• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2200
تعداد نظرات : 159
زمان آخرین مطلب : 3904روز قبل
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

6 ـ الهى نامه
الهى نامه على رغم كوچكى حجمش , كتاب پرسوز و گدازى است كه مرغ روح را در بیكران فضاى عرفانى به پرواز در آورده و تا اوج خلوتگه عشاق پاك باخته همراهیش مى كند .
الهى نامه گدازه هاى آتشینى است كه از ژرفاى آتشفشان دل پر جوش و خروش و تفتیده استاد فوران كرده و در صحراى دل آنانى كه در آرزوى محبوب به سر مى برند , جارى و به آنها نوید وصل مى دهد . الهى نامه شراره هاى سوزانى است كه اگر در جان هر بجان آمده اى بیفتد , بیكباره خرمن هستیش بسوزد و در دریاى فنایش عرقه سازد .
و بالاخرة الهى نامه دفترى است كه رایحه بهشتیش عشاق جمال دوست را سر مست واز هر گونه خودبینى و خودستایى فارغ مى نماید .
استاد حسن زاده خود در وصف الهى نامه چنین مى نگارد :
(( الهى نامه كلماتى چند است كه از سنوات هزار و سیصد و نود تا نود و چهار هجرى به قلم این كمترین , حسن حسن زاده آملى به اقتضاى تبدل بال و تحول حال , به رشته نوشته در آمده است . لذا در تلقى آن تثبت لازم است كه در واقع تنافى , منتفى است . طبعم به طبع آن راغب نبود كه نشر آن را چه سود ؟ جز اینكه با تصویب و ابرام اصدقاء فاضل مركز نشر فرهنگى رجاء زادهم الله تعالى رجاء از ساحت قدس قرآن مجید به صورت استخاره استجازه نموده ام , به جواب و اجازت این كریمه مباركه تشرف یافته ام و فى نسختها هدى و رحمة للذین هم لربهم یرهبون ( اعراف آیه 155 ) به رجاء واثق اینكه بعضى از نفوس مستعده را مفید افتد , جمع بر نشر آن صورت گرفت )) .
و اینك نمونه هایى از آن كلمات :
الهى حسن توئى و حسن حسن نماست .
الهى عمرى آه در بساط نداشتم و اینك جز آه در بساط ندارم . الهى پرندگان همه یكطرف و مرغ عشق یكطرف . گیاهان همه یكجهت و گیاه عشق یكجهت , همه درسها یك جانب و درس عشق یكجانب , همه یكسوى و عشق یكسوى .
الهى از سجده كردن شر مسارم و از سجده سربرداشتن شرمسارتر . الهى شكرت كه همه نقشها بر آب شد و كثرتى كه حجاب بود سراب شد . الهى مواج از دریا خیزد و با وى آمیزد و در وى گریزد و از وى ناگزیر است (( انا لله و انا الیه راجعون )) .
الهى با اجازه ات نام عالم را عشق آباد گذاشته ام .
الهى جان به لب رسید , تا جام بلب رسید .
الهى همه تو را خوانند : قمرى به قوقو , پوپك به پوپو , فاخته به كوكو , حسن به هوهو .
الهى خروس را در شب خروش باشد و حسن خاموش باشد .
الهى نامه را براى اولین بار در آبان 1362 توسط مركز نشر فرهنگى رجا به زیور طبع آراسته شد و بعد از آن نیز مكرر به طبع رسیده است .
 
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:12
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

7 ـ كلمه علیا در توقیفیت اسماء
مسئله توقیفیت اسماء , مسئله اى است كه هم در تفسیر و كلام از آن بحث مى شود و هم در حكمت و عرفان . ولى بین بحث كلامى و تفسیرى و بحث حكمى و عرفانى آن از جهاتى فرق است .
زیرا :
اولا : مراد از اسماء در كلام و تفسیر , اسماء الله ملفوظى یا مكتوبى است ولى در حكمت و عرفان , مراد از آنها اسماء الله تكوینى است
ثانیا : مراد از توقیفیت در كلام و تفسیر , توقف داشتن یا داشتن تسمیه حق تعالى به اسمى از اسماء كمالى بر اذن شارع است ولى در عرفان و حكمت مراد از آن , اختصاص داشتن هر اسمى از اسماء الله تكوینى به موطن خاص خود است
ثالثا : بحث یاد شده در تفسیر و كلام , بیشتر جنبه فقهى دارد تا اعتقادى , بر خلاف بحث حكمى و عرفانى آن كه فقط جنبه نظرى و معرفتى دارد , نه چیز دیگر .
بارى حضرت استاد حسن زاده آملى دام بقاءه در رساله (( كلمه علیا در توقیفیت اسماء )) كه اولین اثر مستقل در موضوع یاد شده است , كلیه مطالب فوق الذكر را با نظم و ترتیب خاصى , طى هشت باب بررسى كرده و بدین طریق مجموعه اى نفیس را در باره مباحث مربوط به توقیفیت اسماء از جنبه هاى مختلف خصوصا عرفانى و كلامى به اهل فضل و دانش اهداء نموده است .
حضرت استاد خود در مقدمهء رساله مذكور چنین آورده است : (( این رساله به عدد درهاى بهشت , در هشت باب از توقیفیت اسماى الهى سخن مى گوید . آن را در تابستان هزار و سیصد و پنجاه و سه هجرى شمسى در آمل كه با جمعى پریشان حلقهء ذكر و جلسه انس و محفل درس معقل درس داشته بود , روزانه تصنیف و شبانه تدریس مى كرد و اینك كه زمستان هزار و سیصد و شصت و نه هجرى شمسى است , به شیوه اى كه در پیش روى خواننده گرامى است تنظیم , و كراسه اى به عنوان یادنامه جاوید , به حضور والاى شهید سعید فاضل بسیار گرانقدر رشید سید حسن شاهچراغى دامغانى رحمة الله علیه تقدیم مى دارد . امید است كه مورد پسند ارباب بینش و اصحاب دانش واقع افتد و نگارنده را اثرى پایدار به یادگار بماند )) . همان گونه كه مذكور افتاد رساله یاد شده در هشت باب تنظیم گردیده است كه ذیلا به عناوین آنها اشاره مى شود :

باب اول : در تقریر محل نزاع در توقیفیت اسماء الله تعالى شأنه . باب دوم : در بیان اسماء و صفات وجودى و سلبى و اسماء ذات و اسماء صفات و اسماء افعال .
باب سوم : در علت توقیفى بودن اسماء در نزد اكثرى اهل شرع به خصوص متكلمان .
باب چهارم : در نقل برخى از آیات قرآنى در توقیفیت اسماء الله تعالى و نقل بعضى از اقوال مفسران .
باب پنجم : در بیان عدد اسماء الله و عظمت اسمائه .
باب ششم : در توقیفیت اسماء نزد عارفان و حكیمان .
باب هفتم : در بیان اختصاص اطلاق سمعى و بصیر در میان قواى ظاهرى پنجگانه بر بارى تعالى .
باب هشتم : در اطلاق اسماى الهى با مراعات ادب مع الله عز اسمه . این رساله در سال 1371 توسط انتشارات دفتر تبلیغات اسلامى به طبع رسیده است .
 
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:11
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

9 ـ تصحیح و تعلیق تمیهد القواعد
كتاب شریف تمیهد القواعد , تصنیف عارف سالك و حكیم متأله صائن الدین على بن محمد بن محمد التركه , كه شرحى است تحقیقى و عمیق بر رساله قواعد التوحید امام فاضل و حكیم عارف ابوحامد محمد اصفهانى كه جد شارح است , اولین متن از متون درسى در حوزه هاى عرفان نظرى است . كتاب یاد شده در حقیقت پلى است بین فلسفه و عرفان كه سعى دارد حتى الامكان مبانى عرفانى را بر مبنا و مساق اهل نظر و استدلال تقریر و تبیین كند . حضرت استاد حسن زاده حفظه الله تعالى كتاب تمیهد را در قم نزد مرحوم علامه طباطبایى فراگرفت و خود نیز موفق گردید آن را طى سالیانى دراز در چهار دوره تدریس نماید . معظم له در خلال مدتى كه به تدریس تمیهد القواعد اشتغال داشت , علاوه بر اینكه كتاب مزبور را با چندین نسخه مقابله و تصحیح كرد , تعلیقات و حواشى فراوانى را بر آن نگاشت و دشواریها و مشكلات آن را بر طرف نمود .
این كتاب همراه با تعلیقه هاى استاد هم اكنون در اختیار مؤسسه انتشاراتى امیر كبیر است و مراحل نهایى چاپ را مى گذراند كه امیدواریم به زودى كار چاپ آن به اتمام رسد و در اختیار علاقمندان قرار گیرد .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:11
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

10 ـ تصحیح و تعلیق شرح فصوص قیصرى
كتاب عظیم الشأن فصوص الحكم , اثر بى نظیر شیخ اكبر محیى الدین بن عربى , كتابى است كه مصنف بزرگوارش آن را طبق دستور پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله , كه در دهه آخر محرم 627 در رؤیاى صادقانه اى برایش ظاهر گشت و بدو فرمود : این كتاب فصوص الحكم است , آن را بگیر و با خود به میان مردم ببر تا از آن بهره مند شوند , بدون كم و كاست نگاشته است . این كتاب از زمان نگارش و نشرش تا كنون همواره مورد توجه موافقان و مخالفان عرفان , خصوصا موافقان و مخالفان شخص محیى الدین بوده و نیز هست . لذا عده اى به شدت از آن انتقاد كرده و كتابهایى را در رد آن نوشته اند و در مقابل عده بسیارى از محققان و دانیان از آن ستایش كرده و به زبانهاى عربى و فارسى و تركى و دیگر زبان هاى رایج در جوامع اسلامى بر شرح و تبیین مطالب آن همت گماشته اند . در میان شرحهایى كه بر كتاب مزبور نگاشته شده , شرح داوود بن محمد علامه قیصرى را شأن و اهمیت بسزایى است و به همین جهت از زمان تألیفش تا كنون همواره در حوزه هاى عرفان نظرى , به عنوان یكى از متون درسى مطرح و مورد تدریس و تدریس قرار داشته و نیز دارد .
حضرت استاد حسن زاده آملى دام ظله شرح فصوص قیصرى را در تهران نزد مرحوم استاد فاضل تونى رضوان الله تعالى علیه فرا گرفت و خود نیز موفق گردید طى سالیان درازى چهار دوره آن را تدریس نماید . معظم له در طول مدتى كه به تدریس كتاب یاد شده اشتغال داشت , علاوه بر اینكه با نسخ متعدد مقابله و تصحیح كرد تعلیقات و حواشى ارزنده و عمیقى را بر آن نگاشت و بدین ترتیب بر فواید و عواید كتاب افزود .
گفتنى است نسخه مصحح این كتاب همراه با تعلیقات حضرت استاد هم اكنون نزد ایشان محفوظ است و هنوز نوبت طبع و نشرش فرا نرسیده است .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:10
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

11 ـ رساله مفاتیح المخازن
این رساله مستدركى است بر فصول دوازده گانهء مقدمه شرح فصوص قیصرى . مرحوم داوود بن محمود قیصرى , قبل از آنكه وارد شرح مطالب كتاب شود , اصول و قواعدى را كه در فهم مباحث كتاب دخالتى به سزا دارد و مورد اتفاق جمیع اهل كشف و شهود است و توحید صمدى قرآنى نیز بر آنها متوقف است , در دوازده فصل مرتب كرده و آنها را كه خود به منزله مدخلى است در عرفان نظرى در ابتداى شرح مزبور ذكر نموده است . لیكن از آنجا كه برخى از اصول و امهات باقى مانده بود , كه در فهم مطالب كتاب نیز دخالت داشته و به هر علتى كه بوده است از مرحوم قیصرى فوت گردیده , حضرت استاد حسن زاده دام مجده بر آن شد تا مستدركى را بر فصول دوازده گانه مزبور بنگارد و بدینوسیله آنچه را كه از جناب قیصرى فوت شده جبران نماید . كه بحمد الله تا حدودى بر آن موفق گردید . ولى هنوز نا تمام است . امید كه به اتمام رسد و مورد استفاده علاقمندان واقع گردد
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:10
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

12 ـ تصحیح و تعلیق شرح فصوص خوارزمى
یكى از شروحى كه بر فصوص الحكم شیخ اكبر محى الدین بن عربى نگاشته شده شرح عارف فاشضل كمال الدین حسین بن حسن خوارزمى است . شرح فصوص خوارزمى كه به فارسى نگارش یافته , در حقیقت ترجمه شرح فصوص قیصرى است همراه با پاره اى توضیحات و اضافات و اشعارى كه در بین آورده است .
حضرت استاد حسن زاده دام مجده این شرح را از ابتدا تا انتها تصحیح نموده و نیز تعلیقاتى را بر آن نگاشته است . معظم له در موخره اى كه بر این كتاب دارد , چنین آورده است .
(( تصحیح و تحشیه این كتاب نفیس اعنى شرح خوارزمى بر فصوص الحكم بحول و قوت و مشیت اله و مدد و توجهات اولیاء الله سلام الله علیهم در چهار شنبه 21 دیماه 1362 هجرى شمسى مطابق ربیع الثانى 1404 هجرى قمرى شروع , و در پنجشنبه اول ماه محرم 1405 هجرى قمرى مطابق پنجم مهر ماه 1363 هجرى شمسى از روى چند نسخه همین كتاب و چندین شروح فصوص الحكم خطى و چاپى از عربى و فارسى خاتمه یافت . مخفى نماند كه این كمترین چند دوره شرح قیصرى بر فصوص الحكم را تدریس و تحشیه كرده است و آن را از روى نسخ عدیده اى تصحیح كرده است , از آن جمله است نسخ متعلق به اساتید عظام آیات حاج میرزا احمد آشتیبانى و حاج میرزا ابوالحسین شعرانى و آقا محمد حسین فاضل تونى قدس الله اسرارهم . . . علاوه اینكه راقم یكدوره خود فصوص الحكم را به فارسى شرح كرده است كه هنوز به حلیت طبع متحلى نشده است . لذا به توفیق تصحیح و تحشیه این كتاب در این مدت قلیل نایل آمده است و گرنه در اضعاف زمان یاد شده میسور نبود و مع ذلك كله از ارائه تحمل مشاق در عمل فحص و تحقیق كتاب اعراض شده است , به اتكاء اینكه
آن كس كه ز كوى آشناییست
داند كه متاع ما كجایى است
و
مشك آن است كه خود ببوید , نه آنكه عطار بگوید
(( دعویهم فیها سبحانك اللهم و تحیتهم فیها سلام و آخر دعویهم أن الحمد لله رب العالمین )) .
گفتنى است این اثر استاد هم اكنون در اختیار موسسه انتشاراتى امیر كبیر قرار دارد و امید است به زودى كار چاپ آن به اتمام رسد و مورد استفاده علاقمندان واقع گردد .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:10
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

13 ـ شرح فصوص الحكم
این كتاب شرحى است فارسى بر فصوص الحكم شیخ اكبر محى الدین بن عربى كه حضرت استاد دام ظله آن را در شهرستان آمل , حین تدریس فصوص , بر جمعى از طالبان معرفت و كمال املاء نمود . و پس از گذشت سالیانى آن را مرتب و مهیاى طبع و نشر كرد . این شرح هم اكنون در اختیار چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى است و مراحل نهایى چاپ را مى گذراند . امید آنكه به زودى كار طبع آن با تمام رسد و در دسترس عموم علاقمندان قرار گیرد .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:9
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

14 ـ مشكاة القدس على مصباح الأنس
مشكاة القدس تعلیقاتى است بر كتاب مصباح الانس بین المعقول و المشهود فى شرح مفتاح غیب الجمع و الوجود تألیف محمد بن حمزه معروف به ابن فنارى .
مصباح الانس كه سومین متن از متون درسى در عرفان نظرى است و در حوزه هاى علوم اسلامى بعد از تمهید القواعد ابن تركه و شرح فصوص قیصرى تدریس مى شود , یكى از مشكلترین و فنى ترین و در عین حال پر فرع ترین كتب در فن یاد شده است و سعى دارد بین قواعد عقلى و مبانى عرفانى ایجاد انس كند و از این طریق حكیم ذهن آشناى با احكام عقلى را كم كم به سوى عرفان بكشاند . حضرت استاد حسن زاده آملى دامت توفیقاته كتاب فوق الذكر را در تهران نزد آیت الله حاج میرزا ابوالحسن رفیعى قزوینى قدس سره به طور خصوصى فرا گرفت و خود نیز آن را در طول هشت سال براى عده معدودى در حوزه مقدسه قم تدریس فرمود . زمانى كه استاد به تدریس این كتاب اشتغال داشت با توجه به تبحر و تمهر معظم له در عرفان نظرى و حقایق و معارفى كه از محضر استاد بزرگوار خود مرحوم رفیعى قزوینى بهره برده بود , تعلیقاتى پر مغز و راه گشا بر آن نگاشت . مختصرى از آن تعلیقات در آخر چاپ دوم مصباح كه به اهتمام و همكارى وزارت ارشاد طبع و منتشر شد , به طبع رسید , ولى عمده آنها به صورت مخطوط , نزد استاد محفوظ است و تا كنون به چاپ نرسیده است . لعل الله یحدث بعد ذلك امرا .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:9
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

15 ـ شرح طائفه اى از اشعار و غزلیات حافظ
لطافت و ملاحت اشعار روحانى و عزلیات عرفانى شمس الدین محمد , خواجه حافظ شیرازى قدس سره بالاتر از آن است كه به وصف آید و أشهر از آن است كه بدان اشاره شود . خواجه شیراز علیه الرحمة كه به حق اورا لسان الغیب و ترجمان الحقیقه خوانده اند , حقایق و دقایق عرفانى را به بهترین وجه در قالب الفاظ ریخته و آنها را با بدیعترین اسلوب در اعماق جان مخاطب القا مى كند . و خود در این باره چه نیكو سروده است :
كس چو حافظ نگشاد از رخ اندیشه نقاب
تا سر زلف سخن را به قلم شانه زدند
به هر حال حضرت استاد حسن زاده را با خواجه شیراز و دیوان اشعارش انس و علاقه اى خاص بوده و نیز هست , و همین امر موجب گردید كه شطرى از عمر شریف خود را در اشعار و غزلیات آن عارف دلسوخته صرف كند و قسمت قابل ملاحظه اى از آنها را به حافظه بسپارد و علاوه بر این موفق شد یكدوره دیوان اورا تلخیص و طائفه اى از اشعار آن را شرح كند , كه متأسفانه از كثرت مشاغل و زیادى مشاكل هنوز بر تنظیم و ترتیب شرح یاد شده , توفیق نیافته است . حضرت استاد دام ظله خود در این باره چنین نگاشته است :
(( راقم را از عنفوان جوانى , با خواجه حافظ شیرین سخن كه در دیوان غزل صدر نشین است , الفتى و ارادتى شگفت بوده است . به سبب این معارف چنین اتفاق اتفاد كه در نخستین لیله مباركه كه به مشیت حق جل و على , همت گماشته است و عزم را جزم كرده است , تا دست به كارى زند كه غصه سرآید , یعنى فرداى آن به آمل برود و در مدرسه مسجد جامع آن , تحصیل علوم دینى را پیش گیرد كه شرح ماجراى آن را طول و عرض بسیار است هنگامى كه اهل خانه همگى را خواب نوشین در ربود , به اقتضاى اوان جوانى كه نفس قریب العهد به مبدا اصفاى خاص است , برخاست و وضو ساخت و دیوان حافظ بر روى دست گرفت و به سوى قبله ایستاد و صاحب دیوان را خطاب كرد كه از دیوان تو در كارها تفأل زنند , أما در آن گاه چه مى گویند و چه مى خوانند , آگاهى ندارم كه نور رسته ام , نه درسى آموخته ام و نه سرى در سینه اندوخته ام . من سوره مباركه فاتحه را برایت قرائت مى كنم و ثواب آن را به روحت نثار مى نمایم , تو هم به كرامت مرا در این امر كه گویند لسان الغیبى دلالت و هدایت بفرما . دیوان را گشودم و دیده بر این بیت افتاد :
بخواه دفتر اشعار و راه صحرا گیر
كه وقت مدرسه و بحث كشف و كشاف است
و ابیات دیگر غزل نیز هر یك به زبانى به ترغیب و تشویق گویا كه :
كنون كه در كف گل جام و باده صاف است
به صدر هزار زبان بلبلش در اوصاف است
به دزد و صاف تورا حكم نیست دم دركش
كه هرچه ساقى ما ریخت عین الطاف است
ببر زخلق و ز عنقا قیاس كار بگیر
كه صیت گوشه نشینان ز قاف تا قاف است
حدیث مدعیان و خیال همكاران
همان حكایت زر دوز و بوریا باف است
غزل , بى تاب و بى خوابم كرد , و از راه صحرا گیر كه مناسب حالم بود و همچنین از صیت گوشه نشینان و به خصوص از حدیث مدعیان و خیال همكاران , حیرت بر حیرت افزود . تا شب را به روز آورد كه گاهى سر گرم به حفظ امثله بود , كه بدان مصدر اصل كلام است و از وى نه وجه باز مى گردد : ماضى و مستقبل و اسم فاعل و اسم مفعول و امر و نهى و جحد و نفى و استفهام , و بارى خوشدل و خوشنود به از بر كردن بحر تقارب نصاب الصبیان كه :
به بحر تقارب تقرب نماى
بدین وزن میزان طبع آزماى
فعول فعول فعول فعول
چو گفتى بگو اى مه دل رباى . . .
از آن شب مهر مهر حافظ را بر لوح دل زده ام و بسیارى از ابیات قصاید و ساقى نامه و غزلیات و رباعیاتش را از بر كرده ام كه وى حافظ قرآن به كمال بود و من حافظ دیوان به نقص . تا برخى از نسخ خطى آن را كه نه چندان عتیقند به دست آورده ام و یك دوره دیوانش را تخلیص كرده ام كه هر شعرى را بیت الغزل بود بر گزیده ام . اگر چه :
شعر حافظ همه بیت الغزل معرفت است
آفرین بر نفس دلكس و لطف سخنش
و از این گونه خاطرات شیرین دیگر نیز با خواجه دارم كه از ذكر همه بیم ملال و توهم خیال است . . . كیف كان انس با دیوان حافظ نگارنده را بر این نیت خیر بر انگیخت كه اگر توفیق رفیق گردد , معانى عرفانى و مطالب حكمى اشعار گرانمایه ارزشمند آن را كه سندى زنده و ارزنده در نگاهداشت زبان پارسى است , علاوه آنكه سفینه اى حامل مثقلات است اعنى مشحون از درر علوم و عزر لئالى معارف است , به رشته نوشته در آورد . اما لطایف اشعار حافظ را به قلم آوردن و بیان كردن كارى بس دشوار است , بلكه باید گفت : تدرك و لا توصف . بر این اندیشه دفترى از دیرگاه بر گزیده است كه آنچه در پیرامون خواسته اش بایسته و شایسته است در آن بند كنند كه گفته اند : (( العلم صید و الكتابة قید . . . )) .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:8
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
مجموعه آثار عرفانی

16 ـ رساله نور على نور در ذكر و ذاكر و مذكور
این رسالهء شریف و عزیز كه بر یك مقدمه و یازده فصل مرتب گشته پیرامون دعا و ذكر و مناجات , نگارش یافته است . حضرت استاد دام ظله مقدمه رساله را به بیان كلماتى چند حول مكانت و منزلت دعا از دیدگاههاى مختلف اختصاص داده آنگاه فصول یازده گانه رساله را كه هر كدام در مطلبى از مطالب مربوط به دعا و ذكر و مناجات است , یكى پس از دیگرى شروع مى كند كه چكیده و خلاصه آنها بدین قرار است :
فصل یكم : در باره چهل كلمه مبارك ذكر و دعا منتخب از قرآن كریم كه همراه با برخى اشارات و لطائف اسرار است .
فصل دوم : در اینكه ادعیه مأثوره از اولیاء دین , حائز لطایف خاصیند كه در روایات مرویه از آنان یافت نمى شود و بیان سر آن . فصل سوم : در بیان اینكه خداوند تبارك و تعالى براى هر چیزى حدى معین كرد , جز دعا و ذكر كه از آن به كم راضى نگشت و فرمود : (( اذكرو الله ذكرا كثیرا )) .
فصل چهارم : در بیان اینكه باید به آنچه كه در عدد دعا و ذكر یا عدد ایام آنها از معصوم رسیده اهتمام داشت و از زیاده یا كم كردن آن اجتناب نمود .
فصل پنجم : در بیان اینكه اوقات و امكنه را در تأثیر دعا و ذكر دخلى بسزاست .
فصل ششم : در بیان اینكه یكى از شرائط مهم تأثیر اذكار و ادعیه طهارت داعى و ذاكر است .
فصل هفتم : در بیان اینكه باید عبارت دعا را صحیح ادا كرد و از لحن در آن اجتناب نمود , زیرا دعاى ملحون به سوى حق جل على بالا نمى رود . فصل هشتم : در بیان اینكه دعاء موقت و مأثور براى شیعه مستضعف است , نه شیعه مستبصر , زیرا كه او به فعلیت رسیده و بالغ است . خود مى داند كجا و چگونه بخواهد و چه بگوید .
فصل نهم : در بیان دو مطلب است
1 : اینكه هر كسى را استعداد خاصى است و نباید از یك ذكر خاص نسبت به همه افراد تأثیر واحدى را انتظار داشت .
2 : اینكه آنچه از القاءات و تمثلات كه در حال ذكر و دعا عاید ذاكر و داعى مى شود , همه درونیند , نه بیرونى .
فصل دهم : در بیان اینكه مطلب اهم در دعا مراعات كردن ادب مع الله است .
فصل یازدهم : در بیان سر استجابت دعاء و اینكه دعاء از اسباب مؤثره در عالم است , نه مخالف سنت جاریه الهى .
این رساله تا كنون مكرر به طبع رسیده است و آخرین بار توسط انتشارات تشیع در تیراژ 3000 نسخه طبع و منتشر شد .
منبع: azha.ir
پنج شنبه 17/5/1392 - 2:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته