‌تایی «هری پاتر»، «آلیس در سرزمین عجایب»، «كوری»، «بادبادك‌باز» و «كد داوینچی» است كه از نویسندگان گوناگونی با ملیت‌های مختلف و در قالب‌های داستانی متنوع ساخته شده‌اند.

با این حال، فرمول‌های برداشت ادبی همیشه هم چندان نتیجه موفقی به بار نمی‌آورد. گاهی استثنایی باعث می‌شود فیلمی كه براساس یك داستان ساخته شده به ‌خوبی نسخه مكتوبش نباشد و بعكس، در موارد نادری فیلم بهتر از كتاب یا دست‌كم همسطح با ارزش‌های آن تولید می‌شود. فیلم «جاده» كه در این شماره به آن می‌پردازیم، از فیلم‌های اقتباسی دسته اول است؛ فیلمی جذاب و دیدنی كه متأسفانه كارگردان، آن را به اثری ضعیف و پایین‌تر از اعتبار و اهمیت كتاب تبدیل كرده است. گرچه تماشای تصاویر زنده از شخصیت‌ها و موقعیت‌های خلق‌شده در یك شاهكار ادبی جهان می‌تواند تجربه‌ای ناب و لذتبخش برای هر علاقه‌مند به سینما و ادبیات باشد، اما «جاده» به دلایلی كه در ادامه می‌آید، هم‌اكنون یكی از فیلم‌های مهم سینمای آمریكا و حتی جهان شمرده می‌شود.

قبیله یعنی یه نفر!

تا حالا فكر كرده‌اید اگر روزی برسد كه روی زمین هیچ امكاناتی برای زندگی نباشد، چه خواهید كرد؟ آیا می‌توانید پایان كار دنیا را تصور كنید؟ «جاده» درباره چنین روزی است؛ روزی كه زمین جز ویرانی، توفان، زلزله، جنایت و فاجعه چیزی بر خود نمی‌بیند. نشانه‌های حیات در حال نابودی‌اند. انسان‌های معدودی زنده مانده‌اند و از نجات‌یافتگان، گروه اندكی هنوز به شرافت انسانی خویش پایبندند. اغلب افراد در چنین شرایطی یا غارتگر شده‌اند یا آدمخوار! رحم و عطوفت از میان رفته. همه تلاش می‌كنند فقط یك روز بیشتر زنده بمانند و برای این زنده‌ماندن به هر خواری و خفتی تن می‌دهند. معنای كلمه «ما» تغییر كرده. هیچ دو نفری كنار یكدیگر دوام نمی‌آورند. هر قبیله شامل یك نفر است! و هر كس تنها به فكر خویش. در چنین جهان ترسناكی، شاهد زندگی سخت یك خانواده
3‌‌نفره خواهید بود: پدر، مادر و فرزند. آنها قصد دارند به هر شكل ممكن زنده و پاك بمانند. با آن كه فیلم از روز قیامت سخن می‌گوید و مخاطب را از قرارگرفتن در چنین شرایطی بشدت می‌ترساند ولی در لحظه‌لحظه فیلم نشانه‌هایی از امیدواری و رستگاری دیده می‌شود. نباید پایان فیلم را لو دهیم، با این‌حال بد نیست بدانید جاده، پایانی خوش و روشن دارد.

یكی از صحنه‌های بسیار خوب و غافلگیركننده فیلم، جایی است كه زوج پدر و پسر با زیرزمینی مخفی در حیاط یك خانه متروكه مواجه می‌شوند. این دومین‌بار است كه آنها چنین مخفیگاهی كشف می‌كنند. بار اول، وقتی مرد در زیرزمین را می‌گشاید، با آدم‌های لاغر و رو به موتی برخورد می‌كند كه از فرط گرسنگی روی زمین افتاده‌اند. گوشت تن خود و دیگران را می‌خورند و با دیدن پدر و پسر، به آنها حمله‌ور می‌شوند. پسر كه قبلا از این واقعه ترسیده، نمی‌‌خواهد آن حادثه دوباره تكرار شود، اما این‌بار، بخت با آنها یار است. زیرزمین دوم، یك انبار مواد غذایی است. آن دو چند روزی در انبار غذا می‌مانند و حسابی به خود می‌رسند. دوش می‌گیرند و موی سر و صورتشان را اصلاح می‌كنند‌ (نمونه این صحنه را می‌توانید در سریال خوش‌ساخت «لاست» هم ببینید). ولی این معجزه دائمی نیست. آدمخوارها به آن مكان نیز می‌رسند و پدر و پسر چاره‌ای جز فرارِ دوباره ندارند.

پیش و پس از «جاده»، فیلم‌های دیگری با چنین تِم و رویكردی ساخته شده‌اند. ازجمله سریال «جِریكو» و فیلم‌های «روز رستاخیز» و «كتابی برای اِلی» (با بازی دنزل واشنگتن، محصول سال 2010). بخصوص در آخری، قصه، روایت و فضاسازی‌ها، شباهت بسیاری به فیلم هیلكات دارد. حتی نمایی در فیلم هست كه در هر دو اثر، عینا تكرار شده. در هر دو فیلم، صحنه‌ای را می‌بینید كه گروهی از آدمخواران به دنبال زن و كودكی می‌دوند و عاقبت آنها را به چنگ می‌آورند و در این میان، قهرمان فیلم تنها كاری كه می‌كند، تماشاكردن آن صحنۀ دلخراش و آزاردهنده است!

چه كسانی جاده را ساختند؟

«جاده» فیلمی عمیق و تكان‌دهنده دربارۀ بشر و مبارزه‌اش برای بقا در موقعیتی شبیه به آخرالزمان است؛ اثری كه تصویری هشداردهنده، آینده‌نگر و ترسناك از عاقبت انسان به نمایش می‌گذارد. داستان فیلم در زمان و مكان نامشخصی و جایی در آینده‌ رخ می‌دهد. هرچند ظاهرا زمان وقوع ماجرا برای نویسنده و فیلمساز اهمیتی نداشته ولی فلاش‌بك‌های متعدد به گذشته، نماهایی گنگ و نسبتاً مبهم و بی‌كاركرد از یك خانواده و زندگی آرامشان در محیطی دلپذیر و امن نشان می‌دهد. با آن‌كه به نظر می‌رسد آنچه در اصلِ داستان اهمیت بیشتری داشته، پیامدهای هولناك یك فاجعه، مشابه با انفجارهای هسته‌ای و تاثیر آن بر سرنوشت و زندگی انسان است.

كارگردان «جاده»، پیش از این فیلم ضدوسترن مشهوری به نام «پیشنهاد» ساخته بود. وی «جاده» را سال 2009 و به دور از الگوی رایج در فیلم‌های متعارف پیشگویانه ژانر علمی ـ تخیلی كارگردانی كرد.

نقش پدر را در فیلم، ویگو مورتنسن بازی می‌كند؛ بازیگری كه سال 2007 از نامزدهای جایزه اسكار برای فیلم «وعده‌های شرقی» بود. فیلم‌بین‌های حرفه‌ای، او را با ایفای نقش «آراگون» در سری فیلم‌های «ارباب حلقه‌ها» به خاطر می‌آورند. نقش پسربچه را «كُدی اسمیت مَك‌فی» بازی می‌كند كه این تجربه، امتیاز مهمی در كارنامه بازیگری او به شمار می‌آید. از دیگر بازیگران فیلم باید به چارلیز ترون در نقش همسر / مادر، رابرت دووال (پیرمرد تنها) و گای پیرس (پدر خانواده دوم) اشاره كرد. جاویر آگوریستوبل، «جاده» را فیلمبرداری و جان گرگوری آن را تدوین كرده‌ است. این فیلم با بودجه 25 میلیون دلاری ساخته شده است.

اگر از هواداران فیلم‌های جاده‌ای پركشش و تعلیق هستید، تماشای جاده را از دست ندهید. جاده، فیلمی سیاه و تلخ است ولی لذت تماشای تصاویر و فضای خوف‌انگیز و رعب‌آور آن، بعلاوه پایان دلنشین و خوشبینانه‌اش تا ابد با شما باقی خواهد ماند.

جایی برای پیرمردها هست!

كورمك مك‌كارتی، نویسنده سالخورده رمان جاده (The Road)، اثرش را سال 2005 به چاپ سپرد كه جایزه ادبی كلانی برایش به ارمغان آورد و پس از آن بلافاصله سال بعد، رمان «جایی برای پیرمردها نیست» را منتشر كرد كه برادران كوئن براساس آن فیلم موفقی ساختند و اسكار را به خانه بردند. مك‌كارتی را به خاطر تبحر در نویسندگی و خلق فضاهای پیچیده و هولناك در نوشته‌هایش با نام ویلیام فاكنر، آمریكا می‌شناسند. او در رمان خود، جهانی تیره و تار و آكنده از ناامیدی و تباهی ترسیم كرده كه البته خالق فیلم، یعنی جان هیلكات به رغم وفاداری به اصل رمان و تلاشی كه در خلق فضاهای سرد و سیاه كرده، نتوانسته ترس و وحشت موجود در كتاب را به فیلم خود منتقل كند. با این كه روایت فیلم به تبعیت از رمان مك‌كارتی، خطی، نعل به نعل و دارای تشابهاتی با روایت فیلم‌های‌ ها‌لیوودی است، اما اگر خوب دقت كنید، محصول نهایی با رمان اندكی فرق دارد. جاده بنا بوده اثری صرفا هنری باشد، نه یك فیلم تجاری سرگرم‌كننده. برای رسیدن به چنین نتیجه‌ای، گروه سازنده نیازمند بازیگران ماهر، فیلمنامه‌ای محكم و اصولی و از همه مهم‌تر، كارگردانی حرفه‌ای است كه از جمع مصالح نامبرده، اثری چشمگیر درآورد؛ اتفاقی كه اینجا نیفتاده. شاید اگر این فیلم هم با سر و شكلی مركب از هنری و تجاری ساخته می‌شد، اینك با فیلمی نظیر «جایی برای پیرمردها نیست» مواجه بودیم. به آن شرط كه كارگردانی هم‌سطح با نویسنده رمان پشت دوربین چنین فیلمی می‌نشست. با این‌همه، «جاده» به حرمت رمان معتبرش، فیلمی ارزشمند و قابل‌اعتناست.

دوشنبه 10/5/1390 - 16:14
کامپیوتر و اینترنت
 
نرم‌افزار Microsoft Word امكانات مختلفی را برای محدود كردن فایل‌های ذخیره شده در اختیار شما قرار می‌دهد كه یكی از آنها رمزگذاری روی فایل ذخیره شده یا اعمال محدودیت در ویرایش فایل است. بسیاری از كاربران از قابلیت اعمال محدودیت فایل به شكلی استفاده می‌كنند كه كل فایل غیرقابل ویرایش می‌شود اما نسخه 2010 این نرم‌افزار به شما این امكان را می‌دهد تا فقط برخی قسمت‌های فایل موردنظرتان را محدود كنید و بقیه قسمت‌ها را باز بگذارید.

به این ترتیب اگر بخواهید فرمی ‌را برای افرادی ارسال كنید كه نتوانند عبارات ثابت موجود در صفحه را تغییر بدهند اما این امكان را داشته باشند كه بخش‌هایی همچون نام و نام خانوادگی را تكمیل و فایل جدید را برای شما ارسال كنند، براحتی می‌توانید این كار را انجام دهید و فایل آماده شده را در اختیار آنها قرار دهید. انجام این كار نیز به روش زیر امكان پذیر است:

1‌‌ـ‌ ابتدا نرم‌افزار Word 2010 را باز كنید.

2‌‌ـ‌ به تب Review مراجعه كرده و روی گزینه Restrict Editing كلیك كنید.

3‌‌ـ‌ می‌بینید كه پنجره جدید در سمت راست نرم‌افزار نمایش داده می‌شود. در این پنجره گزینه Allow only this type of editing in the document را به حالت فعال درآورده و از منوی كشویی نیز گزینه No changes (Read only) را انتخاب كنید.

4‌‌ـ‌ قسمت‌هایی از متن خود را كه قصد دارید دیگران قادر به ویرایش آنها باشند، به حالت انتخاب درآورید.

5‌‌ـ‌ از بخش Exceptions علامت چك مارك كنار گزینه Everyone را فعال كنید و در نهایت گزینه Yes Start Enforcing Protection را برگزینید.

6‌‌ـ‌ در پنجره به نمایش درآمده رمز عبور دلخواه خود را 2 بار وارد كنید تا اعمال محدودیت‌ها روی فایل شما اجرا شود. پس از انجام این مراحل مشاهده می‌كنید كه فقط بخش‌های مشخص شده توسط شما قابل ویرایش هستند و دیگر بخش‌ها را نمی‌توان ویرایش كرد.

توجه:

برای حذف محدودیت‌های ویرایشی نیز ‌باید پس از كلیك روی گزینه Restrict Editing از تب Review، گزینه Stop Protection را انتخاب كنید. در این مرحله پس از وارد كردن صحیح رمز عبور، محدودیت‌های اعمال شده حذف می‌شود.

دوشنبه 10/5/1390 - 16:3
کامپیوتر و اینترنت
 
اگر به طور اتفاقی یا بر اثر یك اشتباه فایلی را از روی‌ هارددیسك رایانه حذف كنید، نرم‌افزارها و روش‌های مختلفی وجود دارد كه به كمك آنها می‌توانید فایل حذف شده خود را بازیابی كنید.

اما به نظر شما اگر یك ایمیل را اشتباهی پاك كنید باز هم راهی برای بازیابی آن وجود دارد؟ اگر از كاربران سرویس‌های ایمیلی بجز ‌هات‌میل (Hotmail) باشید، پاسخ ما به شما منفی است! اما كاربران‌هات‌میل این امكان را دارند كه ایمیل‌هایی را كه از پوشه حذف شده‌ها نیز پاك كرده‌اند، بازیابی كنند. پس اگر شما هم از این سرویس ایمیل استفاده می‌كنید و می‌خواهید با روش انجام این كار آشنا شوید، ‌باید طبق مراحل زیر عمل كنید:

1‌‌ـ‌ ابتدا وارد محیط كاربری خود در هات میل شوید.

2‌‌ـ‌ از منوی موجود در سمت چپ صفحه، روی گزینه Deleted كلیك كنید تا پنجره ایمیل‌های حذف شده برای شما نمایش داده شود.

3‌‌ـ‌ در انتهای این صفحه لینكی وجود دارد كه عنوان آن عبارت است از:

Recover deleted messages

4‌‌ـ‌ روی لینك ذكر شده در مرحله 3 كلیك كنید و منتظر بمانید (باتوجه به تعداد ایمیل‌های قابل بازیابی شما بین یك تا چند دقیقه زمان نیاز است). پس از پایان عملیات بازیابی مشاهده می‌كنید كه ایمیل‌های قابل بازیابی شما در بخش Deleted به نمایش درآمده‌اند.

توجه: سرویس‌هات میل قادر است ایمیل‌هایی را بازیابی كند كه مدت زمان زیادی از حذف آنها نگذشته باشد؛ پس چنانچه ایمیلی را خیلی وقت پیش حذف كرده‌اید و با عملیات بازیابی نیز قادر به بازیابی آن نشده‌اید، بهتر است آن را فراموش كنید!

دوشنبه 10/5/1390 - 16:2
کامپیوتر و اینترنت
 
Windows Explorer برنامه‌ای است كه شما را قادر به دیدن و اداراه كردن فایل‌ها، فولدرها، Libraries و... می‌كند.

در شماره‌های گذشته به صورت اجمالی ویژگی‌های جدید و تفاوت‌های Windows Explorer ویندوز 7 را با ویندوزهای قدیمی مطرح كردیم. در این شماره قصد داریم Folder Options را جزء به جزء مورد بررسی قرار دهیم.

Windows Explorer برنامه‌ای است كه شما را قادر به دیدن و اداراه كردن فایل‌ها، فولدرها، Libraries و... می‌كند.

در شماره‌های گذشته به صورت اجمالی ویژگی‌های جدید و تفاوت‌های Windows Explorer ویندوز 7 را با ویندوزهای قدیمی مطرح كردیم. در این شماره قصد داریم Folder Options را جزء به جزء مورد بررسی قرار دهیم.

برای دسترسی به Folder Options می‌توانید روی آیكون مربوط به آن در كنترل‌پنل (در حالت نمایش Small Icons یا Larg Icons) كلیك كنید. همچنین می‌توانید روی گزینه Organize واقع در سمت چپ و بالای یك صفحه Windows Explorer كلیك كنید و گزینه Folder and search options را انتخاب كنید. در ویندوز XP می‌توانستید از نوار ابزار، منوی Tools و سپس Folder Options را برگزینید. در ویندوز 7 می‌توانید با فشردن كلید Alt، نوار ابزار را به صورت موقت فراخوانید!

همان‌طور كه می‌بینید Folder Options به سه قسمت General، View و Search تقسیم شده است؛ ذیل هر یك از این صفحات دكمه Restore defaults را دارید؛ به این معنی كه با انتخاب آن، تمامی تنظیمات برگه جاری به حالت پیشفرض باز می‌شود؛ پس نگران تغییراتی كه اعمال می‌كنید نباشید!

1‌‌ـ‌ General

در این تب، تنظیمات عمومی و كلی مربوط به Windows Explorer انجام می‌شود.

گزینه پیشفرض برای Browse Folder گزینه اول است و باعث می‌شود هر فولدر در همان پنجره جاری باز شود. اگر گزینه دوم (Open each folder in its own window) را انتخاب كنید، خواهید دید كه با كلیك روی هر درایو یا فولدر، پنجره جدیدی باز خواهد شد.

در قسمت Click items as follows می‌توانید گزینه Single click را به جای Double click انتخاب كنید. با این كار برای Select كردن یك فایل یا فولدر كافی است نشانگر ماوس را روی آن نگه دارید و با یك كلیك (به جای دو كلیك!) فولدر یا فایل را باز كنید.

اگر Show all folders را در قسمت Navigation pane در حالت انتخاب قرار دهید، گزینه‌هایی همچون RecycleBin، Control Panel و... به قسمت سمت چپ Windows Explorer اضافه می‌شوند. انتخاب گزینه Automatically expand to current folder نیز باعث می‌شود مسیر فولدری كه در آن قرار دارید، به صورت یك نمودار درختی در
Navigation pane نمایش داده می‌شود. اگر ‌هارد دیسك‌تان پر از اطلاعات دسته‌بندی شده است، حتما این گزینه را فعال كنید.

2‌‌ـ‌ View

تب View كه مهم‌ترین و پركاربردترین قسمت Folder Options است برای تنظیمات نمایش فایل‌ها و فولدرها در
Windows Explorer است.

برای این‌كه نحوه نمایش دلخواهتان (List، Details و... ) را به تمامی فولدرها اعمال كنید، آن را برای یك فولدر تنظیم سپس در این برگه دكمه Apply to folders را انتخاب كنید.

عملكرد هر یك از گزینه‌های Advanced Settings در ادامه عنوان می‌شود.

-Always show icons never thumbnails

اگر این گزینه در حالت انتخاب باشد، برخی انواع محتویات فولدرها در آیكون آن فولدر نمایش داده می‌شود. به عنوان مثال برخی عكس‌های فولدرهای حاوی عكس، در آیكون آن فولدر نمایش داده می‌شود.

‌‌‌ Always show menus -

با انتخاب این گزینه، نوار ابزار همیشه در مرورگر ویندوز در دسترس قرار دارد.

‌‌‌ Display file icon on thumbnails -

انتخاب این گزینه باعث می‌شود همیشه آیكونی برای فایل‌ها مطابق با Thumbnail آنها نمایش داده شود.

Display file size…-

فعال بودن این گزینه موجب می‌شود با نگه داشتن ماوس روی یك فولدر، حجم آن برای شما به نمایش درآید.

… Display the full path-

اگر می‌خواهید نشانی فولدری كه در آن قرار دارید به صورت كامل در Titlebar نمایش داده شود، این گزینه را فعال كنید. البته این مورد فقط برای تم كلاسیك است و در Aero نمی‌توانید آن را داشته باشید!

‌‌ Hidden files and folders-

در این قسمت می‌توانید تعیین كنید فایل‌های مخفی ویندوز نمایش داده شوند یا خیر.

‌‌‌ Hide empty drives -

اگر یك Card reader را بدون این‌كه كارت حافظه به آن متصل باشد به سیستم وصل كنید، درایوهای آن نمایش داده نمی‌شود. اگر می‌خواهید درایوهای خالی نمایش داده شوند، این گزینه را از حالت انتخاب خارج كنید.

‌‌‌ Hide extensions for known file type -

اگر بخواهید پسوند یك فایل را از طریق Rename كردن آن تغییر دهید، ‌باید حتما این گزینه را از حالت انتخاب خارج كنید تا پسوند فایل‌های شناخته شده در ادامه نام آنها ظاهر شود!

‌‌‌ Hide protected operating system files-

انتخاب این گزینه باعث می‌شود فایل‌های سیستمی سیستم‌عامل از دید مخفی باشد تا به اشتباه به آنها آسیب وارد نكنید! اما در برخی موارد یك ویروس می‌تواند فولدرهای مورد نیاز شما را SystemFile كند. در این حالت می‌توانید برای مشاهده آنها این گزینه را از حالت انتخاب خارج كنید.

‌‌‌ Lunch folder window in a separate process -

انتخاب این گزینه موجب می‌شود هر فولدر یك قسمت مجزا از Memory RAM را اشغال كند؛ این عمل به‌رغم این‌كه باعث پایداری عملكرد سیستم‌عامل می‌شود، اما سرعت و كارایی آن را كم می‌كند. از این گزینه بیشتر برای عیب یابی استفاده می‌شود.

Restore previous folder… -

اگر این گزینه در حالت انتخاب باشد، فولدرهایی كه هنگام خاموش شدن سیستم باز بوده‌اند، پس از بالا آمدن ویندوز دوباره باز می‌شوند.

‌‌ show drive letters-

اگر می‌خواهید Drive Letterد(‍ D ،C و... ) برای درایوهای سیستم تان نمایش داده نشود، این گزینه را از حالت انتخاب خارج كنید.

‌ Show encrypted or… -

با انتخاب این گزینه نام فایل‌های Encrypt یا فشرده شده، در یك فولدر به رنگ‌های خاص نمایش داده می‌شود.

up description -‌‌ Show pop‌ -

اگر این گزینه را از حالت انتخاب خارج كنید، توضیحات مربوط به فایل‌ها و فولدرها با نگه داشتن ماوس روی آنها نمایش داده نمی‌شود!

‌‌‌ Show preview handlers -

برخی نرم‌افزارها مانند Adobe reader همراه خود وصله‌ای را به ویندوز 7 اضافه می‌كنند كه باعث می‌شود فایل‌هایشان در Preview pane مرورگر ویندوز نمایش داده شود. اگر این گزینه را از حالت انتخاب خارج كنید، این فایل‌ها در Preview pane نمایش داده نمی‌شود.

‌‌Use check boxes… -

فعال كردن این گزینه باعث نمایش یك Check box در كنار هر فایل یا فولدر انتخاب شده، می‌شود.

‌‌Use sharing wizard-

انتخاب این گزینه، Wizard مربوط به Share كردن یك فولدر را به تب Sharing از Properties آن فولدر اضافه می‌كند. (توضیحات مربوط به این قسمت در آینده ارائه می‌شود.)

‌‌ When typing into list view -

حتما برایتان پیش آمده كه از میان محتویات بسیار زیاد یك فولدر به دنبال یك فایل یا فولدر خاص باشید. اگر حروف ابتدایی نام یك فایل یا فولدر را تایپ كنید، می‌توانید به آن نزدیك شوید! این حالت پیشفرض است؛ اما می‌توانید در این قسمت گزینه Automatically type into the search box را انتخاب كنید تا هنگام تایپ، نام آن فایل یا فولدر مستقیم در Search box وارد شود.

3‌‌ـ‌ Search

در این تب می‌توانید تنظیمات مربوط به Indexing (فهرست‌سازی) و Searching را انجام دهید.

تنظیمات پیشفرض این برگه بسیار عالی است؛ اما می‌توانید گزینه include compressed files را در حالت انتخاب قرار دهید تا هنگام جستجوی یك فایل، درون فایل‌های فشرده نظیر Zip و Cab هم بررسی شود.

محمدسعید نمازی

دوشنبه 10/5/1390 - 16:0
کامپیوتر و اینترنت
 
استفاده از حافظه‌های فلش روزبه‌روز در حال افزایش است و اکثر کاربران رایانه و حتی دیگر کاربران برای استفاده از لوازم مختلف همچون پخش‌کننده‌های موزیک و... از این حافظه‌های کوچک استفاده می‌کنند. یکی از مشکلاتی که هنگام استفاده از این حافظه‌ها برای کاربران به وجود می‌آید، فراموش کردن قطع اتصال حافظه قبل از خاموش کردن رایانه است.

به عنوان مثال فرض کنید در یک کافی‌نت یا در منزل دوستان و آشنایانتان حافظه فلش خود را به دستگاه وصل می‌کنید و اطلاعات لازم را از اینترنت دانلود و روی آن ذخیره می‌کنید، اما حواستان نیست که فلش را از دستگاه جدا کنید و رایانه را خاموش می‌کنید. در این حالت علاوه بر این‌که فراموش می‌کنید حافظه فلش خود را بردارید، ممکن است اطلاعات موجود در حافظه نیز آسیب ببیند. نرم‌افزار USB Alert ابزار کوچکی است که برای جلوگیری از بروز این مشکل طراحی شده است. به کمک این برنامه در صورتی که قصد خاموش کردن رایانه را داشته باشید و حافظه فلش نیز به آن وصل باشد، نرم‌افزار به طور هوشمند به شما هشدار می‌دهد تا ابتدا حافظه را از دستگاه جدا کنید.

این نرم‌افزار در نسخه‌های 32 و 64 بیت سیستم‌عامل ویندوز اکس پی، ویستا و 7 قابل استفاده است و می‌توانید آخرین نسخه آن را از لینک زیر دانلود کنید:

http://usbalert.nl/usbalert/download.php

دوشنبه 10/5/1390 - 15:58
کامپیوتر و اینترنت
بروز اشکال در مجموعه نرم‌افزارهای آفیس، استفاده از نسخه‌های کرک شده، ارتقای نرم‌افزار از نسخه‌های 2003 و 2007 به آفیس 2010 و... برخی از دلایلی هستند که مجبور می‌شوید قبل از انجام آنها اطلاعات مربوط به سریال استفاده از نرم‌افزار را حذف کرده یا تغییر دهید.

به عنوان مثال کسانی که از آفیس 2007 استفاده می‌کنند و قصد دارند آفیس 2010 را روی رایانه خود نصب کنند برای جلوگیری از کرک نشدن صحیح نسخه 2010 می‌باید ابتدا نسخه 2007 را به طور کامل از روی رایانه پاک کنند تا هیچ ردپایی از شماره سریال ثبت نرم‌افزار روی رایانه باقی نماند. پاکسازی سریال ثبت نرم‌افزار نیز روش‌های مختلف و پیچیده ای دارد که انجام آن برای تمام کاربران امکان‌پذیر نیست؛ اما نرم‌افزار Office Key Remover ابزاری است که انجام این کار را برای همگان امکان پذیر می‌سازد. به کمک این برنامه کاربران با یک کلیک ساده می‌توانند سریال ثبت شده در رایانه مربوط به نسخه‌های مختلف نرم‌افزار آفیس (اکس‌پی، 2003، 2007، 2010) را حذف کنند. به این ترتیب هرگاه بخواهید این اطلاعات را حذف کرده تا اطلاعات جدیدی را وارد کنید، با یک کلیک ساده قادر به انجام این کار خواهید بود.

توجه:

برای اجرای صحیح نرم‌افزار در ویندوزهای ویستا و 7 می‌باید روی آیکون برنامه کلیک راست کرده و گزینه Run as Administrator را انتخاب کنید.

http://sites.google.com/site/distantx/OfficeKeyRemover1.0.0.4-Setup.zip

دوشنبه 10/5/1390 - 15:56
کامپیوتر و اینترنت
 
محیط كاربری نسخه 4 مرورگر فایرفاكس تغییرات زیادی داشته و سرعت وب‌گردی در این مرورگر نیز افزایش چشمگیری داشته است؛ اما یكی از قابلیت‌هایی كه در این مرورگر توسعه یافته و استفاده از آن نیز آسان‌تر شده، قابلیت وب‌گردی خصوصی است.

در این نوع وب‌گردی كه به Private Browsing معروف است، هیچ ردپایی از صفحات مرور شده توسط شما روی رایانه ذخیره نمی‌شود و می‌توانید با خیال راحت به مشاهده صفحات دلخواه خود بپردازید.

برای استفاده از این قابلیت در مرورگر فایرفاكس نسخه 4 ، كافی است به یكی از روش‌های زیر عمل كنید:

روش اول: استفاده از كلیدهای تركیبی .Ctrl+Shift+P در این حالت پنجره‌ای به‌نمایش در می‌آید كه با انتخاب گزینه Start در آن، مرور خصوصی صفحات آغاز می‌شود.

روش دوم: انتخاب گزینه Start private browsing از منوی فایرفاكس كه در این حالت نیز همچون روش اول پنجره هشدار به‌نمایش در می‌آید و پس از كلیك روی گزینه Start حالت مرور خصوصی فعال می‌شود.همچنین برای خروج از این حالت نیز تنها كاری كه می‌باید انجام دهید، بستن تب فعال و باز كردن یك تب به‌صورت معمولی یا انتخاب گزینه Stop private browsing از منوی فایرفاكس است.

يکشنبه 9/5/1390 - 10:40
کامپیوتر و اینترنت
سرویس پست الكترونیك جی‌میل یكی از محبوب‌ترین سرویس‌های ایمیل در دنیاست. این سرویس روش استفاده بسیار ساده‌ای دارد و كاربران نیز روز‌به‌روز با روش‌های بیشتری درباره چگونگی استفاده ساده‌تر از این سرویس آشنا می‌شوند.

یكی از این روش‌های ساده نیز افزودن تصاویر به ایمیل‌ها، بدون نیاز به صرف وقت است! اگر در حال وب‌گردی هستید یا ایمیلی برایتان ارسال شده‌ كه حاوی تصویری جالب است و قصد دارید آن را برای دوستانتان نیز ارسال كنید، نیازی نیست تصویر را ذخیره و به ایمیل خود پیوست كنید ؛ بلكه تنها كاری كه ‌باید انجام دهید این است كه تصویر موردنظر را همچون متن از روی صفحه مربوط انتخاب و كپی كنید. سپس به صفحه جی‌میل خود مراجعه كنید و در بخش ارسال ایمیل جدید، كلیك راست كرده و گزینه Paste را انتخاب كنید. مشاهده می‌كنید كه تصویر موردنظر شما بی‌دردسر به ایمیلتان اضافه شده‌ است.

يکشنبه 9/5/1390 - 10:39
کامپیوتر و اینترنت
نمایش وضعیت در یاهو مسنجر (Status) به شما این امكان را می‌دهد تا دوستانتان را از كاری كه در حال انجام آن هستید مطلع سازید.

یكی از مواقعی كه وضعیت شما به‌طور خودكار تغییر می‌كند، زمانی است كه در بخش موزیك یاهو در حال گوش دادن به یك موسیقی باشید، اگر جزو كاربرانی هستید كه دوست ندارید نام موزیكی كه در حال گوش دادن به آن هستید به دیگران نمایش داده شود، می‌توانید به روش زیر عمل كنید:

1ـ برنامه یاهو مسنجر را اجرا كنید 2ـ به منوی Messenger بروید و گزینه Preferences را انتخاب كنید 3ـ از پنجره به‌نمایش درآمده به بخش Yahoo! Music بروید و در قسمت When I am listening to Yahoo! Music، change my status to show، گزینه Do not change my status را فعال كنید. به این ترتیب هنگامی كه در بخش موزیك یاهو در حال گوش دادن به موزیك باشید، نشان وضعیت شما در یاهو تغییر نخواهد كرد.

يکشنبه 9/5/1390 - 10:38
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته