• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4119روز قبل
شعر و قطعات ادبی
جواد محدثی

‏ بار دگر ، یاد تو زد آتش به جانم

جا دارد از اندوه ، در سوگ وفاتت

گر جای اشک ، از دیدگانم ، خون چکانم

ای سوره عشق

ای آیه مهر

ای چشمه نور

ای اختر تابنده ، ای یاد معطر

ای برترین و آخرین پیغام آور

ای پانهاده بر بلنداهای افلاک

ای همنشین بینوا بر بستر خاک

رفتی ولی ما را به دست غم سپردی

ای چشمه مهر و وفا

ای خوب ... ای پاک!

در روزهای تیره و شبرنگ « بطحا»

در ظلمت کور کویر جاهلیت

مشعل به کف ، درد آشنا ، ره می سپردی

در اوج خشم و کینه دیرین «یثرب»

در سینه ها بذر محبت می فشاندی

پاک و مبرا بودی از هر لغزش و عیب،

ای شاهد غیب!

سیمای تو آئینه ایزد نما بود

چشم خدا بین تو هم ، چشم خدا بود

ای وارث خط شفقگون رسالت

دردا...دریغا!

ای امی گویا!... از آن روزی که رفتی

ما همچنان در انتظاری تلخ ماندیم

زآندم که ما غمنامه سوگ تو خواندیم

از دیدگان ، بر مزرع دل ، خون فشاندیم

بعد از تو ، ای محمود احمد ، ای محمد (ص)

دیگر بلال ، « الله اکبر» برنیاورد

جبریل ، از سوی خدا دیگر نیامد

خوش روزگاری داشتیم اندر کنارت

اما دریغ ، آن روزها دیری نپائید

رفتی... ولی از یاد ما هرگز نرفتی.

بعد از تو اشک دیده مان هرگز نخشکید

بعد از تو خاطرهایمان هرگز نیاسود

بعد از تو ، امت در غمت صاحب عزا بود

بعد از تو، ای یار ضعیفان، قصه ما

غم بود و حرمان بود و درد تازیانه

یا کنج زندان، یا اسارت، یا شهادت

آزارها و حمله های وحشیانه

بعد از تو، اولاد علی، آواره گشتند

بر خون سجود آورده و در خون نشستند

بعد از تو، ما ماندیم و غوغای سقیفه

بعد از تو، ما ماندیم، با زهرای مظلوم

آن چهره ای که بارها بوسیده بودی

آزرده و سیلی خور دست ستم شد

در کوفه محراب علی گردید گلگون

صحرای سرخ کربلا رنگین شد از خون

بعد از تو فرزندان زهرا کشته گشتند

لب های قرآن خوان و حقگوی«حسین»ات

آماج ضربت های چوب خیزران گشت

یار وفادارت، «ابوذر»

چون عاشقان، در غربت تبعید، جان داد

‏«عماریاسر» کشته گردید

فریادهای «مالک اشتر» فروخفت

بیدارهامان بر فراز دار رفتند،

ای بنده خوب خداوند!...

بعد از تو ما ماندیم و میراث شهیدان

بعد از تو ما بودیم و خیل سوگواران

رفتی تو، ای تندیس اخلاق و فضائل

از عقل کامل!

رفتی ولی ما را به دست غم سپردی

یادت گرامی باد، ای یاد معطر

ای نامت احمد،

نامت بلند و جاودان باد،

ای «محمد»!.....
شنبه 1/11/1390 - 16:1
اخبار
رضا قاسمی، ركورد دو 60 متر ایران را شكست

دونده سرعتی ایران در مسابقات انتخابی تیم ملی داخل سالن، ركورد دو 60 متر كشور را جابجا كرد.

قاسمی با پیمودن 60 متر در مدت زمان 6 ثانیه و 62 صدم ثانیه با شكست ركورد قبلی خود كه ركورد ایران در مسابقات داخل سالن نیز محسوب می‌شد، به مسابقات قهرمانی جهان كه اسفند امسال در استانبول تركیه برگزار خواهد شد،راه یافت.

رضا قاسمی در مسابقات دوومیدانی فضای باز، بارها ركورد 100 متر و 200 متر ایران را جابجا كرده است.



اعزام ملی‌پوشان تنیس روی میز به مسابقات گزینشی المپیك

رئیس فدارسیون تنیس روی میز از اعزام ملی‌پوشان تنیس روی میز كشورمان به مسابقات انتخابی المپیك در هنگ‌كنگ و قطر در سال آینده خبر داد.

محمدزارع‌پور، عملكرد مثبت كادر فنی، استفاده از روانشناس در كنار بازیكنان تیم ملی و برگزاری اردوهای خارجی برای تیم ملی بانوان را از دیگر عوامل كسب سهمیه المپیك توسط ندا شهسواری عنوان كرد و افزود: دعوت از دو بازیكن تیم ملی مجارستان یك هفته قبل از برگزاری مسابقات برای بازی با ملی‌پوشان كشورمان در ارتقای سطح كیفی آنها موثر بود.

او با اشاره به اینكه دو مسابقه دیگر برای كسب سهمیه المپیك در پیش داریم، گفت: ملی‌پوشان كشورمان برای كسب سهمیه‌های بیشتر به مسابقات انتخابی المپیك كه در هنگ‌كنگ (31 فروردین91) و (20 اردیبهشت91) اعزام می‌شوند.



فولاد ماهان به نیمه نهایی جام شیخ راشد نرسید

تیم بسكتبال فولاد ماهان با قبول شكست مقابل تیم ششم لیگ لبنان از رسیدن به جمع چهار تیم برتر جام شیخ راشد باز ماند.

تیم بسكتبال فولاد ماهان نماینده بسكتبال ایران در جام شیخ راشد امارات برای رسیدن به مرحله نیمه‌نهایی مقابل ساجس لبنان به میدان رفت كه با نتیجه 72 بر 66 شكست خورد و از رسیدن به جمع چهار تیم برتر این تورنمنت بین‌المللی باز ماند.



لیلا رجبی، ششمین دوومیدانی‌كار ایران در بازی‌های المپیك

لیلا رجبی، ششمین سهمیه دوومیدانی ایران در بازی‌های المپیك لندن را در ماده پرتاب وزنه كسب كرد.

لیلا رجبی، دوومیدانی كار ماده پرتاب وزنه ایران در مسابقات انتخابی داخل سالن تهران موفق به كسب سهمیه ورودی المپیك 2012 لندن شد.

او با پرتاب وزنه به مسابقات 17 متر و 60 سانتی‌متر، علاوه بر كسب حدنصاب تیم ملی و ورودی مسابقات جهانی تركیه، موفق به كسب سهمیه المپیك 2012 لندن شد.



اعزام تیم ملی واترپلو به جام آسیایی كویت

فدراسیون شنای كویت با ارسال دعوتنامه‌ای از تیم ملی واترپلو بزرگسالان كشورمان برای شركت در دومین دوره جام آسیا دعوت كرد.

دومین دوره مسابقات واترپلو جام آسیا از سوم فروردین 91 با شركت تیم‌های برتر آسیا، به میزبانی كشور كویت برگزار خواهدشد. تیم ملی واترپلو بزرگسالان كشورمان كه عنوان سومی دوره نخست‌ رقابت‌های جام آسیا را داد به این مسابقات دعوت شده است.

تیم ملی واترپلوی كشورمان كه هدفگذاری بلندمدت خود را صعود به المپیك 2016 برزیل و قرار گرفتن در جمع سه تیم برتر بازی‌های آسیایی 2014 كره جنوبی قرار داده است، از شركت در جام آسیا، لیگ جهانی و مسابقات قهرمانی آسیا در امارات به‌عنوان اهداف كوتاه ‌مدت برای آمادگی و كسب تجربه بین‌المللی لازم استفاده خواهد كرد.



كسب 5 مدال دیگر در تورنمنت دوومیدانی نابینایان كویت

تیم ملی دوومیدانی نابینایان و كم‌بینایان ایران در سومین روز از تورنمنت بین‌المللی كویت ـ انتخابی پارالمپیك لندن، صاحب 2 مدال طلا، یك نقره و 2 برنز دیگر شد.

در دو 200 متر كلاس B2 سیدحبیب حسینی، مدال طلا گرفت و مهرداد بیابانی در همین ماده به مدال برنز دست یافت.

در پرتاب وزنه كلاس B2 مهدی اولاد با ركورد 12 متر و 28سانتی‌متر به مدال طلا رسید، سیدعرفان حسینی با ركورد 12 متر صاحب مدال نقره شد و فالح ناصری پوران با ركورد 10 متر و 21 سانتی‌متر به مدال برنز دست یافت.در پرتاب وزنه كلاس B3 سجاد نیك‌پرست با ركورد 11 متر و 18 سانتی متر به مدال طلا دست یافت. از سوی كمیته فنی این مسابقات سیدحبیب حسینی، سیدعرفان حسینی و مهدی اولاد جایزه ویژ این مسابقات را دریافت كردند.
شنبه 1/11/1390 - 15:57
اخبار
حضور گروه‌های موسیقی پاپ در جشنواره فجر

خوانندگان موسیقی پاپ از جمله احسان خواجه امیری، بنیامین و گروه آریان در بیست‌وهفتمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر به اجرای برنامه می‌پردازند.‏

به گزارش مهر حضور ‎خوانندگان و گروه‌های موسیقی پاپ تقریباً قطعی شده است و تاکنون هشت گروه برای اجرا ‎مشخص شده‌اند‎.‎

بنا بر این گزارش، «محسن یگانه»، «بهنام صفوی» و «مازیار فلاحی» نیز در این دوره از ‎جشنواره به اجرای برنامه می‌پردازند.سالن اصلی مرکز همایش‌های برج میلاد تهران از تاریخ 24 تا 29 بهمن ماه میزبان این گروه‌ها با 12 اجرا خواهد بود‏‎..همچنین، مدیرعامل انجمن موسیقی، از حضور گروه «رستاك» در جشنواره موسیقی فجر خبر داد.



برگزاری اکسپوی «سفال کاربردی» در برج میلاد تهران

اکسپوی «سفال کاربردی» با هدف معرفی هنر بومی و ‎اصیل سفالگری اسفند در برج میلاد تهران برگزار می‌شود.

اکسپوی سفال کاربردی در نیمه نخست اسفند، با ‎توجه به نزدیک شدن ایام نوروز و تلاش شهروندان برای خرید وسایل تزیینی ویژه نوروز ‎برگزار می‌شود‎.‎مراسم گشایش این اکسپو 14 اسفند با حضور ‎هنرمندان مختلف سفالگری در برج میلاد تهران برگزار می‌شود. همچنین دیدارکنندگان ‎می‌توانند ضمن دیدار از آثار سفال هنرمندان، آثار موردعلاقه خود را با قیمت ‎ارزان‌تر تهیه کنند‎.‎اکسپوی سفال کاربردی ویژه هنرمندان سراسر کشور ‎است و هنرمندان سفالگری می‌توانند با ثبت‌نام و پر کردن فرم‌های فراخوان اقدام به ‎شرکت در این اکسپو کنند‎.‎



«سمفونی شماره 23» مسعود عابدی در گالری «هما»

مسعود عابدی مجموعه نقاشی‌های «سمفونی 23» را در گالری «هما» به ‎نمایش گذاشته است.

به گزارش ایسنا، این نمایشگاه از 30 دی‌ تا 11 بهمن ساعت 10 ‎تا 13 و 16 تا 20 و جمعه‌ها و ایام تعطیل از ساعت 16 تا 20 در گالری هما به نشانی ‎خیابان ولیعصر، بین ظفر و نیایش، کوچه بابک بهرامی، شماره 58، واحد یک (مراجعه از ‎درب پارکینگ) پیش روی علاقه‌مندان قرار دارد.

گالری هما در تاریخ‌های دوم و چهارم بهمن‌ماه ‎تعطیل است.

codex37x
شنبه 1/11/1390 - 15:57
تاریخ


ترس دولت روسیه از نادر شاه

21 ژانویه سال 1732دولت روسیه طبق یادداشتی كه در رشت به نماینده دولت ایران تسلیم شد مفاد قرارداد سال 1724 خود با دولت عثمانی را كه به امضای پتر یكم و سلطان عثمانی رسیده بود كان لم یكن و بلااثر اعلام داشت. طبق این قرارداد كه با ظهور نادر و از ترس او لغو شد، دولتین روسیه و عثمانی با سوء استفاده از ضعف ایران به سبب جنگ داخلی (تصرف اصفهان به دست قندهاری‌ها ایرانی) توافق كرده بودند كه سراسر غرب ایران ـ از گرجستان تا خوزستان ــ به عثمانی و نواحی ساحلی شمال ایران ــ از حاجی طرخان تا استرآباد ـ به روسیه تعلق داشته باشد. پتر یكم تزار روسیه چند روز پس از امضای این قرارداد درگذشته بود. در سال 1724 دولت عثمانی هنگامی كه شنید كه پتر یكم امپراتور روسیه با 45 هزار سرباز و صدها توپ در حاجی طرخان مستقر شده و قصد راندن به جنوب و رساندن خود به آبهای به اصطلاح گرم اقیانوس هند را دارد كه هدف نهایی اوست پیشنهاد انعقاد آن قرارداد را داده بود كه میان دو كشور برسر ایران كه اوضاع مبهمی داشت درگیری روی ندهد و به علاوه، روسها طمع به غرب ایران نكنند. پتر یکم با این پیشنهاد موافقت كرده بود.

جانشینان پتر پس از اطلاع از ظهور نادر و قلع و قمع قندهاری‌ها و عقب راندن عثمانی و بركنار كردن طهماسب دوم شاه صفوی، حساب كار خود را كردند و ضمن لغو یك جانبه قراردادی كه باعثمانی امضاء كرده بودند از همه دعاوی خود دست برداشتند و دستور بازگشت نیروها را صادر كردند.

باوجود لغو این قرار داد و باز گرداندن نیروها، روسیه در بیرون بردن باقیمانده واحدهای نظامی خود از بادكوبه (باكو) تعلل می‌ورزید كه نادر دو سال بعد عازم داغستان شد و روس‌ها با شنیدن این خبر به واحدهای باقیمانده در دژ بادكوبه دستور تخلیه و بازگشت فوری دادند و شتاب در این كار به قدری زیاد بود كه سربازان روس تعدادی از توپ‌های خود را برجای گذارده بودند. اسناد آرشیو «سن پترز بورگ» نشان می‌دهد كه به تزار وقت روسیه (جانشین پتر یکم) گزارش كرده بودند كه اگر نادر از منطقه دربند قفقاز عبور كند به تصرف روسیه قانع نخواهد شد و تا اروپای مركزی پیش خواهد راند.



تیراندازی به حسنعلی منصور

یكم بهمن 1343 (21 ژانویه 1965) حسنعلی منصور نخست وزیر وقت پس از پیاده شدن از خودرو نخست وزیری در میدان تاریخی بهارستان برای ورود به ساختمان مجلس، هدف سه گلوله قرار گرفت و چهار روز بعد در بیمارستان پارس درگذشت و محمد بخارایی كمی پایین‌تر از مسجد سپهسالار به اتهام تیراندازی به منصور دستگیر شد.

منصور در پیاده‌رو میدان بهارستان، بلافاصله پس از پیاده شدن از اتومبیل و پیش از ورود به مجلس هدف گلوله قرارگرفت. چند ساعت پس از انتقال منصور به بیمارستان، شاه امیر عباس هویدا ـ وزیر دارایی و دوست نزدیك منصور ـ را به ریاست موقت شورای وزیران برگزید كه پس از درگذشت منصور جای وی را گرفت و نخست وزیر شد و 13 سال در این سمت باقی بود.



شقّه شدن «پوگاچف» انقلابی معروف روسیه

بیست و یکم ژانویه سال 1775 (طبق تقویم میلادی سابق: دهم ژانویه این سال) «یملیان پوگاچفYemelyan Ivanovich Pugachev» قزاق انقلابی روسیه، به فرمان تزار وقت در مسكو چهار شقّه شد. وی قبلا سروان ارتش تزار بود و در جنگ با عثمانی و آلمان شركت كرده بود. پوگاچف در جریان یك ماموریت داخلی در منطقه ولگاVolga از مشاهده وضعیت رقت برانگیز سرف‌های منطقه (كشاورزانی كه با مزرعه بفروش می‌رسیدند و به نوعی «برده» بودند) و نیز نبودن قانون و ضوابط رعایت حق و انصاف آزرده شد و برضد تزار وقت (كاترین دوم) دست به قیام زد و در اندك مدتی بیش از ده هزار هوادار مسلح به دست آورد و شهرستان «كازانKazan» را تصرف كرد.

www.iranianshistoryonthisday.com

codex40x
شنبه 1/11/1390 - 15:56
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
نویسنده: ناصر الدین انصارى قمى
منبع:كتابنامه ائمه اطهار (علیهم السلام)
67. میلاد سبط اكبر
گروه نویسندگان, تهران, كتابخانه دوشیزگان اسلامى, جیبى, 60ص.

68. ناسخ التواریخ (زندگانى حضرت امام حسن مجتبى )
لسان الملك , میرزا محمد تقى خان سپهر كاشانى (قبل 1217 ـ 1297ق), چاپ دوم, تهران, انتشارات علمیه اسلامیه, 1363, وزیرى, 2ج, 408«468 ص.

69. نگاهى بر زندگى امام حسن
محمد محمدى اشتهاردى, تهران, نشر مطهر, 1374, رقعى, 144ص.

ج) كتابهاى چاپى اردو

1. امام حسن اورمعاویه
جونپورى, چاپ هند, 43ص.
قاموس الكتب, ج1, ص843.

2. تاریخ امام حسن مجتبى
خواجه محمد لطیف انصارى (1305ـ1399ق), لاهور, مكتبه امامیه, 1963م, رقعى, 683ص.

3. حسن مجتبى
سید آقا حسین رضوى, لكهنو, مطبعه یوسفى پریس, 1945م, جیبى, 16ص.

4. حضرت امام حسن
گروه نویسندگان موسسه در راه حق, ترجمه سید احمد على عابدى, فیض آباد, نور اسلام, 1405ق/ 1985م, رقعى, 32ص.

5. حیاة الامام المجتبى
سید ظفر حسن بن دلشاد على آمروهى نقوى هندى, هند.
رك: نقباء البشر, ج3, ص987.

6. ذكر خیر جناب امام حسن
منشى عبدالرؤف خان هاتف, اگره, كارخانه عزیزى, رقعى, 23ص.

7. سروچمن در سوانح امام حسن
سید اولاد حیدر بلگرامى هندى (م1361ق) هند.
رك: الذریعه, ج12, ص174.

8. سوانح حیات امام حسن
سید على جعفرى (1329ـ 1385ق), هند, مطلع انوار, ص377.

9. السهم المسموم (سوانح حیات امام حسن)
سید مظهر حسن سهارنپورى هندى (1269ـ 1350ق), هند.
رك: مطلع انوار, ص649.

10. سیرة الحسن
ابوالعطاء امجد مولوى, دهلى, 1927م, 30ص.
قاموس الكتب, ج1, ص966.

11. صلح اورجنگ
سید احتشام حسین صاحب رضوى, لكهنو, مطبعه سرفراز قومى پریس, 1379ق, جیبى, 16ص.

12. صلح حسن
سید مظفر حسن زیدى, كراچى, اداره باب مدینة العلم, جیبى, 23ص.

13. ضیاء الشهادتین فى سمّ الحسن و قتل الحسین }
سید مهدى رضوى لكهنوى, هند.
رك: الذریعه, ج15, ص124.

14. عناصر الشهادتین
محمد ناصر على صاحب, لكهنو,
مطبعه نشى نول شور, 1932م, وزیرى, 292ص.

15. محاسن الابرار (ترجمه بحار الانوار) (در تاریخ زندگانى امام مجتبى)
علامه مولى محمد باقر مجلسى (1037ـ 1110ق), ترجمه سید حامد حسین جنفورى فیض آبادى (128ـ1360ق), هند, 1316ق.
رك: الذریعه, ج20, ص152.

16. معصوم چهارم, حضرت امام حسن
سید مهدى آیت اللهى, ترجمه گروه مترجمان, قم, انتشارات انصاریان, 1371, وزیرى, 26ص (مصور, ویژه نوجوانان).

17. نواسه رسول امام حسن
سید مرتضى حسین لكهنوى (1341 ـ 1407ق), پاكستان.

د) كتابهاى تركى

1. ایكینجى امام حضرت حسن
گروه نویسندگان مؤسسه در راه حق, ترجمه ابراهیم زال, تهران, بنیاد بعثت, 1371, رقعى, 30ص.

2. حلیة الحسنین الاحسنین
عبداللّه بن عبدالعزیز بالى كسرى رومى حنفى (1117ـ 1197ق).
رك: اهل البیت فى المكتبة العربیه, ص238.

هـ) كتابهاى خطى عربى

1. آثار و بركات الامام المجتبى فى دارالدنیا
سید هاشم ناجى موسوى جزایرى.

2. احوال الامام الحسن
شیخ قاسم آل قسام (م1331ق).
ماضى النجف و حاضرها, ج3, ص90.

3. اخبار الحسن بن على
ابواسحق ابراهیم بن محمد ثقفى اصفهانى.
ترجمه فهرست ندیم, ص410.

4. اخبار الحسن بن على و وفاته
ابوعبدالرحمن هیثم بن عدى بن زید بن سید بن جابر طائى كوفى (114ـ 207ق).
ترجمه فهرست ندیم, ص167.

5. ارجوزة فى مناقب الامام ابى محمد الحسن المجتبى
شیخ هادى بن شیخ عباس كاشف الغطاء (1290ـ1361ق) (در این رساله, بخشهاى مختلف زندگى آن امام بزرگوار, اخلاق, صفات, امامت, صلح و شهادت او به شعر كشیده شده است).
الذریعه, ج1, ص497.

6. الامام الحسن بن على المجتبى
سیدعبدالرزاق موسوى مقرّم (1316 ـ 1391ق).
الغدیر, ج3, ص74.

7. جزاء اعداء الامام المجتبى
سید هاشم ناجى موسوى جزایرى.

8. الجواب الحسن عن صلح الحسن
سید هبة الدین (محمدعلى) حسینى شهرستانى (1301ـ 1386ق).
شعراء الغرى, ج10, ص178.

9. ذكر امرالحسن
ابواحمد عبدالعزیز بن احمد بن عیسى جلّودى (م332ق) (از مشایخ ابن قولویه).
رجال نجاشى, ج2, ص56.

10. ذكر من روى عن ابى محمد الحسن بن على }
شیخ صدوق محمد بن على بن حسین بن موسى بن بابویه قمى (ح306ـ 381ق).
رجال نجاشى, ج2, ص314.

11. زهد الحسن
شیخ صدوق: ابوجعفر محمد بن على بن بابویه قمى (م 381ق).
رجال نجاشى, ج2, ص314.

12. سفن النجاة (ج4)
شیخ غلامحسین نجفى نجف آبادى (1300ـ 1349ق) (وى براى هریك از ائمه اطهار, كتابى جداگانه نگاشته است).
الذریعه, ج12, ص192; نقباء البشر, ج4, ص1423.

13. صلح الحسن
عبدالرحمن بن كثیر هاشمى.
رجال نجاشى, ج2, ص45.

14. صلح الامام الحسن: تاریخه, بنوده, اسبابه
سید عبدالكریم حسینى قزوینى.

15. صلح الحسن و معاویه
ثقه, حافظ جلیل القدر ابن عقده ابوالعباس احمد بن محمد بن سعید زیدى جارودى (م333ق).
رجال نجاشى, ج1, ص241.

16. قیام الحسن ـ بن على ـ
ابواسحق ثقفى ابراهیم بن محمد بن سعید بن هلال بن عاصم كوفى (م283ق) (صاحب الغارات).
رجال نجاشى, ج1, ص91.

17. قیام الحسن ـ بن على ـ
ابومنذر هشام بن محمد بن سائب بن بشر كلبى (م205ق).
رجال نجاشى, ج2, ص401.

18. لجج الحقائق فى تواریخ الحجج على الخلائق (ج4)
حاج ملا احمد یزدى مشهدى (م ح1310ق).
الذریعه, ج18, ص296; نقباء البشر, ج1, ص96.

19. لمحات من حیاة الامام الحسن
سید مرتضى حسینى شیرازى.
اسرة المجدد الشیرازى, ص323.

20. مقتل الحسن بن على }
ابو عبـداللّه واقدى محـمد بن عمر بن واقد مدنى بغدادى (130ـ 207ق).
ترجمه فهرست ندیم, ص165.

21. مكاتیب الامام المجتبى
على احمدى میانجى.

22. وفاة الحسن
شیخ حسین عصفورى بحرانى (م1216ق) (بـرادرزاده شیخ
ییوسف بحرانى).
الذریعه, ج25, ص118.

23. وفاة الحسن
شرف الدین یحیى بن عزالدین حسین بن عشیرة بن ناصر بحرانى (تلمیذ محقق كركى) (م940ق).
الذریعه, ج25, ص118.

24. وفاة الحسن
على بن حسن بن احمد بن صبّاغ.
الذریعه, ج25, ص118.

25. وفاة الحسن
شیخ عبدالمحسن لویمى احسائى (م1245ق).
مجله الموسم, ش9و10, ص424.

و) كتابهاى خطّى فارسى

1. امام حسن مجتبى
جواد محدثى.

2. تاریخ امام حسن مجتبى
كامل سلیمان, ترجمه بدرالدین كتابى (م1408ق) (این, ترجمه الحسن بن على , دراسة و تحلیل است).

3. خلافتنامه امام حسن
میرزا علیخان خاموش یزدى
(1287 ـ 1379ق) (این كتاب در
هیجده هزار بیت است).
الذریعه, ج7, ص238; نقباء البشر, ج4, ص1410.

4. زندگانى حضرت امام حسن مجتبى
ابوالقاسم سحاب (1304ـ 1376ق).

5. سیره سیاسى امام مجتبى
سید احمد خاتمى.

ز) كتابهاى خطى اردو

1. امام حسن
اعجاز حسین بن شیر محمد.
تذكره علماى امامیه پاكستان, ص38.

2. امام حسن
عاشق حسین سیماب اكبرآبادى.
قاموس الكتب, ج1, ص974.

3. تعدّد ازواج الحسن
سید ظفر حسن بن سید دلشاد على
نقوى آمروهى هندى.
نقباء البشر, ج3, ص978.

4. تسكین الفتن فى صلح الحسن
عدیل اختر (1315 ـ 1375ق).
مطلع انوار, ص358.

5. الشعاع من صولة الحسن
فاضل سهلانى.
تذكره علماى امامیه پاكستان, ص213.

6. صلح امام حسن
سید مرتضى حسین (1341ـ 1407ق).
تذكره علماى امامیه پاكستان, ص348.

7. صلح امام حسن
محمد اعجاز.
تذكره علماى امامیه پاكستان, ص267.

ح)كتابهاى چاپى عربى(درباره حسنین})

1. امامان: الحسن و الحسین }
سید هادى مدرّسى, چاپ 1393ق, رقعى, 143ص.

2. الامامان: على و الحسن }
سعید عسیلى, بیروت, دارالزهراء, 1412ق.

3. الحسن و الحسین
قاهره, چاپخانه مصطفى بابى حلبى, 1955م, 64ص (از سرى قصص ابطال الاسلام ـ 10).

4. الحسن و الحسین امامان, ان قاما اوقعدا
سید محمد بحر العلوم, بیروت, دارالزهراء, 1412ق.

5. الحسن و الحسین امامان, قاما اوقعدا
سید محمد حسینى شیرازى, قم,
هیئت سید الشهداء, رقعى, 40ص.

6. الحسن و الحسین سبطا رسول اللّه ْ
محمدرضا مصرى, بیروت, دارالكتب العلمیه, 1395ق, رقعى, 168ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

7. السبطان فى موقفیهما
سید علینقى نقوى لكهنوى (م1408ق), مقدمه: محمد باقر ناصرى, بیروت, دارالمرتضى, 1406ق, رقعى, 150ص.

8. سبطا الرسول: الحسن و الحسین
عبدالحفیظ ابومسعود, قاهره, شركة الاتحاد للتجارة و الطباعة والنشر, رقعى, 208ص.

9. ماتم الثقلین فى شهادة على و الحسنین
حسن الزمان محمد بن قاسم على تركمانى حیدرآبادى (م ح 1328ق), حیدر آباد هند.
مجله تراثنا, ش19, ص114 (اهل البیت فى المكتبه العربیه, ص445).

10. معالى السبطین فى احوال الامامین الحسن و الحسین
شیخ محمد مهدى حایرى مازندرانى, تبریز, كتابفروشى قرشى, 1356ق, وزیرى, 2ج, 282«198ص.

11. ملحقات احقاق الحق (ج11)
آیت اللّه سید شهاب الدین حسینى
مرعشى نجفى (1315ـ 1411ق), قم, كتابخانه آیت اللّه نجفى, 1403ق, وزیرى, 648ص.

12. مناقب امیرالمؤمنین و ولدیه الحسن و الحسین
[؟], مصر, 1280ق.
مجله تراثنا, ش25, ص85.

13. مناقب على بن ابیطالب و الحسنین
مصطفى زركلى دمشقى (به چاپ رسیده است).
مجله تراثنا, ش26, ص106 (اهل البیت فى المكتبة العربیه, ص617).

14. نورالعین فى مولد النبى و شهادة الحسنین
قلندر على زبیرى اموى, هند.
اهل البیت فى المكتبة العربیه, ص656.

ط) كتابهاى چاپى فارسى در باره امام حسن و امام حسین }

1. امام حسن و امام حسین }
آیت اللّه علامه سید محسن امین عاملى (1284 ـ 1371ق), ترجمه وزارت ارشاد اسلامى, چاپ پنجم, تهران, وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, 1366, وزیرى, 312ص.

2. امام حسن و امام حسین }
محمدرضا مصرى, ترجمه محمد واصف گیلانى (1345 ـ 1417ق), قم, دارالنشر اسلام, 1343, رقعى, 206ص.

3. امام حسن و امام حسین
حسن سعید (1337ـ1416ق), تهران, كتابخانه مسجد چهلستون, 1352, رقعى,40ص.

4. بر امام حسن و امام حسین چه گذشت؟
سید محمد حسن موسوى كاشانى, قم, انتشارات زاهدى, 1372ش 1414/ق, وزیرى, 240ص.

5. تحریر الشهادتین (شرح زندگانى و شهادت حسنین })
عبدالعزیز بن ولى اللّه دهلوى (1159ـ 1239ق), ترجمه محمد سلامة اللّه كشفى بن شیخ بركة اللّه بدایونسى كانپورى (م1281ق), چاپ سوم, لكهنو, 1882م.
رك: ادبیات فارسى بر مبناى تألیف استورى,ج2,ص965و966 (این كتاب ترجمه و شرح سرّ الشهادتین است, كه به زبان اردو بوده و در سهرنپور به سال 1296ق به چاپ رسیده است).

6. سیاسة السبطین یا صلح امام مجتبى و قیام سیدالشهداء
فاضل ورسى افغانى, قم, 1369, وزیرى, 400ص.

7. صلح امام حسن و قیام امام حسین
گروه نویسندگان, قم, مؤسسه در راه حق, 1356, رقعى, 37ص.

8. مصائب السبطین
ملاعلى اصغر بن على اكبر نیّر بروجردى, چاپ تبریز, 2ج, 171«107ص.

یى)كتابهاى خطى عربى درباره امام حسن و امام حسین }

1. اخبار الحسن و الحسین }
ابوحارث اسد بن حمدویه بن معبد ورثینى نسفى (م315ق).
معجم المؤلفین, ج2, ص240.

2. اخبار الشهیدین الحسن و الحسین
ابن حجر هیتمى شافعى مكى احمد بن محمد بن على (م974ق) (نسخه اى از آن در كتابخانه احمدیه دانشگاه (الزیتونه) تونس, ضمن مجموعه ش5031 موجود است).
مجله تراثنا, ش1, ص17.

3. اخبار فاطمة و الحسن و الحسین رضى اللّه عنهم
ابن ابى الثلج بغدادى ابوبكر محمد بن
احمد بن محمد (م ح325ق).
رجال نجاشى, ج2, ص299.

4. اشراق النیّرین فى فضـائل الحسنین
[؟] (نسخه خطى آن در دارالكتب مصر به ش1414 (قم تاریخ) موجود است).
مجله تراثنا, ش2, ص42.

5. اقرار العین بذكر من نسب الى الحسن و الحسین
سید محمد مرتضى حسینى زبـیدى حنفى مصرى (1145ـ 1205ق).
الاعلام, ج7, ص70.

6. امامة الحسنین فى القرآن
محسن معلم.
مجله الموسم, ش9,10, ص428.

7. تفضیل الحسنین على امّهما الصدیقه
آقا محمدعلى بن وحید بهبهانى (م1216ق).
الذریعه, ج4, ص359.

8. تنبیه رسن العین بتنزیه الحسن و الحسین عن مفاخرة بنى السبطین
سید محمد حیدر موسوى عاملى (1071ـ 1139ق).
الذریعه, ج4, ص449.

9. ذكر الحسن و الحسین
ابواحمد عبدالعزیز بن یحیى بن احمد بن عیسى جلودى ازدى بصرى (م332ق).
رجال نجاشى, ج2, ص56.

10. ذكر ما للسبطین الشهیدین الحسن و الحسین
[؟] (نسخه اى از آن در كتابخانه حرم شریف بیت اللّه الحرام به ش34 (تراجم) وجود دارد).
مجله تراثنا, ش4, ص101.

11. رسالة فى معنى قوله ْ الحسن و الحسین سیدا شباب اهل الجنه
شیخ محسن آل عصفور بحرانى.

12. رسالة الحسنین
محمد بن على نیازى بلاطى مصرى (م1105ق).
هدیة العارفین, ج2, ص305.

13. الرسالة فى الحسن و الحسین
ابویوسف یعقوب بن شیبه بن الصلت بن عصفور سدوسى بغدادى (182 ـ 262ق).
رجال نجاشى, ج2, ص429.

14. الریحانین الحسن و الحسین
ابومحمد حسن بن عبدالرحمن بن خلاد رامهرمزى (م ح360ق).
ترجمه فهرست ندیم, ص255.

15. قرّة العینین فى تراجم الحسن و الحسین
شیخ یاسین عمرى موصلى (م بعد1232ق) (نسخه خطى آن در 89 ورقه در یكى از كتابخانه هاى موصل و میكروفیلم آن در كتابخانه دانشگاه بغداد و مجمع علمى عراقى موجود است).
مجله تراثنا, ش18, ص65.

16. مجمع البحرین فى فضائل السبطین
سید ولى بن نعمة اللّه حسینى رضوى حایرى (معاصر شیخ بهایى) (م1031ق), تاریخ نگارش: 981ق.

17. مشجر فى اولاد الحسن و الحسین }
سید محمد مرتضى حسینى زبـیدى حنفى (صاحب تاج العروس) (1145ـ 1205ق).
الاعلام, ج7, ص70.

18. كتاب من روى عن الحسن
و الحسین
ابن عقده زیدى جارودى ابوالعباس احمد بن محمد بن سعید (249ـ 333ق).
رجال نجاشى, ج1, ص240

19. نظارة العینین فى شهادة الحسنین
شیخ حیدر على هندى فیض آبادى.
اهل البیت فى المكتبة العربیة, ص644.
شنبه 1/11/1390 - 15:51
معرفی کتاب و بازی های آموزشی
نویسنده: ناصر الدین انصارى قمى
منبع:كتابنامه ائمه اطهار (علیهم السلام)

الف) كتابهاى چاپى عربى

1. الامام الثانى الامام الحسن
گروه نویسندگان, مترجم: محمد عبدالمنعم خاقانى, چاپ دوم, قم, مؤسسه در راه حق, 1409ق, رقعى, 24ص.

2. الامام الثانى من ائمة اهل البیت, الامام حسن المجتبى
محمد حسن قبیسى عاملى, بیروت, 1403ق1983/م, وزیرى, 96ص (از سرى الحلقات الذهبیه ـ 16).

3. الامام الحسن
گروه نویسندگان, تهران, مؤسسة البلاغ, 1405ق 1363/ش, جیبى, 92ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

4. الامام الحسن بن على
گروه نویسندگان, قم, مؤسسة الامام الحسین , 1371ش/1413ق, رقعى, 28ص.

5. الامام الحسن بن على
سید مهدى آیت اللهى, ترجمه كمال السیّد, قم, انتشارات انصاریان, 1374, وزیرى, 24ص (مصورـ ویژه نوجوانان) (از سرى (مع المعصومین)).

6. الامام حسن بن على
گروه نویسندگان, چاپ سوم, بیروت الدار الاسلامیه, 1410ق/ 1990م, وزیرى, 28ص (مصور, ویژه نوجوانان) (از سرى القادة الابرار).

7. الامام حسن بن على
شیخ محمد حسن آل یاسین, بیروت, المكتب العالمى للطباعة و النشر, 1400ق, رقعى, 191ص.

8. الامام حسن بن على
على محمد على دخیّل, چاپ دوم, بیروت, دارالتراث الاسلامى, 1394ق, رقعى, 104ص.

9. الامام حسن بن على
توفیق ابوعلم, قاهره, مطبعة السعاده, 1391ق1970/م, وزیرى, 153ص (مؤلف آن از نویسندگان اهل سنت مى باشد).

10. الامام حسن بن على المجتبى
سید عبدالودود امین, مراجعه و تقدیم: شیخ عفیف نابلسى, كویت, دارالتوجیه الاسلامى, 1400ق, رقعى, 76ص (از سرى الائمة الاثنا عشر, بطولة و جهاد).

11. الامام الحسن قدوة و اسوة
سید محمد تقى مدرسى, تهران, رابطة الاخوة الاسلامیه, 1404ق 1365/ش, رقعى, 96ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

12. الامام الحسن, كلمات و مواقف
والدة السید على الشیرازى, قم, انتشارات اهلبیت, 1374ش 1415/ق, رقعى, 142ص.

13. الامام الحسن الكوثر المهدور
سلیمان كتانى, قم, دارالكتاب الاسلامى, 1409ق, وزیرى, 164ص (مؤلف از نویسندگان مسیحى لبنان است).

14. الامام المجتبى
گروه نویسندگان, بیروت, دارالزهراء, 1412ق (از سرى حیاة الرسول و اهل بیته المجاهدین).

15. الامام المجتبى حیاته و مقاماته عن كتب اهل السنة و صحاحهم و تواریخهم
حسن مصطفوى, قم, مركز نشر كتاب, وزیرى, 260ص.

16. بحار الانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار
علامه مولا محمد باقر مجلسى اصفهانى (1037ـ 1110ق), چاپ دوم, بیروت, مؤسسة الوفاء, 1403ق1983/م, وزیرى, 213ص (بخشى از جلد 43 و بخشى از جلد44) (این كتاب به فارسى و اردو ترجمه شده است).

17. بلاغة الامام الحسن (خطب, رسائل, كلمات)
عبدالرضا صافى حایرى, نجف, 1386ق1966/م.
رك: مصادر نهج البلاغه, ج1, ص272.

18. ترجمة الامام الحسن من (الطبقات الكبیر)
ابو عبدالله محمد بن سعد بن منیع زهرى بصرى, كاتب واقدى (168ـ 235). تهذیب و تحقیق: سید عبدالعزیز طباطبایى (1348 ـ 1416ق). قم, مؤسسة آل البیت لإحیاء التراث, 1416ق/1374ش, وزیرى, 126ص.

19. ترجمة الامام الحسن من تاریخ مدینة دمشق
ابن عساكر ابوالقاسم على بن حسن دمشقى (499ـ 571ق), تحقیق: محمد باقر محمودى, بیروت,مؤسسة المحمودى,1400ق رحلى293ص.

20. ثورة الامام الحسن
سید محمد حسینى شیرازى, چاپ كویت, 1398ق, رقعى, 70ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

21. الحسن بن على , دراسة و تحلیل
كامل سلیمان, بیروت, دارالفكر, 1373ق, رقعى, 223ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده و تاكنون به چاپ نرسیده است).

22. الحسن بن على عالم الجماعه
عبدالقادر احمد یوسف السامرائى, بغداد, مطبعة الهلال, 1948م, رقعى, 167ص (مؤلف آن از نویسندگان عامه مى باشد).

23. الحسن المجتبى
حسین شاكرى, قم, نشر الهادى, 1415ق, وزیرى, 500 ص.

24. حلیم آل البیت الامام الحسن بن على
موسى محمد على, چاپ دوم, بیروت, عالم الكتب, 1405ق, وزیرى, 227ص (مؤلف, از نویسندگان اهل سنت بوده و به خوبى از عهده شرح زندگى حضرت بر آمده است).

25. حیاة الامام الحسن
محمود شلبى, بیروت, دارالجیل, 1405ق.
رك: اهل البیت فى المكتبة العربیه, ص140.

26. حیاة الامام الحسن بن على
باقر شریف قرشى, نجف, مطبعة الآداب, 1385ق, وزیـرى, 2ج,727«532ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

27. الحیاة السیاسیة للامام الحسن فى عهد الرسول ْ و الخلفاء الثلاثة بعده
سید جعفر مرتضى حسینى عاملى, قم, دفتر انتشارات اسلامى, 1364, وزیرى, 196ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

28. ذكر بیعة الحسن بن على
[؟] نجف, رقعى, 32ص.

29. ذكری§ میلاد الحسن بن الامام على
سید على جزایرى ناشر الاسلام, نجف, مطبعة الغرى, 1966م, رقعى, 40ص.

30. الروائع المختارة من خطب الامام الحسن السبط و كتبه و رسائله و كلماته القصار
سید مصطفى موسوى آل اعتماد, مراجعه و تعلیق: سید مرتضى رضوى, چاپ دوم, تهران, مدرسه چهلستون, 1400ق, وزیرى, 130ص.

31. سبط النبى الحسن بن على
سیف الدین الكاتب, بیروت, مؤسسة عزالدین.
رك: معجم ما كتب عن النبى و اهل بیته, ج7, ص37.

32. صلح الحسن
شیخ راضى آل یاسین (م1372ق), چاپ دوم, بغداد, دارالكتب, 1384ق, وزیرى, 374ص (این كتاب به فارسى و انگلیسى (چاپ انتشارات انصاریان) ترجمه شده است).

33. صلح الامام الحسن, اسبابه و نتائجه
سید محمد جواد فضل اللّه, بیروت, دارالغدیر, 1392ق, رقعى, 240ص.

34. عوالم العلوم و المعارف و الاحوال من الآیات و المعارف الاقوال
علامه شیخ عبداللّه بحرانى اصفهانى (از شاگردان علامه مجلسى) (م1110ق), مستدرك: سید محمد باقر موحد ابطحى اصفهانى, چاپ دوم, قم, مؤسسة الامام المهدى(عج), 1414ق, وزیرى, 2ج, 1200ص.

35. كلمة الامام الحسن
شهید سید حسن حسینى شیرازى (1354ـ 1400ق), چاپ چهارم, بیروت, مؤسسة الوفاء, 1403ق, وزیرى, 255ص (این كتاب به فارسى ترجمه شده است).

36. مسند الامام المجتبى الحسن بن على
عزیزاللّه عطاردى, تهران, نشر عطارد, 1373ش1415/ق, وزیرى, 800ص.

37. معجم ما كتب عن النبى و اهل البیت
عبدالجبار رفاعى, تهران, وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, 1371, وزیرى, 55ص,ج7, ص5 ـ60).

38. مقتل الحسن
ابوالفرج على بن حسین اصفهانى (284ـ 356ق), تحقیق: سید مصطفى مرتضى قزوینى, بیروت, مركز الدراسات والبحوث العلمیه, 1408ق.
رك: مجله تراثنا, ش13, ص254.

39. منیة الطالب فى مولد الامام الحسن بن على بن ابیطالب
ابوعزیز محمد بن عبداللّه بن محمد خطّى بحرانى (ق12هـ), تاریخ نگارش 1167ق, نجف, مطبعة الحیدریه, رقعى, 56ص.

40. المواهب و المنن فى بعض مناقب سیّدنا الامام الحسن
محمد بن حسین مدنى جعفرى شافعى (1149ـ زنده در 1186ق), تحقیق: محمد سعید طریحى, بیروت, مؤسسة الوفاء.
رك: اهل البیت فى المكتبة العربیة, ص634.

41. مولد الامام الحـسن المجتبى
گروه نویسندگان, كربلا, مكتب ذكریات المعصومین, 1385ق, رقعى, 28ص.

42. مولد السبط الامام الحسن الزكى
محمد حسن نائینى, قم.

43. وفاة الامام حسن بن على
شیخ على آل سیف قطیفى,
نجف, مكتبة الحیدریه, 1370ق.

44. ولادة امام حسن المجتبى
سید محمد حسین طالقانى, نجف,
دارالمعارف, 1387ق, رقعى, 36ص.

45. هل تعرف الامام الحسن ؟
محمد حسن نائینى, قم.

ب) كتابهاى چاپى فارسى

1. آفتابى در هزاران آینه (پرتوى از زندگانى تابناك امام مجتبى )
جواد نعیمى, تهران, سازمان تبلیغات اسلامى, 1371, رقعى, 120ص.

2. از گوشه و كنار تاریخ (بررسى صفحه اى از زندگانى امام حسن مجتبى )
سید على شفیعى دزفولى, تهران, انتشارات صدر, 1359ش1400 /ق, رقعى, 87ص (در این كتاب, پیرامون اتهام ازدواجهاى مكرّر امام مجتبى بحث مى نماید و كذب آن را ثابت مى كند).

3. اسرار صلح امام حسن
محمد على انصارى اراكى, تهران, 1386ق, رقعى, 80ص.

4. امام حسن
عبدالكریم بى آزار شیرازى, تهران, دفتر نشر فرهنگ اسلامى, 1375, وزیرى, 3ج, 80ص.
ج1: علم و حلم امام حسـن;
ج2: دولتى پایدار در مدینه, سواحل دریاى خزر, مراكش و مصر;
ج3: دولت حسنى در مكه, عراق, كوفه, یمن, ایران و برونئى.

5. امام حسن مجتبى
گروه كودكان و نوجوانان بنیاد بعثت, بازنویسى: مهدى رحیمى, تهران, بنیاد بعثت, 1372, رقعى, 94ص (از سرى برگزیدگان ـ4).

6. امام حسن پرچمدار صلح و آزادى
مهدى پیشوایى, چاپ دوم, قم, انتشارات توحید, 1360, جیبى, 172ص.

7. امام حسن در موضع واقع بینى وهدفگرایى
على قائمى, قم, انتشارات شفق, 1361, رقعى, 125ص.

8. امام حسن بن على را بهتر بشناسیم
حسین انصاریان, تهران, 1357, 46ص.

9. امام حسن مظلوم تاریخ
رضا محمدى, قم, انتشارات صفحى, 1370, رقعى, 144ص.

10. امام مجتبى
سید حسن ابطحى, تهران, نشر بطحا, 1367, رقعى, 280ص.

11. بامداد روشن در اسرار واگذارى خلافت حضرت امام حسن به معاویه
سید على اكبر برقعى قمى (1317ـ 1408ق), چاپ دوم, قم, انتشارات نوین, بى تا, رقعى, 148ص.

12. بحثى در باره صلح امام حسن
غلامرضا اشرف سمنانى, تهران, انتشارات بعثت, 1364, جیبى, 40ص.

13. بحثى كوتاه پیرامون زندگى امام حسن مجتبى
گروه نویسندگان, گردآورى: محمود حكیمى, قم, 1356, رقعى, 128ص.

14. بررسى كوتاهى از زندگانى امام حسن
سید محمد حسینى شیرازى, ترجمه سید محمد باقر فالى, چاپ دوم, قم, كانون نشر اندیشه هاى اسلامى, 1369, رقعى, 89ص.

15. پرتوى از چهره تابناك سبط المصطفى الحسن بن على المجتبى
[؟]شیراز, جمعیت اتحاد حسینى, 1366, وزیرى, 28ص.

16. پرچمدار صلح حسن بن على (برگزیده اشعار در مدح مرثیه امام مجتبى)
[؟], تهران, كتابفروشى اسلامیه, 1351ش1392/ق.

17. پیشواى دوم امام حسن مجتبى (مجموعه مقالات)
گرد آورنده: حبیب چایچیان, تهران, مكتب الحسن , 1349ش1390/ق, رقعى, 136ص.

18. پیشواى دوم حضرت امام حسن مجتبى
گروه نویسندگان, چاپ مكرر, قم, مؤسسه در راه حق, 1371, رقعى, 28ص (این كتاب به عربى, تركى و اردو ترجمه شده است).

19. تحلیلى از زندگانى سیاسى امام حسن
سید جعفر مرتضى عاملى, ترجمه محمد سپهرى, تهران, سازمان تبلیغات اسلامى, 1369, وزیرى, 246ص.

20. ترجمه بحار الانوار (زندگى امام حسن )
علامه مجلسى, مولا محمد باقر بن محمد تقى اصفهانى (1037ـ 1110ق), ترجمه محمد جواد نجفى, تهران, كتابفروشى اسلامیه, 1355, وزیرى, 453ص.

21. ترجمه كلمة الامام الحسن
شهید حاج سید حسن حسینى شیرازى (1354ـ 1400ق), ترجمه علیرضا میرزا محمد, تهران, انتشارات نور, 1360, وزیرى, 258ص (ترجمه همراه با متن).

22. چرا امام حسن صلح را پذیرفت؟
رجبعلى مظلومى, تهران, 1347, جیبى, 56ص.

23. چشمه كوثر (مدایح امام حسن مجتبى )
حیدر تهرانى ـ معجزه, تهران, كتابفروشى اسلامیه, 1358, جیبى, 224ص.

24. حسن كیست؟
فضل اللّه كمپانى (م 1414ق), تهران, انتشارات فراهانى, 1354, وزیرى, 315ص.

25. حضرت امام حسن
عبدالامیر فولاد زاده, تهران, انتشارات اعلمى, 1359, وزیرى, 35ص (مصوّر, ویژه نوجوانان).

26. حضرت امام حسن مجتبى
سید كاظم ارفع, تهران, مؤسسه انتشاراتى فیض كاشانى, 1370ش1411/ق, رقعى, 58ص (از سرى سیره عملى اهلبیت).

27. حضرت امام حسن مجتبى
[میر ابوالفتح دعوتى], قم, انتشارات شفق, وزیرى, 32ص (مصوّر, ویژه نوجوانان) (این كتاب به عربى ترجمه شده است).

28. حضرت امام حسن مجتبى معصوم چهارم
سید مهدى آیت اللهى (دادور), نقاشى: على مظاهرى, تهران, انتشارات جهان آرا, 1368, وزیرى, 24ص (مصوّر, ویژه نوجوانان) (این كتاب به عربى, تركى, اردو, انگلیسى, فرانسه و تاجیكى ترجمه شده است).

29. حقایق پنهان (پژوهشى در زندگى سیاسى امام حسن مجتبى )
احمد زمانى, مقدمه جعفر سبحانى, قم, مركز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم, 1375ش1417/ ق, وزیرى, 508ص.

30. حیات حسن بن على
محمد جعفر شاملى شیرازى, شیراز, 1348, رقعى, 90ص.

31. داستان زندگى امام حسن
امیر مهدى مراد حاصل, تهران, انتشارات پیام نور, 1374, رقعى, 32ص (ویژه نوجوانان).

32. در مكتب كریم اهلبیت, امام حسن مجتبى
على قائمى امیرى, تهران,انتشارات امیرى, 1374, وزیرى, 464ص.

33. الرسول و الذرارى (معصوم چهارم)
احمد سیّاح, تهران, انتشارات اسلام, جیبى, 113ص.

34. زمامدارى امام مجتبى
احمد مطهرى (1357ـ 1410ق), قم, انتشارات دارالكتاب, رقعى, 254ص.

35. زندگانى امام دوم, حضرت امام حسن مجتبى
نوشته هیئت تحریریه مؤسسه در راه حق, ساده نویسى: دفتر تحقیق و تألیف كتب درسى, چاپ سوم, تهران, سازمان نهضت سواد آموزى, 1375, رقعى, 28ص.

36. زندگانى امام حسن بن على } و اسرار صلح او با معاویه
حسین وجدانى, قم, چاپخانه پیروى, 1353, رقعى, 237ص.

37. زندگانى امام حسن مجتبى
سید هاشم رسولى محلاتى, تهران, انتشارات علمیه اسلامیه, 1366, وزیرى, 2ج,256«228ص.

38. زندگانى حسن بن على
باقر شریف قرشى, ترجمه فخرالدین حجازى, چاپ دوم, تهران, انتشارات بعثت, 1353, رقعى, 2ج, 621«406ص.

39. زندگانى حسن بن على }
محمد على خلیلى, تهران, چاپخانه ملى, 1319, وزیرى, 355ص.

40. زندگانى حضرت امام حسن
سید جعفر غضبان, چاپ سوم, تهران, انتشارات اردیبهشت, رقعى, 264ص.

41. زندگانى حضرت امام حسن مجتبى
حسین حماسیان (صابر كرمانى), تهران, انتشارات اقبال, 1344, رقعى, 45ص (ویژه نوجوانان).

42. زندگانى حضرت مجتبى
حسین عماد زاده اصفهانى (1325ـ 1410ق), چاپ دوم, تهران, انتشارات اسوه, 1371, وزیرى, 630ص.

43. زندگى و سیماى حضرت امام حسن مجتبى
سید محمد تقى مدرسى, ترجمه محمد صادق شریعت, تهران, مؤسسه انصارالحسین, 1370, وزیرى, 80ص.

44. سبط المصطفى الحسن المجتبى
سروده لطف اللّه صافى گلپایگانى, مشهد, مؤسسه نشر و تبلیغ, 1365, رقعى, 12ص.

45. ستارگان درخشان (ج4, زندگانى امام حسن مجتبى )
محمد جواد نجفى, چاپ پنجم, تهران, كتابفروشى اسلامیه, 1362, جیبى, 240ص.

46. سرچشمه هاى نور (حضرت امام حسن مجتبى )
گروه نویسندگان مؤسسة البلاغ, ترجمه واحد تدوین و ترجمه, تهران, سازمان تبلیغات اسلامى, 1367, جیبى, 102ص.

47. سخنان كوتاه امام حسن
محمدهادى فقهى, تهران, 1354, جیبى, 56ص.

48. سیره امام مجتبى
هیئت تحریریه, اهواز, حوزه علمیه, 1375, رقعى, 90ص (از سرى سرچشمه زندگى).

49. شخصیت امام مجتبى
محمد على شاه محمدى, تهران, هیئت تعاونى مكتب اسلام, 1350.

50. شخصیت حضرت مجتبى
سید على اكبر قرشى, تقریظ: علامه سید محمد حسین طباطبایى (م1402ق), ارومیه, چاپخانه میهن, 1354, وزیرى, 385ص.

51. صحیفة الحسن
تألیف و ترجمه جواد قیومى اصفهانى, قم, دفتر انتشارات اسلامى, 1375ش1417/ق, وزیرى, 412ص.

52. صلح امام حسن
[؟], چاپ دوم, تهران, بنیاد بعثت, 1361, رقعى, 44ص.

53. صلح امام حسن پر شكوه ترین نرمش قهرمانانه تاریخ
شیخ راضى آل یاسین (م1372ق), ترجمه آیت اللّه سید على خامنه اى (رهبر معظم انقلاب اسلامى), چاپ یازدهم, تهران, انتشارات آسیا, 1366, وزیرى, 548ص.

54. صلح امام حسن فرازى ناشناخته
محمد انتظام پور, تهران, كانون نشر معارف اسلامى صادقیه, رقعى, 28ص.

55. صلح سبز, نگاهى اجمالى و فشرده به صلح امام حسن
سید مجید پور طباطبایى, قم, انتشارات شهریار, 1375ش 1417/ق, پالتویى, 47ص.

56. فریاد یك سكوت
محمد یوسف حریرى, قم, دارالتبلیغ اسلامى.

57. فضائل الامام الحسن
على اكبر تلافى داریانى, تهران, شركت نشر و تبلیغ نیك معارف, 1371, نیم جیبى, 24ص.

58. فلسفه صلح امام حسن
محمد محقق مرندى, قم, چاپخانه حكمت, 1387ق, جیبى, 132ص.

59. فلسفه صلح دومین پیشواى شیعه
محمد مقیمى, تهران, انتشارات سعدى, 1357, وزیرى, 469ص.

60. قهرمان دو میدان (داستان زندگى امام حسن مجتبى
رضا شیرازى, تهران, انتشارات پیام آزادى,1370, رقعى, 158ص (مصوّر, ویژه نوجوانان).

61. كنوز الحكم و فنون الكلم
سید حسن طباطبایى میرجهانى (1319ـ 1413ق), اصفهان, حسینیه عماد زاده, 1371, رحلى, 273ص (این كتاب در برگیرنده خطبه ها, نامه ها و كلمات قصار امام مجتبى , همراه با ترجمه فارسى است).

62. گلواژه هاى نور (چهل شهاب از منظومه نور افشان امام حسن مجتبى
عبدالحسین طالعى, تهران, انتشارات كتابچى, 1375, جیبى, 48ص.

63. مبارزه اى در قالب صلح
رضا گلسرخى كاشانى (1354 ـ 1411ق), قم, انتشارات شفق, 1357, رقعى, 63ص.

64. معصوم چهارم, امام حسن مجتبى
جواد فاضل (1335 ـ 1381ق), تهران, انتشارات علمى, 1336, رقعى, 200ص.

65. مكتب امام حسن
حسن سعید (1337ـ 1416ق), تهران, مسجد جامع چهلستون, 1365, جیبى, 64ص.

66. مكتوبات امام حسن
چاپ سنگى, هند.
فهرست كتابهاى چاپى فارسى, ج4, ص4924.

شنبه 1/11/1390 - 15:50
نجوم
تلسکوپ فضایی هرشل تصویری جدید و باشکوه را از یک هدف قدیمی ستاره شناسی ارائه کرده است، تصویری از سحابی عقاب که با نام رسمی M16 نیز شناخته می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، این منطقه متراکم از گازها و غبارهای کیهانی در فاصله 6 هزار و 500 سال نوری از زمین قرار گرفته و میزبان تعدادی از ستاره های درخشان است. تشعشعات ناشی از این اجرام درخشان منجر به تراشیده شدن مجسمه هایی از ابرها و گازهای شده و ستونهایی زیبا را به وجود آورده اند.

در مرکز این تصویر می توان ستونهایی را مشاهده کرد که از زمانی که تلسکوپ هابل در سال 1995 آنها را مشاهده کرد، به نام ستونهای خلقت شهرت پیدا کرده اند. اما آنچه هرشل و هابل در این سحابی دیده اند کاملا متفاوت از یکدیگر هستند. هابل نور ساطع شده از ستونها را به تصویر کشیده است و هرشل ستونها را در میان نوری که آنها را در بر گرفته به تصویر کشیده است.

 

 

تصویر جدید سحابی عقاب، ستونهای خلقت در پایین و مرکز تصویر دیده می شوند

به بیانی دیگر هرشل نسبت به طول موجهای بلندتر نوری حساس تر است و این ویژگی به او کمک می کند تا تشعشعات برخاسته از گازهای سرد و غبارها را نیز ردیابی کند.

 

تصویری از ستونهای خلقت در میان سحابی

عقاب که هابل آن را ثبت کرده است

بر اساس گزارش اسپیس، "گلن وایت" محقق دانشگاه اوپن می گوید: سحابی عقاب یکی از سمبلیک ترین مناطق فضا است که هابل منجر به مشهور شدن آن شده است اما هرشل برای اولین بار این فرصت را به وجود آورده تا نگاهی به درون این سحابی بیاندازیم. به گفته وی مواد غبارآلودی که در میان این سحابی دیده می شوند، موادی هستند که در آینده به ستاره هایی درخشان تبدیل می شوند

شنبه 1/11/1390 - 15:46
نجوم
گروهی از ستاره شناسان آمریکایی موفق شدند در فاصله 420 سال نوری از زمین سیاره ای را کشف کنند که به نظر می رسد همزاد کیهانی سیاره زحل باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از روشهای شناسایی سیارات فرامنظومه خورشیدی ردیابی مسیر عبور آنها از مقابل ستاره خودشان است. اما زمانی که سیاره ای هر 54 روز یکبار از مقابل ستاره ای شبیه به خورشید عبور کند یک گرفت غیرعادی را ایجاد کرده و بنابراین می تواند با شگفتی بیشتری توجه ستاره شناسان را جلب کند.

محققان دانشگاه روچستر و رصدخانه "سرو تولولو" در شیلی سیاره ای را که همزاد دور دست زحل است درحال عبور از مقابل ستاره اش شناسایی کردند.

این ستاره که 1SWASP J140747.93-39452.6 نام دارد در منطقه "اتحاد کژدم- قنطوروس" واقع شده است و از نظر اندازه شباهت بسیاری به خورشید دارد اما از نظر سن بسیار پیرتر از ستاره ما است. به طوریکه این ستاره 16 میلیون سال و خورشید تنها 5 میلیون سال سن دارد.

 

 

"اتحاد کژدم- قنطوروس"، یک منطقه ستاره ساز است که در فاصله 420 سال نوری از زمین واقع شده است.

براساس گزارش زی نیوز، دانشمندان هنگام رصد این ستاره، منحنی از نور را رصد کردند که به دلیل عبور سیاره ای از مقابل آن ساخته شده بود.

این ستاره شناسان با تهیه یک گرافیک از شدت نور در زمان، تغییرات شدیدی را در یک دوره 54 روزه مشاهده کردند و دریافتند که این سیاره توسط حلقه ای که شبیه به حلقه های زحل است احاطه شده است.

شنبه 1/11/1390 - 15:44
دعا و زیارت
بسم الله الرحمن الرحیم
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یَا بْنَ رَسُولِ رَبِّ الْعالَمینَ
سلام بر تو اى فرزند پیامبر (خدا) پروردگار جهانیان
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یَا بْنَ اَمیرِ الْمُؤْمِنینَ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یَا بْنَ فاطِمَةَ الزَّهْراَّءِ
سلام بر تو اى فرزند امیرمؤ منان سلام بر تو اى فرزند فاطمه زهرا
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا حَبیبَ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا صِفْوَةَ اللّهِ
سلام بر تو اى حبیب خدا سلام بر تو اى برگزیده خاص خدا
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا اَمینَ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا حُجَّةَ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا نُورَ اللّهِ
سلام بر تو اى امین (وحى ) خدا سلام بر تو اى حجت خدا سلام بر تو اى نور خدا
لسَّلامُ عَلَیْكَ یا صِراطَ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا بَیانَ حُكْمِ اللّهِ
سلام بر تو اى راه (مستقیم ) خدا سلام بر تو اى بیان (كننده ) حكم خدا
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا ناصِرَ دینِ اللّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا السَّیِدُ الزَّكِىُّ
سلام بر تو اى یاور دین خدا سلام بر تو اى آقاى پاك (و منزه از هر عیب )
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الْبَرُّ الْوَفِىُّ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الْقاَّئِمُ الاْمینُ
سلام بر تو اى نیكوكردار وفادار سلام بر تو اى قیام كننده (به امر خدا) و امین
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الْعالِمُ بِالتَّأویلِ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الْهادِى الْمَهْدِىُّ
سلام بر تو اى داناى به تاءویل (قرآن ) سلام بر تو اى راهنماى راه یافته
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الطّاهِرُ الزَّكِىُّ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا التَّقِِیُّ النَّقِىُّ
سلام بر تو اى پاكیزه منزه سلام بر تو اى پرهیزكار پاكدامن
السَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الْحَقُّ الْحَقیقُ اَلسَّلامُ عَلَیْكَ اَیُّهَا الشَّهیدُ الصِّدّیقُ
سلام بر تو اى حق سزاوار بدان سلام بر تو اى شهید راست گفتار
اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا اَبا مُحَمَّدٍ الْحَسَنَ بْنَ عَلِی وَ رَحْمَةُ اللّهِ وَ بَرَكاتُهُ
سلام بر تو اى ابا محمد حسن بن على و رحمت خدا و بركات او
شنبه 1/11/1390 - 15:43
سخنان ماندگار
لا تُجاهِدِ الطَّلَبَ جِهادَ الغالِبِ وَ لا تَتَّکل عَلَى القَدَرِ إِتَّکالَ المُستَسلَمِ.
چون شخص پیروز در طلب مکوش، و چون انسان تسلیم شده به قَدَر اعتماد مکن [بلکه با تلاش پیگیر و اعتماد و توکل به خداوند، کار کن]. (تحف العقول ، ص 236 )

امام حسن مجتبی (علیه السلام) : انسان تا وعده نداده ، آزاد است . اما وقتی وعده میدهد زیر بار مسؤولیت میرود ،و تا به وعدهاش عمل نكند رها نخواهد شد . (بحار الانوار،ج78،ص113)

امام حسن (علیه السلام) : خیری كه هیچ شری در آن نیست ، شكر بر نعمت و صبر بر مصیبت ناگوار است . (تحف العقول ، ص 237)

امام حسن (علیه السلام) : تعجب میكنم از كسانیكه در غذای جسم خود فكر میكنند ولی در امور معنوی و غذای جان خویش تفكر نمیكنند. (بحار الانوار،ج1،ص218)

امام حسن (علیه السلام) : خردمند به كسى كه از او نصیحت مى خواهد، خیانت نمى كند.
(تحف العقول ص ۱۶۶)

امام حسن (علیه السلام) : هر روزه داری هنگام افطار یك دعای اجابت شده دارد . پس در اولین لقمه افطار بگو: به نام خدا ، ای خدایی كه آمرزش تو فراگیر و وسیع است ، مرا ببخش. (اقبال الاعمال ، ص 116)

امام حسن (علیه السلام) : هرگاه مستحبّات به واجبات زیان رساند [و مانع انجام دادن فرایض شود]، آنها را
ترك كنید.(تحف العقول، ص 236)

امام حسن (علیه السلام ) : نه پاكدامنى، روزى را از انسان دور مى ‏كند و نه حرص، روزى زیاد مى ‏آورد؛ چون روزى قسمت شده است و حرص زدن باعث مبتلا شدن به گناهان مى ‏شود.(تحف العقول، ص 234)

قالَ الامام الحسن (علیه السلام): مَنْ قَرَءَ الْقُرْآنَ کانَتْ لَهُ دَعْوَةٌ مُجابَةٌ، إمّا مُعَجَّلةٌ وَإمّا مُؤجَلَّةٌ. (دعوات الرّاوندى: ص 24، ح 13، بحارالأنوار: ج 89، ص 204، ح 21)
فرمود: کسى که قرآن را ـ با دقّت ـ قرائت نماید، در پایان آن ـ اگر مصلحت باشد ـ دعایش سریع مستجاب خواهد شد ـ و اگر مصلحت نباشد ـ در آینده مستجاب مى گردد.

قالَ(علیه السلام): إنّ هذَا الْقُرْآنَ فیهِ مَصابیحُ النُّورِ وَشِفاءُ الصُّدُورِ.( بحارالأنوار: ج 50، ص 111)
فرمود: همانا در این قرآن چراغ هاى هدایت به سوى نور و سعادت موجود است و این قرآن شفاى دل ها و سینه ها است.

قالَ(علیه السلام): مَنَ صَلّى، فَجَلَسَ فى مُصَلاّه إلى طُلُوعِ الشّمسِ کانَ لَهُ سَتْراً مِنَ النّارِ.( وافى: ج 4، ص 1553، تهذیب الأحکام: ج 2، ص 321)
فرمود: هر که نماز ـ صبح ـ را به خواند و در جایگاه خود بنشیند تا خورشید طلوع کند، برایش پوششى از آتش خواهد بود.

قالَ(علیه السلام):إنَّ اللّهَ جَعَلَ شَهْرَ رَمَضانَ مِضْماراً لِخَلْقِهِ، فَیَسْتَبِقُونَ فیهِ بِطاعَتِهِ إِلى مَرْضاتِهِ، فَسَبَقَ قَوْمٌ فَفَازُوا، وَقَصَّرَ آخَرُونَ فَخابُوا.( تحف العقول: ص 234)
فرمود: خداوند متعال ماه رمضان را براى بندگان خود میدان مسابقه قرار داد. پس عدّه اى در آن ماه با اطاعت و عبادت به سعادت و خوشنودى الهى از یکدیگر سبقت خواهند گرفت و گروهى از روى بى توجّهى و سهل انگارى خسارت و ضرر مى نمایند.

قالَ الامامُ الْحَسَنُ الْمُجتبى علیه الصلوة و السّلام :
. مَنْ عَبَدَ اللّهَ، عبَّدَ اللّهُ لَهُ كُلَّ شَىْءٍ
فرمود: هر كسى كه خداوند را عبادت و اطاعت كند، خداى متعال همه چیزها را مطیع او گرداند.

قالَ الامامُ علیه السلام : وَنَحْنُ رَیْحانَتا رَسُولِ اللّهِ، وَسَیِّدا شَبابِ اءهْلِ الْجَنّةِ، فَلَعَنَ اللّهُ مَنْ یَتَقَدَّمُ، اَوْ یُقَدِّمُ عَلَیْنا اَحَدا:
به دنباله وصیّتش در حضور جمعى از اصحاب فرمود: وما دو نفر یعنى حضرت و برادرش امام حسین علیهما السلام ریحانه رسول اللّه صلى الله علیه و آله و دو سرور جوانان اهل بهشت هستیم ، پس خدا لعنت كند كسى را كه بر ما پیشقدم باشد یا دیگرى را بر ما مقدّم دارد.

قالَ علیه السلام : وَ إ نّ حُبَّنا لَیُساقِطُ الذُّنُوبَ مِنْ بَنى آدَم ، كَمایُسا قِطُ الرّیحُ الْوَرَقَ مِنَ الشَّجَرِ
فرمود: همانا محبّت و دوستى با ما (اهلبیت رسول اللّه صلى الله علیه و آله ) سبب ریزش گناهان از نامه اعمال مى شود، همانطورى كه وزش باد برگ درختان را مى ریزد.

قالَ علیه السلام : لَقَدْ فارَقَكُمْ رَجُلٌ بِالاْ مْسِ لَمْ یَسبِقْهُ الاْ وَّلُونَ، وَلایُدْرِكُهُ اءَلاَّْخِرُونَ.
پس از شهادت پدرش امیرالمؤمنین علىّ علیه السلام ، در جمع اصحاب فرمود:
شخصى از میان شماها رفت كه در گذشته مانند او نیامده است ، و كسى در آینده نمى تواند هم تراز او قرار گیرد.

قالَ علیه السلام : مَنْ قَرَءَ الْقُرْآنَ كانَتْ لَهُ دَعْوَةٌ مُجابَةٌ، إمّا مُعَجَّلةٌ وَإمّا مُؤ جَلَّة.
فرمود: كسى كه قرآن را با دقّت قرائت نماید، در پایان آن اگر مصلحت باشد دعایش سریع مستجاب خواهد شد و اگر مصلحت نباشد در آینده مستجاب مى گردد.

قالَ علیه السلام : إ نّ هذَا الْقُرْآنَ فیهِ مَصابیحُ النُّورِ وَشِفاءُ الصُّدُورِ. فرمود: همانا در این قرآن چراغهاى هدایت به سوى نور و سعادت موجود است و این قرآن شفاى دلها و سینه ها است .

قالَ علیه السلام : مَنَ صَلّى ، فَجَلَسَ فى مُصَلاّه إلى طُلُوعِ الشّمسِ كانَ لَهُ سَتْرا مِنَ النّارِ.
فرمود: هر كه نماز صبح را به خواند و در جایگاه خود بنشیند تا خورشید طلوع كند، برایش پوششى از آتش خواهد بود.

قالَ علیه السلام :إنَّ اللّهَ جَعَلَ شَهْرَ رَمَضانَ مِضْمارا لِخَلْقِهِ، فَیَسْتَبِقُونَ فیهِ بِطاعَتِهِ إِلى مَرْضاتِهِ، فَسَبَقَ قَوْمٌ فَفَازُوا، وَقَصَّرُوا آخَرُونَ فَخابُوا.
فرمود: خداوند متعال ماه رمضان را براى بندگان خود وسیله و ابزارى قرار داد.
پس عدّه اى در آن ماه با اطاعت و عبادت به سعادت و خوشنودى الهى از یكدیگر سبقت خواهند گرفت و گروهى از روى بى توجّهى و سهل انگارى خسارت و ضرر مى نمایند.

قالَ علیه السلام : مَنْ اءدامَ الاْ خْتِلافَ إلَى الْمَسْجِدِ اءصابَ إ حْدى ثَمانٍ: آیَةً مُحْكَمَةً، اءَخاً مُسْتَفادا، وَعِلْما مُسْتَطْرَفا، وَرَحْمَةً مُنْتَظِرَةً، وَكَلِمَةً تَدُلُّةُ عَلَى الْهُدى ، اَوْ تَرُدُّهُ عَنْ رَدى ء، وَتَرْكَ الذُّنُوبِ حَیاءً اَوْ خَشْیَةً.
فرمود: هر كس جایگاه عبادات خود را در مسجد قرار دهد یكى از هشت فایده شاملش مى گردد: برهان ونشانه اى براى معرفت -، دوست و برادرى سودمند، دانش واطلاعاتى جامع ، رحمت و محبّت عمومى ، سخن و مطلبى كه او را هدایتگر باشد، توفیق إ جبارى در ترك گناه به جهت شرم از مردم و یا به جهت ترس از عقاب .

قالَ علیه السلام : مَنْ أ كْثَرَ مُجالِسَة الْعُلَماءِ اءطْلَقَ عِقالَ لِسانِهِ، وَ فَتَقَ مَراتِقَ ذِهْنِهِ، وَ سَرَّ ما وَجَدَ مِنَ الزِّیادَةِ فى نَفْسِهِ، وَكانَتْ لَهْ وَلایَةٌ لِما یَعْلَمُ، وَ إ فادَةٌ لِما تَعَلَّمَ.
فرمود: هر كه با علماء بسیار مجالست نماید، سخنش و بیانش در بیان حقایق آزاد و روشن خواهد شد، و ذهن و اندیشه اش باز و توسعه مى یابد و بر معلوماتش افزوده مى گردد و به سادگى مى تواند دیگران را هدایت نماید.

قالَ علیه السلام : تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ، فَإنْ لَمْ تَسْتَطیعُوا حِفْظَهُ فَاكْتُبُوهُ وَ ضَعُوهُ فى بُیُوتِكُمْ.
فرمود: علم و دانش را از هر طریقى فراگیرید، و چنانچه نتوانستید آنرا در حافظه خود نگه دارید، ثبت كنید و بنویسید و در منازل خود در جاى مطمئن قرار دهید.

قالَ علیه السلام : مَنْ عَرَفَ اللّهَ اءحَبَّهُ، وَ مَنْ عَرَفَ الدُّنْیا زَهِدَ فیها.
فرمود: هركس خدا را بشناسد، (در عمل و گفتار) او را دوست دارد و كسى كه دنیا را بشناسد آن را رها خواهد كرد.

قالَ علیه السلام : هَلاكُ الْمَرْءِ فى ثَلاثٍ: اَلْكِبْرُ، وَالْحِرْصُ، وَالْحَسَدُ؛ فَالْكِبْرُ هَلاكُ الدّینِ،، وَبِهِ لُعِنَ إ بْلیسُ. وَالْحِرْصُ عَدُوّ النَّفْسِ، وَبِهِ خَرَجَ آدَمُ مِنَ الْجَنَّةِ. وَالْحَسَدُ رائِدُ السُّوءِ، وَمِنْهُ قَتَلَ قابیلُ هابیلَ.
هلاكت و نابودى دین و ایمان هر شخص در سه چیز است : تكبّر، حرص ، حسد.
تكبّر سبب نابودى دین و ایمان شخص مى باشد و به وسیله تكبّر شیطان با آن همه عبادت ملعون گردید. حرص و طمع دشمن شخصیّت انسان است ، همانطورى كه حضرت آدم علیه السلام به وسیله آن از بهشت خارج شد.
حسد سبب همه خلافها و زشتیها است و به همان جهت قابیل برادر خود هابیل را به قتل رساند.

قالَ علیه السلام : بَیْنَ الْحَقِّ وَالْباطِلِ اءرْبَعُ اءصابِع ، ما رَاءَیْتَ بَعَیْنِكَ فَهُوَ الْحَقُّ وَقَدْ تَسْمَعُ بِاءُذُنَیْكَ باطِلاً كَثیرا.
فرمود: بین حقّ و باطل چهار انگشت فاصله است ، آنچه را با چشم خود ببینى حقّ است و آنچه را شنیدى یا برایت نقل كردند چه بسا باطل باشد.

قالَ علیه السلام : ألْعارُ أهْوَنُ مِنَ النّارِ.
فرمود: سرزنش و ننگ شمردن مردم انسان را، آسانتر است از معصیت و گناهى كه موجب آتش جهنّم شود.

قالَ علیه السلام : إذا لَقى اءحَدُكُمْ اءخاهُ فَلْ یُقَبِّلْ مَوْضِعَ النُّورِ مِنْ جَبْهَتِهِ.
فرمود: وقتى انسان برادر مؤمن و دوست خود را ملاقات نمود، باید پیشانى و سجده گاه او را ببوسد.

قالَ علیه السلام : إنَّ اللّهَ لَمْ یَخْلُقْكُمْ عَبَثا، وَلَیْسَ بِتارِكِكُمْ سُدًى ، كَتَبَ آجالَكُمْ، وَقَسَّمَ بَیْنَكُمْ مَعائِشَكُمْ، لِیَعْرِفَ كُلُّ ذى لُبٍّ مَنْزِلَتَهُ، واءنَّ ماقَدَرَ لَهُ اءصابَهُ، وَما صُرِفَ عَنْهُ فَلَنْ یُصیبَهُ.فرمود: خداوند شما انسانها را بیهوده و بدون غرض نیافریده و شما را آزاد، رها نكرده است .
لحظات آخر عمر هر یك معیّن و ثبت مى باشد، نیاز مندیها و روزى هركس ‍ سهمیّه بندى و تقسیم شده است تا آنكه موقعیّت و منزلت شعور و درك اشخاص شناخته گردد.

قالَ علیه السلام : مَنَ لَبِسَ ثَوْبَ الشُّهْرَةِ، كَساهُ اللّهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ ثَوْبا مِنَ النّارِ.
فرمود: هركس لباس شهرت وانگشت نما، از جهت رنگ ، دوخت و ... به پوشد، روز قیامت خداوند، او را لباس آتشین خواهد پوشاند.

سُئِلَ علیه السلام : عَنِ الْبُخْلِ؟ فَقالَ: هُوَ اءنْ یَرىَ الرَّجُلُ ما اءنْفَقَهُ تَلَفا، وَما اءمْسَكَهُ شَرَفا.
از حضرت پیرامون بخل سؤال شد؟ در جواب فرمود:
معناى آن چنین است كه انسان آنچه را به دیگرى كمك و انفاق كند فكر نماید كه از دست داده و تلف شده است . و آنچه را ذخیره كرده و نگه داشته است خیال كند برایش باقى مى ماند و موجب شخصیّت و شرافت او خواهد بود.

قال علیه السلام : تَرْكُ الزِّنا، وَكَنْسُ الْفَناء، وَغَسْلُ الاْ ناء مَجْلِبَةٌ لِلْغِناء:
فرمود: انجام ندادن زنا، جاروب و نظافت كردن راهرو و درب منزل ، و شستن ظروف سبب رفاه و بى نیازى مى گردد.

قال علیه السلام :السِّیاسَةُ اءنْ تَرْعى حُقُوقَ اللّهِ، وَحُقُوقَ الاْ حْیاءِ، وَحُقُوقَ الاْمْواتِ.
فرمود: مفهوم و معناى سیاست آن است كه حقوق خداوند و حقوق موجودات زنده و حقوق مردگان را رعایت كنى .

قال علیه السلام : ما تَشاوَرَ قَوْمٌ إلاّ هُدُوا إلى رُشْدِهِمْ.
فرمود: هیچ گروهى در كارهاى اجتماعى ، سیاسى ، اقتصادى ، فرهنگى و ... با یكدیگر مشورت نكرده اند مگر آنكه به رشد فكرى و عملى و... رسیده اند.

قال علیه السلام : اَلْخَیْرُ الَذّى لا شَرَّفیهِ: اءلشُّكْرُ مَعَ النِّعْمَةِ، وَالصّبْرُ عَلَى النّازِلَةِ:
فرمود: آن خوبى كه شرّ و آفتى در آن نباشد شكر در مقابل نعمتها و صبر و شكیبائى در برابر سختى ها است .

قال علیه السلام : یَابْنَ آدَمٍ، لَمْ تَزَلْ فى هَدْمِ عُمْرِكَ مُنْذُ سَقَطْتَ مِنْ بَطْنِ اُمِّكَ، فَخُذْ مِمّا فى یَدَیْكَ لِما بَیْنَ یَدَیْكَ.
فرمود: اى فرزند آدم از موقعى كه به دنیا آمده اى در حال گذراندن عمرت هستى ، پس از آنچه دارى براى آینده ات (قبر و قیامت ) ذخیره نما.

قال علیه السلام : إنَّ مَنْ خَوَفَّكَ حَتّى تَبْلُغَ الاْ مْنَ، خَیْرٌ مِمَّنْ یُؤْمِنْكَ حَتّى تَلْتَقِى الْخَوْفَ.
فرمود: همانا كسى تو را در برابر عیبها و كم بودها هشدار دهد تا آگاه و بیدار شوى ، بهتر است از آن كسى كه فقط تو را تعریف و تمجید كند تا بر عیبهایت افزوده گردد.

قال علیه السلام : القَریبُ مَنْ قَرَّبَتْهُ الْمَوَدَّةُ وَإنْ بَعُدَ نَسَبُهُ، وَالْبَعیدُ مَنْ باعَدَتْهُ الْمَوَدَّةُ وَإنْ قَرُبُ نَسَبُهُ.
فرمود : بهترین دوست نزدیك به انسان آن كسى است كه در تمام حالات دلسوز و با محبّت باشد گرچه خویشاوندى نزدیك نداشته باشد.
و بیگانه ترین افراد كسى است كه از محبّت و دلسوزى بعید باشد گر چه از نزدیك ترین خویشاوندان باشد.

وَسُئِلَ عَنِ الْمُرُوَّةِ؟ فَقالَ علیه السلام : شُحُّ الرَّجُلِ عَلى دینِهِ، وَإ صْلاحُهُ مالَهُ، وَقِیامُهُ بِالْحُقُوقِ.
از حضرت سلام اللّه علیه پیرامون مُروّت و جوانمردى سؤ ال شد، فرمود:
جوانمرد كسى است كه در نگهدارى دین و عمل به آن تلاش نماید، در اصلاح اموال و ثروت خود همّت گمارد، و در رعایت حقوق طبقات مختلف پا بر جا باشد.

قال علیه السلام : عَجِبْتُ لِمَنْ یُفَكِّرُ فى مَاءكُولِهِ كَیْفَ لایُفَكِّرُ فى مَعْقُولِهِ، فَیَجْنِبُ بَطْنَهُ ما یُؤْذیهِ، وَیُوَدِّعُ صَدْرَهُ ما یُرْدیهِ.
فرمود: تعجّب مى كنم از كسى كه در فكر خوراك وتغذیه جسم و بدن هست ولى درباره تغذیه معنوى روحى خود نمى اندیشد، پس از غذاهاى فاسد شده و خراب دورى مى كند.
و عقل و قلب و روح خود را كارى ندارد هر چه و هر مطلب و برنامه اى به هر شكل ونوعى باشد استفاده مى كند .

قال علیه السلام : غَسْلُ الْیَدَیْنِ قَبْلَ الطَّعامِ یُنْفِى الْفَقْرَ، وَبَعْدَهُ یُنْفِى الْهَمَّ.
فرمود: شستن دستها قبل از طعام فقر و تنگدسى را مى زداید و بعد از آن ناراحتى ها و آفات را از بین مى برد.

قال علیه السلام : حُسْنُ السُّؤ الِ نِصْفُ الْعِلْمِ.
فرمود: كسى كه عادت سؤال و حالت پرس و جو دارد مثل آن است كه نصف علم ها را فرا گرفته باشد.

قال علیه السلام : إ نّ الْحِلْمَ زینَةٌ، وَالْوَفاءَ مُرُوَّةٌ، وَالْعَجَلةَ سَفَهٌ.
فرمود: صبر و شكیبائى زینت شخص ، وفاى به عهد علامت جوانمردى ، و عجله و شتابزدگى (در كارها بدون اندیشه ) دلیل بى خردى مى باشد.

قال علیه السلام : مَنِ اسْتَخَفَّ بِإْخوانِهِ فَسَدَتْ مُرُوَّتُهُ.
فرمود: كسى كه دوستان و برادرانش را سبك شمارد و نسبت به آنها بى اعتناء باشد، مروّت و جوانمردیش فاسد گشته است .

قال علیه السلام : إ نّما یَجْزى الْعِبادُ یَوْمَ الْقِیامَةِ عَلى قَدْرِ عُقُولِهِمْ.
فرمود: همانا در روز قیامت بندگان به مقدار عقل و درك و شعورشان مجازات مى شوند.

قال علیه السلام :إنَّ النّاسَ عَبیدُ الْمالِ، وَالدّینُ لَعِبُ عَلى اءلْسِنَتِهِمْ، یُحیطوُنَهُ مادَرَتْ بِهِ مَعایِشُهُمْ، فَإذا مُحِّصَ لِلاْ بْتِلاءِ قَلَّ الدَّیّانُونَ.
فرمود: همانا مردم اسیر و بنده دنیا و اموال آن هستند، و دین را وسیله رسیدن به اءهداف خود قرار داده اند و به هر نوعى كه زندگى آنها تاءمین شود حركت مى كنند. بنابر این هنگامى كه در بوته آزمایش درآیند، دینداران اندك خواهند شد.

قال علیه السلام : اءلْمِزاحُ یَاءْكُلُ الْهَیْبَةَ، وَقَدْ اءكْثَرَ مِنَ الْهَیْبَةِ الصّامِت :
فرمود: مزاح و شوخى هاى زیاد و بیجا شخصیّت و وقار انسان را از بین مى برد، و چه بسا افراد ساكت داراى شخصیّت و وقار عظیمى باشند.

قال علیه السلام : اءللُؤْمُ اءنْ لا تَشْكُرِ النِّعْمَةَ.
فرمود: از علائم پستى شخص ، شكر نكردن از ولى نعمت است .

قال علیه السلام : لَقَضاءُ حاجَةِ اءخٍ لى فِى اللّهِ اءحَبُّ مِنْ إ عْتِكافِ شَهْرٍ.
فرمود: هر آینه برآوردن حاجت و رفع مشكل برادرم ، از یك ماه اعتكاف ، در مسجد و عبادت مستحبّى نزد من بهتر و محبوبتر است .

قال علیه السلام : إنَّ الدُّنْیا فى حَلالِها حِسابٌ، وَفى حَرامِها عِقابٌ، وَفِى الشُّبَهاتِ عِتابٌ، فَاءنْزِلِ الدُّنْیا بِمَنْزَلَةِ المیتَةِ، خُذْمِنْهامایَكْفیكَ.
فرمود: چیزهاى دنیا اگر حلال باشد حساب و بررسى مى شود و اگر از حرام به دست آید عذاب و عقاب دارد و اگر حلال و حرام آن معلوم نباشد سختى و ناراحتى خواهد داشت . پس باید دنیا (و موجوداتش ) را همچون میته و مردارى به شناسى كه به مقدار نیاز و اضطرار از آن استفاده كنى .

قال علیه السلام : اكْیَسُ الْكَیِّسِ التُّقى ، وَ اءحْمَقُ الْحُمْقِ الْفُجُورَ، الْكَریمُ هُوَ التَّبَرُّعُ قَبْلَ السُّؤالِ.
فرمود: زیركترین و هوشیارترین افراد، شخص با تقوا و پرهیزكار مى باشد. اءحمق و نادان ترین افراد، كسى است كه تبه كار و اهل معصیت باشد. گرامى ترین افراد و با شخصیّت ، آن كسى است كه به نیازمندان پیش اظهار نیاز، كمك نماید.

امام حسن علیه السلام : لایغش العاقل من استنصحه
خردمند به کسى که از او نصیحت مى خواهد، خیانت نمى کند. (تحف العقول ص ۱۶۶)

امام حسن علیه السلام : ان لکل صائم عند فطوره دعوة مستجابة فاذا کان اول لقمة فقل : بسم الله اللهم یاواسع المغفرة اغفر لی. هر روزه داری هنگام افطار یک دعای اجابت شده دارد . پس در اولین لقمه افطار بگو: به نام خدا ، ای خدایی که آمرزش تو فراگیر و وسیع است ، مرا ببخش . (اقبال الاعمال ، ص 116)

امام حسن علیه السلام : الخَیرُ الَذی لَا شَرَّ فیه ، الشُّکرُ مَع النِعمَة و الصَبرُ عَلی النازلة
خیری که هیچ شری در آن نیست ، شکر بر نعمت و صبر بر مصیبت و ناگواری است .
(تحف العقول ، ص 237)
شنبه 1/11/1390 - 15:43
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته