• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 647573

پرسش

اطلاعاتی درباره بازار كار رشته زیست شناسی در دو مقطع كارشناسی و كارشناسی ارشد در ایران به من بدهید وكلا با این رشته در چه جاهایی می توان مشغول به كار شد؟

پاسخ

با سلام و احترام
دوست عزیز
همانطوركه می دانید رشته‌ زیست‌شناسی‌ دارای‌ سه‌ گرایش‌ علوم‌گیاهی‌، علوم‌ جانوری‌ و زیست‌دریا است‌.‌ این‌ گرایش‌ها تنها در 17 واحد تخصصی‌ با یكدیگر تفاوت‌ دارند.

گرایش‌ علوم‌ گیاهی‌:

این رشته‌ یكی‌ از شاخه‌های‌ زیست‌شناسی‌ است‌ كه‌ صرفاً موارد مربوط‌ به‌ گیاه‌ را اعم‌ از گیاهان‌ اولیه‌ تا گیاهان‌ امروزی‌ بررسی‌ می‌كند و دارای‌ زمینه‌های‌ مختلفی‌ مانند:
گیاه‌ شناسی‌، فیزیولوژی‌ گیاهی‌، ریخت‌ زایی‌ و اندام‌ زایی‌ در گیاهان‌، بیوشیمی‌ و جلبك‌ شناسی‌ است‌. علوم‌ گیاهی‌ دارای‌ دو بخش‌ عمده‌ "فیزیولوژی‌" و "سیستماتیك‌" است‌ كه‌ بخش‌ فیزیولوژی‌ به‌ شناخت‌ زندگی‌ گیاهان‌ و اندام‌های‌ مختلف‌ یك‌ گیاه‌ می‌پردازد و بخش‌ سیستماتیك‌ نیز درباره‌ اسامی‌ و طبقه‌بندی‌ گیاهان‌ می‌باشد.گیاه، اعجوبه سبزپوش طبیعت است كه چون در هر گوشه و كنار به چشم می‌خورد، عادی و پیش پاافتاده به نظر می‌آید در حالی كه بیش از هر موجود زنده دیگری در روی كره زمین، اعجاب‌آور است.موجودی كه در آشپزخانه ذره‌بینی خود برای همه مخلوقات زنده كره زمین غذا تهیه می‌كند و پیشرفته‌ترین نیروگاه خورشیدی، شبكه لوله‌كشی و سیستم پمپاژ آب را در اختیار دارد و از سوی دیگر مایه زیبایی، لطافت ، نشاط و آرامش هستی است. به همین دلیل شناخت و حفظ آن یك نیاز است. و رشته علوم گیاهی نیز برای پاسخ به همین نیاز در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی معتبر جهان دایر شده است.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌این گرایش در ایران‌می توان گفت حضور كارشناسان‌ علوم‌ گیاهی‌ در مؤسسه‌های‌ تحقیقاتی‌ و اجرایی‌ كشور امری‌ ضروری‌ است‌ تا بتوان‌ محیط‌ زیست‌ ایران‌ را به‌ خوبی‌ حفظ‌ كرد، اما به‌ گفته‌ اساتید و دانشجویان‌ علوم‌ گیاهی‌ در حال‌ حاضر فارغ‌التحصیلان‌ دوره‌ لیسانس‌ این‌ گرایش‌ موقعیت‌های‌ شغلی‌ مناسبی‌ ندارند. چون‌ دانش‌ و اطلاعات‌ آن‌ها جنبه‌ تخصصی‌ ندارد و مؤسسات‌ و مراكز تحقیقاتی‌ و اجرایی‌ بیشتر مایلند كه‌ نیروهای‌ مورد نیاز خود را از میان‌ فارغ‌التحصیلان‌ كارشناسی‌ ارشد یا دكترای‌ این‌ رشته‌ انتخاب‌ كنند. بیشتر فارغ‌ التحصیلان‌ علوم‌ گیاهی‌ در سطح‌ كارشناسی‌ جذب‌ آموزش‌ و پرورش‌ می‌شوند چون‌ معلومات‌ آنها جنبه‌ عمومی‌ دارد و می‌توانند در تدریس‌ كتب‌ زیست‌شناسی‌ دوره‌ متوسطه‌ موفق‌ باشند، اما نمی‌توانند در مراكز تحقیقاتی‌ كه‌ نیاز به‌ متخصص‌ در زمینه‌های‌ مختلف‌ علوم‌ گیاهی‌ دارد، فرصت‌ شغلی‌ مناسبی‌ به‌ دست‌ بیاورند. از سوی‌ دیگر اگر كسی‌ در گرایش‌ علوم‌ گیاهی‌ سرمایه‌گذاری‌ كند و متأثر از محیط‌ نشود، می‌تواند در بخش‌های‌ كشاورزی‌ ـ زیستی‌، ژنتیك‌ و بیوتكنولوژی‌ فعالیت‌ داشته‌ باشد.

گرایش‌ علوم‌ جانوری‌:
علوم‌ جانوری‌ به‌ مطالعه‌ مسائل‌ مربوط‌ به‌ جانوران‌ می‌پردازد و دارای‌ سه‌ بخش‌ اصلی‌ جانورشناسی‌ یا بیوسیستماتیك‌، فیزیولوژی‌ جانوری‌ اعم‌ از انسانی‌ و حیوانی‌ و بافت‌شناسی‌ و جنین‌شناسی‌ جانوری‌ است‌.بسیاری‌ از گرایش‌های‌ زیست‌شناسی‌ وابسته‌ به‌ علوم‌جانوری‌ هستند. برای‌ مثال‌ یك‌ محقق‌ علوم‌سلولی‌ و مولكولی‌ تا با یك‌ جانور و وضعیت‌ زیستی‌ آن‌ آشنا نباشد، نمی‌تواند روی‌ سلول‌ آن‌ كار كند. یك‌ محقق‌ ژنتیك‌ نیز در آغاز باید بیولوژی‌ جانور را به‌ طور كامل‌ بداند و بعد در زمینه‌ ژنتیك‌ آن‌ كار كند. به یاری بیوسیستماتیك یعنی شناسایی گونه‌های مختلف جانوران نیز می‌توان به نقش مفید گونه‌های مختلف جانوری برای كمك به طرح‌های اقتصادی پی برد.برای مثال امروزه استفاده از مواد شیمیایی برای كنترل آفات راه درستی نیست چون این مواد تعادل اكولوژی محیط زیست را برهم می‌زنند در حالی كه با شناخت گونه‌های حشرات شكارچی می‌توان بسیاری از آفات مثل حشرات مضر را از بین برد. در این میان می‌توان به كفش‌دوزك‌ها اشاره كرد كه امروزه كاربرد بسیاری در اقتصاد كشاورزی آمریكا دارند یا مگس‌های مفید كه از شته‌ها تغذیه می‌كنند. از طرف دیگر بیوسیستماتیك در شناخت گونه‌های بیماری‌زا مثل «پشه آنوفل» و معرفی آنها به دنیای پزشكی نقش مهمی دارد. همچنین می‌‌توان به بخش دیرین‌شناسی یا فسیل‌شناسی اشاره كرد كه یكی از فواید این بخش، پی بردن به منابع عظیم اقتصادی مثل نفت است كه از طریق مطالعه محل فسیل‌ها یا رسوبات فسیل‌ها به دست می‌‌آید.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌این گرایش در ایران‌می توان گفت هرچند كه‌ تعداد قابل‌ توجهی‌ از فارغ‌التحصیلان‌ علوم‌ جانوری‌ جذب‌ بازار كار نمی‌شوند اما بهترین‌ دانشجویان‌ همیشه‌ موفق‌ بوده‌ و هستند. این دسته از دانشجویان پس از فارغ‌التحصیلی گاه‌ برای‌ كارهای‌ تحقیقاتی‌ یا اداره‌ آزمایشگاه‌ها جذب‌ دانشگاه‌ها می‌شوند یا در سازمان‌ حفاظت‌ از محیط‌ زیست‌ و سازمان‌های‌ مربوط‌ به‌ فعالیت‌ می‌پردازند. چون‌ سازمان‌ محیط‌ زیست‌ برای‌ بررسی‌ اكوسیستم‌ها به‌ محققان‌ زیست‌شناسی‌ از جمله‌ علوم‌جانوری‌ نیاز دارد. همچنین‌ بعضی‌ از فارغ‌التحصیلان‌ این‌ گرایش‌ وارد دنیای‌ پزشكی‌ شده‌ و در زمینه‌های‌ خون‌شناسی‌ یا انگل‌شناسی‌ فعالیت‌ می‌كنند.

گرایش‌ زیست‌ دریا:
گرایش‌ زیست‌ دریا به‌ بررسی‌ و مطالعه‌ خواص‌ محیط‌ آبی‌، بیولوژی‌ آبزیان‌ و فعالیت‌های‌ آبزی‌پروری‌ می‌پردازد؛ یعنی‌ برخلاف‌ دو گرایش‌ علوم‌ جانوری‌ و علوم‌ گیاهی‌ كه‌ در آنها بیشتر موجودات‌ خشك‌زی‌ مطالعه‌ می‌شوند این‌ گرایش‌ جانوران‌ و گیاهان‌ آبزی‌ را بررسی‌ و مطالعه‌ می‌كند. گرایش‌ زیست‌ دریا علاوه‌ بر بررسی‌ فیزیولوژی‌ آبزیان‌ به‌ مطالعه‌ اكولوژی‌ دریا یعنی‌ بررسی‌ آلودگی‌ آب‌ دریاها و تأثیر آن‌ بر محیط‌ دریا می‌پردازد.

اما در مورد موقعیت‌ شغلی‌این گرایش در ایران‌می توان گفت فارغ‌التحصیلان‌ گرایش‌ زیست‌ دریا می‌توانند‌ در مراكز پرورش‌ ماهی‌ و مراكز‌ تحقیق‌ بر روی‌ ارزش‌ مواد غذایی‌ دریایی‌ فعالیت كنند. علاوه‌ بر كار در شیلات‌ فارغ‌التحصیلان‌ این‌ گرایش‌ می‌توانند در حفظ‌ بعضی‌ از گونه‌های‌ آبزیان‌ كه‌ در حال‌ انقراض‌ هستند مثل‌ ماهی‌ ازون‌برون‌ یا ماهی‌ سفید كار كنند و مهمتر از همه‌ این‌ كه‌ ما باید به‌ یاری‌ كارشناسان‌ زیست‌دریا یك‌ اطلس‌ دقیق‌ در مورد گونه‌های‌ آبزی‌ موجود در آب‌های‌ كشورمان‌ تهیه‌ كنیم‌.

دانشجوی‌ رشته‌ زیست‌شناسی‌ باید عاشق‌ كشف‌ حقایق‌ پدیده‌های‌ طبیعی‌ باشد و به‌ گردش‌ در طبیعت‌ علاقه‌مند باشد. چون‌ اطلاعاتی‌ كه‌ با حضور در محیط‌ طبیعی‌ زندگی‌ گیاه‌ یا جانور می‌توان‌ به‌ دست‌ آورد در هیچ‌ كتابی‌ پیدا نخواهد شد. در ضمن‌ دانشجو لازم‌ است‌ فردی‌ منظم‌ و مرتب‌ بوده‌ و بتواند مطالب‌ را در ذهن‌ خویش‌ به‌ خوبی‌ طبقه‌بندی‌ كند تا در زمینه‌ سیستماتیك‌ موفق‌ گردد.

شاد و بهاری باشید



مشاور : آقای زینساز | پرسش : جمعه 28/1/1388 | پاسخ : شنبه 29/1/1388 | | دانشجو | 21 سال | راهنمای شغلی | تعداد مشاهده: 5415 بار

تگ ها :

UserName