• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3
تعداد نظرات : 3
زمان آخرین مطلب : 5646روز قبل
دانستنی های علمی

اصولا رسول اكرم(ص) و ائمه(علیهم السلام) طبق روایاتى كه داریم قبل‏از این عالم انوارى بوده‏اند در ظل عرش و در انعقاد نطفه و طینت از بقیه مردم‏امتیاز داشته‏اند.»

حضرت امام خمینى ضمن بیان مطلب فوق افزوده‏اند:

«ومقاماتى دارند الى ماشاء الله چنانكه در روایات معراج جبرئیل عرض مى‏كند:

... هرگاه كمى نزدیكتر مى‏شدم، سوخته بودم.

با این فرمایش كه ... ما با خداحالاتى داریم كه نه فرشته مقرب آن را مى‏تواند داشته باشد و نه پیامبر مرسل.این‏جزء اصول مذهب ماست كه ائمه(علیهم السلام) چنین مقاماتى دارند.

چنانكه به حسب روایات این مقامات معنوى براى حضرت زهرا(ع) هم هست.»

پیشوایان شیعه تمام عمر خویش را صرف بسط احكام و اخلاق و عقاید نمودند و تنهاهدف و مقصدشان نشر احكام خدا و اصلاح و تهذیب بشر بوده، نورشان از بسیط خاك تاآن سوى افلاك و از عالم ملك تا آن سوى ملكوت اعلى پرتوافشانى كرده و مى‏كند.

در این مختصر با استفاده از رهنمودهاى معصومین(علیهم السلام) و علماى بزرگواردر محضر درخشان‏ترین سیماى نورانى از تبار امام كاظم(ع) و آفتاب خطه خراسان‏مى‏نشینیم و از اخلاق امام هشتم، هشت درس فرا مى‏گیریم.

دستت نمى‏رسد كه بچینى گلى ز شاخ بارى بپاى گلبن ایشان گیاه باش

1- عبادت و نیایش
امام خمینى مى‏نویسد:
فرموده ائمه(علیهم السلام) كه:
«عبادت ما عبادت احرار است كه فقط براى حب خداست، نه طمع به بهشت‏یا ترس‏از جهنم است‏»از مقامات معمولى و اول درجه ولایت است. از براى آنها در عبادات حالاتى است كه‏به فهم ما و شما نمى‏گنجد.

و در جاى دیگر مى‏فرماید: شما خیال مى‏كنید گریه‏هاى‏ائمه طاهرین(علیهم السلام) و ... براى تعلیم بوده و مى‏خواسته‏اند به دیگران‏بیاموزند؟

آنان با تمام آن معنویات و مقام شامخى كه داشتند از خوف خدامى‏گریستند و مى‏دانستند راهى كه در پیش دارند پیمودنش چه قدر مشكل و خطرناك‏است.

از مشكلات، سختیها ناهمواریهاى عبور از صراط كه یك طرف آن دنیا و طرف‏دیگرش آخرت مى‏باشد و از میان جهنم مى‏گذرد خبر داشتند.

از عوالم قبر، برزخ،قیامت و عقبات هولناك آن آگاه بودند از این روى هیچگاه آرام نداشته و همواره‏از عقوبات شدید آخرت به خدا پناه مى‏بردند.

شیخ صدوق (متوفا به سال 381) ازابراهیم بن عباس نقل مى‏كند كه: حضرت رضا(ع) در شب كم مى‏خوابید و بیشتر بیدارمى‏ماند، اكثر شبهایش را از اول شب تا صبح احیا مى‏داشت (و به عبادت و نیایش‏مى‏پرداخت).

و حتى اهل منزل خود را به نماز شب وادار مى‏ساخت.

شیخ صدوق در جاى دیگر از رجاء بن ابى‏ضحاك نقل مى‏كند كه وى گفت:

مامون به من ماموریت داد تا حضرت رضا(ع) را (به اجبار) از مدینه به مروبیاورم (تا تحت نظر باشد) و دستور داشتم از راه مخصوصى امام را بیاورم و وى رااز قم عبور ندهم (چون مركز شیعیان بود و احتمال شورش مى‏رفت) و شب و روزمى‏بایست‏به نگهبانى از آن حضرت مشغول باشم. از مدینه تا مرو با حضرت بودم، به‏خدا سوگند كسى را مانند او در تقوا و كثرت ذكر خدا و خوف از او در تمام اوقات‏ندیدم. و سپس به تفصیل، كیفیت اداى نمازها و ذكرها و راز و نیازهاى‏حضرت‏راشرح‏مى‏دهد.

آن حضرت درباره وحشت و هراس شیطان از نماز و نمازگزارمى‏فرماید:

شیطان همواره از مومنى كه مراقب وقت نمازهاى پنجگانه‏اش باشد در هراس‏است و در صورتى كه وى نمازهاى خود را ضایع كند بر او جرات پیدا مى‏كند و كم كم‏او را در گناهان بزرگ مى‏اندازد.

برخیز و شست و شو كن با اشك خود وضو كن تحصیل آبرو كن در پیشگاه یزدان دور افكن این ریا را وین كبر و این هوى رایكدم بخوان خدا را چون عاشقى پریشان

2- انس به قرآن و تامل در آن
اصولا پیوند میان قرآن و عترت پیوندى عمیق،جاودانه و پایدار است كه حدیث‏شریف ثقلین بدان شهادت داده است.
شیخ صدوق از یكى از معاصران حضرت چنین نقل كرده است: همه كلام حضرت و جوابها ومثالهایش برگرفته از قرآن بود، هر سه روز یك بار قرآن را ختم مى‏كرد و مى‏فرمود:

اگر بخواهم در كمتر از سه روز هم مى‏توانم آن را ختم نمایم اما هرگز به آیه‏اى‏نمى‏رسم مگر اینكه در معناى آن و اینكه درباره چه چیزى و در چه وقتى نازل گشته،مى‏اندیشم.

آن حضرت در مورد پیروى از قرآن مى‏فرماید: قرآن كلام و سخن خداست ازآن نگذرید و هدایت را در غیر آن نجویید كه گمراه مى‏شوید. (12)

3- اطاعت از ولى امر
اساسا تمامى ائمه اطهار(علیهم السلام) تا قبل از رسیدن به‏مقام امامت مطیع‏ترین فرد نسبت‏به ولى امر خویش بوده‏اند.
امام كاظم(ع) فرموده‏اند: «على، پسرم، بزرگترین فرزندم است و سخنانم راشنواتر و دستوراتم را مطیع‏تر است‏».
و اینك ما كه در زمان غیبت‏حضرت صاحب‏العصر(ع) بسر مى‏بریم نیز بایستى با تمام توان خویش از ولایت فقیه كه منصب‏نمایندگى از جانب حضرت حجت(ع) است، حمایت و پاسدارى نماییم. و چه بسیار دور ازحقیقت‏اند آنان كه با طرح شبهات كودكانه مى‏خواهند اصل ولایت فقیه را زیر سؤال‏برند، در صورتى كه اطاعت از ولى فقیه در زمان غیبت، مورد تصریح حضرات‏معصومین(علیهم السلام) قرار گرفته است و حضرت امام خمینى نیز به تفصیل در كتاب‏ولایت فقیه به شرح آن پرداخته‏اند.

در قسمتى از كتاب فوق مى‏خوانیم:

الفقهاء امناء الرسل .. همانطور كه پیغمبر اكرم مامور اجراى احكام و برقرارى‏نظامات اسلام بود و خداوند او را رئیس و حاكم مسلمین قرار داده و اطاعتش راواجب شمرده است فقهاى عادل هم بایستى رئیس و حاكم باشند و اجراى احكام كنند ونظام اجتماعى اسلام را مستقر گردانند.

4- علم و دانش
شیخ طبرسى (از علما و دانشمندان قرن ششم) نقل مى‏كند كه: امام كاظم(ع) همواره به فرزندان خویش مى‏فرمود: این برادر شما، على بن موسى،عالم آل محمد است، پس از وى در مورد ادیان خود بپرسید و آنچه به شما تعلیم‏مى‏دهند را حفظ كنید، چرا كه از پدرم (امام صادق(ع‏» چندین بار شنیدم كه‏مى‏فرمود:

عالم آل محمد در صلب توست و اى كاش او را درك مى‏كردم. یك بار خودآن حضرت فرمودند:

من در روضه (مسجد النبى ص) مى‏نشستم، در مدینه دانشمندان زیادى بودند، هرگاه‏یكى از آنها در پاسخ دادن به مطلبى عاجز مى‏گشت، همگى به من اشاره مى‏كردند ومسائلى را پیش من مى‏فرستادند و من به آنها پاسخ مى‏دادم.

آرى! از سربلندى‏ندیده قافش صداى سیمرغ.

شیخ طبرسى از هروى نقل كرده است كه: هیچ كس را دانشمندتر از على بن موسى‏الرضا(ع) ندیدم و هیچ دانشمندى نیز وى را ندید مگر اینكه همانند من به فضل ودانش او شهادت داد.

شیخ صدوق مى‏نویسد: مامون افرادى را از فرقه‏ها و گروههاى‏مختلف و گمراه دعوت مى‏كرد و قصد آن داشت تا بر امام در بحث و مناظره پیروزشوند و این به جهت‏حقد و حسدى بود كه نسبت‏به آن حضرت در دل داشت، اما امام باكسى به بحث ننشست جز آنكه در پایان به فضیلت آن حضرت اعتراف كرد و در برابراستدلال امام سر فرود آورد.

آرى «چراغى را كه ایزد برفروزد» هیچكس را توان‏خاموشى آن نخواهد بود.

خود حضرت امام رضا(ع) مى‏فرماید:

... آنگاه كه من بر اهل تورات با توراتشان و بر اهل انجیل با انجیلشان و براهل زبور با زبورشان و بر صائبین با زبان عبرى خودشان و بر هربذان با زبان‏فارسى‏شان و بر رومیان با زبان خودشان و بر اصحاب مقالات با لغت‏خودشان استدلال‏كنم. و آنگاه كه هر دسته‏اى را محكوم كردم و دلیلشان را باطل ساختم و دست ازعقیده و گفتار خود كشیدند و به گفتار من گراییدند مامون در مى‏یابد مسندى كه‏بر آن تكیه كرده است‏حق او نیست و در این هنگام پشیمان مى‏گردد. سپس فرمود:

«ولا حول ولا قوه الا بالله العلى العظیم‏».

