• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 273
تعداد نظرات : 100
زمان آخرین مطلب : 4702روز قبل
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

  هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

تاکنون نام چند کمپانی به گوش شما خورده است؟ شاید برایتان جالب باشد که بدانید اسامی کمپانی های بزرگ از کجا آمده و چه ریشه ای دارد.

 

Yahoo؛ در کتابی که Jerry Yang و David Filo موسسان یاهو خوانده بودند (کتاب سفرهای گالیور نوشته Jonathan Swift) انسان های عریان اولیه و زشت را «یاهو» معرفی کرده بود و موسسان یاهو نیز چون خود را همانند یاهوهای یاد شده در آن کتاب می دانستند این اسم را انتخاب کردند.

 

:Google گوگل در ریاضی نام عدد بزرگی است، به معنی عدد 1 که 100صفر جلوی آن باشد. موسسان گوگل به خاطر نشان دادن گستردگی صفحاتی که گوگل آنها را جست و جو می کند این نام را انتخاب کردند.

 

Hotmail؛ این سایت یکی از سرویس دهندگان پست الکترونیکی به وسیله صفحات وب است. هنگامی که مدیر پروژه برنامه می خواست نامی برای این سایت انتخاب کند، علاقه مند بود نام انتخاب شده اولاً مانند سایر سرویس دهندگان پست الکترونیک به mail ختم شده و دوماً روی وبی بودن آن نیز تاکید شود. بنابراین نام Hotmail را انتخاب کرد. در کلمه Hotmail حروف Html به ترتیب پشت سرهم قرار گرفته اند.

 

:CocaCola برای طعم دادن به نوشیدنی های این شرکت از برگ هایی به نام coca و میوه یی به نام Kola استفاده می شود که موسس آن Kola را به Cola تغییر داد تا شکل نوشتاری نام شرکتش زیبا تر باشد.

 

DAEWOO؛ به معنی «جهان بی همتا» در زبان کره یی.

 

:Hp شرکت HP توسط دو نفر به نام های بیل هیولت و دیو پاکارد تاسیس شد. این دو نفر برای اینکه شرکت هیولت پاکارد یا پاکارد هیولت نامیده شود، مجبور به استفاده از روش قدیمی شیر یا خط شدند و نتیجه هیولت پاکارد از آب در آمد.

 

:Microsoft برگرفته از اول دو کلمه Microcomputer Software که ابتدا Micro-Soft بود و خط فاصله آن بعداً حذف شد.

 

SAMSUNG ؛ سامسونگ در زبان کره یی به معنی «3 ستاره» است.

 

:SONY از لغت لاتین Sonus به معنی صدا گرفته شده و Sonny یک اصطلاح خیابانی امریکایی به معنی «جوان باهوش» است. شرکت سونی این کلمه را به Sony تغییر داد تا راحت تر و زیباتر تلفظ شود.

 

SUN؛ این شرکت بزرگ توسط چهار تن از فارغ التحصیلان دانشگاه استنفورد تاسیس شد. Sun مخفف عبارت Standford Univercity Network است.

 

:RedHat پدربزرگ Marc Ewing موسس RedHat یک کلاه قرمز با خط های سفید به او یادگاری داده بود ولی او گمش کرد و هر چقدر هم گشت پیدا نشد. به همین دلیل اسم این پروژه را RedHat گذاشت و در قسمتی از راهنمای آن نیز از کاربرانش خواسته اگر کلاه قرمز او را پیدا کردند به او برگردانند.

 

:Adidas برگرفته از نام موسس آن Adolf(Adi)Dassler

 

:Adobe اسم رودخانه یی که از پشت منزل موسس آن جان وارناک عبور می کند.

 

Altavista ؛ در اسپانیایی به معنی «دید وسیع» است.

 

:AMD نام AMD به عنوان یکی از تولیدکنندگان پردازنده برای کامپیوترهای شخصی، از عبارت Advanced Micro Devices به معنای «ریز تجهیزات پیشرفته» گرفته شده است.

 

:Apple میوه مورد علاقه استیو جابز موسس و بنیانگذار شرکت اپل سیب بود و بنابراین اسم شرکتش را نیز اپل (به معنی سیب) گذاشت.

 

BenQ؛ برگرفته از عبارت Bringing ENjoyment and Quality to life به معنی «آوردن شادی و کیفیت در زندگی».

 

:Motorola شرکت موتورولا با هدف درست کردن بی سیم و رادیوی خودرو کار خود را آغاز کرد. از آنجایی که مشهورترین سازنده بی سیم و رادیو های اتومبیل در آن زمان شرکت Victrola بود، موسس این شرکت یعنی آقای پال کالوین نیز اسم شرکتش را موتورولا گذاشت تا علاوه بر داشتن مشابهت اسمی کلمه موتور نیز به نوعی در اسم شرکتش وجود داشته باشد.

 

NIKE؛ خدای پیروزی یونانیان باستان.

 

:Oracle موسس شرکت اوراکل یعنی لری الیسون و باب اوتس قبل از تاسیس شرکت روی پروژه یی برای CIA کار می کردند. این پروژه که اوراکل نام داشت بنا بود با داشتن مقادیر زیادی اطلاعات بتواند جواب تمام سوال های پرسیده شده توسط اپراتور را با مراجعه به مخزن اطلاعات بدهد (اوراکل در اساطیر یونانی الهه الهام است). این دو نفر پس از پایان این پروژه شرکتی تاسیس کرده و آن را به همین اسم نامگذاری کردند.

 

:XEROX کلمه Xer در زبان یونانی به معنای خشک است و این برای تکنولوژی کپی کردن خشک در زمانی که اکثراً کپی کردن به روش های فتوشیمیایی انجام می گرفت فوق العاده حائز اهمیت بود.

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:38
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

سوال : آقای... آیا بنده از طرف شما..........وکیلم؟

جواب : نه   نه   نه......

وکالت را از عروس خانم گرفته بودم و داشتم از داماد می پرسیدم. سوال من که تمام شد صدا آمد که :نه  نه  نه... شگفت زده شدیم ، من و همه حاضران. صدای مخالفت و" نه" از طرف داماد نبود. پس این چه کسی بود که با وصلت آنها مخالف بود. من و حاضران و عروس و داماد رو برگرداندیم ببینیم او کیست.

منظره جالبی را دیدیم. پیر زنی کنار پیر زنی دیگر نشسته بود. گویا در حال و هوایی دیگر بودند و اصلا فراموش فرموده بودند که اینجا به مهمانی عقد آمده اند. صحبت دونفره شان گل انداخته بود و این "نه  نه  نه  " جواب یکی به دیگری بود. سکوت کردیم. مکالمه آن دو باز ادامه داشت و یک بار دیگر مخالفت خود را آن بانو با دیگری نشان داد و گفت نه  نه  نه.

همه خیالمان راحت شد. داماد "بله" گفت و حاضران دست زدند.از اتاق که داشتم خارج می شدم نگاهشان کردم. همچنان گرم و غرق صحبت دوستانه دوطرفه بودند.

تجربه یک عاقد : پیرزنها زیاد پر حرف نیستند !گاهی اختلاطی می کنندو بس !!!

 

 

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:34
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

چادر مشکی حجاب هم شکل بانوان مسلمان

از آنجا که معمولاً از نوع لباس می توان پایگاه اجتماعی و خودآگاهی افراد، نیز ارزیابی آنها از خود را حدس زد، در مدارس سعی می شود کودکان از لباس و روپوش هم شکل استفاده کنند تا به این ترتیب فردیت زدایی شود و احساس فردیت (Individualise) در آنان کم گردد. یونیفرمها مثل لباس خلبانان، غوّاصان، آتش نشان ها و رانندگان علاوه بر اینکه افراد را در برابر صدمات و آسیب ها حفظ می کند، عامل شناسایی است، زیرا هویت افراد را فاش می سازد.

در اسلام در موسم حج، افراد از لباس هم شکل احرام استفاده می کنند که نشانه ترک دلبستگی های دنیوی و کنار گذاشتن لباس های رنگارنگ است.

بر اساس آیه جلباب می توان گفت که چادر مشکی پوشش متحدالشکل زن مسلمان در برخورد با نامحرم و در بیرون از منزل است، تا نشانه ای باشد برای شناخته شدن زن مؤمن و مسلمان به پارسایی، عفت و پاکی. در واقع همان گونه که لباس متحدالشکل و یونیفرم در دیگر اصناف و اقشار، ماهیت افراد را مشخص می کند، جلباب و چادر مشکی معرّف شخصیت روحی و معنوی و پاکدامنی بانوان مسلمان به عنوان قشر بزرگ جامعه است. همین نکته مهم به شکل ظریفی در آیه جلباب آمده است:

«ای پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو (هنگام خروج از منزل) چادرهای مشکی خود را بپوشند. این کار برای اینکه (به تقوا و عفت) شناخته شوند و مورد اذیت و آزار (هوسرانان) قرار نگیرند بهتر است.»

بخش دوم مقاله را در شماره بعد خواهیم آورد.

سکوت پیامبر(ص) در باره رنگ مشکی پوشش زنان انصار، دلیل بر تقریر و تأیید حجاب با چادر مشکی است. علاوه بر قضیه ذکر شده، گزارش های تاریخی زیر نیز ادامه حجاب و پوشش چادر مشکی در قرن های پس از صدر اسلام در بین بانوان مسلمان را اثبات می کند.

پی نوشتها: ــــــــــــــــــــــــــ

احتمال دارد چادر در اصل «چهار دور» بوده است، چون چهار طرف چیزی را که روی آن قرار می گیرد می پوشاند.

بر اساس آیه جلباب می توان گفت که چادر مشکی پوشش متحدالشکل زن مسلمان در برخورد با نامحرم و در بیرون از منزل است، تا نشانه ای باشد برای شناخته شدن زن مؤمن و مسلمان به پارسایی، عفت و پاکی.

 منبع : http://www.hawzah.net

 

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:27
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

دلیل و حکمت استفاده از جلباب و چادر

در کتاب های تفسیر و کتاب های مربوط به حجاب در مورد فلسفه و حکمت پوشش جلباب و حجاب حداکثری دو احتمال بیان شده است:

اوّل: پوشش جلباب و حجاب حداکثری برای تمایز و جدایی زنان آزاد از زنان کنیز و برده بوده است. این احتمال در برخی شأن نزول هایی که در ذیل آیه بیان شده این گونه آمده است:

گاهی اوقات جوانان مزاحم و فاسد متعرض زنان آزاد نیز می شدند، سپس مدعی می شدند که نفهمیدیم آزادزن است و پنداشتیم کنیز است، از این رو به زنان آزاد دستور داده شد که بدون جلباب و بدون حجاب کامل از خانه خارج نشوند تا از کنیزان تشخیص داده شوند و مورد مزاحمت و اذیت قرار نگیرند.

این احتمال اشکال دارد زیرا می فهماند که مزاحمت نسبت به کنیزان مانعی ندارد و منافقان آن را به عنوان عذری مقبول برای خود بیان می کردند، در حالی که چنین نیست زیرا اگر چه پوشاندن موی سر بر کنیزان واجب نبوده (شاید دلیل آن بوده که وضع ظاهری کنیز معمولاً جالب و تحریک آمیز نیست و مورد رغبت کسی واقع نمی شود) ولی مزاحمت حتی در مورد کنیزان گناه است و منافقان نمی توانسته اند کنیز بودن را عذر بدانند.

یکی از قراین و شواهدی که نادرستی احتمال اوّل را اثبات می کند این است که تعبیر فراگیر «نساء المؤمنین» در آیه جلباب هم شامل زنان مؤمن آزاد و هم شامل زنان مؤمن کنیز می شود. بنابراین خارج کردن کنیزان از عموم آیه نیازمند دلیل واضح و روشنی است، که چنین دلیلی وجود ندارد.

شواهد و قراین متعدد لغوی و تاریخی اثبات می کند رنگ جلباب مشکی بوده است.

احتمال دوم: دستور پوشش جلباب و حجاب حداکثری چادر مشکی برای تمایز و شناخته شدن زنان عفیف از غیر عفیف است، چون زن مسلمان باید چنان میان مردم رفت و آمد کند که نشانه های عفاف، وقار و پاکی او هویدا باشد و به عفت شناخته شود چون در این وقت است بیماردلانی که دنبال شکار می گردند از آنان نومید می گردند و فکر بهره کشی از آنها در خیال شان خطور نمی کند. معمولاً جوانان ولگرد متعرض زنان جلف و سبک و عریان می گردند. وقتی به آنها اعتراض می شود که چرا مزاحم می شوی؟ می گویند اگر دلش این چیزها را نخواهد با این وضع بیرون نمی آید.

با استفاده از آخر آیه جلباب «ذلِکَ أدْنی أنْ یُعْرَفْنَ فَلا یُؤْذَیْنَ» پوشیدن جلباب «چادر» نزدیک تر است که به عفت شناخته شوند و مورد اذیت و آزار قرار نگیرند می توان گفت که یکی از فلسفه ها یا حکمت های حجاب حداکثری چادر این است که چون چنین پوشش حداکثری، نشانه صلاح و پاکدامنی باطنی است، بازدارنده مهمی در مقابل آزار مزاحمان و در نتیجه باعث صیانت و حفظ زنان می گردد.

مطلب ذکر شده با مبحث روانشناسان در مورد کنترل محرکی Cantrol) (Stmulus و دادن سرنخ (Prompting)برای رفتار با دیگران همخوانی دارد، چون پوششِ بیشتر به اصطلاح روانشناسان رفتارگرا، محرک افتراقی (Discriminative Stimulus) بر تمایلات درونی ایشان می شود که بیانگر عفاف و صلاح و رستگاری درونی است. البته نکته فوق لزوما به این معنا نیست: آنان که حجاب را دقیقا رعایت نمی کنند عفاف و صلاح درونی را ندارند، بلکه منظور این است: آنان که از چنین تفکیکی استفاده نمی کنند رفتارشان می تواند کج فهمی باشد، یعنی بدحجابی آنها به منزله چراغ سبزی باشد تا توسط افراد مزاحم مورد اذیت قرار گیرند. حداقل یکی از فلسفه های حجاب حداکثری چادر در اسلام، راندن افراد لاابالی و مزاحم است، تا فکر متلک گویی و چشم چرانی و اذیت کردن زنان را در خیال خود نپرورانند.

آنچه در ابتدای این فصل از علی ابن ابراهیم در مورد سبب نزول آیه جلباب نقل شد، مؤید مطلب بالا است. علامه طباطبایی(ره) پس از ذکر دو احتمال یاد شده احتمال دوم را پذیرفته اند.

وقتی آیه جلباب نازل شد، زن های انصار از خانه هایشان خارج شدند در حالی که پوشش های مشکی داشتند. گویی کلاغ بالای سر آنها نشسته است.

 

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:26
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

مقایسه جلباب و چادر

1ـ مفهوم

گذشت که از نظر مفهوم، جلباب و چادر در اینکه پوشش گسترده و بزرگی هستند (که از بالای سر و روی لباس های دیگر پوشیده می شوند و معمولاً در بیرون منزل و در مقابل نامحرم از آن استفاده می گردد) مشترک اند.

2ـ اندازه

بیان شد که براساس دیدگاه صحیح از نظر اندازه نیز جلباب و چادر یکسان و مشترک هستند. اندازه آن دو به گونه ای است که از بالای سر تا پایین پا را می پوشانند.

3ـ کارکرد

با توجه به معنای ذکر شده برای «یدنین» در آیه جلباب و همخوانی آن با استفاده صحیح از چادر، معلوم شد که جلباب و چادر از نظر کارکرد نیز یکسان و مشترک هستند، به گونه ای که کارکرد آن دو، پوشش همه قسمت های بدن در هنگام برخورد با نامحرم می باشد.

استعمال گسترده لفظ چادر در ادبیات فارسی دلالت روشنی بر اصالت این نوع پوشش

در بین زنان ایرانی در دوره های مختلف

تاریخ ایران دارد.

4ـ رنگ

گذشت که به دلیل شواهد لغوی متعدد و همچنین به دلیل گواه تاریخی (که مؤید و بیانگر تبادر ذهنی زنان عرب، در زمان نزول آیه جلباب می باشد) رنگ جلباب و چادر، مشکی بوده، اکنون نیز رنگ اکثر چادرهای بانوان مشکی است. بنابراین جلباب و چادری که بانوان در بیرون منزل استفاده می کنند از نظر رنگ نیز یکسان و مشترک هستند.

نتیجه اینکه، پس از مقایسه جلباب و چادر از نظر مفهوم، اندازه، کارکرد و رنگ آشکار گردید که جلباب و چادر از نظرهای ذکر شده، همخوانی و تشابه بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند، به گونه ای که می توان ادعا کرد حجاب حداکثری (چادر مشکی) دارای منشأ و ریشه قرآنی است و در قرآن مجید از چادر مشکی با لفظ «جلباب» تعبیر شده است.

 

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:25
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

4ـ رنگ چادر

گرچه چادر از نظر رنگ به تناسب و اقتضای وضع زمان و مکان و محیط های گوناگون ممکن است دارای رنگ های متفاوت باشد ولی معمولاً رنگ چادر بانوان در برخی کشورهای عربی همچون عراق و عربستان (که از عبایه و چادر عربی استفاده می کنند) مشکی است. در کشور ایران نیز مخصوصا پس از پیروزی انقلاب اسلامی

و روی آوردن بانوان به حجاب اسلامی، زنان رنگ های تیره و مشکی را برای چادر انتخاب کردند. به دلیل ملازمت بیشتر چادر مشکی با وقار و متانت، رنگ چادر دختران و بانوان مؤمن و متدین در شهرهای مذهبی مثل قم، مشهد و همچنین در محیط های مذهبی مثل حوزه های علمیه خواهران، مشکی است. این پدیده بیرونی مؤید آن است که بانوان مؤمن و مسلمان فرهیخته، خود نیز قبول دارند که رنگ مشکی چادر در تحقق حجاب اسلامی نسبت به دیگر رنگ ها مؤثر و کارآمد است.

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:24
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

3ـ کارکرد چادر

چادر از نظر کارکرد به گونه ای است که از بالای سر پوشیده می شود و اطراف آن جمع و جور شده، به گونه ای کنترل می گردد تا پوشش بیشتر و بهتری نسبت به بدن داشته باشد.

بسیاری از بانوان مؤمن و متدین (که حساسیت بیشتری نسبت به رعایت حجاب و پوشش خود دارند) اطراف قسمت های بالای چادر را جمع و جور کرده و با دست خویش کنترل می کنند، به گونه ای که قسمت بیشتری از چهره و دست ها و همه اندام آنان پوشیده گردد.

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:24
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

2ـ اندازه چادر

گرچه چادر از نظر شکل و نوع پارچه و مدل دوخت در طول تاریخ و در جوامع مختلف، به تناسب وضع زمان و مکان دچار تغییر و دگرگونی شده، ولی از نظر مقدار و اندازه، چادر پوشش بزرگی بوده که سرتاسر بدن و لباس های دیگر بانوان را از سر تا پا می پوشاند. احتمال دارد چادر در اصل «چهار دور» بوده است، چون چهار طرف چیزی را که روی آن قرار می گیرد می پوشاند. به نظر می رسد در اثر گذشت زمان برای آسانی در تلفظ، کلمه «چهار دور» به چادر تبدیل شده باشد.

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:23
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

مفهوم، اندازه، کارکرد و رنگ چادر

1ـ مفهوم چادر

کلمه چادر واژه ای است پهلوی که به دو صورت «چادُر و چادَر» به کار رفته است. در کتاب های لغت به خاستگاه فارسی و ایرانی بودن این واژه اشاره شده است. در مورد معنا و مفهوم چادر در فرهنگ لغت فارسی آمده است: چادر بالاپوشی که زنان روی سر اندازند و همه اندام آنان را می پوشاند. جامه رویین زنان، جامه بی آستین، و زبرین زنان که تمام سر، تن، پای و دست را از نظرها مستور دارد.

پارچه ای است عریض و طویل که زن ها آن را سر می کنند. ردای زنان، بالاپوش، پرده، حجاب. در مَثَل گویند: «خانه نشستن بی بی از بی چادری است.» برخی از الفاظ مترادف و متشابه با معنای چادر عبارتند از: ملحفه، ازار، رداء، طیلسان و ملائه.

لغت نامه دهخدا پس از ذکر این تعابیر، لفظ چادر را این گونه معنا می کند: چادر پارچه ای است که زنان برای پوشانیدن چهره، دست ها و سایر اعضا و البسه بر روی همه لباس ها پوشند.

لغت نامه دهخدا در ذیل واژه جلباب آن را این گونه معنا کرده است: پارچه ای که زنان برای پوشاندن چهره، دست ها و سایر اعضا و البسه بر روی همه لباس ها پوشند.

همان گونه که آشکار است این معنا برای واژه جلباب دقیقا همان معنایی است که برای واژه چادر نقل کرده است. بنابراین جلباب و چادر از نظر این کتاب لغت به یک معنا هستند.

به کارگیری کلمه چادر از نخستین دوره های شعر فارسی در آثار شاعران دیده می شود. ناصر خسرو عقل را همچون عروسی می داند که سخن، مانند چادر زیبایی های او را می پوشاند.

زیر سخن است عقل پنهان

عقل است عروس و قول چادر

علاوه بر این لغت نامه دهخدا اشعار زیادی را از شعرای دوره های مختلف ادبیات فارسی مثل رودکی، فردوسی، ناصر خسرو، اسدی، منوچهری، فخرالدین اسعد، ارزقی، خاقانی، مولوی، سعدی و ... ذکر کرده که در آنها لفظ چادر به کار رفته است.

استعمال گسترده لفظ چادر در ادبیات فارسی دلالت روشنی بر اصالت این نوع پوشش در بین زنان ایرانی در دوره های مختلف تاریخ ایران دارد.

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:23
دانستنی های علمی

 بسم رب الزهراء (س)

 

هر کاری که با نام خدا آغاز نشود ابتر است

 

4ـ رنگ جلباب

شواهد و قراین متعدد لغوی و تاریخی اثبات می کند رنگ جلباب مشکی بوده است. در بحث معنای جلباب بیان شد که در اصل ریشه لغوی به معنای سوق دادن و پوشاندن است. معجم الوسیط نقل کرده است: «الجلب من کل شی ء غطائه و من اللیل ظلامه؛ جلب از هر چیزی به معنای پوشش و پرده آن است و مراد از جلب لیل نیز پرده سیاه و تاریک شب است.»

ابن منظور در لسان العرب گفته است: «جلابیب اللیل: استاره المظلمة؛ مراد از جلباب های شب، پرده های تاریک شب است.» بعضی دیگر از نویسندگان کتاب های لغت مثل فیروزآبادی، شرتونی و صفی پور ذکر کرده اند که جلب به معنای سواد و سیاهی است. برخی کتاب های لغوی معتبر و اصیل مانند «تهذیب اللغه» و «لسان العرب» این مصراع از شعر عربی را آورده: «و جلب اللیل یطرده النهار؛ روز پرده سیاه شب را از بین می برد.» سپس تصریح کرده اند: «اراد بجلب اللیل: سواده؛ شاعر از «جلب لیل» تاریکی و سیاهی شب را قصد کرده است.»

[به نظر می رسد در استدلال یاد شده خلط واضحی صورت گرفته است. در تمام موارد یاد شده وصف رنگ از کاربرد کلمه «لیل» در کنار «جلب» فهمیده می شود نه اینکه در اصل مفهوم «جلب» رنگ سیاه نیز لحاظ شده باشد. ـ سردبیر]

علاوه بر قراین و شواهد فوق در برخی از کتاب هایی که در باره انواع لباس های اسلامی نوشته شده، جلباب به پوشش گسترده مشکی (که بانوان روی لباس های دیگر می پوشند) معنا شده است. بنابراین جلباب از ریشه لغوی «جلب» است که در آن رنگ سیاه نیز لحاظ شده است.

علاوه بر شواهد ذکر شده، قراین تاریخی نیز اثبات می کند که رنگ جلباب قرآنی مشکی بوده، با این توضیح که قرآن به زبان عربی مبین نازل شده است تا برای همه خصوصا مردم عرب عصر نزول قابل فهم باشد. بنابراین باید بررسی کرد زنان مؤمن عصر نزول و مخاطب آیه، از واژه جلباب چه برداشتی داشته اند و تبادر ذهنی آنها از این واژه چه بوده است؟ یعنی چه معنا و مفهومی از جلباب به ذهن آنها سبقت و پیشی گرفته است؟ در «سنن ابی داود»

لغت نامه دهخدا پس از ذکر این تعابیر،

لفظ چادر را این گونه معنا می کند:

چادر پارچه ای است که زنان برای پوشانیدن چهره، دست ها و سایر اعضا و البسه

بر روی همه لباس ها پوشند.

از ام سلمه، همسر گرامی پیامبر اکرم(ص) قضیه تاریخی نقل شده که بیانگر تبادر ذهنی زنان عرب است و آن قضیه این می باشد: وقتی آیه جلباب «یُدْنینَ عَلَیْهِنَّ مِنْ جَلاَبیبِهِنَّ» نازل شد، زن های انصار از خانه هایشان خارج شدند در حالی که پوشش های مشکی داشتند. گویی کلاغ بالای سر آنها نشسته است.

در کتاب «عون المعبود شرح سنن ابی داود» در توضیح قضیه یاد شده نیز آمده است: پوشش هایی که زنان انصار به عنوان جلابیب از آن استفاده کرده بودند، دارای رنگ مشکی بوده است، آنان به کلاغ که رنگ آن مشکی است تشبیه شده اند. و به نظر می رسد این تشبیه به خاطر این است که اساسا در ریشه واژه غراب (کلاغ) معنای سواد و مشکی اخذ شده است.

تفاسیر مهمی مانند «المیزان»، «الدر المنثور» سیوطی، «روح المعانی» آلوسی و بسیاری از تفسیرهای دیگر در ذیل آیه جلباب جریان تاریخی بالا را نقل کرده اند. سکوت پیامبر(ص) در باره رنگ مشکی پوشش زنان انصار، دلیل بر تقریر و تأیید حجاب با چادر مشکی است. علاوه بر قضیه ذکر شده، گزارش های تاریخی زیر نیز ادامه حجاب و پوشش چادر مشکی در قرن های پس از صدر اسلام در بین بانوان مسلمان را اثبات می کند:

«دزی» صاحب کتاب معتبر «فرهنگ البسه مسلمانان» (که تحقیق های زیادی در زمینه نحوه پوشش مسلمانان انجام داده است) به نقل از «تورنر» در کتاب «یادداشت های یک سیاحت در شرق» می گوید:

«زنان طبقه بالاتر چه مسلمان و چه مسیحی هنگام بیرون شدن از خانه، خود را در یک روپوش ابریشمی سیاه می پوشند.»

وی همچنین به نقل از «بوکینگهام» در کتاب «مسافرت هایی در بین النهرین» می نویسد: «زنان دیار بکر گاهی چادر بزرگی از ابریشم مشکی همان طور که در میان زنان توانگر قاهره مرسوم است می پوشند.»

پس از بررسی مفهوم، اندازه، کارکرد و رنگ جلباب، اکنون مناسب است چادر را نیز از نظر مفهوم، اندازه، کارکرد و رنگ بررسی کنیم تا مقایسه آن دو با یکدیگر آسان تر شود.

 

 

دوشنبه 25/8/1388 - 15:22
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته