• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1290روز قبل
اعتیاد و سیگار

 

یافته­‌های تحقیقات جدید پیرامون اعتیاد بسیار جالب است. این تحقیقات در مرحله اول به بررسی رابطه بین ارتباط و اعتیاد می‌پردازند. زیرا طبق اطلاعات به دست آمده ارتباط و اعتیاد با هم رابطه مستقیمی دارند. بنابراین هر چه یک فرد ارتباطات سالم‌تری داشته باشد، کمتر به دام اعتیاد گرفتار می‌شود.

روزنامه­ نگار بریتانیایی، یوهان هری، در یکی از برنامه­ های TED به نام “هر آن­چه در مورد اعتیاد می‌­دانید اشتباه است” به بحث پیرامون تحقیقاتی که به علت زمینه‌­ای اعتیاد اشاره می­‌کنند می‌­پردازد. این ویدئو بسیار پربازدید بودهاست. زیرا به شکل هوشمندانه‌ای نتیجه می­‌گیرد که آن­ سوی اعتیاد هوشیاری نیست، بلکه ارتباط است.

 

 

 

صحبت­‌های او بازتاب­ دهنده موضوعی است که بسیاری از متخصصان اعتیاد قرن 21 سال­‌ها از آن حمایت کرده‌اند. رابطه ارتباط و اعتیاد به این ترتیب توصیف می‌شد که فرد به دلیل تاثیر لذت ­بخش مواد به سمت آن نمی‌­رود. بلکه میل او به مواد ناشی از عدم توانایی او در برقراری ارتباط سالم با دیگران است. به ­عبارت دیگر، اعتیاد اختلال مصرف مواد نیست بلکه یک اختلال اجتماعی است.

البته درک رابطه بین ارتباط و اعتیاد عکس باور عموم مردم درمورد مصرف مواد است. درمجموع، افراد فکر می­‌کنند تاثیر لذت­ بخش الکل، کوکائین، هروئین و امثال آن اصلی‌­ترین محرک برای استفاده از مواد مخدر است.

البته! چرا که نه! شکی در این نیست که این مواد به محض ورود به بدن باعث ترشح دوپامین و چند مواد شیمیایی-عصبی دیگر در مغز می­‌شوند که به لذت مربوط است. به ­عبارت دیگر، موادی که پتانسیل اعتیاد را دارند به ما حس خوب می­‌دهند و از آن­جایی­ که دوست داریم احساس خوب پیدا کنیم، دوباره سراغ مواد می‌­رویم. اما نباید از رابطه موجود بین ارتباط و اعتیاد نیز غافل شد.

 

بنابراین، انسان ممکن است در شرایط مختلفی از زندگی خود میل به مصرف مواد مخدر پیدا کند. بال و پر دادن به این باور باعث رشد این حقیقت می‌شود که اکثر تحقیقات و نظریات اولیه درمورد ریشه­‌های اعتیاد حول محور واکنش لذت مغز می­‌چرخید. این ارتباط دقیقا مربوط به همان ترشح دوپامین که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم. جالب اینجاست که حتی سازمان ملی سوء مصرف مواد نیز در آغاز از این دیدگاه حمایت کرده است.

اکنون که در مورد رابطه ارتباط و اعتیاد بحث شد، می‌توان گفت که باور لذت بخش بودن اعتیاد، که تا مدت­‌ها بر ذهن محققین سلطه داشت غلط است. اگر این تفکر درست بود، هرکسی که فقط یک قلپ مشروب خورده بود باید تبدیل به یک فرد دائم‌­الخمر تبدیل می‌شد. هرکسی هم که (حتی به تجویز پزشک) تریاک مصرف کرده باشد باید پس از مدتی در جوب هروئین تزریق کند.

اما این تفکرات حتی به حقیقت نزدیک هم نیست چه برسد که مورد قبول واقع شود. در واقع، فقط ده درصد از کسانی که یک بار ماده اعتیادآور مصرف می­‌کنند درنهایت معتاد می‌­شوند. مابقی افراد یا کاملا مواد را کنار می­‌گذارند یا به ­صورت تفننی از آن لذت می­‌برند. بنابراین به راحتی قابل درمان هستند.

چهارشنبه 26/6/1399 - 8:37
بیماری ها

 

 


در ابن خصوص سیمون بارون کوهن، دانشمند بریتانیایی، نظریه “مغز بسیار مردانه” را مطرح کرده است. طبق این نظر، مغز افراد دچار اوتیسم شدیدا مردانه است. زیرا مردان جذب سیستم و کارآیی می­‌شوند. در حالی­ که زنان در احساس همدردی و درک احساسات بی­‌نظیر هستند.

جبهه مخالف این نظریه توضیح می‌­دهد که تفاوت­‌های زمینه‌­ای زیستی بین دو جنس آن­قدر بزرگ نیست که منجر به بروز چنین اختلالی شود. اما سایر محققان چنین نظریه‌ای ندارند.

شاید بتوان گفت پزشک هنگام تشخیص این اختلال در پسران آگاه‌­تر عمل می‌­کند. بنابراین سریع­تر آن را تشخیص می­‌دهد. به ­علاوه، ابزار معاینه و تشخیص اوتیسم بیش‌تر بر روی مردان آزمایش شده و به تایید رسیده است.

اگرچه پسران بیشتر از دختران دچار اوتیسم می‌­شوند. اما زنان و دختران بسیاری نیز به این اختلال مبتلا هستند. شاید بروز علائم بین زن و مرد متفاوت باشد و زنان سرپوش گذاشتن روی آن را یاد بگیرند. در نتیجه این وضعیت در زنان نادیده گرفته شده یا به اشتباه تشخیص داده می‌­شود. اما تشخیص نهایی می‌­تواند زندگی فرد را تغییر دهد.

 

چهارشنبه 26/6/1399 - 8:35
بیماری ها

 

 

سوالی که ذهن بیش‌تر افراد را به خود درگیر می‌کند این است که علت اوتیسم چیست؟ و چه عواملی در بروز اوتیسم نقش دارند؟
البته پاسخ به این پرسش‌ها چندان هم کار آسانی نیست. زیرا دانشمندان هنوز نمی­‌دانند که چه چیزی منجر به بروز اوتیسم می­‌شود. اوتیسم از یک ژن یا سبک زندگی نشات نمی‌­گیرد بلکه ناشی از تعامل بین چند عامل مختلف است.

نکته مهمی که در مورد علت اوتیسم باید مورد توجه قرار بگیرد این است که ژنتیک در بروز این اختلال نسبت به عوامل محیطی نقش موثرتری دارد. اوتیسم ارثی است. بنابراین احتمال بروز اختلال اوتیسم در کسانی که خواهر یا برادر مبتلا به اوتیسم دارند، چندین برابر بیش‌تر از سایر افراد است.

در این میان اگر فرد دچار اختلالات ژنتیکی مرتبط با اوتیسممانند سندرم ایکس شکننده، سندرم رت و توبروز اسکلروزیس نیز باشد، احتمال ابتلا به اوتیسم در او افزایش پیدا می‌­کند.

 

 

 

البته برخی از عوامل محیطی نیز در بروز اوتیسم نقش به سزایی دارند. از جمله این عوامل می‌­توان به عفونت، دیابت و فشار خون بالای مادر حین بارداری و بالا بودن سن والدین هنگام تشکیل نطفه اشاره کرد. اما پیدا کردن ارتباط میان اوتیسم و سایر عوامل محیطی، مانند آلودگی هوا، دشوارتر است.

تعداد کودکان مبتلا به اوتیسم از دهه شصت به بعد افزایش چشمگیری داشت. متخصصان بر این باورند بخش زیادی از این تغییر را می­‌توان به تغییر معیارهای تشخیص و آگاهی بیشتر پزشکان و عموم مردم نسبت به این اختلال قلمداد کرد.

 

آیا علت اوتیسم ژنتیکی است؟
ژن نقش مهمی در بروز اوتیسم ایفا می‌­کند. تا جایی که میزان ارثی بودن اختلال اوتیسم 80 درصد تخمین زده شده است. این یعنی اگر یکی از دوقلوهای همسان دچار اوتیسم باشد، احتمال ابتلای دیگری به اوتیسم 80 درصد است.

این احتمال در دوقلوهای ناهمسان، که نیمی از دی‌ان‌ای­ آن­‌ها مشترک است، به 40 درصد می­‌رسد. احتمال بروز اوتیسم در کسانی که خواهر یا برادر دچار اوتیسم دارند نیز بیشتر است. به­ گفته مرکز کنترل بیماری، افراد دچار اختلالات ژنتیکی مانند سندرم ایکس شکننده، سندرم رت و توبروز اسکلروزیس هم بیشتر در معرض خطر ابتلا به اوتیسم قرار دارند.

عوامل ژنتیکی موثر در بروز اوتیسم چیست؟
طبق یافته‌های تحقیقات مختلف امروزه می­دانیم که دوز خاصی از ژن با بروز اوتیسم در ارتباط است. البته صدها ژن دیگر نیز می‌توانند در بروز این اختلال نقش داشته باشند.

 

به عنوان مثال ممکن است تفاوت­‌های ژنتیکی از طریق دی­‌ان­‌ای والدین به ارث برسد یا خود به ­خود در اسپرم، تخمک یا نطفه رخ دهد. اغلب کسانی در معرض خطر شناخته می­‌شوند که یکی از اقوام درجه یک آن­ها دچار اوتیسم باشد. اما درحال حاضر نمی­‌توان میزان احتمال بروز این خطر را مشخص کرد. لازم به ذکر است داشتن خطر ژنتیکی اوتیسم لزوما به معنی ابتلا به آن نیست.

آیا عوامل محیطی در بروز اوتیسم نقش دارد؟
برخی از عوامل محیطی خطر بروز اوتیسم را افزایش می­‌دهد. این عوامل مربوط به تجارب دوران حاملگی یا نوزادی است که ممکن است روی رشد مغز تاثیر بگذارد.

زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد نیز دقیقا مانند دیابت، فشار خون بالا و عفونت هنگام بارداری خطر بروز اوتیسم را بالا می‌­برد. البته بالا بودن سن پدر نیز عامل خطرناک دیگری در مورد علت بروز اوتیسم است. به احتمال زیاد افزایش جهش ژنتیکی ناگهانی با افزایش سن علت اوتیسم خواهد بود.

برخی شواهد حاکی از آن است که ارتباط مستقیمی میان قرار گرفتن در معرض هوای آلوده حین بارداری یا اوایل کودکی با بروز اوتیسم وجود دارد. البته به سختی می‌­توان با قطعیت درمورد علت اوتیسم با هرگونه عامل محیطی نظر داد. زیرا پیدا کردن این ارتباط تقریبا غیرممکن است. چرا که متغیرهای زیادی در این مورد وجود دارد.

 

آیا واکسن در بروز اوتیسم نقش دارد؟
هیچ ارتباطی بین واکسیناسیون و اوتیسم وجود ندارد. واکسن فقط یک ابزار قدرتمند است که پزشک و والدین برای محافظت از کودک دربرابر بیماری­‌های خطرناک از آن استفاده می‌­کنند.

کدام­ یک از عوامل پیش از زایمان خطر ابتلا به اوتیسم را بالا می‌­برد؟
به­ گفته مرکز کنترل بیماری، مصرف داروهایی مانندتالیدومید یا والپر‌وئیک اسید حین بارداری می‌تواند علت اوتیسم باشد و یا خطر ابتلا به آن را افزایش دهد. بعضی از تحقیقات نیز نشان می­‌دهد که مصرف داروهای ضد افسردگی حین بارداری، احتمال ابتلا به اوتیسم را افزایش می‌دهد. اما این نتایج هنوز قطعی نیستند.

از عناصر دیگری که به افزایش احتمال بروز اوتیسم مرتبط است می‌­توان به عفونت، بیماری خود ایمنی، دیابت یا فشار خون بالا حین بارداری اشاره کرد. شاید دلیل تاثیر این عوامل در بروز اوتیسم ناشی از التهاب و واکنش ایمنی بدن به جنین در حال رشد باشد. همچنین به نظر می­‌رسد بین اوتیسم و حاملگی ظرف مدت کم­تر از یک­سال بعد از سقط جنین، ارتباط وجود دارد.

برخی شواهد نشان می‌­دهد مصرف ویتامین­‌های پیش از زایمان که حاوی فولیک اسید، ویتامین ب 9 و ویتامین دی است، می­‌تواند در پیشگیری و کاهش احتمال ابتلا به اوتیسم موثر واقع شود.

 

علت اوتیسم و افزایش آمار مبتلایان به این اختلال چیست؟
شیوع اوتیسم طی چند دهه اخیر پیوسته در حال افزایش است. به­ گفته مرکز کنترل بیماری، امروزه از هر 54 کودک یک نفر به اوتیسم مبتلا است. طبق تحقیقات، این موج افزایشی ناشی از تغییرات ژنتیکی و عوامل محیطی که منجر به بروز این اختلال می­‌شود نیست. بلکه به نظر می‌­رسد افزایش آمار مبتلایان به تغییر معیارهای تشخیص و افزایش آگاهی درمورد اوتیسم و علائم آن برمی­‌گردد.

پزشکان بیماری­‌های سلامت روان را براساس معیارهایی که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) ترسیم شده تشخیص می‌­دهند. در نسخه قبلی این منبع، به نام DSM-5، اوتیسم شامل سه دسته بود:

اختلال اوتیسم
اختلال آسپرگر
اختلال فراگیر رشد نابرشمرده
نسخه­ فعلی، DSM-5، جای این سه دسته را با یک تشخیص کلی عوض کرده است و همه آن‌ها را در دستهاختلال طیف اوتیسم قرار می‌دهد. تعریف حاضر از اوتیسم دیگر مخصوص موردهای حاد نیست بلکه شامل موارد خفیف­ هم می­‌شود.

آیا احتمال بروز اوتیسم در پسران بیشتر از دختران است؟
اوتیسم در پسران چهار برابر بیشتر از دختران رخ می‌­دهد. شاید دلیل این عدم تناسب به ترکیبی از عوامل بیولوژیکی و تشخیصی مربوط باشد.

از نظر بیولوژیکی، زنان دچار اوتیسم بیشتر از مردان صاحب اعضای خانواده مبتلا به این اختلال هستند و بیشتر دست خوش جهش ژنتیکی می­‌شوند. این یافته­‌ها اساس نظریه­ “تاثیر حفاظتی زنان” را شکل می‌­دهد. بر اساس این نظریه زنان از نظر بیولوژیکی در برابر اوتیسم مصون هستند.

چهارشنبه 26/6/1399 - 8:33
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

بنا به گفته­ ی متخصصان، علائم ویروس جدید کرونا، آنفلونزا و حساسیت با یکدیگر فرق می­ کند.
اصلی­ ترین علائم ویروس جدید کرونا تب، خستگی، سرفه و تنگی نفس است.
علائم حساسیت مزمن­ تر و شامل عطسه، خس­ خس و سرفه است.
علائم آنفلونزا در مواردی مانند تب و بدن درد شبیه به ویروس جدید کرونا است اما آنفلونزا معمولا منجر به تنگی نفس نمی­ شود.
فرق کرونا با آنفولانزا، حساسیت و سرماخوردگی
اگر آبریزش بینی دارید یا چشمتان می­ خارد، لزوما به ویروس جدید کرونا مبتلا نشده­ اید. اما اگر سرفه می­ کنید، احساس خستگی شدید و تب دارید، ممکن است به کووید-19 مبتلا شده باشید. از طرفی شاید هم فقط آنفلونزای فصلی گرفته باشید. به منظور تشخیص احتمالی ابتلا به کرونا می توانید از تست هوشمند کرونا هم استفاده کنید.

علائم به یک اندازه ظاهر نمی ­شود. درحالی­که ممکن است ظاهرا به ویروس کرونا مبتلا شده باشید، احتمالا فقط دچار آنفلونزای فصلی یا حساسیت هستید. بسیاری از علائم سرماخوردگی، آنفلونزا و کووید شبیه به هم است به­ طوری که تشخیص دادن آن­ها از هم دشوار می­ شود. همه­ ی این بیماری­ ها در اثر ویروس به وجود می ­آیند اما ویروس هر یک متفاوت است.

با این حال، تفاوت کلیدی بین این سه مورد بروز تنگی نفس در ویروس کرونا است. تنگی نفس از علامت­ های شایع کووید-19 است که قبل از التهاب ریه رخ می ­دهد. عموما آنفلونزا یا سرماخوردگی باعث تنگی نفس نمی­ شود مگر این که تبدیل به ذات ­الریه شده باشد که در این صورت هم باید با پزشک متخصص عفونی یا ریه مشاوره کنید.

به ندرت پیش می­ آید که بعد از بروز تب در سرماخوردگی شاهد تنگی نفس باشیم. آنفلونزا شباهت زیادی به کووید-19 دارد اما تنگی نفس در آنفلونزا معمولا به شدت کووید-19 نیست.

تنگی نفس در کووید-19 معمولا 5 تا 10 روز بعد از اولین علائم تب ظاهر می­ شود.

 

عطسه از علائم کرونا نیست
آبریزش بینی، درد صورت، آبریزش از عقب بینی و خارش چشم ازجمله علائم شایع در حساسیت یا سرماخوردگی است.

اما این علائم در کووید-19 شایع نیست.

به­ گفته­ ی سازمان بهداشت جهانی، تب، خستگی و سرفه ­ی خشک ازجمله رایج­ ترین علائم کرونا است. ممکن است بعضی از بیماران درد و کوفتگی، گرفتگی و آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال را هم تجربه کنند. طبق گزارش چین از بیش از 1000 بیمار، از هر بیست بیمار تنها یک نفر دچار گرفتگی بینی شده بود.

علائم کووید-19 معمولا 2 الی 14 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می ­شود.

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا فهرست موثقی از 11 علامت اصلی کووید-19 ارائه کرده که به شرح زیر است:

تب یا لرز
سرفه
تنگی نفس یا اختلال در تنفس
خستگی
درد بدن یا عضلات
سردرد
گلودرد
از دست دادن حس بویایی یا چشایی
گرفتگی یا آبریزش بینی
تهوع یا استفراغ
اسهال
با این حال، به­ گفته­ ی سازمان جهانی بهداشت، بعضی از افراد به ویروس مبتلا می­ شوند ولی علامتی ندارند و ناخوش نمی ­شوند. حتی اگر این افراد احساس بیماری نکنند، باز هم می­ توانند ویروس را به اطرافیان انتقال دهند.

چهارشنبه 26/6/1399 - 8:28
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

ام اس یک بیماری التهابی است که در آن غلاف‌های میلین سلول‌های عصبی در مغز و نخاع آسیب می‌بینند. این آسیب‌دیدگی می‌تواند در توانایی بخش‌هایی از سیستم عصبی که مسئول ارتباط هستند اختلال ایجاد کند و باعث به وجود آمدن مشکلات جسمی شود.

این بیماری به چند شکل ظاهر می‌شود و علائم جدید آن یا به صورت عود مرحله‌ای (به شکل برگشتی) یا در طولِ زمان (به شکل متناوب) اتفاق می‌افتد. امکان دارد در عود مرحله‌ای، نشانه بیماری به کلی از بین برود؛ اما وجود مشکلات عصبی دائمی به ویژه با پیشرفت بیماری در مراحل  بعدی به‌طور مداوم اتفاق می‌افتد.

اگرچه علت این بیماری هنوز  مشخص نیست، اما مکانیزم اصلی آن آسیب زدن توسط سیستم ایمنی بدن یا اختلال در سلول‌های تولیدکننده غلافِ میلین است.

ام اس به‌طور معمول در سنین ۲۰ تا ۵۰ سالگی اتفا می افتد و در زنان حدود ۳ برابر بیشتر از مردان رخ می دهد.

علائم بیماری ام اس
فرد دارای ام‌اس همه علائم یا نشانه‌های عصب شناختی را دارد که رایج‌ترین این نشانه‌ها مشکلات دستگاه عصبی خودگردان، دیداری، حرکتی و حسی است. علائم خاص از طریق محل‌های زخم در سیستم عصبی مشخص می‌شوند و شامل کم بساوایی یا خواب‌رفتگی مانند مور مور شدن، اسپاسم، ضعف عضلات، واکنش‌های غیرارادی، گرفتگی عضلات یا ناتوانی در حرکت، ناتوانی در هماهنگی و تعادل، ناهماهنگی عضلات، مشکل در صحبت کردن یا دیسفازی، مشکلات دیداری، احساس خستگی، درد شدید یا درد مزمن و مشکل در کنترل ادرار و مدفوع است. این بیماری در کشور و جوامعی که بیشتر از فلفل و گرمی مصرف می کنند خیلی کم به چشم می خورد؛ چراکه ام اس بیماری سردی و پیشرونده است. این بیماری گاهی زمینه بلغمی و گاهی زمینه صفراوی دارد. زمانی که سرده رسوب کرده و تبدیل به سودا می شود ماده بلوری ایجاد می‌کند که به آن پلاک می‌گویند. این ماده مثل آبی است که یخ زده شده است و اگر اعصاب چشمی را درگیر کند اختلالات چشمی بروز می‌کند اگر اعصاب حرکتی را درگیر کند اختلال حرکتی رخ می دهد، اما باید این پلاک را ذوب کنیم.

متخصصان طب سنتی توصیه می کنند افراد برای درمان بیماری صبح ها ارده با شیره انگور میل کنند. همچنین مصرف روزانه ۵ الی ۷ عدد خرما, شربت عسل و شربت زنجبیل برای بیماران متبلا به ام اس مفید خواهد بود.

به طور معمول افرادی  که دارای طبع سردی هستند بیشتر مستعد ابتلا به بیماری ام اس خواهند بود و درمان این افراد با خوردن گرمی حاصل می‌شود. وقتی که گرمی به بدن آن‌ها وارد شد بهتر است در مرحله بعد ترکیبی از سودازا‌ها مانند سکنجبین را صبح و شب مصرف کنند.

برای درمان این دسته از افراد خوردن گرمی‌ها , روغن مالی ملاج سر با روغن کنجد یا سیاه دانه, بادکش گرم کمر یک روز در میان,  ماساژ مداوم سر,دو تا چهار ماه حجامت گرم  و حجامت عام پیشنهاد می شود.

چهارشنبه 26/6/1399 - 8:2
سلامت و بهداشت جامعه

 

رعایت نکات بهداشتی در شرایط کرونایی در وسایل حمل و نقل عمومی موضوع جدی است و باید بین مسافران و رانندگان وسایل نقلیه همکاری متقابل شکل بگیرد تا کرونا نتواند سلامتی فردی را تهدید کند.

موارد بهداشتی که مسافران باید رعایت کنند شامل عدم پرداخت هزینه به صورت نقدی، لمس نکردن دستگیره یا صندلی، همراه داشتن اسپری یا ژل ضدعفونی کننده، رعایت فاصله در صف‌ها و استفاده حداقلی از اتوبوس‌ها است.

با توجه به شرایط ، بعضی‌ مجبور هستند که از اتوبوس‌ها استفاده کنند. این افراد حتما باید از ماسک استفاده کنند. از خوردن، آشامیدن و زیاد حرف زدن پرهیز و پس از  لمس  دستگیره‌ها  از ژل ضدعفونی کننده استفاده کنند.

رانندگان هم نباید به رعایت اصول بهداشتی کم توجهی کنند. آنها باید وسیله نقلیه خود را به صورت مداوم ضدعفونی کرده، از تماس با مسافر خودداری کنند و در صورت مشاهده مسافری مشکوک، از سوار کردن آن پرهیز کنند. مواد ضدعفونی را در دسترس مسافران قرار دهند و شیشه‌های خودرو را نیمه باز بگذارند تا تهویه هوا صورت بگیرد. بر رعایت فاصله بین مسافران نظارت کنند و هر چه مسافر کمتر باشد مناسب‌تر است.

قبل رعایت این نکات، زدن ماسک، رعایت فاصله فیزیکی و شستن دست‌ها مهمترین اصولی است که نباید در این دوران فراموش کنیم و بیشترین تاثیر را در پیشگیری از کرونا دارند.

چهارشنبه 26/6/1399 - 7:59
بهداشت روانی

 

 

 

جواد کاظمی دکترای مشاوره توانبخشی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: در بسیاری از مواقع عشق‌های آتشین قبل از ازدواج به تنفر عمیق بعداز ازدواج منجر می‌شود. راهکاری که معمولا برای حل این مشکل ارائه می شود این است که زوجین حین انتخاب، موضوع هم کفو بودن را مدنظر قرار دهند.

او  افزود: بعضی افراد موضوع هم کفو بودن را به" هر چه بیشتر شبیه بودن "تعریف می کنند یعنی اگر بتوانی موردی را انتخاب کنی که از همه لحاظ شبیه خانواده شما باشد، پس مشکلی پیش نخواهند آمد. این شبیه بودن می‌تواند از لحاظ خانوادگی، فرهنگی، سطح تحصیلات، سطح اقتصادی و... باشد اما اگر این قاعده درست باشد پس چرا برای خانواده‌هایی که ازدواج فامیلی دارند نیز این مشکلات پیش می‌آید؟

کاظمی بیان کرد: در ازدواج فامیلی که بیشترین شباهت ها وجود دارد نکته‌ قابل برداشت این است که هم کفو بودن به معنای شبیه بودن نیست. در اصل هم کفو بودن به معنای (مغایر نبودن) است همچنین باید اشاره کنیم که مغایر نبودن صرفا در بحث نداشتن و داشتن شباهت نیست. بلکه ایجاد تعادلی بین شباهت ها و تفاوت هاست.

او اظهار کرد: در واقع هم کفو بودن به این معنی است که گاهی تفاوت‌ و شباهت های بین زوجین، تنش ها را ایجاد می‌کند. در بعضی موارد به عنوان مثال آقا و خانم هر دو ویژگی سلطه گری دارند، پس هر دو از لحاظ این ویژگی شبیه به هم هستند. هرکدام می‌خواهد حرف خود را به کرسی بنشاند و این شباهت تنش ایجاد می‌کند.

این مشاوره توانبخشی در ادامه افزود: از طرفی گاهی این تنش هابه دلیل تفاوت‌ها ایجاد می‌شود. به عنوان مثال آقا نسبتا مذهبی است و خانم نگاه مذهبی کمتری دارد و این تفاوت در زندگی تنش ایجاد می کند؛ بنابراین هم کفو بودن به معنای تعادلی است که بین شباهت‌ها و تفاوت‌ها ایجادمی کنیم تا تنش‌های موجود در زندگی از بین برود.

کاظمی گفت: دربحث هم کفو بودن باید بررسی کنیم شباهت‌هایی که طرف مقابل با ما دارد، چه میزان منجر به تنش می شود همچنین ازطرف دیگر تفاوت‌هایی که با ما دارد چه میزان می تواند منجر به تنش شود. برای درک بهتر این موضوع یک مثال می زنیم؛ فرض کنید شما در یک دانشگاه خارج از شهر خود پذیرفته شده اید و قرار است در خوابگاه هم اتاقی خودرا انتخاب کنید. سه اتاق وجود دارد که در هریک از آن‌ها یک دانشجوست و قرار است شما یکی از اتاق هارا انتخاب کنید. دانشجوی اول شب ها سر وقت می خوابد اما ظرف هارا نمی‌شوید. دانشجوی دوم ظرف هارا می‌شوید اما تا دیروقت نمی‌خوابد و اتاق روشن می‌ماند. دانشجوی سوم هم سروقت می‌خوابد و هم ظرف می شوید اماسیگار مصرف می کند. سوال این است که شمابا کدام یک از این سه نفر می خواهید هم اتاقی شوید؟

او  افزود: اگر از لحاظ مغایر نبودن بخواهیم بررسی کنیم ممکن است شما بگویید من خودم می توانم ظرف هارا بشویم اماشب اگر چراغ روشن بماند نمی توانم بخوابم؛ بنابراین شما دانشجوی اول را انتخاب می کنید. یعنی در این قسمت تفاوت در زمان خواب رفتن شما ممکن است منجر به تنش شود و  تفاوت در شستن یا نشستن ظرف ها تنشی را ایجاد نمی کند. در نظر بگیرید غیر از شما شخص دیگری ممکن است بگوید من شب نخوابیدن هم اتاقی اذیتم نمی‌کند اما نمی‌تواند نشستن ظرف هارا تحمل کند. بنابراین برای او تفاوت در شستن ونشستن ظرف هاست که منجر به تنش خواهد شد و بحث شب نخوابیدن تنشی را ایجاد نخواهد کرد.

کاظمی در ادامه ذکر مثال مطرح کرد: برای شخص دیگری ممکن است سیگار کشیدن هم اتاقی منجر به تنش شود وبرای شخص دیگری نیز سیگار کشیدن هم اتاقی مسئله‌ای نباشد. بنابراین مدیریت این قضیه به عهده‌ شماست که با کدام تفاوت طرف مقابل می‌توانید کنار و باکدام نمی‌توانید کنار بیایید.

کارشناس مسئول معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه تصریح کرد: بحث انتخاب همسر نیز همین گونه است و باید به اصل هم کفو بودن توجه کنید. یعنی ممکن است همسر شما در بسیاری از زمینه‌ها با شما متفاوت باشد اما با ویژگی‌هایی که شما دارید، تفاوت‌های همسر برای شما تنش ایجاد نکند.

دکترای مشاوره توانبخشی در پایان بیان کرد: در واقع قبل از ازدواج تا حدودی این تفاوت ها را بررسی کرده اید. هر چند ممکن است سوال پیش بیاید که قبل از ازدواج نمی‌توان همه‌ی این تفاوت ها را ارزیابی کرد و تشخیص داد که در ادامه بپرسید این تفاوت ها و بعضی مواقع شباهت‌ها منجر به تنش می شود یا نه؟ پاسخ این است که صد درصد نمی‌شود این موضوع را بررسی کرد اما تا جایی که می‌توان باید حداقل درملاک‌های اصلی ازدواج که برای خود دارید بحث هم کفو بودن را بررسی کنید.

چهارشنبه 26/6/1399 - 7:57
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

دانشمندان آمریکایی به این سوال که آیا افراد بهبود یافته از کووید ۱۹ نیز باید از ماسک استفاده کنند، پاسخ دادند.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، با گسترش روز افزون همه گیری کرونا در جهان و نبود واکسن موثر برای مقابله با آن، دولت‌ها با یک چالش بسیار بزرگ بهداشتی مواجه شده اند. تاکنون ۲۹ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در جهان به این ویروس آلوده شده و از این میان، ۹۳۰ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.

سازمان جهانی بهداشت برای مدیریت و کنترل شیوع ویروس کرونا توصیه می‌کند مردم دست‌های خود را به طور مرتب با آب و صابون شسته، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند.

از سوی دیگر، می‌دانیم افرادی که به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند به دلیل ایجاد ایمنی در بدنشان در مقابل ابتلای مجدد مصونیت پیدا می‌کنند. دانشمندان می‌گویند افراد مبتلا به کووید ۱۹ تا ۳ ماه پس از ابتلا به ویروس نیازی به آزمایش مجدد کرونا ندارند.

با این حال، با گسترش روز افزون شیوع ویروس، برخی دولت‌ها اقدام به اجباری کردن استفاده از ماسک برای تمامی مردم کرده اند. سوال رایجی که در این زمینه وجود دارد این است که آیا افراد بهبود یافته از کرونا نیز باید ماسک بزنند؟.

دکتر دیوید الیس، ریاست دانشکده علوم پزشکی دانشگاه کارولینای شمالی در پاسخ به این سوال می‌گوید: بله، حتی افراد بهبود یافته از ویروس کرونا نیز باید در محافل عمومی از ماسک استفاده کنند. واقعیت این است که به دلیل تازگی ویروس، ما هنوز به رفتار‌های آن و تاثیراتی که بر بدن انسان دارد به طور کامل واقف نیستیم. همچنین شواهد اندکی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی افراد پس از یک بار ابتلا به کرونا، دوباره به آن مبتلا شده اند.

او افزود: افراد باید حتماً در جامعه از ماسک استفاده کنند. این اقدام نه تنها برای حفاظت خود فرد در مقابل ویروس، بلکه برای محافظت از سایرین در مقابل شیوع ویروس انجام میشود.


دانشمندان آمریکایی تاکید دارند از آنجا که هنوز شیوع کرونا در جامعه تحت کنترل در نیامده است، همه افراد و حتی کودکان نیز باید از ماسک استفاده کنند. تحقیقات متعدد نشان داده است کودکان در مقابل ویروس کرونا آسیب پذیری کمتری نسبت به سایر گروه‌های سنی دارند، اما حقیقت این است که همین کودکان به راحتی می‌توانند ویروس را به افراد آسیب پذیر مانند سالمندان و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای منتقل کنند.

از این رو بهتر است همه اقشار سنی و جنسیتی در جامعه از ماسک استفاده کنند. استفاده از ماسک به ویژه در مکان‌های بسته، سیستم حمل و نقل عمومی (مانند مترو و اتوبوس) و اداراتی که دارای ارباب رجوع زیادی هستند باید حتما مورد تاکید قرار گیرد.

تاکنون ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در ایالات متحده آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شده اند. از این میان، ۱۹۵ هزار نفر جان خود را از دست داده اند. هم اینک دو واکسن کرونا در آمریکا در مرحله آخر آزمایش انسانی قرار دارد و پیش بینی می‌شود تا اوایل سال ۲۰۲۱ میلادی نسخه اولیه آن‌ها به بازار عرضه شود.

با این حال، دولت آمریکا تلاش زیادی می‌کند تا واکسن زودتر از موعد پیشین در میان مردم توزیع شود. پیش‌تر قرار بود از ماه ژانویه واکسیناسیون عمومی در این کشور انجام گیرد، اما دولت فدرال به مقامات محلی خبر داده است خود را برای توزیع واکسن در اول ماه نوامبر آماده کنند.

چهارشنبه 26/6/1399 - 7:54
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

مطالعه دانشمندان استرالیایی بر روی ۳ هزار و ۶۰۰ زن باردار نشان می‌دهد که بارداری به طور میانگین ۳.۳ سال ابتلا به بیماری ام اس را به تاخیر می‌اندازد.

به گفته این محققان مادرانی که کودک خود را به طور سالم به دنیا آوردند، بیماری ام اس در بدنشان پیشرفت کمتری خواهد داشت و با تاخیر بیشتری ممکن است به ام اس مبتلا شوند. نتایج این تحقیق زمینه را برای مطالعه درباره روش‌های درمانی جدید برای به تأخیر انداختن شروع این بیماری فلج کننده فراهم می‌کند.

دانشمندان معتقدند هورمونی در بدن مادران باردار وجود دارد که بیماری‌ها را به تاخیر می‌اندازد که می‌توان با استفاده از این هورمون‌ از شروع بیماری ام اس در سایر افراد نیز جلوگیری کرد.

ویلیجا جوکوبایتیس، محقق ارشد این مطالعه، گفت: این تاخیر بیماری ام اس در مادران باردار ممکن است بخاطر عوض شدن دی ان‌ای مادر در دوران بارداری باشد.

او افزود: ما نمی‌دانیم که بارداری چگونه باعث تاخیر بیماری ام اس می‌شود، اما معتقد هستیم علت آن تغییر در ژن زنان است. تغییر در ژن از فعالیت سیستم ایمنی بدن می‌کاهد در حالی که بیماری ام اس به دلیل فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی به وجود می‌آید.

گفتنی است؛ ام اس یک بیماری عصبی است که میلین نورون‌ها در آن از بین می‌رود و علائم این بیماری از دست دادن تحرک، مشکلات بینایی، خستگی و درد طاقت فرسا است.

ام اس نوعی بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن خود فرد با حمله به نورون‌ها باعث اختلال در عملکرد آن‌ها می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌ها سه برابر بیشتر از آقایان احتمال دارد به ام اس مبتلا شوند

 

 

چهارشنبه 26/6/1399 - 7:50
سلامت و بهداشت جامعه

کرونا ویروس عمدتا از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. وقتی شخصی که آلوده است، سرفه یا عطسه می‌کند، قطرات حاوی ویروس را به هوا می‌فرستد.
کرونا ویروس می‌تواند ساعت‌ها و حتی روز‌ها روی سطوح مانند دستگیره‌های در و میز‌های پیشخوان زنده بماند. مدت ماندگاری این ویروس به ماده‌ای بستگی دارد که آن سطح از آن ساخته شده است.
یکی از سوالات مهم که در ذهن افراد ایجاد می‌شود این است که طول عمر ویروس کرونا بر روی سطوح مختلف چقدر است؟
در اینفوگرافی زیر جزئیات ماندگاری کرونا ویروس را روی سطوح مختلف مشاهده  و از آن آگاهی پیدا می کنید:

چهارشنبه 26/6/1399 - 7:46
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته