• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4119روز قبل
هوا و فضا

هنگامی که در سال 1950 فیزیکدانی به نام انریکو فرمی با همکاران خود در آزمایشگاه ملی لس آنجلس به پژوهش مشغول بود، به شدت در خصوص احتمال زندگی هوشمندانه در سایر قسمت های گیتی به فکر فرو رفت.
فرمی، یکی از دانشمندان خبره عصر خود، اذعان کرد که اندازه و سن گیتی به مفهوم تمدن پیشرفته ای استحاوی یک کهکشان است، همانگونه که حاوی بشریت بوده و این بشر به اکتشاف زمین مبادات کرده. اما اگرتمدن کهکشان برون زمینی وجود داشته باشد، پس کجا واقع شده است؟

برخی ها معتقدند که برنامه مزبور، که تناقض فرمی نامیده می شود، بدین معناست که جوامع فرا زمینی پیشرفته، یا بسیار کمیابند یا اصلا وجود ندارند. سایرین چنین استنباط کردند که بایستی از خود بگذرند و تا اوج نابودی پیشروی کنند تا به ستارگان برسند.
اما در این هفته گروهی از محققان، راه حل دیگری برای تناقض فرمی پیشنهاد کردند؛ آن تمدن های فرازمینی، کهکشان های مستعمره ندارند زیرا رشد فزاینده تمدن جهت پیشبرد چنین هدفی دوام نخوهد داشت.
محققان عقاید خود را " راه حل تداوم پذیر " نامیدند و در ادامه افزودند: مشاهده نکردن هوش فرازمینی با این احتمال تشریح می شود که رشد و توسعه فزاینده، الگوی تکامل تداوم پذیر برای تمدن هوشمند محسوب نمی شود.
 
محققان نتیجه گیری های خود را بر اساس بررسی تمدن خودمان به دست آوردند. از لحاظ تاریخی، رشد سریع جوامع به معنای رکود سریع منابع و فرسایش محیطی می باشد و معمولا نتایج اسفناکی به همراه دارد.
آنها بر مثال "جزیره شرق" تاکید کردند، مناطقی که رکود منابع در آن احتمالا منجر به سقوط جمعیت بومی شده است، و آنها چنین نتیجه گیری کردند، در حالیکه نمونه های بارزی از رشد تداوم از جمله مردم کونگ سان وجود دارد، رشد فزاینده جکعیت و توسعه فضایی یک جامعه تقریباً همواره با رشد غیر قابل دوام و سقوط نهایی می باشد.
این اصل دلالت بر تمدن جهانی جدید ما دارد. از آنجایی که منابع زمین محدود هستند و با سرعت ثابتی اشعه های خورشیدی دریافت می کنند، تمدن بشری نمی تواند به صورت نا متناهی تداوم یابد، اما حتی اگر ما زنده بمانیم و همگام با تمدن پیشرفت کنیم، شاید در گردآوری کهکشان با مشکلاتی مواجه شویم و اگر این محدودیت ها بر ما غائب شوند، شاید بر سایر تمدن ها غائب و فایق شده اند!
اما راه حل های تداوم پذیر بدین معناست که هوش فرازمینی در اینجا وجود ندارد. جوامع برون مرزی با رشد اندک، با امواج رادیویی و سایر طول موج ها رابطه برقرار می کنند، بنابراین برنامه های اخیر SETI هنوز با معنا و معقول هستند، یا ETI علایم زیست محیطی در اتمسفر سیاره ایجاد می کند، سرنخ های طیفی که بر روی زمین قابل ردیابی هستند و حتی بوسیله تلسکوپ های شناساگر سیارات قابل رویت هستند.
راه حل تداوم پذیر همچنین این امکان را فراهم می کند که تمدن های پیشرفته در حقیقت کهکشان ها را گردآوری کرده و سپس با سرعتی باور نکردنی از بین ببرند.
و برخی از تمدن ها نیز سفینه های فضایی فاقد سرنشین به ستارگان ارسال کردند، که پژوهشی برای ساخته های برون مرزی (SETA) در بین منظومه شمسی ما به دنبال داشت که به اندازه SETI مبتنی بر امواج رادیویی حائز اهمیت بود. پژوهش های امواج رادیویی یا ردیاب های مرئی در سفینه های منظومه شمسی ما قرار گرفته اند، دقیقا مشابه سنگ های سیاه و عظیم الجثه که آرتور سی کلارک در سال 2001 در اودیسه به آن اشاره کرده بود، به هر حال، اکتشاف ساخته های بشری از تمدن های برون مرزی با رشد اندک نمونه ای از "تکامل تداوم پذیر" در مقیاس کهکشانی می باشد.

منبع : سایت آسمان شب ایران

پنج شنبه 2/10/1389 - 16:59
هوا و فضا

استفاده از روش استرومتری جهت یافتن سیاراتی که به دور ستارگان دیگر می چرخند حدود 50 سال به طول می انجامید اما تا کنون چیزی جز یک سیاره بیرونی یافت نشد. اما در نهایت اخترشناسان سیاره ای دقیقاً به اندازه مشتری تحت عنوان VB10B و با استفاده از همین روش یافتند.

استرومتری فرآیندی دشوار بوده و نیازمند محاسبات دقیقی در دوره طولانی می باشد. پس چرا ما به طور مستمر فعالیت خود را دنبال می کنیم؟

استفان پراودو، ستاره شناس معروف خاطر شناس کرد که:

شیوه مزبور جهت پی بردن به شکل منظومه خورشیدی نظیر مجموعه ما بسیــار مطلوب است و شاید این منظومه ما باشد که وجود سایر اراضی و کیهان ها را مخفی کرده است در ادامه نیز افزود: "ما سیاره ای مشابه مشتری در همان فاصله نسبی سیاره مشتری خود، مشاهده کردیم. سیاره ای در مجاورت ستاره ای کوچک! 
این امکان وجود دارد که ستاره مزبور سیارات سنگی نیز داشته باشد.  زیرا بیش از 7 تا از این10 ستاره کوچک هستند، به این معنا که سیارات بیش از آنچه که ما تصور می کردیم، هستند.

یافته ها حاکی از این حقیقت هستند که استرومتری، شیوه مطلوبی برای کشف سیارات در هر دو نوع تلسکوپ های زمینی و فضایی است؛ برای مثال، شیوه مشابهی به وسیله سیم لایت اسفاده شده، اصطلاحی که ناسا آن را توسعه داد جهت ماموریت های فضایی که اخیرا کشف شده اند.

سیاره اکتشافی چیزی در حدود 20 سال نوری با صورت فلکی اکیولا فاصله دارد و گازی است.عظیم و شش براب از مشتری بزرگ تر که در فاصله ای مناسب به دور ستاره مادر می چرخد و به همین علت آن را " مشتری سرد " می نامند، دقیقا شبیه سیاره ما، دمای داخلی سیاره تقریباً اندازه دمای زمین است.

ستاره ی سیاره یافت شده  بسیار کوچک است، به همین دلیل آن را کوتوله می نامیم و تنها یک بیستم خورشید ماست، اما به اندازه ای است که می تواند ذرات را در مرکز منتشر کند و مانند ستارگان بدرخشد. سالها، کوچک ترین ستاره شناخته شده قلمداد می شد و اکنون این کوتوله یک عضو جدید  پیدا کرده است.

منبع : سایت آسمان شب ایران

پنج شنبه 2/10/1389 - 16:58
هوا و فضا

در سال 1995 زمانی که اولین سیاره ی فرا خورشیدی کشف شد،دوران جدیدی پا به عرصه ی علم ستاره شناسی گذاشت. تا کنون 346 سیاره فرا خورشیدی کشف شده است که به دورستارگانی به غیر از خورشید ما در گردش اند. ولی مطالعات جدید نشان می دهد که محققان به یک دلیل باید سیاراتی بیشتر از آنچه تا به امروز کشف کرده اند پیدا می کردند. بعضی از آنها به درون ستاره ی مادر کشیده شده اند یا توسط آن بلعیده شده اند یا بر اثر کشندهای شدید گرانشی متلاشی شده اند.

ستاره شناسان می گویند که بیشتر سیارات فراخورشیدی زمین مانند که تا به حال کشف شده اند به طور اجتناب ناپذیری در آینده توسط ستاره ی مادر نابود خواهند شد.

این نظریه که نیروهای گرانشی باعث برخورد سیارات به ستاره ی مادر می شوند و اخیرا توسط مدل های کامپیوتری و بارنس و تیم ایشان پیش بینی شده است،اکنون شواهدی در دست دارد که نشان می دهد این برخورد ها تا کنون رخ داده اند.

راری بارنس(Rory Barnes)از دانشگاه واشنگتن می گوید: زمانی که ما به ویژگی ها و حالات سیارات فراخورشیدی که مورد مطالعه قرار گرفتند نگاه می کنیم، متوجه می شویم که این اتفاق تا به اکنون افتاده است. بعضی از فراخورشیدی ها به درون ستاره ی خود افتاده اند.

مدل های کامپیوتری قادر هستند که پیش بینی کنند در یک منظومه در کدام فواصل باید سیاره ای وجود داشته باشد. ولی مشاهدات مستقیم نشان می دهد که در بعضی از منظومه ها جای خالی سیارات گم شده ای وجود دارد که باید در فاصله ی نزدیک به ستاره ی مادر قرار می گرفتند.

ولی به دلیل نزدیکی زیاد سیاره به ستاره ی مادر،هر دو جرم شروع به جذب یکدیگر کرده اند که هر دم این کشش بیشتر و بیشتر می شود و سطح گازی ستاره دچار نوسانات مشخصی می شود.

سرپرست نویسنده برایان جکسون از انستیتوی قمر و سیاره شناسی می گوید: کشندها شکل سطح ستاره را تغییر می دهند. هرچه این نوسانات کشندی قوی تر باشند، ستاره سیاره ی خود را زودتر به درون خود می کشد. بیشتر سیارات فرا خورشیدی کشف شده غول های گازی همانند مشتری هستند، هرچند که آنها بسیار پر جرم تر هستند. اوایل سال جاری ستاره شناسان سیاره ای زمین مانند و سنگی را با نام CoRoT-7 B کشف کردند که بارها از زمین ما پر جرم تر می باشد.

هرچند این سیاره تنها در فاصله ی 1.5 میلیون مایلی ستاره ی خود در گردش است، بسیار نزدیک تر از فاصله ی عطارد به خورشید است و این مسافتی است که این نگرانی مبنی بر بلعیده شدن توسط ستاره ی مادر را برای ما به وجود می آورد. بارنس می گوید :"دمای سطح این سیاره در حدود 2500 درجه ی فارنهایت است بنابراین چندان محیط دلچسبی برای زندگی نمی باشد" و در زمانی کوتاه از دیدگاه نجومی -یک بیلیون سال یا چیزی در همین حدود CoRoT-7 B نابود خواهد شد.

جکسون می گوید: نابودی اش آرام ولی قطعی و اجتناب نا پذیر خواهد بود.

جکسون می گوید: مدار چنین سیاراتی که مورد کشند های گرانشی قرار می گیرند در طی زمان هایی به طول ده ها میلیون سال به آرامی تغییر می کند. سرانجام چنان به ستاره نزدیک می شوند که ستاره آن ها را متلاشی و نابود می کند.

بنابراین، چه سیاره قبل از رسیدن به سطح ستاره معدوم شود، چه در مدار خود متلاشی شود. در نهایت مدار سیاره با اتمسفر ستاره تلاقی پیدا خواهد کرد و آن را از صحنه ی روزگار محو می کند.

محققان امید دارند که به درک بهتری از اینکه چطور ستارگان سیارات خود را نابود می کنند برسند و اینکه چگونه این پروسه مدار سیاره را تحت تاثیر قرار می دهد.

همچنین محققان می گویند که تحقیق آنها با اکتشاف بیشتر سیارات فراخورشیدی کامل تر می شود و پیشرفت بیشتری خواهد کرد و آنها امید دارند که این سیارات بیشتر به وسیله ی تلسکوپ فضایی کپلر که اختصاصاً برای کشف سیارات فراخورشیدی زمین مانند طراحی شده است کشف شوند.

جکسون نیز امیدوار است که رصدهای بیشتر پرده از رازهای تاثیرات کشندهای گرانشی ستاره ها بر سیاره هایشان بر دارد.

برای مثال او می گوید: سرعت حرکت چرخشی ستارها به دور خود در طول زمان افت می کند، بنابراین ستاره های پیرتر آرام تر به در خود می چرخند. ولی وقتی سیاره ای توسط ستاره اش خورده می شود سرعت زاویه ای سیاره ی خورده شده باعث افزایش سریع سرعت گردش ستاره به دور خودش می شود. بنابراین ما به دنبال ستارگانی می گردیم که نسبت به سن وسالشان گردش سریع تری به دور خود دارند .


منبع : سایت آسمان شب ایران

پنج شنبه 2/10/1389 - 16:58
هوا و فضا

ستاره ای منظومه خورشید را تهدید می کند
 
اخترشناسان احتمال می دهند یکی از ستاره های هم جوار طی یک میلیون سال آینده عبوری بسیار نزدیک از کنار منظومه خورشیدی زمین داشته باشد که این عبور تاثیرات شدیدی بر روی سیاره های منظومه خواهد داشت.


به گزارش خبرگزاری مهر، این ستاره با نام Gliese 710 قادر خواهد بود مدارهای سیاره ای را در منظومه دچار اختلال کرده و بارانهایی از ستاره های دنباله دار و شهابسنگها را راهی سیاره ها کند.

تخمین اخترشناسان رصدخانه پولکوو در سن پترزبورگ نشان می دهد احتمال برخورد این ستاره با حاشیه خارجی منظومه خورشیدی در حدود 86 درصد است. این تخمین بر اساس اطلاعاتی که توسط فضاپیمای "هیپارکس" آژانس فضایی اروپا جمع آوری شده، به دست آمده است این فضاپیما طی مطالعات خود توانست شتاب و سرعت 100 هزار ستاره را در همسایگی زمین اندازه گیری کرده و فهرستی از این ستاره ها را به وجود آورد.

بر اساس این فهرست 156 ستاره در نزدیکی منظومه خورشیدی قرار دارند که در حال عبور از نزدیکی منظومه هستند و یا به زودی و در آینده عبور خواهند کرد، پدیده ای که به فاصله زمانی دو میلیون سال رخ می دهد در سال 2007 اطلاعات هیپارکس مورد بازبینی قرار گرفته و با محاسبات جدیدی از شتاب ستارگان ترکیب شد.

اخترشناسان با ترکیب مجدد این اطلاعات با اطلاعات پایگاه های اطلاعاتی دیگر دریافتند احتمال عبور بسیار نزدیک 9 ستاره از کنار خورشید بسیار زیاد است و زمانی که ستاره Gliese710 را مشاهده کردند شگفت زده شدند زیرا دریافتند احتمال عبور این ستاره از میان ابر ائورتی که مملو از ستاره های دنباله دار بوده و منظومه خورشیدی را در بر گرفته است، در حدود 86 درصد است.

بر اساس گزارش فاکس نیوز، به گفته آنها فاصله 1.6 سال نوری از منظومه احتمال تاثیرات جدی عبور نزدیک این ستاره را بر روی ساکنان منظومه شدید تر خواهد کرد چنین عبوری با فرستادن بارانی از ستاره های دنباله دار به داخل منظومه خورشیدی و احتمال بالای برخورد این اجرام با سیاره های مختلف منظومه برابر خواهد بود.

 گردآورری :www.akairan.com

پنج شنبه 2/10/1389 - 16:57
هوا و فضا
40 سال پیش بود و زمانی که فضانوردان با فضا پیماهای آپولو به سوی ماه می رفتند، از طریق سیستم رادیویی گزارش هایی عجیب را در مورد مشاهده ی برق نور،حتی زمانی که چشمانشان بسته بودند را ارسال می کردند..
اکنون ما دریافته ایم که آن ها پرتوهای کیهانی هستند و از منابعی خارج از منظومه ی شمسی ساطع می شوند و به طور مداوم اتمسفر زمین مورد حمله ی آن ها قرار می گیرد،آن ها آن قدر پر انرژی هستند که حتی پس از گذر از جو دستگاه های الکترونیکی ما را تحت تاثیر قرار دهند...

پرتوهای کیهانی که از کهکشان خودمان راه شیری می آیند بیشتر از پروتون تشکیل شده اند.این پروتون ها با نهایت سرعت یعنی سرعت نور حرکت می کنند.چنین سرعتی باید توسط یک شتاب دهنده ی عظیم به وجود آید،این کاری است که بر روی زمین توسط شتاب دهنده ی عظیم ذرات در CERN انجام می شود ولی در کهکشان راه شیری چه؟شتاب دهنده های فضایی در کهکشان ما چیزی نمی توانند باشند به جز نواخترها یا ستاره هایی که منفجر و نابود می شوند. سحابی RCW 86 باقیمانده ی نواختری است که انفجار آن در سال 185 پس از میلاد مسیح ثبت شد.اکنون دانشمندان با بررسی آن دریافته اند که آن یک منشا پرتوهای کشنده ی کیهانی است.وقتی که یک ستاره منهدم می شود،بخش اعظمی از انرژی آن صرف شتاب دادن به ذرات می شود.ستاره شناسان کشف کرده اند که باقیمانده ی نواختری RCW 86 که در فاصله ی 8200 سال نوری از ما قرار دارد و در سال 185 پس از میلاد مسیح توسط منجمان چینی ثبت شد یکی از منابع این پرتو ها است.این قدیمی ترین ثبت نواختر در تاریخ نجوم می باشد.
ستاره شناسان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ در اروپا دمای گاز درست پیش از موج ضربه ای و همچنین سرعت خود موج ضربه ای را اندازه گیری کردند که دما در حدود 30 میلیون درجه ی سلسیوس بود.این دمای بسیار زیادی است ولی با توجه به سرعت موج ضربه ای انتظارات بسیار بیشتر از این و در حدود نیم میلیارد درجه بود.این انرژی گم شده همانی است که به ذرات باردار شتاب داده و پرتوهای کیهانی را به وجود آورده است.


منبع : سایت آسمان شب ایران
پنج شنبه 2/10/1389 - 16:56
هوا و فضا
ویجر موفق ترین سفینه ای بود كه دولت آمریكا به فضا فرستاد درآگوست 1972 ویجر1 به فضا پرتاب شد و یك هفته بعد نیز كاوشگر ویجر2 به فضا رفت. در حال حاضر ویجر 1و2 به سفر خود در سامانه ی خورشیدی ادامه می دهند و هم اكنون  ویجر1 از بالا و ویجر2 از پایین به مرز سامانه ی خورشیدی رسیده اند و در حال خارج شدن از این سیستم می باشند.

به خاطر مسیری كه سفینه ها باید طی می كردند تنها دو هفته فرصت داشتند تا این دو سفینه را به فضا بفرستند در غیر این صورت باید 179 سال انتظار می كشیدند تا دوباره فرصت انجام این كار را پیدا گنند زیرا چهار سیاره ی گازی بزرگ سامانه ی خورشیدی هر 179 سال موقعیتی را نسبت به هم پیدا می كنند كه اگر سفینه ای را از زمین بفرستیم می تواند هر چهار سیاره را ملاقات كند.

ویجر 1 تنها از كنار سیاره ی برجیس و كیوان عبور كرد ولی ویجر 2 ضمن بازدید از دو سیاره ی یاد شده ملاقات هایی نیز با اورانوس و نپتون داشت در داخل این سفینه صداها و اهنگ های مختلفی از زبان های مختلف از جمله زبان ارجمند پارسی تحت عنوان( سلام حالت چطوره؟ )  گذاشته بودند و تصاویر مختلفی از زمین و موجودات آن در داخل این سفینه قرار داده بودند.
در كاوشگر ویجر میله ای قرار داده شده که شامل ابزارهایی است كه میدان مغناطیسی سیارات را اندازه گیری می كند و در انتهای آن دستگاهی به نام RTG  وجود دارد كه نیروی اتمی تولید می كند.یعنی اوارنیوم و پلوتونیم را مستقیما به جریان برق تبدیل می كند.با این تفاسیر طبق نظر مهندسان و دانشمندان این سفینه می تواند تا سال2023 میلادی نیروی مورد نیاز خود را تامین كند.
قسمت سپید رنگ نیز آنتن آن است و در بالای آن تعدادی دوربین جهت عكسبرداری تعبیه شده است.
یكی از اكتشافات مهم كاوشگر ویجر این بود كه در سطح یكی از اقمار سیاره ی برجیس به نام یو اتفشان وجود دارد یا اینكه با تصویربرداری از سطح قمر اروپا مشخص شد كه این سیاره سطحی كاملا سفید با خطوط تیره رنگ دارد كه باعث شد دانشمندان احتمال وجود یخ در سطح این قمر را پیش بینی كنند.
پنج شنبه 2/10/1389 - 16:55
هوا و فضا
همانطور که میدانید نگرانی جهان امروز افزایش حرارت اتمسفر زمین است که بطور میانگین در طی قرن آینده چند درجه افزایش خواهد یافت. اما تصور کنید بر روی سیاره ای زندگی میکنید که دمای اتمسفر آن ظرف مدت چند دقیقه میتواند به هفتصد درجه سانتی گراد برسد.

همچین سیاره‌ای به نام( اچ بی هشت شصت شش بی ) شناخته شده است. یک سیاره غول پیکر گازی که به دور ستاره ای که دویست سال نوری از زمین فاصله دارد میچرخد. نیروی گریز از مرکز مداری که پیرامون ستاره قرار دارد، آن  را از یک سیاره دور و قابل سکونت در مجاورت زمین تبدیل به ناحیه ای مشتعل و سوزان کرده. HD80606b  از سیاره عطارد نیز به خورشید نزدیکتر است. حسگرهای مادون قرمز تلسکوپهای فضایی اسپیدزر (NASA"s Spitzer Space)  درجه حرارت این سیاره را همانطور که با سیر نزولی به ستاره نزدیک میشد اندازه گرفت و مشاهده کردند که موج گرمای سیاره ای تا هشتصد درجه کلوین افزایش می یابد و ظرف مدت شش ساعت به هزار و پانصد درجه رسید. برای آن دسته از خوانندگان که دوست دارند همیشه به تصاویر چاپ شده هنری اعتراض کنند تصویری این جاست که نمونه بدیع ایجاد شده توسط یک برنامه کامپیوتری جدید است که تابش های تشعشعی را که  در این فرآیند منتقل میشود.
گریگوری لافلین،استاد ستاره شناسی و اختر فیزیک و سردبیر گزارش‌هایی که در مورد نتایج یافت شده در مجله نیچر (UCSC ) منتشر میشود گفت : ما نمیتوانیم تصویری مستقیم از سیاره بگیریم، اما استنباط میکنیم اگر شما به این سیاره بروید شرایط چگونه خواهدبود. توانایی رفتن به ماورای درک هنری و انجام واقعیت هایی شبیه سازی شده از آنچه واقعاً دوست دارید ببینید بسیار هیجان آور است. این اولین باری است که ما متوجه میشویم چه تغییراتی بر روی سیاره ای که خارج از منظومه شمسی ما واقع شده است، رخ میدهد این نتایج بسیار هیجان آورند زیرا سرنخ های مهمی در مورد ویژگی جوی آن سیاره به ما میدهد تلسکوپ‌های ناسا این سیاره را سی ساعت قبل و در خلال نزدیک شدن آن به ستاره رصد کردند. سیاره از پشت ستاره عبور کرد ( این رخداد دومین گرفتگی نامیده میشود ).

این موقعیت مناسبی برای لافلین و همکارانش بود که نمیدانستند در حالیکه رصد را برنامه ریزی میکردند سپس چه رخ میدهد. این گرفتگی به آنها اجازه میداد اندازه دقیقی از ستاره بگیرند و بنابر این میتوانستند درجه حرارت دقیق آن سیاره را تعیین کنند. این سیاره چهار برابر بزرگتر از مشتری است و هر 111 روز یکبار به دور مدار خود میچرخد. لافلین میگوید : اگر میتوانستید ابرهایی را که بر فراز این سیاره شناورند ببینید، قطعا مشاهده می کردید که خورشید این سیاره بزرگتر وسرعت آن سریع تر و سریع تر میشود و روشنایی و درخشندگی آن افرایش می یابد.

پائول بالتر میگوید با یافتن 200 سیاره جدید تفاوت و غرابت این دنیاهای تازه مرا به حیرت و شگفتی انداخته است. بالتر اندازه ستاره را با دقت بدست آورد و توانست مدار سیاره را نیز با دقت محاسبه کند. کار بالتر کاری  آشکار و واضح برای نیمی از سیاره های شناخته شده برون خورشیدی است. دانیل کاسن (Daniel Kasen )  توانست تصویری با برنامه ای جدید منتشر کند که میتواند شدت نوری که از سیاره ای تابان می آید را اندازه گیری وهمچنین نیز میتواند بازتاب نورهای منعکس شده از سطح سیاره را نیز اندازه گیری کند. انتظار میرود این سیاره زمانی که در ماه فوریه ( بهمن و اسفند ) از زمین رصد میشود از مقابل ستاره اش بگذرد و تیم های تحقیقاتی بتوانند دوبار این رخداد را ببینند.


منبع : سایت آسمان شب ایران
پنج شنبه 2/10/1389 - 16:55
هوا و فضا
تلسکوپ سوهو توانست تخریب و مرگ این ستاره دنباله دار را در حالی که به خورشید نزدیک می شد را رصد کرده و تصاویر آن را به ثبت برساند. این جرم قبل از اینکه اخترشناسان فرصت شناسایی آن را پیدا کنند توسط خورشید بلعیده شدستاره دنباله دار ناشناسی که در اطراف خورشید دیده شده بود و برای اخترشناسان ناشناس به نظر می آمد سرانجام توسط خورشید بلعیده شد و در تاریکی فرو رفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، تلسکوپ سوهو توانست تخریب و مرگ این ستاره دنباله دار را در حالی که به خورشید نزدیک می شد را رصد کرده و تصاویر آن را به ثبت برساند. این جرم قبل از اینکه اخترشناسان فرصت شناسایی آن را پیدا کنند توسط خورشید بلعیده شد.

این ستاره دنباله دار ناشناخته تا روز جمعه در تصاویر سوهو به چشم می خورد اما روز پس از آن ناپدید شد. این سومین ستاره دنباله داری است که طی سال جاری در اطراف خورشید دیده شده است. به نظر می رسد این اجرام یخی با نام ستاره های دنباله دار خورشید گرد از خارج از منظومه خورشیدی به خورشید نزدیک شده و با نزدیک شدن آنها به خورشید هیچ راهی برای ادامه بقا برای آنها باقی نخواهد ماند.

ستاره محکوم به مرگی که توسط سوهو ردیابی شده است در کنار دیگر ستاره های دنباله داری که طی سال جاری رصد شده اند، گروهی از اجرام کیهانی به نام ستاره های دنباله دار کروتز هستند. نام این گروه از نام اختر شناس آلمانی قرن 19 میلادی "هاینریش کروتز" برگرفته شده است، وی اولین فردی بود که اعلام کرد این ستاره های دنباله دار می توانند بخشی از ستاره ای بزرگتر باشند که طی قرنهای پیش متلاشی شده است.

محاسبات و تخمینهای اخترشناسان نشان می دهد بیش از هزار و 600 ستاره دنباله دار در منظومه خورشیدی وجود دارند که طی سفر خود برای عبور از کنار خورشید با قلب این ستاره بزرگ و درخشان برخورد می کنند و نابود می شوند.

تلسکوپ فضایی سوهو که بخشی از پروژه ای مشترک میان ناسا و آژانس فضایی اروپا به شمار می رود برای ثبت تصاویر ستاره های دنباله دار خورشید گرد در حالی که از کنار خورشید عبور می کنند یا توسط خورشید بلعیده می شوند در موقعیت بسیار مناسبی قرار دارد.

بر اساس گزارش ان بی سی، این تلسکوپ از صفحه ای مرکزی برای خنثی کردن درخشش کورکننده خورشید و به ثبت رساندن شعله های خورشیدی و اجرامی که در کنار خورشید در حرکتند استفاده می کند. این تلسکوپ از سال 1995 در حال ثبت اطلاعاتی از ستاره های دنباله دار خورشید گرد بوده است و پیش از آن اخترشناسان با استفاده از دیگر تلسکوپهای فضایی موفق به یافتن 16 نمونه از این ستاره ها شده بودند.
تابناک

پنج شنبه 2/10/1389 - 16:53
هوا و فضا

سیاراتی که در جهت مخالف حرکت ستاره خود می چرخند


جام جم آنلاین: تئوری تشکیل سیاره ای تاکنون به عنوان یک تئوری پایدار و ثابت در مورد تمام سیارات داخل و خارج از منظومه شمسی مورد استفاده قرار می گرفت.اکنون گروهی از ستاره شناسان به کشف جدیدی در مورد سیارات فرامنظومه شمسی دست یافته اند که نتایج آن می تواند این تئوری را با چالشی جدی مواجه کند.


کنگره نجوم انگلیس در گلاسگوی استاتلند این روزها به یکی از خبرسازترین کنگره های علمی تبدیل شده است. در این اجلاس ستاره شناسان از سراسر دنیا آخرین یافته های خود را در عرصه آسمان ارائه می کنند.

در این کنگره گروهی از ستاره شناسان خبر از کشف 9 سیاره فرامنظومه شمسی جدید دادند و اظهار داشتند که وقتی این نتایج را با آخرین رصدهای سایر سیارات فرامنظومه شمسی ترکیب کردند از کشف این نکته بسیار شگفت زده شدند که از مجموع 27 سیاره فرامنظومه شمسی که در سالهای اخیر کشف شده اند 6 سیاره در جهت مخالف حرکت ستاره خود می چرخند و این دقیقا خلاف آن چیزی است که در منظومه شمسی رخ می دهد.

این کشف جدید، آنچنان غیرمنتظره است که می تواند تئوری فعلی درباره تشکیل سیارات را با چالشی جدی مواجه کند.

«آموری تریاد» از رصدخانه ژنو در این خصوص گفت:«این کشف یک بمب واقعی است که ما در میدان سیارات فرامنظومه شمسی پرتاب کردیم».

تئوری ها نشان می دهند که سیارات در حلقه ای از گاز و گرد و غباری که در اطراف یک ستاره جوان می چرخند تشکیل می شوند.

این حلقه که خاستگاه سیارات است در همان جهت ستاره خود می چرخد. تاکنون اعتقاد بر این بود که تمام سیارات منظومه های سیاره ای از چنین حقله ای و روی چنین مداری تشکیل می شوند و همگی در جهت حرکت ستاره خود می چرخند.

این تئوری برای مثال در منظومه شمسی دیده می شود. این در حالی است که پس از کشف 9 سیاره جدید فرامنظومه شمسی که توسط تیم ستاره شناسان WASP (تحقیقات واید انگل برای سیارات) انجام شد به نظر می رسد که باید در این تئوری تشکیل سیاره ای بازنگری کرد.

این دانشمندان تحقیقات خود را با استفاده از دستگاه طیف نگار HARPS تلسکوپ اروپایی «اسو» با قطر آینه 3.6 متری رصدخانه «لا سیلا» در شیلی همراه با اطلاعات سایر تلسکوپ های دنیا و بررسی تحقیقات جدید و قدیمی درباره سیارات فرازمینی انجام دادند.

این محققان وقتی اطلاعات قدیمی و داده های جدید خود را در هم ادغام کردند در کمال شگفتی دریافتند که بیش از نیمی از تمام سیارات فرامنظومه شمسی گرم مشابه مشتری که تاکنون مطالعه شده اند در همان جهت مدار ستاره خود می چرخند.

این مطالعات جدید نشان می دهند که 6 سیاره فرامنظومه شمسی سرنوشتی متفاوت دارند و در اطراف ستاره خود در جهت اشتباه می چرخند.

«اندرو کامرون» از دانشگاه سنت اندرو آمریکا در این خصوص گفت:«این نتایج جدید، عقاید فعلی را که براساس آن سیارات همیشه باید در جهت حرکت ستاره خود بچرخند به چالش می کشد».

براساس گزارش لس آنجلس تایمز ، از زمان کشف اولین سیاره گرم فرامنظومه شمسی مشابه مشتری که 15 سال قبل اتفاق افتاد تاکنون منشاء این سیارات به صورت یک معما باقی مانده بود. این سیارات جرمی برابر و یا بزرگتر از جرم مشتری دارند و مدار آنها بسیار نزدیک به مدار خورشید خود است.

ستاره شناسان معتقدند که هسته این سیارات غول پیکر ترکیبی از سنگ و ذرات بخ باشد. این ویژگی به طول کلی در مرزهای خارجی منظومه های سیاره ای نمایان می شود.

همچنین تاکنون تصور می شد که سیارات گرم نوع مشتری باید دور از ستاره خود تشکیل شده و بعدا به سمت یک مدار نزدیکتر به خورشید خود مهاجرت کرده باشند.

بسیاری از اخترشناسان معتقدند علت بروز این پدیده ناشی از فعل و انفعال گرانشی با حلقه گرد و غباری است که سیاره از آن ایجاد شده است. این فرایند در چند میلیون سال رخ می دهد و نتیجه آن ایجاد سیاره ای است که در محور چرخش ستاره خود حرکت می کند. این تئوری برای تشکیل سیارات سنگی مشابه زمین بسیار مناسب است.

متاسفانه همه با این کشف جدید موافق نیستند و معتقدند که برای تغییر یک تئوری نیاز به کشف سیارات بیشتری است که مسیر حرکت آنها خلاف جهت حرکت ستاره است.

باوجود این ، دانشمندانی که این کشفیات جدید را انجام داده اند، تئوری پیشنهادی خود را درباره سیارات با حرکت مخالف ارائه کرده اند.

براساس این تئوری پیشنهادی، نزدیکی سیارات گرم مشابه مشتری به خورشیدهای خود نباید در اثر فعل و انفعال با حلقه گرد و غبار باشد بلکه فرایند تکامل آهسته این سیارات در مدت صدها میلیون سال نوعی کشش با سیارات همسایه ایجاد می کند.

بعد از اینکه این اختلالات گرانشی، سیاره فرامنظومه شمسی غول پیکر را در یک مدار مورب و طولانی قرار داد، این سیارات تحت تاثیر اثر جزر و مد قرار می گیرند و انرژی خود را از دست داده و به خورشید خود نزدیک می شوند. این نتایج جدید می توانند راهی به سوی کشف اجرام آسمانی جدید در سایر منظومه های سیاره ای بگشایند.
پنج شنبه 2/10/1389 - 16:52
هوا و فضا

فرضیات جدید دانشمندان درباره حضور میکروارگانیسمهای حاضر بر روی "تیتان"بزرگترین قمر سیاره زحل نشان می دهد که موجودات فرازمینی می توانند بسیار بدبو باشند و بنابراین هیچ چیز شاعرانه ای در دیدار انسان با بیگانگان فضایی وجود ندارد. به گزارش خبرگزاری مهر، نتایج بررسیهای محققان موسسه تکنلوژی ماساچوست نشان می دهد که دیدار انسان با بیگانگان فضایی می تواند چندان خوشایند نباشد.


به گفته این محققان، مواد شیمیایی پایه حیات ارگانیسمهای فرازمینی به گونه ای است که این موجودات بوی وحشتناکی دارند که این بو می تواند برای انسان بسیار کشنده باشد.

این دانشمندان فرضیه خود را با بررسی تیتان بزرگترین قمر زحل توسعه دادند. سرپرست این تیم تحقیقاتی که نتایج یافته های خود را امروز سه شنبه 13 آوریل در کنگره نجوم انگلیس در گلاسگوی اسکاتلند عرضه کرد در این خصوص گفت: "حیات نیاز به مایع دارد بنابراین اگر روی تیتان اشکالی از حیات وجود داشته باشد این ارگانیسمها باید برپایه متان مایع و نه برپایه آب به حیات خود ادامه دهند. این بدان معنی است که اساس مواد شیمیایی این موجودات کلا با پایه شیمیایی انسان متفاوت است."

براساس گزارش "اسپیس"، تصاویری که کاوشگر کاسینی در ژانویه 2005 از کوهها، رودخانه ها و دریاچه های متان تهیه کرد نشان می دهند که این قمر زحل از مایع متان و اتان پوشیده شده است.

تیتان دو برابر بزرگتر از قمر زمین بوده و ظاهری مات، یخی و نارنجی رنگ دارد. فاصله این قمر تا خورشید 10 برابر بیشتر از فاصله زمین تا خورشید است و بنابراین دمای سطح آن بسیار پایین و حدود 180- سانتیگراد است.

به گفته این دانشمند، میکروارگانیسمهایی که بتوانند روی تیتان زندگی کنند از مولکولهای سازگار با یک متابولیسم برپایه متان تشکیل شده اند. تنوع عناصر تشکیل دهنده این مولکولها بسیار بیشتر از مولکولهای زمینی است.

همچنین این مولکولها بسیار کوچکتر و از نظر شیمیایی واکنش پذیرتر هستند و برای اینکه بتوانند در متان مایع حل شوند نباید بیشتر از 6 اتم داشته باشند. در حالی که این رقم برای مولکولهای زمینی 10 مولکول است.

از سویی دیگر حدود سه هزار و 400 مولکول می توانند در سطح تیتان وجود داشته باشند که از میان آنها کربن، نیتروژن، اکسیژن، گوگرد و فسفر از همه بیشترند.

این پژوهشگر "ام. آی. تی" در این خصوص توضیح داد: "علاوه بر تمام این مسائل، باید انواع مختلف پیوندها و عناصری را که می توانند به صورت اشکال ناپایدار و غیرعادی وجود داشته باشند مورد بررسی قرار گیرند. انرژی فاکتور دیگری است که می تواند بر روی حیات در تیتان اثر بگذارد. با یک نور خورشید برابر با 10 درصد از نوری که زمین دریافت می کند، انرژی بر روی تیتان یک منبع با ارزش است. بنابراین می توانیم ارگانیسمهایی را تصور کنیم که به آهستگی رشد می کنند."

این محقق در پایان نتیجه گیری کرد: "برخلاف آن چیزی که در فیلمهای هالیوودی نشان داده می شود اگر تنها یکی از این بیگانگان فضایی به یک محیط سازگار با حیات انسان منتقل شود می تواند بلافاصله منفجر شود و بخاراتی را ساطع کند که این بخارات می توانند تمام موجودات پیرامون خود را نابود کنند. در حقیقت این موجودات می توانند بوی وحشتناکی داشته باشند. بنابراین هیچ چیز شاعرانه ای نمی تواند در دیدار فضاییها و زمینیها وجود داشته باشد."

به گزارش مهر، پیش از این اخترشناس رصدخانه سلطنتی انگلیس با تاکید به این نکته که شاید رفتار بیگانگان فضایی با انسان چندان دوستانه نباشد هشدار داد دولتها و سازمان ملل برای کنترل عواقب ارتباط اتفاقی انسان با این موجودات "فعلا خیالی" باید تمهیدات جدی اتخاذ کنند.

این هشدار در پی گفتگوهایی که بر تسریع جستجو برای یافتن بیگانگان یا حیات در خارج از سیاره زمین انجام گرفته، اعلام شده است. "مارک کوکلا" اخترشناس رصدخانه سلطنتی گرینویچ می گوید نتایج برقراری ارتباط با نسلی فرازمینی که هنوز مدرکی از وجود آنها به دست نیامده است لزوما نمی تواند نتیجه ای باشد که انسان به آن امیدوار است و به همین دلیل برای بررسی نتایج احتمالی خوب یا بد باید دولتهای مختلف و سازمان ملل در انجام این مطالعات مشارکت داشته باشند.

موضوع بیگانگان فضایی نخستین بار 51 سال قبل مطرح شد. در حقیقت در 19 سپتامبر 1959 دو فیزیکدان به نامهای "جوزپه کوکونی" و "فیلیپ مورسون" مقاله کوتاهی را در مجله علمی "نیچر" منتشر کردند و در آن نشان دادند که بسامدهای سازگاز با گوش دادن، بسامدهایی هستند که در طول موج بین 18 تا 21 سانتیمتر قرار دارند. روی این بسامدها "اکسی دریل" و "هیدروژن خنثی" ساطع می شوند. تمدنی که می خواهد با بیگانگان ارتباط برقرار کند باید دلایل خوب منطقی برای انتخاب آنها داشته باشد.

عنوان مقاله کوکونی و موریسون، "جستجو برای ارتباطات بین ستاره ای" بود و بیان می داشت: "احتمال موفقیت به سختی قابل ارزیابی است. در هر حال اگر جستجو را آغاز نکنیم، احتمال موفقیت بی شک برابر با هیچ خواهد بود
 

پنج شنبه 2/10/1389 - 16:51
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته