• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3273
تعداد نظرات : 339
زمان آخرین مطلب : 4318روز قبل
بیماری ها
نویسنده:ابراهیم بیگدلی




 
در بدن انسان استخوان ها به طور مرتب ساخته شده و از بین می روند، البته سرعت این روند در تمام عمر فرد یکسان نیست. حداکثر توده ی استخوانی در افراد مختلف متفاوت است و به عوامل ارثی، تغذیه، فعالیت بدنی و شیوه ی زندگی در طول دوره ی رشد بستگی دارد.
در پوکی استخوان، استخوان ضعیف شده و با کوچک ترین ضربه دچار شکستگی می شود. این پدیده در سنین سالمندی شایع است، اما با اقدامات ساده یی می توان آن را به تأخیر انداخت یا شدت آن را کاهش داد.

عوامل ایجاد کننده پوکی استخوان
 

* سن: با بالا رفتن سن تراکم استخوان در هر دو جنس به تدریج کاهش می یابد: به طوری که از چهل سالگی تراکم استخوان ها تا یک درصد در سال کاهش دارند.
*جنس: پوکی استخوان در زنان به دلیل کم بودن توده ی استخوان و پدیده ی یائسگی شایع تر است. زنان در هر سنی چهار تا پنج برابر بیشتر از مردان دچار شکستگی استخوان می شوند.
* یائسگی و کاهش هورمون های جنسی: هورمون های جنسی نقش مهمی در استحکام استخوان ها دارند. بنابراین هر عاملی از جمله یائسگی که باعث کم شدن این هورمون ها شود پوکی استخوان را تسریع می کند.
* سابقه فامیلی: در صورت سابقه ی شکستگی در بستگان نزدیک ( پدر، مادر، خواهر و برادر) احتمال ابتلا به شکستگی تا دو برابر افزایش می یابد.
* نژاد و عوامل ارثی: نژاد آسیایی و افرادی که پوست و موی روشن دارند، بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند.
* بیماری های همراه: بعضی بیماری ها نظیر بیماری های مزمن کبد و کلیه، دیابت نوع1، افزایش هورمون تیروئید و پاراتیروئید، اختلالات هورمون های جنسی، اسهال مزمن و اختلالات سوء جذب، بی اشتهایی عصبی، پیوند اعضا و بعضی سرطان ها باعث افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان می شوند.
* مصرف داروها: مصرف طولانی مدت داروهای حاوی کورتون، داروهای ضد صرع و داروهایی که برای درمان بیماری های تیروئید مصرف می شوند؛ موجب بروز پوکی استخوان هستند. این دسته داروها حتماً باید با تجویز پزشک و در صورت نیاز با مکمل های دارویی مانند کلسیم و ویتامین D مصرف شوند.
* عدم فعالیت بدنی: ورزش سبب افزایش رشد استخوانی، به ویژه در کودکی و دوران بلوغ می شود. ورزش نکردن و عدم فعالیت بدنی در بروز پوکی استخوان مؤثر است.
* رژیم غذایی: کلسیم باعث قوی شدن استخوان ها می شود. ویتامین D نیز مانند کلیدی است که باعث ورود کلسیم به استخوان ها و استحکام آن ها می شود. مصرف این دو ماه در رژیم غذایی به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می کند.
* مصرف دخانیات و الکل: مصرف دخانیات شامل سیگار، قلیان و... موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون های جنسی می شود که به تسریع پوکی استخوان می انجامد. مصرف الکل نیز با کم کردن فعالیت سلول های سازنده ی استخوان موجب پوکی استخوان است.

علایم پوکی استخوان
 

اهمیت پوکی استخوان در آن است که اغلب تا زمان شکستگی استخوانی علامتی ندارد! ستون فقرات، استخوان ران، لگن، مچ دست و انتهای ساعد به ترتیب شایع ترین محل هایی هستند که در اثر پوکی استخوان دچار شکستگی می شوند. بسیاری از شکستگی های ستون فقرات تنها با درد شدید پشت همراه هستند و علامت دیگری ندارند. هم چنین انحراف ستون مهره ها در اثر جوش خوردن خود به خودی آن ها می تواند از علایم این بیماری باشد.

پوکی استخوان چگونه منجر به شکستگی می شود؟
 

حدود پنج درصد استخوان هایی که استحکام کافی برای حفظ تعادل بدن نداشته باشند به راحتی متعاقب نیروهای جزیی مانند زمین خوردن یا سقوط از پله دچار شکستگی می شوند، به همین دلیل شایع ترین علت شکستگی های ناشی از پوکی استخوان سقوط و زمین خوردن است. عواملی مانند موانع محیطی، نورکم، اختلالات بینایی، فراموشی و استفاده از داروهای خواب آور در افزایش احتمال سقوط و شکستگی نقش دارند.

اگر به پوکی استخوان مشکوک شدیم، چه کنیم؟
 

بخاطر داشته باشید که پوکی استخوان به راحتی قابل تشخیص و درمان است. تشخیص پوکی استخوان توسط پزشک و با اندازه گیری تراکم استخوان انجام می شود. اندازه گیری تراکم استخوان یک روش بدون درد است که با استفاده از دستگاه مخصوصی انجام شده و حدود پانزده دقیقه طول می کشد.
درصورت تشخیص پوکی استخوان با به کارگیری توصیه های دارویی و غیر دارویی می توان از پیشرفت پوکی و شکستگی استخوان که مهم ترین عارضه ی آن است پیشگیری کرد.

پیشگیری از بروز پوکی استخوان
 

* برای پیشگیری از پوکی استخوان قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب به دریافت ویتامین D کمک می کند.
* از منابع کلسیم و ویتامین D به اندازه ی کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
* از مصرف دخانیات به هر شکل ( سیگار و قلیان) خودداری کنید.
* ورزش مستمر و متناسب را در برنامه زندگی خود بگنجانید.
* مصرف روزانه سه لیوان شیر یا ماست کم چرب ( یا دو قطعه پنیر به جای هر لیوان شیر) می تواند کلسیم مورد نیاز بدن را تأمین کرده به سلامت استخوان ها کمک کند.
* از مصرف نوشابه یا قهوه خودداری کرده و روزانه 6 تا 8 لیوان آب بنوشید.
* ماهی، جگر و تخم مرغ منابع غذایی حاوی ویتامین D هستند؛ از آن ها در برنامه ی هفتگی غذایی استفاده کنید.
* اگر قادر به انجام انواع ورزش نیستید، حداقل سه بار در هفته به مدت 20 تا 30 دقیقه پیاده روی کنید.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 129
دوشنبه 4/2/1391 - 15:18
تغذیه و تناسب اندام
نویسنده:مریم منصوری




 
آیا می‏دانید حس چشایی خاصیت تطابق‌پذیری دارد؟ یعنی اگر فردی مرتب غذای شور، شیرین و چرب مصرف کند به تدریج ذائقه‌اش به مقدار مشخصی از نمک، شکر و چربی عادت خواهد کرد بنابراین چنین افرادی وقتی از غذاهای کم‌نمک، بدون شیرینی یا کم‌چرب استفاده می‌کنند، طعم غذا برایشان خوشایند نیست و آن را نمی‌پسندند.
واقعیت این است که هر چه مقدار این مواد در یک ماده غذایی افزایش می‌یابد، حساسیت سلول‌های چشایی به تدریج کاهش پیدا می‌کند ولی اگر همین فرد میزان نمک یا شیرینی دریافتی خود را مثلا از امروز به‌تدریج کاهش دهد، حساسیت سلول‌های چشایی‏اش مجددا افزایش ‏پیدا خواهد کرد. اینها گفته‏های دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است که در این مورد با او گفت‏وگو کرده‌ایم.

آقای دکتر! چه عاملی باعث ایجاد میل و ولع زیاد به خوردن شیرینی می‌شود؟
 

مهم‌ترین نکته درخصوص میل زیاد به شیرینی‌ها مانند سایر خوراکی‌های دیگر بحث عادت کردن ذائقه به این مواد است. اما مساله دیگر در خصوص شیرینی‌ها این است که وقتی فرد گرسنه‏ای که قندخونش پایین آمده است یک ماده شیرین می‌خورد در مدت کوتاهی قند مصرفی وارد خونش می‌شود و میزان آن را بالا می‌‌برد.
در نتیجه فرد احساس سیری می‌کند، اما پاسخ فیزیولوژیک و طبیعی بدن این است که وقتی سطح قندخون در فاصله کوتاهی بالا رفت، بدن به سرعت نسبت به آن واکنش نشان دهد و ترشح مقدار انسولین در بدن را افزایش دهد. این مساله باعث می‌شود قندخون در فاصله کوتاه‌تری به سرعت پایین بیاید و مجددا حالت گرسنگی ایجاد شود. به همین دلیل افرادی که صبحانه نمی‌خورند وقتی از خوراکی‌های شیرین مانند انواع کیک، بیسکویت و... استفاده می‌کنند در فاصله‌زمانی کوتاهی احساس گرسنگی می‌کنند و مجبورند مجددا از این مواد برای پاسخ به حس گرسنگی خود استفاده کنند. این کار باعث عادت به مصرف شکر، شیرینی و در کل خوراکی‌های شیرین می‌شود و این روند به صورت یک سیکل معیوب تکرار خواهد شد.

آیا این گفته درست است که «اعتیاد به شیرینی به اندازه اعتیاد به موادمخدر یا الکل خطرناک است؟»
 

الکل یا موادمخدر مواد شیمیایی یا دارویی هستند و مسلما آثار آنها نسبت به غذا یا شیرینی‌ها بیشتر و خطرناک‌تر است. واقعیت این است که با گفتن چنین جملاتی سعی می‌شود توجه افراد را به این نکته جلب کرد که اگر عادت مصرف بی‌رویه شیرینی‌ها به خصوص در کسانی که از نظر ژنتیکی و محیطی استعداد ابتلا به دیابت را دارند، چاق هستند، سابقه بیماری قلبی– عروقی دارند، سن بالایی دارند و... ادامه پیدا کند به‌تدریج دچار مجموعه‌ای از بیماری‌های متابولیک و پیچیده می‌شوند که درمان آنها بسیار سخت خواهد بود و می‌تواند مانند یک بیماری سرطانی به تمام قسمت‌های بدن از جنبه‌های مختلف آسیب برساند و سلامت فرد را به خطر بیندازد. به همین دلیل اعتیاد به خوردن بی‌رویه شیرینی‌ها به اعتیاد به موادمخدر و الکل تشبیه شده است.

وقتی یک ماده شیرین وارد بدن می‌شود چه فرآیندی را طی می‌کند و چه تاثیراتی در بدن یا مغز می‌گذارد؟
 

قند، مهم‌ترین سوخت بدن است. تفاوتی نمی‌کند که ما چربی مصرف کنیم یا نشاسته یا پروتئین و... هر ماده‌ای که مصرف می‌کنیم طی هضم و جذب به گلوکز تبدیل می‌شود. پس واحد انرژی در بدن انسان، گلوکز است که ساده‌ترین قند از نظر بیولوژیک و بیوشیمی است.
سوخت اصلی مغز و گلبول‌های قرمز خون نیز گلوکز است، ولی وجود مقدار زیادی از گلوکز در خون هم می‌تواند سمی باشد. البته کبد و پانکراس در شرایط عادی بدن، قند موجود در خون را کنترل می‌کنند و آن را بین 90 تا 110 میلی‌گرم در دسی‌لیتر (در حالت ناشتا در یک فرد سالم) نگه می‌دارند ولی اگر میزان قندخون از این مقدار بیشتر شود قند زیاد مانند یک ماده اکسیدکننده سمی می‌تواند به شدت سلامت بدن را به خطر بیندازد.

چرا شیرینی‌ها وسوسه مان می کنند؟

قند اضافی در بدن ذخیره نمی‌شود؟
 

اگر مقدار انرژی یا کالری‌ای که از طریق کربوهیدرات و چربی دریافت می‌شود بیشتر از نیاز بدن باشد، میزان اضافه آن به صورت گلیکوژن در کبد و ماهیچه‏ها ذخیره خواهد شد. البته ذخایر گلیکوژن در کبد و ماهیچه‏ها محدود هستند. به این ترتیب که در یک فرد بالغ حداکثر 350 و اگر ورزشکار باشد، تا حدود 400 گرم گلیکوژن در کبد و ماهیچه‌ها ذخیره می‌شود.
اگر ذخیره ماهیچه از گلیکوژن تکمیل شده باشد مازاد انرژی در کبد به چربی تبدیل می‌شود و در بافت‌های مختلف بدن تجمع پیدا می‌کند. در واقع افرادی که چاق هستند در طولانی‌مدت بیش از نیازشان کالری دریافت کرده‌اند و ذخایر گلیکوژن‌شان پرشده است. تحرکی هم نداشته‌اند تا گلیکوژن‌شان بسوزد. درنتیجه هر چه غذا می‌خورند به چربی تبدیل و در بدن ذخیره می‌شود.

آیا این درست است که خوردن شیرینی به انسان نشاط می‌دهد؟
 

در محدوده طبیعی بله، مصرف متعادل قندها و خوراکی‌های حاوی کربوهیدرات، قندهای ساده که از منابع طبیعی مانند میوه‏های شیرین شامل انگور، کشمش، توت، خرما، انجیر و... تامین می‏شوند یا شکلات‌های تازه و سالم کمک می‌کنند تا حالت هوشیاری و شادی بیشتر شود زیرا این مواد می‌توانند زمینه‌ساز سنتز واسطه‌های شیمیایی مانند دوپامین، سروتونین و گابا در مغز باشند. درنتیجه حالت ریلکسیشن را بیشتر می‌کنند، اما افراط در مصرف شیرینی می‌تواند اثر معکوس داشته باشد و عوارضی را به همراه آورد.

بسیاری از افراد عادت دارند پس از صرف غذای‌شان یک خوراکی شیرین بخورند. آیا این عادت را تایید می‌کنید؟
 

طبق فرمایش پیامبر اسلام (ص) مستحب است انسان شیرینی را پس از صرف غذا بخورد. از طرفی حتما از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هایتان شنیده‌اید که می‌گویند «قبل از غذا چیز شیرین نخور تا اشتهات کور نشه» به عبارت ساده‌تر دین، سنت و فرهنگ ما مصرف شیرینی‌ها را بعد از غذا و به مقدار کم بهتر می‌داند.
این کار هم تا حدودی به متابولیسم بهتر موادغذایی خورده‌شده کمک و تعادل بین کربوهیدرات، پروتئین و چربی را از نظر متابولیسم تنظیم می‏کند و هم به احساس سیری کامل منجر می‏شود. درحالی که اگر قند یا شیرینی قبل از خوردن غذا مصرف شود، قندخون بالا می‌رود و فرد اشتهایش را از دست می‌دهد درنتیجه غذای اصلی‌اش را نخواهد خورد و مواد لازم و ضروری به بدن نخواهد رسید.

قطعا منظور پیامبر اسلام (ص) و متخصصان تغذیه از خوردن شیرینی، شیرینی‌های طبیعی است. درست است؟
 

بله. منظور میوه‌های شیرین مانند خرما، انجیر و... است. از نظر ما هم شیرینی‌های طبیعی همیشه ارجح هستند اما به هر حال ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که شیرینی‌های مختلف هم جزو واقعیت‌های آن است. در حال حاضر غذاخوردن علاوه بر تامین احتیاجات بدن، تفریح هم محسوب می‏شود.
به همین دلیل نمی‌توانیم هیچ فردی را از خوردن یک ماده خوراکی ممنوع کنیم بلکه فقط می‌توانیم آنها را محدود کنیم. از آنجا که مصرف ژله، بستنی، کیک خامه‌ای و... مورد پذیرش همه افراد جامعه است، همه می‌توانند از آنها استفاده کنند ولی این میزان در هر فردی با توجه به شرایطی که دارد و میزان کالری‌ای که باید دریافت کند، متفاوت است و همان‌طور که اشاره شد باید در حد متعادل و محدود مصرف شود.

اگر شیرینی‌ها با شیرین‌کننده‌های مصنوعی تهیه شده باشند چطور؟ باز هم مضر هستند؟
 

مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی برای افرادی که سالم هستند و مشکلی ندارند به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود زیرا مقدار شیرینی این مواد نسبت به شیرینی حاصل از ساکاروز یا قند و شکر بسیار بیشتر است. بعضی از این مواد حدود 150 تا 300 مرتبه در مقدار وزنی مشابه شیرین‌تر از ساکاروز یا قند و شکر معمولی هستند. در نتیجه وقتی فردی به مصرف این مواد عادت می‌کند حساسیت سلول‌های چشایی‌اش به تدریج کاهش می‌یابد و پس از آن خوردن مواد با شیرینی کمتر برایش بی‌مزه جلوه می‌کند.
نکته دیگر اینکه درست است که این مواد کالری ندارند اما عملکرد کبد و کلیه را در بدن افزایش می‌دهند بنابراین افرادی که به خصوص مشکل کبدی یا کلیوی دارند، نباید به هیچ‌وجه از این شیرین‌کننده‌ها استفاده کنند. افراد مبتلا به دیابت هم با توجه به شرایطی که دارند با مقدار کاملا کنترل‌شده می‌توانند از این مواد استفاده کنند. پس این‌طور نیست که چون شیرین‌کننده‏ها قند و کالری ندارند هر فردی می‌تواند هر چقدر که دلش خواست از آنها استفاده کند. چنین باوری کاملا غلط است.

بسیاری از خانم‌ها هنگام قاعدگی یا در بارداری میل‌شان به خوردن شیرینی افزایش می‌یابد. چرا این اتفاق می‌افتد؟
 

در دوره قاعدگی یا بارداری، متابولیسم بدن افزایش پیدا می‌کند و بالطبع سوخت‌وساز هم بیشتر می‌شود. متابولیسم پایه در یک خانم در دوران قاعدگی‌اش با توجه به شدت خونریزی‌ای که دارد، بین 10 تا 20 درصد افزایش می‌یابد و چون به کالری بیشتری نیاز دارد تمایل به خوردن تمام خوراکی‌ها به خصوص خوراکی‌های شیرین بیشتر می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌کنم در این شرایط هم حتما شیرینی را بعد از وعده غذایی اصلی مصرف کنند. در دوران بارداری هم همین‌طور است.
متابولیسم پایه یک خانم باردار به خصوص در 3 ماهه دوم و سوم 20 درصد بیشتر از یک خانم در همان سن و شرایط است و چون به کالری بیشتری نیاز دارد به همان مقدار و نه بیشتر می‌تواند از مواد شیرین به خصوص میوه‌های شیرین استفاده کند. این مقدار می‌تواند به وسیله متخصص تغذیه محاسبه شود تا خانم باردار با آسودگی خاطر بارداری خود را بگذراند.

چه کنیم تا ذائقه کودکانمان به سمت خوردن بیش از حد خوراکی‌های شیرین نرود؟
 

از نظر روان‌شناسی تغذیه، مهم‌ترین عادت غذایی بین سن 6 تا 18 ماهگی شکل می‌گیرد. یعنی زمانی که تغذیه کمکی شروع می‌شود تا حدود 5/1 سالگی کودک که در آن زمان تقریبا تمام غذاها را می‌خورد. اگر مادر با بینش کافی بتواند در این مدت تمام خوراکی‌ها را از گروه‌های مختلف غذایی با ظاهر، طعم، رنگ، بو و بافت مختلف غذاها به کودک خود بچشاند و آشنا کند، مقاومت این کودک نسبت به پذیرش غذاهای جدید کم می‌شود و می‌تواند تمام خوراکی‌ها را خیلی بهتر مصرف کند. هر چه این دانش و بینش کمتر باشد مقاومت کودک در خوردن غذاها بیشتر است. البته در هر سنی می‌توان این تغییر را ایجاد کرد اما نیازمند گذشت زمان است.

در آخر چه توصیه‏ای برای کسانی که علاقمندان مفرط به شیرینی دارید؟
 

توصیه می‌کنم مصرف شیرینی‌ها را به تدریج کاهش دهند و حتما بعد از وعده غذایی اصلی‌شان شیرینی مصرف کنند. در این صورت به مرور زمان میل زیاد ایشان به شیرینی‌ها کاهش خواهد یافت. بهتر است تعداد وعده‌ها و میان‌وعده‌های غذایی‌شان را به 6 وعده در روز تبدیل کنند که بین هر وعده حدود 2 تا 3 ساعت فاصله است. در هر میان وعده می‌توانند از مواد غذایی شیرینی مانند میوه‏های شیرین استفاده کنند و سپس به تدریج میزان مصرف شیرینی‏های مضر را کم کنند.
منبع : سلامتیران
دوشنبه 4/2/1391 - 15:18
بیماری ها

تشخیص ورم معده و روده با پزشک است
 

امروزه با توجه به تغییر رژیم غذایی و گسترش زندگی ماشینی، مشکلات گوارشی شیوع گسترده ای یافته است و از جمله مشکلات گوارشی نفخ و احساس پری در معده و روده است که گاهی با ورم معده و روده اشتباه گرفته می شود. این بیماری ممکن است در کوتاه مدت بروز کند یا در طولانی مدت علایم آن آشکار شود.
تشخیص این بیماری برعهده پزشک معالج است تا با نمونه برداری و دیگر روش های تشخیصی التهاب معده و روده را شناسایی کند. از جمله عوامل بروز این بیماری ترشح بیش از حد اسید معده، کشیدن سیگار، مصرف غذاهای داغ و پر ادویه و استفاده از داروهای مسکن است.
با توجه به اهمیت درمان بیماری های دستگاه گوارش و اطلاع رسانی بیشتر به خوانندگان، با یکی از متخصصان این رشته پزشکی گفت وگویی کرده ایم که در ادامه می آید.دکتر محمدجواد احسانی اردکانی، فوق تخصص گوارش و کبد از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که معمولا ورم معده همراه با احساس تورم، پری و سنگینی در قسمت فوقانی دستگاه گوارش است، می افزاید: در زبان عامیانه به این حالت ورم معده می گویند که در پزشکی به سوء هاضمه تعبیر می شود.
ورم معده علت های مختلفی دارد؛ این اختلال که باعث ایجاد درد می شود، گاه با زخم معده یا دوازدهه (اثنی عشر) و یا بیماری های دیگری همراه است. معمولا به هنگام تخلیه سریع معده یا ورود موادغذایی به آن ویا به دلیل حساس بودن اعصاب معده، به وجود می آید.
باید گفت علت زخم معده یا دوازدهه، وجود میکروب هلیکوباکتریاپیلوری یا مصرف قرص های مسکن است که با درمان های مناسب برطرف می شود و علایم ورم بیمار بهبود می یابد. در مواردی ورم همراه با زخم نیست که از آن به سوء هاضمه غیرزخمی تعبیر می شود که این عارضه شایع تر است.
از جمله علل بروز این عارضه اختلال حرکتی دستگاه گوارش یا حساس شدن گیرنده های حسی معده به هنگام کشش و اتساع معده پس از صرف غذاست.وی می افزاید: درمان این نوع اختلال کمی مشکل است.به افراد مبتلا به این بیماری رژیم های غذایی خاصی توصیه می شود که براساس پاسخ گویی به درمان، مدت اتخاذ رژیم غذایی و درمان های غیراختصاصی تغییر می کند.

ورم روده
 

این فوق تخصص گوارش با تاکید بر این که تشخیص ورم معده و روده بر عهده پزشک متخصص است، افزود: برای شناسایی باید نمونه برداری و آسیب شناسی بافت معده و روده انجام شود که در صورت مشاهده التهاب در معده و روده، این بیماری تایید می شود.وی درباره مشخصات بیماری ورم روده افزود: احساس تورم، نفخ و سنگینی در قسمت تحتانی که با تشخیص التهاب بافت روده همراه باشد، از علایم ورم روده است و تنها احساس درد و سنگینی دستگاه گوارش که توسط بیمار گزارش می شود، برای تشخیص بیماری کافی نیست.
این فوق تخصص گوارش با بیان این که اگر بیماری زمینه ای وجود داشته باشد ممکن است سوء هاضمه عوارض خطرناکی داشته باشد، می افزاید: همچنین اگر زخم معده یا دوازدهه درمان نشود عوارضی از قبیل خون ریزی به همراه دارد. در مواردی هم که ورم غیرزخمی است، اگر چه عوارض خطرناکی ندارد اما بیمار در طول زندگی خود همواره احساس ناراحتی معده خواهد کرد.وی با اشاره به این که گاهی علایم روده تحریک پذیر نیز همراه با تورم و احساس سنگینی در قسمت تحتانی شکم است که با دفع، وضعیت بیمار بهتر می شود افزود: در هر صورت تشخیص التهاب بر عهده پزشک معالج است و صرفا از طریق علایم نمی توان به بیماری پی برد.

ورم معده رابانفخ اشتباه نگیریم

مصرف لبنیات در برخی موارد باعث ورم معده می شود
 

بعضی افراد به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز پس از مصرف لبنیات دچار تورم و نفخ می شوند. در واقع این افراد آنزیمی را که قند شیر را بشکند، ندارند و شیر در روده باریک جذب نمی شود و پس از واردشدن به روده بزرگ از طریق باکتری های موجود در روده تخمیر می شود و گاز تولید می کند.
این افراد پس از مصرف شیر یا فرآورده های شیری مانند بستنی، خامه و ... دچار نفخ شکم می شوند. به این افراد توصیه می شود از شیر کم لاکتوز و یا ماست، دوغ که قند آن تخمیر شده است استفاده کنند. البته می توان از قرص های جایگزین آنزیم لاکتوز قبل از مصرف لبنیات، استفاده کرد.

و رم معده وروده بر جذب و هضم غذا تاثیری ندارد
 

همان طور که گفتیم بعضی افراد تنها احساس نفخ می کنند که با ورم معده و روده اشتباه گرفته می شود، در این موارد نفخ و ورم بر جذب و هضم غذا تاثیری ندارد و فقط باید با رعایت نکات تغذیه ای از بروز نفخ پیشگیری کرد. در موارد نادری فرد بیماری زمینه ای دارد که باعث می شود جذب و هضم موادغذایی به خوبی انجام نشود.این افراد با مصرف بعضی از موادغذایی دچار احساس نفخ و سنگینی شکم می شوند.
اما اگر فردی بیماری زمینه ای و علایم خاصی نداشته باشد سوء هاضمه در وی به شکل نفخ و احساس پری شکم ظاهر می شود که بر جذب و هضم غذا تاثیری ندارد.

نیاز به جراحی
 

وی بااشاره به این که در موارد خاص بیمار نیاز به جراحی پیدا می کند، می افزاید: اگر بیمار زخمی دارد که با درمان های طبی بهبود نیافته است و یا اختلالات گوارشی وی به انسداد روده یا بیماری دیگری منجر شود که با دارو رفع نشود، نیاز به جراحی پیدا می کند. در غیر این صورت مشکلات بیمار با درمان های طبی برطرف می شود و نیاز به جراحی پیدا نمی کند.

پیشگیری
 

وی برای پیشگیری از سوء هاضمه این پیشنهادها را ارائه می دهد: اتخاذ رژیم غذایی سالم، رعایت بهداشت غذایی، فعالیت فیزیکی مناسب و پرهیز از پرخوری و خوردن مواد مختلف باهم و استفاده از سبزیجات و میوه به میزان کافی.

پرهیز غذایی
 

اردکانی می افزاید: مصرف میوه و سبزیجات تازه برای دستگاه گوارش مفید است و مشکلی ایجاد نمی کند. موادغذایی باعث زخم معده یا روده نمی شود بلکه نفخ و پری شکم، باعث رنج بیمار می شود.بهترین رژیم را خود بیمار تشخیص می دهد. در صورتی که با مصرف میوه یا موادغذایی مشکلی ایجاد شود می توان برای مدت کوتاهی میزان مصرف آن را کم کرد و به تدریج افزایش داد.

علایم حاد
 

اگرچه افراد زیادی سال های سال با علایم سوء هاضمه زندگی می کنند اما اگر عوارض پیش رونده باشد باید این بیماری را جدی گرفت. اگر بیمار دچار کاهش وزن شود، بی اشتها باشد یا احساس کند غذا در قسمتی از مری یا معده گیر کرده است یا بیمار دچار کم خونی شود، سابقه فامیلی بیماری های گوارشی را داشته باشد یا خون ریزی معده داشته باشد وسن او نیز بالای ۴۵سال باشد، باید سوء هاضمه را جدی بگیرد.
منبع : روزنامه خراسان شماره انتشار 18064
دوشنبه 4/2/1391 - 15:17
بهداشت روانی
تمام تصمیمات زندگی، از پوشیدن لباس گرفته تا خوردن غذا، به نظر من سخت ترین تصمیم گیری ها می باشند. زمان بسیار زیادی صرف می کنم تا تصمیم بگیرم که به دیدن چه فیلمی بروم، کدام کفش را بخرم یا چه سسی روی سالاد بریزم. پنج دقیقه طول می کشد تا نوع ماشینی که می خواهم بخرم را انتخاب کنم. اما برای انتخاب رنگش دو هفته طول می دهم...
همه ی ما به خاطر پشت گوش انداختن کارهایی که رغبتی به انجامشان نداریم. خود را سرزنش می کنیم، اما این موضوع با این که نتوانید در مورد چیزهایی که می خواهید و باید انجامشان دهید، تصمیم های ساده ای بگیرید، خیلی فرق می کند . این واکنش به یک یا چند دلیل ایجاد می شود:
1) خیلی ساده، از دوباره اشتباه، کردن خسته هستید و می دانید اگر تصمیمی نگیرید. به هیچ وجه چیزی را خراب نخواهید کرد. همیشه در حال انتقاد از خود هستید وخودتان را محاکمه می کنید . قبل از هر عملی، منتظر «لحظه ی مناسب» هستید و می خواهید همه چیز «آنطور که شما دوست دارید» باشد.
2) مساله را چنین توجیه می کنید که با گذشتن هر روز، اطلاعات بیشتری برای تصمیم گیری به دست می آورید و قاعدتاً بهتر تصمیم می گیرید. تنها مشکل این است که بخش اعظمی از دانش ما، از تجربیاتمان حاصل می شود و بیشتر تجربیاتمان هم از اشتباهاتمان به وجود می آیند.
3) گرفتن یک تصمیم، حتی به بهترین نحو، اغلب شانس تغییر نظر دادن را از ما می گیرد و احساس ناکامی، به ترس از تصمیم گیری اضافه می شود.
پس از تصمیم گیری، هیچ راه دیگری برای تجدید نظر ندارید. این حالت ، حس ناخود آگاهی در شما ایجاد می کند که باعث می شود احساس کنید اختیار خود را از دست داده اید.
4) وقتی باید چنین تصمیمی در آن واحد بگیرید خشکتان می زند و هیچ تصمیمی نمی گیرید. زیرا حجم زیاد کاری که باید انجام دهید، فلج تان کرده است . خیلی وقت ها هم احساس می کنید به طور کلی هیچ چیز خوب پیش نمی رود، همیشه یا اتفاقات مزخرفی برایتان می افتد یا با تصمیم گیری غلط خود را در شرایط بدی قرار می دهید. زمانی که باید تصمیمی بگیرید و نمی توانید آن را به تعویق بیندازید، خود را مجهز به لشگری از بهانه ها می کنید که اگر تصمیم تان اشتباه بود، در نمانید. همیشه پس از این که تصمیم نهایی را گرفته اید و دیگر راه برگشتی وجود ندارد . در مورد ایجاد تغییرات در آن فکر می کنید.

(1) برای تصمیمات جزیی، شیر وخط بیندازید.
 

اگر پنج دقیقه طول می کشد تا یک تصمیم بزرگ مثل خریدن ماشین بگیرید، ولی برای تصمیمات کوچکتر، مثل رنگ آن دو هفته معطل می کنید، مسلماً اولویت هایتان جابجا شده اند.

(2) عملاً تصمیمات غلطی بگیرید و با پیامدهایشان زندگی را ادامه دهید ، یا در آنها تجدید نظر کنید.
 

بدترین اتفاقی که ممکن است رخ دهد، اگر تصمیمی که می گیرید خیلی باب میلتان نباشد، چیست؟ ما خودمان اجازه می دهیم که پیامد تصمیماتمان بسیار مهم جلوه کنند، انگار این نتایج تا ابد روی سنگی حک خواهد شد.
حقیقت این است که فشار حاصل از اکثر تصمیمات می تواند کم شود یا حتی کاملاً از بین برود.

(3) تصمیمات غلط را به حساب تجربه بگذارید.
 

زمان مناسب برای انجام هر کاری خیلی مهم است. ولی اگر بخواهید منتظر آن بمانید. هیچ چیز به دست نخواند آورد. هیچ زمانی بی عیب و نقص نیست. هیچ چیز جادویی و مرموزی وجود ندارد که شما را وادار کند تا در موقع خاصی، کاری را انجام دهید . یک تصمیم گیری اشتباه بهتر از این است که اصلاً تصمیم نگیرید، حداقل می دانید که کجای کار هستید . کسی باشید که اتفاقات را به وجود می آورد.
این مشکل را به این ترتیب حل کنید: اگر تصمیم تان منجر به نتایجی که می خواهید نشد، حداقل به شما یک درون داد ارزشمند می دهد وکمک می کند که در آینده تصمیمات بهتری بگیرید. با عقب انداختن کارها، هیچ چیز عایدتان نخواهد شد- به جز این که یک روز، هفته، ماه یا سال دیگر هم از عمرتان می گذرد ، بدون این که کاری انجام داده باشید.
منبع: اطلاعات هفتگی شماره 3418



 

دوشنبه 4/2/1391 - 15:17
بهداشت روانی
شاید با خود بگویید که چرا باید این همه مقاله درباره افسردگی بخوانیم و نتیجه ای هم نگیریم. اما واقعیت این است که گاه ما حتی در تشخیص افسردگی هم دچار مشکل می شویم پس بهترین کار این است که بدانیم واقعاً افسرده هستیم یا نه؟ و اگر در این مورد اطمینان حاصل شد به دنبال رفع آن با استفاده از آخرین دستاوردهای علمی جهان باشیم، در نمونه ای که پیش روی شماست سعی شده این قوانین رعایت شود...بخوانید!

نشانه های افسردگی عبارتند از:
 

1- تغییرات در خلق، مهمترین نشانه افسردگی تغییر در خلق و خوست که می تواند به صورت غم و اندوه ظاهر شود و فرد احساس می کند که بغضی در گلو دارد . او از مجالس شاد و امور لذت بخش دوری می کند.
2- کاهش انرژی، افسردگی ، انرژی روانی فرد را پایین می آورد و فرد توان اقدام برای بسیاری از فعالیت های روزمره را ندارد.
3- کاهش مهارت ها: به این معنی است که مهارت هایی که فرد قبلاً کاملاً از عهده آن برمی آمد الان دیگر نمی تواند انجام دهد. مثل خانمی که قبلاً خیلی اجتماعی بوده، ولی الان دیگر دوست ندارد با کسی حرف بزند.
4- از دست دادن انگیزه ،فرد افسرده انگیزه دنبال کردن کارها را ندارد. از قبول مسوولیت و انجام دادن کارها شانه خالی می کند. قبلاً وقتی مطلبی را در کتابی می خواند آن را دنبال می کرد ولی حالا انگیزه برای دنبال کردن مطلب ندارد. این افراد شکایت می کنند که دست و دلشان به کاری نمی رود.
4- کاهش حافظه یا فراموشی: چیزهای معمولی، اسم های معمولی، اسم اشخاصی که می شناسد و بارها تکرار کرده است را فراموش می کند و هر چه تلاش می کند به ذهنش نمی آید.
6- نشخوار فکری؛ از لحاظ شناختی، نشخوار فکری نشانه شایعی در افسردگی است به این معنی است که فرد نمی تواند جلوی یاد آوری افکار و وقایع را در ذهن خود بگیرد و شروع به ارزیایی تمام صحنه ها و افکار و وقایع از جنبه های مختلف می کند.

علل و ریشه های افسردگی
 

درباره علل وعوامل و ریشه های افسردگی می توان گفت که نظریه های متفاوتی وجود دارد. دسته ای از نظریه ها ریشه اختلالات روانی را علت ارگانیک می دانند و بحث هورمونها و انتقال دهنده های عصبی را مطرح می کنند. طبق نظریه دیگر، اختلالات روانی بیشتر ریشه روانی - اجتماعی دارند که یا به دوره کودکی و یا به تجربیات قبلی فرد برمی گردد . نظریه بعدی به تعامل این دو معتقد است. به این معنی که می توانیم بگوییم بعضی افراد زمینه های ارگانیک دارند ولی داشتن زمینه ارگانیک به این معناست که شما صد در صد افسرده می شوید. مسائل روانی اجتماعی نقش چاشنی و جرقه اولیه برای زمینه ارگانیک دارند. گاهی هم فرد بر اثر مسائل روانی اجتماعی افسرده می شود و این افسردگی در او تغییرات ارگانیک ایجاد می کند. پس بین این دو رابطه متقابل وجود دارد . در درمان افسردگی باید بگوییم که تغییر و برداشت فرد از حوادث می تواند کمک کننده باشد . به عبارتی فرد باید به این بینش برسد که این فشارهای روانی نیستند که باعث افسردگی می شوند بلکه این تفسیر و نگاه ما به آنهاست که عامل افسردگی است پس فرد باید بیاموزد که روی تغییر و تفسیر و برداشت هایش ازحوادث و رویدادها کار کند
منبع: اطلاعات هفتگی شماره 3418

دوشنبه 4/2/1391 - 15:17
دانستنی های علمی

چرا موقع خندیدن گریه می كنیم؟
 

كارشناسان هنوز علت آن را نمی دانند، اما یك نكته به نظر می رسد و آن اینكه خندیدن و گریه كردن شبیه واكنش های روانشناسی است.«روبرت پرووین»، روانشناس دانشگاه مری لند می گوید؛ خنده و گریه زمانی اتفاق می افتد كه احساسات تا حد زیادی تحریك می شود.«لی دووفنر»، استاد دانشگاه میامی و چشم پزشك انستیتو باسكون می گوید؛ معمولاً گریه با ناراحتی همراه است، اما گریه كردن یك واكنش پیچیده تر انسان است.اشك با احساسات مختلفی تحریك می شود، از جمله:درد، ناراحتی و در بعضی موارد خوشحالی بیش از حد.وقتی چنین اتفاقی افتاد، بسیار خوب است، زیرا خندیدن و گریه كردن با بی اثر كردن همرمون كورتیزل و آدرنالین، استرس را از بین می برد.بنابراین اگر موقع گریه كردید، شانس به شما رو كرده است.

چرا پیاز اشك ها را در می آورد؟
 

وقتی كه شما پیاز را پوست كنده و قاچ می كنید، سلول های پیاز را پاره می كنید و آنزیم هایی كه گازی به نام «پروپانتیل سولفكسید»تولید می كنند،آزاد می شوند.وقتی كه گاز به چشمان شما می رسد، اشك چشم هایتان جاری می شود، اسید سولفوریك بسیار رقیقی تولید می شود و چشم را می سوزاند.در این موقع مغز به چشم پیغام می دهد كه اشك بیشتری جاری شود و چشم ها جاری قرمز ومتورم می شود.هرچه بیشتر پیاز خرد كنید، گاز بیشتری تولید شده و بیشتر اشك می ریزید.قبل از اینكه پیاز خرد كنید، آن را داخل فریزر بگذارید تا از سوزش و اشك چشمتان جلوگیری كند.دمای سرد، روند آزاد شدن آنزیم ها را كنده كرده، بنابراین در سوزش و اشك چشم هایتان تأخیر ایجاد می كند.

چرا مفصل های تان صدا می دهد؟
 

بیشتر مفصل های بدن انسان ها، مفاصل دوتایی بدن مثل بند انگشت ها و شانه ها هستند كه دو استخوان را با پوششی به نام كپسول مفصلی به هم وصل كرده اند.داخل پوشش مفصل ها مایع لغزنده و زلالی است كه مقداری نیز گازهای نا محلول در آن وجود دارد.وقتی كه شما مفصل هایتان را می كشید، در واقع به آنها و مایع بین شان فشار وارد می كتید و با وارد شدن فشار، گاز نیتروژن محلول رها می شود.آزاد شدن هوا بین پوشش مفصل ها همان صدایی است كه شما می شنوید.وقتی كه گاز آزاد می شود، مفصل ها انعطاف پذیر می شوند.مثلاً در یوگا شما قادر هستید مفصل هایتان را خوب بكشید.
گاهی ممكن است متوجه شوید كه مفصل هایتان بعد از یك بار صدا كردن فوراً صدا نمی دهند، چون گازی كه آزاد می شود باید دوباره در مایع حل شود و این فرآیند حدود پانزده الی سی دقیقه طول می كشد.اگر شما از روی عادت مفصل هایتان را به صدا درمی آورید تا تنش تان را از بین ببرید، به جای این كار سی ثانیه روی نفس كشیدن تان تمركز كنید.صدا كردن مفصل ها به آتروز منجر نمی شود، اما می تواند منجر به گرفتگی مفصل ها و كم كردن توان و قدرت آنها شود.

چرا موهای تان سیخ می شود؟
 

سیخ شدن موها زمانی اتفاق می افتد كه شما یا سردتان است یا ترسیده اید.در پایه ی هر مو یك ماهیچه ی كوچك وجود دارد كه منقبض می شود، برجستگی كوچك روی پوست ایجاد می كند و پوست شبیه پوست مرغ پر كنده می شود.این واكنش منجر می شود كه گرما در لابلای موها محبوس شود و دما حفظ شود.این حالت زمانی كه شما آماده ی واكنش های سریع هستید نیز روی می دهد.سیخ شدن موها یك مشكل پزشكی نیست.اگر از نمایان شدن اثرات آن ناراحت هستید، لباس گرم بپوشید، در محیط های آرام قرار بگیرید و از هر گونه ترس و وحشتی جلوگیری كنید.

چرا پلك چشمتان می زند؟
 

این وضعیت ناراحت كننده خیلی شایع است.این اتفاق بیشتر مواقع برای پلك پایینی چشم ها اتفاق می افتد.كارشناسان معتقدند كه خستگی، استرس و مصرف كافئین زیاد منجر به این شرایط می شود.بنابراین خستگی چشم، تغذیه نامناسب، مصرف بیش از حد اندازه ی مشروبات الكلی و آلرژی ها هم به این موضوع دامن می زند.خوشبختانه این مورد هیچ تأثیر مضری ندارد و خود بخود از بین می رود.برای اینكه به این موقعیت ناراحت كننده خاتمه دهید، مصرف الكل را قطع كنید و خوب استراحت كنید.

چرا همیشه دمای بدنتان سرد است؟
 

دمای بدن با فعالیت هیپوتالاموس در مغز تنظیم می شود.هیپوتالاموس به بدن پیغام می رساند تا گرما را بیرون كند و سرما جایگزین شود.آهن در این فرآیند نقش بسزایی دارد، بنابراین افرادی كه كم خونی دارند بیشتر احساس سرما می كنند.گردش ضعیف خون، كه بر اثر فشار خون بالا یا مصرف دارو اتفاق می افتد در میان بیماران می تواند منجر به احساس سرما شود.
تیروئید كم كار هم متابولیسم افراد را تا حدی پایین می آورد كه بدن گرمای لازم را تولید نمی كند.مطالعات اخیر نشان داده كه حتی ممكن است زمینه های ژنتیكی در احساس سرما مؤثر باشد.اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید كه مدام نیاز دارید كه حتی در تابستان ژاكت یا لباس های پشمی بپوشید، غذاهای آهن دار مانند گوشت قرمز كم چرب، لوبیا یا سبزیجات برگ دار سبز بخورید تا با كم خونی شما مقابله كند.همچنین از مصرف نیكوتین كه رگ های خون را منقبض و گردش خون را ضعیف می كند خودداری كنید.
منبع:هفت روز زندگی شماره 94.

دوشنبه 4/2/1391 - 15:16
بهداشت روانی
افسردگی و اضطراب از شایع ترین بیماری های روانپزشكی به شمار می رود.بطور آماری از هر پنج زن، سه زن و از هر پنج مرد دو مرد در طول عمر دچار عارضه ی افسردگی و اضطراب می شوند.این بیماری ها جزو بیماری های مزمن و گاه ناتوان كننده هستند كه در صورت عدم درمان باعث اختلال در عملكرد اجتماعی، فردی، شغلی و زناشویی بیمار می شوند.از جمله علایم شایع در بیماری افسردگی، كاهش سطح انرژی، احساس بی حسی و ضعف، احساس یأس و ناامیدی، عدم احساس لذت، انزوا طلبی، اختلال درتمركز و حافظه، اختلال در اشتها، وزن و خواب، اختلال در عملكرد جنسی، دل مشغولی با احساس گناه، خود سرزنشگری و گاه خود كشی است.
در مورد عارضه ی اضطراب، بیمار در بسیاری از مواقع با علایم جسمی مانند تهوع،استفراغ، اسهال، تپش قلب، احساس تنگی نفس، دردهای قفسه سینه با دردهای جسمی بدون علت در اندام ها، سر درد، بی خوابی، سرگیجه،و سبكی درسر، تعریق، لرزش و مورمور شدن اندام ها، عدم تمركز، اختلال حافظه، ناراحتی گوارشی به صورت احساس نفخ، یبوست و درد های گوارشی و تكرر ادراری به پزشك مراجعه می كند.
بیماران مضطرب همچنین دچار علایم احساس لقمه در گلو، دلشوره، نگرانی های بدون علت و اختلال خواب، اشتها و عملكرد جنسی هستند.بسیاری از این بیماران به علت شكایات جسمی به كلینیك های داخلی یا جراحی مراجعه می كنند و در مورد وضعیت خود دچار نگرانی های شدید هستند.بیماری های اضطرابی شامل چندین اختلال هستند؛ از جمله وسواس های فكری و عملی به صورت افكار مزاحم و تكراری و شدید آزار دهنده كه بیمار در مورد آن احساس گناه می كند و در بسیاری موارد از بازگو كردن آن امتناع می ورزد.در مواردی بیمار برای خلاصی از این افكار مزاحم نیاز به صرف انرژی یا انجام اعمال تكراری كه برای سایرین بی معنی است دارد.نوع دیگر اضطراب به صورت حملات ترس شدید و بدون علت است كه بیمار بطور ناگهانی دچار حملات ترس و وحشت شدید و احساس مرگ یا سكته می شود و در مواقع عادی بیمار همیشه نگران تكرار این حالت است.در بسیاری مواقع بیمار به علت از خروج از خانه به تنهایی یا احساس عدم كنترل در جاهای شلوغ خانه نشین می شود.نوع شایع دیگر اضطراب، ترس از حضور در جمع، حیوانات، حشرات، ارتفاع، فضای بسته یا آسانسور، خون و تزریق است.
از انواع دیگر اضطراب عمومی احساس بی قراری، عصبانیت، خلق گرفته، عدم تمركز، احساس سنگینی، درد در اندام ها، احساس خستگی و اختلال در خواب است.این حالات خصوصاً در خانم ها در زمان های خاص مانند عادات ماهانه، پس از زایمان، سقط و دوران یائسگی شایع تر است.بیماران مبتلا به اضطراب و افسردگی از اختلالات شناختی مانند احساس منفی از خود، عملكرد خود و آینده ی خود كه موجب عدم اعتماد به نفس می شود رنج می برند.از مشكلات دیگر این بیماران تفكر خوب و بد است كه تمام افراد و مسایل زندگی را به صورت خوب مطلق یا بد مطلق می بینند.
این بیماران حتی در مورد مسایلی كه به آنها ربطی ندارد خود را مقصر دانسته و سرزنش می كنند.این بیماران موفقیت های خود را كوچك و بی ارزش می شمارند و شكست خود را بزرگ و به تمام زندگی بسط می دهند و این مسأله احساس بی ارزشی و عدم اعتماد به نفس را برای آنها به دنبال دارد.
منبع:هفت روز زندگی شماره 94.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:16
بیماری ها
سرطان سینه، رشد مهار نشده ی سلول های غیر طبیعی است كه در نواحی مختلف سینه ایجاد می شود.این اتفاق ممكن است در بافت های مختلف مانند مجاری ای كه شیر را انتقال می دهند، در بافت تولید كننده ی شیر و در بافت غیر غددی رخ دهد.
سرطان سینه پس از سرطان پوست دومین سرطان شایع در زنان است.هر ساله تعداد زیادی از مبتلایان به سرطان سینه تشخیص داده می شوند و تعدادی نیز جان خود را از دست می دهند.خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن بیشتر می شود.
در حدود سه چهارم از موارد بیماری در زنان بالای پنجاه سال ایجاد می شود.
به جز سن، سایر عوامل خطر شامل این موارد هستند:
سابقه ی فامیلی سرطان سینه
سابقه ی قبلی ابتلا به سرطان یا برخی موارد غیر طبیعی دیگر دربافت سینه
افزایش مواجهه زنان با هورمون سینه استروژن كه در شرایط زیر رخ می دهد:
-بروز اولین دوره ی قاعدگی قبل از سیزده سالگی
-یائسگی بعد از 51 سالگی
-استفاده از درمان جایگزینی هورمون با استروژن
افرادی كه در طول زندگی باردار نشده اند یا اولین بارداری آنها بعد از سی سال بوده است.
اضافه وزن و چاقی خصوصاً بعد از یائسگی
مصرف الكل
زندگی بی تحرك و فعالیت بدنی كم، اگرچه این بیماری در زنان بسیار شایع تر است، اما در مردان نیز روی می دهد.

الكل و سرطان سینه
 

در یك مطالعه ی تحقیقاتی به مدت هفت سال بر روی 184 هزار خانم كه در دوره ی یائسگی قرار دارند؛ مشخص شد زنانی كه حداقل یك بار در روز الكل می نوشیدند هفت درصد نسبت به زنانی كه هرگز از مشروبات الكلی استفاده نمی كنند بیشتر در معرض ریسك سرطان سینه هستند و این نسبت با افزایش نوشیدن الكل بالا می رود تا جایی كه با سه لیوان یا بیشتر ریسك ابتلاء به سرطان تا 51% یا به عبارتی دیگر تا دو برابر میزان ابتلاء افزایش می یابد.قابل ذكر است این موضوع در خصوص دیگر نوشیدنی های الكلی نیز صدق می كند.دانشمندان ارتباط این دو ژن به نام های «ADH1C»و «ADH1B»را با افزایش دو برابری ریسك سرطان سینه با نوشیدن الكل مشخص كرده اند.

دوره بیماری
 

سرطان سینه تا زمانی كه درمان نشود رشد می كند و منتشر می شود.

كاهش ریسك سرطان سینه با تابش نور خورشید
 

براساس مطالعه یی كه در مجله ی «اپید میولوژی»امریكا به چاپ رسیده است، بعد از تحقیق و بررسی بر روی 1788 خانم بیمار كه سرطان پستان داشتند و 2129 خانمی كه سالم بودند، دریافتند كه كسانی كه در معرض تابش بیشتری از نورخورشید بودند به میزان پنجاه درصد پیشرفت این بیماری كاهش داشته است (البته این تحقیق فقط بر روی افراد با پوست روشن انجام پذیرفته است).دانشمندان معتقدند كه میزان ویتامین D موجود در بدن افرادی كه در مصرض نور خورشید بوده اند افزایش بیشتری داشته و احتمالاً تأثیر افزایش این ویتامین می تواند عامل مؤثری در كاهش پیشرفت سرطان باشد.
مطالعات آتی دانشمندان در خصوص تغییر رژیم غذایی و افزایش میزان مكمل هل و ویتامین ها مانند ویتامین D به عنوان عاملی مؤثر در كاهش ریسك ابتلاء و پیشرفت سرطان ادامه دارد.

تشخیص
 

پزشك شما درباره ی عواملی كه خطر بروز سرطان سینه را افزایش می دهد سؤال می كند، مخصوصاً اگر سابقه ی فامیلی بیماری وجود داشته باشد.سؤالاتی نظیر:
احساس توده یا افزایش ضخامت در سینه، تو رفتگی نوك سینه یا ترشح از نوك سینه، تورم یا تغییر در شكل ظاهری سینه، قرمزی یا فرو رفتگی پوست سینه و بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل.
اگر در معاینات،توده یی یافت شود یا در عكس های رادیو لوژی بافت غیر طبیعی وجود داشته باشد، پزشك شما ارزیابی بیشتر را برای بررسی سرطان سینه ی احتمالی توصیه خواهد كرد.
در برخی موارد قدم بعدی بررسی سونوگرافی است تا قوام توده را مشخص كند.سونوگرافی نشان میدهد كه توده یك بافت توپر و سفت است یا اینكه یك كیست پر از مایع و غیر سرطانی است.
اگر توده سفت باشد پزشك نمونه برداری راتوصیه می كند.این به این معنی است كه بافت غیر طبیعی برای بررسی آزمایشگاهی فرستاده می شود.
ممكن است بدون انجام سونوگرافی نمونه برداری انجام شود.ممكن است از توده، نمونه برداری شود یا كل توده برای بررسی آزمایشگاهی فرستاده شود.نمونه برداری، وجود سرطان سینه را اثبات می كند.

علایم
 

علایم سرطان سینه شامل این موارد هستند:
وجود توده یا افزایش ضخامت در سینه یا زیر بغل
ترشح شفاف یا خونی از سینه
پوسته ریزی در نوك سینه
فرو رفتن نوك سینه به داخل
قرمزی یا تورم سینه
فرورفتگی پوست سینه كه در آن پوست، حالتی شبیه به پوست پرتقال دیده پیدا می كند.
وقوع تغییر شكل سینه كه موجب متفاوت شدن آن با سینه ی دیگر می شود.
زخم در پوست سینه كه بهبود پیدا نكند.

درمان
 

درمان سینه به عوامل مختلفی بستگی دارد.ممكن است درمان جراح به صورت برداشتن جزیی تا كامل سینه شود و درمان های مكمل مانند درمان دارویی، درمان هورمونی، شیمی درمانی و رادیو تراپی انجام گیرند.

پیشگیری
 

اگر چه این اقدامات موصون ماندن از سرطان سینه را تضمین نمی كنند، اما به پیشگیری از آن كمك می كنند.
سیگار نكشید.
وزن خود را در حد طبیعی و مناسب حفظ كنید.
مرتب ورزش كنید.
الكل مصرف نكنید.
رژیم غذایی سالمی داشته باشید كه حاوی مقادیر زیادی از سبزیجاتی مانند كلم بروكلی، كلم و گل كلم باشد.
در حال حاضر توصیه ی سازمان های تحقیقاتی، بهداشتی بیانگر تشویق افراد به انجام معاینه ی فردی یا عدم انجام آن نیست، اما اگر سن شما زیر چهل سال است هر سه سال یك بار و در صورتی كه بالا ی چهل سال دارید هر ساله باید توسط پزشك معاینه شوید.
بررسی رادیو گرافی سینه یا ماموگرافی را به صورت مرتب انجام دهید.
ماموگرام می تواند سرطان سینه را دو تا پنج سال پیش از این كه تبدیل به یك توده ی قابل لمس شود نشان دهد.اگر چه بر سر تناوب انجام ماموگرافی اختلاف نظر وجود دارد، اما بسیاری از متخصصان همچنان توصیه می كنند كه زنان بالای چهل سال سالیانه یك ماموگرافی انجام دهند.
محققان اختلاف در برخی ژن ها را در بروز سرطان سینه ی ارثی مؤثر می دانند و زنانی كه سابقه ی فامیلی بروز بیماری را دارند باید مشاوره ی ژنتیكی داشته باشند .
منبع:هفت روز زندگی شماره 94.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:15
سلامت و بهداشت جامعه
خالكوبی می تواند منجر به بروز واكنش های آلرژیك و حتی در برخی موارد زخم های دایمی شود.
خالكوبی شبیه زخم است و به همین دلیل اگر به طور مناسب حفاظت وتمیز و نشود ممكن است به راحتی آلوده و عفونی شود.عفونت های باكتریایی بسیار شایع هستند و در صورت غفلت و بی توجهی، جدی و خطرناك شده و حتی ممكن است چركی شود و آب، صابون و حتی نور خورشید ممكن است برای آن خطرناك باشد.
پزشكان هشدار دادند كه این خطر به اندازه یی جدی است كه می تواند به بروز عفونت هایی چون ایدز و سل منجر شود.
آنها همچنین در مورد رنگ ها، مواد شیمیایی و تجهیزاتی كه برای خالكوبی كردن استفاده می شوند، هشدار دادند.آنها می گویند؛ اگر جنس رنگ های استفاده شده برای خالكوبی مناسب نباشد، مشكل ساز می شود.بیشتر این رنگها حاوی نمک آهن هستند.برای تولید رنگهای متنوع از سولفات مس هم در آنها استفاده می شود.اگر جنس رنگ ها خوب نباشد بدن نسبت به این نمكها واكنش آلرژیك نشان خواهد داد.
به گفته ی متخصصین پوست، علاوه بر اینها افرادی كه پوست های حساس دارند در صورت خالكوبی ممكن است مبتلا به عارضه یی موسوم به «دانه های خارج بدنی»شوند.این عارضه منجر به تشكیل برآمدگی و برجستگی در اطراف دانه های رنگی خالكوبی می شود كه برداشتن چنین برجستگی هایی فقط با عمل جراحی امکان پذیراست.
همچنین گروهی دیگ از پژوهشگران با ارایه ی نتایج مطالعات جدید خود هشدار دادند خالکوبی می تواند باعث بروز اختلالات شخصیتی شود.

این تحقیق در مجله ی شخصیت و بهداشت روانی منتشر شده كه روی گروهی از بیماران روانپریش بستری شده كه مرتكب جرم و خلاف شده بودند، انجام گرفته است.
نتایج مطالعات روی 36 بیمار مرد نشان داد خالكوبی باعث بروزنوعی اختلال روانی موسوم به «اختلال شخصیت ضد اجتماعی»می شود.
شایع ترین ویژگی های این اختلال روانی فقدان احساس همدردی و ندامت، پایین بودن تحمل در برابر اضطراب و نگرانی و بی محتوایی و تهی بودن است.
تحقیقات نشان داده است در مردانی كه خالكوبی داشتند، نرخ ابتلا به این اختلال 73 درصد اما در مردان بدون خالكوبی این رقم 29 درصد بوده است.
همچنین مردانی كه دچار این مشكل روانی بودند، تمایل بیشتری داشتند كه خالكوبی های بزرگتر در نقاطی از بدن داشته باشند كه در معرض دید است.
در مرحله ی بعدی مطالعات، این پژوهشگران درصدد هستند دریابند كه آیا نوجوانانی كه خالكوبی انجام می دهند گرایش بیشتری برای بروز چنین رفتارهای ضد اجتماعی و در نهایت ابتلا به این اختلال روانی دارند؟
برای پاسخ به این سؤال در حال حاضر تحقیقات آكادمیك بیشتری در دست انجام است.
منبع:هفت روز زندگی شماره 94.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:15
تغذیه و تناسب اندام
مهم ترین موضوعی كه نباید در طول روز از آن غافل شویم نوشیدن آب است. خوب است كه بدانیم چگونه این مایع با ارزش به سادگی می تواند بیشترین سودرسانی را برای بدن داشته باشد. همواره گفته اند كه آب مایه حیات است. آب نقش مهمی در هر یك از اعمال حیاتی بدن به عهده دارد و مواد مغذی را به سرتاسر بدن انتقال می دهد. حضرت علی(ع) می فرمایند: «آب، گرامی ترین و ارزنده ترین نوشیدنی دنیا و آخرت است.»
بیشترین قسمت وزن بدن را آب تشكیل می دهد و كاهش آب بدن باعث افت اجرای فعالیت های اندام بدن می شود. آب همچون دیگر گروه های غذایی (كربوهیدرات ها، چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها و مواد معدنی) در فرآیند تغذیه خوب حائز اهمیت است. متأسفانه بسیاری از افراد به این موضوع اهمیت نمی دهند. بدن انسان به آب نیاز دارد و روزانه باید به مقدار كافی به همه اندام های بدن از جمله پوست آب برسد. آب، نقش بسیار مهمی در نگهداری پوست شما ایفا می كند. آب، دارویی طبیعی برای داشتن پوستی زیبا و شفاف است. ترك خوردن ناخن ممكن است بیانگر نیاز بدن به آب باشد. در صورت عدم جذب آب، پوست خشك و پژمرده می شود. آب در تمامی سلول های بدن وجود دارد و تقریباً دو سوم وزن بدن را تشكیل می دهد. نوشیدن آب برای سلامتی و شادابی پوست و نیز پیشگیری از بروز خشكی و از بین رفتن حالت انعطاف پذیری آن مفید است. نوشیدن آب در بیرون راندن سموم از بدن كمك فراوانی می كند. بهترین راه شست و شوی بدن از سموم، نوشیدن آب ساده و معمولی است. بنابراین به اندازه لازم آب بنوشید تا شاهد قوای بدن تان و آماده به خدمت بودن آن باشید. امروزه دانشمندان دریافته اند كه انسان با ننوشیدن آب، از اضافات مواد سمی ناشی از سوخت و ساز بدن خود، آسیب می بیند. در حقیقت این هشداری است به كسانی كه آب نمی نوشند! چون آب به جدا كردن سموم بدن كمك مؤثری می كند و مصرف آب به اندازه كافی موجب تسریع در دفع مواد زاید از بدن شده، پوست را پاك و روشن، زیبا و شاداب می كند.
با دریافت آب كافی، پوست، مو و ناخن كیفیت بهتری پیدا كرده و از چهره شاداب تری بهره مند خواهید شد؛ بنابراین كوشش كنید در روزهای گرم، به ویژه در فصل تابستان آب بیشتری بنوشید؛ چرا كه بدن بیش از قبل به آب نیاز دارد.
كاهش زیاد آب موجب كم شدن توان كاری بدن می شود؛ بنابراین لازم است شما عادت كنید پیش از تشنگی آب بنوشید، زیرا تشنگی یك نشانه تأخیری كمبود آب است. به طور كلی میزان مورد نیاز ما به آب به عوامل گوناگونی مانند درجه حرارت محیط، میزان دفع مایعات از طریق ادرار، مدفوع و یا غدد عرق، مقدار فعالیت جسمانی، درجه حرارت بدن و ... بستگی دارد؛ البته تشنگی معمولاً یكی از نشانه ها و راهنمای خوبی برای آگاهی و نیاز بدن به آب است. روزانه 350 تا 700 میلی لیتر آب از طریق پوست دفع می شود.
تخمین زده می شود كه ما حتی اگر خیلی عرق نكنیم روزی حدود یك فنجان مایع از طریق پوست و ریه ها از دست می دهیم. روشن است چنانچه در زیر نور داغ آفتاب، سخت كار كنید به نوشیدن مقدار زیادی مایع نیاز خواهد داشت. روزانه به اندازه كافی (6 تا 8 لیوان) آب بنوشید. با گذشت سال های عمر، نوشیدن آب فراوان اهمیت بیشتری می یابد. خشكی و چروك پوست بسیاری از افراد به دلیل كم آبی بدن است. یكی از راه های ساده برای جلوگیری از بروز چین و چروك و خشكی پوست و هاله دور چشم مصرف تقریباً 6 تا 8 لیوان آب در روز است.
آب مورد نیاز بدن تنها با نوشیدن آب معمولی تأمین نمی شود، بلكه انواع غذاها و میوه ها دارای مقدار فراوانی آب هستند كه مورد استفاده بدن قرار می گیرند. هرچند نوشیدنی های گرم می توانند نیاز بدن به آب را رفع كنند، اما مواردی مانند كافئین كه در بعضی از آن ها موجود است می توانند موجب دفع آب و كم آبی شدیدتر شوند.

برای بهبود بخشیدن طعم آب هایی كه مزه نامطلوب دارند می توان اقدامات زیر را انجام داد:
 

خنك كردن، افزودن آب میوه های غلیظ شده (انگور، سیب).
معمولی ترین كاربرد آب، به این گونه است كه حتماً باید آب داخل بطری، به صورت تصفیه شده یا جوشانده بوده تا از هرگونه آلودگی دور باشد. آب آشامیدنی باید خنك، صاف، شفاف، بی بو و دارای اكسیژن كافی باشد.

توصیه های مهم
 

•توصیه می شود هر انسانی به طور متوسط روزانه 6 تا 8 لیوان آب بنوشد. این كار برای فعالیت مناسب بسیاری از اندام های بدن به ویژه پوست، كلیه ها و قلب مفید است. مصرف این میزان در طول روز در حل كردن چربی های ذخیره در بدن بسیار مؤثر است.
•دو لیوان آب پس از بیدار شدن و یك یا دو لیوان دیگر یك ساعت تا نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی بنوشید.
•از مصرف نوشابه های گازداری كه دارای قند زیاد و مصنوعی می باشند، خودداری نمایید.
•از مصرف آب و نوشابه های گازدار دوری كرده و در مقابل آب های معدنی بدون گاز بنوشید.
•روز خود را با نوشیدن یك فنجان آب جوشیده مخلوط با نصف یك لیمو (آب نصف لیمو ترش) آغاز كنید. این نوشیدنی هرگونه مواد غیرمفیدی كه ممكن است شب قبل دستگاه بدنی شما ساخته باشد را می زداید. همچنین لیمو برای كبد نقش پاك كنندگی بسیار قوی را ایفا می كند.
•هرگز نباید بلافاصله پس از انجام یك فعالیت سنگین آب سرد بنوشید! زیرا آب سرد به كلیه ها،‌ ریه ها و نیز دستگاه گوارش آسیب می رساند؛ بنابراین آب را پس از كمی استراحت و كاهش دمای بدن مصرف كنید.
•از نوشیدن آب بین غذا خوردن خودداری نمایید. استفاده از آب در بین غذا خوردن به مقدار زیاد، موجب رقیق شدن شیره معده و در نتیجه اختلال در گوارش و جذب مواد غذایی و ایجاد نفخ می شود.
•هرگز در هنگام شروع غذا، آب ننوشید. سعی كنید غذا خوردن را از نوشیدن آب جدا نمایید. پیش از غذا یا دو ساعت پس از آن آب بنوشید.
•هرگز از آب چشمه یا نهرهایی كه تمیز نیستند استفاده نكنید. نوشیدن آب از جویبارهای كوهستانی ایمن تر است؛ به شرط آن كه آبی پاك و روان باشد و بو و مزه نداشته باشد.
•چنانچه از نوشیدن آب خسته می شوید، از نوشیدنی های كم كالری مانند دوغ كم چرب یا آب میوه طبیعی كه میزان آب آن ها زیاد است استفاده نمایید.
•بخشی از سهمیه روزانه ی آب خود را می توانید از جوشانده گیاهی یا عصاره های طبیعی گرفته شده از میوه ها و سبزی های تازه تأمین كنید.
•اگر شما خیلی چاق باشید لازم است كه به طور معمول روزانه در حدود 6 تا 8 لیوان آب بنوشید.
•آب را در یك بطری یا فلاسك همراه خود داشته باشید و یا آن را در خانه یا محیط كار در یخچال نگهدارید.
•یك بطری و یا لیوانی را پر از آب در روی میز تحریر خود در مقابل چشم های خود قرار دهید تا شما را برای نوشیدن مقدار بیشتری آب یادآوری نماید.
•آب را كم كم بنوشید، زیرا آب نباید معده را سنگین كند.
•اگر در منطقه ای زندگی می كنید كه در آن جا آب حاوی كلر زیادی است، جوشاندن آب قبل از نوشیدن یا نگهداری آب در پارچ به مدت یك شب در یخچال، به منظور تبخیر شدن كلر آن فكر خوبی است.
منبع: نشریه بانو، شماره 31.
دوشنبه 4/2/1391 - 15:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته