• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
    واژه :
ويژگيهاي ياران حضرت مهدي(عج) [1]
مقدّمه:
بر هيچكس پوشيده نيست كه براي پيروزي انقلاب و شكست ونابودي حكومتهاي جور و ستم نياز به عوامل بسياري است، كه در رأس آنها حضور در صحنهو حمايت و تلاش خستگي ناپذير، و آگاهي و تحمّل رنجها و اميد به آينده درخشان است وبه عبارت ديگر ياران حضرت مهدي(عج) داراي اين ويژگيها هستند.
ما وقتي كه زندگي و مراحل دعوت پيامبران(عليهم السلام)را تجزيه و تحليل ميكنيم، ميبينيم هركجا آنها حامي و ياور داشتند واين حاميان و ياوران به طور آگاهانه و قاطع در صحنه بودند و با اميد و توكّل بهخدا به پيش ميرفتند، پيامبرشان ـ هر چند در بخشي از اهدافش ـ به پيروزي ميرسيدو در غير اين صورت شكست ظاهري نصيبش ميشد.
پيروزي انقلاب اسلامي در ايران چندين مسئله مبهم را دررابطه با قيام حضرت مهدي(عج) روشن و ثابت كرد، از جمله اينكه در شرايط فعلي دنيا هرچند غرق در گناه و فساد باشد، انقلاب و دگرگوني، نه تنها ممكن بلكه عملي است وديگر اينكه بايد دنبال كار را گرفت و اميد به آينده داشت، از همه روشنتر اينكهبايد حمايت و بسيج همه جانبه شود و با وحدت و تجمّع ياران مخصوص، به اين كار بزرگيعني آماده كردن جهان براي ظهور حضرت قائم (عج) دست زد.
با توجّه به اينكه بهترين حكومت آن است كه به طور طبيعيو خودجوش روي كار آيد نه به طور تحميلي و زور، آنانكه ميگويند حكومت حضرتمهدي(عج) بدون معجزه امكان پذير نيست گويا به اين اشكال توجه ندارند كه اگر بنابرمعجزه و اجبار ـ هر چند اجبار فكري ـ باشد آن حالت زيباي طبيعي و خودجوش خود را ازدست ميدهد و يك نوع حكومت تحميلي ميگردد.
البته ما منكر امدادهاي غيبي نيستيم، وقتي مرداني بااخلاص و صداقت به پيش رفتند خداوند هم آنها را ياري ميكند و به اهدافشان ميرساند.[2]
بنابر اين  همانگونه كه در بسياري از روايات آمده[3]حكومت حضرت مهدي(عج) همچون حكومتپيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله وسلم) است ـ منتها در سطح وسيعتر و عميقتر ـهمانگونه كه ياران آگاه و با استقامت آنحضرت در صدر اسلام شيران روز و پارسايان شببودند و نقش مؤثّر و مهم در تشكيل حكومت اسلامي را ايفاء كردند، حكومت حضرتحجّت(عج) نيز از اين قانون مستثني نيست، و چنانكه در جاي خود مشروحاً بيان شدهمعناي واقعي «انتظار» نيز آمادگي ياران و بسيج همه جانبه آنها در سطح وسيع مناسببا حكومت جهاني است.

ويژگيهاي ياران آنحضرت در قرآن:
در قرآن اين كتاب انسانساز و حركت آفرين در رابطهبا ياران نمونه حضرت مهدي(عج) يك آيه است كه بسيار اميد بخش و سازنده است، اين آيهدر حقيقت بيانگر حقائق و واقعيتهائي است كه اگر به طور جدّي و همه جانبه تعقيبگردد، موانعِ سر راه را بر ميدارد و جهان را به استقبال مصلح جهاني حركت ميدهد.
در سوره مائده آيه 56 خداوند به طور مستقيم، مؤمنان را مورد خطاب قرارداده و ميفرمايد:
«اي مؤمنان هركس از شما مرتد شد و از اسلام بيرون رفت،خداوند در آينده جمعيتي را ميآورد كه داراي اين پنج امتياز هستند:
1 ـ هم خداوندآنها را دوست دارد و هم آنها خدا را دوست دارند.
2 ـ در برابرمؤمنان خاضع و مهربانند.
3 ـ در برابرمشركان و دشمنان، سرسخت و نيرومندند.
4 ـ به طور پيگيريدر راه خدا جهاد و تلاش ميكنند.
5 ـ در مسيرانجام وظيفه از سرزنش هيچ سرزنش كنندهاي نميهراسند.
اين فضل خدا است كه به هركس بخواهد (وشايسته ببيند) ميدهد،فضل و رحمت خدا وسيع است و او بر همه چيز آگاه است.»[4]
در روايات براي اين آيه مصاديق مختلفي بيان شده از جملهاينكه: اين آيه در مورد ياران حضرت مهدي(عج) است كه با اين ويژگيها با تمام قدرت،در مقابل مرتدّين و كارشكنان ميايستند، و براي برقراري حكومت عدلامامقائم(عج) و برقراري عدالت در كل جهان تلاش ميكنند.[5]
و در عبارتي امام صادق(عليه السلام) فرمود:
«صاحب اين امر (حضرت مهدي «عج») در پرتو اين آيه (درحمايت چنين ياران آگاه و دلاور) محفوظ است.»[6]

ويژگي اوّل:
به عشق آن ياران به خدا اشاره ميكند، آنها كه جزبه خدا نميانديشند، در حدّي كه خداوند نيز آنها را دوست دارد. روشن است كهچنين روحيهاي كه در پرتو ايمان و توكّل بدست ميآيد، بزرگترين عاملخيزش و پرواز و اراده و تقوي است كه نقش آن در حماسه آفريني اعجازآميز وشگفتانگيز ميباشد.

ويژگي دوّم:
به پيوند اخلاقي و وحدت و يكپارچگي با مؤمنان اشاره ميكندكه نقش آن در پيشبرد كار بسيار مهم و چشمگير است.

ويژگي سوّم:
حاكي از سازش ناپذيري مؤمنان در برابر كافران، و نه شرقيبودن و نه غربي بودن آنها است، كه در پرتو آن هرگونه تلاش و شگرد دشمن خنثي ميگردد....
ويژگي چهارم:
جهاد و مبارزه پيگير با كفّار و دشمنان اسلام است.

بالاخره ويژگيپنجم:
كه بسيار مهمّ است، قاطعيت و پايمردي مؤمنان را بيان ميكندكه روح محافظه كاري و مجامله در آنها نيست، از عوامزدگي و محيطزدگي و غوغاياكثريت منحرف و استهزاء آنها نميهراسند، و با گامهاي استوار در صراط مستقيمحركت ميكنند و ياوههاي چپ و راست در حركت آنها اثر ندارد.
و بايد به آغاز آيه نيز توجّه داشت كه ارتداد و بيعت شكنيعدّهاي وجيه الملّه، آنها را سست و نگران نميكند، آنها شرايط سخت حاضررا معيار قرار نميدهند اميد به آينده دارند، چرا كه خود آينده سازند وكمبودها آنها را سست و لرزان نميكند.
در ميان اين ويژگيها هر چند همه در جاي خود از اهميّتبسيار برخوردارند ولي اين ويژگي پنجم از همه مهمتر به نظر ميرسد ابوذر غفاري،آن مرد نستوه و قاطع را در تاريخ با اين لقب: لايَخافُ فِياللّهِ لَوْمَةَ لائِم ميخوانند، و خود ميگويد:پيامبر(صلي الله عليه وآله) به من سفارش كرد كه در راه خدا از ياوه سرائي ياوهسرايان و سرزنش كنندگان نهراسم.[7]
وقتي كه حِجْر بن عدي آن بزگمرد خدا با يارانش به فرمانمعاويه به شهادت رسيدند، امامحسين(عليه السلام) بزرگترين چهره انقلابي تاريخبه عنوان اعتراض به معاويه نوشت و در آن نامه بخصوص اين ويژگي حجر و يارانش راتذكر داد و نوشت:
«تو كساني را كشتهاي كه امر به معروف و نهي ازمنكر ميكردند، گناه را بزرگ ميشمردند وَلايَخافُونَ فِياللّهِ لَوْمَةَ لائِم; و در راه خدا ازملامت، ملامت كنندگان نميهراسيدند»[8]
بسياري هستند از ياوه سرائيهاي رسانههاي همگانيشرق و غرب تحت تأثير قرار ميگيرند و خود را ميبازند، ولي اگر داراياين وپژگي بودند، هيچگونه تحت تأثير قرار نميگرفتند بلكه بيشتر به راه خودادامه ميدادند.

پيشگويي پيامبر(صليالله عليه وآله) از ياران اسلام در ايران:
در روايتي ميخوانيم وقتي از پيامبر (صلي الله عليهوآله) در مورد آيه مذكور سؤال كردند پيامبر(صلي الله عليه وآله) دست خود را برشانه سلمان(رحمه الله)نهاد و فرمود:
«منظور از اين ياران، هموطنان اين شخص هستند.»
سپس فرمود:«لَوْكانَالدِّينُمُعَلَّقاًبِالثُّرَيّالِتَناوَلَهُ رِجالٌمِنْاَبْناءِ الْفارْسِ;
اگر دين به ستاره ثريّا بسته باشد و در آسمانها قرارگيرد، مرداني از فارس آن را در اختيار خواهند گرفت.»[9]
اگر كوششهاي پيگير و نتيجهبخش ايرانيان رادر طول تاريخ اسلام بررسي كنيم، بخصوص در قرن معاصر، و پيروزي انقلاب اسلامي، وتشكيل حكومت اسلامي به نيابت از حضرت قائم (عج) به خوبي به حقانيت اين پيشگوئي پيميبريم،بعلاوه اين پيشگوئي اعجاز آميز الهام بخش آن است كه مسلمانان ايران در حركت دادنمردم جهان به سوي حكومت مهدي(عج) نقش مؤثّر و اساسي دارند، و چنانكه ازنشانههايش پيداست، نسبت به آينده اميد بخش است.[10]
به هر حال همانگونه كه در آخر آيه مذكور ميخوانيمبايد اميد به فضل و لطف خدا داشت، فضل و رحمت خدا وسيع است، و حتماً شامل افرادشايسته و برازنده خواهد شد.
به اين ترتيب نتيجه ميگيريم كه طرفداران جدّيتشكيل حكومت جهاني به رهبري قائم(عج) بايد با كسب ويژگيهائي كه در تفسير آيه مذكوربيان شد، در هر جا ستاد مقاومت و تلاش تشكيل دهند و بدانند كه حتماً با چنين حركتقرآني به كعبه مقصود خواهند رسيد.
در اينجا از يك شاهد عيني كمك گرفته و بطور ملموس موضوعرا ترسيم ميكنيم:
از شما ميپرسم براستي اگر مردم همه كشورهاي اسلاميبا هدف قراردادن اسلام تحت رهنمودهاي پيامبر(صلي الله عليه وآله) و آل او، تحت نظرمردان صالح و آگاه خود، همچون كشور ايران در وضع فعلي به جنگ با طاغوتيان بروند، وحكومت اسلامي تشكيل دهند و كمكم آنرا توسعه داده و به تهذيب و تكميل آنبپردازند چقدر به حكومت جهاني امامقائم(عج) نزديك خواهند شد؟
اميد آنكه جهان اسلام با تجزيه و تحليل و ديدن ايننشانههاي عيني و ملموس، دنبال كار را بگيرد كه مسلّماً به نتيجه خواهد رسيد.

تحليل سخني از امام سجاد(عليه السلام):
امام سجاد(عليه السلام) درباره منتظران و ياران حضرت مهدي(عج)به يكي از دوستانش بنام ابوخالد(رحمه الله) چنين فرمود:
«مردمي كه در زمان غيبت امام زمان(عليه السلام) به سر ميبرندو معتقد به امامت و رهبري آنحضرت بوده و منتظر ظهور و قيامش هستند، از مردم هرزماني برترند، چرا كه خداوند آنها را آنچنان از عقل و فهم و شناخت برخوردار كردهكه غيبت امام زمان(عليه السلام) براي آنان همچون ظهور آنحضرت است، خداوند آنها رادر اين زمان همچون مجاهداني قرار داده كه با شمشير در پيشاپيش رسول خدا(صلي اللهعليه وآله) با دشمن ميجنگيدند، در حقيقت مردان خالص و شيعيان راستين ما چنينافرادي هستند كه در آشكار و پنهان به سوي خدا دعوت كنند.»[11]
در اين روايت مردم منتظر ظهور امام زمان(عليه السلام) درزمان غيبت به عنوان «برترين مردم» همه زمانها خوانده شدهاند و در پايان بهعنوان «انسانهاي خالص و شيعيان راستين» لقب گرفتهاند به خاطر سه ويژگي:
نخست: به خاطر اگاهي و شناخت به گونهاي كه غيبت امامزمان(عليه السلام)را همچون حضور او دانسته و تلاش و فكر و هدفشان بر اين اساس است،نه اينكه دست روي دست بگذارند كه از ما كاري ساخته نيست به انتظار مينشينيمتا امامزمان(عليه السلام) ظهور كند وخودش كارها را اصلاح نمايد.
دوّم: به خاطر اينكه جهاد و تلاش و پيكار با دشمنان دارند،بسان مجاهدان صدراسلام كه در پيشاپيش پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله) با دشمن ميجنگيدند،بيتفاوت نيستند و تا آخرين حد توان در صحنه نبرد حضور دارند.
سّوم: به خاطر اينكه مردم را در آشكار و پنهان به سوي خدا ميخوانند:
اوّلا دعوتشان به سوي خداست نه به سوي شرق و غرب، ثانياًهمواره در آشكار و نهان كارشان هدايت و روشنگري است تا مردم را به سوي حق جلب وجذب كنند.
به اين ترتيب ياران ويژه و ويژگيهاي يارانامامزمان(عليه السلام) را ميشناسيم و در يك جمعبندي كوتاه چنيننتيجه ميگيريم كه اگر هواداران امام زمان(عليه السلام) داراي چنين ويژگيهائيباشند، جهان به سوي حكومت واحد جهاني تحت رهبري حضرتقائم(عج) نزديك ميشودو قدمهاي بزرگ و مؤثّري براي ظهور آنحضرت برداشته خواهد شد.

حركت انقلابي نه گام به گام:
نكته ديگري كه در رابطه با ياران مهدي(عج) بايد موردتوجه قرار گيرد اين كه از روايات مربوط به حضرت مهدي (عج) كاملا استفاده ميشودكه نهضت و انقلاب آن حضرت به گونه رفورمي و گام به گام نيست، بلكه به طور انقلابياست، و در ميان صفات ياران مهدي(عج) پس از ايمان و معرفت، بيشتر از سلحشوري و جهادو رزمندگي و اراده قوي آنها سخن به ميان آمده است، و اين حكايت از آن ميكندكه براي برقراري حكومت جهاني اماممهدي(عج) بايد جهاد كرد و هرگز از راه سازشبا دشمنان اسلام برخورد ننمود اكنون به چند روايت ذيل در اين جهت توجّه فرمائيد:
1 ـ پيامبر(صليالله عليه وآله) فرمودند:
«مردمي از مشرق زمين بپاخيزند و زمينه ساز حكومت حضرتمهدي(عج) شوند.»[12]
تعبير «خروج» كه در فارسي معادل; نهضت و شورش و انقلاباست دليل بر حركت انقلابي ياران مهدي(عج) است نه حركت گام به گام.
ضمناً از اين روايت استفاده ميشود، يارانِزمينهساز برقراري حكومت حضرت مهدي(عج) در مشرق زمين هستند.
2 ـ شخصي ازامام باقر (عليه السلام) پرسيد:
«مردم گويند وقتي كه حضرتمهدي (عج) قيام كرد كارهابه طور طبيعي به پيش ميرود و به اندازه شاخ حجامتي خونريزي نميشود؟
امام در پاسخ فرمود: به خدا سوگند چنين نيست اگر چنينچيزي ممكن بود در مورد پيامر اسلام(صلي الله عليه وآله)صورت ميگرفت، در صورتيكه دندان آن حضرت در جهاد با دشمن خون افتاد و پيشانيش شكست، به خدا سوگند نهضتامام قائم (عج) تمام نميشود مگر اينكه در ميدان جنگ عرق بريزيم و خونهاريخته شود، پس دست به پيشاني مباركش ماليد.»[13]
3 ـ امامباقر(عليه السلام) در ضمن گفتاري فرمودند:
«وقتي قائم ما (عج) قيام كرد هر يك از شما به اندازهقوّت چهل مرد نيرو پيدا ميكند، و دلهاي شما همچون پارههاي آهن ميشودكه اگر به كوهها بزنند آنها را ميشكافند...»[14]
4 ـ نيز فرمود:
«قيام حضرت مهدي(عج) از اين جهت شباهت به لشكر حضرتمحمد(صلي الله عليه وآله وسلم) دارد كه با شمشير قيام ميكند و دشمنان خدا ورسول خدا(صلي الله عليه وآله وسلم) و گمراه كنندگان را به قتل ميرساند و باشمشير و ترساندن، پيروز ميگردد، آنچنان پيروزي كه هيچ پرچمي از او شكسته نميشود.»
روشن است كه كلمه شمشير، كنايه از جنگ با اسلحه است.
5 ـ رواياتي كهدرباره ويژگيهاي منتظرين حضرت مهدي(عج) آمده نيز مطلب فوق را تأييد ميكنندكه در بسياري از اين روايات آمده:
«منتظرين همانند كساني هستند كه در ركاب پيامبر خدا(صليالله عليه وآله وسلم)بر فرق دشمن ضربه مهلك وارد ميسازند.»[15]
ضمناً لقب قائم «عج» (قيام كننده) براي حضرت مهدي(عج) واوصافي كه در مورد او آمده مانند اينكه: حضرت رضا(عليه السلام) فرمود:
«قائم «عج» در سن پيران ولي به صورت جوانان ظاهر ميشود،بقدري قوي و نيرومند است كه اگر به بزرگترين درخت روي زمين دست دراز كند آن را ازريشه ميكند و اگر در ميان كوهها فرياد بزند سنگهاي سخت آن متلاشي ميگردند.»[16]
6 ـ در بعضي ازتعبيرات ائمه(عليهم السلام) آمده:
«وَ لَوْ مَرُّواالْجِبالَ مِنْ حَدِيد لَيُقَطِّعُوها لايَكُفُّونَ سُيُوفَهُمْ حَتّي يَرْضَياللّهُ عَزَّوَجَلَّ;
اگر اين ياران به كوههائي از آهن عبور كنند آنها را قطعهقطعه كنند، اسلحههايشان همواره در كار است تا خداوند راضي شود.»[17]
اينها همه حاكي است كه قيام حضرت مهدي(عج) يك حركت عميقانقلابي در كل جهان است و بايد براي چنين حركتي بسيج عمومي و به تعبير ديگر ارتشعمومي و مجهّز از مسلمانان در تمام نقاط دنيا تشكيل شود، ارتشي كه كاملاً آمادگيرزمي داشته باشد و با روحيّهاي عالي به پيش رود و در جسم و روح بتوان او رابه عنوان سرباز امام زمان(عليه السلام) خواند. براي تكميل اين بحث به روايت معروفذيل توجّه كنيد:
امام صادق(عليه السلام) فرمود:
(همراه ظهور قائم «عج» ) بيست و هفت نفر از پشت كوفه(نجف اشرف) ظاهر شده (و به حضرت مهدي «عج» ميپيوندند)، پانزده نفر آنها ازقوم موسي(عليه السلام)هستند كه به سوي حق هدايت ميكنند و حاكم به حق وعدالتند و هفت نفر آنها اصحاب كهفاند و بقيّه عبارتند از: يوشع بن نون(رحمهالله) ، سلمان(رحمه الله)، ابودُجانه انصاري(رحمه الله)، مقداد(رحمه الله) و مالكاشتر(رحمه الله)اينها در خدمت امام زمان(عليه السلام) به عنوان ياران و فرماندهانآنحضرت به شمار ميآيند.[18]
با توجه به اينكه گروه كوچكي از افراد صالح و طرفدارحضرت موسي(عليه السلام) كه همه جا حامي موسي(عليه السلام) بودند و تسليم دعوت سامرينشدند و همواره در اين فكر بودند كه از خط موسي(عليه السلام)خارج نشوند، چنانكه درقرآن (آيه 59 سوره اعراف)اشارهاي به اين گروه صالح و در خط حق و عدالت شده است، همان پانزده نفرمذكور در روايت فوق ميباشند.
و همچنين با توجه به داستان زندگي آزاد مردان و حق طلبانيهمچون اصحاب كهف و مبارزه منفي آنها با طاغوت زمانشان ... و همچنين با توجّه بهحمايتها و فعّاليتهاي يوشع بن نون (وصي حضرت موسي(عليه السلام)  ) در راه توحيد چنانكه در تاريخ آمده و باتوجّه به زندگي برجسته مرداني همچون ابودُجانه انصاري، سلمان(رحمه الله) ،مقداد(رحمه الله) و مالك اشتر(رحمه الله) در مييابيم كه ياران راستين حضرتمهدي(عج) بايد چگونه افرادي باشند؟ و در چه خطي باشند و چگونه در راه حق از جان ومال دريغ نورزند؟


(تجزيهو تحليلي درباره 313 نفر از ياران)
(مخصوص امامزمان(عليه السلام) و ديگر ياران آن حضرت)

براي شناخت اين ياران مخصوص به مطالب زير توجّه كنيد:

تواتر حديث 313 نفر:
در همه جا معروف است و در كتابهاي مربوط به امامزمان(عليه السلام)نوشته شده كه هنگام ظهور آنحضرت 313 نفر ياران مخصوصش به او ميپيوندند و همچون كوهدر برابر حوادث ايستادگي كرده و همراه امام(عج) هستند، اكنون بجاست كه در اين كتابدرباره اين افراد خاص به بررسي فشردهاي بپردازيم، براي روشن شدن مطلب نخستصحت اصل حديث را مورد بررسي قرار داده سپس ويژگيهاي اين ياران را بيان ميكنيم.
بهطوري كه در كتب مربوطه مانند بحارالانوار،(طبعقديم، جلد 13، ونيز چاپ جديد جلد52)، اثباة الهداة، جلد7، و منتخب الاثر و... آمده، حديثماجراي پيوستن313 نفر ازيارانخاص حضرت قائم(عج) بهآنحضرت، هنگام ظهور در مكه «متواتر» است، يعني بهاندازهاي نقل شده كه انسان با بررسي آنها علم پيدا ميكند كه اين حديثصحيح است، و از پيامبر(صلي الله عليه وآله وسلم) و ائمّه(عليهم السلام) نقل شدهاست.
بنابر اين نبايد شكي در صدور حديث مذكور از جانبمعصومين(عليهم السلام) نمود.
توضيح بيشتر اينكه: اين حديث با تعبيرات گوناگون نقل شدهو در مجموع به اصطلاح، تواتر معنوي بر صحت صدور آن از معصومين(عليهم السلام)داريم، اكنون با توضيحات كوتاه، ويژگيهاي اين افراد و ياران مخلص ديگر امام قائم(عج) را در امور دهگانه زير بررسي ميكنيم:

1 ـ امام در انتظار آنها بسر ميبرد:
هنگام ظهور امام قائم (عج) آنحضرت قبل از آنكه كنار كعبهبرود و تكيه بر كعبه (كانون و مركز توحيد) كند و صداي دل آراي خود را بلند كرده وبه جهانيان برساند، در مكاني بنام «ذي طوي»[19]در انتظار 313 نفر از ياران خاصش توقف ميكند، تا اينكه آنهاميآيند و به آنحضرت ميپيوندند...[20]و از آنجا همراه امام به كنار كعبه ميروند...[21]

2 ـ آنها از اطراف جهان جمع ميشوند:
اين 313 نفر از اطراف جهان و دورترين نقطهها جمع شده وبه امام قائم (عج) ميپيوندند چنانكه در حديثي از امام باقر(عليه السلام)بيان شده:
«يَجْمَعُ اللّهُمِنْ اَقاصِي الْبِلادِ عَلي عِدَّةِ اَهْلِ بَدْر ثَلاثَمِأَةَ وَ ثَلاثَ عَشَرَرَجُلاً;
خداوند ـ براي حضرت قائم ـ از دورترين شهرها، به تعدادجنگاوران جنگ بدر، 313 مرد را جمع ميكند.»[22]

3 ـ آنها نخستين بيعت كنندگان با امام قائم (عج) هستند:
هنگام ظهور، نخستين كساني كه پس از جبرئيل امين(عليهالسلام) با امام قائم(عج) بيعت ميكنند، همين 313 نفر هستند، چنانكه اين مطلب را امام باقر(عليهالسلام) در ضمن حديثي فرمود.[23]
البته بايد توجّه داشت كه در آغاز ظهور، ياران امامزمان(عليه السلام)313 نفرند، وگرنه به طور سريع بر ياران آنحضرت افزوده ميشودبه طوري كه در همان آغاز به 10/000 نفر ميرسند، چنانكه امامصادق(عليهالسلام)فرمود:
«ما يَخْرُجُ اِلاّفِي اَوَّلِهِ قَوْمٌ وَ ما يَكُونُ اُولُو الْقُوَّةَ اَقَلَّ مِنْ عَشَرَةَآلاف;
امام زمان(عليه السلام) خروج و ظهور نميكند مگر همراهياران نيرومند و رشيد، و اين ياران كمتر از 10/000 نفر نيستند.»[24]

4 ـ آنها جانبازان سلحشورند:
اين 313 نفر در حدّي از ايثار و جانبازي و شجاعت و سلحشوريهستند كه دشمنان قائم (عج) جمع ميشوند تا آن حضرت را به قتل برسانند، همين 313 نفر با دفاعقهرمانانه و جانبازي در راه آن بزرگوار، دشمنان را دفع كرده و آنان را در راهرسيدن به هدف شوم خود، مفتضحانه شكست ميدهند، چنانكه اين مطلب در ضمن حديثياز امام سجّاد(عليه السلام)نقل شده است.[25]

5 ـ آنها پرچمداران و حاكمان روي زمينند:
اين افراد، در روايات بسيار، تشبيه به 313 نفر مسلمانانشجاع و سلحشوري شدهاند كه در جنگ بدر، نخستين شكست بزرگ را بركفّار و دشمناناسلام وارد آوردند، كه تا آن وقت دشمنان چنين شكستي از اسلام نخورده بودند، واصلاً تصور چنين شكستي را نميكردند.
به علاوه، اين 313 نفر پرچمداران روي زمين، و حاكمان خدا بر مردم درسراسر زمين ميباشند، اين ويژگيها حكايت از آن ميكند كه اين افرادعلاوه بر سلحشوري و شجاعت، داراي علم و بينش بوده كه لياقت رهبري جامعهها رادارند و شايستگي آن را دارند كه پرچمدار كشورها باشند.
شايد بتوان گفت: هنگام برقراري حكومت جهاني حضرت مهدي(عج)همه جهان به 313 ايالت و استانتقسيم گردد، و در هر يك از اين ايالتها و استانها اين مردان بزرگ رهبر آنجا گردند،اينك به اصل روايت توجه كنيد:
«عَنِالصّادِقِ(عليه السلام) وَ كَأَنّي اَنْظُرُ اِلَي الْقائِمِ(عج) عَليمِنْبَرِ الْكُوفَةِ وَ حَوْلَهُ اَصْحابُهُ ثَلثَمِأَةَ وَ ثَلاثَ عَشَرَ رَجُلاًعِدَّةُ اَهْلِ الْبَدْرِ وَ هُمْ اَصْحابُ الاَْلْوِيَةِ وَهُمْ حُكّامُ اللّهِفِي اَرْضِهِ عَلي خَلْقِهِ ... ;
امام صادق(عليه السلام) فرمود: گويا امام قائم (عج) رابر بالاي منبر كوفه مينگرم كه يارانش 313 نفر مرد به تعداد جنگاوران مسلمان جنگ بدر، اطرافشرا گرفتهاند، اين ياران پرچمداران و حاكمان بر مردم در زمين از جانب خداهستند.»[26]

6ـ آنها امّت معدوده و همچون پارههاي ابرهاي متراكم هستند:
در قرآن ميخوانيم:
«هر جا كه باشيد خداوند همه شما را حاضر ميكند.»[27]
در تفسير اين آيه، امام باقر(عليه السلام) فرمود:
«يَعْنِي اَصْحابَالْقائِمِ(عج)، اَلثَّلاثَمِأَةَ وَالْبِضْعَةَ عَشَرَ رَجُلاً وَاللّهِ هُمُالاُْمَّةُ الْمَعْدُودَةُ قالَ يَجْتَمِعُونَ وَاللّهِ فِيساعَة واحِدَةقُزَعٌ كَقُزَعِ الْخَرِيفِ;
منظور ياران قائم(عج)اند كه 313 نفرند، به خدا سوگند منظور از امّت معدوده (كه درآيه 8 ، سوره هودآمده) آنها هستند، به خدا سوگند در يك ساعت همگي جمع ميشوند همچونپارههاي ابر پائيزي كه بر اثر باد جمع و متراكم ميگردد.»[28]
و در حقيقت آيه مباركه مذكور ميگويد: خدائي كهقدرت دارد ذرّات پراكنده خاك انسانها را در قيامت از نقاط مختلف جهان جمع آوري كندبه آساني ميتواند ياران مهدي(عج) را در يك روز و يك ساعت براي افروختننخستين جرقّههاي انقلاب به منظور تأسيس حكومت جهاني عدل الهي و پايان دادنبه ظلم و ستم جمع نمايد.
تعبير «امّة معددة» و همچنين به پارههاي ابر پائيزيكه تودههاي آن جمع و متراكم ميگردند، حاكي است كه اين 313 نفر خود يك«امّت» هستند و همچون تودههاي ابرهاي متراكم، خلل ناپذير و تيز پرواز ونيرومند ميباشند.

7ـ آنها ركنها و پايههاي خلل ناپذير وپشتيبانان محكماند:
امام صادق(عليه السلام) در تفسير آيه 80 ، سورههود(عليه السلام) كه در آن آمده حضرت لوط (عليه السلام) به قوم سركش و تبهكار خودگفت:
«لَوْ أَنَّ لِيبِكُمْ قُوَّةً أَوْ آوِي اِلي رُكْن شَدِيد;
(افسوس) اي كاش در برابر شما قدرتي داشتم ياتكيهگاه و پشتيبان محكمي در اختيار من بود (آنگاه ميدانستم كه با شماپس فطرتان چه كنم)».
فرمود: منظور از «قوّة» همان قائم «عج» است و منظور از«ركن شديد» (پشتيبانان محكم) 313 نفر از يارانش هستند.[29]
آري حضرت لوط(عليه السلام) آرزو ميكند كه اي كاشمرداني مصمّم، با قدرت روحي و جسمي كافي و هم پيمانهاي نيرومند همانند 313 نفر مرداني كههسته مركزي حكومت جهاني حضرت مهدي(عج) را تشكيل ميدهند در اختيار داشت تاقيام كند و با تكيه بر قدرت، بافساد و انحراف مبارزه نمايد.
و طبق روايتي ميخوانيم آنها همچون پارههايآهن «محكم و استوار» هستند.[30]

8ـ چند نشانه ديگر از اين 313نفر:
امام صادق (عليه السلام) به يكي از ياران مخصوص«مفضّل»(رحمه الله) فرمود:
«وقتي كه امام قائم(عج) از سوي خدا اجازه خروج و ظهوربگيرد، خدا را به اسم اكبر در لغت عبراني بخواند و 313 نفر از اصحابش كه از افراد نخستين در مورد قبولولايت امام هستند، مانند پارههاي ابر پائيزي به سوي او ميشتابند، جمعيشبانگاه از بستر خود ناپديد شوند، و صبحگاه در مكه باشند و جمعي در روز ديده ميشوندكه بر روي ابر حركت ميكنند ـ تا آنجا كه فرمود:
اين آيه «هر كجا باشيد خداوند همه را حاضر ميكند»[31]دربارهآنها نازل شده است.»[32]
يكي از اصحاب ميگويد: در مسجد الحرام در مكه درحضور امام باقر(عليه السلام) بودم آنحضرت دستم را گرفت و فرمود:
«بزودي خداوند متعال 313 نفر را در همين مسجد حاضر كند، مردم مكه ميدانندكه هنوز پدران و اجداد آنها خلق نشدهاند، همراه آنها شمشيرهائي است كه بر هرشمشيري نام شخص و نام پدر و اوصاف و نسبش نوشته شده، سپس به دستور امام(عج) شخصياعلام ميكند:
اين مهدي(عج) همچون داود(عليه السلام) و سليمان(عليهالسلام)قضاوت ميكند و گواهي نميخواهد.»[33]
و در ضمن روايتي از امام صادق(عليه السلام) ميفرمايد:
«بر شمشيرهاي آنها هزار كلمه نوشته شده كه هر كلمه آنكليد هزار كلمه ديگر است و آنحضرت، باد را در هر درّهاي بفرستد كه ندا كند:اين مهدي(عج) است كه قضاوت و حكومتش همچون قضاوت و حكومت داود(عليه السلام) است وگواهي از متخلّفين نميخواهد.»[34]
و بالاخره امام باقر(عليه السلام) فرمود:
«امام قائم (عج) داراي 313 نفر ياور است كه اين افراد از نژاد «عجم» هستند، بعضياز آنها در روز بر روي ابر سوار شده و راه ميروند، و بنام و پدر و اوصاف ونسب معروفند[35]و بعضي از آنها در بستر خودخوابيدهاند و بدون وعده قبلي در مكّه به حضور امام قائم(عج) شرفياب ميگردند.»[36]
اين روايات حاكي است كه 313 نفر در همه ابعاد انساني، افراد شايسته و شخصيتهايممتاز و قاطع و دلير و داراي امكانات وسيع بوده و شايستگي آن را دارند كه نخستيندسته گروندگان به آنحضرت باشند و هسته مركزي حكومت حضرت قائم(عج) و سران ارتشانقلاب جهاني ايشان را تشكيل ميدهند.

9ـ دست خدا بالاي سر امام(عج) و يارانش :
از آنجا كه اين مردان آزاده، براستي به امام قائم (عج) ميپيوندندتا در راه او هرگونه جانبازي لازم را بنمايند، خداوند نيز يار و ياور آنها است وبا نيروهاي غيبيش آنها را كمك ميكند.
چنانكه قرآن ميفرمايد:
«اِنْ تَنْصُرُواللّهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ اَقْدامَكُمْ;
اگر شما خدا را ياري كنيد، خداوند شما را ياري ميكندو گامهاي شما را استوار ميدارد.»[37]
امام سجّاد(عليه السلام) فرمود:
«گويا صاحب شما (حضرت قائم «عج» ) را ميبينم كههمراه سيصدو اندي نفر در پشت كوفه به نجف مشرف شده، جبرئيل(عليه السلام) در طرفراست و ميكائيل(عليه السلام) در طرف چپ واسرافيل(عليه السلام) در پيش روي اواست، پرچم پيامبر خدا(صلي الله عليه وآله وسلم)را برافراشته و آن پرچم را به جانبهيچ گروهي از مخالفان متمايل نكند، مگر اينكه خداوند آنانرا به هلاكت ميرساند».[38]
نيز در ضمن روايتي رسولخدا(صلي الله عليه وآله وسلم)فرمود:
«هنگام خروج قائم(عج) منادي خدا از آسمان فرياد ميزند:اي مردم! مدت ستمگران تمام شد، و كار بدست بهترين امّت محمد(صلي الله عليه وآلهوسلم) افتاد، روانه مكّه شويد.»[39]
به اين ترتيب ميبينيم دست خدا همراه مهدي(عج) ويارانش است، در اين صورت پيروزي آنها حتمي است از طرفي در روايات ميخوانيمخداوند خروج قائم(عج) را در يك شب سامان ميبخشد.[40]
به هر حال طبق مضمون فرموده امام باقر(عليه السلام) اينانقلاب نياز به ياران قهرمان و رشيد دارد، و بايد در اين راه خونها ريخته شود وعرقها در بدن جاري گردد.[41]
ياراني كه شايسته اطراف امامي باشند كه پرچم رسولخدا رابه دست گرفته و اسلحههاي پيامبر(صلي الله عليه وآله وسلم) را با خود حمل ميكند،و پيراهن خوني شدهاي را كه پيامبر(صلي الله عليه وآله وسلم) در جنگ اُحد درتن داشت به تن دارد.[42]

10ـ نقش زنان در انقلاب حضرت مهدي (عج) :
جالب اينكه از امام باقر(عليه السلام) نقل شده فرمود:
«... وَ يَجِيئُوَاللّهِ ثَلاثَ مَأَةَ وَ بِضْعَةَ عَشَرَ رَجُلاً فِيهِمْ خَمْسُونَ اِمْرَئَةًيَجْتَمِعُونَ بِمَكَّةَ عَلي غَيْرِ مِيعاد قُزَعاً كَقُزَعِ الْخَرِيفِ;
سوگند به خدا سيصد و اندي نفر مرد ميآيند درميانشان 50 نفر زن هستند،در مكّه اجتماع ميكنند بي آنكه قبلاً وعده داده باشند، آمدنشان همچون ابرهايپائيزي است (كه با حركات تند ميآيند و در آن مركز جمع ميگردند)[43]
شكي نيست و به تجربه ثابت شده كه زنان در انقلابها نقشمؤثّر و تعيين كننده دارند، زنان هستند كه جوانان رشيد و سلحشور در دامان پاك خودميپرورانند و در پشت جبهه و خانهداري، پشتيبان محكم و خوب براي مردانميشوند، آنها ميتوانند با تصميم آهنين خود شهيدپرور باشند، آتش انقلابرا شعلهور سازند، و در كنار جبههها به پانسمان زخميها بپردازند ونوازشگر انقلابيون شوند.
در روايات آمده پس از جنگ اُحُد بدن حضرت علي(عليهالسلام) پر از زخم شد به طوري كه 60 مورد از بدن مولا علي(عليه السلام)بريدگي سخت پيداكرد، پيامبر خدا(صلي الله عليه وآله وسلم) دو زن بنام اُمّ سليم و ام عطيّه(رحمهماالله) را مأمور مداوا و پانسمان زخمهاي بدن مبارك امام علي(عليه السلام) نمود،آنها طبق مأموريّت به زخم بندي مشغول شدند، بعد گزارش دادند بقدري بدن حضرت علي(عليهالسلام) پر از زخم شده كه هر زخمي را ميبنديم در كنارش زخم ديگري شكافته ميشود.[44]
نيز در روايات آمده پنجاه نفر از اصحاب (ياران خاص) حضرتقائم (عج) زن هستند.[45]
به اين ترتيب : زنان نيز بايد شخصيت و نيروي معنوي خودرا بيابند و بدانند كه ميتوانند نقش سازنده داشته باشند و از اصحاب امام مهدي(عج)گردند، و در جبهههاي سياسي و نظامي، شركت و تلاش فعّال نمايند، و همچون زينبكبري(عليها السلام) مسؤوليتهاي سنگين يك انسان كامل را بدوش بكشند و رسالت خود راانجام دهند. (به اميد آن روز).
به اين حديث جالب نيز توجه كنيد:
مفضل(رحمه الله) گويد: امام صادق(عليه السلام) فرمود:
«همراه مهدي(عج) سيزده زن هست.
عرض كردم اين بانوان براي چه در كنار مهدي(عج) هستند؟
فرمود: اينها مجروحان را مداوا ميكنند و ازبيماران جنگي پرستاري مينمايند، چنانكه زنان در زمان پيامبر اسلام(صلي اللهعليه وآله وسلم) همراه آنحضرت در جنگها اين كارها را به عهده ميگرفتند.»[46]
ضمناً ناگفته نماند كه از كتاب خطبة البيان منسوب بهامام علي(عليه السلام)آمده نخستين كسي كه از 313 نفر به خدمت امام عصر(عليه السلام)ميرسد دونفر بصري بنام علي و محارب، و شش نفر ديگر از ابدال بنام عبداللّه هستند.[47]
و بالاخره در وصف ياران مهدي(عج) از امام صادق(عليهالسلام) به اين مضمون آمده است:
«آن‌چنان در برابر فرمانده كلّ قوا خبردارايستادهاند كه گويا مرغي برسرشان است و تكان نميخورند غذايشان تمامشده، در عين حال آثار سجده در پيشانيشان پيدا است، شيران روز و پارسايان شب هستندو قلبشان همچون پاره آهن محكم است.
همراه آنها پرچمي است كه جبرئيل(عليه السلام) در جنگ بدربراي پيامبر(صلي الله عليه وآله وسلم) آورد ... پرچمي كه تا يك ماه راه از چهارطرفش ترس را بردشمنان مسلّط ميكند از مكه بيرون نميآيد تا اينكه«حلقهاي» در اطرافش باشند، شخصي پرسيد: اين حلقه از چند نفر تشكيل شده؟
امام صادق(عليه السلام) فرمود: از ده هزار نفر كهجبرئيل(عليه السلام) در طرف راست و ميكائيل(عليه السلام) در طرف چپ اين حلقههستند، سپس امام(عليه السلام) پرچم فتح را برافرازد و حركت كند و در مشرق و مغربكسي نماند جز اينكه «از روي عناد» بر آن پرچم لعنت كند.»[48]

نتيجه بحث و بررسي بيشتر:
ازگفتار گذشته چنين نتيجه ميگيريم كه يار و ياور،آنهم ياران جانباز و مخلص و آگاه و متعهّد از شرايط اوليّه ظهور حضرت مهدي«عج» استبايد در همه نقاط جهان، افرادي از مرد و زن آماده شوند و خود را با ياران حقيقي(عج)تطبيق دهند، ياراني ممتاز و آگاه در همه زمينهها، ياراني ايثارگر و رزمنده ودشمن برانداز.
و بايد علاقمندان به ظهور قائم (عج) چنين باشند و چنينياراني در همه جا به وجود آورند تا زمينه خوبي براي نزديك شدن ظهور گردند.
براي اين كه بيشتر به سلحشوري ياران حضرت مهدي(عج) پيببريم، در پايان به اين روايت نيز توجه كنيد:
امام باقر(عليه السلام) فرمود:
«اُلْقِي الرُّعْبُفِي قُلُوبِ شِيعَتِنا مِنْ عَدُوِّنا، فَاِذا وَقَعَ اَمْرُنا وَ خَرَجَمَهْدِيُّنا كانَ اَحَدُهُمْ اَجْري مِنَ اللَّيْثِ وَاَمْضي مِنَ السَّنانِ وَيَطَأُعَدُوَّنا بِقَدَمَيْهِ وَ يَقْتُلُهُ بِكَفَّيْهِ;
امروز ترس و رعب دشمنان ما بر دل دوستان ما افكنده شده وچون امر ما واقع شود و حضرت مهدي (عج) ما خروج كند، هر كدام از دوستان ما از شير،دليرتر و از نيزه برّانتر شوند و دشمنان را پا مال كنند و با دست و چنگ بكشند.[49]
به هر حال چنانكه از روايات استفاده ميشود: فتح وپيروزي همراه امام قائم (عج) است و هر كجا كه ميرود فتح و پيروزي در آنجا بهدست ميآيد.[50]
سرانجام در غرب و شرق به حمايت از آن حضرت بر ميخيزند[51]
و طبق روايتي سيصد و شصت مرد كامل الهي در بين حجرالاسودو مقام ابراهيم(عليه السلام) با امام قائم(عج) بيعت ميكنند ... و آنهاوزيران اويند كه بار سنگين مسئوليتهاي كشور جهاني را اداره مينمايند.[52]
آنحضرت در فتح روم داراي هفتاد هزار سپاه است كه تكبيرگويان آنجا را فتح ميكنند، غرّش تكبير اول يك سوم روم را، و غرّش دوم يكسوّم ديگر روم را و غرّش سوم كه همراه يورش قهرمانان است همه مردم را تحت پرچمامام قائم(عج) قرار ميدهد، اسلام و مسلمين سربلند و پيروز ميشوند، وكفر و كافران ذليل و خوار ميگردند، و تنها دين خالص حكومت خواهد كرد.[53]
صليبها شكسته ميشوند و خوكها نابود ميگردند،عصر او عصر پرهيزكاران است، يارانش پاك و خالص هستند و از آلودگيها بدورند و در خطحق كه خط آنحضرت و يارانش ميباشد گام بر ميدارند و به عنوان «رجال الهيو وزيران آنحضرت» ياد شدهاند.[54]
و به فرموده امام باقر(عليه السلام) هفتاد هزار نفر ازافراد راستين و خالص از اهل كوفه به حمايت امام زمان(عليه السلام) بر ميخيزند.[55]

اوتاد، عصائب ، ابدال، نجباء، رفقاء و اعاجم؟
جالب اين كه در وصف ياران مهدي (عج) واژههاييمانند: «اوتاد، عصائب، ابدال، نجباء، رفقا و اعاجم» آمده كه با توجه به معاني اينعناوين با ويژگيهاي ياران حضرت مهدي (عج) نيز آشناتر ميشويم.

*  اوتاد *
قبلاً گفتيم كه ايشان طبق روايات سي نفرند كه همواره درخدمت امام عصر(عج) به سر ميبرند، هر كدام از آنها كه از دنيا بروند، فردشايسته ديگري جانشين او ميگردد.[56]
با توجه به كلمه «اوتاد» كه جمع «وَتَد» به معني ميخ استو با توجه به آيه 7 سوره نبأ قرآن كه خداوند ميفرمايد:
«وَالْجِبالَاَوْتاداً;
ما كوهها را ميخهاي زمين قرار داديم.» (كه زمين را نگهدارند و بوسيله آن،زمين از هم نپاشد)
نتيجه ميگيريم كه اين ياران از مردان بسيار خالص ودلاور هستند كه همچون كوه استوار، در خدمت آن حضرت بسر ميبرند.

*  عصائب *
طبق بعضي از روايات، اينها ياران حضرت مهدي(عج) در عراقهستند كه هنگام ظهور آنحضرت خود را به مكه ميرسانند و با او بيعت ميكنند.[57]
با توجه به معني «عصائب» كه جمع عصبه به معني جوانمردانرشيد و نيرومند است، به دست ميآوريم كه ياران مهدي (عج) بايد چنين باشند.
ناگفته نماند كه در بعضي از روايات ياران حضرت مهدي(عج)با عنوان «اخيار» خوانده شدهاند.[58]
*  ابدال *
اينها از ياران حضرت مهدي(عج) در شام هستند و هنگام خروجو ظهور آنحضرت خود را به مكّه ميرسانند و با آنحضرت بيعت ميكنند.[59]
معني ابدال چنانكه مرحوم طُرِيحي در مجمع البحرين ميگويد:آنها جمعي از صالحان ميباشند، كه همواره در زمين هستند، وقتي يكي از آنهافوت كرد، خداوند بدل او شخص صالح ديگر را ميگذارد، اينها 40 يا 70 نفر در شامهستند و يا 30 نفر در جايديگر.[60]
بنابر اين اينها مردان خالص و كامل و صالح روي زمينهستند.
ضمناً ناگفته نماند كه شخصي از حضرت رضا(عليه السلام) درمورد ابدال پرسيد، آنحضرت فرمود: ابدال، اوصياء پيامبران هستند.[61]

*  نجباء *
طبق روايتي كه از امام علي(عليه السلام) و امامباقر(عليه السلام) نقل شده: اينها ياران مهدي(عج) از سرزمين مصر هستند.[62]
نيز در روايتي آمده كه اينها از كوفه هستند.[63]
با توجه به معني «نجباء» كه جمع نجيب به معني افراد پاكسرشت و خوش نفس و جوانمرد است، نيز به ويژگي ديگر ياران مهدي(عج) پي ميبريم.

*  رفقاء *
ياران حضرت مهدي (عج) از كوفه هستند و خود را هنگام ظهوربه مكّه رسانده و با آنحضرت بيعت ميكنند و همچون پارههاي متراكم ابرپاييزي به سوي مكّه روانه ميشوند.[64]
با توجه به اينكه پنجاه نفر از سيصد و سيزده نفر اهلكوفه هستند[65]و با توجه به معني «رفق» و «رفاقت»كه نشانگر صفا و صميميت و پيوند محكم آنهاست به ويژگي ديگر ياران مخلص حضرت مهدي(عج)نيز پي ميبريم.

*  اعاجم *
يعني غير عرب، چنانكه هم اكنون نيز ما نشانههايشرا در ايران، افغانستان و پاكستان و ... ميبينيم، امام زمان(عليهالسلام)ياران بسيار مقاوم و خستگي ناپذير و مخلص در اين كشورهاي عجمي دارد.همينها ميتوانند هسته مركزي ارتش نيرومند امام(عج) را در كشورهاي عجميتشكيل دهند و سپس به توسعه آن اقدام جدّي كنند.[66]
با توجه به اينكه حكومت جهاني ارتش نيرومند و قوي و كاملميخواهد. آن هم در اطراف امامي كه غرق در اسلحههايپيامبراسلام(صلي الله عليه وآله وسلم)است و حتي اسب و شتر و دلدل و براق وپرچم پيامبر خدا(صلي الله عليه وآله وسلم)همراه اوست و مصحف مخصوص امير مؤمنان علي(عليهالسلام) را در دست دارد.[67]
اين نيز قابل توجه است كه امير مؤمنان علي (عليه السلام)فرمود: اصحاب مهدي(عج) جوانند و پير در آنها يافت نميشود، جز مثل سرمه درچشم و نمك در غذا، كه كمترين چيز در غذا، نمك است.[68]

امدادهاي غيبي به كمك انقلابيون:
از آنجا كه مردان خدا به ياري حضرت قائم(عج) ميشتابندو شب و روز براي برقراري حكومت جهاني تحت رهبري آنحضرت تلاش ميكنند، خداوندنيز با امدادهاي غيبي خود بهترين حمايت را از آنها خواهد كرد، چنانكه در قرآن كريمميفرمايد:
«اگر شما خدا را ياري كنيد، خدا نيز شما را ياري ميكند،و قدمهاي شما را ثابت و استوار ميدارد.»[69]
اينك به اين روايت كه فشرده روايات بسياري است توجّهكنيد:
«هنگام ظهور امام قائم (عج) فرشتهاي بالاي سر آنحضرت فرياد ميزند اين مهدي (عج) خليفه خدا است، پس از او پيروي كنيد، مردمبه سوي او سراسيمه ميشوند، و او حكومت شرق و غرب را به دست ميگيرد،خداوند او را به سههزار فرشته كمك مينمايد، اصحاب كهف از ياران اوهستند، جبرئيل در پيشاپيش سپاهش، و ميكائيل در كنار سپاهش ميباشند، و حضرتمهدي(عج) صندوق سكينه را از غار انطاكيه بيرون آورد، و اسفار تورات را از كوهي درشام خارج كرده و با آن يهود، احتجاج و استدلال ميكند و بسياري از يهوديانمسلمان ميشوند.»[70]
به اين ترتيب ميبينيم: بزرگترين امدادهاي غيبي بهكمك حضرت مهدي(عج) و يارانش ميشتابند و همه سختيها و ناگواريها براي او ويارانش آسان ميشوند.
چنانكه امام صادق(عليه السلام) در ضمن روايتي فرمود:
«يَذِلُّ لَهُكُلُّ صَعْب;
همه مشكلات در برابر امام قائم (عج) تسليم و رام ميگردد.»[71]
و اين موضوع بايد مسلمين را قوي دل و محكم كند آنهانهراسند و بدانند كمك خدا پشت سر آنهاست.


ـ ياران مهدي(عليهالسلام) بيشتر كجا هستند؟

پاسخ:
جالب اينكه در روايات بسياري آمده كه دستجات ياران اماممهدي(عج) از مشرق زمين بپا ميخيزند،
رسول اكرم(صلي الله عليه وآله وسلم) فرمود:
« (هنگام ظهور) پرچمهاي سياه از طرف مشرق نمودار شود، پسبا وي (امام قائم «عج» ) بيعت كنيد كه او خليفه خدا، مهدي (عج) است.
و نيز فرمود: جمعي از مردم از طرف مشرق خروج كنند ومقدّمات حكومت مهدي(عج) را فراهم سازند.»[72]

امير مؤمنان(عليه السلام) فرمود:
«آفرين برطالقان كه خداوند در آن گنجهائي نهاده كه ازطلا و نقره نيست بلكه مردان مؤمني هستند كه بطور شايسته خدا را شناختهاند ودر آخرالزّمان، ياوران حضرت مهدي(عج) خواهند بود.»[73]
رسول خدا(صلي الله عليه وآله وسلم) فرمود:
«هنگامي كه پرچمهاي سياه را از جانب خراسان ديديد، بهطرف آن برويد هر چند با دست و سينه روي برف باشد، چرا كه خليفه خدا مهدي(عج) درميان آنها است.»[74]
و در روايت ديگر فرمود:
«بزودي اهلبيت من دچار گرفتاريها و آوارگيها خواهند شد،تا اينكه جمعي با پرچمهاي سياه از طرف مشرق بيايند ... تا اينكه امر به يكي ازافراد اهلبيت من (امام قائم«عج» ) سپرده شود، كه او سراسر زمين را بعد از آنكه پراز ظلم و جور شده باشد پر از عدل و داد كند، فَمَنْاَدْرَكَ مِنْكُمْ فَلْيَأْتِها وَلَوْ حَبْواً عَلَي الثَّلْجِ; هر كدام كهاز شما آنها را درك كرديد به آنها بپيونديد گرچه با راه رفتن با دست و سينه رويبرف باشد خود را به آنها برسانيد.»[75]
به اين ترتيب ميبينيم، مشرق زمين مورد توجه قرارگرفته است و چنانكه هم اكنون از نشانههايش پيداست، تنها مشرق زمين است كهاين كار را خواهد كرد، بنابراين مشرق زمين بايد بپاخيزد!
و با توجه به اينكه اكثريت قريببه اتفاق امت مسلم از مستضعفان در مشرق زمين هستند و با توجه به امكانات عظيمجغرافيائي و اقتصادي و نيروي انساني كه دارند، ميتوانند بپاخيزند و دستهايابرقدرتها را قطع كنند و زمينهسازي خوبي براي ظهور مهدي(عج) ايجاد بنمايند.


[1]حضرت مهدى (عج) فروغ تابان ولايت /مؤلّف : محمّد محمّدىاشتهاردى
[2]. «إن تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ» (محمّد ـ 7).
[3]. ـبحار، ج 52، ص 352 (يصنع كما صنع رسول ... ).
[4]. ـ يااَيّهَاالُّذِينَ آمنَُوا مَنْ يَرْتَدُّمِنْكُم عَنْ دِيِنِه فَسَوْفَ...
[5]. ـ تفسير برهان، ج1،ص 497 ـ مجمع البيان، ج 3، ص 208.
[6]. ـ تفسير برهان،جلد1، صفحه 497.
[7]. ـ تفسيرنورالثّقلين، جلد 1، صفحه 642.
[8]. ـ تفسيرنورالثّقلين، جلد1، صفحه 642.
[9]. ـمجمعالبيان، ج3، ص208 ـ نورالثّقلين، ج1، ص 642 ـ در بعضى از روايات بجاىدين «علم» آمده است (حليه ابونعيم اصفهانى، جلد 6، صحفه 64) ـ شرح بيشتر اين مطلبرا در كتاب «ايرانيان مسلمان در صدر اسلام و ...» تأليف نگارنده بخوانيد.
[10].ـ وطبق بعضى از روايات آن 313 نقر از ياران مخصوص امامزمان(عليه السلام) از عجمهستند. (اثباةالهداة، ج7، ص92).
[11].ـ قالَعَلِىُّ بْنِالْحُسَيْنِ(عليهالسلام): يا اَبا خالِد اِنَّ اَهْلَ زَمانِ غَيْبَتِهِ الْقائِلِينَ بِامامَتِهِاَلْمُنْتَظِرِينَ لِظُهُورِهِ اَفْضَلْ مِنْ اَهْلِ كُلِّ زَمانِ اِنَّ اَللّهَتَبارَكَ وَ تَعالى اَعْطاهُمْ مِنْ الْعُقُولِ وَ الاَْفْهامَ وَالْمَعْرِفَةِ ماصارَتْ بِهِ الْغَيْبَةُ عِنْدَهُمْ بِمَنْزِلَةِ الْمُشاهِدَةِ وَ جَعَلَهُمْ فِىذلِكَ الزَّمَانِ بِمَنْزَلَةِ الْمُجاهِدِينَ بَيْنَ يَدى رَسُولِ اللّهِ(صلىالله عليه وآله وسلم) بِالسَّيْفَ اُولئِكَ الْمُخْلَصُونَ حَقّاً وَ شِيعَتُناصِدْقاً وَالدُّعاةَ اِلَى اللّهِ سرّاً وَ جَهْراً. (كمالالدين و تمامالنعمه، صفحه 320).
[12]. ـ يَخْرُجُ ناسٌ مِنَ الْمَشْرِقِ فَيُوطِئُونِلِلْمَهْدِى سُلْطانَهُ (كنزالعمال، ج7، ص 186).
[13]. ـ بحار، جلد 52،صفحه 358.
[14]. ـ بحار، جلد 52،335 . ـ نظير اين روايت با كمى تفاوت از امام سجاد(عليه السلام) نقل شده كه فرمود: «اذا قام قائمنا اذهب الله عزوجل عن شيعتناالعاهة و جعل قلوبهم كزبرالحديد وجعل قوة الرجل منهم قوة اربعين رجلا و يكونونحكام الارض و سنامها... ;
وقتى كه قائم ماقيام كند خداوند متعال، پيروان ما را از آفات حفظ كند و قلب آن را همچون پاره آهنمحكم سازد و نيروى هرمردى از آنها را به اندازه نيروى چهل مرد كند، و آنها حاكمانو سران مردم روى زمين خواهند بود (بحار، ج52، ص 327).
[15]. ـ بحار، ج 52، ص126.
[16]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 419.
[17]. ـ بحار، ج 52، ص327.
[18]. ـ ارشاد مفيد، ص399 ـ اعلام الورى، ص 433.
[19]. ـ ذى طُوى در حدوديك فرسخى مكّه در راه تنعيم قرار گرفته است (مجمع البحرين ماده طُوى).
[20]. ـ اين حديث از امامباقر(عليه السلام) نقل شده (بحار، ج 52، ص 304 و 307).
[21]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 92.
[22]. ـ بحار، ج 52، ص310 ـ به همين مضمون در كتاب اثباة الهداة، ج 7، ص 176، نقل شده با اين بيان كهحضرت قائم(عج) كنار در حرم مىايستد و با فرياد، يارانش را مىطلبد،خداوند در يك شب 313 نفر يارانش را از دورترين نقاط زمين در آنجا به گردهممىآورد.
[23]. ـ بحار، ج 2، ص 317ـ اَوَّلُ مَنْ بِايَعَ جِبْرَئِيلُ ثُمَّثَلاثَمَأَةَ وَ ثَلاثَ عَشَرَ رَجُلاً.
[24]. ـ بحار، ج 52، ص323، ص 337.
[25]. ـ بحار، ج 52، ص306.
[26]. ـ بحار، ج 52، ص436.
[27]. ـ سوره بقره، آيه148.
[28]. ـ تفسيرنورالثقلين، ج 1، ص 139، به نقل از روضه كافى و اثباة الهداة، ج 7، ص 50 ـ بحار ج52، ص342.
[29]. ـ تفسير برهان، ج2، ص 228 ـ اثباة الهداة، ج 7، ص 100.
[30].ـبحار، ج 52، ص 343.
[31]. ـ سوره بقره، آيه148.
[32].ـاثباة الهداة، ج 7، ص 94.
[33]. ـ مدرك پيشين، ص90.
[34]. ـ مدرك پيشين، ص91.
[35]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 92 و بحار، ج 52، ص 370 و المجالس السنيه، ج 5، ص 24.
[36]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 92.
[37]. ـ سوره محمّد (صلىالله عليه وآله وسلم)، آيه 7.
[38]. ـ اثباة الهداة، ج7،، ص 113.
[39]. ـ مدرك پيشين.
[40]. ـ مدرك پيشين، ص114، يصلح اللّه امره فى ليلة.
[41]. ـ بحارالانوار، ج52، ص 358.
[42]. ـ بحارالانوار، ج52، ص 242 ـ 301.
[43]. ـ مدرك پيشين، ص223.
[44]. ـ تفسير الميزان، ج4، ص 69، به نقل از اصول كافى.
[45]. ـ وَيَرْوِى اَنَّ خَمْسِينَ اِمْرَئَةً مِنْاَصْحابِ الاِْمامِ الْمَهْدِى(عج) (المجالس السنيه، ط ، نجف ج 5، ص551).
[46]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 150 ـ 171.
[47]. ـ الاوائل، ص 33.
[48]. ـ بحار، ج 52، ص367 ـ اثباة الهداة، ج 7، ص 88 ـ گويا اشاره به شرقيهاى طرفدار سيستم كمونيسم وغربيهاى طرفدار كاپيتاليسم ـ كه با اين پرچم مخالفت مىكنند ـ مىباشد.
[49]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 113.
[50]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 722 (تأليف علاّمه بزرگ سيد محسن جبل عاملى(رحمه الله) ـ چاپ بيروت).
[51]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 709.
[52]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 711.
[53]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 723 ـ 724.
[54]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 723 ـ 734 ـ 711.
[55]. ـ بحار، ج 52، ص390.
[56]. ـ غيبت طوسى، ص102، بحار، ج 52، ص 158.
[57]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 699 در مورد وفادارى مردم كوفه (كه شامل نجف نيز خواهد شد) روايات ديگرىنيز رسيده از جمله اينكه پنجاه هزار نفر از دليران مردم كوفه مدافع خاص امامقائم(عج) در برابر دشمن هستند (بحار، ج 52، ص 306)، و اينكه مقرّ حكومت جهانى حضرتمهدى(عج) كوفه است (اثباة الهدة، ج 7، ص 94) نيز حاكى است كه مردم كوفه درپشتيبانى آنحضرت جدّى و شجاع هستند. و امام باقر(عليه السلام) ضمن روايتى فرمود:خوشبختترين مردم نسبت به امام قائم (عج) مردم كوفه هستند. (اثباة الهداة، ج7، صفحه169).
[58]. ـ اثباة الهداة ، ج7، ص 38.
[59]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 699 و 709.
[60]. ـ مجمع البحرين(ماده بدل).
[61]. ـ سفينة البحار،(ماده بدل).
[62]. ـ امام على(عليهالسلام) فرمود : اَلاَْبدالُ بِالشّامِوَالنَّجَباءُ بِمِصْر وَالْعَصائِبُ بِالْعَراقِ (مجمعالبحرينمادهعصب).
[63]. ـ بحار، ج 52، ص347.
[64]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 709.
[65]. ـ بحار، ج 52، ص306.
[66]. ـ ضمناً ناگفتهنماند كه طبق بعضى از روايات پس از ظهور آنحضرت جبرئيل(عليه السلام) و فرشتگان ونجباء جن و نقباء مردم با او بيعت مىكنند (بحار، ج 53، ص 8 و 9) به اينترتيب واژه «نقباء» كه بمعنى مردان آگاه و متعهد است نيز بر ياران خاص امام افزودهمىشود.
[67]. ـ بحار، ج 53، ص36.
[68]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 37.
[69]. ـ سوره محمّد، آيه7.
[70]. ـ المجالس السنيه،ج 5، ص 710 به نقل از اسعاف الرّاغبين ـ در اين باره مطالبى در بحار، ج 52، ص 328،نيز آمده است.
[71]. ـ بحار، ج 52، ص283.
[72]. ـ دو حديث فوق راابن ماجه در سنن خود نقل كرده است (اثباة الهداة، ج 7، ص197).
[73]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 197، المجالس السنيه، ج 5، ص 697.
[74]. ـ اثباة الهداة، ج7، ص 189، كشف الغمّه، ج 3، ص 375، المجالس السنيه، ج 5، ص696.
[75]. ـ كشف الغمّه، ج 3،ص 375 و 381.