• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 195
تعداد نظرات : 55
زمان آخرین مطلب : 3677روز قبل
رمضان
تاثیر روزه بر کاهش و افزایش وزن

ماه رمضان و روزه داری با تغییر رژیم معمول روزانه و وعده‌های غذایی، در دریافت میزان انرژی روزانه تغییراتی به وجود می‌آورد. گذشته از تغییر زمان وعده‌ها، مواد غذایی كه در این ماه وارد الگوی مصرف روزانه می‌شوند نیز تغییراتی را در همین روند ایجاد می‌كنند.

این تغییرات برای كسانی كه به هر دلیل از رژیم غذایی خاصی در روزهای عادی پیروی می‌كرده‌اند مهم تلقی می‌شود، برای مثال افرادی كه برای افزایش وزن تلاش می‌كنند و یا آنهایی كه برای كاهش وزن خود به رژیم لاغری روی آورده‌اند، در معرض این تغییرات قرار می‌گیرند و چنانچه نتوانند خود را با این تغییرات وفق داده و برنامه غذایی خود را با این تغییرات متناسب كنند، ممكن است در ادامه رژیم‌های غذایی خود با شكست مواجه شوند.



یكی از مهم ترین فواید روزه‌داری، بهبود وضعیت بدن و تناسب اندام است كه با سوخت بافت چربی و كاهش انرژی دریافتی میسر می‌شود، بنابراین در صورتی كه فرد روزه‌دار توصیه‌های بهداشتی را رعایت كند، به طور طبیعی پس از ماه رمضان، به دلیل كاهش چربی‌های بدن باید تا چند كیلوگرم كاهش وزن پیدا كند.
روزه و كاهش وزن

این روزها سفره‌های سحری وافطار خیلی‌ها با انواع غذاهای چرب و شیرین مانند حلوا، کاچی، خرما، شله‌زرد، شیربرنج چرب و شیرین و بالاخره زولبیا و بامیه رنگین می‌شود. نتیجه اینکه پس از یک ماه روزه‌داری نه تنها وزن کم نمی‌کنیم، بلکه با چند کیلو اضافه وزن دوباره به رژیم غذایی معمول خود برمی‌گردیم و روند چاقی و اضافه وزن را با الگوی غذایی غلط همچنان دنبال می‌کنیم. تهیه انواع و اقسام خوراکی‌ها، شیرینی‌های گوناگون در مهمانی‌های افطار نه تنها موجب از بین بردن آثار معنوی روزه می شود، بلکه با اسراف و پرخوری سرانجام اضافه وزن و چاقی را به همراه دارد.

چاقی با ذخیره بیش از حد انرژی به صورت چربی در بدن تعریف می‌شود. این مشكل در اثر عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی ایجاد می‌شود. چاقی از عوامل خطر بروز بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا، افزایش چربی‌های خون، دیابت نوع دو، بیماری‌های قلبی عروقی و بعضی از انواع سرطان‌ها است.

بر اساس تحقیقات انجام شده حدود 60 درصد جمعیت میانسال كشور مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند. با توجه به شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در این گروه سنی و نقش چاقی به عنوان عامل خطر در بروز بیماری‌های مزمن و عواقب اقتصادی و اجتماعی آن، لزوم توجه به این معضل بهداشتی بیش از پیش آشكار می‌شود. به ویژه آن که تحقیقات نشان داده است حتی مقادیر متوسط كاهش وزن به میزان 5 تا 10 درصد، در كاهش خطر بروز بیماری‌های مرتبط با چاقی بسیار موثر است.

بیماری‌های مرتبط با چاقی و عوارض ناشی از آنها باعث ایجاد بار مالی بر كشور می‌شود، به طوری كه بر اساس برآوردها هزینه ناشی از چاقی 2 تا 8 درصد كل بودجه مراقبت‌های بهداشتی را در بر‌می‌گیرد. با توجه به این نکات مشخص می‌شود كسانی كه برای كاهش وزن خود تلاش می‌كنند، باید در این ایام نیز مراقب دریافت كالری خود باشند تا تلاش‌های آنها بیهوده نشود.
یك نكته قابل تامل

یكی دیگر از مشكلاتی كه ممكن است به علت ناترازی تغذیه‌ای طی ماه رمضان به وجود آید، افزایش چربی‌های خون بر خلاف انتظار است. بسیاری از افراد طی این ماه دچار بد خوری و یا پُرخوری می‌شوند و در مصرف مواد غذایی افراط می‌كنند، به گونه‌ای كه ممكن است حتی در عین كاهش وزن، میزان چربی خونشان افزایش یابد. علت اصلی این مشكل افراط در مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی چرب ناسالم از جمله زولبیا و بامیه است.

با برنامه ‌ریزی درست برای تغذیه و مصرف صحیح مواد غذایی در این ماه و پرهیز از زیاده روی در خوردن غذا، می‌توان از برکات معنوی این ماه سود بیشتری جست و فواید بهداشتی روزه را به دست آورد.

مصرف بی‌رویه این مواد غذایی می‌تواند متابولیسم (سوخت وساز) بدن را مختل كرده و عوارضی برای بدن ایجاد كند. بنابراین باید از مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ كرده به شدت خودداری كرد، چون بر خلاف آنچه مردم گمان می‌كنند كه طی ماه رمضان به واسطه روزه گرفتن وزن افراد كم می‌شود و همچنین افرادی كه دچار چربی خون بالا هستند، چربی خون آنها كاهش می‌یابد، در بسیاری از موارد مشاهده شده كه پس از ماه رمضان نه تنها كاهش وزن ایجاد نشده، بلكه موجب افزایش وزن و چربی خون هم شده است.

اگر روزه‌داری به شیوه صحیح انجام شده باشد، می‌تواند با كاهش كالری دریافتی، نوع خوب كلسترول یا HDL را در بدن افزایش داده و موجب كاهش كلسترول بد یا LDL شود، در غیر این صورت كلسترول بد خون افزایش می‌یابد.

به علاوه مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار موجب بی‌اشتهایی در هنگام سحر می‌شود، چون هضم چربی‌ها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی‌تر است. خوردن خوراكی‌ها و مواد غذایی تا دیر وقت و به تاخیر انداختن زمان خواب، موجب بی‌اشتهایی و بی‌حوصلگی هنگام سحر می‌شود، بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود، مشكلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد.
روزه و افزایش وزن

بر خلاف افراد چاق، افراد لاغری كه برای افزایش وزن تلاش می‌كنند، سوال می‌كنند كه چگونه می‌توانند طی ماه رمضان، به رژیم خود ادامه دهند.

در پاسخ به این گروه موارد زیرتوصیه می‌شود:

شما می‌توانید در طول ماه مبارك رمضان نیز از رژیم افزایش وزن خود پیروی کنید. برای این كار می‌توانید غذاهای با كالری بالا و حجم كم كه بیشتر غذاهای چرب و شیرین هستند را البته با در نظر گرفتن سالم بودن آنها استفاده كنید؛ برای مثال در سوپ‌های خود خامه اضافه کنید. برنج خود را با كره میل كنید. همچنین می‌توانید به خورش‌ها، قدری آرد اضافه كنید تا هم غلیظ‌تر شوند و هم میزان كالری آنها بیشتر شود.

استفاده مناسب از مواد غذایی شیرین مانند خرما، شله زرد ، فرنی، حلوا ، كاچی و شیربرنج با عسل، راه دیگری برای دریافت كالری بالا است.

استفاده از تمام وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها در مدت زمان مجاز، به دریافت مقادیر اضافی كالری كمك می‌كند، بنابراین به خصوص وعده سحری را از دست ندهید و آن را جایگزین وعده ناهار كه حذف می‌شود، كنید.
پنج شنبه 27/5/1390 - 13:3
رمضان

 روزه از نظر بهداشت جسم و سلامت‏بدن و ابعاد دیگر داراى فواید فراوانى است، روزه در سلامت معده و پاكسازى آن از انواع غذاها كه موجب انواع بیمارى‏هاست اثرات فوق العاده‏اى دارد.

مركز بیماریها معده است

پیامبر خدا فرمود: «المعدة بیت كل داء، و الحمئة راس كل دواء» (1)

معده مركز و خانه هر دردى است، و پرهیز و اجتناب (از غذاهاى نامناسب و زیاد خورى) اساس و راس هرداروى شفابخش است.

پیامبر(ص) سه باب از علوم بروى ما گشود

پیامبر عظیم الشان اسلام در یك بیانیه كوتاه، اثرات و فوائد سه چیز را به این شرح بیان مى‏فرماید: «اغزوا تغنموا، و صوموا تصحوا، و سافروا تستغنوا» اول، جنگ و جهاد كنید تا مستغنى شوید، كه غنائم جنگى باعث استغنا مى‏باشد، دوم، روزه بگیرید تا صحت و سلامتى خویش را تضمین كنید، سوم، سفر كنید تا مالدار شوید، زیرا مسافرت و حمل كالاى تجارتى از شهرى به شهر دیگر یا از كشورى به كشور دیگر باعث رفع نیازمندى‏هاى جامعه و عمران كشورها مى‏گردد، در این سه جمله پیامبر(صلى الله علیه و آله) سه باب از درهاى علم: جهاد (كه خود باعث تمكن و امكانات مالى مى‏شود)، بهداشت جسم و اقتصاد جامعه را بر روى ما مى‏گشاید.

امام على(ع) در فلسفه روزه چه مى‏فرماید؟

ما اگر پویاى فلسفه روزه و حكمت تشریع آن باشیم و از خواص و فوائد آن بخواهیم اطلاعات بیشترى پیدا كنیم و به اشكال تراشیهاى منتقدین پاسخ اقناع كننده بدهیم به سخنان حكیمانه و درربار حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام در نهج البلاغه گوش فرا مى‏دهیم در قسمتى از این خطبه امام مى‏فرماید: «و مجاهدة الصیام فى الایام المفروضات، تسكینا لاطرافهم، و تخشیعا لابصارهم، و تذلیلا لنفوسهم و تخفیضا لقلوبهم، و اذهابا للخیلاء عنهم لما فى ذلك من تعفیر عتاق الوجوه بالتراب تواضعا و التصاق كرائم الجوارح بالارض تصاغرا و لحقوق البطون بالمتون من الصیام تذللا» (2) امیرمؤمنان علیه السلام به دنباله مطالب ارزشمندى مى‏فرماید: از خدا بترسید و از كیفر تباهكارى در دنیا، و از زیان ستمگرى در آخرت ... و خداوند بندگان مؤمنش را حفظ مى‏فرماید، به وسیله نمازها و زكاتها، ( و سپس فوائد و پاره‏اى از علل و فلسفه روزه را بیان مى‏فرماید) و كوشش در گرفتن روزه در روزهاى واجب، براى آرام ماندن دست و پا و اندام و دیگر ایشان (از معصیت و نافرمانى) و چشم به زیر انداختنشان و فروتنى جانهاشان، و زبونى دلهاشان، و بیرون كردن كبر و خودپسندى از آنان، چون در نماز است مالیدن رخسارهاى نیكو براى فروتنى، و (هنگام سجده نمودن) چسبانیدن اعضاء شریفه (هفت موضع) را به زمین براى اظهار كوچكى و «ذلت‏به پیشگاه با عظمتش‏» و در روزه رسیدن شكمها به پشتها براى خضوع و ناچیز دانستن خویش كه روزه و نماز و زكات فلسفه‏اش سازندگى و تزكیه، و تذلل و تقلل به پیشگاه حضرت حق است، و از چیزهائى است كه مى‏تواند آدمى را از چنگ شیطان نجات بخشد، و از انواع بیماریهاى ظاهرى و باطنى برهاند، و مخصوصا درس مقاومت و مبارزه را عملا یاد آدمى دهد، مخصوصا روزه است كه از امتیازات بخصوص برخوردار است، كه پاداش آن فقط به خداوند بزرگ برگزار شده است. كه امیرالمؤمنین(علیه السلام) درجائى دیگر مى‏فرماید:«و الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق‏» (3)

روزه براى آزمایش اخلاص مردم است

خداوند روزه را براى آزمایش اخلاص مردم واجب فرموده است، كه روزه در اخلاص عمل بسیار مؤثر است، یعنى كسى كه روزه مى‏گیرد و تمامى روز را با همه امكان بخوردنیها و آشامیدنى‏هایى كه در اختیار دارد، در عین حال امساك مى‏نماید، جز اخلاص به پیشگاه حضرت حق مفهومى دیگر ندارد، و در قسمتى از نهج البلاغه مى‏فرماید: «و صوم شهر رمضان فانه جنة من العقاب‏» (4) و یكى از دلائل وجوب روزه این است كه روزه ماه رمضان سپر است از عقاب الهى، یعنى روزه موجب غفران و آمرزش گناهان و معاصى انسان است، كه به وسیله روزه نجات از آتش جهنم و عقوبت پروردگار به دست مى‏آید.

خدایا از گرسنگى بتو پناه مى‏آوریم

فوائد كم خورى از نظر بهداشت و تندرستى جسم و روح، درست است كه آدمى تاب گرسنگى زیاد را ندارد، و اسلام هم نخواسته است كه انسان خود را در زحمت تحمل گرسنگى زیاد قرار دهد، بلكه در بعضى روایات رسیده است: «اللهم اعوذبك من الجوع‏» (5) خدایا از گرسنگى به تو پناه مى‏برم، ولى در عین حال باید متوجه بود، كه مقدارى از گرسنگى براى انسان لازم است! و فوائد بسیارى در بردارد، و بر عكس پورخورى و سیر بیمارى زیادى به همراه مى‏آورد.

از نظر بهداشت و تندرستى، باید غذا كمتر مصرف شود، و هنوز اشتهاء تمام نشده، دست از غذا خوردن بكشد، به تجربه ثابت‏شده است. افرادى كه كم مى‏خورند، از كسانى كه همیشه سیر مى‏خورند سالم‏تر مى‏باشند، و تن درست‏ترند.

ابعادى در فلسفه روزه از بیان امام صادق(ع)

هشام بن حكم از رئیس مذهب تشیع حضرت جعفر بن محمد (علیهما السلام) مى‏پرسد از علت و فلسفه روزه، امام مى‏فرماید: «انما فرض الله الصیام لیستوى به الغنى و القیر و ذلك ان الغنى لم یكن لیجد مس الجوع، فیرحم الفقیر، لان الغنى كلما اراد شیئا قدر علیه، فاراد الله تعالى ان یسوى بین خلقه، و ان یذیق الغنى مس الجوع و الالم لیرق على الضعیف و یرحم الجائع‏» (6)

حضرت صادق(علیه السلام): براستى خداوند روزه را واجب كرد، تا به وسیله او بین اغنیاء و فقراء مساوات و برابرى به وجود آید، و این براى آن است كه ثروتمندانى كه هرگز درد گرسنگى را احساس نكرده‏اند، به فقراء ترحم نمایند، زیرا اغنیاء هرگاه (خوردنى و آشامیدنى را) اراده نمودند (و هوس هر نوع ماكولات و مشروبات كردند) برایشان میسر است، پس خداوند متعال «روزه را واجب نموده‏» كه تا بین بندگانش از فقیر و غنى، برابرى به وجود آورد، و اینكه سرمایه داران مسلمان الم جوع و گرسنگى را لمس نمایند، تا بر ضعفاء رقت آوردند، و بر گرسنگان عالم ترحم نمایند، (و این تنها شعار اسلام است، آرى تنها مكتبى كه به حال گرسنگان عالم ترحم نمایند، (و این تنها شعار اسلام است، آرى تنها مكتبى كه به حال گرسنگان و محرومان مى‏اندیشد اسلام است.

خصال هفتگانه مخصوص روزه‏داران

در حدیثى طویل حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) از پیامبر خدا (صلى الله علیه و آله) چنین نقل مى‏فرماید كه پیامبر (صلى الله علیه و آله) فرمود: «ما من مؤمن یصوم شهر رمضان احتسابا الا اوجب الله تبارك و تعالى له سبع خصال: اولها یذوب الحرام من جسده، و الثانیة یقرب من رحمة الله عزوجل، و الثالثة قد كفر خطیئة ابیه آدم، و الرابعة یهون الله علیه سكرات الموت و الخامسة امان من الجوع و العطش یوم القیمة و السادسة یطعمه الله عزوجل من طیبات الجنة، و السابعة یعطیه الله عزوجل برائة من النار، قال: صدقت‏یا محمد» (7) .

هیچ مؤمنى نیست كه ماه رمضان را فقط به حساب خدا روزه بگیرد، مگر آنكه خداى تبارك و تعالى فت‏خصلت را براى او واجب و لازم گرداند: 1- هر چه حرام در پیگرش باشد محو و ذوب گرداند، 2- به حمت‏خداى عزوجل نزدیك مى‏شود، 3- (با روزه خویش) خطاى پدرش حضرت آدم را مى‏پوشاند، 4- خداوند لحظات جان كندن را بر وى آسان گرداند، 5- از گرسنگى و تشنگى روز قیامت در امان خواهد بود، 6- خداى عزوجل از خوراكیهاى لذیذ بهشتى او را نصیب دهد، 7- خداى و عزوجل برائت و بیزارى از آتش دوزخ را به او عطا فرماید. (پرسش كننده در این حدیث مفصل، عالم یهودى بود) كه عرض كرد راست گفتى اى محمد.

فلسفه و دلائل وجوب روزه از امام رضا(ع)

امام رضا(علیه السلام) در فلسفه و دلائل وجوب روزه مى‏فرماید: «انما امروا بالصوم لكى یعرفوا الم الجوع و العطش، فیستدلوا على فقر الآخرة، و لیكون الصائم خاشعا ذلیلا مستكینا ماجورا و محتسبا عارفا، صابرا على ما اصابه من الجوع و العطش، فیستوجب الثواب مع ما فیه من الامساك عن الشهوات و یكون ذلك واعظا لهم فى العاجل و رائضا لهم على اداء ما كلفهم و دلیلا لهم فى الآجل و لیعرفوا شدة مبلغ ذلك على اهل الفقر و المسكنة فى الدنیا فیؤدوا الیهم ما افترض الله لهم فى اموالهم‏» (8)

وقتى از حضرت درباره فلسفه روزه مى‏پرسند، مى‏فرماید: همانا (مردم) مامور به روزه شدند تا بشناسند درد و ناگواریهاى گرسنگى و تشنگى را، و آنگاه استدلال كنند بر سختیهاى گرسنگى و تشنگى و فقر آخرت، (كه پیامبر صلى الله علیه و آله در خطبه شعبانیه مى‏فرمود: و اذكروا بجوعكم و عطشكم جوع یوم القیمة و عطشة، یاد آورید از گرسنگى و تشنگى روزه داریتان گرسنگیها و تشنگیهاى روز قیامت را، كه این یادآورى انسان را به فكر تدارك قیامت مى‏اندازد كه تا سعى كند، جد و جهد بیشترى در كسب رضاى خداوند و كمك به مخلوق ضعیفش بنماید و آنان را از امكانات مادى و غیر مادى خویش بهره‏مند سازد).

(آنگاه امام علیه السلام خصوصیات صائم را این چنین توصیف مى‏فرماید) و هر آینه روزه‏دار باید (به پیشگاه خداوند) بنده‏اى خاشع و ذلیل و داراى استكانت و وقار باشد، (و خود و عمل خویش را) ماجور و مثاب دانسته، (و بداند كه اعمال و زحماتش) به حساب مى‏آید، (و نادیده گرفته نمى‏شود) و در همه حال به آنچه كه انجام مى‏دهد از عبادات عارف باشد، و بر آنچه كه از گرسنگى و تشنگى به او مى‏رسد صبر كند، و در آن هنگام با امساك از شهوات (و پیروى نكردن از نفس اماره بسوء) مستوجب ثواب فراوانى مى‏شود، (و خداوند اجر و ثواب عبادت روزه‏داریش را به او مرحمت‏خواهد فرمود) و این اوصاف حمیده (كه براى صائم ذكر شد) واعظ خوبى براى روزه‏داران در دنیا خواهد شد، (كه اثرات وضعى این اوصاف كاملا در چهره و اعمال و رفتار آنان مشهود خواهد گشت) و رائض و راغب است‏بر روزه‏داران بر اداء آنچه كه مكلف به آنند و راهنماى خوبى براى آنان است در عالم عقبى، و آنان باید بشناسند شدت و اهمیت مشكلات فقرا و بیچارگان را كه تا رحمت آورند بر فقراء و مساكین در دنیا، سپس اداء نمایند حقوق آنان را كه خداوند در اموالشان مقرر فرموده است. (یعنى اینطور نباشد كه خود خوب بخورند و بپوشند و دیگران گرسنه باشند).

شاعر عرب «حاتم بن عبد الله طائى‏» مى‏گوید:

و حسبك داء ان تبیت‏ببطنة و حولك اكباد تحن الى القد! (9)

یعنى: این درد براى تو بس است كه شب با شكم پر بخوابى و در گردت جگرها باشد كه قدح پوستى را آرزو كنند (و براى آنان فراهم نشود چه جاى آنكه طعام داشته باشند.

بحثى دیگر در فلسفه روزه از امام رضا(ع)

امام رضا (علیه السلام) در یك پرسش دیگر از فلسفه روزه چنین مى‏فرماید: «علة الصوم لعرفان مس الجوع و العطش لیكون العبد ذلیلا مستكینا ماجورا محتسبا صابرا فیكون ذلك دلیلا على شدائد الآخرة، علت روزه از براى فهمیدن الم و درد گرسنگى و تشنگى است، تا بنده ذلیل و متضرع و ماجور و صابر باشد و بفهمد شدائد آخرت را، مع ما فیه من الانكسار له عن الشهوات و اعظاله فى العاجل دلیلا على الآجل لیعلم مبلغ ذلك من اهل الفقر و المسكنة فى الدنیا و الآخرة‏» (10) علاوه بر این كه در روزه انكسار شهوات و موعظه هست از براى امر آخرت تا بداند حال اهل فقر و فاقه را در دنیا و عقبى. بلى این است قسمتى از فلسفه روزه از بیان حضرت رضا علیه آلاف التحیة و الثناء.

بلى روزه از افضل طاعات است، زیرا كه روزه مشتمل بر انكسار شهوات بهیمیه است كه شریعت آسمانى و احكام الهى نیامده مگر براى تعدیل شهوات و توقیف و مهار آنها كه در حد اعتدال انجام گرفته، و براى تزكیه و طهارت نفس و تصفیه آن از اخلاقیات رذیله، زیرا مقصود از صوم مجرد امساك از اكل و شرب و مباشرت با نسوان نیست، بلكه غرض نهائى آن كف نفس و نگهدارى آن از شهوترانى‏هاى حیوانى است، چنان كه رسول خدا (صلى الله علیه و آله) فرمود: الصوم جنة فاذا صام احدكم فلا یرفث و لا یجهل و ان امرء جادله او شاتمه فلیقل انى صائم: كه روزه سپرى است از براى شخص، زیرا یكى از شما اگر روزه گرفت‏سخن زشت نگوید، و كارهاى بیهوده نكند، و اگر كسى با وى مجادله كند یا او را شماتت نماید، او بگوید من روزه هستم، مراد از این حدیث‏شریف نبوى (صلى الله علیه و آله) این است: كه روزه وقایه‏اى است كه نگه مى‏دارد آدمى را از انحرافات و لغزشها، كه به واسطه آن از دشمنانى بزرگ چون شیطان نفس، دشمن درونى، خلاصى مى‏جوید، پس نفس را كنترل مى‏نماید از شهوات نابجا، و شیطان را از خود دور مى‏نماید.

مجراى نفوذ شیطان را با روزه ضیق نمائید

بر این مبنا رسول الله (صلى الله علیه و آله) فرمود: «ان الشیطان لیجرى من ابن آدم مجرى الدم فضیقوا مجاریه بالجوع‏»، كه شیطان جریان مى‏یابد و نفوذ مى‏كند در فرزندان آدم، مانند جریان خون در بدن پس مجارى شیطان را در وجود خود به واسطه گرسنگى یعنى روزه تنگ نمائید، (11) و الحق، كه روزه بدون اثر چه فایده و ثمرى دارد؟ آرى فائده و اثرى ندارد كه آدمى غذاى ناهار خویش را به افطار تاخیر اندازد، و از امساك و اجتناب از یك سرى مبطلات روزه، انواع تهمتها و دروغها و غیبتها و شهوترانى‏ها و هتك حرمت‏خلق الله و حفظ نكردن ناموس خویش از نامحرمان و سوء تربیت فرزندان و سرعت غضب به حادثه كوچكى و ایجاد ضرب و شتم و صدها گناه دیگر مرتكب شود و بگوید من روزه هستم خیر؟ این نوع روزه اثرى و فایده‏اى ندارد، باید روزه قدرت ساختن و اصلاح نفس داشته باشد و روزه این قدرت را دارد، لكن این مائیم ارزش و اهمت او را تشخیص ندادیم، و از این نوع روزه‏هاى بى اثر ثمرى جز گرسنگى و تحمل تشنگى عاید ما نمى‏شود، و چه فایده‏اى است از براى روزه‏دار كه فریضه‏اى اداء كند و كبیره‏اى مرتكب گردد، و با خیانت‏بر بندگان خدا در مال و عرض ایشان تجاوز نماید

روزه رابطه مستقیم با اخلاص دارد

خلاصه كنم و این بخش را «فلسفه روزه و حكمت مشروعیت‏» به سخن مولاى متقیان (علیه السلام) مزین نمایم كه امام علیه السلام در آنجا كه فلسفه پاره‏اى از احكام را تشریح مى‏فرماید: «و الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق‏» (12)

خداوند، روزه را براى آزمایش اخلاص مردم مقرر و فرض فرموده است، و كسى كه به پیشگاه حضرت حق اخلاص ورزد، تمامى اوصافى كه در فلسفه روزه بیان شده است‏شامل حالش مى‏شود، و روزه كاملا با اخلاص روزه‏دار، در رابطه است.

پى‏نوشت‏ها:

1- اركان الاسلام، ص 108 این عبارت حدیثى است كه از پیامبر اسلام در بحار الانوار، ج 14 روایت‏شده است، لكن این كتاب بحارث بن كلده نسبت داده است.

2- نهج البلاغه فیض، ص 798.

3- از حكمت 244 نهج البلاغه فیض الاسلام.

4- نهج البلاغه، چاپ صبحى صالح، ص 163.

