• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3811روز قبل
اخلاق

چه در عهد حکیم‌باشی‌های دوره قاجار و چه در عصر متخصصان حاذق امروز، همواره انتظار عمومی جامعه این بوده و هست که پزشک با اخلاق باشد، با مریضش با منش انسانی برخورد و روحیه بیمار را درک کند.

اگرچه تخصص و سطح علمی برای یک پزشک معالج در مرتبه بالایی از اهمیت قرار دارد، اما اگر از مردم بپرسید، بسیاری از آنها معتقدند پزشک باید علاوه بر داشتن توان علمی و تجربه، به بیمار هم احترام بگذارد و حداقل با اخم و ترشرویی با مریضش برخورد نکند.

حال اگر همین موضوع را با محک زمان تحلیل کنیم، متوجه می شویم بسیاری از پزشکان دهه های گذشته از پزشکان امروزی خوش اخلاق تر بودند و درواقع، آنها برخلاف بسیاری از پزشکان امروزی، هم طبیب جسم و هم طبیب روح مردم به حساب می آمدند و آنچنان در قید و بند دستمزد نبودند.

در این شرایط، پرسشی که مطرح می شود این است که چه اتفاقی افتاده که با گذر زمان، برخی پزشکان امروزی در مواجهه با بیمار، صرفا به توان علمی خود تکیه می کنند و نوع برخورد با بیمار را در زمره مسائل حاشیه ای به شمار می آورند؟

رابطه پولی پزشک و بیمار

آمارهای رسمی تاکید دارد مردم بیش از 70 درصد از هزینه های درمان را پرداخت می کنند، در حالی که مطابق برنامه پنجم توسعه، بیـماران باید حــــداکثر 30 درصد هزینه های درمان را بپردازند.

دکتر محمود طباطبایی، عضو کمیته اخلاق وزارت بهداشت در گفت و گو با جام جم معتقد است همین عامل، یکی از دلایل بروز بداخلاقی در جامعه پزشکی است و خاطرنشان می کند، افزایش رابطه مالی بین پزشک و بیمار موجب بداخلاقی در برخی پزشکان شده است.

طباطبایی تاکید می کند: با ورود تکنولوژی به جامعه پزشکی، قیمت تمام شده خدمات سلامت نیز افزایش پیدا کرده و دیگر مثل قدیم نیست که پزشک با یک گوشی و نسخه کاغذ به طبابت بپردازد، مگر آن که اتفاقی در جنگل بخواهد بیماری را مداوا کند. از طرف دیگر، قیمت تکنولوژی نیز هر روز بالاتر از قبل می شود و قیمت تمام شده خدمات پزشکی افزایش پیدا می کند که همین رابطه مالی گسترده بین پزشک و بیمار می تواند رابطه اخلاقی را هم مخدوش کند.

به گفته مشاور سلامت وزیر بهداشت، رشد تکنولوژی موجب شده است شم پزشکی از برخی پزشکان گرفته شود و پزشک برای درمان بیمار، وابسته به تکنولوژی باشد که این عامل، خود به خود هزینه های بیمار را بالا می برد و رابطه مالی اش با بیمار را افزایش می دهد.

رشد این تــکنولوژی های درمانی و تشخیصی سبب شده شرح حال گرفتن از بیمار و صحبت کردن با او هم رفته رفته بین بسیاری از پزشکان امروزی محو شود.

به طور مثال، در گذشته بیشتر پزشکان ضمن گفت و گو با بیمار و پرسیدن نحوه سبک زندگی او، تلاش می کردند که ریشه های بیماری را کشف کنند، اما امروزه به دلیل وجود تکنولوژی های تشخیصی، بسیاری از پزشکان به خود این زحمت را نمی دهند که با بیمارشان سخن بگویند و همین مولفه بر سردی روابط بین پزشک و بیمار دامن زده است.

خستگی بی تاثیر نیست

هم اکنون در برخی بیمارستان های دولتی شاهدیم که یک پزشک در طول روز مجبور است ده ها مریض را معاینه کند و این کار بخشی از توان و انرژی پزشک را می گیرد.

گرچه طباطبایی می گوید خستگی پزشک را هم باید جزو عواملی به حساب آورد که باعث شده است برخی پزشکان در عصر حاضر دچار بداخلاقی شوند، اما واقعیت این است که در بسیاری از مشاغل دیگر هم خستگی مفرط وجود دارد و منطق حکم می کند پزشک، خستگی و کلافگی اش را سر بیمار خالی نکند.

البته این پزشک هم تائید می کند مردم از پزشک، پلیس و قاضی انتظار دارند که از اخلاق خوشی برخوردار باشد و حساسیت مردم نسبت به فعالان این مشاغل بیشتر است. به همین دلیل، مردم تحت هیچ عنوانی نمی پذیرند که پزشک بداخلاق باشد.

یعنی شاید مردم با قدری اغماض و چشم پوشی، بروز رفتار غیر اخلاقی بین اعضای برخی صنوف را نادیده بگیرند، اما عمل غیراخلاقی از سوی پزشک را نمی توانند تحمل کنند؛ همچنین از آنجا که رفتار و منش پزشک کاملا در تیررس و قضاوت مردم است، در موارد متعدد یک پزشک به عنوان الگو برای نسل های جوان تر مطرح می شود و همین موضوع، رفتار و اخلاق پزشک را زیر ذره بین نگاه جامعه می برد.

پزشکان با اخلاق قدیمی چگونه بودند؟

هر جا سخن از تجارت و پول بیشتر می شود، می توان انتظار داشت رابطه های انسانی نیز تحت تاثیر مسائل اقتصادی قرار بگیرد.

در اوضاع فعلی هم که رابطه پزشک و بیمار بیشتر به شکل یک رابطه تجارت گونه درآمده است، یکی از عمده راه های بازگشت به دوران وفور پزشکان خوش اخلاق، قطع کردن رابطه مالی پزشک و بیمار و تقویت بیمه هاست.

عضو کمیته اخلاق وزارت بهداشت هم یادآوری می کند یک پزشک با اخلاق باید یک سری ویژگی هایی داشته باشد که بتوان به او عنوان پزشک خوش اخلاق را اطلاق کرد.

این جراح مغز و اعصاب که خود سال ها در مناطق جنگی و محروم کشور، فعالیت نیکوکارانه پزشکی داشته است، بر این باور است که یک پزشک بااخلاق باید در وهله اول حافظ اسرار بیمار باشد و مشکلات پزشکی و زندگی شخصی مردم را نزد خود نگه دارد.

همچنین در وهله دوم، پزشک باید همواره خودش را موظف به تامین و ارتقای سلامت مردم بداند و با روی خوش با بیماران برخورد کند.

علاوه بر این، پزشک بااخلاق باید در مقابل ارائه خدمت پزشکی، همواره در انتظار دستمزد بیشتر نباشد و حفظ جان و سلامت مردم را مقدم بر درآمدزایی بداند.

اخلاق پزشکی با تنبیه به دست نمی آید

هر ساله سازمان نظام پزشکی با برخی پزشکان متخلفی که دچار قصور پزشکی حاد می شوند یا از بیماران زیرمیزی می گیرند و خارج از تعرفه های تعیین شده دستمزد دریافت می کنند، برخورد می کند، اما واقعیت این است که این سازمان نمی تواند برای هر پزشک متخلف یک ناظر بگذارد و به همین علت، اخلاق پزشکی باید در پزشک نهادینه شده باشد و نه این که با اجبار و زور، پزشک را بااخلاق کرد.

با وجود آن که در دهه های گذشته، قوای نظارتی و دادگاه های پزشکی به گستردگی امروز نبود، اما در آن دوران اخلاق پزشکی، سرآمدتر از زمان حال بود، ولی امروزه با وجود دادگاه های متعدد پزشکی، همچنان سیل شکایت از پزشکان بداخلاق ادامه دارد.

از سوی دیگر، شاید بتوان پزشکی را به دلیل گرفتن زیرمیزی یا قصور پزشکی به دادگاه کشاند، اما نمی توان با پزشکی که با بیمار ترشرویی می کند و کمترین زمان ممکن را به معالجه بیمار اختصاص می دهد، برخورد قانونی کرد.

مجموع این شرایط گواهی می دهد اگر می خواهیم رابطه پزشک با بیمار در عصر حاضر ترمیم شود و حداقل به رابطه مطلوب دهه های گذشته برسد، باید با آموزش و فرهنگسازی این امر را محقق کرد.

یعنی جدا از این که مسئولان قضایی باید با پزشکان خاطی برخورد کنند و باید این برخورد قهری با پزشکان متخلف ادامه داشته باشد، اما نباید این برخوردها موجب شود بحث آموزش و ارتقای رابطه اخلاقی بین پزشک و بیمار به فراموشی سپرده شود.

جام جم

يکشنبه 3/9/1392 - 19:5
موبایل

شرکت موتورولا با امضای قراردادی با یک شرکت فناوری چاپ سه بعدی قصد دارد برخی قطعات مورد نیاز خود را برای ساخت تلفنهای هوشمندی که برای کاربران شخصی سازی می شود به صورت سه بعدی تهیه کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، شرکت موتورولا موبیلیتی با روی آوردن به فناوری چاپ سه بعدی تلاش می کند از این فناوری به عنوان راهی برای ساخت قطعاتی مطابق با نیاز کاربر به منظور شخصی سازی تلفنهای هوشمند استفاده کند.

شرکت موتورولا شخصی سازی تلفنهای هوشمند را برای کاربران خود در قالب پروژه ای به نام پروژه Ara دنبال می کند.

این شرکت با شرکت سیستمهای سه بعدی قرار دادی امضا کرده که درقالب آن با استفاده از فناوری سه بعدی قطعاتی چون قاب تلفنهای هوشمند را تولید کند.

موتورولا امیدوار است در قالب پروژه Ara تلفنهای هوشمندی عرضه کند که شکل آنها متغیر باشد و کاربران بتوانند با افزودن ویژگیهایی به آن شکل مدنظر خود را فراهم کنند. برای مثال قالب اسکلتی تلفن تولید می شود و پس از آن کاربر می تواند ویژگیهای مدنظر خود را برای تلفن هوشمند مورد نظر اعمال کند، برای مثال ممکن است یک کاربر امکان اتصال وایرلس را رها کند تا عمر باطری خود را افزایش دهد.

درحال حاضر تلفن هوشمند شخصی سازی شده تنها یک مفهوم اولیه است که موتورولا با همکاری دیو هاکنز طراح هلندی تلاش می کند آن را با نام فون بلاک عرضه کند.

استفاده از فناوری سه بعدی می تواند برای قاب، قالب و اسکلت بندی و حتی مدارهای الکتریکی کارآمد باشد اما از این سیستم نمی توان در ساخت قطعات الکترونیکی استفاده کرد.

يکشنبه 3/9/1392 - 19:4
آموزش و تحقيقات

براساس نتایج تحقیقاتی که اخیرا درباره نحوه ، زمان و مکان استفاده گوشی‌های هوشمند توسط کاربران انجام شده مشخص شده است که اکثر کاربران در همه شرایط زندگی خود از تلفنهای هوشمند استفاده کرده و هیچ تلاشی در پنهان کردن استفاده خود از این نوع دستگاه ها ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، همه ما جایگاه تلفنهای هوشمند را در زندگی مان می‌شناسیم. 48 درصد از آمریکایی‌ها گفته اند که آنها مشکلی با استفاده از گوشی شان در خانه یا هنگام عبادت ندارند. بیش از سه چهارم این کاربران هنگام خواب و یا هنگام بیدار شدن صبح از تلفن هوشمند خود استفاده کرده و تنها 28 درصد آنها برای قرارهای خود از این دستگاه استفاده می کنند.

جیمز فیشلر، نایب رئیس بخش بازاریابی شرکت ال جی الکترونیکس در ایالات متحده می‌گوید: گوشی‌های هوشمند به سرعت به ابزاری مدرن و ضروری تبدیل شده اند و بسیاری بدون آن‌ها نمی توانند روز خود را سر کنند. با وجود پیشرفت‌های عمده ای که در سال‌های اخیر در زمینه گوشی‌های تلفن همراه صورت پذیرفته است، تلفنهای هوشمند مرزهای اولیه کاربردهایی را که برای آن‌ها ساخته شدند را پشت سر گذاشته و از یک ابزار ارتباطی، به همراهی خوب و واقعی برای زندگی روزمره از موقعیت‌های اجتماعی گرفته تا شخصی ترین لحظه‌های زندگی مان بدل شده اند.

علاوه بر این، به دلیل تقاضای رو به افزایش برای ابزارهای پیچیده تر و با قابلیت‌های بیشتر، عرضه تلفنهای هوشمندی که امکانات ویژه ای برای تسهیل زندگی روزمره کاربران در اختیار آنان می‌گذارند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

پیش از عرضه گوشی‌های هوشمند، مردم به بردن روزنامه و یا کتاب با خود به حمام عادت کرده بودند. بررسی انجام شده توسط شرکت ال جی نشان می‌دهد که 75 درصد آمریکایی‌ها مشکلی در استفاده از گوشی شان در دستشویی ندارند. شرکت ال جی همچنین دریافته است 58 درصد از کاربران تلفن هوشمند در هنگام بیرون رفتن با خانواده و 62 درصد از آن‌ها در هنگام بیرون رفتن با دوستان شان از تلفنهای هوشمند خود استفاده می‌ کنند.

این تحقیق بر روی 1152 آمریکایی بالای 18 سال انجام شده و صورت پذیرفته است. 20 درصد از پاسخ دهندگان گفته اند که مهم نیست در چه موقعیتی باشند و هیچگاه سعی در مخفی کردن استفاده از تلفن هوشمند نخواهند کرد و 48 درصد از آن‌ها نیز گفته اند از دوربین‌های تلفنهای هوشمند خود برای ثبت تصاویر تکان دهنده و 36 درصد برای ثبت تصاویر از خود بهره می ‌گیرند.

يکشنبه 3/9/1392 - 19:3
آموزش و تحقيقات

متخصصان علوم روانشناسی بلاروس موفق شدند، دستگاه دروغ سنجی با دقت بسیار بالا طراحی کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در اروپای شرقی، پروفسور ایگور آرخیپوف، مسوول این گروه تحقیقاتی گفت: دستگاه ساخته شده پس از سال‌ها تحقیق و بررسی و آنالیز داده های اطلاعاتی طراحی شده و تنها کمتر از پنج درصد امکان خطا دارد.

 

به گفته وی، این دستگاه دارای گیرنده هایی بسیار قوی است که اطلاعات را به رایانه منتقل کرده و پردازش می کند.

 

این محقق بلاروسی ادامه داد: سنسورهای این دستگاه دروغ سنج، تغییرات تنفسی، تعرق، فشارخون، ضربان قلب و قفسه سینه را به طور همزمان آنالیز کرده و به دستگاه مرکزی منتقل می کنند.

 

از این دستگاه برای کمک به درمان بیماری های روحی و روانی و بازجویی های پلیس استفاده می شود.

 

تاکنون سفارش‌های متعددی از شرکت‌ها و سازمان‌های بلاروسی و روسی برای خرید این دستگاه به سازندگان آن داده شده است.

يکشنبه 3/9/1392 - 19:1
آموزش و تحقيقات

آزمایش‌ها و مطالعات پزشکی نشان می‌هد که مصرف نوشابه‌های انرژی‌زا برای داشتن احساس شادابی و افزایش انرژی بدن نه تنها برای سلامتی مضر است بلکه می‌تواند حتی در برخی موارد مرگبار باشد.

varzesh.jpg

به گزارش سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،‌ بنابراین متخصصان تغذیه و سلامت همواره تاکید دارند که باید به شیوه‌های طبیعی سطح انرژی بدن را افزایش داد.

 

سایت اینترنتی ارگانیک در مقاله جدید در این رابطه منتشر کرد که استفاده از روش‌های طبیعی جایگزین، انرژی و شادابی را به شیوه‌ای سالم‌تر و البته آسان افزایش می‌دهد و برخی از این روش‌های موثر عبارتند از:

 

1- گوش دادن به موسیقی: فقط یک ساعت گوش دادن به موسیقی در روز در کاهش خستگی موثر است.

 

2- مصرف مواد خوراکی حاوی آهن: مصرف خوراکی‌هایی غنی از آهن همچون اسفناج و کلم پیچ، غلات، گوشت ماهی، گوشت قرمز و پنیر سویا انسان را سرحال می‌سازد.

 

3- مثبت فکر کردن: زمانی که بخش عمده‌ای از افکار منفی باشند انرژی کاهش می‌یابد.

 

4- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: تماس با نور خورشید به مدت 20 دقیقه در روز در افزایش سطح انرژی بدن نقش موثری دارد.

 

5- صاف نشستن: قرار دادن بدن در وضعیت نامناسب جسمی، موجب سخت شدن ماهیچه‌ها و تضعیف انرژی می‌شود.

 

6- نوشیدن آب: نوشیدن آب سالم از روش‌های افزایش انرژی است.

 

7- خوردن صبحانه: مصرف وعده غذایی صبحانه از افت انسولین جلوگیری می‌کند و در نتیجه به افزایش انرژی می‌انجامد.

 

8- انجام دادن کار خوب برای دیگران: این کار باعث می‌شود تا احساس شادی در فرد افزایش یابد و بدن انرژی مثبت دریافت کند.

 

9- خندیدن: با خندیدن می‌توانید استرس را کاهش دهید، ایمنی بدنتان را افزایش دهید و احساس پرانرژی بودن داشته باشید.

 

10- تماشای گل طبیعی: بررسی محققان دانشکده پزشکی هاروارد نشان می‌دهد افرادی که هنگام صبح به گل‌های طبیعی نگاه می‌کنند در تمام روز از انرژی بیشتری برخوردارند.

 

11- دوش گرفتن با آب سرد: پس از اتمام استحمام با آب خنک دوش بگیرید.

 

12- تهیه فهرست شکرگذاری: روزانه یک یا دو دقیقه را به نوشتن اموری که در شما احساس سپاس و قدردانی ایجاد کرده‌اند، اختصاص دهید. این کار موجب نگاه مثبت و کاهش استرس می‌شود.

 

13- برعکس کردن اخم ابروها: با خم شدن کامل به سمت جلو و لمس کردن انگشت شست پاهایتان کمک کنید تا جریان خون در سر افزایش یابد. این کار انرژی بدن را بیشتر می‌کند.

 

14- تحریک احساسات با بوی گل «سوسنبر» یا یاس: هر دوی این اسانس‌ها انسان را پرانرژی می‌کنند.

 

15- نفس عمیق کشیدن: با این کار اکسیژن را به خون برسانید تا احساس انرژی بیشتری داشته باشید.

 

16- ورزش کردن: انجام فعالیت‌های ورزشی در خارج از منزل فرد را سرحال و پرانرژی می‌سازد.

 

17- رنگ آمیزی مناسب برای فضای زندگی: رنگ‌های زرد، نارنجی یا بنفش روشن، احساس فرد را خوب می‌کنند و رنگ‌آمیزی دیوارهای محیط زندگی یا پوشیدن لباس‌هایی با این رنگ‌ها برای شادابی و سرزندگی موثر است.

 

18- رفلکسولوژی یا ماساژ درمانی منطقه‌ای : یک توپ گلف را بین دست و سطح میز قرار دهید و آن را از نوک انگشتان به سمت مچ بغلتانید همچنین می‌توانید این محل را با انگشت شست دست دیگرتان ماساژ دهید.

 

19- مرتب ساختن افکار: با مرتب کردن افکار و فضای ذهن به روشن شدن اهداف و تصورتان کمک کنید چون این کار بر شادی شما می‌افزاید.

يکشنبه 3/9/1392 - 19:0
اطلاعات دارویی و پزشکی

قدس آنلاین – حسینعلی پورافضلی: نحوه تعامل با بدن و رعایت برخی نکات تغذیه ای متناسب با فصل ها و ماههای سال می تواند از ابتلا به بسیاری از بیماریها پیشگیری کند. در فصل پاییز هم که دارای طبعی سرد و خشک است رعایت برخی نکات لازم است.

سومین ماه پاییز که در رساله ذهبیه حضرت امام رضا(ع) از آن با عنوان « تشرین آخر» یاد می شود، از حدود 23آبان ماه آغاز می شود و به مدت 30روز ادامه پیدا می کند و تقریبا مصادف با آذرماه است.
امام رضا(ع) که در رساله ذهبیه خصوصیات فصول و ماه های سال را بیان کرده اند، برای هر ماه و فصل غذای مناسب را معرفی نموده اند.
آن حضرت در یک دستورالعمل کلی فرموده اند: «کل بارد فی الصیف و الحار فی الشتآء و المعتدل فی الفصلین علی قدر قوتک و شهوتک». « هر خوراکی سرد در تابستان و گرم در زمستان مناسب است و غذاهای معتدل در فصل بهار و پائیز و میزان مصرف خوراکی ها( یا مقدار حرارت و برودت آنها) نیروی طبیعی بدن و میل آن است.»
هر چند که استفاده از همه مواد غذایی برای بدن لازم است، ولی رعایت تناسب زمان و آب و هوا برای بدن مفید تر بوده و از برخی بیماری ها جلوگیری می کند. بر همین اساس امام رضا (ع) هر غذایی را در ماه خاصی توصیه کرده اند. (1)
در تابستان به دلیل گرمای هوا چربی های بدن آب می شوند؛ از این رو در پاییز نیاز ضروری به ذخیره کردن مواد چربی که مولد حرارت هستند ،‌ پیدا می شود و باید با مصرف غذاهای مناسب آن را ذخیره کرد تا بدن خود را برای مقابله با سرمای زمستان مجهز نماییم. بدن به انواع غذاهای اصلی و میوه هایی مانند انگور و انار نیاز دارد. همچنین استفاده از نوشیدنی هایی که از آنها تهیه می کنند،‌ مفید است . 
امام رضا (ع) برای نوشیدن آب می فرماید: هر کس می‌خواهد معده‌اش او را آزار ندهد، در میان غذا خوردن آب ننوشد تا این غذا خوردن تمام شود و هر که آب میان غذا بنوشد رطوبت در بدنش جای گرفته و معده‌اش ضعیف می‌شود و رگ‌ها نمی‌توانند انرژی غذا را جذب کنند زیرا هرگاه آب پشت سرهم نوشیده شود معده برزگ می‌شود. (2) 
اما توصیه مخصوص امام رضا (ع) برای این ماه در مورد نوشیدن آب است. آن حضرت از آشامیدن آب در شب نهی نموده اند زیرا مزاج شب ،آب و فصل سرد است و جمع این سردی ها طبیعت بدن را بیش از حد به سمت سردی می برد و بیماری های ناشی از سردی ایجاد می کند.
اگرچه مصرف آب گرم، به صورت ناشتا همیشه توصیه نمی شود، اما امام رضا(ع) نوشیدن آب گرم به صورت ناشتا را در این ماه سفارش می کنند هم چنان که بعضی از ماه ها در فصل تابستان نوشیدن آب سرد به طور ناشتا سفارش شده است.
هرچند امام رضا علیه السلام کرفس را نوعی سبزی مفید برشمرده و فرموده اند: کرفس را بخورید و بدانید هیچ جنبنده و چهارپایی نیست مگر اینکه بدن خود را به آن می مالد و خود را به آن مداوا می کند اما برای این ماه اجتناب از برخی سبزیجات مانند : کرفس، نعناع و تره تیزک (شاهی) را گوشزد کرده اند. (3)

پانوشتها:
1. بحارالانوار، ج59 ، ص 324
2. بحارالانوار، ج59 ، ص 32
3. طب الائمه، سید عبدالله شبّر، ص 244.

شنبه 2/9/1392 - 19:15
شهدا و دفاع مقدس

یکی از شب‌ها، قبل از عملیات والفجر یک، چندین گردان در نزدیکی خط مقدم دست به رزم شبانه و مانور سنگینی زدند. قبل از شروع مانور نماز مغرب و عشاء را برادران گردان‌ها به امامت حقیر برقرار کردند و یک سخنرانی مختصر و حماسی ایراد نمودیم.

خبرگزاری فارس: روحانی که فرمانده خط مقدم بود

گروه «حماسه و مقاومت» فارس- برای اولین بار وارد ستاد تبلیغات جبهه و جنگ و محل اعزام روحانیون می‌شدم. افرادی از مقرها و خطوط مختلف عملیاتی سپاه و ارتش و جهاد آمده بودند تا روحانیون مورد نیاز خود را جهت تبلیغ و ... همراه ببرند. جالب این که طلبه‌های جوان بی صبرانه آماده اعزام به تیپ و لشکرهای عملیاتی بودند و کمتر کسی نسبت به مقرهای پدافندی علاقه‌ای نشان می داد.

تعداد 9 نفر روحانی بودیم که ما را به یگان‌‌های مستقر در منطقه عمومی عین خوش اعزام کرده بودند. وقتی که از پل کرخه عبور کردیم هر طرف جاده که نگاه می کردیم خاکریزهای تسخیر شده دشمن بود و ادوات جنگی متلاشی شده آنها که همه حکایت از عظمت عملیات فتح‌المبین می‌نمود و اینکه چرا امام امت در آن موقع فرمودند که «من بر دست و بازوی شما رزمندگان بوسه می زنم و بر این بوسه افتخار می کنم.»

نزدیک غروب آفتاب بود که به مقر لشکر فجر وارد شدیم. برادران رزمنده آماده وضو گرفتن بودند. نوای دلنشین قرآن فضای لشکر را عطرآگین کرده بود. احساس معنویت خاصی به ما دست داده بود. وارد نمازخانه لشکر شدیم. پر بود از جمعیت رزمندگان که هر کدام به شکلی با خدا ارتباط برقرار کرده بودند و حالت تحیت برای اقامه نماز جماعت مغرب وعشاء داشتند.

چندین نفر روحانی با ما همراه بودند. به خاطر احترامی که برای سادات قائل بودند قرعه امام جماعت را به نام بنده زدند و بین الصلاتین به مناسبت دهه فجر برای عزیزان رزمنده سخنرانی نمودم و به پیشنهاد برادر عقیقی، مسئول روابط عمومی لشکر، بیشتر در باب احکام دین بحث کردیم. به عنوان نیروی رزمی تبلیغی به اردوگاه تیپ فاطمه زهرا (س) اعزام شده بودم. عملیات والفجر مقدماتی در جریان بود. همه واحدها آماده عملیات بودند و رادیو خبر از پیروزی‌های رزمندگان می‌داد. بچه‌های رزمنده سر از پا نمی‌شناختند و مدام بی‌تابی می‌کردند. من نیز برای حضور در عملیات لباس رزم پوشیدم. فقط عمامه را بر سر گذاشتم تا وجه تمایزی باشد با سایر رزمندگان.

روز 22 بهمن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی بود. همه واحدهای تیپ در میدان صبحگاه جمع شده بودند. احتمال حمله هوایی دشمن وجود داشت. اما عزیزان رزمنده به خاطر عشق فراوانی که نسبت به امام و انقلاب داشتند حاضر بودند که جشن انقلاب را برگزار کنند ولی جملگی شهید شوند. بنده به عنوان سخنران محفل جشن از رزمندگان با بیان این فرمایش امام که فرموده بودند انقلاب ما انفجار نور بود عرض کردم که ما در پرتو نور انقلاب قرار گرفته‌ایم که خود پرتوی از نور ایمان به ولایت ائمه (ع) است و باید قدرشناسی کنیم که شما رزمندگان عزیز در عمل این حق شناسی را نشان داده‌اید. 

هر شب خدمت واحدی از رزمندگان می رسیدیم و مسائل احکام و اخلاق اسلامی را برای آنان بیان می کردیم. بچه‌های آموزش بیشترا ز همه طالب بودند که شب‌ها در میان آنها باشیم وخواهان بیان زندگی غم‌انگیز حضرت فاطمه (س) بودند. وقتی در مناقب فاطمه زهرا(س) به ستم‌هایی که بر او رفته بود اشاره می کردم، بچه‌ها زارزار گریه می‌کردند و نسبت به بی‌بی دو عالم، عشق و علاقه فراوان نشان می‌دادند.

حاج آقا شرعی امام جمعه دهدشت به همراه برادران مجید کریمی و یزدان پناه و سخت و شریفی و بازگیر، برای دیدار رزمندگان اسلام، به جبهه آمده بودند. وی  را به خط مقدم بردیم. پس از بازدید از تلمبه خانه و چاه‌های چم هندی وعبور از تنگه ابوغریب به رودخانه دویرج رسیدیم و از محل شهادت بیش از سیصد نفر از رزمندگان اصفهان که در عملیات محرم در این منطقه به شهادت رسیده بودند بازدید نمودیم. راهنمای ما توضیح می داد که این افراد برای آزادی این منطقه از جان گذشتند و مظلومانه به شهادت رسیدند. ما از شنیدن نحوه شهادت آن عزیزان سخت متأثر شده بودیم.

به همراه برادران علی تفضی، پیدایش، احمد نحوی، شمس‌الله آزمون و علی صادق فروزنده برای دیدار بعضی از همرزمانمان در تیپ امام سجاد (ع) در خط مقدم زبیدات، حرکت کردیم. وقتی به مقر لشکر فجر رسیدیم برادران پرنیان و پورمند برای نهار از ما دعوت کردند، این برادران نیز ما را همراهی کرده و شب در بهداری گردان امام سجاد (ع) میهمان برادر مطلبی از بچه‌های شیراز و عضو حزب جمهوری اسلامی دهدشت ، بودیم.

محل استقرار ما زیر یک پل بود. آن شب آتش سلاح‌های سنگین دشمن شدید بود. در جمع رزمندگان مستقر در آن خط دعای توسل را با همان حال و هوای خاص برگزار کردیم.

روستای زبیدات پس از عملیات محرم آزاد شده بود و اینک خط مقدم نیروهای خودی واقع بود. این روستا بر اثر آتش طرفین به مخروبه‌ای تبدیل شده بود. عکس‌های بزرگ صدام که قبل از عملیات بر در و دیوار آن روستا  آن نصب شده بود توسط رزمندگان پاره و به  جای آن بر در و دیوار روستا شعارهای اسلامی و انقلابی نوشته بودند.

اطراف روستا جنازه‌های متلاشی شده عراقی‌ها مشاهده می شد که رزمندگان بر روی آنها خاک ریخته بودند اما دست و پای بعضی از آنها بیرون از خاک‌ها پیدا بود. برادر شهید شمس‌الله آزمون یک سکه ده ریالی در کف دست یکی از عراقی‌ها که بیرون خاک بود قرار داد و فرمود: بگیر در راه خدا.

یک روز به همراه برادر شهید علی همایون‌فر با موتورسیکلت به دشت و ماهورهای اطراف اردوگاه رفتیم. همه جا آثار جنایت صدامیان به چشم می خورد، از جمله عشایر عرب در اثر هجوم وحشیانه آنها از روستاها و مناطق قشلاقی خود فرار کرده بودند و روستاهای آنها به ویرانه‌هایی تبدیل شده بود. گله‌هایی از گاوهای برادران عرب را می دیدیم که بدون صاحب در آن ماهورها یله و رها بودند. یک ماده گاوی را مشاهده کردیم که تازه زاییده بود. خواستیم گوساله او را بلند کنیم تا از مادرش شیر بنوشد اما ماده گاو به ما حمله کرد و نمی گذاشت که ما به او نزدیک شویم.

یک شب بعد از دعا کمیل و آن حالت تضرّعی که بچه ها پیدا کرده بودند، تعدادی از رزمندگان را مشاهده کردم که به روی خاک افتاده‌اند و آن قدر گریه گرده‌اند که مانند مولایشان علی (ع) خاک را با اشک خود خیس کرده بودند.

با جمعی از رزمندگان عزیز از راه تنگه ابوغریب به سوی اردوگاه حرکت کردیم. در بین راه خسته بودیم، وارد ایستگاه صلواتی شدیم. تعدادی از پیرمردهای محاسن سفید و خوش اخلاق از ما پذیرایی نمودند و البته بهای چای و شربت و آب میوه چیزی جز صلوات بر محمد و آل محمد (ص) نبود. به اردوگاه نزدیک شدیم. اگر می خواستیم از درب ورودی اردوگاه وارد شویم می بایست راهی طولانی را می پیمودیم لذا از خاکریز وارد اردوگاه شدیم.

برادران دژبانی سر و صدا راه انداختند و می‌خواستند از ورود ما جلوگیری کنند. بنده در حالی که لباس بسیجی به تن داشتم و عمامه بر سر برای جلوگیری از ایجاد درگیری بین رزمندگان اسلام، واسطه شدم، ولی باز بچه های دژبانی اصرار داشتند که ما باید برگردیم و از راه اصلی وارد شویم. یک مرتبه متوجه شدم که برادر شهید حسین رزمنده، یار و همراه همیشگی بنده، از دور فریادکنان جلو می‌آید و می گوید: مگر نمی دانید که وجود ما فدای روحانیت است و به فرمان روحانیت و به خاطر روحانیت است که ما در این جبهه ها به سر می بریم.

یکی از شب ها، قبل از عملیات والفجر یک، چندین گردان در نزدیکی خط مقدم دست به رزم شبانه و مانور سنگینی زدند. قبل از شروع مانور نماز مغرب و عشاء را برادران گردان‌ها به امامت حقیر برقرار کردند و یک سخنرانی مختصر وحماسی ایراد نمودیم. برادر زمانی که مسئول پخش مارش نظامی و سرودهای حماسی بود چهره‌ای مظلومانه داشت.

با این که برادرش به شهادت رسیده بود شهادت در چهره ایشان هویدا بود. این برادر که اهل اردکان فارس بود همین طور که به همراه همدیگر حرکت می کردیم، یک مرتبه یک آه سردی با سوز دل کشید و با این آه سرد آرزوی شهادت نمود. که سرانجام در عملیات والفجر یک به آرزوی مقدس خود رسید و به شرف شهادت نائل آمد.

برای یک هفته به گردان برادر دولت آبادی، در خط پاسگاه ربوط عراق، اعزام شدم تا در کنار بچه‌های خط پاسخگوی مسائل شرعی آنها باشم. در نزدیکی استقرار گردان، واحد اطلاعات عملیات مستقر بود. بیشتر شب‌ها را نزد بچه‌های اطلاعات و عملیات بودم. هر شب بعد از نماز مغرب و عشاء دعای توسل می خوانیدم و بعد بچه‌ها برای کسب اطلاعات به سوی خط دشمن روانه می شدند و بیشتر شب‌ها تا نزدیک اذان صبح منتظر بازگشت آنها بودیم. پس از اذان صبح و برقراری نماز جماعت، زیارت عاشورا می خواندیم.

هر از گاهی همراه بچه‌های آتش بار، پشت قبضه‌های خمپاره قرار می گرفتیم و بر سر عراقی ها گلوله می ریختیم و یا اینکه پشت تیربارها قرار می گرفتیم و خط دشمن را به رگبار می بستیم. بچه‌های بسیجی خیلی احساس خوشحالی می کردند و دوست داشتند که در آن حالت با آنها عکس بگیریم و آنهایی که دوربین عکاسی داشتند عکس می گرفتند.

یک روز صبح طبق معمول پیش بچه‌های گردان رفتم. دیدم که یکی از بچه‌ها بر اثر ترکش خمپاره به شدت زخمی شده و یکی دیگر از رزمندگان، آن برادر زخمی را در بغل گرفته و سرتا پای بدنش غرق خون شده بود اما ایشان نه تنها ناراحت نشده بودند بلکه آن خون را تبرک می دانست. و اصلاً جبهه اینطور بود که بچه‌‌ها با خون آلود شدن به وسیله خون شهیدان و یا زخمی های جبهه احساس افتخار می کردند.

بچه‌های اطلاعات و عملیات معمولاً هر روز نزدیک های ساعت پنج صبح برمی گشتند، ولی یک روز تا ساعت 11 صبح خبری از بچه‌ها نشده بود و ما خیلی نگران و دل واپس بودیم که مبادا خدای نخواسته برای بچه اتفاقی افتاده باشد. اما نزدیک ساعت 11 صبح یک مرتبه سرو کله بچه ها پیدا شد. از دیدن بچه ها خوشحال شدیم و آنها را در بغل گرفتیم و بوسیدیم و برای سلامتی آنها شکر خدای را به جای آوردیم. آنها تعریف کردند که شب راه را گم کردیم و از خطوط  و دیگر سر در آوردیم. به فضل خدا با این که میادین مین فراوانی را طی کرده بودند اما هیچ کدام از بچه ها آسیبی ندیده بودند.

محل اطلاعات و عملیات محل تجربه مرگ و زندگی بود، چرا که بسیاری از شب‌ها که بچه‌‌ها برای کسب اطلاعات به خطوط جبهه و پشت جبهه دشمن می رفتند، مرگ یا اسارت را در چند قدمی خود می دیدند. هر چه اصرار می کردیم که یک شب به همراه آنها برویم اجازه نمی دادند، یک روز غروب خیلی ملول و ناراحت بودم، یک لحظه از عالم ماده خارج شدم و در عالم معنا با خدای خویش راز و نیاز نمودم که خدایا آنچه خیر است پی بیاور.

 *سید علی محمد بزرگواری

شنبه 2/9/1392 - 19:14
شهدا و دفاع مقدس

همرزم شهید شهبازی می‌گوید: وقتی کلام، خطبه‌ها، نامه‌ها و حکمت‌ها از دهانش خارج می‌شد، همه کسانی که آنجا بودند، محو می‌شدند؛ البته بیشتر شاگردانش شهید شدند.

خبرگزاری فارس: ماجرای استاد نهج‌البلاغه و شاگردانی که شهید شدند

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت فارس(باشگاه توانا)، سردار شهید «محمود شهبازی» استاد قرآن و نهج‌البلاغه بود؛ او معلمی بود که به آنچه تدریس می‌کرد، عمل می‌کرد؛ مهدی فرجی یکی از همرزمان وی است که با بیان خاطره‌ای توجه این شهید را به نهج‌البلاغه این گونه روایت می‌کند:

حاج محمود خودش را در نهج‌البلاغه غرق کرده بود؛ کسی نمی‌توانست شهید شهبازی را جدا از قرآن کریم و نهج‌البلاغه ببیند. چهارشنبه‌ها برنامه کوه داشتیم، می‌رفتیم و بعد از 3 ساعت برمی‌گشتیم؛ خسته بودیم اما با همه خستگی لحظه‌شماری می‌کردیم که جلسه استاد شهبازی شروع شود.

در کلاس همه غرق نهج‌البلاغه می‌شدیم؛ وقتی کلام، خطبه‌ها نامه‌ها و حکمت‌ها از دهانش خارج می‌شد، همه کسانی که آنجا بودند، محو می‌شدند؛ البته بیشتر شاگردانش شهید شدند همه از کلام او مردانگی، مهر و محبت، ایثار و گذشت یاد گرفتند.

شهدایی که از کلاس درس شهید شهبازی نهج‌البلاغه رفتند جبهه، برنگشتند؛ آنها مانند استادشان توجهی به دنیا نمی‌کردند و کسانی هم که از جمع ماندند، حتماً چند زخم بر بدن دارند و باید اخلاق و رفتارش را حفظ کرده باشند. او در کلاس درس نامه مالک را توضیح می‌داد و تفسیر می‌کرد، اینها برکت وجود شهید شهبازی بود که بچه‌ها همراه ولایت ماندند.

به یاد دارم در یک شب زمستانی از ساعت 19 تا 3 بامداد یعنی 8 ساعت در میان صخره‌ها، شیب‌ها و دامنه‌‌های بازی‌دراز شناسایی و راهپیمایی کردیم؛ به شدت خسته شدیم و زمانی که به مقر برگشتیم، تقریباً همه اعضای گروه 12 نفره به محل استراحت رفتند و خوابیدند و من کنار حاج محمود بودم و استراحت می‌کردم؛ او را می‌دیدم که ابتدا وضو گرفت، چند رکعت نماز خواند، نور چراغ را بالا کشید و نهج‌البلاغه را باز کرد؛ حاج محمود از ساعت 3 و نیم تا 5 که وقت اذان صبح بود، نهج‌البلاغه را ورق می‌زد و نکاتی را یادداشت می‌کرد.

شنبه 2/9/1392 - 19:13
اطلاعات دارویی و پزشکی

امیرهومن کاظمی,لووتیروکسین,سبزیجات پخته,گیاه جینسینگ ,گیاه کوهوش

جام جم آنلاین: چاقی مفرط، افزایش وزن، ریزش مو، خشکی پوست، اختلال در خواب، ضعف و خستگی، تحمل نکردن سرما، یبوست، فراموشکاری، کم‌خونی، کاهش سوخت و ساز بدن، ورم صورت، اختلال قاعدگی، پوست سرد و خشن، کاهش تعریق و...

اگر شما به برخی علائم فوق مبتلا هستید، پیشنهاد می شود به یک متخصص برای بررسی وضع تیروئید مراجعه کنید. اینها علائم کم کاری تیروئید است؛ بیماری شایعی که پس از دیابت، شایع ترین بیماری غدد درون ریز بدن است اما چرا کم کاری تیروئید طیف وسیعی از علائم را به همراه دارد؟ وظیفه هورمون های تیروئید که آن را «تیروکسین» می نامند، تنظیم سوخت و ساز بدن و فعالیت دیگر ارگان های بدن است و کمبود آن باعث علائم مختلف و متفاوتی در بدن می شود.

علت دقیق این بیماری مشخص نیست، ولی کم بودن ید بدن، مصرف بعضی داروهای اعصاب و روان، بیماری های سیستم ایمنی و التهاب تیروئید می تواند از علل آن باشد. زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.

درمان اصلی کم کاری تیروئید، مصرف داروی لووتیروکسین البته با نظر پزشک است که در بسیاری از بیماران شاید تا پایان عمر ادامه می یابد. اما روش های طبیعی و تغذیه ای وجود دارد که می توان وضع بیمار را بهبود بخشیده و به درمان کمک کند.

مصرف برخی مواد غذایی در کم کاری تیروئید ممنوع است؛ از جمله کلم، شلغم، سویا، بادام زمینی، آجیل و اسفناج، این مواد غذایی باعث اختلال در کار غده تیروئید می شود.

خوردن گلابی و هلو و ارزن نیز توصیه نمی شود. بیمارانی که کم کاری تیروئید دارند، بهتر است مصرف چربی، قند و پروتئین های حیوانی را تا حد امکان کاهش دهند، چون این افراد به دلیل اختلال در سوخت و ساز مستعد چاقی و افزایش وزن هستند بنابراین بهتر است رژیم کم کالری داشته باشند، به جای آن مصرف بیشتر میوه و سبزیجات، بویژه سبزیجات پخته کاملا توصیه می شود.

مصرف نمک یددار در پیشگیری و درمان کم کاری تیروئید ضروری است، اما نمک یددار را هرگز نباید در معرض نور قرار دهید، بنابراین از نمکدان یا ظرف شیشه ای برای نگهداری آن استفاده نکنید. نمک را به مقدار کم و در پایان پخت غذا اضافه کنید، اگر از ابتدا این نمک مورد استفاده قرار بگیرد تاثیر خود را در طول پخت از دست می دهد.

نکته مهم آن که زیاده روی در مصرف نمک یددار خود باعث مشکل تیروئید می شود. بیماران کم کاری تیروئید مستعد کم خونی هستند، بنابراین مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند جگر توصیه می شود.

دریافت مقادیر کافی از انواع ویتامین ها بویژه ویتامین ب کاملا توصیه می شود؛ زیرا ویتامین های گروه ب در تولید هورمون تیروئید نقش دارند، مصرف مکمل های غذایی و مولتی ویتامین ها با نظر پزشک معالج برای این بیماران جایز است.

غذاهای دریایی مانند میگو، ماهی تن، ماهی ساردین و جلبک دریایی به دلیل غنی بودن از مقادیر بالای ید می تواند مفید باشد. البته توجه داشته باشید ماهی آب های شور نسبت به انواع پرورشی مفیدتر است.

گیاه جینسینگ در تامین سلامت و تحریک و ترشح هورمون تیروئید و افزایش متابولیسم بدن موثر است. گیاه کوهوش و پنج انگشت نیز در کنترل کیفیت تیروئید موثر است.

توجه داشته باشید هیچ داروی گیاهی یا روش دیگری جایگزین داروهای کم کاری تیروئید که پزشک شما تجویز کرده، نخواهد شد و روش های فوق صرفا به عنوان روش های کمکی می تواند موثر باشد، نه جایگزین دارو.

دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی

شنبه 2/9/1392 - 19:12
اطلاعات دارویی و پزشکی

استئوآرتریت,مفاصل,روماتیسم,پونه شیرازی

درد و خشکی مفاصل زانو اگر کاملا زمینگیرتان نکند، می‌تواند توانتان را برای انجام فعالیت‌های فیزیکی معمول و روزانه کاهش دهد تا جایی که حتی ممکن است یک پیاده‌روی ساده هم برایتان طاقت‌فرسا شود. اگر بیش از 40 سال دارید و درد و خشکی مفاصل ناشی از تخریب غضروف بین مفصلی تشخیص داده شده است، به آرتروز مبتلا شده‌اید.

آرتروز یا استئوآرتریت ، شایع ترین بیماری از نوع التهاب مفاصل است که با تخریب غضروف مفصل ایجاد می شود.

گرچه آرتروز ممکن است هر مفصلی را درگیر کند، اما مفاصلی چون زانو و لگن که وزن بدن را تحمل می کنند بیشتر در معرض ابتلا هستند. گرچه این بیماری به ستون فقرات، انگشتان دست و مچ پا نیز سرایت می کند، اما چرا برخی افراد در سنین جوانی به درد و التهاب ناشی از آرتروز مبتلا می شوند؟

دکتر شهرام صادقی، متخصص طب فیزیکی در گفت و گو با جام​جم، در پاسخ به این پرسش می گوید: اصولا آرتروز، زیر چهل سالگی کمتر اتفاق می افتد مگر آن که شخص سابقه ای از عفونت مفاصل، تصادف و آسیب دیدگی های شدید غضروفی یا روماتیسم داشته باشد. در واقع هر یک از این عوامل می تواند به از بین رفتن مفاصل و بروز آرتروز زودرس منجر شود.

آرتروز را با التهاب مفاصل اشتباه نگیرید

نیمه های شب از شدت درد مفاصل از خواب می پرید و صبح ها نیز با درد آزاردهنده ای که در مفاصل ملتهب زانو و کمرتان احساس می کنید از رختخواب بیرون می آیید.

متخصصان طب فیزیکی شما را مبتلا به التهاب مفاصل یا آرتریت روماتوئید می دانند که نوعی بیماری خود ایمنی است و باعث نازک شدن غشای پوشاننده مفاصل، درد مزمن و التهاب در مفاصل می شود. آرتروز گرچه به نظر می رسد که نشانه های مشابهی با التهاب مفاصل دارد، اما علامت های مشخصی دارد که آن را از التهاب مفاصل جدا می کند.

دکتر صادقی با اشاره به این نشانه ها می گوید: یکی از این علائم، خشکی مفصل پس از استراحت است یعنی وقتی مفصل به مدت طولانی بی حرکت بماند هنگام فعالیت مجدد، درد می گیرد. به همین علت، بیماران مبتلا به آرتروز زانو صبح ها که از خواب بیدار می شوند بسختی راه می روند، اما پس از مدتی راه رفتن آنها به حالت عادی بازمی گردد.

این متخصص طب فیزیکی اضافه می کند: همچنین کاهش انعطاف پذیری مفاصل نیز در بیماران مبتلا به آرتروز دیده می شود و آزاردهنده ترین عارضه ناشی از آرتروز درد است. بر این اساس، توصیه می شود کسانی که بیش از دو هفته چنین علائمی را حس می کنند، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند.

چه کنیم که مبتلا به آرتروز نشویم؟

عامل اصلی بروز بیماری آرتروز سن بالاست، اما ناهنجاری های مادرزادی استخوانی، عفونت مفاصل، روماتیسم و هر نوع حادثه یا فعالیتی که به وارد شدن صدمه به مفصل منجر بشود، خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می دهد، اما یک فرد سالم که با هیچ کدام از مشکلات گفته شده مواجه نشده، چه باید بکند که مبتلا به آرتروز نشود؟

دکتر صادقی در پاسخ می گوید: اول آن که باید از مفاصل بدرستی استفاده کرد و با اصلاح روش نحوه صحیح نشستن و برخاستن از وارد کردن فشار به قسمت های غیرعادی غضروف های مفصلی، بویژه در ناحیه زانو و کمر جلوگیری کرد. به عنوان مثال نشستن به حالت چمباتمه روی زمین یا استفاده از توالت ایرانی ممکن است به وارد آمدن فشار روی قسمت های غیرعادی غضروف مفصلی در ناحیه زانو و لگن منجر شود و فرد را مستعد ابتلا به آرتروز کند. از سوی دیگر، تقویت عضلات و مفاصل با ورزش کردن و داشتن تحرک منظم روزانه می تواند از آسیب پذیری شخص نسبت به بیماری هایی چون آرتروز بکاهد.

این متخصص طب فیزیکی اضافه می کند: چاقی نیز خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می دهد، یعنی هر چقدر وزن بالاتر باشد، مفاصل اصلی بدن مانند زانوها باید فشار بیشتری را تحمل کنند و در نتیجه خطر ابتلا به آرتروز در آنها بیشتر می شود. پس داشتن وزن متناسب یکی دیگر از راه های پیشگیری از آرتروز است.

درمان قطعی وجود ندارد

متأسفانه تاکنون درمان قطعی برای آرتروز یافت نشده است، اما با کمک برخی روش های درمانی می توان غضروف مفصل را بازسازی کرد، درد ناشی از این بیماری را کاهش داد. کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشید.

فراموش نکنید که درد و ناراحتی مفصل در برخی مبتلایان به آرتروز آنقدر شدید است که بیمار نمی تواند از آن مفصل استفاده کند، پس اصلی ترین اقدام درمانی برای این بیماران کنترل درد است.

دکتر صادقی در این باره توضیح می دهد: مصرف استامینوفن در بسیاری از بیماران کمک کننده است، اما در برخی از بیماران استامینوفن هم کمکی به کاهش درد نمی کند و باید از مسکن های دیگر استفاده شود.

در صورت وجود التهاب در مفاصل نیز باید از داروهای ضدالتهاب بهره گرفته شود، ولی مصرف مداوم و منظم داروهای تجویز شده شرط اصلی و اساسی در رسیدن به درمان مطلوب است. بعد از فروکش کردن التهاب نیز باید از طریق انجام حرکات ورزشی خاصی، عضلات را تقویت کرد.

این متخصص اضافه می کند: با ورزش کردن، عضلات اطراف مفاصل تقویت شده و ثبات مفصل افزایش پیدا می کند. البته ورزش کردن نباید باعث بروز درد در مفصل شود. بر این اساس، ورزش های سبک مثل پیاده روی و شنا بیشتر توصیه می شود، بویژه راه رفتن در آب که از ناحیه سینه بیمار را در بر بگیرد در کاهش درد و تقویت عضلات کمر، ران و زانوها موثر است، اما نباید فراموش کرد انجام ورزش های خاصی که به حالت دراز کشیده برای سفت و شل کردن عضلات به افراد توصیه می شود، فقط برای افراد بسیار مسن مطلوب تلقی می شود و دیگر مبتلایان به آرتروز باید از ورزش های جدی تری برای تقویت عضلات خود بهره بگیرند.

داروهای غضروف ساز

این روزها بخش اعظمی از تبلیغات دارویی به معرفی داروهای مکمل غضروف ساز اختصاص دارد. در حالی که به گفته دکتر صادقی نه تنها غضروف سازی این داروها ثابت نشده است، بلکه این نوع ترکیبات دارویی در واقع صرفا نقش مسکن را برای کاهش و کنترل دردهای آرتروزی ایفا می کنند.

وی با اشاره به بهره گیری از روش هایی مانند پی آرپی و تزریق ژل در درمان آرتروز می گوید: گرچه پی آرپی یا تزریق فرآورده های غنی از پلاسمای خون توسط برخی همکاران به عنوان روشی موثر در درمان آرتروز توصیه می شود، اما من به دلیل بروز خطر ایجاد عفونت و طی مراحل انجام پی آرپی و نیز پرهزینه بودن این روش با آن موافق نیستم؛ ولی تزریق ژل به ناحیه غضروفی روشی کم عارضه تر و کم هزینه تر برای کاهش دردهای آرتروزی است که می تواند به کاهش درد بیمار برای شش تا 24 ماه کمک کند. فیزیوتراپی نیز با کمک به تقویت عضلات می تواند در بهبود دردهای آرتروزی موثر باشد.

با این حال موثرترین توصیه به مبتلایان به آرتروز در این چند نکته مهم خلاصه می شود: سعی کنید بدنتان را هنگام راه رفتن یا نشستن، در وضع صحیحی قرار دهید. آب درمانی را نیز، هم به عنوان ورزش و هم به عنوان عاملی برای تقویت عضلات بدن در برنامه هفتگی خود بگنجانید. مصرف مداوم داروهایتان را نیز هرگز نباید از خاطر ببرید.

جام جم

شنبه 2/9/1392 - 19:10
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته