• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 206
تعداد نظرات : 20
زمان آخرین مطلب : 3519روز قبل
آموزش و تحقيقات
یک چادر برزنتی بزرگ، تعدادی طبل و دهل و سنج، زنجیرهای کوچک و بزرگ، دسته‌های عزاداری که در ردیف جلو پیرمردان سینه می‌زدند و در انتها پسربچه‌ها با قدم‌های کوچکشان سعی می‌کردند خود را به بزرگ‌ترها بچسبانند، اینها نشانه‌های محرم بود...
 برادرم که فقط دو سال از من بزرگ‌تر بود می‌گفت «عزاداری واسه مرد است نه واسه دخترا!» بعد با غرور مردانه‌اش زنجیر کوچکش را برمی‌داشت و در انتهای دسته زنجیر می‌زد. من و مادرم اما، در حسینیه می‌ماندیم، من دنبال دخترکان هم‌سن و سال خودم می‌گشتم تا در آن چند شب همبازی پیدا کرده باشم و مادرم بیشتر دعا می‌خواند یا مثل بقیه عزاداری می‌کرد، هر وقت هم سوالی می‌پرسیدم سعی می‌کرد با جملات ساده بگوید چرا دعا می‌خواند یا گریه می‌کند. روزهای عاشورا و تاسوعا تعزیه داشتیم، دایی خودم هم جزو تعزیه‌خوان‌ها بود، فهمیدن معنای اشعار تعزیه برای من کمی سخت بود، اما باز هم مادرم برایم می‌گفت داستان کدامیک از اهل‌بیت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله روایت می‌شود و تعزیه چه می‌گوید. اکنون سال‌ها گذشته است، شکل و صورت عزاداری‌های من با دیروزها کمی فرق کرده است، اما خوب می‌دانم که آنچه از دین و مذهب می‌دانم ریشه در همان روزهایم دارد.

یکی دو روز بیشتر تا تاسوعا و عاشورا نمانده است، این روزها برگزاری مراسم​ مهمی همچون عزاداری‌های محرم یا مراسم‌ احیاء در شب قدر به کودکان نشان می‌دهد اتفاقاتی در هستی می‌افتد که روزمره زندگی انسان‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، اتفاقاتی که شکوه یک واقعه را نشان می‌دهد و شوری حماسی در تاروپود جامعه می‌اندازد تا جایی که این شور و​حماسه شامل حال کودکی مانند او نیز می‌شود، زیرا ترانه‌های شاد برنامه‌های کودکش کمتر می‌شود، مهد و مدرسه‌اش تعطیل می‌​شوند و دیگر خبری از جشن تولد و دیگر مراسم‌​ شاد نیست. باید توجه کنیم آشنایی کودکان با دین و عقاید اسلامی در متن همین روزها اتفاق می‌افتد و در واقع روزهای خاص مذهبی زمینه تفکرات دینی و بستری مناسب برای تربیت دینی آنان را فراهم می‌آورد. فراموش نکنیم خود ما نیز اگر عشقی در دل نسبت به خاندان اهل‌بیت علیهم‌السلام داریم ریشه‌اش را باید در خاطرات همین روزها جستجو کنیم.

«مامان چرا گریه می‌کنی؟»، «بابا چرا ناراحتی؟» این پرسش‌هایی است که معمولا کودکان بعد از دیدن چهره اشک‌آلود یا اندوهگین والدینشان می‌پرسند و این بهترین زمان برای توضیح دلیل عزاداری‌هاست، اما باید توجه داشته باشید که توضیح دادن این وقایع نباید به‌گونه‌ای باشد که کودکان احساس وحشت و ترس کنند، بنابراین از بیان جزئیاتی که دل نازک کودکان را به درد می‌آورد پرهیز کنید و سعی کنید وقایع کربلا را با زبانی کودکانه برایشان روایت کنید؛ روایتی که بتواند در دل کودک بنشیند تا جایی که اصولی همچون مبارزه با ظلم، عشق به همنوعان، کمک به ضعیفان، حق‌طلبی، راستگویی و... را در ذهن کودک حک کند. فراموش نکنید شما در دوره‌ای زندگی می‌کنید که کودکان بیش از این ‌که با اهل‌بیت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله مانوس باشند با شخصیت‌های تخیلی کارتون‌هایشان مانوس شده‌اند.

با توجه به این‌ که برنامه‌های کودک در این ایام فضایی آرام‌تر و محزون‌تر دارند و کوچه و محله هم نشانه‌های زیادی از حضور عزاداری مذهبی دارند، سعی کنید رنگ و بوی خانه را هم با این فضا هماهنگ کنید، بسیاری از خانواده‌ها در این روزها خودشان مراسم عزاداری برپا می‌کنند یا نذری می‌دهند، اما در خانه‌هایی که چنین مراسمی برپا نیست والدین بخصوص مادر، بهتر است تغییراتی در فضای خانه ایجاد کند که نشاندهنده همسویی با عزاداری‌ها باشد؛ قرار نیست حتما با پخش مداحی یا نوحه‌سرایی چنین فضایی آماده شود، می‌توان با تغییر رنگ لباس در روزهای تاسوعا و عاشورا، خواندن قرآن یا دعا، تغییر موسیقی‌هایی که معمولا در خانه پخش می‌شود یا با آویزان کردن یک پرچم سیاه در خانه، همسویی با عزاداران را به کودک نشان داد تا او گمان نکند این مراسم مربوط به آدم‌های بیرون از خانه است.

باید توجه داشت برنامه‌های کودک در این ایام تغییرات نسبتا زیادی پیدا می‌کنند؛ ترانه‌های شاد پخش نمی‌شود و فضای برنامه‌ها در سکوت بیشتری قرار دارد، مجری‌ها معمولا لباس‌های تیره‌تر می‌پوشند و خنده و شادی کمتری از خود نشان می‌دهند، بنابراین سعی کنید برای کودک برنامه‌های جایگزینی که متناسب با این فضاست قرار دهید. دیدن تعزیه، دسته‌های عزاداری، نمایشگاه‌هایی که معمولا به مناسبت این ایام برگزار می‌شود گزینه‌های مناسبی است. اگر کودک را به دیدن مراسم تعزیه بردید، با زبان ساده‌ای روایت تعزیه را به کودک بگویید، بسیاری از کودکان به دلیل این ‌که از داستان تعزیه سردرنمی‌آورند کلافه و خسته می‌شوند. بد نیست سری هم به کتابفروشی‌ها بزنید و کتاب‌های داستانی را تهیه کنید که برای گروه سنی کودکان است و وقایع کربلا را با زبانی کودکانه و به صورت مصور نشان می‌دهد، یک راه دیگر هم استفاده از اشعار کودکانه است، اگر کتابی در این زمینه پیدا نکردید با یک جستجوی اینترنتی می‌توانید گلچینی از این اشعار را تهیه کنید و برای کودکان بخوانید.همچنین می‌توانید کودکان را در کمک‌کردن به مراسم​ مختلف مذهبی شریک کنید، آنها می‌توانند در پخش کردن غذاهای نذری کمک کنند، به عزاداران خرما یا شیر تعارف کنند و خود را جزئی از عزاداران امام حسین علیه‌السلام ببینند.

نکته دیگری که قابل ذکر است نقد برنامه‌های عزاداری در مقابل کودکان است. به خاطر داشته باشید کودکان با توجه به سنشان یک داستان کلی را از محرم یاد می‌گیرند و نقد جزئی شما می‌تواند بر این کلیت یادگیری شده، اثر بگذارد. بنابراین اگر به اشعار برخی مداحان یا کیفیت یک عزاداری ایرادی وارد است این را در جمع بزرگ‌ترها بیان کنید نه در حضور کودکان.

شما خودتان هم این هویت مذهبی را در کودکی کسب کرده‌اید و با مطالعه و تعمق بیشتر در طول سال​های متوالی، توانایی تشخیص درست و غلط را به دست آورده‌اید پس اجازه دهید هویت مذهبی کودک شکل بگیرد و در سنین نوجوانی که پرسش‌های اساسی‌تری برایش ایجاد می‌شود با تفکر و تعمق خودش به این جزئیات بپردازد.
جمعه 24/8/1392 - 21:44
بهداشت روانی

هر روز زندگی‌های مشترکی به دلیل وسواس زن و شوهرها از هم پاشیده می‌شود. فرق نمی‌کند در ایران باشید یا درخارج از ایران. این اختلال عذاب‌آور می‌تواند زندگی مشترکتان را به خطر بیندازد.
یک زن آلمانی چندی پیش از همسرش درخواست طلاق کرد، به دلیل این‌که این مرد یک دیوار خانه را به علت تصور کثیفی خراب کرده بود.

زن میانسال این مرد که سال‌ها رفتارهای او را تحمل کرده بود وقتی دید کار به اینجا کشیده است خواست که از این زندگی عذاب‌آور خارج شود.وی در دادگاه گفته بود که همسرش مانند یک کارگر با او رفتار می‌کرده و از او می‌خواسته به طور مداوم در حال تمیز کردن منزل باشد.

اما از این نمونه‌ها در ایران نیز کم نیست. مهرنوش، بیست و هفت ساله، یکی از این قربانیان وسواس است که با درخواست طلاق سعی کرد خود را از زندگی مشترک با یک فرد وسواسی خلاص کند. همسر او روزی چندبار به حمام می‌رفت و لباس‌هایش را عوض می‌کرد. مهرنوش در خانه اجازه نداشت به وسایل شخصی همسرش دست بزند. این مرد برای رعایت بهداشت و سلامت، دائم وسایلش را می‌شست و بعد از هر مهمانی به شست‌وشو و ضدعفونی کردن خانه می‌پرداخت و می‌گفت: آنها ناقل بیماری هستند و اگر وسایل و ظروف را ضدعفونی نکند بیماری تولید می‌شود. او بخش قابل توجه حقوق ماهانه‌اش را صرف خرید مواد شوینده و بهداشتی می‌کرد. این شوهر که خود را بهداشتی می‌داند از جدایی با همسرش به دلیل غیربهداشتی بودن استقبال کرد، بی‌این که معتقد باشد وسواس دارد.

این نوع وسواس‌ها فقط لایه بیرونی مشکلات زوج‌های وسواسی است. اختلال جنسی و بروز مشکلات در روابط زناشویی نیز بر زندگی برخی از این افراد سایه می‌افکند.

دنیای وسواسی‌ها

براساس نظر کارشناسان این بیماری حدود 2 تا 3 درصد از جمعیت را گرفتار خود می‌کند و شامل فکر، احساس یا تصورات عودکننده و مزاحم برای شخص است که در او ایجاد اضطراب می‌کند. در نتیجه تعادل فرد به دنبال این بیماری به هم می‌خورد و او در سازگاری با محیط دچار مشکل می‌شود. از نظر روانکاوان نیز وسواس یک بیماری ناخودآگاه است که اختیار و آزادی را از فرد سلب می‌کند و او را وادار می‌کند تا رفتاری را برخلاف میل و خواسته‌اش انجام دهد. اگرچه اکثر بیماران به بیمارگونه بودن رفتارشان آگاهی دارند ولی قادر به رها شدن از آن نیستند.

وسواس همگام با بلوغ در افراد بتدریج رشد می‌کند. اگر در آن ایام شرایط برای درمان مساعد باشد، ممکن است بیمار بهبود نسبی پیدا کند، در غیر این صورت این بیماری ممکن است وخیم‌تر شود.

علامت اساسی اختلال شخصیت وسواسی ـ جبری شامل نظم‌گرایی، کمال‌گرایی و کنترل روانی است. افراد مبتلا به این اختلال تلاش می‌کنند از طریق توجه دقیق به موازین، جزئیات ریز، فهرست‌ها و برنامه‌ها بر همه امور کنترل داشته باشند. مثلا وقتی چنین افرادی فهرستی از کارهایی را که باید انجام دهند گم می‌کنند به جای این که با کمک گرفتن از حافظه لحظاتی را صرف بازنویسی فهرست آن کارها کنند و به انجام آن کارها بپردازند، زمان زیادی را صرف جست و جوی آن فهرست می‌کنند، برای کارها زمان کافی تخصیص نمی‌دهند و مهم‌ترین کارها برای لحظه آخر گذاشته می‌شود.

این افراد درباره مسائل اخلاقی یا ارزش‌ها به طور افراطی وظیفه‌شناس، جدی و انعطاف ناپذیر هستند و درباره اشتباهات خود از خود به طور بی‌رحمانه انتقاد می‌کنند. این افراد گرفتار نظم افراط گونه‌‌ای هستند که بر تمام روابط‌شان سایه می‌اندازد، به طوری که حتی قادر به جداشدن از اشیای فرسوده یا بی‌ارزش​ نیستند چون معتقدند شاید در آینده بتوان از آنها استفاده کرد.

روابط عاطفی تعطیل

سهیلا زنی وسواسی بوده که چند سالی است درمان شده است. او که سی و چهار ساله و دارای یک فرزند است، می‌گوید: «باورم نمی‌شود که تمام ذهنم چگونه از احساس پاکی و نجسی و حس گناه به دلیل ناپاک بودن افکارم، انباشته شده بود. این‌ که فکر کنم از رابطه جنسی باید لذت برد برایم فکری کثیف و نابخشودنی به نظر می‌رسید و به این نوع روابط هیچ علاقه‌ای نداشتم. وقتم را به تمیز کاری می‌گذراندم و هر نوع رابطه‌ای برایم خالی از حس و صرفا انجام وظیفه بود و بعد از آن هم احساس گناه و نجس بودن وجودم را انباشته می‌کرد و مدت‌ها در حمام مشغول شست و شوی خود می‌شدم تا جایی که همسرم نیز داشت از این وضع دچار افسردگی می‌شد. یک روز در یک جلسه مذهبی صحبت‌هایی شنیدم که اساس فکری‌ام را به هم ریخت و داوطلب شدم برای زدودن این افکار که داشت زندگی‌ام را به هم می‌ریخت، نزد روان‌شناس بروم و امروز می‌فهمم که داشتم چه ظلم فاحشی به خانواده‌ام می‌کردم.»

معصومه نقیبی، روان‌شناس معتقد است: بی‌توجهی به جنبه عاطفی زندگی در افراد وسواسی ارتباط آنها را با خانواده دچار مشکل می‌کند و در کار و محیط شغلی نیز برایشان مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد و در بزرگسالی افسردگی نیز به آن اضافه خواهد شد.

حدود 40 درصد وسواسی‌ها این بیماری را از والدین خود به ارث می‌برند. همچنین افرادی که از نظر هوشی در حد متوسط و بالای متوسط هستند، بیشتر درگیر این بیماری می‌شوند. بررسی‌ها حاکی از آن است که والدین کمالجو که فرزندان خود را براساس ضوابط خاصی تربیت می‌کنند در وسواسی کردن آنها بسیار مؤثرند.

درمان وسواس

نقیبی به افراد وسواسی توصیه می‌کند از این اختلال نترسند و درصدد درمان آن برآیند. وی یکی از شیوه‌های درمان را رفتار درمانی می‌داند که با تقویت پاسخ‌های مثبت و حذف پاسخ‌های منفی بیمار، روان درمانگر سعی در کاهش رفتارهای وسواسی بیمار خواهد داشت. این که بیمار بداند مشکل دارد و باید آن را حل کند به روند درمان کمک می‌کند.

وی همچنین به شیوه گروه درمانی اشاره می‌کند که می‌تواند بدون مداخله دارو در درمان این بیماری اثربخش باشد.وی با اشاره به سومین شیوه درمانی می‌گوید: در درمان دارویی، متخصص روانپزشک برای این بیماران دوزهای مختلفی از انواع آرامبخش‌ها را برای رفع علائم اضطراب، افسردگی و افکار وسواسی تجویز
می‌کند.علت پزشکی وسواس را می‌توان در اختلال احتمالی دستگاه عصبی و به‌هم‌خوردن تنظیم ماده‏ای به نام سروتونین در مغز جستجو کرد.

اختلال وسواس بعد از هراس، سوء مصرف مواد و افسردگی چهارمین و عمده‌ترین اختلال روانی محسوب می‌‌شود و شیوع آن 2 تا 3 درصد بوده و در مواردی به 10 درصد نیز می‌‌رسد، همچنین در بین زنان نسبت شیوع آن دو برابر مردان است.
جمعه 24/8/1392 - 21:44
آشپزی و شیرینی پزی

وقتی پاییز به نیمه خود می‌رسد، همه میادین تره‌بار و مغازه‌های میوه‌فروشی پر از محصولاتی می‌شود که با آنها می‌توان خوشمزه‌ترین و اشتها‌آورترین ترشی‌ها را درست کرد. این‌هفته طرز تهیه چند ترشی و شوری را به شما آموزش می‌دهیم.
ترشی بادمجان

مواد لازم:

سرکه: 2 لیتر

بادمجان قلمی: 3 کیلو

نعنا خشک: 3 قاشق

سیر: 2 بوته

ادویه ترشی: 2 قاشق غذاخوری (ادویه ترشی شامل: گلپر، زیره، سیاه‌دانه، تخم گشنیز، فلفل و زردچوبه است)

نمک: به اندازه کافی

طرز تهیه: ابتدا بادمجان‌ها را بشویید. طوری دسته بادمجان‌ها را جدا کنید که کلاهک بادمجان روی بادمجان​ بماند. روی شکم بادمجان‌ها یک برش طولی بدهید. بعد بادمجان‌ها را در ظرف مناسبی بریزید و با مقداری آب و نمک روی حرارت قرار دهید و آنها را بپزید.سعی کنید قبل از پخت کامل بادمجان‌ها را از روی حرارت بردارید که له نشوند و حالت بادمجان‌ها حفظ شود. آنها را از آب درآورید و در سبد بگذارید و شیء سنگینی روی آنها بگذارید که تحت فشار، آب آنها گرفته شود و چند ساعت صبر کنید.

در این مرحله سیر را رنده و ادویه‌ها را با نمک و نعنای خشک مخلوط کنید. به آرامی برش روی شکم بادمجان‌ها را باز کنید و با قاشق مقداری از مواد خشک و ادویه‌ها را درون شکم بادمجان بریزید و دوباره آن را ببندید و در ظرف مناسبی بچینید. سرکه و نمک را مخلوط کنید و روی بادمجان‌ها بریزید. طوری که سرکه روی آنها را بگیرد. در ظرف را ببندید و بعد از یکی دو روز دوباره کمی سرکه به آن اضافه کنید تا روی بادمجان‌ها بدون سرکه نباشد. این ترشی بعد از سه هفته آماده خوردن است.

پیاز ترشی

مواد لازم: پیاز ریز سفید یا قرمز: یک کیلو، آب: نیم لیتر ، سرکه: نیم لیتر ، نعنا خشک: 2 قاشق غذاخوری، نمک و ادویه: به میزان لازم

طرز تهیه: ابتدا پیازها را به مدت دو ساعت خیس کنید و سپس آنها را براحتی پوست بگیرید. از قسمت ته پیاز دو برش به صورت به علاوه به پیاز بدهید به طوری که قسمت‌های پیاز از هم جدا نشوند و پیاز درسته باشد. نعنا خشک را با نمک و ادویه مخلوط کنید و داخل برش پیاز بریزید.

پیازها را در ظرف مناسبی بریزید و سرکه و آب نمک را روی پیازها بریزید. پیاز ترشی زمان بیشتری برای درست شدن نیاز دارد و بعد از یک ماه آماده سرو شدن
است.

نکته: اگر افرادی ممنوعیت مصرف سرکه دارند، می‌توانند به جای سرکه از آبغوره، آب نارنج، آب لیمو، آب انار و تمبر هندی صاف شده استفاده کنند. ولی سرکه سیب و سرکه انگور بهترین و باکیفیت‌ترین ترشی را به شما می‌دهد.

ترشی لیته میوه

مواد لازم: بادمجان: 5 عدد ، هویج: 3عدد،گل کلم: یک بوته ، کرفس:2 ساقه ،سیر: یک بوته، گلابی: 5 عدد ، سیب: 5 عدد ، خیار: 5 عدد، کیوی: 2 عدد ، خربزه کوچک: یک عدد که بهتر است سفت باشد ، گلپر: 3 تا 4 قاشق غذاخوری، زیره: یک قاشق مرباخوری ، نمک و زرد چوبه: به میزان لازم ، سرکه: به میزانی که مواد در آن غوطه‌ور باشد، سبزی‌های معطر (ترخون، ریحان، مرزه و نعنا): یک کیلو

طرز تهیه: برای تهیه این ترشی، همه مواد را با چرخ گوشت چرخ کنید. حتی سبزی را هم چرخ کنید. دقت کنید میزان مواد را رعایت کنید تا طعم مطلوبی به ترشی شما بدهد. اگر از خربزه استفاده کردید دقت کنید خیلی آبدار و وارفته نباشد و کمی سفت باشد.ادویه‌ها را به مواد اضافه کنید و​ سرکه و نمک را هم روی مواد بریزید. بهتر است ترشی را در ظرف شیشه‌ای بریزید و در جای خنک نگهداری کنید.

ترشی مخلوط

مواد لازم: گل کلم: یک بوته متوسط، فلفل تند: 6 تا 8 عدد ، خیار، هویج، پیاز ریز، سیب‌زمینی ترشی و بادمجان: از هر کدام یک کیلو، سیر: یک بوته ، کرفس: سه ساقه تازه ، موسیر: 100 گرم ، ترخون: چند شاخه، زرد چوبه: 2 قاشق غذاخوری ، نمک: به اندازه لازم

طرز تهیه: همه مواد را به اندازه سه سانتی‌متر، طوری که ​هم اندازه باشد ریز کنید و در ظرف مورد نظرتان بریزید و لابه‌لای آن یک شاخه ترخون بگذارید.

سرکه جوشیده همراه با زردچوبه و نمک را روی مواد ترشی بریزید. همیشه هنگام تهیه ترشی بعد از ریختن مواد در ظرف اصلی ترشی مدتی به آن زمان دهید تا هواگیری شود. سپس در ظرف را ببندید و به مدت دو هفته آن را باز نکنید.بعد از آن ترشی شما آماده شده است.

حال اگر همه این مواد را در ظرفی بریزید و به جای سرکه از آب و نمک استفاده کنید شوری تهیه کرده‌اید. به این صورت که مواد را در ظرف بریزید و ترخون بیشتری لابه‌لای آن بگذارید و چند عدد فلفل و سیر به مواد بالا بیفزایید. برای هر لیوان آب یک قاشق سر صاف نمک استفاده کنید و آن را بجوشانید و روی مواد بریزید .چند عدد نخود خام درون ظرف شور بگذارید تا مواد ترد شود. در انتها یک فنجان سرکه به مواد شور اضافه کنید. شور شما ​ بعد از سه هفته قابل سرو است.

ترشی بادمجان کبابی

مواد لازم:

سرکه: 3 لیتر

بادمجان: 3 کیلو

زردچوبه و نعنای خشک از هر کدام: 5/1 قاشق غذاخوری

سیاه‌دانه و زیره: از هر کدام یک قاشق مرباخوری

نمک و ادویه: به میزان لازم

طرز تهیه: بادمجان‌ها را بشویید و روی شعله مستقیم یا داخل فر کبابی کنید. بعد از سرد شدن آنها را پوست بگیرید و بشویید تا پوست‌های سوخته روی بادمجان‌ها کاملا گرفته شود. روی بادمجان‌ها را نمک بپاشید و 2 ساعت در آبکش بگذارید تا آب آنها کشیده شود. بعد آنها را ساطوری یا ریز خرد کنید.

ادویه و زردچوبه، زیره، سیاه‌دانه و نعنای خشک را لابه‌لای بادمجان‌ها بریزید و همه مواد را با هم مخلوط کنید و در ظرف مناسبی بریزید و روی بادمجان‌ها را سرکه و نمک بریزید. دقت کنید همیشه باید سرکه روی مواد ترشی را بگیرد و مواد باید در سرکه غوطه‌ور باشد که ترشی شما کپک نزند. بعد از دو هفته ترشی شما آماده است.

ترشی گوجه خراسانی

مواد لازم:

گوجه: 3 کیلو

هویج: نیم کیلو

گل کلم: یک بوته متوسط

فلفل دلمه سبز: 2 عدد

فلفل دلمه قرمز: یک عدد

فلفل تند: 50 گرم

موسیر: 50 گرم

سیر: یک بوته

خیار: نیم کیلو

کرفس: دو ساقه

سبزی​های معطر (​ نعنا، ترخون، جعفری و مرزه)
خرد شده: 5 قاشق غذاخوری​

پودر آویشن: یک قاشق غذاخوری

بادمجان پخته و نگینی خرد شده: 4 عدد

سرکه: یک لیوان

طرز تهیه: گوجه‌ها را رنده و با کمی نمک مخلوط کنید و روی حرارت بگذارید تا هم غلظت پیدا کند هم آب آنها​چیده شود.

همه مواد ترشی را خوب بشویید و روی پارچه‌ای پهن کنید تا خشک شود. بعد آنها را نگینی خرد کنید. دقت کنید داشتن آب موجب کپک زدن ترشی شما می‌شود.

سبزی‌ها را هم پس از شستن و خشک کردن، خرد کنید. در این مرحله همه مواد را در ظرف مناسبی بریزید. و سبزی خرد شده را لابه‌لای مواد بپاشید. بهتر است سیر را رنده کرده و به مواد اضافه کنید. در انتها آب گوجه را با سرکه مخلوط و ادویه‌ها را هم به ترشی اضافه کنید و آب گوجه را همان طور داغ روی مواد بریزید و سعی کنید کم نمک نباشد.

آب گوجه باید روی مواد را بگیرد. کمی نعنای خشک روی آن بریزید و در ظرف را ببندید. این ترشی حتما باید در جای خنک نگهداری شود. بعد از ده روز ترشی شما آماده می‌شود.

ترشی ازگیل

 

مواد لازم: سرکه: 5/1 لیتر

تمبر هندی: یک بسته کامل

ازگیل: 2 کیلو

پودر فلفل قرمز تند: یک قاشق مرباخوری

ادویه و شکر: یک قاشق غذاخوری

طرز تهیه:ازگیل‌ها را از نوع رسیده انتخاب کنید، آنها را بشویید و خشک و رنده کنید. تمبر هندی را با سرکه مخلوط و روی حرارت بگذارید و کمی بجوشانید تا تمبر هندی خوب حل شود. سپس آن را الک کنید تا صاف شود.

بعد ازگیل رنده شده را با سرکه تمبر هندی و نمک مخلوط کنید و آنها را حرارت دهید تا کمی غلظت پیدا کند. شکر را هم اضافه کنید و بگذارید حل شود. بعد از خنک شدن نمک و ادویه‌ها را بیفزایید و بگذارید خنک شود. مواد را در ظرف مناسبی بریزید و بگذارید ترشی جا بیفتد و ترش شود. ترشی در این مرحله آماده سرو است.
جمعه 24/8/1392 - 21:44
اقتصاد
وقتی شما کولر خانه و لامپ ​ دستشویی و حمام را روشن می‌گذارید و آنچنان شتابزده به سرکار می‌روید که فراموش می‌کنید شیر را محکم ببندید سه انرژی با هم هدر می‌شود و این پول شما​ست که کم‌کم دارد از جیبتان می‌پرد.
هر چه از مصرف انرژی بکاهید در واقع پس‌انداز بیشتری کرده‌اید و می‌توانید سطح رفاه خود را بالا ببرید. خصوصا اگر در قبض‌های آب و برق و گاز بتوانید خود را جزو مشترکین کم‌مصرف نگه دارید ناگهان هزینه این انرژی‌ها به سطح نازل‌تری کاهش می‌یابد.

صرفه‌جویی یعنی پیدا کردن روش‌های نوآورانه برای استفاده بهتر از منابع محدود؛ بخصوص منابع تجدیدناپذیر. خانم‌های خانه دار در این میان نقش موثری دارند. صرفه‌جویی می‌تواند یک سرمایه‌گذاری هم باشد و چیزهایی هست که باید آقای خانه به آن توجه کند.مثلا اگر شما از یک دودکش فلزی بلندتر برای اتصال بخاری به کانال دودکش اتاق خود استفاده کنید بخشی از گرمای بخاری قبل از خروج، به هوای اتاق منتقل می‌شود و این یک صرفه‌‌جویی است.

خرید شیشه‌های دوجداره به قیمت بالاتر نیز یک کار لوکس نیست بلکه صرفه‌جویی در پول گاز و انرژی و در نتیجه بازگشت سرمایه است.

مدیریت مصرف برق

خیلی از وسایل، قابل تنظیم​ هستند که کارشان را در تایم مشخصی انجام دهند. ماشین رختشویی از آن جمله است.اوج مصرف در ساعات ابتدایی شب است، آن هم برای روشنایی. هر لامپ کم‌مصرف می‌تواند پنج برابر لامپ رشته‌ای معمولی روشنایی تولید کند. پس استفاده از لامپ کم‌مصرف و مهتابی می‌تواند بار زیادی را از ساعات اوج مصرف کم کند.

-​ برای اتوکشی لباس‌ها صبر کنیم تا مقدار آنها به اندازه کافی برسد و لباس‌ها را در ساعات کم باری مصرف اتو کنیم.

-​ از قرار دادن غذای گرم در داخل یخچال خودداری کنید اول غذا را ​خنک کنید و بعد در یخچال قرار دهید.

-​ حتما به برچسب انرژی روی وسایل برقی خود دقت کنید و وسایلی بخرید که کم‌مصرف‌تر باشند.

-​ دیوار اتاق‌ها را به رنگ روشن رنگ‌آمیزی کرده و حباب لامپ‌ها را تمیز کنید.به زودی متوجه می‌شوید مصرف برق شما به نصف رسیده است و هزینه آن شاید از نصف هم کمتر شده باشد.

-​ اگر چند غذای کم‌حجم دارید می‌توانید همه را با هم در ماکروفر یا فربرقی قرار دهید و لزومی ندارد چند مرتبه این کار را انجام دهید .

-​ قبل از این که کیسه جاروبرقی کاملا پر شود آن را عوض و لوله‌های جاروبرقی خود را همیشه بررسی کنید که گرفتگی نداشته باشد با این کار باز هم برق کمتری مصرف می‌شود.

-​ با از بین بردن برفک‌های یخچال و گردگیری مرتب لوله‌های پشت آن به سرمایش بهتر و بیشتر آن کمک کنید.

-​ رایانه خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که مانیتور پس از دو سه دقیقه بیکار بودن خاموش شود. مانیتور پرمصرف‌ترین بخش رایانه شماست. اسکرین سرورهای تیره کمتری انرژی مصرف می‌کنند.

سرما و بخاری‌های گازی

وقتی به فیلم‌های اروپایی نگاه ​‌می​کنید، کمتر پیش می‌آید دیده باشید که در فصل زمستان خانم خانه یا سایر ساکنان با همان لباس‌های تابستانی پشت پنجره ​ برف را نگاه ​‌کنند. همه آنها در زمستان لباس گرم می‌پوشند و حتی وقتی روی کاناپه لم می‌دهند یک پتو هم روی خود می‌اندازند و این نشان می‌دهد دمای خانه بیش از 15 تا 18 درجه نیست.

اما ​در ایران همه افراد زمستان و تابستان لباس‌های تابستانی می‌پوشند و همه فضای خانه را هم مثل اجاق گرم نگه می‌دارند. وقتی هم که خیلی گرم​ شد پنجره را باز می‌گذارند.اگر می‌خواهید صرفه‌جویی کنید از امروز این کارها را انجام دهید:

ـ در و پنجره‌ها را بسته و درز​گیری کنید.

ـ با کمتر از ۵۰۰ تومان برای هر مترمربع می‌توان ساختمان را عایق کرد. شما هم این کار را برای ساختمان خود انجام دهید.

ـ اگر سیستم گرمایشی غیر از شومینه دارید از روشن کردن آن بپرهیزید. پرده‌های زمستانی بیاویزید و اگر از در ورودی سرما وارد می‌شود یک پرده ضخیم نیز آنجا نصب کنید. کانال‌های کولر را هم از بالا و هم از پایین مسدود کنید .

ـ دمای مناسب، ۱۷ درجه است و اگر بچه کوچک در خانه دارید دمای خانه را با مشورت پزشک تنظیم کنید یا فقط اتاق مخصوص او را گرم نگه دارید.

اگر آب نبود

خوب است که آب هست و آب تصفیه شده و آشامیدنی دردسترس داریم، اما آیا از آن به خوبی استفاده می‌کنیم؟ در یک استفاده درست در روز برای استحمام 43 لیتر، دستشویی 26 لیتر، لباسشویی 17/5 لیتر، پخت و پز 13 لیتر، نظافت خانه و آبیاری باغچه 8/5 لیتر، آشامیدنی و... 4/5 لیتر و برای ظرفشویی 13 لیتر آب مصرف می‌شود. یعنی در روز 130 لیتر آب مصرف می‌کنید که اگر شیرهای ما چکه کند می‌تواند تا هشت برابر این مقدار آب هدر
برود.هنگام لیف و صابون‌زدن شیر آب حمام را باز نگذارید.

برای شستن ماشین از یک سطل آب استفاده کنید و تا ماشین ظرفشویی و لباسشویی‌تان پر نشده آن را روشن نکنید.

خودتان را کنترل کنید

همه ما وقتی چیزهای ارزان و به صرفه یا برخی چیزهایی که مورد علاقه‌مان است، می‌بینیم هوس می​کنیم که آن را بخریم. خصوصا اگر از آن دسته خانم‌هایی باشیم که خرید را دوست دارند.

تنها راه این است که خود را کنترل کنید و اگر نمی​توانید ، میزان معینی پول همراه خود بردارید وخرید را فقط طبق نیاز ​ انجام دهید.همراه خود یک فهرست از احتیاجات تهیه کنید و در فروشگاه فقط سراغ آنها بروید.

خرید اینترنتی هم باعث می‌شود شما مستقیم​ سراغ چیزی که می‌خواهید بروید و موارد غیرضروری را نخرید.

عادت بیرون شام خوردن را با تفریح دیگری مثل پیک‌نیک یا سینما رفتن عوض کنید که کم‌هزینه‌تر است.

قبل از خرید، هزینه‌های آن را تخمین بزنید و چانه‌زنی را فراموش نکنید. گاهی با چانه زدن متوجه می‌شوید یک سوم هزینه کاهش یافته است.

برای ارزان‌تر شدن خرید و کاهش مراجعات می‌توانید از عمده‌فروشی‌های بازار برای مصرف چند ماهه خود خرید کنید.بعضی اقلام فله‌ای از بسته‌ای ارزان‌تر است و در کیفیت بهداشتی آن تفاوت زیادی نیست مثل نخود و لوبیا.

دفتر حسابداری برای خود داشته باشید و دخل و خرج خود را بنویسید.

فهرست بزرگ‌ترین مخارج و ریزترین آنها را بنویسید و مقدار پول یا موجودی خود را هم در گوشه بالای فهرست یادداشت کنید. این کار به شما کمک می‌کند از خریدن چیزهای غیر ضروری منصرف شوید و حساب احتیاجات خود را هم داشته باشید.

از محل صرفه‌جویی به خانواده جایزه بدهید. یک سفر دسته‌جمعی یا یک برنامه تفریحی خاص می‌تواند لذت این صرفه‌جویی را به شما بچشاند و همه را در این کار سهیم کند.
جمعه 24/8/1392 - 21:43
ایرانگردی
گردشگری شبانه در ماه محرم رونق می‌گیرد
زمانی که از گردشگری در شب سخن به میان می‌آید، ذهن بسیاری متوجه تفریحات ناسالم، در اماکن نامناسب می‌شود. برخی نیز شب را با خطر، ناامنی و ترس هم ردیف می‌دانند، اما واقعیت این است که گردشگری در شب، حال و هوای دیگری دارد. گردشگری در طول ساعات شب می‌تواند لذتبخش بوده و سرشار از تجربه‌های متفاوت باشد.
 توسعه فعالیت‌های فراغتی شبانه می‌تواند گردشگران بسیاری را که در طول شب، تفریحی جز ماندن در محل اقامتشان و تماشای تلویزیون ندارند، به خود جذب کند. در این راستا بسیاری از کشورهای پیشرو در صنعت گردشگری و کشورهایی که سعی دارند به نوعی در این بازار پررونق سهمی را به دست آورند، اقدام به طراحی و برگزاری تورهایی در طول شب کرده‌اند که برخلاف تصور اکثریت نه‌تنها سالم و مهیج است، بلکه می‌توان در کنار اعضای خانواده از آنها لذت برد. جالب این که در ایران این نوع گردشگری معمولا در ماه‌هایی همچون رمضان و محرم رونق بیشتری دارد. عزاداری‌های ماه محرم یکی از فرصت‌هایی است که شاید بتوان از آن در رونق این نوع گردشگری استفاده کرد. آیین‌های فراوان برگزار شده در سراسر ایران براحتی قابلیت این را دارند، به‌عنوان جاذبه‌ای سفری در فهرست تورهای گردشگری قرار بگیرند.

تنوع بالای سوگواری‌های ایرانیان در سراسر کشور ظرفیت بسیاری در جذب گردشگری دارد، نوع عزاداری در زنجان که به‌عنوان میراث معنوی ثبت شده یا نخل‌گردانی در یزد یا عزاداری نمادین در خرم‌آباد نمونه‌هایی در این حوزه است.

گردشگری با رنگ و بوی سوگ

ماه محرم برای ایرانیان حال و هوای دیگری دارد. حال و هوایی آمیخته با سوگواری سالار شهیدان که ایرانیان از سده‌های پیش تاکنون ارادت خود را به او نشان داده‌اند. در این ماه حتی تا پاسی از نیمه‌شب خیابان‌ها و مساجد و تکایا شاهد حضور مردم عزادار است.هرچند ماهیت سفر و گردشگری تفریح است، اما این یک قالب برای تعریف گردشگری است و می‌توان از این قالب در مواردی همچون عزاداری هم استفاده کرد. تا پیش از این وقتی صحبت از گردشگری فرهنگی و آیینی می‌شد، فقط به تشویق مردم به تماشای آیین‌های عزاداری تاکید می‌شد، اما می‌توان از حضور بیشتر مردم و مسافران در خیابان‌ها هم استفاده کرد و تصمیمی برای آن در نظر گرفت. همان طور که در ماه مبارک رمضان سینماها برنامه‌های شبانه به راه می‌اندازند و اتفاقا رونق خوبی هم دارد، می‌توانیم با استفاده از مفهوم این ماه برنامه‌ای برای مراکز فرهنگی هم در نظر بگیریم.

اهل هر سرزمین و قومیتی که باشیم، دوست داریم به هر جا سفر می‌کنیم با تاریخ و مذهب آنجا آشنا شویم، آداب و رسومش را بشناسیم و با بودن در کنار مردمان آن سرزمین به اندوخته‌ها و اعتقاداتمان اضافه کنیم.

برای بسیاری از افراد، سفر به خارج، تجربه معنوی بازدید از کلیساهای باشکوه، معابد باستانی و دیگر اماکن مذهبی تاریخی است که می‌تواند تاثیر عمیقی بر هر‌کسی که به آنها برخورد داشته باشد؛ بگذارد.

از سال 1928 به بعد تورهای مذهبی به تقسیم‌بندی تورها اضافه شد. هدف از این تورهای مسافرتی آشنایی با مکان‌های مذهبی و زیارتی سراسر دنیاست. از اهرام مصر گرفته تا مساجد و کلیساهای بزرگ جهان، برنامه سفر این دسته از تورهای جهانگردی است. یک‌سوم مسافران جهان،‌ هر ساله به تعطیلات مذهبی می‌روند. منظور از این تعطیلات، سوای زیارت اماکن مقدس، گردش و گفتمان با گروهی است که تشابهات معنوی زیادی با هم دارند.

برخی افراد با توجه به دین خود به این سفرها رغبت نشان می‌دهند. عمدتا آنها تمایل دارند به جاهایی سفر کنند که بتوانند زیارتگاه‌های مذهب خودشان را ببینند. به طور مثال برای مسلمانان جهان، رفتن به شهرها و کشورهای زیارتی مانند، مکه، سوریه، کربلا، مشهد و... اولویت اصلی سفر است. سالانه میلیون‌ها مسافر به این شهرها سفر می‌کنند که بیشتر آنها فقط قصد زیارت از این اماکن مقدس را دارند. کشور رم با وجود شهر واتیکان که
دولت ـ شهری مستقل است، هر ساله مسیحیان زیادی رابه سوی کلیسای «سن‌پتر» بزرگ‌ترین کلیسای جهان می‌کشاند. کلیسای نوتر دام پاریس شهرتی جهانی دارد.

این کلیسا یکی از مهم‌ترین بناهای مذهبی توریستی پاریس و یکی از زیباترین کلیساهای اروپا با قدمتی بیش از 700 سال است و در عین حال یکی از اصلی‌ترین مراکز گردشگری پاریس محسوب می‌شود. لهاسا، پایتخت تبت نیز یکی از بزرگ‌ترین مراکز دینی بوداییان است. هند کشور هفتاد رنگ، مرکز معابد خدایان جور واجور و رنگ به رنگ است و بالاخره کربلای معلا در ماه محرم برای شیعیان جهان یکی از بهترین مقاصد سفر است. شهرت این شهر با نبرد کربلا در دهم محرم 61 هجری قمری پیوند دارد. حرم حسین بن علی(ع) در شهر کربلا یکی از مکان‌های مقدس اسلامی و زیارتگاه شیعیان است.
جمعه 24/8/1392 - 21:43
اخبار

همزمان با فرارسیدن ایام سوگواری حضرت اباعبدالله‌الحسین علیه‌السلام، امسال نیز همچون سال‌های گذشته مجلس عزاداری در حضور رهبر معظم انقلاب برگزار خواهد شد.

همزمان با فرارسیدن ایام سوگواری حضرت اباعبدالله‌الحسین علیه‌السلام، امسال نیز همچون سال‌های گذشته مجلس عزاداری در حضور رهبر معظم انقلاب برگزار خواهد شد.

به گزارش فرهنگ نیوز ، این مراسم از هفتم تا یازدهم محرم (۱۴۳۵ ه. ق) برابر با دوشنبه(۹۲/8/۲۰) تا جمعه(۹۲/8/۲۴)، به مدت ۵ شب، همراه با اقامه‌ی نماز جماعت مغرب و عشاء در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار می‌شود. همچنین هر شب قبل از اقامه‌ی نماز مغرب و عشاء، احکام شرعی توسط حجت‌الاسلام فلاح‌زاده بیان می‌شود.

شب اول حجت الاسلام صدیقی و مهدی سلحشور

شب تاسوعا حجت الاسلام و المسلمین احمد خاتمی ومحمود کریمی

شب عاشوراحجت الاسلام پناهیان و سعید حدادیان

شام غریبان حجت الاسلام عالی و مرتضی طاهری

شب آخر نیز حجت الاسلام رفیعی و محمد طاهری

مراسم عزاداری امام حسین(ع) را در این حسینیه برگزار می‌کنند.

جمعه 17/8/1392 - 23:49
اهل بیت

جوان وقتی سخنان امام حسین(ع) را شنید کمی فکر کرد و شرمنده شد و در برابر واقعیت های گفته شده چاره ای جز توبه نداشت.
جوان وقتی سخنان امام حسین(ع) را شنید کمی فکر کرد و شرمنده شد و در برابر واقعیت های گفته شده چاره ای جز توبه نداشت.

به گزارش فرهنگ نیوز ، جوانی محضر امام حسین علیه السلام رسید و گفت: من مردی گناهکارم و نمی توانم خودم را در انجام گناهان باز دارم، مرا نصیحتی فرما.

امام حسین علیه السلام فرمودند: پنج کار را انجام بده و آنگاه هر چه می خواهی گناه کن.

۱) روزی خدا را مخور و هر چه می خواهی گناه کن.

۲) از حکومت خدا بیرون برو و هر چه می خواهی گناه کن.

۳) جایی را انتخاب کن تا خداوند تو را نبیند و هر چه می خواهی گناه کن.

۴) وقتی عزرائیل علیه السلام برای گرفتن جان تو آمد او را از خود بران و هر چه می خواهی گناه کن.

۵) زمانی که مالک دوزخ تو را به سوی آتش می برد در آتش وارد مشو و هر چه می خواهی گناه کن.

جوان کمی فکر کرد و شرمنده شد و در برابر واقعیت های گفته شده چاره ای جز توبه نداشت.

جمعه 17/8/1392 - 23:49
آلبوم تصاویر

بار دیگر فضای شهر حسینی شده است و مردم سیاه‌پوش در تکایا و هیئات عزاداری در غم مصیبت عظمای مولا و مقتدای خویش ندای «لبیک یا حسین» سر می‌دهند.

خبرگزاری فارس: مجموعه پوسترهایی با موضوع محرم و عاشورا

 

به گزارش خبرگزاری فارس، باز بوی ماه عشق در کوچه‌های غم گرفته شهر پیچیده است و غم بی‌صدای محرم، دل‌های عشاق حسینی را از غم پاییزی رهانیده، انگار دل‌ها آماده سلامی دوباره به ماه محرم حسینی شده‌اند تا هم ‌نوای با ماتم بی بی دو عالم پیام غریبی سید و سالار شهیدان را به گوش جهانیان برسانند.

به مناسبت آغاز ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) مجموعه‌ای از پوسترهای محرم در ادامه می‌آید:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برای دیدن اندازه اصلی تصاویر از اینجا اقدام کنید

http://basijpress.ir/fa/news-details/24421/%D9%85%D8%AC%D9%85%D9%88%D8%B9%D9%87-%D8%A8%D9%86%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D9%87-%DA%86%D8%A7%D9%BE-%D9%85%D8%AD%D8%B1%D9%85/
جمعه 17/8/1392 - 23:44
اهل بیت
پرسش و پاسخ به مناسبت محرم/1

امام صادق علیه‌السلام درباره مجالس عزاداری فرمودند: «إِنَّ تِلْکَ الْمَجالِسَ أُحِبُّها فَأَحْیُوا أمْرَنا؛ این گونه مجالس (شما) را دوست دارم، از این طریق مکتب ما را زنده بدارید!»

خبرگزاری فارس: فلسفه عزاداری و آثار گریستن برای امام حسین(ع) چیست

خبرگزاری فارس ـ گروه آیین و اندیشه: درباره فضیلت گریه و عزاداری بر سالار شهیدان امام حسین علیه‌السلام روایات زیادی وارد شده است و تاکیدات فراوانی در این‌باره از امامان معصوم علیهم‌السلام شده است.

سؤال مهمی که لازم است به آن پاسخ داده شود این است که این‌ همه تاکید بر گریه و عزاداری بر امام حسین علیه‌السلام برای چیست؟ چه فلسفه‌ای دارد؟ چه فوائد و آثاری بر آن مترتب است؟

این پرسش‌ها را در چند مرحله - با استفاده از بیانات و کتاب‌های آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی و آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی - پاسخ می‌گوییم.

خلاصه سؤال‌ها:

چرا باید حادثه عاشورا را گرامى بداریم؟

چرا براى بزرگداشت عاشورا به روش بحث و گفتگو اکتفا نمى‌‌شود؟

چرا باید به یاد وقایع عاشورا عزادارى کرد؟ 

فوائد گریه و عزاداری برای امام حسین (ع) چیست؟

 

1. چرا باید حادثه عاشورا را گرامى بداریم؟

حوادث گذشته هر جامعه مى‌‌تواند در سرنوشت و آینده آن جامعه آثار عظیمى داشته باشد. تجدید آن خاطره‌ها در واقع نوعى بازنگرى و بازسازى آن حادثه است تا مردم از آن جریان استفاده کنند. اگر حادثه مفیدى بوده است و در جاى خود منشأ آثار و برکاتى به شمار مى‌‌رفت، بازنگرى و بازسازى آن مى‌‌تواند مراتبى از آن برکات را داشته باشد.

علاوه بر این، در همه جوامع انسانى مرسوم است که به نوعى، از حوادث گذشته خود یاد مى‌‌کنند؛ آن‌ها را بزرگ شمرده و به آن‌ها احترام مى‌‌گذارند. خواه مربوط به اشخاصى باشد که در پیشرفت جامعه خود مؤثر بوده‌اند، نظیر دانشمندان و مخترعان، و خواه مربوط به کسانى باشد که از جنبه سیاسى و اجتماعى، در رهایى ملت خود نقش مؤثرى داشته‌اند و قهرمان ملى بوده‌اند.

همه عقلاى عالم براى این گونه شخصیت‌ها آیین‌هاى بزرگداشتى را منظور مى‌‌کنند. این کار بر اساس یکى از مقدس‌ترین خواسته‌هاى فطرى است که خدا در نهاد همه انسان‌ها قرار داده است، و از آن به «حس حق شناسى» تعبیر مى‌‌کنیم.

لذا این خواسته فطرى همه انسان‌هاست که در برابر کسانى که به آن‌ها خدمت کرده‌اند حق شناسى و شکرگزارى کنند، آنان را به خاطر داشته باشند و به ایشان احترام بگذارند.

علاوه بر این، یاد آن خاطره‌ها، در صورتى که در سعادت جامعه تأثیرى داشته، مى‌‌تواند عامل مؤثر دیگرى را در زمان بیان خاطره‌ها بیافریند. در این صورت، گویا خود آن حادثه تجدید مى‌‌شود.

از آن‌جا که معتقدیم حادثه عاشورا حادثه عظیمى در تاریخ اسلام بوده است، و نقش تعیین کننده‌اى در سعادت مسلمان‌ها و روشن شدن راه هدایت مردم داشته است، این حادثه در نظر ما بسیار ارزشمند است. از این رو، بزرگداشت و بازسازى این حادثه و به خاطر آوردن آن، موجب مى‌شود تا بتوانیم از برکات آن در جامعه امروز نیز استفاده کنیم.

آنچه دوست و دشمن بر آن اتفاق دارند این است که داستان کربلا، اگر در عالم انسانیت داستان منحصر به فردى نباشد، از وقایع بسیار کم نظیر است.

البته ما بر اساس آنچه از ائمه اطهار علیهم‌السلام دریافت داشته‌ایم، این داستان واقعی را منحصر به فرد مى‌‌دانیم و معتقدیم که نظیر این داستان در گذشته نبوده و در آینده هم نخواهد بود. ولى از جهت احتیاط در سخن و براى این که با کسانى مواجه هستیم که طبعاً از ما دلیل و سند مى‌‌خواهند و براى این که وارد آن بحث‌ها نشویم، مى‌‌گوییم اتفاق نظر همه مورخین و همه آشنایان به تاریخ بشر این است که اگر داستان عاشورا منحصر به فرد نباشد، از کم نظیرترین داستان‌‌هاى عالم است؛ داستانى که هم از نظر کیفیت وقوع، هم از نظر عظمت مصیبت، و هم از نظر بقاى خاطره آن در میان مردم و آثار اجتماعى که بر آن مترتب مى‌‌شود، با هیچ ماجراى دیگرى قابل مقایسه نیست. خود همین تکرار عزادارى‌هایى که در کشور خودمان مى‌‌بینیم، مى‌‌تواند براى ما عامل هشدار دهنده و بیدارکننده‌اى باشد که هیچ حادثه دیگرى با این حادثه قابل مقایسه نیست. حادثه‌اى که براى آن این همه وقت صرف مى‌‌شود، این همه هزینه مى‌‌شود و این همه اشک‌ها ریخته مى‌‌شود، با چه حادثه و پیشامدى قابل تشبیه است؟

این عزادارى‌ها مخصوص کشور ما نیست. در دورترین نقطه‌هاى جهان در ایام محرم و صفر و به خصوص روز عاشورا برنامه‌هایى برگزار مى‌شود. در نیویورک که یکى از بزرگ‌ترین شهرهاى دنیاست، در روز عاشورا از طرف شیعیان پاکستانى، ایرانى، عراقى، لبنانى و بعضى از کشورهاى دیگر، دسته سینه زنى راه مى‌‌افتد به طورى که توجه همه مردم را به خود جلب مى‌‌کند. بزرگ‌ترین خیابان این شهر، پر از جمعیت مى‌‌شود.

علاوه بر شیعیان، در بسیارى از کشورهاى سنى نشین هم در ایام عاشورا چنین مراسمى از سوى اهل سنت برگزار مى‌‌شود؛ یا اگر شیعیان جلساتى تشکیل مى‌‌دهند، برادران اهل تسنن، خود را موظف مى‌‌دانند که در این مراسم شرکت کنند. بسیارى از برادران اهل تسنن ما در شبه قاره هند، هم در هندوستان که تعداد مسلمانان آن، دو برابر جمعیت کل ایران است و هم در بنگلادش و پاکستان، به عنوان اداى اجر رسالت، بر خود واجب مى‌‌دانند که در مراسم عزادارى سیدالشهداء علیه‌السلام شرکت کنند.

بلکه حتى بت پرستانى که به شریعت اسلام معتقد نیستند، به لحاظ برکاتى که از عزادارى سیدالشهداء علیه‌السلام دیده‌اند مراسم عزادارى بر پا مى‌‌کنند و نذورات فراوانى براى برگزارى مراسم سیدالشهداء علیه‌السلام دارند. این‌ها مواردى است که در تمام دنیا دیده مى‌‌شود لذا هیچ حادثه‌اى را در عالم نمى‌‌توانیم نشان دهیم که چنین تأثیرى داشته باشد و ملت‌هاى مختلف را تحت تأثیر قرار داده باشد.

به این مطالب، فداکارى‌هایى را که شیعیان در طول تاریخ کرده‌اند اضافه کنید. این فداکارى‌ها براى این بوده است که بتوانند این مراسم را برگزار کنند و بتوانند به زیارت قبر سیدالشهداء علیه‌السلام نایل شوند.

همیشه برگزارى این گونه مراسم و زیارت قبر آن حضرت علیه‌السلام به این راحتى نبوده است. البته الآن هم خیلى راحت نیست؛ ولى زمانى بود که اگر کسى مى‌‌خواست براى زیارت قبر سیدالشهداء علیه‌السلام برود، باید جان خود را کف دست بگیرد. مأموران دولت عباسى، به خصوص در زمان متوکل، آنچنان سخت گیرى مى‌‌کردند که کسى جرأت نکند به نزدیک حرم حسینى برسد. حتی قبر سیدالشهداء علیه‌السلام را خراب کردند، بر آن آب بستند و زمینش را شخم زدند، براى این که به کلى آثار این قبر محو شود. ولى شیعیان براى آن که بتوانند حتى قبر سیدالشهداء را زیارت کنند، حاضر شدند دست بدهند، پا بدهند، جان بدهند، اما بروند و از نزدیک سلام بدهند. چنین چیزى قطعاً در تاریخ بشر نمونه ندارد. اگر از هر جهت دیگر بگوییم شباهتى با سایر حوادث دارد، از این جهت شباهتى با هیچ حادثه‌اى ندارد.

2. چرا براى بزرگداشت عاشورا به روش بحث و گفتگو اکتفا نمى‌‌شود؟

جواب این است که البته بحث درباره شخصیت سیدالشهداء علیه‌السلام، تشکیل میزگردها، کنفرانس‌ها، سخنرانى‌ها، نوشتن مقالات و امثال این قبیل کارهاى فرهنگى، علمى و تحقیقات، بسیار مفید و لازم است و در جامعه ما نیز انجام مى‌‌شود و به برکت نام سیدالشهداء علیه‌السلام و عزادارى آن حضرت، بحث، گفتگو و تحقیقات زیادى پیرامون این امور صورت مى‌‌گیرد و مردم نیز معارف را فرا مى‌‌گیرند. اما آیا براى این که ما از حادثه عاشورا بهره بردارى کامل کنیم، این اقدامات کافى است؟ یا این که امور دیگرى نیز مثل همین گریه و عزادارى‌‌ها به جاى خود لازم است؟

جواب دادن به این سؤال متوقف بر این است که ما نظرى روان شناسانه به انسان بیندازیم و ببینیم عواملى که در رفتار آگاهانه ما مؤثر است فقط عامل شناختى و معرفت است یا عوامل دیگرى هم در شکل دادن رفتارهاى اجتماعى ما موثر است.

هنگامى که در رفتارهاى خود دقت کنیم در مى‌‌یابیم که در رفتارهاى ما دست کم دو دسته از عوامل نقش اساسى ایفا مى‌‌کنند. یک دسته عوامل شناختى، که موجب مى‌‌شود انسان مطلبى را بفهمد و بپذیرد.

طبعاً مطلب مورد نظر از هر مقوله‌اى که باشد، متناسب با آن از استدلال عقلى، تجربى و یا راههاى دیگر استفاده مى‌‌شود. قطعاً شناخت در رفتار ما تأثیر زیادى دارد، اما یگانه عامل مؤثر نیست.

عوامل دیگرى هم هستند که شاید تأثیر آن‌ها در رفتار ما بیش‌تر از شناخت باشد. این عوامل را به طور کلى انگیزه‌ها، و به تعبیرات دیگرى احساسات و عواطف، تمایلات، گرایش‌ها، میل‌ها، غرائز و عواطف مى‌‌نامند.

این‌ها سلسله‌اى از عوامل درونى و روانى است که در رفتار ما مؤثر است. هرگاه شما رفتار خود را تحلیل کنید، خواه رفتار مربوط به زندگى فردى شما باشد، و خواه رفتار خانوادگى، رفتار اجتماعى، یا رفتار سیاسى شما باشد، مى‌‌بینید عامل اصلى که شما را به انجام آن رفتار واداشته است همین عوامل تحریک کننده و برانگیزاننده است.

عاملى باید در درون ما باشد تا ما را برانگیزاند. باید براى هر کارى میلى داشته باشیم تا آن کار را انجام دهیم. باید شور و شوقى نسبت به انجام آن کار پیدا کنیم، علاقه‌اى نسبت به آن کار داشته باشیم تا بر انجام آن اقدام کنیم و دیگر این که باید بدانیم به چه دلیل باید این کار را انجام دهیم؟ این کار، براى ما چه فایده‌اى دارد؟ و چگونه باید آن را انجام دهیم؟ مواردى از این قبیل از جمله عوامل شناختى است. این عوامل را باید به دقت مورد مطالعه قرار داد و از طریق تجربه یا استدلال فرا گرفت. لازم است با مراجعه به منابع، متناسب با کارى که مى‌خواهیم انجام دهیم شناختهاى لازم را به دست آوریم. اما فقط شناختْ، کافى نیست تا ما را به حرکت درآورد.

عامل روانى دیگرى نیاز داریم تا ما را به سوى کار برانگیزاند و به طرف انجام کار سوق دهد. این گونه عوامل را انگیزه‌هاى روانى مى‌‌نامند. اسم‌هاى دیگرى هم دارد؛ احساسات و عواطف و مانند آنها. این عوامل در مجموع، میل به حرکت را در انسان به وجود مى‌‌آورد، عشق به انجام کار را ایجاد مى‌‌کند، و شور و هیجان به وجود مى‌‌آورد. تا این عوامل نباشد کار انجام نمى‌‌گیرد. حتى اگر انسان به یقین بداند که فلان ماده غذایى براى بدن او مفید است، اما تا اشتها نداشته باشد و یا تا اشتهاى او تحریک نشود، به سراغ خوردن آن غذا نمى‌‌رود.

اگر فرضاً اشتهاى کسى کور شود، و یا به بیمارى مبتلا شود که اشتها پیدا نکند، هر چه به او بگویند که این ماده غذایى براى بدن او خیلى مفید است، تمایلى به خوردن آن پیدا نمى‌‌کند؛ پس غیر از آن دانستن باید این میل و انگیزه نیز در درون انسان باشد. مسائل اجتماعى و سیاسى هم همین حکم را دارد. هر چه شخص بداند فلان حرکت اجتماعى خوب و مفید است، تا انگیزه‌اى براى انجام آن حرکت نداشته باشد حرکتى انجام نمى‌‌دهد. مى‌‌گوید قبول دارم که انجام آن خوب است، اما من باید انگیزه‌اى داشته باشم، عاملى باید مرا به حرکت درآورد تا آن کار را انجام دهم.

از این رو، شناخت امام حسین علیه‌السلام و اهداف ایشان، خود به خود براى ما حرکت آفرین نمى‌‌شود. هنگامى دانستن و به یاد آوردن آن خاطره‌ها ما را به کارى مشابه کار امام علیه‌السلام و به پیمودن راه او وا مى‌‌دارد که در ما نیز انگیزه‌اى به وجود آید و بر اساس آن، ما هم دوست داشته باشیم آن کار را انجام دهیم.

خودِ شناخت، این میل را ایجاد نمى‌‌کند؛ بلکه باید عواطف ما تحریک شود و احساسات ما برانگیخته شود تا این که ما هم بخواهیم کارى مشابه کار او انجام دهیم.

جلسات بحث و گفتگو و سخنرانى‌ها مى‌‌تواند آن بخش اول را تأمین کند، یعنى شناخت لازم را به ما بدهد. اما عامل دیگرى هم براى تقویت احساسات و عواطف لازم داریم، البته خود شناخت، یادآورى و مطالعه یک رویداد مى‌‌تواند نقشى داشته باشد، اما نقش اساسى را چیزهایى ایفا مى‌‌کند که تأثیر مستقیمى بر احساسات و عواطف ما داشته باشد.

ما مى‌‌دانیم امام حسین علیه‌السلام روز عاشورا چگونه به شهادت رسید، اما آیا دانسته‌هاى ما اشک ما را جارى مى‌‌کند؟ وقتى در مجالس شرکت مى‌‌کنیم و مرثیه خوان مرثیه مى‌خواند، مخصوصاً اگر لحن خوبى هم داشته باشد و به صورت جذابى داستان کربلا را براى شما بیان کند، آن گاه مى‌‌بینید که بى اختیار اشک جارى مى‌‌‌شود. این شیوه مى‌‌تواند در تحریک احساسات تأثیرى داشته باشد که خواندن و دانستن چنان اثرى را ندارد.

هر اندازه این‌ها در برانگیخته‌تر شدن عواطف و احساسات ما مؤثرتر باشد، حادثه عاشورا در زندگى ما مؤثرتر خواهد بود.

بنابراین صِرف بحث و بررسى عالمانه واقعه عاشورا نمى‌‌تواند نقش عزادارى را ایفا کند. باید صحنه‌هایى در اجتماع به وجود آید که احساسات مردم را تحریک کند. همین که صبح از خانه بیرون مى‌‌آیند مى‌‌بینند شهر سیاه پوش شده است، پرچم‌هاى سیاه نصب شده است، خود این تغییر حالت، دل‌ها را تکان مى‌دهد. گرچه مردم مى‌‌دانند محرم است، اما دیدن پرچم سیاه اثرى را در دل آن‌ها مى‌‌گذارد که دانستن این که محرم است آن اثر را نمى‌‌گذارد. راه انداختن دسته‌هاى سینه زنى با آن شور و هیجان خاص خود مى‌‌تواند آثارى را به دنبال داشته باشد که هیچ کار دیگر آن آثار را ندارد.

این جا است که متوجه مى‌‌شویم چرا امام راحل (قدس سره) بارها مى‌‌فرمود آنچه داریم از محرم و صفر داریم. چرا این همه اصرار داشت که عزادارى به همان صورت سنتى برگزار شود. چون در طول سیزده قرن تجربه شده بود که این امور نقش عظیمى در برانگیختن احساسات و عواطف دینى مردم ایفا مى‌‌کند و معجزه مى‌‌آفریند. تجربه نشان داد که بیش‌تر پیروزى‌هایى که در دوران انقلاب و یا در دوران جنگ در جبهه‌ها حاصل شد، در اثر شور و نشاطى بود که مردم در ایام محرم و عاشورا و به برکت نام سیدالشهداء علیه‌السلام حاصل مى‌‌کردند.

3. چرا باید به یاد وقایع عاشورا عزادارى و گریه کرد؟ 

موضوع دیگرى که در این جا مطرح مى‌‌شود این است که راه برانگیختن احساسات و عواطف عزادارى و گریه نیست. عواطف انسان ممکن است با مراسم جشن و سرور هم تحریک شود. چرا براى تحریک احساسات از مراسم شاد استفاده نمى‌‌کنید؟ چرا باید گریه کرد و عزاداری کرد؟

جواب این است که احساسات و عواطف انواع مختلفى دارد. تحریک هر نوع احساسات و عواطف، باید با حادثه مربوط متناسب باشد. حادثه‌اى که بزرگ‌ترین نقش را در تاریخ اسلام ایفا کرد، حادثه شهادت ابى عبد الله الحسین بود. او بود که مسیر تاریخ اسلام را عوض کرد. او بود که درسى براى حرکت، براى نهضت، براى مقاومت و براى استقامت تا روز قیامت به انسان‌ها داد. براى آن که آن خاطره تجدید شود، فقط مجلس جشن و شادى کافى نیست. باید کارى متناسب با آن حادثه انجام داد. یعنى باید کارى کرد که حزن مردم برانگیخته شود، اشک از دیده‌ها جارى شود، شور و عشق در دل‌ها پدید آید و در این حادثه چیزى که مى‌‌تواند چنین نقشى را بیافریند، همین مراسم عزادارى و گریستن و گریاندن دیگران است؛ در حالى که خندیدن و شادى کردن هیچ وقت نمى‌‌تواند این نقش را ایفا کند.

خندیدن هیچ وقت آدم را ظلم‌ستیز و شهادت‌طلب نمى‌‌کند. این قبیل مسائل عشق دیگرى مى‌‌خواهد که از سوز و اشک و شور پدید مى‌‌آید. راه آن هم همین عزادارى‌ها است.

4. فوائد گریه و عزاداری برای امام حسین (ع) چیست؟

الف) حفظ مکتب اهل بیت (ع) به عنوان اسلام ناب و خالص‏

مجالس عزاى امام حسین علیه‌السلام عامل فوق‌العاده نیرومندى براى بیدارى مردم است و راه و رسمى است که آن حضرت آن را به پیروان خود آموخته تا ضامن تداوم و بقاى اسلام باشد.

اهمّیّت برپایى این مجالس و رمز تأکید ائمّه اطهار علیهم‌السلام بر حفظ آن، آنگاه روشن‌‏تر مى‌‏شود که ملاحظه کنیم شیعیان در عصر صدور این روایات به شدّت در انزوا به سر مى‌‏بردند و تحت فشارهاى گوناگون حکومت امویان و عبّاسیان چنان گرفتار بودند که قدرت بر انجام کوچکترین فعّالیّت و حرکت سیاسى و اجتماعى نداشتند و چیزى نمانده بود که به کلّى منقرض شوند ولى مجالس عزاى امام حسین علیه‌السلام آنان را نجات داد و در پناه آن، تشکّل و انسجام تازه‌‏اى یافتند و به صورت قدرتى چشمگیر در صحنه جامعه اسلامى ظاهر شده و باقى ماندند.

به همین دلیل، برپایى این مجالس در روایات به عنوان «احیاى امر اهل‌‏بیت علیهم‌السلام» تعبیر شده است.

امام صادق علیه‌السلام در مورد این گونه مجالس فرمودند: «إِنَّ تِلْکَ الْمَجالِسَ أُحِبُّها فَأَحْیُوا أمْرَنا؛ این گونه مجالس (شما) را دوست دارم، از این طریق مکتب ما را زنده بدارید!».

امام خمینى (قدس سره) در تعبیر جامعى مى‌‏فرماید: «همه ما باید بدانیم که آنچه موجب وحدت بین مسلمین است، این مراسم سیاسى، مراسم عزادارى ائمّه اطهار علیهم‌السلام به ویژه سیّد مظلومان و سرور شهیدان حضرت اباعبداللَّه الحسین علیه‌السلام است که حافظ ملّیّت مسلمین به ویژه شیعیان ائمّه اثنى‌‏عشر- علیهم صلوات اللّه و سلّم- مى‌‏باشد».

حتّى غیر مسلمانان هم به این امر اعتراف دارند. «ژوزف فرانسوى» در کتاب «اسلام و مسلمانان» ضمن اشاره به اندک بودن شمار شیعیان در قرون اوّلیّه اسلام، به خاطر عدم دست‌رسى آنان به حکومت، و ظلم و ستم حاکمان بر آنان و قتل و غارت اموالشان در تحلیل جالبى مى‌‏نویسد: «یکى از امامان شیعه، آنان را دستور تقیّه داد تا جانشان از گزند بیگانگان محفوظ باشد و همین امر باعث شد که شیعیان کم کم قدرت پیدا کنند و این بار دشمن بهانه‌‏اى نیافت تا به واسطه آن شیعیان را بکشد و اموالشان را غارت نماید. شیعیان مجالس و محافل مخفیانه‌‏اى را تشکیل دادند و بر مصائب حسین علیه‌السلام گریه مى‌‏کردند. این عاطفه و توجّه قلبى در دلهاى شیعیان استحکام یافت و کم کم زیاد شد و پیشرفت کردند ...

بزرگترین عامل این پیشرفت برپا کردن عزادارى حسین (علیه‌السلام) مى‌‏باشد که دیگران را به سوى مذهب شیعه دعوت مى‏‌کند ... هر یک از شیعیان در حقیقت مردم را به سوى مذهب خود مى‏‌خوانند بى آن‏که مسلمانان دیگر متوجّه بشوند. بلکه خود شیعیان هم‏ (شاید) به فایده‌‏اى که در این کارهایشان وجود دارد متوجّه نیستند و گمان مى‌‏کنند تنها ثواب اخروى کسب مى‏‌کنند».

ب) اتحاد شیعیان و تزلزل حکومت‌های فاسد

ائمّه اطهار علیهم‌السلام با تأکید بر برگزارى مراسم عزادارى حسینى علیه‌السلام، برنامه آن حضرت را «محورى» براى وحدت و اتحاد مردم قرار دادند به گونه‌‏اى که امروزه در ایّام شهادتش میلیون‌ها انسان با اختلاف طبقات و نژاد و مذهب در هر کوى و برزن به عزادارى آن حضرت بپاخاسته و گرد بیرق حسینى اجتماع مى‏‌کنند.

هر ملّتى براى بقا و موفّقیّت خویش محتاج به عامل وحدت و اجتماع است. بدون شک بهترین عامل وحدت پیروان اهل بیت علیهم‌السلام که با کمترین زحمت و کمترین هزینه مى‌‏تواند توده‌‏هاى میلیونى را حول یک محور جمع کند، همین مراسم عزادارى حسینى است.

به یقین اگر ملّتى از چنین قدرتى برخوردار باشد که بتواند در کوتاه‌ترین فرصت و با کمترین تبلیغات، نیروهاى متفرّق خویش را گردآورى کرده و سازماندهى کند، مى‏‌تواند هر مانعى را از سر راه پیشرفت خود بر دارد.

در واقع ائمّه اطهار علیهم‌السلام با ترغیب مردم به اقامه مجالس حسینى از پراکندگى نیروها جلوگیرى به عمل آوردند و توده‌‏هاى متفرّق را بسیج کردند و با ایجاد وحدت و یکپارچگى در میان آنها قدرت عظیمى را به وجود آوردند.

حرکت خودجوش میلیونى مردم مسلمان ایران در نهضت شکوهمند انقلاب اسلامى در ماه محرّم و صفر به ویژه روزهاى تاسوعا و عاشورا که لرزه بر اندام طاغوتیان مى‌‏انداخت سرّ تأکید ائمّه اطهار علیهم‌السلام بر محور قراردادن امام حسین علیه‌السلام را روشن‏‌تر مى‏‌کند.

«ماربین آلمانى» در اثر خود مى‏‌نویسد: «بى اطّلاعى بعضى از تاریخ نویسان ما موجب شد که عزادارى شیعه را به جنون و دیوانگى نسبت دهند؛ ولى اینان گزافه گفته و به شیعه تهمت زده‏‌اند. ما در میان ملل و اقوام، مردمى مانند شیعه پرشور و زنده ندیده‌‏ایم، زیرا شیعیان به واسطه بپا کردن عزادارى حسینى سیاست‏‌هاى عاقلانه‌‏اى را انجام داده و نهضت‏‌هاى مذهبى ثمر بخشى را به وجود آورده‌‏اند».

همین نویسنده آلمانى مى‌‏گوید: «هیچ چیز مانند عزادارى حسینى نتوانست بیدارى سیاسى در مسلمانان ایجاد کند».

مخالفت دشمنان اسلام با اقامه این مجالس و تلاش آنها در جهت به تعطیلى کشاندن آن، حتّى اقدام آنان بر انهدام قبر امام حسین علیه‌السلام و مانع شدن از زیارت قبر آن حضرت، خود شاهد دیگرى است که حکومت‌‏ها تا چه اندازه از این نیروى عظیم وحشت داشته و دارند.

با نگاهى گذرا به تاریخ اسلام بعد از حادثه کربلا مى‏بینیم این مجالس و پیام‏هاى عاشورایى تا چه اندازه سرمشق قیام‏‌هاى مجاهدان راه خداوند در مقابل گردنکشان و طاغوتیان بوده است.

ج) خودسازى و تربیت دینى (الگوپذیرى)/ دانشگاهی برای تعلیم عقاید،‌اخلاق و احکام

مجالس عزاى امام حسین علیه‌السلام مجالس تحوّل روحى و مرکز تربیت و تزکیه نفس است. در این مجالس مردمى که با گریه بر مظلومیّت امام حسین علیه‌السلام آن حضرت را الگو قرار مى‌‏دهند، در واقع زمینه تطبیق اعمال و کردار خویش و همرنگى و سنخیّت خود را با سیره عملى آن حضرت فراهم مى‌‏سازند.

تأثیر عمیق این مجالس به قدرى است که افراد زیادى در این مجالس، دگرگونى عمیقى یافته و تصمیم بر ترک گناه و معصیت مى‏‌گیرند، و چه بسا اشخاص گمراهى که با شرکت در این مجالس تنبّه حاصل کرده و راه نجات را پیدا مى‌‏کنند.

این مجالس به آدمى درس عزّت، آزادگى، ایثار، فداکارى و درس تقوى و اخلاق مى‌‏آموزد. این مجالس مهد پرورش انسان‏هاى حق طلب و عدالت ‏گستر و شجاع است.

اضافه بر این، در طول تاریخ این جلسات به مثابه کلاس‌‏هاى درس و دانشگاهی براى مردم بوده است و آنان را با معارف و حقایق دینى، تاریخ، رجال، احکام و موضوعات گوناگون دیگر آشنا مى‏‌کرده است، و یکى از مؤثّرترین پایگاه‌‏هاى خودسازى و تهذیب نفوس و تربیت اخلاق بوده است.

ائمّه اطهار علیهم‌السلام با گشودن این باب، و تشویق مردم به شرکت در این محافل در واقع همه را به تحصیل و تربیت در این دانشگاه حسینى دعوت کردند. شور و هیجان جوانان بسیجى در جبهه‌‏هاى نبرد در جنگ تحمیلى هشت ساله به ویژه در شبهاى عملیّات و لحظه شمارى آنان براى فداکارى و ایثار و نیل به شهادت، گواه روشنى بر تأثیرعمیق مجالس حسینى است.

د) تجلیل از مجاهدت امام علیه‌السلام و تعظیم شعائر

اساساً سوگوارى در مرگ اشخاص یک نوع تعظیم و احترام به آنان و رعایت موقعیّت و شخصیّت‏‌شان محسوب مى‏‌شود؛ پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله مى‌‏فرماید: «مَیِّتٌ لابَواکِیَ عَلَیْهِ، لا إِعْزازَ لَهُ؛ مرده‏‌اى که گریه کننده‏‌اى نداشته باشد عزّتى ندارد!»

مخصوصاً سوگوارى در مرگ مردان الهى، از مصادیق بارز تعظیم شعائر الهى بوده و تجلیل از عقیده و راه و رسم و مجاهدت و تلاش آنان محسوب مى‏‌شود. از این رو، رسول خدا صلى الله علیه و آله هنگام بازگشت از جنگ احد وقتى که مشاهده کرد خانواده‌‏هاى شهداى قبیله «بنى اشهل» و «بنى ظفر» براى شهیدان خود گریه مى‌‏کنند، ولى عموى بزرگوارش حضرت حمزه گریه کننده‌‏اى ندارد، فرمود: «لکِنَّ حَمْزَةُ لابَواکِیَ لَهُ الْیَوْمَ؛ امّا امروز حمزه، گریه کننده‌‏اى ندارد!».

زنان مدینه با شنیدن این سخن در خانه حضرت حمزه اجتماع کرده و به سوگوارى پرداختند و بدین وسیله شخصیّت عظیم حضرت حمزه مورد تجلیل و تکریم قرار گرفت.

و نیز آنگاه که خبر شهادت جعفر طیّار در جنگ موته به مدینه مى‌‏رسد، پیامبر صلى الله علیه و آله‏ براى گفتن تسلیت نخست به خانه جعفر رفت، سپس به خانه فاطمه زهرا علیهاالسلام آمد، و آن بانوى بزرگ را در حال گریه و سوگوارى دید، فرمود: «عَلى‏ مِثْلِ جَعْفَرٍ فَلْتَبْکِ الْبَواکِی؛ به راستى براى شخصیّتى چون جعفر باید گریه کنندگان گریه کنند!»

قرآن کریم در مورد گروهى از قوم موسى که راه تباهى و فساد را در پیش گرفتند و سرانجام در اثر نفرین آن حضرت به هلاکت رسیدند، آنان را لایق تجلیل و گریه ندانسته و مى‏‌فرماید: «فَمَا بَکَتْ عَلَیْهِمُ السَّمَاءُ وَالْأَرْضُ وَمَا کَانُوا مُنظَرِینَ»؛ نه (اهل) آسمان بر آنان گریستند و نه (اهل) زمین!

از این تعبیر به خوبى استفاده مى‌‏شود که لیاقت گریه دیگران را نداشتن نوعى حقارت و بى ارزشى است.

از این رو، در سفارش‏‌هاى ائمّه اطهار علیهم‌السلام مى‏‌بینیم که مى‌‏فرمودند: چنان در میان مردم منشأ آثار خیر و برکت باشید که بر مرگتان بگریند و از شما تجلیل کنند!

امیرمؤمنان علیه‌السلام فرمود: «خالِطُوا النَّاسَ مُخالَطَةً إِن مِتُّمْ مَعَها بَکَوْا عَلَیْکُمْ وَ إِنْ عِشْتُمْ حَنُّوا إِلَیْکُم؛ با مردم آنچنان معاشرت کنید که اگر بمیرید بر مرگ شما اشک بریزند و اگر زنده بمانید به شما عشق بورزند».

بنابراین، اقامه عزادارى براى امام حسین علیه‌السلام آن شخصیّت ممتاز و بى نظیرى که خود از خاندان عصمت و طهارت بود و از اولیاى الهى و امامان معصوم است، علاوه بر تجلیل از مقام شامخ آن امام همام، از مصادیق روشن تعظیم شعائر الهى است که: «وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ»؛ هر کس شعائرالهى را بزرگ‏ دارد، این کار نشانه تقواى دلهاست.

چگونه چنین نباشد و حال آن که صفا و مروه با این که مکانى بیش نیستند، چون یاد و ذکر الهى در آنجا زنده مى‏‌شود، از شعائر الهى شمرده است. «إِنَّ الصَّفا وَ الْمَرْوَةَ مِنْ شَعائِرِ اللَّهِ»؛ صفا و مروه از شعائر (و نشانه‏‌هاى) خداست.

به یقین، امام حسین علیه‌السلام که تمام هستى خویش را یکجا با خداوند معامله کرد و مخلصانه از همه چیزش در راه خدا گذشت، از عظیم‏‌ترین شعائر الهى است و برپایى مجالس عزا براى آن حضرت، تعظیم یکى از بزرگترین شعائر الهى محسوب مى‏‌شود که آثار مثبت فردی و اجتماعی بی‌شماری دارد.


جمعه 17/8/1392 - 23:44
سلامت و بهداشت جامعه


با تلاش تکنسین‌های فوریت‌ های پزشکی شهرستان اصفهان مرد 32 ساله پس از ایست کامل قلبی تنفسی به زندگی بازگشت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ؛  به نقل از روابط عمومی حوادث و فوریت‌های پزشکی استان اصفهان، ساعت 11:38 سه شنبه 4 تیرماه 92، در تماس با اتاق فرمان فوریت‌های پزشکی اصفهان اعلام شد مردی 32ساله دارای دچار کاهش هوشیاری شده و تقاضای امدادرسانی دارد.

این گزارش حاکی است، بلافاصله پس از دریافت گزارش حادثه، واحد امدادی اورژانس پیش‌ بیمارستانی 115 بر بالین بیمار حاضر شده و پس از بررسی علایم حیاتی بیمار دریافتند که وی دچار ایست قلبی تنفسی شده است لذا عملیات احیای قلبی ریوی شامل، باز کردن راه هوایی ، انجام ماساژ قلبی و دارو درمانی را بر روی وی انجام دادند و سرانجام پس از 20 دقیقه تلاش مداوم از سوی کارشناسان اورژانس (115) علائم حیاتی این مرد 32 ساله بازگشت و پس از انتقال به اورژانس بیمارستان غرضی منتقل شد.

گفتنی است آقایان محمد حیدرپور و هادی فتاحی‌، تکنسین‌های حاضر در این عملیات احیای موفقیت‌‌آمیز بودند.

جمعه 7/4/1392 - 21:52
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته