• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : تقليد از گذشتگان در قرآن با تكيه بر تفاسير شيعه و سني
نويسنده : محمد حسين محبوبي فر
سال : 1379
استاد : محمدرضا آشتياني
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار بخش با اين مباحث تنظيم و تدوين شده است: بخش اول؛ ديدگاه‌هاي معصومين(ع) و علما در خصوص تقليد: عناصر تقليد، ‌مفهوم عدالت ، معناي عدالت، چرا بايد تقليد كرد؟ دلائل لزوم تقليد(فطرت، عقل) ، سيره‌يه عقلاني قرآن، شرايط مرجع و انواع تقليد و ...؛ بخش دوم، مفهوم تقليد از ديدگاه مفسرين ؛ بخش سوم،‌آيات شريفه‌اي از ديدگاه مفسرين ؛ بخش چهارم، بررسي آيات تقليد از منابع تفسيري شيعه و سني: تقليد كوركورانه از نياكان برتري، دادن كفر بر ايمان، عدم هدايت يافتن پدران ، واگذاشتن كافران به خودشان، پيروي كردن از ظن و گمان ، نسبت دادن زشتي به خداوند ، درخواست عذاب الهي و دنباله‌روي از پدران و ...
عنوان : تقديم و تأخير در آيات قرآن و بيان حكمت‌هاي آن
نويسنده : اكبر توحيد لو
سال : 1379
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پژوهش حاضر مشتمل بر دو فصل با اين موضوعات است: فصل اول: ماهيت تقديم و تأخير در آيات قرآن، تقديم و تأخير از ديدگاه زركشي در البرهان،‌تقديم و تأخير از ديدگاه سيوطي در الاتقان،‌تقديم و تأخير در آيات قرآن در تفسير مجمع‌البيان،‌تقديم و تأخير در آيات قرآن در تفسير مجمع البيان،‌تقديم و تأخير در كتب ادبي؛ فصل دوم،‌بررسي مصايق تقديم و تأخير در آيات قران و بيان حكمت‌هاي آن. در اين فصل تقديم و تأخير و حكمت آن در 159 آيه مورد بررسي قرار گرفته است.
عنوان : تصحيح كتاب خطي (تفسير سوره‌ي يس)
نويسنده : فاطمه ركني يزدي
سال : 1379
استاد : عادل نادرعلي
دانشگاه : دانشگاه رازي كرمانشاه
موضوع : اين پايان‌نامه در تصحيح يك نسخه‌ي خطي در تفسير سوره‌ي «يس» نوشته‌ي محمد علي بن احمد اونساري قراچه‌داغي از علماي شيعي مذهب اواخر قرن سيزدهم هجري است. در تصيحيح اين نسخه‌ي خطي كارهاي زير صورت گرفته است: 1ـ شرح حال مؤلف، 2ـ معرفي نسخه‌هاي مورد استفاده در تصحيح، 3ـ اشاره به موارد اختلاف ميان نسخه‌ها، 4ـ ضبط آيات كريمه و اشاره به سوره و رقم آن در پاورقي، 5ـ اخراج احاديث شريفه از كتب حديث مشهور، 6ـ ذكر مستند براي اشعار مورد استفاده و شرح آنها، 7ـ شرح الفاظ مشكل متن با استفاده از لغت‌نامه‌هاي معتبر، 8ـ ارجاع اقوال به كتب صاحبانشان در صورت مطبوع نبودن كتب اصلي، 9ـ توضيح و شرح اعلام وارده در كتاب، 10ـ شرح موارد مجمل و در خور توضيح در متن،‌11ـ تهيه‌ي فهرست براي آيات و احاديث و اشعار و امثال و اماكن، ‌كتب ، اعلام،‌اشخاص ، قبايل فرق مطالب و مصادر تحقيق.
عنوان : تصحيح،‌ تعليق و ترجمه‌ي نسخه‌ي خطي «تحفة في تفسير سورة هل أتي»
نويسنده : پروين بهارزاده
سال : 1379
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : رساله‌ي حاضر به تصحيح و تعليق و ترجمه‌ي نسخه‌ي خطي « تحفة الفتي في تفسير سورة اهل أتي» تأليف غياث‌الدين منصور دشتكي(ت 984 ق) يكي از فلاسفه‌ي بنام شيراز پرداخته است. رساله در دو فصل سازمان پذيرفته است: در فصل اول،‌به معرفي مؤلف، خاندان، آرا و آثار وي و در فصل دوم، به تصحيح و تعليق و ترجمه‌ي متن تفسير پرداخته شده است. اين اثر از معدود تفاسير فلسفي ـ عرفاني به شمار مي‌رود.
عنوان : تزكيه در قرآن
نويسنده : اسماعيل حيدري
سال : 1379
استاد : محمد حسن تبرائيان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پژوهش حاضر در هفت فصل با اين موضوعات تنظيم و تدوين يافته است: فصل اول ، انسان در آيينه‌ي قرآن و حديث: صلصال،‌طين،‌مواد يا تعابير ديگر، نفخ روح، نفس، فطرت، قلب، عقل؛ فصل دوم، بررسي اجمالي كاركردها و مقايسه‌ي ابعاد وجودي انسان: فكر و انديشه،‌تمايلات و غرايز، احساسات و عواطف ،‌هوي و هوس؛ فصل سوم، مروري بر نظام علت و معلول: مبحث فاعليت الهي،‌مفهوم تقدير، مفهوم قضا، سرنوشت انسان، جبر و اختيار ؛ فصل چهارم، بررسي اجمالي در ديدگاه برخي مكاتب فكري: تلازم شناخت جهان و انسان، انسان در بينش مادي،‌انسان در بينش اديان؛ فصل پنجم،‌مباني اخلاق: تعريف اخلاق، تعريف وجدان،‌رابطه‌ي وجدان با اخلاق،‌پايه‌ي اخلاق؛ فصل ششم، نقش شيطان در اضلال انسان: ابليس در قرآن و حديث، وسواس ، تزيين،‌وعده، تسويل، ولايت، غفلت ؛ فصل هفتم،‌بررسي معناي لغوي و اصطلاحي تزكيه : تزكيه ،‌معناي اصطلاحي و تفسيري ،‌تزكيه در قرآن و حديث.
عنوان : ترجمه‌ي جلد اول كتاب « عمدة عيون صحاح الاخبار في مناقب امام الابرار» تأليف يحيي بن حسن اسدي حلي معروف به ابن الطريق
نويسنده : بهناز توريان
سال : 1379
استاد : علي اكبر غفاري
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : كتاب « العمدة» كه به سعي و تلاش يحيي بن حسن، ويسنده‌ي قرن ششم هجري تأليف گرديده، گردآوري تعدادي از مناقب و فضايل مولاي متقيان علي(ع) از كتب مهم اهل تسنن است. جلد اول اين كتاب كه موضوع پايان‌نامه ترجمه‌ي آن است. مشتمل بر 27 فصل و 352 روايت است. از جمله مناقب آن حضرت كه در اين كتاب آورده شده مي‌توان به حديث شريف غدير، منزلت، رايت و احاديث ديگر اشاره كرد . وي هم‌چنين آياتي را كه در شأن اميرالمومنين نازل شده، آورده است كه مي‌توان از آيه‌ي تطهير، مباهله و آيه‌ي نجوي و نظاير آن نام برد. مؤلف كوشيده است كه ولايت علي(ع) را از طريق منابع سني و با آرائه‌ي دلايل آيات و روايات اثبات كند. آيه‌ي شريفه‌ي 33 سوره‌ي احزاب، معناي آيه‌ي شريفه‌ي 23 شوري،‌تفسير آيه‌ي شريفه‌ي 55 ، سوره‌ي مائده‌ و آيه‌ي 12 سوره‌ي مجادله و آيه‌ي 61 سوره‌ي آل عمران و آيه‌ي 19 سوره‌ي توبه.
عنوان : ترجمه و تحقيق و بررسي كتاب «الحوار في القرآن»
نويسنده : معصومه نظري نيا
سال : 1379
استاد : محمد غفراني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : در اين پايان‌نامه فصول سوم و چهارم كتاب« الحوار في القرآن»، تأليف سيد حسين فضل الله ترجمه و بررسي شده كه مشتمل بر اين مباحث است : مقدمه: گفتگوهاي قرآني،‌روش پيامبر(ص) در مقابل اين گفتگوها، گفتگوهاي قرآن در مورد موضوع قرآن، صفت‌هاي شخصي پيامبر(ص) در برابر گفتگوها، گفتگوهاي قرآني با اهل كتاب، عكس‌العمل يهوديان در اين زمينه، گفتگوي قرآن با مسيحيان، روش اسلامي در اين خصوص، فصل سوم، سخني با منكران نبوت، نبوت و برتري مطلق ، گفتگو درباره‌ي موضوع قرآن، صفت‌هاي شخصي پيامبر(ص) در برابر گفتگوها ، سخني با اهل كتاب، روش گفتگو، مكتب پيروان را از گوشه‌نشيني باز مي‌دارد، نياز ما به روش گفتگو در مقابله با كفر و انحراف،‌شروع با مذاكرات، چرا قرآن به موضوع احبار و راهبان تأكيد مي‌كند، قرآن براي شروع گفتگو نبوت حضرت محمد(ص) را مطرح مي‌كند، قرآن عرضه تورات و آشكار كردن آن را براي مردم درخواست مي‌كند، نياز ما به اين شيوه براي درگيرهاي معاصر، گفتگوي پيامبر با يهوديان درباره‌ي خواسته‌هاي نابه جاي آنها، قرآن با استفاده از روش‌هاي پندآموز با يهوديان مقابله مي‌كند،‌قرآن گفتگو را به منظور كشف موقعيت‌ها پي‌گيري مي‌كند،اين روش عقده‌ي تاريخي يهوديان را رسوا مي‌كند،ذهنيت سه‌گانه پرستي ( تثليث)، آيات سه‌گانه پرستي، برهان و دليل آوردن براي عمل مباهله، درسي كه از اين روش مي‌گيريم؛ فصل چهارم، گفتگو در چهارچوب سؤال : الف، پيامبر سؤالات را مطرح مي‌كند، ب. ديگران سؤال مي‌كنند و پيامبر جواب مي‌دهد، مسلمانان در مورد شراب و قمار سئوال مي‌كنند، مسلمانان در مورد جنگ در ماه‌هاي حرام سئوال مي‌كنند، ج. پيامبر سئوال مي‌كند و خود نيز جواب مي‌دهد.
عنوان : ترجمه و تحقيق مأخذ كتاب ايفاظ الاعلام
نويسنده : حبيب‌الله شنقيطي
سال : 1379
استاد : ولي كامراني
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر ترجمه‌ي ايقاظ الاعلام است كه در زمينه‌ي رسم المصحف تأليف شده است، شنقيطي اين كتاب را در سه بخش با اين مباحث تأليف كرده است: بخش نخست، كلياتي درباره‌ي تعريف خط، تعريف علم خط و تاريخچه‌ي پيدايش آن، قلم و اقسام آن؛ بخش دوم، شرح و تفصيل وجوب پيروي از رسم الخط مصحف عثماني به فتواي تمامي مذاهب اهل سنت، نزول دفعي و نزول تدريجي قرآن مجيد، ترتيب و انتظام آيات و سوره‌ها از نظر كتابت و قرائت، سبب تدوين نشدن قرآن در زمان پيامبر(ص) ، جمع قرآن توسط ابوبكر، جمع قرآن در زمان خلافت عثمان؛ بخش سوم،‌اعجاز رسم الخط قرآن، اختلافات ظاهري موجود در رسم‌اخلط قرآن از « اسرار الهي و اغراض نبوي » است، آن دسته از الفاظ قرآن كه با آيين نگارش زبان عربي مطابقت ندارند.
عنوان : ترجمه و تحقيق بخشي از مقدمه‌ي تفسير قاسمي به نام «محاسن التأويل»
نويسنده : زهرا ميرزارضاخان
سال : 1379
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : نويسنده در اين پايان‌نامه ،‌نخست مقدمه‌اي درباره‌ي اين مباحث آورده است: شرافت قرآن و علم تفسير، پيشينه‌ي تفاسير در ميان شيعه و اهل سنت،‌رواياتي درباره‌ي تفسير و اهل بيت(ع)، ‌تأليفات ديگر مؤلف تفسير قاسمي، مقام و منابع علمي تفسير قاسمي، نگرش و روش تفسيري او، جايگاه تفسير قاسمي در ميان تفاسير اهل سنت؛ سپس به ترجمه و تحقيق بخشي از مقدمه‌ي « محاسن التأويل» كه مشتمل بر اين مباحث است،‌پرداخته است: مقدمه‌اي مهم در مورد قواعد تفسير: قاعده و روشي در شناخت صحيح تفسير، قاعده‌اي در زمينه‌ي اختلاف در ميان گذشتگان ،‌قاعده‌اي در شناخت اسباب نزول.
عنوان : تدبر از ديدگاه قرآن و روايات
نويسنده : جان محمد دهقان‌پور
سال : 1379
استاد : محمدعلي لساني فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : تحقيق حاضر چهار بخش و يك پيوست با اين موضوعات تنظيم و تدوين شده است: بخش اول، زمينه‌هاي تدبر در قرآن: نياز انسان به هدايت قرآن، شأن و منزلت قرآن، زبان قرآن و تفسير قرآن، لوازم انس با قرآن ؛ بخش دوم،‌مراتب، شرايط و فوايد تدبر در قرآن: مراتب تدبر، شرايط تدبر، فوايد تدبر در قرآن؛ بخش سوم، آفات و موانع تدبر: آفات و موانع تدبر از منظر قرآن و روايات، موانع و حجاب‌‌هاي فهم درست حقايق قرآني از ديدگاه امام خميني (ره) ؛ بخش چهارم، نمونه‌هاي تدبر در قرآن (8 مثال) ؛ پيوست ، مقاله‌ي روشهاي مطالعه و تحقيق در قرآن.
عنوان : تحقيق و تصحيح كتاب «سرالخطاب في تفسير الكتاب»(سه امر نخست) تأليف محمد حسين شريعتمدار استر آبادي
نويسنده : عباس مصلائي پور يزدي
سال : 1379
استاد : سيد جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : كتاب «سر الخطاب في تفسير الكتاب» مشتمل بر پنج امر است ك در اين رساله سه امر آن تصحيح و تحقيق شده است. نويسنده‌ي كتاب محمد بن حسن شريعتمدار استرآبادي يكي از فقهاي شيعه در اواخر قرن سيزدهم هجري است. امر اول، قرائت قرآن كريم: معرفي قراء و روايان آنها، نقد و بررسي تواتر قرائات قراء سبعه، داوري فقها درباره‌ي قرائات و احكام فقهي متعلق به آن؛ امر دوم، متعلقات قرائت قرآن: ترتيل، استعاذه، بسمله، آداب تلاوت قرآن، احكام فقهي هر يكي ؛ امر سوم،‌عناوين والقاب قرآن، ضرورت تمسك به قرآن، نزول قرآن، شرح روايات نزول بيشتر قرآن درباره‌ي اهل بيت(ع) و دوستان و دشمنان آنان.
عنوان : تأثير قرآن بر اشعار و انديشه‌هاي سعدي
نويسنده : سيد غلامرضا طغرايي
سال : 1379
استاد : محمد حسن تبرائيان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه تأثير قرآن بر اشعار و انديشه‌هاي سعدي در چهار فصل با اين موضوعات تحقيق و بررسي شده است: فصل اول، كليات : زندگي‌نامه ،‌سعدي از ديدگاه دانشمندان ، جلوه‌هاي معنوي و اخلاقي در بوستان؛ فصل دوم، قرآن و ادبيات فارسي: قرآن و لزوم تدبر در آن ،‌اعجاز قرآن ،‌تحدي در قرآن،‌وجوه اعجاز قرآن،‌فصاحت و بلاغت قرآن، تأثير قرآن در ادبيات فارسي، پيشينه‌ي اثرپذيري سخنوران پارسي از قرآن؛ فصل سوم، شيوه‌هاي بهره‌گيري شاعران از قرآن كريم: اقتباس، حل، تمليح، تفاوت اقتباس با تلميح، اثرپذيري واژگان؛ فصل چهارم، تأثير قرآن در اشعار سعدي.
عنوان : تأثير ذكر و تلقين در سازندگي انسان از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : نجيبه اميري
سال : 1379
استاد : علي اصغر باستاني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر در هشت بخش با اين عنوان‌ها به نگارش درآمده است: بخش اول، كليات ذكر: ذكر در لغت، معاني ذكر در قرآن، شرح بعضي از اصطلاحات ذكر در قرآن؛ بخش دوم، معناي حقيقي ذكر: حقيقت ذكر خدا،‌علل نياز به ذكر، همه‌ي موجودات به ذكر خدا مشغول‌اند؛ بخش سوم، اهميت ذكر در آيات و احاديث: اهميت ذكر، زمينه‌سازي براي عمل، كيفيت ذكر؛ بخش چهارم، ثمرات ذكر؛ بخش پنجم، آثار ترك ذكر: زندگي مشقت‌بار، گناه ترك ذكر يا گناه غفلت؛ بخش ششم، موانع ذكر : اموال و اولاد، دنيا طلبي، گناه؛ بخش هفتم: مراقبت از ذكر؛ بخش هشتم: تأثير ذكر و تلقين از بعد سازندگي روحي بر روي انسان.
عنوان : پژوهشي در قرائت‌هاي تفسير طبري
نويسنده : محمد جواد حيطاوي
سال : 1379
استاد : محمد كاظم شاكر
دانشگاه : دانشكده اصول دين قم
موضوع : اين تحقيق در دو فصل تنظيم و تدوين شده است: در فصل اول، با عنوان كليات از اين موضوعات بحث شده است: آثار و احوال طبري، مهارت طبري در قرائات و تجويد و تفسير و ساير علوم قرآني، قرائات تفسير طبري، معيارهاي پذيرش قرائات از ديدگاه طبري، معيارهاي رد قرائات از ديدگاه طبري، اختلاف نظر طبري با قرذء سبعه، اثر قرائات در فقه. در فصل دوم، قرائات مندرج در تفسير طبري به ترتيب قرآن گردآوري و مستند سازي شده است. موارد گردآوري شده 874 مورد است.
عنوان : پژوهشي در شخصيت حضرت يوسف (ع) در قرآن كريم و ادب فارسي
نويسنده : سيد جواد جليلي شاني
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين تحقيق در دو بخش با اين مباحث به نگارش درآمده است: بخش اول، يوسف صديق(ع) در قرآن : يوسف (ع) به روايت قرآن، بررسي نكات محوري داستان، مقامات و كرامات برجسته‌ي يوسف (ع) ، معاني هم و مشاهده‌ي برهان رب، نكات غامض و دشوار سوره‌ي مباركه؛ بخش دوم، يوسف(ع) در ادب فارسي : خواب و تعبير آن، يوسف (ع) و برادران، يوسف(ع) در چاه و زندان، فروختن يوسف(ع)، يوسف (ع) و زليخا، يوسف (ع) و بانوان دربار، حسن يوسف(ع)، حديث قحط، محنت يعقوب ، پيراهن يوسف(ع).
عنوان : پژوهشي در تفسير غرائب القرآن نيشابوري
نويسنده : محمد حسين توانايي سره ديني
سال : 1379
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در چهار بخش تنظيم و تدوين گرديده است: بخش اول، تفسير و مفسر: زندگي‌نامه و آثار مفسر، انگيزه‌ي نگارش تفسير، منابع مفسر، روش تفسيري مفسر، شيوه‌ي تأليف، ويژگي‌هاي تفسي،‌چاپ‌هاي متعدد تفسير غرائب‌القرآن، جايگاه تفسير غرائب القرآن ؛ بخش دوم، مقدمات يازده‌گانه‌ي تفسير؛ بخش سوم، ديدگاه‌هاي مفسر در علوم قرآني : علم قرائات، علم وقف و ابتدا، جمع و ترتيب و تدوين قرآن، علو فواتح سور، علم تناسب سور؛ بخش چهارم: نمونه‌هايي از مباحث تفسيري: مباحث كلامي ـ تفسيري، مباحث فقهي ـ تفسيري، مباحث اخلاقي ـ تفسيري ، مباحث عرفاني ـ تفسيري، مباحث بلاغي ـ تفسيري.
عنوان : پژوهشي درباره‌ي اسرا و معراج از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : علي اصغري
سال : 1379
استاد : ابوالقاسم امامي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر در چهار فصل به اين شرح تدوين شده است: در فصل اول، كلياتي در زمينه اين موضوعات آمده است: تصوري كلي از معراج، بحثي لغوي درباره‌ي واژه‌ي اسرا و معراج،‌زمان و مكان معراج رسول، تعدد معراج‌ها ، هدف از تحقيق معراج؛ در فصل دوم، تفسير برخي آيات درباره‌ي معراج بررسي شدند؛ در فصل سوم، نمونه‌هايي از روايات مختلف معراج كه تبيين كننده‌ي مشهودات نبوي در معراج است، نقل شده است . در فصل چهارم، اقول مختلف در زمينه ي كيفيت معراج ياد شده و نيز به ايرادات پاسخ داده شده است.
عنوان : پژوهشي در استخراج مضامين قرآني از صحيفه‌ي سجاديه‌ي امام سجاد(ع)
نويسنده : ميهن بهمنش
سال : 1379
استاد : محمد غفراني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين پايان‌نامه در شش فصل با اين مباحث به نگارش درآمده است: فصل اول، نگاهي گذار به سيره‌ي حضرت سيد الساجدين(ع)، معرفي صحيفه‌ي سجاديه، بخش‌هايي از بيانات امام سجاد، يك نمونه از تنوع موضوعات دعاي امام سجاد و جهت آن؛ فصل دوم، نشانه‌هاي توحيد و خداشناسي و فضيلت نبوت در صحيفه‌ي سجاديه: بيان امام درباره‌ي فطرت خداشناسي، شناخت خداوند متعال از طريق استدلالي ، سخن امام در مورد استدلال بر وحدت خداوند، ...، صفات باري تعالي در صحيفه‌ي سجاديه؛ فصل سوم، مناجات امام زين‌العابدين درباره‌ي فضايل و رذايل اخلاقي : آياتي از قرآن و بيان امام درباره‌ي حسد، غضب، غيبت، تكبر، اقدام به خيرات و مبرات، صله‌ي رحم، صدقه، تشكر در برابر احسان بندگان و صبر؛ فصل چهارم، دعاي امام سجاد براي ديگران: پدر و مادر، فرزند، نيكي به همسايگان ، مرزداران سرحدات ؛ فصل ششم، توبه و آمرش گناهان در صحيفه‌ي سجاديه: احسن الحديث، نور آشكار امين و مهيمن، موعظه، شفا و رحمت ،‌هادي بشريت، كتاب مبين؛ فصل ششم، توبه و آمرزش گناهان در صحيفه سجاديه: آياتي از قرآن كريم درباره‌ي پذيرش توبه، خداوند تواب است، سخنان امام سجاد(ع) درباره‌ي توبه و استغفار، سخن آن بزرگوار درباره‌ي توبه‌ي كامل.
عنوان : پديده‌ي شرك از ديدگاه قرآن و سنت
نويسنده : محمد علي بزرگان‌نيا
سال : 1379
استاد : جعفر سامي الدبوني
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين رساله در سه فصل با اين مباحث تنظيم و تدوين عوامل ظهور پديده‌ي شرك، آراي تحليلي مفسران از آن، شرك در نخستين فرزندان آدم، شرك در قوم نوح ، مشركان قوم هود، علل رويكرد بشر به بت‌پرستي، شرك قوم ثمود،‌شرك فرعوني، شرك در بني‌اسرائيل، شرك نزد مسيحيان ،‌مشركاني كه در قرآن ذكر نشده‌اند، مواضع ديانت‌هاي آسماني قبل از اسلام نسبت به شرك؛ فصل دوم، شرك از ديدگاه قرآن: وضعيت شرك آميز اعراب در آستانه‌اي ظهور اسلام، تعريف شرك از ديدگاه قرآن، علل ظهور شرك از ديدگاه قرآن، اوصاف مشركان در قرآن، اوضاع و احوال مشركان در آخرت ، انواع كيفرهاي دنيوي مشركان ، كيفرهاي اخروي مشركان، انواع برخوردهاي قرآني با پديده‌ي شرك، نشانه‌هاي اصيل برنامه‌ي جهادي اسلام بر ضد مشركان و كافران؛ فصل سوم، شرك از ديدگاه سنت: سخنان پيامبر اكرم(ص) درباره‌ي شرك ، گناه شرك،‌كيفر شرك.
عنوان : پاداش و كيفر در قرآن
نويسنده : صديقه موحد
سال : 1379
استاد : احمد عابدي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : مطالب اين پايان‌نامه در دو بخش آمده است: در بخش اول، با نام پاداش و كيفر در مباحث نظري، از پاداش و كيفر از نظر عقلي و فلسفي ، كلامي و تربيتي بحث شده است و در بخش دوم،‌با عنوان پاداش و كيفر در قرآن، اين موضوعات در قرآن بررسي شده است: پاداش و كيفر با ملاحظه‌اي اصناف مردم، پاداش و كيفر با ملاحظه‌ي ملكات نفساني، چند نمونه از پاداش و كيفر دنيوي.
عنوان : بهشت و اوصاف آن در قرآن مجيد
نويسنده : افسانه لوائي
سال : 1379
استاد : الياس كلانتري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه شامل 27 با اين عنوان‌هاست: بحث لغوي «جنة»، بحث اصطلاحي «جنة»، نحوره‌ي پرداختن قرآن به قيامت و بهشت، بهشت هديه‌ي خداوند به دوستانش، معاد و برزخ ، اوصاف بهشت، اوصاف جهنم، وسعت بهشت،‌اوصاف بهشتيان ، تفاوت درجات بهشت، چرا بهشت در قرآن ارث خوانده شده، اهميت بهشت،‌غفران قبل از ورود به بهشت، اوضاع و شرايط ويژه‌ي بهشت، ذكري از حال مؤمنين بهشت، تحيت دريافتي اهل بهشت، خلود در بهشت، اخرين مرحله‌ي كمال بهشتيان، محاوره‌ي اهل بهشت و جهنم، اشتياق پيامبران و مقربين و ابرار متقين به بهشت، آيا لذت بهشت جسماني است يا روحاني،‌منظور از دو بهشتي كه خائفان از مقام خداوند دارند، موجبات ورود به بهشت ، موانع ورود به بهشت، اعراف كجاست، فوز عظيم، حق بودن وعده‌ي خداوند.
عنوان : بررسي ويژگي‌هاي مؤمن از ديدگاه آيات و روايات
نويسنده : نعمت جوادي تازيكي
سال : 1379
استاد : علي اكبر غفاري
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : در اين تحقيق ويژگي‌هاي مؤمن در ابعاد گوناگون اخلاقي، اقتصادي، اجتماعي و مذهبي طي دو فصل در آيات قرآن و روايات معصومين(ع) بررسي شده است . برخي از مهم‌ترين عنوان‌هاي اين تحقيق عبارت است: ايمان و عمل، ايمان و ارتباط با فرزندان ، ايمان و توبه، ايمان و ربا و سود پول، ايمان و اموال باطل، ايمان و خوردن مال مردم به ناحق، ايمان و زكات ، ابوذر و آيه‌ي كنز.
عنوان : بررسي و مقايسه‌ي اولي الامر در قرآن و تفاسير فريقين
نويسنده : سيد عبدالحسين ميرخليلي
سال : 1379
استاد : حائري يزدي
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : اين پايان‌نامه داراي يك مقدمه و هفت فصل مي‌باشد . فصل اول، كليات: تبيين و اژه‌ها(واژه‌ي اولي‌آلامر، شرح و تفسير مختصري از آيه‌ي «اولي الامر» )، پيشينه‌ي تحقيق؛فصل دوم،‌ضرورت و منشأ انعقاد امامت از ديدگاه فريقين: ضرورت اصل امامت؛ فصل سوم،‌ويژگي‌هاي اولي الامر: شرائط رهبر و امام از ديدگاه عقل(عدالت،‌عصمت)، شبهاتي راجع به آيه‌ي شريفه‌ي اولي الامر، ساير شرائط و ويژگي‌هاي اولي‌الامر(نص، قرشي بودن ،‌افضليت،‌بلوغ، ذكوريت، حريت،‌علم،‌وحدت امام)؛ فصل چهارم، مصاديق اولي‌الامر از ديدگاه اهل سنت و اماميه؛ فصل پنجم ، ارتباط اولي‌الامر و اهل البيت از نظر اهل سنت و اماميه؛ فصل ششم، بحثي كوتاه پيرامون اختيارات اولي‌الامر و وظايف متقابل امام و مردم: اختيارات و وظايف اولي‌الامر، وظائف مردم در برابر امام و اولي‌الامر؛ فصل هفتم، خلاصه‌گيري و پيشنهادها.
عنوان : بررسي و تحقيق درباره‌ي حيا در قرآن و روايات
نويسنده : راضيه وحدتي
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين تحقيق شامل ده فصل با اين موضوعات است: تعريف و اهميت اخلاق: اهميت و ارزش اخلاق از ديدگاه قرآن و روايات، رابطه ي ايمان و فضائل اخلاقي، حيا يكي از مكارم اخلاقي ؛ فصل دوم، معاني و مفاهيم حيا: معنا و مفهوم لغوي و اصطلاحي حيا و مفهوم حيا از ديدگاه دانشمندان اسلامي ؛ فصل سوم، بررسي و تحقيق آيات قرآني پيرامون حيا: نظر مفسرين شيعه و سني در زمينه‌ي آيات حيا از ديدگاه روايات؛ فصل پنجم، واژه‌هاي مترادف حيا: واژه‌هاي مترادف حيا در كتاب لغت و فرهنگ اسلامي و روايات ائمه‌ي معصومين(ع)، مفاهيم و لغات مخالف و متضاد حيا؛ فصل ششم، اقسام حيا: حياي ممدوح و مذموم،‌حياي عقل و حياي حمق، موارد ترك حيا از نظر اسلام؛ فصل هفتم، نقش و آثار حيا: نقش و آثار حيا در حيات فردي ، خانوادگي و در عرصه‌ي اجتماعي؛ فصل هشتم، شيوه‌هاي ايجاد حيا: شيوه‌هاي ايجاد حيا در دوران كودكي، در مراحل بعدي زندگي،‌عوامل از بين برنده‌ي حيا؛ فصل نهم، نمونه‌هاي حيا: در زندگي حضرات معصومين(ع) ، نمونه‌هايي از حيا در شخصيت‌هاي اسلامي؛ فصل دهم، جمع‌بندي و استنتاج.
عنوان : بررسي و پژوهش تغييرات و دگرگوني‌هاي اعلالي و ابدالي اسم‌هاي موجود در قرآن كريم
نويسنده : نوشين صاحب
سال : 1379
استاد : فرزانه سيد بابك
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر با مقدمه‌اي در خصوص پديده‌ي اعلال و ابدال در زبان عربي با اين مباحث آغاز مي‌گردد: بررسي دو واژه‌ي اعلال و ابدال از نظر لغوي و اصطلاحي ، انواع آنها، ريشه‌يابي دشواري‌هاي اين پديده با عنوان «نقد و بررسي اعلال»؛ به دنبال مقدمه، مباحث اصلي پايان‌نامه كه همان بررسي اسم‌هاي قرآن كريم است، آمده و در آن كليه‌ي اسم‌ها بر اساس ريشه لغت تنظيم و به استناد منابع معتبر و كهن نوع واژه و تغييرات آن بيان شده است. نيز واژگاني كه به رغم وجود حرف عله دگرگوني‌هاي اعلالي پيدا نكرده‌اند، به صورت جداگانه در جدولي گردآوري شده است. در پايان فهرستي از اسم‌هاي مبحث اصلي و جدول مذكور به صورت الفبايي تنظيم شده است.
عنوان : بررسي نوع مواجهه‌ي منافقين و عملكرد آنها با استفاده از قرآن و حديث
نويسنده : آفاق حسيني زهرايي
سال : 1379
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر چهار فصل با اين مباحث است: فصل اول، تاريخچه‌ي نفاق و منافق: نفاق در صدر اسلام،‌منافقين پس از پيامبر (ص) ، نفاق و منافق در فرهنگ‌نامه‌هاي كهن؛ فصل دوم،‌سيماي منافقين در قرآن: سير شناخت منافقين در قرآن، تعداد آيات درباره‌ي منافقين، عوامل و ريشه‌اي نفاق، سياست‌هاي عملي نفاق، مواجهه‌ي قرآن با نفاق و منافقين،‌امثال قراني درباره‌ي نفاق و منافق؛ فصل سوم، سيماي منافقين در روايات: صفات منافقين ،‌شعبه‌هاي نفاق،‌جلوه‌هاي عملي نفاق در صدر اسلام؛ فصل چهارم، فهرست اعلام منافقين: توانگران بهانه‌جو، نمايندگان مسجد ضرار، هم‌سفران منافق در غزوه‌ي تبوك، اصحاب عقبه.
عنوان : بررسي نقاط ضعف انسان از ديدگاه قرآن و روايات اهل بيت (ع) با نگاهي به ديدگاه‌هاي دانشمندان غربي
نويسنده : منصوره منتظرين
سال : 1379
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين تحقيق مشتمل بر سه بخش با اين عنوان‌هاست: بخش اول،‌ماهيت انسان : ماهيت انسان از ديدگاه‌هاي فلسفي، ديدگاه بدسرشت بودن ذاتي انسان، ديدگاه نيك‌سرشت بودن فطري انسان، ديدگاه نه بد و نه خوب بودن ذاتي انسان، ماهيت انسان از ديدگاه روان‌كاوي، ماهيت انسان از ديدگاه روان‌كاوي، ماهيت انسان از نگاه دانشمنداني مانند فرويد، آدلر، يونگ، و اسلام ....؛ بخش دوم ،‌ويژگي هاي مذموم انسان در قرآن و روايات: كفر ، مجادله‌گري، حرص، ضعف، عجله،‌بخل ، جهل ، ظلم،‌خصومت، غفلت، طغيان، يأس، نقض عهد، ريا، خسران،كبر ، عجب، ...؛ بخش سوم، راه‌كارهاي كلي اصلاح صفات مذموم: تربيت زيربناي تكامل جامعه ،‌شناخت نفس ، نفس انسان از ديدگاه‌ بزرگان، كرامت و عزت نفس، عواملي كه موجب فساد نفس‌اند، مجاهده با نفس از نظر علماي اخلاق.
عنوان : بررسي و موضع گيري مردم در مقابل دعوت انبيا و پيامدهاي آن از ديدگاه قرآن
نويسنده : سيد علاء‌الدين اعلائي
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر نه فصل است: فصل اول، كليات؛ فصل دوم،‌مشخصات انبياي الهي در قرآن در ادوار مختلف: دوره‌ي اول نبوت،‌دوره‌ي دوم نبوت، دوره‌ي سوم نبوت ، دوره‌ي چهارم نبوت، دوره‌پنجم نبود، دوره ي ششم نبوت، سيماي پيشوايان حق و سردمداران ستم در قرآن، فصل سوم، علل اقبال و روي‌گرداني مردم از انبيا: علل جذب مردم به انبياي الهي، علل روي‌گرداني مردم از انبياي‌ الهي و موضع‌گيري آنها در قبال انبيا و رهبران ديني از ديدگاه قرآن: كيفيت رابطه‌ي پيروان انبيا با آفريدگار هستي، مبارزه‌ي پيروان انبيا با رهبرانشان از ديدگاه قرآن ، ظلم و ستم پيروان انبيا نسبت به رهبرانشان، اختلافات طبقات در موضع‌گيري در برابر انبيا؛ فصل پنجم ، رابطه‌ي‌ گناه‌كاران با انبيا: سركشي ملاء و مترف در مقابل انبيا، تأثير گناه در موضع‌گيري گناه‌كاران در مقابل انبيا، آثار گناه در ميان امت‌ها؛ فصل ششم، سعادت و شقاوت امت‌ها: راز خوشبختي و بدبختي امت‌ها، عوامل حيات و مرگ امت‌ها، سرنوشت انسان جبري نيست؛ فصل هفتم، ترسيم وقايع و حوادث: شيوه‌ي كلي ترسيم رخدادها؛ فصل هشتم، موضع‌گيري مخالفان در مقابل انبيا: منطق مخالفان انبيا، فصل نهم، اهداف انبيا: هدف بعثت انبيا، اهداف اساسي انبيا از ديدگاه امام خميني ، ديدگاه‌ قرآن، اديان الهي؛ فصل دهم،‌نتايج .
عنوان : بررسي مقام پدر و مادر از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : سيد اسماعيل رضايي طالشي
سال : 1379
استاد : احمد رضا غائي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : مباحث اين تحقيق در پنج فصل با اين مباحث نگاشته شده است: فصل اول، مقدمات و تاريخچه : آفرينش انسان، واژه‌ي اب، ام از نظر لغت و اصطلاح قرآني و ادبيات فارسي، جايگاه پدر و مادر از نظر پيامبران پيشين، مقام پدر و مادر در ايران باستان ، پدر و مادر در شعر شاعران؛ فصل دوم،‌مقام پدر و مادر ، نيكي به والدين ، آئين حقوق والدين، آيين اطاعت ، آيين شكر و سپاس؛ فصل سوم، سيماي پدر و مادر در منطق پيامبر(ص) و ائمه(ع) : مقام و بزرگداشت پدر و مادر ، نيكي به والدين، آثار و نتايج نيكي به پدر و مادر ، اطاعت از پدر و مادر، دعا، نگاه كردن به پدر و مادر، احترام و محبت؛ فصل چهارم، نقش و اهميت پدر و مادر در تربيت و رشد: پدر و مديريت زندگي، نقش پدر در رشد فرزند، مادر از ديدگاه علم، مادر و تعليم و تربيت؛ فصل پنجم ، حقوق والدين: تشريح هشتاد حقوق، حقوق پدر از نظر فقهي، روايات و حكاياتي كوتاه در مورد حقوق پدر و مادر، نماز و دعا براي پدر و مادر ، حقوق والدين.
عنوان : بررسي مفهوم استكبار در قرآن
نويسنده : علي اكبر ملكشاهي
سال : 1379
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار فصل با اين مباحث تنظيم و تدوين شده است: فصل اول، كليات تحقيق شامل موضوعاتي مثل بيان موضوع، پيشينه‌ي تحقيق، تعريف مصطلاحات؛ فصل دوم،‌ادبيات تحقيق: مفهوم استكبار در قرآن، شاخصه‌هاي استكبار، عملكرد استكبار در قرآن، شاخصه‌هاي استكبار؛ فصل چهارم، يافته و تجزيه و تحليل: جهت‌گيري اجتماعي قرآن، سلف مستكبرين، فلسفه‌ي كفر و استكبار ، انكار مبدأ و معاد، نفاق و استكبار، قدرت و استكبار، ...
عنوان : بررسي مباني و اصول تربيتي در سيره‌ي انبيا در قرآن
نويسنده : هما مسعودي
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : دانشكده اصول دين تهران
موضوع : اين تحقيق در سه بخش با اين موضوعات تنظيم و تدوين شده است: بخش اول، كلياتي درباره‌ي تربيت و مسائل گوناگون آن: بررسي معاني لغوي و اصطلاحي تربيت، آشنايي با اصطلاحات مباني و اصول و روش‌ها و سيره‌ي تربيتي؛ بخش دوم،‌جايگاه تعليم و تربيت در قرآن: تكامل انسان، استقرار دين، تحقق تربيت صحيح؛ بخش سوم، بررسي مباني و اصول و سيره‌ي تربيتي انبيا در قرآن: تأثيرپذيري باطن از ظاهر، تأثيرپذيري ظاهر از باطن، ظهور تدريجي شاكله، تأثير شرايط بر انسان، مقاومت و تأثيرگذاري بر شرايط ، جذبه‌ي حسن، جذبه‌ي احسان، تطور وسيع آدمي،‌كرامت، انديشه‌ورزي و تفكر، شناخت خدا، ضعف نفس، حب، آزمندي و شتاب.
عنوان : بررسي كتاب‌هاي تدوين شده در زمينه‌ي «اعجاز قرآن»
نويسنده : وجه‌اله سيف الهي
سال : 1379
استاد : جعفر علي اميدي نجف‌آبادي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : در اين تحقيق ،‌پس از بيان اعجاز قرآن قبل از تأليف كتابي مستقل، شماري از مهم‌ترين كتاب‌هاي مربوط به اعجاز قرآن معرفي و ويژگي‌هاي آنها بيان شده است كه عبارت‌اند از: اولين كتاب مستقل در زمينه‌ي اعجاز قرآن،‌اعجاز القرآن باقلاني، دلائل الاعجاز جرجاني، اعجاز القرآن رافعي، الاعجاز البياني للقرآن بنت الشاطي، اعجاز القرآن نعيم الحمصي، اعجاز از نظر قرآن علامه طباطبايي، البيان في علوم القرآن آيت‌الله خويي.
عنوان : بررسي فعاليت اجتماعي زنان از ديدگاه قرآن مجيد و سنت شريف
نويسنده : ماجده آساره
سال : 1379
استاد : محمد حسن تبرائيان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر از پنج بخش با اين موضوعات تشكيل يافته است: بخش اول ، بررسي وضعيت اجتماعي زن پيش از اسلام در برخي از جوامع بشري: دو گونه از نظام‌هاي حاكم بر جوامع بشري از آغاز تاريخ، منزلت زن در جامعه‌ي ايران، منزلت زن در امعه‌ي عربستان؛ بخش دوم، زن در كلام قرآن كريم: خلقت و آفرينش زن از ديدگاه قرآن كريم، حقوق زن در خانواده و جامعه از ديدگاه قرآن كريم، حقوق زن در خانواده و جامعه از ديدگاه قرآن كريم، حقوق اقتصادي زن؛ بخش سوم، زنان مشهور در قرآن كريم: زنان اسوه در قرآن كريم، زنان مورد نكوهش قرآن كريم، حضور زنان در فعاليت‌هاي اجتماعي در صدر اسلام؛ بخش چهارم ، زن در احاديث و روايات: زن در سيره‌ي پيامبر اسلام (ص) ، زنان اسوه از اهل بيت پيامبر(ص) ، ساير زنان نام‌آور در صدر اسلام، احاديث و روايات معصومين (ع) درباره‌ي نقش زن، سيماي زن در نهج البلاغه؛ بخش پنجم ، تاريخچه‌اي از فعاليت زنان در جامعه‌ي ايران: نقش زنان در دوره‌ي مشروطيت، نقش زنان در انقلاب اسلامي ايران، ديدگاه‌هاي مختلف نسبت به اشتغال زنان .
عنوان : بررسي عوامل مؤثر در جذب دانش‌اموزان به نماز و نماز جماعت در مدارس و نقش سازنده‌ي آن از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : محمود صداقت تلگراد
سال : 1379
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : در اين پايان‌نامه ، عوامل مؤثر در جذب دانش‌آموزان به نماز جماعت در مدارس از ديدگاه قرآن و حديث بررسي شده و برخي از مهم‌ترين موضوعات آن به اين قرار است: سر تعلق باء بسم‌الله و حقيقت اسم، عبادت، مفهوم آرامش، روش‌هاي پرورش احساس مذهبي نماز در نوجوانان و جوانان.
عنوان : بررسي عصمت انبيا از ديدگاه فخر رازي و مقايسه‌ي آن با آراي شيعه
نويسنده : فريده فروغي اصل
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : دانشكده اصول دين تهران
موضوع : پايان‌نامه حاضر در چهار بخش با اين مضووعات نگارش شده است: بخش اول، كلياتي درباره‌ي عصمت و نبوت: تعريف عصمت و نبوت،‌حقيقت عصمت از ديدگاه اشاعره و شيعه،‌منشأ عصمت ؛ بخش دوم،‌مراتب عصمت: مصونيت از گناه و نافرماني، مصونيت از خطا و اشتباه، بررسي سهو نبي از ديدگاه علماي شيعه؛ بخش سوم،‌لزوم عصمت انبيا: لزوم عصمت انبيا از ديدگاه متكلمان شيعه و فخر رازي، عصمت انبيا قبل از بعثت، عصمت پيامبر اسلام قبل از بعثت ؛ بخش چهارم ديدگاه‌هاي فخر رازي و دانشمندان شيعه در تفسير آيات موهم صدور گناه از انبيا: بررسي آراي آنان در خصوص پيامبر اسلام(ص) ، بررسي آراي آنان در مورد ساير انبيا، مقايسه‌ي روش‌هاي تفسيري فخر رازي و علماي شيعه در تفسير آيات مشابه.
عنوان : بررسي روش‌هاي درمان اضطراب از ديدگاه قرآن و ائمه‌ي معصومين (ع)
نويسنده : عباس چراغ چشم
سال : 1379
استاد : يوسفي عطاري
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : اين پژوهش در سه فصل به معرفي روش‌هاي درمان اضطراب با استفاده از آيات قرآن و روايات ائمه‌ي معصومين(ع) پرداخته و مطالب آن به اين شرح است: فصل اول، تعريف لغوي اضطراب، خشيت، خوف، علائم،‌اضطراب، ريشه‌هاي اصلي اضطراب، عوامل ايجاد اضطراب و ...؛ فصل دوم، ويژگي‌هاي آرامش،‌تعريف لغوي سكينه، اطمينان، آرامش قلوب، ويژگي‌هاي آرامش، سكينه از نظر روايت؛ بخش سوم، روش‌هاي درمان اضطراب: درمان اضطراب در سايه دين، آرامش و صلح جهان در سايه‌ي ايمان،‌مقايسه‌ي حال مؤمنين و افراد بي‌ايمان،‌درمان اضطراب در پرتو عبادت، درمان اضطراب در پرتو نماز و تأثير دعا در درمان اضطراب، نقش توبه در كاهش اضطراب و ايمان و توكل ، تأثير قرائت و تدبر در آيات قرآن در درمان اضطراب ، ...
عنوان : بررسي رشد و غي از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : آناخانم خليلي چوپانلو
سال : 1379
استاد : احمد رضا غائي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر شامل سه فصل با اين موضوعات است: فصل اول، بررسي لغوي دو واژه‌ي رشد و غي؛ فصل دوم، رشد و غي از ديدگاه قرآن و حديث: رشد و آثار و مراتب آن،‌غي و زمينه‌هاي آن،‌عناوين قرآني موازي با رشد؛ فصل سوم، شناخت ابعاد وجودي انسان و انسانهاي رشد يافته : ابعاد وجودي انسان و كمالات او، تكامل معنوي انسان و مراحل آن، مراحل تكامل معنوي انسان، عوامل و موانع رشد ، ديدگاههاي مختلف درباره انسان كامل(رشد يافته) و آثار شناخت آن.
عنوان : بررسي جامعه مدني از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : شهلا خلفي
سال : 1379
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : مباحث اين پژوهش در پنج فصل با اين عنوان‌ها به نگارش درآمده است: فصل اول، طرح مسئله: تعريف و تبيين موضع، اهميت و ضرورت موضوع ، سابقه‌ي تاريخي موضوع، تبيين فرضيه‌ها، مفاهيم اساسي تحقيق، روش و تكنيك تحقيق؛ فصل دوم،‌جامعه‌ي مدني در ادبيات غرب: نقش تفكرات اجتماعي از گذشته تا امروز، آثار عمده و جريانات مهم اجتماعي، مبادي فكري افلاطون در مدينه‌ي فاضله، فلسفه‌ي اجتماعي تخيلي«رؤيا‌گرا» پس از افلاطون ، فلسفه‌ي اجتماعي واقع‌گرا« رئاليست»؛ فصل سوم،‌مشرق زمين گاهواره‌ي تمدن: گهواره‌هاي مدنيت،‌جامعه‌ي مدني اسلامي،‌امام صادق(ع) و نهضت علمي،‌حكومت شورايي، حكومت قانون، ظهور انديشه‌هاي اجتماعي درجهان اسلام، سرزمين غرب دنياي اسلام، جامعه‌ي مدني از نظر قرآن، تفسير سوره‌ي يس، تفسير سوره‌ي واقعه و حمد، مؤلفه‌ها و اركان جامعه‌ي مدني در فرهنگ قرآن، اصول جامعه‌ي اسلامي، ملاك‌هاي برتري، بررسي سنت ائمه‌ي معصومين(ع) درباره‌ي جامعه‌ي مدني اسلامي، دوران حاكميت حضرت محمد (ص) در جامعه‌ي مدني اسلامي ، تبيين مؤلفه‌ها و عناصر جامعه‌ي مدني در جامعه‌ي اسلامي ، مدينة النبي، مدينه‌ي منوره، مدنيات، مراتب مدينه‌ها ، قانون اساسي، مقررات و قوانين در قرآن؛ فصل چهارم، بررسي تطبيقي جامعه‌ي مدني غرب و جامعه‌ي مدني اسلامي: دولت و جامعه‌ي مدني در خاورميانه، آزادي مدني، آزادي در قانون اساسي ايران، مشتركات حقوقي جامعه‌ي مدني و جامعه‌ي نبوي، ويژگي‌هاي جامعه‌ي مدني با توجه به برخي از اصول قانون اساسي ايران، گفتگوي تمدن‌ها ، نقش زنان در جامعه‌ي مدني،‌آيات و روايات مبني بر استمرار عقلانيت شيعي ، اسلام دين زندگي ، قرآن و تحريف كتب مقدس، جامعه‌ي مدني و تكثر سياسي، خداپرستي و مدارا؛ فصل پنجم ،‌نتيجه‌گيري از تحقيقات به عمل‌ آمده: سه ديدگاه در ميان متفكران ايراني درباره‌ي جامعه‌ي مدني اسلامي، حق و حقوق مردم در جامعه‌ي مدني اسلامي،‌عدالت در جامعه‌ي مدني اسلامي، شوري و حق انتخاب در جامعه‌ي مدني اسلامي،‌حاكميت علم و گزينش تخصصي، عقل‌گرايي و موقعيت آن در جامعه‌ي مدني اسلامي.
عنوان : بررسي بعضي از مفاهيم روان‌شناسي اجتماعي از ديدگاه قرآن
نويسنده : محمد كاوياني آراني
سال : 1379
استاد : سيد محمد غروي
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار فصل با اين عنوان‌ها به نگارش درآمده است: فصل اول، كليات: تبيين موضوع تحقيق و مفردات آن،‌پيشينه‌هاي تحقيق، سؤال‌هاي تحقيق، هدف تحقيق،‌اهميت و فايده‌ي تحقيق، روش تحقيق، محدوديت‌هاي تحقيق، ساختار پايان‌نامه ؛ فصل دوم ،‌گزارشي از روان‌شناسي اجتماعي و جايگاه آن: تعريف روان‌شناسي اجتماعي، روش‌هاي تحقيق رايج در روان‌شناسي اجتماعي، ارتباط روان‌شناسي اجتماعي با ديگر علوم انساني، تاريخچه‌ي روان‌شناسي اجتماعي، پيشينه‌ي فلسفي روان‌شناسي اجتماعي، كاربردهاي روان‌شناسي اجتماعي؛ فصل سوم، مطالعات تطبيقي روان‌شناسي اجتماعي و قرآن: نگرشي سيستمي به مفاهيم اسلامي،‌كشش و جاذبه، رفتارهاي حماتي ، خشونت و پرخاشگري ،‌نگرش، جنگ رواني و تبليغات، هم‌نوايي؛ فصل چهارم، خاتمه: نتايج تحقيق، پيشنهادها.
عنوان : بررسي آفات زبان از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : يعقوب اسماعيلي
سال : 1379
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين تحقيق شامل ده گفتار با اين عنوان‌هاست: گفتار اول، غيبت، تعريف، انواع غيبت،‌حرمت استماع غيبت؛ گفتار دوم، نمامي: سرانجام آن در قرآن، انگيزه، وظيفه‌ي مؤمن؛ گفتار سوم ، دروغ: مفاسد دروغ، راه نجات ،‌مستنيات دروغ؛ گفتار چهارم، دو زباني: زشتي دو زباني در آيات و روايات ، وظيفه‌ي مؤمن؛ گفتار پنجم، ناآگاهانه سخن گفتن: چند نمونه‌ي قرآني، راه نجات، خاموشي، پرسيدن؛ گفتار ششم، گفتار بدون كردار: زشتي آن در آيات و روايات، وظيفه‌ي مؤمن؛ گفتار هفتم،‌دشنام و ناسزاگويي: تعريف،نهي از ناسزا گفتن ،‌بدترين دشنام؛ گفتار هشتم،‌بهتان و افترا: آثار سوء بهتان در آيات و روايات ، انواع تهمت؛ گفتار نهم،‌عيب‌جويي و عيب‌گويي: زشتي آن در آيات و روايات ،‌راه نجات و مبارزه داستان زاغ و طاووس؛ گفتار دهم،‌پايان‌سخن.
عنوان : اهميت و شيوه‌هاي ترويج قرآن در ميان كودكان و نوجوانان
نويسنده : لونا قاقازاني
سال : 1379
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : مباحث اين پژوشه در شش فصل با اين عنوان‌ها به نگارش آمده است: فصل اول، اهميت ترويج قرآن در آيات قران: فضيلت قرآن،‌استماع قرآن، دعوت به تدبر، قصص قرآن؛ فصل دوم، اهميت ترويج قرآن در احاديث معصومين(ع) : شفاعت قرآن، استماع قرآن،‌ادب استماع،‌فضيلت قرآن، درمان با قرآن؛ فصل سوم، اهميت ترويج قرآن در گفتار امام خميني:قرآن مركز همه‌ي عرفان‌ها ،‌رفع حجاب‌ها، حجاب معاصي، حجاب حب دنيا؛ فصل چهارم، شيوه‌هاي ترويج قرآن:‌فضيلت ترويج قرآن، روش تقليدي ، روش داستان‌گويي ؛ فصل پنجم، شيوه‌هاي ترويج قرآن در سيره‌ي ائمه معصومين (ع)؛ فصل ششم ، ترويج قرآن در ميان كودكان و نوجوانان.
عنوان : اهل كتاب در قرآن
نويسنده : يونس جهانبخش
سال : 1379
استاد : احمد بهشتي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پژوهش در سه بخش به بررسي و نقد آراي كلامي اهل كتاب در قرآن و ريشه‌يابي آنها پرداخته است: بخش اول، وضعيت ديني ـ فرهنگي جهان در عصر ظهور اسلام: عصر ظهور اسلام، اديان عصر بعثت؛ بخش دوم، يهوديت: بررسي تحريف عهد عتيق ، عقايد يهوديت در قرآن؛ بخش سوم، مسيحيت : تصويري از وضعيت فرهنگي عصر ظهور عيسي و تصورات عقيدتي در مسيحيت ، بحثي درباره‌ي تحيرف عهد جديد، بررسي اصول اعتقادي مسيحيت در قرآن.
عنوان : امر به معروف و نهي از منكر در علم كلام و آثار و نتايج آن از ديدگاه قرآن و نهج‌البلاغه
نويسنده : صديقه محقق نجفي
سال : 1379
استاد : احمد عابدي
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر يك مقدمه و دو فصل است: در مقدمه،‌از پيشينه‌ي تاريخي ، ضرورت، قلمرو بحث و معيارهاي شناخت امر به معروف و نهي از منكر و جايگاه آن در قرآن و روايات سخن رفته است. در فصل اول ، از امر به معروف و نهي از منكر در علم كلام بحث شده است و در فصل دوم، آثار اجتماعي امربه معروف و نهي از منكر از ديدگاه قرآن و نهج‌البلاغه بررسي گرديده است.
عنوان : الامثال المصرحة في القرآن الكريم
نويسنده : رضيه رضواني
سال : 1379
استاد : فيروز حريرچي
دانشگاه : آزاد اسلامي قم
موضوع : اين پايان‌نامه به عربي به نگارش درآمده و شامل چهار فصل با اين مباحث است: در فصل اول، از مثل در لغت، تعريف حكمت، فرق ميان مثل و حكمت و در فصل دوم، از پيدايش امثال،‌حكمت و مثل نزد عرب، امثال جاهلي بحث به ميان آمده و در فصل سوم، پيدايش مثل از دوره‌ي اسلام، امثال اسلامي، محل ورود امثال ، اهميت امثال، امثال قرآن كريم، امثال پيامبر(ص) ، امثال امام علي(ع) و در فصل چهارم، مثل در قرآن كريم، كلمه‌ي مثل در قرآن كريم، فوائد مثل در قرآن كريم. ديدگاه‌هايي چند درباره‌ي امثال قرآن، ضرب‌المثل‌ها در قرآن مورد بحث قرار گرفته‌ است.
عنوان : اعجاز تشريعي در قرآن
نويسنده : حسن نصيري
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين تحقيق در سه فصل با اين مباحث تنظيم و تدوين شده است: فصل اول، اعجاز: معناي لغوي و اصطلاحي اعجاز، شرايط معجز،‌...؛ فصل دوم، اعجاز قرآن: معناي لغوي و اصطلاحي قرآن، نام‌هاي قرآن، نزول دفعي و تدريجي قرآن، قرآن معجزه‌ي جاويد، وجوه اعجاز قرآن؛ فصل سوم، اعجاز تشريعي قرآن: اجتماعي بودن بشر،‌نقايص قوانين بشري، انسان از ديدگاه قرآن، مبارزه‌ي انبيا با تقليد كوركورانه در قرآن و عهدين ،‌معاد در قرآن و عهدين، نماز و روزه و زكات،‌اساس تشريع اسلامي، وضع عربستان قبل از اسلام، اخلاقيات و اجتماعيات قرآن.
عنوان : اشراط الساعة و شاهد آن در قرآن
نويسنده : مريم السادات ابطحي
سال : 1379
استاد : محمد مهدي مظاهري
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين پژوهش مشتمل بر پنج بخش با اينمباحث است: بخش اول، معناي لغوي و اصطلاحي اشراط و ساعت؛ بخش دوم، نشانه‌هاي قيامت قبل از وقوع آن ر قرآن: بعثت پيامبر گرامي، متلاشي شدن سد ذوالقرنين و خروج يأجوج و مأجوج، پديدار شدن دود در آسمان، بيرون آوردن جنبنده‌اي از زمين، نزول حضرت مسيح ، انسداد توبه و ايمان به آمدن برخي از آيات پروردگار؛ بخش سوم،مشاهده‌ي قيامت يا اوضاع جهان به هنگام وقوع قيامت، وضعيت خورشيد و ماه و ستارگان در هنگام رستاخيز، وضع زمين در هنگام رستاخيز(به لرزه درآمدن زمين، كوبيده شدن ، شكافته شدن)، وضع درياها در هنگام رستاخيز،‌وضع درياها در هنگام رستاخيز، وضع كوه‌ها در هنگام رستاخيز؛ بخش چهارم، نفخ صور چيست؟ مراحل نفخ صور، استثناشدگان از نفخ صور چه كساني‌اند؟ فاصله‌ي ميان دو نفخ صور چقدر است؟ آياتي كه دلالت بر نفخ صور در هنگام برپايي رستاخيز دارند، بررسي آيه‌هايي كه در قرآن مترادف نفخ صوراند؛ بخش پنجم ،حوداثي كه بعد از وقوع قيامت رخ خواهد داد: هدف از وقوع قيامت، بررسي اعمال،‌ميزان، پل صراط، اعراف، لواي محمد، حوض.
عنوان : اسرار و خواص و فضايل آيات و سور قرآن
نويسنده : فرحناز خوش‌زبان
سال : 1379
استاد : ولي الله نقي‌پور فر
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پژوهش حاضر مشتمل بر سه بخش با اين مباحث است: بخش اول، فضيلت قرائت قرآن و مذمت كوتاهي كنندگان ؛ بخش دوم،‌فضائل و خواص سور؛ بخش سوم، فضائل و خواص آيات : در اين بخش فضائل وخواص آياتي از 11 سوره مورد بررسي قرار گرفته است.
عنوان : اسرار سجده از ديدگاه قرآن و عترت
نويسنده : رضوان والاپور
سال : 1379
استاد : محمد مهدي گرجيان
دانشگاه : آزاد اسلامي اراك
موضوع : مطالب اصلي اين پايان‌نامه در پنج بخش با اين عنوان‌ها آمده است: بخش اول ، بررسي تاريخچه‌ي سجده، اهميت و‌اثار سجده، سر كلي سجده،‌اهميت سجده در نماز، آثار سجده(قرب، ذلت شيطان، موافقت پيامبر در بهشت و آمرزش گناهان ، زايل شدن غم و اندوه،‌استجابت دعا و نجات از دوزخ، رفع بيماري‌ها و آفت،...). بخش دوم، انواع سجده در قرآن : سجده‌ي موجودات، سجده‌ي تكويني و سجده‌ي تشريعي. سجده به معناي طوع و سجده‌ي سايه‌ها ، سجده‌ي ملكوتي ... بخش سوم، برخي از اسرار فقهي سجده: انواع سجد در شرع شامل سجده‌ي سهو و واجب و شكر؛ بخش چهارم، اسرار سجود؛ بخش پنجم، تسبيح موجودات در قرآن: تسبيح موجودات و انواع تسبيح تكويني و ملكوتي، وجود علم و شعور در همه‌ي موجودات .
عنوان : اسرار اعتقادي قرآن از نگاه فيض و صدرالمتألهين
نويسنده : مهدي تقي‌زاده
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پژوهش در دو بخش به نگارش درآمده است: در بخش اول، با عنوان آغاز‌شناسي، از شناخت حق تعالي، و شناخت اسماء و صفات حق تعالي و در بخش دوم، با نام انجام‌شناسي ، از عالم برزخ و عالم قيامت بحث شده است. هدف اصلي اين پژوهش نماياندن رويگرد عارفانه و فيلسوفانه‌ي فيض كاشاني در مواجهه با مباحث اعتقادي قرآن كريم است و چون او بر روش علمي استادش صدرالمتألهين مشي كرده است،‌مقارنه‌اي نيز با ديدگاه‌هاي او به عمل آمده است .
عنوان : استغفار و آثار آن در آيات و روايات
نويسنده : جواد نجفي‌كافي
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشكده اصول دين قم
موضوع : اين تحقيق در سه فصل نگارش شده است: در فصل اول، كلياتي از بحث ، مانند تعريف موضوع، تعريف كليد واژه‌ها و پيشينه‌ي تحقيق آمده است و در فصل دوم، با عنوان استغفار در آيات و روايات از شرايط و آداب استغفار و مراتب استغفار ، و در فصل سوم، آثار و موانع استغفار از نظر آيات و روايات بحث شده است
  • تعداد رکورد ها : 1568