5-امر به معروف و نهى از منكر
طبق تصریح آیات قرآن و روایات‏اهل بیت(علیهم السلام) امر به معروف و نهى از منكر از اهمیت ویژه‏اى برخورداراست و اصولا سایر واجبات به واسطه آن دو برپا مى‏گردند. امیرالمؤمنین(ع) فرموده است: امر به معروف و نهى از منكر را ترك مكنید كه در غیر این صورت ستمگران برشما مسلط مى‏گردند و آنگاه هر قدر هم كه دعا كنید اجابت‏نمى‏شود.
در جاى دیگر نیز فرموده‏اند:
قوام دین در سه چیز خلاصه مى‏شود:امر به معروف، نهى از منكر و اقامه حدود.
با توجه به فرمایش حضرت رسول اكرم(ص) كه بالاترین جهاد سخن‏عدلى است كه نزد فرمانرواى ظالمى ایراد گردد حضرت رضا(ع) در مقاطع مختلف‏زندگى خویش با جلوه‏هاى گوناگون توانست‏با بالاترین جهاد سیاستهاى باطل‏زمامداران ستمگر زمان خویش را نقش بر آب نماید و چهره حق و حقیقت رابنمایاند.

نقش امر به معروف و نهى از منكر به حدى در زندگى آن حضرت بارز بود كه یكى ازمهمترین علل شهادت حضرت رضا(ع) محسوب مى‏گردد.

مرحوم شیخ صدوق در كتاب عیون اخبار الرضا(ع) در باب اسباب شهادت آن حضرت، سه‏خبر نقل كرده است كه موید ادعاى مزبور مى‏باشد.

و جالب اینجاست كه در ضمن خبراول حضرت به پرونده ثروتهاى بادآورده مامون و غیرقانونى بودن آنها نیز اشارت‏كرده است.

مرحوم شیخ كلینى (متوفا به سال‏329) درباره عذاب تاركان امر به معروف و نهى‏از منكر حدیثى از امام رضا(ع) نقل كرده كه آن حضرت از قول رسول خدا(ص) فرموده:

زمانى كه امت من نسبت‏به امر به معروف و نهى از منكر سهل انگارى كنند ومسوولیت را به گردن یكدیگر اندازند (و هر كس منتظر این باشد كه دیگرى آن راانجام دهد) در این صورت بایستى منتظر عذاب الهى باشند و این كار آنها به منزله‏اعلان جنگ با خداست.

یكى از كنیزان مامون چنین گفته است:

«هنگامى كه در منزل مامون بودیم در بهشتى از خوردنى‏هاى و نوشیدنى‏ها و بوى خوش و پول فراوان بسرمى‏بردیم اما همین كه مامون مرا به امام رضا(ع) بخشید دیگر از آن همه ناز ونعمت‏خبرى نبود، زنى كه سرپرست ما بود، شب ما را بیدار مى‏كرد و به نماز وادارمى‏ساخت كه بر ما سخت و گران مى‏آمد و آرزو مى‏كردم از آنجا رهایى یابم ..»

كه‏البته به زودى توسط حضرت به دیگرى بخشیده شد زیرا لیاقت‏خدمت در منزل امام رانداشت.

همانطور كه ملاحظه مى‏شود، امام نسبت‏به نماز شب خواندن اهل منزل عنایت‏داشتند و لذا به سرپرست زنان دستور داده بودند كه آنها را در آن موقع بیدارنمایند.

در اینجا یادآورى این نكته بجاست كه میان «تحمیل عقیده‏» و «تحمیل‏عمل در برخى امور» تفاوت وجود دارد. در قرآن كریم مى‏خوانیم:

«لا اكراه فى الدین‏»[در دین تحمیل عقیده راه ندارد.] در صورتى كه تحمیل عمل در برخى ازموارد كه مصلحت‏بالاترى وجود دارد نه تنها جایز بلكه ضرورى مى‏باشد. به عنوان‏مثال وقتى معلمى دلسوز، دانش‏آموز خود را به انجام پاره‏اى از تكالیف وادارمى‏سازد، هیچگاه نمى‏خواهد تحمیل عقیده نماید بلكه به خاطر در نظر گرفتن صلاح ومصلحت دانش‏آموزش به وى نوعى عمل را اجبار مى‏كند و چه بسا همان دانش‏آموز پس ازرسیدن به مدارج عالى علمى از كار معلم بسیار خشنود و دلشاد گردد.

تذكرات دلسوزانه خمینى كبیر را مرورى دوباره كنیم: باید همه بدانیم كه آزادى‏به شكل غربى آن كه موجب تباهى جوانان و دختران و پسران مى‏شود از نظر اسلام وعقل محكوم است و تبلیغات و مقالات و سخنرانى‏ها و كتب و مجلات بر خلاف اسلام و عفت‏عمومى و مصالح كشور حرام است و بر همه ما و همه مسلمانان جلوگیرى از آنها واجب‏است و از آزادى‏هاى مخرب باید جلوگیرى شود و از آنچه در نظر شرع حرام و آنچه‏برخلاف مسیر ملت و كشور اسلامى و مخالف با حیثیت جمهورى اسلامى است‏بطورقاطع اگرجلوگیرى نشود همه مسوول مى‏باشند و مردم و جوانان حزب‏اللهى اگر برخورد به یكى‏از امور مذكور نمودند به دستگاههاى مربوطه رجوع كنند و اگر آنان كوتاهى نمودندخودشان مكلف به جلوگیرى هستند خداوند تعالى مددكار همه باشد.

6- هشیارى سیاسى و سازش ناپذیرى
ائمه(علیهم السلام) نه فقط خود با دستگاههاى‏ظالم و دولتهاى جائر و دربارهاى فاسد مبارزه كرده‏اند بلكه مسلمانان را به جهادبر ضد آنها دعوت نموده‏اند، بیش از پنجاه روایت در وسائل الشیعه و مستدرك‏و دیگر كتب هست كه «از سلاطین و دستگاه ظلمه كناره‏گیرى كنید و به دهان مداح‏آنها خاك بریزید، هر كس یك مداد به آنها بدهد یا آب در دواتشان بریزد چنین وچنان مى‏شود ..» خلاصه دستور داده‏اند كه با آنها به هیچ وجه همكارى نشود وقطع رابطه بشود.

امام خمینى در جاى دیگر اینطور مى‏فرمایند:

ائمه ما(علیهم السلام) همه شان كشته شدند براى اینكه همه اینها مخالف با دستگاه ظلم‏بودند اگر چنانچه امامهاى ما تو خانه‏هایشان مى‏نشستند .. محترم بودند،روى سرشان مى‏گذاشتند ائمه ما را، لكن مى‏دیدند هر یك از اینها حالا كه‏نمى‏تواند لشركشى كند از باب اینكه مقتضیاتش فراهم نیست، دارد زیرزمینى اینهارا از بین مى‏برد، اینها را مى‏گرفتند حبس مى‏كردند ..

مرحوم شیخ كلینى از قول‏یكى از یاران امام رضا(ع) مى‏نویسد:

پس از آنكه حضرت رضا(ع) به امامت رسید سخنانى ایراد فرمود كه بر جان وى‏ترسیدیم و لذا به آن حضرت عرض شد: مطلبى آشكار كردى كه بیم داریم این طاغوت(هارون) بر علیه شما اقدامى كند، و حضرت در جواب فرمود:

هر كارى مى‏تواند انجام دهد ..

یكى دیگر از یاران حضرت مى‏گوید:

به امام عرض كردم: شما خود را به این امر (یعنى امامت) شهره ساخته و جاى پدرنشسته‏اید، در حالى كه از شمشیر هارون خون مى‏چكد (و دوران اختناق عجیبى‏حكمفرماست، شما با چه جراتى چنین مى‏كنید؟!) كه آن حضرت با پاسخ خود به وى‏فهماند كه این مسائل و ماموریتهاى ائمه(علیهم السلام) قبلا از جانب الهى تعیین‏شده و هارون قدرت مقابله با حضرت را ندارد.

امام هشتم با هشیارى سیاسى خویش‏توانست پس از مرگ هارون (كه در سال دهم از امامت‏حضرت اتفاق افتاد) در دوران‏نزاع و كشمكش‏هاى میان دو برادر (یعنى امین و مامون) به ارشاد و تعلیم و تربیت‏شیعه ادامه دهد.

و بالاخره پس از به قدرت رسیدن مامون، با حركتها و موضعگیریهاى دقیق وحكیمانه نقش عظیم خویش را به خوبى ایفا نمود.

همانطور كه معروف است مامون در میان خلفاى بنى‏عباس از همه داناتر و زیرك‏تربود، از علوم مختلف آگاهى داشت و تمام اینها را وسیله‏اى براى پیشبرد قدرت‏شیطانى خویش قرار داده بود و از همه مهمتر جنبه عوام فریبى وى بود. وى با طرح‏یك نقشه حساب شده، ولایت عهدى حضرت را پیشنهاد كرد كه اهداف مختلفى را دنبال‏مى‏نمود از جمله: در هم شكستن قداست و مظلومیت امامان شیعه و پیروانشان،مشروعیت‏بخشیدن به حكومت‏خویش و خلفاى جور قبلى و كسب وجهه و حیثیت‏براى خویش،تخطئه شیعیان مبنى بر عدم اعتنا به دنیا و ریاست، كنترل مركز و كانون مبارزات، دور كردن امام از مردم و تبدیل امام به یك عنصر دربارى و توجیه‏گر دستگاه.

مقام معظم رهبرى حضرت آیه‏الله خامنه‏اى (مدظله العالى) ضمن برشمردن و توضیح‏اهداف فوق فرموده‏اند:

در این حادثه، امام هشتم على بن موسى الرضا(ع) در برابر یك تجربه تاریخى عظیم‏قرار گرفت و در معرض یك نبرد پنهان سیاسى كه پیروزى یا ناكامى آن مى‏توانست‏سرنوشت تشیع را رقم بزند، واقع شد. در این نبرد رقیب كه ابتكار عمل را بدست‏داشت و با همه امكانات به میدان آمده بود مامون بود.

مامون با هوشى سرشار و تدبیرى قوى و فهم و درایتى بى‏سابقه قدم در میدانى‏نهاد كه اگر پیروز مى‏شد و اگر مى‏توانست آنچنانكه برنامه‏ریزى كرده بود كار رابه انجام برساند یقینا به هدفى دست مى‏یافت كه از سال چهل هجرى یعنى از شهادت‏على بن ابیطالب(ع) هیچیك از خلفاى اموى و عباسى با وجود تلاش خود نتوانسته‏بودند به آن دست‏یابند یعنى مى‏توانست درخت تشیع را ریشه‏كن كند و جریان معارضى‏را كه همواره همچون خارى در چشم سردمداران خلافتهاى طاغوتى فرو رفته بود بكلى‏نابود سازد. اما امام هشتم با تدبیرى الهى بر مامون فائق آمد و او را درمیدان نبرد سیاسى كه خود به وجود آورده بود بطور كامل شكست داد و نه فقط تشیع‏ضعیف یا ریشه‏كن نشد بلكه حتى سال دویست و یك هجرى یعنى سال ولایتعهدى آن حضرت‏یكى از پر بركت‏ترین سالهاى تاریخ تشیع شد و نفس تازه‏اى در مبارزات علویان‏دمیده شد و این همه به بركت تدبیر الهى امام هشتم و شیوه حكیمانه‏اى بود كه آن‏امام معصوم در این آزمایش بزرگ از خویشتن نشان داد.