5- مجمع البحرین، ماده جوع.

6- وسائل الشیعه، ج 7، ص 3 - و من لا یحضره الفقیه، ص 73، ج 2.

7- خصال شیخ صدوق، ص 386.

8- وسائل الشیعه، ج 7، ص 4.

9- حاتم به عبد الله طائى.

10- علل الشرایع صدوق علیه الرحمه.

11- از مجموعه‏اى از سخنان پیشوایان معصوم(ع) استخراج شده است.

12- نهج البلاغه، ص 1197.

روزه، درمان بیماریهاى روح و جسم ص 81

سید حسین موسوى راد لاهیجى


پنج شنبه 27/5/1390 - 9:12
رمضان

چكیده:

پژوهش حاضر به تبیین ماهیت روزه در اسلام پرداخته از این در گام نخست به بیان پیشینه روزه در ادیان ابراهیمی و اسلام پرداخته شده سپس تعریفی از ماهیت روزه (با تكیه بر نمود ظاهری آن) ارائه شده است. سپس در گام اصلی پژوهش، به بیان شرایط و ماهیت اصلی روزه پرداخته شده شرایطی كه نخوردن و ... را تنها شروط لازم می‌داند نه كافی و شروط دیگری هم در آن طرح می‌نماید كه توجه انسان را از ظواهر به معنویات و روحیات درونی انسان سوق می‌دهد كه شرایط كمال یك روزه است.

در قدم بعد آثار روزه در مراحل مختلف مطرح می‌شود، خصوصاً اینكه در مرحله كمال روزه، آثار واقعی آن و بزرگی از آن نصیب روزه دار می شود.

پس از آن، به كاربرد روزه در قوانین اجتماعی پرداخته شده و اینكه مثلاً دو مقوله كفاره و قصاص در برخی موارد با روزه سامان گرفته است.

مقدمه

این پژوهش بر آن است تا به بررسی جایگاه، روزه در اسلام بپردازد. از این رو با بررسی قرآن و احادیث سعی شده تا برداشت مفیدی از روزه ارائه گردد، بر خلاف سایر تحقیقات مشابه از بیان احكام و فضایل روزه، كه معروف همگان است تا حد امكان خودداری گردیده و به بیان ماهیت اصلی روزه پرداخته شده.

روزه، عملی عبادی است كه خداوند آنرا به همه ادیان ابراهیمی قبل از اسلام و بعد از اسلام نیز نازل نمود. ازاین رو با پرداختن به ماهیت و شرایط عمیق روزه می‌توان به هدف خداوند از روزه و جایگاه آن و سپس وظیفه اصلی روزه دارای پی برد.

تاریخچه روزه:

تاریخ روزه، برای اولین بار در اسلام به سال 6 ه.ق می‌رسد، زمانی كه پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم پس از صلح حدیبیه، راهی مدینه شدند، ایشان در مدینه اعمال ماه رمضان و سپس شوال را بجا آوردند. اسلام جایگاه خاصی برای روزه قائل می‌باشد، تا آنجا كه در حدیثی از پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم یكی از ستون‌های محكمی كه اسلام برآن استوار گردیده را، روزه‌داری در ماه رمضان می‌شمردند. و در جایی دیگر یكی از سه ساحت بهره‌برداری از اسلام را روزه می‌دانند.

روزه گرفتن تنها متعلق به دین اسلام نمی‌باشد، در قرآن كریم آمده: « ... روزه بر شما واجب شده، همانطور كه بر اقوام قبل از شما واجب شده بود.» طبق این آیه روشن می‌شود كه روزه در همه ادیان پیشین وجود داشته. خداوند برای شفاف نمودن بیشتر این موضوع به ذكر نمونه‌ای از آن در قرآن می‌پردازد، قرآن كریم به جریان تولد حضرت عیسی اشاره نموده و خطاب به حضرت مریم می‌فرماید: « .... اگر كسی از آدمیان را دیدی، بگو برای خدا روزه نذر كرده‌ام.» البته روزه ایشان مستحبی بود كه به واسطه نذر واجب می‌گشت اما از دیگر سو، پیام دیگر آیه عنایت خاصی است كه خداوند به روزه دارد و آنرا به افراد برگزیده خود سفارش می‌نمایند.

تعریف روزه:

روزه از جمله اعمال عبادی است كه خداوند به آن امر فرموده است كه در آن، انسان در طول مدت معین و ساعات خاصی از شبانه روز، از خوردن و آشامیدن و ... در برخی موارد، حتی صحبت كردن دست می‌كشد.

روزه در گام اول عبارت است از حفظ شكم و شهوت از خوردن و آشامیدن و بهره گیری از غریزه جنسی و رعایت آداب ظاهری كه در توضیح المسائل‌ها بیان شده.

در گام بعد حفظ زبان، گوش، چشم، دست و پا و سایر اعضا و جوارح از گناهان را دربر می‌گیرد كه در صورت عدم رعایت آنها، روزه باطل می‌گردد. اما همه اینها بهانه‌ای است تا انسان بیشتر به نفس خود توجه پیدا كند.

هدف نهایی روزه، رسیدن به این مرحله است كه آن روزه قلب از هموم دنیوی و افكار پست و نگهداری او از ماسوی الله می‌باشد.

علی علیه‌السلام می‌فرماید: «روزه دل با ارزش‌تر از روزه زبان و روزه زبان، باارزش‌تر از روزه شكم است.»

شرایط روزه:

همانطور كه بیان گردید، روزه دست كشیدن و خودداری از خوردن و آشامیدن است البته، آسان‌ترین چیزی كه خداوند بر روزه‌دار واجب نموده، همین امر می‌باشد.

این حداقل كار، نیز تاثیرات خاص خود را در انسان می‌گذارد، در حدیثی از معصوم علیه‌السلام آمده: «با گرسنگی، مجاری شیطان را تنگ نمایید، كه او مانند خون در بدن انسان جاری است.» در همین راستا، پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم می‌فرماید: « كسی كه شكم خود را گرسنه نگه دارد، اندیشه‌اش تربیت می‌شود.» ایشان همچنین می‌فرمایند: «با تشنگی و گرسنگی با نفس‌هایتان مبارزه كنید، همانا پاداش این كار همانند پاداش مبارزه در راه خداست و عملی دوست داشتنی‌تر از گرسنگی و تشنگی نزد خدا نیست.» ایشان همچنین فرمودند: «گرسنگی بكشید و بر بدن‌هایتان سخت بگیرید، شاید دل‌هایتان خداوند متعال را ببیند.» «برترین شما روز قیامت، نزد خدا، كسی است كه گرسنگی بیشتری كشیده باشد و در خداوند متعال تكفر بیشتری نموده باشد.»

خداوند متعال به روحیه و طبیعت بشر توجه داشته و روزه را بر اساس آن برای بشر مقرر نموده است. احكامی هم برای روزه قرار داده تا اشخاصی نظیر مسافر و بیمار، تحت فشار قرار نگیرند و بتوانند عوض آن را با فضای روزه و یا اطعام به مساكین جبران نمایند.

با همه اوصافی كه به عمل آمده، روزه تنها خودداری از خوردن و آشامیدن نیست، بلكه طبق احادیث، «باید گوش، چشم، زبان، فرج و شكمت نیز روزه بگیرند. دست و پایت را نگه دار و بسیار سكوت كن مگر از خیر. با نوكرت رفق و مدارا نما. هنگام روزه باید گوش و چشم تو نیز از حرام و زشتی روزه بگیرند. از جدال و آزار رساندن به نوكر خودداری كن و وقار روزه را داشته باش. روزی كه روزه هستی با روزی كه روزه نیستی باید باهم فرق داشته باشند.»

آنچه از احادیث برمی‌آید این است كه روزه آدابی دارد كه در تحمل گرسنگی محدود نمی‌شود و خداوند اهداف بلندی را در آن قرار داده، به همین خاطر، پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم فرمودند: « .... چه بسیار روزه‌دارانی كه سودشان از روزه، تنها گرسنگی و تشنگی است.»

همه آداب و اعمالی كه در ماه مبارك رمضان مورد توجه می‌باشد فلسفه‌ای دارد. تا آنجا كه یكی از سخنرانی‌های پیامبر اعظم صلی‌الله علیه و آْله و سلم به تبیین این مقوله و اهمیت ماه مبارك رمضان اختصاص یافته است. در بخشی از این سخنان چنین آمده: « ... با تشنگی و گرسنگی خود در آن، گرسنگی روز قیامت را به یاد آورید. به فقیران خود صدقه بدهید، بزرگان خود را احترام كنید، كوچكترها را مورد رحمت خود قرار دهید و صله رحم را بجا آورید. زبان‌های خود را حفظ كرده. دیدگان خود را از آنچه نگاه به آن حلال نیست و گوش‌های خود را از آنچه گوش دادن به آن حلال نیست، نگه دارید. با یتیمان مردم مهربانی كنید تا با یتیمان شما مهربانی شود. به درگاه خداوند از گناهان خود توبه كنید. هنگام نماز دستهایتان را با دعا به طرف او بلند كنید، زیرا این وقت، بهترین اوقات است و خداوند در آن هنگام با نظر رحمت به بندگانش نگاه كرده و هنگامی كه از بخواهد و با او مناجات نمایند، جواب آنان را می‌دهد. و اگر او را صدا بزنند، به آنان لبیك می‌گوید و اگر دعا كنند، دعایشان را مستجاب می‌كند.

از دیگر اعمالی كه پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم به آن اشاره نمودند شامل موارد زیر می‌باشد:

استغفار، سجده و عبادت زیاد، افطاری دادن، اصلاح اخلاق، آسان گرفتن بر زیردستان، تكریم ایتام، خواندن نمازهای مستحبی، عمل به واجبات، ختم صلوات فراوان، تلاوت قرآن، دعا. در راستای اعمال مذكور كارهایی هم وجود دارد كه روزه‌دار را از انجام آن نهی می‌نمایند. كارهایی كه هم روزه و هم وضو را باطل می‌سازد، شامل: دروغ، غیبت، سخن چینی، نگاه شهوت انگیز، سوگند ناروا و دروغ.

پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم فرمودند: روزه سپری است، در برابر عذاب خدا، تا آن گاه كه روزه دار آن را به وسیله دروغ یا غیبت پاره نكند.

از دیگر شرایط روزه، رعایت اخلاق روزه‌داری است. در این راستا، حدیثی از پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم زینت‌بخش می‌باشد، ایشان فرمودند: «كسی كه روزه گرفت، آن روز، نادانی و سبك سری نورزد و اگر كسی در مورد او نادانی كرد، نه به او ناسزا گوید و نه بدرفتار كند، بلكه باید بگوید: من روزه دارم و زبان به زشتی باز نخواهم كرد.»

از جمله شرایط روزه «سكوت» می‌باشد. پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم فرمودند: «سكوت روزه دار، ستایش خداست.» و ثمره بزرگ سكوت، تذكر می‌باشد. كه حكمت را به ارمغان می‌آورد.

در سوره مریم به صورت شفاهی به مقوله سكوت در روزه پرداخته . در این سوره به حضرت مریم وحی می‌شود: بگو برای خدا روزه نذر كرده‌ام، پس امروز با بشری سخن نمی‌گویم. در این راستا حدیثی از امام صادق علیه‌السلام مقوم بحث است. ایشان روزه‌دار را حتی از مجادله و سوگند راست منع می‌نماید.

همه شرایطی كه در مورد روزه ذكر گردید، باید در ظرف زمانی خاص واقع گردد، زیرا تنها ماه مبارك رمضان است كه ماه برگزیده خداست تا مسلمانان ابتدا تا انتهای آن روزه بگیرند. هیچ كس، حق ندارد بدون دلیل موجه شرعی، روزه این روزها را ترك نماید. آنچه ارزش روزه را مضاعف می‌نماید، واقع شدن آن در ماه مبارك رمضان است، ماهی كه قرآن در آن نازل شده و پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم در این ماه شروع به تنزیل قرآن نموده.

پس از همه آنچه ذكر گردید، شخص روزه دار، باید شرایط روحی خود را برای روزه گرفتن آماده سازد. امام صادق علیه‌السلام فرمود: « موقعی كه روزه می‌گیری، خود را به آخرت، نزدیك ببین و با خضوع و خشوع و شكستگی و خواری‌اش، مانند بنده‌ای كه از مولای خود ترسان است. دلت را از عیوب و باطنت را از حیله‌ها و منكرها پاك كن و از هرچه غیرخداست. بیزاری جوی، در روزه خود، تنها خدا را سرپرست خود بدان و آن گونه كه شایسته است از خداوندی كه بر همه غالب است بترس. در روزهایی كه روزه می‌گیری، روح و بدنت را به خدای متعال بده و قلب خود را برای محبت او و بدنت را برای عمل به دستوراتش و چیزهایی كه از تو خواسته ، آزاد گردان .... »

نتیجه روزه، معرفت به خداوند است و شكرگزاری از او بخاطر اینكه ما را هدایت نموده، كسانی كه به این مرحله برسند، مورد آمرزش خدا قرار گرفته به اجر عظیمی می‌رسند. ماه مبارك رمضان، بهترین فرصت برای كسب آمرزش خداوند است. پیامبر صلی‌الله علیه و آْله و سلم فرمود: «هركس ماه مبارك را از دست دهد و آمرزیده نشود، خدا او را نیامرزد.»

آثار روزه:

روزه، آثار ظاهری و باطنی فراوانی را در پی دارد. روزه در حداقل و اولین پیامد، به انسان سلامتی می‌دهد.

البته، این همه اهداف آن نمی‌باشد، هدف و اثر اصلی روزه در حدیثی قدسی به خوبی بیان شده؛ «نتیجه روزه كم خوری و كم گویی است كه حكمت را به ارمغان می‌آورد. حكمت نیز، معرفت و یقین را در پی دارد. وقتی بنده‌ای به یقین برسد، باكی ندارد كه چگونه روزگار را سپری كند در سختی یا آسایش و این مقام خوشنودهاست.

هركس طبق خشنودی من رفتار كند، سه خصلت به او می‌دهم: شكری كه نادانی همراه آن نباشد، یادی كه فراموشی نداشته باشد و دوستی‌ای كه دوستی مرا به دوستی آفریدگانم ترجیح ندهد. هنگامی كه او مرا دوست داشت. من هم او را دوست خواهم داشت؛ دوستی او را در دل بندگانم انداخته و چشم قلب او را به عظمت جلالم می‌گشایم و علم آفریدگانم را از او پنهان نمی‌دارم؛ در تاریكی شب و روشنایی روز با او مناجات می‌كنم... »

در پایان انسانی كه به حقایق روزه دست یافته، به قرب و معرفت الهی نایل می‌شود و خدا هیچ مانعی بین او و خود قرار نمی‌دهد كه این مقام دوستان خداوند است.

كاربرد روزه در قوانین اجتماعی:

روزه وسیله‌ای برای تنبیه و تهذیب نفس است از این رو، خداوند آن را برای بهبود عمیق روابط اجتماعی دایر نموده، در قرآن به كاربرد روزه درد و مورد قصاص و كفاره می‌پردازد.

الف- قصاص: از جمله كاربردهای مهم و جالب روزه در شرع اسلام قصاص می‌باشد. خداوند می‌فرماید: «... در قصاص نفس غیرعمد مسلمان، كسی كه مال برای دیه ندارد، دو ماه پیاپی ، روزه بگیرد كه بخشایشی است از ناحیه خداوند.» با این آیه، دو ماه روزه، بر شخصی بی‌بضاعت كه توانایی پرداخت دیه را ندارد واجب می‌شود.

ب- كفاره: از دیگر كاربردهای روزه در فقه اسلامی در مقوله كفاره می‌باشد، كفاره به معنای پوشاندن و عبارت است از عملی كه به گونه‌ای، زشتی معصیتی را بپوشاند. كفاره چیزی است كه گناه را بپوشاند.

ج- قسم: خدا قسم‌هایی را كه منجر به بستن پیمان می‌شود، مواخذه نموده و كفاره ای برای آن تعیین می‌نماید. در مورد كسی هم كه استطاعت مالی ندارد، سه روز روزه را در نظر می‌گیرد. تا با این كار، عمل به سوگندها را محكم نماید.

مورد دیگری كه قرآن از روزه به عنوان كفاره، اشاره می‌نماید آیه 59 مائده می‌باشد برای كسی كه در حال احرام شكار كند، در حالی كه استطاعت ندارد. «به جای اطعام هر مسكین، یك روز، روزه بگیرد تا كیفر نافرمانی را بچشد.» این گونه خداوند، تنبیه لازم را اجرا می‌نماید.

پی نوشت:

1- ابن هشام، سیره النبی، ج 3، مكتبه علی صبیح و اولاده، 1383 ه.ق، ص774
2- علی كرمی فریدنی، برگردانی تازه از نهج الفصاحه، چاپ اول، قم، انتشارات حلم، 1384 ش، ص 202
3- همان، ص 225
4- بقره، 183
5- مریم26
6- بقره، 185- بقره، 187
7- ره توشه راهیان نور ، شماره 56، روزه و رمضان المبارك، صادق گلزاده، ص 27
8- همان
9-همان، ص 28
10-آمدی، غررالحكم و دررالحكم، حدیث 3363
11-میرزا جواد آقا ملكی تبریزی، المراقبات، ابراهیم محدث، چاپ اول، بی جا، نشر اخلاق، 1375، ص 209
12-همان، ص 216
13-نهج الفصاحه، ص 196
14-المراقبات، ص 194
15-همان
16-بقره، 187
17-بقره، 185 و 184
18-المراقبات، صص 200و 209و 196
19-نهج الفصاحه، ص 316، 315، 101
20-المراقبات، ص212
21-همان، صص 214، 213، 212
22-نهج الفصاحه، صص 355، 281
23-همان، صص 359، 358
24-همان، ص359
25-همان، صص 557، 354
26-المراقبات، ص 194 (به نقل از حدیث پیامبر)
27-المراقبات، ص 194 (به نقل از حدیث پیامبر)
28-مریم، 26
29-المراقبات، ص200
30-بقره، 185
31-همان
32-سیره ابن هشام، ج 1، ص 157
33-المراقبات، ص 199
34-بقره، 185
35-احزاب، 35- نهج الفصاحه، ص 557
36-المراقبات، ص 215
37-نهج الفصاحه، ص 355
38-المراقبات، صص 195، 194
39-همان، ص 195
40-علامه طباطبایی، نفسیرالمیزان، ج 5، سیدمحمدباقر موسوی همدانی، قم، دفترانتشارات اسلامی، بی تا، ص 59
41-نساء، 92
42-تفسیرالمیزان، ج5، ص 61
43-همان، ج 6، ص 164
44-مائده، 59
45-مائده 95

پنج شنبه 27/5/1390 - 9:12
اخبار

در شب نیمه ماه مبارک رمضان، جمعی از شاعران و مسئولان فرهنگی کشور طبق رسم سالهای گذشته، افطار میهمان رهبر معظم انقلاب بودند و بعد از آن، به شعرخوانی در محضر ایشان پرداختند. در مراسم شب گذشته که بیست و یکمین سالگرد برگزاری چنین محفل ادبی در بیت رهبری محسوب می‌شد، شاعران منتخبی از سراسر کشور و همچنین چند شاعر از کشورهای افغانستان و تاجیکستان به شعرخوانی پرداختند.

 

 شعرخوانی محمدکاظم کاظمی، شاعر و منتقد شناخته‌شده و اهل افغانستان، با عبارتی که خود از آن به عنوان «پهلوان 1390» یاد کرد، با وجود طنزگونگی، حاشیه جالبی به همراه داشت.


به گزارش خبرآنلاین، در شب نیمه ماه مبارک رمضان، جمعی از شاعران و مسئولان فرهنگی کشور طبق رسم سالهای گذشته، افطار میهمان رهبر معظم انقلاب بودند و بعد از آن، به شعرخوانی در محضر ایشان پرداختند. در مراسم شب گذشته که بیست و یکمین سالگرد برگزاری چنین محفل ادبی در بیت رهبری محسوب می‌شد، شاعران منتخبی از سراسر کشور و همچنین چند شاعر از کشورهای افغانستان و تاجیکستان به شعرخوانی پرداختند.

محمدکاظم کاظمی، شاعر شناخته شده افغان هم با شعر تازه‌ای به این دیدار آمده بود که متن آن بدین شرح است:

پهلوانان شهر جادوییم‌، گام بر آهن مذاب زدیم‌

لرزه بر جان کوه افکندیم‌، بند بر گردن شهاب زدیم‌

نعره تا برکشید پیل دمان‌، بر تنش کوفتیم گرز گران‌

چشم تا باز کرد دیو سپید، بر سرش سنگ آسیاب زدیم‌

... ولی این خوابهای رنگارنگ پاره شد با صدای کشمکشی‌

اسپ ما داشت اژدها می‌کشت‌، لاجرم خویش را به خواب زدیم‌

تیر گز هم اگر به چنگ آمد، که توان‌ِ کمان‌کشیدن داشت‌؟

صبر کردیم تا شود نزدیک‌، خاک بر چشم آن جناب زدیم‌ 

رخش را در چرا رها کردیم تا که تهمینه‌ای نصیب شود

او به دنبال رخش دیگر رفت‌، ما خری لنگ را رکاب زدیم‌

تا که بوسید دست ما را سیخ‌، گذر از مهره‌های پشتش کرد

این‌چنین برّه روی آتش رفت‌، این‌چنین شد که ما کباب زدیم‌

هفت خوان را به ساعتی خوردیم‌، شهره گشتیم در گرانسنگی‌

لاجرم در مسیر کاهش وزن مدتی صبح‌ها طناب زدیم‌

جوشن پاکدامنی که نبود، و از آن شعله ایمنی که نبود

ما سیاووش‌های نابغه‌ایم کرم ضد آفتاب زدیم‌

به گزارش خبرآنلاین، بعد از شعرخوانی کاظمی، رهبر انقلاب ضمن تقدیر از گونه این شعر و تشکر از شاعر، با بیان اینکه شعر طنز از آقای کاظمی نشنیده بودند، عنوان کردند: منتها در قضایای افغانستان، شعر طنز هم باعث تاثر می‌شود. ایشان اظهار امیدواری کردند که با لطف خدای متعال ملت افغانستان بتوانند بر سلطه گران غالب شوند و کشور خود را نجات دهند.
پنج شنبه 27/5/1390 - 9:11
اخبار

نشستن دختر نزد پدر و صحبت کردن با وی اگر در حضور مادرش نباشد، شیطان را به میان می کشاند و ممکن است به گناه منجر شود، به ویژه اگر آن دختر لباس های نامناسب پوشیده باشد.

 

 شیخ "محمد العریفی" چهره جنجالی و سرشناس وهابیت در عربستان سعودی در فتوایی که اخیرا صادر کرد، صحبت کردن دختر با پدرش را تنها در صورتی حلال دانست که مادرش نیز حضور داشته باشد.


به گزارش شیعه آنلاین، این مفتی وهابی در ادامه گفت: نشستن دختر نزد پدر و صحبت کردن با وی اگر در حضور مادرش نباشد، شیطان را به میان می کشاند و ممکن است به گناه منجر شود، به ویژه اگر آن دختر لباس های نامناسب پوشیده باشد.

گفتنی است این مفتی وهابی تاکنون چندین بار شیعیان و مراجع تقلید شیعه را مورد اهانت های وقیحانه قرار داده است.

دیگر مفتی ها و چهره های سرشناس سعودی در مورد صدور چنین فتواهایی و یا بیان این گونه اظهاراتی توسط "العریفی" می گویند: او با این گونه اظهارات و مواضع، تنها به دنبال شهرت است.
پنج شنبه 27/5/1390 - 9:10
رمضان
دکتر سید ناصر عمادی، متخصص پوست در مطلبی برای «تابناک» نوشت:

شاید تاکنون کمتر از اثرات روزه داری بر پوست شنیده باشید زیرا همواره بیشتر توجهات به ارگان هایی از بدن چون سیستم گوارش (معده، روده، مری، کبد) و غدد است که ارتباط مستقیم آنها با روزه داری نقش اساسی در هضم و جذب غذا و تنظیم قند خون دارند. 

مضاف بر آن گاهی بروز سنگ های کلیوی نیز که نتیجه کاهش مایعات بدن وکاهش دفع ادراری است که از مشکلات مراجعین روزه دار بخصوص در ایام گرم سال می باشد. 

اما چگونه می توان پوست بدن را در مقابل عوارض احتمالی ایام روزه داری مراقبت نمود؟

1 ـ خشکی لب و بینی یکی از مشکلات جدی روزه داران بخصوص در گرمای تابستان میباشد که بخصوص در کشاورزان و کارگران بیشتر آشکار است. زیرا تابش مستقیم نورخورشید به لب از یک سو و از سوی دیگر تعریق و دفع مایعات بدن علتی مضاعف بر شدت خشکی لب شده که گاهی منجر به شکاف و خونریزی از لب می شود. توصیه به استفاده از کرم ضد آفتاب و مرطوب کننده های مخصوص لب و پرهیز از تماس مستقیم با نور خورشید در درمان آن موثر خواهد بود. همچنین مخاط خشک بینی نیز میتواند علائمی چون خون دماغ را بهمراه داشته باشد که وازلین یا نرم کننده های ویتامینه میتواند کاملا این مشکل را مهار نماید.

2 ـ تب خال و آفت های دهانی از مشکلات شایع کسانی میباشد که در معرض آفتاب گرم بوده واز کاهش مایعات بدن رنج میبرند. زیرا بدن دهیدراته یا کم آب و نور خورشید، توام میتوانند با ایجاد نوعی استرس درونی موجب فعال شدن ویروس تبخال یا آفت دهان شوند. توصیه به بیماران مصرف مایعات فراوان در بعد افطار و سحر و پرهیز کامل از نور خورشید و حفظ آب بدن با کاهش تعریق در ادامه کاهش فعالیت های بدنی میباشد. در موارد شدید و مکرر تبخال، مصرف قرص آسیکلوویر با نظر پزشک توصیه می گردد.

3 ـ ریزش مو و تغییرات ناخنی اگر چه ممکن است بندرت مشاهده شود اما بروز آن در افراد با سوابق ریزش مو و مشکلات ناخنی ممکن است در این ایام بیشترباشد که علت عمده آن افزایش مصرف کربو هیدراتها (شیرنی ها) و مواد نشاسته دار و گوشت قرمز و در مقابل کاهش مصرف مواد سرشار از ویتامینها و مواد معدنی چون لبنیات، سبزیجات و... می باشد.

4 ـ بیماری های تاولی مانند پمفیگوس و سایر بیماری های خود ایمنی مانند بیماریهای رماتیسمی پوست، پسوریازیس، لیکن پلان، ویتیلیگوه یا برص و ... اگر چه دلایل علمی مستدل و کاملی وجود ندارد اما گاهی شدت گرسنگی و تشنگی بخصوص در فصل تابستان میتواند در شدت و وسعت بیماریهای فوق نقش داشته باشد که مشاوره با پزشک متخصص قبل از ایام روزه داری توصیه میشود تا پزشک با مشاهده و کنترل بیماری ارتباط یا عدم ارتباط و حتی شدت آن را با روزه داری در هر فرد بیماری جداگانه تعیین نماید.

5 ـ خشکی پوست در روزه داران نمیتواند با منشا روزه داری باشد زیرا مصرف مایعات کافی در ساعات افطاری و سحری کفایت نیازهای پوست مرطوب را مینماید. با اینحال تامین رطوبت پوست در ساعات روزه داری از طریق استحمام و یا دستمال و لباس مرطوب مقدور می باشد.

6 ـ آکنه و جوش های صورت بدلیل مصرف مواد قندی و شیرینی جات فراوان میتواند شدیدتر شده بطوریکه علاوه بر صورت نواحی از پشت و بازوها را نیز گرفتار نماید.

7 ـ چین و چروک صورت و خطوط پوستی در نواحی شکم و چین ها نمیتواند بعلت روزه داری باشد. مگر آنکه بیمار ضمن روزه داری تصمیم به کاهش وزن از طریق رژیم غذایی سنگین همراه با فعالیت های بدنی شدید داشته باشد بطوریکه کاهش وزن بیش از 10 درصد کل وزن بدن در مدت کمتر از 3 ماه میتواند منجر به بروز چین و چروک گردد. که عده ای متاسفانه ایام ماه مبارک رمضان را فرصت مناسبی برای انجام آن میدانند. ضمن توصیه به حفظ جایگاه معنوی روزه داری توصیه میشود به لحاظ دستورات پزشکی نیز از انجام رژیم لاغری در ایام روزه داری پرهیز نمایید.

پنج شنبه 27/5/1390 - 9:8
کامپیوتر و اینترنت

 

امروزه تب خرید نوع جدیدی از کامپیوتر در بازار دنیا و به تبع آن در بازار ایران، همه را فرا گرفته است. این کامپیوتر جدید   چیزی

 نیست جز نت‌بوک. 

 

 

 

 

 

 واژه نت‌بوک بسیار مشابه نوت‌بوک است و البته علاوه بر تشابه واژه‌ای، تشابه کاربردی هم دارد. باید دید که تفاوت این دو که ظاهراً در یک "و" ناقابل خلاصه می‌شود، در چه حدی است؟ جالب آن است که تولید نت‌بوک و عرضه آن به قدری سریع صورت گرفته است که با وجود فروش میلیون‌ها دستگاه از آن هنوز بسیاری از دیکشنری‌های معتبر و حتی تخصصی هم فرصت اضافه کردن واژه فوق را پیدا نکرده‌اند!

نت‌بوک چیست؟
نت‌بوک به نوت‌بوک‌های کوچک، سبک و ارزان قیمتی گفته می‌شود که مناسب پردازش‌های سبک و کاربردهای مبتنی بر اینترنت می‌باشند.
آنها معمولاً دارای یک نمایشگر کوچک 7 تا 10 اینچی، وزن کمتر از 1300 گرم، کیبوردی کوچک که حدود 70 تا 80 درصد یک کیبورد استاندارد است، کارت شبکه معمولی و کارت شبکه بی‌سیم، چند پورت USB و مموری ریدر و بدون دی‌وی‌دی درایو هستند. سیستم عامل آنها اکثراً ویندوز ایکس‌پی و به ندرت لینوکس است. قیمت آنها هم از 250 تا 600 هزار تومان می‌باشد. البته گاهی مدل‌های گران‌تری هم دیده می‌شود که از سخت‌افزار قوی‌تری برخوردارند، ولی آیا یک دستگاه 800 هزار تومانی قوی و کوچک می‌تواند یک نت‌بوک باشد یا یک نوت‌بوک کوچک؟
نت‌بوک را گاهی مینی‌نوت‌بوک یا ساب‌نوت‌بوک هم می‌نامند

ایده نت‌بوک از کجا آمد؟
در اوایل سال 2005 طرح "هر کودک، یک نوت‌بوک" مطرح شد و قرار شد که با کمک تولیدکنندگان، نوت‌بوک‌های کوچک و ارزان قیمتی (زیر 100 دلار) ساخته شود تا اکثر کودکان دنیا توان خرید آن را داشته باشند و از قافله آی‌تی عقب نمانند. اما از آنجا که همیشه علم بهتر از ثروت نیست! تولیدکنندگان فوق طرح فوق را در حد تبلیغات نگه داشتند و ایده‌ای جدید برای سود بیشتر را از آن استخراج کردند.
تولید نوت‌بوک‌های کوچک ولی قوی‌تر و گرانتر البته برای والدین آن کودکان!  کلمه نت‌بوک از ترکیب دو کلمه اینترنت و نوت‌بوک ساخته شده است.


شکل 1: نمونه‌ای از نوت‌بوک طراحی شده برای کودکان

تفاوت نت‌بوک با نوت‌بوک چیست؟
علیرغم اصرار بعضی از فروشندگان محترم، واقعیت این است که نمی‌توان تفاوت فاحشی بین آنها قایل شد، جز اینکه اگر یک نوت‌بوک را خیلی کوچک کنیم، به یک نت‌بوک می‌رسیم. این کوچک کردن منجر به کاهش اندازه اجزای اصلی نوت‌بوک مثل مانیتور و کیبورد می‌گردد. اما نوت‌بوک کوچک شده‌ ما مزایا و معایبی هم پیدا می‌کند، از طرفی کوچکی آن باعث کاهش وزن شده و از طرف دیگر به دلیل ظرافت دستگاه و عدم امکان استفاده از خنک‌کننده‎‌های قوی، مجبور به استفاده از پردازنده‌های ضعیف‌تر شده و در نتیجه کاهش قدرت دستگاه را به دنبال دارد.

چرا نت‌بوک بخریم؟
اما اینکه چرا باید نت‌بوک خرید و نت‌بوک مناسب چه کسانی می‌باشد هم بحث مفصلی است که به اختصار اشاره می‌گردد.
بدیهی است که در وحله اول کامپیوتر کوچکی که بسیار سبک است و امکان انجام پردازش‌های سنگین را ندارد چه کاربرانی را هدف قرارداده است؟
گروه اول کاربرانی هستند که به طور مداوم در سفرند و بسیاری از کارهای خود را با کامپیوتر همراه خود انجام می‌دهند.
این گروه معمولاً به دنبال نوت‌بوکی کم وزن هستند که کارهای سبک خود (آفیس و اینترنت و ایمیل) را با آن انجام دهند که نت‌بوک همان چیزی است که می‌خواهند.
و اما گروه دوم که درصد بالایی از خریداران نت‌بوک را رقم می‌زنند، کاربرانی هستند که اهل سفر نیستند ولی اصولاٌ از کامپیوترشان انتظاری جز کارهای معمول روزانه را ندارند! چه بسیار کاربرانی که در اطراف ما هستند و هزینه‌های گزاف بابت خرید پی‌سی یا نوت‌بوک می‌کنند ولی در نهایت فقط با آن چت می‌کنند؛، ایمیل چک می‌کنند و موزیک گوش می‌دهند! بنابراین با پرداخت نصف هزینه پی‌سی یا یک‌سوم هزینه نوت‌بوک می‌توان همان کارها را با نت‌بوک انجام داد و از حمل آسان آن هم لذت برد.
البته لازم به ذکر است که نباید بدبینانه به نت‌بوک نگاه کنید و تصور کنید که توانایی پردازشی چندانی ندارد، بلکه می‌توانید تصاویر خود را با فتوشاپ ادیت کنید، فایل‌های صوتی و تصویری خود را به فرمت‌های دیگر تبدیل کنید، به طراحی سایت بپردازید و ... 
فقط توجه داشته باشید که توقع خود را همواره پایین نگه دارید!

رقابت شدید برای سهم بیشتر از بازار ناب نت‌بوک 
بازار فروش نت‌بوک آنقدر داغ است که هر تولیدکننده‌ای را به وسوسه می‌اندازد. جالب است که بدانید علاوه بر شرکت‌های معروفی مثل اچ‌پی، سونی، دل، توشیبا، اسوس، ام‌اس‌آی و ایسر که از قبل در زمینه نوت‌بوک فعالیت داشتند شرکت‌هایی مثل نوکیا، سامسونگ و اپسون هم که تا به حال چنین تجربه‌ای نداشتند، پا به میدان گذاشتند تا سهمی از این بازار جدید و پر رونق داشته باشند.
در زمینه نرم‌افزاری هم در ابتدا اکثر نت‌بوک‌ها با سیستم‌عامل لینوکس عرضه می‌شدند ولی مایکروسافت که نمی‌توانست از این سود سرشار چشم‌پوشی کند، البته فقط برای کمک به کاربرانی که کار با لینوکس را عذاب‌آور می‌دانستند وارد صحنه شد و ویندوز از رده خارج XP Home Edition خود را در اختیار تولیدکنندگان قرار داد. البته این بازی، دو سر سود بود، هم برای مایکروسافت که بازاری جدید برای سیستم‌عامل قدیمی خود پیدا کرده بود و هم برای تولیدکنندگان که با ارایه ویندوز بر روی نت‌بوک امکان فروش بیشتری پیدا می‌کردند. 
در حال حاضر شرکت ایسر بیشترین آمار فروش نت‌بوک را دارد و شرکت اسوس) هم با کمی اختلاف در مقام دوم قرار دارد. لازم به ذکر است که اسوس از اولین تولیدکنندگان نت‌بوک به صورت تجاری است و نام نت‌بوک آن یعنی Eee PC ، میان خریداران از شهرت خاصی برخوردار است.
پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال 2009، حدود 20 درصد نوت‌بوک‌های فروخته شده از نوع نت‌بوک باشند و فروش نت‌بوک از مرز 33 میلیون دستگاه بگذرد. جالب‌تر آنکه نرخ رشد فروش نت‌بوک بسیار بالاتر از نوت‌بوک است و چه بسا در چند سال آینده از لحاظ تعداد فروش هم از نوت‌بوک جلو بزند.
آمار فروش نت‌بوک در 9 ماهه اول سال 2009 دو برابر مدت مشابه در سال 2008 بوده است.

پارامترهای مهم در خرید نت‌بوک چیست؟
یکی از نکات جالب در مورد نت‌بوک این است که نت‌بوک، قانونی که در مورد رابطه اندازه و قیمت نوت‌بوک وجود داشت را شکست!
در دنیای نوت‌بوک‌ها هر چقدر اندازه کاهش یابد، قیمت بالا می‌رود، بنابراین معمولا کوچکترین نوت‌بوک‌ها جزو گران‌ترین‌ها محسوب می‌شوند. اما نت‌بوک عکس این قضیه عمل کرده و با وجود کوچکی قابل توجه، قیمت پایینی هم دارد. بنابراین بسیاری از خریداران نوت‌بوک که به دنبال دستگاه کوچک و سبک بودند ولی به خاطر قیمت بالای آن مجبور بودند که نوت‌بوک‌های بزرگ‌تر ( و البته سنگین‌تر) و در نتیجه ارزان‌تر انتخاب کنند، حالا به آرزوی خود رسیده‌اند. نوت‌بوکی کوچک، سبک و ارزان به نام نت‌بوک.
اما نت‌بوک دارای یکسری مشخصاتی است که در اکثر قریب به اتفاق آنها رعایت شده است. این حداقل‌ها عبارتند از :
 صفحه نمایش 7 تا 10 اینچی
 کیبوردی برابر با  70 تا 80 درصد یک کیبورد استاندارد
 دارای کارت شبکه بی‌سیم
 دارای کارت شبکه معمولی
 دارای وب‌کم
 دارای کارت حافظه‌خوان
 دارای تعدادی پورت USB.

البته بسیاری از تولیدکنندگان به این حداقل‌ها بسنده نکرده و امکانات دیگری مثل مودم، بلوتوث، اسلات توسعه PCMCIA و ... را نیز به آن اضافه کرده‌اند. اما ما در اینجا به توضیح امکانات اصلی نت‌بوک می‌پردازیم:

قیمت
به نظر من اولین چیزی که در خرید یک نت‌بوک باید به آن توجه داشت، قیمت آن است. گفتیم که نت‌بوک بین 250 تا 500 هزار تومان است، اما نت‌بوک‌هایی هم هستند که قیمت‌های بالایی حتی تا یک میلیون تومان دارند. هر چند این گرانی بی علت نیست اما یادتان باشد که شما در نهایت یک نت‌بوک با تمام محدودیت‌هایش را می‌خرید. زمانی که می‌توان یک نوت‌بوک را از 500 هزار تومان به بالا خرید، چه دلیلی دارد که تمام قابلیت‌های نوت‌بوک را رها کرده و با همان قیمت یک نت‌بوک ضعیف خرید؟

پردازنده
اکثر نت‌بوک‌ها از پردازنده‌های اتم (Atom) شرکت اینتل استفاده می‌کنند، در عین حال سهم کمتری هم به پردازنده‌های شرکت VIA می‌رسد که انصافاً در زمینه پردازنده‌های کم مصرف و خنک به ‌خوبی عمل می‌کند کما اینکه اکثر تین‌کلاینت‌ها از پردازنده‌های VIA استفاده می‌کنند.
در جدول یک لیست پردازنده‌های اتم شرکت اینتل ذکر شده است. بدیهی است که پردازنده‌ای که هسته‌های بیشتری دارد و یا از فرکانس بالاتری برخوردار است، راندمان بهتری خواهد داشت. در حال حاضر جدیدترین پردازنده اتم N280 است.


جدول 1: لیست پردازنده‌های اتم شرکت اینتل

در جدول دو لیست پردازنده‌های کم مصرف و در جدول سه لیست پردازنده‌های بسیار کم مصرف شرکت VIA ارایه شده است. 


جدول 2: لیست پردازنده‌های کم مصرف شرکت VI


جدول 3: لیست پردازنده‌های بسیار کم مصرف شرکت VIA

اما حتماً می‌پرسید که پس AMD کجاست؟ شرکت AMD در تولید پردازنده‌های بسیار کم‌مصرف مخصوص نت‌بوک تعلل داشت و همین تعلل باعث شد که از سود سرشار آن بی‌نصیب بماند. اما از آنجا که "جلوی ضرر را از هر جا که بگیرید، منفعت است" AMD شدیداً به تکاپو افتاده تا در این زمینه هم پردازنده‌هایی عرضه کند. AMD قول داده که اولین سری پردازنده‌های مخصوص نت‌بوک را تا سه ماهه دوم سال 2010 به بازار عرضه کند. این پردازنده‌ها از سری AMD Athlon Neo X2 Dual-Core و AMD Turion Neo X2 Dual-Core هستند که هر دوی آنها دوهسته‌ای بوده و از 2 مگابایت کش استفاده کرده و به توان مصرفی آنها به ترتیب 12 و 15 وات است.

سیستم عامل
همانگونه که اشاره شد، سیستم عامل اکثر نت‌بوک‌ها ویندوز XP Home Edition است و تعداد کمتری از لینوکس استفاده می‌کنند. شرکت مایکروسافت در اقدامی جالب به تولیدکنندگان نت‌بوک، اجازه نصب ویندوز XP Professional را نداده است. هر چند خودتان می‌توانید این ویندوز را نصب کنید. در عین حال، ویندوز ویستا هم که با افتضاحی که در سیستم‌های دسکتاپ به عمل آورد و بسیار کند و سنگین عمل کرد، طبیعتاً امکان نصب بر روی نت‌بوک‌های ضعیف را ندارد. اما مایکروسافت نسخه‌ای از ویندوز 7 را برای نت‌بوک عرضه کرده است که به زودی آن را روی نت‌بوک‌ها خواهید دید.
بنابراین در تهیه نت‌بوک خیلی نگران سیستم عامل آن نباشید چرا که انتخاب چندانی ندارید! طبیعتاً توصیه می‌شود که نت‌بوک‌های دارای ویندوز XP Home Edition را انتخاب کنید و در صورت نیاز خودتان XP Professional را با استفاده ار درایورهای ویندوز اورجینال دستگاه نصب کنید.
استفاده از نت‌بوک‌های آینده هم که دارای ویندوز 7 است، با ریسک همراه است چرا که با توجه به ساختار مشابه ویندوز ویستا و 7، احتمال کندی آن وجود دارد.
در صورتیکه با لینوکس آشنایی دارید، گزینه مناسبی برای خرید است چرا که نت‌بوک‌های لینوکس‌دار ارزا‌نتر بوده و در عین حال سریع‌تر هستند ولی اگر خیلی با لینوکس اخت نیستید، از خیر آن بگذرید زیرا آشنا شدن با یک سیستم‌عامل جدید از یک‌طرف و پیدا کردن نرم‌افزارهای قابل نصب بر روی آن از طرف دیگر، شما را از خرید نت‌بوک پشیمان می‌کند.

صفحه نمایش
معمولاً صفحه نمایش نت‌بوک‌ها در سه اندازه 7 و 8.9 و 10 اینچی است. بدیهی است که هر چه صفحه نمایش بزرگ‌تر باشد، بهتر است، ولی طبیعتاً وزن نت‌بوک هم به تناسب آن افزایش می‌یابد. در جدول 4 لیست اندازه‌ها و رزولوشن‌های مختلف آنها نمایش داده شده است. البته این رزولوشن‌ها استاندارد نیستند و گاهی همان اندازه‌ها رزولوشن‌های بالاتری را ارایه می‌دهند. بنابراین بهتر است که به دنبال نت‌بوکی با صفحه نمایش بزرگ‌تر و در شرایط مساوی، رزولوشن بالاتر بگردید.


جدول 4: لیست اندازه صفحه نمایش و رزولوشن‌های آنها

اخیراً صفحه نمایش نت‌بوک‌ها از نوع LED ساخته می‌شوند که کیفیت نمایش به مراتب بالاتری را به ارمغان می‌آورید. بنابراین در انتخاب نت‌بوک حتماً به این پارامتر توجه کنید.
البته مدل‌های گرانقیمت‌تری هم هستند که صفحه نمایش آن لمسی
 (Touch Screen) است.

چیپ گرافیکی
نت‌بوک‌های مجهز به پردازنده اتم اینتل غالبا از چیپ گرافیکی مجتمع 
Integrated) 950) اینتل استفاده می‌کنند. نت‌بوک‌های مجهز به پردازنده C7 شرکت VIA هم از چیپ گرافیکی مجتمع VIA Chrome بهره می‌برند. اما اگر به دنبال گرافیک قوی‌تر می‌گردید، نت‌بوک‌هایی را انتخاب کنبد که از چیپ‌ست NVIDIA استفاده می‌کنند. آنها با کمک چیپ گرافیکی NVIDIA ION LE قدرت گرافیکی بهتری را به ارمغان می‌آورند.

کیبورد
کیبورد معمولاً مورد توجه قرار نمی‌گیرد ولی باید به خاطر داشته باشید که در نت‌بوک‌های کوچک با صفحه نمایش 7 اینچی، دکمه‌های کیبورد خیلی به هم نزدیک هستند و لذا تایپ کردن نیاز به دقت بیشتری دارد. بنابراین افرادی که کارهای تایپی قابل توجهی دارند، بهتر است از نت‌بوک‌های بزرگ‌تر استفاده کنند.

باتری
نت‌بوک‌ها معمولا با دو نوع باتری 3 و 6 سلولی عرضه می‌شوند. باتری‌های 6 سلولی تقریباً دو برابر باتری‌های 3 سلولی شارژ نگه می‌دارند. بنابراین اگر نت‌بوک را در جاهایی استفاده می‌کنید که از برق خبری نیست، به فکر باتری 6 سلولی باشید ولی به فکر وزن بیشتر آن هم باشید!

حافظه
رم اکثر نت‌بوک‌ها 1 یا 2 گیگابایت و از نوع DDR2 است. بهتر است مدل 2 گیگابایتی را انتخاب کنید و یا در صورت انتخاب مدل یک گیگابایتی، خودتان حافظه آن را به 2 گیگابایت ارتقا دهید. (جالب است بدانید که مایکروسافت تولیدکنندگان را مجبور به نصب حداقل 1 گیگابایت رم بر روی دستگاه‌های مجهز به ویندوز  کرده است.)

هارددیسک
ظرفیت معمول نت‌بوک‌ها 160 گیگابایت است. واضح است که هر چه ظرفیت بیشتر باشد، کاربرد بیشتری دارد. در عین حال در بعضی از نت‌بوک‌های جدید به جای هارددیسک از SSD استفاده می‌گردد. مزیت استفاده از SSD آن است که سرعت بسیار بالاتری از هارددیسک دارد و در نتیجه سرعت دستگاه بالاتر می‌رود، اما دو اشکال اساسی بوجود می‌آید: کاهش ظرفیت و قیمت بالا.
SSDها نسبت به هارددیسک‌های مشابه، بسیار گران‌تر هستند و لذا قیمت دستگاه بالاتر می‌رود و در نتیجه به خاطر کاهش قیمت، از SSDهایی با ظرفیت پایین‌تر استفاده می‌کنند. (از 16 تا 64 گیگابایت) بنابراین اگر کارهای شما نیاز به فضای ذخیره‌سازی زیادی ندارد و یا از دستگاه‌های ذخیره‌سازی اکسترنال استفاده می‌کنید، بهتر است از SSDها استفاده کنید تا از سرعت بالای آنها لذت ببرید.

موارد دیگر
یکی از پارامترهای مهم در خرید یک نت‌بوک تعداد پورت‎های USB آن است. سعی کنید نت‌بوکی را انتخاب کنید که حداقل 3 پورت USB داشته باشد. اهمیت تعداد پورت‌های USB آنقدر واضح است که نیاز به هیچ توضیحی ندارد.
یکی دیگر از اجزای اصلی نت‌بوک وب‌کم آن است. دقت معمول وب‌کم‌ها 1.3 مگاپیکسل است. بهتر است نت‌بوکی با وب‌کم ضعیف‌تر از آن نخرید.
خیلی از تولیدکنندگان بلوتوث را هم به امکانات نت‌بوک خود افزوده‌اند. هر چند کاربرد وسیعی ندارد ولی به عنوان یک مزیت محسوب می‌گردد.
پارامتر دیگری که برای ما ایرانی‌ها خیلی مهم است و برای از ما بهترون خیلی مورد توجه نیست، مودم است. از آنجا که هنوز هم بسیاری از ما با مودم به اینترنت وصل می‌شویم، از وجود مودم در نت‌بوک انتخابیتان مطمئن شوید. هر چند در صورت نداشتن مودم با هزینه‌ای ناچیز و با استفاده از مودم اکسترنال USB می‌توانید این نقیصه را بر طرف کنید، ولی به هر حال داشتن آن بهتر است.
پورت‌های جدید HDMI و e-SATA هم در بعضی از مدل‌ها دیده می‌شوند که بسیار کاربردی هستند.

در پایان باید توجه داشته باشید که هیچ نت‌بوکی دی‌وی‌دی رایتر ندارد، بنابراین هنگام خرید نت‌بوک به فکر یک دی‌وی‌دی رایتر اکسترنال هم باشید. توجه داشته باشید که معمولاً فروشندگان نت‌بوک یک دی‌وی‌دی رایتر اکسترنال معمولی را با قیمتی گران‌تر از بازار به شما معرفی می‌کنند!

آینده نت‌بوک چه خواهد شد؟
شرکت مایکروسافت وعده نسخه خاصی از ویندوز 7 را داده است که مخصوص نت‌بوک طراحی شده است و تاکید دارد که این نسخه بسیار سبک و سریع عمل می‌کند. از طرفی دیگر شرکت گوگل هم در تابستان 1389 سیستم‌عامل کروم خود را برای نت‌بوک عرضه می‌کند. باید دید که آیا گوگل در زمینه سیستم‌عامل نت‌بوک هم مثل سایر موارد از پس مایکروسافت بر می‌آید؟
در زمینه سخت‌افزار هم اینتل در حال توسعه پردازنده‌های چندهسته‌ای در پلتفرم نت‌بوک است.

و اما بازار نت‌بوک وطن
در زیر مشخصات چند نت‌بوک نمونه که در بازار ایران موجود است را ذکر می‌کنیم:

بزرگنمایی
جدول 5: مشخصات چند نت‌بوک نمونه موجود در بازار ایران

با دقت در جدول شماره 5 سوالی مطرح می‌گردد و آن عبارتست از اینکه چرا نت‌بوک‌های مشابه دارای قیمتی متفاوت هستند؟
در پاسخ باید گفت که قیمت نت‌بوک هم مثل خیلی از قطعات کامپیوتر علاوه بر مشخصات فنی اصلی، به پارامترهای دیگری هم وابسته است. همیشه مهمترین پارامتر برند دستگاه است. معمولاً هر چه برند معتبرتر باشد، قیمت محصول آن بالاتر است. از پارامترهای دیگری که در قیمت‌ نت‌بوک‌ها موثر است می‌توان به طراحی، رنگبندی، وزن پایین‌تر، نوع سیستم عامل، LED بودن صفحه نمایش، تنوع پورت‌های ورودی و خروجی و ... اشاره کرد.


 

 

پنج شنبه 27/5/1390 - 9:3
کامپیوتر و اینترنت

 

 اشاره :

چگونه پیکسل‌های مرده را احیا کنیم 

مقدمه 
کلمه پیکسل مرده را احتمالا بسیار شنیده‌اید، به ویژه اگر از نمایشگرهای ال‌سی‌دی استفاده می‌کنید.
کلمه پیکسل مرده که امروزه بسیار باب شده، به اشتباه در مورد انواع دیگر پیکسل‌های معیوب نیز به کار می‌رود.
پیکسل‌های معیوب، نقاطی از صفحه نمایش هستند که دچار مشکل شده و رنگی متفاوت با رنگ حقیقی را نشان می‌دهند. این پیکسل‌ها در حقیقت به سه دسته تقسیم می‌شوند: پیکسل‌های نیمه‌جان، پیکسل‌های داغ و پیکسل‌های مرده.
برای درک بهتر انواع پیکسل‌های معیوب بهتر است اندکی به طرز کار پیکسل‌ها در نمایشگرهای ال‌سی‌دی بپردازیم.

پیکسل‌های معیوب
هر پیکسل صفحه نمایش از سه زیرپیکسل تشکیل می‌شود. این سه زیرپیکسل به رنگ‌های قرمز، سبز و آبی هستند و به کمک آنها می‌توانیم طیف کامل رنگ‌ها را در نمایشگر داشته باشیم.
وقتی تمام زیرپیکسل‌ها (هر سه نور قرمز، آبی و سبز) روشن هستند، پیکسل به رنگ سفید است و وقتی هر سه خاموشند، پیکسل به رنگ سیاه در می‌آید. رنگ‌های گوناگون را هم می‌توان با نسبت‌های مختلف این زیرپیکسل‌ها ساخت.

• پیکسل نیمه‌جان
اگر یک یا دو تا از این زیر پیکسل‌ها خراب شود و همواره در حالت روشن باقی بماند، پیکسل مربوط به صورت نقطه‌ای روشن و رنگی در می‌آید. حتی در حالتی که تمام تصویر سیاه باشد،‌ این نقطه رنگی خواهد بود و هر چه رزولوشن صفحه بیشتر باشد، این عیب برجسته‌تر نمایان می‌شود.
این نوع پیکسل معیوب، پیکسل نیمه‌جان نام دارد (شکل 1).


شکل 1: نمای نزدیکی از یک پیکسل نیمه‌جان که زیرپیکسل سبزش را از دست داده است

• پیکسل داغ 
وقتی هر سه زیرپیکسل موجود در یک پیکسل به طور دایمی روشن باشند، آن پیکسل به صورت سفید ظاهر می‌شود و این نوع پیکسل را به عنوان پیکسل داغ می‌شناسند (شکل 2).


شکل 2:‌ یک پیکسل داغ

• پیکسل مرده
اگر هیچ یك از این زیرپیکسل‌ها روشن نباشند، پیکسل مرده خواهیم داشت. این پیکسل‌ها همیشه سیاه به نظر می‌رسند (شکل 3).


شکل 3: یک پیکسل مرده

خلاصه اینكه پیکسل‌های داغ همیشه روشن، پیکسل‌های مرده، همیشه خاموش و پیکسل‌های نیمه‌جان نیز یک یا دو زیرپیکسل همیشه روشن یا همیشه خاموش دارند.
در اوایل معرفی ال‌سی‌دی‌ و زمانی که این نمایشگر در حال محبوب شدن بین مصرف‌کنندگان بود، وجود پیکسل‌های نیمه‌جان و یا مرده امری طبیعی به نظر می‌رسید و همیشه ال‌سی‌دی حتی در بهترین حالت خود نیز چند پیکسل مرده داشت.
هر چه تعداد پیکسل‌های مرده بیشتر شود، از ارزش نمایشگر کاسته می‌شود. به همین منظور استانداردی تحت عنوان ISO 13406-2 وضع شد تا میزان حداکثر پیکسل‌های معیوب مورد قبول را بیان کند:
پنل‌های درجه یک آنهایی هستند که عاری از هرگونه پیکسل معیوبند و پنل‌های درجه 4 می‌توانند تا بیش از 50 پیکسل سفید دائمی داشته باشند و البته جزو استاندارد نیز محسوب می‌شوند.
در ادامه به برخی روش‌‌هایی برای تعمیر پیکسل‌های معیوب می‌پردازیم.

تعمیر پیکسل‌های نیمه‌جان
این نوع از پیکسل‌های معیوب معمولا به علت اشکال در ساخت به وجود آمده و اگر تعمیر نشوند تقریبا در تمام طول عمر پنل روشن باقی می‌مانند. در بسیاری موارد می‌توان این نوع از پیکسل‌های معیوب را تعمیر کرد. این کار را به دو روش می‌توان انجام داد، یا از طریق ابزارهای نرم‌افزاری و یا از طریق دست‌کاری شخصی.
روش نرم‌افزاری به این نحو است که برنامه‌ای رنگ پیکسل‌های معیوب را با سرعت بسیار بالا تغییر می‌دهد و این کار ادامه پیدا می‌کند تا اینکه پیکسل درست شود. 
روش دستی روی نواحی معیوب متمرکز می‌شود. در این روش شما می‌توانید با شیئی شبیه به مداد پاک‌کن روی پیکسل‌های معیوب فشار آورید تا مایع درون زیر لایه پنل شروع به حرکت کند. اگر کریستال مایع درون پیکسلی به خوبی پخش نشده باشد، با این روش می‌تواند آزادانه حرکت کرده و پیکسل را از حالت نیمه‌جان درآورد.
البته توجه داشته باشید که این روش هیچ ضمانتی برای تعمیر ندارد و شاید در مواردی باعث ازدیاد پیکسل‌های نیمه‌جان نیز شود و یا حتی مشکلاتی در قسمت‌های دیگر به وجود آورد.
پیکسل‌های مرده و پیکسل‌های داغ به طور کلی نتیجه اشکال در مدارهای پنل است. این موارد زمانی اتفاق می‌افتد که ترانزیستوری نتواند کار خود را به خوبی انجام دهد.
پیکسل مرده نیز معمولا به این دلیل است که ترانزیستور تنظیم رنگ پیکسل به طور کامل از کار افتاده است. این مورد به ندرت قابل تعمیر است.
پیکسل‌های داغی را که به علت اشکال ساخت در پنل وجود دارند، اغلب می‌توان به همان روش‌هایی که برای تعمیر پیکسل نیمه‌جان بیان شد، تعمیر كرد که البته باز هم ضمانتی برای تعمیر وجود ندارد.

کدام روش؟
اگر صفحه نمایش از پیکسل نیمه‌جان و یا داغ برخوردار باشد، روش نرم‌افزاری برای تعمیر آن پیشنهاد می‌شود و بهتر است به عنوان آخرین گزینه به روش دستی و فشار دادن صفحه متوسل شوید تا حتی‌الامکان کمترین آسیب به پنل برسد.
دو برنامه‌ای که می‌توانند در یافتن و تعمیر پیکسل‌های معیوب کمک کنند، UDPixel وJScreenFix نام دارند.

سه روش تعمیر پیکسل‌های معیوب
1ـ روش پیکسلی
نرم‌افزار UDPixel با تغییر رنگ صفحه باعث می‌شود به آسانی پیکسل‌های معیوب شناسایی شوند. به محض اینکه مشکل مشخص شد، می‌توان مربعی روی صفحه رسم کرد که شامل پیکسل‌های معیوب باشد. سپس با انتخاب سرعت تغییر رنگ، کار تعمیر آغاز می‌شود. البته سعی شود تا جایی ‌که امکان دارد اندازه مربع کوچک انتخاب شود تا پیکسل‌های سالم اطراف آسیبی نبینند (شکل 4).


شکل 4

نکته : این برنامه را می‌توانید از سایت ماهنامه دانلود کنید.

2ـ روش مرورگر
نرم‌افزار JScreenFix در پنجره یک مرورگر (browser) مانند فایرفاکس یا اینترنت اکسپلورر کار خود را انجام می‌دهد و نیاز به محیط Java Runtime دارد. برای شروع به آدرس زیر رفته و برنامه موجود را با انتخاب گزینه Launch JScreenFix اجرا کنید.
http://www.jscreenfix.com/basic.php
سپس دکمه F11 را بزنید تا تصویر در حالت تمام‌صفحه به نمایش درآید.

 كار این برنامه تا حصول نتیجه کامل حدود یک ساعت به طول می‌انجامد.
نکته : لینک این سایت در بخش دانلود ماهنامه قرار دارد.


شکل 5 : پیکسل مرده در کنار پیکسل نیمه‌جان

3ـ آخرین راه حل: روش پاک‌کن
در بعضی موارد زیرپیکسل‌های معیوب (البته از نوع نیمه‌جان) را می‌توان با فشار آوردن آرام روی نواحی آسیب دیده صفحه نمایش برطرف کرد. البته برای این کار از ابزار تیزی که باعث آسیب صفحه نمایش ‌شود، استفاده نکنید و بهتر است با نوک مداد پاک‌کن این روش را امتحان كنید (شکل 6). این کار را با احتیاط کامل انجام دهید و دوباره متذکر می‌شویم که نه تنها ضمانتی در این روش وجود ندارد، بلکه ممکن است موجب آسیب بیشتر و بدتر کردن اوضاع نیز شود.


شکل 6


پنج شنبه 27/5/1390 - 8:54
کامپیوتر و اینترنت

هنگامی که در اینترنت به دنبال یک سایت، تصویر یا فایل هستید یا پرسشی دارید که

 می‌خواهید پاسخش را بیابید، به احتمال فراوان انتخاب اول شما، گوگل خواهد بود. گوگل ابزاری بسیار قدرتمند برای جستجو است، اما کاربران بسیاری، از تمامی قابلیت‌های آن استفاده نمی‌کنند. با استفاده از این 10 نکته، می‌توانید جستجوی بهتری داشته باشید و به آسانی به نتایج دلخواه خود دست یابید.

استفاده از علامت کوتیشن 
اگر می‌خواهید عبارتی را عینا، و با ترتیب مشخص و دقیق کلمات جستجو کنید، آن را بین دو علامت کوتیشن " " قرار دهید. در این حالت، جستجوی شما دقیق‌تر خواهد شد و نتایج غیر مرتبط کمتری خواهید دید. مثلا اگر به دنبال مطالبی درباره ماهنامه رایانه ‌خبر هستید، اگر از کوتیشن استفاده نکنید به نتایجی مربوط به کلمه‌های ماهنامه، رایانه و خبر نیز برخواهید خورد اما اگر در کادر جستجو بنویسید "ماهنامه رایانه‌خبر" تنها نتایجی را می‌بینید که 3 کلمه ماهنامه رایانه ‌خبر در آنها پشت سر هم آمده‌اند. همچنین اگر به دنبال یک شعر هستید، می‌توانید یک خط از آن را بین دو علامت کوتیشن جستجو کنید تا نتایج دقیق‌تری بیابید.

محدود کردن جستجو
بعضی از کلمات چندین معنی و یا چند حالت دارند. ممکن است بسیاری از نتایج به دست آمده از جستجو، متعلق به معانی نامربوط این کلمات باشد. مثلا ویروس هم در علم پزشکی وجود دارد و هم در دنیای کامپیوتر. نتایج مربوط به جستجوی virus، قطعا کلمه شامل نرم‌افزار و ویروس‌های کامپیوتر خواهد بود. داشت. در این حالت اگر می‌خواهید به دنبال مطالبی در خصوص virus بگردید که شامل ویروس‌های کامپیوتری باشند و نه ویروس‌های بیولوژیکی می‌توانید می‌توانید عبارت
 virus -biology را جستجو کنید. این علامت منفی که پیش از کلمه biology آمده، باعث می‌شود نتایجی که در آنها کلمه biology آمده باشد، حذف شوند و نمایش داده نشوند.
اگر متن virus -computer -software را جستجو کنید، با تعداد زیادی نتایج مربوط به ویروس که نه کامپیوتری هستند و نه نرم‌فزاری مواجه خواهید شد.

یافتن معانی واژه‌ها
اگر به دنبال معنی کلمه خاصی هستید، می‌توانید آن را از گوگل بپرسید. برای این کار کافی است پیش از نام کلمه، بنویسید define: (کلمه حتما define حتما با حروف کوچک بنویسید و علامت دو نقطه هم بلافاصله بعد از آن بیاید).مثلا اگر می‌خواهید معنای کلمه CPU را بدانید، کافی است عبارت define: CPU را در کادر جستجو وارد کنید.
گوگل در دانشنامه‌های گوناگون جستجو می‌کند و معانی کامپیوتر در آنها را به شما ارایه می‌دهد. همچنین اگر کلمه معنی ویژه‌ای نیز داشته باشد، آن معنی هم به نمایش در می‌آید.

بزرنمایی


استفاده از کلمات هم‌معنی
بسیاری از کلمات، معانی نسبتا مشابهی دارند. ممکن است سایت‌های مختلف از کلمات گوناگون استفاده کنند در این حالت، اگر در جستجوی شما تنها یکی از این کلمات باشد، نتایج بسیاری را از دست خواهید داد.
مثلا یکی از معانی سه کلمه shop، buy و purchase در زبان انگلیسی، خرید کردن است. اگر تنها shop را جستجو کنید، سایت‌هایی که از دو کلمه دیگر استفاده کرده‌اند، در نتایج نخواهند آمد. برای حل این مشکل کافی است پیش از کلمه shop، از علامت ~ استفاده کنید و واژه ~shop را جستجو کنید تا تمام کلمات هم‌معنی با آن نیز جستجو شوند.

از علامت ستاره استفاده کنید
علامت ستاره (*) یکی از ابزارهای بسیار قدرتمند ولی ناشناخته گوگل است. اگر در جستجویی این علامت را بیاورید، به معنای آن است که نمی‌دانید جای آن چه چیزی بنویسید و از گوگل می‌خواهید بهترین گزینه را خودش بیابد. مثلا اگر عبارت Google * را جستجو کنید، محصولات گوگل را در نتایج خواهید دید (مثل Google Books  یاGoogle Chrome) در این جستجو، شما به دنبال عبارتی هستید که بخش اول آن Google  است ولی نمی‌دانید بخش دوم آن چیست. یا فرض کنید می‌خواهید نام کامل مارادونا را بیابید. می‌دانید که نام او از سه قسمت تشکیل شده که قسمت اول آن دیه‌گو و قسمت آخر آن مارادونا است. در این حالت برای یافتن نام کامل او کافی است جستجو کنید Diego * Maradona تا خود گوگل جای ستاره را به بهترین شکل برای شما پر کند و در نتایج جستجو، نام دیه‌گو آرماندو مارادونا را برایتان فهرست کند.

جستجو در یک سایت خاص 
برخی از سایت‌ها امکان جستجو در داخل همان سایت را در اختیار کاربر می‌گذارند. اگر قصد دارید بوسیله گوگل در یک سایت خاص جستجو کنید، کافی است پس از نوشتن عبارت مورد جستجو، بنویسید site: و سپس آدرس سایت مذکور را وارد کنید. مثلا اگر قصد دارید کلمه تدوین را در سایت ماهنامه رایانه‌ خبر جستجو کنید. در این حالت کافی است در کادر جستجو بنویسید:

تدوین site:computernews.ir

همچنین اگر می‌خواهید جستجو در همه سایت‌ها، به جز یک سایت خاص انجام شود، کافی است مانند فوق عمل کنید و تنها به جای site:، بنویسید –site: .

اعلام ساعت دیگر شهرها
اگر دوستان یا آشنایانی دارید که در خارج از کشور زندگی می‌کنند، احتمالا قبل از تماس گرفتن با آنها، دوست دارید بدانید در شهر آنها،الان چه ساعتی است و پس از مطمئن شدن از اینکه زمان مناسبی است، با آنها تماس بگیرید. البته اختلاف زمانی بین شهرها و کشورها را می‌توان از جداول مربوطه نیز به دست آورد، اما به جای آنکه به جمع و تفریق ساعت و دقیقه بپردازید، می‌توانید از گوگل استفاده کنید. مثلا اگر آشنای شما در شهر پاریس زندگی می‌کند، می‌توانید با جستجوی عبارت
 Time in Paris در گوگل متوجه شوید که اکنون در آن شهر ساعت چند است، یا با جستجوی Time in Barcelona درمی‌یابید که دوستانتان در شهر بارسلونا در چه ساعتی از روز به سر می‌برند.

بزرگنمایی

انجام محاسبه
ویندوز یک ماشین حساب نسبتا مناسب در اختیار شما قرار می‌دهد، اما اجرای آن از یک سو نیاز به چند کلیک دارد، و از سوی دیگر ممکن است نیاز به امکاناتی فراتر از آن داشته باشید. در این حالت می‌توانید از گوگل استفاده کنید. مثلا اگر به دنبال آن هستید که  Ln eیا 45*1.2 را حساب کنید، می‌توانید عبارت مربوط را جستجو کنید و نتیجه را در صدر سایر نتایج ببینید. همچنین برای محاسبه 15 درصد 135، می‌توانید عبارت 15 percent of 135 را جستجو کنید.

تبدیل واحد
گوگل عملیات تبدیل واحدهای گوناگون به یکدیگر را نیز برای شما انجام می‌دهد. مثلا اگر می‌خواهید ببینید 200 درجه فارنهایت چند درجه سانتی‌گراد می‌شود، کافی است عبارت  200f  in c را جستجو کنید.
برای دریافتن این که 4 متر مکعب چند لیتر می‌شود یا 29 اینچ چند سانتی‌متر است، نیز می‌توانید در کادر جستجو عبارت‌های زیر را بنویسید:

4 cubic meters in liters
29 inches in cm

این تبدیل تنها مخصوص واحدهای فیزیکی نیست و می‌توانید برای دیگر تبدیل‌ها هم از آن استفاده کنید. مثلا می‌توانید ببینید که 12،6 گیگابایت چند مگابایت است:

12.6 GB in MB

یا با نرخ روز، 130 دلار چند پوند می‌شود:

130 dollars in pounds

پس از محاسبات فوق، عبارت زیر را هم جستجو کنید و نتیجه آن را ببینید:

the answer to life, the universe and everything

یافتن فایل‌هایی از نوع خاص
آیا تنها به دنبال فایل‌های PDF در نتایج هستید؟ کافی است پس از وارد کردن عبارت مورد جستجو، عبارت filetype: pdf را نیز بنویسید. در این حال تنها نتایجی که به صورت فایل PDF باشند به شما نشان داده خواهد شد. این روش جستجو بسیار به کار دانشجویانی می‌آید که به دنبال مقالات علمی در اینترنت می‌گردند. همچنین می‌توانید در مقابل filetype: دیگر انواع فایل را نیز بنویسید، مثل 
DOC، XLS، PPT، JPEG و دیگر انواع فایل‌ها.

پنج شنبه 27/5/1390 - 8:48
کامپیوتر و اینترنت

در مقاله گذشته، مراحل ارسال تا دریافت یک ایمیل را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین در مورد رله‌های MTA و نحوه عملکرد آنها نیز صحبت کردیم. علاوه بر موارد فوق، در مورد رمزنگاری در ایمیل نیز بحث نمودیم و پروتکل‌های مشهور در این زمینه را شرح دادیم.
در این مقاله می‌خواهیم جزییات بیشتری در مورد زیرساخت نقل و انتقال ایمیل بیان نموده و همچنین در مورد قالب پیام (Message Format) در ایمیل نیز به بحث بپردازیم.

زیرساخت ایمیل
سیستم بهینه برای ایمیل باید امن باشد. یعنی امکان دسترسی غیرمجاز به آن باید به حداقل ممکن برسد. فایروال یکی از راهکارهای جلوگیری از نفوذ غیرمجاز به سیستم است و نقش مهمی در این زمینه ایفا می‌کند.
علاوه بر مورد فوق، مقابله با هرزنامه (Spam)از مواردی است که باید به آن توجه ویژه نشان داد.
در شکل 1 می‌توانید یک زیرساخت نمونه برای ارسال و دریافت ایمیل مشاهده کنید. در این شکل، علاوه بر موارد ذکر شده در بخش دوم سلسله مقالات ایمیل، جزییات فوق نیز لحاظ شده است. در این شکل می‌توانید روال فیلتر شدن هرزنامه‌ها را مشاهده کنید، همچنین جایگاه فایروال نیز مشخص شده است. در بخش اول سلسله مقالات ایمیل، در مورد هرزنامه‌ و همچنین کاربردهای فایروال بحث کردیم و در این شماره، از لحاظ طراحی سیستم به آنها می‌پردازیم.


شکل 1: مراحل ارسال و دریافت ایمیل به همراه جزییات مربوط به آن

با افزایش کاربران، طبیعتاً به سرورهای متعدد از جمله سرورهای Enterprise و DataCenter و همچنین چندین سرور POP3، SMTP و WebMail نیاز خواهد بود. علاوه بر آن، نیاز به یک سیستم مرکزی ذخیره‌سازی پیغام‌های ایمیل و یک سیستم تهیه نسخه‌های پشتیباننیز وجود خواهد داشت.
در شکل 2 می‌توانید سرورهای فوق و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را مشاهده کنید. 


شکل 2: گروه سرورهای مورد نیاز برای سیستم‌های گسترده ایمیل

در مقاله قبل، در مورد پروتکل‌های POP3 و SMTP و همچنین درباره WebMail به تفصیل توضیح دادیم. سلسله مراتب ارتباطی سرورهای مختلف در شکل 3 نشان داده شده است. در این دیاگرام از دو فایروال استفاده شده که طبیعتاً ایمنی بیشتری ایجاد می‌کند. فایروال اول بین اینترنت و محدوده مدیریت داده‌ها
(DMZ: Data Management Zone) قرار گرفته است. در این محدوده، ابزارهای ضدویروس و فیلترینگ هرزنامه‌ها مستقرند. فایروال دوم بین محدوده مدیریت داده‌ها و شبکه داخلی مستقر است.


شکل 3: دیاگرام مانیتورینگ ایمیل

قالب پیام
قالب پیام در ایمیل اینترنتی از استاندارد RFC 5322 و همچنین استانداردهای
 RFC 2045 تا RFC 2049 تبعیت می‌کند. به این مجموعه استانداردها، MIME می‌گویند.
همانگونه که در شماره گذشته بیان شد، یک RFC ،سندی است که توسط 
Internet Engineering Task Force)IETF)منتشر می‌شود و شامل شرح متد و همچنین تشکیلات، روش‌ها و دستورالعمل‌های به کار گرفته شده برای کار با اینترنت یا سیستم‌های مرتبط با آن است.
در هر RFC، شرح تحقیقات و نوآوری‌های به کار رفته نیز به صورت تفصیلی بیان می‌شود.
MIME، اختصار Multipurpose Internet Mail Extensions و از ویژگی‌های زیر است:
 امکان پیوست فایل‌هایی که متنی نیستند (مانند فایل‌های صوتی و تصویری)
 امکان استفاده از مجموعه کاراکترهای غیر ASCII در متن پیام
 امکان استفاده از مجموعه کاراکترهای غیر ASCII در سرصفحه پیام
 امکان استفاده از بخش‌های گوناگون در متن پیام با مشخصه‌های مختلف

نامه‌های ایمیل از دو بخش اصلی تشکیل می‌شوند: Headerو Body. 
در سرصفحه هر ایمیل، اطلاعات متنوعی قرار می‌گیرد. این اطلاعات در فیلدهای اطلاعاتیمجزا نگهداری می‌شوند که به مهم‌ترین آنها اشاره می‌شود:
From: اطلاعات مربوط به فرستنده که عمدتاً شامل نام فرستنده و آدرس ایمیل وی می‌شود. این فیلد معمولاً به صورت خودکار کامل می‌شود.
To: اطلاعات مربوط به گیرنده یا گیرندگان اصلی نامه است.
Cc: اطلاعات مربوط به گیرنده یا گیرندگانی است که مخاطب اصلی نامه نیستند و نامه صرفاً جهت اطلاع آنان ارسال شده است. Cc اختصار Carbon Copy است.
Bcc: اطلاعات مربوط به گیرنده یا گیرندگانی است که کپی پنهان نامه برای آنان ارسال می‌شود و سایر مخاطبان، از ارسال نامه به این گیرندگان، مطلع نخواهند شد (فیلد Bcc را مشاهده نخواهند کرد). Bcc سرنام عبارت Blind Carbon Copy است.
Subject: فیلد درج عنوان نامه است.
Date: فیلدی است که ساعت و تاریخ ارسال نامه را مشخص می‌کند. معمولا ساعت و تاریخ بر اساس زمان محل ارسال نامه تعیین و درج می‌شود و برای مشخص بودن، اختلاف زمان محلی با زمان گرینویچ (GMT: Greenwich Mean Time) نیز نگه‌داری می‌شود. این فیلد، همانند فیلد اول، معمولاً به صورت خودکار کامل می‌شود.
Message ID: این فیلد نیز به صورت خودکار کامل می‌شود و بیانگر شماره شناسایی پیغام است.
Content Type: اطلاعات مربوط به نوع محتویات نامه است که در زمان نمایش نامه توسط دستگاه گیرنده، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
Received: زمان دریافت نامه توسط Mail Server است.
Reply To: آدرسی است که جواب نامه باید به آن جا فرستاده شود. این آدرس می‌تواند همان آدرس موجود در فیلد مربوط به فرستنده نامه باشد یا می‌تواند آدرس دیگری باشد.

نوع رمزنگاری
ایمیل ابتدایی برای کدگذاری ASCII از نوع7 بیتی طراحی شده بود، اما طی مدت زمان نسبتاً کوتاهی، کدگذاری ASCII از نوع 8 بیتی جایگزین آن شد. ASCII اختصار American Standard Code for Information Interchange بوده و در دهه 1960 به وجود آمده است.
برای زبان‌هایی که از الفبای غیر لاتین استفاده می‌کنند، کدگذاری‌های مختلفی در کشورهای گوناگون مورد استفاده قرار گرفته است.
در دهه 1980، تلاش برای ایجاد سیستم کدگذاری یکپارچه‌ای که تمامی زبان‌های رسمی مورد استفاده در سراسر جهان را تحت پوشش قرار دهد، آغاز شد و حاصل این تلاش درباره استاندارد Unicode بود. تحقیق در این زمینه توسط Joe Becker از شرکت زیراکس و همچنین Mark Davis و Lee Collins از شرکت اپل شروع شد، اما محققان بسیاری در گسترش و تکمیل آن نقش داشته‌اند. در این زمینه، شرکت‌ها و سازمان‌های بسیاری نیز فعالیت داشته‌اند که از آن جمله می‌توان به 
Sun Microsystems، Microsoft و NeXT اشاره کرد.

استفاده از متن ساده یا متن به همراه گرافیک
ایمیل‌های ابتدایی، تنها از متن ساده (Plain Text) پشتیبانی می‌کردند اما امروزه پشتیبانی از گرافیک HTML در بیشتر موارد، به چشم می‌خورد.

پنج شنبه 27/5/1390 - 8:44
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته