عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی با اعلام این خبر در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: براساس مصوبه دولت، متولیان پسماندهای بیمارستانی، موظف هستند تا برای تفکیک و امحاء زباله ها، راهکارهای منطقی داشته باشند.
سید فاضل موسوی افزود: به همین منظور این کمیسیون کارشناسان خود را برای تعیین داشتن یا نداشتن راهکارهای لازم به مراکز امحاء زباله های بیمارستانی و مراکز درمانی اعزام می کند و در صورت دریافت جواب مثبت از سوی این دستگاه ها، افرادی را به صورت نامحسوس به این مکان ها می فرستیم تا متوجه شویم که آیا همانگونه که گفته اند برای تفکیک زباله ها راهکار منطقی دارند یا خیر . در صورت دریافت پاسخ منفی، علت این امر را جویا شده و بر اساس قانون درباره آنها تصمیم گیری می نماییم.
براساس آمارهای رسمی منتشرشده از سوی مراجع رسمی در حال حاضر بیش از 800 بیمارستان ،7089 واحد بهداشتی درمانی ،16285 خانه بهداشت و 3701 آزمایشگاه فعال وجود دارد که بنا بر تخمین های انجام شده توسط کارشناسان حوزه محیط زیست روزانه بالغ بر 285 تن پسماند بیمارستانی تولید می کنند که دفع آنها مدیریتی صحیح و منطبق با اصول مهندسی و بهداشت می طلبد.
درایران درصد قابل توجهی از زباله های عفونی بدون هیچ عملیات بی خطر سازی در زمین دفن و مابقی سوزانده و یا به صورت تلنبار رها می شود.
برآوردها حاکی از آن است که حدود 630 نوع ماده شیمیایی و دارویی در بیمارستان مصرف می شود که 300 نوع آن سمی است.
در همین رابطه چندی پیش رئیس اداره محیط زیست شهرستان تهران در گفتگو با مهر از فقدان هرگونه سیستم امحاء بهداشتی زباله در بیش از 141 بیمارستان تهران خبر داده است.
بر اساس اظهارات شینا انصاری از 147 بیمارستان تهران ، 6 بیمارستان از روش بی خطر سازی ( اتوکلاو) برای امحاء زباله های عفونی استفاده می کنند و مابقی بیمارستان ها فاقد هر گونه سیستم امحاء زباله هستند .
زباله های بیمارستانی یکی ازمعضلاتی است که بهداشت عمومی و محیط زیست جوامع غیر پیشرفته که نظام بازیافت و امحاء زباله در زندگی شهری آنها از چرخه نامناسبی برخوردار است را به شدت تهدید می کند.
این نوع اززباله به علت دارابودن عوامل خطرناک سمی و بیماری زا از جمله مواد پاتولوژیک ، دارویی و شیمیایی و رادیو اکتیو از حساسیت خاصی برخوردار است.
آئین نامه ضوابط اجرایی قانون مدیریت پسماندها جهت اجرا دراردیبهشت ماه سال جاری توسط دولت به دستگاه های متولی ابلاغ شد. براساس همین قانون دستگاه های مربوطه موظف شدند پس از گذشت 6 ماه از اجرای این قانون، نحوه اقدامات انجام شده در راستای امحای زباله های بیمارستانی را مورد ارزیابی دوباره قرار دهند.
پیش از این مسئول پیگیری پرونده زباله های بیمارستانی درکمیسیون اصل نود مجلس هفتم درباره چگونگی نحوه اجرای این قانون مدیریت پسماندها به خبرنگار مهر گفته بود: پس از آخرین اقدامات مجلس هفتم و تصویب آئین نامه ضوابط اجرایی قانون مدیریت پسماندها، به نظر می رسد هیچ اقدامی از سوی دستگاهها متولی این موضوع طی شش ماه گذشته انجام نشده باشد.
کارشناسان معتقدند که اگر این آئین نامه به درستی اجرا شود، دیگر نگرانی درباره امحاء زباله های عفونی در جامعه وجود نخواهد داشت.
به دلیل عواقب زیست محیطی و بهداشتی هیچیک از روشهای فوق، مورد تایید مجامعه علمی بین المللی نیست و ازاین رو به نظر می رسد که کمبودهای جدی در این زمینه وجود دارد و باید هرچه سریعتر نسبت به بر طرف نمودن آن ها اقدام شود.