• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 52675

پرسش

1- از چه روشی می توان اصول اولیه موسیقی از جمله نت های آن را سریعتر یاد گرفت؟
2- برای تقویت صوت(ازجمله باز شدن و آشكار شدن صوت) در خصوص آواز از چه اصولی باید پیروی نمود همچنین آیا دارویی در این مورد وجود دارد ؟

پاسخ

با سلام!
در مورد مسائل تئوری موسیقی در بخش سلفژ (آواز) یك سری مسائل پایه برای شما ارائه می دهم. این مسائل اولیه اما مهم می تواند مسیر شما را در جهت تشخیص نوع صوتتان راهنمایی كند.
در مورد مسائل تئوری موسیقی شما اگر بگویید كه با چه سازی سر و كار دارید می توانم شما را بهتر راهنمایی كرده و مسائل اولیه را در مورد همان ساز در اختیار شما قرار دهم. اما یك سری قواعد پایه در موسیقی وجود دارد كه در صورت امكان تا حدودی برای شما خواهم فرستاد.
به اضافه چند فایل صوتی سلفژكه به آدرس میل شما خواهم فرستاد.
با ما بیشتر مكاتبه كنید.

موسیقی اوازی دارای قوانین خاصی است كه به ان سلفژ میگویند در واقع اموختن سلفژ پیش نیازش دانستن كامل و دقیق تئوری موسیقی است بنابر این ما در اینجا با این پیش فرض اموزش سلفژ را اغاز میكنیم كه هنرجویانمان را دارای علم كامل تئوری موسیقی میدانیم ضمننا برای كسانی كه تئوری موسیقی را نمیدانند در بخش دنیای موسیقی به تئوری موسیقی نیز پرداخته شده است كه هنرجویانی كه از این علم اطلاعاتی ناقص یا اندك دارند میتوانند با مراجعه به قسمت فرهنگ موسیقی با این علم بیشتر اشنا شوند و سپس به اموختن علم سلفژ بپردازند.

تعاریف كوتاهی از سلفژ:

الف:مهمترین عاملی كه به معنای اعم ، پایه و اساس جدی در اموزش موسیقی به شمار میرود سلفژ است كه از دو قسمت عمده تشكیل میشود :

1- قسمت عملی 2- قسمت نظری

قسمت عملی شامل خواندن و تلفظ نتها به شكل اوازی و به شكل وزن خوانی است و قسمت نظری شامل شناخت كلیه علامتها و قواعدی است كه در طی قرنها به منظور اجرای دقیق موسیقی به تدریج ابداع شده و تكامل یافته است تا بتوان شناخت هنری را كه واقعیتی درونی است و بیشتر جنبه عاطفی دارد با این علامتها و قواعد به شناخت علمی تبدیل كرد.

ب : تقسیمات صدای انسان

1- سوپرانو :صدای زیر زنانه

2-متسو سوپرانو : صدای متوسط زنانه

3-كنترالتو : صدای بم زنانه

4- تنور : صدای زیر مردانه

5- باریتون : صدای بم یا صدای متوسط مردانه

6- باس : صدای بم مردانه و بهترین صدای مردانه

دو نت سفید كه هر كدام دو ضرب پا ارزش زمانی دارد را با نام نت دو اجرا میكنیم و میخوانیم دقت كنید كه ضرب پای شما باید سرعتی ثابت داشته باشد.

در هنگام نوازندگی یا خوانندگی اواز سكوتها را باید اجرا كرد به صورت نخواندن نت و ساكت شدن ولی در ابتدا برای اموزش سلفژ ما بادیدن علامت سكوت ، سكوت نمیكنیم بلكه به جای ان كلمه اوم میگوییم و به اندازه ارزش زمانی سكوت انرا ادامه میدهیم.

مثال: سكوت گرد را با هم اجرا كنیم : باید 4 ضرب پا اجرا كنیم و و كلمه اوم را تا پایان 4 ضرب پا ادامه دهیم.

نكته: برای درك بیشتر ارزش زمانی نتها میتوانیم اینگونه بیان كنیم كه اگر نت گرد 4 ثانیه در یك قطعه موسیقی طول بكشد نت سفید 2 ثانیه و نت سیاه 1 ثانیه طول خواهد كشید.
خواندن نتها با اجرای صدای ان نت را كانتات گویند و خواندن نت بدون اجرای صدا و فقط گفتن نام انرا پارلات گویند

شما باید توانایی خواندن بی صدای نتها را پیدا كنید و نتهایی كه به شما داده میشود را با تمپوی مشخص بخوانید و بعد كم كم قدرت نت خوانی خود را افزایش دهید بطوریكه نت بعدی را هم در ذهن داشته باشید و اگر كسی نت بعدیِ نتی را كه شما خوانده اید با دست بپوشاند شما باز هم انرا بخوانید.

مساله دیگری كه اینجا بیاد خاطر نشان كرد مساله فركانس گیری است كه شما باید با سازی كه در اختیار دارید این كار را انجام دهید كه البته ما در اینجا فركانس گیری با پیانو را توضیح میدهیم.

فركانس گیری چهار مرحله دارد

1- شنیدن صدای نت اجرا شده

2- اجرای ان در ذهن

3- اجرای ان با صدا

4-تطابق دادن هر چه بیشتر صدای خود با صدای ساز كه در فضا باقی مانده است

برای فركانس گیری با گام دو ماژور شروع میكنیمشما در اینجا باید با ساز خود این گام را اجرا كنید و سپس چهار مرجله بالا را اجرا نماییداین تمرین به عنوان یك تمرین روزانه همواره باید در روز اجرا شود:

فركانس گیری را جزء برنامة روزانة خود قرار دهیم (با گام دو ماژور)‌و سعی كنید هر چه بیشتر صدای خود را با صدای ساز و نت مورد نظر هماهنگ و كوك نمایید . مسلماً شنیدن هر چه بیشتر موسیقی گوش شما را قویتر كرده و این به شما در فركانس گیری بهتر كمك خواهد نمود .

حال كه با فركانس گیری تا حدودی آشنا شدیم بهتر است به مبحث «پارلات» بازگردیم .
این كار باعث تقویت چشم شما شده و شما را در نت خوانی قوی می‌كند.
در مورد تمرینهایی كه در این جزوه آورده می‌شود ذكر این نكته ضروریست كه این تمرینها اصلاً كافی نمی‌باشد و شما خودتان برای خود می‌توانید تمرین بسازید و آن را انجام دهید . مثلاً ریتم نوشته و بخوانید یا پارلات انجام دهید ، زیرا اگر ما تعداد محدودی تمرین در اختیار شما بگذاریم شما با چند بار خواندن تمرین آن را حفظ خواهید شد و دیگر ارزشی نخواهد داشت پس سعی كنید هرچه بیشتر وزن خوانی(ریتم) و پارلات انجام دهید.

حال می‌خواهیم شما را با نتهای چنگ آشنا كنیم :
این نت كه شكل آن را می‌بینید از نظر زمانی نصف سیاه می‌باشد .
و برای اجرای آن در حركت رفت یا برگشت با یك نت اجرا می‌شود و از نظر زمانی اگر نت سیاه را یك ثانیه در نظر بگیریم ،نت چند در هر نیم ثانیه یك بار اجرا می‌شود :

سكوت چنگ نیز به همین شكل می باشد :

ریتمهای زیررا با تمپوی ثابت بخوانید :

حال برای خود با توجه به نت چنگ میزانها 2 ضربی ، 3 ضربی و 4 ضربی نوشته و تمرین كنید .

در بحث جلسه اینده به نمونه مثالهای مختلف گوش خواهیم داد و بخث را پی خواهیم گرفت

در آخر نیز خدمت شما عارض هستم كه بهتری راه برای تقویت صدا تمرین است و این بهترین دارو خواهد بود.
بهتر است از نعمات الهی خود بیشتر بهره بگیرید تا متوسل شدن به دارو

مشاور : مجتبي رضواني | پرسش : يکشنبه 17/12/1382 | پاسخ : دوشنبه 18/12/1382 | | | 0 سال | هنري | تعداد مشاهده: 839 بار

تگ ها :

UserName