آرى نمونه‏هاى هشیارى وتیزبینى آن حضرت در قضایاى متعددى جلوه‏گر است مانند ماجراى نماز عید كه هر چندبا پیشنهاد مامون بود اما حركت و شیوه حضرت به گونه‏اى بود كه مامون دستورجلوگیرى از اقامه نماز را صادر كرد و به قول رهبر عزیزمان «مامون را درمیدان نبردى كه خود به وجود آورده بود بطور كامل شكست داد.»

7- تواضع و فروتنى
مرحوم شیخ صدوق به نقل از یكى از معاصران حضرت رضا(ع)مى‏نویسد: چون سفره انداخته مى‏شد، غلامانش حتى دربان و نگهبان نیز با اوسر یك سفره مى‏نشستند. مرحوم ابن شهر آشوب (متوفا به سال 588) نیز مى‏نویسد: روزى امام وارد حمام شد، مردى (كه حضرت را نمى‏شناخت) از وى درخواست كرد تا اورا كیسه كشد، امام نیز پذیرفت و مشغول شد. حاضران به آن مرد، حضرت را معرفى‏كردند و او با كمال شرمندگى و سرافكندگى از حضرت پوزش خواست اما حضرت رضا(ع)او را آرام نمود و به كار خود همچنان ادامه داد.

مرحوم كلینى طبق حدیثى فرموده:

شبى امام مهمان داشت، در میان صحبت، چراغ دچار نقص گشت، مهمان خواست‏آن را اصلاح نماید ولى حضرت اجازه نداد و خود به اصلاح آن پرداخت.

مرحوم علامه مجلسى (متوفا به سال 1111) چنین نقل كرده است:

مردى از اهالى بلخ گوید:

در سفر خراسان با حضرت همراه بودم، به دستور وى سفره‏انداخته شد و خدمتكاران و غلامان، چه سیاهان و چه غیر ایشان، همگى را بر سر یك‏سفره نشاند، به امام عرض كردم:

فدایت‏شوم خوب بود براى اینها سفره جداگانه‏اى‏مى‏انداختید. حضرت فرمود:

ساكت‏باش.

پروردگار همه یكى است، پدر و مادر همه یكى است و پاداش و جزا (فقط) به عمل‏بستگى دارد (نه بر حسب و نسب و جاه و مقام).

8- احترام و محبت‏به دیگران
مرحوم اربلى (از دانشمندان قرن هفتم) در خبرى‏كه نقل نموده است از قول یكى از معاصران امام رضا(ع) مى‏نویسد: هرگز ندیدم كه‏امام در سخن خویش نسبت‏به كسى بى‏احترامى كند و هرگز ندیدم كه كلام دیگرى‏را قطع كند، و مى‏گذاشت تا سخنانش به پایان رسد .. هیچگاه در برابر كسى كه‏مقابلش نشسته بود پاهایش را دراز نمى‏كرد و تكیه نمى‏زد. هرگز ندیدم به هیچیك‏از خدمتكاران و غلامانش ناسزا گوید ..

آن حضرت فرموده است:

محبت‏به دیگران‏نیمى از عقلانیت و خرد ورزى است.

و از آنجا كه درصد قابل توجهى از كینه‏ها ودلخورى‏ها به سبب سخنان بى‏مورد و بعضا نیش‏دارى است كه نسبت‏به یكدیگر اظهارمى‏گردد و شاید در اكثر موارد نیز بى‏قصد و غرض باشد آن حضرت فرموده‏اند:

سكوت موجب جلب محبت مى‏گردد.

پوزش
در پایان، از محضر نورانى امام رئوف و مهربان‏حضرت رضا(ع) پوزش مى‏طلبیم; چرا كه بیان یك ویژگى از ویژگیهاى خدایى ایشان ازعهده كسى ساخته نیست.

دوشنبه 20/8/1387 - 20:28
کامپیوتر و اینترنت

همه ی ما میدانیم که امروزه با وجود افزایش روزافزون سمینار ها، کنفرانس ها و پرزنت های بزرگ و کوچک، علمی و تجاری، تخصصی و غیر تخصصی و ... میزان احتیاج به نرم افزاری برای مدیریت مطالبی که در این مجامع ارائه میشود، نیز به همان نسبت افزایش یافته است. و همچنین همه ی ما این مطلب را نیز میدانیم که بهترین و عمومی ترین نرم افزار موجود برای این امر، نرم افزار Powerpoint است که توسط microsoft در مجموعه ی Office این شرکت ارائه میشود. کاربرد بسیار زیاد این نرم افزار، یادگیری سریع و کارکرد آسان و توانایی ارائه ی حرفه ای این نرم افزار موجب فراگیری روزافزون این نرم افزار گشته است، به طوری که در حال حاضر علاوه بر خود این نرم افزار، قالب ها و پلاگین ها و موارد جانبی بسیار بسیار زیادی حتی به صورت رایگان و بر روی اینترنت در دسترس همگان میباشد. یکی از قابلیت های بسیار عالی این نرم افزار راحتی کار با آن میباشد که نه به صرف وقت زیادی احتیاج دارد و نه به تخصص بسیار بالایی، البته از طرف دیگر اون انعطاف پذیری گرافیکی ای مورد نیاز برخی از ما که به راحتی توسط نرم افزارهایی مثل Adobe Flash تأمین میشود را برخوردار نمی باشد. پس چه بهتر که بتوان از ترکیب این دو نرم افزار (Flash و Powerpoint) برای ارائه ی یک محصول زیبا، سریع و آسان! استفاده کرد. در این مقاله نحوه ی insert و یا حتی embed کردن یک فایل Flash در یک پروژه ی Powerpoint نسخه ی 2007 را توضیح خواهیم داد:

 

در ابتدا مطمئن شوید که Flash Player بر روی سیستم شما نصب میباشد. بعد مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

1. یک پروژه ی جدید ایجاد کرده و یا پروژه ی قبلی موجود بر روی سیستم خود را باز نمائید. بر روی دکمه ی "Microsoft Office Button" که در گوشه ی سمت چپ بالای نرم افزار قرار دارد کلیک نمائید. از پنجره ای که باز میشود، دکمه ی "PowerPoint Options" را زده و وارد صفحه ی مربوطه شوید. اولین گزینه از ستون سمت چپ به نام "Popular" را کلیک نموده و بعد در ستون سمت راست گزینه ی "Show Developer tab in the Ribbon" را انتخاب نمائید. دکمه ی "OK" را بزنید.

 

2. بر روی تب "Developer" کلیک نموده و به گروه "Controls" موجود در این تب مراجعه نمائید. برای دسترسی به گزینه ی "More Controls" دکمه ای که طرح گرافیکی چکش و میخ را دارد، کلیک نموده و به پنجره ی مربوطه بروید.

 

3. در پنجره ی "More Controls" گزینه ی "Shockwave Flash Object" را از لیست موجود انتخاب نمائید و بعد دکمه ی "OK" را بزنید. حال نشانگر mouse خود را بر روی نقطه ای دلخواه از صفحه قرار دهید، دکمه ی چپ mouse را پائین نگه داشته و به همان اندازه که علاقه دارید فایل Flash شما نمایش داده شود آن را بکشید و بعد دکمه ی mouse را رها کنید.

 

4. بر روی کنترلی که در صفحه رسم نموده اید right click کرده و از منویی که ظاهر میشود گزینه "Properties" را انتخاب نمائید تا به صفحه ی مربوط به آن دسترسی پیدا کنید.

 

5. در تب "Alphabetic"، برای خصوصیت "Movie" آدرس جایی که فایل Flash شما آنجا قرار دارد را به طور کامل تایپ کنید (داخل خود سیستم و یا URL جایی که فایل شما اونجا آپلود شده است)... برای اجرای اتوماتیک فایل Flash در همان پنجره خصوصیات، برای خصوصیت "Playing" مقدار true و برای embed کردن این فایل، برای خصوصیت "EmbedMovie" نیز مقدار true را انتخاب نمائید.

 

6. پنجره ی "Properties" را ببندید و پروژه ی خود را ذخیره نمائید.

به این ترتیب و به سادگی تمام، شما نیز توانستید یک فایل Flash رو داخل پروژه ی Powerpoint خود وارد کرده و از آن استفاده نمائید. برای مشاهده ی پرزنت خودتون میتوانید با کلیک بر روی "Slide Show" از گروه "Presentation Views " از تب "View" و یا فقط با یک بار فشردن دکمه ی F5، این کار را انجام دهید.

راه حل جایگزین برای وارد کردن فایل های Flash داخل PowerPoint 2007:
همانطور که حتما تا به حال به فکر شما هم رسیده، انجام این مراحل برای شخصی که برای slide های مختلف، متفاوت و در بعضی موارد حتی زیاد پرزنت خود، مجبور به استفاده از فایل های Flash میباشد، کمی وقت گیر و خسته کننده است. حتما شما هم با من هم عقیده هستید که اگر یک shortcut برای insert فایل های Flash در نرم افزار Powerpoint وجود داشت، کار بسیار راحت تر و ساده تر بود و نیاز به صرف اینهمه وقت و انرژی برای استفاده از اینگونه فایل ها داخل پرزنت های ما نبود. اما خوب، در این نسخه از این محصول که این قابلیت گنجانده نشده است و ما در حالت عادی برای هر slide مجبور به طی تمام مراحل فوق میباشیم.
البته هنوز یک راه حل دیگر برای انجام این کار وجود دارد! که آن هم استفاده از کامپوننت ها و یا پلاگین های موجود بر روی اینترنت میباشد. یکی از این موارد "Wondershare PPT2Flash" است که اختصاصاً قابلیتی به نام "Insert Flash" دارد. توسط PPT2Flash، میتوان مستقیما فایل های Flash را انتخاب نموده و در پنجره ای جدا نحوه ی قرار گیری آنها در Slide های مختلف از پروژه را مدیریت نمود.... به عکس های زیر توجه نمائید:

 

موفق و موید باشید.

جمعه 3/8/1387 - 1:40
دانستنی های علمی

علائم ظهور

رواياتى كه در مورد حوادث قبل از ظهور و علائم ظهور رسيده بسيار و متنوع است‏برخى از اين روايات جو اجتماعات و بويژه وضع جوامع اسلامى را پيش از ظهور تشريح مى‏كند و برخى ديگر حوادثى را كه نزديك به ظهور واقع مى‏شوند شرح مى‏دهد و برخى هم بروز امورى عجيب را بيان مى‏نمايد.

بررسى همه اين روايات با پيچيدگيها و رمزهايى كه در برخى وجود دارد بعهده كتابهاى مفصل است و علاقمندان مى‏توانند به كتابها و متونى كه اين روايات را نقل كرده‏اند مراجعه نمايند ما در اين مقال چند علامت راكه روشنتر و به درك نزديكترند ذكر مى‏كنيم:

الف - رواياتى كه جو قبل از ظهور را مشخص مى‏سازد.

1 - شيوع ظلم و جور و فسق و گناه و بى دينى در سراسر جهان و در جوامع اسلامى: در بسيارى از روايات كه پيشوايان قيام مبارك امام زمان (عليه السلام) را نويئد داده‏اند به اين كه قيام آن گرامى در وقتى است كه ظلم و جور جهان را فرا گرفته باشد نيز تصريح فرموده‏اند و در پاره‏اى از روايات هم ياد آورى كرده‏اند كه پيش از ظهور امام قائم عليه السلام و بويژه نزديك به ظهور او حتى در جوامع اسلامى فسق و فجور و انواع گناهان و زشتيها رواج كامل خواهد يافت و از آن جمله به اين فجايع اشاره فرموده‏اند:

شراب خورى و خريد و فروش مسكرات آشكارا انجام مى‏شد ربا خوارى رواج مى‏يابد  اعمال شنيع ديگر متداول و شايع و آشكار مى‏گردد قساوت تقلب نفاق رشوه خوارى ريا كارى بدعت غيبت و سخن‏چينى بسيار است‏بى‏عفتى و بى‏حيايى و ظلم و ستم عمومى خواهد بود و زنان بى‏حجاب و با لباسهاى زننده در اجتماع آشكار مى‏شوند مردان به زنان و زنان به مردان در لباس و آرايش شبيه مى‏شوند امر به معروف و نهى ازمنكر ترك مى‏گردد و مؤمنان خوار و بى‏مقدار و محزون بوده و توانايى جلوگيرى از گناهان و زشتيها را نخواهند داشت كفر و الحاد و بى دينى رواج يافته ن به اسلام و قرآن عمل نمى‏شود فرزندان نسبت‏به پدران و مادران آزار و بى‏حرمتى روا داشته و كوچكتر احترام بزرگتر را رعايت نمى‏كند و بزرگتر به كوچكتر ترحم نمى‏نمايد و صله رحم مراعات نمى‏شود خمس و زكات پرداخت نمى‏شود و يا به مصرف صحيح خود نمى سرد بيگانگان و كافران و اهل باطل بر مسلمان چيره مى‏شوند و مسلمانان با خود باختگى در همه امور و در لباس و گفتار و كردار از آنان تقليد و پيروى مى‏كنند و حدود الهى تعلطيل مى‏شود و ...

و بسيارى فجايع ديگر كه با عبارات گوناگون در روايات پيشوايان ما ذكر شده است و همه مردم اوج اين فجايع را در قرن اخير و بويژه در رژيم طاغوت شاهد بوده‏اند و انقلاب اسلامى ملت مسلمان ايران كه اميد است مقدمه قيام مبارك امام زمان عليه السلام باشد در واقع قيام عليه همين فجايع بود و براى نجات ملت از فسق و گناه و بى دينى كه به دست‏بى دينان سرسپرده داخلى و به پشتيبانى استعمار خارجى همه‏گير و روز افزون شده بود و اثرات شوم آن در همه شئون مسلمانان ديديده مى‏شد صورت گرفت و سپاس خداى را كه به بسيارى از اين نارواها در كشور اسلامى ايران پايان داده شد اما همه مى‏دانيم كه در جهان و در ساير كشورهاى اسلامى اين جنايات و زشتيها هنوز ادامه دارد.

ب - حوادث پيش از ظهور

2 و 3 ((خروج سفيانى)) و ((فرو رفتن سپاه سفيانى به زمين)):

از علاماتى كه پيشوايان معصوم ما بر آن بسيار تاكيد كرده و صريح و روشن بيان فرموده‏اند خروج سفيانى است ((سفيانى)) طبق پاره‏اى از روايات مردى اموى و از نسل يزيد بن معاوية بنى ابى سفيان و از پليدترين مردم است نامش ((عثمان بن عنبسه)) است و با خاندان نبوت و امامت و شيعيان دشمنى ويژه‏اى دارد سرخ چهره و كبود چشم و آبله رو و بدمنظر و ستمگر و خيانتكار است در شام (سابق كه مشتمل بر دمشق و فلسطين و اردن و حمص و قنسرين است) قيام و به سرعت پنچ شهر را تصرف مى‏كند و با سپاهى بزرگ به سوى كوفه در عراق مى‏آيد و در شهرهاى عراق و يويژه نجف و كوفه جنايات بزرگى مرتكب مى‏شود و سپاهى ديگر به مدينه در عربستان مى‏فرستد سپاه سفيانى در مدينه به قتل و غارت مى‏پردازند و از آنجا به سوى مكه مى‏روند و سپاه سفيانى در بيابانى ميان مدينه و مكه به فرمان خداى متعال به زمين فرو مى‏روند آنگاه امام قائم (عليه السلام) پس از جرياناتى از مكه به مدينه و از مدينه به سوى عراق و كوفه مى‏آيد و سفيانى از عراق به شام و دمشق فرار مى‏كند و امام سپاهى را به تعقيب او روانه مى‏فرمايد كه سرانجام او را در بيت المقدس هلاك كرده و سرش را جدا مى سازد. (1)

4 - ((خروج سيد حسنى))

بنابر روايات ائمه عليهم السلام سيد حسنى مردى از بزرگان شيعيان است كه در ايران و از ناحيه ((ديلم و قزوين)) (كوهستانهاى شمالى قزوين كه يك قسمت آن ديلمان نام دارد) خروج و قيام مى‏كند. مردى خداجو و بزرگوار است كه ادعاى امامت و مهدويت نمى‏كند و فقط مردم را به اسلام و روش ائمه معومين (عليه السلام) دعوت مى‏نمايد و كارش بالا مى‏گيرد و پيروان بسيار پيدا مى كند و از محل خود تا كوفه را از ظلم و جور و فسق و فجور پاك مى‏سازد و مطاع و رئيس است و مانند سلطان عادلى حكومت مى‏كند و هنگامى كه با سپاهيان و ياران خود در كوفه است‏به او خبر مى‏دهند كه امام قائم (عليه السلام) با ياران و پيروان خود به نواحى كوفه آمده است‏سيد حسنى با لشكريان خود با امام عليه السلام ملاقات مى‏كند امام صادق عليه السلام فرموده‏اند: كه سيد حسنى امام را مى‏شناسد اما براى انكه به ياران و پيروان خود امامت و فضايل امام را ثابت كند آشنائى خود را آشكار نمى‏سازد و از امام مى‏خواهد كه دلائل امامت و مواريثى كه از پيامبران نزد اوست ارائه دهد و امام عليه السلام ارائه مى‏فرمايد و معجزاتى آشكار مى‏فرمايد و سيد حسنى با امام بيعت مى‏كند و پيروان او نيز با امام بيعت مى‏كنند بجز گروهى حدود چهار هزار نفر كه نمى‏پذيرند و به امام (ع) نسبت‏سحر و جادوگرى مى‏دهند و امام (عليه السلام) پس از سه روز موعظه و نصيحت چون نمى‏پذيرند و ايمان نمى‏آورند دستور قتل آنان را صادر مى‏فرمايد و همه آنان به فرمان امام كشته مى‏شوند. (2)

5 - نداى آسمانى

يكى ديگر از علامات مشهور، نداى آسمانى است و آن چنان است كه پس از ظهور امام غائب در مكه بانگى بسيار مهيب و رسا از آسمان شنيده مى‏شود كه امام را با اسم و رسم و نسب به همگان معرفى مى‏كند و اين ندا از آيات الهى است در اين ندا به مردم توصيه مى‏شود كه با امام بيعت كنيد تا دايت‏يابيد و مخالفت‏حكم او را ننماييد كه گمراه مى‏شويد (3) .

و نداى ديگرى قبل از ظهور صورت مى‏گيرد كه براى تثبيت‏حقانيت‏حضرت على (عليه السلام) و شيعيان او خواهد بود. (4) .

6 - ((نزول عيسى مسيح (ع) و اقتداى او به حضرت مهدى (عليه السلام))):

در پاره‏اى از روايات نزول عيسى مسيح (عليه السلام) از آسمان و اقتداى او در نماز به حضرت مهدى عليه السلام جزو امورى كه همراه ظهور آن حضرت صورت مى‏گيرد ذكر شده است رسول گرامى اسلام صلى الله عليه و آله به دختر خويش فاطمه زهرا سلام الله عليها فرمودند: (و منا و الله الذى لا اله الا هو مهدى هذه الامة الذى يصلى خلفه عيسى بن مريم)) (5) (و به خدائى كه پروردگارى جز او نيست‏سوگند كه مهدى اين امت از ما است همان كه عيسى بن مريم پست‏سر او نماز مى‏خواند).

علائم و نشانه‏هاى ديگرى نيز در كتابها جمع‏آورى شده‏است اما آيا اين علائم همه واقع مى‏شوند يا ممكن است در آنها تغييراتى بوجود آيد موضوعى است كه در جاى خود بررسى و مقرر شده و فرموده‏اند علائم بر دو قسم است‏حتمى و غير حتمى و آنچه حتمى است واقع مى‏شود.

در پاره‏اى روايات فرموده‏اند حتى حتميات هم ممكن است تغيير يابد و آنچه تغيير پذير نيست چيزهايى است كه خداى متعال وعده فرموده و خداوند خلف وعده نمى‏فرمايد ((ان الله لا يخلف الميعاد)) (6)

بديهى است رواياتى كه محتومات را نيز قابل تغيير مى‏داند حالت انتظار را در جامعه شيعه قوى‏تر مى‏سازد تا هميشه منتظر باشند و خود را آماده سازند زيرا ممكن است علائم واقع نشده باشد و در عين حال آنحضرت ظهور نمايد.

پى‏نوشتها:

1) منتهى الامال زندگى امام دوازدهم ص 102 - 103 اثبات الهداة ج 7 ص 398 و 417 غيبت نعمانى باب 14 در علامات ظهور از ص 247 - 283 غيبت طوسى علامات ظهور از ص 265 - 280 روضه كافى ص 310 حديث 483 بحار ج 52 ص 186 و 237 - 239 و ديگر صفحات باب علامات ظهور از ص 181 الى 278 كفاية الموحدين ج 2 ص 841 - 842.

2) منتهى الامال زندگى امام دوازدهم ص 104 - 103 بحار ج 53 ص 15 - 16 كفاية الموحدين ج 2 ص 842 - 843.

3) منتهى الامال زندگى امام دوازدهم ص 102، غيبت‏شيخ طوسى ص 274، اثبات الهداة ج 7 ص 424، غيبت نعمانى ص 257، حديث 14 و 15 و نيز در ديگر روايات باب 14 اين كتاب كفاية الموحدين ج 2 ص 740 روضه كافى ص 209 - 210 حديث 255 و ص 310 حديث 483 بحار الانوار ج 52 در بسيارى رويات صفحات 181 - 278.

4) اثبات الهداة ج 7 ص 399

5) اثبات الهداة ج 7 ص 14

6) اثبات الهداة ج 7 ص 431.

پيشواى دوازدهم صفحه 82

سه شنبه 27/6/1386 - 14:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته