• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1274روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

در این مطلب به عادت‌های نادرستی می‌پردازیم که باعث پیری مغز و از دست رفتن توانایی‌های ذهنی می‌شوند.

 



به گزارش جام جم آنلاین از باشگاه خبرنگاران، شکی نیست که روند طبیعی افزایش سن، مغز را دستخوش تغییراتی می‌کند که توانایی‌های شناختی ما را کاهش می‌دهد.

در طی این روند بخش‌هایی از مغز کوچک می‌شوند، ارتباط بین نورون‌ها کاهش می‌یابد، گردش خون در مغز کم می‌شود و التهابات مغزی افزایش می‌یابد.

با این حال، بعضی از عادت‌های روزانه‌ی ما پیری مغز را سرعت می‌بخشند و ما می‌توانیم با تغییر این عادت‌ها از سرعت پیر شدن مغز کم کنیم.

اگرچه محققان نسخه‌ی خاصی برای حفظ توانایی‌های شناختی ندارند، اما رفتار‌های سالمی وجود دارد که برای این توانایی‌ها مفید هستند.

در ادامه به عادت‌های نادرستی می‌پردازیم که باعث پیری مغز و از دست رفتن توانایی‌های ذهنی می‌شوند.

۱- مراقب شنوایی تان نیستید

افت شنوایی با زوال عقل مرتبط است. طبق تحقیقات، افراد مسنی که دچار افت شنوایی شده اند، احتمال ابتلا به زوال عقل در آن‌ها به میزان چشمگیری بیشتر است. احتمالا فشار ناشی از تلاش برای شنیدن بار سنگینی بر دوش مغز می‌گذارد یا آنکه افت شنوایی منجر به انزوای اجتماعی می‌شود که این مسأله خود یکی از ریسک فاکتور‌های بروز زوال عقل شناخته شده است.

۲- مشروبات الکلی مصرف می‌کنید

تحقیقی در سال ۲۰۱۲ بر روی موش‌ها نشان داد موش‌هایی که در اثر الکل بیش از اندازه به مرحله‌ای معادل مستی رسیده بودند، تولید سلول‌های عصبی در بخش هیپوکامپوس مغز آن‌ها نزدیک به ۴۰ درصد کاهش یافت. هیپوکامپوس ناحیه‌ای در مغز است که در بعضی انواع یادگیری نقش دارد. این رفتار در دراز مدت تأثیر زیادی در یادگیری و حافظه دارد.

۳- به سلامت قلب خود بی توجه هستید

سلامت قلب ارتباط مستقیمی با سلامت مغز دارد. در حقیقت هر چه که برای قلب خوب باشد، برای مغز هم خوب است. وقتی قلب شما تحت فشار باشد و گردش خون در مغز به درستی صورت نگیرد، مغز سریع‌تر پیر می‌شود. تحقیقی در سال ۲۰۱۷ نشان داد افراد میانسالی که ریسک فاکتور‌های مشکلات عروقی مثل فشار خون و دیابت را دارند، با بالا رفتن سن احتمال ابتلا به زوال عقل در آن‌ها بیشتر می‌شود.

۴- هنگام کار، موتور سواری، دوچرخه سواری و ... از کلاه ایمنی استفاده نمی‌کنید

تحقیقات جدید نشان می‌دهد شدت ضربه‌ی مغزی و سن وقوع آن می‌تواند روی ریسک بروز زوال عقل تأثیر بگذارد. در پژوهشی در سال ۲۰۱۸ مشاهده شد افرادی که در گذشته تجربه‌ی ضربه‌ی مغزی را داشتند، ریسک ابتلا به زوال عقل در آن‌ها ۲۴ درصد بیشتر از کسانی بود که هرگز چنین تجربه‌ای نداشتند. همچنین پژوهشگران در این تحقیق متوجه شدند اگر در دهه‌ی بیست زندگی خود ضربه مغزی شوید، خطر ابتلا به زوال عقل در دهه‌ی پنجاه زندگی تان به میزان ۶۰ درصد افزایش پیدا می‌کند.

۵- تحرک ندارید

عدم تحرک یکی دیگر از ریسک فاکتور‌های ابتلا به زوال عقل است. تحقیقات نشان داده است هر چه فعالیت بدنی کمتر باشد خطر ابتلا به زوال عقل به میزان زیادی بالا می‌رود.

۶- از کار‌های فکری دوری می‌کنید

ورزش دادن مغز یکی از راه‌های مؤثر در حفظ سلامت مغز است. تحقیقات نشان می‌دهد. آموزش‌های شناختی، سرعت افت توانایی‌های شناختی در بعضی موارد مثل پردازش اطلاعات یا حافظه را دست کم به مدت چند سال بعد از زمان آموزش کم می‌کند. البته هنوز شواهد کافی وجود ندارد که ثابت کند بازی‌های ذهنی رایج می‌توانند جلوی افت توانایی‌های شناختی یا بیماری‌هایی مثل آلزایمر را بگینرد. با این حال، به چالش کشیدن ذهن با مطالعه کردن و حل جدول و پازل سودوکو ضرری ندارد و احتمالا می‌تواند برای مغز مفید باشد.

۷- علاقه‌ای به یادگیری چیز‌های جدید ندارید

سرعت روند ابتلا به زوال عقل در افرادی که تحصیلات بالاتری دارند کمتر است. وقتی چیزی یاد می‌گیرید، ارتباطات جدیدی در مغزتان شکل می‌گیرد و این مسأله انعطاف پذیری مغز را بیشتر می‌کند. این کار مثل آن است که پول بیشتری در حساب پس انداز بازنشستگی تان بگذارید، بنابراین وقتی بازنشسته می‌شوید و مغزتان کند می‌شود می‌توانید از آن حساب پول برداشت کنید.

۸- ارتباط اجتماعی ندارید

همانطور که انجام بسیاری از کار‌ها با وجود خانواده و دوستان راحت‌تر می‌شود، حفظ سلامت مغز هم با حفظ ارتباطات اجتماعی ساده‌تر است. تحقیقات نشان داده است هر چه فعالیت اجتماعی بیشتر باشد سرعت تحلیل رفتن توانایی‌های شناختی کمتر می‌شود. داشتن ارتباط اجتماعی اضطراب را کم می‌کند و از طرفی دیگر، ارتباط قوی‌ای بین اضطراب و بروز مشکلات مغزی با افزایش سن وجود دارد.

۹- اضطراب زیادی دارید

اضطراب صدمات زیادی به مغز وارد می‌کند. طبق تحقیقات، هر چه فشار و اضطراب بیشتری متحمل شوید، خطر افت سریع‌تر توانایی‌های شناختی و بروز بیماری‌هایی مثل آلزایمر در شما بالاتر می‌رود.

۱۰- خواب کافی ندارید

با بالا رفتن سن، هر چه خواب کمتری داشته باشیم مغز ما زودتر پیر می‌شود. پژوهشگران با بررسی اسکن مغزی افراد و مدت خواب آن‌ها پی بردند کسانی که کمتر می‌خوابیدند توانایی شناختی آن‌ها با سرعت بیشتری تحلیل می‌رفت. به گفته‌ی محققان، دست کم هفت ساعت خواب شبانه برای حفظ سلامت مغز در بزرگسالان ضروری است.

۱۱- رژیم غذایی ناسالمی دارید

تغذیه نقش مهمی در سلامت مغز دارد و تحقیقات علمی حاکی از کمتر بودن خطر بروز آلزایمر در کسانی است که رژیم‌های غذایی سالمی دارند. مواد غذایی‌ای که تأثیر زیادی در حفظ سلامت مغز دارند عبارتند از: سبزیجات، میوه‌های توت مانند (مثل گیلاس، توت فرنگی و غیره)، مغز‌های خوراکی، انواع لوبیا، ماهی، گوشت مرغ و روغن‌های سالم مثل روغن زیتون.

۱۲- سیگار می‌کشید

تحقیقات علمی نشان داده است مصرف سیگار، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را در افراد حدود دو برابر بیشتر می‌کند.

۱۳- در مناطق آلوده زندگی می‌کنید

آلودگی هوا یکی از عوامل مؤثر در پیری مغز است. قرارگیری مداوم در معرض آلودگی هوا تغییرات ساختاری‌ای در مغز ایجاد می‌کند که روند افت توانایی‌های شناختی را سرعت می‌بخشد و باعث صدمات مغزی-عروقی می‌شود.

۱۴- توجه به سلامت مغز را به آینده موکول می‌کنید

سلامت مغز مسأله‌ای نیست که توجه به آن را به دوران پیری موکول کنیم. در دوران جوانی فرصت‌های زیادی برای جلوگیری از بروز زوال مغز و آلزایمر در دهه‌های بعدی زندگی وجود دارد که در صورت غفلت آن‌ها را از دست خواهید داد.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:35
سلامت و بهداشت جامعه

 

بوتاکس از طریق یک سم تولید شده از باکتری «کلستریدیوم بوتولینوم» ایجاد می شود.

به گزارش جام جم آنلاین از مهر، روش درمانی بوتاکس بیش از ۲۰ سال است که کشف شده و برای درمان اختلالات عصبی و چشمی استفاده می شود.

درحالیکه اکثر افراد فکر می کنند بوتاکس یک روش درمانی برای چین و چروک های صورت است، دانشکده درماتولوژی آمریکا اعلام می کند سازمان غذا و دارو، استفاده از بوتاکس را برای موارد زیر هم تایید کرده است.

- لوچی چشم ها.

- پرش پلک ها.

- اختلال حرکتی عصبی گردنی.

- تعریق بیش از حد زیربغل، دست ها و پاها.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:35
سلامت و بهداشت جامعه

 

 


سکته مغزی زمانی رخ می دهد که جریان خون به بخشی از مغز فرد قطع شده یا کاهش می‌یابد. این امر باعث محرومیت بافت مغزی از اکسیژن و مواد مغذی شده و سلول‌های مغزی در عرض چند دقیقه شروع به مردن می‌کنند.

به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، سکته مغزی یک وضعیت اورژانسی پزشکی است که درمان سریع در آن ضرورت دارد.

اقدامات فوریِ اولیه می تواند آسیب های مغزی و عوارض بالقوه آن را کاهش دهد. نکته مثبت در مورد این عارضه این است که سکته مغزی قابل پیشگیری و درمان بوده و مرگ و میرهای ناشی از آن نسبت به گذشته کاهش یافته است.

علائم سکته مغزی

در صورتی که فکر می کنید خودتان یا فرد دیگری ممکن است سکته مغزی در پیش رو داشته باشید به این علائم توجه کنید.

همچنین زمان آغاز این علائم را به خاطر بسپارید. فراموش نکنید مدت زمان بروز این علائم می‌تواند گزینه های درمانی را تحت تاثیر قرار دهد.

مشکل در صحبت کردن و ادراک: ممکن است فرد احساس گیجی کرده و کلمات را به طور نامفهوم ادا کند یا در درک صحبت ها دچار مشکل شود.

فلج یا بی حسی صورت، دست یا پا: ممکن است فرد بی حسی، ضعف یا فلج ناگهانی در صورت دست یا پای خود احساس کند. این اتفاق اغلب در یک سمت بدن رخ می‌دهد. فرد باید سعی کند هر دو دست خود را همزمان بالای سر خود بلند کند. اگر یکی از دستها شروع به افتادن کند، ممکن است دچار سکته مغزی شده باشد. همچنین هنگامی که سعی می‌کند لبخند بزند، ممکن است دهانش سست شده و آب از دهانش خارج شود.

مشکل در بینایی یک یا هر دو چشم: ممکن است فرد به طور ناگهانی دچار تاری دید، دوبینی یا سیاهی رفتن در یک یا هر دو چشم خود شود.

سردرد: ممکن است دچار سردرد شدیدِ ناگهانی شود. این سردرد می‌تواند همراه با استفراغ، سرگیجه یا دگرگونی هوشیاری فرد باشد. این علائم نشان دهنده سکته مغزی است.

مشکل در راه رفتن: ممکن است هنگام راه رفتن تلو تلو بخورد یا سرگیجه ناگهانی و از دست دادن تعادل و هماهنگی را تجربه کند.

زمان مناسب مراجعه به پزشک

اگر متوجه علائم سکته مغزی در فردی شدید، حتی در صورتی که علائم ثابت نبوده و از بین می‌روند، سریعاً به پزشک اطلاع دهید و مراحل زیر را انجام دهید:

۱) صورت: از فرد بخواهید لبخند بزند. آیا یک سمت دهانش سست است؟

۲) دست ها: از فرد بخواهید هر دو دستش را بالا ببرد. آیا یکی از دست ها پایین می افتد یا قادر به بالا بردن یکی از دست ها نیست؟

۳) صحبت کردن: از فرد بخواهید یک عبارت ساده را تکرار کند. آیا کلمات را نادرست و مبهم ادا می کند؟

۴) زمان: در صورتی که فرد هر یک از این علائم را داشت، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. تا زمان رسیدن نیروهای اورژانس به دقت مراقب فرد مشکوک به سکته مغزی باشید.

عوامل خطر

بسیاری از عوامل می‌تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهند. بعضی از این عوامل می‌تواند خطر ابتلا به سکته قلبی را نیز افزایش دهند. عوامل قابل درمان که در بروز سکته مغزی نقش دارند عبارتند از:

عوامل خطرساز سبک زندگی

- چاقی و اضافه وزن

- عدم فعالیت فیزیکی

- مصرف الکل

- سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار

- استفاده از مواد مخدر مانند کوکائین و مت آمفتامین

عوامل خطرساز پزشکی

- فشار خون بالاتر از ۱۲۰ روی ۸۰ میلی متر جیوه

- کلسترول بالا

- دیابت

- آپنه انسدادی خواب (OSA)

- بیماری های قلبی عروقی از جمله نارسایی قلبی، نقص های قلبی، عفونت قلب یا ضربان قلب غیرطبیعی

- سابقه شخصی و خانوادگی سکته مغزی، سکته قلبی یا حمله ایسکمی گذرا (TIA)

سایر عوامل مرتبط با خطر بالای سکته مغزی

- سن: افراد بالای ۵۵ سال بیشتر از جوانان در معرض سکته مغزی قرار دارند.

- نژاد: افراد آمریکایی-آفریقایی نسبت به افراد سایر نژادها با خطر بیشتری برای سکته مغزی مواجه اند.

- جنسیت: مردان بیشتر از زنان احتمال سکته مغزی دارند. زنانی که سکته مغزی می کنند، معمولا سن بیشتری نسبت به مردانی که سکته مغزی می کنند داشته و زنان کمتر از مردان احتمال دارد جان خود را به دلیل سکته مغزی از دست دهند.

- هورمون ها: مصرف قرص های ضد بارداری و هورمون درمانی که شامل استروژن باشد و همچنین افزایش سطوح استروژن ناشی از حاملگی و زایمان خطر سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

پیشگیری از سکته مغزی

دانستن عوامل خطر سکته مغزی، پیروی از توصیه های پزشک و اتخاذ شیوه زندگی سالم بهترین اقداماتی است که می‌توانید برای جلوگیری از سکته مغزی انجام دهید.

در صورتی که پیش‌تر سابقه سکته مغزی یا حمله ایسکمی گذرا داشته‌اید، این اقدامات می‌توانند به جلوگیری از سکته مغزی دوباره کمک کنند.

پیروی از دستورات پس از سکته مغزی که از بیمارستان دریافت می‌کنید نیز نقش مهمی دارد. بسیاری از راهبردهای پیشگیری از سکته مغزی همانند راهبردهای پیشگیری از بیماری های قلبی است.

به طور کلی توصیه های شیوه زندگی سالم به نقل از سایت تخصصی مایوکلینیک عبارتند از:

- کنترل فشار خون بالا: این از مهمترین کارهایی است که می توانید برای کاهش خطر سکته مغزی انجام دهید. اگر پیش‌تر سکته مغزی را تجربه کرده‌اید، پایین نگه داشتن فشار خون راهی مناسب برای پیشگیری از سکته های مغزی یا حمله های ایسکمی گذرای بعدی است.

ورزش، مدیریت استرس، حفظ وزن سالم، محدود کردن مقدار سدیم و پرهیز از مصرف الکل می‌تواند به حفظ فشار خون مناسب کمک کند. علاوه بر توصیه تغییرات شیوه زندگی، پزشک شما ممکن است داروهایی برای درمان فشار خون بالا تجویز کند.

کاهش میزان کلسترول و چربی اشباع در رژیم غذایی: خوردن کمتر کلسترول و چربی به ویژه چربی های اشباع شده و ترانس می‌تواند پلاک های خونی را در رگ های شما کاهش دهد. در صورتی که نتوانید کلسترول خود را تنها از طریق تغییرات تغذیه ای کنترل کنید، پزشک شما ممکن است داروهای کاهش کلسترول را برایتان تجویز کند.

ترک استعمال دخانیات: استعمال دخانیات خطر ابتلا به سکته مغزی را برای افراد سیگاری و غیر سیگاری در معرض دود دخانیات افزایش می‌دهد. ترک استعمال دخانیات خطر سکته مغزی را کاهش می‌دهد.

کنترل دیابت: شما می توانید دیابت را با رژیمی غذایی، ورزش، کنترل وزن و همچنین با داروها کنترل کنید.

حفظ وزن سالم: داشتن اضافه وزن به سایر عوامل خطر سکته مغزی مانند فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی و دیابت کمک می‌کند. کاهش وزن به اندازه ۴.۵ کیلوگرم می‌تواند فشار خون شما را کاهش داده و سطح کلسترول خون را بهبود بخشد.

پیروی از رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات: رژیم غذایی حاوی پنج وعده یا بیشتر از میوه ها و سبزیجات خطر سکته مغزی را کاهش می‌دهد. پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای که بر مصرف روغن زیتون، میوه ها، آجیل ها، سبزیجات و غلات کامل تأکید دارد نیز می تواند بسیار مفید باشد.

ورزش منظم: ورزش های هوازی یا قلبی-عروقی موجب کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی می شوند. ورزش می تواند فشار خون شما را کاهش داده و سطح لیپوپروتئین پرچگالی یا همان کلسترول خوب (HDL) را افزایش داده و سلامت کلی عروق خونی و قلب را بهبود بخشد. همچنین در کاهش وزن، مدیریت استرس و کنترل دیابت به شما کمک می کند.

به تدریج تا ۳۰ دقیقه فعالیت هایی مانند پیاده روی، آهسته دویدن، شنا و دوچرخه سواری را در تمام یا بیشتر روزهای هفته انجام دهید.

پرهیز از مصرف الکل: الکل می‌تواند عامل خطری برای سکته مغزی باشد. مصرف الکل باعث افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و سکته مغزی می‌شود. همچنین الکل می‌تواند با سایر داروهایی که مصرف می‌کنید، تداخل پیدا کند.

درمان آپنه انسدادی خواب (OSA): پزشک شما ممکن است یک ارزیابی شبانه اکسیژن را برای بررسی آپنه انسدادی خواب در شما پیشنهاد کند. آپنه انسدادی خواب، اختلالی در خواب است که طی آن میزان اکسیژن در فرد به طور متناوب در طول شب کاهش می یابد. درمان این اختلال شامل استفاده از اکسیژن در شب یا استفاده از دستگاه های کوچک روی دهان در شب است که به تنفس فرد کمک می‌کند.

خودداری از مصرف مواد مخدر: مواد مخدری مانند کوکائین و مت آمفتامین عوامل خطر سکته مغزی و حمله ایسکمی گذرا را افزایش می‌دهند. کوکائین همچنین جریان خون را کاهش داده که می‌تواند موجب باریک شدن شریان ها و افزایش خطر سکته مغزی شود.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:34
سلامت و بهداشت جامعه

متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: امسال هفت هزار و 993 ایرانی مورد گزش جانوران سمی از جمله عقرب، مار و زنبور قرار گرفتند که در نتیجه آن به مراکز درمانی مراجعه کردند.



به گزارش جام جم آنلاین، امیر بقایی روز چهارشنبه در گفتگو با ایرنا افزود: سالانه 50 تا 100 هزار گزیدگی ناشی از جانوران سمی در کشور اتفاق می افتد که فقط تعدادی از آنها به مراکز درمانی مراجعه می کنند و بقیه از درمان های خانگی استفاده می کنند.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمارهای مراجعه به مراکز درمانی، 63 درصد گزیدگی ها در کشور ناشی از گزش عقرب، 22 درصد ناشی از مارگزیدگی و 14 درصد نیز ناشی از زنبور گزیدگی بوده است بنابراین بیشترین مراجعه مسمومیت های ناشی از گزش جانوران سمی به مراکز درمانی مربوط به عقرب است و زنبورگزیدگی ها معمولا با درمان های خانگی برطرف می شود.

کودکان در طبیعت، لباس گلدار نپوشند

متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: بیشتر گزیدگی ها در نیمه نخست سال اتفاق می افتد زیرا زاد و ولد جانوران سمی و همچنین طبیعت گردی ها در این زمان بیشتر است.

بقایی به طبیعت گردان توصیه کرد که از پوشاندن لباس های گلدار و رنگی به کودکان خودداری کنند؛ چرا که اینگونه لباس ها حشرات گزنده را به سمت خود جلب می کند.

وی افزود: همچنین توصیه می شود در طبیعت از عطر و اسپری با بوی تند استفاده نشود و اگر مردم به علفزارها که امکان گزش مار و عقرب وجود دارد، می روند لازم است از کفش هایی استفاده کنند که قسمتی از ساق پا را پوشش می دهد.

بقایی ادامه داد: علاوه بر این لوسیون ها و محلول های ضد گزش نیز در داروخانه ها به فروش می رسد که حتی می توانند از گزش پشه جلوگیری کنند.

از گزنده عکس بگیرید

متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: در صورت بروز گزیدگی ناشی از مار و عقرب توصیه می شود که مردم سعی نکنند آن جانور و حشره را بکشند یا اقدام به زنده گیری کنند، چون خطر گزش مجدد وجود دارد.

بقایی افزود: اگر گوشی دوربین دار در دسترس است، بهتر است از آن جانور سمی عکس گرفته شود تا در مرکز درمانی با شناسایی آن نسبت به اتخاذ شیوه درمانی مناسب راحت تر عمل شود.

وی تاکید کرد: هنگام گزش جانوران سمی بلافاصله باید فرد گزیده شده را به نزدیک ترین مرکز درمانی منتقل کرد یا در صورت دور بودن مرکز درمانی با شماره تلفن های 115 اورژانس یا 190 مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم تماس گرفته شود تا راهکارهای مناسب بر اساس نوع جانور سمی ارائه شود.

مکش و برش ناحیه گزش کمک کننده نیست

متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: باور اشتباهی هنگام گزش مار و عقرب وجود دارد که ناحیه گزش را ببرند و مکش کنند که این اقدام نه تنها کمکی به کاهش مسمومیت نمی کند، بلکه می تواند زمینه بروز عفونت در محل گزش را ایجاد کند و از سوی دیگر ممکن است منجر به مسمومیت فرد مکش کننده نیز شود.

بقایی افزود: باور اشتباه دیگر، بستن باند به صورت محکم بالای محل گزش است در حالی که عضو گزش شده نیاز به گردش خون دارد تا سم در آن محل باقی نماند و اگر باقی بماند ضایعه شدیدتری ایجاد می کند.

وی اظهار داشت: عضوی که مورد گزش قرار گرفته است، باید ثابت و پایین تر از محل قلب قرار بگیرد و بستن نوار پهن پارچه ای بالای آن کمک می کند گردش خون کُند شود اما به هیچوجه نباید محکم بسته شود بلکه باید به گونه ای بسته شود که انگشت بتواند از زیر آن رد شود.

زنبورها معمولا خطرناک نیستند

متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: زنبورگزیدگی ها عموما خطرناک نیستند مگر آنکه فرد حساسیت داشته باشد.

بقایی با تقسیم بندی زنبورهای بومی ایران به زنبورهای عسل، زرد و سرخ افزود: معمولا هنگام گزش زنبور عسل، نیش زنبور و کیسه زهر آن در محل گزش باقی می ماند که باید با یک موچین برداشته شود چون اگر با دست برداشته شود در اثر فشار احتمال ترکیدن و ورود سم بیشتر به بدن وجود دارد.

وی اضافه کرد: بعد از برداشتن نیش و کیسه زهر زنبور باید با آب ولرم و صابون اقدام به شستن آن کرد و از کرم و پمادهای ضد حساسیت و آنتی هیستامین خوراکی -بسته به حساسیت فرد- برای کاهش التهاب و درد موضعی استفاده کرد.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:21
سلامت و بهداشت جامعه

پولیپ بینی یکی از بیماری‌های شایع تنفسی است که اغلب بیماران با وجود داشتن علائم آن تا مدت‌ها از وجود آن بی‌اطلاع‌اند.

 



به گزارش جام جم آنلاین، دکتر ابراهیم رزم‌پا - نایب رییس انجمن راینولوژی ایران در گفتگو با ایسنا درباره چگونگی بروز پولیپ گفت: در پولیپ بینی شاهد رشد غیر بدخیم در حفره بینی هستیم. پولیپ معمولا در هر دو طرف بینی ایجاد می‌شود. گاهی اندازه و تعداد پولیپ‌ها به گونه‌ای است که باعث اتساع بینی و بزرگی چارچوب استخوانی بینی می‌شوند.

وی با بیان اینکه پولیپ بینی در بزرگسالان شایع‌تر از کودکان است، گفت: عفونت مزمن یا آلرژی مزمن در بینی (رینیت آلرژیک) که باعث تورم غشای مخاطی بینی و تولید ترشحات بیش از حد در سلول‌های هوایی بینی می‌شود و همچنین سینوزیت یا عفونت مزمن بینی از عوامل افزایش دهنده خطر پولیپ بینی هستند.

رزم‌پا درباره علائم پولیپ بینی نیز گفت: انسداد راه هوایی بینی (احساس گرفتگی بینی به طور مزمن)، اختلال حس بویایی، احساس پری در صورت، ترشح بینی (گاهی)، سردرد (گاهی) از علائم پولیپ بینی هستند.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره راه‌های درمان پولیپ بینی گفت: علایم پولیپ بینی معمولا با درمان (اغلب به روش جراحی) قابل کنترل هستند. در عین حال ممکن است پولیپ بینی موجب عفونت‌های مکرر و خونریزی بینی شوند.

وی افزود: درمان دارویی ممکن است به طور موقت باعث کاهش پولیپ‌ها شوند، اما جراحی یک روش ساده است که اغلب برای برداشت پولیپ‌ها لازم است. در جراحی از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود. برای تشخیص پولیپ بینی از عکس ساده سینوس‌ها و معاینه بینی با اسپکولوم استفاده می‌کنیم.

رزم‌پا درباره داروهایی که برای درمان پولیپ بینی تجویز می‌شود، گفت: برای درد خفیف از استامینوفن تجویز می‌شود. داروهای کورتونی یا کرومولین به شکل اسپری یا خوراکی به مدت کوتاه برای کوچک‌تر کردن پولیپ‌ها ممکن است تجویز شود. اما باید دقت داشته باشید از مصرف اسپری‌های بینی بدون نسخه خودداری شود.

این متخصص گوش و حلق و بینی در پایان افزود: همچنین توصیه ما این است که از مصرف آسپرین خودداری شود، ‌ زیرا ممکن است احتمال خونریزی بینی را افزایش داده و نیز با بروز واکنش‌های آلرژیک در افراد دارای پولیپ بینی همراه باشد.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:20
سلامت و بهداشت جامعه

گاهی اوقات کاهش وزن طاقت‌فرسا به نظر می‌رسد اما برخی مواد غذایی هستند که در عین سالم بودن مواد خوشمزه‌ای برای کاهش وزن هستند.

 



به گزارش جام جم آنلاین از فارس، غذایی که ما می‌خوریم تاثیرات روشنی بر سلامت و به ویژه در وزن بدن ما می‌گذارد.

براساس گزارش «لایف‌هک»، اگر ما با خوراکی‌های به درد نخور معده‌مان را پر کنیم در نتیجه باید منتظر افزایش وزن باشیم.

به عبارت دیگر با پیگیری یک رژیم سالم می‌توانیم متابولیسم فعالمان را حفظ کنیم و از اضافه وزن خلاص شویم.

در اینجا شما با برخی از موثرترین و مغذی‌ترین غذاهای سالم برای کاهش وزن آشنا می‌شوید و با کامل کردن رژیم غذایی با این مواد شما قادر به کم کردن وزن و بازگشت به سلامتی خواهید بود.

تخم‌مرغ‌ها

مدت‌هاست گفته شده که تخم‌مرغ‌ها می‌توانند سطوحی از کلسترول ما را به مخاطره بیندازند و باید در مصرف آنها احتیاط کرد.

امروزه به لطف تحقیقات مدرن، تخم‌مرغ‌ها به عنوان ماده‌ای شناخته شدند که حاوی چربی‌های سالم است و برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند، توصیه می‌شود.

از طرفی مزیت بزرگ تخم‌مرغ‌ها این است که احساس سیری طولانی‌مدت را بدون داشتن کالری زیاد تضمین می‌کنند.

سبزیجات برگدار

زمانی که حرفی از غذاهای مناسب برای کاهش وزن به میان می‌آید، سبزیجات برگدار در صدر لیست این غذاها قرار می‌گیرند زیرا آنها کالری کم و فیبر بالایی دارند و اجازه می‌دهند شما برای مدت طولانی احساس سیری داشته باشید.

همچنین این سبزیجات حاوی کربوهیدرات زیادی هستند که دلیل دیگری برای در نظر گرفتن آنها در رژیم غذایی است.

از جمله سبزیجات برگدار شناخته شده می‌توان کلم‌پیچ، اسفناج، برگ چغندر و کلارد سبز (نوعی کلم) را نام برد که غنی از مواد مغذی، ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند.

علاوه بر این، آنها حاوی کلسیم بوده که برای فرایند سوزاندن چربی ضروری هستند.

کدو حلوایی

با آمدن فصل پاییز، کدو حلوایی در هر جایی دیده می‌شود.

اما آیا شما می‌دانید که کدو حلوایی حاوی مقدار زیادی فیبر است؟ آنها علاوه بر این، غنی از پتاسیم هستند و موز را در داشتن میزان پتاسیم شکست می‌دهند.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:19
سلامت و بهداشت جامعه

مطالعه جدید نشان می دهد افراد مبتلا به آرتروز زانو نباید از پیاد روی هراس داشته باشند و پیاده روی تند می تواند برایشان مفید باشد.



به گزارش جام جم آنلاین از مهر، طبق برآورد محققان، اگر افراد سالخورده مبتلا به آرتروز زانو فقط ۵ دقیقه بیشتر در روز پیاده روی تند داشته باشند، احتمال جراحی تعویض زانو در آنها تا ۱۶ درصد کاهش می یابد.

«هیرال مستر»، پژوهشگر ارشد از دانشگاه دلاور آمریکا، در این باره می گوید: «پیاده روی سبک- شبیه به "قدم زدن"- ممکن است تاثیر چندانی در این زمینه نداشته باشد.»

تیم تحقیق با بررسی بیش از ۱۸۰۰ فرد مسن مبتلا به آرتروز زانو به این نتیجه رسیدند. به این بیماران ابزار پورتابلی وصل شد که شدت پیاده روی شان را حداقل به مدت ۴ روز پیگیری می کرد.

در طول پنج سال بعد، ۶ درصد از شرکت کنندگان جراحی کامل زانو را انجام دادند.

محققان از داده های مربوط به عادات پیاده روی افراد برای بررسی تاثیرات جایگزین کردن زمان غیر پیاده روی با زمان سپری شده برای پیاده روی با شدت های مختلف استفاده کردند. یافته ها نشان دادند که کاهش فقط ۵ دقیقه از پیاده روی متوسط تا بالا و انجام پیاده روی تند به جای آن با کاهش ۱۶ درصدی احتمال جراحی تعویض زانو مرتبط است.

پیاده روی با شدت متوسط تا بالا در قالب بیش از ۱۰۰ گام در دقیقه تعریف می شود. اما پیاده روی تند موجب افزایش ضربان قلب می شود.

به گفته محققان، بالغ بر ۱۳.۵ درصد مردان و ۱۹ درصد زنان ۴۵ سال به بالا مبتلا به آرتروز زانو می شوند که همین مسئله موجب بروز درد و سایر علائم می شود.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:18
سلامت و بهداشت جامعه

یک فوق تخصص بیماری‌های کلیه گفت: سرما به عنوان یک استرس فیزیکی موجب افزایش فشارخون در بیماران می‌شود؛ بنابراین بیماران مبتلا به فشارخون بالا باید کمتر در معرض هوای سرد قرار گیرند.

 



به گزارش جام جم آنلاین، محمد سعد فرقانی در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: افرادی که فشارخون بالا دارند لازم است در سن ۴۰ سالگی و افرادی که دارای اضافه وزن یا مبتلا به چاقی هستند حداقل سالی یکبار غربالگری انجام دهند.

وی با اشاره به اینکه حدود ۲۰ درصد افراد جامعه مبتلا به فشارخون بالا هستند، افزود: فشارخون بالا در افراد می‌تواند علت ایجاد آسیب به کلیه باشد و با توجه به شیوع بالای آن متاسفانه افراد از آن بی‌خبرند.

این فوق تخصص بیماری‌های کلیه افزود: بیماران مبتلا به فشارخون بالا با کنترل فشار و مصرف دارو می‌توانند از ایجاد آسیب کلیه یا پیشرفت بیماری کلیوی جلوگیری کنند.

فرقانی افزود: برای درمان آسیب کلیوی در زمینه فشارخون و دیابت، کنترل قندخون و فشارخون از اساسی‌ترین اقدامات توسط پزشک است.

وی گفت: فشارخون بالا می‌تواند بیماری بی‌علامت و بی سر و صدایی باشد که در صورت پیشرفت، عوارض زیادی از جمله آسیب قلبی، کلیوی و بینایی ایجاد ‌کند. در صورت پیشرفت بیماری کلیه در مراحل انتهایی، برای درمان اقدام به جایگزینی کلیه می‌شود که شامل دیالیز صفاقی، دیالیز خونی و پیوند کلیه است. پیوند کلیه در افرادی که سن کمتر از ۶۵ سال و وضعیت عملکرد قلبی مناسب دارند، بهترین اقدام است.

فرقانی با بیان اینکه از هر سه فرد، یک نفر به فشارخون بالا مبتلا است، گفت: فشارخون عامل اصلی سکته قلبی و مغزی است که درمان آن شامل ورزش، ترک الکل، ترک سیگار، رژیم غذایی سالم و کاهش استرس است.

این فوق تخصص بیماری‌های کلیه افزود: فشارخون بالا در دوران بارداری به ویژه سه ماهه دوم با مشکلات و عارضه‌های جدی همراه است، لذا کنترل فشارخون قبل از بارداری بسیار مهم است.

فرقانی گفت: علاوه بر مصرف دارو، روش‌هایی برای کنترل فشارخون بالا از جمله داشتن وزن مناسب، مصرف رژیم غذایی حاوی میوه‌ها، سبزیجات و محصولات لبنیاتی کم چرب، کم کردن میزان مصرف نمک، فعالیت بدنی (ورزش) منظم روزانه ۳۰ دقیقه، قطع مصرف نوشیدنی‌های الکلی و اندازه‌گیری فشارخون در منزل توصیه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه استرس شغلی و کم‌خوابی از علل فشارخون بالاست، افزود: فعال شدن سیستم عصبی سمپاتیک در استرس‌های عاطفی و فیزیکی با افزایش فشارخون و ضربان قلب همراه است. همچنین سرما به عنوان یک استرس فیزیکی موجب افزایش فشارخون در بیماران می‌شود؛ لذا بیماران مبتلا به فشارخون بالا لازم است کمتر در معرض هوای سرد قرار گیرند.

فرقانی گفت: استنشاق هوای آلوده نیز به طور حاد موجب افزایش فشارخون می‌شود. این افزایش فشار خون در افراد نرمال هم رخ می‌دهد؛ در واقع ذرات بزرگ و کوچک با ورود به گردش خون موجب استرس اکسیداتیو و التهاب عروقی و ایجاد و تشدید فشارخون بالا می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: بیماران دارای فشارخون در صورت ابتلا به دیابت، لازم است آپنه خواب، تپش قلب بدون علت خاص و برخی عوارض قلبی مرتبط با فشارخون را نیز بررسی کنند.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:17
سلامت و بهداشت جامعه

 

ویتامین D به ایجاد استخوان های قوی، تنظیم سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماری کمک می کند.

به گزارش جام جم آنلاین از مهر، ویتامین D به حفظ میزان کلسیم خون و تنظیم کلسیم و فسفر که برای حفظ محکمی دندان ها و استخوان ها نیاز است هم کمک می کند.

افراد مبتلا به آرتروز که کورتیکواستروئیدهای خوراکی مصرف می کنند در معرض ریسک بیشتر کمبود ویتامین D قرار دارند.

محققان برای افزایش میزان ویتامین D دریافتی موارد زیر را توصیه می کنند:

- قرارگیری مستقیم در معرض نور خورشید بدون استفاده از ضدآفتاب و تنها به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به صورت یک روز درمیان.

- خوردن ۸۵ گرم ماهی در هفته که سرشار از ویتامین D باشد نظیر ماهی سالمون.

- مصرف مکمل روغن کبد ماهی که سرشار از ویتامین D است.

- مصرف مواد خوراکی غنی شده با ویتامین Dنظیر شیر، پنیر و محصولات سویا.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:16
سلامت و بهداشت جامعه

محققان معتقدند: کاهش مصرف گوشت می‌تواند در کنترل علائم دیابت موثر باشد.

به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، محققان آمریکایی بار دیگر در تایید خواص رژیم‌های غذایی گیاهی برای سلامت، اظهار داشتند: در مبتلایان به دیابت کاهش مصرف گوشت می‌تواند به کنترل گلوکز خون و حفظ سلامتی کمک کند.

دیابت نوع دو از جمله بیماری‌هایی است که می‌توان تاثیرات منفی ناشی از آن را با مصرف دارو و تغییر در سبک زندگی تا حدودی تعدیل کرد. هرچند بدون کنترل صحیح پیامدهای جدی متوجه بیمار می‌شود. به طور مثال، دیابت خطر بیماری قلبی، نارسایی کلیوی و از دست دادن قدرت بینایی را افزایش می‌دهد.

دیابت علاوه بر تاثیرات روی سلامت جسم می‌تواند با پیامدهای جدی روانی نیز همراه باشد. خطر ابتلا به افسردگی در میان مبتلایان به دیابت نوع دو، تقریبا دو برابر بیش از عموم مردم است.

در این بررسی، گروهی از محققان به منظور فهم تاثیر کاهش مصرف فرآورده‌های گوشتی در کنترل گلوکز خون و بهبود وضعیت جسمی به تحلیل اطلاعات بدست آمده در مطالعات موجود پرداختند.

شواهد علمی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف مقدار قابل توجهی از گوشت قرمز خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش می‌دهد. همچنین، رژیم‌های غذایی سرشار از سبزیجات، میوه‌ها، خشکبار و دانه‌ها که حاوی مقدار کمی از گوشت هستند می‌توانند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. درنتیجه، به گفته محققان، رژیم غذایی گیاهی می‌تواند بهترین گزینه در پیشگیری و کنترل دیابت باشد.

يکشنبه 11/9/1397 - 16:15
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته