• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
عضویت در خبرنامه
جستجو :
تعداد در هر صفحه
عنوان : بررسي آراي علوم قرآني امام خميني (ره)
نويسنده : محمد رضا عرب‌زاده
سال : 1380
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر از يك مقدمه و نه فصل تشكيل شده است: مقدمه(ضرورت تحقيق، تبيين موضوع، حيات علمي امام خميني(ره)، پيشينه‌ي تحقيق، قلمرو تحقيق، روش تحقيق، تنگناها و مشكلات )؛ فصل يكم،‌هويت قرآن، حقيقت قران، مقاصد قرآن (هدايت به سبل اسلام،‌نجات انسان از زندان طبيعت ، تهذيب نفس و انسان‌سازي، احياي قلوب، معرف خداوند،‌هدف محوري و نهايي قرآن)،‌مطالب قرآن (دعوت به تهذيب نفس، احتجاج‌ و استدلال بر معارف حق، بيان قوانين ظاهر شريعت ، احوال معاد و براهين آن، بيان احوال كفار و معاندين ،‌كيفيت جهاد و پيامبر و اصحاب، قصص انبيا و اوليا)؛‌فصل دوم،‌پديه‌ي وحي از نگاه امام خميني(ره) : وحي در لغت و اصطلاح ،‌وحي در يك نگاه كلي، نظريه‌ي نبوغ شخصي،‌تلقي عقلاني از وحي، تلقي عرفاني از وحي، كلام امام در بيان عدم امكان درك حقيقت وحي. فرآيند وحي در نگاه امام خميني(ره)؛ فصل سوم، نزول قرآن : معني نزول قرآن، مراحل نزول، نظر امام درباره‌ي مراحل نزول، انحاي نزول، نظر امام درباره‌ي مراحل نزول، انحاي نزول،نظرامام درباره‌ي انحاي نزول،‌نزول قرآن بر هفت حرف، واسطه‌ي وحي؛ فصل چهارم،‌اعجاز قرآن:ديدگاه امام درباره‌ي تحدي قرآن، وجوه اعجاز قرآن، ديدگاه امام درباره‌ي وجوه اعجاز قرآن، تأكيد اما بر اعجاز عرفاني؛ فصل پنجم، مصونيت قرآن از تحريف : اقسام تحريف در قرائت از نگاه امام،‌تحريف كلمات و جملات قرآن، نظر امام درباره‌ي تحريف آيات قرآن، منشأ قول به تحريف، قرائن تاريخي بر عدم صحت روايات تحريف، جواب امام از ادله‌ي قائلين به تحريف، بياني متفاوت از امام؛ فصل ششم، قرائات: تواتر قرائات، ديدگاه امام درباره‌ي تواتر قرائات، حجيت قرائات، ديدگاه امام درباره‌ي حجيت قرائات، بيان امام درباره‌ي قرائت «مالك يوم‌الدين » و « كفواً احد»؛ فصل هفتم ، آداب تلاوت قرآن: اهميت قرائت قرآن، آداب قرائت قرآن، ترتيل در قرائت، حزن در قرائت، استعاذه،‌نشاط، طمأنينه، تعظيم، اخلاص، حضور قلب، رفع حجب، تفهيم ،‌تفكر و تدبر ، تطبيق؛ فصل هشتم،‌تفسير: معناي لغوي تفسير، معناي اصطلاحي تفسير، تعريف تفسير از نگاه امام،‌زمينه‌هاي نياز به تفسير، ديدگاه امام درباره‌ي نياز به تفسير، جواز و امكان تفسير، شروط مفسر، ديدگاه امام درباره‌ي شيوه‌ي تفسير، تفسير به رأي ،‌ديدگاه امام درباره‌ي تفسير به رأي؛ فصل نهم، زبان قرآن : ديدگاه‌ها درباره‌ي زبان قرآن، ديدگاه امام درباره‌ي زبان قرآن، زبان قرآن زبان هدايت است،‌ويژگي‌هاي زبان هدايت.
عنوان : امدادهاي غيبي و شرايط بهره‌مندي در قران
نويسنده : خادم حسين فاضلي
سال : 1380
استاد : حبيب الله طاهري
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : تحقيق حاضر داراي هفت فصل است: فصل اول، كليات: تبيين موضوع تحقيق ، اهميت و ضرورت تحقيق ، انگيزه و اهداف تحقيق ،‌بيان مسئله و سئوال‌هاي اصلي تحقيق ، منابع تحقيق، مراحل تحقيق، شيوه‌ي تحقيق، پيشينه‌ي پژوهش، ‌مشكلات و محدوديت‌هاي تحقيق، نگاهي به واژه‌هاي تحقيق (كاربرد واژه‌هاي امداد، غيب و شهود،‌رحمان و رحيم ، نصر، فتح، سكينه، رعب در لغت و قرآن)؛ فصل دوم، سنت امداد غيبي و ويژگي‌هاي آن: سنت امداد غيبي (تعريف سنت و امداد غيبي و قانونمند بودن امداد غيبي)،‌اثبات امداد غيبي از سه منظر (قرآن، عقل، حديث)، چشم‌اندازي به بعضي از ج.امع اسلامي؛ فصل سوم، انواع امدادهاي غيبي: امدادهاي اجتماعي (امدادهاي اجتماعي فراگير مانند امداد در اصل هستي، امداد در امور مادي و دنيائي و امداد با ارسال انبيا، امداداهاي اجتماعي غيرفراگير مانند نزول بركت به مؤمنان ، فرشتگان و امداد مؤمنان،‌امداد با عوامل طبيعي و امداد در برقراري حكومت مستضعفين)، امدادهاي فردي(الهام و اشراق، توفيق الهي، خواب‌هاي راستين)؛ فصل چهارم، شرايط و موانع امدادهاي غيبي: شرايط امدادهاي غيبي مانند ياري دين و امداد، توكل و امداد غيبي، ايمان و تقوا، دعا، اخلاص ، پايداري)، موانع امداد غيبي (عدم اطاعت از رهبري، غرور و خودنگري و ...)؛ فصل پنجم ، نمونه‌هاي امداد در امت‌هاي پيشين: امداد نوح(ع)، امداد موسي(ع)،‌اصحاب كهف و امدادهاي غيبي، طالوت و امداد غيبي، كعبه و امداد غيبي؛ فصل ششم، امداد غيبي در زندگي پيامبر اسلام(ص) : امداد در دوران كودكي ،امداد در شرح صدر، امداد در شهرت نام و آوازه، امداد در جريان هجرت، امداد در جهت ايجاد الفت؛ فصل هفتم، خلاصه‌گيري و پيشنهاد.
عنوان : سلوك پيامبر(ص) در شؤون خانوادگي در قرآن و حديث
نويسنده : افسانه حسن‌پور بهبهاني
سال : 1380
استاد : محمد علي مهدوي راد
دانشگاه : دانشكده اصول دين قم
موضوع : مطالب اين پژوهش در شش بخش با اين عنوان‌ها آمده است: بخش اول، بحث لغوي درباره سنت و سيره؛ بخش دوم، نظام خانواده در روزگار جاهلي؛ بخش سوم، همسران رسول خدا(ص)؛ بخش چهارم، مسأله افك؛ بخش پنجم، رفتار پيامبر (ص) نسبت به همسران ؛ بخش ششم،‌ رفتار پيامبر (ص) با فرزندان.
عنوان : تحليل و بررسي وجوه تشابه ادله‌روائي مورد استناد شيعه و اهل سنت(جزءششم) قرآن كريم
نويسنده : آفتاب جمالي سنگري
سال : 1379
استاد : دكتر سيد محمد‌مهدي جعفري
دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامي واحد فساء
موضوع : حديث دومين سند دين است كه پس از قرآن بيشترين سهم را در شناساندن اسلام و شكل‌گيري علوم اسلامي دارد. حديث ميراث ماندگار معصويمن است كه به شرح و تفسير قرآن و تببين دين مي‌پردازد و پيشوايان ما همه را به فراگيري و فهم و مذاكره و نشر آن ترغيب نموده‌اند خصوصاً امروز كه دشمنان با ترفندهاي گوناگون به مشتركات اعتقادي ما هجوم آورده و در صدد توسعه اختلافات هستند. به نظر مي‌رسد كه پرداختن به جنبه‌هاي متعدد حديث و ارائه معيارهاي روشن براي پالايش آن و معرفي و احياي اين ميراث ارزشمند ضروري است و يك از نيازها مهم در حوزه علوم حديث دسترسي به مجموعه‌اي از مشتركات روائي فقهي اعتقادي اخلاقي ميان فريقين است. التبه در برخي از اين زمينه‌ها خصوصاً در زمينه احاديث مشترك فقهي كارهاي مفيدي صورت گرفته اما هنوز يك تحقيق اصولي و همه جانبه بويژه در رابطه با آيات قرآن انجام نشده بنابراين هوشياري مصلحان و علماء و دانشجويان متعهد را مي‌طلبد تا به تحقيق پيرامون آنچه كه مورد عنايت شارع مقدس اسلام است همت گمارند و در جهت نيل به اهداف فوق گامهاي اساسي بردارند. در همين راستا پژوهش فوق به بررسي مجموعه‌اي مشتركات روائي شيعه و اهل سنت در (جزء ششم) قرآن پرداخته و ضمن استخراج روايت مشترك به تحليل و بررسي احاديث اشتراكي ذيل آيات مربوطه به مكارم اخلاق، وفاي به عهد، رفت تهمت نسبت به حضرت مريم(ع) مسأله تثليث و داستان به صليب كشيدن و عروج حضرت عيسي‌(ع)، حكم ارث خواهر و برادر و حليت جنين حيوانات حلال گوشتي كه ذبح مي‌شوند و حرمت اكل ميته و خون و گوشت خوك و ساير محرمات،‌مشخط كردن روز اكمال دين، چگونگي حليت طعام اهل كتاب و صيد حلال،‌ چگونگي ازدواج با زنان اهل كتاب، تخيير پيامبر (ص) در قضاوت بين يهود و نصاري جريان فترت و داستان هابيل و قابيل و حكم محارب و مفسد في‌الارض، مجازات زن و مرد دزد،‌ فرق دين و شريعت، جريان‌دوستي با اهل كتاب، اثبات ولايت علي‌(ع) مسأله مسخ شدن انسان،‌تهديد پيامبر(ص) در رابطه با آيه تبليغ و موارد ديگر پرداخته شده است و به منظور اطمينان از وثاقت ناقلين حديث و صحت سند شرح روات و مشايخ حديث در بخش آخر آورده شده است. البته قابل ذكر است كه مطالب ارزشمندي در اين پژوهش بدست آمد كه به طور اجمال در نتيجه بيان شده است اما مهمتري مطلبي كه به نظرم رسيد در اينجا مطرح كنم اين است كه اگر شيعه و اهل سنت اسناد احاديث صحيح را پيگيري كنند همه به پيغمبر مي‌رسد و نوع محققان شيعه و سني اگر مرسل حديث ثقه باشد به آن عمل مي‌كنند. اميد است اين قليل كارها شروعي جدي براي اهداف فوق محسوب شود و مورد رضايت حق تعالي قرار گيرد.
عنوان : امانت الهي از ديدگاه قرآن و روايات
نويسنده : غلامحسين چوبيني
سال : 1379
استاد : دكتر ولي الله نقي‌پور‌فر
دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامي واحد فساء
موضوع : در اين تحقيق موضوع «‌امانت الهي»‌ از ديدگاه قرآن و روايات مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. بديهي است بررسي و شناخت اين امر كه «‌امانت الهي» چيست؟ و چرا خداوند اين امانت را به انسان واگذار كرده و وظيفه او نسبته به آن چيست؟ براي كليه مسلمانان جهان حائز اهميت فراوان است،‌ چراكه بدون شناخت علمي «امانت الهي» و اينكه رسالت انسان نسبت به آن چيست؟ نمي‌توان به اهداف عاليه اسلام دست يافت و يك جامعه سالم اسلامي را به وجود آورد. لذا در يك جمع‌بندي مي‌توان چنين نتيجه گرفت كه كليه نعمتهاي الهي اعم از مادي و معنوي امانت الهي هستند كه مي‌بايست در حفظ و حراست از آنها كوشيد،‌ولي همه اين امانتها در مقوله امانت مطلق قرار مي‌گيرد. اما درباره امانت خاص الهي يعني آن امانتي كه آسمانها و زمين و كوهها از پذيرش آن سرباز زدند و فقط انسان آنرا پذيرفت و حمل كرد،‌نظرات گوناگوني بيان شده است. در تفاسير مختلف از مواردي چون، قرآن كريم،‌تكاليف و فرايض و حدود الهي، طاعات و عبادات، ولايت الهيه،‌خلافت انساني، روح انسان به عنوان امانت خاص الهي ياد شده است. و عموم صاحبدلان و عرفا نيز امانت الهي را به عشق تعبير كرده‌اند. بهرحال با بررسي تفاسير و كتب روائي مختلف چنين بنظر مي‌رسيد كه مقصود از امانت الهي،‌«روح بزرگ انساني»‌ باشد،‌روحي كه با رقه‌اي از صفات الهي در آن دميده شده است،‌زيرا چيزي كه به طور مطلق شايسته امانت خدا باشد، همان روح بشري است. و اين تعبير خاص فقط درباره آدم است. واين روح انساني است كه در سير خود بايد به سوي خداوند صعود كند. بنابراين مي‌توان چنين گرفت كه انسان با پذيرش اين امانت در قبال آن مسئول است، چرا كه خداوند او را جانشين خود در روي زمين قرار داده است. از اينرو انسان در برابر جامعه بشري مسئوليت پيدا مي‌كند، و دفاع از حقوق انساني و گسترش قسط و عدل از جمله مسئوليتهاي اجتماعي انسان است. و انسان براي ايفاي تعهدات خود در برابر خداوند مي‌بايست سيره و سنت پيامبر مكرم اسلام(ص) و ائمه اطهار و اهل بيت عصمت و طهارت(ع) را الگو و سرمشق زندگي خود قرار دهد.
عنوان : زمان و مكان در عالم پس از مرگ از ديدگاه قرآن و روايات
نويسنده : سلطان زارعي
سال : 1379
استاد : دكتر عباس همامي
دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : معاد از ديرباز به عنوان يكي از مهمترين اصول اعتقادي در نزد همه اقوام و ملل مطرح بوده است و نظر به همين اهميت مكتب حيات‌بخش اسلام و كتاب وحي، قرآن قريب به از آيات خود را به آن اختصاص داده‌اند يكي از سؤالات و گروههاي ذهني پيرامون اين اصل مسئله وجود يا عدم وجود و كيفيت و چگونگي «زمان و مكان» در جهان پس از مرگ مي‌باشد كه ما به ياري خداوند در اين رساله سعي داريم به طرح و بررسي همين مطلب (زمان و مكان آخرت) بپردازيم. براي رسيدن به اين مطلب ابتدا به بررسي مفهوم زمان و مكان پرداخته و به اين نتيجه مي‌رسيم كه طبق نظر گروهي از فلاسفه زمان و مكان در دنيا كه داراي وجود و حقيقت متحقق در عالم خارج است. براي طرح مسئله زمان و مكان در دنيا كه داراي وجود و حقيقت متحقق در عالم خارج است. براي طرح مسئله زمان و مكان در آخرت، نياز به اثبات مقدماتي ديگر از جمله ”معاد جسماني“ است كه به فضل خداوند نتايجي بدينقرار پيرامون اين موضوع و موضوع اصلي رساله حاصل گرديد: طي مقدمات يازده‌گانه‌اي (به شيوه فلاسفه) معاد جسماني ثابت شده و بيان گرديد كه در معاد، ارواح به بدنهاي هم سنخ و همگون با نشئه آخرت مي‌پيوندند كه اين بدن مسلماً از جنس بدنها دنيوي عنصريه نيست. با بررسي تفاوتهاي دنيا و آخرت و مقايسه نظام دنيا و نظام آخرت خصوصيات عالم آخرت تا حدي روشن و مشخص مي‌گردد از جمله اينكه آخرت دار قرار و سراي ابدي انسان است حيات حقيقي و واقعي منسوب به عالم آخرت است و اينكه بهشت و دوزخ امري است ضروري كه در نتيجه اعمال انسان نصيب وي مي‌گردد. از سوي ديگر بين زمين عالم دنيا و بهشت عالم آخرت، حيات دنيوي و دوزخ عالم آخرت ارتباط عميقي برقرار است زيرا كه عالم آخرت محيط بر دنيا و به منزله باطن آن مي‌باشد. با بررسي تعدادي از آيات شريفه قرآن از جمله آيه شريقه «‌ وان من شيء الا عندنا خزائنه و ما ننزله الا بقدر معلوم». مشخص مي‌گردد كه همه اشياء و موجودات،‌ نازله از حقيقت و اصلي برترند كه همان عالم صفات و اسماء خداوندي است پس هر موجودي در دنيا حقيقتي برتر در عالم اسماء و صفات الهيه دارد كه به منزله خزائن الهي است و از آنجا كه زمان و مكان نيز حقايقي موجود در عالم دنيا مي‌باشند پس قطعاً حقايقي برتر در عوالم ديگر وجود (برزخ و قيامت) دارند كه البته از سنخ زمان و مكان اين دنيا نيست بلكه ماهيتي همگون و هم سنخ همان عوالم را داراست. استناد به تعدادي زيادي از آيات قرآن و روايات معصومين عليهم السلام ما را در تأييد مطالب فوق ياري و مساعدت مي‌نمايد.
عنوان : اعتقادات و صفات يهود در قرآن و تورات
نويسنده : راضيه سلمان‌پور
سال : 1379
استاد :
دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامي واحد فسا
موضوع : توسعه و تعمق معارف قرآني خود،‌افزون قطره‌يي بر قوت علمي لازم مي‌باشد . براي ورود بايسته و شايسته به مباحث جديد و جهاني در آستانه هزاره سوم كه مبناي تمدن جديد بشري خواهد بود،‌مانند صلح جهاني با تكيه بر اديان، گفتگوي بين اديان و تمدنها توجه به هشداريهاي قرآني در مورد يهود و نقش تأثير‌گذار آنان در مناسبات جديد فرهنگي و سياسي، انگيزه‌هاي بود كه نگارنده را واداشت تا در مورد « اعتقادات و صفات يهود در قرآن و تورات» به تحقيق بپردازم .توصيف اعتقادات و صفات يهود، تعليل پيدايش و آنها در بستره تاريخي و تبيين پيامدهاي آن اعتقادات و صفات، سه هدف عمده‌اي بود كه طي مراحل مختلف تحقيق دنبال گرديد كه اساس آن ، بر اين فرضيه استوار بود كه قوم يهود در ناحيه اعتقادات و نگرش خود به عالم و آدم در سير تاريخي خود، دچار انحرافات و خرافات زيادي شده‌اند. و در ناحيه صفات جمعي و قومي نيز گرفتار اعوجاجهاي فراوان دنياگرايانه و خودمدارانه شدند كه آثار شومي براي بشريت به دنبال داشت . فرضيه اساسي تحقيق با اعتماد به قرآن به عنوان سند قطعي آشماني و فهم آن با روش تفسير قرآن به قرآن و با تأكيد بر گزارشهاي تورات، بر اساس تناقض بين قرآن و روايات با تورات و تناقض بين اقوال و افعال خدا و انبياء در تورات، با استفاده از ساير منابع با روش كتابخانه‌اي وبه شكل تحليل محتوي مورد نقد و بررسي قرار گرفت و اين نتيجه حاصل شد كه قوم يهود هرگز راه كتب آسماني را ارج ننهاده ، نه تنها به دنبال طي نمودن آن صراط برنيامدند،‌بلكه بر ضد آن سير كردند. خصوصاً توصيه اساسي قرآن به تمام اديان الهي مبني بر اعتصام به حبل‌الله و اتحاد حول محور مشترك ايمان به خدا،‌آخرت و انجام عمل صالح را زير پا نهاده، راه تفرد و تفرقه را در پيش گرفتند. آنها خود را ،‌قوم خاص خداوند و برترين نژادها از ميان ملل تلقي كردند. خدا،‌پيامبران، جهان آخرت و بهشت را به نفع خود مصادره كرده، آن رامنحصر به خود پنداشتند. لذا قوم و باورها و آئين خود را در حصار بسته‌اي قرار دادند،‌تا از ورود اغيار در بين قوم و آئين خود جلوگيري كنند. و بااين پندارها، اساس زندگي خود را بر نژادپرستي ، دنياطلبي، ماده‌پرستي و رؤياي سلطه جهاني قرار دادند. و در اين راستا از كشتن انبياء و آمرين به معروف و انتساب اوصاف ناروا و خدا و پيامبران هيچ ابايي نداشتند. آنها مقام الوهيت خداوند را در حد يك موجود مادي تنزل داده،‌احكام ماده را در مورد او جاري ساختند و برايش اعضا قائل شدند و در قرون وسطي « مشه بن ميمون» مجازي بودن اعضاء را سر داده،‌روش تورات را كنايي بيان مي‌كند. آنها بر خلاف قوانين تورات در منع و محكوميت شراب، زنا، بت‌پرستي و ... نوح را شراب‌خور، ابراهيم را بي‌غيرت ،‌اسماعيل را وحشي،‌لوط و داود را زناكار، سليمان را بت‌پرست و .. تلقي كردند و منكر نبوت حضرت عيسي(ع) و حضرت محمد (ص) شدند. و وعده بشارت او را در تورات كتمان كردند. آنها، همه اين كارها را به دليل خودبرتربيني، حسادت و عدم اعتقاد به معاد انجام دادند. چنانكه در اسفار پنجگانه حتي كلمه‌اي از معاد، بهشت و جهنم و ... به چشم نمي‌خورد . اگر اثري از اين مباحث در اسفار ديگر به طور بسيار محدود و پراكنده وجود دارد،‌به خاطر نفوذ فرهنگ دين زردشت مي‌باشد كه اين عدم يكدستي در تورات كاملاً مشهوداست . يهوديان معتقدند كه روز داوري و رستاخيز مردگان در اورشليم در زمان ظهور مسيح موعود موهوم تحقق مي‌يابد . بهرحال اين تناقضها در تورات و تناقض آن با قرآن ،‌بيانگر تحريف همه جانبه تورات مي‌باشد كه مؤلفان آن براي اثبات هويت قومي و ارضاء روحيه خود برتربيني و يا تبرئه كردن خود از گناهان،‌بدون توجه به تاريخ و تناقضهاي موجود،‌به نوشتن چنين مطالبي اقدام كرده، آن را به صورت يك كتاب تاريخي يا داستان تخيلي و مملو از خرافات بيرون آورند.
عنوان : وحي از ديدگاه علامه طباطبايي
نويسنده : ميرزا عليزاده
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشگاه علوم اسلامي رضوي
موضوع : اين پژوهش در پنج فصل تنظيم و تدوين شده است: فصل اول، چيستي وحي : وحي در لغت،‌وحي در اصطلاح دانشمندان و علامه، وحي در قرآن؛ فصل دوم،‌ويژگي‌هاي شخصيتي پيامبر (ص) در برخورداري از وحي: شخصيت از نگاه روان‌شناسان ،‌منابع ديگر براي شناسايي شخصيت پيامبر (ص)، نگاهي به انبياي گذشته، جايگاه پيامبران از نگاه ابن‌سينا؛ فصل سوم، چگونگي نزول قرآن: قرآن ،‌سخن پيامبر (ص)، ‌سخن گواهان؛ فصل چهارم، چند گونگي نزول وحي: ديدگاه‌هاي مختلف در باب نزول قرآن، شيوه‌ي ما در نقد و نظر، آشنايي با چند اصطلاح، ديدگاه‌هاي مطرح در بوته‌ي نقد؛ فصل پنجم ، خاتميت وحي: خاتميت در لغت ،‌خاتميت در اصطلاح ،‌فرق نبي و رسول از نگاه سيد مرتضي، نقد تعريف مشهور درباره‌ي رسول و نبي، پيوند خاتميت و بعثت‌هاي پياپي، رازها و رمزهاي بعثت‌هاي پياپي، دلايل ختم وحي.
عنوان : نقد و بررسي موارد تحدي به قرآن
نويسنده : سعيد شمس
سال : 1379
استاد : مهدي پيشوايي
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر مشتمل بر هشت فصل با اين عنوان‌هاست: فصل اول، كليات: تعريف مسئله، پيشينه‌ي تحقيق، ضرورت و اهميت پرداختن به موضوع، اهداف تحقيق، روش و قلمرو تحقيق،‌مراحل تحقيق ...؛ فصل دوم، ضرورت ارائه‌ي معجزه همراه ادعاي نبوت: مفهوم اعجاز،‌ضرورت اعجاز،‌وجه دلالت معجزه بر صدق ادعاي نبوت؛ فصل سوم، حكمت الهي در معجزات پيامبران: راز تنوع معجزات پيامبران،‌روايت ابن سكيت درباره‌ي تنوع معجزات،‌قرآن معجزه‌ي جاويد براي بشر؛ فصل چهارم، وجوه اعجاز قرآن: سه ديدگاه در زمينه‌ي اعجاز قرآن، وجوه اعجاز ، هماهنگي و عدم اختلاف در مضامين و معاني، ‌پيشگويي‌هاي قرآن از حوادث آينده، غيب‌گويي‌هاي قرآن، قرآن و علوم روز، جامعيت قرآن نسبت به علوم و معارف،‌اعجاز عددي قرآن،‌آهنگ‌پذيري قرآن، اعجاز قرآن از نظر فصاحت و بلاغت؛‌فصل پنجم ،‌تحدي و معارضه با قرآن: مفهوم تحدي،‌تحدي اعراب با يكديگر پيش از قرآن،‌تحدي در قرآن ؛‌فصل ششم،‌آيات تحدي: ‌دسته‌بندي آيات تحدي (تحدي آيات در غير فصاحت و بلاغت،‌آيات تحدي به فصاحت و بلاغت)، بررسي آيات تحدي (نقد و بررسي ديدگاه‌هاي علامه‌طباطبايي (ره) در تفسير الميزان و ديدگاه آيت‌الله فاضل لنكراني و محمد رشيد رضا در تفسير المنار و‌ آيت الله مصباح يزدي در قرآن شناسي) ، برداشت‌ها و نكات تفسيري آيات تحدي (عمومي بودن آيات تحدي ،‌بررسي مرجع ضمير در «مثله»، اختلاف نظر درباره ي مقصود از « مثل ») ،‌چرا بشر از آوردن مانند قرآن ناتوان است؟ (ويژگي‌هاي انسان،‌برخي از ويژگيهاي قرآن)، چه مقدار از قرآن معجزه است ؟، تفاوت مراتب فصاحت در قرآن ؛ فصل هفتم،‌موارد معارضه با قرآن؛ فصل هشتم،‌نتيجه‌گيري و پيشنهادها .
عنوان : سيماي اولوالالباب در قرآن و حديث
نويسنده : نسرين الياسي فر
سال : 1379
استاد : الياس كلانتري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پژوهش شامل شش با اين عنوان‌هاست: فصل اول، نظريات علماي اسلامي درباره‌ي معاني اولوالالباب؛ فصل دوم، ويژگي‌هاي اولوالالباب در سوره‌هاي آل عمران، رعد و زمر و احاديث؛ فصل سوم، امر خداوند به اولوالالباب در زمينه رعايت تقوا؛‌فصل چهارم، اولوالالباب و تذكر؛ فصل پنجم، اولوالالباب و عبرت‌پذيري؛ فصل ششم، دعاهاي اولوالالباب (جايگاه اولوالالباب در دعاها).
عنوان : سيره‌ي آدم ابوالبشر در كتب آسماني
نويسنده : آذر چگيني پور
سال : 1379
استاد : الياس كلانتري
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : پژوهش حاضر مشتمل بر پانزده فصل با اين عنوان‌هاست: فصل اول، بحث لغوي در مورد كلمه‌ي آدم؛ فصل دوم،‌خلقت انسان: دو ديدگاه عمده در مورد خلقت موجودات، خلقت انسان در قرآن،‌آفرينش آدم؛ فصل سوم، خلافت آدم در زمين؛ فصل چهارم، تعليم اسماء به آدم؛ فصل پنجم ، سجده‌ي ملائكه بر آدم؛ فصل ششم، امتناع ابليس از سجده بر آدم؛ فصل هفتم،‌ورود آدم و حوا به بهشت؛ فصل هشتم،‌ آدم و شجره منهيه؛ فصل نهم، هبوط آدم؛ فصل دهم، توبه‌ي آدم‌ و پذيرش آن؛ فصل يازدهم، عهدي كه آدم آن را فراموش كرد؛ فصل دوازدهم، آيا آدم ؛ فصل چهاردهم،‌ازدواج فرزندان آدم؛ فصل پانزدهم، معجزات پيامبران در زمينه ي اثبات خلقت مستقل انسان.
عنوان : سير تكاملي انسان از عالم ذر تا قيامت بر اساس قرآن و سنت
نويسنده : طاهره محسني
سال : 1379
استاد : علي اصغر باستاني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : تحقيق حاضر مشتمل بر پنج بخش با اين موضوعات است : بخش اول، تكامل انسان از ديدگاه قرآن و احاديث: تكامل انسان (تكامل در قرآن، انسان از نظر قرآن، ازدواج فرزندان آدم، انسان مخلوق تكامل يافته ،تكامل انسان از ديدگاه علماي اسلامي )؛ بخش دوم، سير تكامل انسان در عالم ذر: عالم ذريا پيمان الست (بررسي آيه‌ي اخذ ميثاق در عالم ذر، بررسي آيه‌ي امانت در عالم ذر)، نقش ارواح در عالم ذر. بررسي روايات مربوط به ذر ؛ ببخش سوم، سير تكاملي انسان در دنيا: كيفيت خلقت انسان از نظر قرآن، مراحل كامل شدن انسان در اسلام، راه تكامل انسان، موفق‌ترين راه ترقي انسان (نقش دعا در رسيدن به تكامل انسان، موفق‌ترين راه ترقي انسان(نقش دعا در رسيدن به تكامل، تقوا معيار كمال و سير مؤمن ) ،‌انسان موجودي ناشناخته، موانع رشد و كمال انسان(خودپرستي، حب دنيا، تكبر، پيروي از ظن و گمان)؛ بخش چهارم، سير تكاملي انسان در عالم برزخ: برزخ از نظر لغت و اصطلاح ،‌حركت روح و جسم انسان، تكامل روح با مرگ و بعد از آن، طريق حركت در عوالم اخروي مبتني بر طريق حركت دنيوي است، مرگ يا تحول بزرگ تكاملي (مرگ ازديدگاه قرآن و روايات اهل بيت(ع)،‌حالات مؤمن در لحظه‌ي مرگ در قرآن)، تجرد روح از ديدگاه قرآن و روايات، عالم برزخ از نظر آيات قرآن و در روايات؛ بخش پنجم، سير تكاملي انسان در عوالم قيامت: حركت تكاملي انسان به سوي معاد: برگشت همه‌ي انسان‌ها و لقاي همه‌ي آنها از نظر آيات قرآن،معاد انسان، حركت و تكامل روح در عوالم بعد از برزخ ، گزارش قرآن و احاديث در زمينه‌ي وقوع قيامت، اسامي و صفات قيامت، علائم قيامت ، روز قيامت ، عوالم قيامت، عالم نشر صحف (كتاب يا نامه‌ي اعمال)، شاهدان اعمال، عالم ميزان، عالم حساب،عالم صراط، آخرينسير تكاملي انسان و سيماي بهشت از نظر قرآن، بهشت و جهنم از ديدگاه شيخ صدوق(ره).
عنوان : سنن الهي در قرآن و حديث
نويسنده : مريم جعفري
سال : 1379
استاد : علي قائمي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : تحقيق حاضر مشتمل بر ده بخش با اين موضوعات است: بخش اول، معنا ومفهوم : بررسي لغوي و اصطلاحي واژه‌ي سنت، بررسي واژه‌ي سنت در قرآن كلام معصومين(ع)؛ بخش دوم، سنن آفرينش : سنن آفرينش از نظر اسلام(سنت خلق و امر، سنت هدف‌داري، سنت هدايت و سنت تفاوت و سنت قضا و قدر و ...) ؛ بخش سوم، سنن طبيعي: سنت سبيت ، معجزه ، جاذبه و دافعه، موت و حيات؛ بخش چهارم، سنن مربوط به فرد: سنت‌ها در جنبه‌ي جسم ، سنت‌ها در جنبه‌ي ذهن (هوش،‌كنج‌كاوي، فكر، حافظه) ، سنت‌ها در جنبه‌ي روان(ادراك، زيبايي‌دوستي، حقيقت‌جويي، كمال‌خواهي)، سنت‌ها در جنبه‌ي عاطفه(ترس و خشم)؛ بخش پنجم، سنن اجتماعي: سنت حقوقي (حق خداوند، حق نفس، حق پدر، حق مادر، ...) ، سنت اخلاقي،‌سنت قضايي(تعريف قضا، خلقت جهان،‌شب و روز، خلقت كوه‌ها ، مرگ و فنا)، سنت خانواده ؛ بخش ششم، سنن اقتصادي: سنت كار و توليد، سنت مصرف، سنت خدمات؛ بخش هفتم، سنن سياسي : سنت حكومت و رهبري ،‌سنت قانون،سنت اجرائيات، سنت‌ آزادي ، سنت جنگ و صلح؛ بخش هفتم، سنن سياسي: سنت حكومت و رهبري، سنت قانون، سنت اجرائيات، سنت آزادي، سنت جنگ و صلح؛ بخش هشتم، سنن فرهنگي: سنت تفكر،‌سنت علم‌آموزي ،سنت ادبيات، سنت آداب و رسوم، سنت هنر ؛ بخش نهم، سنن معنوي : سنت دعا و استمداد،‌سنت رابطه‌ي خدا با انسان و انسان با خدا؛ بخش دهم، سنن عقوبت آور و خيرآفرين: گناه سبب كفر، گناه عامل سلب آسايش روحي، گناه عامل سنگ‌دلي و قساوت قلب.
عنوان : ساده زيستي و مظاهر آن در قرآن و حديث
نويسنده : اعظم حاجي محمد لو
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پژوهش حاضر مشتمل بر پنج بخش با اين موضوعات است: بخش اول،‌بررسي زهد و ساده‌زيستي از نظر لغوي و اصطلاحي؛ بخش دوم،بررسي جايگاه زهد در قرآن و روايات: بررسي جايگاه زهد و ساده زيستي در قرآن، بررسي اقسام زهد؛ بخش سوم، عوامل مؤثر در پرورش زهد و ساده‌زيستي: مطالعه و توجه به سيره‌ي معصومان (ع)، تلاش در بالا بردن معرفت و باورهاي اساسي دين، تلاش در عمل براي خودسازي؛ بخش چهارم،‌آثار و فوايد زهد؛ بخش پنجم، زهد در نگاه‌هاي ديگر :‌زهد از ديد دين مسيحيت ، زهد از ديد دين يهوديت،‌زهد از ديد مكاتب هند و بودايي.
عنوان : زمين و آسمان از ديدگاه قرآن و نهج‌البلاغه
نويسنده : سيد علي اشرف حسيني
سال : 1379
استاد : ولي الله نقي‌پورفر
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پژوهش حاضر در چهار بخش با اين موضوعات به نگارش در آمده ست : بخش اول، زمين و متعلقات آن در قرآن و نهج‌البلاغه: زمين در قرآن، كوه‌ها در قرآن و نهج‌البلاغه، پديده‌هاي زمين در قرآن ، كوه‌ها در قرآن و نهج‌البلاغه، پديده‌هاي زمين در قرآن و نهج‌البلاغه؛ بخش دوم،‌آسمان در قرآن و نهج البلاغه: آسمان در قرآن و نهج‌البلاغه، اوصاف آسمان در نهج‌البلاغه،‌منظومه‌ي شمسي و نجوم در قرآن و نهج‌البلاغه ،‌خورشيد وماه در قرآن و نهج‌البلاغه ؛‌بخش سوم، مباحث مشترك زمين و آسمان؛ بخش چهارم: بررسي و تحولات زمين و آسمان پايان عمر جهان.
عنوان : روش تفسيري محمد عبده
نويسنده : سيد باقر ميرعبداللهي
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشگاه قم
موضوع : اين پايان‌نامه در پنج‌فصل با اين موضوعات تنظيم و تدوين شده است: فصل اول،‌درباره‌ي روش تفسيري ؛ فصل دوم، گذري بر سوانح احوال و افكار عبده؛ فصل سوم، نگرش‌ها درباره‌ي روش تفسيري عبده: نگرش‌هاي علمي، اجتماعي و عقلي ؛ فصل چهارم‌. مباني هشت‌گانه‌ي روش تفسيري عبده: يكپارچگي آيات، شمول قرآن،‌نخستين منبع تشريع بودن قرآن، انكار تقليد، بهره‌گيري از روش علمي، پرهيز از توضيح تفصيلي مبهمات قرآن، فروكاستن از تفسير اثري و اسرائيليات، اهتمام به تنظيم حيات اجتماعي بر اساس رهنمون قرآن؛ فصل پنجم ،‌اجمالي در روش تفسيري رشيد رضا: برخورداري از روحيه‌ي علمي ، تأثير‌پذيري از ابن كثير، تأثيرپذيري از ابن كثير، گسترش مباحث تفسيري ، بيان سنت‌هاي اجتماعي.
عنوان : روان شناسي در قرآن و حديث
نويسنده : زكريا اعلائي
سال : 1379
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر مشتمل بر سه فصل با اين موضوعات است: فصل اول، تعاريف و كليات: تعاريف و توضيحات، رابطه‌ي روان‌شناسي با اخلاق، كاربرد روان‌شناسي در زندگي، اشاره اي گذرا به تاريخچه‌ي روان‌شناسي ؛‌فصل دوم، شناخت انگيزه‌هاي رفتاري از ديدگاه قرآن و حديث: تعريف انگيزه، تعريف و بررسي رفتار، بررسي انگيزه‌هاي رفتاري.‌تعارض انگيزه‌ها،‌غلبه بر انگيزه‌ها، انحراف انگيزه‌ها، فصل سوم، انفعال و بازتاب‌ها در قرآن و حديث: نقش انفعال‌ها، انواع انفعال‌ها، انفعال‌هاي منفي، انفعال‌هاي مثبت يا روان‌درماني.
عنوان : رسالت عقل از ديدگاه قرآن
نويسنده : سيد حسين حسيني
سال : 1379
استاد : آشتياني
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : پژوهش حاضر شامل دو بخش با اين مباحث است: بخش اول، كليات: طرح تحقيق ، مقدمه، گستره ي عنوان موضوع(بيان مسئله،روش تحقيق ، پيشينه‌ي تحقيق، قلمروتحقيق، ...) مفهوم شناسي ، واژگان مترادف عقل (لب،‌قلب،‌حلم،‌حجر)، واژگان متضاد با عقل (جهل، سفاهت) ، معناي اصطلاحي عقل، عقل در روايات،‌عقل در نزد اهل سنت،‌اقسام عقل(عقل نظري و عملي،‌عقل معاش و عقل معاد، عقل غريزي و عقل اكتسابي)، حكمت در قرآن (تشابه معنوي عقل و حكمت ، همراهي كتاب و حكمت در قرآن)، حسن و قبح عقلي در قرآن، كاربردهاي حسن و قبح عقلي از ديگاه متكلمين(كمال و نقص، سازگاري و ناسازگاري با طبع، موافقت و مخالفت با مصلحت ، ستايش و نكوهش)، ملاك‌هاي حسن و قبح عقلي، دلايل حسن و قبح عقلي، دلائل نقلي حسن و قبح عقلي ، عقل فلسفي و عقل قرآني، پيشينه‌ي مناظرات عقلي در اسلام، كاربرد عقل در علوم مختلف (كاربرد عقل در علوم تجربي و آزمايشگاهي ،‌كاربرد عقل د رعلوم نظري ، كاربرد عقل در علم فقه و حقوق ، كاربرد عقل در علم عرفان)،‌دين و عقل، دين مطلوب ،‌ناتواني عقل، نارسايي علم بشر، عوامل تعارض علم و دين درغرب ،‌ عقل و دين در اسلام ، تعارض بين عقل و نقل يا بين علم و دين، شناخت‌شناسي (تاريخچه‌ي شناخت، تعريف شناخت‌شناسي ، تعريف شناخت، تفاوت علم و معرفت، اقسام شناخت‌هاي انسان،‌امكان شناخت از ديدگاه قرآن،‌اعتبار شناخت‌هاي سه‌گانه‌ي حسي، عقلي و قلبي از ديدگاه قرآن، محدوديت مراكز شناخت از ديدگاه قران،‌ارتباط عقل و حواس از ديدگاه قرآن، منابع شناخت از ديدگاه قرآن)،‌وظايف عقل در قرآن: كارهاي عقل در قرآن،‌آياتي كه در آنها واژه‌هاي عقل، تفكر، تدبر، تبصر، تذكر،‌ثفقه، عبرت، نظر و مشتقات آنها، و واژگان مترادف عقل به كار رفته است،‌براهين عقلي در قرآن (ويژگي‌ دلايل عقلي قرآن،‌براهين عقلي قرآن از ديدگاه برخي از مفسرين ، صورت‌هاي استدلال در قرآن)، اصول عقايد و دلايل عقلي قرآن(دلائل عقلي قرآن بر خداشناسي، دلايل عقلي قرآن بر توحيد ، دلايل عقلي قرآن بر معاد)،‌تشبيهات و استعارات قرآني، ارزش و فوايد مثل (مثال مسايل عقلي را حسي مي‌كند ، مثال باعث بي‌نيازي از دلايل مختلف و طولاني مي‌شود، مثال مسائل را همگاني مي‌سازد ، مثال درجه‌ي اطمينان را بالا مي‌برد، مثال لجوجان را خاموش ميكند،‌امثال قرآن از ديدگاه احادث، كنايات، تأثير عقل‌ورزي در رفتار، نتيجه‌گيري و پيشنهادها.
عنوان : ديدگاه‌هاي روان‌شناختي خداگرايي و پايه‌هاي آن در قرآن
نويسنده : رحيم نارويي نصرتي
سال : 1379
استاد : محمود منصور
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : اين تحقيق شامل پنج فصل با اين عنوان‌هاست: فصل اول،گستره‌ي موضوع بررسي : مقدمه ،‌زمينه و اهميت مسئله ،‌بيان مسئله،‌سؤالات بررسي، اهداف بررسي، تعريف اصطلاحات و مفاهيم؛ فصل دوم، پيشينه‌ي بررسي: باورهاي آدمي و ميزان تأثير آنها بر رفتار، خداگرايي از منظر اديان (بودائيسم،‌يهوديت، مسيحيت ،‌متكلمين مسلمان)،‌خداگرايي از ديدگاه فلاسفه ،‌خدا در نظر جامعه شناسان، خداگرايي در روان‌شناسي (نظريه‌ي ويليام جيمز، استنلي هال، زيگموند فرويد، جيمز بيست ، پرت، ليوبا، يونگ، پياژه، ابراهام مزلو پديد آور دين تجارب بالاي انساني، ويكتور فرانكل و جستجوي معني ) ، خداگرايي در اسلام (خداگرايي در قرآن، خداگرايي در احاديث و روايات )؛ فصل سوم، نكات و ملاحظات روش شناختي : نكاتي درباره‌ي روش تحقيق (ساختار شناختي انسان، شيوه‌ي دين در شناخت، شيوه‌ي فلسفه در شناخت، شيوه‌ي جامعه شناختي براي شناخت، شيوه‌هاي روان‌شناختي كسب معرفت « پرسش‌نامه آي ، مصاحبه، زندگي نامه‌اي ، تاريخي، شيوه‌ي ژنتيك و مقايسه‌اي ، شيوه‌ي تجربي، شيوه‌ي روان تحليل‌گري، متدلوژي قرآن»)؛ فصل چهارم، شناسايي ، طبقه‌بندي و تحليل داده‌ها : تحليل جامعه‌شناختي خداگرايي، تحليل روان‌شناختي خداگرايي (ديدگاه‌هاي عارضي‌نگر يا محيط نگر مانند ديدگاه جميز بيست پرت و ليوبا و فرويد ،‌ديدگاه‌هاي ذاتي نگر يا فطري نگر مانند ديدگاه يونگ و استانلي هال و ويليام جميز و پياژه،‌نقد ديدگاه‌هاي روان‌شناختي و مقايسه‌ي آن با ريشه‌هاي قرآني)؛ فصل پنجم ، بحث و بررسي نتايج نهايي.
عنوان : خوف و امنيت از ديدگاه قرآن و روايات
نويسنده : اصغر خوش‌كلام
سال : 1379
استاد : سيد محمد باقر حجتي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر مشتمل بر سه فصل با عنوان‌هاست: فصل اول، بررسي واژه‌ها : جبن، رهبت،‌سكينه، خشيت، اشفاق، اطمينان،‌رعب، وجل؛ فصل دوم، خوف: واژه‌ي خوف، منشأ خوف در بندگان خاص، مراتب خوف، انواع خوف، مقام خشيت برتر از مقام خوف، موجبات سوء عاقبت، ترس بر گرونده‌ي به خدا نيست، مرگ چيست، آثار خوف از خدا، اوصاف خائفين؛ فصل سوم، امنيت: واژه‌ي امنيت، رابطه‌ي خوف با امنيت،‌آرامش راستين، انواع امنيت.
عنوان : خسران از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : اكرم دياني
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : دانشكده اصول دين تهران
موضوع : مباحث اين پايان‌نامه در هشت بخش با اين عنوان‌ها آمده است: بخش اول،‌كلياتي درباره‌ي خسران: معاني لغوي و اصطلاحي خسران، ديدگاه‌هاي موجود در مورد خسران؛ بخش دوم،‌حوزه‌هاي خسران: خسران نفس،‌مصاديق خاسران در قرآن،‌خسران خانواده، خسران اجتماع؛ بخش سوم، تعابير گوناگون خسران در قرآن: خسران مبين،‌خسران دنيا و آخرت،‌خسران حقيقي؛ بخش چهارم، شناخت خاسران و ويژگي‌هاي آنان؛ بخش پنجم، عوامل خسران: عوامل دروني،‌عوامي بيروني؛ بخش ششم، آثار و نتايج خسران در دنيا و آخرت؛ بخش هفتم،‌زمان بروز و ظهور خسران : هنگام نزول عذاب،‌روز قيامت،‌ ظهور امام زمان (عج) ؛ بخش هفتم،‌ راه‌هاي جلوگيري ازخسران .
عنوان : خانواده از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : سيد رضا حسيني
سال : 1379
استاد : مهدي پورگل
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر از شش بخش با اين موضوعات تشكيل يافته است: بخش اول،‌خانواده در روزگاران گذشته و عصر حاضر : بخش اول،‌خانواده در روزگاران گذشته و عصر حاضر : تعاريف و بررسي‌ها ، خانواده در جهان گذشته و معاصر، اهميت و جايگاه خانواده در اسلام،‌تعادل در خانواده؛ بخش دوم،‌ملاك‌ها و معيارهاي انتخاب همسر: لزوم دقت در انتخاب همسر، اصول كلي در انتخاب همسر از ديدگاه اسلام،‌نگرش و شناخت همسر؛ بخش سوم، شرايط و اهداف ازدواج: ازدواج و تشكيل خانواده، اهداف ازدواج از ديدگاه اسلام، نقش و وظايف والدين در ازدواج جوانان،‌مشكلات و راه‌حل‌هايي در امر ازدواج جوانان؛ بخش چهارم، حقوق و اقسام آن در خانواده: حقوق در خانواده‌ و اهميت آن، حقوق مشترك زوجين و اعضاي خانواده، حقوق اختصاص و وظايف زن،‌حقوق اختصاصي و وظايف مرد،‌روابط انساني متقابل شوهر و زن،‌حقوق والدين؛ بخش پنجم: حقوق كودكان : وضع و موقعيت كودك،‌حقوق كودك، وظايف پدر و مادر درباره‌ي فرزندان،‌روش‌ها و شيوه‌هاي تربيت ، تربيت انسان؛ بخش ششم، تربيت در هفت سال اول زندگي: از تولد تا سه‌سالگي ،‌ از سه‌تا هفت سالگي، تربيت اخلاقي كودك، روش‌هايي براي القاي آموزه‌هاي اخلاقي، زمينه‌هايي در پرورش كودكان، تعليم و تعلم كودك؛ بخش هفتم، تربيت در هفت سال دوم و سوم زندگي: تربيت در 14 ـ7 سالگي، تربيت در بلوغ و نوجواني 21ـ14 سالگي، وظايف والدين در جلوگيري ازانحرافات جنسي نوجوانان،‌تربيت در مرحله‌ي جواني، ابزار و وسايل تعليم و تربيت ،‌امنيت خانواده.
عنوان : حيوان در قرآن
نويسنده : منير آمدي قمي
سال : 1379
استاد : نهله غروي نائيني
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه شامل شش فصل با اين عنوان‌هاست: فصل اول،‌كليات؛ فصل دوم، مفهوم حيوان؛‌فصل سوم،‌نگاه ارزشي قرآن به حيوانات: شناخت و ارزش حيوان در هستي، ويژگي‌هاي ارزشي حيوانات، جايگاه ارزشي حيوانات؛ فصل چهارم، حيوان در خدمت انسان: حيوان ناجي انسان،‌حيوان فديه انسان، حيوان در اختيار انسان،‌حيوان عامل سقوط نماد يك حكومت،‌حيوان مورد تهمت انسان؛ فصل پنجم: حشر حيوانات ، رزق و روزي حيوانات، حيوان و فوائد آن ؛ فصل ششم: نقش سمبليك حيوانات در قرآن،‌ياد كرد حيوان در قرآن.
عنوان : حقيقت زندگي و مرگ از ديدگاه قرآن
نويسنده : عليرضا خاتمي
سال : 1379
استاد : محمد سپهري
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پژوهش در دو بخش با اين عنوان‌ها به نگارش درآمده است : بخش اول،‌زندگي : انسان در جستجوي معناي زندگي،‌ديدگاه متفكران نسبت به زندگي، زندگي از ديدگاه حكما،‌حيات در قرآن، دو چهره‌ي حيات از ديدگاه قرآن، چهره‌ي حقيقي حيات از ديدگاه قرآن تشبيه حيات در قرآن،‌حيات طيبه ،‌حيات برزخي؛ بخش دوم ،‌مرگ :‌انسان در جستجوي فهم از مرگ ،‌مرگ از ديدگاه حكما ،‌مرگ از ديدگاه قرآن.
عنوان : حقوق والدين از ديدگاه قرآن وحديث
نويسنده : سيد حفيظ‌الله رضوي
سال : 1379
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : در اين پايان‌نامه طي دو فصل به بررسي حقوق والدين از نگاه آيات و روايات پرداخته شده است. در فصل اول، آيات مربوط به والدين آمده و شرح شده و در فصل دوم روايات مرتبط به والدين ذيل اين عناوين آمده است: حقوق والدين، احسان چيست؟ عقوق والدين.
عنوان : حقوق اقليت‌ها در قرآن
نويسنده : احمد درويش گفتار
سال : 1379
استاد : محمد ابراهيمي
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : تحقيق حاضر مشتمل بر يك مقدمه و چهار فصل با اين مباحث است ؛‌مقدمه:‌بيان موضوع ،‌علل انتخاب موضوع، بررسي متون موجود، سئوال اصلي، سئوالات فرعي، مفاهيم ،‌منابع و روش تحقيق، سازماندهي تحقيق؛‌فصل اول، مباحث تمهيدي: ماهيت حق،‌منابع حقوق،تابعيت ، اقليت‌ها در نگاه‌هاي مختلف،‌اسلام و مبارزه با تبعيض نژادي،‌اقليت در نگاه اسلام؛ فصل دوم، پيمان و ميزان اعتبار آن و حقوق كلي هم‌پيمانان : اهميت پيمان،‌پيمان مبناي همزيستي مسالمت‌آميز،‌پيمان ذمه و شرايط آن، پيمان امان و شرايط آن،‌پيمان‌هاي نبي اكرم(ص)، حد و مرز پيمان يا قاعده‌ي نفي سبيل ؛ فصل سوم، حقوق اهل ذمه و مستأمنين در اسلام: اهل كتاب،‌حقوق و تكاليف اهل ذمه،‌ وظايف اهل ذمه،‌مستأمنين چه كساني‌اند؟؛ فصل چهارم،‌جايگاه ساير اقليت‌ها در حقوق اسلام:‌حقوق انسان از ديدگاه اسلام، كرامت انسان، انسان و آزادي ، عدالت براي همه،‌احترام به خود انسان‌ها ، اقليت‌ها در پناه اسلام، جنگ يا مدارا؟ ،‌پيمان ميثاق همزيستي،‌بررسي روايات ، حقوق و تكاليف اين اقليت‌ها ،‌پاره‌اي از رفتارهاي مسلمين با اقليت‌ها، محبت به غير مسلمانان و حد و مرز آن،‌تأليف قلوب راهي به سوي نور ، ادب در كلام و رفتار.
عنوان : حق‌گرايي و عدم تعصب از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : مژگان حكمت
سال : 1379
استاد : منصور پهلوان
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : تحقيق حاضر در دو فصل با اين مباحث به نگارش درآمده: فصل اول، بررسي حق‌گرايي در قرآن و حديث: واژه‌ي حق در قرآن، حق‌گرايي از ديدگاه معصومين(ع) ، موانع شناخت و پذيرش حق؛ فصل دوم، بررسي عدم تعصب در قرآن و حديث: واژه‌ي تعصب در لغت ، عصبيت در اصطلاح، انواع تعصب ، عدم تعصب از ديدگاه قرآن، تعصب از ديدگاه معصومين(ع)، علل و انگيزه‌هاي تعصب، مفاسد و زيان‌هاي تعصب و درمان آن.
عنوان : حدود آزادي در قرآن و حديث
نويسنده : مولود غيوران
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار بخش با اين موضوعات حدود آزادي را در قرآن و حديث مورد بحث و بررسي قرار داده است: بخش اول، مباحث مقدماتي : معناي لغوي و اصطلاحي آزادي، مبدأ پيدايش مباحث آزادي و مصاديق آن، ضرورت تعريف آزادي، آثار شناخت آزادي؛ بخش دوم، بررسي منشأ و مباني آزادي و حدود آن:‌فلسفه و منشأ آزادي و حدود آن ، مرجع تبيين آزادي و تعيين حدود آن، جايگاه آزادي انسان ، اصول و مباني تعيين حدود آزادي ؛‌بخش سوم، بررسي ابعاد گوناگون آزادي: آزادي محدود و نامحدود،‌آزادي فردي و اجتماعي ؛ بخش چهارم: رابطه‌ي آزادي با ديگر مفاهيم اجتماعي و اعتقادي .
عنوان : حبط و تكفير اعمال در قران و روايات
نويسنده : مسعود حسني پازكي
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر شامل دو بخش با اين مباحث است: بخش اول، حبط در لغت، قرآن و روايات ائمه(ع): معناي لغوي ، عوامل احباط در قرآن؛ بخش دوم، تكفير در لغت ، قرآن و روايات ائمه(ع): كاربرد واژه‌هاي تكفير و صيغه‌هاي آن در قرآن، عوامل تكفير در قرآن، عوامل تكفير در روايات ائمه (ع)، حبط در روايات ائمه(ع).
عنوان : جهاد دفاعي و ابتدائي در قرآن
نويسنده : محمود قطبي
سال : 1379
استاد : محمدرضا آشتياني
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : مباحث اين پژوهش كه در هفت فصل تنظيم و تدوين يافته است، عبارت است از : فصل اول، مقدمه : جنگ و جهاد از ديدگاه اسلام، پيش‌بيني ملائكه از فساد و خونريزي بشري، خاستگاه جنگ در نظام آفرينش، آثار مثبت و منفي جنگ،معاني جهاد، تاريخچه ؛‌فصل دوم،‌اهداف جهاد:‌امر به جهاد با مشركان، امر به جهاد با كافران، امر به جهاد با منافقان، قرآن و اهداف جهاد (مانع‌زدايي و حاكم سازي دين، دفع فتنه و جلوگيري از فساد)؛ فصل سوم، كلياتي در باب جهاد در اسلام: منظور از جهاد دفاعي و ابتدائي ، ديدگاه فقهاي اسلام در اقسام و شرائط جهاد،‌آداب و مقررات جهاد؛ فصل چهارم، جهاد دفاعي در قرآن: جنگ و زندگي اجتماعي ، فطري بودن جهاد،‌آيات جهاد دفاعي. در مورد هر يك از اين آيات شأن نزول ، دلالت آيه و ديدگاه مفسران بيان شده است؛ فصل پنجم، جهاد ابتدائي در قرآن: آيات جهاد ابتدائي ؛ فصل ششم،‌نقد و بررسي شبه‌ها : ناسازگاري جهاد و آزادي انديشه ، جهاد و خشونت گرايي؛ فصل هفتم، پيوست‌ها :‌شرح جنگ‌هاي صدر اسلام(بدر، حد، موته، تبوك) ،‌جدول جنگ‌هاي صدر اسلام.
عنوان : جهاد در قرآن
نويسنده : مهين مسگري
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين پژوهش در هشت فصل با اين موضوعات تنظيم و تدوين يافته است : فصل اول، معناي جهاد:‌واژه‌ي جهاد، اصطلاح جهاد از ديدگاه شرع؛‌فصل دوم، حكمت وجوب تشريع جهاد: جهاد و آزادي عقيده، پيشينه‌ي جهاد و قتال در حركت انبيا؛ فصل سوم اهداف جهاد اهداف اصلي و اهداف جنبي، سخني از مرحوم كاشف الغطاء در تشريع اهداف جنگ در اسلام؛ فصل چهارم ، سير تحول آيات جهاد در قرآن؛ فصل پنجم، زمان تشريع جهاد اسلامي: جهاد اسلامي در سور مدني (بررسي مسائل جهاد در سوره‌ي بقره، انفال ، آل عمران،‌احزاب، محمد(ص) ، فتح، حج، توبه، انفال، آل عمران، احزاب، محمد(ص)، فتح، حج، توبه، نصر)؛ فصل ششم اقسام جهاد:‌جهاد اكبر، جهاد اصغر، جهاد دفاعي ، جهاد ابتدايي، جهاد آزادي‌بخش ؛ فصل هفتم،‌تأملي چند پيرامون مسائل جهاد: دشمن‌شناسي و دشمن‌ستيزي از ديدگاه قرآن، عوامل پيروزي و شكست، فضيلت و برتري جهادگران ، نكوهش كاهلان و سستي كنندگان در جهاد، آمادگي روحي براي جنگ،‌استقامت و پايداري در مقابله با دشمن (آياتي كه شدت و سرسختي در حين نيرد را لازم و ضروري مي‌شمارد)،‌امدادهاي غيبي در جنگ،‌هجرت و جهاد، ‌آثار جهاد، برخي از قوانين جنگ؛ فصل هشتم، اهميت و فضيلت جهاد اصغر از ديدگاه روايات.
عنوان : جوان از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : شهلا اسماعيلي
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در سه بخش با اين موضوعات تنظيم و به نگارش درآمده است: بخش اول، شناخت شخصيت فردي و فرهنگي : كليات ، شخصيت جوان و بالندگي دوران جواني، دين و تربيت؛ شناخت شخصيت اجتماعي: جوان و خانواده، جوان و مدرسه، جوان و دوستان، جوان و جامعه و حكومت ؛ بخش سوم، عوامل مختلف در جهت كمال و موفقيت : عوامل كمال و موفقيت ، كسب علم و معرفت، اهتمام در كسب كمالات انساني، همياري جوان ، تقويت ارتباط با خدا.
عنوان : جلوه‌هاي هنري قرآن كريم
نويسنده : ناهيد حبيبي
سال : 1379
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر پنج فصل با اين موضوعات است: فصل اول، كلياتي درباره‌ي هنر و زيبايي : خواستگاه هنر و تعريف آن، هنر ديني ومقدس،‌تعريف زيبايي، زيبايي از منظر قرآن و روايات، ‌اعجاز و تعريف آن، سبك قرآن،‌نظم در قرآن ، موسيقي و آهنگ باطني قرآن، تناسب و شرايط؛ فصل دوم،‌زنگ در قرآن:‌نور و تاريكي ، رنگ چيست، رنگ از ديدگاه قرآن، گونه‌هاي رنگ ؛ فصل سوم، رمزپردازي و نمادگرايي قرآن: رمز از نظر لغوي و اصطلاحي ،‌تأويل و تفسير، ظاهر و باطن، زبان نمادين قرآن، رمزهاي طبيعي ، حروف مقطعه‌ي قرآني ؛ فصل چهارم، موسيقي بيروني قرآن؛ فصل پنجم ، قصه در قرآن.
عنوان : جلوه‌ها و جذبه‌هاي قرآني
نويسنده : محسن سالاري
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشكده اصول دين قم
موضوع : اين تحقيق درشش بخش با اين عنوان‌ها نگارش شده است: بخش اول،‌كليات: تبيين موضوع ، پيشينه‌ي تحقيق، روش تحقيق...؛ بخش دوم، نظريات و مباحث درباره‌ي جاذبه و تأثير قرآن ؛ بخش سوم، عرب و پديده‌ي شگفت‌انگيز قرآن؛ بخش چهارم، عكس العمل‌هاي مختلف در برابر سحر قرآن؛ بخش پنجم، ريشه‌هاي جاذبيت قرآن؛ بخش ششم، روش قرآن در به تصوير كشيدن برخي از حقايق مثل قصص، احكام .
عنوان : حدود آزادي در قرآن و حديث
نويسنده : مولود غيوران
سال : 1379
استاد : مجيد معارف
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در چهار بخش با اين موضوعات حدود آزادي را در قرآن و حديث مورد بحث و بررسي قرار داده است: بخش اول، مباحث مقدماتي : معناي لغوي و اصطلاحي آزادي، مبدأ پيدايش مباحث آزادي و مصاديق آن، ضرورت تعريف آزادي، آثار شناخت آزادي؛ بخش دوم، بررسي منشأ و مباني آزادي و حدود آن:‌فلسفه و منشأ آزادي و حدود آن ، مرجع تبيين آزادي و تعيين حدود آن، جايگاه آزادي انسان ، اصول و مباني تعيين حدود آزادي ؛‌بخش سوم، بررسي ابعاد گوناگون آزادي: آزادي محدود و نامحدود،‌آزادي فردي و اجتماعي ؛ بخش چهارم: رابطه‌ي آزادي با ديگر مفاهيم اجتماعي و اعتقادي .
عنوان : حبط و تكفير اعمال در قران و روايات
نويسنده : مسعود حسني پازكي
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : پايان‌نامه‌ي حاضر شامل دو بخش با اين مباحث است: بخش اول، حبط در لغت، قرآن و روايات ائمه(ع): معناي لغوي ، عوامل احباط در قرآن؛ بخش دوم، تكفير در لغت ، قرآن و روايات ائمه(ع): كاربرد واژه‌هاي تكفير و صيغه‌هاي آن در قرآن، عوامل تكفير در قرآن، عوامل تكفير در روايات ائمه (ع)، حبط در روايات ائمه(ع).
عنوان : جهاد دفاعي و ابتدائي در قرآن
نويسنده : محمود قطبي
سال : 1379
استاد : محمدرضا آشتياني
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : مباحث اين پژوهش كه در هفت فصل تنظيم و تدوين يافته است، عبارت است از : فصل اول، مقدمه : جنگ و جهاد از ديدگاه اسلام، پيش‌بيني ملائكه از فساد و خونريزي بشري، خاستگاه جنگ در نظام آفرينش، آثار مثبت و منفي جنگ،معاني جهاد، تاريخچه ؛‌فصل دوم،‌اهداف جهاد:‌امر به جهاد با مشركان، امر به جهاد با كافران، امر به جهاد با منافقان، قرآن و اهداف جهاد (مانع‌زدايي و حاكم سازي دين، دفع فتنه و جلوگيري از فساد)؛ فصل سوم، كلياتي در باب جهاد در اسلام: منظور از جهاد دفاعي و ابتدائي ، ديدگاه فقهاي اسلام در اقسام و شرائط جهاد،‌آداب و مقررات جهاد؛ فصل چهارم، جهاد دفاعي در قرآن: جنگ و زندگي اجتماعي ، فطري بودن جهاد،‌آيات جهاد دفاعي. در مورد هر يك از اين آيات شأن نزول ، دلالت آيه و ديدگاه مفسران بيان شده است؛ فصل پنجم، جهاد ابتدائي در قرآن: آيات جهاد ابتدائي ؛ فصل ششم،‌نقد و بررسي شبه‌ها : ناسازگاري جهاد و آزادي انديشه ، جهاد و خشونت گرايي؛ فصل هفتم، پيوست‌ها :‌شرح جنگ‌هاي صدر اسلام(بدر، حد، موته، تبوك) ،‌جدول جنگ‌هاي صدر اسلام.
عنوان : جهاد در قرآن
نويسنده : مهين مسگري
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد شمال
موضوع : اين پژوهش در هشت فصل با اين موضوعات تنظيم و تدوين يافته است : فصل اول، معناي جهاد:‌واژه‌ي جهاد، اصطلاح جهاد از ديدگاه شرع؛‌فصل دوم، حكمت وجوب تشريع جهاد: جهاد و آزادي عقيده، پيشينه‌ي جهاد و قتال در حركت انبيا؛ فصل سوم اهداف جهاد اهداف اصلي و اهداف جنبي، سخني از مرحوم كاشف الغطاء در تشريع اهداف جنگ در اسلام؛ فصل چهارم ، سير تحول آيات جهاد در قرآن؛ فصل پنجم، زمان تشريع جهاد اسلامي: جهاد اسلامي در سور مدني (بررسي مسائل جهاد در سوره‌ي بقره، انفال ، آل عمران،‌احزاب، محمد(ص) ، فتح، حج، توبه، انفال، آل عمران، احزاب، محمد(ص)، فتح، حج، توبه، نصر)؛ فصل ششم اقسام جهاد:‌جهاد اكبر، جهاد اصغر، جهاد دفاعي ، جهاد ابتدايي، جهاد آزادي‌بخش ؛ فصل هفتم،‌تأملي چند پيرامون مسائل جهاد: دشمن‌شناسي و دشمن‌ستيزي از ديدگاه قرآن، عوامل پيروزي و شكست، فضيلت و برتري جهادگران ، نكوهش كاهلان و سستي كنندگان در جهاد، آمادگي روحي براي جنگ،‌استقامت و پايداري در مقابله با دشمن (آياتي كه شدت و سرسختي در حين نيرد را لازم و ضروري مي‌شمارد)،‌امدادهاي غيبي در جنگ،‌هجرت و جهاد، ‌آثار جهاد، برخي از قوانين جنگ؛ فصل هشتم، اهميت و فضيلت جهاد اصغر از ديدگاه روايات.
عنوان : جوان از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : شهلا اسماعيلي
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در سه بخش با اين موضوعات تنظيم و به نگارش درآمده است: بخش اول، شناخت شخصيت فردي و فرهنگي : كليات ، شخصيت جوان و بالندگي دوران جواني، دين و تربيت؛ شناخت شخصيت اجتماعي: جوان و خانواده، جوان و مدرسه، جوان و دوستان، جوان و جامعه و حكومت ؛ بخش سوم، عوامل مختلف در جهت كمال و موفقيت : عوامل كمال و موفقيت ، كسب علم و معرفت، اهتمام در كسب كمالات انساني، همياري جوان ، تقويت ارتباط با خدا.
عنوان : جلوه‌هاي هنري قرآن كريم
نويسنده : ناهيد حبيبي
سال : 1379
استاد : عباس همامي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه مشتمل بر پنج فصل با اين موضوعات است: فصل اول، كلياتي درباره‌ي هنر و زيبايي : خواستگاه هنر و تعريف آن، هنر ديني ومقدس،‌تعريف زيبايي، زيبايي از منظر قرآن و روايات، ‌اعجاز و تعريف آن، سبك قرآن،‌نظم در قرآن ، موسيقي و آهنگ باطني قرآن، تناسب و شرايط؛ فصل دوم،‌زنگ در قرآن:‌نور و تاريكي ، رنگ چيست، رنگ از ديدگاه قرآن، گونه‌هاي رنگ ؛ فصل سوم، رمزپردازي و نمادگرايي قرآن: رمز از نظر لغوي و اصطلاحي ،‌تأويل و تفسير، ظاهر و باطن، زبان نمادين قرآن، رمزهاي طبيعي ، حروف مقطعه‌ي قرآني ؛ فصل چهارم، موسيقي بيروني قرآن؛ فصل پنجم ، قصه در قرآن.
عنوان : جلوه‌ها و جذبه‌هاي قرآني
نويسنده : محسن سالاري
سال : 1379
استاد : محمد هادي معرفت
دانشگاه : دانشكده اصول دين قم
موضوع : اين تحقيق درشش بخش با اين عنوان‌ها نگارش شده است: بخش اول،‌كليات: تبيين موضوع ، پيشينه‌ي تحقيق، روش تحقيق...؛ بخش دوم، نظريات و مباحث درباره‌ي جاذبه و تأثير قرآن ؛ بخش سوم، عرب و پديده‌ي شگفت‌انگيز قرآن؛ بخش چهارم، عكس العمل‌هاي مختلف در برابر سحر قرآن؛ بخش پنجم، ريشه‌هاي جاذبيت قرآن؛ بخش ششم، روش قرآن در به تصوير كشيدن برخي از حقايق مثل قصص، احكام .
عنوان : جدل و استدلال در قرآن
نويسنده : سيد رجب حسيني نسب
سال : 1379
استاد : مهرداد صفرزاده
دانشگاه : دانشگاه رازي كرمانشاه
موضوع : تحقيق حاضر از سه فصل با اين مباحث تشيكيل يافته است: فصل اول، استدلال: تاريخچه‌ي استدلال، تاريخچه‌ي استدلال از ديدگاه قرآن ، روش‌هاي استدلال، تمثيل در قرآن،‌استقرار در قرآن، قياس منطقي در قرآن،‌روش‌هاي استدلال در قرآن، جايگاه شعر و مغالطه در قرآن؛ فصل دوم، جدل: جايگاه جدل در منطق ، تعريف جدل، كاربرد جدل منطقي، معروف‌ترين اصلاحات جدل در منطق، مبادي جدل در منطق ، معروف‌ترين اصلاحات جدل درمنطق ، مبادي جدل در منطق، فرق جدل و برهان جدل د رقرآن، جدال حضرت ابراهيم (ع) با قوم خود، جدال ابراهيم(ع) با نمرود ،‌جدال حضرت نوح(ع) با با قومش ، جدال قرآن با اهل كتاب،‌جدال قرآن با يهود در انكار وحي، جدال قرآن با يهود ونصاري در موردبهشت اختصاصي ، جدال قرآن با مشركين درباره‌ي فرشتگان، جدال با مشركين درباره‌ي با مشكرين درباره رازق حقيقي؛ فصل سوم، برهان: برهان در منطق ،‌تعريف برهان ازديدگاه علم منطق، مبادي برهان، برهان در قرآن،‌برهان‌هاي قرآن بر ضد اهل كتاب، عيسي(ع) خدا نيست، خلقت عيسي(ع) چون آدم است،‌ادعاي ابن الله بي اساس است، احتجاج در رد تثليث. برهان‌هاي قرآن در مقابل شرك و بت‌پرستي ، بت‌ها هيچ گونه‌توان و مالكيتي ندارند، معبود بايد خالق باشد،‌خالق بايد هادي بالذات باشد، شريك الباري محال است،‌شرك جهان را به تباهي مي‌كشد،‌برهان‌هاي قرآن در اثبات توحيد،‌برهان تمانع،‌برهان اجنه در ايمان به قرآن ، برهان ابراهيم(ع) در اثبات توحيد، حد وسط برهان حضرت ابراهيم(ع)، برهان‌هاي مشركين(مغالطه)،‌شرك خواست خداست،‌بت‌پرستي خواست خداست،‌فقر فقرا خواست خداست.
عنوان : جامعه‌شناسي معرفت در قرآن
نويسنده : حسين اژدري زاده
سال : 1379
استاد : حميد پارسانيا
دانشگاه : مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)
موضوع : مطالب اين پايان‌نامه در يك مقدمه و دو بخش نگارش يافته است. مقدمه: اهميت موضوع و هدف تحقيق، گستره‌ي تحقيق، پيشينه‌ي بحث، ويژگي‌هاي كلي تحقيق ،‌سازماندهي تحقيق؛ بخش اول،‌چيستي جامعه‌شناسي معرفت: كليات(عريف جامعه‌شناسي معرف، رويكردهاي اصلي به معرفت،‌تعين اجتماعي معرفت، دسته‌بندي نظريه‌پردازان)، نظريه‌پردازي‌ها (نظريه پردازان غربي،‌نظريه پردازان اسلامي) ؛ بخش دوم،‌تعين اجتماعي معرفت در قرآن: معرفت و جامعه (نظريه معرفت ،‌چيستي جامعه: عناصر اصلي تشكيل دهنده‌ي يك جامعه،‌دليل اصلي رو آوردن انسان به زندگي جمعي)، تحليل‌هاي جامعه‌شناختي معرفت (تعامل معرفت و جامعه،‌سطح تعين معرفت، عامل مسلط در معرفت، بيگانگي : زمينه‌ي تاريخي ، دين و بيگانگي،‌قرآن و بيگانگي)،‌خلاصه‌گيري و پيشنهادها.
عنوان : ثبت و ضبط و محاسبه‌ي اعمال از نظر قرآن و روايات
نويسنده : تقي بوربور اژدري
سال : 1379
استاد : احمدرضا غائي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پژوهش در پنج بخش با اين مباحث تنظيم و تدوين يافته است: بخش اول ، معاد و رابطه‌ي آن با ثبت و ضبط اعمال: سير تاريخي معاد در اديان يهود و مسيح، دلايل ثبوت معاد،‌رابطه‌ي معاد با ثبت و محاسبه‌ي اعمال بخش دوم،‌ثبت و ضبط و محاسبه‌ي اعمال: حتميت ثبت و محاسبه بر اساس آيات و روايات و ادعيه،‌محاسبه‌ي اعمال در عالم برزخ؛ بخش سوم ،‌تجسم و شهود اعمال و شاهدان اعمال در قيامت:‌تجسم و شهود اعمال، شاهدان و گواهان قيامت،‌مواقف و موازين و بازتاب حساب، كتاب در آنها؛ بخش چهارم، آثار تربيتي اعتقاد به ثبت و محاسبه‌ي اعمال: ياد خدا و كوچك نشمردن گناه،اجتناب از گناه و ايجاد ملكه‌ي شرم و حيا، تدارك زاد و توشه براي روز محاسبه ،‌استفاده‌ي بهتر از عمر، مراقبه و محاسبه‌ي دائمي؛ بخش پنجم،‌نقاط اميد بخش در جهت پرهيز از يأس و قنوط: اميد به غفار بودن و ستار بودن و رحمان بودن خدا،‌توبه ،‌شفاعت.
عنوان : تهديدات رواني و شيوه‌هاي مقابله با آن در قرآن و روايات
نويسنده : عليرضا زرگر
سال : 1379
استاد : غلامحسين تاجري نسب
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پايان‌نامه در دو بخش با اين مباحث تنظيم و نگارش شده است: بخش اول ، تهديدات رواني: شيوه‌هاي فعاليت رواني، ‌ابزارهاي فعاليت‌هاي رواني در جهان معاصر، گروه‌هاي فعال در جنگ رواني از ديد قرآن؛ بخش دوم ، شيوه‌هاي مقابله با تهديدات رواني در قرآن: استراتژي قدرت(عامل بازدارنده) ، استراتژي اطلاع‌رساني(آگاه كردن جامعه) ، استراتژي هدايت و تربيت (واكسينه كردن جامعه).
عنوان : تهاجم فرهنگي و راه‌هاي مقابله با آن از ديدگاه قرآن و حديث
نويسنده : فاطمه ديانتي در دشتي
سال : 1379
استاد : محمدعلي لساني فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين تحقيق در سه بخش با اين عنوان‌ها به نگارش درآمده است: بخش اول، كليات: معاني لغوي و اصطلاحي فرهنگ،‌معاني لغوي و اصطلاحي تهاجم فرهنگي، ابعاد فرهنگ جاهليت؛ بخش دوم،‌تهاجم فرهنگي در بيان قرآن: خطوط اساسي فرهنگ الهي ـ اسلامي ، بررسي تهاجم فرهنگي در سوره‌ي انفال (محتواي سوره، موضوع خمس، همه‌ي امور به دست مسبب الاسباب است،‌ملاك‌هاي رها شدن و رهانيدن)، بررسي تهاجم فرهنگي در سوره‌‌ي توبه (اولين گروه از عناصر شيطاني،‌متخاصمين از اهل كتاب، علل برداشت مشركان)، بررسي كاربردي تهاجم فرهنگي در سوره‌هاي انعام و اعراف ؛ بخش سوم،‌نگرش احاديث و روايات اسلامي به تهاجم فرهنگي:‌نقش تعيين كننده‌ي فرهنگ و اهميت استقلال فرهنگي،‌گونه‌هاي مختلف تهاجم فرهنگي،‌راه‌هاي مقابله و مبارزه با تهاجم فرهنگي.
عنوان : تولي و تبري از ديدگاه آيات و روايات
نويسنده : زهرا مقيمي
سال : 1379
استاد : محمدحسين برومند
دانشگاه : دانشگاه تهران
موضوع : اين پايان‌نامه در سه فصل با اين مطالب نگارش شده است: در فصل اول، مفهوم واژگان تولي و تبري دركتب لغت و قرآن بررسي شده است . در فصل دوم، از ولايت و مراتب و درجات تولي بحث شده است . در فصل سوم، اصول كلي روابط مسلمانان با غيرملسمانان ،‌آثار تولي بيگانگان ،‌چگونگي تبري از دشمنان ، چگونگي روابط مسلمانان با يكديگر،‌آثار تولي خداوند و اولياي او، مدينه‌ي فاضله‌ي اسلامي، هجرت و رابطه‌ي آن با ولايت خاصه مورد بحث واقع شده‌اند.
عنوان : توبه از ديدگاه قران و حديث
نويسنده : احمد فدوي اردستاني
سال : 1379
استاد : محمدعلي لساني فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پژوهش در شش فصل با اين عناوين نگارش يافته است: فصل اول، معناي توبه و توبه‌پذيري خدا از بندگان در قرآن كريم؛ فصل دوم، اركان و شرايط توبه؛ فصل سوم، وجوب توبه و انواع آن؛ فصل چهارم، توبه‌ي انبيا؛ فصل پنجم ، توبه از ديدگاه روايات،‌ارزش و ماهيت آن؛ فصل ششم، آثار و نتايج توبه.
عنوان : تمثيل در بيان قرآن كريم
نويسنده : ليلا عليمرداني
سال : 1379
استاد : محمدعلي لساني فشاركي
دانشگاه : آزاد اسلامي واحد كرج
موضوع : اين پايان‌نامه شامل شش فصل مي باشد . در فصل اول،‌به بحث درباره‌ي اين موضوعات پرداخته شده است: لفظ تمثيل و مفهوم آن در قرآن كريم،‌انواع تمثيلات،‌ويژگي‌ امثال قرآني،‌تمثيل در نزد اعراب و اقوام ديگر ،‌تمثيل از ديدگاه علما،‌تمثيلات نبوي و تمثيلات برگرفته از قرآن و مطلبي در زمينه‌ي شعر تمثيلي . در فصل دوم، از تمثيلت صريحه با شرح نمونه‌هايي از قرآن بحث شده است. در فصل سوم، تمثيلات مكتوم و در فصل چهارم، تمثيلات رايج بررسي شده است و در فصل پنجم رموز قرآني و در فصل ششم،‌قوانين مأخوذ از تمثيلات قرآني مورد تحقيق قرار گرفته است .
عنوان : تكامل وانحطاط اخلاقي در قرآن و حديث
نويسنده : عليرضا طاولي كتري
سال : 1379
استاد : احمدرضا غايي
دانشگاه : : آزاد اسلامي تهران واحد مركزي
موضوع : اين پژوهش شامل چهار فصل با اين موضوعات است: فصل اول، كليات و مقدمات : تبيين واژه‌ها ، گسترده‌ي تاريخي موضوع ؛ فصل دوم، تكامل اخلاقي در آيينه‌ي مكاتب و انديشه‌ها: آراي مكاتب شرقي، تكامل اخلاقي در مكاتب غربي، تكامل اخلاقي در انديشه‌ي متفكران اسلامي؛ فصل سوم، تكامل اخلاقي در آيينه‌ي قرآن و حديث: زندگي ـ انسان ـ سعادت ،‌سنت هدايت و اضلال الهي، آثار كرامت، عمل و كار نه آرزو و پندار، خالص‌سازي عمل، كردار سپس گفتار؛ فصل چهارم،‌انحطاط اخلاقي در آيينه‌ي قرآن و حديث: لطف وجودي قرآن، عوامل انحطاط .
  • تعداد رکورد ها : 1568