• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 639
تعداد نظرات : 863
زمان آخرین مطلب : 5373روز قبل
دانستنی های علمی
 
 
مطالعات جدید دانشمندان بر روی دندان های به دست آمده از انسان های اولیه نشان داده است كه آنها نیز همانند انسان های امروزی دوران كودكی طولانی مدتی داشته اند.به گزارش chtn، این بررسی با مقایسه زمان رشد دندان های ناندرتل ها با ساكنان امروزی قطب شمال، انگلستان و آفریقای جنوبی انجام شد و نتیجه آن نشان داد كه سرعت رشد دندان ناندرتال ها به جز ساكنان آفریقای جنوبی درمقیاس مشابهی با دیگران قرار داشته است.دانشمندان معتقدند رشد دندان ها با دیگر جنبه های اولیه حیات همانند طول عمر و اندازه مغز رابطه ای مستقیم دارد.از اینرو با در نظر گرفتن اندازه بزرگ مغز ناندرتال ها می توان حدس زد كه آنها مدت زمانی طولانی را برای رشد، سپری می كردند.گاتلی اشتنبرگ، باستان شناس و عضو تیم تحقیق با اشاره به لایه لایه بودن سطح دندان ها گفت: دندان ها نیز همانند درختان با لایه لایه شدن رشد می كنند.لایه های بیشتر دندان ناندرتال ها در مقایسه با انسان های امروزی نشان می دهد كه آنها مدت زمان بیشتری را برای رسیدن به سن بلوغ نسبت به كودكان امروزی سپری می كردند.
يکشنبه 2/1/1388 - 15:6
دانستنی های علمی

مورچه ها اروپا را فتح می کنند!  
 
 
 
قاره اروپا مورد تهاجم گونه ای تازه کشف شده از مورچه ها قرار می گیرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان هشدار داده اند ممکن است گونه تازه شناسایی شده ای از مورچه ها با هجوم به مناطق شمالی اروپا از جمله انگلیس ، پارکها و باغهای این مناطق اجتماعات عظیمی ایجاد کنند.
این گونه جدید که Lasius neglectus نام دارد حدود ۲۰ سال پیش و پس از کلنی سازی در بوداپست رومانی شناسایی شد. دانشمندان دریافته اند موطن اولیه این گونه جدید از مورچه ها به آسیای غربی باز می گردد.
به گفته دانشمندان، هر باغی که مورد هجوم این مورچه ها قرار گیرد بین ۱۰ تا ۱۰۰ برابر مورچه های بومی اروپا آسیب می بیند.
پروفسور ژاکوب بومسما از دانشگاه کپنهاگ گفت: هنگامی که این مورچه هارا برای نخستین بار دیدم، هرگزتصور نمی کردم در آینده ای بسیار نزدیک باغهای فراوانی به اشغال این مورچه ها درآیند.
 
  :: منبع : روزنامه کیهان
 

يکشنبه 2/1/1388 - 15:5
دانستنی های علمی
محققان دریافته اند موریانه پانامایی سریعترین آرواره جهان را دارد.
محققان جوان دانشگاه فلوریدا دریافته اند تنها یک ضربه آرواره موریانه پانامایی که دارای سریعترین آرواره جهان است برای از بین بردن لانه مهاجمان کافی است.
محققان جوان فلوریدا مطالعه جدید خود را در آزمایشگاه زیست شناسی عصبی اسمیتسون در پاناما انجام دادند. این آزمایشگاه با هدف بررسی تنوع زیستی موریانه ها در پاناما و دستیابی به درک درستی از تکامل مغز این حشره راه اندازی شده است.
این محققان اعلام کردند: ما در نظر داریم تا در پایان بررسیهای خود به چگونگی تکامل مغز موریانه ها و همچنین آرواره های مخرب این حشره در نقاط مختلف جهان پی ببریم.
بر اساس گزارش ساینس دیلی، محققان دریافته اند آرواره موریانه سرباز پانامایی می تواند تا ۷۰ متر از آشیانه و محل استقرار دشمن را تنها در یک ثانیه نابود کند.
این توانایی حیرت انگیز با استفاده از دوربین ویدئویی سرعت زیاد در آزمایشگاه که در هر ثانیه ۴۰ هزار فریم ثبت می کند به اثبات رسیده است.
يکشنبه 2/1/1388 - 15:2
دانستنی های علمی
 
 
زنبورها براساس مطالعات محققان دانشگاه لندن به منظور اطلاع هم گروه های خود از مکان منابع غذایی از رایحه گلها استفاده می کنند. به گفته محققان برای بسیاری از حیوانات، یافتن غذا بسیار زمان گیر و ناکارآمد خواهد بود اما برخی جانداران مانند زنبورها این مشکل را با مطلع کردن هم گروهی های خود از مکانهایی که غذا به وفور یافت می شود حل کرده و آنها را در عملیات جستجوی غذا شرکت می دهند. زنبورهای عسل با انجام پروازهای چرخشی به زنبورهای دیگر آدرس و جهت منبع غذایی را نشان می دهند اما زنبورهای دیگر با استفاده از انتشار رایحه یا فرومون در کندوهای زیستگاه خود دیگر زنبورها را برای بیرون آمدن و جستجو تشویق می کنند. دانشمندان به منظور کشف چگونگی مسیریابی این زنبورها، رایحه گیاه آنیس و فرومون جمع آوری نیرو را با یکدیگر ترکیب کرده و در کندوی زنبورها منتشر کرده و سپس فعالیت های زنبورها را تحت نظر گرفتند. زنبورها زمانی که رایحه گیاه آنیس توسط زنبوری دیگر به کندو آورده شد دریافتند که گلهایی با رایحه مشابه گیاه آنیس برای آنها بسیار مفید بوده و برای یافتن آن گلها کندو را ترک کردند. براساس گزارش زی نیوز، دانشمندان مشاهده کردند که زنبورهای فعال همگروهی های خود را با حرکت هیجان زده در اطراف کندو، وز وز کردن و انتشار فرومون جمع آوری نیرو برای یافتن غذا تحریک می کنند. به این معنی که این زنبورها عطر گلهایی را که از آنها تغذیه کرده اند را با خود به کندو آورده و طعم آنها را وارد عسل می کنند. در این صورت زنبورها کندو را برای یافتن گلهایی با همان عطر و طعم ترک خواهند کرد.
 
 
  :: منبع : روزنامه کیهان
يکشنبه 2/1/1388 - 15:1
دانستنی های علمی
 
دیرینه شناسان استرالیایی در اكتشافات اخیر خود موفق به كشف فسیل هایی از بزرگترین دایناسورهای ساكن در این منطقه شدند. به گزارش chtn، این فسیل ها متعلق به گونه های جدیدی از تیتانوسورها هستند كه در حدود ۹۵ میلیون سال پیش در جنگلهای استرالیا زندگی می كردند. تیتانوسورها، دایناسورهای عظیم الجثه گیاه خواری بودند كه گردن و دمی بلند، اندامی تنومند و پاهایی به شكل پای فیل داشتند. این فسیل ها كه در ۳۲۰ كیلومتری غرب نیوزلند به دست آمدند در حدود هفت متر بزرگتر و نزدیك به ۱۰۰ كیلو سنگین تر از سوروپودها(sauropod) دیگر دایناسورهای گیاه خوار استرالیا بودند. به گفته دانشمندان نمونه هایی از تیتانوسورها در نواحی شمالی آفریقا و بخش های جنوبی قاره آفریقا نیز به دست آمده بود. این همانندی یكی بودن قاره ها در میلیون ها سال پیش را به اثبات رساند.
 
يکشنبه 2/1/1388 - 14:59
دانستنی های علمی
 
یک گورستان تاریخی به دنبال کند و کاو باستان شناسان در روسیه کشف شد.
دیرینه شناسان روسی به دنبال کندو کاو در منطقه «گوودسکی» استان «پسکف» گورستانی با بیش از ۴۰ قبر یافتند.بررسی های کارشناسان نشان می دهد قدمت اسکلت های کشف شده در این مکان به قرن سیزدهم میلادی بر می گردد.
باستان شناسان همچنین در قبرهای زنان ، مقدار زیادی طلا ، جواهر و سکه کشف کردند.«آلکساندر میخایلف» سرپرست این گروه تحقیق اعلام کرد : ساختار قبرها به اسلاوها و اویگورها ، شباهت زیادی دارد. تلاش دیرینه شناسان به منظور جمع آوری اطلاعات جامع تر از این گورستان قیمتی همچنان ادامه دارد
 
يکشنبه 2/1/1388 - 14:57
دانستنی های علمی

می‌توانید زمینی را تصور كنید كه قطب شمالی ندارد؟ خرس قطبی سفید ندارد؟... اگر برای شما هم تصور چنین چیزی دشوار و باورنكردنی است دست به كار شوید. گرمایش زمین كه ما انسان‌ها عامل اصلی‌اش هستیم قطب‌های زمین را از بین خواهد برد و به دنبال آن گونه‌های فراوانی از حیوانات قطبی و حتی اسكیموها زندگی خود را از دست خواهند داد.
اثرات آن حتی به ما كه در عرض جغرافیایی ۳۵ درجه نشسته‌ایم خواهد رسید؛ جریان‌های آب و هوایی و اقیانوسی دستخوش تغییرات عظیمی خواهند شد؛ چرا كه قطب ‌های زمین مانند پمپ‌های عظیم آب گرم، سرد و جریان ‌های اقیانوسی زمین هستند.
به نظر می‌رسد شمالگان (قطب شمال) بیشتر از سایر مناطق زمین تحت تاثیر گرم شدن زمین باشد زیرا یخ‌ها بازتاب‌كننده‌های بسیار خوبِ نور خورشید هستند و آب شدن آنها موجب می‌شود آب اقیانوس‌ها گرمای بیشتری را جذب كنند و دمای منطقه بسرعت بالا برود.
داده‌ها نشان می‌دهد نرخ میانگین افزایش دمای شمالگان در چند دهه اخیر دو برابر سایر مناطق زمین بوده است. یخ‌ ها و یخچال ‌ها بسرعت آب می‌شوند. از سال ۱۹۷۹ بیش از ۲۰ درصد كلاهك قطبی شمال آب شده است و به دنبال آن سطح آب دریاها و اقیانوس‌ها بالا آمده است.
از بین رفتن یخ‌ها زندگی خرس‌های قطبی، فوك‌ها و حیوانات و پرندگانی را كه به سرزمین‌های قطبی مهاجرت می‌كنند و در آنجا تخم‌گذاری می‌كنند، به خطر خواهد انداخت و به دنبال آن بر زندگی انسان‌هایی كه از این حیوانات برای تامین نیازهایشان استفاده می‌كنند تاثیر خواهد داشت.
در زمین‌های شمالگان درختان بیشتری رشد می‌كنند و گرچه درخت دی‌اكسید كربن را كه از گازهای مهم گلخانه ‌ای است جذب می‌كند از طرفی چون بازتاب‌كننده خوبی نیست موجب می‌شود گرمای بیشتری از خورشید جذب زمین شود.
جنوبگان (قطب جنوب) نیز از بسیاری جهات بر گرمایش زمین تاثیر خواهد گذاشت و از آن تاثیر خواهد گرفت. این قاره از نظر اندازه تقریبا نصف قاره آفریقا است كه حدود ۹۸ درصدش از یخ پوشیده شده است؛ پس می‌توان گفت بزرگترین بازتاب‌كننده گرما و نور خورشید در زمین است. جریان‌های بسیار پیچیده اقیانوسی این قاره را در برگرفته‌اند و جریان‌های هوایی شدیدی تحت تاثیر این سرزمین یخی هستند.
در سال ۱۹۸۷ دانشمندان متوجه سوراخ لایه ازن بر فراز قاره جنوبگان شدند. جنوبگان از دهه ۱۹۵۰ تاكنون ۸۰۰۰ كیلومتر مربع از پوسته یخی‌اش را از دست داده است و این در حالی است كه هواشناسان از افزایش دمایی در حدود ۲ درجه سانتی‌گراد در این مدت خبر می‌دهند.
آنچه مشاهده می‌شود این است كه مناطق قطبی زمین كه در تعادل آب و هوایی سیاره نقش بسیار مهمی ایفا می‌كنند بشدت تحت تاثیر گرمایش زمین هستند. شاید اگر گرم شدن زمین ادامه پیدا كند نه تنها دیگر قطب شمال و خرس قطبی نداشته باشیم بلكه زندگی خودمان و سایر جانوران در مناطق دیگر زمین هم دستخوش تغییراتی شود.

يکشنبه 2/1/1388 - 14:56
دانستنی های علمی
محققان کشف کرده اند گیاهان دچار فراموشی مولکولی می شوند.
محققان رشته گیاه شناسی دانشگاههای مک گیل و کالیفرنیا در برکلی از دستاوردی مهم در زمینه درک بیشتر از فرآیند توسعه ای موسوم به «اپی ژنتیک» خبر داده اند.
اپی ژنتیک نظریه ای در زمینه توارث است که می گوید ژن دارای «حافظه ای» برای یک واقعه است. ممکن است دو نسل در معرض واقعه یا رخدادی قرار بگیرند و این رخداد در ژن های آن نسل نشان گذاری شود و موضوع برای ۴ یا ۵ نسل بعد یا بیشتر ادامه یابد.
این یافته جدید از آن جهت از اهمیت فوق العاده برخوردار است چون به افزایش درک دانشمندان از تنظیمات ژنی در گیاهان منجر شده و در نتیجه می توان گیاهانی را پرورش داد که محصولات بهتر و بیشتری داشته و در عین حال نسبت به آفات و عوامل بیماریزا مقاومت بیشتری از خود نشان دهند.
با این حال محققان امیدوارند که بتوانند به نتایج مؤثرتری در زمینه استفاده از این یافته دست یابند. آنها می گویند که این کشف جدید می تواند دریچه های نوینی از امید به سوی فرآیندهای اپی ژنتیکی در بدن انسان باز کند.
این محققان می گویند این یافته می تواند به دستیابی به راههای جدید برای اصلاح ساختار ژنتیکی و جلوگیری از ابتلا افراد به بیماریهایی نظیر سرطان کمک زیادی کند
يکشنبه 2/1/1388 - 14:54
دانستنی های علمی
خزه ها، داروی انسان های عصر حجر  
 
محققان با كشف بقایایی از خزه های باتلاقی، درون معده مرد یخی ۵۳۰۰ ساله كوه های آلپ، ماده درمانی انسان های عصر حجر را شناسایی كردند. به گزارش chtn، باستان شناسان معتقدند این خزه ها كه هیچگونه خاصیت غذایی نداشتند وسیله مناسبی برای پوشاندن زخم ها و یا نگاهداری غذاها به شمار می رفتند. جیمز دیكسون، استاد دانشكده باستان شناسی گلاسكو گفت: استفاده از چنین گیاهی برای درمان زخمها در میان انسان های عصر حجر امری معمولی بوده اما این اولین مومیایی یخ زده ای است كه بقایایی از خزه ها را درون معده خود دارد. وی افزود: خزه ها ارزش غذایی ندارند از اینرو می توان احتمال داد كه به همراه غذا وارد معده این شخص شده باشند، زیرا برای پوشاندن غذاها نیز مورد استفاده قرار می گرفتند.گروه دیگری از محققان معتقدند این خزه برای پوشاندن زخم عمیقی بوده است كه لحظاتی پیش از مرگ مرد یخی مورد استفاده قرار گرفته بود. زخمی كه منجر به كشته شدن وی گردیده بود.لازم به ذكر است خزه های باتلاقی تا جنگ جهانی دوم از گیاهان دارویی به شمار رفته و برای پوشاندن جراحت های سربازان مورد استفاده قرار می گرفته اند.
يکشنبه 2/1/1388 - 14:51
دانستنی های علمی
نقیضه‌هایی برای آزمایش میلر و ادعای تصادفی بودن خلقت  
ادعای طرفداران تکامل و مادی گرایان این است که حیات روی زمین ماحصل زمان، تصادف و فرآیندهای طبیعی در اتمسفر زمین اولیه است. اما آیا دلایلی بر اثبات این ادعا هم وجود دارد؟
مجله علمی Answers، در این زمینه به آزمایش معروف میلر- اوری که ادعا می کند تصادفی بودن خلقت را ثابت می کند، اشاره کرده و نقیضه هایی برای آن ذکر کرده است.
این مجله می نویسد: یکی از آزمایشاتی که در این زمینه انجام گرفته و توجهات زیادی را نیز به خود معطوف کرد، آزمایش معروف میلر- اوری است.
در این آزمایش، میلر قصد داشت یکی از مولکولهای آلی اولیه حیات (اسیدهای آمینه) را با فرآیندهای طبیعی خلق کند. به این منظور، وی مواد شیمیایی لازم را به طور خالص تهیه و طی مراحل متعدد، واکنش های شیمیایی را در آنها القا نمود.
همچنین وی پیش فرض های متعددی از جمله وجود محیط کاهشی (در برابر محیط اکسایشی فعلی) و... را نیز در نظر گرفت. به منظور وارد نمودن انرژی لازم برای واکنش ها که عمدتاً انرژیخواه بودند، از جرقه های الکتریکی (به عنوان جایگزین رعد و برق در زمین اولیه) استفاده کرد.
میلر پس از هر مرحله از آزمایشات، ترکیبات مورد نظر خود را از ناخالصی های موجود جدا می کرد تا برای مرحله بعد، مواد خالصی در اختیار داشته باشد. پس از انجام کلیه این مراحل وی توانست نوعی اسید آمینه را به طور خالص تولید نماید.
● اما چه ایرادهایی بر کار میلر وارد است؟
۱- میلر از کجا می دانست که جو اولیه زمین دارای محیط کاهشی و نه اکسایشی است؟
۲- آیا اسید آمینه های تولید شده از لحاظ جهت یابی فضایی (راست یا چپ گرد بودن) دقیقاً همانی بود که برای وجود حیات لازم است؟
۳- تا به امروز همه انواع حیات با وجود مولکول اطلاعاتی (DNA یا RNA) تعریف شده است. حال چگونه می توان بوجود آمدن حیات از مولکولی که فاقط این خاصیت است را توجیه کرد؟
۴- احتمال بوجود آمدن یک مولکول پروتئین از پشت هم قرار گرفتن تصادفی اسیدهای آمینه بسیار پائین است (بنا بر برخی احتمالات برابر با ۴.۹ x ۱۰-۱۹۱). اتفاقی با ااین احتمال پائین چگونه به وجود آمده است؟
۵- و در نهایت مهمترین انتقاد وارده: با توجه به اینکه میلر به شکل آگاهانه مواد لازم را انتخاب و به ترتیب مورد نظر آنها را ترکیب کرد و در پایان هر مرحله، ترکیبات مورد نظر خود را تخلیص نمود، آیا آزمایش میلر خود یک خلق هوشمندانه (intelligent design) نیست؟
rajanews
يکشنبه 2/1/1388 - 14:49
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته