خواص خوراکی ها
خواص فوق العاده آناناس
مصرف منظم این میوه فواید زیادی به بدن می رساند که در این مطلب به نقل از «ehow» به آن ها اشاره شده است.
منگنز موجود در این میوه برای شکل گیری،حفظ و تقویت استخوان و بافت های پیوندی مفید است.خاصیت ضدالتهابی دارد و درد آرتریت را تسکین می دهد.علاوه بر آن از ناراحتی های سندروم کارپل و نقرس می کاهد.
«برومیلین» در این میوه میزان اسید در بدن را خنثی می کند.با تنظیم کردن میزان ترشح پانکراس به سیستم هاضمه کمک می کند.
منبع غنی ویتامین C است و با ویروس هایی که سرماخوردگی و سرفه ایجاد می کند، مقابله می کند.این میوه برای افراد مبتلا به سرماخوردگی مفید است.
خوردن آناناس لثه ها را تقویت می کند.بتاکاروتن در این میوه استوایی مانع از بروز بیماری پیری چشم بر اثر بالا رفتن سن می شود.برای قلب مفید است و مانع از بروز بیماری های قلبی می شود.«برومیلین» التهاب مجرای تنفسی را کاهش می دهد.
فیبر موجود در آن،به طور موثر یبوست را درمان می کند.فاقد چربی و کلسترول است و سرشار از ماده مغذی لازم و ویتامین های مفید برای رشد بدن است.کرم های روده ای را از بین می برد.
دوشنبه 29/10/1393 - 16:52
خواص خوراکی ها
پیشگیری از سکته مغزی با مصرف بادام زمینی
فواید بادام زمینی
۱-بادام زمینی موجب گشاد شدن رگهای بدن و تسهیل جریان خون میشود و از لخته شدن خون و سکته مغزی جلوگیری میکند.
۲-یک رژیم دارای بادام زمینی،به خاطر افزایش منیزیم،فولات،فیبر،مس و ویتامین E،خطر بیماری قلبی را کم میکند.مصرف ۲۸ گرم بادام زمینی در روز،موجب کاهش بیماری قلبی میگردد. برای جلوگیری از بیماری قلبی،حداقل ۱ مشت بادام زمینی و دیگر آجیلها یا ۲ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی را ۴ بار در هفته میل کنید.
۳- اگر ۲۸ گرم بادام زمینی،آجیل و یا کره بادام زمینی در هفته میل کنید،۲۵درصد خطر پیشرفت سنگ کیسه صفرا را کم کردهاید.
۴-به افراد چاق توصیه میشود بیشتر از ۱ مشت بادام زمینی موجب افزایش وزن میگردد.
۵-بادام زمینی را ۲ بار یا بیشتر در هفته مصرف کنید.ثابت شده است زنانی که از این امر پیروی میکنند،تا ۸۵ درصد سرطان روده بزرگ را از خود دور کردهاند و به همین ترتیب مردان تا ۲۷ درصد این سرطان را کاهش دادهاند.
۶- میوه نارس آن،ترشح شیر را زیاد میکند.
۷- روغن بادام زمینی،ملین و رفع کننده یبوست میباشد.
۸- بادام زمینی از نظر خواص،شبیه روغن زیتون میباشد.
مضرات بادام زمینی:
بسیاری از افراد به بادام زمینی حساسیت دارند.معمولا آلرژی افراد به بادام زمینی،در دوران کودکی ظاهر میشود.
اولین نشانههای آلرژی به بادام زمینی به صورت آبریزش بینی یا خارش پوست در قسمتهایی از بدن میباشد.نشانههای بعدی شامل:تهوع،استفراغ،اسهال،ناراحتی شکمی،سوزش زبان،سختی تنفس،گلودرد یا درد در دیگر نواحی بدن،افت ناگهانی فشار خون،سرگیجه و در نهایت بیهوشی و مرگ است.
دوشنبه 29/10/1393 - 16:51
اطلاعات دارویی و پزشکی
آیا آدامس بادکنکی خشکی دهان را برطرف میکند؟
بر طبق پژوهشهای منتشر شده انجمن دندانپزشکی عمومی،90% خشکی دهان به علت مصرف داروهاست.پس اگر از قرص مسکن ادویل یا ایبوپروفن زیاد استفاده میکنید علتش دقیقا همین است.اگر از قرصهای متفاوت دیگری هم استفاده می کنید و دهانتان بی آب و خشک است حتما بروشور دارو را بخوانید تا ببینید عارضه اش خشکی دهان هست یا نه نفس کشیدن از راه دهان و خروپف کردن هم میتواند باعث خشکی دهان شود.با اینکه این مورد کمتر شایع است،اما میتواند آن را دلیل دیگری به حساب آورد.این یک اختلال خودایمنی است که باعث کاهش تولید بزاق دهان میشود.
چطور میتوان هرچه سریعتر به یک وضعیت نرمال دست پیدا کرد؟
آبرسانی کنید
وقتی به اندازه آب مینوشید به بدنتان ابزاری میدهید که برای حل این مشکل به آن نیاز دارد.مطمئن شوید که به جای آب از نوشیدنی های دیگری که الکل یا کافئین دارند استفاده نمیکنید.چون همانطور که احتمالا می دانید اینها به جای تولید آب آن را جذب میکنند.
یک دستگاه رطوبتساز بخرید
این وسیله بسیار حیاتی است.مخصوصا در طول زمستان شما به کمی رطوبت در هوا نیاز دارید.اگر یک رطوبتساز برای اتاق خوابتان بخرید دهان و پوستتان از شما ممنون خواهند شد.
دهانتان را مرطوب کنید
اسپریها و یا شویندههای دهان میتوانند برای مبارزه با خشکی دهان به شما کمک کنند.
آدامس باد کنید
یک تکه کوچک آدامس بدون قند یا آبنبات میتواند به تولید بزاق دهان کمک کند.
دوشنبه 29/10/1393 - 16:51
نوشیدنی و دسرها
نوشیدنی های طبیعی که بوهای نامطبوع بدن را می کشد
غذاها و نوشیدنی هایی که ما از طریق رژیم غذایی روزانه وارد بدن میکنیم تاثیر بزرگی بر سلامتی ما دارد و همچنین در بوی بدن ما که از طریق بزاق دهان،عرق،ادرار و مدفوع دفع می شود تاثیر گذار است.
این نوشیدنی سالم بوی ناخوشایند عرق را از بین برده و سیستم گوارش را بهبود می بخشد
مواد لازم مورد نیاز:
- 2 عدد سیب
- 5 برگ کلم پیچ
- آب لیمو
- 1 تکه زنجبیل
- 1 دسته جعفری
روش آماده سازی:
مواد تشکیل دهنده را با استفاده از آب سرد بشویید،و آنها را در مخلوط کن ریخته چند تکه یخ بریزید و بخوبی مخلوط کنید.این مخلوط را در صبح با معده خالی یا بین وعده های غذایی بنوشید
دوشنبه 29/10/1393 - 16:51
کامپیوتر و اینترنت
1- دستگاهی همه کاره
در حالی که خیلی ها درصدد اثبات کاربردپذیری بالای تبلت ها هستند و آزمایش های عجیب و غریبی مثل چند ماه استفاده محض از تبلت را هم ترتیب می دهند ولی لپ تاپ سیستم آزادی است که به شما امکان برخورداری از نرم افزارهای زیادی را می دهد، گنجینه ای که حاصل قدمت زیاد پی سی است.می توانید داده ها را بک آپ بگیرید، برنامه های زیادی دانلود کرده یا حتی آهنگ ها و فیلم ها را آزادانه مدیریت کنید.
2- ظرفیت حافظه دستگاه
تا جایی که حافظه ما را یاری می کند، آی پد 128 گیگابایتی تنها تبلتی است که این ظرفیت بالا را به کاربرش ارائه می کند. سرفیس پرو هم هست ولی حقیقتا دستاهی دورگه به شمار می رود، نه یک تبلت محض.
تبلت های اندرویدی هم که به لطف شکاف حافظه جانبی، انتخاب هایی تا حداکثر 128 گیگابایت (64 داخلی، 64 جانبی) فراهم می کنند اما اینها همه انتخاب های رده بالا بودند.
یک لپ تاپ نه چندان گرانقیمت با حافظه 500 گیگابایت، از این نظر واقعا جلوتر است.
3- انعطاف پذیری و قیمت
برخلاف تبلت هایی که مثل اجداد گلی شان خشک و انعطاف ناپذیر ساخته می شوند، لپ تاپ ها پذیرای تغییرات سخت افزاری هستند. از اضافه کردن رم، انتخاب نوع پردازنده، میزان حافظه، گزینش بین صفحه لمسی یا ساده و سایر موارد خلاصه که فهرست طولانی است. ضمنا برای نصب نرم افزار روی لپ تاپ هم محدودیت خاصی نخواهید داشت و لزومی به وابستگی به اپ استور اپل یا گوگل پلی نیست.
4- وارد کردن دستور و محتوا
این روزها مرز بین تبلت و لپ تاپ کمرنگ تر شده است. لپ تاپ های لمسی امروزی، هم صفحه کلید خوب برای تایپ دارند و هم در صورت نیاز می توان با دست روی نمایشگرشان کار کرد. (البته بعضی ها هنوز ترک پد را بهتر از صفحه لمسی می دانند.)
به عنوان مثال لنوو یوگا، لپ تاپی است که می توان نمایشگر آن را در حالت های مختلف استفاده کرد چون واقعا بدنه نرمی دارد و تا 360 درجه هم می چرخد.
بنابراین برتری مطلق با لپ تاپ ها است. از این گذشته وجود کیبورد لمسی و فیزیکی، یعنی حق انتخاب بیشتر که کاربران برای آن سینه چاک می کنند.
5- قدرت و عملکرد
تقریبا همیشه، لپ تاپ ها پردازنده های سریع تر و گرافیک بهتری نسبت به پسرعموهای لوحی شکل خود دارند. سرعت و درت آی پد و تبلت های اندرویدی نباید باعث فراموشی این نکته شود که iOS و اندروید سیستم عامل های ساده تری نسبت به پلتفرم های دسکتاپ هستندودر اصل برای استفاده از برنامه های ساده تر و با تمرکز مصرف محتوا طراحی شده اند.
امروزه با معرفی چیپ جدید اینتل یعنی هاسول علاوه بر سرعت و قدرت، پی سی ها کم مصرف تر هم شده اند و تولیدکنندگان می توانند دستگاه های کوچکتر و سبک تری بسازند.
دوشنبه 29/10/1393 - 16:38
اطلاعات دارویی و پزشکی
«بیماری ایدز سه مرحله دارد؛ مرحله اول زمانی است که ویروس واردبدن می شود، فرد را مبتلا می کند و عفونت حادی نشان می دهد. پس از حدود 3 تا 4 هفته بیماری وارد مرحله نهفتگی می شود. در مرحله نهفتگی بیمار یا حتی جامعه پزشکی از وجود ویروس در بدن خبر ندارند.
این دوره، «دوره انتقال» نام دارد و اگر بیماری بتواند علائم هشداردهنده بیماری خود را جدی بگیرد و به پزشک مراجعه کند، با آزمایش هایی که درخواست می شود، بیماری شناسایی می شود و تحت درمان قرار می گیرد. خوشبختانه درمان هایی که امروزه برای بیماران مبتلا به ایدز وجود دارد، می تواند سالیان سال بیمار را زنده و سالم نگه دارد.»
اینها را دکتر آرش منصوریان، دندانپزشک، متخصص بیماری های دهان و فک و صورت و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره علائم هشداردهنده دهانی بیماری ایدز می گوید.
با دیدن چه علائمی در دهان باید به اچ آی وی/ ایدز شک کرد؟
- همانطو رکه می دانید بیماری ایدز سیستم ایمنی بدن را هدف قرار می دهد و آن را تضعیف می کند. در واقع وقتی ویروس ایدز وارد بدن می شود، به سلول هایی که مسئول دفاع بدن هستند حمله می کند و آنها را از بین می برد. در نتیجه بدن به تدریج در برابر عوامل بیماری زا ضعیف می شود و علائم بیماری در فرد بروز می کند. در دهان هم این اتفاق می افتد هر چند ممکن است با از بین رفتن تعدادی از سلول های دفاعی، بدن هیچ واکنش خاصی نشان ندهد و بیمار هم متوجه ابتلا به عفونت نباشد اما وقتی تعداد بیشتری از سلول های دفاعی از بین می روند، برخی علائم در بدن ظاهر می شوند که ممکن است بسیار مشکوک و مبهم باشند. البته علامت هایی هم در دهان بروز می کنند.
یکی از این علائم ظاهر شدن آفت هاست. البته آفت بیماری شایعی است و بسیاری از افراد در اثر استرس های روزانه به آن مبتلا می شوند اما وقتی آفت متعدد و چند بار در دهان ایجاد شود و دوره های آن 6-5 یا 7 بار در ماه تکرار شود، اعمال فیزیولوژیک فرد را تحت تاثیر قرار دهد و با هیچ روشی نتوان آن را کنترل کرد، می تواند علامت هشداردهنده بیماری ایدز باشد.
در این صورت دندانپزشک بیمار را برای انجام برخی آزمایش های تکمیلی ارجاع خواهد تا علت بروز آفت های متعدد و مکرر پیدا شود. علت های متعددی باعث بروز این مشکل می شود که یکی از آنها نقص سیستم ایمنی بدن است. توجه داشته باشید که از لحاظ ظاهری آفت های ناشی از نقص سیستم ایمنی کاملا شبیه آفت های معمولی هستند. تنها تفاوت شان مدت زمان طولانی بروزشان است که با هیچ روشی هم درمان نمی شوند در حالی که آفت های معمولی بعد از چند روز کاملا از بین می روند.
به جز آفت چه علائم دیگری وجود دارد؟
- در اثر کاهش مقاومت سیستم دفاعی بدن ممکن است بیماری های قارچی در دهان ایجاد شوند. البته این بیماری هم نسبتا شایع است و افراد زیادی به خصوص کسانی که دندان مصنوعی دارند، افرادی که به هر دلیلی سیستم ایمنی بدن شان ضعیف شده است، افرادی که داروهای مختلف مصرف می کنند و ... به آن مبتلا می شوند اما اگر بیماری قارچی یا کاندیدیازیس مدت زمان طولانی در دهان بیمار باقی بماند و درمان های ضد قتارچ مفید نباشند، دندانپزشک یا پزشک باید به بیماری هایی که می تواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند، شک کند و درخواست آزمایش های تکمیلی بدهد یا بیمار را به مراکز تخصصی تر ارجاع دهد. بنابراین به همه مردم توصیه می کنم در صورتی که در دهانشان ضایعات قرمز یا سفیدرنگی مشاهده کردند که با سوزش یا بدمزه شدن دهان همراه بود و مدت زمان زیادی طول کشید و درمان نشد، حتما برای بررسی علت به دندانپزشک مراجعه کنند.
آیا تبخال هم می تواندیک علامت هشداردهنده باشد؟
- تبخال هم یک بیماری ویروسی است اما انواع مختلف و خاصی دارد. نوعی از تبخال داخل دهان ایجاد می شود و لثه را درگیر می کند و باعث قرمزی و درد لثه می شود. نوع دیگری از تبخال که به آن نوع عودکننده می گویند هم روی لب ایجاد می شود و بسیاری از افراد به آن مبتلا می شوند. این تبخال ها معمولا خیلی مهم نیستند و پس از مدت کوتاهی از بین می روند اما اگر تبخال داخل دهانی که با هیچ داروی ضد ویروسی کنترل نشود، مدت زمان طولانی در دهان بماند و بیمار مکرر به آن مبتلا شود، می تواند نشانه این باشد که سیستم ایمنی بدن دچار مشکل شده است و پزشک باید با آزمایش هایی بررسی کند که آیا این مشکل از نقص سیستم ایمنی ناشی از بیماری هاست یا تهاجم ویروس اچ آی وی.
خونریزی از لثه ها چطور؟
- بیماری های لثه هم می توانند هشداردهنده باشند ولی برخی بیماری های لثه بسیار شایع اند و حدود 70 تا 80 درصد افراد جامعه به دلیل رعایت نکردن بهداشت و ... به آنها مبتلا هستند؛ مثل خونریزی لثه ها هنگام مسواک زدن اما وقتی در سنین خاص دندان های فرد به طور کلی یا در حد چند دندان همزمان با هم لق شوند، لثه ها بی جهت و مکرر خونریزی کنند یا قرمز باشند، باید این موضوع را جدی گرفت و به دندانپزشک مراجعه کرد.
علائم حتمی بیماری ایدز در دهان کدام ها هستند؟
- با سرکوب سیستم ایمنی، علائم به تدریج در سرتاسر بدن ظاهر می شوند که دهان هم یکی از آنهاست. در این مرحله ضایعات سفیدرنگی در کناره های دو طرف زبان به وجود می آید. این ضایعات ارتباط بیشتری با بیماری ایدز دارند اما می توانندن به دلایل دیگری هم ایجاد شوند، بنابراین نمی توان قبل از مشاهده نیتجه آزمایش به طور قطع گفت وجود این ضایعات حتما دلیل ابتلا به بیماری ایدز است.
فیلم «باشگاه خریداران دالاس»
باشگاه خریداران دالاس (Dallas Buyers Club) محصول 2013 آمریکا، فیلمی است در گونه درام زندگینامه ای، با بازی متیو مک کانهی، جنیفر گارنر، جردلتو و استیو زان و به کارگردانی ژان - مارک ولی.
این فیلم براساس زندگی واقعی ران وودروف ساخته شده است؛ بیمار مبتلا به ایدز که بعد از استفاده از یک داروی تایید نشده و احساس بهبود، تصمیم گرفت آن دارو را به تگزاس قاچاق کند.
این فیلم تحسین بیشتر منتقدان را برانگیخت و جوایز بسیاری را دریافت کرد؛ از جمله 2 جایزه گلدن گلوب.
مک کانهی و لتو برای بازی در این فیلم به ترتیب 47 پوند (حدود 23 کیلوگرم) و 30 پوند (14 کیلوگرم) وزن کم کردند.
اچ آی وی / ایدز در دندانپزشکی
یکی از راه های انتقال بیماری ایدز به افراد سالم از راه خون است؛ به همین دلیل بسیاری از افراد فکر می کنند مراجعه به دندانپزشک و ترمی دندان هایشان آنها را در معرض خطر ابتلا به بیماری ایدز قرار می دهد در حالی که به جرأت می گویم چنین اتفاقی در مطب ها یا کلینیک های دندانپزشکی نمی افتد زیرا اگر اینطور بود، کسانی که در مراکز دندانپزشکی کار می کنند، بیشتر در معرض خطر هستند تا بیمارانی که موردی مراجعه می کنند. به همین دلیل در تمام مطب ها یا کلینیک های دندانپزشکی نکته های استریلیزاسیون رعایت می شود تا خطری سلامت دندانپزشک و بیماران را تهدید نکند.
در ضمن در حال حاضر بیشتر وسایلی که برای بیماران به کار می روند یک بار مصرف هستند و پس از استفاده دور انداخته می شوند، بنابراین راه های انتقال عفوت در دندانپزشکی تقریبا به صفر رسیده است و جای نگرانی نیست.
هر چند بهتر است بیماران مبتلا به بیماری های عفونی دندانپزشک را از بیماری شان آگاه کنند اما به کادر پزشکی آموزش داده شده است که به همه بیماران به چشم اینکه به ویروس ایدز مبتلا هستند، برخورد و با همان دید همه وسایل را استریل کنند. با استریل کامل همه عوامل عفونی و بیماری زا از بین خواهند رفت و خطری سایر افراد را تهدید نمی کند.
دوشنبه 29/10/1393 - 16:37
اعتیاد و سیگار
تریاک در مقایسه با مواد مخدر دیگر، خام ترین و کم تاثبرترین به شمار می آید. تریاک مایعی است شیر مانند که از گیاه کال خشخاش بدست می آید. زمانی که این مایع در معرض هوا قرار می گیرد سخت شده و به ماده قهوه ای سوخته و یا سیاه رنگی تبدیل میشود. شکل سخت شده آن معمولا" تدخین میشود اما به طور خوراکی هم میتوان از آن استفاده کرد. تریاک به طور معمول در کشور برمه و افغانستان کشت میشود.
تریاک به شکل استفاده میشود؟
در کشورهای غربی امروزه ، تریاک به شکل پودری یا کلوخی به رنگ قهوه ای سوخته در دسترس مصرف کنندگان قرار میگیرد. این ماده یا تدخین شده و یا به صورت خوراکی یا تزریقی مورد استفاده قرار میگیرد.
تاثیرات تریاک چیست؟
از آنجایی که ساختار تریاک بسیار شبیه به ساختار مواد مخدر طبیعی بدن می باشد در اثر استفاده مولکولهای مخدر موجود در تریاک گیرنده های اعصاب را تسخیر کرده و همان حس آرامش فاقد درد را در بدن تولید میکند. این ماده مخدر ابتدا باعث حس شادمانی و سرخوشی شده اما با استفاده مکرر، بدن برای دسترسی به این حالت به میزان هرچه بیشتر از این مواد نیاز پیدا می کند.
سوء تغذیه، مشکلات تنفسی و افت فشار خون از جمله بیماریهایی هستند که با اعتیاد به تریاک در رابطه اند.
تریاک ماده ای بسیار اعتیادآور است. در اثر استفاده از این ماده اشتیاق به مصرف چه جسمانی و چه روانی بسیار سریع پیشرفت می کند. خماری ناشی از تریاک باعث تهوع، آبریزش چشم، خمیازه، سرمازدگی و یا عرق میگردد.
حالت خماری بسیار ناراحت کننده و دردناک است.در واقع معتادین بیشتر برای جلوگیری از درد ناشی از خماری به مصرف آن ادامه می دهند تا به دست آوردن حس سرخوشی نخستین و یا رسیدن به تعادل جسمی و روانی !
تاریخچه کشت و مصرف تریاک درغرب:
شواهد نشان می دهد که از 100 سال پیش از میلاد مسیح یعنی حدودا" 2100 سال پیش تریاک به عنوان دارویی محبوب به شکل شربت و یا حب مصرف خوراکی داشته است. اعتیاد به تریاک از اواسط قرن 17 میلادی به بعد که به وسیله چینی ها به شکل تدخینی آن معرفی شد، به عنوان معضل اجتماعی مطرح شد. در قرن 18 میلادی اعتیاد به تریاک به حدی بالا گرفت که چینی ها برای جلوگیری از کشت و خرید و فروش آن به کشورهای غربی اقداماتی صورت دادند. همزمان تریاک راه خود را به کشورهای اروپایی و شمال امریکا باز کرد تا جائیکه مصرف دارویی آن جای خود را به اعتیاد داد.
پس از خاک برداری و حفاری باستان شناسان بر روی باقیمانده های دوران نوسنگی در کشور سوئیس (به قدمت حدودا" 3200 سال پیش از میلاد مسیح) نشان داد که گیاه خشخاش در آن زمان کشت می شده است. دانشمندان بر این باورند که این گیاه مصرف خوراکی داشته و به عنوان مواد غذایی (حاوی 45 درصد روغن) مورد استفاده قرار می گرفته است . اما بدون شک مردمان آن دوره از قدرت مخدری این گیاه آگاهی داشته اند.
مایع شیرگونه که از این گیاه گرفته می شود پس از خشک شدن از قدرت مخدر بالایی برخوردار است که به آن تریاک می گویند. نوشته های تئوفراستوس فیلسوف یونانی (3 قرن پیش از میلاد مسیح) از اولین نوشته هایی است که به تریاک اشاره کرده است. لغت لاتین تریاک، "اوپیوم" گرفته شده از زبان یونانی به معنای "عصاره گیاه" است و خود تریاک نیز ابتدا به شکل عصاره یا شیره گیاه خشخاش تولید می شود.
پزشکان غرب به خوبی به فوائد و تاثیرات تریاک واقف بودند و تاجرین غربی این ماده را به خاور دور معرفی کردند. پاراسلوس (1500 سال پیش از میلاد مسیح) زیست شناس، فیزیکدان و منجم سوئیسی این ماده را مجددا" به اروپائیان معرفی کرد به طوریکه دکتر سیدنهام انگلیسی (سال 1680 میلادی) در این باره می نویسد:
" در میان تمامی امکاناتی که خداوند بزرگ برای رهایی درد انسانها خلق کرده هیچکدام به موثری تریاک نیست!"
در قرن 18 میلادی تدخین تریاک در خاور دور بسیار رواج پیدا کرده بود و داد و ستد تریاک یکی از منابع اصلی درآمد برای مستعمره های انگلستان و هلند محسوب می شد. حتی اسپانیائیها هم سهم خود را از این معاملات از فیلیپین دریافت می کردند. با اینکه در آن زمان تریاک در اروپا در دسترس همگان بود ولی وفور آن مشکل ساز نبود.
تریاک به طور قابل توجه ای از مواد مخدر مختلف ترکیب شده که در قرن 19 میلادی دانشمندان موفق به تجزیه این ماده شدند. در سال 1806 فردریک سرترنر، شیمیدان آلمانی ، برای نخستین بار موفق به استخراج یک ماده از کل مواد ترکیبی در تریاک شد که آن را مرفین نامید. وی اسم "مرفین" را بر مبنای اسم خدای خواب یونانیان "مورفوس" انتخاب کرد. دومین ماده اسنخراجی از تریاک "کدئین"، توسط روبیکت ، پروفسور و شیمیدان فرانسوی، در سال 1832 میلادی و به دنبال آن در سال 1848 میلادی ماده پاپاورین توسط " مرک" دانشمند آلمانی به دست آمد. این مواد خالص جایگزین استفاده دارویی از تریاک خام شدند و همانند تریاک این مواد به عنوان داروی ضد درد و اسهال مورد استفاده قرار گرفتند.
با اختراع و کشف تزریق زیرجلدی در اواسط قرن 19 ، مرفین به عنوان مسکن وریدی مورد استفاده قرار گرفت.
میزان اعتیاد در آمریکا در طی صد سال گذشته رشد گسترده ای داشته است. این، بخشی به دلیل مهاجرت چینی های معتاد به تریاک و بخشی به دلیل تزریق بی رویه مواد مخدر به عنوان مسکن به زخمی های جنگی بوده است. به علاوه اینکه در بسیاری از داروهای معمول و مورد استفاده عموم ، ترکیباتی از تریاک وجود دارد.
شاید بتوان گفت که بخشی به همین دلیل بود که مرفین به عنوان درمان اعتیاد معمول شد، بدین شکل که اگر پزشکان برای درمان اعتیاد به تریاک از مرفین استفاده می کردند، شخص معتاد علاقه ای به خود تریاک نشان نمی داد و اعتیاد وی درمان می شد!!!
اروپایی ها هم با مشکلاتی مشابه روبرو شدند و با اینکه استفاده تریاک به مراتب بیشتر از حال بود اما به عنوان مصارف دارویی مورد قبول قرار گرفت و این عمل باعث بوجود آمدن مشکلات فراوانی شد.
در پایان قرن گذشته ایالات متحده آمریکا سعی وافری در مهار کردن مصرف غیردارویی از تریاک کرد، خصوصا" درکشور چین و حتی اواخر قرن پیش سعی در ممنوعه کردن این مواد کرد. علاقه آمریکا برای مهار این معضل به دو دلیل بود، یکی اینکه آنان برای بازاریابی و فروش محصولات خود، به کشور چین نیاز داشتند اما کشور چینی با اقتصاد قوی. و دلیل دوم ظاهرا" جنبه اخلاقی این موضوع بود.
در اثر جنگ اسپانیا و آمریکا، فیلیپین در استعمار آمریکا قرار گرفت و فرمانداران جدید با مشگلی گسترده روبرو گشتند. در آن زمان اسقف اعظم فیلیپین، چارلز هنری برنت آمریکایی، مبارزه اخلاقی در رابطه با داد و ستد تریاک و اعتیاد ناشی از آن علیه آمریکا به راه انداخت که حمایت گسترده ای را به همراه داشت.با وجود ممنوعه اعلام کردن مصرف تریاک در آمریکا و برخلاف کشورهای اروپایی، اعتیاد به تریاک همواره یکی از معضلات اجتماعی به حساب می آمد.
با ضعیف شدن وضع اقتصادی چین، این کشور شاهد رشد جنبش ضد تریاک در دنیا بود. ناگفته نماند که در عین حال انگلستان و هلند حامی این جنبش نبودند. چرا که کشت خشخاش برای آنان از جمله منابع اصلی درآمد محسوب می شد.
در سال 1909 با فشار شدید آمریکا، نمایندگان کشورهایی که دارای مستعمره در خاور دور بودندبه همراه کشور ایران در شانگهای اولین کنفرانس بین المللی تریاک را به ریاست اسقف هنری برنت برگزار کردند.
این کنفرانس پایه ای برای کنفرانس بعدی در سال 1911 در هیگ شد. انگلستان برای شرکت در این کنفرانس با این پیشنهاد پیش آمد که این کنفرانس و معاهدات ناشی از آن می بایست تهیه و داد و ستد کدئین و مرفین را هم در برگیرد. آلمانی ها به این شرط مخالفت شدیدی نشان دادند چرا که صنعت داروسازی آنان در این زمینه فعالیتهای گسترده ای داشته و به نوعی متکی به تولید این مواد بود.
پس از کشمکش های بسیاراین کنفرانس منجر به اخذ پیمان بین المللی تریاک در23 ژانویه 1912 میلادی شد. لازم به تذکر است که این پیمان تا آنجایی پیش رفت که کشورهای هم پیمان موظف به کنترل دادوستد تریاک در چهارچوب قانونی و ملی کشور خود شدند.
آلمانی ها برای حفظ صنعت دارویی خود و تولید مرفین و کدئین حتی لغات و نوشتار این معاهده را با وسواس انتخاب می کردند. تصویب این پیمان نهایتا" متکی بر همکاری کشورهایی بود که در این کنفرانس شرکت نداشتند و به عبارتی این معاهده بسیار باز و بی در و پیکر و عاری از هرگونه چهارچوب و مرزبندی خاصی بود.
کنفرانس بعدی در هیگ در سال 1913 برگزار شد که به همان اندازه کنفرانس قبلی در اجرای شروط ناموفق بود. در کنفرانس هیگ به سال 1914 توافق نامه های به امضاء رسید که "اجرای" شروط پیمان کنترل تریاک را در رابطه با هر کشوری، بدون امضای تمامی کشورهای هم پیمان مجاز شمرد و این خود حرکتی به جلو بود.
پیرو این توافق نامه ایالات متحده آمریکا بلافاصله مصوبه "مواد مخدر" را به تاریخ دسامبر 1914 به بندهای قانونی کشورخود اضافه کرد. این مصوبه نه تنها داد و ستد مواد مخدر را تحت کنترل قرار داد بلکه تصاحب بدون مجوز هر کدام از مواد مخدر نامبرده در پیمان را عملی "جنایی" شناخت و عدم رعایت آن منجر به 2000 دلار جریمه نقدی ومحکومیت تا 5 سال زندان می شد!!
و این خود اولین گام قانونی برای جنایی ساختن استفاده از مواد مخدر شد!
جنگ جهانی اول باعث رکود تمامی تلاشهای پیشین شد و این موضوع تنها پس از امضای معاهده ورسای مجددا" مطرح شد. در این معاهده آمریکا اقداماتی را جهت تشویق و جلب کشورهای دوری گزیده از الحاق به معاهده 1912 معرفی کرد. این پیمان در سال 1920 میلادی جهت اجرا به دست "لیگ ملت ها" سپرده شد.
همزمان در سال 1920 مصوبه مواد مخدر خطرناک در انگلستان به اجرا درآمد. جالب توجه اینجاست که در حالیکه امریکائیها در این دوره استفاده از هروئین را برای مصارف دارویی هم غیرقانونی اعلام کردند اما انگلیسی ها استفاده و تهیه مواد مخدر، به طور مثال، هروئین، را برای مداوای معتادین به مواد مخدر مورد قبول قرار دادند.
همانطور که قبلا" اشاره شد به دلیل عدم استحکام و انسجام معاهده 1912 تک تک کشورها چگونگی وظایف مذکور در معاهده در رابطه با کنترل تریاک را هر زمان و به هر شکلی که مایل بودند پیاده کردند و به همین دلیل استفاده از تریاک تا سال 1920 به طور قانونی معمول بود. مشکل اصلی در این بود که استفاده شیمیایی قانونی یود و تولید انواع مواد مخدر به غیر از تریاک خود معضلی اجتماعی را به وجود آورد. برای مبارزه با این معضل جدید "لیگ ملت ها" دو کنفرانس دیگر در ژنو برگزار کرد که موجب اخذ دو معاهده دیگر یکی به تاریخ 11 فوریه و دیگری 19 فوریه 1925 میلادی شد.
اولین معاهده میزان تولیدات داخلی و داد و ستد تریاک در مستعمره های خاور دور را محدود کرد. دومین معاهده تولید برگ کاکائو، کوکائین خام، اکوگنین (مایع مخدر موجود در برگ کاکائو) وگراس (علف) هندی را به لیست مواد مخدر مذکور در معاهدات قبلی اضافه کرد. به علاوه کشورها موظف بودند که تهیه، داد و ستد و مالکیت تمامی مواد "کرخت کننده" را به طور جدی و به طور سیستماتیک تحت نظر داشته باشند.
استفاده این مواد در چهارچوب شروط معاهده جرم جزایی محسوب نمی شد به علاوه اینکه تریاک همچنان به طور قانونی در کشورهای شرقی کشت و مصرف می شد. در نتیجه تنها راه مبارزه با سوء استفاده از تریاک ایجاد "حق امتیاز انحصاری" یا مونوپلی به نظر می آمد.
در سال 1931 در سطح بین المللی تلاشهایی برای تغییر قوانین و ممنوع ساختن تولید قانونی و استفاده تریاک تنها برای مصارف دارویی صورت گرفت. معاهداتی دیگر به این منظور بسته شد از آن جمله می توان از معاهده ژنو (13 جولای 1931)، معاهده بانکوک (27 نوامبر 1931) و معاهده ژنو (26 جولای 1936) و چندین معاهده دیگر با پیچیدگیهای خاص خود نام برد.
آخرین معاهده مشخصا" برای سرکوبی معاملات غیرقانوی مواد مخدر از هم پیمانان این معاهده درخواست کرد تا با جنایی معرفی کردن این عمل مجازات سخت تری تائین کنند. با کمال تعجب آمریکایی ها با این معاهده مخالفت کرده و از امضای آن خودداری کردند!
پس از جنگ جهانی دوم سازمان ملل متحد این قضیه را به دست گرفت. بخش اقتصادی و شورای اجتماعی سازمان ملل متحد موفق شد تا کمیسیون مواد مخدر سازمان ملل را دایر کند. این کمیسیون از اعضای 40 کشور تشکیل شده و تهیه و نوشتار خط مشی و سیاست جهانی مواد مخدر را شروع کرد.
نتیجه فعالیت های این کمیسیون منجر به اخذ معاهده ای جدید (نیویورک 30 مارس 1961) شد که جایگزینی برای تمامی معاهدات پیشین گردید و همواره مورد استفاده است!
بر مبنای این معاهده تمامی هم پیمانان می بایست جهت محدود ساختن دادوستد مواد مخدر، تولیدات و مالکیت مواد مخدر تنها جهت مصارف علمی و دارویی ، اقدامات قانونی و اجرایی لازم را ارزیابی کنند. تمامی فعالیت های دیگری که در جهت استفاده مواد غیر از مصارف علمی و دارویی صورت می گرفت جرم محسوب شده و درخور مجازات است.
این معاهده مواد مخدر را به چهار بخش دسته بندی کرده که شرایط نظارت بر هر کدام از این مواد مختلف است. سازمان ملل می تواند با مشورت و توصیه سازمان جهانی بهداشت هر نوع مواد جدید دیگری راکه باعث تهدید و خطر جدی بر سلامت عموم بوده و منبع درآمدی برای قاچاقچیان شود را به این لیست اضافه کند. تا آنجایی که این مواد ممنوعه اعلام نشود ، تولید، داد و ستد و استفاده از آنها می تواند قانونی تلقی شود!
در این معاهده با در نظر گرفتن میزان سوءاستفاده از هر ماده، اسامی آن می تواند از یک دسته یندی به دسته بندی دیگر منتقل شود و قوانین بین المللی نیز می بایست با این تغییرات تغییر یابد.
جالب توجه اینجاست زمانی که تمامی این معاهدات بسته شد، استفاده از تریاک یک معضل اجتماعی نبوده و برعکس تمامی قوانین اجتماعی دیگر، وعظ قانون مبارزه با استفاده از تریاک در اثر عکس العمل به یک مشکل اجتماعی نبود بلکه در اثر تحمیل کشورهای بیگانه به عنوان مثال آمریکا صورت گرفت. آمریکائیها تنها به خاطر عقاید غیرعادی و ستمگرانه خود با برچسب زدن به افراد و تنها به خاطر منافع شخصی خود با قوانین به اشکال مختلف بازی کردند و می کنند.
متأسفانه هیچ معاهده ای قادر به کنترل ، مصرف و کشت خشخاش در دنیا نشد. دولت ها در عین حال که به این معاهدات می پیوندند از طرف دیگر تنها به خاطر مسائل اقتصادی از داد و ستد های غیرقانونی چشم پوشی می کنند و قربانیان تنها مردم بیگناهی هستند که در اثر عدم آگاهی و شرایط نامساعد اجتماعی به چنگال این هیولای در لباس دوست اسیر می شوند و در پایان روز با برچسب "جنایتکار" به دید "انگل های" جامعه از اجتماع طرد می شوند!
دکتر نازی اکبری
منابع:
قوانین بین المللی و معاهدات تریاک
http://links.jstor.org/sici?sici=1479-5949(1936)3%3A18%3A1%3C94%3AILATOC%3E2.0.CO%3B2-A
چکیده ای از تاریخچه سیاستنامه های مبارزه مواد مخدر در بریتانیا
http://www2.lifeline.org.uk/about.asp?ID=65
معضلی به نام تریاکhttp://www.druglibrary.org/schaffer/Library/studies/op/opmenu.htm تریاک چیست؟
http://opioids.com/poppy.html
تاریخچه کشت خشخاش
http://opioids.com/timeline/
تاریخچه تریاک در زمان امپراطوری ویکتوریا در بریتانیا
http://www.qub.ac.uk/schools/SchoolofEnglish/imperial/india/opium.htm
دوشنبه 29/10/1393 - 12:13
اعتیاد و سیگار
دراین مقاله قصد داریم به صورت گذرا و با نگاهی اجمالی یكی از قدیمیترین و شایع ترین مواد مخدر یعنی تریاك را مورد بررسی قرار دهیم زیرا گفتنیها در مورد تریاك به قدری گسترده است كه به طور قطع نمیتوان آنها را در یك مقاله گنجانید.سابقه استفاده از تریاك توسط انسان به گذشتههای بسیار دور بر میگردد ، آن قدر دور كه میتوان گفت از زمانی كه انسان با طبابت و مقابله با بیماریها آشنا شد با تریاك نیز به عنوان یك ماده دارویی آشنا شده است. به عنوان مثال در مصر باستان در حدود 4 هزار سال قبل از میلاد استفاده از تریاك توسط طبیبان آن زمان مرسوم بوده است. در دیگر تمدنهای باستانی نیز آن گونه كه تاریخ حكایت میكند رد پای تریاك را میتوان مشاهده نمود. اگر قدری به جلو بیاییم و تاریخ قرون اخیر و نزدیك را بررسی كنیم میبینیم تریاك از حد و اندازههای یك ماده گیاهی با استفادههای دارویی و سطحی ، پای خود را فراتر گذاشته و به عنوان كالایی كه بسیار مورد توجه بوده است ، پا به میدان میگذارد تا جایی كه به خاطر آن مسائلی چون لشكركشیها ، جنگها ، فتح سرزمینها و غیره نیز مطرح میشود. از مهمترین این رویدادها میتوان به تولید تریاك در هندوستان توسط كمپانی هند شرقی و صدور آن به كشور چین كه در قرن نوزدهم باعث بروز چندین جنگ میان دو كشور چین و انگلستان گردید ، اشاره كرد.
در آن زمان مصرف تریاك در بین چینیها به شدت شیوع پیدا كرده بود و فروش تریاك توسط كمپانی هند شرقی در چین مهمترین و كلانترین درآمد این كمپانی محسوب میشد. امپراطوری چین نیز كه متوجه تخریب تریاك در بین آحاد مردم خود شده بود هرزمان كه اقدام به مقابله یا ممنوعیت ورود تریاك می كرد ، با جنگی سخت روبرو میشد و معمولاٌ در این جنگها شكست میخورد. جالب است بدانید كه جزیره تایوان را كشور چین به عنوان غرامت یكی از همین جنگ ها به طرف مقابل خود واگذار كرد كه در سال 2000 میلادی مجدداٌ به چین واگذار گردید. تریاك توسط هندیها و چینیها به بسیاری از كشورهای اروپا ، آمریكا و همین طور كشور خودمان رسوخ كرد. تاریخچه مصرف تریاك در كشور ما از زمانی كه به عنوان یك پدیده قابل بررسی است ، به حدود 200 سال قبل برمیگردد. زمانی كه مردم برای مقابله با بیماریهایی مانند وبا ، تریاك مصرف می كردند و پس از مدتی دچار مصرف دائمی آن شده و به ْآن اعتیاد پیدا میكردند.بررسی سیر تاریخی مصرف این ماده در كشورمان تا به امروز مطلبی نیست كه بتوانیم در این نوشتار به آن به پردازیم اما آن چه كه برای ما مهم و قابل بررسی است جایگاه تریاك به عنوان یك ماده گیاهی و دارویی و شناخت عوارض و خواص مثبت و منفی آن است.
آنچه امروزه در ذهن بسیاری از مردم از عوام گرفته تا خواص نسبت به شناخت تریاك وجود دارد ، چیزی جز نگاهی منفی ناشی از نگریستن به عوارض سوء مصرف این ماده نیست. از این دیدگاه تریاك یك ماده مخدر است كه مصرف آن باعث تخریب وجود انسان ، اعتیاد ، بیماری ، بدبختی و بیچارگی است. از این دیدگاه تریاك یك سم است ( در زمانهای قدیم كسانی كه قصد خودكشی داشتند با خوردن تریاك اقدام به این كار میكردند) از این دیدگاه تریاك یك ماده كشنده است كه استفاده ای جز سوء مصرف ندارد. مادهای است كه بایستی به شدت از آن دوری كرد و نسبت به آن تنفر داشت . مادهای است كه باید نیست و نابود شود و اثری از آن نباشد .
تمامی این دیدگاهها ناشی از نگریستن فقط به یك روی سكه است. رویی از سكه تریاك كه فقط نشان دهنده عوارض ناشی از سوء مصرف این ماده به دلیل عدم آگاهی ، جهل ، نادانی و عدم شناخت انسان و عدم درك او از استفاده صحیح می باشد. شكی نیست كه این دیدگاهها واقعی است و مصائب ذكر شده در سوء مصرف این ماده وجود دارند و غیر قابل انكار.
حال اگر روی دیگر سكه را بررسی كنیم میبینیم تریاك یكی از شاهكارهای خلقت خداوند در بخش گیاهان دارویی است. تریاك ماده ای است كه امروزه در علم پزشكی و داروسازی جایگاهی بسیار مهم و ارزشمند دارد.
مرفین اولین و مهمترین تركیب تریاك است كه در بین تریاك های مختلف مقدار آن از 3 تا 23% متغیر است.مرفین در پزشكی امروز كه اغلب داروهای مسكن ، ضد درد ، بیهوش كننده و غیره از آن تهیه می شود به قدری مهم و حیاتی است كه تصور نبود آن غیر ممكن است.
كدئین دومین تركیب مهم تریاك است. كدیین نیز در صنعت داروسازی جایگاهی بسیار مهم دارد و طیف وسیع داروهای كدیین دار را همه ما میشناسیم و نقش آن ها بر هیچكس پوشیده نیست. نارسیین ، ناركوتین ، تبایین ، پاپاورین ، لودانیزین ، كوتامین ، كدامین ، لودانین ، و غیره كه تا 25 مورد ادامه دارند همگی آلكالوییدهای تریاك هستند كه تمامی آن ها استفاده و كاربرد دارویی دارند.با نگاهی به این تركیبات ، طیف وسیع اثرات آنها و كاربرد آنها در داروهای مختلف مشاهده میكنیم در سیستم دارویی كه امروزه بشر با تمامی تكنولوژی و دانش پیشرفته خود در اختیار دارد و با استفاده از آن به رویارویی و مقابله با بیماریها میرود ، تریاك و تركیبات آن بدون اغراق جایگاه اول را به عنوان ماده اولیه دارویی به خود اختصاص داده است. وضعیت فوق نشان می دهد كه تنها نگرش منفی داشتن نسبت به این ماده و آفریده شگفت انگیز خداوند بی انصافی است و اگر بخواهیم در مورد این ماده به درستی قضاوت كنیم بایستی هر دو روی سكه را مد نظر قرار دهیم .
شایان ذكر است در حال حاضر مواد مخدر جدید مانند كراك ، شیشه یا آیس یا كریستال چنان تخریبی در مصرف كننده به وجود میآورند كه تخریب تریاك در مقابل آنها صفر است.
سوء مصرف و عوارض نامطلوب ناشی از آن و استفاده صحیح و كاربرد شفا بخش و زندگی بخش آن.
استفاده صحیح و استفاده غلط و نابجا موضوعی نیست كه فقط منحصر به تریاك باشد بلكه هر موضوع دیگری نیز میتواند در این قالب یعنی استفاده درست و غلط گنجانده شود . هر موضوعی را می توان از این زاویه بررسی كرد و به جرأت میتوان گفت هیچ موضوعی نیست كه خارج از این چهارچوب باشد.كه مثلاً بتوانیم بگوییم این مسئله فقط كاربرد منفی دارد و یا فقط كاربرد مثبت دارد. هر چیزی در هستی دارای هردو نوع كاربرد می باشد و این موضوع یكی از ظرافتهای خاص خلقت خداوند و یكی از پایهها و اصول خلقت خداوند است یعنی جمع اضداد.
این كه كدام یك از این كاربردها مورد استفاده قرار گیرد به دانایی ، تشخیص ، معرفت و شناخت انسان بر میگردد. ابزاری ساده مثل چاقو كه در هر خانهای یافت می شود و به آن نیاز است ( كاربرد مثبت ) و آدم كشی و چاقو كشی ( كاربرد منفی ) ، گرفته تا سرآمد تكنولوژی بشری یعنی انرژی هستهای كه میتوان از آن در تولید انرژی استفاده كرد ( كاربرد مثبت ) و همین طور میتوان از آن بمب اتم ساخت ( كاربرد منفی ) . حتی آب كه حیاتی ترین عنصر زندگی است در حالت هایی میتواند ویرانگر، مخرب و باعث مرگ و نابودی شود.
قدر مسلم وجود كاربرد منفی و استفاده نادرست از هر موضوعی نمی تواند دلیلی برای كنار گذاشتن آن موضوع ، دوری از آن و منفی نگری نسبت به آن امر باشد.
تریاك ، این ماده قدرتمند دارویی و عجیب همانقدر كه می تواند باعث ایجاد بیماری ، اعتیاد ، فلاكت و بدبختی باشد ، همانقدر كه در تهیه مواد مخدر مختلف نظیر هرویین و این روزها كراك ( كه از هرویین به دست می آید ) می تواند مخرب و ویرانگر باشد به همان اندازه و حتی به مراتب بیشتر از آن قدرت شفا بخش و زندگی بخش دارد. اصولاً هر موضوع و یا امری كه در بعد منفی دارای قدرت تخریب و نابودی بالایی باشد ، در بعد مثبت و استفاده صحیح و یا به دیگر سخن در جهت صراط مستقیم میتواند با قدرتی بسیار بیشتر به كمك انسان در زندگی و رویارویی با با مسائل منفی بیاید.
اعتیاد به موادمخدر كه بارزترین و مهمترین عارضه منفی ناشی از سوء مصرف و سوء استفاده تریاك به عنوان ماده اولیه میباشد ، موضوعی است كه سالهاست ذهن بشر را به خود معطوف كرده است. به راستی درمان آن چگونه است. با چه دارویی ؟ با چه روشی ؟ در چه مدت زمانی ؟ اینها حداقل سؤالاتی هستند كه در بخش درمان اعتیاد ، بشر همیشه با آنها روبهرو است. در طول تاریخ جوابهایی بیشمار و گوناگون به این سؤالات داده شده است. روشهای مختلف برای درمان این بیماری پیشنهاد شده است و همینطور بازار وسیعی از داروهای ترك اعتیاد نیز وجود داشته و وجود دارد. اما به راستی این جوابها ، این روش ها و این داروها تا چه اندازه مؤثر و مفید بودهاند ؟ آیا توانستهاند یك نفر بیمار یا یك مصرفكننده خواهان رهایی از اعتیاد را برای همیشه از این بیماری نجات دهند و او را درمان كنند ؟ بهگونهای كه شخص پس از قطع مصرف یك انسان متعادل و با راندمان باشد و وسوسه و میل مصرف مجدد را نداشته باشد. یا اینكه فقط مصرفش را قطع میكند و پس از قطع مصرف تنها چیزی كه وجود ندارد تعادل و حال خوب است. آیا این روشها توانستهاند در مقابل این پدیده به صورت قوی و كارآمد ظاهر شوند و یا حد اقل قدری از گسترش آن جلوگیری كنند ؟ ما قصد نداریم به این سؤالات جوابی بدهیم كه مورد قبول همگان واقع شود و یا بگوییم كه جواب درست فقط همین است كه میگوییم. اما میتوانیم نتایج تحقیقات و تجربیات خود را آن گونه كه هست بیان كنیم قضاوت در درست یا نادرست بودن آن به عهده شماست.
جمعیت احیای انسانی كنگره 60 یك سازمان غیردولتی و مردمی و تحقیقاتی است که در زمینه آموزش ، پیشگیری ، مهار و درمان اعتیاد به تحقیقات میپردازد و نتایج كاربردی آن به وضوح و عینه قابل مشاهده است. دانش و علم كنگره 60 در خصوص اعتیاد و درمان آن دانشی نیست كه فقط در حد سخن و حرف باشد بلكه كاملاً جنبه كاربردی داشته و نتایج مثبت آن بر روی صدها و هزاراننفر قابل مشاهده و بررسی است. كنگره 60 توسط بنیانگذار خود آقای مهندس دژاكام روشی نوین را جهت درمان اعتیاد در دستور كار خود دارد. این روش كشف و یافتهای است كه حاصل 17 سال تجربه اعتیاد و بیش از 10 سال تحقیق در این خصوص میباشد. این روش طول درمان بیماری اعتیاد را 11 ماه میداند و بهترین ، كاملترین ، كمعارضهترین ، سالمترین و با راندمانترین دارو برای درمان این بیماری را خارج از بحثهای قانونی ، تریاك میداند. آری همان تریاك كه عامل ایجاد بیماری و اعتیاد بوده است در اینجا به عنوان دارو مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر بپرسید چرا 11 ماه ؟ میگوییم به این دلیل كه سیستم تولید كننده مواد شبهافیونی كه بر اثر مصرف مادهمخدر و ورود مرفین خارجی یا سایر تركیبات دارویی ضد درد ، آرامبخش ، خوابآور و . . . از كار افتاده است و برای درمان بایستی راهاندازی شود ، تحت هیچ شرایطی در كوتاه مدت قابل راهاندازی نیست زیرا یك فرایند بازسازی سلولی در سیستم عصبی و مغز است كه گذشت زمان جزو لاینفك آن است. در كنگره 60 نتایج تحقیقات انجام شده و تجربیات صدها و حتی هزاران نفر كه از این روش استفاده كردهاند نشان میدهد راه اندازی این سیستم با بالاترین راندمان در كمتر از 11 ماه امكان پذیر نیست.
اگر بپرسید چرا تریاك ؟ میگوییم بخش عمده موادمخدر مصرفی موجود یا خود تریاك است و یا از خانواده تریاك نظیر شیره و سوخته تریاك و یا بدست آمده از مرفین تریاك نظیر هرویین و كرك و یا سایر تركیبات دارویی نظیر متاآمفتامین ، بنزودیازپینها ، باربیتوراتها و همینطور ضد دردهای غیر مخدر و آرامبخشها و ضد افسردگیها میباشد كه همگی آنها دقیقاً روی سیستم تولیدكننده مواد شبهافیونی اثر مستقیم میگذارند و آن را از كار میاندازند حتی اگر به طور مستقیم دارای مرفین نباشند. فقدان مواد شبهافیونی جسم را هیچ مادهای نمیتواند به صورت كامل پوشش دهد. تنها مادهای كه به صورت كمپلكس دارای جمیع خواص موادمخدر و داروهای فوق میباشد و میتواند بهترین جایگزین برای مواد شبهافیونی جسم باشد آن هم با كمترین عارضه ، تریاك است. زیرا تریاك و تركیبات آن به طور كامل طبیعی و گیاهی است و عوارض مواد و یا داروهای شیمیایی را ندارد. در این روش مصرفكنندگان موادمخدر به منظور درمان و مانند یك دارو تریاك را مصرف میكنند البته نه بیحساب و كتاب و نه به منظور سرخوشی و لذتجویی ، بلكه با محاسبات دقیق و برنامهریزی دقیق زمانی ، آن هم در حد نیاز جسم. در این روش هر 21 روز كه یك پله یا توقف و پریود كاملاً محاسبه شده و دقیق و علمی میباشد ، 20 درصد از مقدار مصرف قبلی توسط راهنما كاهش داده شده و تیپر میشود. این كاهش در حدی است كه به هیچ وجه عوارض شدید خماری را به دنبال ندارد و عوارض آن كاملاً خفیف و قابل تحمل است در حدی كه جسم و سیستم تولیدكننده مواد شبهافیونی میتواند به راحتی با آن هماهنگ شده و به اندازه كاهش صورت گرفته در مصرف موادمخدر ، مواد شبهافیونی طبیعی را تولید كند و جای خالی آن را پر كند.
این افزایش تولید در بدن بعد از گذشت حداكثر یكهفته از كاهش مصرف موادمخدر به خوبی خود را نشان می دهد و شخص به وضوح آن را حس میكند. این فرایند ادامه مییابد تا جایی كه مصرفكننده در آخرین پله خود به مقدار یك گرم برای مصرف 30 روز میرسد. در این پله شخص روزانه حدود 33 میلیگرم تریاك را مصرف مینماید كه بسیار ناچیز است. در این مقطع سیتم تولیدكننده مواد شبهافیونی جسم به حداكثر تولید و كارایی خود رسیده است و به طور كامل آمادگی قطع مصرف تریاك را دارد. زمانی كه دستور قطع مصرف صادر میشود شخص بدون كوچكترین عارضه و تغییری مصرف خود را قطع میكند. باور این موضوع شاید كمی سخت باشد اما حقیقتی است امكانپذیر.
این جانب نویسنده مطلب با همین روش اعتیاد خود را به تریاك در كنگره 60 درمان كردهام و در روزهای پس از قطع مصرف باور این موضوع برای خودم هم سخت بود چه رسد به دیگران. در كمال ناباوری میدیدم كه مواد مصرف نمیكنم و حالم خوب است شب به راحتی میخوابیدم و صبح به راحتی بیدار میشدم بدون كوچكترین ناراحتی. شرح كامل این روش را میتوانید در كتاب عبور از منطقه 60 درجه زیر صفر و یا در مانیفست كنگره 60 و یا مقاله علمی اعتیاد ، درمان و راهكارهای مناسب نوشته مهندس حسین دژاكام در همین سایت (www.congress60.org) مطالعه كنید. در كنگره 60 میتوانید حضوراً صدها نفر از مصرفكنندگان موادمخدر مختلف كه با این روش اعتیاد خود را درمان كردهاند را ببینید و با آنها صحبت كنید البته اگر مایل باشید زیرا درب كنگره 60 همیشه به روی شما باز است .
یكی از نكات ظریف و تعجب برانگیز كه در بسیاری از بچههای كنگره 60 كه از این روش استفاده كردهاند مشاهده شده ، این است كه بعضی از این افراد علاوه بر بیماری اعتیاد دارای بیماریهای دیگری نظیر بیماری قلبی ، كبدی ، گوارشی ، عصبی و روانی و حتی نازایی بودهاند كه بعد از گذراندن دوره 11 ماهه درمان تدریجی با استفاده از تریاك به عنوان دارو و قطع مصرف متوجه شدهاند بیماری آنها كه شاید به ظاهر ارتباطی با اعتیاد نداشته است نیز از بین رفته و یا درمان شده است. آنچه كه از ظاهر موضوع قابل برداشت و استنباط میباشد این است كه در این دوره 11 ماهه كه سیستم تولیدكننده مواد شبهافیونی به بازسازی خود میپردازد و از آنجایی كه ترشحات این سیستم نظیر دینورفین ، اندروفینها ، انكفالینها و سایر واسطههای شیمیایی فعال در سیستم عصبی كه روی عملكرد تمامی بخشهای جسم اثر میگذارند ، به گونهای بازنگری و چكاپ صورت میگیرد و تمامی بخشها تحت تأثیر این بازسازی قرار گرفته و با آن هماهنگ میشوند و بسیاری از بیماریها و ناراحتیهای دیگر نیز در این مدت از بین میروند .
یكی از بچهها به نام كورش علاوه بر اعتیاد به تریاك دارای مشكل قلبی نیز بود به گونهای كه ریتم ضربان قلب او هیچ گونه نظم خاصی نداشت و پزشكان حتی از جراحی او نیز ناامید بودند. كوروش بعد از درمان اعتیاد خود با این روش نه تنها اعتیادش درمان شد بلكه مشكل قلبی او نیز تا 90 درصد از بین رفته است. یكی دیگر از بچهها موهای سرش بر اثر تركهای پیدرپی و اشتباه و استفاده از داروهای شیمیایی به طور كامل ریخته و طاس شده بود. پزشكان معتقد بودند رویش موهای او به هیچ وجه امكانپذیر نیست. حسین حتی به خارج از كشور نیز رفته بود و نتیجهای عایدش نشده بود وضعیت سر و پوست سر حسین به گونهای بود كه با دیدن ان انسان دچار حالت بد و چندشآور میشد. اما در حال حاضر حسین بعد از گذراندن روش درمان تدریجی و درمان اعتیاد خود با تریاك ، موهایی دارد كه همه به او غبطه میخورند ، كسی باورش نمیشود كه او طاس بوده است. یكی دیگر از بچهها بر اثر سالها مصرف تریاك و الكل با هم دچار مشكل بینظمی در كاركرد تیروئید بود ، او نیز بعد از درمان اعتیاد خودش با روش درمان تدریجی مشكل تیروئیدش به صورت كامل از بین رفت. خود من زمان اعتیاد دچار ناراحتی معده و دستگاه گوارش بودم اما بعد از درمان اعتیاد با روش تدریجی و با استفاده از تریاك در حال حاضر كوچكترین اثری از آن بیماری گوارشی وجود ندارد. تمامی این بچهها در طول دوره درمان خود حتی یك عدد قرص یا داروی شیمیایی مصرف نكردهاند. به طور قطع این تغییرات و درمان شدنها با مسئله استفاده از تریاك در درمان اعتیاد به عنوان دارو و دوره 11 ماهه بازسازی سیستم تولیدكننده مواد شبهافیونی ارتباط مستقیم دارد. حال مكانیزم آن به صورت دقیق به چه شكل عمل میكند امری است كه محققین آینده به طور قطع به آن خواهند پرداخت و زوایای پنهان آن را خواهند شكافت.
كسانی كه در كنگره 60 با روش درمان تدریجی و با استفاده از تریاك با عنوان دارو اعتیاد خود را درمان كردهاند برای همیشه دفتر اعتیاد را در زندگی خود بستهاند آنها در طول 11 ماه دوره درمان نفس گرسنه خود را تربیت كرده و خواسته نامعقول مصرف موادمخدر را به صورت كامل در خود ریشهكن كردهاند. نیاز آنها به طور كامل بر طرف شده است و بعد از قطع مصرف مواد هیچگونه میل و نیازی به مصرف در خود احساس نمیكنند زیرا جسم آنها به اندازه كافی قویترین موادمخدر را تولید میكند. در طول این مدت آنها با شركت در جلسات و كارگاههای آموزشی تفكرات و جهانبینی خود را از حالت افیونی و معتاد گونه خارج كرده و به سطحی از دانایی رسیدهاند كه دیگر فكر مصرف موادمخدر و لذتها آن حتی در ذهنشان هم خطور نمیكند. حتی اگر در بدترین شرایط و آلودهترین محیطها نیز قرار بگیرند كوچكترین تأثیرپذیری از محیط آلوده نخواهند داشت. آنها تنفری از تریاك ندارند و از آن فرار نمیكنند زیرا نیك میدانند كه تریاك هرچند به دلیل عدمآگاهی و تصورات غلط و استفاده ناصحیح از آن عامل اعتیاد و بسیاری از مشكلات در زندگیشان بوده است ، اما از سویی دیگر همین تریاك به عنوان دارو نجاتبخش آنها و عامل درمان و رسیدن به سلامتی بوده است. نسبت به تریاك نه تنفری وجود دارد و نه عشق و دوست داشتن. حساب آنها با تریاك به طور كامل صفر شده است و به همین دلیل بدون كوچكترین تأثیرپذیری و به راحتی از كنار آن رد میشوند ، در غیر اینصورت یعنی وجود تنفر و یا عشق و دوست داشتن كه هر دوی این حالات نشاندهنده وجود وابستگی و عدم درمان است باعث میشود شخص نتواند بدون تأثیرپذیری از كنار آن بگذرد .
دوشنبه 29/10/1393 - 12:13
اعتیاد و سیگار
انواع مواد
- تریاک و مشتقات آن و نیز داروهای مخدر صناعی مانند پتیدین و بعضی چسبهای صنعتی.
- مواد محرک مانند کوکائین که محرک قشر مغز میباشد و آمفتامین.
- مواد توهمزا که فعالیت روانی را مختل و ایجاد توهم میکنند مانند: حشیش ، ال. اس. دی، مسکالین و پسیلوسیلین.
- خوابآورها مانند باربیتوریکها و همچنین داروهای ضداضطراب و آرامبخش مانند مپروبامات و بنزودیازپینها که با مصرف طولانی و مکرر ممکن است وابستگی جسمانی و روانی ایجاد کنند و به هنگام ترک دارو علایم ترک اعتیاد را آشکار سازند.
در زیر برخی از موارد مذکور را توصیف میکنیم.
تریاک و مشتقات آن
تریاک شیرابه سفت شدهای است که از گیاهی به نام کوکنار یا
خشخاش گرفته میشود. برای تهیه تریاک کپسول نارس خشخاش را تیغ میزنند و با روشهای خاصی شیرابهها را جمعآوری و آماده مصرف میکنند. رنگ تریاک معمولا قهوهای و بوی آن نافذ و قوی است. هرچند تریاک در دست پزشک دارویی موثر برای درمان بیماریهاست و مشتقات آن در بسیاری داروها از جمله برخی شربتهای سرفه وجود دارد اما مصرف نادرست آن فاجعه میآفریند و تریاکیها همگی دچار عوارض متعدد میشود. با مصرف تریاک ابتدا نوعی نشاط و خوشحالی زودگذر به شخص دست میدهد. پس از آن مرحله منفی آغاز میشود که فرد را برای بدست آوردن آن حالت خوش اولیه به مصرف مجدد تریاک وا میدارد.
حرکات ارادی معتاد پس از مرحله اول کند میگردد و شخص نسبت به امور بیتفاوت میشود. اراده تریاکی سست و متزلزل و گریز از دام اعتیاد برایش مشکل است. معتاد از لحاظ اجتماعی و اخلاقی به قهقرا میرود و با زیر پا گذاشتن ضوابط اخلاقی و قوانین و مقررات همه فعالیت خود را پیرامون بدست آوردن ماده مخدر متمرکز میسازد. در صورتی که ماده مخدر به معتاد نرسد دچار علایم خماری میشود و نشانههایی مانند خمیازه ، آبریزش از بینی، عطسه ، عرق زیاد ، تپش قلب ، لرز ، بیقراری و اضطراب در او بوجود میآید. با ادامه محرومیت ، عوارض شدیدتر و استفراغ ، اسهال ، بیاشتهایی ، دردهای شدید پشت و شکم و عضلات دست و پا به عوارض دیگر افزوده میشود.
تریاک در انسان سبب مسمومیت حاد و مزمن میشود. در مسمومیت حاد که خیلی سریع بروز میکند ابتدا مرحله تحریکی فرا میرسد، بیمار دچار سردرد ، سرگیجه ، سنگینی سر میشود و سپس احساس تشنگی شدید میکند. آنگاه بیمار به خواب عمیق فرو رفته و به طرف مرگ سیر میکند. مردمک چشم تنگ میشود و دیگر به تحریک با نور پاسخ نمیدهد. تنفس نیز خیلی آهسته میشود و از 4 تا 5 نفس در دقیقه تجاوز نمیکند. مرگ ممکن است در طی چند دقیقه تا چند ساعت در اثر اغما و وقفه تنفس پیش آید. گاهی نیز مسموم با یک بهبودی زودگذر چند روز زنده مانده و سرانجام جان میسپارد. در گذشته بسیاری از مسمومیتها و خودکشیها با تریاک انجام میگرفت. مسمومیت و مرگ با تریاک فراوان مشاهده میشود. مسمومیت مزمن در نزد معتادان دیده میشود. آلکالوئیدهای مهم تریاک را که عبارتند از
مرفین ،
کدئین ، نارسئین، نارکوتین و پاپاورین میتوان به شرح زیر خلاصه کرد: مرفین مهمترین آلکالوئید تریاک و دارای طعمی تلخ است.
هروئین
یکی از مشتقات مرفین ،
هروئین است که از استیله شدن مرفین بهدست میآید.
مرفین داروی ضد درد باارزشی است که برای تسکین دردهای حاد و شدید بکار میرود. کدئین ، پس از مرفین ، از آلکالوئیدهای مهم تریاک محسوب میشود و اثر تخدیر کننده ندارد و برای
تسکین سرفه مورد استفاده قرار میگیرد. موارد اعتیاد به کدئین بهندرت مشاهده شده است.
بنابراین در بین آلکالوئیدهای تریاک ، هروئین به عنوان خطرناکترین ماده مخدر شناخته میشود. اعتیاد به هروئین بسیار قوی و خطرناک است و مصرف آن وابستگی شدید جسمی و روانی ایجاد میکند. هروئین از راه استنشاق ، تزریق زیرجلدی و تزریق درون سیاهرگی استفاده میشود. از آنجا که فروشندگان مواد مخدر ، برای سود بیشتر ، هروئین را با گنهگنه ، گچ ، لاکتوز ، نمک و مواد دیگر مخلوط میکنند، در نتیجه هروئین ناخالصی که بهدست معتاد میرسد بیش از 5 درصد هروئین خالص ندارد. ناخالصیهای هروئین و نیز غیراستریل بودن سرنگ تزریق ، یکی از علل مرگ معتادان است که تاکنون هزاران نفر جوان را از پای درآورده است.
پس از آنکه فرد با مصرف هروئین احساس سرخوشی و لذت کرد ناگزیر به ادامه مصرف آن میشود و با احساس لزوم استعمال از لحاظ جسمی و روانی به دارو وابسته میشود. معتاد درمییابد که اگر به دارو دسترسی نداشته باشد ا
ضطراب ، بیقراری و عوارض دیگر در او بروز میکند. این وابستگی سبب میشود که نه تنها مصرف دارو را ادامه دهد، بلکه هربار مقدار مصرف را نیز اندکی افزایش دهد تا به آن اثری که اولینبار با مصرف هروئین دست یافته است، برسد. به این ترتیب معتاد مادام که از هروئین استفاده میکند خود را سرخوش و راضی میپندارد و هنگامی که به آن دسترسی ندارد دچار بیقراری ، اضطراب ، تنش ، خمیازه و افزایش تحریکپذیری میشود. افراد معتاد بهتدریج ضعیف و پژمرده میشوند و در اثر اختلالات روحی و روانی میل به کار را از دست میدهند. در واقع همه فعالیتهای معتاد برای بهدست آوردن دارو برای نوبت دیگر صرف میشود و در این راه از دروغ ، دزدی و پشتپا زدن به همه قیدهای اخلاقی و اجتماعی ابایی ندارد.
کوکائین
کوکائین از برگ کوکا بهدست میآید. کوکا بوتهای است از جنس اریتروکسیلوم ، که دارای برگهای ساده و همیشه سبز است. برگ کوکا دارای دو نوع تانن است و از مدتها پیش در آمریکای جنوبی و مکزیک افراد فقیر برای رفع گرسنگی آن را میجویدهاند. اما کوکائین که سمی و خطرناک است، نه برای رفع گرسنگی ، بلکه برای اثر محرکی که دارد مورد استفاده قرار میگیرد. کلریدرات کوکائین دارای اثر بیحس کننده موضعی است و از این خاصیت آن برای تسکین درد و بیحس کردن موضع برای عمل جراحی استفاده میشود. کوکائین محرک قشر مغز و دستگاه عصبی مرکزی است. مصرف آن سبب تهییج و بیخوابی میشود و به توهم و هذیان میانجامد. هرچند کوکائین از نظر فیزیولوژیک اعتیادآور نیست، اما از لحاظ روانی شخص را به دنبال خود میکشاند و استفاده از آن همان عواقب فردی و اجتماعی را که مواد اعتیادآور دارند، به بار میآورد.
افرادی که کوکائین مصرف میکنند ابتدا احساس سرخوشی و نشاط میکنند و خود را سعادتمند و نیرومند و توانا به انجام کارهایی که بهطور معمول قادر به انجام آنها نیستند، میپندارند. حالت تحریکی ، بیقراری ، اضطراب ، ترس ، پرحرفی ، بیخوابی ، هیجان و توهم و گیجی پس از مرحله اول گریبانگیر فرد میشود و قدرت واهی او رو به زوال میرود. از اینرو شخص به مصرف مجدد دارو میپردازد و دایره معیوب ادامه پیدا میکند. فرد کوکائینی ، معمولا دچار توهمهای حسی و هذیان است و گاه حتی دوستان خود را نیز بهجا نمیآورد و اشخاص را بهجای یکدیگر عوضی میگیرد.
آمفتامینها
آمفتامین دارویی است که به عنوان محرک روانی شناخته شده است و چون سبب بیاشتهایی میشود در درمان چاقی نیز از برخی از انواع آن استفاده میشود. استفاده مداوم از آمفتامین نوعی اعتیاد با نشانههایی چون بیاشتهایی ، کاهش وزن ، تندی ضربان قلب و تنفس ، لرزش ، افزایش تحریکپذیری ، بیخوابی و روانپریشی ایجاد میکند.
حشیش
شاهدانه گیاهی است که در اکثر نقاط جهان میروید و بسته به محل رویش دارای تفاوتهایی میباشد. شاهدانه ، بهویژه شاهدانه هندی دارای یک ماده رزینی بهنام کانابیس یا حشیش است که در کشورهای غربی و آمریکا
ماریجوانا نامیده میشود. حشیش بوی قوی و طعم تند و خاصیت سکرآور دارد. حشیش یا کانابیس بر روی دستگاه عصبی مرکزی اثر میکند و استعمال طولانی آن به لاغری ، رنگ پریدگی ، ضعف و اختلالات روانی میانجامد.
چند دقیقه پس از تدخین یا یکی دو ساعت پس از خوردن حشیش مرحله تحریکی آغاز میشود که طی آن فرد احساس خوشی و انبساط خاطر میکند. تحت تاثیر حشیش کنترل رفتار مختل میشود و پرحرفی ، قهقهه و حس پرواز در بیمار پیش میآید. ادراک فرد از زمان و مکان مختل میشود و اختلالهای حسی نیز پیش میآید. شخص دچار توهم و تصورات واهی میشود، محیط خود را غیر از آنچه که هست میبیند، دستهای خود را پر و بال میبیند و حوض خانه را دریا. از اینرو حشیش را باید ماده خطرناکی تلقی کرد که اگرچه از نظر فیزیولوژیک وابستگی ایجاد نمیکند، اما چون وابستگی روانی به آن سبب میشود که فرد به طرف استفاده مداوم سوق داده شود باید بهطور جدی با آن مبارزه کرد.
ال.اس.دی.LSD
ال. اس. دی. که نام کامل آن لیزرژیک اسید دیاتیلآمید است، از مواد توهمزاست که در قارچ ارگو وجود دارد. ال. اس. دی. سبب ایجاد اختلال در خلق و خوی فرد میشود، شناخت زمان و مکان را مختل ، فرد را دچار خوشی بیجا ، خودستایی ، احساس سبکی و بیوزنی ، هذیان و افسردگی میکند و ممکن است مصرف کننده را به خودکشی و آدمکشی بکشاند. با مصرف ال. اس. دی. توهمهای بینایی و شنوایی دست میدهد و اشباح خیالی جای خاصی در ذهن فرد باز میکنند. به دلیل خاصیت توهمزایی شدید ال.اس.دی باید آن را یکی از مواد بسیار خطرناک تلقی کرد که نسل جوان را معرض تهدید قرار داده است.
دوشنبه 29/10/1393 - 12:11
اعتیاد و سیگار
مقدمه
مصرف نادرست مواد خطرناکی مانند تریاک ، هروئین ، کوکائین ، حشیش یا ماریجوانا و ال. اس. دی. در جهان افزایش مییابد و شبکه قاچاق بینالمللی قاچاق مواد مخدر و سوادگران مرگ دام اعتیاد را در همهجا میگستردانند. اما چرا برخی از افراد آماده تجربه کردن و آزمودن ماده مخدر هستند و یا برای دسترسی به آن تمایل خاصی دارند، در حالی که بسیاری از افراد هرگز پیرامون این دام گام نمینهند؟ بهسادگی نمیتوان پاسخ دقیق و عملی به پرسشهای بالا داد و عوامل موثر در ایجاد اعتیاد را طبقهبندی کرد در زیر مواردی را بررسی میکنیم.
مبنای اعتیاد
جوانان سالم 15 تا 20 سالهای که برای کسب تجربه و یا در اثر معاشرت با دوستان نامناسب و یا معتادان به استفاده از ماده مخدر پرداختهاند. این گروه از راه کنجکاوی و به علت نداشتن پشتوانه خانوادگی و تربیت صحیح در اثر معاشرت با کسانی که آنها را به استفاده از داروی مخدر تشویق میکنند و برای اولین بار مواد مخدر را تجربه میکنند و دچار اعتیاد میشوند. البته بسیاری از این جوانان به علت احساس درماندگی ، ناکامی ، عدم کفایت و برای رهایی از تنهایی و فشار روانی معتاد میشوند و متاسفانه رهایی از این اعتیاد بهسادگی میسر نمیشود.
اختلالات روانی و اعتیاد
اختلال شخصیتی بیش از همه چیز فرد را در برابر اعتیاد آسیبپذیر میسازد. سپس اعتیاد ، خود اختلالهای موجود را تشدید میکند و دایره معیوب ادامه مییابد. شخص معتاد برای بدست آوردن ماده مخدر دست به اعمال خلاف قانون و اخلاق میزند و با آزاد شدن از قید و بندهای اخلاقی مرتکب جنایت نیز میشود. در کل شخصیتهای رواننژند و نیز روانپریش را میتوان در برابر اعتیاد بسیار آسیبپذیر دانست. شخصیتهای رواننژند، یعنی کسانی که دارای بیماریهای روانی خفیف هستند که با ضعف روانی ، اضطراب ، وسواس ، ترس و بیتصمیمی مشخص میشوند؛ شخصیتهای روانپریش ، یعنی کسانی که به علت عدم رشد خلقی ، در سازش اجتماعی دچار اشکال هستند و دارای خلق و خوی متغیر و قضاوت ناپایدار میباشند. مبتلایان به این بیماریها آسانتر به مواد مخدر گرایش مییابند و در زمره معتادان درمیآیند. بدیهی است بسیاری از همین شخصیتها نیز غیر معتاد باقی میمانند.
روانپریشها دارای رفتارهای ضد اجتماعی و اختلال خلقی هستند و توانایی کافی برای پیروی از قوانین و مقررات را ندارند و روابط آنها با دیگران سطحی است. با آنکه این افراد کمهوش نیستند، ولی قادر به تحمل فعالیتهای منظم جسمی و ذهنی نیستند و جا و مکان و کار ثابتی را پذیرا نمیشوند. سابقه این افراد نشان میدهد که در دوران کودکی ، ناآرام و مشکلساز بوده و در مدرسه قدرت سازش نداشته و در محیطهای دیگر نیز فاقد سازش اجتماعی بودهاند. روانپریشهای مهاجم که دارای اختلال رفتاری شدید هستند و به انجام اعمال تهاجمی و جنایت و حتی آدمکشی دست میزنند از جمله کسانی به شمار میآیند که بیش از همه به طرف اعتیاد گرایش مییابند. در عین حال روانپریشهای نالایق و غیرفعال نیز که معمولا به دروغگویی ، دزدی ، تقلب و آزار دیگران میپردازند، مواد مخدر را وسیله خوشی و آسایش خود به شمار میآورند.
نقش تکنولوژی و تمدن
اگرچه پیشرفتهای تکنولوژی در قرن بیستم سبب تحولات دایمی و نیز پیشرفت همه جانبه معیارهای زندگی از جمله بهداشت عمومی گردیده و در بهبود زندگی مردم موثر واقع شده است، اما در عین حال عوارضی چون ترس از تامین آینده و تشویش و اضطراب نیز با خود به ارمغان آورده است که در بسیاری از مردم منجر به پیدایش کشمکشهای روانی شده است. کشمکشها ، حتی بیش از محرومیتها ، سبب درهم ریختن مکانیسمهای دفاعی افراد میشود و از اینرو بیماریهای روانی ناشی از کشمکشها و اضطرابها بیش از بیماریهای جسمی بشر را آزار میدهند.
افسردگی با اعتیاد درمان پذیر نیست!
افسردگی روانی یکی از بیماریهای شایع عصر ماست که بر روی خلق و خوی و رفتار و احساس فرد اثر میگذارد. در نوعی افسردگی فعالیت و اراده و قابلیت حیاتی و جسمانی و اعتماد به نفس کاهش مییابد و نشانههایی چون خستگی ، بیمیلی ، بیعلاقگی ، کمخوابی و ناامیدی بروز میکنند. در این موارد نشاط و علاقه و همکاری جای خود را به نگرانی ، ناخشنودی و انزواجویی میدهد و بیمار با از دست دادن علایق شغلی و اجتماعی و گاه فردی ممکن است به طرف مواد مخدر نیز گرایش یابد تا شاید آرامش و آسایش بیشتری احساس کند. افرادی که برای برای گریز از تشویش و اضطراب و فشارهای روانی مواد مخدر را انتخاب میکنند کسانی هستند که از رو به رو شدن با واقعیات عاجزند و به علت احساس عدم کفایت ، زندگی خود را از واقعیت جدا کرده و آن را بر اوهام و رویا بنا میکنند.
نقش خانواده در پیشگیری از اعتیاد فرزندان
خانواده تاثیر عمیقی در کودک میگذارد و شخصیت او را پیریزی میکند. اگر محیط خانواده سالم باشد کودک دارای اعتماد به نفس ، مهر و محبت و احساس مسئولیت میشود. بررسیهای متعدد نشان داده است که اگر کودک مورد توجه خانواده واقع نشود و یا از خانواده طرد شود و یا برعکس اگر بیش از حد مورد توجه و حمایت واقع شود آماده کجروی ، ناسازگاری و تجاوز به حقوق دیگران خواهد شد. کودکانی که در محیط خانه پذیرفته نشدهاند و با محرومیت عاطفی و فقدان مهر مادری روبرو بودهاند، محبت و عواطف دیگران را احساس نمیکنند و با ترک خانه و مدرسه و ناسازگاری رفتار خصمانه بروز میدهند. این افراد فاقد قدرت سازش میشوند.
حمایت بیش از اندازه و اغماض بینهایت پدر و مادر نیز سبب میشود که کودک بسیار پرتوقع و به اصطلاح لوس و نازپرورده بار آید و در نتیجه به تدریج در سازش با دیگران دچار اشکال شود. چنین فردی بهعنوان یک موجود ضد اجتماعی طعمه خوبی برای قاچاقچیان مواد مخدر و جنایتکاران به شمار میآید. برقراری رابطه صحیح پدر و مادر با کودک سبب میشود که رشد شخصیت بچه سیر طبیعی داشته باشد و از انحراف و کجروی مصون بماند. عواقب خطرناک اعتیاد ایجاب میکند که والدین از لحظه تولد ، بچه را موجودی بدانند که یاد میگیرد و رشد شخصیت او منوط به برقراری رابطه صحیح بین همه اعضا خانواده است. مواظبت مادر از کودک و ایجاد رابطه عاطفی با فرزند و رفتار خردمندانه توام با مهربانی پدر نه تنها به رشد شخصیت و متعادل شدن کودک کمک میکند، بلکه در صورت اعتیاد اتفاقی در دوره بلوغ نیز درمان را آسان میسازد.
دوشنبه 29/10/1393 - 12:10