• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 1110489

پرسش

سلام ، خسته نباشید . من یه مدتیه که لکه های سیاهی جلوی چشمم میبینم ، خیلی کم هستن فقط 1 یا دو تا هستند داخل اینترنت هم سرچ کردم دیدم بهش میگن مگس پران . به جز این کمی هم احساس پرش تصاویر به هم دست میده یعنی نقطه های سیاه ریزی مداوم در حال حرکت در جلوی دید چشمام هستن . می خواستم بپرسم ایا راه درمانی داره و یا خطر ناک نیست این موضوع ؟ کلا توضیحی در رابطه به این موضاعات بهم بدید . تشکر .

پاسخ

با سلام
هنگام خیره شدن به یك زمینه صاف متوجه ذرات كوچك غبار مانندی شوید كه جلوی چشمتان بالا و پایین می‌روند و هرچه پلك می‌زنید باز هم مثل یك سایه كوچك در جلوی چشمتان قرار دارند این سایه‌های مزاحم را اصطلاحاً مگس پران می‌گویند. معمولاً با حركت دادن چشم مگس‌پران هم حركت می‌كند اما چون جهت حركت آن در خلاف جهت حركت چشم می‌باشد نمی‌توان آن را با چشم تعقیب كرد. مگس‌پران در حقیقت سایه كدورت‌های موجود در مایع زجاجیه است كه روی شبكیه می‌افتد و به صورت یك سایه تیره دیده می‌شود. این كدورت‌ها ممكن است ناشی از چسبندگی و ضخیم شدن رشته‌های زجاجیه، جمع شدن سلول‌های التهابی در زجاجیه و یا خونریزی در داخل چشم باشد.
مگس‌پران عارضه بسیار شایعی است و با گذشت سن شیوع آن افزایش می‌یابد به طوریكه بیش از 70- 60% افراد بالای 60 سال مگس‌پران را تجربه كرده‌اند.
رشته‌های موجود در زجاجیه در بچه‌ها و افراد جوان معمولاً بسیار ظریف است و دیده نمی‌شود اما با بالا رفتن سن این رشته‌ها ضخیم‌تر می‌شوند و در بعضی جاها به هم می‌چسبند و باعث ایجاد كدورت می‌شوند كه سایه این كدورت بر روی شبكیه به صورت مگس‌پران احساس می‌شود. به علاوه در بسیاری از افراد مسن بخشی از رشته‌های محیطی زجاجیه كه به شبكیه متصل بوده و از جای خود كنده می‌شود و به داخل بخش‌های مركزی زجاجیه می‌افتد. این حالت كه آن را (جداشدگی خلفی زجاجیه) می‌نامند شایعترین علت ایجاد مگس‌پران است. گاهی اوقات هم وجود التهاب داخل چشمی (یووئیت) سبب تجمع سلول‌های التهابی در زجاجیه می‌شود كه باعث ایجاد مگس‌پران می‌شود. یك علت دیگر مگس‌پران وجود خونریزی در داخل زجاجیه است؛ مثلاً در افراد مبتلا به دیابت ممكن است خونریزی خفیف چشمی ابتدا به صورت یك مگس‌پران دیده شود.
مگس‌پران در افراد زیر شایع‌تر است
افراد بالای 60 سال
افراد نزدیك بین
افرادی كه سابقه جراحی چشمی (بخصوص جراحی آب مروارید) دارند.
افرادی كه سابقه التهاب داخل چشمی (یووئیت) دارند.
بسیاری از افراد مدت ها مگس‌پران داشته اند و هیچ مشكل خاصی پیدا نكرده اند. مگس پرانی كه سال های سال وجود داشته و تغییر خاصی پیدا نكرده است معمولاً خطری ندارد اما بروز مگس پران جدید می تواند ناشی از مشكلات جدی چشمی باشد. البته همانطور كه گفته شد شایعترین علت بروز مگس پران جدید (جداشدگی زجاجیه خلفی) است كه به خودی خود خطری ندارد اما گاهی اوقات در حین جدا شدن زجاجیه بخشی از شبكیه نیز همراه با آن كنده می‌شود و باعث ایجاد سوراخ یا پارگی در پرده شبكیه می‌شود كه می تواند سبب جدا شدن پرده شبكیه و مشكلات شدید بینایی شود.
به‌طوریكه قبلاً ذكر شد وجود جرقه معمولاً ناشی از كشش و تحریك شبكیه است، بنابراین در افرادی كه اخیراً دچار جرقه شده‌اند احتمال ایجاد پارگی در پرده شبكیه وجود دارد.
تشخیص علت ایجاد مگس‌پران بدون معاینه دقیق چشم پزشكی امكان‌پذیر نیست بنابراین لازم است تمام افرادی مگس‌پران جدید پیدا كرده‌اند حتماً توسط چشم‌پزشك معاینه شوند. برای انجام معاینه ابتدا مردمك با استفاده از قطره‌های مخصوص باز می‌شود و سپس با استفاده از لنزها و وسایل مخصوص زجاجیه و شبكیه معاینه می‌شود. در صورتی كه در معاینه هیچ مشكلی به جزء (جداشدگی زجاجیه خلفی) وجود نداشته باشد و شبكیه سالم باشد معمولاً خطری وجود ندارد و اقدام خاصی لازم نیست اما در مواردی كه آسیبی به پرده شبكیه وارد شده باشد یا خونریزی یا التهاب داخل چشمی وجود داشته باشد باید درمان انجام شود.
گاهی با یك نوبت معاینه نمی‌توان علت دقیق مگس‌پران را تشخیص داد. در این حالت معمولاً لازم است معاینه در فواصل 2-3 هفته یك بار تكرار شود تا زمانی كه مطمئن شویم علت خطرناكی وجود ندارد.
یك نكته مهم آن است كه جرقه حتی اگر با پارگی شبكیه همراه باشد معمولاً پس از چند روز تا چند هفته خود به خود از بین می رود؛ مگس پران هم حتی در صورت همراهی با پارگی شبكیه پس از چند هفته كوچك می شود. بنابراین در افرادی كه جرقه یا مگس پران جدید ایجاد شده حتی اگر خود به خود خوب شده باشد لازم است معاینه كامل چشم انجام شود.
مگس‌پران معمولاً علت خطرناكی ندارد و نیازی به درمان ندارد. در اكثر موارد پس از چند هفته تا چند ماه مگس پران به تدریج كوچك می شود و فرد نیز عادت می كند كه آن را ندیده بگیرد. اما در مواردی كه مگس پران با سوراخ یا پارگی پرده شبكیه همراه باشد ممكن است نیاز به اقدامات درمانی مثل لیزر یا عمل جراحی برای جلوگیری از پارگی پرده شبكیه وجود داشته باشد.
مگس‌پران‌های قدیمی كه سال‌ها وجود داشته و تغییر خاصی پیدا نكرده است معمولاً بی‌خطر است. اما در موارد زیر لازم است حتماً به چشم پزشك مراجعه كنید:
مگس‌پرانی كه جدیداً ایجاد شده است (حتی اگر پس از چند هفته خود به خود برطرف شده باشد)
مگس‌پران قدیمی كه جدیداً بزرگتر شده یا تغییر دیگری پیدا كرده است.
مگس‌پران همراه با جرقه (حتی اگر پس از چند روز جرقه خود به خود برطرف شده باشد)
مگس‌پران همراه با كم شدن یا تاری دید یا احساس وجود پرده در جلوی چشم (این علامت بسیار مهم است و ممكن است ناشی از كنده شدن بخشی از شبكیه باشد كه به درمان فوری نیاز دارد)
دیدن جرقه حتی اگر با هیچ مشكل چشمی دیگری همراه نباشد و پس از چند روز خودبه‌خود بهبود پیدا كرده باشد.
موفق باشید





مشاور : دکتر عابدزاده | پرسش : سه شنبه 16/7/1392 | پاسخ : شنبه 27/7/1392 | | دبيرستان | 15 سال | پزشكي | تعداد مشاهده: 114 بار

تگ ها : مگس پران

مشاوره های مرتبط

سلام، وقت به خیر
_ 16 سال دارم(سوم دبیرستان) و عینک میزنم سن مناسب برای عمل جراحی چه سنی هست؟ (بهترین نوع عمل چیه؟) هزینه هاش چه میزان هست.
=====
2) لطفا درباره مگس پران بهم اطلاعات بدید مطالب اینترنت رو خوندم همه رو متاسفانه خیلی تمرکز رو بهم میزنن آیا درمان یا راهی هست که کم بشن؟ آیا ممکنه خود به خود از بین برن؟(لطفا کامل توضیح بدید خیلی مهم هست برام)
=====
3) بعضی وقت ها (اگه صبح زود بیدار شم یا خواب کافی نداشته باشم) خشکی چشم میگیرم برای این مورد چه کار کنم؟
====
ممنون.

با سلام مدتی است از ناحیه چشم راستم دچار تاری دید شده ام موقع باز و بسته کردن چشمم لکه سیاهی را در جلو می بینم و در طی مدت حدود یک سال با چشم راستم نمی توانم نوشته ها را بخوانم و سیاه تر از چشم چپم همه جا را می بینم. تحقیق کردم میگن مگس پرانه و درمان نداره. دو تا سوال داشتم: آیا این مشکل اصلا مگس پرانه، آیا درمانی داره؟ با تشکر

UserName